Véleményvezér

vv

Megvagyunk a külföld nélkül is, nem?

2010.12.23. I 147 komment I Címkék: fidesz media orban kulpol demokracia kulfoldi sajto

A kormány rendre beleüvölti a nagyvilágba, hogy mi igenis magasról teszünk a nyugat-európaiak szempontjaira. Félő, hogy így előbb-utóbb egyszerűen le fogunk kerülni a mentális térképükről.

Eredeti terveink szerint a mai napon, a karácsony előtti utolsó megjelenésünkkor a hazánk számára pozitív világpolitikai fejleményeket gyűjtöttünk volna össze. A tegnapi hírek azonban keresztülhúzták a terveinket.

Ez már trend

Valljuk be, nem minden nap nevezi egy uniós ország külügyminisztere diktátornak a magyar miniszterelnököt és nem minden nap írja azt a Die Welt, Németország egyik vezető lapja, hogy hazánkban Führerstaat („vezérállam,” úgyis vezérelvű vezetésen alapuló állam) épül.

Ez a kormány alig fél év alatt teljesen tönkretette külföldi renoméját. Kezdődött az ominózus Kósa-Szijjártó nyilatkozatpárral, majd következett a gazdasági szabadságharc meghirdetése (ez a forradalomnak egy átmeneti szakasza lehetett, mert már nem hallunk felőle), aztán az Alkotmánybíróság korlátozása, a magánnyugdíjrendszer államosítása, a rendkívüli válságadók állandósítása, legutóbb pedig a médiatörvény. Valószínűleg egyenként mindegyik elfelejtődne, de ilyen gyorsan egymás után trenddé alakulnak, és nagyon is határozottan alakítják hazánk külföldi megítélését.

Mára ott tartunk, hogy szinte közhellyé vált, hogy Magyarországon valami jó esetben is gyanús, rossz esetben pedig veszélyes kísérlet zajlik. És ezt nem csak egy-egy baloldali orgánum sugallja, hanem a brit, a francia, az olasz és a német sajtó megannyi meghatározó lapja.

Megvagyunk a külföld nélkül is, nem?

A fene nagy forradalmi hevületben könnyű elfelejteni, hogy Magyarország rendkívüli módon függ a külföldtől. Lehet ezt nem szeretni, sőt, akár meg is lehet próbálni ezen változtatni, de ettől a tény még tény marad. Az államadósságunk nagy részét külföldiek finanszírozzák, és ami még fontosabb: az újabb hitelfelvételeink során is elsősorban rájuk számítunk. Legalább ilyen fontos, hogy jelenleg csak a külföldi vállalatokban bízhatunk, ha a gazdasági növekedéshez és a munkahelyteremtéshez elengedhetetlen friss tőkét és know-how-t szeretnénk valahogyan ide varázsolni. Az elmúlt évtizedben a humán szférában történt beruházásoknak pedig szinte teljes egésze külföldi (uniós) finanszírozásból valósult meg: ezek nélkül vidéken egyszerűen nem lennének korszerűen felszerelt iskoláink és kórházaink.

Sőt, tovább mehetünk: az elmúlt húsz évben megtett részleges felzárkózásunk is lehetetlen lett volna a külföld, egészen konkrétan az Európai Unió nélkül. Külföldi vállalatok, külföldi piacok, külföldi kölcsönök és külföldi támogatások híján nem sokkal élnénk jobban, mint a nyolcvanas évek végén.

Egy szó mint száz: nem, nem vagyunk meg a külföld nélkül.

Mi lesz ebből?

Ha pedig ilyen nagy szükségünk van a nyugat-európaiakra, akkor nagyon is fontos, hogy mit írnak, mit mondanak rólunk arrafelé. Mert az ottani tisztviselők és vállalatvezetők is éppen olyanok, mint mi magunk, akiknek a véleményét mindenfajta sajtótermékek alakítják. Semmi jóra nem vezet, ha visszatérően azt olvassák, hogy itt valamiféle Bantusztán épül.

A kormány nagyon veszélyes stratégiát választott, amikor úgy döntött, hogy furfangos megfogalmazások helyett beleüvölti a nagyvilágba, hogy mi igenis magasról teszünk az ő szempontjaira. Félő, hogy így előbb-utóbb egyszerűen le fogunk kerülni a mentális térképükről. Az elmúlt években már egyébként is gyakran előfordult, hogy befektetők és véleményformálók minket nem a többi visegrádival vettek egy kalap alá, hanem a bolgárokkal és a románokkal. Most pedig a kormány nagy csapásszámmal dolgozik azon, hogy ez az európai politikusok egy részénél is így legyen.

polls & surveys


Nem kell nagy fantázia ahhoz, hogy az ember olyan forgatókönyveket képzeljen el, ahol a kormány nyugati hiteltelensége hirtelen borzasztóan drágává válik az országnak. Elég egy kisebb devizaválság az EU perifériáján, vagy esetleg egy olyan helyzet, amikor az eurózóna nehézségeit a keménymag egy többsebességes EU kialakításával próbálja megoldani.

Addig hajtogatja a kormány, hogy mi teljesen mások vagyunk, amíg egyszer tényleg elhiszik nekik. Nem lesz benne köszönet.

Ha tetszett az írás, csatlakozz a Véleményvezér Facebook-csoportjához!

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gipsz1234 2010.12.23. 19:52:28

Legalább 10 éve láttam egy riportot valamelyik magyar TV csatornán. Oroszországban (de lehet hogy akkor még CIS volt) 12 év körüli gyerekeket kérdezgetett egy osztályban a riporter hogy mik akarnak lenni. A gyerekek több mint fele az válaszolta hogy külföldi.
Nem vagyok már gyerek de ha tőlem egy riporter ezt mostanában megkérdezné én is ezt válaszolnám.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2010.12.23. 19:52:31

Felesleges hangulatkeltés, bár biztos jobban jártunk volna egy újabb MSZP-SZDSZ-kormánnyal, ki tudja. Megmondták a tévében is.

Most ez van, volt 8 éve az előzőeknek, nézzétek meg, mi lett belőle. A népnek tökéletesen megfelelt volna, ha nem veszik el tőle a júdáspénzt.

Tényleg nem ártana dolgozni, tenni és nem folyton jajgatni. Lehet pártot alapítani, jobban csinálni.

Budaphestie 2010.12.23. 19:52:37

@Devil: Szerintem szimplán hülye. Egy szupernárcisztikus, elmebeteg ámokfutó. De ugye erre sem most jöttünk csak rá...

Számomra inkább az a rejtély, hogy látszólag értelmes, intelligens emberek (Pokorni, Varga Mihály, Navracsics) miért sorakoznak fel mindig és mindenben mögötte? Miért nem állnak ki például olyan alapvető emberi jogok mellett, mint a szólásszabadság? Mi lelte ezeket a jóembereket?

borovi 2010.12.23. 19:52:43

@Kedves Nard: Azok nem a poénosok, hanem az orbánzombik voltak.

Lenny 2010.12.23. 19:52:45

@bájgúnár:
Ott a pont. Az 5ös.
TELJES MÉRTÉKBEN EGYETÉRTEK.
Végre valaki összefoglalta a lényeget.

phoenix102 2010.12.23. 19:52:49

Úgy látom, itt néhányan sok mindent féreértelmeznek és nem értenek, tisztelet a kivételnek (@benbe).
Érdekes, hogy a hozzászólók 2006-ban nem üvöltötték, hogy ilyen csak diktatúrákban fordul elő, hogy a rendőrség ellenzékiek ezreit verte, nyomorította meg, vajon kinek a parancsára.
Meg ugye a sajtót nagyon kell védenünk, mert ugyebár a sajtó az teljesen független Mo.-n, az meg ugye senkit nem zavar, hogy az előző kormány több száz újságírót fizetett közpénzen a megfelelő cikkekért (Népszava, Népszabadság és az egyéb hasonló hulladékokban).
A nyugatiak hisztijét leszarom. Nekik legalább annyira szükségük van ránk, mint fordítva. Itt tartják az összes retkes leányvállalatukat, ahol éhbérért foglalkoztatnak, hogy otthon az ottani munkavállalók jól éljenek 10x fizetésből.
A nyugati média söprögessen a saját háza táján, ott is van elég gond, csak ugye ez jól jött elterelés címén. Ránk akarnak szállni, mert nem tetszik a pénzelőiknek a bankadó. Sikerült jó ötletet adni több országnak is. És most az összes tolvaj reszket. Legfőképp a nyugatra is szivárogtató MSZPsek, akik már próbálják a médiát előkészíteni, hogy ha bíróság elé kerülnek, akkor be lehessen dobni a koncepciós per dumát.

A németekről meg csak annyit a Führerstaat dumával, hogy az idei könyvszenzáció Németországban Thilo Sarrazin könyve volt (Deutschland schafft sich ab), amit több millióan olvastak és értenek egyet vele: fő mottója, hogy a bevándorlók egy alsóbb rendű fajhoz tartoznak, komplettt fajelméleti rendszert tartalmaz. Megvan az új Hitlerük, azzal kellene törődniük.

borovi 2010.12.23. 19:52:55

@ó jaj: Hacsak a mostani orbán visszamenőleg nem fegyelmezné meg az akkori orbán viktort.

bádogos 2010.12.23. 19:52:58

@kabelnet: Márpedig az elmúlt 20 évben ebben az országban egyedül Bokros Lajosnak sikerült a gazdaságot konszolidálnia.

Az MDF egy felejthető párt (volt). Az utóbbi 16 évben az egyetlen értékelhető lépésük volt, hogy felfedezték Bokrost maguknak. Aztán nem tudtak vele mit kezdeni, mert 20 éven át senki nem mondta el nekik, hogy amit Bokros csinált, azt nevezik a világ civilizáltabbik felén konzervatív (!) gazdaságpolitikának.

borovi 2010.12.23. 19:53:00

@ezittenkéremmagyarország: Majd bepöccen orbán, és a két ünnep között kilépünk az EU-ból.

7esbusz 2010.12.23. 19:53:08

Már leírtam párszor, de újra. Itt a vissza nem térő alkalom egy valódi jobbközép párt létrehozására. Nem tudom, ki mennyire nézi a közvélemény kutatásokat, de az a pár százezer, (valószínűleg jobb oldali értelmiségi) akinek november-decemberben lett tele a töke, nem ám a szocikhoz pártolt, hanem jó sok emberrel együtt a senki földjére, mert nincs az országban egyetlen párt sem amire nyugodt szívvel szavazhatna. Ha a köv. választásig sem lesz, akkor kalap-kabát.
Azért a szocik szerencsétlenkedése kezd vicces lenni. Ilyet szóltak tegnap, hogy hát remélik, hogy a köztársasági (bohóc) elnök a média törvényt nem írja alá, hanem az alkotmánybírósághoz fogja továbbítani. Háhá, ez az év vicce...

Melee 2010.12.23. 19:53:15

@HofEE:
@Joooe:
Az a probléma vele, mint a nyúllal. Ha van rajta sapka azért verik meg, ha meg nincs akkor ezért. Öt Fidesz párttag dönti el, hogy kit mikor mennyire bírságolnak, indoklás szükségessége nélkül.
Mondok egy konkrét példát is. A médiatörvény azt is tartalmazza, hogy az újságíró köteles megnevezni a forrását. Nemrég a sávolyi pálya ügye megjelent a médiában, és akkora közfelháborodást keltett, hogy a kormány elállt tőle. Pedig a sedesa adakozott pár milliót balra, de támogatta a fehérvári focicsapatot - Orbán csapatát - is pár millával. No ezentúl ilyen nem történhet meg. Az újságírót - és ha kiadta akkor a forrást is - lecsukják, több cikk nincs a témában, nyugodtan épülhet bármi, csak sok pénzt sikkasszanak az állampolgároktól elvett 3000 milliárdból.
Van még kérdés?

moncayo 2010.12.23. 19:53:18

@Kedves Nard: Biztos Matolcsy volt. S ráadásul még el is hiszi.

Ppix 2010.12.23. 19:53:21

@JPelikán:
mno.hu, jaja. Az még egy vicc.
Próbáld egy mno-s fórumba beidézni, hogy milyen cikk jelent meg a Times-ban, 1 órán belül törlik a hozzászólásodat és a useredet is!!!

És ebből a jobboldali patkánymédiából kerültek a közszolgálati média élére (MTV, rádiók, DunaTV) Orbán és Semjén bérencei vezető pozíciókba. Gyakorlatilag el lehet felejteni minden állami kézben lévő intézményt, mostantól fidesz pártirodák.

Ezek mártírkodtak (SZABADON) 8 éven keresztül az állítólagos kommunista diktatúra "áldozataiként", most meg bosszút akarnak állni a nemlétező sérelmeik miatt. Rongy emberek, szar alakok egytől egyig.
Ők a cenzor lelkű kommunisták, akik képesek azt hazudni, hogy a teljes európai sajtó MSZP bérenc.
Szánalmas.

Gondolom mostmár felnyílik a sok idióta fülkeforradalmár szeme, hogy talán nem kellett volna bedőlni a fidesz hazugsággyárnak és ezekre szavazni. Most már a zsebükre megy a játék manyup lopással, 220 Ft-os CHF-el szegényeket súlytó adórendszerrel.
Így járt aki nem figyelt eléggé 98-2002 között.

Csak sajnos ezek miatt szopják meg a többiek is.

Szevasztok 2010.12.23. 19:53:24

@NewWay: Ezt a szemléletet úgy hívják, hogy bolsevizmus (aka a többség diktatúrája).
Én jobban szeretnék egy olyan világot, ahol a többség megvédi a kisebbséghez tartozók (vallás, vélemény, politikai beállítódás, nemzetiség, akármi egyéb) érdekeit is ahelyett, hogy elnyomná őket csak azért mert megtehetik.

csi szi 2010.12.23. 19:53:26

@TheDevil: Fehérororszország sem olyan sz*r hely, mint beállítják. Az átlag életszínvonal jobb, mint Romániában vagy Bulgáriában, amelyek ugyebár EU tagok, munkanélküliség alig van, van saját iparuk, hazai kézben stb. Rend van, az utcák tiszták, rendezettek. Ha elolvasod valamelyik útibeszámolós honlapon a néhány magyar turista beszámolóit, akik jártak ott, a kép inkább pozitív. Igen, diktatórikus kormányzás van, bár nem diktatórikusabb, mint Oroszországban, ahol szintén nincs esélye az ellenzéknek leváltani a kormányt (és Putyint mégsem diktátorozzák annyira, szopják a f*szát a Merkelek, Sarkozyk - na igen, onnan jön az olaj meg a gáz).
Az ellenzék tüntetését feloszlatták, de a rebiszesek 2006. okt 23-i fellépéséhez képest szinte profin, fegyelmezetten (pl. nem lődöztek vadászpuskával gumilövedékeket a tömegbe, legalábbis ilyet nem láttam a videókon).
Persze nem azt mondom, hogy a belarusz út számunkra járható lenne (őket támogatja Moszkva ugyebár, mert nem akarja, hogy belépjenek az EU-ba vagy a NATO-ba ők is), vagy akár kívánatos lenne.
De Lukasenkót azért cinkelik nyugaton, mert nem hajbókol előttük, más,nyugat-barátabb posztszovjet országokat nem kritizálnak annyira, pedig némelyikben hasonlóan diktatórikus rendszer van ténylegesen. Pl. Grúzia stb.

Aszi 2010.12.23. 19:53:30

A Führerstaat-ot helyesebb führer-államnak fordítani. A Führer szónak ugyanis a németben speciális jelentése van, nem egyszerűen vezért jelent, Hitlerre utalnak vele.

orvlat 2010.12.23. 19:53:33

@Bodrogi Marci: megelőztél:)
Lusta vagyok kiguglizni, de én is úgy emlékszem, hogy kb. mostanra értük el a 80-as évek végének életszínvonalát, a csoda jól sikerült rendszerváltás után.
Szóval ez igen nagy öngól kedves posztoló!

csi szi 2010.12.23. 19:53:35

@Devil: A 16%-os szja azért nem kifejezetten a "gazdagoktól elvesz"-t jelenti, ha már... A többi, jó kérdés, de nem idióta egyáltalán, ha az lenne, nem lenne ott. Persze ez nem jelent semmit, Gyurcsány sem buta ember, sőt.

KenSentMe 2010.12.23. 19:53:37

@NewWay: Erről az jut eszembe, amit Fürge Eddie Felson mondott a jó öreg Bert Gordonnak, amikor az pofátlanul kijelentette, hogy csak akkor hajlandó a menedzsere lenni, ha 75-25 százalékban részesedik a pénzből:

"Tudja, végiggondoltam.. és sokkal jobb valaminek a 25%-a, mint a semminek a 100%-ka."

Ez a gondolat a te példádra is alkalmazható.. bizonyos értelemben a tyúknak is sokkal szebb, ha egy háztáji gazdaságban a háziasított génjeinek megfelelő életet él, a kakasok rendszeres látogatása mellett egy számára kialakított kedves helyen, mintha elkóborolna a f*szba és éhen döglene.

taecleau 2010.12.23. 19:53:42

Csodálkozom kicsit, hogy sem a cikkben sem a kommentekben nem szerepel eddig a "Kína" szó.

Keleti szél fúj. Hogy nyugaton mit gondolnak (az idejétmúlt, lejáratódott, liberális kapitalisták) rólunk az már nem számít. Mit gondol rólunk Kína, és mit gondol rólunk Putyin. A kormánynak csak ez érdekes ma. Nekik pedig ez mind tetszik.

Hogy pénzt is adnak majd utána, az még kérdéses, de "egyszer még kérni fogunk tőlük valamit"...

NewWay 2010.12.23. 19:53:46

@Devil:
"de Orban senkinek sem kedvez, a szegenyektol elvesz, a gazdagoktol elvesz (nyugdij),"

B....meg, eddig azt a mantrát olvastam, hogy Orbán a gazdagoknak ad még pénzt.

Most akkor mi a franc van? Légyszíves egyeztessétek az álláspontot a baloldalon, mert ez így követhetetlen.

BlahBlah 2010.12.23. 19:53:55

"Megvagyunk a külföld nélkül is, nem?"

egy apró gondolkozás, és máris látod mi a célja az egésznek

eddig az EU ide hozta a szemetét (szószerint is), és most ennek mutattak be, hogy nem kell több szemét....

Tönkre tették a magyar termékeket, mert a szarminőségű, de olcsó termékek megjelentek (tej, cukor, stb.)

Most fordítani akar a helyzeten (és az Export mutatók is ezt mutatják), hogy mi akarunk oda menni, az igaz drágább, de minőségi áruval...

Lehet fikázni, hogy a magyar áru szar, csak felesleges, mert tévedés, van a mi szar, de többnyire jobb, mivel a magyar minőségi, és előírási szabványok jóval az EU-s felett vannak.

dr kíváncsivagyok 2010.12.23. 19:53:58

@ezittenkéremmagyarország: És Pinocchió elindult kelet felé,......csak nehogy megálljon Fehéroroszországnál,....kérem, legalább Oroszországig menjen el, vagy Kínáig ! (Aztán haza se jöjjön !)

sashimi 2010.12.23. 19:54:05

VV: "Addig hajtogatja a kormány, hogy mi teljesen mások vagyunk, amíg egyszer tényleg elhiszik nekik."

De hát mi tényleg mások vagyunk! Hisz csak nálunk hoznak visszamenőleges hatályú adótörvényeket,
kap luxusadócsökkentést a legggazdagabb réteg, hoznak ennek fejében különadókat, számolják fel a jogállamot, helyezik biztonságba nyugdijmegtakarításainkat és kötnek szájkosarat a sajtóra!

midnight coder 2010.12.23. 19:54:08

@Devil: A helyzet az, hogy Fletóéknak hála nem nagyon van kinek kedvezzen. A manyug amúgy csak látszólag volt jó bárkinek is - minden odakerült fillér úgy került oda amióta fennált a rendszer, hogy állam bácsi ugyanezt a pénzt felvette mint államadósságot. Állam bácsi csak úgy tudta fenntartani a felosztó-kirovót, ha az ide befizetett pénzt folyamatosan pótolta. Ami azt jelenti, hogy Gipsz Jakabnak ugyan megvolt a magánszámláján az X forint, de ugyanakkor ezzel az X forinttal nőtt az államadósság is. És ez utóbbi kamata általában magasabb mint a manyug által biztosított hozam. Na most, mivel Jakab nagyjából biztos lehet abban, hogy így vagy úgy, de ezt az államadósság növekedést ő fogja kiköhögni akár kamat akár visszafizetés formájában, így ez az egész manyugosdi egy jókora pofon volt a szarnak.

dr kíváncsivagyok 2010.12.23. 19:54:10

@bájgúnár: Te miről beszélsz,.....az EU - ban egy Diktatúra ??? Ez éppen hogy NEM A KERESKEDELEMRŐL , HANEM A DEMOKRÁCIÁRÓL ÉS A SZABADSÁGJOGOKRÓL SZÓL !! Hol élsz ? Európa és a szabad világ röhög rajtunk és sajnálkozik !

midnight coder 2010.12.23. 19:54:13

Ami meg a külföldi megítélésünket illeti, ez igazából a gazdaság leendő állapotától függ. 4 év múlva a kutya sem fog a bankok különadójával és a manyugokkal foglalkozni. Másrészt, a külföld felé finoman szólva is hiperkorrekt Fletóékat sem nézte kint szarba se senki, nem azzal foglalkoztak hogy Fletó hősiesen védi a demokráciát, hanem azzal példálóztak hogy ilyen az amikor egy ország elkúrja, nem kicsit de nagyon.

A szlovákoknál meg ez idő alatt echte nácik voltak hatalmon, és a kutya nem bántotta őket ezért, mert a GDP növekedésük magas volt. Abból sem lett semmi amikor nem engedték be a verebet, pedig nem hiszem hogy lett volna európai ország az elmúlt 100 évben ami nem engedte be egy másik ország köztársasági elnökét a területére.

Orbán külföldi megítélését is az fogja meghatározni, hogy 4 év múlva hol tart az ország gazdasága.

Bergeroth 2010.12.23. 19:54:17

A konkrét probléma az EU-ból való kilépésünkkel, vagy kirúgásunkkal, hogy abban a pillanatban bedől az egész gazdaság és akkor tényleg államcsőd lesz. Ha kilépünk, akkor a dolog tudatos mert ezt a fidesznek is tudnia kell, és ebben az esetben ők lesznek a felelősek. Ha kirúgnak minket, nos azt még meg is érteném, ezek után.
Emlékszik még valaki a hónapokon keresztül hangoztatott "a fidesz felkészült a kormányzásra" szlogenre?

kovacsguszti68 2010.12.23. 19:54:21

A zorbán kormány már annyi faszságot csinált fél év alatt, hogy felsorolni is nehéz. A poszt szerzője is megpróbálta a felsorolást, de kimaradtak olyan gyöngyszemek, mint pl. az IMF küldöttség elzavarása, a Költségvetési Tanács földbe döngölése, amelyeknek mind hatalmas külföldi visszhangja volt. És akkor még nem beszélünk az "apróságokról" amelyek csak idehaza borzolják a kedélyeket.
Kurva jó lenne, ha mielőbb véget vetnének ennek az elbaszott szabadságharcnak, mert azon túlmenően, hogy röhejessé válunk az egész világ előtt, még pénzügyileg is érzékenyen érint minket (költségvetést és magánembereket, vállalatokat egyaránt).
Szóval nagyon remélem, hogy az elkövetkezendő két hét elég lesz arra, hogy lecsillapodjanak a kedélyek és januárban a hülyeségek halmozása helyett érdemi munkával fog indítani a kormány.

Békés, boldog Karácsonyt mindenkinek!

==T== 2010.12.23. 19:54:28

"Az államadósságunk nagy részét külföldiek finanszírozzák, és ami még fontosabb: az újabb hitelfelvételeink során is elsősorban rájuk számítunk. "

Kedves VV. Már igen régóta (80-as évek) a hitelfelvételekre azért van szükség, hogy a korábbi tartozásokat és a kamatokat fizessük.

Ami a külföldi befektetéseket illeti, azok csak átmenetileg oldanak meg bármilyen problémát, mivel előbb-utóbb a kiutalt profit révén valamennyi a fizetési mérleg hiányát növeli. Kivéve azok, amik kizárólag vagy döntő arányban exportra termelnek (pl. Audi, Mercedes), de ezeket a legkevésbé sem érdeklik ezek a dolgok, csak a saját költségeik .

Ettől függetlenül ak ormány gazdasági teljesítménye pocsék, de nem emiatt.

kertesz 2010.12.23. 19:54:36

Na, ne fossuk le a bokánkat annyira gyorsan... Nem akarok párhuzamokat vonni, de van/volt néhány érdekes karakterű vezető az EU-ban (R. Fico, S. Berlusconi, T. Basescu, hogy csak a környékünket említsem) és ment a hörgés, de minden ment a maga útján.

Másrészt, mostanra Magyarország (sajnos) egy porbafingó, senkit nem érdeklő terület itt Ká Európa szürke tengerében. Mi vagyunk Európa cigányai, alkoholistái, öngyilkosai, stb. Ezt nem a mostani kormány érte el, az elmúlt 60 évünk kicsit így alakult, ez van. A kutya nem tudja hol vagyunk, ha meg valami hirig van, kicsit hőkölnek a mínuszos hírekre a népek 1 napig, és nyugtázzák, hogy Magyarország hozza a formáját.

Ha a mostani emberkedés arra lesz jó, hogy visszahelyezzen minket a térképre, ám legyen.

Mindenki nyavalygott, hogy változást, aztán most megy az űbernyafi, hogy mégse ilyet képzeltünk... Változtatás nélkül-ugye- kicsit nehéz változtatni.

:) Take it easy.

csárli hárper 2010.12.23. 19:54:38

@Tibike15: van egy elképzelésük???????
Ha ez jött le neked, hogy ezeknek bármilyen elképzelésük van bármiről, nagyon tévedsz.
Semmijük sincs, vagyis de, saját magukat hogy hozzák még jobb helyzetbe. Szarnak ezek magasról rád, rám, a szavazóikra, mindenkire. És aki ezt nem látja, azt csak sajnálni tudom.

mohaa 2010.12.23. 19:54:45

"Ilyen a demokrácia. A többség döntött, most pedig be lehet fogni a szájat! "

Kurva sokat kell még tanulnod a demokráciáról és talán nem a fityesz szemináriumon.
A demokrácia pont arról (is) szól, hogy mindenki elmondhatja a véleményét szabadon.
Még a kukluxinfós seggfejek is.

NewWay 2010.12.23. 19:55:22

@nomac:
"Az a baj, hogy te csak azt akarod latni, hogy itt berreteges van, sokaig en is azt gondoltam, hogy tulspilazzak, nincs naci veszely, de mar videken is kezd szokasba jonni a zsidozas, terjed mint a rak"

Igen, én meg azt hallottam, hogy már a táborokat is építik! Pedig hideg tél van, de a pénz nagy úr, és az építőipar minden megrendelésnek örül, akkor is, ha az egy kis kerítés meg egy kis tábor!

A MÁV is azért vett most 100 új teherkocsit, hogy majd azon vigyék az embereket!

röhögő 2010.12.23. 19:55:24

@lütty: "én örülök, hogy az orbánék ennyire elefántok a porcelánboltban...így hamarabb fognalk eltakarodni.
önmaguk katalizátorai..."

- Dettó. Nagy kavar lesz itt, de végre örökre megszabadulunk a nemzet fekélyétől, Orbántól.

Sir Galahad 2010.12.23. 19:55:39

Tény, hogy amit a kormány most csinál, az népszerűtlen. És még lesz néhány hasonlóan kevésbé tetszetős lépésük - lásd a beígért tavaszi kiadáscsökkentő reform. Ugyanakkor, bár a lépések némelyikét én sem tudom jó szívvel támogatni, ezeket most, a kormányzati ciklus elején kell meglépni. Az emberek emlékezete rövid. Ha bejön Orbánék terve, és a gazdaság kimozdul a holtpontról, 3 és fél év múlva ki fog emlékezni rá, hogy voltak a mostani rossz szájízt keltő döntések? Senki. Persze, ha nem indul be a gazdaság, buknak... de akkor így is, úgy is buktak volna.

fran7 2010.12.23. 19:55:47

Mosolygok, hogy az EU retteg a magyar médiatörvénytől félti a sajtószabadságot, amikor futottunk a csőd felé bezzeg hallgattak. Épp ezért hiteltelenek a számomra. S ők azok, akik számon kérnek bennünket. Akik kimondták, hogy a kommunizmus bűneit nem lehet egységesen elítélni. Ha akarnánk sem tudnánk kilépni az Unióból annyira bonyolult a kilépési procedúra nem is létezik olyan, ami ezzel végződhetne. Bolondok lennének feladni a befolyásukat felettünk. Az meg, hogy mi lesz a médiával. Eddig is hazudtak, elhallgattak, elhallgattak dolgokat. Amikor a dorogi Dunaszennyezés ellen szerveztek, a népszabi direkt más időpontot írt le, mert Dorognak szoci polgármestere volt, s így beállíthatták Meggyes partizánakciójának a tiltakozást, miközben 30 ezer embert mérgeztek hónapon át. Magyarországon eddig ez jelentette a sajtószabadságot, hogy ezt lehetett. Meg azt, hogy MN kártérítési pert vesztett azért, amit később a Blikk főcíméből derült ki, hogy igaz volt.

Scaramella va alla guerra · http://www.youtube.com/watch?v=q1TIv7Rd3kk 2010.12.23. 19:55:53

@Bergeroth:
"Bosszút állnak az mszp-n "

azért, mert felvett 12.ooo milliárd HUF adósságot 8 év alatt
azért mert ennek semmi látszatja nincs az országban
azért, mert az adó és támogatási politikájuk miatt a családok cxsak CHF hitel felvételével juthattak 1 ről a 2 re.

Nagyon sok dolog miatt nem kedvelem a fideszt, de amig reális esélye van az mszp visszatérésének, addig masszivan a fideszre fogok szavazni, mert

nem kérek az 52%os adókulcsból
sem az ingatlanadóból
utálom, ha az mszpsek érdemtelenül gazdagodnak ( nokiás dobos ) míg minket feketére adóztatnak

Scaramella va alla guerra · http://www.youtube.com/watch?v=q1TIv7Rd3kk 2010.12.23. 19:55:58

@Gábor217:
" Lehet, hogy kellene még megszorítás, de maradt volna a magánnyugdíj, a sajtószabadság, a KT, és az AB teljes hatásköre"

Na, pont ezért jó hogy elmentek.
Mert a megszoritást a lakosságra lőcsölték volna, míg a nagyvállaltok ebből kevesebbet éreztek volna meg, mint most.
Egyébként nekem az ingatlanadó eltörlése és az adócsökkentés többet ér, mint a sajtószabadság, meg a hasonlók. Abból ugyanis semmi hasznom nem volt, hogy = egészen a közelmúltog ) a sajtó dominanciája olyan volt, amilyen.
Kivétel a magánnyugdij, de az adócsökkentés miatt az is elviselhető.

cardenio 2010.12.23. 19:56:03

@Bodrogi Marci: hány éves vagy, hogy nem emlékszel a 80-as évekre?

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2010.12.23. 19:56:08

Tényleg, csak azoknak mondom, akik a Fidesz kiskátéból tájékozódnak, hogy a Fidesz delegáltjait annyira nem engedték a kúratóriumban szerephez jutni, hogy a Sláger-Danubius frekvenciaelosztásnál EGY szoci és EGY Fideszes rádió kapta a frekiket. Ennyire el voltak nyomva, szegénykémék.

Akik pedig azt mondják, hogy a szocikra kellett volna szavazni a Fidesz helyett, azoknak üzenem, hogy már a gondolatért is tartoznak egy bocsánatkéréssel. Azok, akik szerint a Fidesz változott, és ebbéli reménykedésükben szavaztak rá, azoknak üzenem, hogy a kötccsei beszéd után ilyesmiben csak a teljesen tájékozatlan idióták hittek.

Az értelmiségiek nem mentek el szavazni. Nem a statisztikailag értelmiségiek, hanem a tényleg értelmiségiek. Akik fel tudták fogni, hogy a szarnak az ellentéte is lehet szar.

Cselo 2010.12.23. 19:56:11

@Devil: ennyi hülyeséget magadtól hoztál össze, önerőből, minden segítség nélkül, vagy előtte bedrogoztál?

bgp 2010.12.23. 19:56:14

@ó jaj: nem, ő már akkor erre készült.

fakopács 2010.12.23. 19:56:16

@ó jaj: "A 89-es Orbán Viktor szemen köpné mostani önmagát. "
- A 89-es Viktor már akkor a hatalomról álmodott, így csodálná mostani önmagát. A Nagy Imre temetésén így kezdte "A magyar fiatalság nevében jöttem beszélni"
Hát lófaszt senki sem hatalmazta fel erre, ez pont ugyanaz volt már akkor, amikor Rákosiék a nép nevében önhatalmúlag beszéltek.

Straight 2010.12.23. 19:56:20

Én anno azt mondtam tőlem kapnak Viktorék 1 év bizalmat hogy egy olyan programmal álljanak elő ami jó logikus és végigvihető. A türelmi idő lassan lejár. Nem azt kértem hogy 2011 re kolbászból legyen a kerítés (ugye ők ezt a választások utáni napra ígérték) csak azt akarom hogy 2011 első hónapjaiban derüljön ki hogyan szándékoznak közelebb kerülni a célhoz.
@Tibike15:
Túlságosan fekete fehérben nézed a dolgokat.
Nem a nyugdíjak lenyúlása különadók stb a bajom hanem sokkal inkább a rendszer ahogy véghezviszik pontosabban annak a hiánya. Leegyszerűsítve a probléma kb úgy néz ki minthat Apuka levette volna a fia egyetemi taníttatására félretett pénzt és befizette volna belőle a rezsit az aktuális törlesztőt és még jól beivott volna belőle este ahelyett hogy pl. beruházott volna egy napelemcellába hogy csökkentse a rezsit előtörlesztett volna hogy csökkenjenek a kamatterhek vagy felbérelt volna egy könyvelőt aki rendberakta volna a szétzilált pénzügyeket. Vagyis a pénzt "elvették oszt elköltik" ahelyett hogy strukturális reformokra költötték volna.

Pajszer Művek 2010.12.23. 19:56:24

Az valóban nagyon fontos, hogy a külföld mit gondol. :) Hiszen a külföldi érdeke azonos a tieddel. Meg hát ott van az udvariasság is, ugye. Meg hát az önfeladás, az is nagyon fontos. Meg a hőbörgés. Az ostobák hőbörgése nélkül Mo nem is lenne ugyanaz a hely. Az öntudatos proletárok harsánysága eddig is sokat lendített az ország kerekén.

Azt sem szabad feledni, hogy például a szlovák nyelvtörvény kapcsán is hogy megszólaltak ezek a külföldi hangok. Ja, akkor nem. De kár pedig.

Meg hát mondjuk a Franciákat is nagyon érdekli, hogy mi mit szólunk mondjuk az ő burka törvényükhöz. Forgolódnak éjszaka álmukban, hogy a fenébe, a magyaroknak nem tetszik. :)

Hát a kölcsönösség is fontos, ugye?

De a legfontosabb az, hogy azt a médiaelitet, ami az országot a csőd szélére juttató és benneteket megrövidítő politikai elitet a végletekig kiszolgálta most ostoba proli hőzöngéssel körömszakadtig védelmezzétek fantasztikus okosságotok biztos tudatában. :) Na ez aztán a legfontosabb. :)

Gábor217 2010.12.23. 19:58:04

@NewWay: erre azt mondom, hogy éppen a mostani magatartásukkal válnak aranytojást tojó tyúkká. Az államkötvények kamatai egyre magasabbak. Ez nem az államnak kedvez, hanem azoknak, akik a hiányt finanszírozzák. Külföldi befektetők, külföldi, nyugati pénzek. És szépen fial a pénz.

Csak majd időben kell kiszállniuk, hogy bent ne maradjon a pénzük, amikor fizetésképtelenné válik az ország. Na akkor örülhetnek a nagy magyarkodók, mert kivonul a nemzetközi tőke. Csakhogy a helyén nem marad majd semmi a nyomoron kívül.

Ez a handabandázás épp, hogy nekünk rossz, magyaroknak.

Devil 2010.12.23. 19:58:07

@BPHead: Vajon meg emlekeznek ezek az emberek arra miert foglaltak el az Erzsebet-hidat?
Nem konnyu beismerni hogy az orruknal fogva vezettek oket mar akkor is es azota is, de sohasem keso valtoztatni.

Gábor217 2010.12.23. 19:58:11

@nomac: Ez sajnos igaz. Meglepően sok értelmiségi ember zsidózik előszeretettel. És nem csak a Jobbik támogatói, akik azért nem is voltak olyan kevesen tavasszal.

Nem tudom, hogy nálunk ez miért divat ennyire. És miért van az, hogy tőlünk nyugatra ez mérhetetlenül nagy parasztságnak számít? És miért van az, hogy ők mégis jobban élnek, és az állampolgáraik sem a közvagyon szétlopásán fáradoznak? (számlák, bliccelés, adócsalás, mutyik, szívességek, ügyeskedés)

lütty 2010.12.23. 19:58:15

@Tibike15: tibike, ugye a neved mellet a 15 az életkorodat jelzi? sajnálatos, ha így van, mert agyilag nyugodtan letagadhatnál vagy 10 évet.

mikka 2010.12.23. 19:58:38

A cikket el sem olvasva leirom ide a velemenyem..

Magyarorszag nem lesz elfelejtve a "nyugat" altal akkor sem ha beintunk nekik nehanyszor..amit egyebkent szerintem sokkal tobbszor kellene megtenni. A magyar piac jo piac a nyugati cegek szamara, nagyon is jo..Egy nagyon egyszeru pelda, lehet sokan nem ertenek majd egyet velem es azt mondjak majd hogy hu meg ha es ez nem ilyen egyszeru blah blah blah..A pelda egyszeru hogy mindenki ertse..

Tesco aruhaz barhol angliaban.. : Tesco " gazdasagos" Paradicsomos Babkonzerv

15 penny ( 1 GBP = 100 penny )

Tesco aruhaz barhol magyarorszagon...:

Tesco "gazdasagos" Paradicsomos Babkonzerv

2 GBP

A sajto, a belpolitika es egyeb nemzeti sajatossagokba ne menjunk bele..A angolok es az amerikaiak azert ugattak a radio frekvenciak kiosztasakor mert az o dedelgetett cegeik vesztettek..Leszarja a nagypolitika hogy ki nyeri a radio tendert..de azt mar nem ha a penzkeresettol fosztjak meg..Ezert van rossz "kulfoldi" sajtoja a magyar politikanak..semmi masert.. Es a vegere..ha az emlekezetem nem csal..A fasz szocialista politikusok szaladgaltak kulfoldre hogy jaj istenem mekkora fasiszta veszely van magyarorszagon!!!!! OMG JAj de mekkora!!!!
Es akkor atjon Fico..es azt mondja...Ferikem...Te MAGAD allitottad hogy magyarorszagon fasizmus van es fasiszta veszely van..tehat mi szlovakok joggal felunk es kiabalunk nem??????????????????????
Na ennyit a magyar baloldal kulfoldi sajtojarol..Mindig is mkimentek sirni ha valami nem tetszett nekik..de amit gyurcsany tett volt eddig a legrosszabb...
Az orszag johirnevet ha volt is valamennyi tette tonkre az allando fasisztazasaval...Faszfej es mindazok is akik aszisztaltak hozza partszinektol fuggetlenul..

Szekuriti Blogger · http://szekuriti.blog.hu 2010.12.23. 19:58:43

@nomac: Saját fülemmel hallottam becsületes, öreg parasztemberektől, akik az egész életüket végigdolgozták a nyári 40 fokban, és a téli -20 fokban, ahogy a politikusokra a "mocskos egy zsidó népség" kifejezést használták. Ezek az emberek megélték a háborúkat, a vagyonelkobzást, és mégsem vonulnak fel fasiszta tüntetéseken, meg lobogtattak horogkeresztes zászlót.

Magyarországon hagyománya van az antiszemitizmusnak azon egyszerű okok miatt, hogy Lengyelország mellett gyakorlatilag nálunk voltak a legnagyobb számban zsidók, kivételesen ebben a két államban még a rendszerváltás előtt is az összes pártitkár, kommunista vezető zsidó volt.

Ma a helyzet ugyanaz, a gazdasági vezetők, művészek, tévések, újságírók nagy többsége zsidó, így ha rosszat tesznek, lopnak, hazudnak, megszorítanak, persze hogy a zsidókat szidják! Amikor régebben mindent az osztrák vezetett, akkor meg a labancokat szidta a nép.

Ezek a dolgok mindig is így voltak, jóval azelőtt, hogy a budapesti álértemiségi, liberális okostojások nácziveszélyt kiáltottak. De most komolyan, ha Magyarországon csak 10000 antiszemita lenne, azokkal már át lehetne venni az ország irányítását, és valamilyen nemzetiszocialista-jellegű államot lehetne bevezetni. És ne mondja senki, hogy a Jobbik több százezer szavazója náci, fasiszta vagy szélsőjobbos, mert a többségük azért szavazott oda, mert nem volt más alternatíva. Jah igen, volt még 200 kopasz is, tudom...

Joooe 2010.12.23. 19:58:54

@bryan: nem keverem a kuratóriummal, csak ez az új testület az ORTT megfelelője, afelett is volt valamiféle többségi kontroll nem?

De mégis mi az amit megtehet, milyen tartalmi felhatalmazást kapott ez a szervezet? Pont az a bajom hogy csak általánosságokat hallok semmi konkrétum.
Ha azt írod a bíróság sem dönthet másként akkor gondolom konkrétan le van írva törvényben hogy milyen tartalmat nem közölhet az adott médium? konkrét speciális tiltás hiányában a sajtó és szólásszabadság mint általános elv az erősebb.

Félre ne értsétek, nem védem a médiatörvényt, egyszerűen az összes híradásból nem sikerült kihámozni hogy miért is rossz. Mindenhol csak olyan VÉLEMÉNYEKET hallok hogy mik ennek a következményei, milyen elveket sért, de hogy konkrétan HOGYAN/MIVEL sérti (hogy magam is meg tudjam ítélni hogy tényleg sérti-e) azt sehol sem látom.

Egyébként ez az alátámasztatlan támadási mód pont a kritikát hiteltelenítené, de mivel olyan sok helyről, figyelemre méltó helyekről kritizálják, hogy annak már hitelt kell adni, meg kéne érteni miről van szó, ezért kérdeztem.

Lehet mindenki aki hírt ad róla feltételezi, hogy minden olvasója olvasta és megértette a törvény szövegét? Vagy ez a médián belüli ilyen betyárbecsület, hogy járassuk le együtt a pandúrt? Mindkettő hülyeségnek hangzik...

Void Bunkoid 2010.12.23. 19:58:58

@nyitraig: a leghosszabb közös határokat alapul véve valószínűleg Szlovákia és Románia veszekedne rajtunk, a szlovének túl röviden szomszédok, az osztrákok meg szerintem - ha így folytatjuk - hamarosan újrahúzzák a vasfüggönyt :P

Orson 2010.12.23. 19:59:04

'Külföldi vállalatok, külföldi piacok, külföldi kölcsönök és külföldi támogatások híján nem sokkal élnénk jobban, mint a nyolcvanas évek végén'

Én azért bevállalnám azt hogy soha nem vettünk volna fel semmi féle hitelt és úgy élnénk mint a nyolcvanas évek végén.

piefke 2010.12.23. 19:59:08

Hm... Európai mentalitású haladó konzervatívok kerestetnek!

"Sürgős" jeligére a Szerkesztőségbe.:-)

Nyugi Palika 2010.12.23. 20:33:27

A cikk eredeti kérdése is érdekes. Fordítva is fel lehetne tenni, de arra egyértelmű a válasz. A külföld el lenne nélkülünk. Csak az a baj velünk, időközben bevettek egy csapatba. (PL. EU, NATO, stb. és nem Ők hívtak, mi kértük!!!). Itt pedig nincs "cserepad" mint a fociban, ahol lehet gondolkodni arról, hogy kicsit több edzéssel, nagyobb akarással, és mondjuk ha magánérdeket a csapatérdek alá helyezzük (nem mindig, de néha), akkor talán visszatesznek a pályára. Most úgy tűnik, OV a kis hazánkkal új csapatot akar alakítani, vagy legalább is átigazolni. (attól sem riad vissza, hogy előbb kirúgassuk magunkat a "trénerrel". Pedig a "tréner" a napokban telefonált Németországból, üzent Luxemburgból, írt Lengyelországból, és sorolhatnám). Igen ám, de egy Vidi, vagy DVSC messze van a Barca-tól, MU-tól, de még a PSV-től is. Azaz célszerűbb lenne eligazolni, mint új csapatot alapítani. Aha, de hol vannak vevők a mi játékunkra? Fehéroroszok, Kína... ott legalább van pénz. Azt hiszem, Kedves OV, egy profi focista nem így törődik a kenyéradó csapatával, és jobban is menedzseli magát, ha a jövőjére gondol. Persze, ha az illető csak műkedvelő focista, és onnan is kezd kiöregedni, akkor képes lehet mindenre.... saját érdekében.

sityak 2010.12.23. 20:33:33

@SPU:
Ez mind szép. De aki azt mondja, hogy a nagy "csapkodásban" - nevezzük vagdalkozásnak - elkerülhetetlen a manyupok lenyúlását csakis a látott módon intézni, elkerülhetetlen Matolcsyhoz és Selmeczihez hasonló dilettáns bohócokat szerepeltetni, elkerülhetetlen a Szíjártóhoz hasonló képességűekben bízni, elkerülhetetlen kivétel nélkül mindenkivel összeveszni, elkerülhetetlen méltatlan bosszúvágytól égni, saját haverokat előnyös helyzetbe hozni, elkerülhetetlen a médiát "megrendszabályozni"stb. stb., az abban hisz, hogy másképp nem lehet... Hisz.

Egyébként nem lepnék meglepve, ha OV egy szép napon öngyilkosságot követne el - az ő lelkületével, a kisebbségi komplexusával és ha a mögötte álló milliárdosklub úgy dönt, hogy mégis leveszi róla a kezét... A tehetségtelenség érzése mozgatja, valahol tisztában van vele, hogy nem képes megfelelnia feladatnak.

Josselin Beaumont 2010.12.23. 20:33:37

Hihetetlen milyen sokan nem értik mi ebben a törvényben a rossz és miért veszélyes a sajtószabadságra. Pléne úgy hogy elolvassa, és nem érti. Ilyenkor jön elő a régi mániám, hogy egy rakás embertől el kellene venni a szavazati jogát, mert annyira nincs képben. Nem életkorhoz hanem IQ-hoz kötném a szavazati jogot, vagy legalább egy írásbeli vizsgát kellene tennie annak aki szavazati jogot akar. Sokkal jobb kormányaink és pártjaink lennének.

@NewWay: "Eddig Magyarország volt az aranyat tojó tyúk, akit etetni se kellett. (Egy kis befektetéssel hatalmas profitokat lehetett innen kivinni.)" Te is egyszerű egy lélek lehetsz! Az EU 2004-2010 között csak pályázatokra 2000 milliárd forintot fizett ki Magyarországnak. És mégis milyen hatlamas profitot vitt ki innen, és ki is??
A másik: "Mondj csak egy olyan komoly problémát, amit megoldott a Bajnai?n 800 ezer kamu rokkant? Rendőrök 40 évesen nyugdíjba"
Ezek közül speciel eggyik sem varrható Bajnai nyakába. A kamu rokkantnyugdijasok minden kormány alatt nagyjából ugyan annyian voltak, köszönhetően sok megkent háziorvosnak. A rendőrök szolgálati ideje pedig már az első Orbán kormány alatt is ennyi volt...

sityak 2010.12.23. 20:33:41

@mikka: Azok, akik itthon elégedetlenek, szintén a káros nyugati sajtó hatására teszik? - Mintha a Magyar Ifjúságot olvasnám a Kádár-korból:-)

sityak 2010.12.23. 20:33:44

@Joooe: Hagyd már abba. Menj, olvass.

Mike36 2010.12.23. 21:33:05

mindegy, fidesznyikoknak tetszik
ha Orbán odaszarna az asztalra Brüsszelben annak is tapsolnának
nem értem egyébként a fideszt? ez afféle önsorsrontó társaság? külhoni magyarokat is rendre megosztották, a helyiek által támogatott pártokkal szóba sem állnak - ettől várják a 20 évnyi bebetonozást? Most meg bemutatnak az EU-nak a magyar elnökség előestéjén? ezek nem terveznek hosszú távra? vagy durr bele lesz ami lesz, rohannak fejjel a falnak, mert ez a magyar virtus? 8 év alatt miért nem készültek fel arra, hogy mit fognak csinálni, azon túl hogy megszállnak minden hivatalt, meg haveroknak osztogatnak állást, támogatást? Nem értem mi megy végbe a fejükben. Az ország kiszámíthatatlanná vl, tlövésed nincs mi lesz jvőre (lehet nekik se) és a legvadabb lázálmaidat is sorra túllicitálják az intézkedéseikkel, amiből minden hétre jut egy hajmeresztő. Azt akarják, hogy zavarják el őket idő előtt? Vagy hogy meddig tudnak a birka nép hátán fát vágni?

hunyuan 2010.12.23. 21:33:07

@NewWay: a többség otthon maradt..

atila68 (törölt) 2010.12.23. 21:33:22

@TheDevil:
"A gondolkodás, netán önmagunkba nézés mindig nehezebb és csúnyább válaszokat ad, mint agy nélkül elogadni a vezér és a vélt, vagy valós többség iránymutatását, majd birkaként követni azt/azokat."

Éljen Gyurcsány Ferenc, az MSZP, és az ország lánglelkű vezetője!

(2006)

Netuddki. 2010.12.23. 21:53:39

@Bergeroth: "Mostanában vannak olyan elképzeléseim, hogy ez az egész amit orbán és a fidesz művel, az nem több egy bosszúállásnál, akár tűzön-vízen át.
Bosszút állnak az mszp-n és rajtunk, magyar állampolgárokon, mert 2 cikluson keresztül nem viktor királyt szavaztuk meg miniszterelnöknek."

Ja. + nem mellékesen némi pénzügyi átcsoportosítást is eszközölnek a zsebünkből (ami még megmaradt) a sajátjukba.

shinichi 2010.12.23. 22:14:42

@Orson: "Én azért bevállalnám azt hogy soha nem vettünk volna fel semmi féle hitelt és úgy élnénk mint a nyolcvanas évek végén."

Te eukarióta, már a nyolcvanas évek végén is hitelből ment a szekér. Akkor is azt harsogták, hogy majd mi megmutatjuk az imperialistáknak! De már akkor is külföldi hitelből tartották fenn a rendszert.
Kína csapatába tartoznál? Mint Észak-Korea, vagy Kambodzsa? Az Oroszokkal tartanál, mint Beloruszia, vagy Kuba? Gondold már meg hogy élnek ott.
Előbb utóbb kipukkan a kínai lufi is, elfogy az orosz gáz, és akkor kiderül, hogy ez a banda olyan csóró, hogy egy 110%-os munkanélküliséggel küzdő Hátsó-Borsodi bokortanya Dubai hozzájuk képest.

finomanarancs 2010.12.23. 23:43:21

@NewWay: sínen vagyunk...
...mint József Attila

finomanarancs 2010.12.23. 23:43:29

@Josselin Beaumont:

NewWay a tipikus széljobber retorika:

A programjuk a következő:
* 800 ezer mihaszna közalkalmazottból 400.000-et kibaszni az utcára
* 40 évesen nyugdíjazott rendőröket 60 éves korukig állományban tartani
* a rokkantnyuggereket mindet újra felülvizsgálni, addig se utalni nekik

Eredmény:
* Igen sok családban családfenntartó közalkalmazott segélyeken tengődik, életformáját megtartva betör, lop elcigányosodik. A belső fogyasztás rohamosan csökken
* A rendőrök olyan életmódot folytatnak, amit nem lehet megszokni és elég hamar igen, kiégnek. Eddig sem volt a rendőri pálya vonzó, így már csak a kirúgott potrohos közalkalmazottak fognak csak jelentkezni
* Vidéken nincs munka. Tulajdonképpen a túlélés a leszázalékoltatás ez a vidéki paraszt és a cigány sportja is. Meg lehet szüntetni, de ez csak tovább mélyíti a szegénységet.

Gábor217 2010.12.24. 09:28:28

@NewWay:

Ennél jóval fontosabb, hogy javult hazánk megítélése, ami az államadósság finanszírozását tette olcsóbbá. Ami jóval nagyobb tétel, mint a rokkantnyugdíjasak, vagy a nyugdíjba vonuló rendőrök.

Javultak a kilátásaink, elkezdtünk kilábalni a gödörből. Most meg ezek a baromarcú fideszesek visszalökik az országot.

Ezek annyit gyurcsányoztak már ,hogy ő lett a példaképük.

Pajszer Művek 2010.12.24. 09:28:32

@finomanarancs: Eléggé leegyszerűsíted a hatásokat és kiragadod a negatívumokat Ezek az egymondatos szólamaid pont olyan demagógok mint amit kifogásolsz.

Egy példa: a kirúgott közalkalmazottak után megtakarított kiadásokból lehet élénkíteni a gazdaságot, munkahelyeket lehet a privátszférában létrehozni ami felszívhatja (némi átképzés után) a munkanélküliek egy részér. Sőt egy ilyen lépés versenyhelyzetet, ezáltal nagyobb hatékonyságot idézhet elő a közszférában az állásukat féltők között. Mindkettő pozitív hatás.

A rendőrök munkája pedig semmivel sem nehezebb mint mondjuk egy nehéz fizikai munkát végző segédmunkásé, gyári munkásé vagy kőfaragóé. Van irodai vagy egyéb BM alá tartozó háttérfeladat amit el lehet végezni, meg amúgy sem minden rendőr szamurájokkal hadakozik az utcán...itt is lehet jelentős megtakarítást elérni, a mostani állapot nem fenntartható.

A munkanélküliséggel szembe kell nézni, de ennek nem a csalás legalizálása a módja. Van olyan ismerősöm aki le van százalékolva, mellette gyúr (a felülvizsgálat előtt mindig leáll pár héttel) van kétféle mellékkeresete is és büszke hogy ő milyen ügyes... Ilyen is van meg szerencsétlen is, aki nem tudna mit kezdeni. De ez a rendszer sem fenntartható ebben a formában tovább.

Szal az a politika baja (ilyen a balos meg a liberális is) , hogy egy mondatos igazságokkal operál, miközben az élet sokkal komplexebb hogy a hatásokat így lehessen kommunikálni. De Révai lexikonnal nem lehet választást nyerni hát ilyen a politika nyelve.

Modellezést meg kevesen végeznek, ezért a hatások számszerű hatásairól nem lehet értekezni, így minden átalakítás szinte ugrás a sötétbe de azért a sértettek érdekveszteségük miatt mindig hangosan jajonganak...ami érthető...de akkor is kell változtatni, evvan.

bájgúnár 2010.12.24. 09:28:34

@kíváncsivagyok:
a demokráciában benne van a 2/3 os hatalom is!Most mia a bajod ezzel?Többségi diktatúra ha tetszik!De többségi és a nép így szavazott!Csak addig demokrácia a demokrácia amig az történik amit a komcsik akarnak?
Nos azvolt a diktatúra!Némi fogalmi zavarban vagy etárs!

SPU 2010.12.24. 09:28:38

@sityak: Igazad van, sajnos. És még csak nem is a legrosszabbakat említetted. Pintér, Hende, Schmitt, a felsőoktatás körül kontárkodó KDNP-s balfékek, meg majdnem mindenki. És Orbán, természetesen, nagyon súlyos személyiségzavar, evidens. Nem egy nyerő felállás, finoman fogalmazva. Ismered a mondást: szegény ember szarral főz. De hát: még mindig inkább ez
a rettenetes bagázs, mint az elmúlt nyolc év politikai bűnözői, akik közül néhányra, remélhetőleg, rárohad majd a műanyag lakat.

dr kíváncsivagyok 2010.12.24. 11:16:56

@bájgúnár: Az a bajom ezzel, hogy visszaélnek a választóik bizalmával , nem ezekre az antidemokratikus lépésekre kaptak felhatalmazást, (egyáltalán,...mire kaptak felhatalmazást , hiszen a csekk , amit kaptak biankó volt ) Én legalábbis nem láttam a programjukban ll. se a sajtószabadság eltörlési kísérletét , se a Magánnyugdíjak lenyúlását ,stb.! Te láttad ?? Elvtársad mag , az Anyád !

bájgúnár 2010.12.24. 11:31:43

@kíváncsivagyok:
Bár meghalt szegény de valóban sokmindenben egyetértettünk mig élt!
Amúgy azt nem értem miért siránkozik valaki ha a demokráciában benne van az abszulut többség elnyerésének lehetősége.Ha meg benne van és megnyerik akkor mi a francnak siránkoznak hogy azzal élnek is!Miért temetik akkor a demokráciát?Bizony mondhatni ez a többségi DIKTATÚRA ha tetszik ha nem.Majd 4 év múlva ha nemtetszik a népnek lelehet váltani a kormányt.Addig meg éljen a demokrácia adta lehetőségével.Mégha sokaknak ez nemis tetszik!Nekem aznem tetszett hogy szart paszíroztunk 20 évig mert a 2/3 os törvények miatt az ellenzék mindíg keresztbe tett!

Pajszer Művek 2010.12.24. 11:41:19

@kíváncsivagyok: Mi az, hogy nem erre kaptak felhatalmazást, maradj már ezzel az ostobasággal. Hát egyesével mindig népszavazást kéne kiírni minden döntésről? Egy fenét. Van négy évük, megnézzük mi az eredménye az átalakításnak. Februárban is lesz még néhány változás ki fog derülni hatékonyabbak-e mint az MSZP volt, vagy nem.

Az ellenzék minden változás körül óriási hisztériát fog csapni, de ez teljesen lényegtelen ez a dolguk. A mi dolgunk meg hogy eldöntsük 3 év múlva, hogy jobb-e nekünk vagy nem.

Ha nem jó, akkor el lesznek zavarva, ha meg jó, akkor meg maradnak. De ez az ostoba siránkozás minden változásnál meg ez a diktátorozás na ez valami szánalom.

Ki lehet hívni az embereket az utcára, abból látszik hányan élik ezt meg diktatúrának..hát ki is ment múltkor vagy ezer ember. Húha, ez tényleg nemzethalál lehet és csattog a fasiszta diktatúra. :))

bájgúnár 2010.12.24. 11:41:21

@kíváncsivagyok:
Meghalt már szegény de amíg élt sokmindenben egyetértettünk.Tehát elvtársam volt.Nemsértődöm meg hiába az igyekezeted!
Amúgy a demokráciában benne van az abszulut többség elnyerésének lehetősége.Amikor valakik ezt elérik akkor miért akarják mások temetni a demokráciát?Főleg amikor élnek is vele.Bizony mondhatni ez a többségi diktatúra ha úgy tetszik!Ha nemtetszik akkor 4 év múlva lehet leváltani a kormányt!Nekem az nemtetszett hogy 20 évig a 2/3 os törvények miatt csak a szart paszíroztuk mert az ellenzék mindíg meggátolta ezekben a döntésekben a kormányt.A világ nem áll meg most demokratikus úton hoztunk létre "diktatúrát" Ám ezt sima választással megszüntetheti a nép ha úgy gondolja hogy neki nemtetszik.Viszont a többségnek úgynéz ki hogy tetszik!Tehát netessenek nyafogni hanem gyűjtsenek erőt hogy a legközelebbi választásokon még indúlni tudjanak ha nemesnek szét addigra teljesen mint az szdsz.

Orson 2010.12.24. 13:25:45

@shinichi:
Nem értek veled egyet.
A feltevésem ez:
Én azért bevállalnám azt hogy soha nem vettünk volna fel semmi féle hitelt és úgy élnénk mint a nyolcvanas évek végén
Ennél pontossabban nem tudom megfogalmazni a nulla hitel utáni vágyamat.
Kicsit merész ha szerinted csak orosz vagy kínai csapatban lehetek.
Lufirol én nem beszélnék eggyik ország esetében sem,
oroszország nagyon gazdag ásványkincsekben még egy pár emberöltőn át biztosan.
Kínában nincs gazdasági lufi, amíg felvásárolják az összes dollárt aranyért cserébe és ezzel éltetik és sakkban tartják a világ legerősebb katonai hatalmát addig én lufirol nem beszélnék.

shinichi 2010.12.25. 10:49:09

@Orson: "A feltevésem ez:
Én azért bevállalnám azt hogy soha nem vettünk volna fel semmi féle hitelt és úgy élnénk mint a nyolcvanas évek végén
Ennél pontossabban nem tudom megfogalmazni a nulla hitel utáni vágyamat."

Értem, de hibás a feltevésed, mert az ország már a hetvenes években hitelt vett fel és amit a nyolcvanas évakben láttál, az abbból a hitelből volt finanszírozva. Sajnálom, de a késő-Kádárizmus égy romantikus vágyálom, nem volt önfenntartó a rendszer. Külföldi hitelből volt három-ötven a kenyér kilója, pedig a népgazdaságnak már akkor is kb. 20-30 Ft költséget jelentett megtermelni. De nem merték felemelni tizenkilenc-hetvenre, mert kitört volna a népfelkelés vagy a taxisblokád. (Ki is tört. Most mennyi a benzin?)
50 év MSZMP-s és 20 év MSZP/FIDESZ agymosás után tudom hogy nehéz megérteni, de jelen formájában a magyar társadalom szociális intézményrendszere nem finanszírozható.
Az elmúlt kb. hatvan évben tendenciózusan több pénzt költünk, mint amit megtermelünk. Ezért kellett hitelt felvenni már régen. Mert amikor valaki ki merészelte mondani hogy esetleg fizetni kell az egészségügyi ellátásért, meg a felsőoktatásért, annak aki igénybe veszi, nem csak a hárommillió bejelntet, adózó nyomorultnak, akkor kitört a - igen - népfelkelés.
Igy hát a politika meghátrált, és továbbra is működtetik a rendszert, hitelből. mert a Zemberek így akarják. A magánnyugdíj államosítása csak egy ideig fog gyógyírt jelenteni, mert az összes járulék amit ebben a társadalomban összesen fizetünk, nem tesz ki akkora összeget, mint a kifizetett járadéktömeg.

A szociális jóléti rendszerek fenntartásával mindenhol küzködnek, jóval erősebb gazdaságokban is. És mi mit tartunk meg a nyugati civilizáció, a demokrácia vívmányai közül? Az egyetlen dolgot ami nem működik, a nagy, langyos szociális falansztert, ahol senkinek nem kell anyagi és erkölcsi felelősséget vállalnia saját sorsáért. "Majd az állam megsegít, csak magadon ne segíts!" Ugye?
A baj csak az, hogy az alagút végén, amiben robogunk, betonfal van. Orbán most teljes gázt adott, Matolcsi meg elvágta a vészféket.

sztd 2010.12.25. 21:44:32

Azért az eddigi reakciókat nem nevezném a külföld véleményének.
Az említett újságírók, és közöttem van egy közös pont. Egyikünk sem olvasta el a médiatörvényt. Pont VV írta tavasszal, vagy nyáron, hogy a külföldiek az MSZP-től tájékozódnak, és a Fidesznek ezen változtatnia kell. Ha jól értem, most egy újabb felvonás van, ami az akkori véleményt igazolja.

Nem állítom, hogy a Médiatörvény jó, és az a kijelentés is gyanús, hogy "A médiatörvény nem a szólásszabadságról szól." / mno.hu/portal/755840 / A dolog másik oldala azonban az, hogy az újságírók valahogy mindig azt képzelik, hogy nekik minden hozzáértés nélkül, mindenről mindent el szabad mondani, és mindent messzemenőkig kritizálhatnak anélkül, hogy ténylegesen bármit is értenének a témához. Ez pedig rendkívül irritáló viselkedés.
Persze ez a kommentelőkre is igaz (így rám is), de ilyenkor nem árt, ha odafigyelünk arra, hogy mit mondunk. Engem is moderálnak, mielőtt ezt bárki olvassa, és TWÁ blogjában is így járnék.

Néhány dolgot szerintem eléggé rosszul lát VV. Pl.: Szlovákia akkor érte el a nemzetközi pénzügyi körök támogatásának csúcspontját és a gazdasági növekedés maximumát, amikor a nemzetközi sajtómegítélése kb. a legrosszabb volt.

@attila.1969.: @TheDevil: @BPHead: és még sokan mások:
8 év alatt az előző kormányzat semmilyen előremutató lépést nem tett, ami hosszútávú pozitív eredménnyel járt vagy járhatott volna. Ha őszinte akarok lenni, erre kísérlet sem nagyon történt, csak a legjobb esetben átgondolatlan és szervezetlen próbálkozások, majd már az sem. Cserébe először felélték a pénzügyi, majd a gazdasági tartalékokat (leállt a növekedés), végül nekiálltak nagy mértékben, és egyre jobban eladósodni. Mikor már az eladósodás sem ment, akkor továbbították a dolgot, és kezdtek el az önkormányzatok, kórházak, közintézmények eladósodni.
Ezen valakinek változtatnia kellett, és egyetlen potens párt volt. Az LMP-nek halvány és kezdetleges elképzelései voltak, a Jobbik pedig részben ugyanazt ígérte, csak néhány elvadult hülyeséggel megfejelve, és ismét komplex koncepció nélkül. Az MDF ugye az átgondolatlan egysíkúság folytatását jelentette Bokrossal, szóval maradt a Fidesz, annak ellenére, hogy tudtam, hogy egy csomó hülyét fognak magas polcra tenni, pofátlanok és gőgösek, de azon kívül, hogy övék legyen a hatalom, az országgal is van víziójuk, ami titeket nyilván nem hat meg, mert nektek tök más a víziótok.

@Gábor217: Nos, az MNyP rendszer megtartásával kb. 2013-ra be kellett volna vezetni a hatalmas nyugdíjcsökkentést/vagy irgalmatlan adóemeléseket. (ezt nem csak az MNB de az összes körülöttem lévő pénzügyes is mondta már 2008-ban, csak akkor nem "kellett volna" megfogalmazással).
Ha maradt volna Bajnai, akkor a közintézmények a fűtés hiányában egy év múlva már zárva lennének, a kórházakban kiszámláznák a gyógyszert teljes áron, és ... neked mit mond el egy kormány gazdaságpolitikájáról, ha a gazdasági miniszerét névről kb. senki nem ismeri? Nekem azt, hogy nem tartja fontosnak a gazdaságpolitikát (="nem értettünk hozzá").

sztd 2010.12.25. 21:44:34

@shinichi:
Bocs, de erre még reagálnék, ha szabad.
"Mert amikor valaki ki merészelte mondani hogy esetleg fizetni kell az egészségügyi ellátásért, meg a felsőoktatásért, annak aki igénybe veszi, nem csak a hárommillió bejelentett, adózó nyomorultnak, akkor kitört a - igen - népfelkelés. "

A dolog másik oldala, hogy a felsőoktatást tulajdonképpen az veszi igénybe, aki a tudásból profitál, ez pedig általában a multi, az egészségügyet pedig a társadalom, mert a beteg ember nem nagyon termel, elvon más termelőket, ha otthon ápolni kell, és fertőz is.
Szóval az igaz, hogy ezt valakinek fizetni kell, de az hibás felvetés, hogy pl. a hallgató fizesse a felsőoktatást. A hallgatónak elvben nincs tőkéje, és asztalos vállalkozóként nem keres rosszabbul, mint informatikusként, tehát oka sincs nagyon fizetni. Szóval, ha tandíj van, akkor a vállalatoknak kellene valahogy fizetni, mert érdemi profitjuk is nekik van belőle, vagy a társadalomnak, mert az is profitál belőle.
Haszon a befektetőknél, és a hitelezőknél van többnyire, és a tőke is ott van. Ha ezt tudomásul vesszük, máris tudjuk, hogy kitől kell beszedni a befektetéshez (egészségügy és felsőoktatás) a pénzt. Szerintem értesz, szóval nem ragozom tovább.

Devil 2010.12.25. 21:44:41

Az egyik teoriam Orbannal kapcsolatban az volt hogy megprobal kivezetni minket az EUbol. Ezzel lerazna magarol az utolso korlatokat is egy diktatura megteremnesehez vezet uton. Sohasem rejtette veka ala EU-szkepticizmujsat amit most mar nyiltan vallal is; sohasem titkolta hogy nem ragaszkodik sem a demokratikus sem az europai ertekekhez mint pld a szabadsag, magantulajdon, emberi meltosag, politikai diszkriminacio elutasitasa.
Most ugy probalja keverni a sz.rt hogy ne mi lepjunk ki az EU-bol, hanem ok dobjanak ki minket; vagy hogy kiprovokaljon egy elitelo nyilatkozatot amit a lakajmediaja "haborus urugy"-gye fuj majd fel.
Most mat a baratait is megnevezte: Oroszorszag, Kína, ezek lesznek az uj szovetsegesei.
Masreszrol bizatunk Orban butasagaban. Celjai vannak (es lassan mindenki sejti hogy mik azok) de egyszeruen nincsenek meg a kepessegei hozza. Se benne, se a csapataban. At innen-onnan ossze khm. lobbizott penzbol meg tudott vasarolni egy rakas propagandistat de ennyi. Se szakertoi, se strategai, se ertelmisegi hatorszaga se szakertoi nincsenek.

Devil 2010.12.25. 21:44:46

Lehet hogy Orban tenyleg megteremti a nemzeti egyseget - csak epp sajat maga ellen, nem mellett. Ennek a khm. befektetoi sem fognak am orulni...

Devil 2010.12.25. 21:44:50

@BPHead: Penz es hatalom. Orbannal valakik lehetnek, es hat be kell allni valamelyik csapatba ha jatszani akarsz...
Azert lesznek olyanok akik a fiesz iranti ellenszenvet kihasznalva szakitani fognak a parttal.

Devil 2010.12.25. 21:44:52

@csi szi: Mint irtam: nyugdij megtakaritasok. De emlithetnem a magasra tornaszott svajci frankot amin a kozeposztaly csak veszit de Orban nem tudom mit profital? Bar esetleg novelheti az EU szkepticizmust marmint azok kozott akik nem tudjak hogy ezert Orban mnnyire felelos.
Igen, Orban ravasz de egyben nagyon atlatszo is: nem tudjuk mi a kovetkezo lepese, de epp eleg hogy tudjuk mi a celja, mennyi elvet arult mar el, mennyi szep unnepunket, emlekunket sot a nemzettudatunkat hasznalta mar ki es tette mar tonkre politikai karierje erdekeben.

Devil 2010.12.25. 22:30:18

@midnight coder: Jo taktika hogy erdemi valasz helyett a manyupokra tereled a temat, es elhintesz egy kis fideszes agitpropot.
A helyzet az hogy a manyupok hatekonysagarol, hasznarol, hatasarol stb beszelni nem mas mint ELTERELES.
A valodi tetje ennek a dontesnek kb ez: "Akarja-e on most es azonnal 12 ev megtakaritasiat Orbanra bizni, mindenfele feltetel, garancia, felelossegvallalas nelkul?"

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2010.12.27. 08:30:27

@sztd:
"az MNyP rendszer megtartásával kb. 2013-ra be kellett volna vezetni a hatalmas nyugdíjcsökkentést/vagy irgalmatlan adóemeléseket."
Te, kis naiv :)
Így 2020-ban kell még durvábbakat.
Ezt nem lehet elkerülni. Ha dupla annyi nyugdíjas jut egy dolgozóra, mint ma (mint ahogy ez lesz), akkor elkerülhetetlen a nyugdíjak csökkentése és/vagy az adók emelése.
Most lehet kamuzni, hogy meg kell védeni a zembereket, meg nyugdíjtőzsde és különben is emiatt van az adósság és egyébként se magántulajdon, de így majd 30%-kal többet kell az államnak fizetnie.
Ezt a pénzt így is, úgy is ki kell fizetni. Egy dolgot választhatsz meg, hogy milyen jogcímen és mikor teszed meg. Ők úgy döntöttek, hogy majd a jövőben fizetik ki. A nyugdíj-államosítással nyertek egy kis haladékot. Oké, lehet ezt is csinálni, de nem oldották meg vele a problémát. Ez a lépés egyetlen egy dologra jó, hogy ne kelljen vele szembenézni a 2014-es választásokig. Semmi másra.

Lehet ezért szidni Bajnait, Oszkót, Bokrost, akárkit. Az ingyenebédes szöveget nem gonosz technokraták találták ki, hanem évszázados trivialitás. Ha az állam ad valamit, akkor azt valahol, valaki, valamilyen formában megfizeti. És ez igaz lesz a nyugdíjra is. Ez akkor is igaz lesz, ha Viktor mer nagyokat álmodni. Ez nem kétharmados kérdés. Ez matematika.

Pajszer Művek 2010.12.27. 08:30:34

@Devil: Inkább te nyomsz itt maszopos propagandát. Nem Orbán tornászta magasra a svájci frankot, ennél sokkal erőteljesebb hatások alakítják az árfolyamot, mint az, hogy a CHF jó tartalékvaluta, szeretik a befektetők, ráadásul most gyenge az euro. Marginális a magyar hatás erre, ráadásul 20 éve ez a trend, hogy egyre erősebb a CHF...

De kétségtelen, hogy Gyurcsányék 8 évnyi szerencsétlenkedését is beárazták a befektetők,javarészt az ő fantasztikus tevékenységének köszönhető az euro-övezettől való eltávolodásunk és a megszaladt CHF árfolyam.

Nem kell itt a balos bullshit, átlátszó a propaganda szöveged, nem hülyék az emberek és nem véletlenül lett a táncosbolond fletóka leváltva két harmaddal...

Zedder 2010.12.27. 08:30:41

@Scaramella va alla guerra:

"nem kérek az 52%os adókulcsból
sem az ingatlanadóból"

Vicces gyerek vagy te.

Kezdjük ott, hogy ez a 16%-os adó most parasztvakítás, mert Bajnaiék tervei szerint kb. hasonló adókulcsba esne a lakosság 99%-a 2011. januárjától. De azért viktor jól megmarketingelni a semmit.

Az ingatlanadót pedig szintén narancséknak köszönhetem, ilyen még a legsötétebb molnár gyuszis féle időkben sem volt: www.origo.hu/uzletinegyed/hirek/20101216-a-lakosok-visszacsabitasa-erdekeben-emeli-az-epitmenyadot-a-xi-kerulet.html

Szóval jövőre fizethetek ingatlanadót, ellopják jó pár milliónyi manyupomat, retteghetek a befektetéseim értékén az állandó "okos" nyilatkozatok miatt, jelenleg még kérdéses a 2011-es cafeteria, de azért havonta pár ezerrel többet fogok kézbe kapni. Bravo, tényleg megérte, és hol van még a népnyúzás vége...:(

trabant 2010.12.27. 08:30:58

@BPHead:

"látszólag értelmes, intelligens emberek (Pokorni, Varga Mihály, Navracsics) miért sorakoznak fel mindig és mindenben mögötte? Miért nem állnak ki például olyan alapvető emberi jogok mellett, mint a szólásszabadság? Mi lelte ezeket a jóembereket?"

Egyforma cukorkát (tudatmódosítót) osztogatnak mindenkinek, hogy azonos legyen a hatása. Egyformán is hat, nem?

shinichi 2010.12.27. 08:31:12

@sztd: "...Szóval, ha tandíj van, akkor a vállalatoknak kellene valahogy fizetni, mert érdemi profitjuk is nekik van belőle, vagy a társadalomnak, mert az is profitál belőle.
Haszon a befektetőknél, és a hitelezőknél van többnyire, és a tőke is ott van. Ha ezt tudomásul vesszük, máris tudjuk, hogy kitől kell beszedni a befektetéshez (egészségügy és felsőoktatás) a pénzt...."

Igen értem, erről szólt az előző kommentem is. A magyar társadalom jelentős része besorolható három kategóriába, az ország működéséről alkotott elképzeléseik alapján. A kategóriák az alábbiak:
a) Tartson el az állam, gondoskodjon helyettem mindenről az.
b) Tartsanak el a multik, gondoskodjanak helyettem mindenről azok.
c) Mindkettő.

És bármit megteszünk, bárkit hatalomra juttatunk, aki ezt megígéri, hogy így lesz.

Az oktatásból nem a vállalatoknak van profitjuk, nekik mindegy kit alkalmaznak, csak diplomás legyen, beszéljen angolul. Józsinak és Laciank nem mindegy melyiküké lesz az állás, az alkalmazónak mindegy. Azt veszi fel aki invesztált magába, a tudásába.
Ha pedig itt mindenki rovásírást és hátrafelé nyilazást fog tanulni ingyen, állami iskolában, akkor felvesznek majd egy románt.
A vállalatok, akár multi akár hazai, adóznak, járulékot fizetnek, ezzel járulnak hozzá többek között az oktatási, és az egészségügyi rendszer fenntartásához. És mindezeken túl a legnagyobbak fenntartanak oktatási programokat, és partnerségi programokat oktatási intézményekkel, stb.

sztd 2011.01.05. 11:20:19

@Lord_Valdez:
A hivatalos logika az, hogy kell 1 millióval több dolgozó. Ha szerkezetileg még hozzátesszük azt, hogy esetleg több ember lesz a verseny, és kevesebb az állami szférában, akkor eljutunk oda, hogy 10 év elég lehet a probléma részleges megoldására. Ha nyert még 10 évet, akkor az elég lehet, hogy a családpolitika első eredményei beérjenek, és/vagy ne legyen annyi pénzre szükség a megélhetéshez.
Szóval aki időt nyer, életet nyer. (Kivéve, ha MSZP-s, mert akkor csak húzza az időt, már évtizedek óta.)

Egyébként a 30%-od tudtommal csak 25%, és
Tényleg naiv vagyok. Tudod a végén lehet, hogy a pesszimistának lesz igaza, de az optimista jobban érzi magát menet közben. ;)

@shinichi:
"Az oktatásból nem a vállalatoknak van profitjuk, nekik mindegy kit alkalmaznak, csak diplomás legyen, beszéljen angolul."
Vagyis mindegy, hogy kit alkalmaznak, de valakit kell alkalmazniuk. Szóval a profitjukhoz szükséges a tudás. A dolognak van két másik oldala. Józsinak/Lacinak mindegy, hogy asztalosként keresi betegre magát vagy informatikusként, hisz így is úgy is éjjel-nappal kell dolgoznia. Ha már informatikus, akkor is mindegy, hogy a Nokiánál vagy az Ericssonnál keresi a pénzt. Az, hogy a multi adózik, sajnos sokszor nem igaz (a két konkrét cég úgy tudom, hogy jó példa), de a lényeg mégis az, hogy akár hazai, akár külföldi, szerintem ki kell valahogy vele fizettetni azt a tudást, amit felhasznál (kicsivel is, naggyal is). Bérben pedig úgysem fizetik ki. Olyan vállalatot kell beengedni, aki hajlandó fizetni. Egy komolyabb cég pedig sosem ijed meg attól, hogy az oktatásért fizetni kell, legfeljebb követel cserébe (ami, lássuk be, hogy nem baj).

Józsi/Laci pedig beleinvesztálta a tudásába az időt, az energiát és a tehetségét, ami alatt nem pénzt keresett, hanem tanult. (Informatikusoknál konkrétan lehet, hogy nem zárja ki az egyik a másikat, de azért van több olyan szak is, ahol gyakorlatilag vagy csak az egyik, vagy csak a másik képzelhető el.)

gigacherry 2011.01.05. 11:20:22

Nem tudom, a kommentelők fele miről beszél. Itt a sajtószabadságról van szó, és arról, hogy Magyarország épp most ássa el magát minden demokratikus ország előtt. Arról van szó, hogy mi duplán szívunk: Egyrészt a kormányunk korlátozza a sajtónkat, másrészt, a rossz megítélés miatt drágább lesz nekünk minden.
Sokan itt arról írnak, hogy akkor csinálja jobban más, meg hogy a mostani kormány az előző hjibáit próbálja helyrehozni... Mivel? A sajtótörvénnyel? Az elég lett volna nem meghozni és még a magánnyugdíjak államosítását és a független intézmények jogkörének megnyirbálását is keresztül tudták volna vinni különösebb külföldi ellenállás nélkül...
Hogy lehetne jobban csinálni? Hát lehetne. Bárki jobban csinálná, aki nem hozna ilyen törvényt.

bunji jumping 2011.01.05. 11:20:24

@hackbard.celine: 2010.12.23. 11:54:36
Korábban azt mondta OV, hogy az új kormány olyan hiteles lesz, hogy majd olcsóbban jutunk pénzhez. Ez nem valósult meg, mert az IMF ugyan olcsóbban ad(na) hitelt, de kikötései vannak, a miniszterelnökünk viszont nem szereti, ha bárkihez, bármihez igazodni kell, főleg hogy mindent alaposan átgondolva, higgadtan kellene tenni. Azt nem tudom, hogy az IMF jó vagy rossz (a kettő között lehet az igazság), a végeredményen látszik, hogy a piaci kamat nekünk nem jó.

BPHead 2010.12.23. 11:55:19
Nem ők tehetnek róla, hanem a kialakult helyzet, vagy nevezzük sorsnak (vagy rosszsorsnak). 1998-2002 között (volt szavazójukként) az arroganciájuk miatt kialakult antipátiám az oka, hogy nem rájuk szavaztam. Ugyanakkor nem volt olyan párt, akiben vakon megbízhatnék, de a Fidesz-t semmiképpen sem tudtam választani. Úgy gondolom, hogy ha nem ők nyertek volna, akkor komoly és hosszantartó zavargások törtek volna ki, akár háttér-támogatásukkal is. – Egy jobbikos „futottak még” ember valamilyen lakossági fórumon mondta, hogy nem baj ha háború lesz, a vér tisztít.
Na, én alámerültem és kibekkelek.

Bergeroth 2010.12.23. 13:07:52
Elvtárs :) pontosan így gondolom. A keresztfiam viselkedett hasonlóan társasozás közben. Ha nem tudott nyerni, hát inkább földhöz vágta a táblát, hogy megakadályozza a játékot, és mindenkit utált. Amíg gyerek volt, mindig ez történt. Kinőtte.

Eldorado 2010.12.23. 13:08:29
Luxemburg méretével nem arányos a tekintélye, gazdasága/gazdagsága, neve! Mostanában tényleg rólunk beszél többet a világ, vajh’ miért? Lennék magyar-lux kettős állampolgár (nem lehetek), innen nézve eldorádó.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2011.01.06. 21:41:03

@sztd:
A "kell" és a "lesz" két külön dolog. Kellene az 1 millió dolgozó, de nem lesz.
Nincs semmi olyan hatás, ami érdemben növelhetné a foglalkoztatásokat. A társasági adó tök jó, de nem ezzel volt a baj. A munkát terhelő járulékokkal van a baj. Csakhogy ez nagy pénz, és a csökkentése együtt jár a szolgáltatások csökkentésével, ezért senki nem mert még hozzájuk nyúlni.

A családpolitikának valószínűleg nincsenek várható eredményei.
liberatorium.blog.hu/2011/01/03/csodagyerek_1
Sajnos, az idő nyerésnek csak akkor van értelme, ha ki tudod használni azt az időt. Ha csak kibekkeled valahogy, akkor semmi.

A mostani állapothoz képest 1/0,75, azaz +33%

sztd 2011.01.07. 12:21:56

@Lord_Valdez:
Abban egyet értünk, hogy a kell, és a lesz, két külön dolog. Abban is, hogy az időnyerésnek akkor van értelme, ha azt ki is használják.
Azt azonban, hogy mi lesz nem fogom neked megmondani, és neked sem javaslom, hogy erre kísérletet tegyél.

pl.: korrektebb lenne, ha ezt a mondatot:
"Csakhogy ez nagy pénz, és a csökkentése együtt jár a szolgáltatások csökkentésével, ezért senki nem mert még hozzájuk nyúlni."
3 év múlva írnád le, a végét úgy módosítva, hogy "ezért senki nem mert eddig még hozzájuk nyúlni"?
Csak azért, mert én nem tudom megmondani, hogy miket fognak még tenni, te viszont szerintem szintén nem, hogy miket nem fognak.

A családpolitika azért messze nem 2-4 éves kérdés. Az idézett blog csak az anyagi ösztönzéseket elemezte. Közép- és hosszútávon azonban nem ezen múlik, de nem igaz, hogy nem lehet eredményeket elérni. Az persze, hogy lehet valaki eredményes, nem jelenti, hogy az is lesz.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2011.01.09. 16:07:18

@sztd:
Természetesen én se tudom megmondani, hogy mi lesz. Extrapolálni viszont tudok. Az eddigi cselekedetek és retorika alapján igen valószínűtlen, hogy változás állna be.

Lehet, hogy lesz eredmény, de a kormány elképzelése kétes lábakon áll. Ezért ebben sem igazán tudok hinni.

yoros 2011.03.27. 15:51:40

@trabant: Nem a cukorka, hanem a milliós ingyenjövedelmek.





Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
  • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
  • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
  • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
  • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
  • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
  • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
  • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása