Véleményvezér

vv

Magyar érdek: Berlin helyett Varsó?

2010.06.01. I 35 komment I Címkék: orosz lengyel nemet orban kulpol osztrak

Az orosz-német együttműködés nem kevés aggodalmat okoz Közép-Európa országainak. A német kapcsolat gyengülése miatt kell a magyar kormánynak új irányokba tájékozódnia: Lengyelország több okból is vonzó partner lehet.

Tegnap tartották az első kormányülést, ma pedig Orbán Viktor máris Varsóba utazik. Ahogy az első kormányfői utak általában, ez is szimbolikus jelentőséggel bír. Míg az előző húsz évben minden kormányfő első útja Nyugat-Európába, többnyire Németországba vagy Ausztriába vezetett, addig Orbán most saját közép-európai régiónk egyik országába utazik.

Mik a magyar célok?

Ahhoz, hogy értsük Orbán üzenetét, nézzük meg, hogy mik is a magyar külpolitika legfontosabb jelenlegi céljai!

A lista első három helyén minden bizonnyal a következő aspirációk állnak: saját helyünk megtalálása a teljes felfordulásban lévő EU-ban, a határon túli magyarok érdekeinek hatékonyabb képviselete, valamint az egyre fontosabbá váló energiabiztonsági kihívásokra adandó megfelelő válasz kialakítása.

Az elmúlt néhány év fejleményei azt sugallják, hogy Ausztria nem, Németország pedig a korábbiaknál kevésbé lehet meghatározó partnerünk érdekeink érvényesítésében.

Ausztria

Az EU-val kapcsolatban kimondott-kimondatlan célunk az, hogy a szervezet adta kereteket kihasználva visszaszerezzük regiós vezetői szerepünket. Bécs ilyen szempontból nem hogy partnerként nem merülhet fel, hanem kifejezetten riválisunk. Az osztrákok ugyanis közel két évtizede nagyon tudatosan a kelet-közép-európai régió "kapujává" építik magukat.

Miközben kisebbségi ügyekben az osztrákok álláspontja többé-kevésbé semleges, határozott ellenérdekeltség mutatkozik az energiabiztonság témakörében is. Ausztria láthatóan más hajóban evez, mint hazánk. Ennek legszembeötlőbb példája az volt, amikor Ausztria a színfalak mögött gyakorlatilag az orosz Déli Áramlat legfőbb szorgalmazójaként lépett fel, jelentősen rontva ezzel az általuk hivatalosan amúgy támogatott, és a többi közép-európai ország számára nagy fontosságú Nabucco esélyeit.

Németország

Németország regionális ambícióink kapcsán elméletileg akár támogatónk is lehetne, azonban a német-magyar viszony rengeteget veszített korábbi különleges jellegéből.

Ez részben az ideológiai ellentéteknek köszönhető. Az elmúlt 12 évben ugyanis szerencsétlen módon rendszerint ellentétes politikai oldalak kerültek kormányra Berlinben és Budapesten. Az Orbán-kormánynak a volt "békepárti", erősen oroszbarát Schröderrel, Gyurcsány Ferencnek pedig második ciklusában a konzervatív Merkel kancellárral kellett volna jól kijönnie. Egyik sem sikerült.

Ráadásul a német külpolitika a 2000-es évek elejére egyértelműen az orosz-német stratégiai partnerség mentén kezdte alakítani keleti politikáját. Ennek egyik legnyilvánvalóbb jele a Gazprom és a nagy német energiacégek közötti egyezségek sora volt. Az oroszokkal való együttműködés pedig Merkel alatt is dinamikusan folytatódik, nem kevés aggodalmat okozva Közép-Európa országainak.

Bár természetesen továbbra is megkerülhetetlen tényező marad, Németország már nem az a stratégiai támaszunk, ami a kilencvenes években volt. Jelentős részben éppen ezért, a német kapcsolat gyengülése miatt kell a magyar kormánynak új irányokba tájékozódnia.

Lengyelország

Lengyelország több okból is vonzó partner lehet. Új tagállamként ők is a helyüket keresik még az Unió struktúrájában, ráadásul saját súlyukat növelhetnék azzal, ha sikerülne a régió összehangolt érdekeinek egyik fő képviselőjeként fellépniük. Az energiabiztonság területén hasonló kihívásokkal néznek szembe, mint Magyarország, továbbá fontos nekik is a keleti határ mentén élő lengyel kisebbségek hatékony érdekképviselete. Lengyelország esetében ráadásul az érdekek egyezésén túl a közismert kulturális és érzelmi kötődés is segíthet minket a szoros partnerség kialakításában.

Persze, semmi sem ilyen egyszerű. Miközben Lengyelország magát középhatalomként definiálja, Magyarország sajnos ettől igen távol van. Budapest számára fontos támasz lehet Varsó, de nem biztos, hogy a lengyelek is tényezőként tekintenek ránk. És míg Lengyelország alapvetően északi állam, addig Magyarország problémái elsősorban Dél-Európához és a Balkánhoz kapcsolódnak. Ezek a hangsúlykülönbségek pedig nehezíthetik egymás céljainak megértését és támogatását.

online surveys


Új irány?

Az első Orbán-kormány által megindított bajor-osztrák-magyar kezdeményezés óta ez, a szoros lengyel-magyar együttműködés gondolata a legkomolyabb magyar külpolitikai újítás. A kezdeményezés sikerét majd az idő eldönti, de a szellemi és politikai bátorság mindenképpen üdvözlendő.

Ha tetszett az írás, csatlakozz a Véleményvezér Facebook-oldalához!

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lastres · http://lehetmas.blog.hu/ 2010.06.01. 09:23:56

Azért a lengyelek önmagukban kevesek. Bővíteni kell a kört, bevenni a románokat, horvátokat és/vagy szerbeket. Aztán a szlovákokat is 10 év múlva, ha lehiggadnak :) És kész a Dunamenti Köztársaság :)

hááááát 2010.06.01. 09:33:53

Szerintem csak Lengyelország lehet a potenciális szövetséges.A többiekkel vagy rossz a viszony, vagy csak csatlós lehetünk a külpolitikájukban.A szlovákoknak biztos nem tetszene egy barátság a két ország között, és érdeke lenne egy kompromisszum kialakitása.Egyetlen dolog az Orbán kormány döntései közt.

Vitéz Kőbányai Világos 2010.06.01. 09:54:31

Az a nagy büdös helyzet, hogy mind geopolitikai, mind gazdasági viszonyai miatt (Észak-Balkán, külföldi tőke függés) hazánk legfontosabb partnere - és jelenlegi talán legkomolyabb vetélytársa - Szlovákia (kellene, hogy legyen). Kérdés, hogy mikor döbben rá erre bárki???

antho 2010.06.01. 09:54:39

Végre egy nem Fidesz-fikázó poszt. A románokról is szívesen olvastam volna, hisz a kérdés nem csak magyar-lengyel, hanem lengyel-román, esetleg lengyel-magyar-román szövetségként vetődik fel.

Bácskai peregrinus · http://img6.indafoto.hu/3/7/65417_30cdde245ca734f3a637b1ad22419b90/5970575_a62b198cb6d4c8fd8a1097667 2010.06.01. 09:54:55

Mivel a régi ex-jugoszlávia egyik utódállamában élő vagyok, látok egyfajta lehetőséget a magyar-horvát kapcsolatok megerősítésére.
A horvátok (a turizmusuk vitathatatlan szerepén túl más egyéb gazdasági ágazatban hasonlóak a magyarországi körülményekhez) barátsága, rokonszenve hasznos lehet közép és hosszú távon. Ott az Unióba történő belépésük miatt is egyféle szövetségesként tekintenek Magyarországra (na meg az annak idején átpasszolt kalasnyikovokért is hálásak...), egészséges nemzeti öntudatuk, hitük pedig példa értékű lehet a mieinknek.
A másik szövetséges Szerbia lehet(-ne), ahol idáig csak a magyarok nem vették észre, hogy hatalmas befektetési lehetőségek vannak a szerb térfélen. Persze, a gazdaság itt sem vasbeton cölöpökön áll, de bátor ember a zavarosban még könnyebben föltalálhatja magát...
Az OTP Bank csak akkor költözött ide, amikor az osztrák, olasz meg német pénzházak learatták a babérokat. A Mol benzinkutak előtt meg az oroszok...
Merni kéne.
Egyébként Szerbiának még a horvátoktól is nagyobb szüksége van az Európa kapuját jelentő Magyarországra.
"...és ha mindez lőn, ahogy írva..." igaza lenne a nagy Bismarcknak: összenő, ami összetartozik.

Pedró27 2010.06.01. 09:55:07

@Lastres: "Bővíteni kell a kört, bevenni a románokat, horvátokat és/vagy szerbeket."

Mondjuk a horvátokat nagyobb eséllyel, mint a szerbeket. A románokat illetően egyetértek, a helyzet javulóban van, a gondolat egyáltalán nem butaság.

Egyébként szerintem az Orbán és a Basescu között már eleve van egy háttér-megállapodás, de ez csak sejtés részemről.

Pedró27 2010.06.01. 09:57:29

@hááááát: "Szerintem csak Lengyelország lehet a potenciális szövetséges.A többiekkel vagy rossz a viszony, vagy csak csatlós lehetünk a külpolitikájukban."

Azért neked is felhívnám a figyelmedet a horvátokra. Kicsi ország, de nem elhanyagolható.

Vitéz Kőbányai Világos 2010.06.01. 10:03:11

A horvátokkal nem annyira értek egyet, de persze bármi lehet. A románok nekem is a 2. legfontosabbnak tűnnek a szlovákok mögött, de nem szabad elfelejteni, hogy a Székelyföld nevű puskaporos hordó most ugyan nyugisnak tűnik, de a székelyek helyzete rohadtul nincs tisztázva, így bármikor robbanhat. Amég nem esünk túl egymás kultúrájának, államiságán, egyéb bogarainak elfogadásán, addig épp a legfontosabb partnereinket zárjuk ki.

Rá Dios 2010.06.01. 10:03:35

Szeretem a lengyeleket családi hagyomány és saját élmények alapján. Kedves, érzelgős, mihaszna népnek tartom őket, akik, ahogy mi a nálunk gyengébbeket, elnyomták akit csak lehetett.

Tisztelem a németeket családi hagyomány és személyes tapasztalatok okán. Magabiztos, büszke, de érzékeny népnek tartom őket, akik nem csinálnak titkot abból - és mert erősek, komolyan is kell venni, hogy - "Deutschland, Deutschland über alles".

Jó volna mindekettőt barátunknak tudni. Ha azonban választanom kell, a németekre szavazok.

ChPh 2010.06.01. 10:14:32

@Bácskai peregrinus: Egyetértek abban, hogy nagy potenciál van Szerbiában, legfőképpen Vajdaságban, számunkra.
A Horvátok bevonása azonban számomra kissé kérdőjel, ők egyelőre a turizmusukkal teszik rendbe az országukat, a külpolitikájukat nem ismerem annyira....

Satya54 2010.06.01. 10:38:45

Mindig megdöbbenek azon, hogy a XXI.században az a leghőbb vágyunk, hogy 'nagyok' legyünk vagy legalább legyen egy nagy barátunk. Nevetséges! Én egy Hollandiához, Ausztriához hasonló kis de jómódú, szolid, kulturált, országban szeretnék élni, ahol az emberek nyugodtan élnek nem hőbörögnek ria-riáznak, dolgoznak, vigyáznak környezetükre, szabadidejükben könyveket olvasnak, színházba járnak, utazgatnak a nagyvilágba, alapból a magyaron kívül két világnyelvet beszélnek és zömében ateisták. Na ez lenne a Nagy-Magyarország ! E helyet a buta, műveletlen bunkók felragasztják kocsijukra a Nagy-Magyarország matricát, és azt gondolják szeretik hazájukat...

old_field 2010.06.01. 10:38:52

@Lastres:
Nem teljesen eredeti, de nagyon jó gondolatok.
Szlovéniát is ide venném.
Hihetetlen módon megnövelné a régió hatékonyságát, érdekérvényesítését , ha sikerülne 1 normális alapokra épített összefogás.
És talán a mini "nemzetállamok" is rájönnek, hogy mennyivel fontosabb a szomszédokkal történő jó viszony/összefogás, mint 1 távolabbi nagyobb ország
támogatása. Persze ez utóbbi sem hátrány, de nem sokat ér, ha mellette a szomszédba meg nem szívesen megy át az ember.

pikkbubi 2010.06.01. 10:39:04

@Vitéz Kőbányai Világos:

sztem a román magyar kapcsolatok aránylag sinen vannak (természetesen a két nép unszimpátiáját leszámítva, amivel kezdeni kell vmit)

csak hasonlítsd össze a román és szlovák viselkedést 2sállampolgárság/trianon/magyar zászló/autonómia/ stb kérdésében...

Vitéz Kőbányai Világos 2010.06.01. 10:51:32

@pikkbubi: Az aránylag a kulcs. 6-8 éve a magyar-szlovák kapcsolattal volt hasonló a helyzet. Bármelyik bármikor robbanhat, és amég ez így van, addig nem lehet normálisan megalapozni semmit.

SándorSzabolcs · http://karma.blog.hu 2010.06.01. 11:09:56

Románia, Németország, Lengyelország, Szlovákia, Horvátország, Szerbia. Nagyjából ebben a sorrendben. Románia teljesen egyértelműen a legfontosabb szövetségesünk lehetne, gyakorlatilag mindenben azonosak a geopolitikai érdekeink (igen, még a kisebbségek esetében is, lásd Moldávia).

Alamio 2010.06.01. 11:48:00

Jó írás, de nem teljeskörű, és nem fröcsög semerre. Korrekt. A teljeskörű képhez sokkal hosszabb poszt kellett volna, gondolom az olvasói érdeklődés megtartása miatt nem írtál a balkánról (ahol valóban fontosak lehetünk a nem-eus államoknak), az orosz-magyar viszony definiálásáról, szlovéniáról, vagy éppen az EU-n kívüli Ukrajnáról. A németekkel kapcsolatos véleményeddel nem feltétlenül, és maradéktalanul értek egyet. Pl. most Merkel a kancellár, és Orbánnal nem hiszem, hogy komoly ideológiai ellentétei lennének. Az, hogy energiapolitikai kérdésben a Németek megengedhetik maguknak a külön utas eljárást, a két ország viszonyára nem muszáj, hogy hatással legyen. A Kék Áramlat, és a Nabucco nem szükségképpen egymást kioltó tényezők. Értem, hogy az energialobbik szerint az, viszont politikailag jó a több lábon állás, az EU-ban ezért is fogalmazódott meg. Nem csak az Oroszok zárhatják el a csapot, hanem majd a másik is- ezért fontos lehet mindkettő. A kezdeményezőkészség pedig valóban dícséretes, de nálam ez alapvető. Az más kérdés, hogy máris felüdülés a szoci kormányok zérus külpolitikájához képest.

akur 2010.06.01. 12:18:16

Véleményvezér, ez egy igazán jó poszt gratulálok, kultúrált jó meglátású. Nem vagyok egy nagy Orbán fan de azt gondolom tetszik a határozott és más irányba is mutató külpolitikája. Nem feltétlenűl kell a nyugat seggét nyalnunk( eddig sem volt belőle hasznunk) egy erős közép-kelet európa nagyon komoly befolyást adhat. Persze én is egy "kis ausztriát " képzelgek Magyarországról sztem el is érjük majd.Remélem. Sajnos Szlovákiát nem látom ebben a körben amíg Ficó ott őrjöng, bár amitől fél az előbb utóbb bekövetkezik. Lehet hogy nélküle fog megalapozódni ez a tengely aztán nekimehet mindenkinek de hiába. Szóval jó ilyenek is látni az indexen. Köszönjük.

julios 2010.06.01. 12:21:58

@Béla Bácsi: Grüss Gott! Minden kapuban. Ausztria kicsit sem hasonlítana Ausztriára, ha nem volna szívében keresztény.

Lengyelország: szintén.

Szerintem, Vajdaság (autonóm tartomány) lenne aktuálisan a legfontosabb mozgástér, tehát: Szerbia! Lengyelország és Horvátország, és más szempont alapján Románia rögtön második. És Ausztria.

Valamit viszont kell kezdeni Franciaországgal, mert egyrészt az USA számára egyértelműen Európa=Franciaország és "csatolt részei", másrészt egy csomó területen ütközünk a mezőgazdaságban pl., ahol értem én a franciák kemény fejét, de ez így nem jól van.

v2peti 2010.06.01. 12:54:20

A horvátokkal mindenképpen fontos lenne a jó kapcsolat. A szerbek tettek két gesztust. 1. autonómia, ha nem is olyan, mint anno, a Vajdaságnak (a románoknál vagy a szerbeknél ez vörös posztó sajnos) , 2. az útlevél nélküli átjárás. Ezeket díjazni kéne.
A szlovéneknek, annak ellenére, hogy egy normális nép, mégis túl gyengének látom a kapcsolatot, erősíteni kéne. Pedig a kikötő miatt sem árt, ha jóban vagyunk velük.
A románoknál meg a szlovákoknál egy magyarbarátabb kormányra kéne várni (autonóm erdély és szlovák nyelvtörvény és állampolgársági törvény eltörlése).

Circus 2010.06.01. 13:24:00

@v2peti:
A szlovének NAGYON szeretnek bennünket, pont a kikötő miatt, ők tényleg jó példa. Ráadásul gazdaságilag ugyan jóval jobban állnak, de lényegesen kisebbek.

Fent már írták Horvátországot és Szerbiát, simán lehetnénk egy fontos láncszem, már csak a közös határ miatt az ő EU integrációjukban.

Románia szintén, most, köszönhetően a magyar-szlovák verbális adok kapoknak is, most csendben vagyunk, ők kb ugyanaz, mint Szlovénia, csak fordítva.

Ukrajna - bár a lengyelek itt versenytársaink, őket is megpróbálhatnánk elkapni, amint az Unióba igyekeznek.

És szépen, lassan, ha már mindenki benn lesz, megszületik Nagy-Magyarország :)

Ha nem megy erővel, próbáljuk ésszel.
Fog az menni.

Pedró27 2010.06.01. 13:31:46

@Béla bácsi: "Mindig megdöbbenek azon, hogy a XXI.században az a leghőbb vágyunk, hogy 'nagyok' legyünk vagy legalább legyen egy nagy barátunk."

Egyébként a vagy szó két oldalán egymást kizáró opciók vannak. Pont azért akarjuk folyton, hogy legyen egy nagy barátunk, mert kicsinek érezzük magunkat.

Én nem azt mondom, hogy nagyok legyünk, hanem hogy merjünk a méretünknek megfelelően fellépni a nemzetközi politikában.

"Nevetséges! Én egy Hollandiához, Ausztriához hasonló kis de jómódú, szolid, kulturált, országban szeretnék élni, ahol az emberek nyugodtan élnek nem hőbörögnek ria-riáznak, dolgoznak, vigyáznak környezetükre, szabadidejükben könyveket olvasnak, színházba járnak, utazgatnak a nagyvilágba, alapból a magyaron kívül két világnyelvet beszélnek és zömében ateisták."

A holland típusú kulturáltságba szerintem az is beletartozik, hogy nem akarod megszabni, hogy a többség úgy gondolkozzon, ahogy te. Például legyen ateista.

"alapból a magyaron kívül két világnyelvet beszélnek"

Ehhez csak annyit, hogy hajlamosak vagyunk túlbecsülni a nyugati népek idegennyelvtudását. Ezt részletesebben is kifejthetném, de nem tartozik szorosan a témához.

vic 2010.06.01. 14:31:36

érdekes felvetés és logikusnak is tűnik a gondolatmenet...bár nyilván nagy része spekuláció, feltételezés...
kicsit tovább gondolva nem lepődnék meg ha hirtelen a Román, Szerb esetleg Horvát politikusokkal találnánk közös célokat... a magyar kisebbségekkel kapcsolatos puhább álláspont mind2 területen utalhat erre is... Románia ugyancsak elég nagy és az EUban alulértékelt ország, Szerbia pedig most nagyon igyekszik... Érdekes, hogy ausztria mintájára Csehországnak mennyire nem érdeke velünk a kapcsolat tartás, teljesen mások a céljaik, és ez jogosnak is tűnik... a Visegrádi tengely kezd meggörbülni...kvázi bumeráng alakúvá alakul...
Magyarország területi mérete alapján valóban kis ország, ám az új "nem a határ számít, a nemzet nagysága" kicsit lehet nőni, nem mellesleg kooperációra, annak vezetésére kényszerít...
Ez alapján érdekes lesz/lehet Szlovákia új helykeresése... tipp: nagyon teperni fog Csehország mellett/után...
Még egy gondolat: van még egy tradicionális barátunk a tágabban vett régióban: még egy alul nagyságához képest alulértékelt ország: Törökország... spekuláció az egész, de nem lepne meg, ha hirtelen oda is elutazna Viktorunk...
Az mindenesetre végre becsülendő mindenképp, hogy nem sodródunk, hanem valamit irányitani is próbálunk és nem Berlusconi csajain keresztül...

kM 2010.06.01. 14:31:46

A blogpost jó, annyival egészíteném ki, hogy a németek nem tettek le rólunk, a partneri viszony hűvösebb lett, mint mondjuk a Kohl - Antall időkben (még ide tartozik Horn is), ám a magyar választásokat követően a nagy német lapok ilyen címekkel számoltak be az eredményről: "Egy új esély a német-magyar együttműködésre".

A németek amellett, hogy aktívan bizniszelnek az oroszokkal, nem tettek le arról, hogy utánaeredjenek pl. a Stasi egykori pénzeinek. Ám mivel a Gyurcsány-Szilvásy duó nagy hajlandóságot nem mutatott az NDK titkos pénzeinek magyarországi csatornáinak feltérképezéséhez, a viszony hűvösebbé vált, ám meg nem romlott, lásd kecskeméti Mercedes-beruházás, ami jelenleg Európa legnagyobb zöldmezős beruházása és építkezése.

Orbán célja Lengyelországban nem a németek gyengítése, hanem egy stratégiai szövetség kiépítése Közép-Európában, amibe idővel be kell vonni a horvátokat, a szerbeket, a románokat és a cseheket is.

Vitéz Kőbányai Világos 2010.06.01. 14:31:57

@Pedró27: Ajjaj, megint a régi nóta! Az ateisták nem hagynak minket Istentől fogva bírálni, törvénykezni, kormányozni, tehát ránk kényszerítik a világnézetüket! Jajjj, mi szegény vallásosak!!! Nem világos, hogy ez hol sántít? Ezt részletesebben is kifejthetném, de nem tartozik szorosan a témához.

Egyébként nyelvtudásilag tényleg nyakig vagyunk a szarban, szigetnyelvnek lenni egyszerűen szopó. Ez még nem jelenti azt, hogy nem kell próbálkozni. Diák évek alatt lehet menni külföldre, lehet olvasni a neten angolul, meg legalább a közoktatás által nyújtott - rendszerint silány minőségű - idegennyelv órákra be lehet járni. Ettől még nem fogunk hamarabb megtanulni németül, mint akármelyik holland szellemi fogyatékos, de ártani azért nem fog!

Zb74 2010.06.01. 14:32:17

Alapvetően korrekt írás, igazán tetszett. De szerepel benne egy furcsa mondat:

"Míg az előző húsz évben minden kormányfő első útja Nyugat-Európába, többnyire Németországba vagy Ausztriába vezetett, addig Orbán most saját közép-európai régiónk egyik országába utazik."

Már meg ne haragudj, de Németország és Ausztria éppúgy Közép-Európa része, mint Lengyelország vagy Magyarország. Elismerem, hogy a háborút követő évtizedekben a vasfüggöny miatt leginkább Nyugat- és Kelet-Európában gondolkoztunk - s így Közép-Európa országaira is ráaggattuk a "nyugati" vagy a "keleti" jelzőt -, de így húsz évvel a kétpólusú világrend felszámolása után az égvilágon semmi sem indokolja, hogy pl. Ausztriára nyugat-európai államként tekintsünk.

Táltos.TV · http://www.taltos.tv 2010.06.01. 15:02:16

Úgy gondolom, majdnem logikus, hogy természetes szövetségeseink lehetnének azok a népek, akikkel lehúztunk majdnem ezer évet egy közös királyságban.

Tudjuk, ezt sokan kényszerházasságként élték meg, de azért csak ismerjük egymás rigolyáit, kultúráink, szokásaink között pedig elég sok az átfedés, ami ennyi közös év után nem is csoda.

Ráadásul a többséggel a kommunista érát is ugyanabban a blokkban húztuk le, így most ugyanazokkal a társadalmi, gazdasági problémákkal küszködünk. A Szlovénia, Horvátország, Szerbia, Románia, Szlovákia, Ausztria államcsoportból az osztrákok azért erősen kilógnak. Ami 100 évvel ezelőtt a Habsburg uralkodóház volt, az most az osztrák bankok tőkéje, akik a térség minden államában domináns szerepet játszanak a tőkekihelyezés területén, ezért a problémáink és az érdekeink nem ugyanazok.

Megmondom őszíntén, a lengyel kapcsolatot sem igazán értem. Igen, vannak történelmi előzmények, van egyfajta szimpátia is a két nép között. Viszont aki figyelemmel kísérte a lengyel politikát az elmúlt egy évtizedben, az egy eléggé önzőnek, erőszakosnak, bigottnak tűnő viselkedést láthatott, amellyel a lengyelek akár mindenki mással szembementek. Számomra időnként úgy tűnik, mintha a jelenlegi lengyel politikai elit azt a célt tűzte ki volna maga elé, hogy Lengyelországnak európai nagyhatalommá kell válnia. Nem vagyok róla meggyőződve, hogy ebben az esetben ők egy jobb választás, mint pl. a németek...

Pedró27 2010.06.01. 15:02:24

@Vitéz Kőbányai Világos:

Bocsáss meg, de te nem velem vitatkozol, hanem valamivel, amit a véleményem mögé képzelsz.

"Ajjaj, megint a régi nóta! Az ateisták nem hagynak minket Istentől fogva bírálni, törvénykezni, kormányozni, tehát ránk kényszerítik a világnézetüket! Jajjj, mi szegény vallásosak!!!"

Mikor írtam én ilyet?

"Nem világos, hogy ez hol sántít?"

Mivel én nem írtam ilyet, ezért nem.

"Ezt részletesebben is kifejthetném, de nem tartozik szorosan a témához."

Szerintem sem, úgyhogy hagyjuk is.

Pedró27 2010.06.01. 15:15:25

@Vitéz Kőbányai Világos: Amit a nyelvekről írtál, azzal nagyrészt egyetértek, annyi kiegészítéssel, hogy nem a szigetnyelvvel van a baj, hanem az aktuális világnyelvektől (nagyrészt indoeurópai nyelvek) való nagy nyelvi távolsággal. A kínai nem szigetnyelv, mégsem hiszem, hogy egy kínai könnyebben tanulna meg angolul, mint mi, és mindketten sokkal többet szívunk ezzel, mint mondjuk egy holland.

julios 2010.06.01. 16:05:42

@Táltos.TV: Szerintem nem igazán tudunk egymás világlátásáról. Mit tudtok a Péter-hegyi csatáról pl? Azt a horvátok hasonlóan élik meg, mint mi Mohácsot (csak ott mi nyertünk velük szemben...).

De ez a kérdés nem stratégiai partnerségről szól, legföljebb diákcsere téren lehetne erőltetni valamit, de annál meg van fontosabb dolgunk is.

Vitéz Kőbányai Világos 2010.06.01. 18:08:02

@Pedró27: Béla valszeg tényleg rosszul fogalmaz. A nyugati szekularizáció legfőbb eleme nem az, hogy sokan ateisták, hanem az, hogy nem akarják vallási alapon intézni a közügyeket. Szemben pl. az itthoni helyzettel (nyakig ülünk az olyan törvényekben, amikre semmi indok azon kívül, hogy "mert az isten, meg a biblia). Na ettől vagyok paranoiás, de lehet, hogy egyetértünk.

PS: Euráópában kb csak úgy lehet az ember szigetnyelv, hogy nem indoeurópai (kivéve, ha baszk). Ha 800 millióan vagy, akkor meg mindegy, hogy tudsz e angolul. Nekünk 12-13 millióan annyira nem mindegy.

_andris 2010.06.01. 21:02:17

Valószínűleg éppen az az évszázados jó viszony alapja, hogy Lengyelország északi-balti irányultságú ország, mi meg arccal délnek-balkánnak vagyunk, köztünk meg ott vannak azok a nagy hegyek (ill. most már Szlovákia), úgyhogy sosem léptünk nagyon egymás lábára, csak a hátunkat vethettük egymásnak. Az Unión belül egy hasznos és jó együttműködéshez is alapul szolgálhat ez a helyzet.

mikénehavóna 2010.06.02. 07:54:46

Ha jól emlékszem, a lengyelek is kaptak egy harapásnyit Árva megyéből 920-ban.

autista haramia 2010.06.02. 12:03:08

A Varso-Budapest tengely kiepitese egyertelmuen jo otlet. Viszont itt azert, attol fuggetlenul, hogy valoszinuleg mind a politikusok mind a kozvelemeny a ket orszagban baratsagosan viszonyulnak egymashoz, egyelore egyaltalan nem tisztazott, hogy mi menten epithetunk egy kozos erdekszferat. Ma nincs se itt se Varsoban koncepcio arra, hogy mi lehetne a mi nagy kozos projektunk, mint Nemetorszagnak es Franciaorszagnak a vas es acel volt. Hogy a kulpolitikai erdekeink legalabbis nem fenyegetik egymaset, az nagyon keves ket olyan allamnal akinek lenyegeben nincs beleszolasa a vilagpolitikaba (mondjuk ez leginkabb rank ervenyes). A lenyeg, hogy igazi gazdasagi, ipari, energia es kulturalis programok hadjat kene felepiteni, hogy a spontan szimpatian tul valami konkret is tortenjen. Ha ez sikerulne, akkor viszont tenyleg egyertelmu, hogy egy laza Mitteleuropa felelesztese lenne az igazi cel amiben mi elvben valoban kulcsszerepet tudnank jatszani az eszak-del k.europai orszagok kozt (a baltikumtol a fekete tengerig)... ha mar eleve kivallo kapcsolataink lennenek a kornyezo orszagokkal kulon-kulon es eros gazdasagi szalak fuznenek ossze. Ez viszont egyelore 2 nem letezo tenyezo. Csak hat itt is megjegyeznem, hogy a kis allamoknak ertelemszeruen nagy allamokkal kell baratkoznia, hogy egyaltalan eletben maradjanak, ebbol viszont az adodik, hogy egy sor fuggosegi rendszer letezik a region beluli kicsik es a region kivuli nagyobb tamogatoik kozott es eleg irrealis azt kepzelni, hogy konszezus jonne letre 10, 15 kis k.europai allam kozott, arrol, hogy kozosen valasszuk a nagy partnereinket, hogy a szavunk tobbet nyomjon a latban amikor veluk targyalunk. Az alternativa az lenne, ha kozulunk szuletne egy nagyhatalom, akihez igazodunk es ez meg lengyelorszag, romania vagy ukrajna (akik erre a szerepre egyaltalan meretre elegek lennenek) helyzeteben is emberolton belul elkepzelhetetlen. Ezert kilatastalan egy igazi, integralt es eros Kelet/Kozep Europa amit sok pici dobna ossze. Ezert marad a masik ut, ergo hogy legalabb 2 v 3 regios orszaggal egy "specialis kapcsolat" kiepitese, es jo szomszedsagi viszony a tobbiekkel. Utoljara, meg megjegyeznem, hogy a nemet-centrizmusunk (nem csak Mo, hanem a regionk egeszeben) nem sok joval kecsegtet: Nemetorszag kulpolitikaja ma egy onmagara visszahuzodo ter, ahol max a nagy orszagokkal valo viszony (Kina, USA, Oroszok, Franciak) jelent valamit. Ezert erdekes lenne kiprobalni, ha Kozep-Kelet Europa mondjuk Franciaorszaggal kezdene szorosabb kotelekeket apolni: Parizs kulpolitikaja sokkal expanzivabb ma mint Berline, a franciak mindenkepp orulnenek ha a kontinentalis nagyhatalom szerepeben tudnak tetszelegni, az eroforrasaik megvannak, hogy ez nekunk is profitaljon, es ha a nemetek erre berijadnak, akkor max ok is elkezdenenek foglalkozni velunk. Ha ugy erezzuk, a nemet-orosz olelest szeretnenk elkerulni, akkor ugy mint ok gyakorolhatnank nyomast Berlinre a francia vonallal. Mindez viszont csak egy bekes es gazdasagilag viragzo ter-idoben kepzelheto el, ahol van idonk novekedni, epitgetni, egymast kostologatni, erre viszont keves kilatas van mivel pont a vilag nagy politikai egyenulyainak az atrendezodeset eljuk meg amikor radikalis valtozasok alhatnak be egyik percrol a masikra es egyertelmuen csak a nagyok es a feltorekvo oriasok strategiaja donti el, hogy egyaltalan mi lesz a kovetkezo status quo ami ugy-ahogy garantalna a beket.

Satya54 2010.06.03. 10:17:29

@Vitéz Kőbányai Világos: Valóban rosszul fogalmaztam, igaz akarattal sarkítottak a témát. A XXI. századi Magyar Köztársaságnak semmi köze Istenhez és a Bibliához. A hit a vallás személyes ügy otthon kell tartani, rosszabb esetben a templomban. Egy lengyel simán 'elbeszélget' egy horváttal, nekünk meg van néhány száz jövevény szavunk.
Anno a cocialismusban párszor jártam Szlovákiába. A boltban kérdezték, magyarból jövök? Magyarország az Amerika mondta a boltos. Miért? Mert akkor hozzájuk képest sokkal-sokkal jobb volt a helyzet itthon. Így is lehet nagy, elismert az ország, ha egyszerűen jobb ott élni. Magasabb az életszínvonal, normális, kulturált emberek, szép gondos környezetben élnek ott. Csak ennek megvalósítása nagyon macerás. Dolgozni kell keményen, tanulni kell keményen, szolidaritást kell vállalni másokkal stb.stb. A bunkónak sokkal egyszerűbb felragasztani egy Nagy-Magyarország matricát. Oszt' Jó napot!

nick grabowski · http://fpa-mcc.blog.hu 2010.06.03. 20:08:43

@autista haramia:

"A lenyeg, hogy igazi gazdasagi, ipari, energia es kulturalis programok hadjat kene felepiteni, hogy a spontan szimpatian tul valami konkret is tortenjen."
Gazdaságiról és ipariról nem tudok sokat, de energiai együttműködés készül, és a kulturális sem halt meg: a Magyar Ösztöndíj-Bizottságon kívül a Visegrádi Alapon keresztül is lehet egész komoly összegekért pályázni (az Alap költségvetését talán egy évvel ezelőtt emelték meg 25%-kal).





Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
  • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
  • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
  • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
  • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
  • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
  • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
  • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása