Véleményvezér

vv

Forint: ma este eldől!

2010.06.07. I 86 komment I Címkék: fidesz varga mihaly allamadossag matolcsy kosa

Ma este, amikor Orbánék előállnak az új programmal, valami igazán nagy dobással kell előrukkolniuk. A hazánkat finanszírozó külföldi hitelezőknek elfogyott a türelme. (Fotó: Pelsőczy Csaba/fidesz.hu)

Hűha. Ez a pár nap igazán ijesztő volt!

Mi történt?

Kósa Lajos és Szijjártó Péter kis híján bedöntötték a forintot, és ha szombaton nem Varga Mihály, hanem megint valamelyik magyar belpolitikában edződött "szakértő" nyilatkozik, le is húzhattuk volna a rolót. Úgy tűnik, a kormánynak egy ekkora felfordulásra volt szüksége ahhoz, hogy végre leüljön és döntsön gazdaságpolitikájának fő irányvonalairól.

Közben egy hét kormányzás sem kellett hozzá, és kiderült, a Fidesz megbízott gazdasági vezetője nem volt felkészülve arra, ami rá várt. Ismerjük el: nagyon nehéz örökséggel kell szembenéznie, és különösen kiélezett nemzetközi helyzetben foglalta el posztját. Ettől azonban még a tény tény marad: ez a cipő eddig nagynak bizonyult neki.

Mit örökölt a Fidesz?

Valóban hiba volna nem felismerni, hogy mennyire nehéz helyzetet örökölt az új kormány. Ha biztosan el akarja kerülni az adósságcsapdát, a magyar gazdaságnak növekednie kell, méghozzá az új körülményekhez képest gyorsan. A növekedést pedig az elmúlt nyolc évben teljesen beégetett strukturális problémák (adók szintje, állami bürokrácia minősége, oktatás helyzete) rendkívüli módon visszafogják. Ugyanakkor ezeknek az akadályoknak a leküzdése sok-sok pénzt, óriási állami kiadást igényelne.

Sajnos nincs szerencsénk. Míg tavaly ilyenkor még nagyobb játéktér lett volna a költségvetési hiány IMF és EU által is jóváhagyott növelésére (a fenti jelentős átalakítások finanszírozása érdekében), addig ma - nem kis részben a görög válság miatt - ez már nem opció.

Egy sor piszok nehéz dilemma előtt áll a kormány.

De hol van a kormányos?

Úgy tűnik, a miniszterelnök azt gondolta, hogy majd Matolcsy György lesz a megfelelő ember a problémák kezelésére. A Véleményvezér első reakciója pozitív volt, de már egy hét után látni lehetett, amit mi is próbáltuk jelezni: sem Matolcsy, sem az esetleges alternatívái nem töltik be azt a szerepet, amire szükség lenne. A magyar gazdaságnak ugyanis nincs kormányosa.

web surveys


A kampány alatt, ha vonakodva is, de még mindenki elfogadta, hogy a Fidesz semmit nem árult el gazdaságpolitikai elképzeléseiről. Cserébe viszont igencsak felfokozott várakozás előzte meg a győzelem utáni első nyilatkozatokat.

Ahelyett azonban, hogy a győzelmet követően kiállt volna valaki, hogy ismertesse a kormány átfogó gazdasági elképzeléseit, csak Matolcsy ötletelésszintű és ijesztően félig rágott gondolatait ismerhettük meg a devizahitelekről vagy éppen a leszorítandó kamatokról.

Aki azt várta, hogy az óriási Fidesz-győzelemmel együtt végre egy erős kormányost is kap a magyar gazdaság hajója, annak csalódnia kellett. Az elmúlt pár hét alapján úgy tűnik, ez a hajó igencsak sodródik.

A hazánkat finanszírozó külföldi hitelezőknek pedig mára elfogyott a türelme.

Megértik-e?

A hétvégi balhé minden bizonnyal örökké elválaszthatatlan lesz Kósa Lajostól és Szijjártó Pétertől. Ha az elmúlt három hónapban a Fidesz elképesztő fegyelmezetten kommunikált, akkor mégis hogyan engedélyezhette bárki is a fenti két embernek, hogy ebben a témában így nyilatkozzanak?

Felelősségüket kár volna vitatni, ám a probléma gyökerét korántsem ők jelentik. Hanem azok, akik egészen egyszerűen nem mérték fel helyesen a magyar és a világgazdaság jelenlegi helyzetét.

Ugyanis sokkal alapvetőbb gondok vannak. Például: hogyhogy nincsen egy publikus vízióval rendelkező arca a gazdaságpolitikának, ha egyszer a minket finanszírozó befektetők már egy hónapja erre várnak? Hogyhogy nem volt egy gazdasági akcióterve a Fidesznek, amikor legalább egy éve tudják, hogy ők veszik át a kormányrudat?

online surveys


Talán ez a mostani felfordulás még időben jött. Talán sikerül megértenie valamennyi illetékesnek, hogy nem lehet még egyszer ilyen orbitálisat hibázni. Talán belátják, hogy ma este, amikor a kormányülésen előállnak egy új programmal, már valami igazán nagy dobással kell előrukkolniuk.

Ha tetszett az írás, csatlakozz a Véleményvezér Facebook-csoportjához!

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

véleményvezér · http://velemenyvezer.blog.hu 2010.06.07. 09:40:48

Hozzászólás előtt olvasd el moderációs elveinket!
velemenyvezer.blog.hu/2010/05/25/moderacios_elveink

SiKom 2010.06.07. 09:42:04

Indexen cikk:

"várakozásuk szerint legalább egy jelenlegi euróövezeti tag törlesztésképtelenné válik. Andrew Lilico, a Policy Exchange nevű kutatóintézet főközgazdásza kijelentette: Görögország "biztosan" leáll az adósságtörlesztéssel,"

GARFIELD13 2010.06.07. 09:42:50

Szerintem az első szavazás névsora hiányos, mert nem látom a két legalkalmasabb "pártonkívüli" gazdasági szakembert akiknek már megfelelő tapasztalata van a magyar válságkezelésben.
Az lenne az igazán sokkoló bejelentés, csak nem a külföldnek, hanem... :-)))))
Álmodik kínjában a devizahiteles ...

agyvihar · http://agyvihar.blog.hu/ 2010.06.07. 09:43:09

Nem kell nagy dobás, egyelőre mondhatják azt, hogy kényszerűségből folytatják a Bajnai-felé vonalat. Ezzel nyernének némi időt, és addig kitalálhatnák az új koncepciót.

A külföldnek nem volt baja Bajnaiékkal, úgyhogy ha egy ideig még ugyanaz megy, akkor azzal megelégszenek valószínűleg.

2010.06.07. 09:43:21

Tényleg peche van a Fidesznek. Ha nincs a görög válság, meg az előző évek magyar stiklijei talán többet elnéztek volna nekik.
De ez nem mentség, mert mindezt ők is tudták!

A Főnöknek meg megmondhatnár már valaki, hogy nem a Mennyei Birodalmat, hanem a Magyar Köztársaságot irányítja.

antonov 2010.06.07. 09:43:46

Nem lehetséges, hogy a "nem oligarcha" Csányinak tettek ezzel a hazaárulásszerű kijelentésekkel szívességet a fiúk, hogy olcsón visszavásárolhassa a saját részvényeit? (Az OTP is hatalmasat zuhant órákra)

Gabriel Potter 2010.06.07. 09:43:57

Kérdés, hogy bénázást, szétbeszélést, szimpla hülyeséget, avagy olyasmit látunk aminek a hátterét nem kötötték az orrunkra? Lehetséges hogy a Fidesz két meghatározó embere sok hónap fegyelmezett összetartás után épp a hét végén zavarodott meg? Avagy most üzentünk valakiknek valamit? Lássuk hogy nyit a tőzsde. Mindenesetre nem rossz jel hogy egy jelentéktelen ország kormányzati pozícióban sem lévő politikusának egy konferencián elhangzott megjegyzése világméretű "pánikot??" de legalábbis vezető híreket gerjesztett. Tárgyalási pozícióink ezek szerint legalábis bíztatóak.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.06.07. 09:44:09

"a Fidesz megbízott gazdasági vezetője nem volt felkészülve arra, ami rá várt. Ismerjük el: nagyon nehéz örökséggel kell szembenéznie"

Például azzal, hogy végre egyre többen felismerik a a FIDESZ ígéretei és a valóság között tátongó szakadékot? Nézem a poszt második szavazását: Egy hét Orbán kormány elég volt ahhoz, hogy felértékelődjön Bajnaiék tevékenysége :-)

hááááát 2010.06.07. 09:44:23

Azt hangoztatták 4 évig, hogy a kormány hazudik.Na a gazdasági kérdésben nem hazudtak.

Igazából az tetszene, ha megkérnék a Bajnait mint független szakértő segitse a nemzetgazdaság munkáját kb fél évig.Segitséget kérni nem szégyen, de hülyének nézni a választók 68%-át több mint felelötlenség.

skyone 2010.06.07. 09:44:36

Magyarország hitelezői (11 bank és biztosító akik kizárólagos joggal kartellben vásárolhatják az államkötvényeket, ún. elsődleges forgalmazók) sokkal jobban tudják, hogy hányadán áll a gazdaság, mint akárki más, Orbánék is ellenzékiségük alatt is folyamatosan tisztában voltak a gazdaság állapotával. Az IMF elképesztő mélységű adatközlést kér és kap, delegációi évente jelentést készítenek az országról. Fidesz, Mszp... strómanok.

midnight coder 2010.06.07. 09:44:50

Vicc hogy a statisztika szerint az a Bajnai kormány ért legjobban a gazdasághoz aki lényegében semmi mást nem csinált, csak a Megyó-Fletó kormány elkúrásai közül vont párat vissza. Ezzel szemben az előző Orbán ciklus volt az egyetlen ami nagy vonalakban sikeresnek volt mondható gazdaságilag.

Link Elek 2010.06.07. 09:45:00

sok cikk foglalkozik Mo-val
jellemzo cimek:
Hungary Playing Political Games on Debt‎ - New York Times
Asian markets tumble on fears over Hungary‎ - The Associated Press
Analysis: Hungary faces struggle to regain trust of markets‎ - Reuters
Hungary faces 'grave situation'‎ - Financial Times

www.google.com/search?hl=en&safe=off&tbs=nws:1&q=Hungary&aq=f&aqi=g10&aql=&oq=&gs_rfai=

kerbaim 2010.06.07. 09:45:37

Ma este eldől. Holnap meg kiderül: mti.hu/cikk/482726/

Tissotorak · http://tissotorak.blog.hu 2010.06.07. 09:45:49

Valószínűleg nagyon is volt akcióterve a kormánynak, amit ma meg is ismerhetünk (illetve két éve kiszivárgott Orbán megszólalása Kéri klubjában), ehhez készítette elő a terepet a két majomarcú. Ha már ennyire meg volt tervezve, valószínűleg shortoltak is egyet a srácok...

Wasan 2010.06.07. 09:46:13

Ácsi

Ez egy tudatos próbálkozás volt a Fidesztől, hogy leteszteltje a pénzpiacok, az EU/IMF és minden érintett reakcióit. A napnál is világosabb, hogy összehangolt kommunikációs lépés volt két vezető (de nem gazdasági vonalon mozgó) fideszes politikus bevonásával az államcsődös duma. Ugye azt senki nem gondolja komolyan, hogy az Orbán által vaskézzel igazgatott Fideszben ilyen fontos kérdésben ilyen veszélyes időkben szijjártó péterek és kósák önjárókká válnak és gazdaságfilozófiai kérdésekben nyilatkozgatnak:)

Fideszék tisztán akarták látni, hogy akkor nekiállhatnak e Matolcsy-féle hiányelengedő, kicsit lazító gazdaságpolitikának vagy sem. Hitelezőink meg brutálisan a tudtunkra adták, hogy ennek esélye nincs, meg ne merjük próbálni. Azóta a Fidesz vezérkar a prominens hazai gazdasági vezetőkkel ül valahol egy szobában és azon törpölnek, hogy akkor mégis honnan kellene az adócsökkentéshez összekaparni a lóvét. Ennyi a történet az én olvasatomban.

Magg (törölt) 2010.06.07. 09:46:27

Nicsak, nicsak!
Milyen érdekes!
Az eddig szavazók 65%-a a Bajnai kormányt jelölte be a gazdasághoz legjobban értő kormánynak!

Az biztos, a Fidesz két nap alatt hihetetlen nagy kárt okozott, ezt a fideszhívőknek is be kell látniuk!

Nincs egyetlen emberük sem, aki képes lenne kézbevenni és irányítani a gazdaságot!
Se tervek, se koncepció, csak lerágott csontok ráncigálása és a másikra mutogatás!

Pofánverték a devizahiteleseket is, egyenes következményként munkahelyek helyett gerjesztik a munkanélküliséget, a forint jelentős leértékelődése okán ezerrel mennek majd fel az árak - nos, ez igazán remek kezdés!

Gratulálok elvtársak... izé... urak!

Briff 2010.06.07. 09:46:57

Ha azt mondják, hogy "további szigorítás segítségével tartható a hiány", akkor tapsol a piac, ha azt mondják, hogy "a jelenlegi politika folytatásával nem tartható a hiány", akkor meg kétségbeesik. Közben meg ugyanazt jelenti a kettő.

gogosb 2010.06.07. 09:47:11

Ne gondolja senki, hogy Kósáék véletlenül nyilatkozák azt amit. Ha valamiben jó a Fidesz, akkor az a kommunikáció. Bepróbálkoztak Brüsszelben egy kis pénzért és nyomatékosították, hogy ha nem kapunk akkor hellén szindróma. Nem jött be. Jöhet a B terv.

TBal 2010.06.07. 09:47:37

Szerintem az lehetne az igazán hatékony dobás, ha Oszkó Pétert kérnék fel a gazdaságpolitika arcának. Kár, hogy Amerikától még messze vagyunk, ahol az új kormányok átveszik arégiekről a jól teljesítő minisztereket.

Lehet, hogy a blogíróknak nem olyan kedvező a véleménye Oszkóról meg Bajnairől, de nekik igazán komoly hitelük van külföldön.

Pékszakállú Henceg 2010.06.07. 09:48:00

Máig tartja magát az a parlamenti folyosói pletyka, mely szerint azért kellett 200-ben kétéves költségvetést készíteni, mert az MNB elnöknek kinevezett Járai helyére lépő Varga Mihály nem volt alkalmas a feladatra. Ennek ellenére én most a Varga Mihályra szavaztam, inkább ő legyen a gazdaságpolitika feje, mint Matolcsy a magas (vagy inkább szándékosan alábecsült) inflációs, gyenge forintos gazdaságpolitikája.

Krajcs · http://uralicowboy.blog.hu 2010.06.07. 09:48:08

Most akkor váltsam még ma vissza dollárt, vagy ráér? ;)

1116001 2010.06.07. 10:18:55

www.origo.hu/uzletinegyed/hirek/20100607-raszolt-az-eu-a-kormanyra-a-forintgyengules-utan-a-wall.html

"A Wall Street Journal ugyanakkor idéz egy nemzetközi tisztviselőt - aki a lap szerint ismeri a költségvetés helyzetét, valamint a magyar kormány tárgyalásait a Magyarországnak hitelt nyújtó Nemzetközi Valutaalappal és az EU-val -, és ő azt állítja, hogy ezek a 7-7,5 százalékos számok "abszolút félrevezetőek". A névtelenül nyilatkozó tisztviselő szerint ha Orbán nem tenne semmit az állami kiadások féken tartására, akkor is csak kicsivel haladná meg a hiány a 3,8 százalékot."

Chicano 2010.06.07. 10:19:23

A Bajnai vonalat nem lehet folytatni, mert ők is csak kínkeservvel tudták idáig a felszínen tartani az országot. Valószínűleg komoly megszorításokra van szükség, ezt hagyták Orbánék nyakába. Ezt próbálták meg kommunikálni múlthéten, ez sikerült elég sután. (Az is lehet hogy így tervezték, majd az emlékirataikból kiderül.) Rendkívül nehéz helyzetben van az új kormány mert ha beismeri hogy mennyire rossz a helyzet (és szinte biztos hogy többé-kevésbé rosszabb mint amit Bajnaiék terveztek) akkor azért büntetik az országot, ha meg ők is elmutyizzák a valós adatokat akkor később duplán veri le rajtuk a piac. Jó megoldás nincs.

Artie 2010.06.07. 10:21:07

Ugye, hogy nem elég arról beszélni, hogy de nekünk van ám programunk, hanem annak a programnak lennie is kell valahol. De nincs.

Ezeknél még a Bajnaiék, de még a Fletóék is jobbak voltak. A baj az, hogy én ezt megmondtam, mégsem hitt nekem senki.

Köszönjük!

Artie 2010.06.07. 10:29:47

@midnight coder: Sorolnád őket? Rohadtul erőltetem az agyam, de 2000 óta nem jut eszembe egy kormány egy sikeres gazdasági intézkedése sem.

Chicano 2010.06.07. 10:29:54

@Artie: Már elnézést, de szerintem ez a programjuk része. Valószínűleg Brüsszelben próbáltak átverni valamit (gondolom a nagyobb hiányt), majd kiderül mekkora sikerrel. Még nagyon az elején vagyunk a dolgoknak, egy hete vannak kormányon.

Rwindx 2010.06.07. 10:31:54

Nos aki azt gondolja, hogy 3 nap alatt lehet kitalálni mit lehet tenni az országgal az téved, már rég ki van találva, csak vannak olyan elemei amit nem mindenki nyelne le simán. Vélhetően azért szólalt meg a két jómadár hogy ezzel előkészítse a terepet annak amit holnap jelentenek be. Azzal nem számoltak és ez hiba, hogy a két nyilatkozatnak milyen mértékű nemzetközi visszhangja lesz.

El lehet olvasni Baksa Roland írását
index.hu/gazdasag/magyar/2010/06/07/a_nyugdijra_es_a_bankok_penzere_faj_a_fidesz_foga/
Ő valószínűleg jól megközelítette mi is a szándék.

És ezzel teljes is a kép, ugyanis nem lesz megszorítás, adócsökkentés is lehet, az államháztartási hiány is csökkenhet. Továbbá valószínűsíthető hogy a bejelentést követően viszonylag gyorsan visszaerősödik a Forint.
Persze azért ennél is többet kell tenni, de első lépésnek jónak mondható.

Ramaty 2010.06.07. 10:34:42

Chicano:"A Bajnai vonalat nem lehet folytatni, mert ők is csak kínkeservvel tudták idáig a felszínen tartani az országot. Valószínűleg komoly megszorításokra van szükség, ezt hagyták Orbánék nyakába."

Szerintem meg nem. Szerintem meg az van, hogy a fideszszavazóknak le kell számolni az illuzióval, hogy itt majd jön egy "profi", "igazmondó" kormány és mindent rendbe tesz.

tcom 2010.06.07. 10:36:43

@Chicano:

Csakhogy itt szó sem volt "ha"-ról. A Fidesz ígéretek nem "ha"-val kezdődtek, hanem a szín tiszta ígéretekkel.
Semmi más nem tért vissza, mint a Gyurcsányi átverős politika csak nemzeti szalaggal van körbetekerve és félhülyéket engedtek a kormányrúdhoz. Folytatódik az egymásnak ellentmondó ötlethalmaz, felelőtlen, betarthatatlan ígéretek. Olyan, mint Matolcsy egy középiskolában nem lehetne tanár. Varga Mihály reálisan gondolkodik, de nem karizmatikus, nem elég erőszakos még is ő a legjobb a lehetséges jelöltekből.
Az külön tragédia, hogy még megtippelni is nehéz mit talál ki Orbán ma este, miközben csak egy lehetőség van, folytatni Bajna politikáját. Persze lehet a nyugdíjpénztárakat "shortolni", de akkor 10 év múlva lesz szarban az ország, lehet eljátszani a jövőt.

hunTomato 2010.06.07. 10:38:05

lássuk be ez oszkó és bajnai ajándéka az orbán kormánynak az 1 éves b@sztatásért: Matolcsy emlékeztetett, hogy az egész éves pénzforgalmi államháztartási hiánycélnak május végére már több mint 80%-a összejött, ennek ellenére a 3.8%-os deficit a cél.

Megfigyelo 2010.06.07. 10:42:04

@hulye_kocsog: Mindig előbb a kiadások vannak a kltségvetésnél, aztán a bevételek. Ez minden évben így volt, és minden évben huhogmak miatta. (Az állami bevételek túlnyomó többsége november - decemberben érkezik.)

SiKom 2010.06.07. 10:54:51

@Megfigyelo:
kar hogy ez nem igaz. Tavaly ugy korrigaltak, hogy nyaron AFAt emeltek 20-rol 25%ra, emlekszel??

szcsongor 2010.06.07. 10:54:54

@Megfigyelo: igen, ezen mindenki elcsodalkozik, es mindig el kell mondani, hogy eloszor vannak a kiadasok, aztan ev vege fele a bevetelek, vagyis ezert jon ossze minden evben meg az elso felevben a tervezett hiany nagy resze.

fogatlan_provokátor 2010.06.07. 11:03:27

Tökéletesen tisztában voltak a gazdasági helyzettel, a költségvetési bizottságon át a postaládákban landoló titkos adatokig. A piac szabályait, működését is ismerik, az önteltségük nagyobb mint kellene. Azt hitték, kormányon is ugyan úgy beszélhetnek sületlenségeket mint ellenzékben. Hát nem! Azonnal megkapják rá a választ, és még jobban fognak figyelni a trükközésekre, amit honorálni is fognak, de azt nem teszik ki az ablakba.
Mostantól felelőséget kell vállalniuk a szavaikért, és nem elég a nem. Nem kell megszorítás, adót csökkentünk rogyásig, lesz pénz mindenre csak válasszatok minket. Mert azzal taroltak. Innen kezdve meg is kell tenni amit mondanak, a látványpolitizálás, a szimbolikus intézkedések kevés lesz.

pannonfunk 2010.06.07. 11:03:46

Ez mennyire egy reális vízió?

- Gyengítjük a forintot, kb 300 Ft/Euro-ig. Kikényszerítünk egy alapkamatemelést. A bankok az alapkamatemelést nem realizáltatják a betétesek kamatain, cserébe adóznak az államnak. Tervezett bevétel 100 milliárd HUF + ez még felpörgeti az exporton keresztül a gazdaságot

- 16%-os egykulcsos adó lesz. Ez persze növelné a belső fogyasztást, ami inflációgerjesztő, ugyanakkor a devizahitelesek szívása miatt meg csökkenne a fogyasztás, a kettő talán kompenzálja egymást

- Találnak 100-200 milliárd forint eszetlenül eltapsolt pénzt a költségvetésben. Én mindig ezt mondtam, hogy ennyit nem nehéz találni (autópálya dupla áron, egyéb korrupció). Magánnyugdíjpénztárakkal valamit trükköznek, onnan lehet még bevétel, ami kompenzálja a 16%-kos adókulcs miatti bevételkiesést. Esetleg további megszorítások lesznek. De fejben számolva nem egy irgalmatlan nagy pénz esik ki, ha 32-ről lemegy 16-ra a kulcs, talán 200-400 milliárd Ft, durván saccolva.

És vegyük észre, hogy kész vagyunk. Ami tetszetős lenne, az a következő: a forint ócsításával gyakorlatilag egy burkolt vagyonadót vezetnének be, amit a banki különadón keresztül hajtanának be. Hiszen akinek van devizahitele, az vett valamit, ergo van vagyona. Most a devizahitelt tengerparti nyaralásra eltapsoló barmokkal nem számolunk. Cserébe lesz adócsökkentés. Magam mindig is támogathatónak tartottam a vagyonadót kombinálva jövedelemadócsökkentéssel.

Ami hiányzik még, az a kkv-k helyzete, a kkv-k is el vannak adósodva devizában. Nekik is kellene valamit nyújtani, mondjuk a munkáltatói járulék további csökkentését vagy ilyesmit. Vagy azt mondják, hogy az a kkv aki nem exportra termel vagy nem exportőrnek dolgozik be, az sajnos kampec, ez az ára a szerkezetátalakításnak. Nem tudom, hogy ez hányadrésze a kkv-knak.

belekotty 2010.06.07. 11:03:54

Csak csendben megjegyzem, hogy Katona Tamást a PM közigazgatási államtitkárát Gyurcsány kirúgta, mert a Katona nyilatkozta az újságoknak hogy a PM számai valósak voltak - amit Varga is megkapott - csak Gyurcsány mondott mást.
Aztán jött Bajnai, kijelölte pénzügyminiszternek az Oszkót, aki körbenézett a PM-ben mint friss miniszter és a Katona 24 óra múlva újra államtitkár volt.

KG2000 2010.06.07. 11:08:37

Végre egy olyan "Véleményvezér" írás, amely nem Tóta W. stílusában íródott, hanem Magyarország érdekeit is figyelembe veszi az index érdekein túl (az index érdeke álatlánosan véve az, hogy a hőbörgéssel látogatókat vonz).

Szerintem egyáltalán nem hátrányos az, ha a Fidesz így nemzetközi figyelmet kelt, ha valóban megnyugtató megoldást talál majd a problémákra. Elvégre a választók nemcsak Gyurcsányt, az MSZP-SZDSZt, hanem Bajnait is leváltották. Meg kell értenie a világnak, hogy a nép nem Bajnai II-t választott és azt is, hogy mindent lehet másképp csinálni úgy is, hogy egyben az megfelel a hitelezők alapvető elvárásainak.

A kormányról: én nagyon-nagyon hiányolom belőle Járait.

lyesmith 2010.06.07. 12:06:18

Érdekes a szavazás eredménye. Eszerint a Bajnai kormány sokkal inkább szakértő a gazdaságban mint az Orbán kormány. Illetve Varga Mihály nak kéne irányítani a gazdaságot.

Chicano 2010.06.07. 12:06:33

@Hahóöcsi: "Szerintem meg az van, hogy a fideszszavazóknak le kell számolni az illuzióval, hogy itt majd jön egy "profi", "igazmondó" kormány és mindent rendbe tesz. "

Ez nem a fidesz szavazók "illúziója" hanem az egész ország érdeke. Maximum azt tartom illúziónak hogy ezt azonnal megteszik. Aki ezt hitte az valóban nincs tisztában a realitásokkal. Én bízom benne hogy még ebben a ciklusban stabilizálni tudják a helyzetet és az országot egy növekedési pályára fogják állítani. Mindenkinek joga van ebben kételkedni, de annyit azért megismételnék hogy ma egy hete vannak kormányon. Korai még bármilyen következtetést levonni. De ha hosszú távon nem lesznek sikeresek akkor ennek az országnak nincs több dobása.

Doubledeceker 2010.06.07. 12:06:51

Legalább fél éve, egyesek szerint 2 éve tudják, hogy ők fognak kormáynozni.

Ebből az is következi, hogy remélhetőleg elég jól átgondolták mit fognak tenni, de úgy tűnik azzal nem számoltak, hogy az EU és az IMF bekeményít, úgy szerettek volna osztogatni, hogy a hiányt hagyják elszállni.

Mondjuk én személy szerint örülök, hogy ezt nem lehet megtenni, mert mindig ebből voltak a bajok.

Így most egy új helyzet van, és máshogy kell kilábalni a bajból, viszont ezt valahogy a pó'gárok torkán is le kell tolni.

Na kiváncsi vagyok mi lesz a találmány.

Rwindx 2010.06.07. 12:07:35

@szcsongor:
Ez ebben a formában nem igaz.

A bevételek folyamatosan jönnek, év végén valamivel több jön. A cégek a munkavállalók után fizetendő adókat, járulékokat havonta fizetik. A mikrocégeknél nagyobb cégek az ÁFA-t szintén havonta fizetik, a kisebbek negyedévente. A társasági adó fizetési határideje május 31, negyedévenkénti adóelőleggel. A jövedéki adót havonta kell bevallani sé befizetni. Év végén van pár adózónak adófeltöltési kötelezettsége, mint pl az EVA-soknak.

Lehet kihagytam ezt azt, de szerintem a bevételeknek legalább a 90%-át lefedtem.

Chicano 2010.06.07. 12:07:54

@tcom: "Csakhogy itt szó sem volt "ha"-ról. A Fidesz ígéretek nem "ha"-val kezdődtek, hanem a szín tiszta ígéretekkel. "

Nem, ebben tévedsz. Olvass vissza. Mindenhez hozzátették hogy "ha az ország helyzete ezt megengedi", azt meg csak akkor fogják megismerni ha csináltak egy átvilágítást. Másrészt már többen leírták itt előttem hogy nem ötletelésről van szó, nyilván bepróbálkoztak valamivel és a piac azt jelezte vissza hogy nem vevő az ötletre. Ezt próbálja a balliberális sajtó nagy kudarcnak előadni. Valószínűleg van B meg C tervük is. Majd ha év végén háromszáz forint fölött lesz az Euró akkor érdemes elgondolkodni hogy mit csináltak rosszul.

KG2000 2010.06.07. 12:09:04

Végre egy "Véleményvezér" cikk, amely Magyarország érdekeit is figyelembe veszi és nem Tóta W. stílusában írodott. Tudni kell, hogy egy újság érdekei nem feltétlenül egyeznek meg az ország érdekeivel: egy újságnak botrányt kell kiabálnia, különben elsüllyed.

A helyzetre visszatérve: szerintem hosszú távon hasznos ez a kavarcs, amit a Fidesz kreált nemzetközi szinten. Nyilvánvaló, hogy egy országot nagyon sokféleképpen lehet kormányozni, nincs egyetlenegy üdvözítő út. A világ most már tudja, hogy vége az MSZP-SZDSZ Gyurcsány-Bajnai korszaknak. Az nem működik, hogy 100%-ban az lesz, amit a hitelezők akarnak különösen akkor, ha az előző kormányok "elfelejtették" közölni a néppel a feltételeket. A komcsik azt harsogják itt, ezen a fórumon is, hogy a Fidesz szakemberei ismerték a helyzetet. Ez csak féligazság. Az igazság az, hogy hiába mondta Járai Zsigmond vagy a Fidesz 2006 környékén, de előbb is, hogy a kormány hamisít, Barroso és pénzügyi biztosa, Almuria (vagy mi a neve) és a nemzetközi pénzvilág, beleértve az IMFet és az EUt 100%-ban Gyurcsánynak adott hitelt. Hogy Gyurcsány nem hamisít. Éppen ezért alapvetően igaza van a Fidesznek.

Megfigyelo 2010.06.07. 12:09:20

@pannonfunk: A devizahitelek túlnyomó többségét olyan szerényjövedelmű családok vették fel, amelyeknek így sikerült lakáshoz jutniuk - pl. vettek egy használt panell-lakást.

Chicano 2010.06.07. 12:10:16

@KG2000: "az index érdeke álatlánosan véve az, hogy a hőbörgéssel látogatókat vonz"

OFF: Így van. De nincs is evvel baj amíg ilyen blogokat tesznek ki, itt legalább lehet értelmesen vitatkozni. Viszont mostanában előszeretettel kirakják a semmilyen színvonalú anyázó blogokat is. Vajon megéri számukra a színvonalesés? Az hogy néhány ezerrel többen kattintsanak a blog.hu-ra mert valamilyen ordenáré prosztósság van kirakva onnan a címlapra?

pokesz70 2010.06.07. 12:10:57

@KG2000:

Bajnait nem váltotta le senki, mivel ő eleve kikötötte, hogy csak 1 évre vállalja. A figyelemfelkeltést meg ne keverjük össze a hitelvesztéssel. GyF és Bajnai 3 év alatt 11-ről 4-re vitte le a deficitet. Persze, ehhez megszorítások kellettek, hiszen a csődközeli helyzet is az osztogatás miatt keletkezett, vagyis visszavették, amit korábban adtak. Járait meg ne nagyon hiányold, MNB elnökként ott okozott kárt, ahol csak tudott.

Teljesen egyértelművé vált az, amit már minden józan paraszti ésszel megáldott ember eddig is tudott. A fidesz 8 éven át semmi mást nem tett, csak mindenre nemet mondott, mindent megekézett. Nem azért, mert jobbat is tudott annál, amit a ballib kormány tervezett, hanem puszta demagógiából és pártérdekektől vezérelve. 8 év semmittevésre ítélték az országot, miközben fogalmuk sincs, hogy mi mást lehetne tenni, mint amit Bajnai csinált. 16%-os SZJA? Ez pörgetné fel a gazdaságot? Ugyan már hogyan? Vissza akarnak térni ahhoz a stratégiához, ami már 98-2002 között is bukásra volt ítélve, hogy felpörgetik a belső fogyasztást? Nem inkább a vállalkozásokat kéne segíteni, a beruházási kedvet növelni? A 16% SZJA csak arra jó, hogy a zemberek száját befogja, a gazdaságnak viszont óriási terhet jelentene (hacsak nem adóztatják meg 16%-kal a minimálbért is, de az elég merész lenne és sok-sok munkahelybe kerülne).

lifelike 2010.06.07. 12:11:09

legalább itt, ezen a szavazáson megkapta bajnai azt az elismerést ami jár neki, kár hogy nem fideszes a srác

Chicano 2010.06.07. 12:11:27

Illetve az előbbieket megtoldanám avval hogy minden cenzúrának ellensége vagyok, de láthatólag ennek a blognak a színvonalán (a beírásokén) nagyon dob hogy előzetesen moderálva vannak a hozzászólások.

geszvat 2010.06.07. 12:12:16

@Magg:
Sorolnád, pontosan milyen károkat okozott? 200 Ft-tal magasabb lett a törlesztőd? Aki 4-5 évre vett fel nagy összegű CHF alapú hitelt 2008-ban, az tényleg peches. Aki korábban vette fel, az kb. egálban lesz a végére a Ft-osokkal, aki meg 20 évre vett fel az egyrészt idióta, másrészt addig még sok víz lefolyhat a Dunán, egy hosszabb távú célért tevékenykedő gazdaságpolitika addig többszörösen visszahozhatja a mostani veszteségeket.
Ja, hogy pár hónapig esetleg nem megy lejjebb az import LCD TV-k ára? Telibe szarom, majd veszek jövőre, vagy még később.
A részvénypiac pedig annyira turbulens az utóbbi időben, hogy lehetetlen megjósolni, a két nap verbális piactesztelés nélkül hová jutottak volna az árfolyamok.

gpetersz 2010.06.07. 12:12:36

Na, ez egy korrekt elemző cikk. Én is remélem, hogy végre a homlokukra csapnak a fiúk...

eremita 2010.06.07. 12:12:51

A világ vezető politikai és gazdasági lapjaiban péntek óta Magyarország a fő téma. Sajnos nem pozitív értelemben. (A FIDESZ droidok figyelmébe: nem Bajnai volt kormányát és annak gazdaság politikáját kritizálják) Ez ezért nem semmi. 1956 óta ezt a teljesítményt kis hazánknak egyszer sem sikerült elérnie.

Csak emlékeztetőül írom, a következő szavakat, amelyeket Varga mondott még áprilisban:
"..akár 300-400 milliárd forint kamatot is megtakaríthat az ország önmagában azzal, hogy hiteles, nagyobb legitimációval rendelkező kormánya lesz..."

Na ez bejött, csak éppen fordított előjellel.

Andal 2010.06.07. 12:13:30

"Míg tavaly ilyenkor még nagyobb játéktér lett volna a költségvetési hiány IMF és EU által is jóváhagyott növelésére (a fenti jelentős átalakítások finanszírozása érdekében), addig ma - nem kis részben a görög válság miatt - ez már nem opció."

Ezúton is köszönöm Bajnaiéknak, hogy nem voltak tavaly vagy tavalyelőtt előrehozott választások, hogy nem voltak lépések a strukturális problémák megoldására.

Ehelyett "utánam az özönvíz" felkiáltással átadták Orbánéknak a kormányt egy csomó megoldatlan problémával, "lerágott csonttal" (by Oszkó) :ÁSZ szerint 130-170 milliárddal kevesebb lesz az adóbevétel, költségvetési tanács szerint még úgy 200 milliárdos kiigazítás kellene, kórházak 150, máv, malév, bkv külön-külön közel 100 milliárdos tételei, önkormányzatok 1000 milliárd feletti adóssága stb.

Erre jött a görög válság, az új magyar kormánynak már nincs semmi mozgástere, alkupozíciója a hitelezőkkel, szívhatunk meg fizethetjük vissza a Megyó-Feri-Bajnai által felvett és eltékozolt hiteleket. Köszönöm szépen elvtársak, lehet jól röhögni a fideszen, hogy ő sem képes ezt a trágyadombot eltakarítani.

dögölj meg 2010.06.07. 12:13:39

Brit közgazdászok mondják : 5 éven belül megszűnik az
Euro-övezet ! Hiába no,ez a Kósa- Szijjártó páros nem
akárki !

bonebear · http://cinca.blog.hu 2010.06.07. 12:13:48

A mai cikkek alapján megint csak azt látom, hogy szűklátókörűen pénzügyi jellegű ügyeskedéseken törik a fejüket, amitől a reálgazdaság mit sem fog változni.

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2010.06.07. 12:14:02

@Magg: "Pofánverték a devizahiteleseket is, egyenes következményként munkahelyek helyett gerjesztik a munkanélküliséget, a forint jelentős leértékelődése okán ezerrel mennek majd fel az árak - nos, ez igazán remek kezdés!"

Jujj, de egyoldalú...

Másik oldal: az exportáló magyar vállalatok most nagyon jó áron tudták beváltani eurójukat, ezért többletbevételhez jutottak, a szlovák-határmenti áruházak igencsak kaszáltak a hétvégén, ezért igencsak megnyomják a tollat a héten rendeléseknél, ennek örülnek a beszállítók is, akiknek lehet, új munkaerő szükséges a megnövekedett rendelés kielégítéséhez... és a külföldi turista is több forintot kapott eurójáért, ezért lehet, hogy hozzánk jön nyaralni, mert most olcsóbbak vagyunk.

Könyörgöm, felejtsük már el ezt a gyenge forint=rossz, erős forint=jó kitételeket! Mindkettőnek megvannak az előnyei és hátrányai! Mindezt Kósától függetlenül!

pneumónia 2010.06.07. 12:14:50

Nem értem mi ez a hiszti...
Mikor 310 volt az € mindenki lapított. Ez a mostani helyzet pont olyan, amire tipikusan nem lehet jót mondani. Ha a szende szűzksilány lelkű befektetőknek (akik nagy része gazember, pénzéhes pióca) megmondják őszintén mi a szitu akkor az nem jó, (lehet bezzegelni) de ha hazudnak hogy minden okés, akkor meg hiteltelenné válnak... Vélemények szerint, hátra kell dőlni és meglátjuk. Viszont szánalom hogy egyesek 8év (365x8 nap 2920 nap) totál dilettantizmusát, összevetik 5 kemény nappal, ugyan kérem :) Hirtelen lett itt majdcsak 10 millió gazdasági szakember :))) Őszintén megmondom még, hogy nekem is van hitelem, és mikor felvettem szóltak hogy devizás olcsóbb de van kockázat, szóval az élet tele van döntésekkel... Én nem segítenék a devizásoknak pont. Nagy része autóhitel v jóléti, ha nem tudja fizetni ne legyen úr, > tömegközlekedés kész...

turulpina 2010.06.07. 12:15:37

Én csak azt nem értem, hoy a fidesz és velük együtt matolcsy is 8 éve készülnek vissza a hatalomba.

Ennek a nagy nekicihelődésnek frankón az a végeredménye, hogy:

- nem volt ismert gazdaságpolitika a választás előtt;
- nincs azóta se;
- matolcsy egy kibaszott mukkot nem tudott még böfögni a választások óta;
- két rongyember dönti a forintot bőszen (nyilván a vezénylőtábornok jóváhagyásával), miközben azt hiszik, ha tovább ócsárolják a gazdasági helyzetet, azzal csak gyúrcsányoznak egyet, minden következmény nélkül?

Továbbá nem értem azokat sem, akik szerint haj de jól teszik a fijúk a dolgukat, hogy így kiigazítják az €-árfolyamot 300-ra, úgy is ez a jó.
- miért jó a 300-as árfolyam?
- kinek jó?
- több embernek / gazdasági szereplőnek jó, mint rossz?
- miért nem 307, hanem 300, hogy jött ki?

És végül: tényleg azt hisszük, hogy ha játsszunk egyet a forinttal és főleg, az ország iránti pénzügyi bizalommal, az egy jó geg, amivel odabaszunk a karvajtőkének?
Ilyen rég volt tavaly szeptember-október, amikor sokan csak röhögtek, hogy az a "kis pénzügyi korrekció még jót is tesz a spekulánsoknak", aztán csak kiderült, hogy a pénzpiacnak van hatása a reálgazdaságra? Emlékszünk még az elbocsátásszámlálóra, ami napi ezreket ugrott?

turulpina 2010.06.07. 12:18:17

@geszvat: feltételezem, neked napelemes autód van.

lyesmith 2010.06.07. 12:26:31

@geszvat: Menj be a Tesco-ba és számold össze az importból származó termékeket. Na azoknak MINDENEK felmegy az ára. Meg az áramnak, meg a benzinnek, földgáznak.

Chicano 2010.06.07. 13:05:22

@turulpina: "két rongyember dönti a forintot bőszen (nyilván a vezénylőtábornok jóváhagyásával),"

Drága polgártársak, mi a rossebről beszéltek? Egyrészt volt már az euró 310-is Gyurcsány alatt, másrészt ha ránéztek a mai trendre láthatjátok hogy éppen erősödik a forint. Mire fel ez a nagy vergődés? Úgy beszéltek itt mintha már 500 forinton járna az euró. Jelen állás szerint (most 286 a közepe) kb. 10 forinttal drágult az euró az egy héttel ezelőttihez képest. Nem kéne már abbahagyni ezt a műpánikolást?

52 · http://52nap.blog.hu 2010.06.07. 13:05:43

Azt kell mondjam, butaság arról beszélni, hogy milyen nehéz helyzetet örökölt a FIDESZ. Ugyanis egy olyan helyzetet örökölt, amit pontosan ismert, amikor eddig "csontvázat említettek" akkor eddig is ismert tételek kerültek elő. Egy olyan helyzetet örököltek, amiben úgy érzik: rosszabbnak kell festeni a helyzetet, még akkor is, ha ezzel ártanak az országnak, hiszen ellenkező esetben a hitelességük kérdőjeleződik meg.

A hitelességük kérdőjeleződik meg, és bizony nem tenne jót a FIDESZ helyzetének az sem, ha kiderülne ők is szépen végighazudtak pár évet. Ha sokan végiggondolják ez árthatott az országnak eltűnhet a társadalmi támogatottság.

Anélkül nem lehet nagy reformokat csinálni, mert lehet tüntetés, sztrájk, népszavazás, stb. és ennek minden következménye, ami árt az országnak.

Ellenben a társadalmi támogatottság megtartásához folytatják a hazudozást az árt az ország helyzetének és előbb-utóbb kiderül.

Ez a helyzet valóban az elmúlt 4 vagy akár 8, vagy akár 20 év öröksége. Csakhogy ezt a helyzetet a FIDESZ maga építette fel. Nem kis segítséget kapva a Köztársasági Elnöktől.

A világban természetes az, hogy egy politikus nem teljesen őszinte az ígérgetés kapcsán, a politikai hazugságok, csúsztatások a politika velejárói. Sikerült egy olyan képet felépíteniük ami ezt halálos bűnként mutatja be. Ez szűkítette a mozgásteret, a lehetőségeket.

Amit a hiányosságokról írsz, az szép és jó, de egészen biztos az is, hogy a mostani helyzet is árt a kormány társadalmi támogatottságának, szűkíti a későbbi lehetőségeiket.

Tovább megyek: A FIDESZ attól van bajban, hogy Bajnai és az MSZP nem osztogatott, nem könnyített, nem próbálkozott gazdaságélénkítéssel, azt mondta nincs erre esély, de a hiánycélt tartani lehet.

A FIDESZ kénytelen tartani a hiánycélt, és kénytelen elismerni, hogy nincs pénz gazdaságélénkítésre. Csakhogy a gazdaságélénkítést, a költekezést, ennek a lehetőségét eddig a FIDESZ emlegette.

Ha a Bajnai által jelzett forgatókönyv megvalósul, a FIDESZ által korábban jelzett irány amit mindenki számára szükségesnek állítanak be pedig nem, nem kell külföld felé görög módra korrigálni, az a FIDESZ hitelét alááshatja.

Ha ez bekövetkezik, akkor valóban nagyon nehéz helyzetben lesz a FIDESZ.

Chicano 2010.06.07. 13:05:52

@lyesmith: Az hogy minden importból van részben a hazai ipar tönkretételének eredménye. Az meg hogy drágulni fog egyáltalán nem biztos, mint fentebb írtam az egy hetihez képest 10 forinttal drágább az euró és a forint ma már erősödik. Ezt simán be fogják nyelni a teszkó-féle hipermarketek, többe kerülne az átárazás mint amennyit nyernének rajta. Persze azért lehet pánikolni, nem feltételemül kell hogy zavarjanak a tények.

pokesz70 2010.06.07. 13:07:02

Lassan mondom, hogy a fidesz fanclub is megértse. Nem a forint és a BUX zuhanása a nagy baj (előbbi a devizahiteleseknek és az importőröknek nem egy áldás, utóbbi már komolyabb probléma), hanem a hitelvesztés. Ami a gazdasági világban pontosan forintosítható (ld. Varga 3-400 milliárdja). 2006 után folyamatosan javult az ország megítélése, még a csődközeli helyzetben is, amit most sikerült 2 nap alatt szétzúzni.

Iustizmord 2010.06.07. 13:17:11

kossuth-térre tervezett bizonytalan ideig tartó dzsemborimhoz keresem meghasonlott, átkúrt, hülyének nézett ésw kihasznált választópolgártársaimat, "Vesszen Orbán", "Matolcsy Tajarodj" és "Égjen a TV-székház" jeligére.

mindeki hozzon: turulos, árpádsávos zászlókat, vörös csillagokat, sarlót, kalapácsot, molotov.koktélt, megfelelő feliratokkal ellátott transzparenseket (2006-os ősziek is jók lesznek)

az elnyomó kormány terror-rendőrsége bevetése esetére gázálarc, rohamsisak, hoki-, enduro- vagy amcsi futtball mell- és hátvédő, kesztyű, csúzli ajánlott

Szíjjártót és Kósa Lajost jelképező woodoo-bábúról a szervezők gondoskodnak.

a múltat végképp eltörölni ! rabszolgahad, indulj velünk ! ez a harc lesz a végső ! jó szerencsét ! kitartás! szebb jövőt !

Magyarok Népe Nemzeti InternacionalistaFelszabadító Össznépi Összefogásának Népfrontja

szcsongor 2010.06.07. 13:17:40

@Droli: Te meg csak azt felejted el, hogy Magyarorszag sokkal tobbet importal, mint exportal, vagyis osszessegeben a gyenge forint ROSSZ.

geszvat 2010.06.07. 13:17:56

@lyesmith:
Százalékot számolni tudsz? A piactesztelés előtti hetekben 275 Ft körül mozgott az euró, most 285-290 Ft három napja. Egészen pontosan hány százalékkal fog szerinted emelkedni szerinted az import termékek ára a szapult amatőrség miatt?

A piaci tendenciákat nem napokban mérik, röhejes a sápítozás, amit levágtok. Ha holnap(után) visszaáll az euró 275 Ft körülire, akkor elkezditek a fordított hisztériát?

Doctor Klauße 2010.06.07. 13:18:31

Hát két verzió van:
1. A Fidesz tudja mit csinál és ezzel az igencsak fura kommunikációval az IMF-et meg az EU-t akarja lefejni, átverni meg trükkök százait bevetni.
2. Kicsit beleolvastak Vargájék a nemrég megkapott kormánypapírjaikba és ekkora "csontvázra" nem számítván nem nagyon tudják mit csináljanak, időt akarnak nyerni.

Reménykedjünk, hogy akármelyik is az igaz, lesz tervük, vagy kigondolnak valami megoldást, engem az sem zavarna, ha Bajnaival meg Oszkóval karöltve eszelnének ki valamit, csak ne legyünk szarba:S

Iustizmord 2010.06.07. 13:58:07

@valaki ellopta a nevem: te azt feltételezed h a kormány / fidesz tudja mit csinál. pedig ez alapvető tévedés.

Yasashi Tanuki 2010.06.07. 13:58:24

Ha a külső kényszer miatt átalakítják a pazarló önkormányzati rendszert és átalakítják a szociális rendszert úgy, hogy segély csak a kertjét művelőnek járjon kizárólag rászorultsági alapon és végre jobban megérje dolgozni akkor már megérte elviselni a válságot. Kényszer nélkül ezekre, ismerve a magyar mentalitást, nincs esély.

turulpina 2010.06.07. 13:58:37

@Chicano:

esetleg arról beszélünk, hogy jelen esetben a forintgyengülés _kizárólagos_ okozója a hazug, de főképp felelőtlen fidesz-kommunikáció?
Sem külső, sem belső gazdasági körülmény nem áll a forintesés hátterében, csak a két rongy ugatása (amely nyilván jóváhagyott belső fideszes szándékon alapszik).

52 · http://52nap.blog.hu 2010.06.07. 15:08:29

@valaki ellopta a nevem: Szerintem van azért lényegesen több lehetőség is.

Amúgy, ha tudják mit csinálnak az nem az IMFnek szól. A gyenge forint versenyképesebbé teheti a magyar gazdaságot, jót tehet az exportnak, a hazai idegenforgalomnak.

Ellenben árt az importnak, kevesebb magyar utazik külföldre.... Kevesebb pénzt költünk el így külföldön. Ha a forintgyengítéssel a lakosságra plusz terheket pakolva akarják javítani a versenyképességet, akkor akár szándékos is lehet a piac sokkolása.

Továbbmegyek: Ha javul a versenyképesség, akkor a munkahelyteremtéshez munkaerő is kell, nem árt kirúgni sok embert a közsszférából, hogy a jó időben, jó helyen legyen a sok munkaerő.

A vasárnapi nyitvatartást tervezi korlátozni a KDNP? Csomó embert kirúgnak a kereskedelemből, ellenben aki vasárnap vásárolna az vagy talál megoldást (kisbolt), vagy ha kifogyott valamiből és enni akar, elmegy egy étterembe...

Vendéglátás, idegenforgalom erősítése, amit a sport is tovább erősít majd.

@geszvat: De nem is egyetlen elszólás hatásaiban. Ez főleg egy szándékos forintgyengítés esetén érdekes kérdés. Ami ugye jól is elsülhet, de igen veszélyes megoldás.

herbert 2010.06.07. 15:09:21

@szcsongor: értékre nézve ez egy éve nem igaz. de tény, hogy sok olyan dolgokat importálunk (energia, nyersanyagok), ami a forint gyengesége mellett erősen gerjeszti az inflációt, és csökkenti az exportált késztermékre a gyenge forint miatt extraprofitot (csak a hozzáadott értékben jelentkezik az árfolyam gyengesége miatti haszon).

jzs · http://kyokushinblog.blogspot.com 2010.06.07. 15:09:44

A szavazási eredmények itt a blogon elég sokatmondóak :)))) tehát: Matolcsynak annyi! Amikor belengette a turizmust, mint az előre menekülés nagy lehetőségét, akkor meglepődtem. Ez vagy nem tudja mit beszél vagy nagyon hülye. Érdeklődve figyelem, hogy mások is kezdik leírni, mint fajsúlyos gazdaságpolitikust. Ez nagy ciki. Akár időhúzás, akár csak netto tehetségtelen. Lehet, hogy tudatos tesztelése zajlott a piacoknak. De ez akkor is pusztítja a miniszter arcát. Akkor is, ha nem ő mondja, csak a párttársai. Nem tudom hány húzása van még ezen a téren az új csapatnak. Nálam megvolt a kettő, ha jön még egy, akkor megyek elkezdem tölteni a homokzsákot én is....

Várúr 2010.06.07. 15:10:47

@Chicano:
700egynéhány milliárd forint a jelenlegi államháztartási hiány. Ezt nem a Fidesz hozta össze. David Cameron brit miniszterelnök szerint a szigetország a csőd felé tántorog. Görögök fizetésképtelenek, portugálok, spanyolok majdnem, Romániában durva nyögdíj-és jövedelemcsökkentés. Ehhez képest az összes spekuláns, a parlamentben a szocik, stb. egy szóvivő és a debreceni polgármester miatt ugatnak. Az árfolyamcsökkentés "befektetői körökben" nyilván betervezett volt. Elismerem: jól jött Kósa/Szíjártó benyögése. Jót tett a sok feledékeny által utólag istenített Gordonkának is. Lesz itt ballib hirig bajtársak.

Várúr 2010.06.07. 15:11:14

@pokesz70:
mai index szerint hétszázötven milliárd körüli a hiány, nem 300akárhány körüli. Ettőtt kell félni, nem a debreceni bürgermeistertől.

vizesnyolcas 2010.06.07. 15:12:19

A forintgyengülés kapcsán hőbörgők mindegyikére jellemző:
1. Nem a csődhelyzetet fájlalják, hanem hogy felelős politikusok szóba hozták.
2. Semmi bajuk a csődhelyzetet okozókkal, csak azokkal, akik beszélnek róla. - Azoknak a pimitív népeknek a színvonalán állnak, akiknél racionális reagálásnak számított a rossz hír hozójának megölése.
3. Úgy óvnak a görögök sorsára jutástól, hogy éppen azt várják el a politikai vezetéstől, amit a görög vezetők tettek, ami az ottani csődhöz vezetett, illetve amit nálunk eddig az itteni csődhelyzet okozói tettek.
Mert attól még, hogy bizonyos mutatók időlegesen javultak, a külső adósság miatt változatlanul a csőd szélén táncol a magyar gazdaság; és ha az államháztartási hiányt valamilyen csoda folytán sikerülne nullára levinni, a külső adósság tekintetében akkor is tovább romlana a helyzet, merthogy a bajok gyökere máshol van.
Egetverő hisztéria tör ki egy időleges árfolyamingadozástól, miközben mindenki nyugodtan alszik a masszívan jelen lévő tengernyi híg szarban, reménykedve, hogy abba ő már nem, csupán a gyerekei fognak belefulladni.

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2010.06.07. 15:12:50

Vezet Varga Mihály, és amit biztos nem hittek volna sokan: a Bajnai-kormány. Az annyit szidott, önmagukat szakértőnek hívó offshore-csapat "piedesztálra helyezése" a legkeményebb kritika Orbánék felé. Eddig az ő 4 évük volt az etalon, nosztalgikusan emlékeztek a Zemberek az akkori jó mutatókra, életszínvonalra.

8 évnyi reménykedést, bizalmat játszottak el néhány nap alatt. Ez súlyos hiba, óriási felelőtlenség volt. És akár véletlenül, akár tudatosan csinálták, az országnak egyik verzió se jó, mert vagy teljesen idióták, vagy ugyanennyire gátlástalanok. Ijesztő diagnózis és kilátás mindkettő, korábban rövidnek, most viszont hosszúnak tűnik a következő 4 év.
Este már okosabbak leszünk a hogyantovábbot illetően, de a dolgokat már nem lehet meg nem történtté tenni.

A koronát az ügyre pedig (nem, nem a Happy End Kft., hanem) Ildinéni teszi fel, aki szemmel láthatóan őszintén örül, hogy a Fidesz hibázott, mert ugye ő megmondta előre. Hát ilyen konstruktív ellenzék lesznek ők is.

Ma Baker 2010.06.07. 15:13:09

Most hogy is van? Azzal fenyegetnek, ha nem 3 hanem 6%-os hiánycélt tartunk (pl Angliának tavaly 14% volt), akkor nem hívhatunk le megint 1 mrd euró hitelt az IMF-től?(jameg bedöntik a gazdaságunkat) 12 ezer mrd forint körül van a magyar költségvetés, aminek a 3%-a 360 mrd ft ami 1,25 mrd euró.
Akkor most végülis azon megy a bál, hogy IMF hitelből kötelező magunkat finanszírozni és másból nem ér?

Ramaty 2010.06.07. 15:14:04

Chicano:
" Én bízom benne hogy még ebben a ciklusban stabilizálni tudják a helyzetet és az országot egy növekedési pályára fogják állítani. "

Véleményem szerint ezt már Bajnaiék megtették. tehát ezen csak javítani kellene. De 1 hét alatt egyelőre csak rontottak.

Mindenkinek joga van ebben kételkedni, de annyit azért megismételnék hogy ma egy hete vannak kormányon. Korai még bármilyen következtetést levonni. De ha hosszú távon nem lesznek sikeresek akkor ennek az országnak nincs több dobása.

Dehogynincs több dobása, miért, megszűnik az ország?
Csak balkáni szinten foguk vegetálni és persze kiderül, hogy a mindentudó, hozzáértő okostojások zápok.

KG2000 2010.06.07. 15:16:12

Most 284-285 körül van a Ft, de 281,9 volt már pl. május 19-én, 282,5 május 7-én.

A Zloty-hoz képes sem túl nagy az eltérés, ezen az ábrán össze lehet hasonlítani a Ft-ot és a Zlotyt az Eurohoz viszonyítva, az időintervallumot is meg lehet választani:
www.finanzen.net/charttool/?stTKDaten=946854.148.474&stTKDaten=946868.148.753&stTKDaten=..&stTKDaten=..&stTKDaten=..&x=19&y=2

bundesliga 2010.06.08. 15:03:22

@Tissotorak: Lehet, hogy nem is jársz messze az
igazságtól. Mivel a költségvetési hiányt nem tud-
ták 7-7,5°%-ra az EU-nál fellazíttatni, amiből a 8
évig őket finaszírozó nagyvállalkozókat kárpótól-
ták volna, hát hagyták őket egy kicsit shortolni.
Azt azonban senki nem tudja még, hogyan fogják
a FIDESZ-s városaik több száz milliárdos adóssá-
gát lenullázni. A többihez képes kicsi Esztergom
minden egyes lakósára több mint fél milla adósság
jut. Ez ugyebár min. 15 milliárd.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.06.16. 10:03:58

"A hazánkat finanszírozó külföldi hitelezőknek pedig mára elfogyott a türelme."

Hazánkat egészen véletlenül nem a magyar adófizetők finanszírozzák?

Megfigyelo 2010.06.17. 10:47:21

@vizesnyolcas: Amikor valakinek problémái vannak, akkor azt kell mondani, hogy "az utólsó leheletemig meg fogok próbálni minden kötelezettségnek eleget tenni", s akkor szükség esetén egy kis haladékot is lehet kérni, és nem azt mondani, hogy "csődben vagyok", mert akkor minden hitelező azt fogja követelni, hogy "fizess azonnal". (Annak mondja a bank is fel a hitelét, aki elmarad a törlesztéssel...)

Megfigyelo 2010.06.17. 10:49:13

Magyarországot a gr. Bethlen István kormánya által a 20-as években felvett ún. "népszövetségi kölcsön" óta megszakítás nélkül - bár változó mértékben - külföldi hitelezők finanszírozzák. A legkisebb finanszírozási igénye a Rákosi rendszernek volt, amit azért talán nem sírunk vissza...





Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
  • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
  • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
  • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
  • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
  • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
  • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
  • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása