Véleményvezér

vv

Oligarcha-ügyek: megroppantották a Fideszt?

2012.05.31. I 6 komment I Címkék: fidesz korrupcio nepszeruseg oligarchak

jobbikolig.jpgEgy tartósan 20% alá csúszó Fidesz teljesen megváltoztathatja a politikai dinamikát. Amint a 2014-es győzelmet már nem lehet készpénznek venni, valamennyi szereplő gondolkodásmódja meg fog változni. (Fotó: MTI)

A Tárki tegnap közölt, igen meglepő közvélemény-kutatási eredményei könnyen lehet, hogy valamiféle trendfordulót vetítenek előre. Abban az esetben, ha a Fidesz valóban a 20%-os támogatottsági szint alá esett, át kell értékelni a 2014-es választásokkal kapcsolatos közkeletű vélekedéseket.

Ajánlott írásunk: Felbőszítésben világrekorderek vagyunk

Miért kell óvatosnak lenni?

Kiindulásképpen szögezzünk le néhány nagyon fontos tényt. Először is: egy mérés nem mérés. Vagyis minden konklúzióval óvatosan kell bánnunk. Másodsorban a Tárki és az Ipsos elmúlt két évben hónapról-hónapra bemutatott számai lényegesen nagyobb ingadozást mutattak, mint a Medián hasonló felmérései. Fontos továbbá az is, hogy ezen időszak alatt a Véleményvezér által is a legmegbízhatóbbnak tartott Medián szisztematikusan magasabb támogatottságot mért a Fidesznek, mint a másik két intézet.

Harmadsorban pedig nem szabad elfelejteni, hogy a mindenki által ismert, de viszonylag kevesek által értett „statisztikai hibahatár" kifejezés azt is jelenti, hogy a 10% körüli támogatottságú pártok esetében a néhány százalékos népszerűségingadozást mutató adatok gyakorlatilag semmit nem jelentenek. Végül, de közel sem utolsósorban ezeket a számokat úgy érdemes olvasni, ha van valamifajta értelmesnek tűnő előfeltevésünk azzal kapcsolatban, hogy milyen jelentősebb események vagy fejlemények mozgathatták az egyes pártok népszerűségét. Ezek hiányában ugyanis nagyon könnyen trendet láthatunk ott is, ahol semmi ilyesmiről nincs szó.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - Blogunkon újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők fejtik ki véleményüket a hozzászólásokban.

Csak a Fidesz gyengülése biztos

Mindezek alapján néhány következtetés az ellenzéki pártokra vonatkozóan: a Jobbik és az MSZP Tárki által mért erősödése akár a mintavételi módszertanból adódó véletlenszerű ingadozás is lehet. Ezt a feltételezést erősíti az, hogy az elmúlt hónapokból nem tudunk felidézni olyan jelentősebb, a Jobbikhoz vagy az MSZP-hez kapcsolódó eseményt, amelyik emberek tízezreinek a preferenciáit változtathatta volna meg. Ugyanígy az LMP helyben topogása és a Demokratikus Koalíció gyengülése is lehet a számok egyszerű játéka (bár utóbbi esetében Gyurcsány Ferenc plágiumügye is valószínű magyarázatnak tűnik).

Ennél mindenkit sokkal jobban izgat azonban az, hogy mit is jelent a Fidesz Tárki által mért 5 százalékpontos népszerűségvesztése. Az 5 százalékpont könnyen lehet, hogy a valóságban mondjuk csak 3, de még az utóbbi változás is az előző hónapok trendjét megtörő és meredeknek tűnő esés. Ezt az interpretációt erősíti az, hogy legalább két olyan eseményt is fel tudunk idézni, ami jelentősen befolyásolhatta a Fidesz megítélését az elmúlt időszakban.

tarki1.jpgForrás: Tárki


300-as euró: visszatért a bizonytalanság

Az egyik a 300 forintos euró és az általános bizonytalanságérzet visszatérése. Ez a téma mindig is az Orbán-kormány Achilles-sarka volt, és amint arra már néhányszor rámutattunk, a lélektani határ átszakadása után rendszerint hirtelen megváltozik a kormány kommunikációja is. Ha valóban ez az egyik magyarázó tényező, akkor a Fidesz komoly nehézségeknek néz elébe. A forint árfolyama ugyanis mostanra már nem csak a magyar kormánnyal kapcsolatos bizonytalanságot fejezi ki, hanem az egész eurózóna nehézségeit, illetve az esetleges euróválsággal kapcsolatos magyar sebezhetőséget.

Egy IMF-megállapodás természetesen segíthetne ebben az ügyben, de lényegesen kevesebbet, mint tehette volna két éve. Időközben ugyanis a Széll Kálmán-terv 1.0 és 2.0 a növekedési lehetőségnek még az írmagját is kiirtotta az országban. Növekedési potenciál nélkül pedig újra és újra elő fognak kerülni a magyar államadósság hosszú távú fenntarthatóságára vonatkozó kérdőjelek.


Tocsik-ügy 2.0

A népszerűségvesztést magyarázó másik lehetséges tényező az oligarcha-téma előtérbe kerülése. Ebben a kérdésben a Fidesz még mindig nem volt képes akárcsak elfogadhatónak tűnő magyarázattal sem előállni, az LMP és a Jobbik pedig jó érzékkel és meglehetős hitelességgel üti ezt a vasat (ami ugyebár az MSZP-ről nem mondható el).

Az „oligarcházás" talán még az árfolyamgyengülésnél is súlyosabb politikai fenyegetést jelent a Fidesz számára. Amint azt az Ipsos és a Medián felmérései bemutatták, még a Fidesz-szavazók egy jelentős része is elégedetlen az ország által vett iránnyal, a bizonytalanok körében pedig rendkívüli módon elterjedt ez az érzés. Az oligarcha-téma és a mindmáig cáfolatlanul maradt súlyos korrupciógyanú pedig könnyen válhat azzá a kérdéssé, amelyik nyíltan a Fidesz ellen fordítja a bizonytalanok óriási táborát. Ne feledjük, hogy a Tocsik-ügynél többet semmi nem ártott a kétharmaddal rendelkező Horn-kormánynak, holott az csak csepp volt egy óriási tengerben.

Olvasd el ezt is: Szegény, szegény magyar jobboldal!

Most sok minden eldőlhet

Egy tartósan 20%-os támogatottság alá csúszó Fidesz teljesen megváltoztathatja a Nemzeti Együttműködés Rendszerének politikai dinamikáját. Abban a pillanatban, hogy a 2014-es győzelmet már nem lehet készpénznek venni, valamennyi szereplő gondolkodásmódja meg fog változni. A májusi-júniusi közvélemény-kutatási eredmények ezért óriási befolyással lehetnek az elkövetkező 12 hónap magyar belpolitikájának alakulására.

Ha tetszett, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.
A blogon meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg. 

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Brückner Gergő 2012.05.31. 10:56:20

Valóban korai lehet túlértékelni egy kutatást, de azért azt is fontos rögzíteni, hogy milyen gyorsan tud nagyot változni a világ. Egy példa: emlékezhetünk nem is olyan rég a VV-n is több olyan poszt volt, amely azt taglalta, hogy miért leválthatatlan a Fidesz, ez a mai pedig már mintha másról szólna.
Az oligarchás témákkal, a közbeszerzésekkel, a pártfinanszírozással foglalkozó újságírók sokszor érzik azt, hogy már annyi az ügy, hogy az egekben jár az olvasók ingerküszöbe, beleolvasnak a leadbe, ez is lopás, azt is ő vitte el - bólintanak, aztán már nem is érdekel senkit az ügy, A másik oldalról azonban mintha mégsem tűrné a választó, amikor nagyon durván megpróbálják hülyének nézni. Ilyen volt a szakdolgozatok magyarázata és ilyenek az oligarcha-ügy létezését tagadó politikai kommentek. Valóban nincs az semmilyen törvényben megírva, hogy nem nyerhetnek Simicska Lajos cégei közbeszerzéseket. Ahogy az sincs, hogy a szavazóknak a túlárazott megrendelés- és közpénz-koncentrációt tolerálnia kell.

NagyLevin 2012.05.31. 14:05:12

A Fidesznek mára már semmi más nincs a kezében, mint a korlátlan törvényhozói felhatalmazás, amellyel akármikor akármilyen irányba alakíthatja a választási rendszert, dönthet a pártpénzek befagyasztásáról, lex Klubrádió-féle ötletek keresztülveréséről (vagyis megpróbálhatja a közmédia pártközpont alá rendelése után még tovább torzítani a nyilvánosságot), valamint a Fidesz-alapú (sokaknál még inkább Orbán-alapú) politikai identitás, melynek tömeges elterjesztésében valóban eredményes volt, bár ennek az eredménynek a politikai közösség látta a kárát. Kormányzati teljesítménye ugyanis még elődeiét is alulmúlja, noha a kétharmad egykori hívei úgy látták, hogy a korlátlan felhatalmazás és szinte korlátlan belső mozgástér "a dolgok rendbetételéhez" szükséges feltétlenül. Az a kérdés, hogy az ellenzék gyengesége és fentiek elegendőek lesznek-e mindenfajta értékelhető eredmény nélkül is az újraválasztásukhoz és hogy meddig fenntartható egy olyan politikai erőtér, amelynek minden számottevő szereplője (legkivált a "régi motorosok") iránt mélységes és egyre mélyülő bizalmatlanságot éreznek a választópolgárok. Ha hosszú távon nem fenntartható, mikor és hogyan alakulhat át?

Rényi P.D. (Magyar Narancs) 2012.05.31. 20:46:54

Alapvetően nem értek egyet a poszt mondanivalójával, mert szerintem nem az oligarcha tematika okozhatja a Fidesz népszerűségének visszaesését. Viszont ezzel kapcsolatban érdemes talán elidőzni egy kérdés felett, amit ritkábban feszegetünk.

Engem meglepett, hogy az oligarcha téma ennyire a közbeszéd fontos témája lett az elmúlt bő fél évben, mert úgy láttam, hogy nem a plágiumbotrány, hanem ez az igazi "értelmiségi belügy". Ezalatt azt értem, hogy az állampolgárok egyfelől hozzászoktak a politikai korrupcióhoz, másfelől kezdettől fogva nyilvánvaló, hogy a Fidesz-kormányzás alatt nem látunk majd nokiás dobozokat, Hagyó Miklóshoz hasonló kiskirályok garázdálkodásait, Wieszt Gyula-féle zacskóba csomagolt húszezreseket és ehhez hasonló korrupciós látványkonyhát. Továbbá: sok állampolgár szép lassan leépítette illúzióit és sok mindent hajlandó is lenne lenyelni, ha azt látja, hogy legalább a nagy rendszerek alakítgatása az ő érdekében történik. A kétharmados parlamenti többségnek köszönhetően viszont a politikai korrupció intézményesült, többnyire - bármily fájó is - jogszerűen zajlik. Ennek nyilvánvaló elemeit listába szedve a ténytár szépen dokumentálta is. tenytar.blog.hu/2012/02/02/lex_baratok_es_ellensegek A sajtó pedig ugyan folyamatosan követi az eseményeket, de meggyőződésem, hogy a folyamatok csak a politikát közelről követők számára válnak nyilvánvalóvá, s az állampolgárok többségénél nem ez veri ki a biztosítékot.

Az oligarcházásból azért lett országos politikai téma, mert ez az egyetlen problémakör, ami a jelek szerint túlnőtt a kormány vezetőjén is, aki ezen a téren maga sem tudja befolyásolni az eseményeket. Nem kell sok fideszes képviselővel beszélgetni ahhoz, hogy tisztán lássuk: a Közbeszerzési Tanács, a Vidékfejlesztési Minisztérium és a Fejlesztési Minisztérium belső ügyeinek alakításába Simicska Lajosnak (és rajta keresztül) Nyerges Zsoltnak nagyobb beleszólása van, mint a miniszterelnöknek. Ez persze nem valódi hatalmi harc: a jelek szerint ugyanis a miniszterelnök nem is próbál konfrontálódni a pénzemberekkel, egyszerűen rájuk hagyja ezeket a területeket. Hiába van terítéken a kérdés hónapok óta, a Közgép azóta is rendületlenül söpri be a sok milliárdos megrendeléseket. Hiába volt már terítéken a kérdés, Nyerges Zsolt öccsét csak kinevezték Németh Lászlóné tanácsadójának. A miniszterelnök a parlamentben annyira kínosan mellébeszélt, amikor erről kérdezték, hogy még fideszes képviselők is lesütötték a szemeiket. A jobboldali sajtó lapít. Orbán pedig kénytelen elviselni ennek politikai következményeit, mert nem tehet mást - legalábbis úgy fest, vagy nem tud, nem akar, esetleg nem is mer nyomást gyakorolni irányukba. És ez az igazi state capture, amikor az üzleti csoportok befolyása túlnő a politikán, mert a centralizált gazdasági hatalom igen könnyen felhasználható a politikai aktorok ellen. Egyelőre ez az egyensúly nem bomlott meg, de a jelek szerint ez inkább Orbán türelmének köszönhető. Mert ha egyszer elfajulna a helyzet - bár elismerem, ez csak gondolatkísérlet - jelentősége lehet akár annak is, hogy a Magyar Nemzet és a HírTV nem Orbán Viktor, hanem Simicska Lajos érdekeltségébe tartozik. A politikai aktorok mindig behelyettesíthetőek lesznek, a gazdasági hátország nem.

Lehet, sosem fogjuk megtudni, hogy létezik-e, s ha igen, milyen hierarchikus viszony áll fenn a miniszterelnök és a fő oligarcha között. De abból amit tudunk, inkább az látszik körvonalazódni, hogy ha szerepeket kell osztani, akkor inkább Viktor a befőtt és Lajos a nagymama.

Madár István 2012.06.01. 00:18:46

Nem értek a választói lélektanhoz, de szerintem nincs egyetlen ok. Több olyan tényező együttes hatását sejtem benne, ami megváltoztatta a kormánypártokról alkotott képet.

Egyrészt szerintem az oligarcházás, Ángyán József-ügy miatt a Fidesz elveszíthette a választók egy részénél azt az "ártatlan" imidzsét, hogy "a szocialistáknál azért még mindig jobbak".

Másrészt a Magyari Péter-féle motívumot is erősnek érzem. Lehettek olyan szavazók, akiknek a Széll Kálmán 2.0-val esett le, hogy a gazdaságpolitika hibái az ő pénztárcájukat érinti, ráadásul ki tudja, még hányszor és mennyire.

Mindehhez hozzájöhetett, hogy az év elején a bérkompenzációval nominálisan szinten tartott jövedelmeknél jelentkezett a "pénzillúzió", de aztán a magas infláció reáljövedelmet apasztó hatását csak észrevették a pénztárcán.

Persze ezek csak találgatások, meg egy közvéleménykutatási eredményből nem is érdemes még nagyon spekulálni.

NagyLevin 2012.06.01. 11:45:19

Órákkal azután, hogy a mérés napvilágot látott, mindenkinek megvolt a saját hipotézise, legfőképpen arról, mi nem érdekli az embereket. Az embereket alapjában véve:

1. Nem érdeklik az oligarchák, mert túl bonyolult a döntési mechanizmus, amelyen keresztül a pénzükhöz jutnak, ahogy Dani írja, nincsenek "zacskóba csomagolt húszezresek" a Hír Tv kamerája előtt, vagyis legalább két gondolati lépést igényelne az összefüggések áttekintése.

2. Az embereket nem érdekli a múlt rendbetétele, az ügynökügy sem, ahogy Tamás mondta nemrég, az LMP-sek bután felkapták az SZDSZ hátrahagyott bunkósbotját és hát nyilván az ő sorsukra is jutnak majd. Hogy is érdekelné az embereket a múlt, amikor - hogy mást nem mondjunk - nem lehet megenni?

3. Az embereket egyszerű lelkük tán legnagyobb értője, Habony Árpád szerint nem érdekli a plágiumbotrány, hiszen képtelenek felfogni, micsoda a tudomány, pláne a tudományos eredmény, a magas tudománynál egyszerűbb dolgok felfogására sem képesek, hogyan várhatnánk el tőlük, hogy megértsék, más dolgozatát eltulajdonítani illetlenség, ilyesmiket csak a jobb körökben, késsel villával étkező, civilizált lények között tartanak számon.

4. Az embereket el sem lehet mondani, hogy mennyire nem érdeklik alkotmányos jogaik, finomabb dolgok azok annál, talán tényleg nem is valóak az ő koszos kezükbe.

5. Az embereket a DeDi elemzése szerint az sem érdekli, ha közvetve terhelik rájuk a sarcokat azok, akikre Matolcsyék kimérik őket, mert csak akkor esne le nekik, miről van szó, ha Orbán Viktor személyesen csengetne be hozzájuk, majd csapná bejutása után bal hóna alá a kissámlit, jobb hóna alá a Junoszty TV-t, amelyen épp megy a valóságsó, esetleg a nagyobb nyomaték kedvéért bele is kortyolna távozás előtt apu hideg sörébe. Akkor, mondjuk, valószínűleg haragudnának rá az emberek. De hogy most mi lehet a bajuk, az rejtély.





Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
  • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
  • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
  • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
  • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
  • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
  • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
  • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása