Véleményvezér

vv

MSZP: fiatalítás Kádárral

2010.05.03. I 24 komment I Címkék: budapest mszp bkv posztkommunizmus horvath csaba

Lehetnek éppen 30-40 éves vezetői, kádárista szellemi örökségétől az MSZP láthatóan képtelen szabadulni. (Fotó: mszp.hu)

A hétvégén a BKV díjmentességének ígéretével megkezdte az MSZP budapesti önkormányzati kampányát. A terv szerint a díjmentességet a legalább négy éve Budapesten lakók, valamint a fővárosban tanulók vehetnék igénybe.

Kinek kedvez?

Akiket biztosan hidegen hagyott a bejelentés, azok pont az MSZP törzsszavazói. Az MSZP egy öregedő párt: a szocialista szavazók átlagéletkora 55 év. A BKV-n azonban az idősebbek amúgy is komoly kedvezményekkel utazhatnak, 65 év felett pedig minden ingyenes.

Megdobogtathatja viszont a szívét a bejelentés minden fiatal budapesti békávézónak és középkorú családosnak is. Bár a diákok szintén kedvezménnyel utazhatnak a BKV-n, a tanulóbérlet még így sokezer forintba kerül, a teljesárú bérletről nem is beszélve.

Kinek nem kedvez?

Semmi sincs ingyen: Horváth Csaba tervének nyilván vesztesei is lennének. A díjmentesség biztosítása ugyanis rengeteg pénzbe kerül (becslések szerint csaknem 50 milliárd forintba). Kétségtelen, hogy ezt egy "dugódíj" bevezetése önmagában nem fedezhetné. A terv megvalósításához tehát óhatatlanul adóemelésre, komolyabb állami támogatásra, vagy ami a legvalószínűbb: az immár csak a nem-budapestiek számára kötelező jegyek és bérletek árának emelésére lenne szükség.



Ez nyilván elsősorban – a külföldi turisták mellett - a vidékieket érintené. Magyarország egy centralizált ország: a legfelsőbb szintű állami szervek és a kultúra legfőbb intézményei mind-mind Budapesten vannak. Legyen szó ügyintézésről, kultúráról, munkáról vagy bevásárlásról, a vidékiek budapesti útjait drágíthatná meg jelentősen az MSZP kampányígérete. (És akkor az ingázókról még nem is beszéltünk!)

De kétségtelenül ez több egyszerű anyagi kérdésnél: Budapest nem egyedül a budapestieké, hanem az egész országé. Ne feledjük, hogy a főváros nemcsak a budapestiek pénzéből és nem is csak budapestieknek épül. Teljes joggal érezhetné ezért az ország 80%-a igazságtalannak, ha (közvetetten) nekik kellene kifizetniük a budapestiek ingyenes közlekedését.

survey service

 

Mit jelent a díjmentes BKV ígérete?

Ez az ígéret beismerése annak, hogy az MSZP jelen állapotában nemcsak hogy öregszik, hanem egyenesen a megsemmisülés felé tart. Elég megnézni a majálison készült képeket: tényleg egy nyugdíjasklubbá változtak. Ne feledjük, az MSZP pár hete még 75 ezer forintos temetéspénzzel (kegyeleti járandósággal) kampányolt, legfőbb szóróajándékuk pedig egy MSZP-logós gyógyszertartó volt!

A díjmentes BKV ígérete ehhez képest óriási változást jelent: az MSZP a fiatalabb korosztályokat próbálja megszólítani.

Persze a cél hiába új, ha az eszköz a régi. A párt láthatóan nem tud másban gondolkodni, mint abban, hogy az állam vagy az önkormányzat valamit mindenkinek ingyen adjon. A kedvezmény nem az adóból leírható, nem munkáért jár, nem ösztönöz semmire – egyszerűen csak mindenkinek jár, és kész. A finanszírozás pedig láthatóan senkit nem érdekel. Mint korábban megannyiszor, most is úgy gondolják, azt majd utólag kitalálják.

polls & surveys

Ez a kampányígéret is világosan mutatja, hogy az MSZP valódi problémája nem is annyira a szavazótáborának öregedése. Az csupán a következmény. A valódi ok az a kádárista politikai gondolkodás, miszerint az állam állandóan ígér valamit az embereknek ellenszolgáltatás vagy ösztönzés nélkül, amire persze még a fedezete sincs meg.

Lehetnek éppen 30-40 éves vezetői, ettől a szellemi örökségtől az MSZP láthatóan képtelen szabadulni.

 

Ha tetszett az írás, csatlakozz a Véleményvezér Facebook-csoportjához!

>> ORBÁN-KORMÁNY 2.0: MINDENT A NULLÁRÓL

>> NEM OFFSHORE-LOVAGNAK VALÓ VIDÉK

>> korábbi írásaink

Írások a témában:
Ingyenes BKV-t ígérnek a szocialisták (Index)
Fidesz: Marhaság az ingyenes BKV (Index)
Onnan szóróm én a pénzem (Tóta W. Árpád)
Demszky az ingyenes BKV-ról: Ingyenebéd nincs (Index)
Mit szeretne Horváth Csaba?
(Török Gábor)
Ingyenes tömegközlekedést ígért az MSZP (origo)
Az MSZP-nek mindig van lejjebb! (Kis Moszkva blog)
Horváth Csaba az új Horn Gyula (Vastagbőr)

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

eml 2010.05.03. 00:13:18

Horvát Csaba ismertsége exponenciálisan növekszik. És ezért csak hülyeségeket kell beszélnie. Hiába no, ellenzékből lehet nagyot igérni.

dark future · http://www.andocsek.hu 2010.05.03. 01:24:49

A sorompóépítő lobbi megkörnyékezte az mszp-t? :-)

Aszi 2010.05.03. 02:26:27

És a magyar társadalom mikor fog szakítani a kádárizmussal? És a Fidesz? És Orbán Viktor, akit a kádárizmusa miatt választottak meg, mikor fog szakítani a kádárizmussal?

Zsola777 2010.05.03. 02:32:22

Biztosan megirigyelte Molnár Oszkár sikerét, rájött, hogy a sokkoló duma később bejöhet. Mondjuk az őszi választásokon. "Az életem te vagy, politikaaaaaa!" :)

Bokortalan Lajtalan · http://facebook.com 2010.05.03. 05:19:33

index.hu/tech/hardver/2010/05/02/az_emberi_agyat_utanzo_processzort_epitettek/

Na ez egy hír, ilyenekkel kéne foglalkozni, nem a savanyú káeurópai p(r)olitikával...

p.a.r.t.i.z.a.n 2010.05.03. 07:13:08

Már láttam olyat egy párt esetében, hogy valaki mond egy orbitális baromságot, bevállal valami lehetetlen dolgot, de nem az a lényeg hogy mit, hanem hogy mindenki erről beszéljen. Ezt elérte az MSZP, ő tematizál a választás után egy héttel.

Manyizga (törölt) 2010.05.03. 07:36:02

A edves MSZP mindig csak az osztogató állambácsi szerepében tudott gondolkozni. A padlássöprés technikáján kívül semmi mást nem tanultak az ötvenes évek óta... Ez látszik most az ország jelenlegi helyzetén.

Italo Balbo 2010.05.03. 08:20:43

Sikerül-e az országnak valaha szakítani a kádárizmussal? Mert azt bizony nem csak egy párt képviseli itthon.

ikaruss 2010.05.03. 08:41:24

Sajnálattal kell megállapítanom, hogy a kádárizmus szellemét - a gondoskodó állam, etatizmus, az egyszemélyi vezetés - a Fidesz hozta vissza első kormányzásakor, és azóta is következetesen képviseli.
Ettől persze még igaz az is, hogy az MSZP is őrzi a kádárista reflexeket.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.05.03. 08:48:08

Szerintem csak annyiról van szó, hogy Horváth úgy gondolta: győztestől tanulni nem szégyen, ami Orbánnak bejött, az hátha bejön neki is...

Samuzia 2010.05.03. 09:03:42

@ikaruss: miért nem jó ha szerepet vállal az állam az életünkben? szociális piacgazdaság? Inkább legyen vadkapitalizmus?

Humperdickk · http://kikellennekjonni.blog.hu/ 2010.05.03. 09:15:34

Nem akkora hülyeség ez, környezetvédelmi szempontból pl. értelme is volna. Csak persze nem itt, hanem mondjuk Oslóban, Helsinikiben, Koppenhágában... Erre nekünk nincsen pénzünk.

2010.05.03. 09:20:54

Budapestnek Budapest az atyaúristen. Leszarnak mindenkit, aki nem ott él.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2010.05.03. 09:27:38

Ezzel a posttal teljesen egyet tudok érteni. Senki nincs az MSZP-ben, aki megértené, hogy azok az idők elmúltak, amikor üres ígéretkekkel lehetett kampányolni. Most is (egyébként 4 éve is) életérzést lehetett eladni. Akkor Fleto a modernizációt tudta eladni, most Viktor a "we need a change" életéréssel jutott sikerre. Hogy mit ígér egy bukott kormánypárt - senkit nem érdekel.

kgonzo 2010.05.03. 09:39:42

Egy pöttynyi kétségem sincs affelől, hogy hülyeségeket beszélt Horváth Csaba.
De, hogy ezt pont tőletek kelljen olvasnom, Tőletek, akik szerint a 300 forintos vizitdíj döntötte nyomorba az országot.

Ehhh.

Na és akkor most beszéljünk arról, ki képviseli a Kádárizmus szellemét?

riksafighter 2010.05.03. 11:20:20

ennyi erővel lehetnének éppen lumpenszocialisták afféle vagy magyar alkoholista párt

kampányköltség elmegy a sör és felesre , 3 millió potenciális szavazó garantált ( és lehet nekik akármit is beszélni, nembaj ha nincs értelme , úgysem értik ) belökik a felest , hőbörögnek össze vissza és x elnek ... és mert nagyon hűségesek a piához , könnyű és kezelhető a kampány : 1-2 ingyen vodkával minden megoldható ... nem kell itt bkv val, meg gazdasági növekedéssel kínlódni , úgysem megy ez az már kiderült

ikaruss 2010.05.03. 11:30:25

@Samuzia: más a józan állami szerepvállalás és az etatista paternalizmus a szeretett vezér szárnyai alatt.

ZX 2010.05.03. 11:31:13

Mi vidékiek szívesen finanszírozzuk az ingyenes BKV-t a pestieknek, ha cserébe ahányszor elhagyjákl a Budapest vége táblát, 200.000 Ft-ot fizetnek vidékfejlesztés címén. És akkor díjmentsen vehetnek levegőt. :)

Gerardus A. Lodewijk 2010.05.03. 14:47:11

Az a H. Cs. kampányol az ingyenes BKV-val, aki a legutóbbi erősen eltúlzott és kontraproduktív áremeléseket keresztülverte a közgyűlésen. Csak egy kérdésem van: noooormááális?

A részleteket lásd: veke.hu/index.php?fc=cikk&par=535

Gerardus A. Lodewijk 2010.05.03. 14:48:08

Az a H. Cs. kampányol az ingyenes BKV-val, aki a legutóbbi erősen eltúlzott és kontraproduktív áremeléseket keresztülverte a közgyűlésen. Csak egy kérdésem van: noooormááális?

A részleteket lásd: veke.hu/index.php?fc=cikk&par=535

kesztió · http://szabadter.wordpress.com/ 2010.05.03. 18:42:50

Nem az a baj, hogy az MSZP kádárista párt. Hanem az, hogy MINDEGYIK parlamentbe jutott párt az.

Jobbik, Fidesz, MSZP, LMP. Nincs kivétel. Mind a négy utálja a kapitalizmust és imád populista léggömböket eregetni. Remélem, nem óhajt konkrét példákat a T. Társaság, jobban tudjátok ezt odaát, mint én.

És kik (voltak) azok, akik mintha megértették volna, miről szól a piacgazdaság? Az SZDSZ és az MDF. Akik amúgy valóban szívós aknamunkával harcolták ki (egyik hülyeségből a másikba), hogy a béka segge alá jusson a támogatottságuk.

DE KÉRDEM ÉN.

Tényleg annyival idiótábbak a Fidesznél, MSZP-nél, LMP-nél (a Jobbikról inkább ne is beszéljünk), hogy a parlamentben sem látjátok őket szívesen? Na haggyuk a pcsába.

Túl jó volt nektek Kádár alatt, azért csúszik még mindig jobban Orbán, Vona és társai, mint pl. Bokros.

Helyetekben nagyon-nagyon szégyellném magam…

lutschock nehay (törölt) 2010.05.04. 10:03:01

@Manyizga: ...ilyen pl. a 14. havi nyugdíj és társai ugye?





Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
  • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
  • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
  • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
  • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
  • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
  • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
  • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása