Véleményvezér

vv

Köszönjük, Görögország! Köszönjük, Bajnai-kormány!

2010.05.11. I 397 komment I Címkék: eu gorog bajnai allamadossag

Nagyon drágán meg fogunk fizetni a Bajnai-kormányért. Könnyen lehet, hogy több évi gazdasági növekedést bukunk el. (Fotó: MeH)

A hétvégén az EU vezetői a görög probléma miatt úgy döntöttek, hogy a válság kezelésére egy 750 milliárd eurós pénzügyi segélyalapot hoznak létre.

A gond csupán az, hogy ezzel pont Magyarország elől szívják el a levegőt.

Írásunk a görög válságról: Görögország - akik még nálunk is hülyébbek

Mentőcsomag - minek?

Úgy tűnik, a pénzügyi piacok szereplői csak az elmúlt pár hétben vonták le azt az egyébként legalább fél éve nyilvánvaló következtetést, hgy az EU déli perifériáján lévő országok hatalmas adóssága gyakorlatilag fenntarthatatlan. Bár a híreket egyelőre még csak Görögország uralta, óriási problémák vannak Portugáliában, Olaszországban és Spanyolországban is. Miután az eurózóna tagjairól van szó, ezért ezeknek az országoknak az esetleges csődje az euró mint globális fizetőeszköz hitelességét ásta volna alá.

Ezt pedig az unió magját jelentő gazdag államok nem engedhetik meg maguknak. Ezért határoztak a mentőcsomag mellett, amivel magukra vállalták a gyengélkedő országok működésének részleges finanszírozását.

Ez a lépés természetesen politikailag rendkívül népszerűtlen lesz, hiszen mégiscsak a német, francia stb. adófizetők pénzéről van szó. A mentőcsomag politikai népszerűségén az sem sokat lendít, hogy borítékolható, hogy a déli államok problémája néhány év múlva újratermelődik.

Miért jött rosszkor Magyarországnak?

Sajnos különösen rosszkor jött ez nekünk, magyaroknak. Az új Fidesz-kormánynak ugyanis nyilvánvalóan az volt a célja, hogy az IMF-fel és az EU-val olyan megegyezést kössön, melynek értelmében utóbbiak megfinanszírozzák a remélt nagy gazdasági átalakítások egyszeri költségét.

Az átalakítások ugyanis hosszú távon mindenkinek hasznot termelnének: Magyarország gyorsabban növekedhetne, az EU-nek eggyel kevesebb problémás taggal kellene küszködnie, az IMF pedig végre sikert tudna felmutatni valahol. Erre apellálva a magyar kormány minden bizonnyal kibővíthette volna az IMF csomag méretét és biztosíthatta volna, hogy Brüsszel ne indítsa el vagy ne vegye komolyan az ún. túlzott deficit eljárást hazánkkal szemben.

Ám nehéz elképzelni, hogy a jelenlegi helyzetben Németország vagy bármelyik nagy uniós állam bármi hasonlót vállalna. És akkor hiába van Magyarországnak egy óriási támogatottságú és a jelek szerint elszánt kormánya, hiába van végre hitelessége a magyar politikának: a varázslat bizony el fog maradni. Ami helyette ránk vár: a lassú és kínkeserves evickélés, a költségvetési hiány alacsony szintje mellett végrehajtott nagyon fokozatos, lassú változások.

Hol rontottuk el?

Ki kell mondani: nagyon drágán meg fogunk fizetni a Bajnai-kormányért.

Hogy miért? Azért, mert egy évvel ezelőtt az akkori nemzetközi pénzügyi környezet még lehetővé tette volna, hogy egy, a változásra elszánt és azt végrehajtani képes kormány komoly extratőkéhez jusson. Akkor ugyanis az EU és az IMF még lényegesen több tartalékkal rendelkezett. Mi viszont nem rendelkeztünk ilyen kormánnyal: már akkor is látni lehetett, hogy a Bajnai-kormány legnagyobb problémája éppen az, hogy legfeljebb egyéves válságkezelést (csőd elkerülése), de nem hosszú távú megoldást (gazdasági növekedés) kínál.

online surveys

Most pedig, bármilyen hátterű és felkészültségű is legyen a magyar kormány, már a nemzetközi pénzügyi környezetben végbement negatív változások teszik lehetetlenné a plusz források ilyetén bevonását. Könnyen lehet, hogy ezzel több évi gazdasági növekedést fogunk elbukni.

Köszönjük, Görögország, köszönjük, Bajnai-kormány! 

Ha tetszett az írás, csatlakozz a Véleményvezér Facebook-csoportjához!

>> AMIKOR A SAJTÓ VESZÍTI EL A VÁLASZTÁSOKAT

>> KIBASZOTT JÓ RÖPIRAT A MODERN BALOLDALRÓL

>> korábbi írásaink

Kapcsolódó írások:
Portugália, Spanyolország és Írország is görög sorsra juthat (Index/MTI)
Sokkolt a gigantikus uniós mentőcsomag (Index)
Német márkát hozhat a görög válság (Duronelly Péter/Index)
Csak idő kérdése a görög államcsőd (Duronelly Péter/Index)

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mig8 (törölt) 2010.05.11. 08:49:06

Gyanítom, hogy a szerző nincs teljesen tisztában néhány közgazdasági axiómával - vagy a valóság értelmezése nála különbözik az EU-étól.

Abban igaza van, hogy az EU déli államaiban a helyzet nem rózsás. De ne vegyük egy kalap alá őket! Olaszországban közel sem olyan rossz a helyzet, mint Görögországban.

Hogy Görögországgal mi lesz, az sejthető. Azonban most minden igyekezet annak szól, hogy bármi is legyen vele, a többieket ne rántsa magával.

Samott 2010.05.11. 08:59:33

Szvsz nagyon helyes hogy nem lesz extra toke... azt is vissza kellene elobb-utobb fizetni. Nem kell annyit lopni es akkor lesz penz. Hallottuk eleget az elmult nyolc evben, meg lehet mutatni, hogy kell ezt csinalni. meg nehany het es nem lophatnak tovabb a szocik, es akkor marad penz mindenre.

radala 2010.05.11. 09:21:33

Akár igazak a cikk fő gondolatai, akár nem, a lényeg tuti igaz.
Bajnai pontosan annyit ártott az országnak, mint GyF. Bajnaira annyi pozitívumot lehetne mondani, mint Kádárra, hogy, ha nem ő lett volna akkor lehetett volna valaki más még rosszabb (Münnich), de ez egy ostoba demagógia. Bajnai ha van pokol tuti odakerül:-)

Tengereczki Pál · http://egyzene.blog.hu/ 2010.05.11. 09:26:37

Szerintem ennél sokkal körmönfontabban működnek a dolgok

Rá Dios 2010.05.11. 09:28:25

Szerintem éppen fordítva:
Ha egy évvel előbb van "mindenre elszánt" kormányunk, akkor nem kaptunk volna sem időben, sem eleget a segítségből.
Majd amikor Matolcsy reformaji miatt megint összeomlunk, akkor lesz a vákum. De nem Bajnai miatt.

Flea 2010.05.11. 09:28:26

Ha lesznek struktúrális átalakítások, ahhoz lesz pénz is! Ha zorbán hiteles tud lenni ezzel kapcdolatban még csak az IMF, vagy az EU se kell hozzá, mert megoldja a piac! Csak hitelesség(!) kell hozzá!

dombovarivanda 2010.05.11. 09:29:50

A szerző sajnos rendkívül naív. Hallott valamit, amit aztán értett valahogy, és olyan rendkívüli módon megörült, hogy Bajnaira vezethette vissza a szálakat, hogy ezt rögtön le is pötyögte. Nem is lenne ezzel semmi gond, ha index címlapra kerülvén nem mosolyogtatná magát sokak által. Bár bizonyára még többen lesznek olyanok, akik a témához szintén nem konyítva, jobbos lelküket eléggé simogatja az írás, és most helyeslően bólogatnak és/vagy bosszankodnak.

ne most 2010.05.11. 09:30:05

Tényleg baromira rosszul jött, hogy nem dőlt be Görögország. A szerző inkább horszkóp készítéssel foglalkozzon!
"Remélt nagy gazdasági átalakítások egyszeri költsége" miről van szó!? Remélem nem....

curio1 2010.05.11. 09:31:28

A posztíró - úgy tűnik - valamilyen elvont térben mozog, a cikke szerint elképzelése nincs a makrofinanszírozásról. Eléggé megdöbbentő, hogy ilyen alapismeretek nélküli cikk mint vezérvélemény megjelenhet. Hacsak nem fondolja a index úgy, hogy most aztán csontig az új fiúknak aki emlmúlt pár évi tevékenységét fogjuk inkább szívni és nem a válságkezelőkét.
A gazdaságban meg lehet mutatni, hogy a végletes mindent elutasításból hogyan lesz a trendekhez símuló gazdaságpolitika.
Érdeklődéssel várom, hogyan lehet megint fordítani egyet a köpönyegen

Zsit (nyau és rémizé) · http://ittanyugatihatarszelen.blog.hu 2010.05.11. 09:33:28

ez egy lehangoló cikk lett - többet kéne olvasni, azt gondolom
:S

late harvest 2010.05.11. 09:39:05

a poszt nagyon szar, a Blikk-ből ollóztat ki?
Olyan szaga van. Elég gyenge tézis ez a globális EU csődről és a Fidesz-IMF szerelemről, persze a fő gonosz szoci-Bjanai nem maradhatott ki...

a blikkben legalább vannak csaj fotók, itt még az sincs:(

Mr Thompson 2010.05.11. 09:39:50

Izé, az a gáz, hogy itt nagyon mellélőtt a kedves posztíró... szerintem a Fidesz kanyarodjon vissza a "most találtuk meg hirtelen a csontvázakat a szekrényben" szöveghez, az se hihető senkinek 90 IQ felett, de legalább konzekvens. Ez a mostani duma a görög válság - IMF - Bajnai háromszögről rettenetesen amatőr, nem kéne erőltetni.

gabor.voros 2010.05.11. 09:40:59

Bajnai annyira ártalmas volt, hogy ha nem lett volna, akkor kb ugyanabban a szituban lennénk mint a görögök. Milyen jó is lenne.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.05.11. 09:43:46

Ez valami iszonyú bárgyú írás...

papika 2010.05.11. 09:44:20

Változik az ország.
Voltunk a tízmillió szövetségi kapitány országa, pár éve átváltoztunk a tízmillió tölgyessy péter országává, most meg ha jól látom, tízmillió bokros lajos országa lettünk.

Érdekes, hogy ennyi rajongója lett a banainak. Pedig a választásokon még a szocik sem merték indítani.

Dr. Cica75 2010.05.11. 09:44:24

Épp be akartam írni, hogy azért ez a cikk nem bontja ki az igazság minden részletét, de látom már megtették a többiek előttem. A "remélt nagy egyszeri átalakítást" pedig hiszem ha látom. Az első négy éves kormányzása alatt semmit nem csinált a Fidesz, nem hiszem, hogy most sokkal többet fognak (különösen egy Matolcsyval, jézusmária).

the_joker123 2010.05.11. 09:44:27

A kommentekből is látszik, hogy a baloldal utolsó mítosza, a szakértői mítosz változatlanul tovább él. Németh Miklós, Bokros Lajos, Bajnai Gordon mentette meg az országot, ja. Az más kérdés, hogy közben évekre felzabálták a gazdasági növekedést.

Sieg 2010.05.11. 09:45:43

Jézusmária.

Szóval ott tartunk, hogy egy egy évre létrehozott válságkezelő kormányt az átfogó reformok hiányáért hibáztatunk, és azért, mert nem vett fel még több hitel... Na meg azért, mert nem látta előre a görög válságot. Remek. Remélem, te előre láttad.

Talán nem árt emlékeztetni, hogy az ellenzék volt éppen az, aki sírt-rívott az IMF hitel miatt, ország kiárusítása, nemzethalál, miegymás. Na mondjuk ez valószínűleg az "ellenzek mindent, amit a kormány csinál, függetlenül attól, hogy mi az" hozzáállás következménye, de akkor is.

Az előrehozott választás semmit sem oldott volna meg és tulajdonképpen rossz is lett volna a Fidesznek, nem is nagyon erőltették, csak a pofázás szintjén, aztán az is elsikkadt. Ha mégis megtörténik, a válságkezelést nekik kellett volna megoldani, a gyors struktúrális reformok pedig politikailag nem jöhettek volna szóba (évek demagógiája után nem lehet gyorsan váltani a "még többet a zembereknek" vonalról).

Gyors megjegyzés, úgy érzem, a nép mai gazdasági ismeretei mellett szükség van rá: a hitel nem ajándék. A mentőcsomag nem vissza nem térítendő támogatás.

Szóval a szerző fantasztikus "vegyünk fel még több hitelt, hogy aztán jól befejlesszük vele a gazdaságot" ötlete az igazán káros. Ez az, ami mozgásteret enged a kormányoknak a szükséges lépések elodázásához, mert rövid távon már nincs égető szükség rájuk. A gazdaság rövid távú keynesista (és adósságnövelő) felduzzasztása pedig csak visszaüt közép- és hosszú távon.

Köszönjük Görögország, köszönjük Véleményvezér! Ja, hogy neked nem kell felelősséget vállalni azért, amit írsz, még akkor sem, ha utólag próbálsz okosnak lenni?

Pirx 2010.05.11. 09:46:18

Zseniális.
1: "Az új Fidesz-kormánynak ugyanis nyilvánvalóan az volt a célja, hogy az IMF-fel és az EU-val olyan megegyezést kössön, melynek értelmében utóbbiak megfinanszírozzák a remélt nagy gazdasági átalakítások egyszeri költségét."
Eddig mintha maga az ördög lett volna az IMF? Mi változott? Ja! Megvan!!!!! A FIDESZ nyert!
2: Hogy lehet egy marhaságot életben tartani azután is, hogy már semmiféle értelme nincs? (Előrehozott választás) Hát így!

Attól tartok a propagandista szerepet másra kell osztani! Így nem lesz nagy jövője a blogírónak!

vinczej · http://vinczej.blogspot.com 2010.05.11. 09:46:49

Ezt a pénzt Görögország nem ajándékba kapja, hanem rendkívüli hitelként. Ezt egyszer vissza kell fizetniük.

falesny 2010.05.11. 09:47:59

szerintem ez egy kurva jó cikk a témáról.
Kissé más szemszögből mutatja meg a dolgokat.
Én tökéletesen egyetértek vele:
http://www.mno.hu/portal/712263?searchtext=görögország

Winston Smith 2010.05.11. 09:50:28

A FIDESZ nem véletlenül nem erőltette az előrehozott választásokat. Akkor neki kellett volna meglépni a megszorításokat, ami egyből leviszi a népszerűségét, és csak 3 év marad a remélt fellendülésre.

Most Bajnaiék megcsinálták az így is, úgy is szükséges megszorításokat, ennek következtében a FIDESZ kétharmadot szerezhetett, minden lehetősége megvan a reformokra, és ráadásul csak 2014-ben lesz a következő választás, nem 2013-ban.

beaaaa 2010.05.11. 09:50:31

jól értem, hogy az a baj, hogy egy évvel ezelőtt nem vettünk fel mégtöbb hitelt az EUtól??
igazi magyar vagy... kocsi, lakás, bútor, plazmatévé, karácsonyi ajándék hitelből.....
beszarok......

Magóg napján (törölt) 2010.05.11. 09:51:28

Nos, ha libás ügyben megállítják... nem pislogott volna el pár marék szotyit. Meg pár év gazdasági növekedést.

ostván 2010.05.11. 09:52:42

Sajnos bármilyen válságból való kilábalás ilyen. Lassú, izzadságos, nem látványos, mindenki útálja és csak évtized múltán kezdik felismerni, hogy jó volt. A külső segítséget MINDIG vastagon meg kell fizetni. Egyébként meg Magyarország még sohasem volt olyan gazdag, mint most. Természetesen nem könnyű túlélni a recessziót (most éppen én is nagyon ráérek), nem öröm átélni a válságkezelést. De lehet pesszimista oldalról is nézni (mennyivel nehezebb az életünk, mint 3 éve) és lehetne optimistán is (közel sem olyan megszorítások voltak-vannak nálunk, mint Romániában, vagy a görögöknél). Becslésem szerint Portugália, Spanyolország, stb tanulmányozni fogják Bajnai lépéseit. Mert NAGYON JÓL csinálta. Időben lépett és elviselhető intézkedéseket tettek.
Ha ezt Orbán (Matolcsi, akárki) nem folytatja, akkor csak a Gyurcsány által elkúrtnak minősített gazdaságpolitika marad. Az pedig rövid távon kellemes, de később kamatostul kell megfizetni érte.
Kedves Véleményvezér! Tedd le a színes szemüveget és próbáld a témát semleges irányból megvizsgálni.
Az, hogy a szavazóknak (és esetleg neked is) nem tetszett Gyurcsány, és tetszik Orbán, annak semmi köze Magyarország számára helyes, vagy nem helyes gazdaságpolitikához.

Csülök 2010.05.11. 09:53:52

Bajnainak és kormányának csak hálával tartozunk, mi is, de első sorban a leendő Orbán-kormány.
Persze hála az nem lesz csak gyalázkodás, de hát ez itt Magyarország...

VMajor 2010.05.11. 09:54:50

Kedves Véleményverzér!

Minősíteni nem szeretném amit írtál, mert mind szakmailag, mind etikailag hagy némi kívánnivalót maga után. Amennyiben javasolhatom, inkább memoárt írj, ne politikai-gazdasági cikket,hidd el jobban állna, és kevésbé tennéd nevettség tárgyává becses személyed.

Winston Smith 2010.05.11. 09:55:30

@Cica75: "Az első négy éves kormányzása alatt semmit nem csinált a Fidesz"

1) De legalább nem k*rta el a dolgokat. Az őket követő kormány tevékenységének fényében ez nagy vegyvertény.

2) Akkoriban még nem volt ekkora szükség a reformokra.

3) Amúgy meg voltak reform jellegű változtatások, amik tetszettek. Pl. a gyerekek után járó adókedvezmények bevezetése, a fix összegű családi pótlék részleges helyettesítésére.

úriparaszt · http://varanus.blog.hu 2010.05.11. 09:58:16

az rendben, hogy ez a véleményed de bakker ettől nem lesz automatikusan vezér :-) kicsit még olvasgass itt/ott, én sem értek hozzá, de igyekszem tájékozódni. google a barátod.

2010.05.11. 09:59:40

A posztíró nem elvont térben mozog, hanem a Fidesz térben. Extra hülyeségeket beszélt össze a Bajnai kormányról.

Vanek B. Eduard 2010.05.11. 10:00:13

@radala: Bocs, de van némi demagógia a Bajnai-Kádár párhuzamban is. Nem vagyok Bajna-fan, de a jó szándékát nem vonom kétségbe (libákkal meg nem gyertek, ahhoz sem értek:)).
Szóval, reális veszély volt akkoriban, hogy nincs 3-4 hónap időnk a választás-kormányváltás procedúráira (nem is volt!). Amit megtehetett volna, hogy január elejére kiíratja a választásokat, akkor 3 hónappal előrébb járnánk.

papika 2010.05.11. 10:00:34

Kedves bajnaisták!
Ez az írás kb annyiról szól, hogy egy évvel ezelőtt mások lettek volna az ország lehetőségei, mint ma.
Ezt pedig igen nehéz elvitatni, csak annak sikerülhet, aki nem olvassa, hogy mi a helyzet pl görögországban.
Aki szerint meg a gazdaság állapotát kizárólag a gdp arányos államháztartási hiány írja le, az szavazzon bajnai gordonra és oszkó péterre!

prometheus_X 2010.05.11. 10:01:06

Ebből a cikkből süt a tájékozatlanság.

pakesz (törölt) 2010.05.11. 10:01:45

irtam mar egyszer, kiszedtek, de meg egyszer szolidabban:
az Orban kormanynak csak azt engedtek meg hogy a GDP aranyos adossag 2010 ben ne 3.5% hanem 6.5% lehessen
azt ugyebar vissza kell fizetni

vol 2010.05.11. 10:01:55

ez nagyon gyenge lett..

arongeri 2010.05.11. 10:02:26

@Winston Smith: a későbbi kormányok fényében tényleg nem kevés az sem, hogy nem k*rtak el semmit. De azért megléphettek volna olyan átalakításokat (egészségügy, TB, nyugdíj), amire akkor lett volna (utólag visszatekintve) a legalkalmasabb pillanat.

the_joker123 2010.05.11. 10:03:27

A választások óta hogy megnőtt a Bajnai-fanclub és a szoci kommentelők aránya. Közel van az önkormányzati választás, mi?

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.05.11. 10:05:31

@the_joker123:
Bazeg, az nem bajnaifankulbság, hogy valaki orbitális baromságokat állít, annak megmondják, hogy ecsém, hülyébb vagy, mint az, akit szolgálsz.

Dr. Cica75 2010.05.11. 10:05:55

@Winston Smith: Reformokra FOLYAMATOSAN szukseg van. A reform nem egy olyan dolog, amit tizevenkent egyszer meg kell lepni, mert rankkenyszeritik, hanem egy folyamatos fejlodesi kenyszer annak erdekeben, hogy elorejussunk mind magunkhoz, mind pedig a kornyezetunkhoz kepest. Ne haragudj, de ez a "nem kormanyoztak, mert nem volt akkora szukseg reformokra" ezen kivul azert is baromsag, mert akkor mi a francnak vltak kormanyon? Nem kormanyozni en is tudok...

kalozka 2010.05.11. 10:07:29

@Flea: Teljesen egyetértek, ha jól csináljuk a dolgokat és versenyképességi növelő lépések jönnek akkor a piacról simán lehet finanszirozni magunkat. Az IMF/EU/Bajnai kormányt kizárolag a költségvetési hiány érdekli, pedig hosszútávon a versenyképesség jóval fontosabb és ezt a piac is tudja. Ha sikerül őket meggyőznünk, hogy ezek a lépések jó irányban mutatnak akkor megszabadulhatunk az IMF-től.

Terézágyú 2010.05.11. 10:08:58

Jól értem?

gyurcsánnyal az a baj, hogy kölcsönöket vett fel, mifene, bajnaival meg az, hogy nem akart felvenni kölcsönöket, segélyeket??

és eddig a fidesz nem akart külföldi pénzeket, össze akart veszni az imf-fel meg az unióval - most meg az a baj, hogy szeretnének pénzt kapni, de nem fognak kapni, mert a görögökhöz ment a pénz???

Roa 2010.05.11. 10:09:28

Tök jó, hogy itt minden hozzászóló makroközgaszdász. Ha ilyen nagy szellemi tőkével rendelkezik az ország, akkor nem lehet semmi gond...

Akik Bajnai megszorításait istenítik, gondolkozzanak már el azon, hogy nem Gyurcsányhoz kéne mérni, hanem ahhoz, amit kellett volna (és lehetett volna) neki csinálni. Így persze elég sovány és koncepció nélküli a munkája. Ugyanis megszorítani is lehet ésszel, de úgy látszik itt csak mítoszteremtés folyik, és maga a megszorítást végrehajtó bátorság - ismétlem bátorság és nem ész - érdemel elismerést. Pont úgy, mint Bokrosnál. A dologban csak az a pláne, hogy ezek a megoldások egyszerűek, mint a faék, a gazdaság meg nem az.

riksafighter 2010.05.11. 10:10:06

szerintem tudatosan csinálják, a forgatókönyv is hasonló , hatalomra segíteni idiótákat, korrumpálni eladósítani, félrevezetni... aztán benyögni , hogy hát ez aztán most már nem megy , válság van , leminősítés és akkor megszorítani és további pénzeket szedni ki az ingatag államból. gyakorlatilag az eladósításon keresztül függő helyzetbe hozott kicsi és befolyásolható "lerántó" államokkal , a válságfenyegetésen keresztül megfejni pl az eus nagyokat ... ez egyféle jövedelmező uzsora szerű üzlet amit elég sok pénzzel lehet művelni...és művelik is .. szerintem ...

persze lehet hogy fantazy

Rá Dios 2010.05.11. 10:10:23

@Magóg napján: Franciásan gondolom , "De Magóg " vagy, ugye?

Nincs a környezettől független gazdasági növekedés. Különben is, amíg ugyanannyit osztunk, addig nem tudunk többet befektetni, beruházni. Amíg kevesebben dolgoznak nálunk, mint a Király Bandi gyerek hélótaföldjén, addig miről beszélünk? Magas a görög nyugdíj, mondja okkal-joggal a német adófizető. De mi kisebb nyugdíjunk fele-harmada akkora GDP mellett jár, mint a görög.
Azt a liba-dolgot meg hagyni kéne: Aki fizetés nélkül szállít a vevőnek, mint szegény - tudom, beszorult termelők tették - az már nem a nyereségét, hanem a tőkéjét kockáztatja. Ugyan ki és miért fizetne neki? Ezt a vállalkozó TUDJA. Ha nem tudja, bérmunkás lehet, nem vállalkozó.
Kegyetlen a világ, de nem lehet csak vesztésre játszani. Az egy méteren kifeszített kötélen táncoló artistának kevesebbet és kevesebben fizetnek.

Plagizáló+Asszonyverő+Gyilkos+Garázda=FideszMaffia 2010.05.11. 10:11:26

Orbán forgatókönyvének következő fejezetéhez érkeztünk.

Ahogy ez eddig minden józan magyar állampolgár előtt világos volt –a fidesz válsztói természetesen kivételek-, orbán kartárs nem akar-, nem tud-, és nem is fog semmit sem megváltoztatni. Az előre megírt forgatókönyv szerint most itt van egy orbán fizette Vélemányvezér, és -minden hátsó szándék nélkül- tisztogatja a főnöke kezeit.
Nem haragszunk rád Véleményvezér, csak a munkádat végzed :)

Tisztelt Hölgyeim és Uraim,
nem érzitek magatokat becsapva?

Terézágyú 2010.05.11. 10:11:45

@papika:
"Ez az írás kb annyiról szól, hogy egy évvel ezelőtt mások lettek volna az ország lehetőségei, mint ma."

:))))
Bizony. sőt két évvel ezelőtt is mások voltak az ország lehetőségei.
Sőt három éve is.

Azonkívül egy év múlva is mások lesznek.

MEDVE1978 2010.05.11. 10:12:35

Hát eléggé fos a cikk. Az utóbbi pár véleményvezér cikk eléggé nívótlanra sikeredett.

1. Lehetne egy kicsit emlékezni arra, hogy Bajnai miért lett kormányfő? Bizony, mert az ország már-már fizetésképtelenné vált. Egyébként azért, mert Gy.F-ék konkrétan elbaszták, de ez itt most lényegtelen.
2. Az egész cikk "mi lett volna ha" stílusban vizsgálódik. Nos igen, valójában az történt, hogy a szocialisták nem akarták idő előtt átadni a hatalmat (ne legyenek illúzióink, elsősorban azért, hogy a korrupciós forrásokat jobban kiaknázzák - igazából nem az átlagszocialistának volt baja az új választásokkal, hanem a párt mögött álló üzleti érdekcsoportoknak). Ezért úgy döntöttek, hogy Bajnaival oldják meg a válságot és nem új választással.
A kérdés itt az, hogy mi lett volna, ha inkább lemondanak a hatalomról és jöhet a Fityesz.
Az akkori nemzetközi hozzáállásból tekintve bizony az IMF is egy restriktív, megszorító csomagot akart, az akkori egyedüli cél csak a deficit csökkentése volt. Abban a pillanatban szartak a további jólétre, pozitív pályára, hosszútávú fenntarthatóságra.
Ezt Bajnaiék végre is hajtották, lényegi, fenntarthatóságra irányuló reformok nélkül. Két év alatt a piacok eljutottak oda, hogy elfogadtak volna magasabb adósságszintet, ha jó tervek vannak mögötte.

A fentiekből is látni, hogy egy 2008-as FIDESZ kormányt ugyanúgy tűzoltásra kényszerített volna az IMF és ugyanúgy csak kb. mostanra engedett volna lazulást.
3. Görögország mélyrepülése azonban valószínűleg nagyban üti a FIDESZ gazdaságpolitikai terveit, ezért jó lenne visszavenni. Felőlem akár még Bajnaira is mutogathatnak.

úriparaszt · http://varanus.blog.hu 2010.05.11. 10:12:49

@Roa: a bajnai kormánynak nem sok mozgástere volt, ennél sokkal többet nem tudtak volna kihozne belőle főleg ha a támogatás (szinte) teljes hiányát nézzük.

mellesleg ha a fideszben valóban lett volna pici csírája is a felelősségnek,akkor hagyják, hogy bajnai kicsit többet lépjen, most nem kellene azon tanakodniuk hogyan tolják le a zemberek torkán.

endre69 2010.05.11. 10:12:50

hamarosan itt olyan nagy csetepaté lesz, hogy csak na. Lázadások, zavargások, lángba borul Európa, meglássátok! Tankok az tucán, tüntetések, polgárháborúk, forradalmak söpörnek majd végig újra Európán!

Rogue 2010.05.11. 10:13:15

Emlékszünk arra a logikára, amikor azt mondták, hogyy az SZDSZ a legszélsőségesebb párt? Hogy miért? Mert az MSZP-vel van koalícióban, aki szélsőséges:) Azaz az MSZP nálánál sokkal szélsőségesebbé teszi a szövetségeseit.
Kifacsart logika 2.0:
Bajnai rosszabb, mint a Gyurcsány. Miért? Azért, mert azt kellett csinálni, amit a Bajnai csinált, csak jobban.
(Azaz tényleg IMF kölcsönt kellett volna felvenni, csak még többet.)
Normális????????

Rá Dios 2010.05.11. 10:13:28

@the_joker123:
Nem jól látod: pusztán arról van szó, hogy Bajnai teljesítményét hasonlítják egyelőre ahhoz a mi történik, ami érdemi már látszik. Szóval a szinte semmihez képest tényleg feltűnően jónak tűnhet.
Tessék jobbnak lenni. Ezért volt választás, nem azért, hogy mások vakítsanak tovább.

Sieg 2010.05.11. 10:15:07

T. jobbostibik.

Értem én, hogy a saját világotokon belül úgy látszik, hogy csak fekete és fehér van, vagy velem, vagy ellenem és az, hogy valaki egyetért a Bajnai kormányzással de mégsem szoci Syntax Error-t okoz, de higgyétek el, létezik az ilyen. Sőt, halkan mondom, de a nem pártállás által meghatározott vélemény a normális.

A dolgokat meg lehet ítélni önmagában is (omg), nem csak úgy, hogy ez most a saját szurkolótábornak megfelel-e vagy sem. Ha kicsit igényesek lennétek magatokhoz, rájönnétek, hogy a közös, "hivatalos" vélemény kórusban zúgása megalázó saját magatokra nézve.

Gyanítom, hogy a "omg, elevették a gazdasági növekedésünket" kommentelők nagy része nem képes átlátni a gazdaságot, csak megkapta a hivatalos verziót, miszerint Bokros és Bajnai azért a gonosz megtestesülései, mert volt pofájuk adósságcsökkentési lépéseket tenni, amikor hej, még egy kis hitelből hogy megtáltosodhattunk volna.

A szocialisták hosszú balfaszkodásai között ez a két kormány csinált valami értelmeset, összesen két évig. Talán éppen ezért lettek a hivatalos propagandában archenemy-k.

csabakirályfi 2010.05.11. 10:15:31

"Az új Fidesz-kormánynak ugyanis nyilvánvalóan az volt a célja, hogy az IMF-fel és az EU-val olyan megegyezést kössön, melynek értelmében utóbbiak megfinanszírozzák a remélt nagy gazdasági átalakítások egyszeri költségét."

Ühüm. Hányszor mondta az IMF és az EU, hogy nem finanszíroz? (Persze még teheti.) Az új Fidesz-kormány táján mindenki süket?! A kedves választók mit hittek?
Amit nyomtak nekik? Adócsökkentés izibe, költségvetést eltöröljük?!

"És akkor hiába van Magyarországnak egy óriási támogatottságú ..." Kb uekkora támogatottsággal 2002-ben és 2006-ban buktak. Hol az óriási támogatottság?

Mr Thompson 2010.05.11. 10:16:15

@Roa: Na látod, ebben nagy igazságot írtál hirtelen.

Tényleg úgy van, hogy önmagában való érdem olyan "bátor" politikust találni ebben a sz@r politikus társaságban aki vállalja a megszorító intézkedéseket - amikor vannak akik tényleg nekivezetnék a népet a falnak csak azért, hogy ne kelljen bevallaniuk, hogy rossz gazdaságpolitikát folytattak addig. Gondolj csak arra, hogy az új gazdaságivezér milyen hihetetleneket nyög be: úgy nyilatkozik több száz milliárdos deficitnövelésekről, mint aki nem hallott arról, hogy egy nálunk két nagyságrenddel biztosabbnak hitt ország néhány nappal ezelőttig majdnem tényleg csődbe ment a szomszédban... Lehet, hogy vakok közt tényleg félszemű a király?

kukac122 2010.05.11. 10:17:28

Gáz hogy ilyen felületes, gyenge cikk megjelenhetett. Vajon mi lehet a szerző foglalkozása?
Bajnai válságot kezelt,az nem kellemes, túléltük. Görögország megsegítése nyilván fájdalmas lesz,de főleg az eurozóna polgárainak. Görögország államcsődje viszont újra recesszióba lökné a már lassan kilábaló Európát.Abban igaza van a kedves véleményvezérnek, hogy az IMF ezek után nem fogja engedni a költségvetésihiány-növelést. Ami nem baj,mert annál rosszabb lépést most nem tehetne a kormány.Tessék csak reformálni!!Leszavazni, ellenzékben lenni könnyebb volt, igaz?:)

paaj 2010.05.11. 10:19:30

Az rendben van ha valaki súlyosan tájékozatlan de az már nincs, hogy ezt világgá kürtöli orbitális hülyeségeket írva.
Nem ártana végre eldönteni, hogy most azért szidjuk bajnait mert felvette az IMF hitelt vagy azért mert keveset vett fel. Azt sem ártana tudni, hogy legalább 5-6 milliárd euró nem lett felhasználva az IMF hitelből mi több az utolsó két részletet le sem hívta az ország. Nem kellene elfelejteni, Görögország nagyságrenddel rosszabb helyzetben van mint Magyarország volt 2008-ban.
Hosszan lehetne sorolni a nagyobbnál nagyobb ostobaságokat a szösszenetből de minek. A bejegyzés ékes bizonyítéka a totális tudatlanságnak.

Mantlesorrow · http://www.sorspecialista.hu 2010.05.11. 10:19:52

persze, mentsük fel őket jóelőre a felelősség alól

Ferrit 2010.05.11. 10:20:11

Ez megint egy demagóg félremagyarázó cikk lett. Ki kellene tényleg lépni a Fidesz árnyékából kedves posztoló!
1 hónapja az volt a szlogen, hogy a Bajnai eladósitotta az unokáinkat is, most meg bőviteni kellett volna a hitelkeretet egy egyszeri gazdasági átalakitás finanszirozása érdekében? Ezt az átalakitást meg tudta volna csinálni a Bajnai kormány az adott társadalmi helyzetben???
Ja és ez igy egy mondatban: óriási támogatottság, elszánt, hiteles és kormány?:))
Már megint megy a kavarás és a hátramutogatás. Tetszettek volna forradalmat csinálni!
Nem véletlen, hogy Orbánék nem kapaszkodtak annyira a kormányzásért 1 éve (csak hangzatos megszólalásokban).

freebiker 2010.05.11. 10:20:19

A Bajnai féle csürhe kikaparta a szarból, ami még nekik jó volt. Aztán a trágyát arrébb talicskázták. Most meg itt tornyosul előttünk egy bűzlő szarkupac. Remélem a leendő kormányban vannak olyanok akik tudják mit tegyenek, nehogy a szarfal ránk omoljon.

A Bajnai féle és az őt megelőző bűnbandákat védeni éppúgy bűncselekmény. A törvény is ismeri a bűnpártolást. Nehogy már fasza gyerekek legyenek, mert ezt csak totál ostoba emberek hiszik el.

sárkányfő 2010.05.11. 10:21:08

@poszt: Előbb kitaláltál egy célt (belerúgni Bajnaiba), majd írtál hozzá egy cikket.

Milyen kár, hogy logikai zűrzavar és baromságok árán sikerült csak elérni, hogy ha törik ha szakad, kihozod, hogy Bajnai a hibás, amiért a PIGS országok elkúrták. :)

Magáért az elkúrásért is, meg hogy nem látta előre hogy ez lesz, meg hogy nem tudta hogy a görögök széthazudják a számaikat, ahelyett, hogy jobban tisztában lett volna Görögo. pontos helyzetével, mint az EU, és számolt volna annak hatásaival is.

Ez a logika kész agyrém :)

Amúgy Szomália is gyengélkedik kissé, holnap várható, hogy azért is kihozzátok Bajnait hibásnak?

chop 2010.05.11. 10:22:52

Abszolúte nem értem, hogy miről beszél a posztoló.

Mi az, hogy előlünk szívják el a levegőt? A hitelkeret megvan, azt el nem veszik, ha kell a pénz, lehívjuk.

Növekedni nem úgy kell, hogy folyamatosan másoktól kunyerálunk hozzá hiteleket, hanem felelős gazdaságpolitikát kell folytatni és akkor majd a piac finanszíroz fair áron.

Mi ez a gyökér hozzáállás, hogy majd mindent megoldunk hitelből?.. Ez Magyarországon NEM működik!

Nem az a baj, hogy a posztoló hülye, hanem az, hogy terjeszti...hihetetlen.

soproni1 2010.05.11. 10:23:32

A lakáshiteleseknek, közszférának köszönjük meg elsősorban a nagy szart. Kérdés,hogy a szent tehenekhez ki mer hozzányúlni.

freebiker 2010.05.11. 10:24:29

@az igazi Sipi Nem védem a fideszt. De nem a komcsik ígérgetik lassan 50 éve hogy jobb lesz? Én ezt már 30 éve hallom. Csak szart kaptunk tőlük.

véleményvezér · http://velemenyvezer.blog.hu 2010.05.11. 10:25:46

Miután blogunkon ugrásszerűen megnőtt a magukat közgazdasági gurunak érző, de a cikk szerzőivel szemben a vonatkozó pénzügyi piacokat csak tankönyvből ismerők száma, ezért kérnénk, hogy cáfolják meg az írás három alaptételének egyikét:

1. Bármilyen jelentős kínálati oldali átalakítás (adócsökkentés, államreform, bölcsőde és óvoda bővítés, stb) jelentős egyszeri költséggel jár.

2. A jelenlegi helyzetben a dél-európai (a divatos terminus technicusban PIGS) mentőcsomag szinte lehetetlenné teszi, hogy Magyarország bővebb hitelkeretet szerezzen a fentiek finanszírozására

3. Egy évvel ezelőtt még lehetőség lett volna a szóbanforgó hitelkeret bővítésére, amennyiben a pénz nemcsak az azonnali csőd elkerülésére kell (mint ahogyan a nekünk nyújtott IMF és EU segítség esetében történt), hanem konkrét, az ország növekedési potenciálját javító intézkedések (lásd 1. pont) finanszírozására szolgált volna.

Sieg 2010.05.11. 10:26:26

@ó jaj: +1

Valóban úgy tűnik, hogy a posztíró ma úgy ébredt, hogy a Bajnaiba akar belerúgni. És ha törik, ha szakad, megmagyarázza, hogy miért, még ha súlyos szakmai tévedések (vagy szimpla tudatlanság) árán is.

Tóth Ágas 2010.05.11. 10:27:11

hogy felhördült a Bokros-Bajnai kórus.. :)) a két ikon! rájuk nem szabad ám csúnyát mondani, sok meló volt őket felépíteni a médiában.

mert ballib kormányok buknak, a gazdaság romokban (van még olyan fanatikus, aki úgy érzi, dübörög? jelentkezzen, hadd röhögjünk egy jót!), de akkor is kell egy két márkanév, akikre egy rossz szót nem lehet szólni.

rájuk kellene majd építeni a következő balos kurzust.. a "szakértőkre" (az ég óvjon minket az újabb balos "szakértőktől")! remélem Bajnainak is annyira fog ez sikerülni, mint most Bokrosnak. hehe

Roa 2010.05.11. 10:27:25

@úriparaszt: De, ki tudtak volna. Egy 50%+1-es kormánynak pedig minden lehetősége megvan a gazdaság irányítására és a bürokrácia átszervezésére. Nem több éves reformot kérek feltétlenül számon rajtuk, hanem azonnal megléphető intézkedéseket.

@Mr Thompson:
Persze igazad van, de nehogy már a vakok legyenek a mérce.

freebiker 2010.05.11. 10:27:30

@soproni1: Nehogy már a lakáshiteles legyen a bűnös. Én is arra vettem az enyém. Fizetem is ,egy éve duplájára emelték a részletet öreg. Nem ez a baj, hanem a tolvaj komcsik. Az a baj. Többet loptak el mint amennyi lakáshitel van....

herbert 2010.05.11. 10:28:41

@the_joker123: a világon semmi köze nincs ennek az önkormányzati választáshoz. bajnaiék elvégezték a feltétlenül szükséges tűzoltást. ez tény. nagy érdem nincs benne, mert ehhez kellett az imf segítsége. a felelőtlen szoci gazdálkodást (és lenyúláskultúrát) fel kellett(volna) váltani takarékossággal. Ebben a bajnai-oszkó páros következetességet mutatott, ezt a javukra írom, de nagy ellenállásba ütköztek a szoci pénzszívolák és korrupt közigvezető-pártközelivállalkozó összefonódások személyében. Magyarán a pártelit és sleppje hiába szembesült teljes erkölcsi és szakmai alkalmatlanságával, még mindig nem akar részt vállalni a helyrehozatal költségeiből(maradnak a lakossági megszorítások). De ez nem a bajani-oszkó páros hibája, a párt amiben szerepet vállaltak egy rákos daganat. Szóval bajani korábbiaknál pozitívabb hozzáállását elismerni nem egyenlő a szociknak kampányolással.

soproni1 2010.05.11. 10:30:27

@freebiker:

Mindenki másra keni a felelősséget, ahelyett ,hogy akkorát szarna, mint amekkora lyuk van a seggén.

A komcsikat ne szídd, mert sokmillióan vannak Magyarországon !

Terézágyú 2010.05.11. 10:30:42

@herbert:
"Szóval bajnai korábbiaknál pozitívabb hozzáállását elismerni nem egyenlő a szociknak kampányolással. "

De az, de az, deazdeazdeaz! Akkorisaz!!
:)

pakesz (törölt) 2010.05.11. 10:31:01

@véleményvezér: miert erre a kerdesre kellene valaszolni?

en mint atlagpolgar azt hallottam hogy mocsadek rohadek cocik hat hogy eladositottak a Zorszagot es unokaink is fogjak fizetni
most akkor mi van? a cocik nem adosithatnak el de a naccsagos Fidesz igen?
hogy is van ez?

ott a 2/3 akar meg az Alkotmanyhoz is hozanyulhat, van nagyon sok penz a rendszerben nem kellene toketlenkedni, elsonek pl az 50 eves nyugdijkorhatart javasolnam, mindenki aki fiatalabb kivagni a munkaeropiacra, semmi nyugdijat ne kaphassanak(csak a valodi rokik)
ja hogy ezzel a szep szal Orban vezirnek csokkenne a nepszerusege?
nahat!!!

Mr Thompson 2010.05.11. 10:31:07

@véleményvezér: Mekkora arcod van eccsém :) még neked van képed cikizni a kommentelők szakértelmét... nagyon kemény vagy, na. Pont ilyen stílusra számítok a következő jó néhány évben, úgyhogy hajrá, semmi esetre se változtass!

1. az adócsökkentés nem egyszeri költséggel jár, ezt csak álmainkban van így, meg a Matolcsy féle gőzös elképzelésekben

2. Így van, ma nem lehet újabb hitelt szerezni, mert minden normális ember az eladósodottság csökkentését szeretné elérni

3. Nem, már akkor sem lehetett volna a szükségesnél nagyobb mentőcsomagot igénybe venni. Valahogy nagyon nem tudod, nem érzed, hogy mi történt akkor amikor kétségbeesetten rohantunk vészfinanszírozásért az IMF-hez... De sebaj, ez ne gátoljon téged abban, hogy véleményt írjál a kérdésről.

Unbiased 2010.05.11. 10:31:09

@dombovarivanda: Egyetértek, azzal együtt, hogy utálom Bajnait. Mi az ördögnek kellett volna nekünk "extra tőke"? Hogy tovább erősítsük az unokáink-is-nyögni-fogják-a-visszafizetést víziót?

freebiker 2010.05.11. 10:32:06

@tróger.gyerek: Hiába ágálsz. Tetszettek volna szavazni. Lehet akkor nagyobbat ég a maszop. Mosakodás? Mindenki tudja mekkora szarban ülünk, és nem tapicskolunk benne, nyakig ér. Csak ti elmebeteg balosok hiszitek, hogy vezéreitek ászok voltak. A valóság az, hogy tolvajok....

tommybravo 2010.05.11. 10:33:43

@véleményvezér: A kiindulópontod rossz, nem az arra felépített érvelésed. Persze alapok nélkül...

1. Kínálatoldali élénkítés? Mi vagyunk mi, az USA? Ha nálunk több pénzt hagysz "a zembereknél" (értds: adócsökkentés), akkor több lcd-tévét vesznek, ami nem a magyar foglalkoztatást és termelést növeli. Kicsi gazdaság vagyunk, ez egyszerűen nem így működik.

2. Nem még nagyobb hitelkeretre van szükség, hanem további költségcsökkentésre. Meddig adósodjunk tovább? Ha sapka van rajta, az a baj?

3. A hitelkeretet nem jófejségből kaptuk, hanem hogy elkerüljük a csődöt. Átmeneti megoldás volt, mert a pénzpiacról nem tudtuk magunkat finanszírozni vállalható kamattal. Nem azért kaptuk, hogy bármi átalakítást csináljunk, a különböző cégek (EU és a többiek) nem beruházási, hanem likviditási hitelt adtak. A különbség hatalmas.

freebiker 2010.05.11. 10:34:26

Minden balos ki van a stíluson akadva. Fogjátok fel, nektek ez is túl finom. Golyó és kötél minden komcsinak. Gyurcsány és a libás az élen.....

Valahol Máshol (lemondott Dr. Prof.) 2010.05.11. 10:34:31

Bajnai egy idióta volt. Nem látta előre, hogy a görögök csődbemennek és az EU ezért egy 750 milliárd eurós csomagot dob placcra???? Nekünk olyan vezér kell aki előre látja a dolgokat, adott esetben két-három évvel előre is, így előre kidolgozott reformokkal, gazdaságpolitikai lépésekkel várja azt amire a többiek nincsenek felkészülve!

Elhiszem, hogy most Zorbán az isten és ő még sosem hazudott, meg a narancsosok szerint ők kevesebbet lopnak (max kevesebb derült ki mert ügyesebbek mint a szocik), de azért ez a cikk túlzás. Volt itt egy halom remek poszt régebben, mi történt a szerzővel? Magánéleti gondok, Fityiszes kenőpénz?

2/3-ad biztokában pedig nem visszafelé kéne mutogatni, meg a szekrényes zombiinváziót mantrázni. Hamarosan alakulóülés aztán itt a tettek ideje!

Mondjuk, ha Matolcsy meglépi a mentsük meg a "nincspénzem lakásra/házra de vágjunk bele, majd ha jön a baj akkor a kétmillió adófizető beszáll pár havi részlettel" tervezetet akkor az olyan mélyrepülést hoz a forintnak, hogy hiába üldözik el Simort, az MNB-lépései gyakorlatilag annyira mesterséges forintélénkítések lesznek, hogy bedőlünk mint részeg bringás az árokba.

csabakirályfi 2010.05.11. 10:34:43

@véleményvezér:

A 3. pontodhoz:
paaj 2010.05.11. 10:19:30
"Azt sem ártana tudni, hogy legalább 5-6 milliárd euró nem lett felhasználva az IMF hitelből mi több az utolsó két részletet le sem hívta az ország."

Ezt nem kellene elfeledni, mert eltalicskázódik...

ősirománszokás 2010.05.11. 10:34:55

A görög gazdaság nem áll olyan rosszul, és a számaik sem lennének olyan tragikusak ha a kedves görög állampolgárok befizetnék rendesen az adót, nem akarnának átlag 53 évesen nyugdíjba menni és 13-14 havi fizetéseket hazavinni. Vajon honnan ismerős ez a néhány ismérv? Megvan, nálunk is nemzeti sport az adócsalás, a rokkantnyugdíjazás meg a 13-14 havi juttatások. Azért lehet az, mert a szavazópolgárok jelentős része még mindig azt hiszi hogy lehet svéd színvonalon élni, balkáni adómorállal. Nem lehet. Könnyű ujjal mutogatni -spec a Bajnai elég komoly helyzetet stabilizált, más kérdés hogy a kialakításában is tevékenyen részt vett-. El kellene gondolkodni a kedves állampolgároknak és nem abban a hiszemben anyázni hogy mindenről az a párszáz majom tehet akik a parlamentben üldögélnek. És elhiszik hogy majd jobb lesz úgy magától, elhitték Ferinek is, meg Vityának is. Ha tökig van a háztartásod hitellel, csak egészen idióták kezdenek el újabb hiteleket felvenni hogy majd abból talpraállnak. Akinek van esze az meghúzza a nadrágszíjat és csökkenti a kiadásait. Ehhez speciel nem kell az IMF itthon. Csak sok ingyenélőnek fog fájni. Ez van. Más kérdés, hogy jobb is lenne ha nem finanszírozná az EU a hülyeségeinket, mert ha az aktuális gazdasági zseni Matolcsy az építőiparba akar belepumpálni pénz, akkor meg lehet alapozni a következő hazai ingatlanbuborékot a la Spanyolország. Ja hogy nem ők lesznek kormányon mikor összeomlik és megint lesz sírás-rívás?

kalozka 2010.05.11. 10:35:13

Az IMF-fel arról kellett volna tárgyalni (most nyáron), hogy az idei hiány magasabb legyen mint a konvergencia programban szerepel esetleg arról, hogy ne 2012-től kezdve kelljen visszafizetni a hitelt. Azért kellett volna magasabb hiány, hogy lehessen finanszírozni a strukturális reformokat. Újabb hitel keretet vagy a meglévő bővítéséről senki nem beszélt. Jelenleg is van még 5 milliárd euró hitelkeretünk amit még nem hívtunk le és októberig bármikor megtehetjük...

A probléma a mostani görög válsággal, hogy ha nekünk engedményeket tesz az IMF akkor a görögök is mondhatják, hogy nekik is jár engedmény, ezt akarják elkerülni, mert mi visszatudjuk fizetni a hiteleinket, de a görög már nem biztos (főleg ha még engedményeket is kiharcolnak).

soproni1 2010.05.11. 10:35:25

@Unbiased:

Fel lehetne pörgetni a gazdaságot, ha végre elengednék a forintot, de hát szegény deviza hitelesek vannak egymillióan ! Akkor kinek is a fogságában van az ország
( a jogászokon kívül) ?

2010.05.11. 10:35:32

"Jönnek a dúlt-keblü libsibolsik megint,
füzfaközgazdászok, Bajnai-rajongók, jönnek a szarból"

Kora Délutáni Kornél 2010.05.11. 10:35:49

Ne az emberekkel fizettessék meg az egyszeri átalakítás árát!

KDK

jo.e 2010.05.11. 10:35:59

T. V.v!
A fentebbi posztok azért elég ütős érveket sorakoztattak fel. Tájékozatlan, hozzá nem értő, stb. vagy. (azért az ultimate érv még nem hangzott el ;))
Hál' istennek a szavazók 2/3 -a szintén ilyen tájékozatlan 1xű balfasz volt, hogy ezt az élcsapatot sikerült végre elküldeni a vérbe.
Nekem dereng azért 1 hosszú távú stratégia ebben a Bajnai fényezésben. A jéghideg profi, aki tette a dolgát. Megcselekedte amit megkövetelt... - az IMF. Nincs ennek az embernek semmilyen érdeme! Egy ügyesebb csimpánz is meg tudta volna tenni amit ő.

úriparaszt · http://varanus.blog.hu 2010.05.11. 10:36:51

@Roa: ebben nem értünk egyet. bár bajnai kategorikusan kijelentette (és tartotta), hogy kizárólag a megbízatás idejére vállalja a munkát, a mögötte álló párt már a választásokra készült, igaz (és szerencsére) sikertelenül.

lassan ideje lenne mindenkinek elfogadni, hogy az összes párt egyelőre (sajnálatos módon) kizárólag a hatalom megszerzésére törekszik, mind kormányzó, mind ellenzéki tevékenységét ennek rendeli alá. rögtön hörögve tajtékzik minden érdekelt, amint az ellenzék felelősségét kezdem firtatni (nem csak elmúlt 8 év, 20 éve gányoljuk a demokráciát), holott ha valahol hát ott lehetne bizonyítani mennyire rátermett egy párt. erre jelenleg nincs igény. ez van. mindig azt aratjuk, amit vetettünk.

csabakirályfi 2010.05.11. 10:36:54

@freebiker: Csak nem? Pozsgainak is? Szürösnek is? Stumpfnak is? Az új külügyérnek is? Kövér Lalinak is? Soroljam?!

Sieg 2010.05.11. 10:37:48

@Tóth Ágas: Hja, te meg épp azokat fikázod (mert így szoktad meg), akik a szocik elbaszott gazdasági lépéseit megpróbálták kikorrigálni.

Vagy túl merész gondolat, hogy egy kormányt nem csak a létrehozó párt alapján lehet megítélni? Úgy látszik.

Mr Thompson 2010.05.11. 10:38:18

@jo.e: Igazad van. Egy ügyetlenebb csimpánz pedig még azt se tudja megtenni, amit ő tett.

herbert 2010.05.11. 10:39:32

@véleményvezér:
1. az adócsökkentés eredménye kevesebb adóbevétel, ami csak akkor tűnik el, ha a be nem szedett pénzekből gazdasági bővülés lesz, ez nem törvényszerű. A felépített óvodát, kórházat, postát, stb. üzemeltetni kell, így ez baromira nem egyszeri költség.
2. hála a jó égnek, tényleg a legnagyobb bajunk hogy nem tudunk még jobban eladósodni. milyen kár, hogy nincsenek lakatlan szigeteink amiket zaciba lehetne csapni. szemét görögök.
3. ua. mint 2. hálát adok az égnek hogy nem 200 hanem csak 100 évre adósodtunk el.

Igazad lenne, ha nem lennének hatalmas hiteleink, és erős lenne a gazdaság, de a jelenlegi helyzetben az átalakításokat nem hitelből kell finanszírozni, hanem a saját megtakarításainkból! Kisebb állam, valódi fellépés a korrupció ellen (igen, a fideszen belüli korrupció ellen is), a nyugdíjrendszer felülvizsgálata(kisebb parlamenthez, kevesebb önkormányzathoz, a korkedvezményes nyugdíj megvágásához vagy a rokkantsági nyugdíjasok felülvizsgálatához (800.000?) baromira nem kell egy plusz fillér sem, a jelenlegi intézményrendszerben megvalósítható).

soproni1 2010.05.11. 10:39:40

@ősirománszokás:

Az adócsalás önmagában nem gátolja a gazdaság fejlődését, vagyonosodást. Inkább átrendezi oda, ahol megdolgoznak érte, nem akik lógnak rajta ( bár a fekete jövedelem is a legnagyobb 1000 vállalatban végzi)

Parasite 2010.05.11. 10:39:58

ezt a baromságot :D azt hittem csak jóval később jön ez elő, majd 2-3 év múlva amikor nyilvánvalóvá válik hogy nem a fidesz szarja a spanyolviaszt! egy dologban igazad van, hogy nem fog változni semmi. miért változna? ahol pintér belügyminiszter lehet, ott sok jó dologra ne számíts! viccet félretéve. minek leírni ennyi baromságot? nincs jobb dolgod?

"És akkor hiába van Magyarországnak egy óriási támogatottságú és a jelek szerint elszánt kormánya, hiába van végre hitelessége a magyar politikának"

elszánt? mire? hallottál már egy épkézláb programpontot is? lassan mondom el, hogy mindenki megértse, neeem leeesz adóóócsööökkeentééés. de a hiányt ki akarjuk tolni, csak az IMFtől meg jönni fog a dádá. miért? mert más faszával csúnya dolog a csalánt verni. a fidesz pedig erre készül. bajnaira kár rászállni, 20 év alatt az egyetlen normális miniszterelnökünk volt. ráadásul az IMF tökéletesen megszabta mit tehet és mit nem. ugyanis mi kisebbet hazudtunk, mint a görögök, azért nem is csődöltünk be. hélóta tesók előbb kértek volna segítséget, most nem ülnének ekkora guanó halomban. mi előbb kértünk, nem ülünk, csak kicsit halomban. a különbség pedig pont egy bajnai. mindegy, a lényeg az, orbán és sleppje fog még nyilatkozni mókás dolgokat, megtörténnek szépen a személycserék, mindenhová a csókos beül meg a samesz és szépen folytatják az ország lehúzását, ahogyan a csekély kis 4 éves kormányzásuk alatt is tették anno. széchényi terv meg ezüsthajó kft. csak úgy vándoroltak a milliárdok. orbánpapa kőbányája felvirágzik újból, ne aggódjatok. felcsúton rendezik majd az olimpiát! lesz itt minden.

Circus 2010.05.11. 10:40:59

Már többször benéztem ide, mert érdekes és értelmes írásokat olvastam.

Na, ezzel a post-tal nulláztad/tátok az egészet.
Kár...

Minden hibájuk ellenére nagyon nevetséges volt a GYF nyakába varrni a világgazdasági válságot, most meg BG nyakába ami most van? Merjünk már kicsik (főleg az arcunk) lenni illetve találjuk már meg a helyünket végre a világban - nem mi szartuk a magyarviaszt!

Bajnai pedig csak eddig vállalta, nem tovább - végre egy ember, aki NEM AKAR MINDENÁRON MINISZTERELNÖK LENNI (mint GYF vagy OV). Na, ezért volt alkalmasabb, mint BÁRMELYIK miniszterelnök a gengszterváltás (=demokrácia) óta.

A post a Te véleményed volt, ez meg itt az enyém. Ha Bajnai nem lépi meg, amit meglépett, sokkal nagyobb szarban lennénk.

gargoyle 2010.05.11. 10:41:11

velemenyvezer: a problema az hogy az ok es az "okozat" kozott nincs logikai osszefugges. pont annyira felelos a bajnai kormany a hitellehetosegek szukuleseert mint barmelyik masik az elmult 20 evben, azaz semennyire. elvesztegetett lehetosegeket en is tudok mondani vegtelen szamut az elmult idoszakbol barmelyik politikai oldalrol, inkabb orulnel hogy amit vallaltak tobbe kevesbe teljesitettek. ez sem kis dolog manapsag. meglatjuk 4 ev mulva hogy az ugyes orbanek meddig jutnak az elkepzeleseik (ne adj isten igereteik) teljesiteseben. egyenlore a mosakodas mar megy hogy jajaznemisugyvolt.

rókarudi 2010.05.11. 10:42:32

"hiába van végre hitelessége a magyar politikának"

Öööö, ezt ki látja így?
Mert én pl nem.

ostván 2010.05.11. 10:42:40

Sajnos láthatjuk magánemberként is vagy a saját életünkön, vagy - szerencsésebb esetben - a barátaink, szomszédaink életén is, hogy az ésszerű mennyiségű hitel előreviszi egy család életét, de ha sok tartozás terhel, akkor az agyonnyom.
Nyilván így működik ez országos méretekben is. Valamikor ki kell mondanunk, hogy ne tovább.
A választások előtt a Fidesz azt mondta, hogy az eddigi kormányok rosszul dolgoztak, eladósították az országot. Oké. Igaz. És a görögök példájából is látjuk, hogy a túlköltekezés ártalmas.
Könyörgöm, akkor most miért akarja a Fidesz ott folytatni, ahol - szerintük sem - nem szabadna.
Sajnos eddig nem hallottam tőlük egyetlen olyan megszólalást sem, ami nem olyan irányba mutatna, mint amit korábban elitéltek.
Bajnait lehet szidni, de amikor ég a ház és oltani kell, akkor - utólag - ne azt kérjük számon, hogy miért nem a jövőbeli stratégián dolgozott. Amire vállalkozott, azt jól megoldotta.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.05.11. 10:43:05

Ezt Bajnaiék nyakába varrni: több mint erőltetett.

Viktor14 2010.05.11. 10:44:04

Szerintem nem kellene szidni a Bajnai kormányt, hiszen 98-óta ez volt az egyetlen felelősen cselekedő társaság. Nem feltétlenül a népszerű politika a jó politika. Az új vonal pedig nem fog sok jót igérni az országnak, hiszen pontosan a hiányt próbáljuk meg növelni, amit már láttunk néhányszor, hogy hova vezet. Ezen a logikán elindulva a görög gazdaságnak most pörögnie kellene.

Refuse/Resist! 2010.05.11. 10:44:15

Te jó ég!
A választások után miért éri ennyi kapcsolat.hu-s bérkommentelőt fizetni?

szamarhegy 2010.05.11. 10:44:48

Medgyessy és Gyurcsány tényleg jól elszúrta (mást és máshogyan, de elszúrták), Bajnai kapcsán nekem is úgy rémlik, hogy az ország napi likviditási problémái mellett (nálam) 60-40%-ra állt, hogy jobb lenne egy végigvinni egy stabilizáló költségvetést, mint 19-re lapot húzva előrehozott választ és azonnali reformokat kezdeni. Bajnai, Oszkó , Gráf és Székely bármelyik kormányba befért volna (Bajnai pl. Navracsics helyére, a verbális semmitmondás ugyse az ő világa) , Gráfnak és Székelynek még most nagyon ott lenne a helye, Réthelyi mellé is nagyon kellene egy operatív eü. vezető.

Közöd??? 2010.05.11. 10:44:56

nah beindult a duma:-) de mindez engem nem érdekel, várom az azonnali nagyarányú adócsökkentést, és a gazdaság szárnyalását! mindezt sohasem hazudó hiteles emberek megígérték nekem!

vinczej · http://vinczej.blogspot.com 2010.05.11. 10:45:18

Az azonnali adócsökkentés egyértelműen csak hangulatjavító lépés. Ha Orbán bármilyen adó- vagy járulékcsökkentést akar végrehajtani, akkor azt előre meghatározott ütemrend szerint kell végeznie, hiszen egyetlen vállalkozó sem a jelenre, hanem a jövőre tervez. Tehát, ha tudja hogy évenként egy kicsivel de biztosan csökken a teher, akkor simán idetelepül, és addig a költségvetést is szinkronizálni lehet a tervekkel.

Az "azonnali lépések" egyértelműen csak azonnali bevételkiesést okoznak, semmi azonnali állami bevételnövekedést nem jelentenek.

Valahol Máshol (lemondott Dr. Prof.) 2010.05.11. 10:45:42

Most jutott eszembe, ez nem valami providentes bújtatott reklám? Vegyünk fel hitelt (megkaptuk), majd vegyünk fel megint egy egyszeri, ismétlem EGYSZERI hitelt (becsszó, hogy nem lesz több!) a NAGY gazdasági átalakítások költségére. A NAGY gazdasági átalakítások bizony NAGY lóvéba kerülnek, biztosan hitellel kéne megfinanszíroznunk a korábbi hitelt?

Elhiszem, hogy "fociakadémiás, 35 ingatlan van az asszonynevén Vitya", Bajnai, Gyurcsány, Csányi, Demján, Fellegi, Pintér, Széles stb könnyedén kiperkálják az IMF hitel magukra eső törlesztőrészletét (bár nem vagyok biztos benne, hogy ők adóznak, majd SimicskaAPEHelnökúr elintézi), de lehet, hogy a kétmillió vagy tán bő két és félmillió adófizetőnek ez durván fájni fog. Biztosan akarjuk ezeket a hiteleket? Itt nincs felvevőpiac, a magyar gazdaság nem termel, magyar árut maximum a mezőgazdasági termények között találsz jelentősebb hányadban, amúgy 90%-ban itt minden import. Mit akarunk élénkíteni? Nem az állam újraelosztószerepét kéne csökkenteni? Hogy ne mindeféle széchenyiterv meg orbánimázsközpontok révén visszaguruljanak a befizetett adóforintok a mutyicégekbe?

Provident a legnagyobb!

Démonmac1 2010.05.11. 10:46:15

Nem lehetne, hogy gazdasághoz értő személy írjon ide cikket erről? :)

Tisztára úgy íródott a bejegyzés, hogy figyelmen kívül lett hagyva a gazdasági világválság, ami azért rendesen betett szerte a világon. A bajnai kormánnyal elkerültük az államcsődöt, ami azért eléggé kellemetlen lett volna.

Ha M.O. n magukévá tennék a Kínai munkamorált akkor lenne esély a nagyobb ütemű felzárkózásra.
De amúgy mindenki az előnykovácsolással fog foglalkozni.

vinczej · http://vinczej.blogspot.com 2010.05.11. 10:46:16

@vinczej: Más kérdés, hogy akkor meg ne ígérgessen azonnali lépéseket. tehát az ígéret a baj, nem a be nem tartása.

trallalalala 2010.05.11. 10:46:43

na, ez gyönyörű írás lett... mintha bármilyen komoly átalakítást is véghez lehetett volna itt vinni.

Mr Thompson 2010.05.11. 10:46:45

@Refuse/Resist!: Ne keverjük a fazont a f@szommal, ha lehet kérni :) Attól, hogy valaki leír egy egetverő baromságot és azt nagyon sokan a szemére vetik, még nem jelenti azt, hogy itt mindenki amőbás volt kiskorában... Sőt :)

szamarhegy 2010.05.11. 10:47:35

Szlovák szintű alapvető reformokra 1998-2006 között volt lehetőség, ezalatt szépebn feléltük az aranytartalékot. Ez kultúrális kérdés és nemcsak a kormányé, szerintem.

tuono 2010.05.11. 10:48:13

Eddig semmi meglepő nem történt. Kezdődik a visszamutogatás. Gyanítom lesz némi nedűcsepegtetés is a szájak befogására, majd jöhet a megszorítás... Persze ez mind mind a csúnya szocik miatt történik majd. A reformok 20 éve lennének szükségesek, amik elmaradásáért a fidesz is felelős. Az aki a Bajnai kormánytól 1 év munka alatt várt struktúrális átalakítást és reformokat, az nyilván egy másik posztban osztja az észt, hogy a fidesz nem beszél összevissza és ne kérjék már számon, hiszen még kormányt sem alakított. Ez így következetes. Bár hülye!

soproni1 2010.05.11. 10:48:21

@szamarhegy:

Elszúrták, de senki sem utalta vissza a pénzt az államnak, hogy "köszönjük nem akarjuk eladósítani az országot"! Most meg milyen nagy a pofája az érintetteknek is.

A lakáshitelesek miatt egy reformot sem lehet végigvinni, mert akárhol szorítanának, bedőlne a bankrendszer, a vállalkozások.

kalozka 2010.05.11. 10:49:12

@Mr Thompson:
Az 1. tételed nem teljesen igaz, eddigi adócsökkentések a régióban tipikusan az első évben kevesebb adóbevételt hoztak, de utána a bevételek jóval meghaladták az eredeti szintet (lásd román, szlovák vagy orosz példát).
Bush adócsökkentései is nagyobb adóbevételeket eredményezet (nem is ezt tartják a válság egyik okának), ez úgy lehet, hogy bár kisebb az adókulcs, de a többlet gazdasági növekedés miatt megnő az adóalap és ez bőven kiegyenlíti az alacsonyabb adószinteket.

Ha tudsz angolul akkor olvass utána...

Gazza Úr 2010.05.11. 10:49:18

Most hogy a forradalom végigsöpört a szavazófülkéken itt a lehetőség megmutatni, hogy hitel nélkül is Választott Nép!
www.youtube.com/watch?v=LPrytM3XgzM

Lajosbácsi 2010.05.11. 10:50:08

Vannak hülyeségek vagy finomabban feltételezések a cikkben, de alapjaiban egyetértek, a Bajnai kormány tök felesleges, kártéknny hovatovább érthetetlen volt.

Először is, sőt másodszor bukik meg egy miniszterelnök a ciklus közepén. Erre lehet azt mondani, hogy nem a párt, nem az eszme bukott meg és ezért "kötelességük" a szocialistáknak végigcsinálni a ciklust.

De két dolog, a miniszterelnök a legnagyobb kozjogi hatalom, neki van kormánya, mindenki neki felel, ezért nem lehet egy kézlegyintéssel elintézni, hogy megbukott, majd jön másik. A második hogy mégha jönne is másik, nem ilyen bohózatba illő komédiával kellett volna megválasztani.

Harmadik, hogy a miniszterelnök a válság tesze tosza kezelésébe, pontosabban nem kezelésébe bukott bele, erre jön valaki, aki azért elvállalta, mert más már nem akarta.

Egy ilyen válságos helyzetben igenis lett volna értelme egy gyors előre hozott választásoknak.

Így utólag az is valószínű, hogy a szocik nem omlottak volna ennyire össze, mint 2010-ben.

Igenins lett volna esély arra, hogy egy határozottabb, cselekvőképesebb kormány jött volna ennél a "válságkezelő" Pató Páloknál., akik mindent csak hárítottak és múlatták az időt, hiszen nekik mindegy volt.

Röviden és velősen összefoglalva ritka nagy barmok voltak a szocik, hogy nem mentek bele az előre hozott választásokba 2009-ben. Nagyon sok kárt okoztak, de ez volt talán a legnagyobb, hogy a válságot ilyen Pató Pál módszerrel akarták megoldani, hiszen úgyis ott van a giga hitel, a következő kormány meg fizesse vissza, ahogy akarja.

Eltünhetnének már örökre a politikából, annyi kárt okoztak.

eszkep 2010.05.11. 10:51:11

@Rá Dios: "Majd amikor Matolcsy reformaji miatt megint összeomlunk, akkor lesz a vákum. De nem Bajnai miatt."
És ezt a kijelentést mire alapozod, zsenikém?

2010.05.11. 10:54:10

Baromság. Nehogy már az legyen a cél, hogy minél jobban eladósodjunk, hogy a görögök útját járjuk. A Fidesz-kormány a tűzzel játszik, amikor növelni akarja az államháztartási hiányt, csak azért, hogy egy kis mannát tudjon a népnek szórni.

Igen, köszönjük Bajnai, hogy megtetted, amit meg kellett tenni. Bajnait a görögökkel egy mondatban említeni pofátlanság.

eszkep 2010.05.11. 10:55:16

@Pirx: "Eddig mintha maga az ördög lett volna az IMF? Mi változott?"

Ha nem lennél funkcionális analfabéta, észrevetted volna, mit ír a cikk: "az IMF pedig végre sikert tudna felmutatni valahol".
Ebből arra következhet egy 75-ös IQ feletti ember (nem te...), hogy az IMF konstrukciói, eddig sehol sem voltak sikeresek (élükön az argentin példával, amiről egyébként nyilván nincs szó a kapcsolat.hu-n, így enm is tudhatsz róla...)

Roa 2010.05.11. 10:55:38

@úriparaszt: Jó. De attól még, hogy így van erre nem kellene csak legyinteni, és főleg nem belenyugodni. Ha már szakértői kormányról beszéltek, akkor nem ártott volna úgy is cselekedni, függetlenül az MSZP érdekeitől, mert ennél nagyobbat úgyse bukhattak volna. Amiről beszélek az nem párszáz milliárdos megszorítás, mint ami lett, hanem ezermilliárdos nagyságrendű megszorítás és átszervezés. Nem adóemelés, hanem kiadáscsökkentés. Sok tízezer felesleges ember elbocsájtása, a párhuzamosságok megszüntetése, a dologi kiadások visszavágása, a kiszervezések megszüntetése, a korrupció felszámolása és a hatákonyság növelése. No, én csupán ezt hiányolom. Nemcsak az eredményt, a szándékot is. Persze nem állítom és nem hiszem, hogy a Fidesz ezeket meg fogja lépni, de nekik most van rá négy évük. Utána meglátjuk.

kalozka 2010.05.11. 10:55:50

@tuono: Bajnait lehet mentegetni, hogy 1 év alatt nem volt esélye semmit csinálni csak ebben az a ciki, hogy előtte 2007-től gazdasági miniszter volt. Amúgy a szociknak 8 évük lett volna az ország versenyképességét javítani, mégis csak romlott a helyzet.

Még le se cserélődött a kormány (sőt még a parlament sem), máris megy a mítoszgyártás ezerrel...

Mr Thompson 2010.05.11. 10:56:17

@kalozka: ez egy nagyon hosszú (és szerencsére már szakmai) vita :) Sokak szerint a régióban az adócsökkentés után azért nőttek az adóbevételek, mert javult az adómorál (azaz nem versenyképesebb lett a gazdaság, csak többen befizették a kevesebbet, ld. eva). Amerika más történet, ott óriási belső gazdaság és erős rugalmasság jellemzi a kereslet és kínálat szereplőit.

Lényeg, hogy nem közgazdasági axióma az, hogy az adócsökkentés után automatikusan beindul a magasabb gazdasági növekedés.

Most gondolok csak bele, hogy a magyar lakosság nagyobb része valószínűleg szentül meg van győzödve róla, hogy az adócsökkentés igenis hasznos és a szocik pont ezért nem lépték meg, mert ezek csak a nemzet kárát keresték mindenben...

ReWriter · http://miazhogy.blog.hu 2010.05.11. 10:57:35

Nem szabad kettéválasztani a hiányt és a versenyképességet. Ha magas a hiány, akkor azt valamiből finanszírozni kell. Ezt lehet egy másik hitelből, vagy lehet adókból. Ha növeljük az adókat, akkor azzal csökkentjük a versenyképességet. A szerkezeti reformok arra kellenek, hogy ne kelljen többet költeni, mint ami befolyik. Sőt, ha az eddigieknél kevesebbet kell a rendszerre költeni, akkor lehet adót csökkenteni és az fogja javítani a versenyképességet.

Persze amikor reformokat akarnak csinálni, akkor rögtön az utcán vannak az emberek. Meg akkor is, ha adót akarnak emelni.

szamarhegy 2010.05.11. 10:58:00

@soproni1: Az elszúrás 90%, az elmaradt közig, átalakítás, 2-300e. közalkalmazott leépítése, önkormányzati rendszer átalakítása, kórház, eü reform közel 100 eü. intézmény bezárása, a megmaradtak és az eü. dolgozók anyagi hátterének javítása, az értelmetlen (nem műszaki felső, nem műszaki szakképzés) képzési rendszer fenntartása, ezt nem lehet visszaadni, az elveszetegetett időt nem lehet visszaadni.

szamarhegy 2010.05.11. 11:00:12

@kalozka: A reform politikai kérdés, nem az ME. keres pártot, hanem a kormányzó párt keres ME-et, ha az MSZP korábban is ebbe az irányba szeretett volna menni, akkor korábban keresnek egy Bajnai szintű fickót, de nem akart.

eszkep 2010.05.11. 11:01:14

@harmincas: Nem, a Görögök SAJÁT MAGUKNAK köszönhetik, hogy rosszabbul állnak mint mi.
Bajnai mit tett a gazdaság fellendítése érdekében? Egyetlen ténykedése, hogy úgy lavírozott, hogy ne jusson csődbe az ország. Az államháztartási hiánycélt SEM tudtuk teljesíeni, épp a döglődő gazdaság miatt.

úriparaszt · http://varanus.blog.hu 2010.05.11. 11:02:13

@Roa: "Amiről beszélek az nem párszáz milliárdos megszorítás, mint ami lett, hanem ezermilliárdos nagyságrendű megszorítás és átszervezés. Nem adóemelés, hanem kiadáscsökkentés. Sok tízezer felesleges ember elbocsájtása, a párhuzamosságok megszüntetése, a dologi kiadások visszavágása, a kiszervezések megszüntetése, a korrupció felszámolása és a hatákonyság növelése."

ilyesmi évek óta várunk és még csak komoly szándék sem látszik, nem hogy megvalósítás. én pont leszarom melyik párt csinálja meg, csak valaki kezdje el. komolyan nem érdekel, ha orbán koronával a fején jár dolgozni, csak csinálja meg.

ja, nem ártana megtanulni emlékezni is, sokaknak hihetetlen szelektív a memóriája...
én például roppant szeretnék pintér fogadot fia lenni, tuti olcsóbban megúszná a költségvetés. simán vállalná a cégem 4 milliárdért is akár egy nap alatt a munkát, amit pintér lányáék egész négy napig húztak 5 millárdért....ja, mindezt ellenzékben. lehet tervezni mi lesz ezután :-/

MEDVE1978 2010.05.11. 11:03:55

@véleményvezér:

"1.Bármilyen jelentős kínálati oldali átalakítás (adócsökkentés, államreform, bölcsőde és óvoda bővítés, stb) jelentős egyszeri költséggel jár."
Naná, ezt a logikai lépést senki nem cáfolta.

"2. A jelenlegi helyzetben a dél-európai (a divatos terminus technicusban PIGS) mentőcsomag szinte lehetetlenné teszi, hogy Magyarország bővebb hitelkeretet szerezzen a fentiek finanszírozására"

Ezt némileg átfogalmaznám. A mentőcsomag nem más, mint egy lehetőség, egyelőre ezt még senki nem vette igénybe és a jelenlegi kilátások szerint a görögök fogják csak. Nem az teszi lehetetlenné a bővebb hitelkeretet Magyarország számára, hogy "elfogyott a pénz", hanem Görögország csődveszélye. Az EU nem azért csinálta a mentőcsomagot, hogy igénybe is legyen véve. Ebből következik, hogy mindenkit "megbüntet", aki igénybe veszi - rákényszeríti, hogy restriktív költségvetési politikát folytasson. Ilyen nemzetközi környezetben azonban egy olyan bejelentés, hogy Mo. jelentősen lazítani akar a feltételeken valóban lehetetlen. Az IMF és az EU ezt nem fogják engedni, tehát nem biztosítanak be bennünket egy hitelkerettel. Ha ennek ellenére meglépik az eladósodást eredményező intézkedéseket, akkor a piac nyilvánvalóan jóval pánikszerűbben fog reagálni, mintha lenne egy IMF megállapodásunk egy nagy összegre. Összefoglalva, nem a mentőcsomag teszi lehetetlenné egy eladósodás finanszírozását, hanem a rossz görög példa.

"3. Egy évvel ezelőtt még lehetőség lett volna a szóbanforgó hitelkeret bővítésére,"

Szerintem ez nem igaz. Egy éve 2009-et írtunk. Bajnai éppenhogy elhitette a piaccal és a hitelbíráló intézményekkel, hogy Magyarország olyan intézkedéseket hozott, amelyek biztosítják, hogy a deficit lecsökken. Éppen újra elkezdtünk a piacról finanszírozni, elkezdődött normalizálódni a forint árfolyama.
Innentől kezdve csak spekuláció - és meglehetősen gyenge lábakon álló, hogy egy esetleges FIDESZ kormány esetében bármilyen mértékben máshogy járt volna el az IMF.

Egyébként mosolyogtató, ahogy sokan
"hanem konkrét, az ország növekedési potenciálját javító intézkedések " mögé bújnak és mantraként mondogatják maguk előtt.

Ha elnézem, hogy miket soroltatok fel ekként:
- adócsökkentés, államreform, bölcsőde és óvoda bővítés

Akkor a bölcsőde és óvodabővítés nem más, mint szociális intézkedés, igazi növekedési hozadéka minimális. (mondjuk azt, hogy új állások, meg munkába álló anyukák).

Az államreform a legszebb misztikum. Róla tényként el kell mondani, hogy 20 éve nem tudták meglépni és a legkamubb dolog, ami létezik, hiszen az output nehezen mérhető és éppenhogy a reform végrehajtói érdekeltek az eredmények rózsaszínben történő feltüntetésében.

Az adócsökkentés is szép dolog, de a gazdasági megtáltosodást se várnám egyből ettől (ettől függetlenül ez marad a legerősebb elem).

Jódoktorod 2010.05.11. 11:03:55

ez a vv eddigi legszínvonaltalanabb bejegyzése. kár érte.

Ford Mustang 2010.05.11. 11:04:18

Már kezdődnek a kifogások, hogy a tokaji boros - kőbányás dinasztia miért nem fog tudni adót csökkenteni, meg eredményeket produkálni. Ellenzékben nagy volt a pofa, most meg jön a hibás Bajnai, meg a görögök. Talán nem kellett volna 300Ft-os vizitdíj ellen és kórházi napidíj ellen népszavaztatni, akkor most előrébb lennénk.

Viszont akkor nem tudná a következő években a kőbányát, meg a tokaji pincészetét felvirágoztatni. Most nem fogja azt mondani, hogy ne ők nyerjék a legtöbbet...

tuono 2010.05.11. 11:06:04

@kalozka: Szó nem volt arról, hogy Bajnai semmit nem csinált. Nyilván ezt a "semmit" tanulmányozza most Spanyolország és Portugália... Segítek, rövidtávú válságkezelésnek hívják. Én nem vitatom, hogy a szocik elbaszták a 8 évet, de a magyar válságnak ez csak az egyik eleme, van nem mellesleg egy gazdasági világválság is!

kekeckecc 2010.05.11. 11:06:46

Jó régen olvastam ennyire tájékozatlan, felszínes gazdasági (muhaha) cikket!
Köszönet érte!

HanSolo 2010.05.11. 11:08:36

@véleményvezér:
1. "Az adócsökkentés egyszeri költséggel jár."
Ezt nem részletezem, hogy lehet ilyen baromságot leírni? Egyszerűen cáf-cáf.

2. "A mentőcsomag lehetetlenné teszi, hogy Magyarország bővebb hitelkeretet szerezzen."
Ez csak feltételezés, amit valóban nem lehet cáfolni. :) Max. ellenvéleményt lehet megfogalmazni, tessék: hülyeség.

3. "Egy évvel ezelőtt lehetőség lett volna a hitelkeret bővítésére."
Ez talán igaz, de megint csak fikció. Ellenvélemény: az Isten óvjon meg mégtöbb hiteltől, akár a múltban, a jelenben, vagy jövőben.

tygger 2010.05.11. 11:08:53

srácok, most nagy baromságokat hordtatok össze, eddig korrektek voltak a vélemények, ez most nagyon mellément. ha csak ennyire futja, inkább ne legyen poszt, de tényleg.

sas70 2010.05.11. 11:09:30

Egy szarkupac tetejéről is lehet ugrani, de ha ugrálni kezdesz, nem csak cipőd lesz szaros, hanem mindened!
Hozzáértő közgaszdászok már 8-9 évvel ezelőtt jelezték, hogy nem jó irányba megyünk. Le lettek kussolva, mert dőlt a pénz, mi meg vígan költöttük felelőtlenül. Élveztük a támogatott gázárakat, lakáshiteleket, vettünk új autót, volt emelt nyugdíj és családi pótlék alanyi jogon. Közalkalmazotti béremelés, állami osztogatás stb. Közben a mélyben, lassan bugyogott a szar, és 2008 ra kibuggyant. Most sikerült kimászni bokáig belőle, (válságkezelés) de ha ugrálni kezdünk, a nyitógondolatomban vázolt dolog történik.
Tudomásul kellene venni, hogy a jelenlegi struktúra még mindig majdnem azonos a cuclizmusban lévővel. Ennek átalakítását pedig kikényszeríti a világgazdasági helyzet, akár fáj nekünk, akár nem. A gazdasági növekedéshez nem csak egy gazdasági egyensúlyi állapot kell, hanem szilárd alapok, és olyan "jóléti" rendszer ami nem köti gúzsba a növekedés lehetőségeit. Ez bizony valóban pénzbe kerül és sok fájdalomba. Mondhatnánk tetszettek volna akkor megcsinálni, amikor még növekedett a gazdaság, de se a fidesz, se utána az mszp nem ezzel foglalkozott, amiért most igenis vastagon szívunk, és még vagy 5-8 évig szívni is fogunk, feltéve, hogy már az idén hozzákezdenek. Ha nem, akkor megint lesüllyedünk a szarba, és lehet ki sem fogunk mászni belőle.

doktor.dikhed 2010.05.11. 11:09:54

"hiába van végre hitelessége a magyar politikának"

Hitelessége? Pintér - belügy és társai? Ne röhögtess már!

kalozka 2010.05.11. 11:10:01

@Mr Thompson: Nem is írtam, hogy közgazdasági axióma, mert valóban nem az és igen az adócsökkentés sokat segített az adómorálon is a régióban. Viszont az adócsökkentés gazdasági növekedéssel együtt is járt és nálunk különösen nagy lehetőség lenne javítani az adómorált. Különben is nálunk az egyik legmagasabb az adóterhelés a világban 150. legrosszabb 183 országból (lásd. Pwc - Paying Taxes 2010).
Ha itt nem használna az adócsökkentés akkor sehol se, amúgy ezt még Bajani-ék is felismerték és csökkentették a járulékokat, de ennél jóval többre lenne szükség. Persze mellette a kiadásokat is kell csökkenteni...

eml 2010.05.11. 11:10:32

@véleményvezér:
"1. Bármilyen jelentős kínálati oldali átalakítás (adócsökkentés, államreform, bölcsőde és óvoda bővítés, stb) jelentős egyszeri költséggel jár."
Azon felül egy adócsökkentés állandó bevételelmaradással is jár, a csökkentés előttihez képest.
Egy bölcsöde és óvodabövítés kiadásnövekedéssel jár.
---> Ezeket nem lehet egyszeri hitellel orvosolni, struktúrális átalakításokra is szükség van. A kevesebből kell többet megoldani.

"2. A jelenlegi helyzetben a dél-európai (a divatos terminus technicusban PIGS) mentőcsomag szinte lehetetlenné teszi, hogy Magyarország bővebb hitelkeretet szerezzen a fentiek finanszírozására"
Igen, mivel ha nem stabilizálják az eurót, lehet akkor kapnánk nagy hiteleket, de bacchatjuk őket, mivel annyira legyengülne az euro a dollárhoz képest, hogy semmi nem mentene meg az 500 Ft-os benzintől. A benzin árának inflációgerjesztő hatása megvan ugye?
A stabil euróból lehet hogy most nem jut plusz hitel, de fenntebb vázoltam, hoigy az nem is megoldás. A megoldást itt kell a struktúrában keresni.

"3. Egy évvel ezelőtt még lehetőség lett volna a szóbanforgó hitelkeret bővítésére, amennyiben a pénz nemcsak az azonnali csőd elkerülésére kell (mint ahogyan a nekünk nyújtott IMF és EU segítség esetében történt), hanem konkrét, az ország növekedési potenciálját javító intézkedések (lásd 1. pont) finanszírozására szolgált volna."
Válast is az első pontnál van.
Ha kapunk nagy hitelt, hogy fizetjük vissza a kevesebb adóbevételből a többet?

Az országnak most van/lesz egy kétharmados kormánya, melynek (leendő) miniszterelnöke BÁRMIT, bármilyen reformot, átalakítást végrehajthatna, olyan reformokat tolhatna le az emberek torkán, a megkezdett kiadáscsökkentések mellett, amelyek ténylegesen lehetövé tennék a felemelkedésünket, a tartós adócsökkentést stb.
Ezzel szemben a vasárnapi tesco helyett templomba járás, a határon túli magyarok állampolgársága, a 2006-os események azok, amiket eddig ez a kormány céljai között említett.
A jövő helyett a múlt.
Plusz a kampány előtti igérethalmazt ha alaposabban megboncolgatnánk, és a Fidesz hiány és hiteltörekvéseit ha összevetjük, belátható, hogy az igérethalmaz csak a megemelt hiánycéllal (se biztosan) teljesíthető. Kénytelenek lesznek a legrázósabbat, az adócsökkentést meglépni, ami viszont két irányba mutat:
- A demagógizált tömegek ha nem látjáka aboritékban a több pénzt, akkor felébrednek a 2/3 mámorából.
- Úgy kell adót csökkenteni, hogy megmagyarázzuk csökkentésnek a nemcsökkentést és adóátrendezést is, mint annak idején a 12%-ról is el lehetett mondani, hogy az csak 6%-os gázáremelés, mert júniusban emelte.
- Ott a következő bomba, a gázártámogatás megszűntetése, melyet kommunikatíve már a Fidesz szüntet meg "Emelte a gáz árát".
Közben a hívek mozgosításának szükségessége miatt naponta halljuk, hogy gazdasági válsághelyzet van, Bajnaiék a perselyt is eladták, de ennek ellenére a forint csak az offshorelovagozás következtében hintázott meg erősebben, egyenlőre.

Viszont ha OV Tsi sűrűn mondogatják, hogy itt gazdasági válsághelyzet van, akkor tudnak is okozni, mert előbb utóbb a befektetők elhiszik és kivonják a tőkét. Vesd össze elvesztett bizalom címszóval.

OV-nek meg kellene lépnie dolgokat, elkezdeni a jövőt, nem a múltba révedni.

Sajnos a környékünkön Szlovákia, ahol Dzurinda ezeket a dolgokat meglépte, Dzurindát a következő választáson elhajtotta, viszont a mai napig a Dzurinda intézkedései megteremtette eurónak köszönheti, hogy a válság, mely az autóipart nagyon keményen érinti, -és Szlovákia nemzetgazdasága igen komoly mértékben az autógyártásra épül-, nem rázta meg az országot komolyabban.

---

Véleményem szerint az Orbán kormányt fogjuk drágán megfizetni, mert felelősségtelen igérgetéssel jutott hatalomra. Igéreteit csak újabb hitelből tudja teljesíteni. Igéreteinek egy része nettó szamárság.
Csak egy szamárságot emelek ki, "Minden bezárt vasúti szárnyvonalat azonnal megnyitunk"
- Minek kell olyan helyeken vonatot járatni, ahol csak 30 km/h a megengedett maximális pályasebesség?

sárkányfő 2010.05.11. 11:11:26

@MEDVE1978: én nem akartam energiát pazarolni erre a buta fiúra, a 3 pontja is marhaság, de ha már te is szóba hozod, akkor az első pontját is cáfolnám, bár tényleg kár neki magyarázni.

Szóval: Adócsökkentésre azt halljuk a fidesztől, hogy többet hoz, mert alacsonyabb adót többen fizetnek és nagyobb morállal, blabla, stb. lásd eva, meg a többi. hát lássuk :)
- bürokrácia leépítse hoz: 200 milliárd
- korrupció felszámolása, de legalább csökkentése ("mi nem lopunk!") hoz: min. 200 milliárd. De inkább sokkal többet.

Meg önkormányzati reform, stb., stb., maradjunk csak ennél a kis 400 millárdnál, ami plusz, nem mínusz. tessék itt a pénz, nem költség, de egyenesen nyereség.

De mindegy, a Bajnai dögöjönmeg, a fidesz meg növelje az adósságot, balbla...

Lajosbácsi 2010.05.11. 11:11:53

Pedig az adócsökkentésnél kevesebb motiváló tényező létezik a világon.
Ezt nem könnyű belátni, de gondoljunk arra, hogy ha valakinek van mondjuk 150e nettó fizetése és ebből elfizet törlesztésekre és rezsire havi 80e, akkor tulajdonképpen ő csak 70e forint felett diszponál. A többi megy a levesbe kötelezően minden hónapban.

Nem is csak az alacsony bérek a siralmasok, hanem a mellette megjelenő magas árak, költségek, mert igy szinte semmilyen szabadon elkölthető jövedelme nem jelentkezik a zembereknek.

Ha jön egy kormány és akár csak 10-20e forintot ott hagy a zsebében a dolgozónak, ami csak pár százaléke a teljes nettó bérnek, de ő azt mégis ugrásszerű életminőség javulásnak érzi, mert jelentősen megnő a szabadon elkölthető jövedelme. A jelentősent itt persze százalékosan értem.

Ha egy ország növekedési pályára akar állni, akkor az is teljesen világos, hogy ezt a növekedést az aktív, dolgozni akaró emberektől lehet várni. Ha ők motiváltak, képzik magukat, látnak jövőképet és hajlandóak még keményebben dolgozni, akkor lehet gazdasági fejlődésről beszélni.

Ha ezt megértettük, akkor mindjárt azt is megértjük, hogy a szocialista álom, amikor olyanoknak szórják a pénzt, akik nem dolgoznak, de nem is akarnak dolgozni nem eredményezhet semmilyen gazdasági fellendülést.
Ezzel párhuzamosan a szocik adókat emelnek, elszedik még a maradék kis szabadon elkölthető jövedelmét is a zembereknek és ezzel teljesen demotiválnak minden dolgozó embert.

Ha valaki azt hiszi, hogy a dolgozók általános megelégedettsége és motiváltsága nem fontos, akkor nagyot téved.

Soha nem láttam még szoci kormányt, aki felfogta volna, hogy a nagyobb jóléthez, osztogatáshoz először is a dolgozó emberek jobb megbecsülésén keresztül vezet az egyetlen járható út.

milyen érdekes, hiszen ők elméletileg a dolgozó emberek párjta, mégis a dolgozó emberek tapossák el és lehetetlenítik el előszeretettel.

Ki érti ezt ? Nem is működött soha semmi, amit a szocik kitaláltak, mindig összeomlás lett a vége.

papika 2010.05.11. 11:12:05

@Terézágyú:
Így van. Ez egy általános igazságokat író cikk.
Mint ahogy visszaírta a véleményvezér.
Kb. hogy a hó fehér, a jég meg hideg, csökkenteni a bürokráciát (=kirúgni egy rakás aktatologatót) meg pénzbe kerül. Meg hogy az is egy más helyzet, hogy mindenki a rosszul mködő rendszerek átalakítását várja (mint egy éve), meg az is egy más helyzet, hogy mindenki a kockázatokat kerüli (mint most).

És más hitelt felvenni azért, hogy legyen miből kifizetni a nyugdíjakat (=plazmatévét venni) meg más azért, hogy átalakítsunk rendszereket hogy jobban működjenek (=új gépsort venni a gyárba).
Ezek tök általános igazságok.
Mondjuk sejtettem, hogy a fél ország bedőlt a Bajnainak, vagyis valójában a szociközeli gazdasági újságíróknak (akik négy éve még azt állították, hogy a járulékcsökkentés nem javít a foglalkoztatottságon, de amikor a Bajnai csökkentette a járulékokat, akkor meg tapsikáltak hogy de okos ez az ember).

HanSolo 2010.05.11. 11:14:23

@véleményvezér:
Ja és még valami:
"a magukat közgazdasági gurunak érző, de a cikk szerzőivel szemben a vonatkozó pénzügyi piacokat csak tankönyvből ismerők"

Lehet, hogy azért neked sem ártott volna néhány tankönyv. :)

blueskycoffee 2010.05.11. 11:15:44

@ véleményvezér
ahogy látom, ez most kicsit neccesre sikeredett

kalozka 2010.05.11. 11:19:50

@tuono: A globális válság 2008-ban kezdődött míg az első Gyurcsány csomag 2006-ban, ez két év különbség. Ráadásul 4 év válságkezelés után még mindig hol vagyunk? Nálunk az egyik legrosszabb a GDP csökkenés Európában, még mindig mi vagyunk pénzügyileg az egyik legsérülékenyebb ország a világon (januári felmérések szerint a világon 10. legsebezhetőbbek voltunk) és növekedési kilátásunk évekig gyatra. Ez aztán a válságkezelési teljesítmény, 4 évnyi "válság kezelés" után semmivel se jobb a helyzetünk.

Szerintem Bajnaiék megpróbáltak olyan helyzetet teremteni amit 4 év alatt se lehet rendbe hozni így 2014-ben van esélyük a győzelemre.

About Hungary · http://abouthungary.blog.hu 2010.05.11. 11:20:55

Egyszerű gondolatmenet, mint a faék.

"...Brüsszel ne indítsa el vagy ne vegye komolyan az ún. túlzott deficit eljárást hazánkkal szemben."

Mivel túlzott deficit eljárás alatt vagyunk immár 6 éve, meglepő lenne, ha nem venné figyelembe, főleg, hogy "ne vegye komolyan". Ameddig tartottuk a kitűzött hiánycélt, addig "nem vette komolyan" az EU, az eljárást. Most viszont OV-ék már 6,5-ös hiányt ígérgetnek, ami nem igazán tesz jót a megítélésünknek se az EU-n belül, se a pénzpiacokon.

"...változásra elszánt és azt végrehajtani képes kormány komoly extratőkéhez jusson"

A kormányt leváltották, mások lettek a miniszterek, más lett a politika. Ennél többet biztosan nem ad(hat)tak volna. Ráadásul teljesen hidegen hagyja őket, hogy ki van kormányon, azért segítettek, mert egy államcsőd bekövetében Európa szívében bomba robbant volna a kontinensen.
Mellesleg a pénzt nem lehetett gazdaságélénkítésre, struktúrális reformokra... elkölteni, ugyanis az állampapírok/kötvények megújjítására vehettük fel, ha a pénzpiacokról nem tudunk hitelhez jutni.

Mr Thompson 2010.05.11. 11:21:13

@kalozka: oké, természetesen jogos, hogy attól függetlenül, hogy beindul-e a gazdasági növekedés, kellhet ma Magyarországon az adócsökkentés, mert túl nagy az állami elvonás. De a kérdés csak az volt, hogy "egyszeri bevételcsökkentést" okoz-e, erre a válasz az, hogy nem, nem egyszerit okoz, az adóbevétel kiesés az megmarad örökre, illetve addig amíg vissza nem emelik (lásd ÁFA csökkentés Fletóék katasztrófa-menedzsmentjének idejéről)

Adócsökkentést itthon és most csak akkor lehet lépni, ha közben a kiadási oldalt is megnyirbáljuk (ezzel csökkenthető ugyanis az állam központi újraosztó szerepe). Ezzel viszont választásokat nagyon nehéz lett volna nyerni, úgyhogy egy hangot sem hallhattunk róla, és nem is fogunk még egy ideig, szerintem :)

Videofon 2010.05.11. 11:21:14

A poszt úgy hülyeség, ahogy van. Nem a versenyképességet kell fokozni, nem a külső finanszírozást kell növelni. A jelenlegi gazdaságpolitikai elit dilettánsok gyülekezete.
Piacot kell szerezni. Ennyi a csodarecept. Belső és külső piacokat kell teremteni. Lehet még bohóckodni, a közgazdasági iskoláknak újabb háborúkat vívni, de közben rámegy az ország.

Lajosbácsi 2010.05.11. 11:22:24

@papika: a Bajnai nem csökkentett semmit a világon, egy adószakértő mondta, ha nem számolunk a szuperbruttóval, akkor úgy néz ki az adótábla, hogy 4 millió forint 21% és afölött megy 40% az adó

Ez hol csökkentés?
Volt egy jó összeállítás a világ legmagasabb adóiról, ahol már a 38%-al is verte a mezőnyt Magyarország . voltak magasabb adók extrém fizetések esetében például Dániában, de ott igénybe lehetett venni családi, gyerek után járó adókedvezményeket.

Ilyenek itt nincsenek. Mindegy, hogy 5 gyereket tartasz el a fizetésedből vagy új luxus autót veszel meg elnyaralgatod, ugyanannyi az adó. nem sok ilyen hülye ország van a világon.

ostván 2010.05.11. 11:26:22

@Roa: Ember. Ezt akarta Gyurcsány. Teljes erőből ezt akarta. Csak gyenge volt ahhoz, hogy a Fidesz által fellázított tömegek ellenében meg tudja csinálni. Bármit elkezdett, azt megakadályozták Orbánék. Azzal, hogy rossz.
Na, majd most megmutathatják, mit tudnak.
Nem mindenki feledékeny (bár ez a tulajdonság néha káros az ember karrierjére, esetleg az egészségére)

MEDVE1978 2010.05.11. 11:27:04

@kalozka:
Bocs, de idiotizmusnak tartom bármilyen politikai erőről, legyen az Bajnai, az MSZP, Gyurcsány Ferenc, de akár a másik oldalon Vona Gábor, Morvai Krisztina, Orbán Viktor, azt feltételezni, hogy kifejezetten rosszat akar az országnak.

Magyarország válsága 2001-2002-ben kezdődött egy rövidlátó és kicsinyes FIDESZ-el, amely kirabolta az államkasszát, hogy az utána jövő kormány ne tudjon osztogatni, valamint egy rozsdás és kriptaszökevény mentalitású MSZP-vel, amelynek a politikusai szartak a realitásra a pillanatnyi népszerűségért és a lopási lehetőségekért.
Azóta a válság tart. Elsősorban azért, mert az MSZP és az SZDSZ volt a zsák, a FIDESZ meg a foltja.

kalozka 2010.05.11. 11:28:26

@Mr Thompson: Hát én pont az egyszeri kiadás mellett érveltem és felhoztam Neked egy csomó külföldi példát. Azt nem állítom, hogy minden esetben igaz, de a tapasztalat azt mutatja, hogy többször nő 1 évvel utána az adóbevétel, mint, hogy tartósan kimaradna.

Szerintem a Fidesz "bürokrácia csökkentése", magyarul azt jelenti, hogy elbocsátások lesznek a kőszférában. Burkolt jelzés (de mi mást jelenthet a hivatalok megszüntetése), mert szerintem erre csak az önkormányzati választások után látok esélyt addig meg nem mondják ki nyíltan.

MEDVE1978 2010.05.11. 11:29:24

@véleményvezér:

"a magukat közgazdasági gurunak érző, de a cikk szerzőivel szemben a vonatkozó pénzügyi piacokat csak tankönyvből ismerők"

Egyébként ki írta vagy legalább annyit áruljatok el, hogy mi kvalifikálja a magasan hozzáértő szakember szerepkörre?

Videofon 2010.05.11. 11:32:33

@Mr Thompson:
Az adócsökkentés azért hülyeség, mert csak a fogyasztási szerkezetet változtatja meg. Meg lehet tenni, de a nemzetgazdaságnak tök mindegy. Attól, hogy némely közteher érzékeny ágazat föllendül a hatására, még semmi sem változik. Mert más ágazatok ugyanolyan mértékben visszaesnek. Felejtsük már el a külső tőkére alapozott szlovák modellt. Már náluk sem működik. Tőkeszegény évek jönnek, az adócsökkentés nem több parasztvakításnál.
A kormánynak végre felelősséget kellene vállalnia a gazdaságpolitikájáért. Meg kellene határoznia, hol teremt magának piacot. Ha a traktorgyártás mellett dönt (és még másik max egy tucat piac mellett), akkor húsz éven keresztül magyarok százezreinek bele kell szakadnia a traktor-fejlesztésbe, a traktorgyártási kultúra felépítésébe.
Félni kell, mert fájni fog. Dolgozni kell végre, vagy annyi az országnak. A fogyasztói társadalmat a gazdag országoknak találták ki.

kalozka 2010.05.11. 11:33:08

@MEDVE1978: Hát ezzel nem értek egyet, a politikusok saját érdeküket tartják szem előtt és idiotizmusnak tartom ennek az ellenkezőjét feltételezni. Bajnaiéknak nyilván az az érdekük, hogy 2014-ben nyerjenek, ehhez pedig segít ha a Fidesz nem lesz sikeres.

A problémák meg szerintem 2002-ben kezdődtek a Medgyessy kormány 100 napos programjával, ebben nyilván nem fogunk egyet érteni, úgyhogy maradjuk abban, hogy ezt máshogy látjuk...

lujo22 2010.05.11. 11:36:59

Ezzel az erővel Árpád vezért is el lehetne marasztalni, mert nem látta előre, h a dús legelőkön majd csak tikkadt szöcskenyájak legelésznek, mert az éghajlatváltozás bennünket súlyosabban fog érinteni.
Sőt, én már azért is, mert Ausztriában a hegyekben télen síelnek, nyáron turisták mennek, míg ebben a szar lavorban tavasszal az ár, nyáron meg az aszáj.

Hírbuzi 2010.05.11. 11:40:56

@Videofon: már Király András is megmondta! A hélóták dolgozzanak!

hircsarda.hu/2-bulvar/6856-magyar-segitseg-gorogorszagnak/
:D

MEDVE1978 2010.05.11. 11:41:46

@kalozka: Bajnaiéknak nyilván az az érdekük, hogy 2014-ben nyerjenek, ehhez pedig segít ha a Fidesz nem lesz sikeres.

Hajjaj. Még én gondoltam magamról, hogy cinikus vagyok. Én még a 2002-es Orbánféle lerablásról is azt mondom, hogy Orbán nem lépte volna meg, ha tudja, hogy Medgyessy meg az MSZP van olyan hülye, hogy betartja az irreális ígéreteit.

Kérdés az, hogy a 100 napos program lehetséges lett-e volna, ha Orbánék nem ürítik ki előtte a kasszát.

Az őszinte közgáz válasz erre valószínűleg az, hogy az adott éves hiány jobban alakult volna, de a 100 napos programot így is hamar (sokkal hamarabb, mint ténylegesen történt) hatályon kívül kellett volna helyezni, mert az az idillikus világgazdasági helyzet, amit MEdgyessyék reméltek nem következett be.

Roa 2010.05.11. 11:42:23

@ostván: Pont azt mondom, hogy nem ezt akarta. Csak beszélt róla. Amit csinált, az viszont köszönőviszonyban sem volt ezzel. Egy kormánypárt/kormány/miniszterelnök pedig nem lehet gyenge a változtatások végrehajtásához, mert akkor nem való oda. Miért is ül ott, ha nem csinál semmit? Ellenzékből megakadályozni semmit sem lehet a magyar politikai rendszerben, hacsak a kormány elkötelezettsége sem nagy az ügy iránt. A progresszió nemcsak szavakból és lózungokból áll, hanem logikus és racionális lépésekből. Utóbbiból pedig egyre sem láthattunk példát Gyurcsánytól. Még Bajnai is fényévekre van tőle, pedig ő sem egy nagy észlény...

Zoli 29 2010.05.11. 11:43:39

@véleményvezér:

"Nagyon drágán meg fogunk fizetni a Bajnai-kormányért."

Álljon meg a menet! Nehogy már Bajnaira fogjuk azt, amit 7 éves szocialista-szabad demokrata kormányzása rontott el, élen Gyurcsány Ferenccel!

2008-ban azért volt szükség egyáltalán mentőcsomagra, mert 2002-2006 között az ország el lett adósítva, 2006-tól pedig nem a kellő ütemben és nem a kellő szerkezetben lett végrehajtva a konszolidáció. Ha a Medgyessy-Gyurcsány-kormányok nem hazardíroznak az ország költségvetésével, 2008-ban nem kellett volna az IMF-hez és az EU-hoz fordulnunk. Bajnai pedig egy már aláírt megállapodást hajtott végre - ennyi volt a szerepe.

"És akkor hiába van Magyarországnak egy óriási támogatottságú és a jelek szerint elszánt kormánya, hiába van végre hitelessége a magyar politikának: a varázslat bizony el fog maradni."

Értem én, hogy valakik szavakban szeretnék már most megbuktatni a kormányt (lásd a választások másnapján: "Hiába győzött, bajban a Fidesz"), de pl. az IMF-fel és EU-val való tárgyalások még előttünk vannak. Én annak szurkolok, hogy az ország számára minél előnyösebb megállapodást sikerüljön kötni. Az ellendrukkerek pedig egyszer talán majd elszámolnak a lelkiismeretükkel.

szamarhegy 2010.05.11. 11:43:39

@kalozka: A problémák például ott kezdődnek, hogy a partnerkörömbe tartozó gyártó cégek 1997 (!) óta panaszkodnak, hogy nincs elég nyelvet beszélő szakképzett (gépészeti, műszaki) munkaerő. Lobby érdekek és a lusta és hatékonyságot nélkülő minisztériumi apparátusok 1997 óta nem léptek ebben. A lustaság, a ráérünk amíg nem ég a körmünkre a probléma, majd valaki más megoldja, ez sajnos kultúrális kérdés, ez kormányfüggetlen.

kalozka 2010.05.11. 11:46:02

@MEDVE1978: 2010-ben egyértelmű volt, hogy nem nyernek ezért lehetett előre tervezni, ez 2002-re nem igaz. Két esélyes volt a verseny és nem hiszem, hogy a Fidesz úgy állt hozzá, hogy úgyse nyernek, ezért inkább tartsunk be nekik.

dupla vé 2010.05.11. 11:52:22

@ősirománszokás: de, az a párszáz majom tehet róla. mert olyan törvényeket hoztak, amiket lehetetlen betartani, és hátrányba hoznak a saját hazádban. egy átlag kisvállalkozó ha befizet minden fillér adót becsületesen, egyszerűen éhen hal. meg a családja. meg elviszik a házát és a kocsiját. és ha nem hal éhen, akkor élete végéig minden egyes forintot elvesznek tőle, ha bevallja hogy kapott.
nem kell gazdasági szakemeresdit játszania senkinek, tudom hogy qrva bonyolult dolog, és sokévig tanítják, hogy elhidd ez jó így, de a számok ide-oda tologatásától nem lesz kenyér az asztalon.
egész egyszerűen az új kormánynak el kell kezdenie pénzt nyomtatni államkötvények helyett. nem szopatni magunkat halálba, külföldi érdekek szerint működve. első példa lehet mondjuk a soproni kékfrank.
meg nem lopni annyit, egyik színű hatalomnak sem.

kalozka 2010.05.11. 11:52:53

@szamarhegy: Szerintem is inkább kulturális kérdés, sok esetben egyéneknek kellene többet tenniük (pl: nyelvtudás területén).

hüjehalyó · http://www.aldi.hu 2010.05.11. 11:58:05

Na, ezek szerint az új jobboldali jelszó az, hogy "Bajnai a hibás"... remek. Az a baj, hogy aki mindig hátrafele néz, az seggel megy a jövőbe.

Picurigor 2010.05.11. 11:59:09

Fura egy poszt ez.
Olyan érzésem van vele kapcsolatban, mintha már most előre mentegetni akarná a Fideszt, hogy hát itt azért nem lesz lehetőség semmi érdemleges munkára, mert a görögök, meg Bajnai...

A pöttyökre meg:

"1. Bármilyen jelentős kínálati oldali átalakítás (adócsökkentés, államreform, bölcsőde és óvoda bővítés, stb) jelentős egyszeri költséggel jár."
- Az adócsökkentés nem költséggel jár, hanem bevételcsökkenést idéz elő. Ahhoz, hogy ez ne okozza az államháztartási hiány masszív növekedését, ezért ezzel egy időben a kiadási oldalon is markáns csökkentést kell felmutatni (nyugdíjak, szociális juttatások csökkentése, állami bürokrácia leépítése/racionalizálása, stb., stb.). Persze okos helyeken ezeket a kiadáscsökkentő lépéseket még az adócsökkentés előtt bevezetik, hogy keletkezhessen egy puffer, ami csökkenti az adócsökkentés államháztartási egyensúlyra gyakorolt nyomását.
A gond az, hogy a jobboldal eddig az ilyen kiadáscsökkentő lépéseket mindig hangos "megszorítások" felkiáltással emlegette.
Pedig sajnos másképp nem megy.

2. A jelenlegi helyzetben a dél-európai (a divatos terminus technicusban PIGS) mentőcsomag szinte lehetetlenné teszi, hogy Magyarország bővebb hitelkeretet szerezzen a fentiek finanszírozására.
- Miért hitelből akarjuk finanszírozni? Miért nem a magunk erejéből? Miért a más f@szával akarjuk verni a csalánt?
A hitelből finanszírozott adócsökkentés egy irracionális, kádári örökséget idéző agyrém. Annyi a különbség, hogy Kádár még ennél is tovább ment: teljes adómentesség volt, amit hitelből kellett finanszírozni...

3. Egy évvel ezelőtt még lehetőség lett volna a szóbanforgó hitelkeret bővítésére, amennyiben a pénz nemcsak az azonnali csőd elkerülésére kell (mint ahogyan a nekünk nyújtott IMF és EU segítség esetében történt), hanem konkrét, az ország növekedési potenciálját javító intézkedések (lásd 1. pont) finanszírozására szolgált volna.
- Eddig az volt a baj, hogy egyáltalán felvettük azt a hitelt (aminek egyes részleteit le sem hívtuk), most meg azon lamentálunk, hogy keveset vettünk fel???
Az ilyen hozzáállásról mindig Hofi jut eszembe: "ezekhez képest a házatlan csiga egy gerincoszlop..."

geriwearsprada 2010.05.11. 12:01:27

Az egésszel az a baj, hogy ha a gazdaságot akarjuk vizsgálni, nem szabad belevinni a politikai nézeteinket, mert akkora baromságok születhetnek, mint ez a cikk. Másrészt Magyarországon nincs is politika, marketing az egész. Ahhoz viszont elég jól értenek páran a nagy pártok közül. Csak meg kell nézni mennyi elborult embereket sikerült "csinálniuk", jó példa erre a cikk írója is. Nem is érdekük igazából politizálni, mert azt nem érti a magyar ember, csak a hatalom számít. Mi lenne, ha az összes párt rendesen kidolgozott REÁLIS programmal kampányolna a szavazatokért? Ez elképzelhetetlen. A gyenge, személyiségzavaros, tudattalan embereknek kell valami, valaki, amiben hihetnek, akit bálványozhatnak. Amig ez a legfontosabb a magyar embernek, és utána rakja rá a "szaktudását" (ami egyébként lehet, hogy remek, de eltorzul az előző tényező miatt), addig nem lesz normális ez az ország. Egyszerűen nem áll a pártok érdekében jót tenni, csak el akarják HITETNI hogy a körülményekhez képest ők a legjobban csinálták. Mindegyik. Ha mondjuk Peter Schiff lett volna a miniszterelnök az utóbbi egy évben, őt is szidta volna a Fidesz, hogy mekkora faszságokat csinált, mert nem Fideszes. Csak nevetni tudok azokon akik azt állítják hogy konyítanak a gazdasághoz, és még mindig a magyar politikával foglalkoznak. Legtöbbetek ugyanúgy a pártok marketigfogásainak áldozata lett, mint aki mindent kizáróan szereti az Apple-t, és nem hajlandó beismerni, hogy más is tud jó dolgokat csinálni, vagy aki csak Coca-Colat iszik, és rá se bír nézni a Pepsire. A dolgok egyszerűbbek mint ahogy kinéznek. Sokkal. JÓ REGGELT!

trainz 2010.05.11. 12:01:57

Persze a Fideszt mindent jobban csinált volna.....

Akkor már rég kolbászból lenne a kerítés!:)

Most is csak az elszámoltatásról pofáznak.., mert azzal aztán kint leszünk a gödörből...

mxplanet 2010.05.11. 12:04:22

hol a dislike button?

Hedon 2010.05.11. 12:05:31

Utólag okoskodó írás, halottnak a csók.
1 éve kellett volna megírni ezt a bejegyzést.

Deneware. 2010.05.11. 12:15:32

Ez a tipikus "ha öreganyámnak kereke lett volna..." stílusú poszt. Utólag kurva könnyű kurva okosnak lenni. Egyébként ha jól emlékszem, 1 éve PONT a Fidesz köpködött az IMF hitel ELLEN...

dupla vé 2010.05.11. 12:16:45

egyébként miért csodálkozik bárki a cikken? tudta mindenki, hogy nem lesz semmi ovi igéreteiből, mert majd mutogat vissza hogy elqrták. ez bekövetkezni látszik. meg ne felejtsük az átlag 2/3 szavazót aki azt mondja, tudjuk hogy szar lesz, és meg kell szorítani, de inkább a zorbán mongya mint a komcsik. nem fog itt változni semmi. hacsak nem az, hogy a zsindex ezentúl nem csak a hasábcímeket írja majd zsidóul hanem a cikkeket is.

tlac 2010.05.11. 12:20:34

Baynaut megelőzően a kibicnek semmi sem drága "Még több pénzt az embereknek" stábja a fő bűnös. Werber, Megyó, Fletó, H.Kovács. Teljesen vesztésre álltak, senki nem követelt 13. havi nyugdíjat, senki 50 meg 100% béremelést. Tudták, h buknak akkor örökre végük, bevásolták magukat még1x Kádár népénél. Szenzor Ildikó 19eFt-os sárga csekkeket osztogatott (nem ezért van börtönben a kampányfőnöke persze). És a bevárolt hatalomban elkezdődött/folytatódott a közpénzek és a közvagyon ide-oda konvertálása.

Zoli 29 2010.05.11. 12:23:36

@Deneware.:

A Fidesz nem az IMF-hitel ellen köpködött (habár ezt a legendát már aligha lehet kitörölni az emberek fejéből). Orbán azt mondta: szégyen, hogy odaáig jutottunk, hogy az IMF-hez kellett fordulnunk. Azt soha nem kérdőjelezte meg a Fidesz, hogy adott helyzetben már nem volt másra lehetőségünk, csak a Valutaalap segítsége.
fidesz.hu/index.php?Cikk=122811

eml 2010.05.11. 12:26:21

@Zoli 29:
Ha szégyen volt oda jutni, akkor most nem sül le a pofájáról a bőr, hogy nagyobb hiánycélért, még csak nem is hitelért, kuncsorog?

parttalan 2010.05.11. 12:28:03

Nagyon drágán meg fogunk fizetni az Orbán-kormányért. Könnyen lehet, hogy több évi gazdasági növekedést bukunk el.

herbert 2010.05.11. 12:30:43

"A leendő nemzetgazdasági miniszter, aki a költségvetést is felügyeli majd, azt mondta, hogy a bürokrácia leépítése (intézmények megszüntetése, összevonása, felesleges jogszabályok eltörlése) szinte azonnal több százmilliárd forintot hozna. Matolcsy emellett még 200-250 milliárd forintos tartalékot lát a korrupció elleni sikeres fellépésben."

na igen, ez lenne az út, nem kell mellé még újabb hitel. az állami leépítések száz-kétszázezer új munkanélkülit hoznak majd, akiknek a jövedelemkiesés mellé nem hiányzik a beinduló infláció (meg a meglévő munkanélkülieknek sem). Járulékot, illetéket, díjat kellene csökkenteni a pénzből, meg a költségvetés kamatterhét csökkenteni, nyereség és jövedelemadót békén hagyni egy darabig, amíg lényegesen magasabb nem lesz az aktív korúak között a munkavállalók száma.

pokesz70 2010.05.11. 12:31:19

A cikkíró szerint tehát 2009-ben jobb lett volna átadni egy olyan párt kezébe a hatalmat, amelyről akkor a következőket tudtuk (és amelyről egyébként még most sem tudunk sokkal többet):

1) a "reform" szót szitókszóként használja
2) a gyurcsány-kormány bármilyen szerkezeti átalakítási kisérleteit az együttműködés és a konstruktivizmus teljes megtagadásával söpörte el, ha kellett "szociális" népszavazással akadályozott meg
3) ellenezte és tiltakozását fejezte ki az IMF hitellel szemben
4) gazdaságpolitikája kimerült abban, hogy "azonnali, radikális adócsökkentés", ill. "monnyonle"
5) elnöke a következőket mondta az IMF elnökére: "Dominique Strauss-Kahn ugyanabból a bandából való, mint Gyurcsány..."

És amelyik pártról a 2/3-os parlamenti többség biztos tudatában is csak annyit tudunk, hogy a legfontosabb teendők szerinte a kettős állampolgárság, a 2002-höz képest semmilyen mutatójában semennyit sem romlott közbiztonság és a választási rendszer "újragondolásának" ügye.

A szándék meg a támogatottság nem elég. Stratégiák kellenek, tervek, elképzelések, programok. Hiteles ellenzéki politizálás kellett volna. Inkább azon kellett volna dolgozni, hogy hogyan kéne megoldani a helyzetet ahelyett, hogy GyF "megsemmisítése" lett volna az egyedüli cél 6 éven át.

A fentiek nem az mszp-ről, Gyurcsányról vagy Bajnairól szólnak, hanem a fideszről. Ezek ellen nem érv az, hogy a komcsik mennyire elkúrták. Elkúrták, nem kicsit. De a fidesz halvány lila jelét sem adta annak, hogy amennyiben OV lenne hatalmon, ők jobban is tudnák csinálni. Minden megnyilatkozásuk ennek épp' az ellenkezőjét mutatta.

Most tessék abbahagyni a hátramutogatást, a csontvázak kapirgálását és most tessék megmutatni, hogy mitől volt ekkora az arcunk idáig.

Arzén Vendel (törölt) 2010.05.11. 12:31:26

@Mr Thompson: azért előbb vedd figyelembe a Laffer-hatást mielőtt kinyilatkoztatod azt hogy a csökkenő adókucs feltétlenül csökkenő/kieső adóbevételt jelent hosszú távon. A racionális adószintnek igenis lehet pozitív hozadéka és sokak szerint jelenleg nálunk nem racionális szintű az elvonás. Persze ez lehet vita alapja, de egyértelmű választ a bevételnövekedésre, vagy -csökkenésre csak a gyakorlati megvalósítás adhat.

realcarlos 2010.05.11. 12:32:17

Az az érzésem, hogy a Véleményvezér akár a Konzervatórium blog is lehetne, de ott azért meg is magyarázzák a világszemléletet elgondolkodtató módon, itt meg nem. Egyszerűbben: ez a blog egy egyoldalúan Fideszes oldal.
Pont mint a Piroslap, csak a másik oldalról.

Bobdobalnia · http://youtube.com/bobdobalnia 2010.05.11. 12:34:43

A cikk abból a (szerintem téves) feltételezésből indul ki, hogy a Fidesz a pénzt hasznos átalakításokra fogja költeni. Szerintem ők is simán lenyúlják, de ne legyen igazam. Más magyarázatot legalábbis nem találok a 6-7%-os hiánycél-propagandájukra.

Zoli 29 2010.05.11. 12:35:12

@eml:

Én arról beszélek, hogy 6 év kormányzati politikájával sikerült elérni, hogy 2008-ban pénzügyi lélegeztetőgépre kerültünk.
Te arról beszélsz, hogy a Fidesz el szeretné érni, hogy 2010-ben ne kelljen újabb megszorítások árán tartani a 3,8%-os hiányt (amiről már Oszkó is bevallotta, hogy újabb szigorítások nélkül nem tartható), hanem kapjunk egy kis mozgásteret némi adócsökkentésre, illetve az állami vállalatok adósságának esetleges konszolidálására.

Te tényleg e kettő közé szeretnél egyenlőségjelet tenni?

MrHardcore 2010.05.11. 12:36:36

Csatlakozom az előttem szólóhoz. Majd vikinél kánaán lesz. Ha nem, Bajnaiék az okai.....

Zoli 29 2010.05.11. 12:38:24

@realcarlos:

Ez fideszes? Nem látod, hogy azzal, hogy Bajnait teszi meg bűnbaknak, megpróbálja tisztára mosni az azt megelőző 7 év politikáját, értsd: Gyurcsányt?
Bajnai egy szerencsétlen végrehajtó volt, aki a Gyurcsány-kormány idején az IMF-fel aláírt szerződést hajtotta végre. Ennyi.

eml 2010.05.11. 12:42:14

@Zoli 29:
Te írtad:
"Orbán azt mondta: szégyen, hogy odaáig jutottunk, hogy az IMF-hez kellett fordulnunk. "

Most megint oda fordultak a nagyobb hiánycél engedélyezéséért. Akkor ez egyenlő!

demagofób 2010.05.11. 12:43:20

@soproni1: Ha elengednék a forintot, úgy elszegényednénk, hogy öröm lenne nézni.
Már bokros is kommentel?

pokesz70 2010.05.11. 12:43:44

@Zoli 29:

Ha a 6 év, amiről írsz 2000-től számítandó, akkor igaz a mondat többi része is. 2006 után már masszív tűzoltás zajlott (zajlik), ami a 11%-os hiányt a jelenlegi 4%-osra csökkentette. Reformok nem voltak 2006 után sem, de ennek a felelőssége mindkét oldalt terheli.

Az osztogatás 2000-ben indult, Medgyessy rápakolt egy jókorát, Gyurcsány bűne gazdaságpolitikailag már csak az áfacsökkentés volt (amit a választások után gyorsan vissza is csinált) és a semmittevés. Nagy bűnök ezek is, de rossz útra igazán még Flető előtt került a gazdaság.

Boz Cordolla 2010.05.11. 12:44:33

Ha nem tévedek, köszönettel a magyar országgyűlésnek tartozol: a parlament feloszlatásáról, illetve az előrehozott választásról annak kellett volna döntenie.

whale 2010.05.11. 12:46:55

@papika:
Az ne zavarjon, hogy Ő nem akart indulni. Idióta...

whale 2010.05.11. 12:48:48

@pokesz70:

Így-így. A fő elqrók között köszönthetjük I. Viktor királyt a Magyarok Örökös Miniszterelnökét. Bezonyám jobbant kartácsok. Tessék csak gondolkodni. Legalább megpróbálni...

whale 2010.05.11. 12:51:53

@pokesz70:
Az egyébként tényleg döbbenet, hogy NYOLC évük volt a fiúknak a felkészülésre és NEM CSINÁLTAK SEMMIT BAZMEG!
Itt állunk a választások után és MOST KEZDENEK ÖTLETELNI, hogy mi legyen? WTF?!?!?!?

Zoli 29 2010.05.11. 12:55:29

@pokesz70:

Tény, hogy Orbánék a ciklus vége felé lazítottak a költségvetési szigoron, ennek ellenére 2002-ben a 54%-os államadóssággal adták át a stafétabotot ('98-ban még 61% volt), vagyis 2002-re teljesítettük a maastrichti kritériumot; az infláció és a munkanélküliség csökkent, a gazdaság a régióval azonos szinten növekedett.
Medgyessynek és Gyurcsánynak erről a szintről sikerült elérnie, hogy 2006-ban már 65% felett volt az adósság, közel 10% a hiány, és ismét megemelkedett a munkanélküliség. Ráadásul mindezt úgy, hogy a világban és a régióban is konjunktúra volt (világgazdasági pénzbőség).

A 2006-2008-as gyurcsányi kiigazításról ma már azok is elismerik, akik akkor még támogatták, hogy nem volt megfelelő szerkezetű. A kiadáscsökkentés helyett adóemelésre épült, így nem csak hogy az államadósság és a munkanélküliség nem csökkent (helyette nőtt), de a gazdasági növekedés is leállt.

vinczej · http://vinczej.blogspot.com 2010.05.11. 12:55:33

@papika: Sosem írta senki, hogy a járulékcsökkentés nem javít a foglalkoztatottságon. Ahogy sosem írta senki azt sem, hogy a magas jegybanki kamatot nem kell csökkenteni. (Ez pedig a jobboldalon hódító városi legenda).

Csak arról van szó, hogy az "azonnali nagyarányú" csökkentések brutálisan nagyobb egyensúlyi kockázatot hordoznak, mint a várható előny. <strong>Mindig arról volt szó, hogy a tervezett kismértékű csökkentések (tervezhető kiadáscsökkentésekkel) alacsony kockázattal, hosszabb távon ugyanezt biztosítják.</strong>

pokesz70 2010.05.11. 12:55:43

@whale:

A magyar gazdaság egy olyan lízingelt autó, amit Orbán kormányozott a szakadék felé (2 évig), Medgyessy igazi pannon pumaként tövig nyomta a gázt de a szakadéktól elkormányozni nem akart (2 évig), majd Gyurcsány idegesen tekerte az ablaklehúzót, hátha attól más irányt vesz (miközben Orbán hátulról folyamatosan hátbarugogatta) (2 évig), majd végre 2006-ban sikerült a szakadék szélén behúzni a vészféket. Most még fél kerék a sziklán túl pörög, a sárga angyal már elment (egy zsíros számlát itthagyva), Orbán meg a rádióval babrál, keresi a Lánchíd rádiót vagy mi az istent.

Zoli 29 2010.05.11. 12:57:19

@whale:

"Itt állunk a választások után és MOST KEZDENEK ÖTLETELNI"

Ezt honnan veszed? Belelátsz a lapjaikba?
Én úgy tudom, hogy az új parlament még meg sem alakult, így a kormány sem alakulhatott még meg, a kormányprogram még nem lett kihirdetve.

Bloodscalp 2010.05.11. 12:58:36

@Fedor: pedig jó kis kampány lett volna:) Előrehozott választást, mert jövöre görög állmacsőd fenyeget...

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2010.05.11. 13:00:38

Értem én, hogy mit akarsz írni, Véleményvezér, és az elv helyes is, csak rosszul építetted fel.

Alaphelyzet: csökkenteni kellene az adókat, mert brutálisan magasak. Persze ehhez a kiadási oldalt is vágnia kellene az államnak, EGYIDEJŰLEG. Akkor működik. Amit meg nem lehet egyidejűleg leépíteni, azt addig hitelből kell finanszírozni - átmenetileg.

Azt viszont nem bánom, hogy nem Bajnaiék lépték meg. Tavaly volt elég baja a cégeknek, az országnak, nem hiányzott volna még pár százezer munkanélküli is a piacra (állami alkalmazottak, álrokkantak, stb.). Abból lázadás lett volna, nem reform. Viszont lassan meg kellene lépni, ez tény, és elég fájdalmas lesz így is. Szóval Orbán felkötheti a gatyát.

pokesz70 2010.05.11. 13:03:33

@Zoli 29:

Egy kicsit árnyalnám a mondandódat, persze ez csak az én véleményem:

Valóban az Orbán-kormány végén még jók voltak a mutatók, de ahhoz, hogy ne romoljanak le, Medgyessynek vissza kellett volna fordítania egy csomó mindent, amit OV elindított 2000 után. Az kevés lett volna, hogy nem pakol rá az osztogatásra a száznapos programmal (ami nyílvánvalóan egy súlyos csapás volt a költségvetésre, ráadásul nem egyszeri, hanem folyamatos deficitet termelt).

Igen, jobb lett volna a versenyképesség szempontjából, ha a magas adók helyett csak a kiadási oldal lefaragásával sikerült volna egyensúlyozni az államháztartást, de 1) folyamatosan visított a fidesz a kiadások csökkentése ellen; 2) ennél kevesebbet költeni a jelenlegi újraelosztó rendszerek mellett nem lehet, így is mennek csődbe önkormányzatok, iskolák, kórházak, masszívan veszteségesek a nagy állami vállalatok, emberek éheznek.

Mr Thompson 2010.05.11. 13:04:25

@Arzén Vendel: rendben, akkor fogalmazzunk másként :)

Amit mondani akartam az az, hogy adócsökkentés esetén egyetlen dolog biztos, mégpedig az, hogy azonos adóalap mellett az adóbevételek csökkennek. Az, hogy az adóalap növekszik-e majd, az egy eldöntendő kérdés. Természetesen lehet ezt 'gyakorlati megvalósítás'-sal tesztelni, de attól félek, hogy ez igencsak kockázatos játék (mert hát mi van, ha mégsem nőnek az adóalapok, akkor bizony csak a kevesebb bevétel marad).

Ezért érdemes előtte értelmes vitát folytatni arról, hogy hol és milyen mértékben lehet / kell adót csökkenteni. Pont az ilyesfajta kérdések megvitatását hiányoltam a választási kampánynak csúfolt pettingből...

pokesz70 2010.05.11. 13:10:35

@Mr Thompson:

Teljesen egyetértek, csak hozzátenni szeretném, hogy alacsonyabb adók mellett az adózók számának növekedése is várható (munkahelyek teremtődnek, adóelkerülők adófizetőkké válhatnak), de ezek is mind hosszútávú hatások, pláne válság idején. Most egyszerűen nincs elég pénzünk arra, hogy kevesebb bevétellel is elboldoguljunk. Ha ki tudunk csikarni valami kedvező konstrukciót az IMF-től, azt a pluszpénzt a suerkezeti átalakításokra kell fordítani, mert ott nagyon sokat meg lehetne viszonylag gyorsan spórolni és annak a hozadékából lehetne valódi adóreformot végrehajtani. Ebből a szempontból nagyon fájó az elmúlt 12 év (!!) semmittevése.

Quentin vagyok Montargis-ból 2010.05.11. 13:10:58

Hát mondjuk Bajnainak tényleg csak köszönhetjük, ha ő nincs, államcsőd van.

Elég korrektül csinálta, amit vállalt.

whale 2010.05.11. 13:11:18

@Zoli 29:
Igen. Ha ugyanis lenne épkézláb ötletük, a választás MÁSNAPJÁN le kellett volna tenniük az asztalra. Nem is elsősorban az itthoni fogalmatlan proli asztalára, hanem a nemzetközi pénzvilág-tudod, akik finanszírozzák ezt a trágyadombot-asztalára. EZ NEM TÖRTÉNT MEG...
ehelyett jönnek a hülyébbnél-hülyéb, érdektelennél-érdektelenebb fasságokkal. KÁP pl., devizahitelesek megmentése pl.
Tudod te micsoda felhívás ez keringőre a forint ellen egy igazi tőzsdecápának?!? Nem tudod, mert ha tudnád nem kérdeznél hülyeségeket...

Zoli 29 2010.05.11. 13:11:56

@pokesz70:

"folyamatosan visított a fidesz a kiadások csökkentése ellen"

Az ellenzék mindig visít a népszerűtlen intézkedések ellen (lásd Medgyessyék 2002-es kampányát). Az a különbség kormány és ellenzék között, hogy a kormánynak a másik oldal nyavalygása ellenére is kötelessége/felelőssége azt tenni, amit az ország érdeke diktál.

"ennél kevesebbet költeni a jelenlegi újraelosztó rendszerek mellett nem lehet"

Ezért van szükség reformokra, amiket most a kétharmad birtokában már nem lehet megspórolni.

eml 2010.05.11. 13:12:25

@Zoli 29:

Az eddig "kiszivárgott" tervek:
- Kettős állampolgárság
- Egyszeri nagyarányú adócsökkentés
- Elszámoltatás (van ahol jogos, de ez pro és kontra)
- Otthon lehet pálinkát főzni
- Vasúti szárnyvonalak újra nyitása
- "Rendőrterror" áldozatainak a kárpótlása
- Vasárnapi munka tilalma

Ebből egyedül az adócsökkentés az, ami a jövőbe mutat. A többi a múlt.

Már többször leírtam, visszakereshető, OV a 2/3-al csodákra képes. Kérdés, hogy ő mit akar. Lovasszobrot 40 év múlva az Andrássyn, vagy még 4 évet.

Vesd össze Dzurinda effektus, szlovák euro.

Múlt vagy jövő?
--
Most el kel mennem GDP-t emelni, úgyhogy csak este leszek, de megnézem a válaszodat.

ostván 2010.05.11. 13:13:22

@Roa: Sajnos nem így van. Nagyon erős ellenzék volt, akik arra használták az erejüket, hogy csak nemet tudtak mondani. Komolyan meg tudtak akadályozni MINDENT (egészségügyi változások, közszféra csökkentése, bármi). Tény, hogy Gyurcsány is gyenge volt, de az elmúlt 8 évért a felelősség közös és - szerintem - kb egyenlő mértékű (hasonlat: egy házasság megromlásának a felelőssége is mindig közös!).

Zoli 29 2010.05.11. 13:14:41

@whale:

"Ha ugyanis lenne épkézláb ötletük, a választás MÁSNAPJÁN le kellett volna tenniük az asztalra."

Kivéve, ha fél év múlva önkormányzati választások lesznek. Most még ugyanis reménykedhet a Fidesz abban, hogy a népszerűtlen intézkedéseket áttolhatják 2011-re, és ebbe az EU és az IMF is belemegy.

Zoli 29 2010.05.11. 13:15:44

@eml:

Lásd a válaszomat whale-nek.

neeskens 2010.05.11. 13:17:09

Itt leírták előttem többen mekkora nonszensz baromságokat hord itt össze a szerző.

Csak két dolgot kiemelnék:
1. 2009 tavaszán Magyarország jónáhány napig nem volt túl messze az államcsődtől. Egy "egyszeri", "azonnali", "radikális" adócsökkentés beláthatatlan következményekkel járt volna rövid távon. Jelenleg is igen kockázatos. Ld. múlt héten egy elírás milyen pánikot váltott ki.

2.Milyen struktúrális átalakításokról beszélt a szerző?

Azoknak a lényege, hogy olcsóbbá tegyék az államot. Ez pedig kettő módon lehet: vagy kirúgok egy rakás közszolgát, vagy fizetőssé teszek bizonyos szolgáltatásokat. Az nem reform, hogy 25 helyett 8 miniszteri fizetés lesz. Mégis melyiket lép meg Fidesz?

Surfy 2010.05.11. 13:17:40

Ugyan mifaszt csinált a Bajnai kormány 1 év alatt??

Bevezették a vagyonadót aztán gyorsan eltörölték. Másra nemnagyon emlékszem

KI mondja hogy megmenekültünk az államcsődtől és ezt nekik köszönhetjük. Van emögött tartalom, vagy csak egy jó kis PR szöveg ez is, látott vki egyáltalán számokat?? Olyan számokat amiket nem ezek publikálnak...

Varga Mihálynak két hónap kell hogy egyáltalán kiderítsék hogy és hol áll az ország... akkor meg miről beszélünk...

Bajnai arra volt jó, hogy az MSZP egyáltalán bekerüljön a kormányba, mert az előrehozott választásokon nem érték volna el az 5 %-ot se.

ostván 2010.05.11. 13:18:14

@pokesz70: Teljes mértékben egyetértek veled.
Pontos megfogalmazás.

dupla vé 2010.05.11. 13:18:35

@Zoli 29: tehát még mindig a hatalom a fontosabb nem a rendcsinálás.... Köszönjük, Görögország! Köszönjük, Bajnai-kormány! - Köszönjük Orbán Viktor!

pokesz70 2010.05.11. 13:21:15

@Zoli 29:

"Az ellenzék mindig visít a népszerűtlen intézkedések ellen"

Ok, de talán van egy pont, ahol az ország gazdasági (és ebből kifolyólag szociális) helyzete azt kívánná meg, hogy az ország gazdaságpolitikai szempontjai felülírják a párt hatalmi szempontjait. Ezt kérem számon Gyurcsányon 2004-2006 között és ezt kérem számon a fidesz elmúlt 8 évén is.

papika 2010.05.11. 13:23:06

@vinczej:
Vincze úr megfeledkezett a 2006-os kampányról!
De segítek!
Az egész videó tanulságos, de az inkriminált részek 2p 50mp-nél kezdődnek. csak annyi írok előre: lárifári!!!

www.youtube.com/watch?v=18NurYweQSo

I_Isti 2010.05.11. 13:25:43

Majd a jómagyar vállalkozó, amelyik minimálbér+20eFt-ra van bejelentve a saját vállalkozásában, de egyébként Q7-essel jár, nyilván ha csökkentik az adókat, akkor több adót fog fizetni ugye?

Zoli 29 2010.05.11. 13:26:56

@dupla vé:

Ha úgy is lehet "rendcsinálni", hogy a komolyabb intézkedések csak 2011-ben indulnak el, akkor nem látok ebben különösebb problémát. Ha vannak halaszthatatlan lépések, azokkal nem szabad várni. De én úgy hallottam Orbántól és Vargától is, hogy a kormányalakítás után lehetnek "rendkívüli intézkedések", tehát ami nem tűr halasztást, azt meg fogják lépni (legalábbis ezt ígérik).

I_Isti 2010.05.11. 13:28:08

@Zoli 29: Persze a saját slepp jó állásokhoz juttatása nyilván a "nem tűr halasztást" kategóriába tartozik :)

papika 2010.05.11. 13:29:25

@whale:
Sajnos csak azt tudom tanácsolni, szavazz a szocialista pártra legközelebb is.

Pelso.. 2010.05.11. 13:32:08

@Zoli 29:Azért kellene (illene) néhány konkrét s közérthető ötlettel előállni, mert az lenne tisztességes, nagy a várakozás, s nemcsak a választók, hanem a befektetők is ezt várják. Tudniillik, az előbbiek jelentős hányada azért húzta oda az ikszet, hogy bizalmat adjon egy remélhetőleg jóval különb társaságnak, mint az előző volt. Ilyen egyszerű az egész, s a kampánynak is vége..
Most épp az önkormányzati választásokra kell várni, ez enyhén átlátszó. Ezek szerint, a szűken vett pártérdek a lényeg?
-ami engem cseppet sem lep meg, amikor néha fenntartásokkal éltem, rögtön le lettem komcsizva.

lev davidovics 2010.05.11. 13:33:04

@Zoli 29: jah, állampolgárság, családi pótlék, egyházi iskolák...

Ezek azért tényleg elsőcsomagosak, de hogy
"a kormányalakítás után lehetnek "rendkívüli intézkedések",
tehát ami nem tűr halasztást, azt meg fogják lépni (legalábbis ezt ígérik). " ezt azért szemmel láthatólag tartják is keményen. D:

dupla vé 2010.05.11. 13:34:14

@Zoli 29: "Ha úgy is lehet "rendcsinálni", hogy a komolyabb intézkedések csak 2011-ben indulnak el,"

nem egy olyan pártról beszélünk, aki szerint már 2006ban is késő volt? akkor most toljuk még egy évvel mert már úgyis mindegy? kiváncsi leszek azokra a "rendkívüli intézkedések"re...

neeskens 2010.05.11. 13:34:37

@lev davidovics: ne haragudj, nem tudom megnyitni.

Zoli 29 2010.05.11. 13:35:17

@eml:

Mivel most benne vagyunk az IMF-programban, nem is tehetünk mást. 2002 és 2008 között viszont még lehetett volna úgy kormányozni, hogy 2008-ban ne legyünk rászorulva a Valutaalap segítségére.

I_Isti 2010.05.11. 13:38:54

@Zoli 29: Te kinek nem adtál volna fizetést?
- Ápolónők és orvosok,
- Tűzoltók, katonák, rendőrök,
- Tanárok

Ugyanis a "lehetett volna úgy kormányozni" kb ezt jelenti.

neeskens 2010.05.11. 13:40:39

@Surfy: "Bevezették a vagyonadót aztán gyorsan eltörölték. Másra nemnagyon emlékszem"

Olvasgass:
www.fn.hu/belfold/20090402/brutalis_bajnai_csomag/

Zoli 29 2010.05.11. 13:40:48

@Pelso..:

A pártérdeket és az ország érdekét úgy kell kiegyensúlyozni, hogy közben az ország érdeke ne sérüljön. Azt tudjuk, hogy 2004 és 2006 között ez nagyon nem sikerült az akkori kormánypártnak.
Mivel jelenleg még Bajnai Gordonnak hívják a miniszterelnököt, és az új parlament még meg sem alakult, én várnék az ítélettel. Orbán azt ígéri, hogy május végén, június elején, amikor nagy vonalakban már megtörtént az átadás-átvétel, rövid időn belül meghirdetik a halaszthatatlan lépéseket.

I_Isti 2010.05.11. 13:42:50

@Zoli 29: Másképpen fogalmazva, fogalmuk sincs, hogy mire fogják a saját töketlenségüket, mármint azt, hogy nem tudják még azt sem, hogy mit akarnak csinálni.

iqlight (törölt) 2010.05.11. 13:44:29

Édes jó Istenem szocikáim egyetlen dologra válaszoljatok és elhiszek nektek mindent. Ha a Bajnai kormány - javítom magamat - a szocialista kormány jó döntéseket hozott nem hazudott csalt lopott és döntötte nyomorba a gazdaságot, mert ugye kb ezt mondjátok, akkor hogy lehet, hogy most magyarországon a Fidesz 2/3-os többséggel alakít kormányt? Ezt magyarázzátok már meg nekem. Ha minden olyan kurvajó, akkor miért ez a 180 fokos változás? Nyilván bennem van a hiba, de a ha valami tényleg jó akkor azt nem kell leváltani nem? Tényleg azt hiszitek, hogy a választópolgárok 2/3-a birka? Csak mert a töke televan azzal ami itt zajlott, és változást akar? Kopp kopp ébresztő!
Welcome to the real world...

Zoli 29 2010.05.11. 13:47:11

@I_Isti:

Nos, az éppen aktuális kormánypárt(ok) felelőssége eldönteni, hogy mely' részérdekeket hajlandó(ak) megsérteni az ország fejlődése érdekében.
Illetve lehet úgy is dönteni, hogy senkinek az érdekét nem sértem meg, legalábbis rövidtávon, aminek előbb-utóbb az eladósodás lesz a következménye (lásd 2002-2006), amiből pedig az következik, hogy ha a világ recesszióba fordul, futhatunk az IMF-hez.

Pelso.. 2010.05.11. 13:49:54

@Zoli 29: Távol álljon tőlem, hogy előre ítéljek. Régebben utaltam többször: nyomós objektív s szubjektív okai vannak, amiért halogatni, mellébeszélni most nem szabad, egyszerűen nincs rá idő s türelem.
Abban kételkedem, hogy párt s ország érdekeket rövid távon sikerüljön egyensúlyba hozni. A spektrum persze ennél jóval szélesebb: oligarchák s támogatók mindkét oldalról, munkaadók s munkavállalók stb.

Zoli 29 2010.05.11. 13:53:17

@lev davidovics:

Keversz 2 dolgot:

Az állampolgárság, családi pótlék, stb. még a kormányalakítás előtt benyújtandó törvényjavaslatok, ugyanis az új parlament már pénteken megalakul, tehát a képviselők már élhetnek egyéni indítványokkal (1998-ban is így indított a Fidesz-kormány).

A "rendkívüli intézkedéseket", illetve a gazdaságpolitikával kapcsolatos törvényjavaslatokat csak a kormány fogja tudni benyújtani, a kormány viszont még nem alakul meg pénteken. Orbán még csak pénteken válik hivatalosan miniszterelnök-jelöltté, ezután indulhat meg hivatalosan is a kormányalakítás, és miután a köztársasági elnök kinevezte a minisztereket, utána kezdődhet meg a kormányzás.

Zoli 29 2010.05.11. 13:55:27

@dupla vé:

"nem egy olyan pártról beszélünk, aki szerint már 2006ban is késő volt? akkor most toljuk még egy évvel mert már úgyis mindegy?"

Ismétlem: a Fidesz azt ígéri, hogy a halaszthatatlan intézkedések július 1-től már hatályba fognak lépni.
De az is egyértelmű, hogy négy év munkáját nem lehet az első egy-két hónapban elvégezni. Nem véletlenül tart egy ciklus négy évig.

Videofon 2010.05.11. 13:55:29

@iqlight:
Bár nem vagyok szoci, de válaszolok. A Fidesz 2/3-a a kétpólusú politikai rendszer megszűnésének (gy.k.: a Jobbik megerősödésének) és a politikai hangulat jobbra tolódásának köszönhető. Túl sok köze nincs a gazdasági helyzethez. 2002-ben ugyanilyen mértékű balra tolódás volt, pedig akkor állítólag tökéletes állapotban volt a gazdaság.

Zoli 29 2010.05.11. 13:56:52

@I_Isti:

Ez a te (érezhetően elfogult) véleményed.

neeskens 2010.05.11. 13:57:19

@lev davidovics: Azért ezzel nincsenek csontvázak, hiszen mindent láthattak dumával óvatosan.

Ferencék 2006-os tevékenysége a választások előtt, valamint a görög kormányok áldásos tevékenysége a bizonyíték: minden számot lehet kozmetikázni.

dupla vé 2010.05.11. 14:00:34

@iqlight: "Tényleg azt hiszitek, hogy a választópolgárok 2/3-a birka?" igen én azt hiszem. és talán te is közéjük tartozol. ugyanis a fideszre 2,7 millió ember szavazott, ami a szavazók 53 százaléka. ez nem az ország, nem a szavazásra jogosultak, és nem a szavazók 2/3-a, csak kicsit több mint a fele. és igen birkák, mert elhitték hogy OV majd jobb lesz mint a Gyurcsány vagy a Bajnai, és demokratikus úton érték el a diktatúrát. ettől függetlenül igazad van a szocikat illetően.

Napkutya 2010.05.11. 14:00:45

@iqlight: Az egyszerűség kedvéért: Az a kétharmad, aki a parlamentbe juttatta a FIDESZT, azért javarészt NEM az optimista közgazdászok tömegéből állt.

Élhetnek jól a hatalommal, -én szurkolok is ezért rendesen-, de ha most elkezdjük a tömegek ügyesen elnyert bizalmát összekeverni a vélt közgazdasági tudással, és azzal hogy mikor pukkan ki a "magyarok vagyunk, fogjunk össze..." abból, pont akkora pofára esés lesz egyeseknek, mint amibe belebukott a szocialista kormány.

Alighanem jóval nagyobb hisztivel, mert AZT a csalódást már rohadt nehéz lesz kezelni.

Ne felejtsük: Négy év múlva az emberek pont ugyanúgy a bevásárlókosaruk mellől mennek szavazni mint most.

"Kopp kopp ébresztő! Welcome to the real world..."

is 2010.05.11. 14:02:17

tipikus utólagos visszaindoklás.

szerintem már 1852-ben ki kellett volna egyezni az osztrákokkal, és akkor nem kellett volna 15 évet elvesztegetni 1867-ig.

szerintem már 1984-ben rendszerváltást kellett volna csinálni, akkor még a 8. ötéves terv előtt voltunk, nem is volt akkora a csőd. mit lehetett volna csinálni, még Csernobil előtt!

hát én egy magát komolynak mutatni akaró blog helyében nem égetném magam ilyen gyermeteg szintű wishful thinkinggel.

dupla vé 2010.05.11. 14:03:27

@Zoli 29: "Ismétlem: a Fidesz azt ígéri" mivel is van tele a padlás? :)

Zoli 29 2010.05.11. 14:05:00

@Videofon:

"2002-ben ugyanilyen mértékű balra tolódás volt, pedig akkor állítólag tökéletes állapotban volt a gazdaság"

2002-ben a Fidesz-MDF a mandátumok 48%-át szerezte meg, az MSZP 46, az SZDSZ 5%-át.
Ugye nem kell magyaráznom, hogy ez mennyiben különbözik a mostani eredményektől?

Valahol Máshol (lemondott Dr. Prof.) 2010.05.11. 14:07:46

@neeskens: Az érveid tökéletesek, ugyanakkor abban is biztos vagyok, hogy a Fidesz képben van, hisz ott ültek a parlamentben és a bizottságokban ugyanúgy ott ültek a Fideszes tagok. Tisztában vannak a számokkal, csak fel kell vezetni a saját intézkedéseiket egy kis szinházzal. Úgyhogy elhiszem, hogy narancsosék simán benyelik a "nemismerjük az ország állapotát" kezdetű nótát, de naív iqlight talpnyalók mindenhol vannak, színtől, oldaltól függetlenül.

lev davidovics 2010.05.11. 14:09:02

@neeskens: (Cosmetica) Erről írtam volt, hogy előttem meg előtted. A képviselők jogállásáról szóló törvény szerint az illető a mucsajröcsögei rendőrőrs könyvelésébe is betekinthet, ha nagyon akar.
Hja, ha még egy közgazdász is lett volna abban a pici frakcióban! Képzeld el, ha nem a mandátum alapján, hanem úgy kollektíven lesznek kíváncsiak, "hogy terveznénk itt valamit uraim, statikai (:D) számok meg földtani vizsgálat kéne az alapozáshoz.... "

Zoli 29 2010.05.11. 14:09:14

@dupla vé:

Elmagyarázom még egyszer, pedig szerintem nem nehéz megérteni: a kormány még nem alakult meg, mert közjogilag még nem is alakulhatott meg. A Fidesz hivatalosan még mindig ellenzéki párt, és jelenleg mást nem tehet, mint felvázolja a menetrendet:
A kormány 1-2 héten belül megalakul, a köztársasági elnök kinevezi a minisztereket, megtörténik az átadás-átvétel, Orbán kihirdeti a kormányprogramot, végül elkezdődik a kormányzás.

kamasuka 2010.05.11. 14:14:04

Mivel egy éve is ugyanezt kapták volna a szocik, sőt, így nyugodtan kijelenthetjük, hogy ha időben elhúznak, nem csak lopni akarnak és a saját zsebüket nézik:
A. jó az országnak
B. jó nekik, mert a BKVs és önkormányzatos bili is a választások után borult volna
C. nem lett volna kétharmad,
D. nem tudom mennyivel loptak többet, de gyorsan tették, és nagyobb kockázatot vállaltak a lebukással, így utólag fogják bánni, ahogy az ország és a Zemberek is

Szóval,

Köszi, Feri, köszi Gordon, de ezt is elqurtátok! :D

lev davidovics 2010.05.11. 14:16:20

@Zoli 29: Én tényleg csak nem értem, hogy mitől nem kell kormány a "csakazkapjoncsp-t, akijáriskolába" elvileg a költségvetést érintő döntéshez, a társaságiadólegyen 12% (:D) kezdetű, szintén költségvetést érintőhöz meg igen.

kamasuka 2010.05.11. 14:16:24

@is:
Amit írsz, az baromság, amit a blog fejteget, az meg EGY ÉV és nem a világot kellett volna megváltani, hanem beletörődni a számukra beletörődhetetlenbe és egy KORMÁNY BUKÁSA UTÁN ÚJ VÁLASZTÁST KIÍRNI. E N N Y I !!!

Sajna a zsebüket nézték, így csak elqurhatták, más opció nem volt.

dupla vé 2010.05.11. 14:18:13

@Zoli 29: értem én mit akarsz mondani, de ez semmit nem változtat azon, hogy másra mutogatnak, 12éve parlamentben ülő emberek állítólag nem tudják milyen helyzetben van az ország, fideszesek és mszpések a magánéletben közös cégeket üzemeltetnek, nagy haszonnal, és csődközelbe vittek a "szakértelmükkel" egy országot. ígérgetnek ígérgetnek, de majd konkrétumot akkor mondanak ha itt lesz az ideje. persze hogy ne sérüljön a pártérdek valamit majd csak 2011től. én örülnék a legjobban ha renbe raknák az országot, de ezekkel az emberekkel ezekkel a módszerekkel nem fog menni. mivel a fidesz is sokkal tartozik sokaknak, az elsődleges feladatuk az lesz hogy azokat rendezzék. aztán legyen neked igazad.

gaga 2010.05.11. 14:23:05

Az önkormányzatoknak és az egészségügynek hatalmas adósságai vannak pölö. Ezeket mi a búbánatos farkincámbul fogják konszolidálni?

Zoli 29 2010.05.11. 14:24:48

@lev davidovics:

Pl. a családi pótlék rendszerének megváltoztatása nem jár plusz kiadásokkal (max. plusz bevételekkel), és sokkal inkább egy szimbolikus lépés. Az adórendszerrel és gazdaságpolitikával kapcsolatos döntésekhez viszont szükség van az átadás-átvétel egyenlegére. Valószínűleg nem mindegy, hogy 50, 100 vagy 300 milliárdos lyukat találnak a költségvetésben; amíg ezt nem tudják, nem hozhatnak felelős döntéseket.

Napkutya 2010.05.11. 14:25:24

@Zoli 29: Jó, de itt senki nem erről beszélget. TUDJUK, hogy kormányt fog alakítani a FIDESZ. Megkérdezem még egyszer, lassan, hogy a számról is le lehessen olvasni: MI lesz azután?

SEJTHETŐ, hogy négy év múlva csákánnyal és feszítővassal sem lehet kiszedni őket a hatalomból, de a kérdés az, hogy JÓ e ez nekünk.

Mert, barátom, ha akkor neked sem tetszik ami akkor épp van, akkor hol találsz olyat akire ezt az állapotot rá lehet fogni? Az Európai Unióban? A cigányokban? A zsidókban? A komcsik sem tartanak örökké...

Mellesleg: Azt a sem kellene benyalni senkinek, hogy nem tudják, hogy áll az ország. Ezen az alapon a teljes mostani szakértői gárdájukat szélnek kellene ereszteni.

Hiszen egy hónap múlva már irányítanak...

Napkutya 2010.05.11. 14:27:04

Írok még három akkor-t, csak a nyomaték kedvéért....

pokesz70 2010.05.11. 14:28:13

@kamasuka:

"KORMÁNY BUKÁSA UTÁN ÚJ VÁLASZTÁST KIÍRNI"

Ezt hol olvastad? Magyarországon nem kormányra szavazunk, nem is kormányfőre, hanem pártokra és egyéni képviselőkre. Vagyis pártok delegálják a a minisztereket a kormányba és nem a választók. A választók a parlament összetételét határozzák meg és a kormány a parlamentnek tartozik elszámolással. Azzal, hogy GyF lemondott, a pártja még mindig többséggel rendelkezett a parlamentben, pontosan annyi képviselővel, mint amennyivel beszavazták őket 2006-ban.

is 2010.05.11. 14:28:24

@iqlight: modnok egy alternatív értelmezést:

1. az elkúrást orbán és Matolcsy kezdte a kétéves költségvetéssel
2. Medgyesi és Gyurcsány1 rátett 1-2-sok lapáttal 2006-ig
3. 2006 után Gyurcsán2 megpróbálta rendbehozni, és sok mindent meg is csinált, de Orbán és tsi. a hülyenépszavazással, a közigazgatási reform megpuccsolásával, a görög szintű hisztéria keltésével (ugye most is azoknak van igazuk ott, akik az Akropoliszon ugrálnak, meg felkelésre bíztatnak?) bizony szarban hagyta az országot.

Tehát a 10 évből 4-ért a szocik hunyók kizárólag (a 100 napos programot persze a FIDESZ megszavazta, ne feledjük), 2-ért a FIDESz a hunyó, kizárólag, az utolsó 4 pedig véleményes, de semmi esetre sem csak a szocik hibája, de még csak nem is 95%-ban.

az emberek nem 2/3-a, de 82%-a volt hülye a hülyenépszavazáson, az a rossz hírem van. ezt igazolja vissza, hogy Matolcsy még mindig azt fújja, hogy inkább legyen minden ingyen, azaz adóból. hogy ebbe a BKV miért nem fér bele, az nem érthető.

neeskens 2010.05.11. 14:30:09

@lev davidovics: Khm..Ferenc azt írja most, hogy még ő is meglepődött a hiányon 2006 tavaszán.

Márpedig , ha igazat mond és a min. elnök se tudott róla, akkor hogy tudhatna az ellenzék?

ehhh 2010.05.11. 14:31:04

a politikusoknak a kurva anyjat, de amig 3 milllio ember probal meg eltartani meg masik 7-t, addig nem nő banán minden szájba, vagyis de, csak rossz értelemben.

pokesz70 2010.05.11. 14:31:43

@neeskens:

A költségvetési bizottság elnöke az utóbbi 4 évben Varga Mihály volt. Ha ő nem tudja a pontos és valós számokat, akkor ki?

2010.05.11. 14:31:51

@Videofon: "Az adócsökkentés azért hülyeség, mert csak a fogyasztási szerkezetet változtatja meg. Meg lehet tenni, de a nemzetgazdaságnak tök mindegy. Attól, hogy némely közteher érzékeny ágazat föllendül a hatására, még semmi sem változik. Mert más ágazatok ugyanolyan mértékben visszaesnek. "

Hülyeséget beszélsz. Bár az adócsökkentés jellege sem mellékes, a lényeg a munkát terhelő adók csökkentése, ami nem tök mindegy a nemzetgazdaságnak sem.

is 2010.05.11. 14:33:19

@kamasuka: kevés. valami érvet próbálj előcsiholni ( a lebarmolás nem az), különben nem éri meg a billentyűzetkopást. az új választástól azt hinni, hogy jobban történt volna az egy év szintén a poszt múlt idejű wishful thinking hibája. ugyanabban a logikai bukfencben tapicskolsz.

azt, hogy elkúrták-e az utolsó egy évet, arról elsőként meghallgatnám a tételes indoklásod, hadd röhögjünk már egy kicsit.

Zoli 29 2010.05.11. 14:36:54

@Napkutya:

"Megkérdezem még egyszer, lassan, hogy a számról is le lehessen olvasni: MI lesz azután?"

Hamarosan megtudjuk. Nem értem, mire ez a türelmetlenség. Nyilvánvaló, hogy nem halaszthatják a 2014-es választások utánra az érdemi lépéseket, tehát előbb-utóbb (legkésőbb jövő hónapban) meg fogjuk tudni pl., hogy mi változik július 1-től.
Aztán júniusban tárgyalnak az IMF-fel és az EU-val, nyilván lesznek dolgok, amik majd csak akkor fognak eldőlni. Az is biztos, hogy lesznek döntések, amik átcsúsznak az önk. választások utánra. Ezt akartad hallani?

"SEJTHETŐ, hogy négy év múlva csákánnyal és feszítővassal sem lehet kiszedni őket a hatalomból, de a kérdés az, hogy JÓ e ez nekünk."

Jó vagy nem jó, így döntöttek a választópolgárok. 4 év múlva aztán megint dönthetünk. Van jobb ötleted?

"ha akkor neked sem tetszik ami akkor épp van, akkor hol találsz olyat akire ezt az állapotot rá lehet fogni?"

Ha nem fog tetszeni, akkor a nép majd leváltja őket, mint ahogy az MSZP is le lett váltva.

"Azt a sem kellene benyalni senkinek, hogy nem tudják, hogy áll az ország."

Nagy vonalakban nyilván tudják. De az ördög sokszor a részletekben rejlik. Ezeket a részletek pedig csak akkor ismerhetők meg, amikor az új kormány már házon belülre került. Ha tetszik, ha nem.

Videofon 2010.05.11. 14:39:22

@Zoli 29:
A mandátumszámot és a szavazatarányt nem illik összekeverni.

Alex3000 2010.05.11. 14:41:22

38%-a azt szavazta, hogy Bajnaira lett volna szükség??? Jézusom, milyen egy elfuserált nép ez, vagy inkább reménytelen és megérdemli a sorsát! Ha esetleg nem lettünk volna olyan birkák, és Gyurcsány, Bajnai segg nyalok, hanem lázadtunk volna tovább akkor mi kapnánk a segélyt és lenn még 18 havi fizetésünk mint a görögöknél.

Zoli 29 2010.05.11. 14:42:11

@Videofon:

Listán 1%-kal ért el többet az MSZP, mint a Fidesz 2002-ben. Ugyanez az arány 2010-ben 52-19 a Fidesz javára. Ezek után sem érted, mi a különbség a 2002-es és az idei fordulat között?

pokesz70 2010.05.11. 14:43:08

@lxrose:

Nagyon fontos lenne az adócsökkentés, mert azzal a versenyképességünk nőne (a vállalkozások kevesebb adót fizetnek be, a munkavállalók alacsonyabb bruttóval is legalább a pénzüknél maradnak, stb.). A baj az, hogy az adócsökkentés pozitív hatása legalább 3-5 év, mire érezhetővé válik a költségvetés szempontjából, addíg semmi más nem történik, csak a bevétel csökken, a kiadásokat meg már nagyon nem lehet csökkenteni (a fidesz nem is ígérte soha a kiadások csökkentését a jelenlegi rendszerek mellett). Vagyis vagy a hiány szaladna el, vagy hitelből kéne fedezni a kieső bevételt. Hitelt viszont adócsökkentésre nem fog adni senki. A szerkezeti átalakítások egyszeri, de jelentős plusz költségekkel járnak (arra esetleg lehetne hitelt igényelni az IMF-től, még most a görögök után is), a hatásuk viszont gyorsabb. Bár azzal a párszázezer új munkanélkülivel is kezdeni kell majd valamit, akik a reformok, a karcsúsított közigazgatás miatt elveszítik a munkájukat.

Egyszóval nem egy leányálom a dolog, valamelyik kezébe muszáj lesz beleharapnia Orbánnak is. Ezért felelőtlen az az ellenzéki politika, ami demagóg és populista módon elhitette az emberekkel, hogy ezt meg lehet úgy is csinálni, hogy mindenkinek sokkal jobb lesz. Nem lesz. És most nagyon nem lenne mindegy, hogy a szerkezeti reformok 2006-ban vagy majd csak mondjuk jövőre indulnak el (én már attól is pozitíve lepődnék meg, ha 2011-ben valóban elindul valami).

De Zolinak teljesen igaza van: addíg ne ítélkezzünk a fidesz kormány munkásságáról, amíg nincs olyan. Engem sokkal jobban elszomorít az, amit az elmúlt 8 évben ellenzéki szerepben művelt a fidesz, mint amit most mond vagy nem mond.

Videofon 2010.05.11. 14:43:34

@lxrose:
Hát ha te az mondod. Bár magyarázatot nem adsz rá, de biztosan igazad van.
Ha beleesel egy mocsárba, próbáld magad a saját hajadnál fogva kihúzni. Állítólag volt, akinek sikerült.
Ostobaságokat beszélni állampolgári jog. Piacteremtés nélküli gazdasági növekedésről beszélni szintén az. De muszáj telehányni a netet ilyen ostobaságokkal?

neeskens 2010.05.11. 14:44:10

@pokesz70: nézd én nem mondom, hogy nem tudja. Csak azt, hogy pl. arról is van törvény, hogy egy párt max 360 milliót költhet kampányra, mégse veszi komolyan senki. Nem ez lenne az első ilyen.

Csak ismételni tudom magam: 2006 tavasza Magyarország, 2010 tavasza Görögország (ami ráadásul bent van az euróövezetben) - mindkét országban kiderült, hogy a kormány/pénügyminiszter trükközött a számokkal.

archer 2010.05.11. 14:45:23

Nem szoktam sokszor kommentelni, de hogy a Bajnai kormányt kárhoztatod, az egy faszság. Orbán sem kapott volna jobb feltételeket, sőt, amilyen nyilatkozatokat megengedett magának, az inkább balkáni volt, mintsem európai. Most viszont ő van hatalmon és kiváncsian várom, hogy mit fog tenni, és jó magyarként támogatni fogom, és nem fogok ágálni ellene, hacsak nem érzem azt, hogy Magyarország érdeke ellen vét. Aki meg a sajátjait hibáztatja, de közben csak okoskodni bir, az majd vessen magára, ha nehéz helyzetben egyedül marad.

Napkutya 2010.05.11. 14:46:10

@Zoli 29: Nézd, ha fentiek alapján húztad az x-et, kétharmad magaddal, akkor minden optimizmusod ellenére, azt hiszem bajban vagyunk.

De a próféta szakálla beszéljen belőled! :))

Zoli 29 2010.05.11. 14:48:43

@Napkutya:

"ha fentiek alapján húztad az x-et, kétharmad magaddal, akkor minden optimizmusod ellenére, azt hiszem bajban vagyunk"

Mire gondolsz?

pokesz70 2010.05.11. 14:49:36

@neeskens:

Igaz, amit 2006 tavaszáról írtál. Pont ezért nem lehet 2006 után trükközésekről beszélni (ha egyszer rajtakapnak, más szemmel vizslatnak utánad). Az az érve Orbánnak a 2006-os választások után, hogy ők azért ígérték oda a csillagokat is az égről a kampányban (14. havi nyögdíj és tsai), mert meg lettek vezetve, egy jó nagy adag naivitással még el is fogadható (lenne, de nem az, mert nem vagyok naív). Ugyanez 2010-ben már szánalmas bűnbakképzés és hamis vádakkal turbósított visszakozás az ígéretektől.

Videofon 2010.05.11. 14:50:03

@Zoli 29:
Az a különbség, hogy a politikai vákuumot egy jobboldali párt töltötte be. Mert a baloldali média hegemonizálta a Gyurcsány-Bajnai ideológiát. A Jobbiknak pedig sikerült áttörnie a médiagátat. Ennyi és nem több. Aki többet lát bele, politikai analfabéta.
A netes megmondóemberekkel az a bajom, hogy nem képesek belátni tévedéseiket. Szerinted neked lesz merszed kiállni 4 év múlva, hogy tévedtél? A politika egy folyamat. A jelen egy állapot. 2014-ben meg fogsz lepődni a szavazati arányokon. Mert rajongó vagy, képtelen az elemző politikai gondolkodásra.

ds3 2010.05.11. 14:52:28

Most jól értem, hogy a gonosz Bajnai kormány hibája miatt nem vagyunk elég nagy szarban ahhoz, hogy mi is segítséget kapjunk? Mert nem vettek fel idejében hiteleket? Eddig nem az volt a baj, hogy az elmúlt nyolc évben túl sokat nőt a hitelállományunk? Csak azért kérdezem, hogy tudjam mi a véleményem.

szempontpuska 2010.05.11. 14:53:56

Ezt a baromságot!
Ha jól értem azzal kárhoztatja a bajnai krományt, hogy nem adósította el teljesen az országot és ezek között a körólmények között konszolidálta a válságot...

Gratulálok!

pokesz70 2010.05.11. 14:55:57

@Videofon:

"a politikai vákuumot egy jobboldali párt töltötte be" -- masszívan szocialista jellegű politikát hangoztatva egy kis nemzetieskedő szósszal leöntve. Ez a tragédia: Magyarországon ma 3 baloldali retorikát használó párt van (mszp, fidesz, jobbik), legalábbis ami a gazdaságpolitikát illeti. Ezek versengenek a kádárkori mentalitással bíró tömegek kegyeiért úgy, hogy populista szlogeneket puffogtatnak valódi párbeszéd, szakmai vita és konstruktív hozzállás nélkül. Vagyis abban versenyeznek, hogy melyikük tud nagyobbat hazudni. Ebben a versenyben mi (az ország) csak vesztesek lehetünk.

Red Fox 2010.05.11. 14:56:45

"Az új Fidesz-kormánynak ugyanis nyilvánvalóan az volt a célja, hogy az IMF-fel és az EU-val olyan megegyezést kössön, melynek értelmében utóbbiak megfinanszírozzák a remélt nagy gazdasági átalakítások egyszeri költségét."

Tehát megint csak hitelből lesz jobb. Ezt a hitelt vajon kik fogják kifizetni? Az unokáink unokái???
Mintha pont ezért lenne gazdasági világválság 3 éve!
Hitelből én is tudok jól élni csak amikor sárga csekkekkel van kitapétázva a hitelből vett házam akkor van gond!

Lassan be kéne fejezni az ostoba hitelfelvételeket és megpróbálni önerőből vagy minimális támogatottsággal életben maradni!

Nem mellesleg ez a "mentő csomag" egyenes út lesz a válság további elmélyüléséhez.
Tisztán kéne már látni, hogy a piac kiválóan szabályozza önmagát és minden beavatkozás csak a problémák elodázása.
Mesterségesen nem lehet életben tartani egy piacot sem.

freagle 2010.05.11. 14:59:25

Hát öregem, te aztán komoly elemző vagy...!

1. Nulla értékelése a Bajnai-kormány tevékenységének - akik pedig nem ám csak üldögéltek a fenekükön, hanem bizony egyensúlyba hozták a költségvetést, és helyreállították az ország hitelességét. Ez ugyanis nem a politikusok népszerűségétől (szerinted támogatottságától, de ez tévedés, támogatni programot lehetett volna, ha lett volna) függ, hanem a kormány következetes és gazdaságilag racionális működésétől. Na ezt hozta a Bajnai-kormány, ettől vagyunk előrébb.

2. Szintén nulla elemzése annak, hogy AKKOR milyen alternatívák voltak: Gyurcsány ment, a Fidesz semmit nem volt hajlandó már akkor sem mondani az elképzeléseiről, Bokros nem kapott volna elég támogatást (?). Maradt Bajnai.

3. Arról sem szólsz egy szót sem, hogy ápr. 25. óta lehet tudni, ki viszi tovább a dolgokat, több, mint egy hete a leendő minisztereket is ismerjük - azt' mégsincs olyan kommunikáció, ami pl. megnyugtatná a piacokat. Sőt, olyan van, ami meglehetősen idegesíti őket. Lehet még egy ideig húzni az időt, de láthatóan eljön az igazság pillanata, amikor kiderül, a nagy Fidesz-nyomulás mögött nem volt semmi. Egyáltalán semmi! (Nézd meg a leendő humán csúcsminiszter eddigi nyilatkozatait: ez egy bevallottan inkompetens, elképzelések nélküli ember - na ő menti meg majd az egészségügyet, csomagban az oktatással, meg a szociális rendszerrel, plusz még olimpiát is rendez mellé, gondolom. Haha...)

Azt már csak csendben jelzem meg, hogy forrásszűkében is lehet(ett volna ugye) szerkezeti átalakításokat csinálni, ha lenne rá szándék és elképzelés. Meg annakidején lett volna egy felelős ellenzék, amelyik nem politikai célra használ fel minden olyan változást, ami esetleg kellemetlen (lehet) a lakosságnak. De hát ugye nem volt. Ettől nehéz most felállni, nem a Bajnai-kormánytól.

fraki 2010.05.11. 15:01:38

@Sieg: Helló apostol,

kicsit sok az flame ovörhed a hozzászólásaidon.

"nem is nagyon erőltették, csak a pofázás szintjén"

Szerinted mi számítana erőltetésnek? Merthogy mást sem követeltek, az biztos. Ja, hogy a pofázás szintjén. Milyen szinten kellett volna?

"Talán nem árt emlékeztetni, hogy az ellenzék volt éppen az, aki sírt-rívott az IMF hitel miatt, ország kiárusítása, nemzethalál, miegymás."

Nem ezért sírt az ellenzék, rosszul emlékszel. Azért sírt, mert hitelből jóléti intézkedéseket finanszíroztak.
Az "IMF-hitel" legfeljebb ennek a problémának egy megnevezése volt.

pokesz70 2010.05.11. 15:01:55

@Red Fox:

Nem értek egyet. A hitel önmagában nem rossz, ha 1) hatékonyan használják fel, 2) reális kondíciókkal kapjuk. Ugyanúgy működik ez, mint pl. egy család esetében, amelyik hitelből korszerűsíti a házát annak érdekében, hogy a jövőbeli rezsiköltségen megspórolt pénz többszörösen visszahozza a hitel költségeit. Persze nem érdemes ebből a hitelből szaunát építeni a nagyinak és nem érdemes 300%-os THM-mel felvenni.

Amit a legjobban a válság felszínre hozott, az pont a kontrol nélküli, önszabályozó piac mítosza. Ha kezdetben máshol nem is, a pénzügyi szférában pont ez okozta a borulást, amit aztán követett a többi gazdasági ágazat is (építőipartól kezdve a túrizmusig minden).

Zoli 29 2010.05.11. 15:02:32

@Videofon:

Miről beszélsz?

A vita ebből a mondatodból indult:

"2002-ben ugyanilyen mértékű balra tolódás volt, pedig akkor állítólag tökéletes állapotban volt a gazdaság"

Ezzel szemben a tény az, hogy 2002-ben, négy éves jobboldali kormányzás után a baloldali pártok (MSZP-SZDSZ) együtt elértek 47%-ot, szemben a jobboldal (Fidesz-MDF) 41%-ával.
2010-ben, nyolc éves baloldali kormányzás után a baloldali pártok (MSZP, LMP) elértek 27%-ot, a jobboldali pártok (ha a Jobbikot is idevesszük) 69%-ot.

Az egyszerűbbek kedvéért:
2002 - Bal-Jobb 47:41
2010 - Bal-Jobb 26:69

Kinek kellene ezek után belátni a tévedéseit?

I_Isti 2010.05.11. 15:02:56

"Aztán júniusban tárgyalnak az IMF-fel és az EU-val, nyilván lesznek dolgok, amik majd csak akkor fognak eldőlni."

Ha a Bajnai-kormány tárgyal az IMF-fel, akkor az hazaáruló, ha az Orbán-kormány, akkor az pedig a nemzet megmentője, ugye?

(Sztem egy Dominique Strauss-Kahn úr, OVI-nál 100centivel, és 2 diplomával nagyobb embereket is megeszik reggelire, nemhogy egy ovi típusú "közgázkönyvet a kezembe nem veszek" típusú politikust.)

Másrészt mi lesz, ha kollektíve azt mondják neki, hogy "a hiánycél emelésébe nem egyezünk bele" ?

pokesz70 2010.05.11. 15:03:51

@fraki:

"Nem ezért sírt az ellenzék, rosszul emlékszel. Azért sírt, mert hitelből jóléti intézkedéseket finanszíroztak."

Az IMF hitelből?? Milyen jóléti intézkedésekre gondolsz az elmúlt 1 év terméséből??

Lólábfi Horgász SC 2010.05.11. 15:04:51

Amit meg szeretnék jegyezni, hogy az új kormány gazdasági minisztere kapásból lát sok százmilliárdos lehetőséget pusztán például abban, hogy csökkentik a bürokráciát. Szerinte csak az adóbürokráciára 2900 milliárdot költünk. Nem kell nekünk az IMF, Matolcsy egyből képes elővarázsolni 2-300 milliárdos mozgásteret a korrupció ellenes harcból. Vagyis nem kell sírni, jön Pintér és megy a bűnözés, jön Matolcsy és megy a válság, és nyilván lesz olyan is közöttük, aki lemegy majd a bányába és ingyen feljön a szén. Ahogy azt a Véleményvezér elképzeli.
Ps. Mér kell ilyen elfogultan mafla cikket írni?

Videofon 2010.05.11. 15:06:55

@Zoli 29:
Tolódás egy folyamat. Szavazatarány egy állapot. Te tényleg ennyire képtelen vagy a szövegértelmezésre? Nem muszáj ám foglalkoznod a hozzászólásaimmal, ha képtelen vagy értelmezni, amit írok. Vagy neked fizetnek ezért?

neeskens 2010.05.11. 15:08:33

@pokesz70: Én sem gondolom egyébként, hogy most is trükkök vannak.

De nem is zárnám ki. De, ha Varga Mihálynak felrójuk, hogy tudnia kéne, akkor minimum röhejes, amit Gyurcsány állít, hogy meglepődött a hiányon 2006-ban.

Zoli 29 2010.05.11. 15:11:49

@I_Isti:

"Ha a Bajnai-kormány tárgyal az IMF-fel, akkor az hazaáruló, ha az Orbán-kormány, akkor az pedig a nemzet megmentője, ugye?"

Ki mondta, hogy a Bajnai-kormány hazaáruló, mert az IMF-fel tárgyal? A Fidesz biztosan nem. Orbán arról beszélt (de akkor még Gyurcsány volt a ME), hogy szégyen, hogy Magyarország odajutott, hogy rá van kényszerülve az IMF segítségére. Talán érzed a különbséget a két állítás között. Ha nem, az már nem az én hatásköröm.

"Másrészt mi lesz, ha kollektíve azt mondják neki, hogy "a hiánycél emelésébe nem egyezünk bele" ?"

Azt majd meglátjuk, ha ez a helyzet előáll. Egyelőre még nem is tárgyaltak, másrészt biztos vagyok benne, hogy engedi fognak a hiánycélból, csak az a kérdés, mennyit.

fraki 2010.05.11. 15:12:01

@pokesz70: A Gyurcsány-kormány hiteleit támadták. A Bajnai kormány IMF-hitelét már nem.

A Bajnai kormánynál a kommunikáció az volt, hogy előrehozott választás kell, nem rövid távú intézkedés. Ezt szajkózták végig, nem pedig azt, hogy ha már van egy ilyen "válságkormány", akkor az mit miért csináljon vagy ne csináljon.

Arról beszéltek végig, hogy az egész felállás rossz, nem is tudna a Bajnai kormány mélyreható változtatásokba kezdeni, mert nincs legitimáció stb., nem pedig arról, hogy de rossz, hogy hitelt vettek fel.

stars7726 2010.05.11. 15:13:12

Egyet meg kell tanulni.Finggal nem lehet tojást festeni.... még orbán viktornak sem fog sikerülni...

Zoli 29 2010.05.11. 15:15:01

@Videofon:

Ha ennyire különböző szavazatarányokból te képes vagy azonos mértékű tolódásra következtetni, ahhoz csak gratulálni tudok. Ez ugyanis igazi művészet! :))

Videofon 2010.05.11. 15:15:14

@Zoli 29:
A számaid pedig csak neked bizonyítanak bármit is. A Jobbik ugyanis egy szélsőbalos nacionalista párt. Nem az első a világtörténelemben. A horthysta maszlag, az antiszemita lózung csak a hülyéket téveszti meg. Jobboldalinak tekinteni a Vona Zrt-t szintén politikai vakság.

2010.05.11. 15:16:02

@Videofon: "Ha beleesel egy mocsárba, próbáld magad a saját hajadnál fogva kihúzni."

Nem kell ilyennel próbálkozni. Az adócsökkentés önmagában nem megoldás, de alapfeltétel egy versenyképes gazdasághoz. A piachoz két dolog feltétlenül kell:
1. minőség
2. versenyképes ár.
Az utóbbihoz szükség lehet egy kedvezőbb adórendszerre.
Persze az sem mindegy, hogy egy multis munkaerőtoborzáshoz nem lehet elég alacsonyabb beosztású munkaerőt találni, vagy csak igen nehéz, mert az alacsony fizetési ajánlathoz magas munkát terhelő adó társul, és így az amúgy nem könnyű munka nem lesz túl vonzó. (Ugye ilyenkor is kivülről jön a pénz, nem kell magunkat "kihúzni a mocsárból".)

pokesz70 2010.05.11. 15:16:35

@neeskens:

Én azt úgy értékeltem, hogy meglepődött azon, hogy a tervekkel szemben ilyen rosszul alakult. A költségvetés egy terv, amihez képest sokszor meglepően máshogy alakul a dolog.

pokesz70 2010.05.11. 15:18:45

@fraki:

bocs, de IMF hitel csak egy volt (Gyurcsány kapta), Bajnai már csak arról rendelkezett, hogy ezzel a kerettel mihez kezdjenek (egy nagy részét le se hívták). Tehát a fidesz ARRÓL az IMF hitelről sziszegett kígyót-békát, amiről Te is beszélsz (mert csak az az egy volt/van ... eddig)

mojszipupi 2010.05.11. 15:19:00

Eddig ez a blog olvasható volt de ennél nagyobb dilettáns badarságot leírni több mint tudatlanság.

Ritkán írok durva megjeygzést de ez szánalmas......az Index-re nézve szintén hogy ilyet engednek kitenni

frompearly 2010.05.11. 15:20:49

A hitel azért kell ,hogy legyen mit ellopni,még többet és többet amennyi csak van ,ezzel rabszolga sorsba taszítják az országot...

Zoli 29 2010.05.11. 15:20:51

@Videofon:

"A számaid pedig csak neked bizonyítanak bármit is."

A számok nyilván nem jelentenek az égvilágon semmit, a te következtetéseid ellenben tudományosan megalapozottak. :)

Videofon 2010.05.11. 15:21:41

@Zoli 29:
Még hányszor írjam le, hogy a folyamat és az állapot nem azonos fogalmak? Te tényleg nem vagy képes értelmesen olvasni a vakhitedtől?
Hallottál már arról, hogy "egy a tábor, egy a zászló"? Én ennek a tábornak a helyzetéről írok a politikai térben. 2010 ben 51:49. Ennyi. A többi fingfestés, ahogy azt egy hozzászóló az előbb megfogalmazta.

dupla vé 2010.05.11. 15:22:24

@stars7726: kicsit erőssebb nyomástól bizony színes lesz az a tojás... más kérdés hogy nem adnám a locsolók kezébe.

Zoli 29 2010.05.11. 15:22:52

@pokesz70:

"Tehát a fidesz ARRÓL az IMF hitelről sziszegett kígyót-békát, amiről Te is beszélsz"

A Fidesz annyit "sziszegett", hogy nem szabadott volna odáig eljutnunk, hogy IMF-hitelre legyünk rákényszerülve; amivel nehéz lenne vitatkozni.

Red Fox 2010.05.11. 15:23:38

@pokesz70:

"A hitel önmagában nem rossz, ha 1) hatékonyan használják fel"
Ez pontosan így van, de ne feledjük el, hogy az állam veszi fel aki valahogy még soha nem tudta hatékonyan felhasználni. Pártoktól függetlenül!

És ha már felhoztad a ház korszerűsítését akkor egy példa a "hatékony" felhasználásról.
Gázártámogatás. Állambácsi beszállt a családok fűtés számlájába, ahelyett, hogy ezt az összeget mondjuk a családok házainak korszerűsítésére fordították volna, hogy eleve kevesebbet kelljen költeni fűtésre és a házak 80% -a ne az utcát fűtse.
Gázártámogatással egy feneketlen zsákba szórták a pénzt. Ahelyett, hogy egy olyan zsákba tették volna aminek tisztán látszik az alja.

A piac szabályozza önmagát, ez tény nem mítosz szerintem. Csak kapzsik az emberek. Lásd az "újracsomagolt" romlott hitelek, jó papírnak való feltüntetése.
Ajánlom mindenkinek megtekintésre az index videótárában megtalálható Jaksity György féle riportot. Hasonló előadása fellelhető a yotube-on is.

fraki 2010.05.11. 15:23:40

@pokesz70: Valamiből eladósodott ez az ország. Ebben tévedtem, oké, nem a Bajnai kormány tárgyalt az IMF-fel. A lényeg az, hogy nem arról beszélt a Fidesz, amit itt néhányan a visszamondanak. Nem önmagában az IMF-hitellel volt gondjuk, ez az olvasat már ott sántít, hogy Orbánék még a kampány előtt leszögezték, hogy újabb hitelre lesz szükség.

Még 1x. Gyurcsány kormánynál a jóléti hitelköltés volt a gond, Bajnainál meg hogy mit keresnek itt, választást kéne tartani.

Zoli 29 2010.05.11. 15:24:00

@Videofon:

Hogy jön ki az 51:49 2010-ben?

chuck_norris 2010.05.11. 15:25:58

@pokesz70
Ne vedd mar annyira az mszp-szdsz csodtomeget legyszives. Ha olyan ugyesek lennenek, nem lennenk itt, barmit is csinalt volna Orban 10 evvel ezelott.

Videofon 2010.05.11. 15:27:27

@Zoli 29:
Feladom. Te már olvasni is képtelen vagy, annyira elvakít a hited. Magyarázd el már Orbánnak, hogy a Jobbik a Fidesz táborához tartozik. Gratulálok.

neeskens 2010.05.11. 15:29:09

@pokesz70: Most komolyan, idézzek az Őszödi beszédből??? Meglepődött???

"Nyilvánvalóan végighazudtuk az utolsó másfél-két évet. Teljesen világos volt, hogy amit mondunk, az nem igaz. Annyival vagyunk túl az ország lehetőségein, hogy mi azt nem tudtuk korábban elképzelni, hogy ezt a Magyar Szocialista Párt és a liberálisok közös kormányzása valaha is megteszi"

Szerinted ez mire vonatkozik? Az a helyzet, hogy ír 40 oldalt erről, és képtelen még most is arra, hogy ezzel a problémával szembenézzen.

Zoli 29 2010.05.11. 15:29:38

@Videofon:

Ismét kérlek: magyarázd el, hogy jön ki az 51:49 2010-ben ! Köszi!

lenoardo999 2010.05.11. 15:31:49

@is: Mit hajtogatod ezt az örökös a fideszt kezdte el a költekezést dumát? Költekezni nem ördögtől való. Költekezni csak akkor nem szabad, ha nincs miből! 2001-ben még nyilván volt, mivel ezt folytathatták évekig a szocialisták. Nekik kellett volna időben abbahagyni!

pokesz70 2010.05.11. 15:31:55

@fraki:

Ok, bár Gyurcsány jóléti intézkedéseire sem emlékszem a már említett áfacsökkentésen túl. Amit nem csinált, azzal van a baj. De még nagyobb lett volna a baj, ha azt csinálja, amit a fidesz mondott a választások előtt (2006) és után. Majd később válságidőben is. Most is.

Mellesleg pl. az állami támogatású hiteleket miből finanszírozta Orbán, ha nem hitelből? Abban a formában az vegytiszta osztogatás volt (ráadásul nem a tanárok, nővérek, nyugdíjasok kaptak belőle, hanem a "polgári" (értsd. felső középosztály) réteg).

Minden olyan ország, amelyik nem szufficites (és ilyenből elég kevés van), a hitelekből (állampapírok kibocsájtása) finanszírozza a működésének egy részét, pl. jóléti intézkedéseket.

pokesz70 2010.05.11. 15:34:12

@neeskens:

Öszöd nyáron volt. Attól még tavasszal meglepődhetett úgy, ahogy én értettem. Nyílván ez nem menti fel azalól, hogy a tények ismeretében "nem bontotta ki az igazság minden szeletét". De mi arról beszélgettünk, hogy a számokat lehet-e, és ha lehet, kinek lehet ismerni.

Zoli 29 2010.05.11. 15:36:35

@pokesz70:

"Mellesleg pl. az állami támogatású hiteleket miből finanszírozta Orbán, ha nem hitelből? Abban a formában az vegytiszta osztogatás volt"

Azokból a hitelekből lakások, házak épültek, ami nyilván jót tett az építőiparnak, növelte az adóbevételeket, és hosszútávon előmozdíthatta volna a gyermekvállalási hajlandóságot is. Ez azért nem ugyanaz a kategória, mint pl. a 13. havi nyugdíj.

Videofon 2010.05.11. 15:42:50

@Zoli 29: Jó, akkor 52,7:47,3. Ez min változtat?

neeskens 2010.05.11. 15:43:55

@pokesz70: Nem. Az utolsó másfél-két évről beszél. Nyilvánvalóan tudta, mi a helyzet.

Nyárra már készen volt az első Gyurcsány-csomag terve. Azt még a tavasszal/télen dolgozták ki. Csak meg akarta nyerni a választást, azért jöttek a "trükkök százai".
Aki nem teljesen elvakult, annak ez a Napnál is világosabb.

Mégegyszer: az, hogy mit ír elő egy ilyen törvény és mi a valóság, szerintem lehet Németországban ugyanaz. De Magyarországon nem.
Természetesen ez nem ment fel a Fideszt, ők is iszonyatos hülyeségeket ígértek. Csakhogy elég beteg logika azzal támadni őket, hogy ők biztos még rosszabbul csinálták VOLNA.

Zoli 29 2010.05.11. 15:46:12

@Videofon:

A Jobbik szavazótáborának legalább 30-40%-a jobbos, az LMP-sek 10-15%-a ugyancsak.
Nekem sehogyse akar kijönni, amit mondasz.

pokesz70 2010.05.11. 15:51:28

@Zoli 29:

Bocsánat, de ne legyen szelektív a memóriád ilyen rövid idő elteltével. Az IMF elnök lebandázása miről szólt? A fidesz konkrétan ezt a csomagot támadta (és mellesleg persze, hogy odadörgölte mindenki orra alá, hogy "szégyen, hogy idáig jutottunk").

tutuista 2010.05.11. 15:51:59

Ez az írás "marha jó" A technika amit a jobboldali sajtó képzett vagy botcsinálta politikusok alkalmaznak óriási.
Arra gondolok, hogy eddig ami elítélendő, vagy rossz volt az a baloldal miatt volt. Amiért most a jobboldali kormány nem tudja beváltani az amúgy hazug ígéreteit, az a baloldal korábbi tevékenységének köszönhető. E szerint az írás szerint amiért a jobboldali kormány nem fog tudni semmi értelmeset csinálni a jövőben sem, javarészt az is a baloldal hibája. A gazdasági válságról is a baloldal tehet, hiszen a cikk írója akkor nem védte meg az akkori kormányt, ti. az akkor éppen rosszkor jött az országnak (is). Szóval demagógiából - jeles - fiúk. De jobb, ha elhiszitek, az "EU nagyjai" titeket ugyancsak lesz..nak, és kiröhögnek. Mert külső szemlélőként nézve ti ugyanolyan röhejesek, komolytalanok vagytok mint a baloldal.

Videofon 2010.05.11. 15:52:36

@Zoli 29:
A Fidesz szavazótáborának pedig 60-70 százaléka balos. Ez fából vaskarika.

dupla vé 2010.05.11. 15:52:39

kezdem elveszteni a fonalat, miről is folyik a vita... szóval világgazdasági válság van, ahol minden ország bajban van, körbetartozik mindenki mindenkinek. és van az IMF meg a világbank, akik sokmilliárd euró többlettel rendelkeznek és ezért kölcsönadja nekünk, és még sokaknak. úgy tudom az IMF úgy működik, hogy mindenki befizet, mint pl mi is, és aki bajban van az kap mint pl mi is. kérdem én, hogy lehet hogy ennek a két szervezetnek ennyi pénze van, mikor mindenki szarban van? meg azt, hogy hogy lehet az, hogy azt a pénzt amit befizettünk, mikor megkapjuk mert gáz van arra kamatot kell fizetnünk? és azt is kérdezném, hogy hogy lehet vita tárgya az, hogy országok, kormányok felett álló szervezetek, multinacionális cégek, otthon unatkozó zsírgazdag spekulánsok hálójában - akik meghatározzák néhány egérkattintással mennyit ér a forint- orbán vagy gyurcsány vagy bajnai baszott e el bármit, és hogy ki fogja majd tudni ezt kijavítani?
csak mert úgy látom nagyon sok mindentől függ a gazdaságunk, a népjólétünk, de attól biztosan nem, hogy ki kormányoz. mert az világosan látszik, hogy a kormányzást a nemzetközi pénzvilág végzi, meg az úniós szabályozás, de hogy ki az a fasz aki vigyorog a tévében politikust játszva azon biztosan nem múlik semmi.

pokesz70 2010.05.11. 15:56:14

@neeskens:

Ok, szerintem ezt lerágtuk. Egyetértek veled abban, hogy nagyon nem lett volna szabad trükközni a számokkal. Mivel nem tisztem védeni GyF-et és az mszp-t, azt már le se írom, hogy az első trükköt a sok százból még Orbán idején követte el a magyar kormány (kiszedte az autópálya-építések költségeit a hiányból).

A lényeg szerintem továbbra is az, hogy 2010-ben Magyarországon nem mondhat egy Varga Mihállyal felálló párt olyat, hogy "nem ismerjük az ország valós helyzetét".

tutuista 2010.05.11. 15:56:15

@dupla vé:
Jéé van itt valaki, aki látja a lényeget?
végre.

Zoli 29 2010.05.11. 15:56:36

@pokesz70:

A lebandázás Kövér szájából hangzott el egyszer, de nem a Fidesz hivatalos álláspontja volt (ezt gondolom, te is belátod). A hitelfeltételeket tényleg támadták, de azt soha nem mondták, hogy nem voltunk rászorulva az IMF segítségére.

neeskens 2010.05.11. 15:58:17

@dupla vé: Én is azon tűnődök, hogy honnan rántja elő az EU meg az IMF ezt a rengeteg százmilliárdot.

Mármint ők nem tudnak senkitől kölcsönkérni. Tehát vagy ez a pénz megint csak virtuális összeg - aminek igen csúnya vége lehet.

Vagy előteremtik valahonnan. De honnan?

Zoli 29 2010.05.11. 15:58:20

@Videofon:

Értem: szóval te úgy határozod meg, hogy melyik pártnak hány %-a balos ill. jobbos, hogy abból mindig az 51:49 jöjjön ki. Így könnyű. :)

vinczej · http://vinczej.blogspot.com 2010.05.11. 15:58:29

@Zoli 29: A 13.havi nyugdíj "jót tett a kiskereskedelemnek". Ugyanis azt is elköltötték. Tehát belső kereslet növelése szempontjából majdnem mindegy.

tutuista 2010.05.11. 15:59:05

@chuck_norris:
Persze chuck elfogadom a kritikádat, ha elmondod miért is vagyok az. Csak hogy ne tűnjön egyszerű fideszes vagdalkozásnak a véleményed. Szóval?

Zoli 29 2010.05.11. 16:02:02

@vinczej:

A többi szempontnak (építőipar, gyermeknevelési hajlandóság) viszont nem felelt meg a 13. havi nyugdíj.

Videofon 2010.05.11. 16:03:29

@Zoli 29: Nem. Én az éppen aktuális "polgári" tábort vetem össze a többi politikai erővel. Mert ez így reális, amíg ez a politikai trutymó széjjel nem válik alkotórészeire.

pokesz70 2010.05.11. 16:03:33

@Zoli 29:

"Azokból a hitelekből lakások, házak épültek, ami nyilván jót tett az építőiparnak, növelte az adóbevételeket, és hosszútávon előmozdíthatta volna a gyermekvállalási hajlandóságot is. Ez azért nem ugyanaz a kategória, mint pl. a 13. havi nyugdíj."

Jót tett az építőiparnak, de ezt hívják mesterséges piacélénkítésnek, ami nem mindig kívánatos. A gyermekvállalási hajlandóságot ez nem nagyon befolyásolta volna, hiszen leginkább azok éltek a kedvezményes lakáshitellel, akik egyébként sem éltek rosszul. Ugyanez volt igaz a fidesz-féle családi támogatásokkal is. Az adókedvezményeket azok tudták kihasználni, akiknek van legális jövedelme, és annál nagyobb így a kedvezmény, minél magasabb ez a jövedelem. És ezekben a társadalmi rétegekben már nem elsősorban pénzkérdés a gyermekvállalás.

Az tény, hogy ez egy más kategória, mint a 13. havi nyugdíj -- bár a magasabb nyugdíj nagyobb fogyasztást tesz lehetővé, ami szintén növeli a piacot és az áfán keresztül megjelenik a költségvetés bevételi oldalán is. 4 millió nyugdíjas esetében ez egy viszonylag markáns összeg (ha jól emlékszem 600 milliárd körüli összeg a 13. havi nyugdíj).

neeskens 2010.05.11. 16:03:36

@pokesz70: Tényleg hagyjuk. Nem írom le még százszor.

Neked az az érved, hogy mivel egyszer már csaltak, most tuti nem csalnak.

Mert az IMF nemengedi, mert törvény van rá. Én meg azt mondom, hogy ez bizony megtörténhet. Nem túl valószínű, de megtörténhet.

pokesz70 2010.05.11. 16:06:20

@Zoli 29:

nem, az Orbán szájából hangzott el és mi a fidesz hivatalos álláspontja, ha nem OV szava?

A hitel kondíciókkal meg mi baja volt a fidesznek? Kedvezményesebb feltételekkel tudtuk felvenni, mint az éppen akkor ketyegő hitelek. Ha neked van egy 10%-on ketyegő hiteled, Te nem váltanád ki egy 6%-kal ketyegővel?

pokesz70 2010.05.11. 16:10:48

@neeskens:

Nem a törvény a lényeg, hanem annak betartása. Olyan ez, mint az APEH. Te bevallod, hogy mennyi jövedelmed volt adott évben. Itt akár azt is bevallhatod, hogy semennyi. De ha kapsz egy jó kis APEH vizsgálatot és megtalálják a 20 millás SUV-t a ház előtt, utána már nehezebb lesz az adóbevallással trükközni. Nyílván lesznek még kiskapuk, de az "igazság szeleteinek nem teljes kibontását" már nem lehet mégegyszer olyan szinten űzni, mint amikor rajtakaptak. Nem beszélve az IMF csomag miatti még vizslább IMF tekintetekről.

Wiseacre_ 2010.05.11. 16:11:24

Aj, de bele kell menni a mélyibe mindennek.
Bezonyám, a demográfiai csökkenést nem lehet 4 év alatt rendbe tenni, az évtizedes akció, annak idő és bizalom kell.
Bezonyám, a Fidesz még csak a partvonalon van, onnan próbál már valamit bekiabálni, de a kolbászos kerítést még nem gyártják, hiába mutogatnak egyesek, hogy már az köllene nekik.
Bezonyám, a gazdaságélénkítés egy lehetőség, hogy beinduljon a verkli, és be is indult 2002-re, mert nem csak építőiparral élénkítettek anno.
Annyira sokrétű a gazdaság, annyira összefügg minden, hogy szánalmas az orr alá dörgölni apró-cseprő kiemelt részleteket, rendszerben kell gondolkozni.

Citiman 2010.05.11. 16:14:55

Nem láttam olyan kommentet, ezért jegyezném meg, hogy a FIDESZ az előző ciklus alatt végig blokkolta a reformokat, mely az államháztartási reformot szolgálta volna. Gondolok itt a vizitdíjas 300 Ft-ra, a felsőoktatásra, stb. (szavazás). Ilyen múlttal nehéz azt mondani, hogy átalakítják a rendszert. Az osztogatásról már most hallani (egy olyat sem hallottam, ami igazán gazdaságélénkítő lenne, mert azok munkahelyet teremtenének), de a bevételi oldal nagyon nem látszik. Ha errodálni akarják a forintot, ami segítene az exporton, akkor a devizahitelesek lesznek bajban - bár ennek kivédésére már látszanak (rossz irányba) tett lépések. Nincs nagyon mozgástér - szerintem.

chuck_norris 2010.05.11. 16:15:12

@tutuista:
Nagyon egyszeru. Hulyesegeket irkalsz. Ugy latszik, te is az rtlklub es a tv2 hiradojan elsz, nem jarsz utana semminek, elhiszed, amit a baloldali media naponta harsog a fuledbe. Inkabb gondolkodni kene, kicsit utanajarni a dolgoknak, adatoknak, stb.

pokesz70 2010.05.11. 16:16:05

@Wiseacre:

"Bezonyám, a gazdaságélénkítés egy lehetőség, hogy beinduljon a verkli, és be is indult 2002-re, mert nem csak építőiparral élénkítettek anno."

Hanem még mit tett ennek érdekében a fidesz kormány? A Széchényi terv mögött olyan számok voltak, hogy attól annyira indult volna be a verkli, mint egy bolhacsípéstől az elefánt. Autópályát építettek vagy 8 km-t. Épült még egy Nemzeti Színház meg egy Millenáris. Meg leforgatták a Bánk Bánt meg a Hídembert. Hajókázott egyet a korona, volt hamburgeres tüzijáték meg zászlóavatások. Miről feledkeztem meg?

Zoli 29 2010.05.11. 16:18:40

@pokesz70:

"Kövér: Strauss Kahn ugyanabból a bandából való, mint Gyurcsány"
www.vg.hu/kozelet/vg_online/kozelet_-_belfold/090115_kover_256188

Orbán nem mondott ilyesmit. Ha te mégis tudsz róla, linkeld be, kérlek.

"A hitel kondíciókkal meg mi baja volt a fidesznek?"

Azt kérdezd meg tőlük. Én csak annyit állítok, hogy a hitelfelvétel szükségességét egyszer sem kérdőjelezték meg.

chuck_norris 2010.05.11. 16:20:38

@pokesz70:
Nem csak autopalya-epitesbol all egy kormanyzas. Bar igaz, ott a legkonnyebb lopni. Nezz utana legyszives, hogy mennyit privatizalt a fidesz, hogy alakult a munkanelkuliseg, az inflacio, stb. stb. Azt is nezd meg, hogy a mostani kormany alatt hogyan alakult mindez. Utana nyilatkozz.

chuck_norris 2010.05.11. 16:21:54

@Citiman:
Reform != megszoritas. Reform = atalakitas, hogy jobban, hatekonyabban mukodjon.

pokesz70 2010.05.11. 16:23:45

@Zoli 29:

Te emlékeztél jól, én rosszul. Sorry.

Citiman 2010.05.11. 16:26:13

@chuck_norris: Szeretném látni, hogy hatékonyabban fog működni. Most minden adva van a nagy változtatáshoz. De nem látom a hogyant! :( Persze a szavakat önállóan értem. :)

pokesz70 2010.05.11. 16:27:54

@chuck_norris:

Mint már korábban írtam, azok a számok, amikre Te hivatkozol, minimum 3-4 éves csúszással jelentkeznek a tényleges intézkedések után. Azok a számok elsősorban Bokros Lajos érdeme. Mi a gazdaságélénkítésről beszéltünk, ami szerintem nemigen volt a fidesz idején. Az autópálya építés pl. ilyen tevékenység, hiszen pl. olyan területeket tud bekapcsolni a gazdaság vérkeringésébe, amik az utak hiánya miatt le vannak maradva (Kelet-Mo.).

Tudod, ha elindítasz egy vállalkozást, az legtöbbször sok pénzbe kerül és profitot csak évek múltán termelsz. Az Orbán kormány vállalkozást nem indított, de a korábbi intézkedések hasznából profitált.

chuck_norris 2010.05.11. 16:30:19

@Citiman:
En is szeretnem latni, es nem tudom, hogy fogjak megoldani. De nem erzem azt, hogy azzal hibat kovettek el, hogy elleneztek a megszoritasokat. Azt, hogy blokkoltak, azt nem nem mondanam, hiszen nem ok kormanyoztak. Nehogy mar a fidesz legyen a hibas az elmult 8 ev hibas kormanyzasaert is.

Italo Balbo 2010.05.11. 16:31:59

Így van! Hitelből és állami támogatásokból, közmunkával aztán olyan de olyan gazdasági növekedést lehet csinálni, hogy 4 év múlva ránk is szakad minden

chuck_norris 2010.05.11. 16:39:00

@pokesz70:
Ezek szerint a mostani fidesz kormany alatt minden kiraly lesz (hiszen elotte egy remek mszp-szdsz kormany volt), nem is kell izgulnunk, hiszen barmit is tesz a fidesz, ugyis csak a kovetkezo kormany idejere fog megjelenni az intezkedesek eredmenye.

Tehat ha rossz lesz a fidesz kormany alatt, akkor az az elozo kormany hibaja. Ha jo lesz, akkor az elozo kormany erdeme. Hmm... Nem teljesen ertek egyet ezzel. Valoban van 1-2 ev csuszas a kulonbozo teruleteken vegrehajtott intezkedesek es a hatasuk kozott, de azert ne tulozzunk.

En pl. szemely szerint 2 ev mulva szeretnem latni azt, hogy igenis jo iranyba fognak elindulni a dolgok, mert szerintem kb. akkorra jelennek meg a fidesznek a kozeljovoben vegrehajtasra varo tervei. Ugyanis sz@rra nem lehet varat epiteni. :)

pucros 2010.05.11. 16:40:58

Nem tűnik ez a poszt túl átgondoltnak.

A Bajnai-kormány nyakába varrni annak felelősségét, hogy nem csinálhatott végig egy utólag felskiccelt forgatókönyvet egy sose létezett kormány?

Azért szamárság ez a játék, mert a valóságban nem létezhetett volna olyan alternatív szcenárió, ami csak abban tér el a megvalósulttól, hogy másik kormány regnál benne, de egyébként minden egyéb paraméterét tekintve azonos.
Ha valami másképp történt volna, akkor minden másképp történt volna, azt meg nem tudjuk, hogy. Mondani persze lehet róla bármit.

Egyébként, ha annyira akarta volna a Fidesz, megbuktathatta volna a Bajnai-kormányt ősszel, az adótörvény szavazásakor. A poszt által felvetett szempontból még akkor se lett volna késő.

neeskens 2010.05.11. 16:46:24

@chuck_norris: Így van.

A fő probléma, hogy a baloldal nem érti, hogy ennek a dolognak van egy morális oldala.

Nem a gonosz, mindent ellenző Fidesz hívta életre az reformokat ellenzőek elsöprő tömegét.Hanem bizony Ferenc, aki nem fogta fel, hogy az Őszöd utáni hisztérikus helyzet addig fennmarad, amíg ő nem megy. Ebben a hisztérikus hangulatban, egy hitelét a - társadalom és Európa előtt is- vesztett vezérrel az élen nem lehet országot jobbítani, ellátórendszert reformálni. És még mindig azt gondolják, hogy nem ők baszták el, hanem a Fidesz, mert megfúrta a reformokat.. Hogy Bajnai utolsó egy évére lehet hivatkozni.

gramercy 2010.05.11. 16:47:21

LOL

es ki pofazott folyamatosan a reformok ellen

tudom, ellenzeknek nincs felelossege
2/3-os kormanynak se lesz mi? 2014-ben is a gusanyi lesz a hibas..

majd a korona hordozasabol, furdok epitesebol meg milliardos filmforgatasbol felporgetjuk a gazdasagot

neeskens 2010.05.11. 16:51:31

@gramercy: Ezek nevetséges dolgok.

Azt kéne már felfogni, hogy a gyurcsányi reformoknak maga Gyurcsány volt a legnagyobb akadálya.

pl. szó nélkül elfogadott a társdalom Bajnaitól egy olyan kemény csomagot, amit , ha Ferenc hirdet meg megint "forradalom" van. Ezt kéne belátni a baloldalon. Nem a koronaúsztatásról hőbörögni.

Alvarez 2010.05.11. 16:52:42

Látom véleményvezér is beállt tamtamolni a woodoo gazdaságpolitikát. Aki meg nem ezt tette (pl. Bajnai), annak testéből feláldozást mutat a szellemek felé.

Most pont ugyanazt szívja meg Ovi, amit 2008-ban Gyurcsány. Úgy hívják: nemzetközi válság. Hehe.

chuck_norris 2010.05.11. 16:54:33

@gramercy:
Milyen reformok? Ja, a megszoritasok, mert elkurtak... Nehogy mar a lakossag fizessen meg azert, mert egy tehetetlen banda csod szelere sodorta az orszagot! (De persze a lakossag fog megfizetni, mint mindig, csak ezt a baloldali es liberalis szavazok nem fogjak fel.)

Igenis, az ellenzeknek is lehet felelossege. De jelen esetben errol ertelmetlen beszelni. Itt nem a vilaggazdasagi valsag Magyarorszagra gyakorolt hatasarol beszelunk, hanem az mszp-szdsz kormany ES a vilaggazdasagi valsag Magyarorszagra gyakorolt hatasarol.

Alvarez 2010.05.11. 16:56:22

@neeskens: a gyurcsányi reformoknak a szocialista párt volt a legnagyobb akadálya, amelyik szétmutyizta a legtöbb intézkedést. Kórházbezárás, közigazgatási reform stb. Erre jött rá a hazaárulással felérő népszavazás, a "legyen ingyen" hazugsága.

chuck_norris 2010.05.11. 16:57:52

@Alvarez:
Azert Orban elso kormanyzasa alatt is volt egy orosz valsag, ne feledjuk. Nem kicsi, nagy. A "befektetok" hiszterikusan menekultek innen is, vontak ki azt a nagyrabecsult tok(ej)uket. Ennek ellenere nem kellett imf hitel, meg megszoritas, meg hasonlo szepsegek.

neeskens 2010.05.11. 17:02:49

@Alvarez: Ez igaz. Ha lett volna bárki a szocik közt Gyurcsányon kívül, aki változást akar, akkor Ferenc mehetett volna Őszöd után és megcsinálja más a reformokat.

Csakhogy nem akadt senki. Viszont Gyurcsány olyan mértékű hitelességi deficittel, morális hendikeppel állt neki az átalakításoknak, hogy azok bukásra voltak ítélve eleve.

Az más kérdés, hogy aztán végre se tudták hajtani.

Alvarez 2010.05.11. 17:06:37

@chuck_norris: Azért nézd meg, hogy a magyar export ? százaléka megy kelet felé és mennyi nyugat felé.
A mostani válságban 150 amerikai bank csödölt be. Az orosz válság alatt vagy a dotkom lufi kipukkanásakor mennyi?

osborne 2010.05.11. 17:10:07

hm

Nem úgy indított a véleményvezér blog, hogy Bajnai egy "tisztességes ember, aki saját feladatát a rövid távú válságkezelésben látja és a válságkezelést önmagáért való célnak tekinti' ?

...

Parasite 2010.05.11. 17:12:00

@chuck_norris: oroszok a béka segge alól estek kicsit, az amerikaiak ehhez képest a létra tetejéről, nagyot. nem mindegy.

chuck_norris 2010.05.11. 17:17:35

@Alvarez es @Parasite:
Sajnos nem tudom, hogy a magyar export hany %-a megy Amerikaba. Legyszi irjatok meg. De szvsz nem tobb, mint keletre. Ja, azt is irjatok meg legyszi.

Alvarez 2010.05.11. 17:22:52

@chuck_norris: én nyugatot írtam, nem csak Amerikát. amúgy a magyar export döntő része az EU-ba megy, ahol most sajna válság van mindehol.

pucros 2010.05.11. 17:25:32

@neeskens: azért azt ne felejtsük, hogy a helyzet nem spontán volt hisztérikus, hanem intenzív hergelés által! Eleve az őszödi beszéd expozíciója is szervezetten volt fokozatos: először csak a négy "lényeges" tagmondatot hozták nyilvánosságra, hogy a teljes szöveg interpretációját eköré építse a közönség (nem beszélve a korábban bevezetett hazugság-motívumról, ami célszerűen előkészítette a fogadtatását). Ahogy feletették a tömegekkel az őszödi beszéd botrányos értelmezését, az gyakorlatilag egy súlyos intellektuális válság kirobbantásával egyenlő. Azokat pedig, akiknek a szöveg mint olyan a hivatásuk, és ezért nem tudhatták nem megérteni - Esterházyról, Nádasról beszélek -, képesek voltak emiatt a szocik szekértolójaként beállítani. Csak mert képesek értelmezni egy magyar nyelvű szöveget. Gyalázat.

De persze ettől még igaz, hogy Gyurcsánynak mennie kellett volna és nem erősködnie tovább. Ugyan méltánytalan lett volna vele szemben, viszont az ország számára hasznos.

Kopi3.14 2010.05.11. 17:25:32

na, most már biztos, ezt a blogot sem látogaotm többet. Kritikát nem viselik, s tényleg meredeken zuhan a hitelességük, színvonaluk. Tettrekész a Fidesz? Ö, miben is? Milyen olyan megnyilvánulása volt a választáosk óta, ami konkrétan a tettekre vonatkozott volna? Ha annyira tenni akarnak, akartak volna valamit akkor még rég megoldhatták volna, az elörehozott választásokat is meg tudták volna odlani, ha tényleg akarják. De höbörögni, kivonulgatni könyebb volt, mint ezt megoldani. válaszokat köszönöm nem kérek, ide nem jövök többet.

Hátezmi 2010.05.11. 17:25:39

Ez a cikk egy nagy tévedés.

pokesz70 2010.05.11. 17:26:24

@neeskens:

"Gyurcsány olyan mértékű hitelességi deficittel, morális hendikeppel állt neki az átalakításoknak, hogy azok bukásra voltak ítélve eleve."

Ebben teljes mértékben igazad van, de számomra is csak utólag vált ez egyértelművé. Nem szabad azt sem elfelejteni, hogy ehhez a hitelességi deficithez nagymértékben szükség volt a nem túl független Magyar Rádió, az összes jobboldali médium és a fidesz hangos közreműködésére. Amikor először hallottam róla, hogy van valami öszödi beszéd, rákerestem és elolvastam a felvétel leiratát az első betűtől az utolsóig. És annak ellenére, hogy van benne kb 10%, ami nehezen védhető (a "trükkök százai" és egyebek, amikről már beszélgettünk), a lényege számomra nagyon inspiráló és optimizmusra okot adó volt. Mert miről szól igazából az a beszéd? Arról, hogy felejtse el mindenki az egyéni érdekeit, felejtsék el a polgármesteri székeket, mert meg kell tenni azt, amit korábban 16 évig senki sem mert megtenni. És én akkor azt gondoltam, hogy talán most elindulunk Európába. Ehelyett csak azt harsogta minden fórum, hogy "hazudtunk éjjel-nappal" és társai. Meg a bociszemekkel a kamerábanéző OV, amint kijelenti, hogy ő még sohasem hazudott.

Tehát úgyis lehet ezt a történetet nézni, hogy amikor végre egy politikai erő arra használta volna aktuális hatalmát, hogy akár a saját egyéni, akár a pártja érdekeivel szembemenve, de végre megcsinálja azt, amit meg kell, akkor jön egy populista politikai erő és a helyzet lendületét egyéni és párt ambíciók érdekében arra használja fel, hogy hazugsággal, manipulációval a saját különbejáratú médiabirodalmát felhasználva káoszt kreáljon a status quo-ból.

Nincsenek abszolút igazságok, pláne a politikában nincsenek, és ezt el kéne fogadnunk és tiszteletben tartva az eltérő ideológiákat, programokat, véleményeket, közösen kéne megpróbálnunk előrébb jutni. Sajnos nagyon is igaz az a vicc, hogy miért nem kellenek biztonsági őrök a pokol magyarok lakta bugyrába.

chuck_norris 2010.05.11. 17:28:53

@Alvarez:
Azt tudom, hogy oda megy, kb. a 3/4-e. De akkor meg hogy jonnek ide az amerikai bankok? Az inkabb Amerikaban kellett gondot okozzon, nem a mi exportunkban. Vagy mi az osszefugges?
Oke, hogy ez a valsag nagyobb, mint a korabbi. Ezt termeszetesen elismerem. De a mi orszagunk olyan szanalmas gazdasagi helyzetben volt/van, hogy azonnal megszalltak a spekulansok, es toltak tovabb a lejton, mert lattak, hogy meg lehet tenni ezzel a kormanyzattal. Miert Magyarorszag kellett eloszor imf kolcsonert sirankozzon? Nem az export csokkenese miatt, azt hiszem. Az mashol is csokkent...

pucros 2010.05.11. 17:32:24

@pokesz70: sajnos ez így történt, én már fél napja ismertem az indexről letöltött teljes beszédet, amikor az egyébként mindig korrekt Inforádióban a Giró-Szász még mindig csak annyiból elemezgetett, hogy "elkúrtuk", "mire leszünk így büszkék" meg "hazudtunk".

chuck_norris 2010.05.11. 17:34:07

@pokesz70:
Elnezest, copy-pastelem vhonnan, nem javitom ki, igy is ertheto. Remelem, mindenki szamara ertheto.

> A feleség rajtakapja férjét, legjobb barátn&#337;jével a
> hálószobájukban. A férj magyarázata:
>
> Hát igen. Megkúrtam. Nem kicsit. Nagyon! A legjobb barátn&#337;det.
> Az utóbbi másfél évben folyamatosan, minden héten. Ilyen
böszmeséget
> még nem követett el férj a világon.
>
> De!
>
> Most beismertem. Ez nem hazugság volt, hanem csak elegem lett
> ebb&#337;l az erkölcstelen világból, ahol minden férj titokban a feleség
> háta mögött aljas játékokat folytat. Ha hazudni akartam volna, akkor
> keresek egy eldugott motelszobát, és ott elkapok egy 5 rongyos
kurvát.
> De én nem így tettem. A legjobb barátn&#337;det kaptam el, a saját
> hálószobánkban, a saját ágyunkban. Tudatosan akkor, amikor
várható
> volt, hogy hazaállítasz. Ami történt, nem csak az én felel&#337;sségem.
> Mindketten hibásak vagyunk abban, hogy ez így alakult. Nem
figyeltünk
> oda eléggé egymásra. Tudd meg, az elmúlt tizenhat évben minden férfi
> akiben csak bíztál, megcsalt téged. Eddig én sem voltam elég bátor,
> hogy szakítsak ezzel a egyértelm&#369;en téves életfelfogással, de mostanra
> elég lett a hazugságokból. Amikor azt mondod te még sosem csaltál meg,
> tudom, hogy hazudsz. És még csak be sem ismered. Egy aljas hazudozó
> vagy, aki képes lenne élete végéig hazugságokban élni, csak hogy
> megmentse a házasságát.
> Egy hazug lotyó vagy és kész. Hiába rongálsz, hiába szaggatod szét az
> öltönyeimet, ezzel is csak azt bizonyítod, hogy egy primitív ember
> vagy, aki nem érdemel meg engem. Beadhatod a válópert, de én soha nem
> mondok le a házról, és a gyerekekr&#337;l. Mert inkább maradjanak nálam,
> mint egy olyan durva, vandál embernél, aki csak, hogy leplezze saját
> hazugságait, szétveri a fél lakást, ordibál, és félelmet kelt szegény
> ártatlan gyerekekben.

Alvarez 2010.05.11. 17:35:15

@chuck_norris: Na ebben igazad van, a gyengéket támadják a spekulánsok. Pont emiatt rezeg a szék a mediterrán országok alatt. Vajon kishazánk hungafingja most miért ússza meg a 320-as árfolyamot? Csak nem Bajnai tevékenysége miatt? Köszönjük Bajnai!

chuck_norris 2010.05.11. 17:35:24

Tovabbi szep napot mindenkinek! ;)

pokesz70 2010.05.11. 17:36:35

@chuck_norris:

Azt kéne megértened, hogy a "gazdaság elkúrása" az lényegében a száznapos program miatti túlköltekezés volt. Amit a fidesz megszavazott. Ami közalkalmazottaknál és a nyugdíjasoknál landolt -- ezt lehet osztogatásnak meg ablakon kidobott pénznek látni, ugyanakkor azt is látjuk, hogy milyen hisztérikusan reagál pont ez a réteg arra, ha reáljövedelme 1-2%-ot gyengül (vasútas sztrájk, szociális népszavazás). A másik költségfaktor meg a többszáz km autópálya, ami lehet, hogy drágán és sok korrupcióval tarkítottan épült, de megépült. Valószínűleg meg lehetett volna spórolni pár tízmilliárd forintot a költségeken, de ez eltörpül ahhoz képest, hogy az így bekapcsolt országrészek mennyit növelnek a jövőbeni befektetési hajlandóságon (csak egy példa: autópálya nélkül most nem épülne Kecskeméten egy olyan gyár, ami a tervek szerint elég komoly résszel fog beszállni a hazai GDP-be -- igaz, már Orbán alatt).

pokesz70 2010.05.11. 17:40:27

@chuck_norris:

Ez egy merő f@szság és semmilyen párhuzamot nem látok e sorok és az öszödi beszéd között. Láthatóan egy olyan elme szüleménye, aki az öszödi beszédnek csak "azokat" a részeit ismeri, kontextusból kiragadva, manipulálva.

Lodovik Trema · http://lodovik.blog.hu 2010.05.11. 17:49:19

A cikk eleg provokativ ahhoz, hogy index fooldalas legyen - es ezzel semmi baj nincs. Sardobalora en is ilyesmiket szoktam irni, mert az hozza a latogatottsagot.

Baj akkor van, ha a szerzo valoban elhiszi azt, amit ir - kompetens makro kozgaz tudas barmi jele nelkul.

Majd Én... 2010.05.11. 17:50:18

Jó a cikk, csak a másik oldal nincs kifejtve.

Mi lett volna, ha 1 éve Orbán került volna hatalomra?
Akkor szerintem nem volt más választás, mint amit Bajnaiék csináltak. Nagyon más akkor sem lenne a helyzet. Sőt, ha 2 hónapra megbénult volna az ország, az kifejezetten káros lett volna egy ilyen bizonytalan helyzet közepén.

Én úgy látom, hogy most inkább egy új lehetőségünk van, hogy egy új ember újratárgyalja a feltételeket - a régi nem mondhatja ezt, hiszen őt kötik a régi feltételek.

uborkagyalu 2010.05.11. 17:52:38

Kedves Véleményvezér!

Halkan jelezném, hogy a kérdésre adható válaszok már megint olyan szerencsétlenre sikeredtek, mint a múlt heti Pintér Sándor-féle kérdés esetében.
Persze lehet, hogy szándékosan fogalmazza így - kérem erősítsen meg, ha így van -, viszont ha egy ilyen kérdésre IGEN - NEM - NEM TUDOM / NEM ÉRDEKEL válaszokat lehet adni és nem ilyen "Bajnaiékra volt szükségünk!"-féléket, akkor az értékelés reálisabb. Szerintem.

Unommáazegészet 2010.05.11. 17:56:09

Nem értett hozzá... Mármint a libákhoz. Ötezercsalád és néhány élet bánta.

És mi is szopunk. Tessenek kérem kedves nyuggerek (IGEN! NYUGGEREK, mert aki a szocikra szavaz az nyugger, a normális idős meg a nyugdíjas, és akinek nem tetszik a kifejezés, az nyalja ki a seggem) elmenni az orvoshoz agysejtnövesztőért.

Unommáazegészet 2010.05.11. 17:57:33

@Majd Én...: Bajnai nyakig benne volt a kialakult helyzetben, így az orbános feltevés sántít.

Napkutya 2010.05.11. 18:00:19

@Zoli 29: Bocs, dolgom volt de itt vagyok. Szóval, azt hiszem, a nemzeti lutrinak, te és én a gondolkodóbb játékosai közé tartozunk, de azért -tegyük a kezünket a szívünkre- nem túl sok információnk volt a döntéshez.

Az, azért nem túl sok, hogy a másik elb...ta!

Jester 2010.05.11. 18:17:50

Ez egy roppant szűk látókörű és hamis "elemzés".

Ha Orbán fele olyan jó lesz, mint Bajnai volt, már malacunk van. Mondom ezt úgy, hogy Fideszre voksoltam.

üvöltő dervis 2010.05.11. 18:26:55

finom leszek és úriember:
Én nem értek egyet a bejegyzés írójával.

mikénehavóna 2010.05.11. 18:27:48

Édesapám, a nemzetközi sajtó az euró összeomlásáról cikkezik, a tegnap délutáni lapban a chilei befektetőknek azt ajánlják, hogy meneküljenek az eurótól, te meg itten Bajnait ekézed? Micsoda csőlátás ez? Atyaisten!

Deadasfak 2010.05.11. 18:30:39

"már akkor is látni lehetett, hogy a Bajnai-kormány legnagyobb problémája éppen az, hogy legfeljebb egyéves válságkezelést (csőd elkerülése), de nem hosszú távú megoldást (gazdasági növekedés) kínál."

Khm. Akkor csődbe kellett volna menni először vagy wtf? Az IMF által szabott feltételek épp arra lettek kialakítva hogy az ország növekedésre álljon be. Épp ezért nem érdemes a Bajnai kormányt sem szidni sem az égig magasztalni, mert kb. hivatalnoki módon teljesítették azt amit KELL.

Amúgy meg mégis mi a garncia hogy a Fidesz előtt az IMF és az EU is közösen térdreereszkedve egy kedvezményesebb hitelt adott volna nekünk ha mindez nem következik be?! Láttam az indexen is a cikkeket róla de én ezt akkor sem értem...

sziklakerti évelő 2010.05.11. 18:40:13

@Zoli 29: "Kinek kellene ezek után belátni a tévedéseit?"

mióta releváns közgazdasági kérdésekben a nép véleménye?

egyebekben a poszt címére válaszolva: köszönjük köcsög nép(ek), hogy kiharcoltátok és/vagy elfogadtátok rövidlátó kormányaitok erőn felüli költekezését.

köszönjük, hogy annyit fogyasztottatok és fogyasztatok, amennyit nem tudtok megfinanszírozni, és ennek következtében annyi hitelt vettetek fel, amennyit képtelenek vagytok/lesztek törleszteni.

összefoglalva: köszönjük, hogy annyi előrelátással sem rendelkeztek, míg egy bélféreg.

a posztíró meg elgondolkodhatna azon, VALÓJÁBAN kiket is kellene szidnia a kormányok helyett...

nápolyi maszti 2010.05.11. 21:04:03

Ha Orbánék egy évvel korábban jönnek, nyilván minden más . Vagy mondjuk, ha korábban nem basznak szét minden reformkísérletet. Vagy ha nem jön a világválság. Vagy ha... stb. stb. Ha a nagynénémnek kereke volna, taliga volna.

eml 2010.05.11. 22:56:43

@Zoli 29: Tehát a hatalom a lényeg, nem az ország. Köszi, ez így őszinte volt.

eml 2010.05.11. 23:00:05

@iqlight: A döntések jók voltak a végén - Bajnai. De az előző garniturának mennie kell.

eml 2010.05.11. 23:02:07

@neeskens: " minden számot lehet kozmetikázni."

Pro és Kontra

eml 2010.05.11. 23:04:16

@Zoli 29: Mandátumban. És szavazatban?

eml 2010.05.11. 23:08:35

@Zoli 29: A költségvetési törvény nyilvános nem?
A 2009. december 11-i, 179. számú Magyar Közlönyben megjelent 2010. évi költségvetési törvény

2009. évi CXXX. törvény a Magyar Köztársaság 2010. évi költségvetéséről

megjelent: Magyar Közlöny 2009.12.11. 179. szám

eml 2010.05.11. 23:11:41

@neeskens:
"Khm..Ferenc azt írja most, hogy még ő is meglepődött a hiányon 2006 tavaszán."

Az egyre növekedő hiánycélon.

Gyúrj szövegértésre. Meg nézd meg mikor ment fel az olaj ára 30-ról 80 USD-ra.

eml 2010.05.11. 23:19:20

@Zoli 29: Szamárság.

A válsztás eredménye - a szólamok szerint.
Baloldal - 310 mandátum
Jobboldal - 76 mandátum

eml 2010.05.11. 23:21:04

@Zoli 29:
Azt nem értem mit tárgyalnak velük. Hisz nem kell ide csak harminc markos legény.

A populizmus.

eml 2010.05.11. 23:34:44

@Unommáazegészet: Aki ilyet leír az egy köcsög. Aki komolyan gondolja az egy hülye buzi köcsöge.

dusomoja 2010.05.12. 09:18:18

@fraki: Faszt. A hitelből finanszírozott gigaberuházások (pl. autópálya) és az uniós pénzák szar felhasználása, nem is beszélve az irdatlan mennyiségű lenyút pénzről (szofiyztikáltan: korrupció) volt a baj.

koc · http://tablasjatek.blogspot.com 2010.05.12. 12:11:53

www.portfolio.hu/cikkek.tdp?h=1&k=3&i=132986

Lehet, hogy en vagyok a hulye, es egeszen biztosan nem ertek a kozgazdasaghoz, de nekem ez nem tunik olyan nagy buktanak.

2010.05.12. 12:37:44

@pokesz70: "Az adókedvezményeket azok tudták kihasználni, akiknek van legális jövedelme, és annál nagyobb így a kedvezmény, minél magasabb ez a jövedelem."

Azért az nem hátrány, hogy a jövedelmet nem érdemes eltitkolni, mert ilyen formában jár a kedvezmény. Ha elveket veszünk alapul, akkor az adókedvezmény nem szociális kérdés (pl. befektetések utáni adókedvezmény volt), a szociális kérdéseket külön kell kezelni.

Rosenkrantz 2010.05.13. 08:05:30

Az írás messze a legigénytelenebb, ami ezen a blogon megjelent. Közeledünk a Kacsa és Ufó magazin színvonalához a "mi lett volna ha" játékkal. Ha lemondott volna a kormány, akkor most tejjel-mézzel folyna a Kárpátok; ha a Nagy Makaróniszörny is idehozta volna a varázspálcáját, akkor még én is csokipalotában laknék, ja. Bazmeg, ha szar volt egy kormány, írd azt, és támaszd alá érvekkel.

Rókakígyó 2010.05.13. 11:24:01

Állítólag, ha a magyar sereg rendelkezett volna gépfegyverrel 1526-ban Mohácsnál, akkor minden másképp alakul. Az is elképzelhető, h megcsípünk egy-két ázsiai vagy afrikai gyarmatot.

2010.05.13. 11:39:54

@Rókakígyó: "Az is elképzelhető, h megcsípünk egy-két ázsiai vagy afrikai gyarmatot. "

Viccelsz? Az egész világ nekünk hajbókolt volna, ameddig kezelni tudtuk volna a helyeztet, vagy más is ki nem fejleszt valamit ellene. A nyilainkkal nem tudtak mit kezdeni évtizedeken keresztül, akkor egy gépfegyver...

Samott 2010.05.13. 14:11:34

@Rókakígyó: Ezt mar megirta a 101 mini sci-fi cimu koteteben Szentmihalyi Szabo Peter... a torok idoutazok tankokkal vartak a geppuskas magyarokat. ;)

dvhr 2010.05.16. 19:06:19

Mondjuk ki nyiltan: minden penz, amit nem Magyarorszag kap, azt Magyarorszagtol veszik el, hiszen az jog szerint hazankat illetne.





Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
  • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
  • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
  • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
  • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
  • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
  • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
  • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása