Véleményvezér

vv

Nyugdíjmegvonás: helyes cél, ruszki módszer

2011.05.16. I 64 komment I Címkék: jog fidesz nyugdíjasok lazar janos

Bedobtak hát a tóba egy kézigránátot, és büszkék voltak a sikerre. Persze több halat is megöltek, mint kellett volna, az élővilág is kipusztult, de “nyicsevó”: csak kifogták a halat! (Fotó: Schmidt Andrea/delmagyar.hu)

Módosítaná a Fidesz a hatályos alkotmányt, hogy megvonható legyen a rokkantnyugdíj és a korkedvezményes nyugdíj. A Lázár János és Balsai István által jegyzett indítvány szerint csak annak járna a jövőben a nyugdíj, aki betöltötte az általános nyugdíjkorhatárt. Tehát a korhatár előtti nyugdíjasok járandósága az egyedi eset sajátosságaitól függetlenül egyetlen tollvonással szociális segéllyé alakítható lenne, a még munkaképesek pedig akár teljesen el is veszíthetnék a juttatásukat.

De biztosan jó ez így?

Kapcsolódó írásunk: Fidesz - minden vita háború


Akkor most mindent szabad?

A Véleményvezér már nagyon sokszor írta róla: a nyugdíjas- és nyugdíjkérdés hazánk egyik legnagyobb stratégiai problémája. Szerintünk teljesen világos, hogy nem fog az ország egyről a kettőre lépni, ha nem változtatjuk meg a nyugdíjak rendszerét. Sőt, még az is meggyőződésünk, ami ezek szerint mostanában Lázár Jánosnak, Balsai Istvánnak, illetve annak, aki a kezükbe adta ezt a javaslatot, hogy drasztikusan csökkenteni kell a nyugdíjkiadások jelenlegi, és nem csak a jövőbeni szintjét. A cél tehát helyes.

A módszer viszont nem az. Válogatás nélkül, az egyik napról a másikra elvenni az emberektől a nyugdíjukat, és azt mondani, irány vissza a munkaerőpiacra: ezt nem lehet! Attól még, hogy az amúgy is rossz szabályokat emberek ezrei képesek voltak kihasználni, a rossz végrehajtást és a még rosszabb bürokráciát pedig kijátszani, nem lenne szabad teljesen ártatlan ezreket is megbüntetni. Nem akarunk itt a szociális biztonságról papolni vagy a szerzett jogok többszáz éves koncepcióját elővenni – bár nyugodtan megtehetnénk. Azért nem, mert egy sokkal egyszerűbb dologról van itt szó: ez így ebben a formájában egyszerűen igazságtalan.

2. §
Az Alkotmány 70/E. §-a a következő (3) bekezdéssel egészül ki:

„(3) Az ellátáshoz való jog a nyugellátás tekintetében az általános öregségi nyugdíjkorhatárt betöltött, a nyugellátás törvényi feltételeinek megfelelő személyre terjed ki. Törvény az e korhatárt be nem töltött személynek is nyugellátást állapíthat meg. Az általános öregségi nyugdíjkorhatár betöltését megelőzően folyósított nyugellátás törvényben meghatározottak szerint csökkenthető és szociális ellátássá alakítható, munkavégzésre való képesség esetén megszüntethető.”
 

Részletes indoklás a 2. §-hoz

A Javaslat az Alkotmány 70/E . új (3) bekezdését megállapító része a jövendő generációk érdekeire és várható terheire tekintettel rögzíti, hogy a szociális biztonság keretei között nyugdíj jogcímen járó ellátásra főszabályként azok jogosultak, akik – a törvényhozó által a mindenkori demográfiai viszonyokra és a várható életkorra tekintettel kialakított – öregségi nyugdíjkorhatárt elérték . A Javaslat lehetővé teszi ugyanakkor, hogy törvény a nyugdíjjogosultságot (átmeneti vagy tartós jelleggel ) kiterjessze pl. a nők fokozottabb védelme érdekében . A Javaslat módot ad arra is, hogy a törvényhozó a jelenleg már fennálló nyugellátásokat is ezen alkotmányi elveknek megfelelően rendezze át, oly módon, hogy a jelenleg nyugellátásban részesülő , az öregségi nyugdíjkorhatárt még be nem töltött személyek a társadalombiztosítási vagy a szociális rendszer keretében, illetve a munkaerőpiacra való visszatérés lehetőségének megnyitásával a megélhetésükhöz hozzájáruló juttatásban részesüljenek.


Ruszki módszer

Ez ugyanaz a módszer, amit a különadóknál, az Alkotmánybíróság korlátozásánál és megannyi más esetben már láthattunk. Úgy látszik, a Fidesz tényleg csak úgy tud a fontos problémákhoz hozzáállni, ahogy régen a szovjet katonák halat fogtak. A katonák nem akartak bíbelődni a horgászattal, nem volt rá se idejük, se kedvük. Bedobtak hát a tóba egy kézigránátot szépen igényesen, és büszkék voltak a sikerre. Persze több halat is megöltek, mint kellett volna, az élővilág más része évekre is kipusztult arrafelé, és sajnos a fogott hal is kissé szilánkos lett, de “nyicsevó”: csak kifogták a halat!

A magyar nyugdíjrendszer rossz, jelenlegi állapota tarthatatlan. Ha pedig valaki egy nyugdíjjogosultságot jogszerűtlenül, visszaéléssel szerzett meg, akkor természetesen azt büntessék meg és vegyék el tőle akár a nyugdíját is. De például a valóban rokkant emberek járandóságát nem lehet azon az alapon megnyirbálni, hogy „szerintünk sok volt a múltban az ilyen visszaélés”. Ez az eljárás pontosan olyan, mint a magas végkielégítésekre kivetett 98%-os büntetőadó, melynek az idős és tisztességes pedagógusok is áldozatai lesznek: olyan, mint kézigránáttal halat fogni.

web surveys


Kontraproduktív

A Fidesz szinte minden komplex kérdés kapcsán azt bizonyítja, hogy vagy nem akarnak, vagy nem tudnak ők semmit alaposan elemezni majd hosszú távon gondolkodva megoldani. Jönnek helyette a hasonló “forradalmi” megoldások, melyek pároldalas törvényekben, azonnal, brutálisan és olykor visszamenőlegesen “oldják meg” az ország legösszetettebb problémáit. Alkotmányos alapjogok és a jogállamiság itt nem számítanak, csakúgy mint a járulékos veszteség, az igazságtalanul megbüntetett ártatlanok sorsa. Hiszen ahogyan régen is mondták: ahol vágják a fát, ott hullik a forgács. Az a gond, hogy ezzel a Fidesz az elmúlt 70 év egy másik jól ismert és rendkívül káros politikai tradíciójához csatlakozik. Egy ilyen megoldás ugyanis eddig sosem volt sikeres, és mi nem látjuk, miért lenne éppen most az.

Ráadásul rettentő kontraproduktív is. Még inkább aláássa ugyanis a szabályokba vetett hitet, és ezzel a hosszú távú befektetések (úgy mint tanulás, megtakarítás, szabálykövető adófizetés, stb.) alól húzza ki a talajt. Az ilyen igazságtalan módszerek még a legfontosabb célokat is könnyen hiteltelenítik, és többet ártanak, mint használnak az egyébként fontos ügynek.

(A Véleményvezér javaslata a probléma kezelésére itt olvasható.)

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!  

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Az_igazi_Trebitsch 2011.05.16. 08:34:46

Megint arról van szó, hogy visszamenőlegesen megváltoztatják a szabályokat.... Mi lesz azzal az 55 éves rendőrrel, aki 10 éve nyugdíjba ment? Visszaterelik a munkaerőpiacra? Egyetértek, hogy ne lehessen 40 évesen nyugdíjba menni, de egy rendőr vagy egy tűzoltó már nem tudja teljes értékűen elvégezni a feladatát 58 évesen. Valami differenciáltabb megoldás kell!

Janovszki Zsolt 2011.05.16. 09:02:32

Amikor a rendőr meg a katona a hivatását kiválasztotta, tudta jól, hogy pontosan mit választ, korai nyugdíjat. Nonszensz az, hogy szerzett jogokat fenyegetek társadalmi igazságosság, meg ilyesmi címen. A probléma pont a fordítottja, mint a nyugdíj dilemmánál, ott akkora volt a tét, hogy nem tehette meg a kormány, hogy nem tereli karámba az embereket. Itt meg kisebb, de muszáj lépni. Nyugdíj nyirbászás ellen tiltakoznak a szakszervezetek? Akkor fordítsuk meg a kérdést: Van ilyen nyugdíj? Ugye nincs. Ha meg lehet csinálni, hatalomtechnikai szempontból csillagos hatos. Jogbiztonság szempontjából not applicable az 1-5-ig skála. A Fidesz így politizál. Szerintem az Alkotmánybíróság nyilván el fogja kaszálni ezt is, aki kitalálta ezt, az abból indult ki, hogy akkor majd korlátozzák még a jogkörét. Azt nem lehet tovább. Kinevezhetik Áder Jánost elnöknek, de akkor sem lehet ezt megcsinálni. Viszont a kormánynak megoldás kell bármi áron, mert az egyenruhások tüntetése a Molotov-koktél a Nemzeti Együttműködés rendszerére. Stay tuned, lesznek még érdekes dolgok a témában.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2011.05.16. 09:10:32

Elvileg az alkotmány pont arra való, hogy kicsit kordába terelje a jogalkotást. Bár elnézve a trendet, tartok tőle, hogy kellene egy alkotmány alkotmány is, amiben rögzítenénk, hogy mire is való egy alkotmány...
A józan észt és politikai kultúrát viszont semmi sem tudja kikényszeríteni, csak a választó...

Antalbaba 2011.05.16. 09:10:48

Megint csak darálnának - súlyozás nulla...
Atyám 14 éves korától dolgozott. Évekig "üldözte" a nyugdíjat, mindig pont annyi változott, hogy következő évben elmehessen, de akkor még ne. 60 évesen, 46 év munkaviszonnyal végre "megpihenhetett", most még mázlija lesz, hogy júniusban betölti a 62. évét, különben visszaterelnék dolgozni. Az, hogy már többet tölt az orvosnál, mint itthon + úgysem kapna munkát + éhen halna... nem érdekel senkit. Azt elnéznék, hogy 48 évet dolgozzon /és lehetőleg aznap haljon is meg, ugye?/

Tűzgolyó 2011.05.16. 09:29:17

@Az_igazi_Trebitsch: Ez a 40 évesen nyugdíjba menés a kormány hazugsága. Ajánlom figyelmedbe ezt a hozzászólást: forum.langlovagok.hu/viewtopic.php?f=3&t=756&p=135347#p135347

kadarnepe 2011.05.16. 09:46:12

@Az_igazi_Trebitsch: mindezt úgy, hogy nemrég 40 év munkaviszony után nyugdíjba engedték a nőket, így van, aki 54-55 éves kortól is elmehet.

Mindezt úgy mondom, hogy teljesen egyetértek azzal, hogy a jelenlegi nyugdíjasokkal túl bőkezű volt az állam, amit egyszerűen nem bírunk kitermelni.

petteri57 2011.05.16. 09:46:15

Mi a terv az ún. előrehozott öregségi nyugdíjban levőkkel (60 éves életkor - 40 év munkaviszony)?

ciceró · http://magyarinfo.blog.hu/ 2011.05.16. 09:46:26

A kormányzat által benyújtott alkotmánymódosítás sokat elmond a benyújtókról, hogyan vélekednek a jogállam intézménye iránt. Számukra a jog eszköz, nem pedig valami magasabb rendezőelv ( pl. a jogelvek betartása ). Ez iszonyúan káros, mivel a nyugati civilizációs értékekkel megy szemben. Ez egy nagyon súlyos probléma, ami oda vezet hogy Magyarországon jelenleg az a szabály hogy nincs szabály. Bármi megtörténhet, ezt nem kell részletezni, hogy előbb-utóbb a szakadékba fog vezetni.
Azonban nem tudjuk mi lesz a törvényben. Az alkotmánymódosításból az következik, hogy egy törvény fogja a kérdést szabályozni. Semmit sem tudunk arról hogy kikre fog kiterjedni a korhatár alattiak közül és mi lesz a szabály tartalma.
A nyugdíjasok zöme ma korhatár alatt megy nyugdíjba. Több mint 10 féle jogcímen lehet korhatár alatt nyugdíjba vonulni. A legnagyobb kör az előrehozott öregségi nyugdíjasok köre. A férfiak 2 évvel, a nők jelenleg 3 évvel kérhetik a nyugdíjazást, de a nők korábban 5 évvel előbb is elmehettek. A korhatár alatti nyugdíjasok száma milliós nagyságrendű lehet. Minden racionalitásnak ellenmonda ha minden korhatár alatti nyugdíjastól megvonnák az ellátást, ez olyan széles réteget érintene, ami totálisan aláásná a Fidesz támogatottságát. Ennyi még ők sem őrültek.
vélhetően egy szűkebb kört fog érinteni a változás. Főként rokkantnyugdíjasokat, akik elbuknak a felülvizsgálaton illetve az egyenruhásokat. Én nagyon csodálkoznék ha a korkedvezményes nyugdíjasokra is kiterjedne egy új szabályozás. Persze a köznyelv a jogi fogalmakat össze-vissza keveri, a korkedvezmény, a korengedmény, az előrehozott öregségi nyugdíj, a szolgálati nyugdíj, a bányásznyugdíj, az előadóművészek nyugdíja, a kedvezményes nyugdíj, a képviselői nyugdíj, a polgármesteri nyugdíj egy nagy katyvasz az újságírók fejében, folyamatosan rosszul használják a fogalmakat.
A javaslatban is benne van, hogy állapítható meg korhatár alatti nyugellátás. Ez azt jelenti hogy mindenkre nem fog kiterjedni. Kérdés a szabályozás részleteiben fog eldőlni.
Sokkal szerencsésebb lenne, ha egész egyszerűen a nyugdíjasokat választás elé állítaná a kormány, vagy keresőtevékenységet végez vagy pedig nyugdíjat kap. Létezik egy meglehetősen szűk körű és bonyolult ilyen szabályozás, de ez kevés. A választási kényszerrel ami nyugaton nem ritka, a munkaerőpiacon lehetne felszabadítani állásokat.
Sajnos a kormányzat ismét tanújelét adta annak, hogy szakpolitikai ügyekben felkészületlen és kapkod. Nem ez az első terület ahol ez történik és nem is ez lesz az utolsó.

Hathajó 2011.05.16. 10:20:58

Egy jogtalanságot egy másik jogtalansággal megoldani nem lehet. Ezt biztos magyarázták pedig a jogi karon.
Nagyon sok ember menekült nyugdíjba a rendszerváltás után, volt akinek erre volt oka, volt olyan akinek ez csak kellemes menekülés volt a munka világából. Sokan kentek meg orvosokat a leszázalékolásrét, sokan viszont tényleg munkaképtelenek lettek.
Azok az emberek akik évekkel, évtizedekkel ezelőtt kiestek a munka világából nem fognak tudni oda visszatérni, ahogy nem lehet munkát adni (érték teremtőt) a mélyszegénységben élő, iskolázatlan embereknek sem. (egyszerűen nem tudják a minimálbért kitermelni) Ezzel a korosztállyal már vajmi keveset lehet tenni, belement a levesbe.
Amin változtatni lehetne az a jövő, és ennek megváltoztatására nincs szükség visszamenőleges hatályú törvényeket hozni. Ha ezeket a kedvezményes nyugdíjakat az adófizetők nem akarják finanszírozni, meg kell ezeket vonni, de semmi esetre sem visszamenőleges hatállyal.
Csak akkor tényleg szükség van valós életpálya modellre azoknál a szakmáknál, amelyekben nem lehet nyugdíjas korig dolgozni. Mi legyen a vadászpilótából 35 évesen, mi legyen a kommandósból 40 évesen, mit csináljon az 50 éves tűzoltó, meddig lehessen valaki röntgen asszisztens, és még hosszan lehetne sorolni a veszélyes vagy idősebb korban már nem végezhető munkákat.
Attól tartok az egészet csak azért találták ki, hogy a korkedvezmények generális megvonásával a rendvédelmiseknek lehessen fityiszt mutatni. Milyen kedvezményes nyugdíjt akartok? Hisz olyan nem is létezik!

sztd 2011.05.16. 10:31:51

Nekem még nem esett le, hogy mi a Véleményvezér problémája. Ha jól értem a helyzetet, akkor most ugyanazt a juttatást fogják máshogy elnevezni. Eddig nyugdíj volt, mostantól szociális juttatás lesz. Szerintem aki pénzt kap, annak mindegy, hogy hogyan hívják.

Az sem világos, hogy a megtakarításba és a tanulásba vetett hitet ez miért ássa alá. Ezek pont azok a lépések, amik az államtól való függetlenedésre ösztönöznek, aminek része az egyéni megtakarítás, és a tanulás is.

A valódi kérdés azonban szerintem nem az, hanem, hogy a választópolgár mégis mit gondolt, a rendszer hogyan lesz fenntartható? A válasz egyértelmű. Arra gondolt, hogy ez nem az ő problémája, oldják meg, és ennyi.
Nekem úgy tűnik, hogy a kérdés az, hogy jogszabályban közlik-e, hogy kinek mit nem fizetnek, vagy csak úgy nem fizetik, mert pénz az nincs. Vajon melyik rombolja jobban a jogállamot? Mennyire biztonságos (vagy életképes) az a jog, ami nem létező pénz kifizettetését írja elő? Komolyan azt hiszi a Véleményvezér, hogy a Fidesz teremtette az államadósságot, amit most ki kell fizetni, és ami miatt nincs pénz?
Az egyetlen amit a szemükre lehet vetni, hogy azt állították, hogy szerintük van pénz, és most közlik, hogy bocs, mégsincs. Aki viszont ezt elhitte, megkérdezheti magától, hogy mégis miért dől be ilyen szövegeknek.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2011.05.16. 10:31:59

Egyetértek a szándékkal. Ne fizessünk nyugdíjat annak, aki tud dolgozni. DE:

Aki bányászként ment nyugdíjba, az "műszakra" kapta nyugdíjat. Egy föld alatti műszak (valamekkora szorzóval) több "normál" műszaknak (munkanapnak) felelt meg. Akkor mehetett valaki korábban nyugdíjba, ha megvol a normál nyugdíjhoz szükséges, így kalkulált munkanapja (éve, egész pontosan). Aki többet volt a föld alatt, mint a vakond, az elmehetett mondjuk 50 évesen nyugdíjba.

Aki tíz éve nyugdíjas így, az megdolgozott a nyugdíjért. 60 évesen elvenni ezt tőle két évre - háááát ezzel nagyon nehezen tudok egyetérteni.

A szerzett jogokat én nem venném el, hanem - folyamatosan kompenzálva - visszavenném. Tahát aki rendőr, és korábban nyugdíjba mehetne, azzal (a szakszervezeteken keresztül) alkut kötnék arra, hogy ha a tervezett nyugdíjazási időponttól X évre van, akkor az X+2, X+5, X+10, stb. - a már ledolgozott időtől függően.

Ezt persze kiegészíteném azzal, hogy BIZONYOS munkakörökből nyugdíjba mentek megtarthatják a jogosultságukat, más munkakörök nyugdíjasai nem. Tehát a bányász, a vegyiüzem dolgozója, a tűzoltó, az utcán szolgálatot teljesítő rendőr maradhat nyugdíjas - míg a katonazenész, a monitor néző rendőr meg nem maradhat nyugdíjas.

A szervezet elhasználódásával kapcsolatosan: nekem ne mondja senki, hogy egy rendőr jobban elhasználódik azalatt, amíg bottal üti a rablók nyomát, mint mondjuk egy olyan fickó, aki a földet tömöríti az építkezéseken azzal a kézi döngölő izével 43 fokos melegben.

Egy szó mint száz: megint csak dolgozni kéne, mint a "pofátlan végkielégítések" visszavételén, amit szerződésenként kellett volna visszaperelni, ha sérti a jóízlést, vagy valami jogi alapot ehez teremteni, nem hozni egy fűnyírószabályt. Itt se fűnyírni kéne, hanem gondolkozni. Nem tudom, hogy a kormánynak kedve, a képessége vagy az ideje hiányzik ehez.

fg56 2011.05.16. 11:06:56

Alapvetően szakítani kéne a bajban lévő országok demokrácia alapszabályain - de persze nem úgy, ahogy a Fidesz csinálja, hanem pont fordítva. Az 1 millió feletti havi illetményt, vagy annál többet keresők pénzét kellene 80%-os adóval sújtani, amennyiben az illető nem hajlandó munkahelyeket teremtve nehéz sorsú munkanélkülieknek lehetőségeket kínálni. Ha ezt nem teszi meg, akkor fizetésének legalább kétharmadát adja be a munkanélküliek támogatására - na nem a segélyre gondolok csupán, hanem arra, hogy valódi, 8 órás közmunka lehetőségek legyenek -akár több éven át is, ami már érne is valamit, nem úgy, mint most: nettó 34 ezerét 3 hónapig dolgozni pl. a 40 fokos hőségben a gátakon. Ezekből a milliárdokból lehetne az egészségügyet, az oktatást és a szociális hálót rendbe tenni. De amíg a gazdagokat támogatjuk és semmilyen extra adóval nem kényszerítjük a válságban való segítségnyújtásra, addig mindig a szegényeken fog csattani az ostor és ez, az ország teljes leszakadásához, anarchiához és tömeges elvándorláshoz vezethet. Ezt akarjuk?

fidesz friend 2011.05.16. 11:07:02

megint feje tetején az agresszív törvénykezés!

ELSŐ A JOGÁLLAMISGÁG
azután hosszú szünet
és majd azután lehet sok mindenről BESZÉLNI - legelébb széles társadalmi körben

a célt így egyben néhány eszementen kívül senki nem tudja támogatni, de vannak benne olyan törekvések, amelyeket igen. de mindenhez kell a VALÓDI, TISZTA ALKOTMÁNYBÍRÓSÁGI KONTROLL
ahhoz is, amit a kormány megtehet, és ahhoz is, amit a lakosság kikövetelhet.
a demokrácia köztudottan macerás és időigényes, csak éppen nem mellőzhető: nélüle országunk a gazdasági után a társadalmi szakadék felé rohan. a jelek szerint növekvő sebességgel

agresszív hájfej, legalább mozgott aznap valamit 2011.05.16. 11:40:15

Elvándorlás és leszerelés lesz a rendvédelmiseknél. Jól gondolom?

BBCS 2011.05.16. 11:43:50

Hát igen. Tökmindegy, hogy minek nevezik azt a bizonyos járandóságot. Az viszont egyáltalán nem, hogy bármilyen címen mennyit kapsz havonta.
Szerintem az ötlet alapvető célja az, hogy ezeket a pénzeket bármikor csökkenthesse, befagyaszthassa ötletekben igen gazdag kormányunk. Az a gond, hogy eddig minden ötletük arról szólt, hogy a nyomor szélén szédelgő embereket hogy lehet mégjobban kikészíteni.
Éljenek a milliomosok, akik meglepően szép számmal vannak.
Aki viszont a rendszerváltáskor sajnálatos módon éppen dolgozott, nem tudott bekerülni abba a körbe, akik jelenlegi pozíciójukat akkor alapozták meg (anyagilag) az most kussoljon, mert Lázár úr szerint (is) élhetetlen, birka, stb. - akit lehet terelni, nyírni,
ahogy tetszik.

A demokráciának vége. Az emberi jogok nem léteznek. Ehhez szerintem nem szükséges külön apparátust fenntartani. Ugyanígy nincs szükség a különböző érdekképviseletekre sem. Meglepődnénk, ha valaki kiszámolná, mennyit lehetne sprórolni ilyen apróságokkal.
Ha valaki a kormány tagja, ogy. képviselő, egyszóval a hülye ötletek kiagyalója, nézzen már körül néha az utcán is...... (gyalogszerrel, ráérősen)

Cirbolya_sentinel Narancs himnusz - · http://tiny.cc/z9ur9x 2011.05.16. 12:39:09

lebowski71
Ha csak ők tartanának itt, de lassan már nem lesz olyan társadalmi csoport, aki maradna ebben a kulimászban. Kivéve azokat akiket valamilyen módon sikerül(t) röghöz kötni. Igaz lassan már az sem marad, főleg ha a legnagyobb ilyen csoportot, a lakáshiteleseket rákényszerítik a lakásaik eladására, ha már azért nem érdemes maradni, akkor már tényleg csak a tudatlan, tanulatlan, dolgozni nem tudó/akaró réteg marad, na meg persze a hatalmon lévő politikai "elit".

kubus002 2011.05.16. 12:42:28

Mit képzelnek ezek a fülke forradalmárok,
nekem 41év nunkaviszonyom van mozdonyvezető voltam 30évet leutaztam a vállalat megemelt nyugdíjjárulékot fizetett,most korekedvezményes nyugdíjba vagyok,elküldenének hajléktalannak,vissza nem mehetnék,mert 56év felett a pszihológus az alkalmasságit eleve nem adhatja meg.Vagy az a lényeg hogy a nagy forradalmárok így akarják magyar irtó cigány tesójaikat,finanszírozni,ingyen lakáshoz juttatni,de azért van minek örülni,mert az adótörvénnyel saját magukat adómentessé tették,ki védi meg őket az antifülkeforradalmárok haragjátó?
Vagy úgygondolják a kisemmizett,földönfutóvá tett milliók,majd hozsannáznak,ez a cigány zsidó banda még magyarellenesebb,mint a kommunista zsidó volt.Van jóhír is a vezér fogorvosának kiszorítootak 2milliárdot fogtúrizmus címén valakinek ugye fizetni kell és ez csak mi kifosztandó magyarok lehetünk.

Cirbolya_sentinel Narancs himnusz - · http://tiny.cc/z9ur9x 2011.05.16. 13:40:07

Jól nyomják a fijúúk :)

"Az MSZP és a KDNP is kivonult a parlament alkotmányügyi bizottságának hétfői üléséről. Az ülésen fél óra vita után eljárási eszközökkel fojtotta bele a szót az ellenzékbe a fideszes többség, amikor tárgysorozatba vette a nyugdíjcsökkentő alkotmánymódosítást, illetve az Alkotmánybíróság létszámának emeléséről szóló javaslatot. "

Már várom a tisztogatást a KDNP-ben is ;) hogy jönnek ahoz, hogy ellent mernek mondani a felkent nemzetmentőknek.

ZOH 2011.05.16. 13:40:15

Szerintem ez nem visszamenőlegesség, legalábbis nem durvább, mint anno volt az elhíresült OTP-kamatemelés. Az állam vállalt egy kötelezettséget, ami egyszerűen tarthatatlan(ná vált), valamit tenni kell. Ez nem ilyen jelképes dolog, mint a Szalainé végkielégítése és hasonlók, hanem húsba vágó: vagy megoldják most így, vagy csődbe megy az állam és akkor meg azért nem lesz se 12., se 11., se 10. havi nyugdíj.

Clausula rebus sic stantibus.

Örülök, hogy végre eljött az igazság pillanata.

BŐS 2011.05.16. 14:04:06

másik nagy problémája az országnak, hogy túl sokan vesznek részt államilag támogatott felsőoktatásban
én már tudom is a megoldást Fidesz módra
húsz évre visszamenőleg mindenki fizesse ki utólag a tandíjat, ha ingzen tanult

nemecsek ernő áruló 2011.05.16. 14:06:50

@Janovszki Zsolt: Nem azért mennek az emberek rendőrnek, hogy korán nyugdíjba mehessenek.
Azért nyugdíjazzák korán a rendőröket, mert 65 évesen már az utcán "hasznavehetetlenek". Nem baj. Legalább akit nem nyugdíjaznak, az megy aktatologatónak, meg passziánszozni a rendőrpalotába. Attól még az utcai állományt pótolni kell!

Namir 2011.05.16. 14:08:32

Demagógnak tartom arra hivatkozni, hogy a rendőr meg a katona tudta, hogy mit választ, a korai nyugdíjazást, és ezt most nem szabad elvenni tőle.

Ilyen alapon mindenki hivatkozhatna arra, hogy amikor én dolgozni kezdtem, akkor 55 év volt a nyugdíjkorhatár stb.

A szerzett jogok elvétele valóban kényes. Nem csak most. Az volt a múltban is, csak a kutyát nem érdekelte, legalábbis a baloldali médiában, amikor HORN és KUNCZE ELVETTE az MNYP-be átlépők MÚLTBELI NYUGDÍJJOGOSULTSÁGAIK 25%-ÁT.

Ez nem azonos azzal, amit kiváltott volna az MNYP, mert az csak a jövőbeli jogosultságra vonatkozott. És emiatt kellett folyamatosan visszaléptetni a nyugdíjba menőket az állami nyugdíjba.

Tisztelt Jogvédők és Helsinki Bizottság!
Emiatt miért nem tiltakoztak?

Nem hiszem, hogy Orbánék most egy csapásra mindenkitől mindent elvennének, de az biztos, hogy jól hangzik erről cikkezni a sajtóban.

csocsocsókolom 2011.05.16. 14:08:40

Jól mutatja országunk életképességét, hogy mindenki a nyugdíjakra játszik...

Kormányvédő Agyhalott Akciócsoport 2011.05.16. 14:28:35

Hát ti nem látjátok hogy az elmúltnyólcév miatt gazdasági vészhelyzet állt elő és emiatt kell forradalmi lépéseket bevezetni?

@ZOH: "Örülök, hogy végre eljött az igazság pillanata. "

Tökéletesen egyetértek veled.
Ebben a gazdasági veszélyhezetben amit az elmúltnyólcév okozott, én a Fidesz helyében lefoglalnám a lakástakarékpénztárakban felhalmozott összegeket is!
Remélem lesznek olyan bátrak és meglépik.

amit még megtehetsz 2011.05.16. 14:28:42

Nem tudom mit gondolnak ezek.
Majd amikor a minimálbéresek (nem kevesen) meglátják, hogy a fizetésük 60(egynéhány)ról 50ezerre csökkent nna akkor kíváncsi vagyok mint mondanak.

Miért nem hallom, hogy ennyi meg ennyi állást kínálnak?

Kényszerítik a jónépet a munkára, de állás egy 2
gyerekesnek, vagy egy 45-50 évesnek hol van?????
Muszáj lesz mindenkinek politikusnak elmenni...manapság nekik a legjobb.

Kormányvédő Agyhalott Akciócsoport 2011.05.16. 14:28:46

@ZOH: "Szerintem ez nem visszamenőlegesség, legalábbis nem durvább, mint anno volt az elhíresült OTP-kamatemelés"

Az OTP-t ne szidd, az kormánybarát!

tede 2011.05.16. 14:28:54

Aki bármit is akar optimalizálni a nyugdíjakon azt azonnal fel kell négyelni. A nyugdíj szent és sérthetetlen még akkor is ha az ország nem bírja kitermelni.

Chicano 2011.05.16. 14:29:22

@Az_igazi_Trebitsch: Te komolyan gondolod hogy az a rendőr aki 10 éve 45 évesen nyugdíjba ment az azóta otthon ül és élvezi a nyugdíját? Teljesen biztos lehetsz benne hogy a nyugdíja mellett most is dolgozik. (Megjegyzem, evvel kiszorítva a munkából olyanokat akiknek nem hozza a postás havonta a nyugdíjat.) Ezeket az embereket nem kell visszaterelni a munkába mert most is ott vannak, például a biztonsági őrök nagy része közülük kerül ki. Az hogy azért kellett negyven évesen nyugdíjba menniük mert már belerokkantak a munkába, egyszerűen kamu. Én is negyvenes vagyok, és egyik-másik ilyen "nyugdíjas" jobb karban van mint én. Persze én se stresszelném szét magamat ha nekem is járna valami biztos nyugdíj a fizum mellett, de hát most az a felállás hogy én fizetem ezeknek a szegény rokkant rendőröknek is a nyugdíját az adómmal. És fogom is még vagy 70 éves koromig, vagy amíg bele nem döglök. Milyen szép is lesz majd ha 60 évesen 40 évesek nyugdíjáért kell majd gürcölnöm. Szerintem meg ez nem igazságos.

pneumónia 2011.05.16. 14:29:27

Nem egy 42-43 éves rendőrről tudok akinek sokallom a havi 350.000, nem vicc, 350.000 Ft nyugdíjat, miközben én 3ad át kapom hasonló évesen több diplomával!

Behajtó70 2011.05.16. 14:29:38

"teljesen ártatlan ezreket is megbüntetni."

Ezt imádom a legjobban!

Az a teljesen ártatlan, aki egészséges létére betegnek hazudta/hazudtatta magát?

Mert nyilván nem gondolod komolyan, hogy a kormány a félezű, féllábú nyugdíjasokba akar belekötni, vagy ha mégis ezt gondolod, akkor nem is vitás a tisztánlátás és az objektivitásod teljes hiánya...

Behajtó70 2011.05.16. 14:29:49

@Namir: 1000%-kal egyettértek!

Akár a pedagógus is zokoghatna, hogy már nem 20 hanem 40 órát kell dolgoznia szegénynek egy héten,

Sőt még sokan zokoghatnának, mert már nem 3,60 a kenyér, pedig amikor esztergályonak tanultam, akkor még abból meg lehettt élni....ugye....

Badbitie 2011.05.16. 14:29:53

@sztd: Az a probléma, hogy ilyen alapon azt is meg lehet tenni, hogy amikor te eléred a nyugdíjkorhatárt, akkor majd módosítjuk az alkotmányt, hogy neked mégsem ez a nyugdíjkorhatár, hanem +30 év, és addig is, hogy jó nagy nyugdíjat fizethessünk erre az átmeneti időszakra duplázzuk a fizetendő nyugdíjjárulékod. Aztán, ha vmi csoda folytán még 30 évig húzod, akkor majd megint hozzányúlunk az alkotmányhoz. Addig is örülj, hogy te külön névszerint szerepelsz benne. Mert hát ez így igazságos, aki nem dolgozik, ne is egyék, a nyugdíj nettó ráfizetés a költségvetésnek a vak is láthassa.

safranek 2011.05.16. 14:32:17

Immáron sokadik olyan téma, ahol átesnek a ló túloldalára.
Sokan visszaélnek a rokkant-, korengedményees nyugdíjjal, táppénzel, munkanélküli segéllyel, stb. Ennek megoldására megszüntetik az egészt. Ezzel megszüntetik a visszaélés lehetőségét -ezzel maximálisan egyetértek- is, de kiszúrnak azokkal akik jogosan vették igénybe.
Amúgy meg milyen munkát tudnak adni azoknak akik kikerülnek ezekből a rendszerekből? Ha ott tartanánk, hogy a cégek vadásznak a munkaerőre, mert nincs aki dolgozzon, akkor megérteném, hogy szükség van ilyen módon történő intézkedésekre.

Badbitie 2011.05.16. 14:32:39

@pneumónia: Összesen 80 ember kap 300.000-t meghaladó nyugdíjat ebben az országban (KSH). Szerintem egy sem volt rendőr (saját tipp).

Dr. Fire 2011.05.16. 14:32:50

Bele volt írva a programjukba, hogy elveszik a nyugdíjat
mindenkitől, aki rendőrt látott vagy tűzoltót, és még nincs
65.

kubatov_kommunista 2011.05.16. 15:13:20

Számomra ez is mint a magánnyugdíjszámlák államosítása egyet bizonyít. A kormány letámadja és tönkreteszi az állampolgárait hogy pénzhez jusson.
A történet nem arról szól, hogy a nyugdíjkérdést kezeljék az másodlagos. Az elsődleges cél, hogy ne kelljen fizetni az állampolgárnak.
Az ugye tiszta, hogy szerintem kb. olyan 5-10%-nyi ember terelődik így vissza a munkaerőpiacra a többi meg elvegetál az öregségi nyugdíjig...
Az, hogy emelik a nyugdíjkorhatárt illetve rendezni szeretnék a kedvezményeket érthető. De az eszköz nem ezt a célt szolgálja és a jogszabályok sem ezt szolgálják és ezért nem is kommunikál a kormány.
Kormányt kell buktatni.

Dr. No 2011.05.16. 15:13:32

Nekem az egészben az a mellékes körülmény tetszik a legjobban, hogy a világ legjobb, legbölcsebb, leginkább előremutató és legmodernebb alkotmányához, aminek tiszteletére éppen Országzászlót és emlékparkot akarnak emelni, alig egy hónappal a megszavazása után már módosítást nyújtanak be ők maguk. Szerintük is ennyit ér: koszos papírrongy.

Badbitie 2011.05.16. 15:13:38

@Chicano: A kérdés inkább eleve úgy logikus, hogy ugyan mi a ...szomnak kellene egyáltalán bárkinek 60 fölött dolgozni? ennyi lenne az élet, hogy volt pár jó évünk az oviban, aztán suli,meló,temetés? Ez már már a Mátrix című mozifilmet idézi, ahol minden ember egy kis ceruzaelem, itt meg minden ember egy kis termelő robotka. Azért szerintem 60 évesen mindkit kikellene engedni a munkaerő piacról, hadd élvezze egy kicsit élete munkájának gyümölcsét mielőtt jön a kaszás.

Tower13 2011.05.16. 15:13:48

@sztd: Szociális juttatást meg x ideig jár majd. d
úgy 3-4 hónapig?
@pneumónia: Nevezd meg őket, meg a beosztásukat is. Mert nekem is van rendőr ismerősöm és az ilyet szívesen ütné agyon. Mivel hadnagy a szentem és keres barátságos bruttó 180 ezret pótlékkal együtt. (nem íróasztal mögött ül) Nyugdíjat is ehhez mérten fog kapni.. Ha egyáltalán fog.
@Chicano: Biztonsági őrök igen nagy része 120 bruttó alatt kere. Ezért este el kell menniük a város másik felébe, 12 órás műszak után, hogy a szolgálati fegyvert leadják. Reggel meg elmegy érte., és ez nincs benne a munkaidőben, csak kötelező.
Igen van pár csaló, de ezt megoldja az, ha szépen elveszed a nyugdíját, ha dolgozik, mivel max a munkával töltött idejét növeli. Aki meg kint az utcán sokórázott és nincs szabadsága, mert bármikor behívható, az kissé leterheltebb mint te. Persze lehet, hogy jobban bírja, mert képezték rá, mert sportol (kötelezően).

Nálunk nap mint nap azt látjuk, hogyan próbálnak az emberek minden módon csalni, lopni, hazudni, nem befizetni. A politikusok is úgy mint a hétköznapi ember. Ha átlagban ilyenek vagyunk, akkor ezt is érdemeljük. A nyugdíj kapcsán, meg aki meg akarja szüntetni, vagy csökkenteni, annak ajánlom figyelmébe, hogy az általuk befizetett pénzből tanult, kapott olcsóbb gázt, mint a szabadpiaci gáz, olcsóbb áramot.. Igen kellett még emelett fizetni, de az orvos is ebből volt. (hogy mennyit kap az orvos az egy más kérdés, mert az is szégyen) Elveszed tőle? akkor add vissza neki kamatokkal együtt amit befizetett. Nekem is jobban megfelelne, ha nem kéne fizetnem ilyesmit, hanem magam rakhatnám félre, mert összességében jobban járnék.

vivaNER 2011.05.16. 15:13:53

@Hathajó:
"Mi legyen a vadászpilótából 35 évesen, mi legyen a kommandósból 40 évesen, mit csináljon az 50 éves tűzoltó."
Azt amit most is - a nyugdíja mellett-, elmegy dolgozni. A különbség csak az lesz, hogy a bére mellé nem kap 100.000-es nagyságrendű "bérkiegészítést".
Van jópár ismerősöm aki korkedvezményes nyugdíjas. Volt rendőrök, tűzoltók, bányász is van köztük. Egyedül ez utóbbi nem dolgozik a nyugdíja mellett, mert tönkre mentek az izületei. No, tőle nem venném el a nyugdíját.
De pl. nyugdíjas tűzoltó ismerős beállt ingatlanközvetítőnek az egyik nagy közvetítő céghez, a nyugdíja mellett "hobby szinten" megkeresi a nyugdíja másfélszeresét. Van aki kisközértet nyitott, jól keres vele, mert ügyesen választott helyszínt, de dolgozik is napi 14 órát, és nem panaszkodik, hogy nem bírja. Mert megéri neki dolgozni.
Egyik sincs még 50.
Azért nem mondanám, hogy jelen helyzetben mindegyiküknek "jár" a nyugdíj. Ahogy azt sem, hogy semmi esélye nincs egy 40-es évei elején-közepén járó, egészséges embernek megfelelő munkát találni.
Semmivel sem kevesebb, mint bárki másnak, akinek nem "jár" korkedvezmény, csak épp elvesztette a munkahelyét.

is 2011.05.16. 15:13:57

@Behajtó70: "Akár a pedagógus is zokoghatna, hogy már nem 20 hanem 40 órát kell dolgoznia szegénynek egy héten,"

Te kevered az oraszamot a munkaval. Dolgozatjavitas, csaladlatogatas, tanmenet irasa, szakfelugyelet, tantestuleti ules stb. stb. Probald egyszer ki, kovessel egy rendes, lelkiismeretes tanart egy stopperrel, aztan utana gyere vissza. A tudas nem szegyen.

@poszt: Es volt jopar ember, aki ezt a valasztas elott megmondta. Most jatsszuk le a valasztasi esten a Vorosmarty teren forgatott filmeket, ahogy emberek ott orjongenek, hogy magukra szabaditottak ezt a FIDESZt. Vissza kellene venni mindegyiktol nem a diplomat, de az erettsegit is, ha van nekik. Ezek a cuccok nemi eszhez jarnak ugyanis.

kewcheg 2011.05.16. 15:14:01

A kommandós világbajnokság nyertese 2010-ben egy magyar rendőr volt, aki a versenyt követően néhány hónappal leszázalékoltatta magát, majd negyven évesen nyugdíjba vonult.( Hír Tv a forrás) Az ilyen, meg az orvosa mit érdemel? Mit szól az amerikai verseny szervezője, meg résztvevői, ha ezt meghallják? Indult már a tag ellen b. elj. csalás miatt? Nincs baj egyékként a korengedményes nyugdíjjal, de akkor ne dolgozzanak mellette, hiszen azért mentek nyugdíjba mert megfáradtak.Vagy minden kéne, a nyugdíj is, meg a fizetés is? Moral insane!

Joebacsi70 2011.05.16. 15:14:10

@pneumónia: Nem egy 42-43 éves rendőrről tudok akinek sokallom a havi 350.000, nem vicc, 350.000 Ft nyugdíjat, miközben én 3ad át kapom hasonló évesen több diplomával!

Ez nettó baromság !

is 2011.05.16. 15:14:17

@Lord_Valdez: "A józan észt és politikai kultúrát viszont semmi sem tudja kikényszeríteni, csak a választó... "

De 2008. marcius 9 utan ugye ebben a tekintetben sincs illuzionk? 85% beszopta az orultsegeket. A magyar valaszto egy elveszett hulye, meg is erdemli, amit most kap.

gorcsev54 2011.05.16. 15:14:20

@kadarnepe: Kevesebbet kellene lopni(egyeseknek)35 ezer magyar offshore cég van bejegyezve vagy az állam feleslegesen nem költekezne fel lehet sorolni mire, kisebb önkormányzatok és csókos támogatások.

ftxpmj 2011.05.16. 15:14:30

Idióta posztoló, "véleményvezér"!

Arról van szó, hogy végre letisztázzák a dolgokat!!!!! Nyugdíj csak a korhatárt betöltötteknek jár, a valódi rokkantaknak meg kaphatnak mondjuk szociális járadékot, de nem a nyugdíjkasszából, azt meg tudomásul kell nekik is venniük, hogy ez a járadék nem lehet több, mint amit az ország teherbíró képessége megenged, ez egy kegy, amit az adófizetők emberségi alapon adnak, a nyugdíj viszont jár, de csak korhatáron felül, a 40-45 éves rendőrök, tűzoltók nem nagyon hatnak meg. Ha lerokkannak vagy egészségileg tönkremennek, akkor sem jár nekik nyugdíj, csak a szociális járadék méltányosságból, mint mindenki másnak!!!!! Ez a szerzett jog meg baromság, mert ilyen alapon semmit nem lehet változatni.....

Namir 2011.05.16. 15:14:34

@Badbitie:
A rendőrök nyugdíja valószínűleg meg sem jelenik az ONYF statisztikákban, mert ha jól tudom máshonnan kapják. De azt is mi fizetjük.

gorcsev54 2011.05.16. 15:14:39

@Namir:" Nem hiszem, hogy Orbánék most egy csapásra mindenkitől mindent elvennének, de az biztos, hogy jól hangzik erről cikkezni a sajtóban. " Én meg hiszem! De a következmények nagyon súlyosak lesznek. Rájuk nézve.

ftxpmj 2011.05.16. 15:14:43

@lebowski71: Dehogy lesz leszerelés. A rendőr, katona, tűzoltó még mindig egy biztos, kényelmes állás a versenyszférához képest, igen a tűzoltó is(veszélyes, de olyan sok halott tűzoltóról azért nem hallani).....

2,4-2,7 2011.05.16. 15:14:58

"Az átlagemberek ugyanis azt hiszik, hogy a rendvédelmisek 40 évesen nyugdíjba mennek és élik világukat, holott mi tudjuk, ez nem így van. Felvilágosítottam őket arról a tényről, miszerint 25 év után el lehet menni nyugdíjba, de a megállapított összeg 50%-ért. Teljes nyugdíjat csak az kaphat, aki egészségügyileg alkalmatlan. Erről nem is hallottak. Szóval ami itt folyik, az csak lázítás, hergelik a jónépet és hangulatot keltenek ellenünk. A jó édes anyjukat!!!"

Ez tényszerűen így van.

Namir 2011.05.16. 15:15:04

Azon kellene elgondolkodni, mire is szolgál a nyugdíj (társadalombiztosítás): amikor ÖREGKORUNKBAN munkaképtelenek leszünk a fizetés helyett a megélhetésünket fedező biztosítás. Ami (elméletileg) arányos a jövedelmünkkel. Tehát nem szociális intézmény. Ne használjuk annak.

Arra külön megoldások kellenek, szociális alapon, adókból fizetve.

gorcsev54 2011.05.16. 15:15:07

@kubus002: Egyet értek! Bár nem mozdony vezető vagyok csak egy egyszerű kisvállalkozó aki napról napra él tervez(hosszabbra nem lehet) ja és 57 vagyok.Mi a faszom lesz még 6,5 évig? Közmunka 34 ezerért, hogy egy élet munkáját el veszítsem? Hát azt ,hiszem addig rúgom seggbe őket amíg van hozzá erőm.

2,4-2,7 2011.05.16. 15:15:13

"...a munkaerőpiacra való visszatérés lehetőségének megnyitásával..."

megnyitják a lehetőséget...:)

ejtőernyő nélkül kilöknek 5000 m-ről, ezzel megkapod a lehetőséget e repülésre ami ugy minden ember álma...

owo 2011.05.16. 15:15:17

Az Alkotmány, a törvények visszamenőleges babrálása életveszélyes. Amennyiben megengedjük, elfogadjuk ezt, egyetlen ember sem lesz biztonságban ebben az országban. Egyetlen tollvonással bárkit, bármikor örökre tönkre lehet tenni. Még a legbecsületesebb, legtisztességesebb embert is. Én hiszek a magyar emberek bölcsességében és bízom abban, hogy rájönnek arra, hogy Orbán Viktor egy politikai ámokfutó és még időben megállítják őt.

Peetee 2011.05.16. 15:15:24

Én, egyszerű halandó biorobot belátom ,hogy a probléma abból van ,hogy a IRODISTÁK százszámra mennek nyugdíjba 40-45évesen a KORMÁNYHIVATALOKBÓL, RENDŐRSÉGEKRŐL, BÍRÓSÁGOKRÓL, ugyanakkor egy vonulós TŰZOLTÓ NEM TUD 42ÉVIG DOLGOZNI. Ez az alapvető probléma, és ez az, amiért most sokan lázadnak.
Olyan nehéz belátni a sok f@szfejűnek a kormányzatban ,hogy a vonulós tűzoltó joggal lázad, aki meg 21év munka után az irodából megy nyugdíjba azt kellene szankvionálni!!!
Nem bonyolult ez, nekem diploma nélkül is megy, ezek a lúzerek meg megintcsak erőből képesek kormányozni???
Odab@sznak soktízezer embernek, és megint nem képesek egy kurv@ törvényt úgy megalkotni, hogy az csak arra legyen hatással ,akiknél meg akarják szüntetni a bőségkosár-intézményét.

Ez a baj a küldönadóval is. Fizessen az, akinek nem jár 3-5-10hónap után. De ne fizessen már 25év után egy városi tűzoltóparancsnok meg egy iskolaigazgató. Neki járjon 20év tanítás+25év igazgató idő után az 2-3-4millió. Aki 5-10hónap után vett fel 5-10-20milliót, na az fizessen.
Ezért b@szta vissza annak idején az ÁB, erre megszüntették. Megintcsak az erőből kormányzás megoldása....

Osotoba, vízfejű impotens társaság ez is....

Bozdurgán 2011.05.16. 15:15:28

Ez talán nem az a kiszámítható ország amit 90ben meg akartunk teremteni.A jogállamnak azért vannak szabályai, amiket nem illik áthágni, a visszamenőleges törvénykezés, szerzett jogok elvétele tipikusan ilyenek. Az a baj, hogy a kiszámíthatatlanság a legmélyebb válságnál is rosszabb.

laci_52 2011.05.16. 15:15:31

Sok a nyugdíjas és a nyugdíjkiadás és ez ellen tenni kell valamit, de nem fűnyíróelv alapján. A nők 40 év szolgálati idő után nyugdíjba mehetnek. Ebből kiindulva senkitől sem szabadna elvenni a nyugdíját és csökkenteni sem, ha volt ledolgozott negyven éve. A rokkantak egészségi állapotát korrekt módon egyénenként meg kell vizsgálni és aki tényleg az, békén kell hagyni.
Egyébként ezzel az intézkedéssel várni kellene két-három évet, különben tovább nő a munkanélküliség.

Janovszki Zsolt 2011.05.16. 15:15:33

@ZOH:
És tudod miért nem fordítva történt, hogy a magánynyugdíjpénztári pénzek einstandja előtt vonták meg ezeket a jogokat? Mert akkor mindenkinek nyilvánvalóvá vált volna, hogy az az állam, aki most ígér, annak kurvára nem lesz hatalmában betartani a dolgokat 20-30 év múlva. Mert ugye ti birkák, akik abban bíztok, hogy attól lesz nyugdíjatok mert a Viktor mondta, most láthatjátok, hogyha nem Viktor lesz az überjúzer pont akkor, amikor van szerencsétek nyugdíjba menni, akkor az aktuális rúlersrác olyan szinten leszarja majd, hogy 2011 megtoltátok Matolcsy alatt a szekeret, mint most Viktor azt, hogy mit ígért a rendőröknek AntalJózsibácsi... Ennyi.

dekol84 2011.05.16. 15:15:49

Mindez újfent azt bizonyítja, amit a józan zemberek már tudnak: nevezetesen, hogy a zorbán és a fidesz akkora kommunista bagázs, amelyiknek Kun Béla csak ministrálhatna, Sztálinnal és Rákosival kézen fogva! Impotens és ezért kártékony rezsim ez a mostani!
Csoda, hogy a zemberek hatoda menne innen a náthásba?!

2,4-2,7 2011.05.16. 15:17:05

@sztd: van egy szerződés: dolgozz a föld alatt, a röntgensugárzásban, az utcán éjjel-nappal és ezért ezt és ezt (korkedvezményes nyugdíjat ) kapsz.

Ezt a szerződést az állam kötötte az állampolgáraival.
E mögül kiátrálni... na az nem semmi.
A mostani kormány, illetve párt akarta átvenni a hatalmat, de a hatalomátvétel olyan mint a hagyaték, ha átveszed akkor a pozitívumokat és a negatívumokat is át kell venned, helyt kell állni a tartozásokért is.

Bert 2011.05.16. 15:22:43

@Namir: Ezt az MNYP-s megjegyzést nem értem. Nem pályakezdőnek nem volt kötelező az MNYP tagság.

blacklord 2011.05.16. 15:22:55

@fg56: lol. Tudod, mi lenne ebből, barátom? Az összes képzett ember elmenekülne, és maradnának az érettségizettek. Kb. olyan kontraszelekciós helyzet, mint a komcsik hatalomrakerülésekor volt. Arról meg már nem is szólva, hogy milyen szép új trükközési formák alakulnának aztán ki megint... Nem y keres 2 millát, hanem ő 999 ezret, meg még 100 homeless kapna 11.000 Ft "vissza nem térítendő képzési támogatást", amiből hogy, hogy nem, 100 x 1000 Ft y-nál kötne ki.

blacklord 2011.05.16. 15:24:55

@dekol84: ez azért szép eredmény. Először közlöd, hogy még Sztálinnál is nagyobb komcsi a Fidesz (en blokk), majd azt, hogy impotensek. Ne haragudj, de azért olyan embert, aki vagy 20 millió másikat kivégeztet, sok mindennek el lehet mondani, de pont impotensnek biztosan nem... Kicsit árnyald a gondolkodásodat, az csak segíthet! :-)





Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
  • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
  • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
  • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
  • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
  • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
  • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
  • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása