Véleményvezér

vv

Cusi nem tudta elintézni

2010.04.07. I 50 komment I Címkék: jog mszp zuschlag korrupcio

Zuschlag nem értette, hogy egy büntetőügyben mások a szabályok, mint a politikában. Ő úgy viselkedett, ahogy a politikában kell: a legkényesebb témákban egyszerűen megtagadta a vallomást. Ez elég buta taktika, amikor minden bizonyíték ellene szól.

(Fotó: szegedma.hu)

Ennyit emberölésért szoktak adni.” Közmegegyezés, hogy Zuschlag János 8 és fél év elsőfokú börtönbüntetése spártai szigorúságú ítélet. Egyesek a példastatuálást, mások az igazságszolgáltatás „elfideszesedését” látják benne.

A valóságban azonban az ítélet nem is a 75 millió forint lenyúlásának szólt, hanem annak, amit Zuschlag utána csinált.

„Nem lesz baj”

Az eljárás során kiderült, Zuschlag a kezdettől fogva pontosan tudta, hogy nyomoznak utána. Azt is tudta, miért. Mégsem félt. „Én a rendőrséget tudom fogni” – mondta az egyik lehallgatott telefonbeszélgetésen.

Zuschlag azt is tudta különben, hogy lehallgatják. Hiába, megvoltak a kapcsolatai. Környezetét azzal nyugtatgatta, hogy a rendőrségtől nem kell félni. Majd ő elintézi.

Még letartóztatása után is meg volt róla győződve, hogy ez csak politikai támadás: „levadászta a Fidesz”. A helyzetet is ennek megfelelően kezelte. Nem tett vallomást, sőt eleinte saját ügyvédjének sem mondott semmit.

Úgy gondolta, ezt az ügyet „másképp” kell elintézni. Üzengetett mindenkinek, megpróbált minél magasabb szinten kompromittálni politikusokat. Azt hitte például, hogy ha belekeveri Szijjártót, akkor vége lesz az egésznek.

Nem jött be.

Aztán Zuschlag látta, hogy mindenki a 75 millión „rugózik”. Úgy gondolta, ha ezt elrendezi, az egész ügy is elül majd. Átutaltatott hát 50 milliót.

Zuschlagról talán ez árul el legtöbbet. Még ekkor sem értette, hogy ez nem olyan ügy, ahol így lehetne rendezni a számlát. Egy büntetőeljárásban nem lehet „csak úgy” beutalni 50 milliót: el kell tudni számolni minden fillérről.

Márpedig a pénz eredete kérdéses volt. Zuschlag még nagyobb bajba keverte magát.

Más szabályok

Zuschlag az egész eljárás alatt nem akarta megérteni, hogy egy büntetőügyben mások a szabályok, mint a politikában. Ahogy a bíró az ítéletben is kiemelte, Zuschlag nem volt együttműködő. Vallomásában is csak azt erősítette meg, amiről úgy gondolta, hogy azt már nem érdemes tagadni. A legkényesebb témákban pedig egyszerűen megtagadta a vallomást. Pont úgy viselkedett, ahogy azt a politikában kell.

Viszont egy olyan perben, ahol minden bizonyíték ellene szólt, ez elég buta taktikának bizonyult.

 

Ábra: Ismertebb sikkasztásos bűncselekmények elmúlt években született első fokú ítéletiben az elsőrendű vádlottakra kiszabott börtönbüntetések. Vellai Györgyikére megismételt másodfokon szabtak ki 6 évet.

 

Nyolc és fél évet már valóban gyilkosoknak szoktak adni. Nyilvánvaló, hogy egy ilyen büntetést nem is a 75 milliós csalás indokol, hiszen milliárdos sikkasztást is meg lehet úszni kevesebbel.

Nem is ezt látta benne a bíróság. Hanem egy elkövetőt, aki a törvények fölé helyezi magát és még a bíróságot sem veszi komolyan. Ezt látta olyan veszélyesnek a bíró, hogy szükségesnek látott egy példás büntetést kiszabni

Mások, akik nem akartak politikát játszani a büntetőeljárásban, sokkal jobban jártak. A másodrendű vádlott például olyan szépen “énekelt”, hogy a bíró egyenesen megdícsérte kiváló memóriájáért. Ő csak két évet kapott.

online surveys

Mit hitt Zuschlag?

Zuschlag valószínűleg végig azt várta, hogy az utolsó pillanatban valaki majd “leszól” a bíróságra és megmenti. Számára az volt a természetes, hogy a dolgok így működnek.

Esete nemcsak egy fiatalember, hanem egy egész politikai osztály tragédiája. Azé, mely azt hirdette, hogy ebben az országban minden politika. Minden elintézhető, irányítható politikával, minden döntés valójában politikai döntés.

A múlt hétfői ítélet egy reménysugár azok számára, akik hisznek még abban, hogy ez nem így van.
 

>> ÜGYNÖKLISTA: BAJNAI TÉNYLEG BEVÁLLALJA?

>> KUNCZE GÁBOR KEVERI

>> korábbi írások

Írások a témában:
Nyolc évet a nyolc évért (Dobray/Mandiner)
Túl későn, túl durván (Ceglédi Zoltán/Hírszerző)
Nyolc és fél (Torkos Matild/MNO)

 

 

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Platon 2010.04.07. 11:25:13

Hm.

A bíróságnak nem az a dolga hogy példát statuáljon. Az adott vádlotti cselekményekről kell ítéletet mondania, nem pedig a politikai kultúráról

A vádlott együtt nem működése, vagy hogy nem veszi komolyan a bíróságot, az pedig nem értékelhető súlyosító körülményként.

Mondjuk érdekes lenne, hogy mi szerepel az ítélet indoklásában, mert anélkül csak találgatás.

Szerintem.

Valahol Máshol (lemondott Dr. Prof.) 2010.04.07. 11:27:01

Cusi nem tudta elintézni, ellenben Polt Péter elintézte. A három cigó akik egy olajradiátorért (?) agyonverte az öregembert kapott 4 és fél évet. Ebből előzetesben másfelet már leültek, a maradék háromból mondjuk másfelet leülnek, 2011 őszre már szabadok mint a madár. Cusi bűnös, el kellett itélni, node 75 millió forint sikkasztás, amiből több mint 50 megkerült kétszer annyit ér, mint egy cigány aljas gyilkossága? Ismét remek mércét állított fel a magyar igazságszolgáltatás. Köszönjük.

kamasuka 2010.04.07. 11:33:42

Nem mentette meg senki. Vagyis, várható, hogy aki besározódik, az köpni fog, vagy alkut kötni, mint azt már páran meg is tették más ügyekben. Hajrá! :D

kamasuka 2010.04.07. 11:35:05

@Platon:
A hírek szerint négy órán át indokolta a bíró. :)

kamasuka 2010.04.07. 11:38:20

@Valahol Máshol:
Ebben a formában igazad van, de akkor most mi is van?

Adhattak volna a cigányoknak többet is ...

vagy

... kaphatott volna Zusi kevesebbet is, mert másért már adtak kevesebbet is?

Szerintem mindkettőért mehetett volna a max., de egyikért sem ment. Az egyiknél ez túl kevésnek tűnik, a másiknál meg túl soknak, de csak azért, mert az egyiknél túl kevésnek tűnt.

stratez 2010.04.07. 11:45:26

@Platon: A nem együttműködés bizony súlyosbító körülmény, másképpen szólva, nincs enyhítő körülmény, legalább néha elolvashatnál egy-egy bűnügyi tudósítást, ha már véleményt nyilvánítasz. A példastatuálásról pedig legfeljebb ahhoz képest lehet szó, ami a Princz-ügyben történt. Ott inkább statuáltak példát, csak rosszat...

stratez 2010.04.07. 11:57:07

@Valahol Máshol:
Ja csak ebből nem az következik, hogy a Cusié a súlyos ítélet, hanem az, hogy a cigóké enyhe, hogy ne mondjam, vérlázítóan...

yafet 2010.04.07. 11:59:38

Ha valaki gyermek-, és ifjúsági szervezetek nevében csal pénzt, megfosztva a kis lurkókat a gondtalan üdüléstől, kirándulástól az szerintem van olyan undorító mintha egyik cigány leszúrja a másikat egy parázs kocsmai vita hevében.

Azt kéne megkapirgálni, hogy a gyilkosokat miért engedik ki olyan hamar, és nem azt, hogy Cusinak milyen rossz lesz a fingófán...

Hány árva gyereket lehetne beiskolázni, étkeztetni, öltöztetni 75.000.000 Ft-ból? Nagyon sokat!

órarugógerincű felpattanó 2010.04.07. 12:02:50

@yafet: És ez csak annyi, amennyi kiderült.

phaidros 2010.04.07. 12:02:51

@Valahol Máshol: Polt Péter, persze...

www.mklu.hu/cgi-bin/index.pl?lang=hu

A mostani legfőbb ügyészt már a eftásak választották. Sajnos olyanannyira buták és ügyetlenek voltak szegények, hogy egy csontfideszes legfőbb ügyészre futotta csak nekik. :)

Hülye ballibák, jöttök állandóan ezzel a fideszes ügyészség dumával.

phaidros 2010.04.07. 12:04:24

@stratez: ha jól emlékszem a fiatal koruk miatt. :( Bár, mintha szó lett volna az idős tehetetlen emberekkel szemben elkövetett bűnök súlyosabban megítéléséről az MSZP részéről, nem tudom, ebből lett-e valami. Ha igen, ezért kaptak egyáltalán büntetést. :)

Platon 2010.04.07. 12:05:54

@stratez:

:)

Nem akarlak megbántani, de láthatóan nem vagy túl tájékozott témában, ami nem baj, de akkor meg kár ilyen markáns véleményt (csacsiságot) megfogalmazni. Egyébként lehet hogy több bűnügyi tudósítást kéne olvasnom, bár a jogi karon valószínűleg mélyebbre ható ismereteket szereztem mint ami azokból összeszedhető :)

karlmax 2010.04.07. 12:10:22

Szerintem sem amiatt kellene példát statuálni, hogy nem megfelelően viselkedett a bíróságon. Akkor majd egy tömeggyilkos ha bájos és együttműködő lesz, akkor megússza egy figyelmeztetéssel? Ettől függetlenül megérdemelt büntetés ment, csak a különböző ügyek büntetései között túl nagy vagy túl kicsi a különbség. Arra gondolok, hogy van amikor milliárdokért, vagy emberölésért sem adnak jóval többet.

__radar 2010.04.07. 12:15:40

Zuschlag valószínűleg végig azt várta, hogy az utolsó pillanatban valaki majd “leszól” a bíróságra és megmenti.

Ket es fel ev elozetes utan? Tudod te mi az? Nem hitt o mar semmit... Nem mintha kulonosebben sajnalnam erte.

Platon 2010.04.07. 12:19:16

@__radar:

Valóban.

Szégyen hogy milyen körülmények között tartják az előzeteseket.

bandeirante 2010.04.07. 12:23:27

@Platon: Lehet az is a bíróság dolga, hogy példát statuáljon. A jog nem tiltja.
Amikor azt a rendőrt ítélték el, aki a rendőrtársait dobálta meg, akkor is azzal indokolták, hogy példát akarnak statuálni. Ilyen funkciója is lehet a büntetésnek, a társadalomra való veszélyességre hivatkozva.

karlmax 2010.04.07. 12:25:13

Egyébként ha felvetődött a cigány kérdés, hogy ők biztos nem kaptak volna ennyit, akkor csak egy gondolat ehhez. Kíváncsi vagyok a Cozma gyilkosság elkövetői majd hány évet kapnak.

Deneware. 2010.04.07. 12:28:01

Politikusként, bűnszervezetben lopott a közpénzből. Nem !?!?! Ezért max. 12(!) év jár. Örüljön hogy csak 8 és felet kapott... Megérdemli.

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2010.04.07. 12:29:23

"A valóságban azonban az ítélet nem is a 75 millió forint lenyúlásának szólt, hanem annak, amit Zuschlag utána csinált."

nem, az ítélet a Fidesznek és az MSZP-nek szólt. csakhogy amíg a Fidesznek azt mondta, hogy "látod, főnök? bennem megbízhatsz!", addig a szociknak azt, hogy "ez még csak a kezdet!".

Samott 2010.04.07. 12:30:25

En a szerzovel ellentetben egyaltalan nem vagyok bizakodo, Zuschlag elitelese orvendetes, de azt latni kell, hogy egy mar a partjaban is bukott szocialista politikus elitelese a fidesz hatalomatvetel hajnalan nem kulonosebb hostett. Az uj kormany alatt megleckeztethetnek meg nehany szocikozeli embert, az se lesz kulonosebben dicsoseges huzas. Akkor lenne ok a remenyre, ha a fideszes ugyeket (mert ilyenek is voltak es minden bizonnyal vannak es lesznek) is hasonlo szigorusaggal kezelnek. Majd ha a fidesz uralom alatt, vezeto fideszes arcokat itelnek el hasonloan... na akkor lehet olyasmit leirni hogy "remenysugar". De gyanitom ilyesmi nem fog megtortenni. Es persze az igazan nagy ugyekben (M6, Savoly, Paty) kozosen megy a kussolas. Na ez az igazan elkeserito.

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2010.04.07. 12:30:26

@Deneware.: "Politikusként, bűnszervezetben lopott a közpénzből. Nem !?!?! Ezért max. 12(!) év jár. Örüljön hogy csak 8 és felet kapott... Megérdemli."

Simicskánál kiegyeznék egy tényleges életfogytban. és te?

F. A. Hayek 2010.04.07. 12:36:57

@Platon: Tévedés.

A Büntető Törvénykönyvről szóló 1978. évi. IV. tv. 37. § "A büntetés a bűncselekmény elkövetése miatt a törvényben meghatározott joghátrány. A büntetés célja a társadalom védelme érdekében annak megelőzése, hogy akár az elkövető, akár más bűncselekményt kövessen el."

Tehát igen, a bíróságnak törvény által előírt feladata - legalábbis részben - hogy "példát statuáljon", elrettentsen mást hasonló bűncselekmények elkövetésétől.

"A vádlott együtt nem működése, vagy hogy nem veszi komolyan a bíróságot, az pedig nem értékelhető súlyosító körülményként." - Ez is tévedés.

A bűncselekmény felderítésének megakadályozására való törekvés, a megbánás hiánya, a saját elkövetett cselekményeivel kapcsolatban tanúsított cinizmus mind-mind súlyosító körülmények.

sanyix 2010.04.07. 12:38:39

jogos büntetés, kár hogy a nagyhalak nem kapnak semmit (pl igazmondó ferenc), akik tuti hogy vastagon ugyanúgy benne voltak.
buta zusi, hagyó style-ban kellett volna csinálni. átírni a vagyonod a családra, majd elhagyni az országot.

(tényleg miért hagyhatja el az országot olyan aki ellen nyomoznak?)

is 2010.04.07. 12:45:10

szerecsenmosdatás. az, hogy Szíjjártót 'nem sikerült belekeverni', azt rendes magyarul úgy mondják, hogy Zuschlaggal vitették el a balhét, ők meg, ugyanolyan bűnösök, röhögnek, sőt még hatalomra is kerülnek.

nemcsak a cigók kaptak keveset, hanem akkor Szíjjártónak is kijárna a 8,5 év. a büntetés itt a bűnszövetkezet miatt ilyen súlyos, nem a csalás ténye miatt. aki azt mondja, hogy ez a bűnszövetkezet, és erre lett ez a jogszabály kitalálva, az vagy még magának is hazudik, vagy nem érti az egészet. itt simán joggal való visszaélés történt az ügyészség és bíróság részéről.

@stratez: te tényleg direkt csinálsz magadból hülyét. a magyar jogban, meg mindenütt _nem_ kötelezhető senki saját magára terhelő vallomást tenni. a vallomás megtagadása _nem_ súlyosbító körülmény. a csalás esetén a kár megtérítése enyhítő körülmény.

is 2010.04.07. 12:48:07

@F. A. Hayek: "A bűncselekmény felderítésének megakadályozására való törekvés, a megbánás hiánya, a saját elkövetett cselekményeivel kapcsolatban tanúsított cinizmus mind-mind súlyosító körülmények. "

igen, csak ezek közül egyik sem áll fenn, és egyik sem az, amire stratez hivatkozik. explicite mondta, hogy megbánta, semmilyen cinizmust nem tanúsított a bírósággal szemben, és nem tudok róla, hogy a felderítést meg akarta volna akadályozni, ezt az előzetes miatt nem is tehette meg. mellébeszélsz.

papamaci1 2010.04.07. 12:49:27

Gyilkosságért (ha nem jogos védelem és nem véletlen baleset) , valódi gyilkosságért a humánus ítélet a húsz év. És az nagyon humánus....

órarugógerincű felpattanó 2010.04.07. 12:50:05

@is: De másokra tehetett volna, és az enyhíthette volna a büntetését.

lesek mint a vett malac 2010.04.07. 12:50:35

Jegenye fák nem nőnek az égig.

Ideje volt odacsapni, ebből tanul a többi is. Hagyó elvtárs is menekül már, de hiába. Majd megtanulják, hogy a kommunista pártnál lopni erény, de jajj a lebukottaknak.
Ilyen csak egy züllött pártnál történhet, ahol házon belül is vájják egymás szemét a varjak.

Muad\\\'Dib 2010.04.07. 12:53:09

Ó, nem tudom, miért van meglepődve. Hiszen elég végigolvasni a pártja névsorát. Megnézni milyen családban szocializálódtak, kik is ők. Pontosan sejthette, hogy akiknél mindig is divat volt egymás kivégzése, lesittelése, ha már eltakarítottak mindenki mást az útból, érte sem fognak kiállni.

Senkifia 2010.04.07. 12:53:36

@Platon: az együttműködés enyhítő körülmény,méghozzá eléggé. Akkor a nemegyüttműködés semleges,az ítéletet illetően? szerintem nem. A precedensteremtés sem ismeretlen fogalom a jogban. Mikor egyszercsak úgy gondolja a bíró,hogy akkor példát statuál,és természetesen a jog keretei között mozogva, pofánb.ssza a törvény legsúlyosabb szigorával a delikvenst.
ha azt meg lehet magyarázni,hogy kozákrajmund aktívan bokszoló 17éves, előre kitervelten, úgy megveri az osztálytársát,hogy az pár óra múlva már belehalt a verésbe,magyarul:agyonveri, és kap érte másfél évet,felfüggesztve,és ezt meg lehet jogilag indokolni,akkor hadd ne az legyen a nagy gondunk,hogy zuschlag miért kapott nyolc és felet 70millióért,úgy,hogy ők kéne mutassák az erkölcsi normákat a prolinép gyermekeinek. Ugye de furán hangzik? mikor azt nézed,hogy az erzsébetvárosi ballibek szinte mind vagy előzetesben,vagy szökésben vannak. Apropó példamutatás... és ezek olyan emberek,akiknek nem kell a holnapi kenyér árán gondolkodniuk. Ezért igenis legyen súlyosbító körülmény a nemegyüttműködés. Sőt,politikusnak,alanyi jogon,minden büntetésnek a duplájával kezdeném.azután lehet beszélgetni,hogy együttműködött vagy sem.

jozicsenko 2010.04.07. 12:57:59

@papamaci1: a korábban említett 17 éves "srác" úgy megverte az osztálytársát, hogy a szerencsétlen belehalt

vagyis megölte: lehet csavarni, meg mosdatni, de attól a halott nem áll talpra

de a gyilkosa kisétált: ha bárki csodálkozik majd, hogy a jobbik mért ér el többet vasárnap, mint az mszp, gondoljon mindkét esetre...

Valahol Máshol (lemondott Dr. Prof.) 2010.04.07. 12:59:01

@phaidros: Polt Péter a Legfőbb Ügyészség Büntetőbírósági Ügyek Főosztályának élén áll. Keress egy ügyészségen dolgozó ismerőst (nekem van) és kérdezd meg, hogy mekkora ráhatása lehet ebből a pozícióból a dolgokra. Senki sem mondta, hogy csak a legfőbb ügyész lehet a tutifigura a mai magyar törvényhozásban, úgyhogy az, hogy már nem ő a legfőbb ügyész nem sokat számít jelenlegi pozíciójában. Érdekes, hogy az ügyészek egy évvel a választás előtt szálltak rá a BKV-re, MÁV Informatikára, stb. Miért nem 3 éve, akkor is tudták, hogy megy a mutyi. Jaaa, hogy akkor az öszödi beszéd meg a Gyurcsánytakarodj szította a tüzet, kellett takarékolni valamit mostanra is.

Senkifia 2010.04.07. 12:59:28

@is: aha...csak menet közben telefonálgatott,amiket lehallgattak,hogy ő zsebretesz mindenkit,rendőrt,bírót,stb...
amúgy meg mi a f.szról beszélgetünk? egy suttyó,pofátlan,közpénzsikkasztóról. aki mellesleg az mszp oszlopos(oszt lopós) tagja volt. És mint ilyen, illett volna példamutatóan viszonyulni a büntetőjogi ügyekhez. De persze Magyarországon nem szokás becsületes politikusnak lenni. És az az enyhítő körülmén,yhogy igaz,én is loptam, de Ő IS? A QRVA ÉLETBE...És én vagyok a keményebb szardarab a csatornába,mert a másik hozzám képest fos. Szóval ne járassuk már le magunkat azzal,hogy mentségeket keresünk,meg elmagyarázzuk,hogy jajszegény,mér kapott 8 és felet? ja mert a többiek,gyf,kokó,stb, nem kaptak(még) semmit? hát ezaz. Peche volt. Ő bukott le, és hagyták esni a fejét. Mert ha belemásznak,talán más is utánabukik.
Reméljük,nem fog megállni ezen ügyek kiderítése az ötödhegedűsök 70milliós tételeinél. Miközben az ország ,illetve a köz javai,sokmilliárdért, el lettek kótyavetyélve.

Valahol Máshol (lemondott Dr. Prof.) 2010.04.07. 13:05:34

Nem azzal van bajom, hogy odacsaptak ennek a tolvajnak, megérdemelte, hanem azzal, hogy ez ilyen betömjük a szájukat kirakatper volt. Hol vannak a Fideszes sikkasztók, jaaa olyanok nincsenek, bocs, nemtudtam. Nameg a precedens teremtés, a négy és fél évre elitélt romákkal aztán példát statuáltak, 2011 őszén már bicskázhatnak is a szabad levegőn. Nagy precedens-ítélet tényleg. Szóval szerintem itt a baj. Nem PR-ügyek kellenének, hanem gyilkosnak, gazdasági bűnözőnek egyformán szigorú ítélettel odacsapni. Nem kifogás a gyenge idegállapot, a cigányvagyok, vagy én csak megélhetésből öltem, de ugyanez áll a sikkasztókra is. A Globex-ügyben meg a Baumagban mennyit tüntettek el? Milliárdokat? Mennyit kaptak, 6 évet meg hetet? Cusi kapott 75 millióért nyolc évet. De ugye ez nem PR-per volt.

Blogger Géza 2010.04.07. 13:05:55

@Platon: Dehogynem feladata. Pont hogy leginkább ez a feladata, hogy példát statuáljon és ezzel további bűncselekményeket akadályozzon meg. Amúgy is híresek bíróságaink arról, hogy gyakran még a középértéket sem elérő ítéletet hoznak mert mindig talának valami enyhítő körülményt. Itt nem volt elég ilyen, nagyon helyes. Pedig a vádlott együttműködése, öszinte, feltáró jellegű beismerő vallomása az lett volna.

Senkifia 2010.04.07. 13:07:53

persze egy olyan országban,ahol az egyik miniszterelnök köztudottan pribék volt 56ban, a másik balkézről, komcsi kapcsolatok révén, állami tulajdonból lett milliárdos, a harmadik miatt páran felakasztották magukat,mert saját bevallás szerint"elnézést,nem értettünk hozzá"(a libatenyésztők menedzseléséhez. kész szerencse,hogy az ország vezetésére tökéletesen megfelel), az egyik gazdasági miniszter szinte nyilvánosan mutyizza el a közpénzes pályázatokat a haveri cégéknek,kakaómentes számítógépektől a vizitdíjautomatán keresztül a korházi páncélszekrényig,melyek utólagosan kiderülve, abszolúte fölösleges bevásárlások voltak az állam részéről, a pénzügyminiszter,miniszterségéig,offshore cégekbe menekítette a milliárdforintos adóját, na de aztán megjavult. És mellesleg saját bevallás szerint is adócsalásra tanította a nagyobbacsak cégeket,mint közgazdász,nem is olyan régen. Most meg pénzügyminiszter..... Szóval ilyen vezetői réteg mellett Zuschlag olyan kishal, a maga 70 millájával, aki saját hiszékenységének lett az áldozata. Azt hitte,ő is nagyhal,és van a kezében annyi korrupt haver,hogy majd kimentik a szarból. Tévedett. Nem volt. Se nagyhal, se haver,aki kimentse. Ilyen egyszerű ez.
Tiszta jó,hogy én, te,mi havi 100-200 ezerért,esetleg minimálbérért dolgozunk látástól mikulásig. Itt meg vitatkozunk a szutykok mentségén,hogy neki miért szabad,és szegényt mér csukják le....

Robinzon Kurzor 2010.04.07. 13:11:38

Az ítélet jogossága/igazságossága önmagában nem értékelhető.

Ha Cusi összes főnöke és más pártbéli kollégái is ott ültek volna a vádlottak padján, és ők is kaptak volna ennyit, akkor rendben van a 8 és fél év, mert ezért (inkluzíve az eljárás során mutatott hozzáállásért) ennyi bizony járjon is.

De ha csak neki jár, a többiek (MSZP-sek is, fideszesek is) meg csak röhögnek a markukba (vagy törölgetik a homlokukat), akkor azt mondom, hogy így nem fair.

Ez utóbbi körülmény egy büntetőeljárásban egyfelől, egy szűk jogértelmezéssel, nyilván nem szempont, másfelől ugyanakkor a Be. szerint nem kell bizonyítani a köztudomású tényt.

Márpedig szerintem köztudomású tény, hogy a hatályos pártfinanszírozási szabályok mellett minden párt ilyen megoldásokat alkalmaz.

Szóval összességében én az látom, hogy ha minden jogtalanul felvett fillért kamatostul visszafizetett, akkor a 2-3 év előzetes után elég büntetés lenne számára, hogy soha a büdös életeben ne kerülhessen a közügyek, legfőképpen közpénzek közelébe.

Ezzel a "példás büntetéssel" nem lesz senki elriasztva attól, hogy ilyet csináljon, csak arra lesz motiválva, hogy jó előre biztosítsa be magát.

Amíg a pártfinanszírozás rendszere nem változik meg olyan módon, hogy a pártok és a parlamenti képviselők is trükközés nélkül rendesen meg legyenek fizetve, addig ezek a módszerek működni fognak.
Legfeljebb nem lesznek belőle ügyek, mert akkor a nép kiábrándul a demokráciából, az meg senkinek nem jó.

belekotty 2010.04.07. 13:11:42

Ez a magyar jogszolgáltatás. Prinz gyakorlatilag elsétál, bár 100 milliárdot tapsolt el, Cusi ül olyan 70 milláért, amekkora adócsalásért max felfüggesztettet szoktak kapni.
Ez ám a bírói függetlenség!
A bűnösnek a bűn arányában kellene bűnhődnie és nem a politikai "optikától" függően.
Maffiózók kevesebbet kapnak.
Senki nem sajnálja Cusit, de ilyen arcátlanul példát statuálni, a bíró kénye-kedve szerint! Ez siralmas állapotát mutatja a magyar jog szolgáltatásnak.

belekotty 2010.04.07. 13:13:20

Tocsik és bandája mennyit kapott? Mert az ugye sokkal nagyobb lóvé volt és hasonló ügy.

Blogger Géza 2010.04.07. 13:16:58

@idelle: Kiscsillag, ez nem így működik, hogy te itt ítéletet hozogatsz a karosszékből, Keller Laci még fizetett is a tanúknak, mégse tudott semmiféle bűncselekményt bebizonyítani ezekben az ügyekben. Vádaskodni könnyű...

Blogger Géza 2010.04.07. 13:22:25

@belekotty: Az alapokkal azért tisztában kell lenni. Az nem úgy működik, hogy ha kétszer akkora összegről van szó egy perben, akkor kétszer akkora a várható büntetés.

Alikam 2010.04.07. 13:26:48

Nem hinném. Szerintem Cusi nagyon jól tudja, mi vár rá amikor kijön. Gondolom már elmagyarázták neki.

Mondjuk 5 év múlva szabadul, várni fogja valami nagyon csinos összes egy ciprusi bankszámlán - valószínűleg az elsikkasztott pénzénak a többszöröse - aztán életében nem kell már többet filóznia a megélhetésen.

VME 2010.04.07. 13:40:40

Biztos meg lehet indokolni, miért érdemelt volna kevesebbet, csak minek? Annyira durva törvénysértés nem történt, hogy érdemes lenni elvi alapon védeni.

olajoslajos 2010.04.07. 13:50:29

Nagyon enyhe ítéletnek tartom. A sikaksztott összeget- függetlenül attól hogy megtérítette a nagyobbik részét- minimálbérért dolgoztatnám le vele, elkoboznám a teljes vagyonát és élete végéig eltiltanám a közügyektől. Pontosan úgy bánnék vele ahogy ő bánt az adófizetők által összegürizett "lovettával". Ez a 8,5 év édeskevés...

vitéz Thapóccay néma bárány 2010.04.07. 14:00:25

Addig rendben van, hogy Cusi példás büntetést kapott. Ha következetesen ragaszkodni fog a mindenkori t. bíróság a nagyságrendhez minden hasonló esetben.

Ami nincs rendben, hogy az életellenes cselekmények vádlottjai egy ejnyével megússzák. A Blahán társát agyonverő diák kapott egy évet felfüggesztve, mert szegénykém csak 17 éves, és majd tanul belőle. Aha.

miskagyerek 2010.04.07. 14:05:05

Tegnap a bíró -főleg a Barca javára, de szerintem nem szándékos részrehajlásból- nagyokat hibázott. Lesgólt adott meg, lest ítélt egy Arsenal gólnál ésít. Mondjuk következetesen tévedett, de becsületére mondva a szabálytalanságok megtorlásában konzekvens igyekezett maradni.
Egy másik bíró másképp vezette vona a meccset. Szerintem a Zuschlagot elítélő bíróban is dolgozott az ítélőbírókra jellemző revansvágy, de nem feltételezem (remélem) hogy differenciáltan szigorú lenne a különféle bűnelkövetőkkel szemben. Minden bizonnyal nem kegyelmezett volna a gyilkosoknak sem 15 , vagy életfogytiglan alatt. Egy másik, liberálisabb szemléletű bíró pár év nevetséges felfüggesztettel ajándékozza meg a piásan hajtó rendőrt, aki halomra gázolja a zebrán áthaladó anyát gyerekestül, nagymamástul. Miért az igazságszolgáltatás szigorát kritizáljuk? Miért nem az igazságszolgáltatás gyengeségét. Úgy érzem, az igazságszolgáltatás igenis minden esetben példa statuálása. Elrettentés a szemérmetlen, vagy a lelkiismeretlen társadalmi viselkedésformákkal, tettekkel szemben. Ha nem elég szigorú, semmi esély, hogy komolyan vegyék. Természetesen mindig lesznek, akik a törvény ellen tesznek, de vajon miért is tartják be Európa nyugati felén a sebességkorlátozást még a tökös magyar sofőrök is?

Senkifia 2010.04.07. 15:57:23

@néma bárány: hát ezaz. két pofon+bőrpírért meg 3 év letöltendő... hát ez a magyar jog. és közben siratjuk szegény zuschlágot hogy jajistenem,mér kapott 8és fél évet...tényleg...miért csak ennyit? :9 mert ugye azzal mindenki tisztában van,hogy a 70 milla az minimális kis semmiség.mint ahogy zuschlag is egy senki ahhoz képest,kik, és mennyit nyúltak itt le az elmúlt években... bárcsak kiderülne. lenne nagy meglepetés :D

Platon 2010.04.07. 19:40:12

@F. A. Hayek

Írod:

"A Büntető Törvénykönyvről szóló 1978. évi. IV. tv. 37. § "A büntetés a bűncselekmény elkövetése miatt a törvényben meghatározott joghátrány. A büntetés célja a társadalom védelme érdekében annak megelőzése, hogy akár az elkövető, akár más bűncselekményt kövessen el."

Tehát igen, a bíróságnak törvény által előírt feladata - legalábbis részben - hogy "példát statuáljon", elrettentsen mást hasonló bűncselekmények elkövetésétől. "

Nos ez nagy tévedés. A büntetésnek magának a valóban célja az elrettentetés, azonban a bíró nem szabhat ki súlyosabb büntetést csak azért hogy "példát statuáljon". A jogalkotó hatásköre az egyes cselekmények büntetési tételeinek olyan tán történt megalkotása hogy az elrettentő erővel bírjon. A bíró nem súlyosíthatja az ítéletet csak azért, mert úgy véli hogy a jelen közállapotokban példát kell statuálnia. Az ítélet megalkotásakor csak a terhelti cselekmények, és releváns körülmények vehetőek figyelembe, semmiképpen sem lehet általában vett közmorálért egy emberen leverni a port. Egyetlen körülmény van ami némileg releváns lehet az a hasonló jellegű bűncselekmények gyakorisága. Tekintve hogy hasonló ügyben hány embert (nem) ítélték el az elmúlt években, hát ez sem igazán áll meg. Ez bíróság, itt mindenki ártatlan amíg jogerősen el nem ítélik. Legalábbis ez az elv.

A következő idézet:

"A vádlott együtt nem működése, vagy hogy nem veszi komolyan a bíróságot, az pedig nem értékelhető súlyosító körülményként." - Ez is tévedés.

A bűncselekmény felderítésének megakadályozására való törekvés, a megbánás hiánya, a saját elkövetett cselekményeivel kapcsolatban tanúsított cinizmus mind-mind súlyosító körülmények."

Megint egy súlyos baki. Az együtt nem működés egy passzív cselekmény, a vádlott garantált joga, csak ezért büntetését súlyosbítani nem lehet. Amiről te beszélsz a bűncselekmény felderítésének megakadályozására való törekvés, egy egészen másik téma egy aktív cselekedet. A megbánás pedig enyhítő körülmény, hiánya ilyen eseteknél semmiképpen sem vehető figyelembe súlyosító körülményként.

karlmax 2010.04.08. 09:15:26

Hát ebben az országban már mindent lehet??! :)

Frank Columbo 2010.04.08. 12:41:02

Szerintem az itélet nem túlzott, az a durva hogy gyilkosságért kevesebbet is kiosztottak már, ott a bírót is le kéne csukni. Abban viszont biztos vagyok, hogy ebben a buliban Kurcsány és Szarházy ugyanannyira benne volt mint Cuslág, az, hogy Cuslág nem köpött biztos, hogy nem ingyen volt, vagy meg lett fenyegetve vagy annyi pénzt kap szabadulásakor ami megér neki még 6 évet. Tényleg nemértem, hogy lehet az, hogy Kurcsány mint akkori felelős sportminiszter minden szó nélkül megúszta az esetet, miközben napnál világosabb, hogy tőle folyt ki az állam pénze Cuslághoz.





Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
  • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
  • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
  • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
  • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
  • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
  • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
  • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása