Véleményvezér

vv

A Fidesz legnagyobb hibája

2010.03.08. I 108 komment I Címkék: fidesz jobbik posztkommunizmus demokracia voks10

Vona ott támadja a Fideszt, ahol az a legjobban fáj: mert az elmúlt két évtizedben a Fidesz valóban része lett a magyar posztkommunista valóságnak. 

(Fotó: fidesz.hu)

Vona Gábor tollat ragadott és levelet írt Orbán Viktornak. A levél apropója a támadássorozat, amit a Fidesz és holdudvara az elmúlt hetekben indított a Jobbik ellen. A levél kíméletlen: ott támadja a Fideszt, ahol az a legjobban fáj.

Vona nem egy Arany János. A levél nincs igazán jól megírva, nem nélkülözi a szokásos zöldségeket sem, mégis nagyon jól rátapint a Fidesz legnagyobb hibájára: az elmúlt húsz évért viselt felelősség kérdésére.

Mára egyfajta közmegegyezés, hogy a magyar rendszerváltás egy csőd. A negyven év bűnei büntetlenül maradtak, a volt kommunista elit könnyedén átmentette hatalmát, privatizáció címszó alatt elherdálták a nemzeti vagyont, az ország eladósodottsága pedig egyre csak nőtt. És akkor még nem beszéltünk bűnözésről, kultúráról, oktatásról.

 

Szépreményű országból a régió lúzerei lettünk. A kérdés az, mi a felelőssége mindebben a Fidesznek.

Staus Quo

A válasz nem egyszerű.

Az elmúlt húsz évben ugyanis a Fidesz saját hatalmáért és fennmaradásáért számos kompromisszumot megkötött. Ezek közt volt nem egy, ami a posztkommunista viszonyok továbbélését segítette elő. Ilyen az igazi, a kommunista rendszer bűnöseinek megismerését lehetővé tevő ügynöktörvény hiánya, de ilyen a jól ismert médiatörvény is.

És nem mehetünk el azon esetek mellett sem, amikor a Fidesz – főleg anyagi megfontolásokból – kiegyezett az MSZP-vel (lásd legutóbb a Margit-híd felújítását és a rádióadók ügyét).

Vona ezeket a mutyikat kéri számon a Fideszen, melyek szerinte megakadályozzák a valódi rendszerváltást. 

Az az igazság, hogy az elmúlt két évtizedben a Fidesz „beépült”, valóban része lett a magyar posztkommunista valóságnak. Ezt a valóságot, a status quo-t a párt sosem kérdőjelezte meg nyíltan. Csak egyszer, az őszödi beszédet követően kezdték ki néhány hónapra, azonban amint látták, hogy a kemény hangvételű utcai politizálás nem vezet előrehozott választásokhoz, a fideszesek visszatértek a Parlamentbe.

survey tools

 

Az érem másik oldala

Aki azonban itt élt az elmúlt húsz évben, az nagyon jól tudja, hogy egy forradalmi változásnak soha még csak esélye sem lett volna. 

A kilencvenes években ugyanis a magyar választók döntő többségét még olyan emberek alkották, amilyeneket ma már csak az MSZP utolsó bástyájának számító 50 év feletti budapestiek közt találunk. Az ország demokratikus berendezkedéséből fakadóan a Fidesznek ezekhez az adottságokhoz kellett alkalmazkodnia, ha az MSZP kormányképes alternatívája akart lenni.

Sikereit éppúgy ennek az idomulásnak köszönheti a Fidesz, mint támadhatóságát. 

2010-re viszont megérett a magyar társadalomban a rendszerváltás gondolata, a posztkommunizmussal nyíltan szakítani akarók száma elérte a kritikus tömeget. 

Hogy tud-e a Fidesz ehhez az új helyzethez is alkalmazkodni, vagy pedig mint a félmúlt leginkább életképes képződménye él tovább és hosszabbítja meg a poszkommunizmust Magyarországon, azt a jövő el fogja dönteni.

>> OBAMA KEZD GYURCSÁNYOSODNI - pénteki vezérvéleményünk

>> AZ MDF NAGYON CSÚNYÁN ELTAKTIKÁZTA MAGÁT - csütörtöki vezérvéleményünk

>> korábbi írások

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nyomek 2010.03.08. 11:29:55

A Fidesz legnagyobb hibája szerintem az, hogy az összes hibáját pökhendien pozitívumként könyveli el és hirdeti gátlástalanul.
Meg kell nézni a fideszes műsorokat, hogyan interpretálják viktor állandóan változó álláspontjait. 2002-ben még az egyetlen és igazi alulról szerveződő társadalmi szervezetként jellemezte viktor a polgári köröket, ma már azok az Ő körei (ahová többek között Vona is bepofátlankodott).
A 2004-es dec.05-i népszavazáson még büszkén verték a mellüket, hogy nem magyar ember, aki nem igennel szavaz, meg így meg úgy magyarnak lenni, egész évben hordani a kokárdát stb...
Most meg mit hallok Csintalantól? "ne magyarkodjunk már, emberek..." (merazmár a jobbikot jelenti)
Röhej.
Mikor lopással vádolták őket (98-02) akkor azt nyilatkozták: "ezek vádolnak lopással, mutyizással? soha nem leszünk képesek utolérni őket" És már le is pergett róluk, loptak tovább.
Azok a szerda reggeli interjúk, évértékelők! Sírni tudnék!
Akik kérdezték viktort, az egyik a rádió elnöke lett, a másik az a helyettese. A szóvivőjük meg kereskedelmi tévét indított. Nyilván volt miből.
Ugye, nem csak én emlékezem ezekre a dolgokra?

Az utóbbi húsz év összes tevékeny politikusa nyugodtan elhúzhat.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.03.08. 11:32:04

"És akkor még nem beszéltünk bűnözésről, kultúráról, oktatásról."

Speciel a bűnözés mértéke vagy 10 éve folyamtosan csökken...

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.03.08. 11:34:55

@stratez: " szocialista pártnak, amelyik gyakorlatilag köztörvényes bűnözőkből áll"

Az elmúlt években ők voltak hatalmon, nekik volt több lehetőségük a lenyúlásra. De ezen az alapon nyugodtan lehet köztörvényes bűnözőknek nevezni a FIDESZ-eseket is. Pontosabban persze nem az összes szavazót, hanem mind a két pártnál egy bizonyos réteget, amely közel van a tűzhöz.

rockjano 2010.03.08. 11:38:04

@Steppenwolf:
"Élni kell a nagy fokú bizalommal és a biztos, stabil többség adta lehetőségekkel."

Ez a bizalom úgy 2-3 hónap alatt fog elpárologni, még akkor is ha történetesen nagyon jól csinálnák a dolgukat. Ez törvényszerű. Az embereket nem érdeklik az ideológiák csak jobban szeretnének élni minél kisebb erőfeszítéssel, és ezt nem fogják megkapni.

Még 2-3 év és a Gyurcsányi korszakot mint aranykort fogják sokan emlegetni, különösen az állami apanázsból élők, meglássátok.

Optimizmusra semmi ok. Itt sokkal mélyebb mentalitásbeli dolgoknak kell változnia, fog is csak az lassan megy.

És meg kéne változtatni egy csomó dolgot közben (igen reformálni kéne :-) ez nem lesz elkerülhető pláne 2/3-al, ha nem teszik meg az lesz a baj ha igen akkor meg az. Érdeksérelem nélkül semmi sem megy és ma magyarország részben pont nekik köszönhetően nem ugyanaz mint 98 é 02 között, sokkal türelmetlenebb mindenki

rockjano 2010.03.08. 11:41:27

Egyébként elegem van az örökös posztkommunizással, olyanok beszélnek erről akiknek gőzük nincs milyen volt a szocializmus (mert ugye kommunizmus az sosem volt)

A Fidesz legalább annyira posztkommunista mint az mszp mégha kevesebb volt pártember is van náluk (mert azért vannak rendesen).

Egy biztos egy elit van nincs más, akárhogy erőlködik a jobbik, nem tudnak intelektuális tartalmat adni a mögé amit akarnak csak demagógiát, így akármilyen is a mostani elit ez marad még sokáig, legfeljebb szűrődik némileg.

Netuddki. 2010.03.08. 11:42:05

@Ludas Matyi Online: Ezzel szerintem nem vagy egyedül. Már én is gondoltam rá.

A drukkereknél még érthető minek örülnek. Győzött a klub. Persze nem volt senki aki elmagyarázza nekik ez az egész bizony vérre megy. A véres verejtékkel megtermelt adóforintjainknak az elköltéséről.

törppapa 2010.03.08. 11:44:04

Csak akkor van esélye leszámolni a posztkommunizmussal, ha 2/3 többsége van a parlamentben. Valóban lényeges és fontos dolgokban minden más esetben megfúrják. Ha meg a jobbik velük szavaz, akkor egész Európa visítani fog, hogy ez egy fasiszta ország...

parttalan 2010.03.08. 11:46:12

A Fidesz kormányon mindazt visszakapja, amit ellenzékben művelt 8 éven át. Az ellenzék "jeges lehelletét"mindvégig ott fogják érezni a hátukon. Mondhatnám: csak azt fogják kapni, amit megérdemelnek.

vernarancs 2010.03.08. 11:47:46

A FIDESZ-nek (is) megvolt a lehetosege, hogy valtoztasson az orszag vezetesen. Nem tettek meg, meghagytak a regi kovuleteket, sot magukba olvasztottak nehany komcsit ok is. Elkezdtek a parlament ellenorzo szerepet lefaragni, a bizottsagok felallitasast akadalyoztak stb. Ellenzekkent pedig kivonultak a vita helyett a parlamentbol. Most pedig nem mernek kiallni a miniszterelnok jelolti vitara.
Az MSZP is megeri a penzet, de ezt a FIDESZT sem kellene annyira visszavarni az orszag elere. Majd megnyilnak ujra az Orban-banyak. Mert ok ugye nem hordtak talicskaval a penzt haza...

Buczella Sándor 2010.03.08. 11:51:06

Az írás sajnos nem tér ki arra, hogy a fidesznek, pontosabban az annak vezetését alkotó személyeknek egyáltalán nem volt érdeke a megtisztulás. Apjuk (OV, SI, PZ) vagy önmaguk (MJ) szorgos pártmunkások, vezető tisztségviselők vagy besúgók voltak 1990. előtt, vagy/és éppen a 1990. után húztak nem kis hasznot a privatizációból.
Érthető, ha nem nagyon igyekeztek kitakarítani a szemétdombot, inkább betelepedtek ők is.
Mivel nem érdekük az átláthatóság, marad a szemétdomb nekik és a cirkusz a népnek, egy-két odadobott konccal.

office · http://www.musicmaxx.hu 2010.03.08. 11:51:30

@Ludas Matyi Online:

Szerény véleményem az, hogy a 20-25 % lesz 2014-ben 40-43 is. Nem azért mert jobbak lesznek, hanem mert nincs igazi választási kultúra az országban, illetve, mert sok olyan van-volt-lesz, aki képtelen más alternatívát választani a "piacról", mint a maszopot.
Engem a hideg ráz viktortól, mert avitt, mint gyurcsány, vonától, mert idióta, mint csurka/torgyán. Akkor találjon alternatívát az ember... Nem attól leszel bátor, ha kimondod azt amit a legkönnyebb kimondani: nem jól mennek a dolgok, hanem akkor, ha meg tudod mutatni, hogyan legyen jobb.
Komolyan gondolja itt valaki, hogy ha jól megbüntetjük a rendszerváltás nyerteseit/haszonélvezőit, akkor jobb lesz???
Nos nem Barátaim/Polgárok, csak akkor ha mi teszünk magunkért. Kettő vállalkozást üzemeltetek, nem kaptam segítséget senkitől, senki sem mondta meg mit csináljak, érintett minden adó és egyéb teher növelése és akkor mi van? Adó lesz, teher lesz, a fiaim meg kaját kérnek. Úgyhogy teszem a dolgomat.
Messiást várnak "azemberek" de csak egy új majmot kapnak, de ez így van jól, ha azt gondolják, hogy az oldja meg a problémákat, ha jól leváltják azokat, akire 1994 óta mindig a legtöbben szavaztak (HVG), és akiket Ők választottak meg négy éve. 2014. áprilisában meg majd újra a szocik győznek.
Ja igen: üzleteltem már szocikkal és fityeszessel is, nincs számottevő különbség: nem fizetnek határidőre. Ugyanúgy, mint mindenki más ebben az országban. Csak török partnereim tudják, hogy mi az a "fizetési határidő". Hol is van a balkán???

parttalan 2010.03.08. 11:53:25

@törppapa:

"Csak akkor van esélye leszámolni a posztkommunizmussal, ha 2/3 többsége van a parlamentben. "

A Fidesznek semmi baja a posztkomunizmussal, sőt, imádja. Most jön el igazából a posztkommunista korszak M.o-on. A Fidesz ugyanis - a "népnemzetikeresztény" máz alatt igazi bolsevik párt - felépítését, működését, ill. retorikáját és programját tekintve. Azt a korszakot hozza vissza - híveik vak támogatásával - amitől 20 évvel ezelőtt hazánk átmenetileg siketrrel megszabadult.

Csak a "/3 boldogíthat? Tudom, a fideszesek szívük legmélyén 100%-os győzelemben reménykednének, ill. az egypártrendszert kívánják. Na jó, inkább az "egytérfél" hívei - vagyis kisebb jobboldali pártokat azért megtűrnének, ha azok is a "Párt" útmutatása szerint politizálnak. Így van ez a Jobbikkal is - semmi baj velük: csak legyen a mainál kisebb erő.

Netuddki. 2010.03.08. 11:53:49

@rockjano: Régebben is azt mondtam ez a kommunistázás nem több mint szitokszó. Annyi az értelme is.
Se nem kommunizmus, se nem szocializmus nem volt itt. Személyi kultusz volt ami kádár halála után olyan gyorsan szétbomlott, mint a szovjet uralom a "nagy" vezérek halálával. Akkor is megvoltak annak a rendszernek is a haszonélvezői, mint ahogy a mostaninak is. A közös mindkettőben, hogy ezek az ingyenélők az állampolgárok által befizetett adót dézsmálják. Ezeket én egyszerűen csak tolvajoknak hívom. Nem kellenek ide nagy szavak meg mellébeszélés.

Azért az érdekes, amit nagyon jól sikerült átmenteni abból a korszakból az az újraelosztás. Gyakorlatilag elszedik a becsületesen dolgozó emberek pénzét, amit meg hagynak az a megélhetéshez is kevés.
Na ez ellen valahogy még egyik párt sem tett semmit. Sajnos nekem nincsenek illúzióim ezzel kapcsolatban.

A fidesz meg semmi érdemlegeset nem tud felmutatni az utóbbi időből, mint az, hogy mindenre azt mondták ez szar. Közben a politikusaik a fizetésüket azért felvették. Tartok tőle nem csak azt. Ennyi.

Jimbo75 2010.03.08. 11:55:01

@Ludas Matyi Online:

Nem, szerencsére ennyien nincsenek a holdudvarban élők. Az max 5-10 % lehet, a maradék a hülye nyugger mamák és papák, akik még mindig véresre verik a tenyerüket, ha vmelyik tolvaj példaképük megjelenik a nyílt színen. Majd, ha ezek a vén szarok meghalnak, akkor kell megnézni az MSZP támogatottságát.

parttalan 2010.03.08. 11:58:01

@Jimbo75:

"maradék a hülye nyugger mamák és papák,... Majd, ha ezek a vén szarok meghalnak, akkor kell megnézni az MSZP támogatottságát. "

Öcsém, ez ám a nemzeti, hazafias, polgári mentalitás! Erre varrd föl a kokárdát márc. 15-én!

mergelodo 2010.03.08. 11:58:25

A Fidesz maga a posztkommunizmus. Orbánnak tökmindegy a rendszer, csak ő legyen a góré. Neki tökéletesen megfelelt volna a kádár rendzser is, ha ő lehetett volna a pártfőtitkár. Csak meg kell nézni, a mai napig úgy is viselkedik. A liberalizmustól a kereszténységen át eljutott a kommunizmusig. Ingyen oktatás, egészségügy, és főleg cirkusz.

Netuddki. 2010.03.08. 12:01:13

@office: Két vállalkozást is? Szép teljesítmény.
Minden adót befizetsz? Vagy már Neked is eleged van a sok trükközésből, ami ahhoz kell hogy talpon tudjad tartani a vállalkozásaidat?

troll · http://picsogo.blog.hu/ 2010.03.08. 12:03:45

@Fedor: ""És akkor még nem beszéltünk bűnözésről, kultúráról, oktatásról."

Speciel a bűnözés mértéke vagy 10 éve folyamtosan csökken..."

Csúsztatgassál csak, a statisztikáknak higgyél, ne az embereknek.

kicscsávók 2010.03.08. 12:07:09

@kovi1970:
Azon gondolkodtam el, hogy nicsak, egyedül OV az, aki '89-től egyedüliként áll a pártja élén. Minden más párt élén már nem is 1, hanem 2-3 személyi csere is történt. A rendszerváltás óta eltelt 5 ciklus (!) alatt egyetlen egyszer tudtak nyerni. Ez az igazi személyi kultusz, ahol 4 választást el lehet úgy veszíteni, hogy a vezető feje nem hull a porba :)
A másik oldala pedig az a dolognak, hogy nem fizetnek összesen annyian SZJA-t, mint ahány szavazója a fidesznek van. És bizony, nagyon sok olyan ember is van, aki szdsz, mdf, bármimás szavazó és emelett SZJA fizető is. Vagyis sokkal kevesebben fizetnek adót, mint akik a fideszre szavaznak. Ők. pl. miből várják a "fejlődést", ha nem adnak a közösbe?

Peetee 2010.03.08. 12:09:38

Az a baj, hogy az emberek A-bann, meg B-ben tudnak gondolkodni, de tovább nem látnak.
Van a jó és a rossz.
Most azt látják, hogy az MSZP a rossz. Ebből automatikusan elhiszik, elhitetik magukkal, hog a FIDESZ a jó. A megváltó, a hibátlan, a perfekt.
Nem is érdekli őket tovább, megvan akiben bízhatnak, és el is hitetik magukkal, hogy "ez a Viktor fasza gyerek". És már el is tervezi, hogy mire költi el a a 14 és a 15. havi nyugdíját (mert Viktor úgyis megadja), eltervezi, hogy miként lesz majd megint újautó hitele 0%-ra, mert a kurv@ jóléthez hozzátartozik, hogy 3-4évente nagyobb autót veszek, mitn a szomszédé (és mint az igényei).
Nem érdekli őket, semmi, de SEMMI arról, ami a cikkben olvasható.
Bízni akarnak az államban, és elhinni, hogy nekik is lesz olyankurv@jó, mint Németországban, amiről a Go-Trabi-Go óta tudják (pedig még sosem jártak ott), hogy az a tejjel-mézzel kánaán, mert a Mari sógorának a fia beszélt a városban olyannal, aki már járt ott...

Szánalmas, és ezek a pártok erre építenek.

Orbán V sem akar mást, csak rettenetes sok pénzt a magáénak tudni.
más kérdés, hogy ő elég bátor ahhoz, hogy lopjon is, meg még adjon is. Lopni annyit fog, mint a szocik. Adakozni meg az államháztartás hiányának kárára fog. Így az embere is érzik, hogy milyen kruv@jó ez a demokrácia, de a zsákokban is gyűlik a pénz!
Már most arról beszél, hogy milyen államkasszát vesz majd át még nemtudja.
Mekkora duma!!!
Ha én kapnék egy pénztárcát, amibe csak én nézhetek bele, én is ezt tenném:

Belenézek, aztán bemondok feleannyit, mint ami benne van, mindenki kérdően-mérgesen néz majd arra, aki eddig költekezett belőle, addig én a letagadott két db ötezrest gyorsan a farzsebembe csempészem...

szamarhegy 2010.03.08. 12:13:12

@troll: Jó lenne, ha a statisztika tisztelete megmaradna. Más kérdés, hogy az én biztonságérzetem is romlott, nehezem viselem, ahogy minden relativizálásra kerül, attól függően, hogy ki milyen oldalon áll. Redőrség, ügyészség, bíróság, vagy éppen az állami statisztika hitelességének megkérdőjelezése a közös értékek, a demokrácia intézményeinek megkérdőjelezése nagyon veszélyes út, könnyen kicsúszhat a talaj a lábunk alatt, ha ezek közös tisztelete elveszik.

nemecsek ernő áruló 2010.03.08. 12:23:07

@Ludas Matyi Online: Meg akiknek hánynia kell aviktortól, meg a "jobbik"-tól, és inkább fogcsikorgatva a szegfű mellé teszi az X-et... Jobb híján.

vernarancs 2010.03.08. 12:26:37

@szamarhegy: Teljesen egyetertek. Egyet kiveve: abba a penztarcaba nem csak o lat bele. A KSH adatok nyilvanosak. Ugyanezeket a szamokat latja o is. Es a valasztasok utan is pont ezek a szamok lesznek. Ez csak egy jo kis elokeszites, hogy legyen mivel vedeni a kampany alatti bemondasokat a valasztasok utan.

A leg szomorubb az, hogy nincs rendes alternativa. Az MSZP leszerepelt. 8 ev keves volt ahhoz, hogy valami erdemlegesen veghez tudjanak vinni. A FIDESZ meg pont itt fogja folytatni.

nemecsek ernő áruló 2010.03.08. 12:33:11

@Jimbo75: "hülye nyugger mamák és papák, akik még mindig véresre verik a tenyerüket, ha vmelyik tolvaj példaképük megjelenik a nyílt színen."

El kell keserítselek. Ezeknek az elsöprő része ma fidesz szavazó.

dukeekud 2010.03.08. 12:39:04

"amilyeneket ma már csak az MSZP utolsó bástyájának számító 50 év feletti budapestiek közt találunk."

Nekem is van egy ilyen kolegam,a mai napig is kadar janost elteti.Az o kepzeleteben ugy el a dolog, hogy a 60,70,80-as evekben itt minden csodalatos,fantasztikus volt,a vilag elkepedve nezte a magyar gazdagsagot,es akkor jott Orban Viktor es mindent tonkretett.azert mert fasiszta.
Orulet,az ilyeneket nem szabadna engedni valasztani.

drkovax 2010.03.08. 12:47:10

Látom itt is teljes a Jobbik-MSZP akciószövetség (némi LMP-s ízesítéssel): jaj csak a patás Orbán ne jöjjön !

Egyrészt amennyire és ahogyan a Fidesz része a posztkommunista rendszernek, annyira és úgy a Jobbik is az: küzdött ellene, amikor kormányon volt, más irányt adott az élet folyásának. Nem tudta megszüntetni 4 év alatt. A Jobbik sem tudná. A Jobbik elképzeléseinek végrehajtásával csak Magyarországot lehet megszüntetni, nem a posztkommunista hálózatot.

Másrészt, a jelenlegi választásokon pártként induló szervezetek közül, sajnos, valóban nincs másik, amelyikről egyáltalán el lehet képzelni, hogy a működőképesség fenntartása mellett más irányba fordítja az ország gazdasági és szociokultúrális folyamatait. És, sajnos, a jelenlegi vezetői felhozatal is olyan, hogy Orbán az egyetlen, akiről még elképzelhető, hogy nem ennek a maffiának (posztkommunista hálózat) a kiszolgálására készül (itt bukik el Mesterházy és Bokros) és képes olyan döntéseket hozni, amelyek nem lehetetlenítik el már rövidtávon az ország működését (Vona itt bukik el, meg itt hasal el Schiffer is, aki azért a másik küszöbben is fönnakad valamelyest).

drkovax 2010.03.08. 12:48:48

@GerzSonka: Valami felmérés az ügyben ? Mert egyik közismert sem mutat "elsöprő" fölényt ...

drkovax 2010.03.08. 12:52:51

@szamarhegy: A KSH által vesztett per kapcsán nyilvánosságra került adatsorok alapján nagyon nehéz lenne fenntartani a "statisztika iránti közös tisztelet"-et. A pontos adatok valójában nem ismertek, lényeges tételek nem kerülnek (politikai szándéktól vezérelve) nyilvánosságra. Ezeknek egy jó részét az ellenzék is legfeljebb kikövetkeztetheti, de nem tudja.

dezsőke 2010.03.08. 12:58:24

ez egy újabb gyenge trükk...
ha kidobod az összes volt "kommenistát "akkor szélsőfasisztanáci vagy ha nem akkor gyenge,kormányzásraképtelen alamuszi+ lepaktáltál a kommenistákkal,ha középen maradsz akkor lepaktáltál a kommenistákkal + mocskosnácifasizta antiszemita vagy...
és tudnám sorolni a végtelenségig a variációkat ,a lényege úgy is az ,hogy a maszop(szadesz,mindkettő ugyanaz) tudja a tutit a többiek (főleg azorbán és bandája) mind hülye sőt hazaellenes.
tehát szavazz továbbra is a maszopra vagy maradj otthon és kussolj.

karnak 2010.03.08. 13:07:54

Életidegen egy politikai kommentsortól, de a legtöbb hozzászólás teljesen észérvek alapján íródott, csodalkozom is:)

Ugye e cikk arról szól, mi volt x év alatt, mit kellett volna tenni, ez biztos fontos, számtalan példát lehet hozni pro és kontra, de talán sokkal jobban érdekelne mindenkit, hogy mi lesz?

A legnagyobb bajom ezzel a felálított demagógia-sorral ami mára ezen pártok létjogosultságát hivatott fenntartani, hogy teljesen értelmetlen, üres frázispuffogtatássá vált. Szebb jövő, új jövő, 20 évért 20 évet, stbstb.

Annyira üres a Fidesz és a Jobbik is, hogy nem mondanak SEMMIT, ha jól megnézzük, adott helyzeteket csapnak le mint magas labdát, ki lopott hol, mikor, ez kapja a legnagyobb hangsúlyt.
(Természetesen kormányoldalról is ugyanez folyik, meg a hárítás, védekezés)

Nem igazan van alternatíva, hacsak valakinek nem az, hogy azzal töltsön megint éveket, hogy ELSZÁMOLTASSON embereket 20 év (?) bűneiért (20?), ezzel tényleg aztán sokra lehet majd menni.

Az üres program az üres pártideológia azért nagyon rossz talaj szerintem, mert egyszerűen a múlt felhánytorgatása nem vezet sehova, kíváncsian várnék valami értelmes programot, javaslatot azon kívül, hogy kommunistazzunk, nácizzunk évekig.

Már előre unom, már előre idegesít, és nehogy félreértés legyen, nem akasztást vagy ilyesmit várnék el (épp ellenkezőleg), hanem azt hogy valaki megoldjon helyzeteket és nem az előző vezetés hibáit tárja fel, mert az most is látom.

Ha valaki csak erre képes, akkor ne is induljon a választáson, visszafelé mutogatni nagyon olcsó és szánalmas dolog, nekem senki ne mondja, hogy nem tudja mi történik ma, nekem senki ne mondja, hogy a mai politikai vezetők egymás ügyeit nem ismerik tökéletesen (akár vállt vállvetve harcolva egyes ügyek során), a majdani meglepődés, hogy nincs pénz, és világválság van már előre szánalmas.

Ha valakinek ez gond évekig (mármint h micsoda gonoszságok folynak itt), akkor ne keseregjen majd, hogy ez gond, hiszen erről beszél hosszú évek óta.

Nevetséges Vona is, tényleg, a törökökön meg Mohácson is kesereghetünk, tényleg.

Zetek 2010.03.08. 13:09:13

Az írás korszakos problémát feszeget. A Fidesz, ó irgalom atyja ne hagyj el, része a magyar valóságnak. Komolyan? Eddig azt hittem, a brit politikai valóságban fociznak. A Jobbik számos területen, a szerzőhöz hasonlóan, vagy csak tájékozatlan, vagy hazudik.

szamarhegy 2010.03.08. 13:10:36

drkovax, Természetesen a rendőrség , a bíróság és az ügyészség is hibázik és ezeket a hibákat a minimálisra kell csökkenteni, de a közintézményeket és a statisztikai adatokat továbbra is tisztelni kell, az más kérdés, hogy ha konkrét visszaélés történik, akkor azt felelősségre vonás kell kövesse. (Mely adatokat kell az ellenzéknek következtetni? Nem értek hozzá, de a parlamenti szakbizottságokban a KSH adatoknál is részletesebb információknak kell szerepelni, nem beszélve az Állami Számvevőszéktől beszerezhető adatokról) Ha nem tiszteljük ezeket a hivatalokat , hitbizománnyá válik a velük kapcsolatos vélemény, akkor anarchia következik. A közintézmények tisztelete 10x fontosabb mint bármelyik párt, vagy személy.

2010.03.08. 13:10:41

Illetve azt sem volna szabad elfelejteni, hogy az önkormányzatok többsége fityiszes irányítású.

Nem láttam ugyan összesítéseket, de azt gyanítom, hogy az elköltött állami pénzek jelentős része az önkormányzatokon keresztül "költődik el".

Ergo: az állami ("mutyizható") pénzek elköltéséből erősen kivette a fityisz is a részét.

Tegyük fel, hogy a fityiszben csupa grállovagok ülnek. De ahhoz azért elég naívnak kell lenni, hogy elhiggyük, hogy a csupa grállovag 100,0000%-ot jelent. Főleg, ha ismerjük a honi pártfinanszírozás helyzetét...

is 2010.03.08. 13:11:51

@stratez: "ennek a szocialista pártnak, amelyik gyakorlatilag köztörvényes bűnözőkből áll"

egyenes, direkt, egyszerű vélemény, mint a faék. annyi IQ is kell hozzá. főleg, ha olyanokat tudunk, hogy az Orbán kormányban ült a legötbb volt ügynok, meg hasonlók. végülis nem hülye ez a ló, csak büszkén szavalja, amit tud.

is 2010.03.08. 13:18:27

@dukeekud: és azokat, akik szerint meg mindig minden rossz volt, de jött Orbán viktor, és azok voltak a szép idők, és azóta sincs olyan, és bezzeg az Orbán alatt, csak jött Gyurcsány, és mindent tönkrevágott.

nagyon hasonló retorika ez egy generációval lejjebb. egyik sem a megtörtént dolgok rendes végiggondolásán alapszik.

gorcsev54 2010.03.08. 13:21:13

@Fedor: Hol????És milyen statisztika alapján? RTl club ?

Kalidor 2010.03.08. 13:23:53

A legnagyobb probléma ebben az országban maga az alkotmány, és a választási rendszer. Nálunk rengeteg un. 2/3 - os törvény van, ami elég nagy gondot okozott nekünk, tekintve, hogy eddig a FIDESZ ismerte fel eddig, hogy az alkotmányon változtatni kell. Viszont amikor először hatalomra kerültek, akkor kénytelenek voltak koalíciót kötni a vén parasztokkal, Torgyánnal az élen.

Ezért, a mostani választásokon nem elég a FIDESZ győzelme. Én személy szerint abban reménykedem, hogy meglesz a 2/3- os többségük, mert akkor lesz elég hatalmuk a 2/3 - os törvények felett.

micu · http://www.ingyentv.hu 2010.03.08. 13:24:04

A Fidesz sem különb - típusú hozzászólásokat olyan megkeseredett emberek szokták írni, akik már minden érvből kifogytak. Lehet, hogy a Fideszhez is kötődnek lenyúlások /és igen, a Jobbikhoz is fognak ilyenek kötődni !/ mert minden pártban vannak, voltak, lesznek gyenge jellemű emberek. De egyrészt a Fidesz már megmutatta, hogy képes volt növekedésnak indítani az országot, a MSZP pedig...
Másrészt ha az MSZP lenyúlásait 100-nak vesszük,
a Fideszé szerintem eddig is ennek töredéke volt és reméljük ennél /sokkal/ több nem is lesz. A Jobbikkal várjunk még legalább év végéig. Sportszerű lenne legalább annyi esélyt megadni nekik mint amilyet az MSZP többszörösen megkapott.
Pedig...

nem nemsiker_s 2010.03.08. 13:30:40

Hát igen, sokaknál rezeg a léc a fideszt illetően. Ez az ország bűzlik a sok mocsoktol, rendesen és alaposan ki kéne szutykolni. Én asszem még egy esélyt adok nekik, de ha nem kezdenek radikális tisztogatásba, akkor nálam a fidesz is megy a kukába.

Pl. visszamenőleg is felül kéne vizsgálni a privatizációs ügyeket. Volt pl. olyan tejüzem ami 5,000,000 Ft-ért kelt el. Nos, utólagosan kifizettetném a rendes árat. Ha többször gazdát cserélt, akkor időarányosan az összes volt tulajjal is.

Ebben az országban nincs pénzhiány, ott van a mutyizók zsebében.

vernarancs 2010.03.08. 13:34:02

@Kalidor: pont ezert vannak 2/3-os torvenyek, hogy a nagyratoro zsebnapoleonok ne tudjanak olyan konnyen kirohanast intezni. Aki betiltja a parlamenti kozvetitest, csokkenti az ulesezesek gyakorisagat, megakadalyozza a vizsgalobizottsagok felallitasat az jobb ha nem hoz egyedul donteseket az orszagrol. Ezek onmagukban is antidemokratikus huzasok, ne feszitsuk ezt tovabb! Egy normalis orszagban legalabbis ahol van rendesen mukodo ellenzek ott semmi baj nincs a 2/3-os torvenyekkel (minden normalis orszagban igy van ez). Csak Viktornak ez nem tetszik, mert egyreszt o sem volt kulturalt ellenzek, tehat masra o sem szamithat, masreszt nem is nagyon turi, ha nem egyedul donthet mindenben. Szerintem jo az, ha a lenyegi dolgok szepen maradnak 2/3-osak. Az alkotmanyrol meg beszeljen a spanjaval, Solyom Laszloval. Neki koszonheti jo reszet ennek.

nem nemsiker_s 2010.03.08. 13:35:49

Szerintem a Fidesz fél a 2/3-os többségtől, mert akkor olyan döntések meghozatalát várnák el tőlük, melyeket maguk sem szeretnének meghozni.
A felelősség teljes lenne, és nem lehetne félrebeszélni.

gorcsev54 2010.03.08. 13:36:14

@drkovax: Aztán miért szűnne meg Magyarország?
Miért Orbán az egyetlen személy? Mit tett a 4 éve alatt? Mit tett a 8 -év alatt?

is 2010.03.08. 13:37:06

@micu: "De egyrészt a Fidesz már megmutatta, hogy képes volt növekedésnak indítani az országot, a MSZP pedig..."

én sajnos, közgazdasági ismeretek birtokában, egészen határozottan állítom, hogy Bokros állította növekedési pályára az országot, a FIDESZ csak beleült a készbe, és a kétéves költségvetéssel jól romba is kezdte dönteni, csak nem derült ki, főleg azok számára, akik nem értenek a közgazdaságtanhoz. 2001-2006-ig három kormány nyomta ugyanazt a maszlagot. csak a FIDESZ még nem számolt vele le, pl. hülyenépszavazást csinált 2008-ban, Gyurcsány meg már 2006-ban leszámolt vele, de ebből is csak a 'kurva' szó érthető a legtöbbeknek. ez a közgazdaságtan igéje, a tudás nem demokratikus, nincs mindekinek egyformán.

is 2010.03.08. 13:42:13

@poszt: a FIDESZ 1995-ben ráment a népszerűségre a tandíj elleni tüntetéskor. azóta se csinál mást, 15 éve. csak a fokozatokat gerjesztette, de a hülyenépszavazással túllőtt a célon, előbújt belőle a Jobbik. addig vetette a szelet, míg most arathatja a vihart.

a szocializmust az különbözteti meg a kapitalizmustól, hogy az előbbiben az államtól várjuk sorsunk jobbra fordulását, ezért elfogadjuk a magas adót, meg a nagy költségvetési központosítást, a másikban meg az államot kicsire akarjuk nyomni, és magunk boldogulni. a FIDESZ elenzékben és kormányon szocialistikus politikát folytatott, egyetlen példa: 4 évig nem emelte az SZJA sávhatárokat, hogy egyre több adó kerüljön hozzá, amit szétoszthat. a FIDESZ paternalista, osztogató, szocialisztikus. én 1989-ben nem azért örültem a rendszerváltásnak, hogy msot visszakapjam az egypártrendszert, a 32 évig vezető bölcs vezetőt, a nagy, osztogató államot, az ellenvélemények elhallgattatását (bolsevizmus). márpedig ez látszik jönni. ne legyen igazam.

tompus 2010.03.08. 13:55:34

@Ludas Matyi Online: Ez így van.
Másrészt amibe kevesen gondolnak bele, hogy a kampányra elköltenek százmilliókat. Azt valahol vissza akarják szerezni. Senki sem költene el egy valag pénzt csak azért, hogy jót tehessen az országgal.

WiZe 2010.03.08. 13:56:21

Van egy még érdekesebb kérdés ami egyenesen következik az ebből vezércikkben leírtakból, miszerint: Mi lesz, ha most sem fog megtörténni az elszámoltatás?

Grenadir11 2010.03.08. 13:57:54

@stratez: Főleg, hogy a másik oldalon is ugyanez van, csak jelenleg nem férnek még a mézesbödönhöz, de ami késik, nem múlik. Semmivel sem lesznek szentebbek. Ők sem.

gorcsev54 2010.03.08. 14:07:21

@is: Szerintem a közgazdasági ismeretek nem abból állnak, hogy ekkora hiány legyen, (miről az adófizetők nem tehetnek) és mindig csak több adót fizessenek , hanem abból áll , hogy megfelelő piacokat , lehetőségeket , munkahelyeket, az Eu-val megfelelő számunkra lehető legjobb feltételek melletti együttműködés keretein belül a mi érdekeinket szem előtt tartva végzi az állam a munkáját nem kilopja azon kevés adófizető szemét aki még van az országban (napról napra kevesebb ), mert ha már mi sem tudunk adót fizetni akkor nem tudom miből lesz költségvetés. Azt nekem egyetlen egy Bokros tanítvány se állítsa , hogy az ország azért van szarban mert mi kevés adót fizetünk.(talán többen kéne fizetni) talán 30 ezer milliárdot nem kellett volna kilopni a közösből. illetve osztogatni a semmiért.De hát jó magyar mondás szerint:" azt a lovat kell ütni amelyik húz"
csak vigyázni kell mert az öreg paraszt is tudja , hogy a húzó ló előbb utóbb megvadul az ütlegtől.

vernarancs 2010.03.08. 14:20:36

@gorcsev54: "hogy megfelelő piacokat"

Orbanek azzal kezdtek, hogy az oroszokkal minden nemu kereskedelmet beszuntettek, mert az oroszok ellenseg. Pedig az nem kicsi piac, csak nehez oket fizetesre birni. Ez pl. nem volt tul jo strategia.

gorcsev54 2010.03.08. 14:22:57

@vernarancs: Az orosz piac jó lenne , és azért fizetni is tudnak ( az is megfelelő piac") csak már nem tudunk mit eladni.

gorcsev54 2010.03.08. 14:26:14

@troll: Megnéztem de ezt Ózd környékinek vagy dél- baranyainak mutassad. Azok mit szólnának hozzá:

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.03.08. 14:27:33

@Fedor: A fenti linken a 2005-2009-es hivatalos statisztikák vannak, az alábbin meg az azt megelőzőek:

www.bunmegelozes.hu/eszkoztar/index.php?pid=5

A rendszerváltás után volt egy nagy emelkedés, ami 97-98 körül érte el a csúcsot, de azóta folyamatos csökkenés van. Az, hogy ti úgy gondoljátok, hogy nem ez a helyzet, vagy lokális probléma (a közvetlen környezetetekben magas a bűnözés), vagy virtuális, vagyis bedőltök azoknak, akik ezzel a szlogennel kampányolnak (de számokkal nem tudják alátámasztani, max. spéci részadatokkal talán).

Karmadealer · www.sajtoszsemle.blog.hu 2010.03.08. 14:32:39

1989-90-ben rendszerváltás volt.
Csak igény nem volt rá.

törppapa 2010.03.08. 14:33:45

@is
Gyanítom, hogy annyira megrögzött és szemellenzős Fidesz ellenes vagy, neked bárki, bármit mond, úgyis mondod a magadét.
Azt azért ne felejtsd el, hogy egyedül a Fidesz kormányzása alatt csökkent az államadósság, és csökkent a munkanélküliség. Ők voltak azok, akik a multikkal szemben a magyar ipart akarták fejleszteni. A sok sárdobálás és vádaskodás hatására a szocik létrehoztak egy külön államtitkárságot, Keller elvtárs vezetésével. Talán még te is emlékszel hogy erdménytelenség miatt kellett megszüntetni. Most megint kezdődik a bűvészmutatvány a statisztikai számokkal. Mennyit fejlődtünk ilyen-olyan mutatók alapján. Csak ebből a bűvészmutatványból ismét kimarad az államadósság elképesztő növekedése, amiből "finanszírozták" ezt a "fejlődést". Ez az államdósság már fejenként milliókra rúg! Szerinted kinek kell visszafizetni? És szerinted persze megint az Orbán lesz a hibás! Állj már le az ostobaságaiddal!!!

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2010.03.08. 14:45:29

@Nyomek: "Ugye, nem csak én emlékezem ezekre a dolgokra?"

lassan már senki nem emlékszik ezekre. te is jobban tennéd, ha elfelejtenéd... ;-))))

blah 2010.03.08. 14:55:12

@törppapa: meg kell védenem "is" hozzászólását, amit leírt azzal tökéletesen egyetértek. Nem vagyok egyik politikai oldal híve sem így nem hivatalból értek egyet vele. Orbánék eleve forból indultak gazdasági téren a többi kormányhoz képest aztán a megnyílvánulásaik inkább hasonlítottak a szocialista motívumokra. Eddig nem volt istenigazából olyan kormány ami a kapitalista nézeteket képviselte volna és a felhozatalból úgy tűnik nem is lesz egyhamar. Én azt mondom majd akkor legyen gondoskodó államunk ha meg tudjuk fizetni. Amíg csak az ország töredéke fizet a nagytöbbség gondozásáért addig nem lesz értelme ennyi adót befizetni. Valamint Orbánéknak is meg van a saját demagógiájuk, inkább számít nekik, hogy náluk maradjon a hatalom minthogy fejlődjön az ország. Ezt pedig az adakozással érik el meg a politikai ellenfelek lesöprésével és nem eredményekkel, szerintem. De aztán ne legyen igazam.

Canis Lupus Libertas (törölt) 2010.03.08. 15:01:26

@parttalan: Kurva jó lesz! Mindenki látja majd milyen a konstruktív ellenzékiség - MSzP módra. De vajon mivel lesz különb akkor a baloldal az agyonbírált jobbtól? Ők is kirekesztő, populista, fasiszta, antireformista, demagógokká válnak csupán attól, mert kiesnek a hatalomból? De kérem! Ez nem vmi haladó gondolkodásra vall. Persze, ha nem terjesztette volna Ferenc és Ildikó, hogy OV az antikrisztus, akkor talán nem kellene a fogatlan rajongótábor kedvéért idáig süllyedni... :) Igazi balfasz tempó ez a "majd most mi is megmutatjuk!" 8 év alatt sokmindent mutathattak volna kormányról, nem most kell keménynek lenni a szarból...

vernarancs 2010.03.08. 15:06:10

@blah: Csakhogy ez a 22-es csapdaja. Mivel a valasztok nagy szazaleka azok kozott van akikrol "gondoskodni" kell. Nem lehet oket csak ugy elfelejteni. Mert akkor a kovetkezo valasztas tuti bukta lesz. Ezert nem lehet a nyugdijrendszerhez meg a segelyekhez hozzanyulni csak minimalis mertekben.
Szerintem a minimalberes-feketemunkas teruleten kene szetnezni. Nomeg az ertelmetlen beruhazasok teruleten (autopalya horror aron stb).

Canis Lupus Libertas (törölt) 2010.03.08. 15:06:40

@Nyomek: Az összes politikus elhúzhatna, de a választópolgár nem hagyja. Ilyen neki a lelkivilága. A választópolgár ilyennek szereti a világot és elégedett lehet, megkapja amire vágyik...

törppapa 2010.03.08. 15:16:19

@blah
"is" körömszakadtáig védi azt a kormányt, amelyik az elmúlt katasztrofális 8 évet produkálta. Ha ezzel is egyetértesz, akkor igazán nincs min vitatkoznunk. Nem nagyon válaszoltál arra sem, amit a KSH adataival való bűvészmutatványról írtam. Tényleg, ki fizeti meg azt az elképesztő államadósságot, amit az elmúlt pár évben felvettek?

Blackrock (törölt) 2010.03.08. 15:22:05

T. véleményvezér!

Definiáld már nekem légy olyan kedves, hogy mi az a "posztkommunista valóság"?

mendson 2010.03.08. 15:23:18

Ez a cikk kifejezetten "ha a bolha összes lábát kitépjük, akkor többet nem hall" jellegü következtetés.A dolog sokkalta egyszerübb.Elösször is nézzük a felsorolt "konkurens" országokat.Lengyelország utolsó szocialista évei gyakorlatilag a nyomorról szóltak, talán emlékszik még néhány ember az itteni lengyelpiacokra meg a lengyelországi seftes utakra.Én voltam akkoríban egy olyan zakopanei piacon ahol a magyarországról kivitt delikát 8 ételizesító,mint pénz funkcionált.Csehország meg Szlovákia ugye meg nem is létezett.Valamikor 91 körül alakultak meg.90 elötti Csehszlovákia meg a hazainál sokkalta elnyomóbb rendszer volt (nem mellesleg szlovák származású vezetéssel)Ketté válásuk után meg egészen más lelkiállapotban és várakozásokkal tekintettek új államuk irányába.Nálunk meg ugye a legvidámabb barak -a környező országokéhoz viszonyítva igen jó életminöséggel,életszinvonallal rendelkező- létét feladva szinte mindenkinek jelentösen zuhant az életszinvonala.A posztkomunizmushoz a dolgoknak semmi köze.Sokkal inkább annak, hogy egy rakás huszadrangú ember került hatalomba akik ugy tekintették a velük történtekre, hogy ez nekik járt.Mig a szoc.rendszer utolsó 15-20 évében a karrierhez a tudás a párttagságnál sokkalta jobban számított (igen sok pártonkivüli volt a közhivatal felsöbb régióiban),söt még a párton belül is jobban számított a tudás ,mint a hablaty.És még valami,az emberek jó része az akkori mdf-fidesz mutyi -tudjátok a tisztikaszinó- inditotta meg a csalódások sorozatát,mert azt látta,parlamenti megnyilvánulások igen csak antagonisztikus ellentétben lévö, két párt szembrebbenés nélkül áttudja értelmezni egy épület méreteit,ha anyagi érdekük úgy kivánja.A fidesz részére meg még egy jó tanulsággal szolgált.Meg lehet a nyilt sikkasztást is úszni kellö jogászi háttérel.Nos azóta is ez a fidesz létformája.Ugye a "hetente az háromhetente" meg,ha ráirjuk a min.elnöki irodában egy papirra "taggyülés" késöbb ezt simán egy társasági összejövetel tréfás megnevezéseként aposztrofálható.

Blackrock (törölt) 2010.03.08. 15:24:47

@törppapa: sajnos nem ostobaságokat beszél.

Canis Lupus Libertas (törölt) 2010.03.08. 15:25:07

@blah: "Valamint Orbánéknak is meg van a saját demagógiájuk, inkább számít nekik, hogy náluk maradjon a hatalom minthogy fejlődjön az ország."

Ez mégis honnan ered? Mert szerintem ez a - mostanában egyre divatosabb - elkötelezetlenek agyréme csupán, amit kellő mennyiségű mantrával igazsággá kívánnak emelni.

blah 2010.03.08. 15:27:04

@vernarancs: hát igen, szemléletváltásra nagy szükség lenne a választók részéről. De 40 évig ahhoz lett szoktatva a nép, hogy üldögéljen szépen, majd állambácsi elintéz mindent. Az értelmetlen beruházásokat reggelig sorolhatnánk amikre egyrészt a népszerűségi harc miatt került sor, másrészt meg persze a zsebtömködés miatt...

blah 2010.03.08. 15:35:27

@Canis Lupus Libertas: mondjuk én onnan veszem, hogy emlékszem még az Orbán Viktor - Horn Gyula miniszterelnök jelölti vitára 98-ból amikor Orbán nem sok értelmes és témába vágó választ adott a feltett kérdésekre, ellenben azt minden válaszában kihozta, hogy mindenért a kormány a hibás... Miután megválasztották az emberek azóta nem mentem el szavazni. Persze ebben benne van az is, hogy azóta mindegyik a népszerűséggel van elfoglalva, hogy megnyerje a következő választást, a munka amiért a parlamentben ül az másodlagos.

Lord_M_ 2010.03.08. 15:44:05

@is: A helyzet a következő, amit nem közgazdászként, csak logikusan gondolkodó programfejlesztőként gondolok. A Bokros-csomag kellett, jó volt, bár voltak hibás lépései (pl a fogmegtartó kezelésekért pénzt kérni... )

De! (és ez a fontos) ha a FIDESZ 98-02 között azt csinálta volna amit vizionálsz, akkor az államadóság nem tudott volna olyan szinten csökkenni ahogy. Értem én a Bokroscsomagot, de ha a fidesz mindent ellopott és elvert volna, akkor stagnáló vagy éppen növekedő (esetleg enyhén csökkenő) államadósságot láttunk volna. Ehelyett stabilan csökkent Medgyesiig... Ha csak ezt eléri a következő FIDESZ kormány, hogy az államadósság a kezelhető szintre süllyed már akkor jók voltak.

Hiszek én a Bokros-csomagban, de nehezen hihető hogy pont a 2002-es választásokra fogyott volna el belőle a lendület. Nem szabad elfelejteni, hogy a Medgyesi kabinet úgy vette át az ország irányítását, hogy volt benne tartalék (ezt Medgyesi is elismerte többször), és abból osztogatott az elején (aztán már hitelből).

Mielőtt kioktatást kapok közgazdaságtanból, nem kell a világválságot elővenni, 2006 őszén amikor a Gyurcsány-kabinet kiigazított, akkor már csak centikre voltunk egy belső válság robbanásánál, és a sajátjogon elért államcsődtől.

Másfelől, sokan teszik fel a kérdést hogy mit csinált a FIDESZ 98-2002 között és mit 2002-2010 között. Előbbiről lásd a fentebbi véleményem, utóbbival kapcsolatban, ellenzékben volt. Támadott, fúrt faragott, nem ismerte el legitimnek Gyurcsány Ferencet, előrehozott választásokat követelt... pont azt csinálta amit ma a Jobbik olyan büszkén vállal (nem fogadja el a jelenlegi vezetőket, fúr, farag és minden szembeszegülést dicsőséges tettnek látnak )

...

amúgy a Jobbiktól csak egy dolog tetszik igazán, a köszönés módjuk... mert az ránk férne... a szebb jövő...

csak félek hogy ott páran ezt is úgy gondolják hogy szebb jövőt nekik... (= parlamenti frakció, frakciópénz, húsosfazék, szebbjövő maguknak és haveroknak)..

(jaj, de meg leszek dobálva)

Falusi (törölt) 2010.03.08. 15:45:43

ma ki az idegenszívű?
ki a hazaáruló?
ki a nemzetellenes?
RELATÍV...ma már az, aki a Jobbiktól balra áll:)

a szaros fagyi visszanyal?

vernarancs 2010.03.08. 15:46:21

@blah: A nyugdijasok meg a segelyen elok szemleletet eleg nehez megvaltoztatni. Oket elegge erzekenyen erint minden forint. Tehat hozzajuk nem nagyon nyulnak erdemben. Pedig lehetne. Foleg az alanyi alapon jaro segely rendszert kene felulvizsgalni. Es ebben pl. a FIDESZ jo uton jart (csaladi adozas, adoalapbol valo leiras segely helyett stb).

Lord_M_ 2010.03.08. 15:47:40

@Lord_M_: ohh és kihagytam, 2002-ben a Medgyesi kabinet annyira "pocsék" állapotban vette át az országot, hogy 2007-2008-ban euróbevezetést tartottak lehetségesnek (legkésőbbi céldátummal)...

ma pedig 2014 előtt esélytelen... (hátöööazért 12 évet csúszni már szerintem több mint botrányos)

vernarancs 2010.03.08. 15:53:26

@Lord_M_: A FIDESZ hozzapiszkalt a nyugdijakhoz, ebbol is volt plusz bevetele. Ezert is bukott meg. Szerintem. Annyira egyebkent 2002-re mar nem ivelt felfele a gazdasag. A hiany is szepen fordult novekvobe. Keves a 4 ev, hogy tisztan meg lehessen itelni egy kormanyt, mert abbol legalabb 1 ev kampany amikor eleresztik a gyeplot.

Pistie 2010.03.08. 15:59:43

@stratez: "ennek a szocialista pártnak, amelyik gyakorlatilag köztörvényes bűnözőkből áll, ezt nap, mint nap tapasztaljuk, még mindig 20-25 százalék körül mozog a támogatottsága."

Szóval akkor a parlamentben vannak 188-an, ennek a 20%-a 38. Kérlek, sorold a 38 köztörvényes bűnöző nevét, lehetőleg mellékelve a bizonyítékokat mert különben nincs sok értelme..

Mellesleg én nem mondom hogy az MSZP nem lop, és nem csal. Csak nem kellene azt hinni hogy a Fidesz vagy a Jobbik egy picivel is különb, mert nem az. Itt nincs jó választás, csak két rossz közül -esetleg- a kevésbé rossz. Ezért nem szavazok én.

HLaci 2010.03.08. 16:03:32

nekem mindegy ki van kormányon, mer mindkét párttal lyó kapcsolataim vannak, úgyhogy mutyiba nem fogok hiányt szenvedni... :-))

Canis Lupus Libertas (törölt) 2010.03.08. 16:09:48

@blah: Hát, ez elég mosolyfakasztóra sikerült. A '98-ban a hatalom megtartásáért hantázó Orbánról. :) De, hogy ez bármit bizonyítana abból, amit írtál... Különösen akkor, amikor 2006-ban Gyurcsány valóban azért és valóban azt tette, amit te Orbánra aggattál. Biztosan én vagyok rendkívül részrehajló, de baszottul sántít az állításod a magyarázatod fényében különösen...

blah 2010.03.08. 16:18:16

@Canis Lupus Libertas: a gond az, hogy félreértessz. A hatalom megszerzéséért tette, nem a megtartásáért (nem is tudom hol olvastál ilyet). Gyurcsány meg szerintem az mszp Orbán Viktora, azzal az egy különbséggel, hogy volt mersze kiállni a társai elé és megmondani, hogy elkúrták. Na itt "kúrta" el rendesen mert ha ez nincs akkor az emberek szart se vettek volna észre belőle. Szóval egyszer szólalt meg a lelkiismerete azt ez lett belőle... :) Tőlem hihetsz Orbánnak vagy akinek akarsz, de a politikus hazudik és lop amíg a világ világ marad. A mértéke csak attól függ mennyire veszik be az emberek a dumáját. Ma Magyarországon még sok a naív ember, ezért is tartunk itt.

vernarancs 2010.03.08. 16:31:24

En leginkabb azt nem ertem, hogy miert Orbanban kell meg mindig biznia a fidesznek? Van ott egy csomo mas ember aki lehet, hogy hitelesebb lenne es a partnak is jot tenne ha Viktort parkoltatnak kicsit. Meg kellene nezni a part eredmenyeit az elmult 20 evben. Egyetlen gyozelem es azt is a debil kisgazdakkal karoltve. Biztos, hogy ez a vezer jo vezer?
Az mszp gyorsan tudott mindig valtani. Amikor Gyurcsany jott egybol forditani birtak. Ezt 4 eve a fidesz is megtehette volna. De tuti, hogy Viktor ezt soha nem engedne. Es ez valahol nem normalis. Ez EGY emberrol szol es nem a partrol, a programjukrol, vagy ne adj isten arrol, hogy az orszaggal kene valami pozitivat kezdeni.

Canis Lupus Libertas (törölt) 2010.03.08. 16:37:18

@blah: Hát, konkrétan nálad olvastam. Itt: "náluk maradjon a hatalom minthogy fejlődjön az ország". Így aztán én úgy látom nem vagyok egyedül a tévhitemmel, ha ugyan erről van szó. De nagyonis átlátszó az a trendiduma, hogy én már '98-ban tudtam. Honnan tudtad '98-ban, ha elfelejtetted mit írtál egy órája? De ezt ne vedd a szívedre, kispályás csípkelődés csupán.

Ianas 2010.03.08. 16:41:04

@troll: Mégis, a bűnözés mértékét szerinted mi határozza meg? A pánikkeltő média és a szóbeszéd által az emberekbe plántált félelemérzet, amit egyes pártok propagandaeszközként használnak, vagy a tények?

blah 2010.03.08. 16:57:33

@Canis Lupus Libertas: azt látom, hogy kispályás mert összemostad egy másik kommentemmel. 98-ban tudtam e? Én csak azt láttam, hogy a populista stílust felvette minden politikai erő ezek után, ami meg sehova sem vezet, kb ennyi a nagy meglátásom. Azóta nem izgat különösebben a politika mert nem tudom komolyan venni egyik önreklámozó faszt se...
És ez mióta trendi? Úgy érted kezdenek rájönni az emberek, hogy a magyar politika kaki? Hogy sokandrendű kérdés, hogy neked vagy nekem jó legyen? Ez nem nevezném "trendinek", inkább tömeges kiábrándultságnak.

törppapa 2010.03.08. 17:06:24

@blah
A tegnapi hírekben az állt, hogy a legújabb közvéleménykutatás szerint a megkérdezetteknek több mint 60 %-a mondta, hogy elmegy szavazni. Az arányokat meg úgyis tudod.
Vagy éppen ez a baj? Ezért a nagy pánik?
Ennyit a kiábrándultságról. Bár, ami a szocikat illeti, belőlük valóban kiábrándultak az emberek...

blah 2010.03.08. 17:10:20

@törppapa: Pánik? Baj? Nem értem. Én nem győzködtem senkit semmiről ha erre célzol. Akinek válaszoltam az vetett fel egy olyan dolgot, hogy van valami trendi abban amit csinálok...
Nos zárszó gyanánt kicsit kevesebb elvakultságot kívánok nektek. Üdv.

daito 2010.03.08. 17:13:45

Srácok, a gyenge felfogásúak kedvéért leírok valamit, mert unos-untalan előjön, évek óta.

Az államadósság vs. Fidesz témaköre, valamint a mit csinál Bokros jól, rosszul.

Az állam, mint szervezeti forma rendelkezik költségvetéssel. Ennek formája, létrehozása azért igényel némi közgazdasági, pénzügyi, jogi, közigazgatási ismeretet; viszont összkép formában egyszerű.

Van bevételi és kiadási oldal. Ha ezek megegyeznek, akkor nullszaldós a költségvetés, ha több a bevétel, akkor szufficitről, ha fordítva, akkor deficitről beszélünk.
Nem kell foglalkozni bűvös szavakkal, hogy GDP, GNP, NNI, ugyanezek per capita, stb, függvények, munkanélküliség.

Tessék szépen utánanézni, hogy 1989 óta hány évben volt deficites a központi költségvetés. (Mindegyik kormány, mindegyik évében. Antall-Boros, Horn, Orbán, Medgyessy, Gyurcsány, Bajnai kormányok költségvetései MINDIG deficitesek voltak.)
Ez nem egyik oldal gyűlöletéről, utálatáról szól, ezek tények. Sőt, ezek a papírszerű tények; ugyanis az adott év költségvetését a megelőző év végén fogadják el, tehát már november-december tájékán tudni lehet, hogy mennyivel költ többet az állam a bevételeinél. Itt inkább az a kérdés, hogy ezt a tervet mennyire tudják a kormányok tartani. (Nem nagyon.)

Az igazság az, hogy az Orbán kormány pont semmivel sem volt ügyesebb e téren; a 2000. év költségvetése 3392 mrd bevételt, 3788 mrd forint kiadást jelentett. Ez 396 mrd forint mínusz, ami a költségvetés 10%-a... Ez a hiány, a gyengébbek kedvéért.
Utána ugye jött a kétéves költségvetés, ahol 3841 mrd forint bevétel 4322 mrd forint kiadás (első év); majd 4070 mrd forint bevétel és 4556 mrd forint kiadás szerepelt (2002-re). Tehát 2001-re 481 mrd forint mínusz (11-12%-os), 2002-re 486 mrd forint mínusz jött össze (10-11%-os).

S akkor felteszem a kérdést, ha Orbánék 4 éve alatt a központi költségvetés évi 10-12%-os deficitet termelt, ergo, arra nem volt bevételi oldalon fedezet, akkor ezek az összegek növelték, vagy csökkentették az államadósságot? (Tessék saját példán elgondolkozni, hogy ha keresünk 100 ezer forintot havonta, és költünk belőle 112 ezret, az hogy tehető meg? Ha nincs apu, anyu, hogy kipótolja. Akkor növekszik az adósságunk, vagy nem?)

De ebből ne az jöjjön le, hogy én utálom Orbánt, és csak védem a szocikat, akárkit. Ők ugyanígy rosszul csinálták, sőt még rosszabbul. Viszont nem kell agyonfényezni a polgári oldalt...

S idehaza folyamatosan megzavarják az ember fejét a GDP-s varázslással; meg a GDP-hez való viszonyítással. S ebben mindegyik oldal kiveszi a részét. ("Mert a GDP 3%-kal nőtt! Nálatok csak 1%-kal!" meg "a GDP arányos államadósság", és társai.)

Bokros roppant egyszerű dolgot tett, és képvisel a mai napig. Azt mondja, hogy sokat költünk; többet, mint amennyi a bevételünk. Nem foglalkozik a növekedési pályával, meg a jövővel; ebben neki is igaza van, meg az Őt támadó elemzőknek, közgazdászoknak is. Bokros egyszerűen vág. Ballasztot, addig, míg a süllyedő hajó magától nem marad a felszínen, sőt, el nem indul.
Lehet utálni, szeretni, elismerni, tök mindegy. Egyszerűen matematikailag tarthatatlan a rendszer, ennyi. Bokros meg kimondta, kimondja.

A Jobbik kulcsa csak 50%-ban rejlik az országos nagypolitikai, gazdasági kérdésekben, a címlap sztorikban; azok 80%-ban Budapesthez köthetők.

A vidéki hétköznapok nem viccesek. Egyrészt, az önkormányzati rendszer is mocskos mód deficites; persze ilyenkor mindig jön az alul-finanszírozás magyarázata, de a rideg magyar valóság az, hogy a mai magyar önkormányzatok jó része magától életképtelen. (Tessék utánanézni az önhiki-s dolgoknak, vagy az újabb formáknak.)
Viszont amit megtapasztalhatott az átlag magyar, hogy a nagy lelkesen, hevesen megválasztott nem-mszp-s polgármesterek, képviselő testületek sem tudtak megmaradni az ígért erkölcsi magasságokban.

Nota bene, "ellenzéki" városokban is megfigyelhető a korrupció, a haveri mutyi, az ideológiai döntések sora. Ezekben a városokban sem lett jobb az oktatás, az egészségügy helyzete. Viszont ott is vannak cégek tucatjaiból szervezett városi holdingok, amelyek az átlag polgár számára követhetetlen módon keletkeznek, működnek. Látják, hogy van a városukban egy "elit", akik összejárnak, smúzolnak, rendezvényeken "reprezentálnak". Hol a borlovagok, hol a lovagrend, hol a dámák, hol a vállalkozók; de valamilyen címen szerveződnek. Amiről a hétköznapi ember csak hall, de sosem hívják meg. Városi ünnepségek, ahol egyeseknek külön köszön a polgármester, akikkel együtt eszik-iszik. A városi beruházások, amikor strand-termálfürdő épül, főtér szépül, új iskolacsarnok lesz. Viszont egyik sem teremt (új) munkahelyet, a gyerek nem maradhat tovább napköziben, a fürdőbelépő már nettó 70-ből nem fizethető ki, pláne ha két gyerek van. Viszont mindig ugyanaz a 3 cég kapja a munkát, csak eközben a cégnél ismerjük a kőműveseket; akik mindent elmondanak a cégről, mert nettó 70-ért dolgoznak ők is...

Ezek után a legkönnyebb magyarázni, hogy a Jobbik mögött a szocik, az szdsz, Tel-Aviv, a ruszkik, mágnásmiska, CIA, karvalytőke, stb áll.

Nem rohadtul mindegy? Jelenleg, és még 1 hónapig az az igazi kérdés, hogy a választópolgár ki mögé áll. S ha a Fidesz (vezetése) támadja a Jobbikot, azt biztos nem fogja elérni, hogy a Jobbik szavazó elpártoljon. (Azért támadnak a zsideszék, mert félnek/mert igazunk van/utálnak minket/ők az igazi cionisták/nagykoalícióra törnek/buták/gyávák/e-l-a-k-a-r-n-a-k-m-i-n-k-e-t-t-a-p-o-s-n-i.)

Guild 2010.03.08. 17:53:18

Túlságosan elnagyoltnak érzem ezt a Fidesz bírálatot. Mindnyájan részei vagyunk a poszkommunista valóságnak. Nem lehet eltörölni a 40 évet, csak arra törekedni, hogy szép lassan le tudjuk vetkőzni a régi beidegződéseket.

BandW (törölt) 2010.03.08. 19:42:21

Hát a posztból pusztán csak az nem derül ki, hogy akkor ugyan mégis mi a lótúróról gondolja a szerző, hogy az már rendszerváltozás, ha az államilag ellenőrzött gazdaságból a szabadpiacira történő váltás az nem, ha az állampárti rendszerről többpárti demokráciára váltás szintén nem, ha az ideológiai hegemónia helyetti sokszínüség biztosításáról szintén nem, ha az államilag ellenőrzött sajtó helyett a szabad véleménnyilvánítás biztosított, de a posztíró szerint az sem, ha a állami kontroll alatt tartott utazási korlátozások helyett szabad a polgárok mozgása, de nyalván az sem rendszerváltozás, de a posztíró szerint valszeg az ideológiai joggyakorlás helyett létrejött jogállam sem jelent változás.
Akkor mégis mi a bánatos lófax a rendszerváltás?
Kérdem én teljes joggal szerintem.

Posztkommunistázni az momentán semmire sem válasz.

Canis Lupus Libertas (törölt) 2010.03.08. 20:44:20

@blah: Nos, azért annyira nem is lett kispályás, mivel nem mostam össze semmit, semmivel, csupán rárepültem egy nyilvánvalóan félresikerült mondatra - amit nem a legügyesebben próbálsz kimagyarázni. Ami nem baj.
A meglátásod azonban szerintem nem jó. Magyarországon nem a politika kaki, hanem a választópolgár az - nem egyen egyenként, hiszen nem szaroznék le minden embert, mert nem lenne elegáns. A választópolgár nagy tömegben egy nagy szar, mert fogalma, vagy igénye nincsen a demokráciát a maga javára fordítani (természetesen itt csakis a demokráciára gondolok, semmi egyébre). A politikus meg csak egy légy, ami körüldöngi a trágyadombot és jól megél belőle. A trágyadomb meg boldog, mert jó látnia, hogy micsoda érdeklődés övezi... Tehát az igazi kispálya az, amikor a politikust hibáztatjuk azért, mert olyan, mint bárhol a világon lenne. Kispálya megfeledkezni arról, hogy a trágyadomb a saját szagából ábrándult ki, nem Orbán Viktorból, vagy Gyurcsány Ferencből. Ez a két ikon csak azért lehet az, mert igény van rájuk - ez nem az ő hibájuk...

shua55 2010.03.08. 20:56:18

@daito: "Bokros roppant egyszerű dolgot tett, és képvisel a mai napig. Azt mondja, hogy sokat költünk; többet, mint amennyi a bevételünk. Nem foglalkozik a növekedési pályával, meg a jövővel; ebben neki is igaza van, meg az Őt támadó elemzőknek, közgazdászoknak is. Bokros egyszerűen vág. Ballasztot, addig, míg a süllyedő hajó magától nem marad a felszínen, sőt, el nem indul.
Lehet utálni, szeretni, elismerni, tök mindegy. Egyszerűen matematikailag tarthatatlan a rendszer, ennyi. Bokros meg kimondta, kimondja."

Az az igazság, hogy ez így nem igaz. Ez a Bokros-csomag legendája. Megkurtítottuk kicsit a kiadási oldalt azokon a pontokon, ami a legjobban fáj az embereknek, hogy rendbe tudjuk tenni a gazdaságot.

Ezer és egy buta szocialistától hallottam már ezt a maszlagot, csak furcsa mód arról feledkezik meg mindenki, hogy a Bokros-csomag 98%-ban egyszeri tételekből állt, a megszorításokból származó megtakarítás eltörpült a privatizációs bevételek és a vámpótlék hatása mellett.
Bokros semmiféle gazdaságpolitikát nem képviselt akkor, eladta, amit lehetett (lehetőleg áron alul a haveroknak) a többi mese habbal.

2010.03.08. 21:01:37

@BandW: Ez nagyon pontos volt! Annyit tennék még hozzá, hogy a cikkben leírt alábbi mondat egy(két) ordas nagy csúsztatást tartalmaz: "2010-re viszont megérett a magyar társadalomban a rendszerváltás gondolata, a posztkommunizmussal nyíltan szakítani akarók száma elérte a kritikus tömeget." A 300 Ft-os vizitdíjas népszavazós, 14. havi nyugdíjas, gázárbefagyasztós, majdmatolcsymegmondjahogymileszahúzóágazatos, erősen antikapitalista felhangokat pedzegető fidesz népszerűsége éppenhogy nem a posztkommunizmussal nyíltan szakítani kívánó kritikus tömegről tanúskodik, hanem csupán arról, hogy a 'rosszkomcsikból' van elege, most már jöjjenek a 'jókomcsik', a bogárlászlók, pozsgayk, stumpfok stb.

blah 2010.03.09. 10:18:17

@Canis Lupus Libertas: nagyon okos vagy, hogy megmagyarázod amit fentebb leírtam. Ezért vagy kispályás mert olvastál valamit amit félreértettél és most itt vetítessz, hogy megmagyarázod a faszságodat. Te a kaki nép tagja vagy, sok sikert ehhez a viselkedéshez.

==T== 2010.03.09. 12:52:12

@Fedor: lol vagy hogy még el is hiszed...

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2010.03.10. 17:37:26

Mára egyfajta közmegegyezés, hogy a magyar rendszerváltás egy csőd. A negyven év bűnei büntetlenül maradtak, a volt kommunista elit könnyedén átmentette hatalmát, privatizáció címszó alatt elherdálták a nemzeti vagyont, az ország eladósodottsága pedig egyre csak nőtt. És akkor még nem beszéltünk bűnözésről, kultúráról, oktatásról."

derék, h a baloldaliak is így gondolkoznak

Canis Lupus Libertas (törölt) 2010.03.10. 21:32:56

@blah: Bocs, nem vagyok felkészülve sem ekkora intellektusra, sem ekkora - indokolatlan - önérzetre. Persze egy '98-as látnoknak a táskáját sem vihetném, ez nekem is nyilvánvaló, de hát sajnos itt csak egy mosdó ballert találtam...

karlmax 2010.03.22. 17:18:25

Bármit is ígér a Fidesz, vagy bármelyik párt, a kérdés, hogy mennyit valósítanak meg belőle, és mennyi ígéretet tartanak be. Arra azért ne számítsunk ebben a gazdasági helyzetben, hogy a kormányváltás hipp-hopp megváltoztatja a az emberek életvitelét és jobbá teszi az országot.

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2010.03.29. 10:08:31

A Fidesz is ugyanabban a mocsokban fogant, ahol az összes többi parlamenti párt, tele van a leghitványabb, legelvtelenebb gazemberekkel, akik ráadásul szentül hiszik, hogy -mivel eddig kimaradtak a buliból - nekik JÁR sok sok nokiás doboz. A Fidesz ugyanúgy részese volt a mi kis ál-rendszerváltásunk hazugságainak, mocskos megalkuvásainak, bűnben fogant és ezért hiteltelen.

Tele van volt kommunista elnyomóval, kizsákmányolóval és olyanok ezreivel, akiknek két útlevelünk van: akiknek Magyarország nem a hazájuk, csak a vadászterületük.

A Fidesz semmit sem fog fel abból, hogy egy most 25-35 éves pályakezdő micsoda végtelen kilátástalansággal néz szembe ebben a szarbazüllött, korrupt, nepotista szemétdombon, a bezárt ajtók országában.

Ezekre szavazzak?

SzélesFejszés 2010.04.03. 21:03:58

A Fidesz legnagyobb hibája még csak ezután jön elő.
Már most látszik, hogy amint megkapják a 2/3-ot, rögtön olyanok elbizakodottak lesznek mint amilyen a gengszterváltáskori első MDF kormány volt, amelyik úgy képzelte, minden ökörségre, kisstílű megszorításra felhatalmazást kapott.
Ha így lesz, akkor nagyot fognak koppani.
Elképzelem a Fideszt, amint a 5%-os küzd az ezután következő választáson, mert
jóformán senki nem fog elmenni szavazni, csak a jobbikosok. A kiábrándult Fideszes és MSZP-s szavazók otthon fognak maradni, hacsak kötelező nem lesz a szavazás, mint az átkosban.

SzélesFejszés 2010.04.03. 21:34:46

Bokros annyit csinált, hogy a devizában fennálló állam-adósságot átrakta forintba, majd eszement módon felpörgette az inflációt.
Bevezette a csúszó leértékelést, amelynek mértéke nem tartott lépést sem az inflációval, sem a jegybanki alapkamatokkal.
Igazi pénzpumpa volt a külföldi befektetők számára.
Minthogy a költségvetést hitelből finanszírozzák, és a valódi infláció magasabb volt, mint a jegybanki alapkamat, ezért a hitel tőke reálértéke folyamatosan csökkent. A hiteltartozást már a felhígult pénzből kellett törleszteni.
Az államnak jó volt, a gazdaságnak rosszat tett.
Igazi pilótajátékot játszott Bokrosz Luesz és a kormányra kerülésének első évében a Fidesz. Holott ez utóbbi mást sem csinált a hatalomra kerülése előtt, mint fogadkozott, hogy a csúszóleértékelést megszünteti. Nem kapkodta el. Mindenki csak nézett ki a fejéből, hogy akkor most mi van? Marad a csúszó leértékelés?

ampierre 2010.04.26. 11:11:06

@Fedor: A bejelentett esetek száma zuhan..
Ha reménytelennek érzed, hogy felderítenek egy ügyet, akkor nem ülsz egy délutánt a rendőrségen...
És ez nem a rendőrök hibája, hanem, hogy heti 12-15 új ügyet kapnak.. Mindegyik re jut kb 3 órájuk.. Megnyitni és lezárni a nyomozást másfél-két óra adminisztráció, benzinkeret nincs miből nyomozzon?? Megnyitja a tegnapi ügyet, lezárja, aminél letelt a nyomozás ideje.. Ezzel tölti a napját.. Nyomozni már nincs idő.. KEVÉS A RENDŐR..

ampierre 2010.04.26. 11:12:51

@vampierre: bocs Ez igencsak OFF volt, de nem bírtam ki..
ON





Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
  • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
  • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
  • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
  • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
  • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
  • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
  • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása