Véleményvezér

vv

Trianon-törvény: határozott igen!

2010.05.21. I 445 komment I Címkék: trianon nemzet fidesz történelem allam

Ki kell végre mondani: Trianonról, a vészkorszakról és a Kádár-rendszerről csakis egyetlen legitim álláspont lehetséges.

A Fidesz benyújtotta törvényjavaslatát, melynek értelmében "az Országgyűlés június 4-ét, az 1920. évi trianoni békediktátum napját a Nemzeti Összetartozás Napjává nyilvánítja." A rendszerváltozás óta húsz évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy végre helyére kerüljön Magyarországon a Trianon-kérdés. Akárhogy is: örüljünk, hogy végre megtörténik!

A magyar történelemnek vannak olyan sebei, melyeket máig nem sikerült megfelelően begyógyítani. Ilyen Trianon, ilyen a vészkorszak, és ilyen a Kádár-rendszer is. Mindegyik azért különleges, mert máig tart hatásuk, máig befolyásolják a nemzet egy jelentős részének politikai cselekvését. És mindhárom a maga módján forró témának számít - ha valaki megpróbálja bolygatni őket, szélsőséges reakciókra számítson.

Mitől különleges?

Ez az a három kérdés, ami miatt Magyarországon nem igazán lehet politikai értelemben nemzeti egységről beszélni. Ezek a problémakörök ugyanis a politikán messze túlmutatnak, és a nemzet öntudatát alapvetően meghatározzák. És addig, amíg normálisnak tekinthető emberek tömegei alapvető identitásképző kérdésekben gyakran homlokegyenest ellenkező nézeteket vallanak, addig nem lehetséges a sokak által áhított nemzeti egység. 

1990-ben még azt gondolhattuk, hogy a szólásszabadság majd ezeket a problémákat is megoldja. Nem ez történt. A Véleményvezér nem hiszi, hogy intellektuális és morális szempontból minden vélemény egyenlő volna. Különösen nem ezekben a kérdésekben: nem gondoljuk, hogy pusztán azért, mert szembenálló álláspontok vannak, valódi vitáról lenne szó, melynek többféle lehetne a kimenetele. 

Ki kell végre mondani: Trianonról, a vészkorszakról és a Kádár-rendszerről csakis egyetlen legitim álláspont lehetséges.

Trianon legendái

Aki olvasott Trianonnal kapcsolatos szakirodalmat, tudja: nem csupán "magyar legenda" az, hogy az egykori Magyar Királysággal és az Osztrák-Magyar Monarchiával borzasztóan és igazságtalanul elbántak. Ahogy az sem csak legenda, hogy az első világháborút követő időszakban domináló revíziós gondolat (legalábbis a részleges revíziót tekintve) nem csak politikai, hanem morális szempontból is az egyetlen elfogadható álláspont volt.

És nem csupán legenda az sem, hogy Magyarországot és Közép-Európa egészét gyakorlatilag a versailles-i békeszerződés hajtotta később Németország karjaiba.

Kik írják a történelmet?

A nemzet öntudata, önazonossága szempontjából fontos kérdésekben a mindenkori magyar államnak kutyakötelessége, hogy kiálljon az igaz, vagy leginkább igaz válasz mellett. A történelem arra tanít: hazugság azt gondolni, hogy mindenről majd úgyis az idő, meg a történészek döntenek. Se a történészek, se a történelem nem szolgáltat igazságot senkinek. Az igazságért minden nemzetnek magának kell megharcolnia.

És ha az a ritka helyzet áll elő, hogy egy pártnak kétharmados támogatottsága van a magyar parlamentben, nem csak joga, kötelessége is állást foglalni ezekben a kérdésekben.

survey services


Természetesen igaz, hogy nem a parlamentben kell történelemkönyveket írni. Azonban Trianon ügyében mostanra már mindenki ismeri a tényeket, azok értelmezése pedig az egész nemzet öntudata szempontjából alapvető fontosságú. Nem megengedhető,hogy ilyen horderejű kérdésekben néhányak frivol, helyenként nevetséges, ámde annál dogmatikusabban vallott álláspontja tartósan megakadályozza a téma nyugvópontra jutását.

Mindenki nyugodtan adja elő a véleményét, de ez ne tartsa vissza a magyar kormánytöbbséget attól, hogy a kérdésben igenis kimondja, amit ki kell mondani.

Ha tetszett az írás, csatlakozz a Véleményvezér Facebook-oldalához!

2010. évi … törvény a Nemzeti Összetartozás melletti tanúságtételről

Mi, a Magyar Köztársaság Országgyűlésének tagjai, azok, akik hiszünk abban, hogy Isten a történelem ura, s azok, akik a történelem menetét más forrásokból igyekszünk megérteni, hazánkért és a magyar nemzet egészéért, az Alkotmányban rögzített felelősségünk jegyében, a magyarság egyik legnagyobb történelmi tragédiájára, a történelmi Magyarországot szétdaraboló, s a magyar nemzetet több állam fennhatósága alá szorító, 1920. június 4-én aláírt békediktátumra emlékezve, számot vetve e békediktátum által okozott politikai, gazdasági, jogi és lélektani problémák máig tartó megoldatlanságával, egyaránt tiszteletben tartva a magyar nemzet érdekeit és más nemzetek jogát arra, hogy a magyarság számára fontos kérdésekről másként gondolkodjanak, attól a céltól vezettetve, hogy e cselekedettel hozzájárulunk a Kárpát-medencében együtt élő népek és nemzetek kölcsönös megértésen és együttműködésen alapuló békés jövőjéhez, s egyúttal a XX. század tragédiái által szétdarabolt Európa újraegyesítéséhez, a következő törvényt alkotjuk.

1. paragrafus

A Magyar Köztársaság Országgyűlése tisztelettel adózik mindazon emberek, közösségeik és azok vezetői, illetve az ő emlékük előtt, akik 1920. június 4., a magyar nemzet külső hatalmak által előidézett igazságtalan és méltánytalan szétszaggattatása után áldozatvállalásukkal és teljesítményükkel lehetővé tették, hogy e tragédiát követően a magyarság mind szellemi, mind gazdasági értelemben képes volt újra megerősödni, s képes volt túlélni az ezt követő újabb történelmi tragédiákat is. Az Országgyűlés fejet hajt mindazon nők és férfiak, illetve az ő emlékük előtt, akik e küzdelemben az elmúlt kilencven év során magyarságukért hátrányt, sérelmet szenvedtek, külön megemlékezve azokról, akik az életüket kényszerültek áldozni nemzeti önazonosságuk vállalásáért.

2. paragrafus

A Magyar Köztársaság Országgyűlése megállapítja, hogy a trianoni békediktátum által felvetett kérdések történelemből ismert eddigi megoldási kísérletei – mind az idegen hatalmak segítségével végrehajtott újabb határmódosítások, mind a nemzeti önazonosságnak a nemzetköziség ideológiája jegyében történt felszámolására irányuló törekvések – kudarcot vallottak. Ebből kiindulva az Országgyűlés kinyilvánítja, hogy a fenti problémák megoldását csak a nemzetközi jogi szabályok által kijelölt keretek között, demokratikus berendezkedésű, szuverenitásuk birtokában lévő, polgáraik és közösségeik számára gyarapodó jólétet, jogbiztonságot és a gyakorlatban is érvényesülő jogegyenlőséget biztosító, egyenrangú országok kölcsönös tiszteleten alapuló együttműködése eredményezheti, melynek kiindulópontja csak az egyének – a nemzeti önazonosság megválasztását is magában foglaló – szabadsága, s a nemzeti közösségek belső önrendelkezéshez való joga lehet. Az Országgyűlés ugyanakkor elítél minden olyan törekvést, amely az adott állam területén kisebbségben élő nemzetrészek asszimilációjának előidézésére irányul.

3. paragrafus

A Magyar Köztársaság Országgyűlése kinyilvánítja, hogy a több állam fennhatósága alá vetett magyarság minden tagja és közössége része az egységes magyar nemzetnek, melynek államhatárok feletti összetartozása valóság, s egyúttal a magyarok személyes és közösségi önazonosságának meghatározó eleme. Ebből kiindulva az Országgyűlés megerősíti Magyarország elkötelezettségét a magyar nemzet tagjainak és közösségeinek egymással való kapcsolatuk fenntartására és ápolására, és az Európában elfogadott gyakorlatot alapul vevő közösségi autonómia különböző formáira irányuló természetes igényének támogatására.

4. paragrafus

A Magyar Köztársaság Országgyűlése kötelességének tekinti arra inteni a nemzet ma élő tagjait és a jövendő nemzedékeket, hogy a trianoni békediktátum okozta nemzeti tragédiára mindörökké emlékezve, más nemzetek tagjaiban okkal sérelmeket keltő hibáinkat is számon tartva s ezekből okulva, az elmúlt kilencven esztendő küzdelmeiben az összefogás példáiból, a nemzeti megújulás eredményeiből erőt mentve a nemzeti összetartozás erősítésén munkálkodjanak. Ennek érdekében az Országgyűlés június 4-ét, az 1920. évi trianoni békediktátum napját a Nemzeti Összetartozás Napjává nyilvánítja.

5. paragrafus

Jelen törvény 2010. június 4-én lép hatályba.

Indokolás

Az 1920. június 4-én aláírt trianoni békediktátum kitörölhetetlen, máig feldolgozatlan nyomot hagyott Közép-Európai nemzeteinek tudatában, generációk óta a régió történelmének és politikai eseményeinek közvetlen vagy közvetett befolyásolója. Közép-Európa államai és nemzetei a döntés rájuk vonatkozó következményeinek megfelelően eltérő módon viszonyulnak a szerződéshez. Egyes nemzetek önazonosságuk megteremtése és kiteljesítése szempontjából meghatározó és előremutató eseménynek tekintik, ám a magyarság számára Trianon a XX. század legnagyobb tragédiája. A nemzeti emlékezés, a Kárpát-medence népei közös jövőjének elősegítése és az európai értékek érvényesülése azt a feladatot rója ránk, hogy segítsük Trianon döntéseinek megértését és feldolgozását. Ugyanakkor lehetőséget ad arra is, hogy bebizonyítsuk: a nyelvéből és kultúrájából erőt mentő magyarság e történelmi tragédia után képes a nemzeti megújulásra, az előtte álló történelmi feladatok megoldására.

Budapest, 2010. május 19.

Dr. Kövér László Dr. Semjén Zsolt Fidesz – Magyar Polgári Szövetség Kereszténydemokrata Néppárt

>> MIT KEZDJÜNK SZLOVÁKIÁVAL?

>> KETTŐS ÁLLAMPOLGÁRSÁG: NEMZETI, NEM PÁRTÉRDEK

>> A LENGYEL EGY IGAZI NEMZET

>> korábbi írásaink

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

old_field 2010.05.21. 18:45:37

@vtomi1: "túlságosan" jóindulatú vagy : semmi nem kerüli el a figyelmüket, csak hazudnak gátlástalanul...

tölgyes 2010.05.21. 18:58:50

@Cheradenine Zakalwe: -A magyar államiság és a kereszténység véletlenül összekapcsolódik.. lehet, hogy ez nem tűnt fel Önnek.. de a szövegben az is benne van, hogy vannak akik más értékeket vallanak, így Ön sincs kitagadva belőle!!

Közöd??? 2010.05.21. 18:59:09

@Cheradenine Zakalwe: hülyeség, Ady és Petőfi nem szenvedtek antiszemita kórságban, Petőfi nem egyszer fel is emelte a szavát az antiszemitizmus ellen ami az ő korában még csak a magyarországi német kisebbséget fertőzte erősebben meg.

tölgyes 2010.05.21. 19:03:29

@dave1974: Nem a törvény első mondta azt mondja: vannak akik hisznek Istenben és vannak akik nem, de mindannyian azt gondoljuk, hogy Trianon nagy tragédia volt. A mondat tehát egyesít és nem elválasztt.

Bereznay András (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net/ 2010.05.21. 19:04:26

@Cheradenine Zakalwe:

Állítani mindenfélét lehet. Nem igaz amit mondsz. Mellesleg az itt zsidózók gondolják meg, hogy abban a közel 55%-os, magyar többségben ami Trianon előtt a szűkebb országban fönnállt, benne volt kb. 900 000 zsidó is, vagyis kb. 5%.

tölgyes 2010.05.21. 19:05:46

@eml: Még maga Vlagyimir Iljics Lenin is rablóbékének nevezte a párizsi békéket.

fordulo bogyo 2010.05.21. 19:07:12

akik hiszünk abban, hogy Isten a történelem ura: Trianon = Isten akarata?

tölgyes 2010.05.21. 19:08:16

@Bereznay András: Mellesleg a fidesz volt az, amelyik a holocaust emléknapjáról IS döntött! Nagyon helyesen. Sok honfitársunka gyilkoltak meg.

tölgyes 2010.05.21. 19:10:52

@fordulo bogyo: "Hajh, de bűneink miatt/ Gyúlt harag kebledben

tölgyes 2010.05.21. 19:12:24

@the way I feel: Nekem kell egy nap, amikor megemlékezhetek arról, hogy az ország területének 2/3-át és lakóinak felét elcsatolták.

Illés Béla 2010.05.21. 19:13:14

@old_field:
Nemcsak ott.
Én sváb vagyok akárcsak szüleim,nagyszüleim és dédszüleim.
Apai nagyszüleim,miután kitelepítették őket a "kollektív bűnösség elve" nevű agyrém alapján a németekhez ,szó szerint visszaszöktek ide.
Mert ők magyarok voltak,akik egyben német nemzetiségiek és ennek az országnak a részei.
Anyai nagyapám(aki természetesen szintén sváb) pedig orosz fogságba esett,miközben országunkért harcolt.
Ők minden körülmények között magyarnak érezték magukat,még ha otthon svábul is beszéltek,és a sramli zenét szerették is.
Nekik és egyben nekem is ez remekül összefér.
Ez az ország már rengeteget szenvedett,és ennek egyik legfőbb oka Trianon.
Be kell látnunk,hogy e döntés lényege országunk megnyomorítása volt,hogy soha többet ne legyünk konkurenciái senkinek...ez remekül sikerült.
Ahogy a szlovákok kiharcolták hogy legyen országuk,úgy mi hatványozottan megtehetnénk ugyanezt a Trianoni szopatás állandó napirenden tartásával.
Ami a legszomorúbb az egészben az az,hogy nincs nemzeti egység ebben a kérdésben.
A kommunista agymosás remekül működött...sajnos.

tölgyes 2010.05.21. 19:14:23

@Közöd???: Ady is.. híres írása- a Huszadik Században is közölték - Somló Bódog mellett igen tanulságos.

tölgyes 2010.05.21. 19:16:44

@Illés Béla: Csak Sopron városából 6000 svábot telepítettek ki .. és helyükbe csallóközi magyarokat hoztak. k se akartak jönni és a svábok se akartak menni!!!:::(((De ezt egy igazi elvtárs nem érti!

tölgyes 2010.05.21. 19:18:40

@Cheradenine Zakalwe: Ady antiszemita???????????Normális maga??????????? Ha valaki hülye és tájékozatlan az az is marad. Petőfi antiszemita Heine barátja MOndja maga NOOORMÁLIS????

Cheradenine Zakalwe (törölt) 2010.05.21. 19:30:37

@Bereznay András:
Valóban, rosszul emlékeztem egy költeményre, amit Adynak tulajdonítottam. Elnézést.
Petőfi viszont jakobinus volt, erre jött a jobbik párhuzam.

tölgyes 2010.05.21. 19:34:16

@Cheradenine Zakalwe: A jakobinusokról inkább a kommunistákra kéne asszociálnia.. nem véletlenül voltak példaképeik a mozgalomnak:::))

tölgyes 2010.05.21. 19:37:06

@Cheradenine Zakalwe: Nehezen értem, mert sok a hülye. Ady egyébként a Huszadik Század állandó szerzője volt Jászi Oszkár, Somló Bódog barátja.. szóba se jöhet nála az antiszemitizmus... Neki is volt egy zseniális mondta a magyarokról, amelyik persze minden népre igaz:"Ősi nép vagy és jött-ment".. de ezt a népet szerette féltette.. és érte küzdött.

okostojgli (törölt) 2010.05.21. 19:38:19

Piréz vagyok. Leszarom a Nemzeti Összetartozás Napját

A Nép - Te vagy! (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net 2010.05.21. 19:43:14

@tölgyes: @Cheradenine Zakalwe:

Igen és úgy általában helyes nem követni a kommunista gyakorlatot olyanoknak a maguk közé sorolása tekintetében, akik az ellen elhúnyás révén még csak tiltakozni sem tudnak.

moophlander 2010.05.21. 19:49:17

Ha a holocausttagadást büntetni lehet, akkor büntessék a Trianonról másképp gondolkodókat is! :D

A Nép - Te vagy! (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net 2010.05.21. 19:56:38

@moophlander:

Nem, nem! A Trianon megtörténtét tagadást volna logikus akkor már. Persze azt tagadót lehetne mindjárt dilházba is vinni, ami áll a holokauszt megtörténésének tagadására is.

moophlander 2010.05.21. 19:58:26

@A Nép - Te vagy!: Így is lehet fogalmazni....a lényeg ugyanaz!

tölgyes 2010.05.21. 20:09:51

@A Nép - Te vagy!: mégis.. a Jakobinus diktatúrát nem a jobboldal szokta eszményként használni.. még ha erről Marat nem is tehet.

Leroi 2010.05.21. 20:13:12

Kedves ősbölény,

Integer Magyarország egy történelmi tény volt és az nem mentség Trianonra, hogy "a nemzetiségek nem akartak idetartozni"...
A szívesen fogadott bevándorló, fedélhez, pénzhez, vagyonhoz juttatott nemzetiségeknek nem volt joguk ahhoz, hogy elszaporodva végül egy szerencsétlen történelmi pillanatot kihasználva a saját befogadó államuk feldarabolásánál segédkezzenek.
Ehhez sem történelmi sem erkölcsi alapjuk nem volt.
Ezt minden hol és mindekor galád árulásnak nevezték.
Nem kívánom, hogy megérd, de eljöhet az idő, amikor a Nógrád-B.A.Z.-Szabolcs megyékben túlszaporodnak
a kisebbségiek és mondjuk követelni fogják a három megye elszakadását a mai Magyarországtól, csak azért, mert ők lesznek többségben.
Te gondolom, nem ellenkeznél, mert hát "nem akarnak idetartozni", adjuk hát majd meg nekik, amit akarnak...
Nemde?

Leroi 2010.05.21. 20:17:59

És engedjük csak meg végre magunknak, hogy ne fájjon a magyar szívünk a területrablóink szép lelkéért.
Ugyanis qrvára b@sznak ők arra, ahogy a mi lelkünk fáj a veszteségeink miatt.
Ők a 90 éves status quot akarják fenntartani és a mi gyászunkból csináltak örömünnepet.
Semmit nekik.
Tria: Non!

Strici · http://birkanep.blog.hu 2010.05.21. 20:19:05

Ugye, azért az tudjátok, ki ítélte el először hivatalosan a trianoni békeszerződést?

Vlagyimir Iljics Lenin.

Lenin megállapította, hogy az I. világháborút lezáró, imperialista békeszerződések nem mások, mint egy újabb világháború előkészületei.

Strici · http://birkanep.blog.hu 2010.05.21. 20:23:42

Trianonban útonállók, gyilkosok diktálták a békét.” (Lenin)

vtomi1 2010.05.21. 20:33:06

@Strici: pontosan

Erre a "békére" mondta egy francia tábornok,hogy nem béke,hanem fegyverszünet 20 évre.
Milyen igaza lett.

old_field 2010.05.21. 20:34:49

@okostojgli: gyökér vagy... :)
amúgy azt csinálsz ami Iq szintedből adódik, demokrácia van... :) amíg esetleg pofán nem vág valaki, aki unja már az ilyeneket.

vtomi1 2010.05.21. 20:35:09

@Otranto: Jogos a felháborodásod..

De a példád nem jó szerintem,mert sokan örülnénk,ha "a Nógrád-B.A.Z.-Szabolcs megyékben túlszaporodó kisebbségiek" elszakadnának...

Még azt a 3 megyét is beáldoznám :)

flort 2010.05.21. 20:37:51

Valaki (bocs) már írta: Merseburg - Augsburg - Muhi - Mohács - Nagymajtény - Világos - Trianon - Don kanyar - 301-es parcella. Pillanatnyilag ez a magyar történelem vázlata.

Balsors akit régen tép... Nem csoda, hogy Seress Rezső írta a Szomorú vasárnapot.
Há' kell ez nekünk?
Biztos, hogy ez a legfotosabb kérdés?

Off:

www.fn.hu/makro/20100521/forint_jo_pofozobabu_lehet/

Leroi 2010.05.21. 20:37:56

vtomi1

Csak őket.
A megyék nélkül...:)

Strici · http://birkanep.blog.hu 2010.05.21. 20:40:29

Azért milyen jellemző, hogy bármiről is legyen szó, beindul a cigányozás, aztán a zsidózás is. Itthon vagyok.

vtomi1 2010.05.21. 20:42:28

@flort: "Biztos, hogy ez a legfotosabb kérdés?"

Fontos kérdés.

Néhány ismerősöm is ezzel jön,hogy a Trianon emléknap és az állampolgársági tv a legfontosabb?

Senki nem mondta,hogy a legfontosabb. A országgyűlésben lévő 386 képviselő egy része nyilván más ügyekkel is foglalkozik,nem mindenki egy témára van ráállítva...
Az,h ezekkel is foglalkoznak,nem zárja ki,hogy más kérdésekkel is foglalkozzanak:)

Kandabula 2010.05.21. 20:43:31

Ünnepeljük meg, mint a mohácsi vészt, oszt jónapot.

flort 2010.05.21. 20:50:13

@vtomi1: "A országgyűlésben lévő 386 képviselő egy része nyilván más ügyekkel is foglalkozik,nem mindenki egy témára van ráállítva..."

Megengeded, kérlek?

HAhaha...

a 386 képviselő,

jaj istenem, jó estét csináltál nekem, pedig már volt Heti helyzet.

blokkos 2010.05.21. 20:53:50

@old_field:
Mi is unjuk a Ti agymenéseiteker, mégsem akarunk pofán vágni senkit közületek! (Bár megérdemelnétek!)

Strici · http://birkanep.blog.hu 2010.05.21. 20:54:35

@flort: Azért ne felejtsük el Horthy különítményeseit és a 600 ezer zsidó deportálását se.

vtomi1 2010.05.21. 20:56:40

@Strici:

"Horthy különítményeseit" ==> vagyis?

flort 2010.05.21. 20:58:21

@Strici: ezen túltettem magam.
A néplélek a fontos.

De komolyan, békeharcunk jelen állásánál (hülyék kedvéért ide: smiley) ezen, meg a többi nagy fontosságú parkolási, felelősségre vonási, mittudomén milyen partikuláris lóf@szon kell vitatkoznunk?

Leroi 2010.05.21. 20:59:59

Strici

Tudod, minden nép hordoz egy-két nehéz keresztet...
Te gondolom, egy soktagú cigány családdal laksz boldog társbérletben.
Ha még nem, hát tippként elfogadhatod.

flort 2010.05.21. 21:03:33

@vtomi1: Örülök, hogy örülsz.

De nem győztél meg, hogy ez az egész cirkusz nem csak a figyelemelterelés, mégpedig arról, hogy a fontos dolgok kérdésében reális, vagy racionális közelítésnek még a nyoma sem lelhető fel a fideszben. Vagy a kedvedért: a számos, ezekre ráállított képviselő még nem jutott eredményre.

Lone Starr (törölt) 2010.05.21. 21:12:52

A legnagyobb, leghabzóbb száj a 16% ellenzőé és a 8% érdektelené. Szarjunk bele, ahogy Eric...

old_field 2010.05.21. 21:21:56

@blokkos: én spec nem vagyok az erőszak híve ,senkit nem vágnék senkit sehol... :)
De pl. egy jobbikos, nem biztos, hogy békésen végig hallgatna ilyen valakit, akinek a leszarás az 1. gondolata 1 nemzeti ünnepről.
__
Amúgy fogalmad nincs , hogy én ki vagyok, mint ahogy nekem sem rólad.
Az pedig, hogy ti vagy mi, ez 1 bugyuta általánosítás , számomra értelmezhetetlen a neten.
Ha kommunikálni, kritizálni próbálsz, akkor idézz tőlem valamit, amivel vitázni akarsz.
De ez pl. nem színvonal... :
"Mi is unjuk a Ti agymenéseiteker, mégsem akarunk pofán vágni senkit közületek! (Bár megérdemelnétek!)
"

ősbölény 2010.05.21. 21:34:04

Azt gondolom, hogy a tények azért mégis csak számítanak valamit. A honfoglalók kb. 200 ezren voltak, a Kárpát-medence meg éppen nem volt erpsen betelepítve, Róma és a Nagy-Morva birodalom már nem létezett, őseink légüres térbe érkeztek. Ahová aztán később is folyamatos volt a bevándorlás. A magyarok soha nem tudták benépesíteni a Kárpát-medencét, de ez az államberendezkedést majdnem ezer évig nem befolyásolta, mert a nemzetiség (anyanyelv) nem volt tényező. Az alattvalók jogállása nem ettől függött.
A tgörök kiüzése után készültek az első modern statisztikák, akkor a Magyar Korona országaiban 35% volt a magyarok aránya. Ez ment föl 1913-ra 46%-ra. (Horvátország nélkül 53%-ra, de ugye Horvátosrszág is rajta van azokon a Nagy-Magyarország térképeken, amelyek a a nemzeti sérelmeket ápolgató honpolgárok autóin díszelegnek....)
Az I. világháború után a 285 ezer nkim.-nyi területből 190 ezret, a 20 milliónyi lakosból 13 milliót szakítottak el, abből 3 millió volt a magyar, a többi nem. Ha a kirekesztő nemzettudatú honfitársaink meggyőződése szerint számoljuk az adatokat, akkor a helyzet még rosszabb, legalább félmillióval (mármint a cigányok és a zsidók nélkül).
A számok pedig számok. Trianon-emléknapok, ünnepélyek, stb. mind illuzórikus, revíziós törekvéseket erősítenek meg a tömegekben, s ürügyet nyújtanak a szomszéd népek nacionalistáinak, hogy fokozzák az asszimilációs politikát hazájukban a magyar kisebbség rovására. Ebben a játszmában pedig mi csak veszthetünk.
Ezt nagyon is jól tudják a nacionalista politikusok is, Csurka (emlékszik még rá valaki?) egy lucidus pillanatában egyszer be is vallotta, hogy jelentős határmódosításra nem is volna lehetőség, annyira csekély a magyar határ közelében élő összefüggő magyar lakosság (tömbmagyarság).
Viszont suépen működik a nacionalista pártok Internacionáléja: Orbán erősíti Slotát, Slota Orbánt. És köszönik szépen egymásnak. És ugyebár ők a hazafiak.
A szlovákiai magyarok kérték szépen Viktort, hpgy kettős állampolgárságról a szlovákiak választásokig szó se essék: erre már be is terjesztették a tvjavaslatot, súlyosbítva ezzelk a Trianon-izével. Szarnak ők a szlovákiai magyarok fejére. Mert ők a hazafiak.

blokkos 2010.05.21. 21:40:38

@old_field: ,
"amíg esetleg pofán nem vág valaki, aki unja már az ilyeneket."
Nem te írtad?
"gyökér vagy... :) "
Ezt se?
IQ szint?

Wiseacre_ 2010.05.21. 21:47:56

A hazafiság ma sokszor szégyellni való, mert vannak akik lesajnálják és kinevetik, pedig minden normális nemzet büszke értékeire, nagyjaira.
Ugyanilyennek kell lenni a magyarnak is. Büszke nemzetnek. Agymosás volt, de csak aki hagyta magát, Azokat szánom, de nem ítélem el.
A történelmünk a megmondhatója, hogy mire képes a magyar. Akinek ez nem elég bizonyíték, az nem magyar, az valami más.
És persze magyarnak lenni nem puszta ősi vér, magyarnak lenni az a tudat, amit itt a Kárpát-medencében élők éreznek és amivé tette őket a történelem. Elsősorban magyarrá.

blokkos 2010.05.21. 21:54:15

@Wiseacre:
Hát, vannak nemzetek, akik még tőlünk is különbek.
Nem az a baj, hogy büszkék akarunk lenni nagyjainkra, hanem az, hogy azt hisszük, mindenben mi vagyunk a legnagyobbak, legjobbak, legszerényebbek és legszebbek.
És ha elég sokszor mondogatjuk, még a végén el is hisszük. (MÁr aki.)

flort 2010.05.21. 21:56:38

@Wiseacre: ezt az utolsó bekezdést gondold át, még egyszer!

vtomi1 2010.05.21. 22:16:15

Szerintem egy a 22-es csapdája..

Ha nem tesszük szóvá a sérelmeinket,akkor mindenki azt hiszi,hogy "minden nagyon szép,minden nagyon jó".

Ha meg szóvá tesszük,azzal erősítjük az ottani nacionalistákat.

Igazából a saját országunkat kellene megerősíteni gazdaságilag annyira,h legyen súlya a szavunknak a térségben...
(véleményem szerint)

flort 2010.05.21. 22:18:50

@vtomi1: Szerintem egy a 22-es csapdája..

már bocs, de Trianon kapcsán NEKED milyen sérelmeid vannak 2010 május 21-én?

vtomi1 2010.05.21. 22:28:39

@flort:

sérelmeink?

Pl a szlovák nyelvtörvény. Meg ez a kutyakomédia,ami megy a részükről az állampolgárság miatt. Ez nem jó az ott élő magyaroknak. Ez a sérelmünk.

Nincs autonómia...se Székelyföldön,se a Csallóközben. Ez is sérelem szerintem.

Samuzia 2010.05.21. 22:34:58

@novákandris: Szlovák nép nem a magyrral együtt alakult csak sokkal később különböző szláv népcsoportokból. Gesztus pedig az lett volna ha nincs nyelvtörvény és a kassai színházat nem az adakozások mentették volna meg tavaly...

Samuzia 2010.05.21. 22:42:10

@iqsamp: Kodály azt mondta amikor RÁKOSI ugyanezt akarta, hogy törjön le a keze annak aki a himnuszhoz hozzányúl...

Kandabula 2010.05.21. 22:42:19

ESSÜNK MÁR TÚL EZEN, LEGYEN KIPIPÁLVA! Aztán próbáljunk valódi értéket teremteni! Dolgozzunk! Gondolkodjunk! Alkossunk! Mutassunk példát! Ne vesszünk össze szomszédainkkal, ne kényszerítsük ott élő honfitársainkat arra, hogy kínos választás előtt álljanak. Oszt jónapot!

flort 2010.05.21. 22:42:23

@vtomi1: Én a Te sérelmeidre gondoltam.

A nyelvtörvény független Trianontól. A "kutyakomédia" speciel az ott élő nép (nevezzük őket szlovákoknak) érzékenységének következménye, amire illett volna figyelemmel lenni. És az ott élő magyarok (legalább is egy részhalmazuk, az én rokonságom, unokatestvérek, stb., nagyapám öccsének leszármazottai) szarik rá, mert ugyanúgy csak nyugodtan élnének, mint mi.

Az autonómia pedig anakronizmus, most, hogy mindkét állam a - határok nélküli - EU tagja.

Leroi 2010.05.21. 22:48:22

Mi is sz...-nánk rá az autonómiára, ha magyar vidékeink a határainkon belül lennének.
Előbb IGAZSÁGOS RENDEZÉS, aztán jöhet a nagy EU-s egymásbaborulás.
(Vagy akár el is maradhatna az EU - az is nekünk lenne jobb)
Addig minden csak farizeus mese.

vtomi1 2010.05.21. 22:51:01

@flort:

Ki mondta,h Trianonnal kapcsolatos a nyelvtörvény? :)

Azt mondtam,h az is egy sérelem. Trianon egy igazságtalan béke. Visszacsinálni nem lehet. Ez van. Együtt kell vele élni. És kiállni a határon túli magyarokért.

Szlovákok meg mindenre érzékenyek... nevetséges.

Üldözési mániájuk van,kisebbségi komplexussal súlyosbítva. :)

Autonómia szerintem nem idejét múlt. Mert az autonómia területén a kisebbségi nyelv is hivatalos nyelv lenne. Csak a többségi szlovák és román nemzet az autonómiában nem a jogok maximumát látja,hanem attól fél,hogy az az első lépés az elszakadás felé...

(mondom üldözési mániájuk van:))

nem véletlen,hogy éppen azok az országok nem ismerik el Koszovót,akik nem ismerik el:)

pozitív példa: Dél- Tirol esete

flort 2010.05.21. 22:52:37

@vtomi1: öőőő, láttál már élő szlovákot? Csak kérdeztem

Iustizmord 2010.05.21. 22:54:05

Mi, a Magyar Köztársaság Országgyűlésének tagjai, azok, akik hiszünk abban, hogy Isten a történelem ura

Iatent ide minek? vagy mohácséet meg muhiért meg trianonért meg 39ért meg 45ért meg 56ért meg gyurcsányért meg orbánért is ő felel????

ezta hülyeséget...

flort 2010.05.21. 22:54:10

@vtomi1: "Ki mondta,h Trianonnal kapcsolatos a nyelvtörvény?"

Ezzel szemben a kérdés ez volt: "már bocs, de Trianon kapcsán NEKED milyen sérelmeid vannak"

t a m á s 2010.05.21. 22:56:45

Persze írjunk, írjunk és írjuk meg újra és újra az igazságot.
De most legyőztek minket. A tényleg elismerésre méltó, szívós szervezettségükkel. Ahogy mind a politikai, mind a gazdasági életben benyomultak az anyaország testébe.
Ma már nem te pesti, székesfehérvári vagy győri vagy a magyar, hanem az erdélyi. S mint egyre többet mondják Ők az igaz magyarok. Tegnap a parlamentben felállt egy képviselő és azt mondta; ..."az én feleségem határon túli!!!" Nagy taps fogadta. Ma ez már önmagában érték.
Sem kulturális sem, sem műszaki-technológiai értéket nem jelentő balkáni (csángó!) népek lesznek de jure a testvéreink.
Csak az áráról nem szabad beszélni, mert akkor mindjárt "le-merkantilistáznak" - hogy nagyon finom legyek

vtomi1 2010.05.21. 22:58:53

@flort: tudom,olvastam:)

Trianonnal kapcsolatban annyi a sérelmem,mint bármelyik magyar nemzettársamnak: elválasztottak minket egymástól.

Nyilván ha akkor lett volna egy határok nélküli EU,akkor nem lett volna ekkora a lelki szenvedés. De kőkemény évtizedek jöttek..
(Szerintem a 24. órában vagyunk. )

De majd minden magyarországi embernek vannak/voltak rokonai a trianoni határokon túl.
(mint ahogy nekem is)

vtomi1 2010.05.21. 23:02:01

@t a m á s:

Szerintem az,h valaki határon túli magyar az önmagában nem érdem.
Ha őrzi a magyarságát az jó. Önmagának őrzi elsősorban.
Másodsorban nekünk.

Nekem is van sok határon túli magyar barátom, de attól még ők nem "magyarabbak" nálam..,másnál.. Amúgy is,milyen verseny ez,hogy " ki a magyarabb" ?:)

vtomi1 2010.05.21. 23:04:59

@flort: egyik írásodat csak most vettem észre,reagálnék:)

Igen láttam már élő szlovákot. Felvidéken szilvesztereztünk egy többségében magyarok lakta faluban,de élnek ott szlovákok is.

flort 2010.05.21. 23:07:01

@vtomi1: vártam a csattanót, hogy közel 90 év (konzervatív becsléssel több, mint 3-4 emberöltő) után miért nem lehet a jövő felé nézni, miért a múlt sebeit kell felhánytorgatni.

vtomi1 2010.05.21. 23:09:51

@flort: :)

Szerintem nincs feldolgozva ez a trianon problémakör. Se itthon,se a szomszédainkkal. Amint ez megtörténik, teljesen a jövő felé fordulhatunk:)

Azért a múltba nézést sem kell eltúlozni,mert orra bukunk:)

(mondom éppen én töri tanárként,pedig az egyik hobbim...:D)

Iustizmord 2010.05.21. 23:10:50

@ősbölény: hagyd, nem lértik, nekik te indég nemzetáruló leszel mert nem üvöltessz a falkával.

nem mintha érzelmileg ne lenne llenemre a hatátórevízió (délen az adria, északon a balti tenger nyugaton az atlanti óceán, og magna hungaria) , csak sok más okból nem tartom reálisnak

flort 2010.05.21. 23:13:33

@vtomi1: ha tanár vagy, pláne nem értelek. Nem a törvényhozás feladata lenne, hanem a tietek (v. mondjuk a mienk, bár én nem történelmet tanítok és nem az általános/középfokú oktatásban), tanároké.

Egyszer beszélgettem egy (saját bevallása szerint) magyartanárral, aki azon kesergett, hogy a diákok nem tudják a Himnuszt és a Szózatot. ÉRTED? Magyartanár a szerencsétlen, ő nem tanította meg.

vtomi1 2010.05.21. 23:19:32

@flort: az én lelkiismeretem tiszta. A legjobb tudásom szerint tanítom a diákjaimat.

Elég nagy hangsúlyt fektetek a magyar történelemre. (A dicső és a kevésbé dicső eseményekre is. )

Na,ha nálam valaki nem tudná a 13 aradi vértanút...:)

De nem szeretem a nagyon "fröcsögős" magyarkodós töri tanár kollégákat sem...

flort 2010.05.21. 23:19:37

@vtomi1: Volt a nyolcvanas években egy kabaré-szám (tán a Farkasházy írta), amiben egy közgazdász kutatta, hogy mitől van szarban a magyar gazdaság. A megszólalók (Rákosi, Horthy, Ferenc József, Mátyás király) mind az elődeikre kenték, végül a vértesszöllősi Sámuel lett a főbűnös, mint ez első ember a Kárpát-medencében.

Mindig lehet találni valamit, amikor valaki kicseszett velünk (VELÜNK, magyarokkal, érted Te ezt?), de nem lenne egyszerűbb azt mondani, hogy a berni vb döntő és Trianon, a mohácsi csatavesztés és a dinoszauruszok kihalása is történelem, már nem megvátoztatható. Tanuljunk belőle, lépjünk tovább.

flort 2010.05.21. 23:23:15

@vtomi1: kikerülted a választ. Az ilyen traumák feldolgozása nem az iskolába való szerinted?

vtomi1 2010.05.21. 23:26:17

@flort: :) mondjuk Sámuel mindig is gyanús volt :)

A felsorolt eseményeken valóban tovább kell lépni. Jól látod szerintem.

Trianonon is,ehhez járulna hozzá,ha a szomszédaink partnerek lennének és a kollektív jogokat megadnák az ottani magyaroknak.
Ha ez megtörténik szerintem a körülményekhez képest a legjobban "megoldódna" a dolog..

Lezárhatnánk történelmünknek ezt a fejezetét is...

somogg (törölt) 2010.05.21. 23:30:04

@flort: szerintem ez a torveny abszolut a jovobe nez. Municiot ad a kinti nacionalistaknak (nem veletlenul kertek a kinti magyarok a tema atmeneti jegeleset), meg hulyebbek lesznek, erre az itteniek reagalhatnak es kesz a kemeny nemzeti kulpolitika. Azok a rogyant elmek pedig akik a kinti sportesemenyeken allat modjara jaratjak le Magyarorszagot lelkesen szavaznak a "nemzeti" oldalara.

2010.05.21. 23:30:38

Ezek a dolgok, mint a Trianon-törvény, vagy a kettős állampolgárság, nem az igazságról, magyarságról meg efféle hangzatos dolgokról szólnak, hanem hogy a Jobbikot megelőzve a Fidesz nyújtsa be ezeket a javaslatokat. Taktikai lépések, semmi több. A Fidesz részéről érthető is, nem hagyhatják, hogy a Jobbik határozza meg, hogy mi legyen az erős nemzeti érzelműek figyelmének középpontjában.

vtomi1 2010.05.21. 23:31:36

@flort: de az iskolákba való.

az emlék nap egy keretet ad ennek. nyilván kapunk majd anyagot hozzá,meg útmutatást/utasítást,h kell megtartani a suliban az emléknapot.

(mint ahogy a holokausztról..is)

flort 2010.05.21. 23:31:47

@vtomi1: hát ezt megtárgyaltuk. Úgy látom, csak a kollektív autonómiába nem vergőünk zöld ágra.

Na, szép álmokat, nekem hosszú napom volt.

Üdvözlettel!

flort 2010.05.21. 23:33:47

@vtomi1: bocs, ezt, még nem értékeltem:

"mondjuk Sámuel mindig is gyanús volt :)"

De még mennyire! Mesélhetnék... (Smiley)

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2010.05.22. 00:06:32

@flort: @vtomi1: a kollektív autonómia felesleges az EU-ban. Egyszerűen elég lenne, ha a TÖBBSÉGI nemzetállamokat szüntetnénk meg. Mindjárt nem lennének gondok.

Kandabula 2010.05.22. 00:55:50

A Magyar Köztársaság Parlamentjének biztonságában, Magyarország területén lakva és élve kívánok tisztelt képviselőimnek jó egészséget és nyugodt álmokat. Meg sok jó játékot emberek jelenével, jövőével és sorsával. Úgy legyen!

Pásztor Tibor · http://pasztortibor.hu 2010.05.22. 09:25:48

@nem1rem1: igen, ez a mondat teljesen korrekt, mondhatnám PC.

Pásztor Tibor · http://pasztortibor.hu 2010.05.22. 09:30:27

@Iustizmord: csak Orbánért. A többi a szabadsága alatt történt.

Leroi 2010.05.22. 12:02:35

t a m á s

Látom, számodra már Erdély is a Balkán.
Földrajzból tehát karó.
Menjünk tovább.
Jön a töri.
A csángókról olvass még, barátom, mert eddig
mélyen az elégtelen alatt lóg a feleleted.
Hogy mit jelent a "csángó" kifejezés és kik is azok.
Ki a székely, a kalotaszegi, a partiumi magyar...
Halvány lila segédgőzöd nincs.
Ez pedig bukás.
A nemzettudatod pedig...
Hát mit mondjak?

Leroi 2010.05.22. 12:13:44

Annak a pár istentelennek, aki a tervezet első, Istennel kezdődő mondata miatt prüszköl :
Még megtanulhatsz Istenhez imádkozni és kérni a segítségét, te , aki most gúnyt űzöl belöle.
Szűkölve, vinnyogva, mint egy eb.
Tökkopaszon, csontsoványan, daganatosan, kemoterápia után egy betegágyon.
Elhagyatottan, öregen, hajléktalanul, éhesen összefagyva egy híd alatt.
A gyermekedért aggódva, akinek épp az életéért küzdenek az intenzív osztályon.
Egy szakadék mélyén a hegyekben a hetedik átéhezett nap után.
Soroljam még az extrém helyzeteket, amelyek egyszer minden atesitát megtörnek?

Leroi 2010.05.22. 12:14:33

atesitát=ateistát

JokerZ 2010.05.22. 18:48:28

@Otranto: pont ugyanennyi olyan helyzet van, amikor az istenhívők megtörnek.
pl.: lezuhan a repülőgép az egész családoddal, amikor mindannyian "Istenhez méltó" életet éltetek egészen a katasztrófáig. Te meg éppen nem utaztál a gépen.
na, ennyit arról a marhaságról, amit írtál.

A poszthoz csak annyit, amit már sokan írtak: aki úgy gondolja, hogy a tömeggyilkosságokon kívül kell, hogy legyenek olyan témák, amiben csak egyetlen legitim álláspont létezhet, az egy kibaszott bolond és veszélyes ember.
Úgy tűnt pedig, hogy a Trianon-emléknap sokak számára lehetővé fogja tenni, hogy a 19. században folytatott bűnös nemzetiségi politika jellemzőit áttekintsék, és tanulságokat vonjanak le belőle a jövőre nézve. Sajnos egyre kevésbé bízom abban, hogy a 90. évforduló éppen a tanulságok levonására lesz alkalmas - sokkal inkább az ellenvéleményeket megfogalmazók likvidálásáról fog szólni. Kár, hogy kedvenc VV-m is beszállt ebbe a népi játékba.

szamoca@Shaw.ca 2010.05.25. 03:04:35

@Otranto: Kedves/on-nemfigyel europai nyugatra???Ott az arab nemzetiseg/akik allamot az allamban szeretnenek megvalositani/es lehet egy-par ev mulva/ELIS ERIK AMIERT MOST KUZDENEK.....Lasd/nemet-holland sved-angol-spanyol-az olaszokrol nem-is beszelve///ezekhez kepest mi Magyar orszag???Vilag eges//sajnos csak az fog a fejekben rendet csinalni....Tisztelettel

Kiß B. 2010.05.25. 09:16:29

Esküszöm, hogy nem haragszom azokra, akik értetlenkednek, csak sajnálom őket! Töltsenek el egy hetet a Székelyföldön, Temerinben, Dunaszerdahelyen, Munkácson! Akinek van szeme és szíve mindent megért. A többi felesleges karakterpocsékolás!

rossebezred.blog.hu/2009/08/23/fenyofak

Bereznay András (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net/ 2010.05.31. 09:14:52

@nem1rem1:

Nem kértem én rajtad számon semmit. Ne beszélj, ha lehet ezt kérni, értelmetlenségeket.

Az állításod, hogy a nemzetiségek „jelentősen többségben voltak Magyarországon”, mondjuk így: téves. Nem voltak. Utána lehet nézni.

Ami pedig azt illeti, hogy „másképp élték meg ezt a "legdemokratikusabb, legtisztességesebb" nemzetiségi politikát.” minden tárgyilagosság, sőt igazság jogosságát tagadó érzelmi semmi. Ez olyan, mint amikor egy nő nemi erőszakkal vádol valakit, de aztán lebukik, mert valahogy fölvétel mutatja, hogy készséges résztvevő volt. Ezután arra hivatkozna, vagy feminista védői tennék, de, hogy ő azt „másképp élte meg”. Mindegy hogy éli meg, mindegy kinek mi a lelki torzulása. Ha olyasmiről beszélünk mint ebben az esetben hasznos csak a tények mellett maradni.

Ami meg azt illeti, hogy Trianon kapcsán sem azzal kellene foglalkozni ami történt, hanem mindenféle sérelmekkel: nem. Trianon egy békeszerződés volt amiben fölosztották Magyarországot. Ami történt azt a Magyarországon élő nemzetiségek semmiféle, akár igaz akár kitalált sérelmei nem igazolhatják. Nem bosszúra hivatkoztak ugyanis a béke megalkotói, hanem az önrendelkezés jogára. Ezt pedig durván megtagadták a magyarságtól. Ez a hiba Trianonnal, nem az összes belekevert önmarcangoló, jobbra-balra vádaskodó zagyvaság.

Más összefüggésben lehetne ugyan olyasmikről is beszélni amiket fölvetsz, de ami Trianont illeti, nem tartozik ide.

kesztió · http://szabadter.wordpress.com/ 2010.05.31. 12:46:05

Hát kedves Véleményvezér, én finoman szólva markánsan eltérő véleményt fogalmaztam meg az erdélyi(!) liberális blogon:

„A magyar nemzet Trianonhoz vezető útja felért egy csúf balesetbe torkolló ittas száguldozással. Talán Darwin-díjra is sikerrel pályázhattuk volna testületileg, ha osztogattak volna ilyesmit a múlt század elején.”

Érdemes elolvasnotok:

szabadter.wordpress.com/2010/05/31/trianon-lassitani/

Jó egyet-(nem-)értést!





Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
  • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
  • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
  • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
  • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
  • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
  • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
  • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása