Véleményvezér

vv

Új alkotmány: nem jobboldali, hanem fideszes

2011.04.12. I 43 komment I Címkék: mszp fidesz jobbik demokracia lmp alkotmany

A Jobbik sem szavazza meg az új alkotmányt. Úgy tűnik, éppen a hatalmi szempont miatt kerültek beáldozásra a hagyományos jobboldali elképzelések.

Végleg eldőlt: az új alkotmányt a parlamenti frakciók közül egyedül csak a Fidesz és a KDNP képviselői fogják megszavazni, tegnap ugyanis a Jobbik is bejelentette, hogy nemet mond az új alaptörvényre. Magyarországnak tehát nem jobboldali, hanem fideszes alkotmánya lesz.

Az új alkotmányról a Véleményvezér többször is kifejtette már a véleményét: szerintünk az új alaptörvény teljesen felesleges, nem tartalmaz jelentős változásokat, leggyengébb része a preambuluma, amúgy túlságosan terjedelmes, és ezek miatt minden bizonnyal nem is lesz tartós. Más bírálók, jellemzően baloldaliak, ezzel szemben folyamatosan azt vetik a Fidesz szemére, hogy véleményük szerint az új alkotmány túlságosan jobboldali, sőt ultrakonzervatív. Ez azonban nem igaz.

Kapcsolódó írásunk: Fidesz-alkotmány - trükkös legitimáció


Jobboldali? Konzervatív?

Ahogyan arra páran rámutattak, a magántulajdon védelmének gyengítését jelentő második és harmadik generációs jogok kerültek meglepő módon a szövegbe. Ezeket a jogokat pedig a nyugati világban jellemzően a baloldaliak és a baloldali liberálisok szeretnék erősíteni.

Ráadásul tegnap jobbikos módosítókat szavazott le a Fidesz, melyek a rendszerváltozás utáni magyar jobboldal régi álmait valósíthatták volna meg. Ilyen az ügynöklisták nyilvánossága, a határon túli magyar közösségek önrendelkezésének támogatása, vagy éppen a termőföld és a vízkészletek magyar tulajdonban tartása. És akkor nem beszéltünk még a valóban konzervatívnak nevezhető javaslatok azonnali elvetéséről, mint amilyen a halálbüntetés visszaállítása vagy az abortusz tilalma. De ezeken túl a Fidesz még saját szimbolikus jellegű, a történelmi Magyarországgal való folytonosságot hirdető változtatási javaslatainak egy részét is visszavonta. Nem lesz a zászlóban címer, és nem lesznek vármegyék sem.

A Véleményvezér szerint kifejezetten jót tett volna, ha a fentiek közül jónéhány – különösen az ügynöklisták nyilvánossága, illetve a határon túliak önrendelkezésének támogatása – bekerül a végleges szövegbe.

De akkor milyen?

Nemcsak az új alkotmányt, hanem a Fidesz politikáját is alapvetően félreérti mindenki, aki ideológiai-világnézeti megfontolásokat keres bennük. Ha világnézeti szempontból nézzük, az új alkotmány ugyanis finoman fogalmazva is egy katyvasz. Jelentős újításai pedig nem hagyományos jobboldali vagy konzervatív törekvéseknek adnak teret, hanem pusztán hatalomtechnikaiaknak.

Ráadásul valószínűleg az a helyzet, hogy éppen a hatalmi szempont miatt kerültek beáldozásra a hagyományos jobboldali elképzelések. Egy alkotmány ugyanis az egész ország alkotmánya, vagyis nem működik, ha nincs széles támogatottsága. Ezt a problémát természetesen a kormánypártok is felismerték, és a konszenzus megteremtésére két utat láttak maguk előtt. Az első, hogy hatalmi szempontból tesznek engedményt: kevésbé szabják saját magukra az állami intézményrendszert, és engednek az ellenzéki követelések egy részének. A másik út, hogy inkább elvi jellegű kérdésekben tesznek engedményt. A Fidesz az utóbbit választotta.

surveys & polls


Rossz döntés

A Véleményvezér szerint ez rossz döntés.

Rossz döntés, mert az alkotmány magas szintű elfogadottságához nem világnézetileg semlegesebb szövegre kellene törekedni, hanem az ellenzék egy részének megnyerésére. Például az LMP számára a fentiek közül sem a határon túli magyarok erőteljesebb képviselete, sem a magyar föld magyar tulajdonban tartása nem ördögtől való. Nem is említve e két javaslat ötletgazdáját, a Jobbikot.

De általánosságban is igaz, hogy mivel az új ellenzéki pártok alapvetően az MSZP-vel, illetve az azzal asszociálható posztkommunista rendszerrel szembeni öndefinícó mentén születtek, számos meghatározó világnézeti kérdésben a Fidesznek nem lenne olyan nehéz megtalálni a közös platformot velük. Az MSZP-n kívüli ellenzéket viszont az intézményrendszer átalakításai, a hatalmi kérdések igenis aggasztják.

Az utóbbiak előtérbe helyezésével a Fidesz nagy lehetőséget szalasztott el arra, hogy egy anti-posztkommunista konszenzus mentén alkossa meg az új alkotmányt.  

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!  

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sárkányfő 2011.04.12. 18:48:17

Tényleg csak kérdés formájában, hogy átmenjen:
Mennyiben összeegyeztethető a demokráciával, ha egy sok évre bebetonozott, tisztán fideszes testület megvétózhatja a következő, választások útján felhatalmazást nyert parlamentet? Ne legyünk már ennyire naivak, a Fidesznek akkor is döntő hatalma lesz, ha netán ellenzékbe kerülne.

Az mennyire összeegyeztethető a demokráciával és a törvény előtti egyenlőséggel, hogy a melegeket kirekesztik a házasság intézményéből? És egyáltalán mi köze az emberek magánéletéhez az államnak?

Az abortusz kapcsán pont ellentétes infóim vannak, mint a posztban említett, tudtommal de jure betiltják. Hogy de facto mi lesz, azt meglátjuk.

Még sok kérdésem lenne, de csak egyet: miért akadályozz a Fidesz az ügynöklisták nyilvánosságra hozását, és a lusztrációt?

sárkányfő 2011.04.12. 18:48:55

"Az alkotmányozás során elsősorban melyik ellenzéki párt bevonására kellett volna törekednie a Fidesznek?"

Szerintem egy alkotmány csakis nemzeti lehet, össznemzeti, mivel egyetlen társadalmi réteget sem helyes kirekeszteni az alkotmányba való beleszólástól, mind egyformán értékes, mindnek joga van a beleszóláshoz, mind egyformán része a nemzetnek, mert mind magyar.
Tehát mindegyik pártnak valódi együttműködést kellene kínálni egy nem létező, ideális Magyarországon. Vagy ennek hiányában népszavazással legitimálni az alkotmányt.

Tokfalvi 2011.04.12. 18:49:03

Ez mind OK, de a történelmi pontosság kedvéért érdekelne, hogy az 1989 utáni, jobboldalinak mondott politikai képződmények közül (az egy Jobbikot kivéve) mikor és melyik követelte az "ügynöklisták" (hálózati nyilvántartás) nyilvánosságra hozását.

Dubito 2011.04.12. 18:49:11

Az új alkotmány két célt szolgál:

-az egyik, hogy Orbán Viktor bekerüljön a történelemkönyvekbe. Ez mindenek felett áll.

-a másik, hogy a Fidesz hosszabb távra bebetonozza a hatalmát.

Minden egyéb csak körítés és szemfényvesztés.

nevetőharmadik 2011.04.12. 18:49:18

Szóról szóra.

Ráadásul ez egy újabb bizonyíték arra, hogy a Fidesz a nemzetet és a magyarságot, a konzervativizmust és jobboldaliságot csak ködösítésre használja, valójában nem az érdekli, hanem a hatalom - abból nem engedett. Nagyon haragszom azokra az ún. "nemzeti érzelmű" emberekre, akik ezt nem vették és továbbra sem veszik észre. A Fidesz leginkább őket árulja el.

sztd 2011.04.12. 18:49:35

Nos, a Fidesz annyit mondott, hogy a korábbi alkotmánynak az a legnagyobb hibája, hogy sztálinista eredetű, és pontos tartalmát pedig az alkotmánybíróság hozta meg konkrét felhatalmazás nélkül. Ebben a tekintetben van egy rendetlenség, és ebben a tekintetben akart rendet tenni. Ilyen értelemben a mostani alkotmány tényleg csak a korábbinak a rendszerezett, kissé korszerűsített változata némi szellemiséggel megtöltve.

Az nekem sem tetszik, hogy a Jobbik néhány javaslata (pl. termőföld és víz védelme, határon túli magyarok önrendelkezésének támogatása) kikerült, de végül is sarkalatos törvényekben lehet pótolni. Ha ott sem pótolják, akkor már tényleg van ok aggódni. (Az LMP hozzáállását egyelőre parkolópályára tenném, amíg nem tisztázza DCB-hez való viszonyát.)

Ettől függetlenül normál esetben azt mondanám, hogy mivel az alkotmányban nem igazán van elutasított innováció, valószínűleg csak annyi történt, hogy a Fidesz nyomott hagyott Magyarország történelmén. Hogy tényleg csak ennyi történt-e, majd akkor gondolok róla valamit, ha elolvasom.

Egyébként a preambulum az alkotmánynak a szíve. Anélkül tényleg fölösleges lett volna megalkotni. Az eredeti nekem tetszett, és elsőre liberális oldalon is elfogadhatónak tűnt. Hogy később esett le, hogy miket is írtak bele, vagy csak politikai hekk hatására változott meg a vélemény, azt nem tudom, de most már erről is akkor alkotok véleményt, ha elolvasom a végeredményt.

radala 2011.04.12. 18:49:44

No most ezzel az irománnyal sajnos tökéletesen egyetértek.
A Fidesz egy ostoba fasz. Teljesen rossz helyen enged, ez nyilván amiatt van, hogy a Fideszes keménymag még mindig azt hiszi, hogy ők a "fiatal" demokraták és a nép náluk is kommunistább neveltetést kapott. Ez szerintem ma már nem igaz...
Szóval ez most egy nagyon jó iromány no.

petdeutsch · http://skypesuli.hu/ 2011.04.12. 18:50:54

Egészen hihetetlen hogy sikerült megszavazni az új alkotmányt! :))

Hathajó 2011.04.12. 18:51:00

Az alkotmányt most kellett még tavasszal összebarkácsolni, mert őszre oda a kétharmad.
Mindegy mi lesz benne, egyrészt bullshitpál úgyis aláírja (már lehet alá is írta), másrészt meg egyszer csak lesz még olyan, hogy meg lehessen változtatni a legnagyobb otrombaságokat.
Kár, hogy a fidesz ellopta a lehetőségét annak, hogy lehessen új és normális alkotmánya az országnak.

bercesa · http://adamberces.hu 2011.04.12. 18:51:04

Remek cikk! A Fidesz nem jobboldali, csupán megtesz pár "kötelező kört", hogy annak tűnjön, ami sajnos sokaknak elég is. Van viszont olyan, aki 40+20 év után tényleg változást akarna...

Kelsen és Coase · http://igyirnankmi.hvg.hu 2011.04.12. 18:51:21

Kedves Véleményvezér!
Ezt azért nem értem: "nem tartalmaz jelentős változásokat". Mihez képest? Az adótörvények kétharmadosítása? Az absztrakt alkotmánybírósági normakontroll megszüntetése? A biztosítási elv törlése a szociális juttatások mögül?
Azzal meg nem értek egyet, hogy a "halálbüntetés visszaállítása" az egy hagyományos konzervatív, jobboldali törekvés. Társadalmilag - mondjuk a magukat liberálisoknak vallókon kívül - nagy egyetértés van mögötte. Ennek ellenére az Európa Tanács számos konzervatív alkotmánya közül egy sem teszi lehetővé.

quendelapo 2011.04.12. 18:51:30

Ha Véleményvezér szerint az új alkotmány teljesen felesleges, akkor utána miért érvel amellett, hogy a jobbikot, illetve az LMP-t be kellett volna vonni az alkotmányozásba.
Az új Alkotmány felesleges PONT

Ez az alkotmány pont addig fog tartani, ameddig orbán viktor hatalma.

gono 2011.04.12. 18:51:46

Hat az ideologiai katyvasz a VV-t is jocskan megérintette. A fidesz maga a megtestesült posztkommunizmus, még jó hogy nem tud anti posztkommunista alkotmanyt csinálni.

egyebkent meg
"everyone should have a vacuum cleaner in their basement"

cjmd 2011.04.12. 18:51:56

Szeretnénk, ha a civil jogvédő, esélyegyenlőségi, kisebbségügyi ...stb. szervezetek közül valamelyik szervezne egy tüntetést az alábbi témában:

A rendszerváltás óta Magyarországon jelentős tömegek szegényedtek el, sokan közülük sosem jutottak munkalehetőséghez, sőt, lassan felnő egy nemzedék, aki emiatt sosem láthatta a szüleit dolgozni.
Fontos hangsúlyozni, hogy ez nagy probléma, és ezeket a tömegeket tényleg mielőbb fel kellene zárkóztatni, különben csak még inkább kiéleződik a feszültség köztük és az aktív, dolgozó emberek között.
A roma-ügyi aktivisták is úton-útfélen hangoztatják a fent említetteket. A nemzetközi és a hazai sajtóban is többször jelennek meg olyan írások, amelyek ezekről a problémákról szólnak.
Sok esetben azonban ezek az írások azt is hangoztatják, hogy a magyar társadalom jó része ma is előítéletekkel viseltetik a kisebbségek - különösen a romák - iránt.

Ezt kikérjük magunknak!
A fenti problémákból egyértelműen következik, hogy az elmúlt húsz évben ezek a tömegek - akár önhibájukból, akár azon kívül - segélyekből éltek. Ezek a segélyek az aktív többség által megteremtett pénzből lettek előteremtve, ergo nélkülünk éhen haltak volna! Ezek után nagyon visszás dolog kirekesztéssel, kisebbség iránti gyűlölettel vádolni egy egész társadalmat, amely évtizedeken keresztül ingyen eltart több százezer - kisebbségekhez tartozó - embert.
Aki idegengyűlölő, az nem eteti, hanem elpusztítja vagy elkergeti az idegeneket.

Szeretnénk ha javulna a roma kisebbség és a nem roma többség közötti viszony. Az első lépést a többség megtette az elmúlt 20 évben, hiszen enni adtunk hónapról hónapa azoknak, akik iskolázatlanságuk, képességeik - vagy akár a néhol tényleg jelenlévő előítéletesség - miatt évek óta nem jutottak munkához.
A következő lépést a roma kisebbségtől várjuk:
Civilizált emberek között az a szokás, hogy ha kapunk valamit, akkor azt megköszönjük. Szeretnénk egyszer mi is megtapasztalni, hogy amit adunk, azt megköszöni valaki. A romák megítélésén nagyban javítana egy ilyen gesztus.
Emiatt javaslom egy olyan demonstráció szervezését a közeljövőben, amelynek célja:

Kifejezni a roma és nem roma nemzetiségű, éveken át segélyből élő emberek háláját, köszönetét az iránt a többség iránt, aki folyamatosan segíti az életben maradásban.

A tüntetés mottója lehetne például: "Köszönet a támogatásért, ígérjük, hogy mindent megteszünk azért, hogy érdemesek legyünk rá!"

Várjuk a magukat illetékesnek érzők érdemi válaszát!

Ringlósztár 2011.04.12. 18:51:59

Szerintem nem értelmezhető a mai Magyarországon az új alkotmány másként, csak Orbán alkotmányaként, hiszen a koalíción belül mindenről a Szeretett Vezető dönt.
Ugyanúgy a Széll Kálmán Terv tisztességes neve is Orbáncsomag.

is 2011.04.12. 18:52:13

konkretan most lehetett volna tenyleg egy antikomancs koaliciot osszeutni (a komancsnak mint magyar vulgarszonak semmi koze a tenyleges kommunizmushoz, hanem azt a katyvaszt jelenti, ami Magyarorszagon sokak fejet megtolti). de az onkormanyzati valasztason meg eltapostak az LMP-t, a jobbikot is utik mindenkor maskor, ahol csak tudjak. a FIDESZnek a strategia szo semmit nem jelent, hetente reagalnak az aktualis helyzetre, es nyomjak az aheti propagandat. pl. az LMP-t tavaly tavasszal meg szerettek (Orban mindig kulon, es erdemben foglalkozott veluk, ofelsege ellenzekekent), aztan tavaly osszel megfingattak oket az onkormanyzatin, iden januarban megint mezesmadzag, hogy gyertek vissza alkotmanyozni, most meg teljes roham, hogy lekaraktergyilkolasszak oket. egy even belul harom fordulat. ez egy szanalmas taktikazas, es siman ki lehetne oket rohogni, ha Magyarorszagon a valasztoknak lett volna annyi esze, hogy mar a 2008-as hulyenepszavazast nem szopjak be toluk.

Girhes Joe 2011.04.12. 18:52:33

Nekem, eredetileg Fidesz szavazóként, pontosan ugyanez a bajom a Fidesz alkotmányával: ha már meglett a kétharmad, aztán nem túl elegáns módon lesöpörtek mindent és mindenkit (persze azért az ellenzéket se mentsük föl, ők se igazán voltak konstruktívak, talán a Jobbikot kivéve...), akkor igenis össze kellett volna hozni egy rendes, világnézetileg is koherens, jobboldali alkotmányt. Az nem érv, hogy sokan vannak, akik ellenzik, MINDIG, MINDENT sokan elleneznek, olyan nincs, hogy egy alkotmány mindenkinek tetszik. Egyébként is, épp a szimbolikus szféra lett volna a legalkalmasabb a jobboldali értékek olyan kifejezésére, ami eközben konkrét jogalkalmazás szempontjából nem megy szembe az ezen értékeket nem valló állampolgárokkal, tehát nekik így a legkevésbé lett volna fájdalmas.

Szóval ez így egy neszesemmi-fogdmegjól lett, vajúdtak a hegyek és egeret szültek. Bravó Fidesz, már 2006-ban is kihúztátok a gyufát a szociális demagógiával (14. havi nyugdíj...), de ezek után már nem tudom, szavaznak-e még valaha rátok elvhű jobbosok.

2011.04.12. 18:52:36

A szavazásra nincs ott a "jó" válasz. Mindegyiket.

ZOH 2011.04.12. 18:52:44

Nem kellene ennyit görcsölni ezen az alkotmánynak látszó izén. A bolsevik csürhe elkergetése után a következő kormány úgysem tehet mást, mint hogy visszaállítja az utolsó jogállami jogrendszert, ami kábé valahol a 2010 tavaszi állapot környékén keresendő.

Semmi jelentősége, hogy a parlament most mit bohóckodik, ezek a mostanában születő, jogszabálynak látszó izék nem részei a magyar jogrendnek.

bozon 2011.04.12. 18:53:03

A Fidesz rég elszalasztotta, hogy antiposztkommunista bármit csináljon. Ha az MSZP-nek a posztkommunistaság sikert hozott, ők is azt csinálják.

szita szita péntek 2011.04.12. 18:53:13

Értelmezhetetlen a fenti kérdés, miszerint: "Az alkotmányozás során elsősorban melyik ellenzéki párt bevonására kellett volna törekednie a Fidesznek?"

Nem volt szükség új alkotmányra, nem ez a legégetőbb kérdés napjainkban. Ráadásul a régi is ölég pöec vót, mer' ugye nem arról szólt a közélet, hogy hiba lenne vele. Ez egy erőből áttolt valami. Bármely ellenzéki párt, amelyik ehhez csatlakozik stratégiai hibát vét. Jelenlétük az alkotmányozási folyamatban erkölcsileg is legitimálná ezt az alkotmányozást - ami a nap politikai érdekek és politikai szimbólumok szintjére zülleszti az alaptörvényt. Márpedig az alkotmány így bár jogilag legitim lesz, a szívekben nem.

Arrius (ex-Nathan D'Xantine) 2011.04.12. 18:55:25

A szavazáshoz:
Alkotmányozásba nem a pártokat kellett volna bevonni. De ha mégis akkor nem egyet, hanem mindet.

Az alkotmányt valójába egy alkotmányozó nemzetgyűlésre kellett volna bízni, aztán népszavazásra bocsátani..

Persze mindez hülyeség, merthogy semmi szükség nincs új alkotmányra.

magyar ember teli szájjal 2011.04.12. 18:55:30

A Jobbik mióta jobboldali? Persze a Fideszre is áll a kérdés. Pozsgay a jobboldali alkotmány zászlóvivője. Ajvé.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2011.04.12. 18:55:36

Ritkan ertek egyet a Jobbikkal, de a tegnapi javaslataik kozul volt jopar vallalhato azert, es latszodott, hogy szimplan amiatt lett leszavazva, mert nem fideszes beadvany volt. Emiatt ez az egesz : GA'Z.

FENTEtente 2011.04.12. 18:55:42

Azt mondja az új alkotmányunk,hogy ott válunk emberré, ahol tudományunk és nem buta homályunk takarja be fogékony vékony testünket?

nem nemsiker_s 2011.04.12. 18:55:55

Az ellenzéki pártok mindegyike próbál a Fidesz kárára hízni, ezért folyamatosan fikázni fog. Még mindig nyomasztóan (Az ellenzéki pártok számára legalábbis) nagy a Fidesz-KDNP fölény, ezért ha meg is jelennek a Fidesz koncepciójában radikálisabb jobbos, vagy libsi elemek, azt várni, hogy ettől a Jobbik, vagy az LMP tapsolni fog, nem lehet.

ver@s kan-tár 2011.04.12. 18:56:07

"...az új alkotmány ugyanis finoman fogalmazva is egy katyvasz."

A megfogalmazás pontos, a lényeg tekintetében, amit céloz, több mint találó. Hozzátoldást nem igényel, cáfolatot nem érdemel. A megszavazásra váró tervezet selejt, kontár fércmunka, betegesen hatalomsóvár fantazmagória. Eszmei értéke még hazai pénzben kifejezve sem éri meg a papír árát, amire kinyomják. Példaként ha állíthatjuk majdan, úgy csakis elrettentőnek.

Éhesló 2011.04.12. 18:56:34

A posztszdsz utódpárt lmp mint potenciális legitimációs tényező magyar nemzeti ügyek mentén.
A postolónak halvány fogalma sincs az lmp társadalomfelfogásáról, vagy nagyonis tudja és hülyének nézi az olvasóit....

krausz2 2011.04.12. 18:56:46

A parlamenti demokrácia úgy szól, hogy a törvényekhez :
a/ egyszerű többség,
b/2/3 többség kell.
Az ellenzéktől nem várható el hogy a kormány koalíciót támogassa, a törvénykezésben .
Ezeket csak buta újságírók szeretnék akik nincsenek tisztába a játék szabályokkal,vagy csak nincs miről írniuk.
Az is biztos hogy ezt nem fogják bevallani!

ermi71 2011.04.13. 01:04:38

Hiába vicsorítotok gyerekek, itt új alkotmány lesz ha tetszik ha nem. Érdekelt valakit például idáig az 1949-es alkotmány? Kit érdekelt most őszintén. Olvastátok? Tudtatok belőle idézni? Foglalkoztatott benneteket idáig?És az új alkotmányt olvastátok már? És elfogjátok olvasni? És nyárra érdekelni fog itt valakit az új alkotmány? Hát gyerekek nem, mint ahogy már senkit nem érdekel a manyup pénz és senkit nem érdekel a médiatörvény. Amúgy a régi alkotmány az hány párti is volt? Hőbörögjetek csak ,mert nyárra senkit nem fognak ezek az ügyek érdekelni.

Bogyi 2011.04.13. 01:04:54

"A Véleményvezér szerint kifejezetten jót tett volna, ha a fentiek közül jónéhány – különösen az ügynöklisták nyilvánossága, illetve ..."
Ha hosszú távú alkotmányban gondolkodsz, ennek nincs értelme. 50 év múlva benne lenne egy idejétmúlt cikkely. Az ügynöklistákat régen nyilvánosságra kellett volna hozni, egyszerű törvényhozatallal.
Az az egyik probléma, hogy sok ilyen egyéb módon szabályzandó dolgot akarnak benne szabályozni, a BTK, v. PTK paragrafusok helyett. És bebetonozzák magukat (az ejtőernyöseiket) az elkövetkezendő tíz-tizenöt évre, ami ellentétes a képviseleti demokráciával.

nagy vonalakban 2011.04.13. 01:05:05

Például az LMP számára a fentiek közül sem a határon túli magyarok erőteljesebb képviselete, sem a magyar föld magyar tulajdonban tartása nem ördögtől való. Nem is említve e két javaslat ötletgazdáját, a Jobbikot.

Az LMP és a Jobbik sem a valóságban él, vagy még nem olvasták az EU alapszerződést.

Az EU miatt nem lehet alkotmányba foglalni a magyar föld magyar tulajdonban tartását.

Dracon 2011.04.13. 01:05:13

Csak azt nem értem hogy hogyan képzelhette bárki is hogy ezek a mélyvörös kommunisták és OV aki Kádár legjobb tanítványává növi ki magát, egy jobboldali alkotmányt tesz le az asztalra.
Olyat tesz le ami a hatalmi ambícióinak megfelel és e mellett kiszolgálja a totális államosítás lehetőségét amennyiben arra szükség lesz.

nem nemsiker_s 2011.04.13. 01:05:19

@krausz2:

Annyival egészíteném ki, hogy eszük ágában sincs részt venni az alkotmányozásban, mert ez gyengének mutatná őket. Nagyobb politikai hasznát vélik látni a destruktív magatartásnak.

vadász2 · http://kariblog.blog.hu 2011.04.13. 01:05:28

@Nathan D'Xantine: Jól összefoglaltad a dolog velejét. Ha pedig most ez itt "alkotmányozó nemzetgyűlés", akkor a "mandátumukat nyilván erre kapták", tehát a munka végeztével le kellene mondaniuk, új választás, és a népszavazás eredményének ismeretében az új országgyűlésnek meg kellene erősítenie a (régi vagy új) ALKOTMÁNYT.
De mivel itt csak egy alaptörvényről beszélünk, ami kisebb súlyú, mint az alkotmány, mondhatjuk, hogy erre nincs szükség. Ez esetben viszont a Magyar Köztársaság jogerős alkotmánya április akárhanyadikától fel lesz függesztve, és egy ideiglenes alaptörvény határozza meg az ország rendjét, amíg az ország jelen megosztottsága fenn áll.

Lord Kilburn 2011.04.13. 01:05:46

Sziasztok!

Egyszer régen tettem egy elmarasztaló megjegyzést a Véleményvezér blogra. Hát azt most ünnepélyesen visszavonnám.

Az utóbbi időben egyre jobb írásokat olvasok Tőletek. Szóval csak így tovább.

Azt viszont szóvá kell tennem, hogy milyen lazán pöckölitek félre a szocialistákat, mint akiket ki lehet hagyni az alkotmányozós játékból, azon az alapon, hogy posztkommunisták.

Nem állítom, hogy a szocikból ne szaglana elő még manapság is, néha, az utódpárti ájer, nem állítom, hogy egyes képviselőik ne emlékeztetnének a mai napig az előző rendszer kádereire. De összességében a párt példamutató utat járt végig a rendszerváltás óta, ami demokratizálódását, múlttal való szembenézését, nyugati kapcsolatait illeti. Elég csak a szomszédos országok utódpártjai közt szétnézni.

Annyi szuvas szagú posztkomcsi meg az antikommunista élharcos Fideszben is található, hogy értelmét veszítse az anti-poszkommunista szembeállításotok.

És akkor a Fidesz komcsi viselkedéséről, minden mozdulatából kivilágló bugris-posztkomcsi reflexeiről még nem is szóltam.

S4+4N 2011.04.13. 01:05:55

Én nem is értem miért jobboldali dolog a vármegye, a címer, a termőföld és vízvédelem. El kéne már törölni a köztársaság nevű dolgot, és újra királyság lehetne Magyarországon. Amíg nem lesz újra alkotmányos monarchia, addig ez az alkotmány is csak átmeneti irka-firka. A Jobbik semmit nem tesz azért, hogy a régi magyar hagyományokat inkább a tisztelet övezze, és ne engedjék a hazudozó kommunistáknak, hogy fasiszta köntöst húzzanak az egészre. Az LMP cohnbendit-finanszírozta félkomcsi banda, az MSZP és szimpatizánsai pedig inkább menjenek el innen végre más országokban élőket meglopni és terrorizálni. Volt rá több mint 60 évük, hogy kiszívják a Magyarok vérét. A FIDESZ meg most azt csinál amit akar, néha egy-egy jónak tűnő ötletből percek alatt hülyeséget csinálnak. Sajnos egyenlőre még ez van.

Lord Kilburn 2011.04.13. 01:06:03

Az alkotmányról meg ez a véleményem. Tudom, hogy hosszú, bocs. Némileg egybevág írásotokkal:

„Az alkotmányozással kapcsolatosan tehát, először is egy naiv téveszmémmel vagyok kénytelen leszámolni. A rendszerváltás után ugyanis sokáig azt hittem, hogy a ’89-es alkotmány – azzal együtt, hogy gyökerei a ’49-es, népköztársasági alkotmányig nyúlnak – egy konszenzuális alkotmány, amit hazánkban a demokratikus erők, jobboldalitól liberálison át baloldaliig, mindannyian elfogadnak. Azon minimálisra zsugorodó értékek egyike, amit valamennyire minden politikai oldal a magáénak érez. Ahogyan Török Gábor fogalmazna: Amiben meg tudjuk még látni, oldalaktól függetlenül „a másik magyart”, nem csak a politikai ellenfelet. És nem csak azért, mert a népköztársasági alkotmányt ’89-ben tulajdonképpen teljesen újraírták, hanem azért is, mert megalkotásában az Ellenzéki Kerekasztal tagjai között részt vett, többek között a Fidesz, az MDF, a KDNP, meg az FKgP is. Hát tévedtem. Nemrégiben kiderülhetett számomra, hogy a hazai jobboldal mindig is megvetéssel tekintett a ’89-es, köztársasági alkotmányra, és alig várja, hogy végre leselejtezhesse azt.

Írtak helyette újat. Fideszest. Meg persze kereszténydemokratát. Nem európai, hanem Semjéni értelemben vett kereszténydemokratát. A dolgot csak még szebbé teszi, hogy a vita során a borzalmas ideológiai alapokon álló Jobbik is hozzáfűzheti a magáét. Lesz egy új, a mai magyar jobboldal ízlésvilágát, értékrendszerét megjelenítő, a világnézeti semlegességgel szakító, „nemzeti hitvallást” kinyilatkoztató valamink, ami jól le tudja képezni a mai magyar jobboldal szellemi állapotát, de azt hiszem, ennél több pozitívum nem is mondható el róla. Írhatnám, hogy a készülő alkotmány tovább centralizálja a hatalmat, a bírák kinevezési gyakorlata, a Legfelsőbb Bíróság elnöke, és azon keresztül a bíróságok bedarálásával újabb, a sokadik, eddig még független intézményt teszi a kormány befolyásolható vazallusává. Írhatnám, hogy az ombudsmani rendszer szétdúlásával szintén az állam pozícióit erősíti az állampolgárokéval szemben. Írhatnám, hogy immár véglegesen alkotmányba foglalja az alkotmánybíróság jogköreinek megcsonkítását, valójában az alkotmányosság meggyalázását, de minek, amikor ezek nélkül is nyilvánvaló lehet mindenki számára, aki hangyányival is tovább lát a Nemzeti Együttműködés Rendszerének végtelenül farizeus parasztvakításán, hogy valójában mi folyik itt.

Természetesen nem vitatom el a kétharmad létjogosultságát. Összejött, ahogyan összejött – nem tartozom azok közé, akik felemlegetnék, hogy „csak” 53%-nyi szavazat áll mögötte. A választási rendszer szerint kell megnyerni a választást, és annak megfelelően bőven megvan a 2/3. Nem beszélve a 17%-ot elérő Jobbikról, ami még a Fidesznél is gusztustalanabb jobboldal képviselője: 53+17=70, több is, mint kétharmad, demokratikus felhatalmazással a háta mögött. Ez persze a lényegen semmit sem változtat.

Az új alkotmány csupán a Fidesz-KDNP alkotmánya lesz, senki másé. Addig lesz bármiféle társadalmi támogatottsága, csekély legitimitása, amíg ez a párt népszerű lesz. Csak addig, semmivel sem tovább. Utána meg majd lesz egy alkotmánynak nevezett valamink, egy 60 oldalasra feldagasztott NENYI-nk, ami pont annyira lesz röhejes, és egyben végtelenül szomorú, mint a Nemzeti Együttműködés Nyilatkozatának nevezett majomparádé. De legalább a jobboldalnak ettől jó lesz. Hiszen pont ez a cél, hogy a jobboldalnak jó legyen, a magyar jobboldalnak meg attól jó, ha teljesen kisajátíthatja az országot, ami immáron alkotmányos alapokon is nyugszik.

Legelőször is: gratulálok eme újabb, dicső tetthez. Másodszor pedig rögzítem, hogy mi, demokraták, centrumpártiak, baloldaliak és liberálisok, megleszünk valahogy, elfogadható és felvállalható alkotmány nélkül is. Sok mindent kibekkeltünk már az előző század történelmi viharaiban, valahogy csak túl leszünk majd ezen is.”

fidesz friend 2011.04.13. 01:06:07

@Dubito: csakhogy a történelemkönyvekbe is kétféle előjellel lehet bekerülni...

quendelapo 2011.04.13. 11:46:36

@Lord Kilburn:
orbán viktor 2006 őszén Gyurcsányt igyekezett az MSZP-hez láncolni, most az alkotmányt láncolja saját magához. Együtt mennek majd a süllyesztőbe.....

Dubito 2011.04.13. 11:46:39

@ermi71: "Érdekelt valakit például idáig az 1949-es alkotmány? Kit érdekelt most őszintén. Olvastátok? Tudtatok belőle idézni? Foglalkoztatott benneteket idáig?"

Nem, és ez volt a jó benne. Mert ez azt mutatja, hogy majd' mindenkinek megfelelt, senkinek nem volt vele problémája. Mellesleg ez volt az az alkotmány, ami alapján megbukhatott a 300 Ft-os vizitdíj vagy a vagyonadó.

Ez olyan, mint az egészség. Addig nem érdekel különösebben, amíg jó, akkor kezd csak igazán foglalkoztatni, amikor veszélybe kerül.

nemecsek ernő áruló 2011.04.13. 11:46:43

Anti-posztkommunista konszenzus. Pozsgay Imrével, Gerő Ernő közeli jó barátjával a kormánypártban? És ez egy pillanatra is felmerült, mint lehetőség? Gratulálok!

nemecsek ernő áruló 2011.04.13. 11:46:47

@ermi71: "Érdekelt valakit például idáig az 1949-es alkotmány?"
Igen, olyannyira, hogy '89-ben meg is változtatták.





Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
  • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
  • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
  • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
  • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
  • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
  • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
  • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása