Véleményvezér

vv

IMF-blamázs: hol rontották el?

2010.07.19. I 61 komment I Címkék: fidesz imf allamadossag matolcsy bankado

A külföldhöz való zsigeri igazodás rossz stratégia volt, de annak puszta tagadása sem lesz automatikusan jó. Nem az a baj, hogy a kormány nem ért egyet az IMF-fel, hanem, hogy ezt bután teszi. (Fotó: Pelsőczy Csaba/fidesz.hu)

Az elmúlt évek szocialista kormányainak egyik legnagyobb hibája az volt, hogy a nemzeti érdek tudatos érvényesítése helyett sokszor félautomata módon alkalmazkodtak a külföldi elvárásokhoz. A Véleményvezér örül, hogy ennek vége, és a hideg futkos a hátunkon, amikor valaki mégis ezt a politikát tartja követendőnek és ezt kéri számon a jelenlegi kormányon is.

Ettől még azonban a mostani IMF-ügy egy óriási blamázs marad. Nem azért, mert a kormány nem ért egyet az IMF-fel. Hanem, mert ezt bután teszi. A baj nem a tartalom, hanem a forma.

Miben nem értenek egyet?

Ami a magyar kormány és az IMF (valamint a vele együtt tárgyaló Európai Bizottság) közötti fő ellentéteket illeti, a helyzet mostanra meglehetősen egyértelműnek tűnik.

Az IMF szigorúbb költségvetési politikát, kisebb bankadót és több kiadáscsökkentést akar – szerintük csak így lehet többé-kevésbé biztosan megőrizni hazánk hitelképességét. A magyar kormány azonban attól tart, hogy egy ilyen gazdasági csomag politikailag aránytalanul drágává tenné a már bejelentett egykulcsos adót (értsd: cserében rengeteg elvonást, megszorítást kellene bevezetni).

Mindkét félnek igaza van.

A tárgyalás előtti helyzet

A fenti ellentétek nagyon is valódiak, sőt éles, alapvető ellentétek. Olyannyira azok, hogy ez a tény minden bizonnyal egyik felet sem érte, érhette meglepetésként.

Ugyanakkor a magyar kormánynak kimondott célja, hogy az ősszel egy újabb megállapodást kössön az IMF-fel. Ráadásul mindezt már szét is kürtölte a nagyvilágban, ezért az őszi megállapodás esetleges elmaradása különös üzenetértékkel bírna.

Magyarul: hiába a sok érdekellentét, a magyar kormányon volt egyfajta kényszer, hogy az új megállapodás ügyében legalább egy kis előrelépést fel tudjon mutatni. Ennek megfelelően az elemzők eredetileg egy ilyen irányú szándéknyilatkozat bejelentését várták.

Tudjuk, nem ez történt.

Kapcsolódó írásaink: Fidesz - európai vagy balkáni politika?
                                   
Bankadó: a demokrácia ára
                                   
Orbán úr, hol van Mr. Gazdaságpolitika?
                                   
Simor-Orbán: 1-1


Miféle stratégia?

Attól még, hogy az előző kormányoknak a külföldhöz való zsigeri igazodása rossz stratégia volt, annak puszta tagadása nem válik automatikusan üdvössé.

A magyar félnek a fentebb részletezett bonyolult helyzetben okos lavírozásra van szüksége: felmutatni, sőt hangsúlyozni a közös pontokat, közben pedig rögzíteni, de nem kiélezni az ellentéteket. Annyi esélyt mindig kellett volna hagyniuk a megegyezésre, hogy tárgyalópartnereik ne vágják rájuk az ajtót. Az ugyanis egy dolog, ha a tárgyalás végén nincs megállapodás – előfordul az ilyesmi. Az viszont egy másik, ha idő előtt hazautazik a delegáció, mintegy deklarálva, hogy a helyzet teljesen reménytelen.

S ami legalább ilyen fontos: kihagyni az amatőr hibákat. Az IMF-delegáció vezetője ugyanis azt nyilatkozta, hogy a magyar félnek időre van szüksége a jövő évi költségvetés megfelelő számainak kidolgozására. Eközben az Index értesülése szerint már megint (csakúgy, mint a Kósa-Szijjártó-ügy után) az utolsó pillanatban próbált a Matolcsy-féle minisztérium összerakni egy új csomagot.

Könyörgünk, nem lehetett volna ezt megtenni mondjuk a tárgyalás előtt? Tényleg nem sejtette senki, hogy erre esetleg szükség lehet?

customer survey


Mi a baj a magyar gazdaságpolitikával?

Ahogy korábban is írtuk: a magyar gazdaságpolitikának nincs vezetője.

Van viszont egy gazdasági csúcsminiszter, aki eddig még semmilyen gazdasági stratégiát nem mutatott be. Akiben a saját kormányfője sem bízik meg annyira, hogy hagyja egyedül tárgyalni a bankokkal a bankadóról. Aki az IMF-tárgyalásokra nem tudta úgy felkészíteni a főnökét és kollégáit, hogy ne egy nagy blamázs legyen a vége.

És nem biztos, hogy Magyarország megengedhet magának még egy ilyet.

Ha tetszett az írás, csatlakozz a Véleményvezér Facebook-csoportjához!

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ralf 2010.07.19. 10:58:46

"Az IMF szigorúbb költségvetési politikát, kisebb bankadót és több kiadáscsökkentést akar – szerintük csak így lehet többé-kevésbé biztosan megőrizni hazánk hitelképességét. A magyar kormány azonban attól tart, hogy egy ilyen gazdasági csomag politikailag aránytalanul drágává tenné a már bejelentett egykulcsos adót "

Ez látszólag ellentét, valójában nem is annyira. Az, amit az IMF képvisel, az ország érdeke (annyit költeni, amennyink van, végrehajtani a megfelelő reformokat, megerősíteni az öngondoskodást, és általában a kapitalizmust), amit a Fidesz, az pedig a párt érdeke (eddig folyamatosan szidták az előző kormányt, nemcsak ha hülyeséget csinált, hanem akkor is, amikor például költséget csökkentett, mondjuk Bajnai, most nem tehetik ugyanezt akkor sem, ha az ország érdeke ezt kívánja).
Sajnos azt kell mondanom, hogy jelen pillanatban, ebben a kérdésben akkor járunk jól, ha az IMF - legalább többé-kevésbé - kierőszakolja, amit akar.

dnl55 2010.07.19. 10:58:58

Amint a szavazásból látszik, Matolcsynak nagyon gyorsan alakul, hogy meglegyen a "kétharmadja". Mármint ahhoz, hogy húzzon el:)
De egy józan főnök már az eddigi fiaskókból is rájöhetne erre.
"Vezetői bajaid forrása sosem azok, akiket elküldtél, hanem akiket el kéne, de sajnálsz elküldeni"

Martian (törölt) 2010.07.19. 11:50:57

Jó ideje sejthető, kiszámítható volt, hogy némi taktikai harc lesz a kormány gazdasági mozgásterének határaival kapcsolatban. Erre "pókerezett" a Kósa-Szíjjártó duó és ezért nincs "kompomisszumkézség" (magyarul: az IMF diktátum elfogadása) az IMF-fel kapcsolatban.
Most elutazott a delegáció... de a színfalak mögött nincs sértődés, inkább óvatos puhatolódzás lesz... arra jó a mostani helyzet, hogy egyik oldal sem fogja túlzásba vinni a keménykedést... az IMF sem, mert a részükről való keménykedés továbbgyűrűző hatásai - az ideges piacok világában - régiókat ránthatnak magukkal. A mostani tárgyalások nem a szakadékból való kihúzásról szólnak (annyira nincs rossz helyzet), hanem hogy hová kell beverni a biztosítókötelet tartó kampókat.
Ősszel majd folyt. köv.

Együttérzek a devizahitelesekkel... de csaknem már egy évtizede mindenkit eltanácsoltam, hogy szűken kiszámolva kockázatos devizahitelt vegyen fel.

eszkep 2010.07.19. 11:51:34

@ralf: Az IMF érdeke, hogy rendben visszafizessük a felvett hitelt, illetve a bankokért "aggódnak egy kicsit". Magyarországot magasról leszarják.
Elég mobbid, hogy a magyar bankadó miatt siránkoznak, amikor at USA-ban három hete fogadtak el egy magyarnál sokkal szigorúbb töörvényt. Ebben nem csak a bankadó van benne, hanem pl. feldaraboltatják a nagy pénzintézeteket.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.07.19. 11:51:40

Én nagyon reméltem, hogy minden, ellenzékben hangoztatott hőzöngés ellenére ha kormányrakerülnek, előveszik a józan eszüket. Sajnos nem ez történt, sőt, ez lassan már rosszabb lesz, mint amire pesszimista pillanataimban számítottam... Mikor fogják már fel, hogy a kétharmad nem hatja meg a piacokat, és ettől még nem csinálhatnak azt, amit akarnak, pláne ha az káros az országnak. A gazdasági növekedés elérése nem csak akarat kérdése, alakalmazkodni kell az adott feltételekhez és a realitásokhoz.

Lalikiraly 2010.07.19. 11:51:48

Én ezt itt mind megértem és nyilván kell vele foglalkozni. Csak már megint az lesz a vége hogy megszorítás megszorítás hátán. Holott azt ígérte a nagybecses kormány hogy nem lesz, erre már erre készítenek fel minket. Bazmeg itt már nem lehet élni. Azt miért nem elemzi senki hogy milyen körülmények közé süllyednek nap mint nap az emberek? Orbán arra miért nem kér fel senkit hogy azt nézze már hogy dugig van mindenki hitellel és sorra veszíti el mindenét? A politikusok az ükunokályuknak is bebiztosítják a jövőt az állampolgárom még az ükunokályukra is hitelt hagynak. Szóval nekem az a gondom, hogy a fasz kivan az EU val. Az EU a fizetésekbe miért nem szól akkor bele? Hogy tízszer annyit dolgozunk tized annyiért? Ezt nem kell és nem is lehet megmagyarázni. Magyarországon a bürökrácia 99% os felszámolásával bilió forintokat lehetne spórolni és kész.

DArchAngel 2010.07.19. 11:51:52

Piszkosul felhúz, hogy ekkora hülyékre van bízva a gazdaság. A Transport Tycoont is bebuknák, le merném fogadni. Viktor nem tud olyan embert előkeríteni, akit nem kell távirányítani? Vagy nem akar? Az addig oké, hogy hozzá vannak szokva, hogy ebben az országban úgy működik a gazdaság, hogy "fentről" leszólnak, hogy osszák "okosba" a pénzt meg a szerződéseket, de annyi eszük lehetne, hogy értelmesebb országokban ez nem így megy. Főleg nem ekkora nyilvánosság előtt. A FIDESZ kormány rohamléptekben szedegeti össze a gazdasági fekete pontokat, lesz itt még szívás...

chop 2010.07.19. 11:52:12

Eddig annyit költöttünk népjóléti intézkedésekre, mint Svédország, holott messze nem volt elegendő adóbevételünk, most akkora a pofánk, mint Németországnak, holott tized akkora a világgazdasági súlyunk.

Azt gondolom, hogy amint valaki odakerül a húsosfazékhoz, azonnal elfelejti, hogy hol a helye és mit szabad és mihez kevés.

Vérszegény éjszakai dúvad · http://hangorienidiocc.blog.hu 2010.07.19. 11:52:22

@ralf -nak teljesen igaza van, csak jól jöhetünk ki abból, ha az IMF átveri, amit akar, ti. olyan tényleges reformokat is hiányolnak, amiket előbb-utóbb meg kell csinálni. Márpedig, ha elsőként leszünk képesek talpra állni a gazd. válság után, az kifejezetten jövedelmező lehet. Jelenleg a magyar költségvetésnek van a legkisebb deficitje, ezt ki kellene használni, és nem elkúrni megint.
Valami gazdasági stratégiát pedig elsősorban nem az IMF-nek, hanem a hazai vállalkozásoknak kellene felmutatni.
Minap megkérdezte tőlem egy ev., hogy szerintem mit csináljon. Maradjon-e átalányban, menjen át evába, vagy költségtérítésbe. Két órán keresztül számolgattunk, és nem jutottunk semmire, mert az adóváltozásokról kb. annyit lehet tudni, hogy majd lesznek. De hogy pontosan mik...
Magyarországon nemhogy évekre, de már fél évre előre sem lehet gazdasági terveket készíteni, mert bármikor bármi borulhat. Na, ez az igazán nagy probléma.

Arrius (ex-Nathan D'Xantine) 2010.07.19. 11:52:31

Általában nem szokásom egyetérteni Véleményvezér gondolataival, de most mégis...

És sajnos nem ez az első olyan eset amikor valami nyilvánvalóra nem készült fel a jelenegi kormány, vagy legalábbis ezt a látszatot kelti.

Rive 2010.07.19. 11:52:53

Hol rontották el?

Hát ott, hogy:
- Rá kellett volna szánni vagy egy évet a választások előtt, hogy bullshitgyűjtemény helyett valami értékelhető - közgazdaságilag is értékelhető - programot összehozzanak

- oda kellett volna figyelni az ellenvéleményekre is

- oda kellett volna figyelni a nemzetközi helyzetre

- le kellett volna számolni a messiáskomplexussal meg a 'mindent lehet, csak akarni kell' hozzáállással.

- legkésőbb a görög események láttán észbe kellett volna kapni, hogy üres zsebre nem igérünk.

Akkor talán nem úgy álltak volna oda az IMF elé, ahogy.

De úgy álltak oda, ahogy, szóval most majd jön a kényszerdetox.

sziklakerti évelő 2010.07.19. 11:53:13

a magam részéről úgy vélem, hogy a poszt kiindulópontja (is) hibás.

tény, hogy a szociálliberális kormányzatok részéről tapasztalható volt egy, talán túlzottnak is nevezhető, igazodás a nközi pénzügyi intézetek felé, de:

1) Magyarország gazdasági lehetőségeit és a nközi gazdasági válságot figyelembe véve sem most, sem hosszabb távon nincs ennek alternatívája.

2) mindenki tudja, hogy Mo. gazdasági-költségvetési szerkezete rossz. van néhány dolog, ami a fejlett nyugat országaiban is általános (pl. korrupció, elöregedés, eü. ellátórendszer technológiai szintje és annak finanszírozhatósága közötti gap, stb.), de vannak speciálisan "magyar" ügyek is, mint pl. az önkormányzati rendszer stb.
tetszik-nem tetszik, a Fidesznek több népszerűtlen intézkedést is meg kellene hoznia, közöttük olyanokat is, amelyek ellen éppen ők lázítottak (pl. fizetős egészségügy).

3) amikor azt írtam, hogy "mindenki tudja", abba a Fideszt is beleértettem. mostani (és korábbi) maszatolásuk egyetlen oka az időhúzás. a mostani népszerűséggel le akarják tarolni az önkormányzatokat is, hogy után még inkább szabad legyen a vásár. és abba akkor már talán egy-két népszerűtlen intézkedés - megszorítás, bizony! - is belefér majd.
csak akkor már mindegy lesz, mert egy-két ballib véleménynyilvánítót könnyű lesz elhallgattatni, főleg a Lex Répássy segítségével.

a lényeg, hogy így vagy úgy, de a mi bőrünkre megy a vásár.
a Nemzeti Együttműködés Rendszere még azelőtt megbukott, hogy legalább látszattartalommal töltögették volna...

hehe64 (törölt) 2010.07.19. 11:53:19

A bankadó így, jelenlegi formájában egy oltári marhaság. Senkinek sem jó, ráadásul a bankok plusz haszonnal együtt, azonnal be fogják szedni az ügyfelektől. Persze eközben sírnak, hogy oly nagyon meg vannak sápolva. Teszem hozzá, a világ legnyereségesebb pénzintézeteiről van szó.
Az adó egyetlen olyan formája, ami igazságos, és nem lehet áthárítani az ügyfelekre, a profit megadóztatása.
Ez természetesen szóba sem kerül.
És ez nem véletlen.

fidesz friend 2010.07.19. 11:53:26

a magyar gazdaságpolitikának nincs vezetője, állítja a cikk.
miért, gazdaságpolitikája (a fidesznek) talán van?
(etől persze Matolsy még azonnal hatállyal kirugandó!)

és még néhány apró hiányosság:
-MÁV racionális átszervezése (kevesebb célpont, jobb vonatok)
-fizetős felsőoktatás
-eü. ellátás csak járulékfizetőknek
-(sokkal) kevesebb közalkamazott, sokkal -magasabb követelmények a közszéfában
-szocpol és gyerektámogatás csökkentése
-gázár és egyéb szavazókra szabott támogatások eltörlése
-a devizahitelesek magára hagyása

fenti forrásokból:
-munkavállalalói járulékok csökkentése
-közérdekű infrastruktúrális fejlesztések

általánosságban
-kiszámítható gazdasági légkör és pálya, normális stílus, nyílt beszéd, ködösítés szüntetése, saját holdudvar lanszírozásának abbahagyása, közmédia befalásának mellőzése és teljes sajószabadság, stb.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.07.19. 11:53:40

@ralf: Hát igen, az IMFet maga az Úr Isten küldte, hogy megszabadítsa az emberiséget a bűnös gazdaságpolitikától.
Az IMF maga a jó, a tökéletesség, aminek nyomában arany terem, és a vaskerítés kolbásszá változik.

"megerősíteni az öngondoskodást"
Áruld már el, milyen öngondoskodás az amikor a frissen megválasztott demokratikus kormánynak akarják tollba mondani a költségvetést?
Te kevered a kiszolgáltatott adósrabszolgát és az öngodnoskodó polgárt.

"Sajnos azt kell mondanom, hogy jelen pillanatban, ebben a kérdésben akkor járunk jól, ha az IMF - legalább többé-kevésbé - kierőszakolja, amit akar. "
Így van, erre számos történelmi példa van II. Ferenctől, Haynaun át, Hitleren keresztül, Szálinig.
Mi mindig csak jól jártunk, mikor idegen hatalmak önzetlenül segítettek rajtunk.

demagofób 2010.07.19. 11:54:11

Nem lehet, hogy ez szándékos? A pangó belső piac mellett csak az exportáló vállalatok növelhetik érdemben a GDP-t. Arányiban lehet jobban jár a gazdaság ezzel? Külföldhöz képest csökkenő bérek...

Bár az is lehet, hogy én nem tudom elhinni, hogy ennyire hülyék.

turulpina 2010.07.19. 11:54:44

"A magyar kormány azonban attól tart, hogy egy ilyen gazdasági csomag politikailag aránytalanul drágává tenné a már bejelentett egykulcsos adót (értsd: cserében rengeteg elvonást, megszorítást kellene bevezetni).

Mindkét félnek igaza van."

Nincs mindkét félnek igaza. Ettől nem a magyar kormány tart, csak a fidesz, aki ősszel is kéjtharmadot akar.
Hogy ennek mi az ára, azt tökre leszarják. Hogy a Zemberek fizetik meg ennek az árát (több száz milliárd forintot) a befosatott forint és ország révén, az hol a gecibe érdekli a fideszt, ha a szükséges megszorítások és reformok elodázása árán még 18 önkormányzati képviselőhöz jutnak.

Ez semmi más, mint nettó bornírt, cinikus politikai opportunizmus.

Csak abban bízom, hogy aki augusztusban sok %-al drágábban nyaral viktornak hála, több ezressel többet hagy a kúton, és a törlesztőre is még rápakolhat egy kicsit, az nem a fidesz mellé húzza az ikszet okóber 3-án.

Ne a Zemberekkel fizettessék meg... Nem ám a kurvaanyjukat, ki mással?

Patreides · patreides.blog.hu 2010.07.19. 11:54:52

Népszerűtlen döntéseket a Fidesz nem akar meghozni az önkormányzati választás előtt.
Nem inkább erről szól ez az egész ügy?
Remélem, de.

Sparhelt · www.sparhelt.hu 2010.07.19. 11:55:00

A probléma az is lehet, hogy bármit mondhat a csúcsvezető, ha OV egyszerűen felülbírálhatja a kijelentésével. Akárkit is választanak meg, hiteltelenné teszi őt az a tény, hogy van felette valaki, akinek vétójoga van a döntései felett.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.07.19. 11:55:09

Ennek meg kellett történnie. Eddig szervilis giliszták voltunk, így áll hozzánk az IMF is. Egyszerűen ki kell harcolni a respektet. Nem lesz könnyű az biztos.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2010.07.19. 11:55:18

"Az elmúlt évek szocialista kormányainak egyik legnagyobb hibája az volt, hogy a nemzeti érdek tudatos érvényesítése helyett sokszor félautomata módon alkalmazkodtak a külföldi elvárásokhoz. A Véleményvezér örül, hogy ennek vége, és a hideg futkos a hátunkon, amikor valaki mégis ezt a politikát tartja követendőnek és ezt kéri számon a jelenlegi kormányon is."
Szomorú, ha egy véleményvezér is csak ennyit értett meg a dolgokból. (Most már értem, hogy miért lehet eladni az intelligens molekulákat)

Na, szóval. Az ország külföldi finanszírozásra szorul. Ezt jóformán senki nem vitatja. Az, hogy mennyibe kerül ez nekünk nagy mértékben azon múlik, hogy mennyire bíznak bennünk (a "külföld") és abban, hogy a pénzüket nem az ablakon dobták ki. Az elvárások többnyire nem szólnak másról, mint arról, hogy ők (vagy bárki más) mit tennének az adott helyzetben, hogy képesek legyenek visszafizetni a kapott hitelt. Egyáltalán nem muszáj alkalmazkodni hozzá, de annak az árát mi fizetjük.
Természetesen, az a mindenkori politika döntése, hogy melyiket preferálja. Inkább a szűken vett technikai mozgástérben marad (ez a legolcsóbb), vagy bevállal némi extra költséget és a saját ideológiai céljait is hajtja. Olyan azonban nincs, hogy a saját céljainkat hajkurásszuk, és az ingyen van.

Robinzon Kurzor 2010.07.19. 11:55:26

A Fidesz az ellenzékben folytatott saját politizálásának foglya.

Emaitt jelentős hitelvesztés nélkül nem lépheti meg a szükséges szerkezetátalakító lépéseket, amelyek viszont nélkülözhetetlenek a hiány alacsonyan tartásához.

Orbán most azt próbálja eljátszani, ami Gyurcsánynak nem adatott meg 2006-ban: kihúzni valahogy az önkormányzati választásokig, és csak aztán előjönni a kellemetlen inzézkedésekkel.

Kérdés, hogy sikerül-e neki.

ermi71 2010.07.19. 11:55:41

És akkor most az IMF-nek szurkoltok? Na ne vicceljünk már gyerekek. Ne legyen bankadó mert az nem helyes, ne csökkentsék a simor fizetését mert az nem helyes.Akkor mi legyen? Lenyelnétek azt hogy a nagyszüleitek nyugdíját lecsökkentik 10% meg esetleg ha közalkalmazott valaki a családban annak 20% ugrik a lóvéja? Sejtitek ti egyáltalán mit akarnak ezek? Ha itt olyan megszorítások jönnek mint romániában akkor csókolgassátok majd az imf-et. Nincs már mit elvenni a néptől, a fűtésszámlát nem tudjuk már fizetni mit akarnak mégis, hogy szedjék be a 200 milliárdot?Aki 20-25 évre és gyakran a nagy büdös semmire felvett valamilyen devizahitelt, annak nem tudok mit mondani megérdemli a sorsát. Amikor hétfőn nem tudod hogy mi lesz az életeddel szerdán, ebben a tetves világban, akkor 25 évre hitel?

Fekete Pákó 2010.07.19. 12:00:39

A kezdetektől egyértelmű, hogy rossz döntés volt megszüntetni a PM-et, és bevonni Matolcsy alá, mert fingja nincsen arról, hogy kéne vezetni.

Én mondjuk a gazdaságpolitikai elveivel se értek egyet, bár a gazdaságpolitika eleve nagy szó, mert az kb. annyiból áll, hogy dobjunk oda a kkv-knek jó sok ingyen pénzt, aztán ez majd a multiplikátorhatáson keresztül jó sok magánberuházást ereményez, és az majd felpörgeti a gazdaságot, és itt lesz a Kánaán.

Ezen persze lehet vitatkozni, de, hogy a költségvetés vezetésére alkalmatlan, az a napnál világosabb.

fogatlan_provokátor 2010.07.19. 12:00:55

A Fidesz az "akarat" pártja, és azt hiszik az elég. Itthon. A fanoknál, akik most tapsolnak a " függetlenségi harcnak", a "magyar virtusnak"
Kár, hogy nem csak a telefonkönyveket dobják ki, hanem a közgazdasági tankönyveiket is.

Hacsak nem arra megy ki a játék, hogy az önkormányzati választás után egyezzenek meg. Október végén jár le a határidő. Addig meg látványos, heroikus küzdelemnek állítják be az IMF és EU feltételeinek elfogadását. Szóval, lehet, hogy amit most látunk, az csak színház, cirkusz a népnek.

turulpina 2010.07.19. 12:59:48

@ermi71: "És akkor most az IMF-nek szurkoltok?"

Jelen esetben igen, mert az IMF érdemi reformokat vár a full primkó megszorítások helyett/mellett, amik hosszú távon nem oldanank meg semmit. A fidesz viszont egyelőre baszik bármi érdemlegest csinálni (azon kívül persze, hogy bőszen shortolják forintot), amit csinál, azzal is csak az elvtársakat, a jó oligarchákat (Járai, Csányi) védik.

"Ne legyen bankadó mert az nem helyes"

Hazugság.
De legyen, ezt az IMF se kérte. Ők azt kérték, hogy:
- inkább nyereség alapú legyen, mint mérlegfőösszeg - persze ettől Csányi prüszkölt;
- inkább ne legyenek benne versenyellenes kivételek (lex Járai), mert az úgy általában magyar- és EU-jog ellenes. Persze a haverért mindent.
- inkább jövőre esetleg találjanak ki valami korszerűbbet;

"ne csökkentsék a simor fizetését mert az nem helyes."

Hazugság.
Az aktuális jegybankelnök fizetését csökkenteni nem helyes. Ha a következőnek 2M Ft-ra írják ki a poziját, ám legyen. De a jelenlegit csak azért a fizetésével baszogatni, mert nem úgy fütyül, mint a többi pribék, az valóban nem helyes.

Devil 2010.07.19. 13:00:03

A Fidesz ott kurta el hogy nagyon durvan behazudott mindent csak hogy megnyerje a valasztasokat. Most meg hogy mutatni is kellene valamit az igeretekbol, kiderul hogy semmi sincs a tarsolyaban, minden amit mondott vicc volt.
Lehetne okosan, a lehetosegeket kihasznalva, ertelmesen manoverezve szepen epiteni az orszagot ahelyett hogy ujra es ujra fejjel mennenk a falnak. Csak ebbe a kepbe a Fidesz valasztasi nyeresege nem fer be - ezert inkabb hazudtak. Ezt a jovot aldoztak fel azert hogy ok es ne mas kormanyozzon, azert hogy Ovika bosszut allhasson a gyulolt liberalisokon meg a szocikon - amiert anno kigolyoztak a halaombol, amikor az SZDSZ nem vele, hanem az MSZP-vel lepett koaliciora.

gorcsev54 2010.07.19. 13:00:35

@ermi71: Én pl. nem 25 évre vettem fel hitelt! És nem a nagy büdös semmire- de 1,5 év alatt tönkretettek, megszüntették a piacomat a munkámat akkor mi a büdös
lófaszt tegyek?Hova mehetek 56 évesen dolgozni,mert azt azért elintézték,hogy 63 éves koromig dolgozzak.Fizetős egészségügy? Hol a lófaszba van a 38 évTb járulékom(mivel szerencsés voltam és nem voltam
beteg ,kórházba sem - de ha így folytatódik akkor oda kerülök, vagy a temetőbe)Mi a nagy büdös szart kaptam én, a Kádár korban 2 év ingyen szopást a határon ,éhbért a munkámért szopol meg ilyeneket hírből sem ismertem,elprivatizálták(lopták) a munkahelyem , újrakezdési kölcsönből vállalkoztam , az alatt a 21 év alatt állandóan lehúzott az állam, most meg a csőd szélén állok, és mertem kicserélni a tetves 25 autómat 3 éve nem is újra most meg szívok, csak azért mert ebben az országban a politikusok össze vissza beszélnek ténykednek lopnak és még sorolhatnám.Millliárdok ki a közpénzből , mások meg egy db gyufa áráért is több százezres büntetés ,túl sok lenne leírni.Most már épp ideje volna szopjanak azok akik elbaszták és folyamatosan elba...A minap egy okos közgazdász elmondta , hazugság volt az ,hogy a nép élte fel a hiteleket soha egy megveszekedett kanyilót nem láttak belőle, de bezzeg vannak ott fönn sokan akik igen( korrupt az egész korrupt az egész önkormányzati rendszer -hol vannak az eladott ingatlanokból befolyt pénzek-megmondom különböző
politikusok magánvagyonában -csak eddig valamit csurgattak a népnek is -most már azt is ellopták. '16 % adókulcs ? A gazdagoknak ? Melyik ország engedi meg ezt? Eltörölt vagyonadó ? Kinek jó ? A panellakóknak,
vagy a vidéki kínkeservesen felépített házakban lakóknak?

Picurigor 2010.07.19. 13:01:24

Az új Orbán-kormány olyan mérvű dilettantizmusról tett tanúbizonyságot az elmúlt időben, amilyenre még nem volt példa nálunk.

Sokakban felmerül, hogy csak az időhúzás zajlik az önkormányzati választásokig, és Orbán csak utána engedi szabadjára a megszorításokat.

Nos, ha ez így történik, akkor a Fidesz minden téren hitelteleníti magát.
Hogy miért?

Gondoljunk a korábbi Gyurcsány-ellenes támadások érvrendszerére. Gyurcsány azért lett maga a patás ördög, mert a 2006-os választás előtt nem hozta meg időben a szükséges, ámde népszerűtlen intézkedéseket a gazdaság helyretétele érdekében, helyette a választás megnyerésére koncentrált. Vagyis feláldozta a gazdasági racionalitást a pártpolitika oltárán.

Ha Orbánnak az a célja, hogy a szükséges, de népszerűtlen intézkedéseket eltologatja addig, amíg le nem zajlott az önkormányzati választás, akkor gyakorlatilag ugyanazt csinálja, mint Gyurcsány.
Ezzel tkp a Fidesz 2006 óta tartó politikáját semmisíti meg, no meg persze erkölcsileg magát a Fideszt (ha az elmúlt két hónap után ezen még van egyáltalán mit rontani).

Onnantól kezdve üres szó lesz minden rágalom, ami Gyurcsányra fog hullani. Onnantól kezdve Orbán és Gyurcsány egyek lesznek, és valahol elég szomorú, hogy nekünk, magyaroknak ennél jobb miniszterelnökre nem 'fussa'...

Kíváncsian várom a pillanatot, amikor Szijjártó a miniszterelnökkel kapcsolatban beteges hazudozóról fog beszélni...

Ha Orbán ezt a taktikát választja, akkor önmaga zsigereli ki a "forradalmat", a nemzeti együttműködés ködbe vesző jelentésű rendszerét, és mindent amit a Fidesz azzal ért el, hogy Gyurcsánnyal szemben határozták meg magukat.

Remélem, a értelmiség pártpolitikailag elkötelezetlen részében lesz annyi erő, hogy erre kellő mértékben felhívják az állampolgárok figyelmét.

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2010.07.19. 14:19:01

Tudjátok ti egyáltalán, miről tárgyaltak Matolcsyék a hétvégén?

Az IMF hitelről, amit Gyurcsány és Bajnai szépen felvett, majd a törlesztését elegánsan az Orbán kormányra hagyta. A 2011-es törlesztőrészlet több mint 1000 milliárd forint, aminek visszafizetésére annyi esélyünk van, mint hogy Orbánt a vendégszektorban lássuk Videoton pályán. Szerencsétlen Matolcsy ezt a szart próbálja eltakarítani, és próbálja elérni, hogy ütemezzék át a hitel visszafizetését, csak mint látjátok, mit kér érte az IMF meg az EU... Szóval ez kivételesen nem Matolcsy hibája, ő már csak az utolsó láncszem ebben a dologban; ez azoknak a hibája, akik ezt a helyzetet előidézték.

Másik megfontolandó dolog: lehet, hogy Kósa nem mondott hülyeséget akkor, mikor azt mondta, hogy az ország nagyon nagy bajban, csődben van?

croesus aka. the grinder 2010.07.19. 14:19:08

Mikor jutunk már el oda hogy olyan emberek álljanak az ország élén akik valamennyire értenek is hozzá? Annyi jó szakemberünk van a versenyszférában, akik sikeresek, értelmesek, képzettek, stb. (ezalatt nem a lenyúlásokból meggazdagodott szerencselovagokat kell érteni!!), ennek ellenére az állami vezetők kiválasztásánál az (eddig szegfűs, most narancsos) párthűség az elsődleges. És mikor jutunk oda, hogy egy ilyen blama után a népharag elsöpörje a dilettánsokat?

Mr. Rustical 2010.07.19. 14:19:37

@fogatlan_provokátor: Melyik közgazdasági könyvből merítetted az IMF -pártoló nézeteidet? Az IMF-Világbank páros egy uzsorás banda, nemzetközi hatalmi tényezővé emelt Provident. Többször kértem már ezekben a vitákban: ugyan mutassatok már 1 (egy) sikeres példát az IMF-féle válság-menedzsmentre. Még soha, egyetlen gazdaság sem járt jól azzal, ha tartotta magát az IMF tanácsaihoz, viszont számos ország konkrétan csődbe ment emiatt (pl. fél Dél-Amerika). Ahol aztán a most védelmezett nemzetközi befektetési bankok jól bevásároltak olcsó eszközökből, miközben horror kamatokkal hiteleznek a csődbe nyomott gazdaságoknak. És minden ország, kivétel nélkül, szabadulni akar az IMF gyámkodásától, amint csak tud. Dél-Korea például csak úgy úszta meg a gazdasága teljes IMF általi tönkretételét 1997-ben, hogy a vállalati szektor és a lakosság minden valuta- és nemesfém-megtakarítását - és még a személyes ékszereiket is - bedobta a nemzeti valuta megtámogatására. így nem kerültek az IMF kezére.

Ugyanakkor ezek a korrekt urak egy szót se szóltak, amikor a nagybankoknak kellett ezer milliárdos "mentőcsomagokat" dobigálni a közelmúltban. Akkor nem volt keménykedés, nem verték a mellüket, nem támasztottak mindenféle feltételeket. Mint ahogy a megelőző években is elfelejtették húzni a vészharangot, pedig az utolsó devizabróker is tudta már évek óta, hogy a szabályozatlan pénzügyi piacok megvadultak, és csak idő kérdése, hogy mikor omlik meg az egész pilótajáték. A görög adósságválságot se látták meg, amíg ki nem ütötte a szemüket: hoppá, hirtelen lett egy eurozóna tagnak 110%-os adósságállománya... nahát... tegnap még nem is volt pedig neki. Érdekes, mindeddig valahogy el voltak puhulva, csak most kezdték el csapkodni az ajtókat.

Nemár az IMF legyen az igazmondó juhász, a feddhetetlen nemzetközi Szerv, a Bácsi.

Ortó 2010.07.19. 14:19:52

Hogy bankadó vs megszorítás azt nem tudom, nem értek a gazdasági kérdésekhez.

De hogy miért nem teccenek elővenni és a kommunikációba beépíteni a magyar bankok közismerten kiemelkedő jövedelmezőségét?

pl.:
vg.hu/gazdasag/makrogazdasag/magas-a-bankok-jovedelmezosege-az-ugyfelekre-haritottak-315004

www.origo.hu/uzletinegyed/hirek/20051116nagyon.html

Nem feszülni, hanem tálalni kéne:)

AnnaKarenina 2010.07.19. 14:20:11

Az már legalább a második poszt, ami arról szól, hogy csak formailag nem tud a kormány helyesen cselekedni, tartalmilag semmi baj. Pedig szerintem az a fő baj, hogy a tartalommal van a baj.
A hitelekkel nem az gond, hogy felvesszük őket, hanem az, hogy nem tudjuk olyan módon hasznosítani, hogy azok megtérüljenek úgy, hogy a kamatterheket is finanszírozzák. Ehhez pedig alapos gazdasági megfontolások lennének szükségesek, amiben az államnak igen is lehet fontos szerepe, mert meg lehetne támogatni területeket, amik a magántőke számára is vonzóakká válnának. De ehhez kellene valamilyen gazd.pol. koncepció. Ha van jövedelmezőség, az adó se gond, tehát szerintem pl. nem ott kellene kezdődnie az átalakításnak. Így csak azt lehet elérni, hogy a magyar vállalkozó még többet tesz zsebre, nem fogja érdekelni a további befektetés, vagy legalább is nem a gazdaságba, hanem menti a pénzét biztosabb helyekre, mert nem tudja, meddig tart a "jó világ".

inebhedj - szerintem 2010.07.19. 14:20:19

Már megint az mitikus piac.

Aszongya az újság, hogy ...

- a piacra eddig megnyugtatóan hatott, hogy az IMF hitel - amelyet nem vett az ország igénybe egy ideje, mert a mitikus piacról fedezte az adósságokat - ott lebegett a biztonságos háttérben, amely nyugalom a tárgyalások megszakadásával megszünt.

Fityfenét, a Forint árfolyam éppolyan jósolhatatlanul (de utólag persze nagyon szakértői logikusan) ingázott fel s alá (főleg alá), mint előtte, vagy utána

- már a tárgyalások megszakadásával minden lap főhírként közölte, hogy a szakértők BUX és Forint esést jósolnak, ami hétfőn be is következett (off: kiskoromban mindig megfigyelő, vagy szakértő szerettem volna lenni, ezek rendkívül kényelmes pozícióknak tüntek, jóval kevesebb kockázattal, mint a 3. helyezett nyugdíjas)

Így ám, ezt a folyamatot úgy hívja a tudomány, hogy önbeteljesítő jóslat. Ez az üzleti (spekuláns) életben rendkívül fontos mitikus piac befolyásoló eljárás.

- a küldöttség távozása figyelmeztetésül szolgál az összes európai ország számára, hogy az IMF és az EU nem hajlandó puhítani álláspontját, ragaszkodik a korábban kialkudott hiánycélokhoz

Az első pont fényében ez elég irreleváns probléma, amit inverz kellene kommunikálni, tehát mihelyst kompromisszum kész az IMF és az EU, folytatjuk a tárgyalást, addig pedig a kötelezettségek és jogok is pauzálnak (egyúttal azok a piaci kötelezettségekre fordíthatóak).

nagyon_buta 2010.07.19. 14:20:40

Rengeteg siker ország példája mutatja, hogy az IMF micsoda gazdasági guru ( ha nem így gondolja valaki az buta stb)
Az EKB pedig nem látta a görög államadósságot vészesnek míg a piacok (a beismerés után) össze nem omlottak
Ezek okoskodnak itt arról, hogy mennyi fizetés adhatunk, mikortól a Nemzeti Bank elnöknek és százával akadnak akik helyeslik, mert az ójrós, frankos kölcsönük (enyém is) elszáll, persze gondolom a légkondis irodából az, hogy már nincs munkahely, vállalkozói réteg, mert az adók megfojtották őket, nem érdekes, hogy nincs miből fizetni, megtakarítani, befektetni nem számít, de nehogy a bankok adózonak (csak kicsit, meg nem úgy) pheee ... (köp)

Dr. No 2010.07.19. 16:51:12

@TaTa86.: "Egyszerűen ki kell harcolni a respektet. " Csak tudod, közben az euroárfolyam csak araszol: 290 Ft 292 Ft 293 Ft

Az idő nem nekünk dolgozik ebben a küzdelemben, és az idő pénz. Ellenben mi az a három dolog, ami a háborúhoz kell? És abból mennyink van?

sanyix 2010.07.19. 16:51:33

@ralf: "Az, amit az IMF képvisel, az ország érdeke (annyit költeni, amennyink van, végrehajtani a megfelelő reformokat, megerősíteni az öngondoskodást, és általában a kapitalizmust),"

Nem kicsit vagy naív... egy bank soha nem képviseli egy ország érdekeit. Mindig az azt irányító pénzeszsákok érdekeit képviseli. Tőlük akár meg is dögölhetne minden magyar, nekik a lényeg a kamat, és a visszafizetés.

Nem véletlenül sírnak a bankadó ellen, hiszen a pénzembereket képviselik. Persze ússzák csak meg a bankok következmény nélkül hogy milliárdnyi emberbe belerúgtak a faszságaikkal, sunyi undorító viselkedésükkel áááh.

"folyamatosan szidták az előző kormányt, nemcsak ha hülyeséget csinált, hanem akkor is, amikor például költséget csökkentett, mondjuk Bajnai,"

Hogy ne szídták volna amikor ott csökkentett költséget ahol fáj? Persze ott nem ahol érdemes lett volna, mert volt ilyen lehetőség is nem kevés.
Ez kb olyan hogy kitakarítod a házat úgy hogy mindent leversz összetörsz, stb, holott megcsinálhattad volna kis ésszel úgy is hogy (majdnem) minden épen marad.
Amit ők csináltak egy 8. osztályos gyerek is utánuk tudta volna csinálni... hiszen szakértelem, következmények mérlegelése nélkül "csökkentettek költséget", aminek nagy része egyébként üres hazudozás volt.

is 2010.07.19. 16:51:50

Lázár János a parlamentben még mindig ott tart, hogy a szocikra mutogasson, de látom, ezen a borítékon már túl vagyunk.
nem pont rossz megoldás az sem, hogy Orbán mozdítsa el Matolcsyt, ilyen gyorsan beismerni, hogy még 8 embert sem tudott jól kiválasztani, az elég nagy blamázs lenne.
de én valahogy azt érzem, hogy itt még Orbán védelme érdekében kellene áldozatot bemutatni. holott úgy általában, ügytől függetlenül mindenki elismeri, hogy a FIDESZben még a fű sem nő Orbán nélkül. most, hogy van egy ügy, miért nem őt vesszük elő? 6 évig azt hallgattuk, hogy mindenért személyesen Gyurcsány a felelős (mikor pl. az őszödi beszéd is árulás útján került ki, tehát bizony voltak független hatalmi centrumok itt-ott, nem úgy, mint a FIDESZben). most akkor ne legyünk restek, írjuk le ugyanúgy, hogy a 290 feletti euro (fél négy után döntik éppen befelé, most 291) Orbán Viktor személyes eredménye. és arra is kérdezzetek rá, hogy Orbánnal mi legyen, ne pedig Matolcsyra.

gabesz2 2010.07.19. 16:52:07

Nem értek egyet a cikkel.
Orbán nem a nemzeti érdek érvényesítése miatt mondott nemet az IMF-nek és az EU-nak, hanem önös politikai érdekei miatt. Nemzeti érdek a 300 Ft-os euró??
Nem akar az őszi önkormányzati választásokig semmi népszerűtlent tenni. Csakhogy az így kialakuló helyzet gazdasági és politikai kockázata lehet, hogy jelentősebb egy kisebb kiigazító intézkedésénél. Ráadásul ahogy a baj és a bizonytalanság egyre nő, úgy a most szükséges 100-150 milliárdos kiigazítás helyett néhány hónap múlva ennek akár többszöröse kell majd a piacok megnyugtatása érdekében. Kérdés, hogy el tudják-e húzni ezt október 3-ig? Mert a piac azonnal büntet. A választók csak 4 év múlva.

Rókakígyó 2010.07.19. 16:52:16

@AnnaKarenina: Ezzel csak az a baj, hogyha munkát kellene végezni, akkor a maszek nem haladna. Nem lehetne újabb megaberuházásokat kiötleni.

Nagy baj továbbá, h a nép azért szavazott a fideszre, mert bevette a súlykot, ami arról szólt, h a komcsik szarok voltak. Most pedig várják, h aki beadta nekik az majd nem lesz szar. Holott a 8 év munkájuk alapján csak az látszott, h ők is szarok. A nép egy része már kezd felébredni, h lehet, h nem kellett volna hinniük azoknak, akik egyszer már megvezették őket, de most már késő. A nép nem harcias kedvű, csak szeretné túlélni az egészet. Nem nagyon látszik, h a kivezető út mi lenne és őszintén szólva úgy néz ki, mintha a menedzser urakat a parlamentben ez nem is nagyon izgatná.

ehja 2010.07.19. 16:52:38

Az látszik, hogy Matolcsy nagyon gyenge pontja ennek az amúgy sem túl acélos kormánynak. Vajon mi történt 8 évig? Mivel foglalkozott OV? Mert a munkahelyére nem nagyon járt be.

Amúgy MI hívtuk az IMF/EU-t tárgyalni, MI akartunk tőlük valamit. Az, hogy nincs semmi eredménye innetől a mi kudarcunk. Ha olyan tökösek lettünk volna akkor most el sem kellett volna kezdeni tárgyalni. Akkor legalább lehett volna úgy kommunikálni, hogy a magyar kormány annyira biztos a dolgában, hogy nincs szükség külső segítésgre.

Bilbo 2010.07.19. 16:52:46

A baj az, hogy másoknak nem érdeke, hogy Magyarország fejlődjön. Nekik az az érdekük, hogy gazdaságilag "stabil", de versenyképtelen ország legyünk, ahova jól lehet exprotálni és ahonnan a képzett munkaerő elvádorol. Nem véletlenül mondta Gyurcsány apánk, hogy el lehet innen menni.

M.o. előtt az IMF-nek nem volt sok dolga. Ha nincs Gyurcsány, nem is kellettek volna nekünk. Most hogy van dolguk, fontoskodnak. És ez nem fog véget érni, mert az IMF-nek nincs stabil szerepe a gazdaságban. Mindig "bizonyítani" kell azt, hogy van értelme annak, hogy léteznek.

Nem hiszem, hogy itt sok lavírozási lehetőség van. Persze lehet a nyugdíjakat csökkenteni, meg a fizetéseket, ami olyan szolciális helyzetet teremt,
mi lehetetlenné tesz egy fejlődő gazdaságot.

A románok követik az ajánlásokat. Majd kb. 70 év múlva el is érik az EU-s átlag életszínvonalat.

MACISAJT 2010.07.19. 17:05:06

EÍgyáltalán, a blog kiindulási pontját is hibásnak tartom.

Sokkal fontosabbnak tartom a "hogyan továbbot".
Ugyanis ezt ami most zajlott , lehet tervszerü taktikával kiváltani, sőt felhasználni a javunkra.

Szándékosan túlfeszíteni a húrt-hogy Rosenbergék felálljanak és távozzanak.
Mert mi történik utána?
A kormány októberig haladékot kap- és közben, mivel az EU és az IMF szakitotta meg a tárgyalásokat, nyugodtan végrehajthatja azokat az intézkedéseket amelyek miatt prüszköltek( bankadó és főleg MAGÁNNYUGDÍJPÉNZTÁRAK "államositása".)

Az IMF+EU kénytelen visszatérni majd a tárgyalóasztalhoz?
Bizony, bizony-őket (is) szoritja az idő és a megállapodás kényszere, végül is ők szeretnék majd Orbánktól visszakapni a pénzüket.
És ha visszatérnek-márpedig így lesz- akkor már eleve gyengébb alkúpozicióban lesznek.

Az Orbán kormánynak tulajdonképpen az elkövetkezendő pár hét nyomását kell kibírnia.
A MNB-ben van devizatartalék, ami elég akár jövő évig.
Persze lesz hadjárat, nyomás itthonról és külföldről-no meg túszként használják a szerencsétlen devizahitelesek százezreit.
Viszont ha nem rémülnek meg és nyugodtan végrehajták a programukat- akkor komoly lépést tesznek az ország stabilizálódása felé, hogy mégegyszer ne lehessünk pofozózsák bárki kezében.

Mert ne legyenek illúzióink: ha most engedett volna
a kormány az IMF -amúgy pofátlan- követeléseinek, és sebtében összehozott volna egy népnyúzó megszoritást, csakhogy "megmentse" a tárgyalásokat ..ezzel semmi nem lett volna megoldva.

88888888 2010.07.19. 17:05:16

@TaTa86.: "Ennek meg kellett történnie. Eddig szervilis giliszták voltunk, így áll hozzánk az IMF is. Egyszerűen ki kell harcolni a respektet. Nem lesz könnyű az biztos."
a respectet nem úgy kell kiharcolni mint a részeg paraszt a kocsmában. esélytelennek tűnik, de hátha tanulnak belőle és legközelebb egy kis észt is visznek magukkal...

MACISAJT 2010.07.19. 17:05:27

@Bilbo: ("a románok "

Ajánlom a cikket: www.mfor.hu/cikkek/Az_IMF_dicseri_a_roman_kormanyt.html

És akkor nézzük, az elöbbi cikk alapján a szomszédos Románia, és az IMF két héttel ezelötti helyzetét.

1. A nyugdíjkurtitást a román alkotmánybíróság elmeszelte-erre mit mond az IMF ?" a nyugdíjcsökkentés elmaradásának eredményeként a nyugdíjasoknak több költeni való pénzük marad, ez pedig a fogyasztás viszonylagos növelését ösztönzi"..
2. ÁFÁT emeltek: 19%-ról 24 %-ra, hurrá.( Mennyi is Magyarországon? 25%.)
3.Az IMF "igazgatótanács jóváhagyta az idei tervezett inflációs cél 3,5 százalékról 7,9 százalékra emelését is"!!!!
4.És végül a hiány: "Az idei államháztartási hiány a bruttó hazai termék (GDP) 6,8 százaléka lesz a tervek szerint, a deficit a takarékossági intézkedések nélkül elérné a 9,1 százalékot."

Ismétlem: 6,8%-os lesz a hiány Romániában- és az IMF ezt dícséri....

Szóval el lehet azon gondolkoni hogy mit is akar valójában az IMF Magyarországon???
És hogy miért...

jeangabin 2010.07.19. 22:00:36

@eszkep: Amit szabad Jupiternek, azt nem szabad kisökörnek... Hogy az USA mit enged meg magának a bankokkal, az egy dolog.
Az USA háborúzhat is kedvére, nem csak a bankokat sanyargathatja, mi nem...

theneverlate_Wizard 2010.07.19. 22:01:33

nem a forma a gond. balkáni néptől nem várhatnak mást. a tartalom átgondolatlan, 2011-re pedig még csak egyetlen konkrét, részletesen testet öltött tervről sem hallottam.

A bankadóval pedig nem az a baj, hogy jaj a szegény bankárok. Az IMF pont leszarja. Az a baj, hogy áthárítják a lakosságra, meg a vállalkozásokra, azok nem jutnak hitelhez, visszaesnek a beruházások, a gazdasági növekedés lelassul, kevesebb munkahely, kevesebb fogyasztás, és kezdődik a kör előről.

vizesnyolcas 2010.07.19. 22:02:06

@Bilbo:
Ja, egészen pontosan magas legyen a nominálkockázata, hogy minél magasabb kamatfelárat számíthassanak fel neki, de nulla reálkockázattal muzsikáljon. A külföldi befektetők álma. Ezt a balekszerepet játszatják velünk évtizedek óta.

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2010.07.19. 22:02:23

Az a gáz, hogy az IMF ezzel a mocsok húzásával egyértelművé tette, hogy egyáltalán nem célja Magyarország, vagy bármely másik gazdasági közösség fejlődésének segítése. Nyilvánvalóan tudják, hogy milyen következményekkel jár, ha ilyen csinnadrattával hazavonulnak duzzogni. Teljesen mindegy, nem lehetünk egy maroknyi elvtelen sátánfajzat pénzember rabszolgái. Kissé talán szokatlan nekik 8 év harmatgyenge, seggnyaló, dilettáns, inkompetens szocialista vezetés után ez a stílus. Hát majd megszokják. Rohadékok.

Dogmostdog 2010.07.19. 22:03:10

Édes kedves Barm.....im! Még mindig nem tanították meg veletek az oskolában: MAGYARORSZÁNAK NINCS GAZDASÁGA, CSAK GAZDASÁGI VISZONYA A GLOBÁLIS PÉNZPIACHOZ! Mert hogy a világ olyan működését rajongta körül a magyar nyelvű emberke is ami a pénz abszulutizmusáról szól. Ma magyarországnak nincs számottevő hatékonyságú hadereje, sem globális meghatározó termelt, vagy kitermelt értékkiváltó eszköze amivel hatalmi pozíciókat képzelhetne be magának. Bocs, de magyarországnak a lakosain és parányi általuk elfoglalt földdarabkán kívűl nincs semmi miről azt mégcsak hihetné is hogy övé. Minden a pénzé. Az emberek minden pillanata, minden verejtékcseppe és álma, mind a pénzért. Lehet azon álmodozni, hogy ez nem így van, de az attól még csak álomként álmodható. Az egymásra köpködés alattomossága még azt is kizárja, hogy intelligens tőkét adjunk el magunkból a piacon. Ma egy igazán kreativ szakember, akinek tanult idejének legalább nyplcvan százalékát mi finanszíroztunk meg az első adandó alkalommal elmegy ebből az országból és még nem is itéhetjük meg, hiszen az életéről van szó, azt meg legalább az értékformálás terén megpróbálja megmenteni. Ezt az országot mindig az elvakult politika, meg annak valláshatalmi indítékai vitték a dagonyába. Most is ez történik és ehhez még az önjelölt hó...hányókat önkéntesen felcimkéztétek dicsfényre fordítható "kétharmad" koronával. Itt senki nem tanul a múltból és bégetve, bloggozva, maga alá rondítva meg nagyvezérei után. Lehet, hogy lehetne másképpen is?! Lehetne, hogy nem kellene mindenáron nagyvezír nekünk?! Nehéz még elképzelni is, de talán nem ártana elgondolkodni rajta, bármilyen nagy szentségtörésnek is látszik. Ehhez persze nagyot kellene váltani. A vallásokat azzá tenni amik, hogy szuverén joga legyen mindenkinek úgy hinni abban mit maga fölé képzel ahogy úri kedve tartja, hogy a hit ne hatalom legyen és főképpen nem a fejeden járok ostora. Hát álmodozunk, álmodozunk, egy kis dombra lecsücsülünk, tábla is félig rajta, valamiféle H betű fele se. Búcsú poraira!

vizesnyolcas 2010.07.19. 22:03:33

@MACISAJT:
Nagyon igazad van. Az a baj, hogy ezt hiába magyarázod, azoknak, akiknek a horizontjuk a napi devizaáfolyamig terjed.
Ráadásul a bankok és a kollaboráns hazai vezetők tettek is azért, hogy minél több devizahiteles túsz legyen. Bár egy jószándékú és stratégiai gondolkodásra képes vezetés is nehezen tudott volna gátat vetni a devizahitelek elszaladásának amiatt a harapófogó miatt, hogy egyfelől pénzpiaci kényszer volt a forintkamat magasan tartására, másfelől a pénzpiaci liberalizáció mentén kialakult szabályok miatt adaministratívan nem korlátozható a devizahitelezés.

Dogmostdog 2010.07.19. 22:04:03

@Bilbo: Hogy a fenében hordhatsz össze ennyi amatör sületlenséget?! A pénzpiac és a jegybanki rendszer nem "Magyarország", a globális pénzpiac részei vagyunk. A globális pénzpiac meg olyan, ha valami veszélyezteti mindenható létét hát tesz ellene. A kínaiak is csak rövid ideig hadakoztak ellene, de legalább úgy jöttek ki a hajcihőből, hogy helyet szereztek az irányításban. Csak Kína kicsit nagyobb mint Magyarország. Amiog a pénz az úr és mindenki annak hívője, nincs más út. Akár tetszik akár nem. Amatör módon lehet itt hadoválnod itt a hitedet, csaj tök fölösleges, semmit nem változtat a dolgokon.

szemtanú 2010.07.19. 22:04:21

Rossz a cím! Egy játszma, sosem a közepén dől el (v.ö: gyáva népnek ,nincs hazája).
Aki nem bírja a nyomást, az ne menjen politikusnak.
Javaslatom: Indítsunk facebook oldalt azzal a petícióval, miszerint: mivel ma Magyarországon nincs megfelelő politikusi és közgazdasági tudás a helyzet kezelésére, kérjük az IMF Igazgató Tanácsát, küldjön 2 (3,4,5) évre Helytartót miniszterelnöki státuszban és hajtsa végre az általuk megkívánt reformokat.
Remélem ehhez sok itt kommentelő örömmel csatlakozik :)

Devil 2010.07.19. 22:04:41

@is: A Fideszben mindenki Orban babja. Minek elmozditani? Persze meg lehet buntetni, jo szinpadiasan, elviszi a balhet, aztan jon egy ujabb bab a helyere. De a hiba a kezben van ami mozgatja.
@MACISAJT: Nem lehet hogy egyszeruen Romania helyzete, adossagszerkezete, gazdasaga mas mint a mienk? A kiragadott szamaid nem mondanak semmit.

Devil 2010.07.19. 22:04:47

@Bilbo: Sok orszagban nem volt ott Gyurcsany, megis kell nekik az IMF. Nem ellentmondas ez?

vizesnyolcas 2010.07.19. 22:05:02

@AnnaKarenina:
"A hitelekkel nem az gond, hogy felvesszük őket, hanem az, hogy nem tudjuk olyan módon hasznosítani, hogy azok megtérüljenek úgy, hogy a kamatterheket is finanszírozzák. Ehhez pedig alapos gazdasági megfontolások lennének szükségesek ..."
Szép is lenne. De a pénzpiacok sajnos nem így működnek. A legutosó IMF hitelből szerinted mennyit hasznosíthatott M.o. hasznos befektetésekre? - Semennyit. Az a hitel alapvetően a válság miatt idegeskedő külföldi hitelezők megnyugtatására szolgáló plusz devizatartalék szerepét töltötte be, amit - mint tartalékot - azonnal el kellett helyezni, nyugati bankokba lényegesen alacsonyabb kamatra, mint amennyiért mi kaptuk.

tölgyes 2010.07.19. 22:05:12

A fidesz rontotta volna el?? Talán az az MSZP, amelyik az adóinkon felül elkúrt 18.000 milliárdot és újból az IMF pórázára kötötte az országot.

vakvarju 2010.07.19. 22:05:21

@ehja: Jelenlegi vezetőinknek 8 éve volt felkészülni a kormányzásra. Ennyi idő alatt még egy söralátétnyi kormányprogramot sem voltak képesek összehozni? Tudom, ez nem könnyű feladat. De azért megpróbálhatták volna!

Húsleves 2010.07.19. 22:05:58

Itt egy cikk:
index.hu/gazdasag/magyar/2010/07/19/eves_melyponton_a_forint/
ÉVES mélypontot írnak.Ennek mi az információtartalma? Az, hogy miközben itt fröcsögnek a hivatásos rettegők, a nagytudású szoclib kormányok idején a forint mélyebben volt. Vagy van aki aki nem ismeri az ÉVES szó jelentését?

2010.07.20. 10:56:30

@Húsleves: Értjük az ÉVES szó jelentését. Azt jelenti, hogy ebben az évben egyik kormány sem tett vagy kommunikált olyat, ami ennyire magával rántotta volna a forint árfolyamát. Ott van az a mondat is, hogy még a "Kósa-Szijjártó" féle államcsőd bejelentés sem.
Meg kell állapítsam a kommenteket olvasva, hogy mi mindig is a 10millió szakértő országa voltunk és szerintem maradunk is. A munkával próbálkoztatok már? Talán előrébb vinné az országot.





Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
  • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
  • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
  • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
  • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
  • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
  • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
  • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása