Véleményvezér

vv

Sólyom, Schmitt és a kommunistairtás - heti szavazásaink

2010.06.19. I 9 komment I Címkék: szavazas

A blogolvasók nem Schmitt Pált, hanem Sólyom Lászlót vagy Pálinkás Józsefet akarják elnöknek. Mindenki támogatja a közélet kommunistamentesítését. Heti szavazásösszesítőnk.

Ki legyen a köztársasági elnök? című cikkünkben a legesélyesebbnek tűnő jelölteket értékeltük aszerint, hogy vajon mennyire lehetnek képesek a Sólyom László által megemelt lécet átugrani. Hiszen, ahogy korábban írtuk, megítélésünk szerint Sólyom volt a rendszerváltozás óta az első, aki valóban elnökként viselkedett. Neki sikerült először úgy aktív elnöki munkát végeznie, hogy közben nem áldozta fel a hivatalt egyetlen párt oltárán sem.


 

Kérdésünkre, miszerint maradjon-e inkább Sólyom László a köztársasági elnök, 5150 szavazónk 70%-a válaszolt igennel. Körülbelül ez az arány jött ki egy korábbi szavazásunk során is, amikor az eddigi elnökök értékelését kértük - szavazóink 73%-a szerint Sólyom László felelt meg a leginkább az elnöki feladatoknak.

Úgy tűnik azonban, hogy a Fidesz nem akarja, hogy Sólyom újrázzon, bár természetesen ez sem kizárt. A Fidesz június 25-én délig fogja megnevezni jelöltjét, a legesélyesebbnek Schmitt Pál tűnik. Számos jelölt-jelölt és jelölt-önjelölt neve merült fel a sajtóban, Schmitt Pálon kívül azonban legfeljebb Pálinkás Józsefnek és Vizi E. Szilveszternek, esetleg Tőkés Lászlónak lehetne még esélye. Tőkés Lászlót közben a múlt héten megválasztották Schmitt helyére az Európai Parlament alelnöki tisztségére, Vizi E. Szilvesztert pedig Csányi Sándor akarja bevinni az MLSZ elnökségébe - ez pedig bizonyos értelmezések szerint azt jelenti, hogy ők mégsem számíthatnak Orbán Viktor felkérésére.

A Véleményvezér mindenesetre úgy értékelte, hogy közülük Pálinkás József a legerősebb, Schmitt Pál pedig a leggyengébb jelölt. Ezt 5000 szavazónk is nagyjából így gondolta - bár Tőkés még Schmittnél is kevesebb szavazatot kapott:


 

Összegezve: a blogolvasók nagy többségének véleménye szerint Sólyom Lászlónak kellene megkezdenie második elnöki ciklusát, de ha ez mégsem történik meg, akkor Pálinkás József váltsa őt az elnöki székben. A tény, hogy Schmitt Pált 5000 szavazóból alig 400 választaná, magáért beszél.

Érdemes ugyanakkor azt is megnézni, hogy olvasóink mennyiben értenek egyet Sólyom Lászlónak bizonyos fontos kérdésekben elfoglalt álláspontjával, vagy egy-egy döntésével. Sólyom esélyeit arra, hogy a Fidesz őt jelölje, tovább csökkentette, hogy a múlt héten visszadobta a párt egyik törvényjavaslatát, mely az államigazgatásban dolgozó tisztviselők indoklás nélküli elbocsátását tette volna lehetővé. Olvasóink azonban az eddigi szavazásokon látott 70% körüli, "szokásosnak" mondható arányban egyetértettek az elnök döntésével (Politikai tisztogatás vagy bürokráciairtás?):



 

Egy másik fontos témában azonban nem. Ugyanis a Sólyom László vezette Alkotmánybíróság a '90-es évek elején megsemmisítette az igazságtételről szóló törvényt, olvasóink viszont nagyon is az igazságtétel, illetve a kommunistáknak a közéletből való "kiirtása" mellett állnak. Az Ungváry-ügy és a Biszku-film kapcsán írt cikkünk (A kommunistákat lelövik, ugye?) szavazásainak eredményei legalábbis nagyon egyértelműek:




Az biztos, hogy amennyiben marad Sólyom László, az ilyen törvényeknek továbbra sem lesz túl sok esélyük. De kérdés, vajon mennyi az esélye mondjuk egy lusztrációs törvénynek, ha Schmitt Pál lesz a köztársasági elnök?

Szavazásösszesítőnket holnap folytatjuk.

Ha tetszett az írás, csatlakozz a Véleményvezér Facebook-csoportjához!

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Treuga Mei 2010.06.19. 23:51:13

Tisztelt Posztoló!

Örülök, hogy a témát továbbra is ébren tartja. Engem némileg elkeserít, hogy Sólyom László nem számíthat újrázásra, az pedig még inkább, hogy ez - erősen úgy tűnik - a kormányzó párt(ok) kényelmi szempontjainak szolgálatában fog állni. Ami azt jelenti, hogy a hatalmi ágak egyike - komolyan vehető ellensúlyok nélkül - rendkívül nyomasztó túlsúllyal fog rendelkezni. (Ez ugyan kontraproduktív is lehet a hatalom hosszabb távú megtartása szempontjából, de ezen az észak-balkáni provincián ennek belátását nem remélhetjük nagyjainktól...)
Az igazságtételi törvény visszadobása emlékeim szerint alkotmányos okokból, jogi alapokon történt, nem a szellemével, nem a szándékával szemben volt kifogása az AB többségének (tehát nem csupán Sólyom Lászlónak!). De a szerző nyilván kijavít, ha tévedek. Ha linkeli a döntés szövegét, az eldöntheti ezt a kérdést.
Az mára egyértelművé vált, hogy a Köztársasági Elnök Úr által is súlyos tehernek tekintett az igazságtétel elmaradása. Ez utalásaiból jól érzékelhető.
És igaza van. Komoly tehertétel a harmadik köztársaság számára a katarzis, a szimbolikus cenzúra elmaradása. (Ez egy ilyen tájék: úgy tűnik, apáink, nagyapáink mocskát éppúgy elmaszatoljuk, mint a magunkét.)

br · http://www.szalaiannamaria.net 2010.06.19. 23:51:21

Elolvastam az AB indoklását amikor elmeszelte az igazságtételről szóló törvényt.

Az AB lényegében azt mondta ki, hogy jogfolytonosság áll fennt az előző rendszerrel, rosszul definiált hogy mégis mit akar a törvény és az elévülés kérdését rosszul kezeli.

Magyarul, az AB csak az alkotmány szellemében cselekedett (hogy nem lett új alkotmány és nem lett az egész rendszer szisztematikusan újravizsgálva).

Ez 90-94 között lett elrontva, de az AB csak levonta a mérleget és nem pedig megakadályozta az igazságtételt.

(Azt nem érzem valódi érvnek, hogy mivel a diktatúra nem tekintette bűnnek a diktatúra üzemeltetését és különben is azóta elévült, ezért a jogbiztonság miatt ne lehessen büntetni. Csak ugye ehhez azt kellett volna, hogy ne vállaljuk a folytonosságot az előző rendszerrel, hanem húzni kellett volna egy éles határvonalat.)

Spiro 2010.06.19. 23:51:32

A Magyar köztársasági elnöki státus rendkívül szimbolikus, és talán felesleges is, ami viszont 15-20MRD Ft-ba kerül évente.

Ha a választók tisztában lennének azzal, hogy mennyire nélkülözhető ez a poszt, valószínűleg nem arról zajlana a szavazgatás, hogy ki a leg szimpatikusabb erre (hiszen a jelöltek alkalmasságát fel sem tudjuk mérni).

Nevetséges, hogy ilyen marhaságokra költjük a pénzünket, és az hogy erről egyáltalán beszélünk.
(pl. ezt a funkciót kell 2/3-dal eltörölni)

ringer 2010.06.19. 23:51:40

Az Orbán által elképzelt demokráciába nem fér el egy időnként beszólogató, esetleg vétózó köztársasági elnök.
Mivel a választójoggal rendelkező állampolgárok csaknem fele rájuk szavazott, ezért úgy oldja meg a 4 évét, ahogy akarja. Ez szerintem addig nem gond, amíg nem taszítja még mélyebb szegénységbe a szegényeket, és szegénységbe a középosztályt. Elvégre a cocializmust is ezért szerettük :-((

Doctor Klauße 2010.06.20. 00:21:10

@ringer: Szegénységbe a középosztályt? Hülye!
Pont azoknak fog kedvezni az új adótörvény...
Abból az 1,3 millió emberből akik "rosszul járnak"
alias minimálbéresek, kb 600ezer aki tényleg minimálbéren van, a többi meg papíron az és kiskapukon át csalja az adót...
btw, humoros volt, ahogy 2,5 millió adózó alias középosztály tartott el 1,3 millió minimálbérest, 600ezer közalkalmazottat + a maradék 5,5 millió nyugdíjast, gyereket, rokkantnyugdíjast, munkanélkülit, meg segélyen élő cigányt...

mér azok adózzanak a legtöbbet, akik munkájukkal, gyerekvállalásukkal és válalkozásukkal teremtik a legtöbb hasznot a társadalomnak, a többi meg ezen élősködik?

tudom, hogy fáj a szociknak, hogy az új kormány nem egyből a nyugdíjasoknak, a pesti adócsalóknak meg a segélyen előknek adja a kedvezményeket első intézkedésként, hanem az erős középosztálynak

Baszkurátor 2010.06.20. 10:35:01

"De kérdés, vajon mennyi az esélye mondjuk egy lusztrációs törvénynek, ha Schmitt Pál lesz a köztársasági elnök?"

A nulla felé közelít, lévén Palika is lubickolt a komenizmusban.

borzzz 2010.06.20. 10:35:25

"Hozzon-e végre törvényt a parlament a lusztrációról (a közélet kommunistáktól való megtisztításáról)"

Ez jól hangzik, de nem stimmel. A lusztráció átvilágítást jelent, tehát ha valaki (a tettei vagy a beosztása, pol. szerepvállalása miatt) felelős az előző rendszer bűneiért, az ne vállalhasson közéleti szerepet a köztársaságban illetve ha a bűne nem évült el, akkor vonják felelősségre érte. Ezzel maximálisan egyet lehet érteni és már rég meg kellett volna tenni. Egészen pontosan az Antall-kormány idején lett volna erre lehetőség. Hogy nem éltek vele, az több mint bűn: hiba. Nem hozták nyilvánosságra az ügynökök nevét (akik röhögve dáridóztak a parlamentben, a médiában, a közhivatalokban); nem hoztak törvényt arról, hogy ne viselhessen tisztséget az, aki az előző rendszerben politikai szerepet vállalt stb.
És ezzel el is veszett az igazságszolgáltatás történelmi lehetősége. Egy demokráciában nehezen lehet bármit is tenni az ellen, hogy ha szabad választásokon önként és dalolva plusz a múltja ismeretében pl. egy "pufajkásra" voksol a nagy többség. Szar ügy, de ez van. Ezt tényleg az első 1-2 évben kellett és lehetett volna megoldani, húsz év után jogi nonszensszé és abszurddá is válik a dolog (az átkos prominensei vagy a halakkal alszanak, vagy a hamut is mamunak mondják, 1-2 masztodon éli már csak világát (Pozsgayval, Szűrössel az élen, s úgy tűnik, ők is csak azért maradtak a felszínen, mert időben köpönyeget fordítottak).

Ilyen hangzatos szlogent különben sem kéne úgy bedobni, hogy nem tisztázzuk előtte: kik azok a kommunisták? A volt párttagok? Mind a 800 ezren? A nem párttag ügynökök, TMB-k és hasonszőrűek, köztük papok és a tudományos-kulturális élet jelesei szép számmal?

Amúgy jó a blog, jó a poszt, jó volt a szavazás, és (többek közt) ez a nyilvános tér is jó lehet arra, hogy megtvitassuk, mit akarunk, ebből mi az, amit jogállami kereteken belül egyáltalán akarhatunk és hogyan dolgozható fel az, amiről már lecsúsztunk, de nagyon is érthető okokból se kiköpni, se lenyelni nem tudjuk.

választ 2010.06.20. 10:35:26

Ez mind csak maszatolás.-ami arra szolgál,hogy az elmult husz évről eltereljék a figyelmet.
Arra kellene inkább kiemelt figyelmet forditani,hogy olyan tőrvényt alkossanak,hogy a maffia módszerekkel meggazdagodottak életük végéig üldözhetőek és felelősségre vonhatóak legyenek!,mint a háborus bünösök.Hiszen ezek több,és nagyobb kárt okoztak az országnak,mint a második világháboru.Ha ezek csak egy részétől is vissza nyerné az állam az ellopott pénzt,nem itt állna az ország!s nem lenne szükség a megszoritó intézkedésekre sem!

villamos alóli kacaj 2010.06.20. 10:35:30

Mint vele közel egykorú régi vívó, én kérek elnézést Schmidt Pál helyett.





Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
  • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
  • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
  • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
  • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
  • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
  • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
  • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása