Véleményvezér

vv

Megszabadulni Gyurcsánytól: megoldhatatlan dilemma

2010.06.18. I 55 komment I Címkék: mszp gyurcsany posztkommunizmus

A volt miniszterelnök megkerülhetetlen tényező a párttagság körében, azon kívül viszont teljesen elfogadhatatlan. Az MSZP törököt fogott Gyurcsánnyal.
(Fotó: szegedma.hu)

Ajánlott írásunk: Kibaszott jó röpirat a modern baloldalról


Mintha mi sem történt volna

Emlékszünk? A választási vereség után Lendvai Ildikó bejelentette, hogy lemond a pártelnökségről, és a következő kongresszusig vezeti csak a szocialistákat. Június elején az MSZP kongresszust tartott, de még mindig Lendvai áll a párt élén. Júliusban megint kongresszus lesz, és most azt mondják, hogy majd akkor választanak új elnököt.

A szocialisták nagyon ráérnek.

Közben úgy hírlik, a főpolgármester-jelölt Horváth Csaba pozíciója is inog. Hihetetlen, de a párt most akar nekilátni szövetségeseket, és egy általuk is támogatható, esélyesebb jelöltet keresni. (A Véleményvezér halkan jelezné: majd' két hónap telt el a választások óta!)

Úgy tűnik, teljes a bénultság az MSZP-ben.

web survey


A Gyurcsány-dilemma

A bénultság oka nem a választási vereség, a bénultság nem 2010. április 11-én kezdődött. Hanem egy évvel korábban, 2009. április 14-én, Gyurcsány Ferenc lemondásával. Az MSZP azóta sem lenyelni, sem kiköpni nem tudja Gyurcsányt.

Lenyelni, azaz elfogadni és a párt élére állítani őt: lehetetlen. Lehetetlen, mert miniszterelnökként és pártelnökként vitathatatlanul megbukott. Az őszödi beszéd, az egészségügyi reformnak nevezett káosz, a katasztrofális gazdaságpolitika vagy éppen a Hagyó-féle garázdálkodás legalábbis megtűrése olyan hibák, amelyek egymagukban is elegendőek lettek volna egy rendes választási vereséghez.

Kiköpni, vagyis túllépni rajta mégsem lehet. A volt miniszterelnök ugyanis energikusabb, okosabb és meggyőzőbb, mint pártbeli ellenlábasai. De ami a legfontosabb: ő az, aki ösztönösen érzi, hogy mit akar, hogy hogyan is gondolkozik az MSZP törzsbázisa. Mert „Katus” fia nagyon mélyről jön: ugyanabban a közegben szocializálódott, ugyanabból a világból való, mint ők. Gyurcsány az, aki beszéli az ő nyelvüket.

Ráadásul bárki is lesz majd az MSZP új, formális vezetője, mindvégig Gyurcsány árnyékában és a párt gyurcsányi örökségének terhét cipelve kell dolgoznia. A volt miniszterelnök jelenléte és tekintélye folyamatosan meg fogja kérdőjelezni az új pártvezetés legitimációját, amint ezt az elmúlt egy évben is láthattuk.

Érdemes például összevetni Gyurcsány Röpirat a baloldalhoz, az MSZP-hez, illetve Mesterházy Attila Házidolgozat (!) című vitairatainak fogadtatását. Mindkettő célja a választási vereség értelmezése és egy vízió felvázolása volt – ám miközben előbbi hír lett mindenhol és napokig tematizálta a baloldali sajtót, utóbbit alig vette észre valaki.

feedback surveys

 

polls & surveys


Az MSZP stratégiai válsága

A Gyurcsány-dilemma valójában az MSZP stratégiai válságának megnyilvánulása. Nem tudják ugyanis eldönteni, hogy az MSZP-nek kiket kell elsősorban megszólítania: a mellettük tűzön-vízen át kitartó hagyományos bázist és a párttagokat, vagy a lehetséges jövőbeli, új szavazókat? Ez pedig azért nagy kérdés, mert e két csoport között ma már áthidalhatatlan szakadék húzódik.

Horn Gyulának könnyű dolga volt: akkor még a párttagok gondolkodása hitelesen képezte le a magyar társadalom egy meghatározó részének gondolkodását. Aki a párttagokhoz tudott szólni, az szólni tudott a szavazókhoz is. Így aztán az MSZP-ben 1990 után logikusan élhetett tovább az MSZMP régi törvénye: a vezetőnek elsősorban a párton belül kell erősnek lenni, a többi jön magától.

A volt miniszterelnök most megkerülhetetlen tényező a párttagság körében, azon kívül viszont teljesen elfogadhatatlan. Ahogy a rendszerváltozás után nem lehetett Grósz Károllyal vagy Berecz Jánossal folytatni, úgy most Gyurcsány Ferenccel is nagyon nehéz lenne. Azonban Grósszal és Bereczcel ellentétben, ha Gyurcsánnyal szakítana, azzal önmagát adná fel, önmagával fordulna szembe a párt.

Az MSZP, úgy látszik, törököt fogott Gyurcsánnyal.

Ha tetszett az írás, csatlakozz a Véleményvezér Facebook-csoportjához!
 

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnight coder 2010.06.18. 09:04:01

Az MSZP-nek mindenképp vége. Egyre fogy a szavazóbázist adó ex-munkásőr akciónyugdíjas. A fiatalabbak számára pedig nem meggyőző a párt élén álló maffiózó milliárdosok baloldali elkötelezettsége akkor sem ha huszonéve még vörösnácik voltak (vagy legalábbis ezt mondták magukról).

Másrészt a valódi baloldal helyzete is érdekes lesz egy leszállóágban lévő európában. Egyrészt a romló körülmények erősíthetik az osztályharcot, másrészt viszont az európai munkavállalónak nem a munkaadója a legnagyobb problémája hanem az indiai/kínai munkavállaló. Túlzottan baloldali politikát pedig senki nem fog tudni produkálni kormányon, mert ehhez hiányoznak a gazdasági feltételek.

mojszipupi 2010.06.18. 09:04:40

Én azt látom hogy az MSZP-n belül vannak a támogatói akik egyértelműen mellette állnak és vannak a támadók, akik szeretnék végleg kitörölni.
Csakhogy ennek oka nem mindegy. Öszöd ide vagy oda, GYF kavlitásaival tisztában vannak a párton belül és féltik tőle az esetleg adandó pozíciójukat egyesek. Így meggyőződésem hogy komoly ellenfelet látnak benne párton belül és nem azért támadják, amit az elmúlt években a politikában tett, garázdálkodott

Publius Decius Mus 2010.06.18. 09:06:01

Én úgy látom az MSZP csak két használható emberből áll, a többiek csak utaznak a hajón és helyezkednek.

A politikai védekezés nagymestere Lendvai néni, aki bármikor ledorongolja akár epésen vagy szellemesen az ellenfeleket.

A másik Gyurcsány, aki pedig a párt támadó fegyvere, képes célokat meghatározni és mozgósítani, ergó előre lépni.

Különösen Gyurcsány nehezen pótolható lenne. Vagy újraépítik Fletót (ami hihetelen nehéz), vagy mennek a lecsóba ezek a kopasz szemüveges fejek. Persze az olyan opciókat kihagytam, hogy feltámad Kádár János, vagy a Fidesz háborút indít a trianoni határokért, esetleg egyszerre mindkettő.

Átvitel honvéd 2010.06.18. 09:19:52

Nehéz dolog ez...

A poszt jól fogja meg az MSZP és Gyurcsány egymást elengedni képtelen "szorításának" problémáját. Ahogy azt is jól fogja meg, hogy eközben végletesen megváltozott az a társadalmi bázis, amelyet korábban az MSZP könnyen meg tudott szólítani. ...Ez utóbbiban azért én nem látok akkora nagy csodát -- egy működésmódjaiban megbukott rendszerrel szimpatizáló csoportra épülni, ha az a csoport nem "termelődik újra" (...és miért termelődne, ha az őt létrehozó működésmód rossz, ez pedig a Kádár-rendszer bukásából egyszer már kiderült), hosszabb távon önmagában borítékolja a választási bukást.

Vannak néha az életben olyan helyzetek, amikor választani "kell". Ha az ember le akar hajtani az autópályáról, akkor _vagy_ egyenesen, _vagy_ jobbra kanyarodik -- középút nincs, mert az a betonfal. Azt gondolom, a Gyurcsánnyal kapcsolatos döntés ugyanezt képviseli az MSZP számára. Nem tudjuk, hogy _vele_, vagy _nélküle_ mi van az úton (esetleg borítékolhatjuk, hogy "vele", kb. oda vezet az út, ahová a Munkáspárté vezetett -- ugyanaz a helyzet, ti. nulla megújulás, és rövid távon biztos, hosszú távon biztosan lecsengő szavazótábor), egy biztos -- "középen" a lehajtót elválasztó beton van.

Figyelembe véve az MSZP körüli problémahalmazt (...hitelesség elvesztése, Gyurcsány-problémakör, szavazóbázissal kapcsolatos problémakör), bevallom, összességében nem látok túl sok esélyt, hogy az MSZP stabilan vissza tudna kapaszkodni. ...Ami végsősoron egyébként jó mércéje, hogy valamilyen "mérce" mégis csak működik, és a mércének nem megfelelés bukással jár. ...Valójában az a csoda, hogy az MSZP ezekkel a beidegződésekkel eddig meg tudott élni. (Csak egyetlen kontraszt: amikor az MKP a közelmúltbeli, szlovák választásokon megbukott, a vezetőség még aznap éjjel, kollektíve lemondott... nem emlékszem ugyanerre a gesztusra az MSZP-ben (ahogy a poszt is pedzegeti -- nemhogy a bukás éjszakáján, hanem máig sem), noha a bukás nagyságrendjében simán volt akkora, mint az MKP-nek a magáé. Ez a gesztus valójában azt jelenti, hogy "nem vesszük tudomásul, hogy a bukás miattunk volt" -- és ebből a kiindulópontból megújulás sincs, tetszik. v nem tetszik).

polom13 2010.06.18. 09:21:09

Az utolsó szavazásnál talán helyesebb lenne a :
"Lesz-e még Gyurcsány miniszterelnök-jelölt?"kérdés.
Mert szerintem jelölt még lesz,de Miniszterelnök már nem.

Publius Decius Mus 2010.06.18. 09:26:43

@midnight coder: Ezt jól látod. A baloldaliság lényege az országhatáron belüli munkaadó-munkavállaló ellentét kihasználása. Ma viszont csak a munkavállaló van országhatáron belül, a tőke másodpercek alatt vált országot, ha érdekérvényesítenek vele szemben már el is húzott, nincs harc.

Másrészt a munkástömegek a TV által lenyugtatózva ücsörögnek este radikális röplapok olvasása és szervezkedés helyett. Egyéként meg egy öregedő világban nem lehet számítani a mozgósítható fiatalokra.

zsebatya 2010.06.18. 09:40:24

Alapvetőennem értek egyet azzal, hogy Gyurcsánynak Őszöddel egyszer és mindekorra vége lett. Két tényezővel nem számol, aki így vélekedik. Az egyik a manus maga. Ne higgye senki, hogy sokáig fog ott a parlamenti csücsökben hallgatagon üldögélni. Még mindig tele van ambícióval és esze is jóval több van, mint a pártjában bárkinek. És pontosan tudja, hogy létezik a másik tényező is: az pedig az ország feledékenysége. Öt év se kell, és csak notórius gondolkodók fogják pontosan megtudni, mi is volt az -őszödi-beszéd lényege, milyen országállapotban keltkezett és milyen gyakorlati, de főként politikai következményei voltak. Orbánnak már mindenki elfelejtette, hogy Torgyánt csúcsminiszterré, pártját koncrabló pozícióba emelte, de azt már végképp senki nem tudja, milyen nagy hatalmú megyei főelvtárs volt az ezerszer elátkozott szocializmusban a ma kormányfői alkotmányozó testületi taggá megtett Pozsgay Imre, hogy a volt moszkvai nagykövetként még aligha nemzeti lelkületét lobogtató Szűrös Mátyásról már ne is beszéljünk.
Gyurcsány lesz még mifelénk valaki, jobb ha lélekben mindenki felkészül rá. Ez egy nagyon feledékeny ország.

Treuga Mei 2010.06.18. 09:44:39

Ismét okos szöveg. A legnagyobb fordulatot az utóbbi tíz évben Gy. Pipi, mindnyájunk Fletója próbálta meg végrehajtanai a szocialistáknál. Észlelte a szavazóbázis öregedésének problémáját, valami - a kvalitásai szintjén lévő - blairista váltásra készült. Sikertelenül. Igaz nem csupán a párton belüli ellenállóközeg miatt volt kódolt a kísérlet bukása, hanem a próbálkozás silánysága és megalkuvó alapokra helyeztése miatt is: Gyurcsány az eddigi szavazórétegek egészét megtartva kívánta a maga újbaloldali táncát végiglejteni. A szavazómagot így megfogta, viszont hozzá is kötötte a pártot és önmagát evvel. Így csak ő teremthet egy hosszabb távú esélyt az utódpárt számára - önmaga háttérbe helyezésével. De küldetéstudata ezt nem teszi lehetővé.
Meg, lássuk be, nem is érti az egészet. Így marad, ami a magát baloldalinak nevező, pártnak álcázó vállalkozói-befektetői egyeztető fórum bukásra ítéltté vált.
@midnight coder:
@Publius Decius Mus:
Igen éleslátó megállapítás. Ebből tehát az következik, hogy akkor van esélye egy komolyabb baloldali erőnek az országban, ha az egy hatékony páneurópai, szorosan együttműködő valódi baloldali pártszövetség részeként tűnik föl. Európai szinten ugyanis már van esély baloldali programot képviselve és érvényesítve eredménnyel megjelenni a színen anélkül, hogy ez az izolatív, protekcionista nacionalizmus vagy a fogyasztói rendszer erőit izmosítaná.

sztd 2010.06.18. 09:47:43

Szerintem van áthidalási lehetőség. Molnár Csabának hívják. Ő kellően agresszív, érzelmeket mozgat, ugyanúgy hazudozik, de nem elég hiteltelen, szóval vele egy Gyurcsány típusú MSZP-t újjá lehet építeni.
Kivéve, ha a választók tényleg felébredtek, és az MSZP-t végleg a lassú halálra ítélték, mint egykor a Munkáspártot.

schdl (törölt) 2010.06.18. 09:51:33

Kimaradt az az opció, hogy GyF. kilép, megalakítja a saját felfogása szerinti baloldali pártot, ahol magaköré gyűjti a potens embereket, miközben az MSZP szürke csinovnyikok gyülekezeteként merül feledésbe.

zsebatya 2010.06.18. 09:56:09

@Treuga Mei: "Meg, lássuk be, nem is érti az egészet. Így marad, ami a magát baloldalinak nevező, pártnak álcázó vállalkozói-befektetői egyeztető fórum bukásra ítéltté vált."

Bocsáss meg, ezt én nem értem, pedig okosakat írsz. Picit nekünk, raktári éjszakás targoncásoknak is leegyszerűsítenéd, mire gondolsz?

Treuga Mei 2010.06.18. 09:56:22

@zsebatya:
Nem hiszem, hogy az MSzP-nek van annyi ideje, amennyi alatt a gyurcsányi mumusság köddé válik. Nem is annyira az ő személyes sorsa, mint inkább a magát baloldalinak nevező párt fönnmaradásának esélye a komoly kérdés.
A szocialista párt demokratizmusa, az erős belső érdekellentétek, és az, hogy mostanra már a gazdasági érdekösszefonódások sem ösztönzik eléggé a párt mamelukjait és erős embereit a vész idején a dolgok gyors elsimítására, az összefogásra, komoly maradék belső tartalákokat emésztett föl. Miközben a szavazóbázis kiszélesítésére irányuló minden kísérlet teljes kudarcba fulladt.
Lehet, hogy Gyurcsány még lesz miniszterelnök-jelölt. Viszont szinte bizonyosan nem viszi már miniszterségnél többre.
Mert saját pártja és ő összenőttek, ugyanakkor együtt csak szűkülő réteget szólíthatnak meg.
(És ne feledjük: Gyurcsány tényleg egy okosabb szocialista az átlagnál. De nem elég okos, hogy fölismerje, elhivatottsága, ambíciózussága céljainak a párttal együtt történő megvalósulásában a épp legfőbb akadály.)

jpmjpm 2010.06.18. 09:58:43

@Publius Decius Mus:

"A politikai védekezés nagymestere Lendvai néni, aki bármikor ledorongolja akár epésen vagy szellemesen az ellenfeleket."

Kár, hogy ordas hazugságokkal operál.

"A másik Gyurcsány, aki pedig a párt támadó fegyvere, képes célokat meghatározni és mozgósítani, ergó előre lépni."

Kár, hogy azok a célok amiket képes meghatározni, sosem teljesülnek. Sőt, akár másnap már az ellenkezőjét képes mondani. Elég csak a CNN interjút végignézni újra, ami 2006-ban az öszödi beszéd után készült. Kiválóan látszik abból, hogy mekkora nagymester a mellébeszélésben. Münchausen báró kutyafüle hozzáképest.

Persze mindjárt jön Ildi néni és ledorongol szellemesen. ;)

Egyébként igazad van, ennek a két szemfényvesztőnek a hazugságai miatt maradt az MSZP ideig-óráig népszerű. Kár, hogy közben semmit nem csináltak a lopáson kívül és az ország tönkrement.

Szóval nehogy már hősöket csináljunk belőlük.

drukkker 2010.06.18. 10:00:07

Gyurcsány Ferenc az egyetlen karizmatikus politikus a baloldalon. Nem véletlenül használtam a baloldal kifejezést. Sajnos a baloldal választói is bedőltek a fidesz és általában a jobb oldal, kommunikációjának vagyis, Gyurcsány az ördögtől való. Ennek a démonizálásnak eredménye a hatalmasra sikeredett választási győzelem. Ez a proteszt szavazás vezett oda, hogy Orbánék már azon törik a fejüket, hogy ezt az embert, hogyan lehet bebörtönözni. Ami azért lássuk be egyedülálló lenne a demokráciát maguknak valló államok esetében. Orbán mérhetetlen Gyurcsány félése és gyűlölete, szerintem ezt is megtenné.
Ami az MSZP t illeti. Ha nagyon gyorsan nem jönnek rá, hogy teljes személyi állomány váltást kell végrehajtani, egyszerüen beágyaznak a fidesznek, kb. még 12 évre.
A fidesz negatív, 8 évig egyfolytában tartó lejárató kampánya, (ami be kell látni eredményes volt) oda vezetett, hogy leszámítva a törzsválasztókat, a zemberek fejében sötét szinben megjelenő MSZP politikusok bűnözők.
Ugyanazok ülnek a parlamentben akik felelősek az elmúlt 8 év gyenge kormányzásáért. Azért használtam a gyenge szót, mert ezek a régi-mostaniak ugyanolyan szarul kommunikálnak mint pozicióban.
A gyenge minősítés azért lett mindenki szemében csapnivaló, mert ezt viszont az akkori ellenzék politizálása kényszerítette ki. Akkor és most sem képesek elmondani a zembereknek, hahó! mi szerettünk volna jól kormányozni, de a fidesz mindenre azt mondta, hogy nyet!
Most az lenne a jó kommunikáció, ha a csapból is azt folyatná az MSZP, hogy a mostani kormány pontosan azt csinálja meg amit megakadályozott az előzőnek. De sokat kellen mondani, mert a fidesz is sokat mondta, hogy ezek a komcsik egyenlőek az ördöggel, és a többi és a többi, stb. stb. stb.
Vagyis én Gyurcsányt egyáltalán nem írom le, sőt...
Azt is remélem hamarosan megvilágosodik kissé a zemberek elméje, és rájönnek, volt egy miniszterelnökük, aki vétett hibákat, de alapjában véve
megrögzött jót akaró volt. A nép gyermeke, aki a fizetését jótékony célokra adományozta, aki el tudott bukni egy 1 euróról szóló népszavazáson, aki tartott egy Öszödi beszédet, és elmondta az igazságot, melyet megetetett vele az Orbán, aki most nem csinál ilyen butaságot, hoyg beszél, vagyis nem hazudik, csak megvalósítja a néma hazúgságot. Ugyanis semmit sem kapnak a választói abból amit ígért. Vagyis secko jedno.....

zsebatya 2010.06.18. 10:26:16

@sztd: Jaj, ne mááá... Tudnál bármit említeni, ami alapján az illető képes lenne összegereblyézni ezt a szélfútta baloldalt? Mert szépen és optimistán mosolyogni, jó híreket ígérni, az már nagyon kevés! Ha tényleg csak őt látod gyurcsányutódnak, az nagy gáz. Ha sokan gondolják így, még nagyobb.

jpmjpm 2010.06.18. 10:26:19

@Publius Decius Mus:

"A politikai védekezés nagymestere Lendvai néni, aki bármikor ledorongolja akár epésen vagy szellemesen az ellenfeleket."

Kár, hogy ordas hazugságokkal operál.

"A másik Gyurcsány, aki pedig a párt támadó fegyvere, képes célokat meghatározni és mozgósítani, ergó előre lépni."

Kár, hogy azok a célok amiket képes meghatározni, sosem teljesülnek. Sőt, akár másnap már az ellenkezőjét képes mondani. Elég csak a CNN interjút végignézni újra, ami 2006-ban az öszödi beszéd után készült. Kiválóan látszik abból, hogy mekkora nagymester a mellébeszélésben. Münchausen báró kutyafüle hozzáképest.

Persze mindjárt jön Ildi néni és ledorongol szellemesen. ;)

Egyébként igazad van, ennek a két szemfényvesztőnek a hazugságai miatt maradt az MSZP ideig-óráig népszerű. Kár, hogy közben semmit nem csináltak a lopáson kívül és az ország tönkrement.

Szóval nehogy már hősöket csináljunk belőlük.

Treuga Mei 2010.06.18. 10:26:30

@schdl:
Azt hiszem, ez csak egy elméleti opció. Gyurcsány erősen kötve van az MSzP-hez. A szavazóbázist nem könnyű elvinni akkor sem, ha körükben ő a legnépszerűbb, a kapcsolati háló, az anyagi tőke, a pozicionális, pártstruktúrális előnyök szintúgy kötik. És ne feldkezzünk el azokról az informális megtartóerőkről (mediális, titkosszolgálati, önkormányzati beágyazottság), amit egy új párt esetén nem lehet behozni egy-két év alatt a régebbi pártokkal szemben!
Az MSzP szürke csinovnyikjai (az aparatcsikok, az apparátus maga) komoly erőt képviselnek. Nem állítom, hogy nélkülözhetetlen erőt, de óriási tartalékokat. Ne becsüljük ezt sem alá!
Szóval nem ok nélküli, hogy az MSzP - számos más párttal ellentétben - a mai napig nem szakadt. Amikor elkezdődik a szakadás, az az SzDSz-ülés vagy MDF-esedés egyik - már nem is első - lépcsőfoka lesz. Gyurcsány ezt valószínűleg érzi.
Én tehát nem tartom valós opciónak GyF kilépését és pártalapítását.

egerészölyv 2010.06.18. 10:26:41

Mikor lépte át először azt a vonalat Gyurcsány, amelyet saját jövője érdekében nem lett volna szabad?

Amikor megalázta Orbánt.

Idáig ember nem süllyedhet. A hívek örömmámora elpárolog, marad a szégyen, a zavar. Innentől kezdve Gyurcsány sorsa megpecsételődött.

Gyanítom, ha a nácik a sokat (de hamisan) emlegetett német precizitással gyilkoltak volna, kafkai udvariassággal, akkor ma lehetne róluk tárgyilagosan beszélni. De nem lehet, mert MEGALÁZÓAN viselkedtek. Nem tudom, írja-e az Írás, de AKI MEGALÁZ, AZ MEGALÁZTATIK. Ez teljesült be Gyurcsányon, visszavonhatatlanul és örökre.

Roy 2010.06.18. 10:26:47

Azt hiszem inkább Gyurcsány fogott törököt az MSZP-vel.
Úgy hogy lehet kormányozni mikor a saját pártja kihátrál mögüle, és semmi támogatottságot nem ad. Nem a Fidesz volt a fő ellensége, hanem a saját pártja, a sok begyöpösödött öreg .

Treuga Mei 2010.06.18. 10:26:53

@zsebatya:
Csak lemaradt egy vessző! De érthetőbb formát keresve:
"Így marad majd, ami most lett, egy magát baloldalinak nevező és pártnak álcázó vállalkozói-befektetői egyeztető fórum, ami bukásra ítéltté vált."
Nekem is komoly munka alanyt is, állítmányt is írni a mondatba az éjszakai műszak után, proletártárs! (-. (Lehet, hogy azért tűnik értelmesnek, amit írok, mert nem érthető! ((-: )

zsebatya 2010.06.18. 10:27:12

@Treuga Mei: Szerintem nem kaszál olyan gyorsan az MSZP felett az idő. Amit most Orbánék művelnek, az akkor is szavazóbázist növel, ha nem csinálnak semmit. És ha van egy csöpp eszük, akkor - csatlakozva Drukker lényeglátó gondolatához - valóban végrehajtanak eközben egy nagyon radikális, de mégis alaposan végiggondolt belső rendteremtést és végre csinálnak egy igazi baloldali pártot.
Kiszolgáltatott munkavállaló vagyok. Egy ilyen politika - ha úgy tetszik - ideális alanya. Ha látnék olyan szervezetet, amely végre nem csak szólamokban, hanem a tettekben (és persze személyi összetételében) is megfelelne az igazi baloldaliság feltételeinek, nyugodtan szavaznék rá és lennénk még páran. De e pillanatban - ó, mi fájdalom - az ilyesmit magáról hirdető pártban még mindig egyedül Gyurcsányról tudom elhinni, hogy ha akar valamit, akkor azt képes is megtenni, netán egyes lépéseit rendszerben is képes kezelni. Esetleg az én érdekemben is.

Treuga Mei 2010.06.18. 10:27:31

@drukkker:
Témánk Gyurcsány és az MSzP. Lehet, hogy vagyunk még néhányan, akik nem vagyunk oda Orbán tevékenysége láttán, de ez nem tartozik szorosan a tárgyhoz. Vagy talán még lazán sem.
Gyurcsány valóban karizmatikus. (Bár ne volna! Akkor volna esély egy ilyen-olyan baloldalra!) De talán a nyolc év negatív kampány kevés lkett volna egy ekkora - vagy bármilyen - bukáshoz.
Az tényleg Kaczinsky-s mélységeket vetít elő, hogy _ez az ügyészség_ vizsgálatot folytat ellene, de ne tegyünk úgy, mint ha az Altrus egy joghézag-mentes humanitárius misszió lett volna!
Az "igazságbeszéd"-elés pedig egy nagyon kínos fogalmi, nyelvi, kommunikációs háború terméke, ami eleve bukásra volt ítélve. Magam is nagyra tartom, hogy Puch Lászlónak, Szekeres Imrének, Göndör Istvánnak és Újhelyi Istvánnak kimondta, hogy ideje volna az élősködés helyett dolgozni menni, meg hogy oltári gáz van, de ne feledjük, hogy ezt szűk körben, a nyilvánosság előli elhallgatás szándékával tette (hacsak nem ő szivárogtatta ki, de ennyire nem lehet dilettáns!), ami a hazugság-szituációt erősíti.
Főleg Igazságos Mátyás és Ludas Matyi mitogémájának országában, kultúrájában.

gulasZuppe 2010.06.18. 10:27:54

nem tudjak, hogy mit akarnak
és azt sem, hogy kitől, az meg ezekből következik, meghatározhatatlan, hogy akkor ezt kivel is kéne.

gyurcsany meg akar valamit viszont ebből csak fejetlenég és káosz alakult, oriási tömeghisztériával

lehet a körülményekre fogni, viszont ez pont azt jelenti, hogy gyurcsany mégsem látta át igazán a helyzetet

a tettek ítélnek
nem a szavak

az öszödi beszéd után futószallagon kellett volna "kivégezni" a nemkvívánatos -korrupt stb- szocikat - ez elképzelhetetlen - viszont most, hogy mulik az idő azért valljuk be ha drasztikusan is de elkezdődött a féregirtás. igaz, hogy gyurcsany már sehol sincs, és állítólag semmiről se tudott dehát ez már csak így megy.

az mszpnek szét kell esnie ahhoz, hogy ujáá tudjon épülni, de ez nem azt jelenti, hogy minden majd régi lesz, soha, sőt a legjobb lenne, ha minden nagykutyájuk beadná a törölközöt, mert az elődök sötét árnyain lépkedve megintcsak zsákutcába jutnak.

ha orbanéknak nem "jön össze" a stabilizálás, akkor van valami esély, de engedtessék már meg a "népnek", hogy jelenleg ne ezért szurkoljon, és reméljük partizánakciók sem lesznek...bár tudjuk, a káosz teremtéshez feltó rendkívüli módon ért.

midnight coder 2010.06.18. 10:28:01

@Treuga Mei: Nem igazán. Azok a problémák amiket leírtam Európában fokozottan vannak jelen, csak az ott eddig felhalmozott tőke miatt eddig nem nagyon jöttek elő. De az európai munkásnak sem könnyű az indiaival bérversenyben lenni, sőt jóval nehezebb mint a magyarnak. Ráadásul fenn kell tartani állam bácsit, ami pedig elég nagy teher (és egyre nagyobb ahogy öregedik a népesség) itt is, de ott is.

A görög válság idején anno megkérdezték hogy miért keres egy görög annyit amennyit, amikor az ország teljesítménye olyan amilyen. Csakhogy, ezt a kérdést szerte Európában feltehetnénk ha Kínával vetjük össze a dolgot. És előbb-utóbb szerintem fel is kell tenni.
Ezért érdekes az, hogy mi lesz a jövő baloldali politikája a fejlett világban. Illetve az, hogy mennyire lesz ilyen. Manapság már az igazi érdekellentét nem munkavállaló és munkáltató, hanem európai munkavállaló és Pl. kínai vagy indiai között feszül - illetve munkavállaló és állam között. Mert bár a bérrendszer ezt elég jól elrejti, de állam bácsi erre-arra eszméletlenül sok pénzt gombol le a munkavállalóról (munkáltató által fizetett terhek, amiket persze valójában a munkavállaló fizet, csak más könyveli - csak azért, hogy a munkavállaló ne lássa mennyit fizet valójában).

jpmjpm 2010.06.18. 10:28:54

"Azt is remélem hamarosan megvilágosodik kissé a zemberek elméje, és rájönnek, volt egy miniszterelnökük, aki vétett hibákat, de alapjában véve
megrögzött jót akaró volt. A nép gyermeke, aki a fizetését jótékony célokra adományozta, aki el tudott bukni egy 1 euróról szóló népszavazáson, aki tartott egy Öszödi beszédet, és elmondta az igazságot, melyet megetetett vele az Orbán, aki most nem csinál ilyen butaságot, hoyg beszél, vagyis nem hazudik, csak megvalósítja a néma hazúgságot. Ugyanis semmit sem kapnak a választói abból amit ígért. Vagyis secko jedno..... "

Hát, én bizony elmorzsoltam egy könnycseppet a szemem sarkában, annyira szépen írsz. ;)

KenSentMe 2010.06.18. 13:21:17

Na, ez az, amire csak Gyurcsány képes:

www.youtube.com/watch?v=K1Q7FQSxFwA

az öszödi beszéd hülyeség volt, hazugsággal megnyerni a választásokat idiótaság, a kormányzási képtelenség és az ország nyugodt szívvel való döntése, a pénzek kilopása a süllyedő hajóról pedig olyan dolgok, aminek ismeretében nem értem, hogy az emberek 20%-a miért tart még mindig ki mellettük.

@drukkker: 1. a Fidesz nem negatív kampányolt, hanem kimondták, amire minden jóérzésű ember gondolt, és egyszerűen elgáncsolta az MSZP minden lépését. Mozgásképtelenül meg nem lehet meggátolni a bajt, elég nagy hülyeség volt kihúzniuk ezt a négy évet az elvtársaknak. Az, hogy GYF még időben lemondani is h*lye volt (vagy a hiúsága nem engedte számára), az nem a Fidesz hibája. Ha az öszödi beszéd után megköszönte volna, akkor nem itt tartana a baloldal. Elég röhejes "igazságbeszédről" beszélni, amikor az igazságot ugyan kimondják, de a felelősséget valahogy senki sem vállalja. Egyszer elmondták az igazságot, de aztán soha többé, és következménye sem lett: elégedjen meg mindenki a balzsamos szavakkal, közben meg azért jól teleszedjük a zsebünket.
2. Az igazságbeszédről meg annyit, hogy a mondás szerint egy "úriember akkor is igazat mond, amikor hazudik". Ez leegyszerűsítve annyit jelent, hogy az igazság-hazugság nem ilyen kétértékű, bináris dolog (lehet tévedni, nem tudni dolgokat, lehet túlozni, meg lehet ordas módon más pofájába hazudni.. rengeteg fokozata van a nem-igazságnak a bocsánatostól a halálosig), egy úriember pedig hagy mentséget és menekülési lehetőséget magának. A valódi világban senkinek sem kell felvágnia az ereit azért, mert egyszer elfelejt valamit, és ezért egy rossz döntést hoz. (Hacsak annak következményei nem végzetesek.) Egy politikus, ha az állítása utólag megalapozatlannak bizonyul is, a tévedések és a külső körülmények okozta hibák mezején kell maradnia. Vannak persze - főleg szocialista bértollnokok - akik - talán szándékosan - nem ismerik a fokozatokat, és rögtön "Orbán öszödi beszéde"-znek. Hát elég szánalmasak. Sajnos amit GyF csinált, az túlment minden határon, és hogy ebből valaha kijöjjön valahogy, ahhoz az eddigijeit felülmúló képességeket kellene felmutatnia,

frmn 2010.06.18. 13:21:25

Pártszakadás lesz ebből, bármi meglássa :)

zsebatya 2010.06.18. 13:21:36

@Treuga Mei: Ne tessék szerénykedni!

szakállasbácsi 2010.06.18. 13:22:17

Gyurcsány démonizálása és karaktergyikolása egyszerű volt. Mindössze ki kellett haszánlni - a polulista kiskáté szerint - az emberek mélyen gyökeredző félelemeit és azt az eredendő érzést, hogy a legtöbb ember még saját érdekeit sem veszi figyelembe és inkább hajlandó rosszul járni, ha úgy érzi, becsapták. Félreértés ne essék: nem kell őt becsapni, elég, ha úgy érzi, az a benyomása, mások, "akik jobban rálátnak" ezt mondják neki. Azt, hogy rosszul járunk ugyanis nem azonnal éljük át, míg a becsapottság érzése azonal jelentkezik. Ezért ezt kell mondani az embereknek: Gyurcsány hazudott.
Tény: Gyurcsány Őszödön először elmondta párttársainak, hogy vége, nem lehet ezt tovább csinálni, mert amit eddig tettek, az színjáték és hazugság, hiszen az a gazdaságpolitika, amit a Fidesz elkezdett és az ígéret spirál miatt a szocik folytattak, bizonyosan csődhöz vezet. Tehát megszorításokra, másként fogalmazva "reformokra van szükség.
Ezt követte egy több órás hörgés és nyifogás Őszödön, ahol a legtöbb aranyhalak intelligenciahányadosával (bocsánatot kérek ezúton is az aranyhalaktól) rendelkező szoci mameluk hörögve - Fidesz nívón - utasította el Gyurcsány reform elképzeléseit.
Gyurcsány hallgatott és egyre jobban bepipult. Érezte, hogy ezt a mamlasz bandát nem fogja kedves szavakkal, vagy cizellált érvekkel észre téríteni. Egyetlen dolgot tehetett. felállt és elmondta mégegyszer, a saját szavaival, kicsit kuszán és nagyon őszintén, hogy mi a helyzet. Valószínűleg minden szava színigaz volt és minden szava megfontolandó volt.
A sajtó persze csak egy szót hallott meg, mint a híres novellában: a tömeg Barabást kiáltott, a hangorkánból mégis Jézus neve hallatszik. Hazugság.
Nem: Gyurcsány eddig az egyetlen általam ismert politikus (Bokros nem politikus), aki igazat beszélt.
És ezért vállalhatatlan a magyar és egyre magyarabb kultúránkban. Igazság sucks. Képmutatás rulez.

Majd ha egyszer Orbán Viktor mer elmenni a Corvinusra és nem a tapsoncai előtt méreti meg az "igazságait", na majd akkor beszéljünk, arról, hogy ki a vállalhatatlan, ki a pojáca, a hangember és az emberek ösztöneire, vágyaira és feélelmeire építő cinikus gaz!

Outsider1 2010.06.18. 13:22:31

Arra válaszoljon valaki hogy, egy bukott emberre miért pazarol még mindig ennyi energiát a " jobboldal"!? Majd minden mondatukban szerepel a neve. Ekkora lenne a félelem tőle? Ő volt eddig az egyetlen aki bevallotta hogy, "elkúrt" valamit és hazudott! Csúnya dolog persze de az ellenfél még tartozik egy vallomással. Vagy Ő nem?
Hát persze!

mim 2010.06.18. 13:22:56

Gyurcsánynak mennie kell, ugyanis a párt hibái joggal vagy sem, de az ő nevéhez kötődnek. Persze ez az arc csere trükk már kezd öreg és ráncos lenni.
Az akkori ellenzéknek pedig pontosan az volt a dolga amit tett: lejáratott. Mert ha nem teszi, akkor egy oldalú propaganda áradat lett volna, ami emlékezetem szerint 89 előtt volt a menő. Ezen felül ha egy politikust le lehet járatni, azt le kell járatni.

Rá Dios 2010.06.18. 13:23:44

Gyurcsánynak kellene egy Fidesz-szervezettségű pártot irányítania.
Demokrácia és hatékonyság.
Nagyon elvetemült gondolat?

beragadt 2010.06.18. 13:24:18

Gyurcsány és/vagy az MSZP sorsáról való lammentálás öncélú intellektuális maszti.

Az LMP már most lelépte őket ellenzéki politizálásban.
Ha egyszer beindítják a rakétákat, a kutyát nem fogja már érdekelni, hogy ez a - már bocsánat a kijezésért - "bolond" éppen mit vizionál.

Legutóbb Kálmán Olgánál pittizett, szánalmas volt. Egyúttal megnyugtató volt látni, hogy már a baráti sajtót is idegesíti a semmitmondó, a lényeget kommunikációval feledni próbáló cirkusz politikát.

elfelejtette 2010.06.18. 13:24:35

@drukkker: "Azt is remélem hamarosan megvilágosodik kissé a zemberek elméje, és rájönnek, volt egy miniszterelnökük, aki vétett hibákat, de alapjában véve"

Ha és amennyiben ez történik meg, akkor valóban az ellenzéki kommunikáció volt a leginkább oka az MSZP mélyrepülésének. De szerintem nem ez volt az ok, az ellenzék csak kihasználta a kedvező helyzetet. Ugyanez a kommunikáció egyáltalán nem volt hatásos 2006 előtt, szóval ez egy kövér önáltatás, semmi több.

tölgyes 2010.06.18. 13:26:09

@drukkker: Kérem, hogy harcoljon Ön is keményen Gyurcsányért, hogy az MSZP élére kerüljön..Sikere fontos eredmény lenne a jövőre nézve: további tagok dőlnének be a fidesznek és közben tisztulna a párt.. Ez a tisztulás végül oda vezethetne, hogy a párt egységesen áll Gyurcsány mögött.. a szavazók száma pedig elérhetni még a 3000-ret is!

tölgyes 2010.06.18. 13:26:27

Nézve a szavazati eredményeket és arra gondolva, hogy a véleménynyilvánítóknak több mint a fele nem MSZP-és lehet.. akkor látjuk, hogy Gyurcsány pozíciói a pártban nagyon erősek.. Én mint aki a magyar baloldal gyökeres átalakulását és megújulását kívánom azt gondolom, hogy Gyurcsányra kell bízni az MSZP vezetését.. még legalább 2 évre. Neki ennyi idő elegendő lesz ahhoz, hogy az MSZP-t teljesen felszámolja.. és ezzel utat nyisson egy új baloldali szerveződés létrejötte előtt.. Máskülönben itt még évekig nyüglődnek.. hogy aztán majd mégis csak bekövetkezzen a teljes megsemmisülés.

Unommáazegészet 2010.06.18. 13:26:27

@drukkker: Én is elpityeredte, olyan szépen írtál. Megsajnáltam szegény, szerencsétlen idiótát. Végül is írhattad volna tovább, olyan szavakat használva, mint a hős vezér, atyánk, megmentőnk, krőzus, A legnagyobb magyar. Olyan sztálinos izéket, amilyeneket az ötvenes években... tudod.... hogyne tudnád, mert mint munkásőr te is átélted azt a kort, melynek stílusát használod.

Lendvai, Kiss, Kovács, Szekeres? Ők maradhatnának?

Unommáazegészet 2010.06.18. 13:28:30

@drukkker: Elnézésed kérem, de tovább mazsolázom írásod.

"A fidesz negatív, 8 évig egyfolytában tartó lejárató kampánya, (ami be kell látni eredményes volt) oda vezetett, hogy leszámítva a törzsválasztókat, a zemberek fejében sötét szinben megjelenő MSZP politikusok bűnözők.
Ugyanazok ülnek a parlamentben akik felelősek az elmúlt 8 év gyenge kormányzásáért."

No. Számold össze, hány emeszpés politikus ül börtönben, vagy folyik ellenük eljárás. Számold össze, hány fideszes ül börtönben, vagy folyik eljárás ellenük. Szerinted a Fidesz nyomására voltak korruptak, tolvajok, gyilkosok? Igen, gyilkosok, lásd a csepeli iskola esetét.

Kérdem tőled, az ellenzék kormányoz, vagy a kormány?

Már - újra elnézést tőled - csak az van hátra, hogy egy gyurcsányi fordulattal élve böszmének nevezzelek. De jó nagynak.

Strici · http://birkanep.blog.hu 2010.06.18. 13:28:39

@midnight coder: Az európai öntudatos munkavállalónak továbbra is a munkáltató a fő problémája.

Canis Lupus Libertas (törölt) 2010.06.18. 13:28:55

Ha Gyurcsán a jobbkarjára felhúzná Mesterházyt és elég jól elbújva mozgatná a paraván mögül, akkor volna visszakapaszkodás és az MDF-SzDSz sors - legalábbis egyenlőre - elkerülhető lenne. Ha ezt megerősítenék azzal, hogy Lendvait, Szekerest, Kiss Pétert is hátraküldenék vokálba, meg Molnárt és Szanyit zsákba kötnék és otthagynák valahol, akkor az "egyenlőre" akár hosszú időt is jelenthetne.

KG2000 2010.06.18. 13:29:42

Gyurcsány tényleg eléggé tehetséges és céltudatos, erőszakos, demagóg. Visszajövetele végső soron a választókon múlik, akik, ahogy valaki bölcsen megjegyezte, feledékenyek és nosztalgiázók.

Öszöd: ugyebár először volt az "igazságbeszéd"-propaganda. Mindenki, a "független balos" értelmiségiek is ezt szajkózták. Aztán jöttek a csavarok, amelynek az oka az, hogy Gy. Öszödön azt mondta: elkta, mégpedig nagyon-nagyon. Na nem a saját helyzetét, hanem az országét. gyurcsány elkezdte mondani először, hogy az az elk-rás nemcsak rá vonatkozik, hanem minden kormányra. Aztán ott folytatta, hogy ő tulajdonképpen nem is kúrta el, hanem a Zorbán előtte meg egy kicsit a Medgyessy is, és ő nem tehetett mást. Most ott tart Gy. hogy uralma ideje alatt a lehető legnagyszerűbb dolgok történtek, nem úgy, mint Orbán vagy M. alatt, akik tönkretették az országot. Vagyis röviden Gy. most ott tart, hogy Öszöd hazugságbeszéd volt, mert ő csak hazudta, hogy elkrta, de nem kúrta el...Ahhoz már nagy hívőnek kell lennie a zembernek, hogy mindezt megeméssze, de látjuk, van azért még sok híve.

Pistie 2010.06.18. 13:29:55

Fentebb írta valaki, hogy az MSZP szavazóbázisa fogy, mert akciónyugdíjasokból áll. Először is, nem leszólni akarom a nyuggereket, se azt, aki ezt hozzászólta, de ez véleményem szerint tévedés. Ugyanis Mo-on tudtommal van 3 millió nyugdíjas, az mszp összesen kapott 1 millió szavazatot, feltesszük hogy a nyugdíjasok egy része alapból nem szavaz, de még akkor is sok nyugdíjas marad, akik nyilvánvalóan szavaznak, és nem nyilvánvaló hogy az mszp-re, pláne hogy sok embert hallani aki fiatal és rájuk szavaz (szerintem mindenkinek van ilyen az ismertségi körében).
A másik ok ami miatt ez elterjedt az, hogy az mszp rendezvényein sok a nyugdíjas. Sőt, szinte csak nyuggerek vannak. De attól még hogy valaki nem kiabál meg megy naggyűlésekre, attól még lehet mszp szavazó. A fiatalok nyilván a sok nyugger miatt (sem), meg mert manapság nem divat mszps-nek lenni (emiatt sem) mennek, vagy vállalják nyilvánosan.
A konzekvencia az, hogy lehet, hogy a nyugdíjasok közt a legnépszerűbb az mszp (bár én még soha sem láttam olyan elemzést ami ezt alátámasztaná), de attól még lennének olyan fiatalok, akiket meg tudnának szólítani. A cikknek viszont igaza van, hogy itt Gyurcsány a fő gond. Szerintem gyf arra vár, hogy egy idő után elfelejtődik amiket ő csinált (rosszul), vagy a fidesz is ugyanolyan rosszul fogja csinálni, csak ők már 2/3-addal, és akkor visszatérhet. Ha ez utóbbi történne, akkor jogosan, előző esetben nem jogosan térhetne vissza. Meglátjuk mi lesz.

sanche_ 2010.06.18. 13:30:15

Ugyan-ugyan, túl van misztifikálva az egész. Míg a fidesz volt az ellenzék, szerintem lehetett beszélni róluk, hiszen a világon nem volt még ilyen "NEM-NEM!" ellenzék, akik versengtek kártékonyságban az mszp-val, ami azért ügyes, mert azért kevesebb hatalmuk volt hozzá.

Most viszont..ki ez a Gyurcsány, meg Lendvai és a többi? Csúnya vereséget szenvedtek... De gyógyszerelgurulós, legitimkormányozós "győztünk" Viktor veresége sem volt kevésbé. És most mégis ittvan, pedig mindent megtett felelőtlen, arrogáns és lehetetlen beszédeivel, lépéseivel. Gyurcsányéknak se kell csinálniuk semmit igazán. Tök mindegy, hogy mennek vagy maradnak..Most egy darabig a népszerűségük kisebb, mint egy idegen fickóval az élen, de évek múlva ez változhat és lesz még Gyurcsányból a "hat éve korrekten megmondta" ember, aki Orbánék ellen is kitartott. De kb tényleg tökmindegy, hogy Gyurcsány van nem Gyurcsány. Az emberek feledékenyek, de nagyon. ha lenne kis eszük, el se mentek volna szavazni(ahogy azért sokan nem is mentek) és lett volna első körben érvénytelen szavazás... Ami az első igazi pofon lett volna az egész politikánknak. A második az lenne, ha nem csak elmebetegek kezdeményeznének Népszavazásokat, mint ahogy eddig minden magán kezdeményezés felesleges és értelmetlen volt.

Ilyen ez az ország, nincs értelmes politikai erőnk, bár az külföldön is ritka. Azt hiszem első lépésben tényleg az lenne a jó, ha negyedelnék a parlamentet, önkormányzatokat vonnának össze...És akkor arra a kevésre jobban lehetne figyelni, és ők is jobban figyelnének magukra. Mert egy embert sokkal könnyebben tud megbuktatni a "nép", mint száznegyvenet.

Treuga Mei 2010.06.18. 13:30:59

@zsebatya:
A felvetését - hogy Gyurcsány a félszemű király a vak szocik közt - elfogadom. Valóban ő az, aki viszonylag rendszerben gondolkodó is.
Viszont társadalmi víziója, baloldali elkötelezettsége egyaránt korlátozottnak tűnik. Az, hogy a blairiánus-schrőderiánus újbal helyi, provinciális rendszerét megkísérelte érvényre juttatni és ahogy fölépítette, számomra, - jelenleg munkanélküli - proletár számára világossá tette, hogy Gyurcsány baloldali programja legföljebb valami posztmodern ihletettségű, társadalmi valóságot nem ismerő, civilizátori (felénk kétségtelenül hagyományokkal bíró) baloldaliság lehet.
Azaz ha valaki, ő lehetne egy új, igazi baloldal megalapozója (mármint ebből a választékból, ha a tőkés erők továbbra is túszul ejtve tartják a választási rendszert a pártfinanszírozáson, a sajtóerőn, a kulturális elit megvásárlásán keresztül), de ő nem képes rá - mentális, kognitív, intellektuális, tudati korlátai miatt.
Azaz továbbra is egyet lehet érteni a bejegyzés alapvetésével.

Roy 2010.06.18. 13:31:07

@midnight coder: Majd nőni fog a szavazóbázisuk, amikor a sok ember aki Orbán, és csapatára szavazott, kiábrándul belőlük. Amikor rájönnek ezek a szavazók, hogy a választási igéretük egy nagy hazugság volt. Már most sok igéretükből kezdenek kihátrálni.
Reméljük nem lesz későn az ébredés a nagy álomból, és nem fogja addigra a Fidesz több választási ciklusra bebetonozni magát.

ivrilider 2010.06.18. 13:31:23

Remélem, ez tényleg egy föloldhatatlan pont az MSZP-ben, és így vagy:

a) kettéoszlik, Szili kőbal és Gyurcsány ballib pártjára
b) Gyurcsány ballib pártjává válik
c) 5%-kal eltűnik Lendvai-pártként
d) a lengyelországi mintára amorf balpártként 12% környékére jut Mesterházyval

A dupla szavazásnál viszont az elsőre "nem"-et nyomtam. Szerintem az MSZP-nek Gyurcsány az egyik leghitelesebb figurája, ahogy a blog is írja - a másodikra viszont szintén "nem"-et, nyilvánvaló, hogy miniszterelnök már nagyon-nagyon valószínűtlenül tudna lenni. Váltópárt húsz éven belül nem lesznek a szocik.

AnnaKarenina 2010.06.18. 13:33:10

Szórakoztatónak találom, hogy a jobboldalon mennyire foglalkoznak az MSzP-vel, holott lenne mit beszélni a Fidesz eddig megvalósított és belátható intézkedéseiről. Vagy épp ezért? Félő, hogy az elkövetkezendők a lényegesen nagy létszámú mindig bizonytalanokat visszalökik majd a másik oldalra? De hát még csak most kezdődik a 4 év.
Gyurcsány bukott ember, vele nem lehet visszatérni. De azért riogassunk vele?

pelso68 2010.06.18. 13:33:32

@drukkker:
"A fidesz negatív, 8 évig egyfolytában tartó lejárató kampánya, (ami be kell látni eredményes volt) oda vezetett, hogy leszámítva a törzsválasztókat, a zemberek fejében sötét szinben megjelenő MSZP politikusok bűnözők."

szerintem azért a rabszíjon vezetett elvtársak sora is hozzátett ehhez 1 keveset... :)
___
"megrögzött jót akaró volt. A nép gyermeke, aki a fizetését jótékony célokra adományozta, aki el tudott bukni egy 1 euróról szóló népszavazáson, aki tartott egy Öszödi beszédet, és elmondta az igazságot"

a nép gyermeke, aki 3 milliárdos vagyon jótékonykodott össze magának pár év alatt. :)
/és közben Etusnak(gy.f. anyja) lejjebb kell tekerni a konvektoron a fűtést.../

elmondta az igazságot : zárt körben bevallotta, hogy nem kormányoztak 1.5 évig, miközben a gazdaság csak vegetált majd zuhant.
és amint bevallotta veresjanival együtt : csak 1 kézzel írott papíron léteztek a valós adatok,
majd még ők is meglepődtek, hogy mekkora a baj.
ezek után megfenyegette a frakciót,hogy vagy követik vagy lecsúsznak a jól fizető állásokról.
ez sem gyenge. :)
ezt igazságbeszédnek titulálni elég extrém etikai megközelítésre vall !
__
"melyet megetetett vele az Orbán, aki most nem csinál ilyen butaságot, hoyg beszél, vagyis nem hazudik, csak megvalósítja a néma hazúgságot. Ugyanis semmit sem kapnak a választói abból amit ígért. Vagyis secko jedno..... "

a fideszre két dolgot mondanak mostanában:
nem mondott semmit a kampányban és azt most nem tartja be. :)
ez sem gyenge mutatvány.
és hol vannak ahhoz, amikor fletó a ov képébe hazudta,
hogy "elnök úr ! ön úri ember... vonja vissza a receptdíjról szóló igaztalan vádakat..."
vagy mikor választás előtt levitték az áfát, majd utána visszemelték... komolytalan.
ill. komoly, súlyos.

AnnaKarenina 2010.06.18. 19:06:11

@Unommáazegészet:
Igazad van, sokan kerültek/kerülnek börtönbe korrupció, sikkasztás miatt, ott is a helyük. Ezek többségében olyan emberek, akik a kormányzati káosz révén kihasználták a helyzetet és a saját zsebükre dolgoztak. De azért még lehet emlékezni a Joszip Tot, Ezüsthajó, stb. ügyekre. És erre nem kell azt mondani, hogy bezzeg a Keller-féle vizsgálóbizottság nem talált semmit, mert lehet tudni, hogy ezek piszkos ügyek voltak, kivettek a közpénzekből, de vagy ügyesebben csinálták, vagy el lehetett kenni őket az igazságszolgáltatás rendszerében.
Ma már látjuk az új módszereket is: pl. tőzsde befolyásolása. Lehet "naivan" azt mondani, hogy nem is sejtették, hogy ez lesz belőle. Ezt kérdőjelezze meg valaki. Minden törvényes.

tlac 2010.06.18. 19:06:30

@beragadt: a baráti sajtót azért idegesíti már a nemrég még nagyformátumú meg szenvedélyes igazságbeszédű mert már semmi hasznot nem remélnek tőle, örülnek ha állásuk marad.
Nem lehet tudni hogy a családja pl. próbálja-e visszafogni ezt az idiótát, ha már magát nem bírja. Sokáig tartott, de örüljünk vége a nárcisztikus rohamainak. Rémálom,hogy egy Friderikusz mindennap (!) egy hétig ezeket az ömlengéseit közvetítette. DJ, LL meg Gréczy és Bauer aki még utóvédharcokat folytat. Anybody else?

egyszerhopp 2010.06.18. 19:06:50

Mi lenne, ha kicsit kevésbé idealistán közelítenénk meg a dolgot ? (Ezt annak fényében is írom, hogy a délben küldött firkámat letiltotta a superman.)

Egy apró visszaugrás az időben : Apró Antal, a "mindent tudó", (kémfőnök), Mr. Kádár jobb és balkeze. Leánykája, Piroska örököl néhány tucat vastag dossziét, valami kedveset és hasznosat kb. mindenkiről a Kárpát-medanszében és a fél világon, illetve az alvilágban.

Piri mama leánykája, Klárika megkedveli az édimédi Ferkót. Piroska is megkedveli a snájdig (majdnem) fiatalembert. A karriert egyengetni kell és lehet ! Amint felnyitja a dossziékat a harcostársakról és a szükséges (látszat)ellenfelekről, Piri mama képben érzi magát. A telefon éppen kéznél van.

Feri karrierje üstökösként száguldani kezd, bele a "rendszerváltás" utáni ugar Nagymagyar éjszakájába !

Ámde, illetve sajnos, Piri mama dossziéi sem tartalmaznak pontosan mindent-mindenkiről, az update már sok éve elmaradt, hiszen az unokák, a rózsadombi cukis barátnők (múmia-magdi és társai) lassan lemerülnek a szilvalekvárba.

Fletó magára marad, szegény, az üstökös már csak magát égeti. Házmestery néven egy pót-titán indul az aktuális bevetésre.

Hajrá, majré !

Balt 2010.06.20. 19:49:02

@drukkker: "Most az lenne a jó kommunikáció, ha a csapból is azt folyatná az MSZP, hogy a mostani kormány pontosan azt csinálja meg amit megakadályozott az előzőnek."

Csak az a bibi, hogy pont nem azt csinálja. Határozott törekvések a koncepciótlan sodródás helyett. (Bár ez utóbbi így tkp. nem is igaz, jól felfogott önérdek volt az inaktív törzsszavazóbázis messzemenő támogatása a teherviselő közép(-kor)osztály ellenében.

Balt 2010.06.20. 19:49:24

@drukkker: "volt egy miniszterelnökük, aki vétett hibákat, de alapjában véve megrögzött jót akaró volt. A nép gyermeke, aki a fizetését jótékony célokra adományozta, aki el tudott bukni egy 1 euróról szóló népszavazáson, aki tartott egy Öszödi beszédet, és elmondta az igazságot"

Nyihihi! Azt hittem, ez a szemlélet kihalt a barlangi medvével, de mégsem: Fegyencnek igenis párttá kell szerveznie a (maradék) híveit - hogy aztán mindkét MSZ(M)P-maradvány kiessen a parlamentből belátható időre... (Bár tkp. nagyon helyes, hogy naponta exponálják magukat, így nem borul rájuk oly könnyen a feledés homálya...)

Balt 2010.06.20. 19:49:35

@Pistie: Az MSZP "korfája" pedig erősen lombosodik, gyökere mára semmi. Magyarul: statisztikai adat, hogy a 45 év alatti korosztályokban 5% alá tendál a párt népszerűsége...

drukkker 2010.06.21. 09:44:54

@polom13: Sose tudhatod. A politikában, és különösen a magyar politikában semmi sem lehetetlen.
Amikor egy ország képes több mint 2/3os többséggel megszavazni egy kétszeresen bukott embert és a pártját program bemutatása nélkül, csupán azért, mert jó kommunikációjával démonizálni tudta az ellenfelét?
Aztán elkészül, jó későn, egy szedett vedett "kormányprogram" amiről látszik, a nagyobb hányada megvalósíthatatlan. Ez felér egy Öszöddel.
Gyurcsány még mindig a legkarizmatikusabb személy az egész baloldalon. Az idő, ahogy mondják a legnagyobb gyógyító.
Szerintem Gyurcsánynak nincs más dolga, mint hallgatni. A mostani kormány hamarosan zuhanásszerüen fog veszíteni népszerűségéből azon egyszerű okból, hogy szinte semmit sem tud megvalósítani igéreteiből. És akkor ismételten akciózhat kedvére. Persze nem ezzel a pártal. Az MSZP egy kifújt tojás, főleg, hogy elkövette azt a hibát, hogy akik besározódtak az elmúlt 8 évben, mind ott ülnek a frakcióban. Amíg nem jön rá a "párt", ezek az emberek lejáratódtak, vissza kell vonni őket, addig minden Orbán féle kommunikáció hatékonyan árt nekik.





Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
  • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
  • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
  • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
  • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
  • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
  • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
  • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása