Véleményvezér

vv

Lennél-e te is önkéntes katona?

2010.09.26. I 17 komment I Címkék: szavazas

Nem gondoltuk volna: olvasóink többsége lehet, hogy felcsapna önkéntes tartalékos katonának. Heti szavazás-összesítőnk.

Szokásos hétvégi szavazás-összesítőnkben most a hadseregről szóló cikkünk (Önkéntes katonaság: mert a hadsereg jó) szavazásainak eredményét ismertetjük.

A héten a honvédelmi miniszter bejelentette, 2014 végéig meg fogják szervezni a Magyar Honvédség 6-8 ezer fős önkéntes haderejét. Véleményünk szerint a honvédelmi vezetés által tervezett önkéntes tartalékos haderő felállítása, bár nem fogja megoldani a hadsereg problémáit, nagyon fontos lépés a jó irányba.

Megkérdeztük olvasóinkat is, ők is egyetértenek-e a honvédelmi vezetés ötletével. Láthatóan igen: szavazóink 62%-a egyetért, 18% pedig részben egyetért azzal.


 

Egy másik kérdést is feltettünk szavazásra: hogy olvasóink civil munkahelyük megtartása mellett vállalnának-e önkéntes tartalékos szolgálatot. Ez a jelenlegi rendszerben az első felkészítés 25 napja után évente legfeljebb 15 nap szolgálatot jelent. Az eredmény cáfolta előzetes várakozásainkat:


 

Bár a legtöbb szavazat (43%) a “nem” opcióra érkezett, összességében többségbe (57%) kerültek azok, akik vállalnának (36%) vagy talán vállalnának (21%) önkéntes szolgálatot.

Végezetül álljon itt pár hozzászólás olvasóink véleményével:

"Ha lenne is önkéntes hadsereg, annak leginkább építő-mentő szerepet lehetne szánni. Nem hinném, hogy belátható időn belül lenne pénz az önkéntesek olyan szintű felszerelésére, mint például az USA Nemzeti Gárdája. Felszerelés nélkül pedig az önkéntes haderő a magyar terepviszonyok között még nagy emberáldozatok mellett sem képes megvédeni a hazát jelentős haderővel szemben. Egységteremtő és propaganda célokra remekül fel lehetne használni, rendteremtésre is (csak nem alkotmányos), de amire tényleg jó lenne, az a mentés és kárelhárítás/felszámolás." - DArchAngel

"Az amerikai példa is jól mutatja, hogy hadsereg (és a rendvédelem!) kisebbségek és leszakadó társadalmi csoportok integrációjára és visszaintegrációjára különösen alkalmasak, sőt a bennük megtalálható oktatási elem is segíti mindezt. Mivel az Egyesült Államokban a hadsereget/rendvédelmet elhagyók civil társadalmi reintegrációjára (rekonverzió) is gondolnak (pl. azzal, hogy segítik a munkához jutást) az egész folyamat átgondolt és ciklikus. Egyébként pont a minap védte rekonverzió témában a mostani vkf. Benkő tábornok a doktori értekezését." - Zig Zag

"A második kérdésnél is az "Igen" válaszok lennének többségben, ha az önkéntesek számára érdekes, hasznos dolgokkal töltenék el az időt, modern fegyverekkel, küzdősportok tanításával mindezt jó minőségű cuccokban stb." - sidorovich

"Az önkéntes katonasághoz amúgy lehet elég jó incentívákat találni: én pl. ismerek olyan brit lányt, akinek a teljes felsőoktatását a hadsereg fizette, és közben tartalékos vadászpilótává képezték ki. Vallásos családi háttér mellett is ez egy olyan dolog, amit simán bevállaltam volna (pénzügyi előny, izgalmas "szabadidős" tevékenység). De ahogy TótaW is leírta úgy 2 éve a Vélemény rovatban, sok embernek az is elég motiváció lenne, hogy lőjön tüzérségi löveggel, vagy tankkal, esetleg terepjáróval száguldozhasson a vadonban, és kiképzőpályán, stb. Sőt, még az is lehet, hogy ha svájci módra lenne a tartalékosoknak évente kötelező 1 napos lövészet, akkor csupán ez is elég embert érdekelne." - blacklord

Neked mi a véleményed? Te is lennél önkéntes katona?

Ha tetszett az írás, csatlakozz a Véleményvezér Facebook-csoportjához!

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Alt Gr 2010.09.26. 21:21:04

én igazából sorkatona lennék, már csak kalandvágyból sem esne rosszul az fél/egy/másfél év... meg legalább lefogynék a végére :D

blacklord 2010.09.26. 22:56:16

Vow, idézve lettem! (könnyeket töröl a szeme sarkából)

Blackknight1 2010.09.27. 08:21:32

Hát én voltam katona,aki azt hiszi,hogy egy jó buli az nagyon téved.Fos körülmények között katonásdit játszani,miközben a családod gondban van a kiesett kereseted miatt.Tényleg nagyon fasza dolog.És elvárják,hogy hálás legyél,ha minden 2. hétvégén hazamehetsz.Tényleg qrva jó,javaslom mindenkinek.

Vérnűsző Barom (törölt) 2010.09.27. 08:21:42

Azért az elsöprő többség számára mindez azt jelenti, hogy egyen valaki más katon, é szerényen beéri azzal a lehetőséggel, hogy ha akar, akkor akár el is mehet pár hétre hobbizni. persze a valóságban nem akar...

Egyben érdekes lenne egy különösebben nem is túl drága kísérlet remek hadseregünktől. jó előre hirdessenek meg egy több turnusból álló, kellemes, kéthetes katonai nyaralást. Vastagon megrakva katonásdival, az orvosi vizsgálattól kezdve az alapkiképzésen, alap küzdősportokon és a lövészeten át mindenféle erdőn-mezőn csúszkálásig, a végén igazolással, hogy ezen részt vett a madár. Elképesztő sikere lenne, ha ezen mindenféle későbbi kötelezettségvállalás nélkül részt vehetnének a népek.

Persze rendesen, normálisan, időben meghirdetve, tényleg szerény térítésért (ingyen ne, mert akkor nem kell, de ha netán pontoznák a teljesítményt és bizonyos pontszám fölött visszajárna a beleölt lé, az első három meg még kapna is valamit...), nyár elejétől nagyjából a nyár végéig, persze az iskolákat, vagy a céges csapatépítő tréningeket sem kizárva a körből.

Aki meg megjárt pár ilyet, lehet, hogy elmerengene a katonásdin. persze, hamar otthagyná a bezupálás után a valós lehetőségeket látva, de az már más kérdés.

lurk (törölt) 2010.09.27. 08:21:51

Lefogynal?

Hahaha, kis naiv.. Nekem minden ismerosom aki bevonult katonanak 5-10 kilo plusszal szerelt le annak idejen... Ez egy masfajta katonasag nalunk...

Sicc 2010.09.27. 08:22:10

Én lennék önkéntes katona, és csak feltételem volna: Csak profin. Baromkodásra nincs időm, energiám, de ha ezt (mint ahogy minden mást) lehet jól is csinálni, akkor miért ne? A haza védelme nagyszerű dolog, és úgy gondolom, hogy minden józan, normális ember a munkájával nem csak a saját boldogulását, de az ország érdekeit is képviseli. Én ezt egy egészséges gondolatnak látom.
De még egyszer: Csak profin, és csak odaszántan!
hát így ....

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.09.27. 08:22:15

@Alt Gr: Én voltam sorállományú katona.
Előtte vállalkozóként dolgoztam, bedolgoztam magam egy multihoz, olyan szerződéses munkára, olyan fizetésért, amiért ma is megnyalná a száját sok ember.
Aztán elvittek katonának, és a _semmiért_ buktam el az akkori egzisztenciám.
Tanulni nem tanultam semmit, ismerősöket, barátokat nem szereztem.
Amikor leszereltem, kezdhettem mindent előröl.
Mert az akkori vezetés úgy gondolta, hogy ez kell ahhoz, hogy ember legyek.

Hatalmas kaland volt...
Mint egy hosszú táborozás egy lepukkant kollégiumban.
Az emberek pedig híztak. Már aki nem figyelt tudatosan arra, hogy ne egyen unalmában.

MSimon 2010.09.27. 08:22:25

Micsoda baromság. Kissebb hadsereg kell, nem a meglévő mellé egy másik semmire se jó! Mentés-építés? Milyen eszközökkel? Őszimunka-tábor? Na, tudnának az ebben a szerencsében részesített agrárcégek mesélni a "munka" minőségéről... Miért kell az egészet katonásdi keretébe helyezni? Úgy vonzóbb és izgalmasabb? Micsoda baromság.

üvöltő dervis 2010.09.27. 08:22:34

Hát azért én kicsit megütköznék, hogy ha érkezne egy levél, hogy most önkéntes jelleggel november 3. hetét egy ilyen programon kellene töltenem. Voltam sorkatona, jó is volt. A kiemelt kommentekben található száguldozás is megvolt, de így két gyerekkel, állandó munkahellyel menjen, aki kitalálta.

Dr.Traktor 2010.09.27. 08:22:40

@Alt Gr:

:))

ami az öreg bakákat illeti ők általában elég kerekdedek idehaza. :P
tisztek, főtisztek stb.

a kérdést is megválaszolom:

nincs hadiállapot így nem lennék.
viszont ha normális, rövid intenzív kiképzés, jól felszerelt hadsereg volna, a tartalékos szerepet valszeg bevállalnám.

csoko20 2010.09.27. 08:22:50

Így a monitor előtt azért szájkaratéban is profik vagyunk. :)

De ha pont azon a hétvégén hívnak be, amikor a gyereknek szülinapja van, vagy a haverokkal kellene menni horgászni? Ne adj' Isten szabadságot kellene kivenni vagy csak esik a z eső?!

Egy kislétszámú "profi" hadsereget nem tudunk összetoborozni és fenntartani, majd a hétvégi Rambókkal kinn leszünk a vízből...:)

a_jo_pasztor 2010.09.27. 08:22:57

Azért érdekes lenne megkérdezni azokat, akik voltak akkor, amikor még kötelező volt. Nos ott más arány jönne ki. Ha sok a katona, akkor kevés a pénz. A silány körülmények közötti tömeges unatkozás pedig nem olyan romantikus, mint amilyennek a hadsereget sokan elképzelik. Nem beszélve a komplexusos, állati altisztekről, akik semmi, de semmi jót nem akarnak a honvédeknek, csak őket megalázni és szívatni. Szóval a mostani rendszer ezért jobb, aki nem akar menni, az nem veszi el a többiektől az erőforrásokat.

greycup 2010.09.27. 08:23:03

A bakaromantika, hehe... kiváncsi lennék a válaszadók életkorára, meg hogy eleget számháborúztak -e gyerekkorukban. :))

zeneigéniusz 2010.09.27. 08:30:49

Énis egyetértek és a talán/igen-re azért szavaztam, mert talán ha így elmúlik a kötelező jellege - a szívatás és időtpocsékló része is elfelejtődik.
A katonaság, a katonai szolgálat rettentő izgalmas (más kérdés, hogy ha használni kell, akkor nem vennék benne részt) és vonzó pálya azoknak, akik azok után a technikai dolgok után érdeklődnek, amit csak a rambo és steven segal filmekben lehet látni.

bobo55 2010.09.27. 08:36:26

Ezek a kis lelkesek azt hiszik,hogy operett katonásdit
játszhatnak,habár lehet,hogy ezeket úgy kezelnék mint
leánygimnazistákat ag szolid kaland túrán.
Szeretném őket látni egy igazi felderítő kiképzésen,25kg teher a htizsákban,25 km nehéz terepen,megfektetés a sárban miközben a kiképző
a hátukon sétál végig,

Chastar 2010.09.27. 08:55:42

Én már "túlkoros" ( 50+) vagyok, de kiképzőnek elmennék.

rcfan 2010.09.30. 10:22:42

Első lépésként lehet, hogy az általános iskolába kellene visszahozni "MHSZ szakkört", ahol honvédségi pénzeléssel megismertethető mindeni a

- alapvető túlélési technikák - mindenképp fontos polgári szempontból is!
- némi erőnlétfejlesztés, tereptúra napjainkban sosem árt.
- némi technikai ismeret - ami már a tanórák anyagából kimarad, szintén hasznos.
- lövészettel (... addig jó, amíg nem élő a célpont...)

De így alapozás nélkül sok fiatal tényleg csak amerikai filmek által is sugallt "operett katonásdit" keresi mögötte.





Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
  • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
  • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
  • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
  • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
  • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
  • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
  • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása