Véleményvezér

vv

Angyalföld: ez a harc lesz a végső

2010.04.19. I 39 komment I Címkék: mszp posztkommunizmus kadar voks10

Az MSZP története az MSZMP hosszúra nyúlt hattyúdala. Az angyalföldi vereség jelentheti a Kádár-rendszer szimbolikus lezárását. (Kép: retronom.hu)

A választás második fordulója előtt a legnagyobb figyelem a XIII. kerületre irányul. Itt található ugyanis az a két választókerület, ahol az MSZP-nek a legnagyobb esélye van arra, hogy a Fideszt megverje.

Azonban az angyalföldi választás tétje ennél sokkal nagyobb. Nemcsak két parlamenti mandátum forog kockán. Hanem maga az MSZP.

De itthon mégis Angyalföldön vagyok

Angyalföld a létező magyar baloldal szíve, egyfajta szakrális hely. Nemcsak azért, mert ez Kádár János örökös választókerülete. Hanem mert szemükben Angyalföld a sikeres szocialista modernizáció szimbóluma.

A század elejének szegénynegyede helyén a szocializmusban gyárak és lakótelepek épültek. A korábban nyomorgó munkástömegek itt szerény, de biztos megélhetéshez, tömegsporthoz és kultúrához jutottak a Kádár-rendszerben. A kerület így vált a szocialisták otthonává: jól ismerték és büszkék voltak rá.

Angyalföldön sosem volt ciki éltetni Kádár Jánost, kiállni a szocializmus “vímányai” mellett vagy nosztalgiázni egy régi pártértekezleti élményen. Ez az az életérzés, amiből az MSZP még az elmúlt húsz évben is könnyen megélt országosan, de főleg ebben a kerületben.

Április 11-én az MSZP bástyái, a volt iparvárosok, Csepel és többi egykori budapesti munkáskerület mind elestek. Ha a párt Angyalföldön is elbukik, az bizonyítja: a kádárizmus életérzésére, emlékeire már nem lehet többé politikai közösséget építeni Magyarországon.

Itt minden emlék múltam hozza felém

A változásnak először is életkori okai vannak: az MSZP törzsszavazói bázisa folyamatosan tűnik el, ahogy a szocializmusban felnőtt generáció idősödik. Minden megnyilvánulásuk egy letűnt kort idéz, amitől a fiatalok idegenkednek. Mára az MSZP-szavazó átlagéletkora 55 év, minden másodikuk nyugdíjas.

A pártok szavazóinak átlagéletkora. Forrás: Medián, 2010. április (origo)

 

A másik ok, hogy maguk az egykori szocialista vidékek, így Angyalföld is rengeteget változott az elmúlt években. A XIII. kerületben a régi gyárak helyén lakóparkok, irodaházak, üzletházak épületek. Angyalföld egyértelműen fejlődött, gazdagodott, és ezzel együtt a lakossága is megváltozott.

Ez minden sikeres MSZP-s polgármester nagy dilemmája. Ugyanis jól látható, hogy ha egy szocialista polgármester kerülete, városa fejlődik, azzal hosszú távon éppen saját politikai bázisa tűnik el. Az ingatlanárak növekedésével, az újépítésű házakkal és a lakosság cserélődésével ugyanis egy olyan választói réteg erősödik meg, mely már jellemzően nem baloldali szavazó.

Itt minden öreg haver nevét tudom

Az MSZP felemelkedésének és bukásának oka ugyanaz: hogy nem tudtak megszabadulni a Kádár-rendszer örökségétől. Az ancien régime szimpatizánsainak megtartása könnyű feladat volt: csak magukat kellett adniuk. A fiatalok tartós megszerzésének azonban ára lett volna, amit egyetlen szocialista vezető sem mert felvállalni.

feedback surveys

Mindig is világos volt, hogy az idő a szocialisták ellen dolgozik. A régi szép emlékekben ugyanis egyre kevesebb szavazó osztozik. Nyilvánvaló, hogy az MSZP-nek van még néhány éve, de már nem mint egy nagy néppárt, hanem mint egy nyugdíjasklub.

Az MSZP elmúlt húsz éves története valójában az MSZMP hosszúra nyúlt hattyúdala. Az MSZP semmit nem tett hozzá a volt állampárt örökségéhez, de abból nem is felejtett el semmit. A szocialisták angyalföldi veresége ezért a Kádár-rendszer szimbolikus lezárást jelentheti.

>> MSZP: EZ OLYAN ROSSZ, MINT 1990

>> KÍVÁNJUK A SAJTÓ SZABADSÁGÁT

>> MSZP: MI LESZEL, HA KICSIK LESZÜNK?

>> korábbi írásaink

Írások a témában:
A mintapolgár - az Index angyalföldi választási blogja
El a kezekkel Szanyitól! (Képviselői Funky)
Juventokrácia vagy Thürmerék útja, nincs más (Mandiner)
Szanyi Tibor és a szavazók (Mandiner)
Újít az MSZP: lemond Lendvai? (Mandiner/NOL)
Szanyi meghazudtolja önmagát (Index)
Szanyi titkos felvételen buzdít átjelentkezések szervezésére (Index)
Bevetik-e az Orbán-nagyágyút Spaller Endre megsegítésére? (Index)
 

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2010.04.19. 00:46:05

nyugodjon békében.

eml 2010.04.19. 01:59:47

Amennyiben Lendvai (és az összes többi vénség) lemondott volna a választás éjszakáján, még lenne az MSZP megújulására esély, de ez az esély minden nappal, amit Lendvai Ildikó pártelnökként tölt, csökken.

ILDIKÓ: NEM KELL MEGVÁRNI A KONGRESSZUST! MÁR HOLNAP IS LE LEHET MONDANI!

Napi szinten fordulnak el az emberek az MSZP-től. Már azok is, akik amúgy Fideszesek, de nem mernek 2/3-ot adni OV és volt szobatársai kezébe.
Már azok az MSZP-sek is akik a 18%-ot összeadták.

Mondjuk a Lendvai lemonással se lehetett volna egy ekkora zakót két hét alatt átszabatni, de lassan már ez egy 4 éves zakó lesz, már az MSZP törzsszavazó Géza bácsi az utca végéből is a Fidesz-Jobbik mellett kampányol.

Ha emiatt a választók tömegesen fordulnak el az MSZP-től, illetve a Fidesz hibázik októberig, akkor a hagyományos baloldali értékeket kereső emberek, akik eddig azt hitték, ezeket az értékeket az MSZP testesíti meg, elkezdhetnek az LMP-re szavazni, amely szerintem viszont nem ezen értékeket akarja képviselni.

MSZP-ben fel kell ismerni, hogy a mutyikorszak véget ért.
A szavazóknak, akik baloldali értéket keresnek, fel kell ismerni, az MSZP talán utoljára 16 éve volt szocialista.
Ma több szocialista értékrendet hirdet a Fidesz a kiszivárgó igéreteiben, illetve a szoci kormányt vegzáló populista nyilatkozataiban, mint az MSZP az elmúlt 8 évben.

dr. Sigmund Fraud 2010.04.19. 09:12:02

Ez így nett baromság. Az csak két körzet, nemhogy szimbolikus jelentősége nincs, még politikai sincs. Már csak azért sincs mert kb 9 millió embernek fogalma sincs, hol van az az Angyalföld és mi folyik ott.

dr. Sigmund Fraud 2010.04.19. 09:14:57

Egyébként meg pont a XIII., Ózd, Miskolc példája mutatja, hogy soha semmi nem végleges, nincs végső harc. Vagy nézd meg Pécset. Az is volt erős jobbos körzet, aztán szoci fellegvár, most megint fideszes.

veny 2010.04.19. 09:46:07

Ott hamis a cikk, hogy jelenleg a Kádári nosztalgiát épp a Fidesz vállalta fel, igaz, a dolog néven nevezése nélkül.

stratez 2010.04.19. 09:51:37

Ezt a kampányukat is teljes egészében a nyugdíjasokra hangszerelték, amivel sikerült felbőszíteni majd a lakosság egészét, még a nyugdíjasok egy részét is.

Lyss 2010.04.19. 09:53:32

Nagyjából hülyeség amit írsz, bár látszólag van értelme. Csakhogy elfelejted, hogy Tóth sokkal több szavazatot kapott egyéniben, mint az MSZP listán. Tehát az ő választókerületében valamelyest érvényes az egyéni jelöltség jellege, míg máshol szinte csak pártszimpátia alapján voksolnak a szavazók egyéniben is. Ettől tehát még nem komcsi fészek Angyalföld. Persze erősebbek, mint másutt, de Tóth Józsefet itt az MSZP-t gyűlölő szavazók is nagyra tartják, mert valós, látható, érezhető teljesítmény van mögötte. Egy szar iparnegyedből lakható, élhető városrészt csinált. Ezt persze lehet vitatni, csak előbb gyere el ide és nézz körül. Lefogadom, ha nem MSZP színekben indult volna, simán bejutott volna az első fordulóban.
Szanyi persze nagyon más tészta, esetében sokkal inkább igaz, amit írsz.
Véleményed persze lehet, de annyira vagy te vezér, mint Semjén Zsolt!

1116001 2010.04.19. 09:55:29

Vicces hogy mindenki nyugdíjas pártnak nevezik az MSZP-t. Mikor a fidesz nagygyűléseken szinte csak időseket látni:)
És a politikája is teljesen baloldali.

is 2010.04.19. 09:56:06

@eml: "Ma több szocialista értékrendet hirdet a Fidesz a kiszivárgó igéreteiben, illetve a szoci kormányt vegzáló populista nyilatkozataiban, mint az MSZP az elmúlt 8 évben. "

Azaz él tovább az MSZMP, most már a FIDESZben. A magyarok még csak véletlenül sem akarják elhagyni Kádár örökét, és valami kapitalizmus-féle felé menni.

is 2010.04.19. 09:59:35

@eml: "Lendvai (és az összes többi vénség) lemondott volna a választás éjszakáján,"

már bejelentették, hogy le fog mondani a választás éjszakáján. az április 25. éjszaka lesz, mert most még folyik a választás. minden kívánságod így teljesüljön.

kpetya 2010.04.19. 10:03:04

bakker ennyire vaknak lenni.

1: viktorka építi az új kárád rendszert, vedd már észre. 1 tömegpárt, 1 nagy bölcs vezér aki megmondja a tutit és szereti szerető népét. a mellé tett dumárkról ne is beszéljek.

2: ha már táblázat, ugyan tedd már melle az iskolázottsági adatokat is. a fityisz szavazóinak 65%nak még érettségie sincs.

eszkep 2010.04.19. 10:10:03

@1116001: "Vicces hogy mindenki nyugdíjas pártnak nevezik az MSZP-t. Mikor a fidesz nagygyűléseken szinte csak időseket látni:)"

Vicces, hogy még minmdig van olyan bohóc, aki azzal kompromittálja magát, hogy meghaudtolja az összes politológiai elemzést... (lásd pl. fenti grafikon, Index-es videoösszállítás a választás éjszakájáról)

sztd 2010.04.19. 10:10:13

Azért az MSZP eltűnését vízionálni kissé még korai. Nem feloszlatták, csak leverték, mint vak a pohatat. Ha most nem újul meg, akkor is évtizednyi ideje van, amíg fokozatosan erodálódik, és az alatt elvben nyugodtan megújulhat.

Az LMP is megkaphatja a baráti tüzet, elég csak a drogliberalizációs és melegházasságot engedélyező nézeteit hangoztatni.

Szerintem az MSZP-nek akkor van kb. vége, ha nyolc év múlva is esélytelen lesz. Nyolc év azonban nagyon hosszú idő.

fourgee 2010.04.19. 10:11:51

@veny: Az összes, "Kádári nosztaligában élő" ismerősöm gyűlöli Orbánt, ezáltal gyűlöli a Fideszt is. Képtelenség velük politikáról beszélgetni, mert minden második mondatuk úgy kezdődik, hogy "Mert amikor az Orbán Viktor..."

Kíváncsi vagyok, hogy sok más Kádári nosztalgiában élő ember vajon szavaz-e a Fideszre.

endre69 2010.04.19. 10:22:31

"Angyalföldi gyereknek születtem,
Szeretem e várost, mert felnevelt,
Itt a gyárakból dől a füst,
A szürkéssárga házak közt...."

Doktor Kotász 2010.04.19. 10:25:57

A Fidesz szavazóinak majd felét a korábbi MSZP szavazók adták. Kíváncsi leszek a reakcióikra, amikor a korábban hangoztatott szíjjártói, mikolai "aranyigazságoknak" mint például a ne a nép fizesse meg, és a hasonló populista szólamoknak gyökeresen ellent mondó behatárolt lehetőségű kormányzásról lejön nekik, hogy vezényszóra nem lesz kolbászból a kerítés.

Mert az elmúlt négy év ellenzékisége az ígérgetésről és a másik hazugnak való beállításáról szólt.

Korábban: Azonnali és radikális adó és járulékcsökkentésre van szükség.
Ma: Fontos az adókat csökkenteni, hogy ezzel serkentsük a gazdaságot, de ez akár több kormánycikluson keresztül elhúzódó munka 4-6 éves vagy akár hosszabb periódusokkal.

Akkor ki a hazug, és kinek lesz a hatalma illegitim?

Doktor Kotász 2010.04.19. 10:29:35

@fourgee: "Kíváncsi vagyok, hogy sok más Kádári nosztalgiában élő ember vajon szavaz-e a Fideszre"

Hát több Kádári nosztalgiás szavazójuk van, mint az MSZP-nek, abban biztos vagyok. Na meg az utolsó négy évben a Fidesz olyan bolsevik szövegeket nyomatott, mintha Marxtól vagy a Lenin összesből idézgették volna...

greybull 2010.04.19. 10:42:58

Angyalföld, alias: Prol Angeles. Fejlődött? Igen? és hol? Én itt lakom 20 éve - szenvedem ezt a sötét proli bandát, aki lakja. Ráadásul a 20.választási körzetben - tóthjózsi körzetében. Sikeres polgármester? - könnyű úgy, hogy tömi a zsebét a kormányzat, mert ez egy kirakat kerület, abszolút érdemtelenül. Nézzétek meg a Szabolcs utca Kórház maradványait - na az a fejlődés - visszafelé. Csináltak néhány szökőkutat - hogy nyáron legyen hol fürdeniük a hajléktalanoknak. Megcsinálták a Reitter Ferenc utcát, középütt kavicsággyal - hadd menjen minél hamarább tönkre az is.
Egyben lehet bízni: a kádár-érából itt maradt sok vén szar szoci-komcsi nyugger szépen lassan, de biztosan kidöglik, és elfogy a szavazótáboruk legkésőbb 2014-re remélhetőleg minimum a felére.
Gyűlölöm őket, ahogy választáskor seregelnek, sunyi vigyorral a pofájukon, hogy hehe, úgyis leszavazunk, mi győzünk, a tóthjózsi lesz a képviselő, akármit is csináltok - a sok baromja, szarul él, azoknak köszönhetően akiket beszavaz, és mégis azokat ajnározza. Rohadjanak meg mind!!!!

fourgee 2010.04.19. 10:49:14

@Doktor Kotász: "Hát több Kádári nosztalgiás szavazójuk van, mint az MSZP-nek, abban biztos vagyok. "

Erről valami forrást szeretnék kérni, mert eddig akárhány Kádári nosztaligással beszélgettem, egytől egyig mindenért Orbánt hibáztatják :))) Talán még a Kennedy gyilkosságot is képesek lennének a nyakába varrni.

"Na meg az utolsó négy évben a Fidesz olyan bolsevik szövegeket nyomatott, mintha Marxtól vagy a Lenin összesből idézgették volna..."

És az internacionálét is ők énekelték, vagy azok a Lendvaiék voltak? :))))

ds9 2010.04.19. 10:56:01

A cikkíró figyelmébe ajánlanám, azt az egyszerű tényt (amely konkrétan cikkének értelmét kérdőjlezi meg), hogy 1990-ben ( a rendszerváltáskor, amikor a Kádár rendszer szimbolikusan és ténylegesen is véget ért) az MSZP nem nyert egyik Angyalföldi körzetben sem, nagyon nem !!!!
Sőt, 1990-94 között a polgármestert sem ők adták.

Aranyos ez a "mit kellene, hogy csináljon az MSZP, mi jobboldaliak majd megmondjuk" attitüd, meg a rendszerváltást és a mostani helyzetet összehasonlítani, de ettől még eléggé mesterkélt lészen a későbbiekben is.
Hiszen a mostani győztes párt már egyszer volt kormányon (tagjai között van aki háromszor is (MSZMP, MDF, Fidesz), tehát már egyszer akkor is megszűnt a Kádár rendszer, tehát akkor már most éppen harmadszor.
Egyébként a szocik most cca. kétszer annyi szavazatot kaptak, mint a rendszerváltáskor ( biztos születtek új nyugdíjasok) , ez pontosan a háromszorosa annak, amit a Fidesz kapott 90-ben és 94-ben, csak hogy a tényeknél maradjunk.

Az Mszp eddig 3 (demokraikus, rendszerváltás utáni) választást nyert a hatból, az utolsó myertes választás után (az ismert opkok miatt) kezdett a népszerűsége csökkeni (a felére) , a Fideszről nem tudjuk, hogy mit csinálna, nem tudjuk, hogy hogyan foigja azt, ugyanis támpontként csak az van, amit az elmúlt négy évben mondtak, az pedig az ellentétje annak, amit az MSZP csinált.
Ezt kellene beváltniuk, ugyanis ezt várja tőlük a "nép" azon része aki rájuk szavazott.
Ami egyébként (Fidesz szavazatok, számszerűen) pontosan 16900 szavazattal több (listán) mint amennyit az MSZP-Szdsz koalíció kapott 2006-ban.

Phxmike 2010.04.19. 11:01:49

ne foglalkozz a karogokkal
szerintem nagyon joa cikk

azon lehet vitatkozni hogy valoban tul van e sulyozva benne angyalfold szerepe vagy sem de azon hogy egy jelenseg keszul vegetrni az orszagban azon szerncsere nem
en orulok neki hogy az a fajta egyszeru es szinte idiotan buta felfogas amit a szocik es szavazoik kepviseltek eltunik

ezert dagonyazunk a mocsarban tarsadalmi es gazdasagi szinten is, kozben minden orszag elhuzott mellettunk mert jol mondtad
" semmit sem felejtettek de semmit sem tanultak..."

en csak annyiban vagyok ellentetes velemenyen hogy nem szivesen vennem ezeknek a vezeto embereknek az eltuneset
lendvai meg a tobbi en nem elegszem meg azzal ha eltunnek
en azt szeretnem ha felelossegre vonnak oket es menne a bortonbe az aki tettei alapjan odavalo...

es igenis hasznaljuk mar azt a kurva hazaarulas tetelt a BTK-bol egyszer.. azert van!

Phxmike 2010.04.19. 11:05:30

@greybull: teljesen megertem a felhaborodasodat...

azt hiszem van meg mashol is ilyen resze az orszagnak

a legrosszabb az amiert en is tudok duhongeni hogy vegletekig butak ezek a sunyi vigyorral gyulo szoci nyuggerek
hiszen ahogy te is mondtad meg ahhoz is hulyek hogy rajojjenek sajat maguk alatt vagjak ujra es ujra a fat rovidebbre es rovidebbre...

de az elmult 50 ev oroksege ez a fajta altalanos nepelbutitas volt azt hiszem
meg jo hogy jott az internet es a mai fiatalok mar okosabbak ennek kosoznhetoen :)

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2010.04.19. 11:10:47

@fourgee:
Kevered a szezont a fazonnal. Én akárhány fidesz szimpatizánssal beszéltem, mind fikázta a kapitalizmus szinte minden elemét, csak az alapján lehet ketté választani őket, hogy egy részük kimondja hogy a Kádár rendszerben jobb volt, a többiek viszont körülírnak egy rendszert ami majdnem teljesen azonos a Kádár rendszerrel, aztán erről mint vágyálmukról beszélnek, csak éppen a Kádár rendszerrel nem azonosítják.

Amúgy azért is hülyeség a cikk, mert az MSZP az egyik leginkább vadkapitalizmust éltető párt, tehát csak az tekint rá mint kádári nosztalgiára, aki elzártan él a világtól.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2010.04.19. 11:12:53

Amúgy pár éve volt egy cikk a Népszabadságban, ahol egy szöveget idézett a cikkíró, amely egyértelműen egy mai jobboldali populista írásnak tűnhetett, utána írta a cikkíró megdöbbentve az olvasót, hogy ez Marx tőkéjéből van idézve, csak néhány szó volt kicserélve a mai szinonimájával.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2010.04.19. 11:16:02

Ja ás még annyit, hogy annak a kommentelőnek van igaza, aki azt írta az országban 9 millió ember nem is ismeri Angyalföldet és a helyi politikáját. Hát például én sem ismerem, nekem az csak egyetlen kerülete Budapestnek, nem több, így ha van is szimbolikus jelentése, azt nem fogom átérezni, ahogy a többi 9 millió ember sem velem együtt. Nem volt nehézipari lakótelep városban lakok, de még azoknak a jelentőségét is jobban átlátom, mint Angyalföldét.

ds9 2010.04.19. 11:24:32

És mi van azokkal a sunyi vigyorral és önelégülten vigyorgó fidesz szavazókkal (*), akik elmentek egy olyan pártra szavazni, amelyik:

- nem volt hajlandó megvitatni a programját senkivel
- a programját nem ismerjük csak azt, amit az elmúlt években hallottunk tőlük, ami csak azt tartalmazza, hogy ők a 180 fokos ellentétét képviselik annak amit a szocik, és mindent visszaadnak, stb, stb., tehát az egész csak egy konkrét messiásvárás, minden alap nélkül.

* alatta azokat a fidesz szavazókat értjük, akik nem azonosak a párt szavazóinak nagy részével, ezek az emberek tökéletesen tudják azt, hogy a Fidesz elmúlt négy (nyolc) éves ténykedésének kevés köze van a valósághoz, tökéletesen tudják, hogy amit a Fidesz az elmúlt években mondott nem megvalósítható (ennyi dolgot egyszerre nem lehet megcsinálni), de őket ez nem érdekli, mert csak a hatalom érdekli őket és tudják, hogy ehhez csak az kell hogy nyerjenek, bármi áron.
És itt van a baj.
És ezek az emberek sokkal veszélyesebbek, mint néhány ezer (panelházban lakó és egyébként csóró !!!) angyalföldi nyugger.

De egyébként bárkit le lehet csukni, hazaárulásért, vagy mert szavazott a Parlamentben valamire, vagy mert csúnyán nézett, vagy mert akadályozta a Fidesz történelmi győzelmét.
Aki nem volt velünk, az ellenünk volt, és pusztuljon.
"Wipe them all, all of them" (Darth Sidious / Palpatine szenátor)
Lesznek itt még bajok a hülyékkel, minden oldalon. .o(

ds3 2010.04.19. 11:26:59

@fourgee: Forráskeresés helyett kicsit gondolkozz önállóan. Az hogy az MSZP az MSZMP utódpátja köztudott, ahogy az is, hogy tele vannak korrupt gazemberekkel (ahogy a többi párt is).
De figyelmedbe ajánlom, hogy miről szólt a Kádár, és elgondolkozhatsz azon, hogy a mely pártok képviselik ma ezeket az "értékeket", és hány, a változásokat támogató igaz magyar ember szavazott rájuk:
- egypártrendszer
- egy párton belüli vaskezű vezér
- nagyvállalatok állami tulajdonban, de megengedjük a maszak kisvállalkozásokat
- mindenkinek legyen munkahelye (dolgozni már nem fontos)
- ingyenes egésszégügy (a szinvonal meg tudjuk milyen)
- ingyenes oktatás (ma már csak annak nincs diplomája, aki lusta iskolába járni - ennyit is ér)
- általános jólét biztosítása a gazdasági helyzettől függetlenül
- a más nézeteket hirdető médiumokat nem tűrjük meg
- és @Phxmike kedvenc tétele: aki mást gondol mint mi, az a nép ellensége (hazaáruló)
...

Yasashi Tanuki 2010.04.19. 11:30:05

"Ha a párt Angyalföldön is elbukik, az bizonyítja: a kádárizmus életérzésére, emlékeire már nem lehet többé politikai közösséget építeni Magyarországon."

Szvsz helyetelen a következtetés. Az MSZP pontosan azért bukott el mert szakított a kádári hagyományokkal először csak módszerkben, amikor elindult a Gyurcsány - SZDSZ féle neoliberális politikával, aztán Gyurcsány elméletben is megtagadta a kádári vonalat. A kádári Magyarországra jellemző paternalista politikát most már a Jobbik és a Fidesz képviseli inkább ezért hozzájuk fordulnak azok az emberek akik munkáshagyományokat kereseik de még nem teljesen szenilisek. Az MSZP-nek még mindig megmaradt a demens réteg akik a választási programot nem követik, hanem permanensen a vörös szín mellé teszik az ikszet legyen az csillag vagy szegfű. Valószínű, hogy most. hogy LMP színekre fazonírozták a cetlijeiket és a szegfű is lekerül a nevük mellől anélkül, hogy más vörös szimbólum követné, ezek a szavazók se találják már Kádár örököseit így otthon maradnak.

Bokortalan Lajtalan · http://facebook.com 2010.04.19. 11:50:06

Miért nincs citromsárga páááááááárt???

blacklord 2010.04.19. 11:57:01

Úgy van. DRIP MSZP (D=Don't), nem vagyunk nagyon hálásak az utóbbi 8 évért.

kvadrillio 2010.04.19. 12:01:59

Tudjuk, hogy a politikánál, a politikusoknál mocskosabb dolog nem létezik.
Kiváncsian várom, hogy csinálják ki Tóth-ot és Szanyit "mindenáron !!!" :O)

Devil 2010.04.19. 12:04:13

Tok jo hogy a jiobboldali bloggerek egy masik Magyarorszagon elnek, amit talan a partkozpont propaganda-tervezoi krealnak meg a kicsi fejukben.

=Daniken= 2010.04.19. 12:13:51

akkor ez most itt egy fideszes blog, ugye?

anélkül, hogy egy percre is azt gondolhatnátok, hogy én balos lennék...megkérdezném, hogyha nem bukik el, mi lesz?

elvonják a költségvetését mint a fővárosnak 98-ban? nekem nincs bajom ezzel a mostani helyzettel, de be lehetne már fejezni az acsarkodást, meg a komcsizást, van mindenhol belőlük elég sajnos, odaát is....
dolgozni kéne, meg munkát teremteni, mondjuk úgy egy milliót legalább, de nem úgy, hogy megszűnik 1,5 millió...pedig nem sajnálom a közig sleppet...

ok? köszi!

csorsza 2010.04.19. 12:21:49

@is: Butaság, hogy nincs itt kapitalizmus-féleség. A Jobbik éppen egy kapitalizmus- és nagytőkeellenes szöveggel kampányol. Akkor most van vagy nincs?

eml 2010.04.19. 12:31:12

@is:
"már bejelentették, hogy le fog mondani a választás éjszakáján. az április 25. éjszaka lesz, mert most még folyik a választás. minden kívánságod így teljesüljön."

Lehet arról lemaradtam. Én úgy tudom, hogy azt nyilatkozta, a választások után lesz küldöttgyűlés/kongresszus, ahol az alapszabály értelmében sor kerülhet tisztújításra is.

Rocky 2010.04.19. 15:40:46

A Fidesz állítása szerint a főváros több kerületében is, ahol lesz második forduló, a szocialisták telefonon hívogatják a választókat, és téves információkat közölnek velük.

György István, a Fidesz-KDNP országgyűlési képviselőjelöltje elmondta: a főváros 14-es számú egyéni választókerületében az MSZP-sek arról tájékoztatják telefonon az embereket, hogy újraszámolták a szavazatokat, és eldőlt a választás, a Fidesz-KDNP-s jelölt nyert, tehát nem lesz második forduló. Vagy azt mondják, hogy ugyan lesz második kör, de a Fidesz-KDNP jelöltje listáról már úgyis bejutott az Országgyűlésbe, ezért támogassák az MSZP indulóját, hogy legyen még egy képviselője a választókerületnek. Szerinte szervezett akcióról van szó.

index.hu/belfold/2010/valasztas/trukkos_telefonkampany_zajlik_pesten/

karlmax 2010.04.19. 18:35:42

"Angyalföld a hely ahonnan elindult a gonosz...." :) :)





Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
  • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
  • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
  • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
  • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
  • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
  • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
  • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása