Véleményvezér

vv

Trianon-törvény: határozott igen!

2010.05.21. I 445 komment I Címkék: trianon nemzet fidesz történelem allam

Ki kell végre mondani: Trianonról, a vészkorszakról és a Kádár-rendszerről csakis egyetlen legitim álláspont lehetséges.

A Fidesz benyújtotta törvényjavaslatát, melynek értelmében "az Országgyűlés június 4-ét, az 1920. évi trianoni békediktátum napját a Nemzeti Összetartozás Napjává nyilvánítja." A rendszerváltozás óta húsz évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy végre helyére kerüljön Magyarországon a Trianon-kérdés. Akárhogy is: örüljünk, hogy végre megtörténik!

A magyar történelemnek vannak olyan sebei, melyeket máig nem sikerült megfelelően begyógyítani. Ilyen Trianon, ilyen a vészkorszak, és ilyen a Kádár-rendszer is. Mindegyik azért különleges, mert máig tart hatásuk, máig befolyásolják a nemzet egy jelentős részének politikai cselekvését. És mindhárom a maga módján forró témának számít - ha valaki megpróbálja bolygatni őket, szélsőséges reakciókra számítson.

Mitől különleges?

Ez az a három kérdés, ami miatt Magyarországon nem igazán lehet politikai értelemben nemzeti egységről beszélni. Ezek a problémakörök ugyanis a politikán messze túlmutatnak, és a nemzet öntudatát alapvetően meghatározzák. És addig, amíg normálisnak tekinthető emberek tömegei alapvető identitásképző kérdésekben gyakran homlokegyenest ellenkező nézeteket vallanak, addig nem lehetséges a sokak által áhított nemzeti egység. 

1990-ben még azt gondolhattuk, hogy a szólásszabadság majd ezeket a problémákat is megoldja. Nem ez történt. A Véleményvezér nem hiszi, hogy intellektuális és morális szempontból minden vélemény egyenlő volna. Különösen nem ezekben a kérdésekben: nem gondoljuk, hogy pusztán azért, mert szembenálló álláspontok vannak, valódi vitáról lenne szó, melynek többféle lehetne a kimenetele. 

Ki kell végre mondani: Trianonról, a vészkorszakról és a Kádár-rendszerről csakis egyetlen legitim álláspont lehetséges.

Trianon legendái

Aki olvasott Trianonnal kapcsolatos szakirodalmat, tudja: nem csupán "magyar legenda" az, hogy az egykori Magyar Királysággal és az Osztrák-Magyar Monarchiával borzasztóan és igazságtalanul elbántak. Ahogy az sem csak legenda, hogy az első világháborút követő időszakban domináló revíziós gondolat (legalábbis a részleges revíziót tekintve) nem csak politikai, hanem morális szempontból is az egyetlen elfogadható álláspont volt.

És nem csupán legenda az sem, hogy Magyarországot és Közép-Európa egészét gyakorlatilag a versailles-i békeszerződés hajtotta később Németország karjaiba.

Kik írják a történelmet?

A nemzet öntudata, önazonossága szempontjából fontos kérdésekben a mindenkori magyar államnak kutyakötelessége, hogy kiálljon az igaz, vagy leginkább igaz válasz mellett. A történelem arra tanít: hazugság azt gondolni, hogy mindenről majd úgyis az idő, meg a történészek döntenek. Se a történészek, se a történelem nem szolgáltat igazságot senkinek. Az igazságért minden nemzetnek magának kell megharcolnia.

És ha az a ritka helyzet áll elő, hogy egy pártnak kétharmados támogatottsága van a magyar parlamentben, nem csak joga, kötelessége is állást foglalni ezekben a kérdésekben.

survey services


Természetesen igaz, hogy nem a parlamentben kell történelemkönyveket írni. Azonban Trianon ügyében mostanra már mindenki ismeri a tényeket, azok értelmezése pedig az egész nemzet öntudata szempontjából alapvető fontosságú. Nem megengedhető,hogy ilyen horderejű kérdésekben néhányak frivol, helyenként nevetséges, ámde annál dogmatikusabban vallott álláspontja tartósan megakadályozza a téma nyugvópontra jutását.

Mindenki nyugodtan adja elő a véleményét, de ez ne tartsa vissza a magyar kormánytöbbséget attól, hogy a kérdésben igenis kimondja, amit ki kell mondani.

Ha tetszett az írás, csatlakozz a Véleményvezér Facebook-oldalához!

2010. évi … törvény a Nemzeti Összetartozás melletti tanúságtételről

Mi, a Magyar Köztársaság Országgyűlésének tagjai, azok, akik hiszünk abban, hogy Isten a történelem ura, s azok, akik a történelem menetét más forrásokból igyekszünk megérteni, hazánkért és a magyar nemzet egészéért, az Alkotmányban rögzített felelősségünk jegyében, a magyarság egyik legnagyobb történelmi tragédiájára, a történelmi Magyarországot szétdaraboló, s a magyar nemzetet több állam fennhatósága alá szorító, 1920. június 4-én aláírt békediktátumra emlékezve, számot vetve e békediktátum által okozott politikai, gazdasági, jogi és lélektani problémák máig tartó megoldatlanságával, egyaránt tiszteletben tartva a magyar nemzet érdekeit és más nemzetek jogát arra, hogy a magyarság számára fontos kérdésekről másként gondolkodjanak, attól a céltól vezettetve, hogy e cselekedettel hozzájárulunk a Kárpát-medencében együtt élő népek és nemzetek kölcsönös megértésen és együttműködésen alapuló békés jövőjéhez, s egyúttal a XX. század tragédiái által szétdarabolt Európa újraegyesítéséhez, a következő törvényt alkotjuk.

1. paragrafus

A Magyar Köztársaság Országgyűlése tisztelettel adózik mindazon emberek, közösségeik és azok vezetői, illetve az ő emlékük előtt, akik 1920. június 4., a magyar nemzet külső hatalmak által előidézett igazságtalan és méltánytalan szétszaggattatása után áldozatvállalásukkal és teljesítményükkel lehetővé tették, hogy e tragédiát követően a magyarság mind szellemi, mind gazdasági értelemben képes volt újra megerősödni, s képes volt túlélni az ezt követő újabb történelmi tragédiákat is. Az Országgyűlés fejet hajt mindazon nők és férfiak, illetve az ő emlékük előtt, akik e küzdelemben az elmúlt kilencven év során magyarságukért hátrányt, sérelmet szenvedtek, külön megemlékezve azokról, akik az életüket kényszerültek áldozni nemzeti önazonosságuk vállalásáért.

2. paragrafus

A Magyar Köztársaság Országgyűlése megállapítja, hogy a trianoni békediktátum által felvetett kérdések történelemből ismert eddigi megoldási kísérletei – mind az idegen hatalmak segítségével végrehajtott újabb határmódosítások, mind a nemzeti önazonosságnak a nemzetköziség ideológiája jegyében történt felszámolására irányuló törekvések – kudarcot vallottak. Ebből kiindulva az Országgyűlés kinyilvánítja, hogy a fenti problémák megoldását csak a nemzetközi jogi szabályok által kijelölt keretek között, demokratikus berendezkedésű, szuverenitásuk birtokában lévő, polgáraik és közösségeik számára gyarapodó jólétet, jogbiztonságot és a gyakorlatban is érvényesülő jogegyenlőséget biztosító, egyenrangú országok kölcsönös tiszteleten alapuló együttműködése eredményezheti, melynek kiindulópontja csak az egyének – a nemzeti önazonosság megválasztását is magában foglaló – szabadsága, s a nemzeti közösségek belső önrendelkezéshez való joga lehet. Az Országgyűlés ugyanakkor elítél minden olyan törekvést, amely az adott állam területén kisebbségben élő nemzetrészek asszimilációjának előidézésére irányul.

3. paragrafus

A Magyar Köztársaság Országgyűlése kinyilvánítja, hogy a több állam fennhatósága alá vetett magyarság minden tagja és közössége része az egységes magyar nemzetnek, melynek államhatárok feletti összetartozása valóság, s egyúttal a magyarok személyes és közösségi önazonosságának meghatározó eleme. Ebből kiindulva az Országgyűlés megerősíti Magyarország elkötelezettségét a magyar nemzet tagjainak és közösségeinek egymással való kapcsolatuk fenntartására és ápolására, és az Európában elfogadott gyakorlatot alapul vevő közösségi autonómia különböző formáira irányuló természetes igényének támogatására.

4. paragrafus

A Magyar Köztársaság Országgyűlése kötelességének tekinti arra inteni a nemzet ma élő tagjait és a jövendő nemzedékeket, hogy a trianoni békediktátum okozta nemzeti tragédiára mindörökké emlékezve, más nemzetek tagjaiban okkal sérelmeket keltő hibáinkat is számon tartva s ezekből okulva, az elmúlt kilencven esztendő küzdelmeiben az összefogás példáiból, a nemzeti megújulás eredményeiből erőt mentve a nemzeti összetartozás erősítésén munkálkodjanak. Ennek érdekében az Országgyűlés június 4-ét, az 1920. évi trianoni békediktátum napját a Nemzeti Összetartozás Napjává nyilvánítja.

5. paragrafus

Jelen törvény 2010. június 4-én lép hatályba.

Indokolás

Az 1920. június 4-én aláírt trianoni békediktátum kitörölhetetlen, máig feldolgozatlan nyomot hagyott Közép-Európai nemzeteinek tudatában, generációk óta a régió történelmének és politikai eseményeinek közvetlen vagy közvetett befolyásolója. Közép-Európa államai és nemzetei a döntés rájuk vonatkozó következményeinek megfelelően eltérő módon viszonyulnak a szerződéshez. Egyes nemzetek önazonosságuk megteremtése és kiteljesítése szempontjából meghatározó és előremutató eseménynek tekintik, ám a magyarság számára Trianon a XX. század legnagyobb tragédiája. A nemzeti emlékezés, a Kárpát-medence népei közös jövőjének elősegítése és az európai értékek érvényesülése azt a feladatot rója ránk, hogy segítsük Trianon döntéseinek megértését és feldolgozását. Ugyanakkor lehetőséget ad arra is, hogy bebizonyítsuk: a nyelvéből és kultúrájából erőt mentő magyarság e történelmi tragédia után képes a nemzeti megújulásra, az előtte álló történelmi feladatok megoldására.

Budapest, 2010. május 19.

Dr. Kövér László Dr. Semjén Zsolt Fidesz – Magyar Polgári Szövetség Kereszténydemokrata Néppárt

>> MIT KEZDJÜNK SZLOVÁKIÁVAL?

>> KETTŐS ÁLLAMPOLGÁRSÁG: NEMZETI, NEM PÁRTÉRDEK

>> A LENGYEL EGY IGAZI NEMZET

>> korábbi írásaink

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

borsikm 2010.05.21. 08:31:09

Mielőtt kikerülsz index-címlapra, és elszabadul a pokol: nagyon korrekt, hiányptóló írás!

Té.eS · http://szubjektivblog.blog.hu 2010.05.21. 08:45:25

Korrekt írás, aki ezzel szembe megy az nem normális. Különös tekintettel a 2.paragrafus tartalmára. Az nagyon tetszik. Indexet se hülyék olvassák, eltekintve persze egy-két kivételtől.
Mellesleg a Párizsi békét is fel lehetne dolgozni, hiszen elfeledtük, holott nagyon fontos volt az is a magyar történelemben.

Pásztor Tibor · http://pasztortibor.hu 2010.05.21. 08:52:53

Az ördög a részletekben van. Ha a törvényből el lehetne hagyni pár vállalhatatlan mondatot (írtam róla itt: pasztortibor.blog.hu/2010/05/20/trianoni_torveny_1 ), akkor egyetértenék veled. De ebben van önáltatás, hogy mi csak ártatlan áldozatai vagyunk Trianonnank, nincs viszont szó arról, hogy az európai közösség sok problémára megoldást adhat, és keveri a magyar szó egyik jelentését (nemzeti-nyelvi-kulturális identitás) a másikkal (a Magyar Köztársaság állampolgára).

Ezek nélkül sem sérülne a lényeg.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.05.21. 09:04:05

Az hülyeség, hogy Trianonnal kapcsolatban nincs nemzeti egység. Ki az az őrült , aki helyesli azt, ami és ahogy történt? Az utóélet megítélésében van különbség.

A törvénytervezet szövegéről:

Ami negatív: "Mi, a Magyar Köztársaság Országgyűlésének tagjai, azok, akik hiszünk abban, hogy Isten a történelem ura"

Mi ez a zagyvaság? Melyik évszázadban vagyunk? Utánanéztek már, hogy az ország hány százaléka vallásos igazából?

www.facebook.com/pages/Vegyek-ki-Istent-a-torvenybol/128250930524293

Ami pozitív: "a trianoni békediktátum okozta nemzeti tragédiára mindörökké emlékezve, más nemzetek tagjaiban okkal sérelmeket keltő hibáinkat is számon tartva s ezekből okulva"

Ez fontos mondat. Volt oka annak, hogy a kisantant népei gyűlöltek minket...

dave1974 2010.05.21. 09:10:12

A tv. első mondata megint csak arra utal, hogy vannak akik mi vagyunk és vannak mások, tehát nincs mi együtt, mindannyian.

eml 2010.05.21. 10:18:27

Ha már Trianon:

A Trianoni Béketörvény, mely mai napig hatályos, rendelkezik a kettős állampolgárságról is. Tiltja azt.

És itt a következő gond: Hogy lehet egy létező és hatályos törvényről törvényt alkotni?

Ki kell verni a fejekből a revizionista gondolkodást, és fel kell ismerni, hogy a körülmények mins 90, mind 55, mind 20 év alatt nagyot változtak.

Szükség van a Trianon feldolgozására, de nem egy törvénnyel. Ez a törvény megint csak erősíti a revizionizmust, és igazából ez a burkolt célja.

OV megint elkezdett kampányolni, mint 98-02 között, végigkampányolta a négy évet, és keveset kormányzott. Most is megy a madzag a Jobbik szavazóinak. (Trianon, Rend, Közbiztonság)

--

Ez egy 30-as évekbeli klip, mely képanyaga az Első Bécsi Döntés végrehajtásáról szól. Jó korrajz.

www.youtube.com/watch?v=WocbgD0kiDw

drkovax 2010.05.21. 10:28:09

@eml: A trianoni szerződés helyébe lépett a Párizsi Békeszerződés ...

Haska 2010.05.21. 10:36:57

Sziasztok!
a figyelmetekbe ajánlanék egy tanulmányt, ami a Trianonhoz vezető magyar utat mutatja be:
mek.niif.hu/02000/02043/html/350.html
Elismeri azt, hogy a trianoni döntések igazságtalanok voltak, de azt is bemutatja, hogy mi, magyarok hol voltunk hibásak, illetve -implicite- hogy kerülhettük volna el. Természetesen teljesen más (negatív) megvilágításba helyezi a kiegyezést. Én egyetértek vele.
üdv.!

pakesz (törölt) 2010.05.21. 11:04:02

@Sixx! Anyádat is nyuggernek hívod?: elokaptuk am a magyarmercet, akinek trianon az nem faj az nem magyar
ennyi
akkor most nem 15 millio magyar miniszterelnoke lesz Orban hanem csak 3 millioe? puff neki, magyarmercet elo majd megmondjak ki a magyar!!!

Johnny336 2010.05.21. 11:06:16

Van olyan, aki helyesli Trianont, mert "megkaptuk, amit érdemeltünk, miért szítottunk háborút..."

Egyébként a második paragrafus valóban nagyon érdekes - végülis azt írja le, hogy az érintett országok higgadtan beszéljék át a problémát. Nem büdösmagyarozni, meg büdösszlovákozni kell.

2010.05.21. 11:07:16

Minden rendben, kivéve a bevezetőben szereplő bornírt, dagályos, középkori szöveget:

"azok, akik hiszünk abban, hogy Isten a történelem ura, s azok, akik a történelem menetét más forrásokból igyekszünk megérteni"

Még a gondolkodó vallásosok szerint sem az ura Isten a történelemnek, ez hülyeség. Az embernek az egyház tanítása szerint szabad akarata van, Isten legfeljebb csak iránymutató. Ha nem így lenne, akkor Isten a felelős mindenért, a holokausztért és Hirosimáért is.

Az idézet két része egyébként is logikai ellentmondásban van, aki szerint Isten a történelem ura, azok nem akarják megérteni a történelmet, mert mit lehet megérteni Istenen? A mondat másik fele az lenne helyesen: "és akik szerint az ember felelős a történelemért" vagy " és akik szerint nem Isten a történelem ura".

Ez a rész csak a nemzet megosztására alkalmas, teljesen felesleges, e nélkül is tökéletesen ugyanazt mondja a mondat.

Buba Blictrix 2010.05.21. 11:11:04

Udv! Hát azért vannak fenntartásaim. Először is, mit szóljanak azok, akik szerint nem isten a Történelem Ura. (Szerintem amúgy igen, de a Történelem Ura sehol nem tett igéretet arra, hogy "általa nyer új hazát Bendegúznak vére" - azaz a magyar nemzet történelmi küldetésére.) Persze, van utalás a preambulumban a "másként gondolkodókra", de mi van akkor, ha valaki nem gondolja, hogy a népek örökké léteznek? (Pl. az, aki biblikusan gondolkodik?) Másodjára, egy büdös szót nem látok arról, hogy milyen kemény és erőszakos magyarosítás váltotta ki pl. a horvátok (akkori) magyarellenességét, hogy csak a kevésbé ismertet említsem. Trianon egyik oka éppen ez volt. Aztán az meg logikailag sem stimmel, hogy "e cselekedettel hozzájárulunk a Kárpát-medencében együtt élő népek és nemzetek kölcsönös megértésen és együttműködésen alapuló békés jövőjéhez" - hiszen hogyan lehetne egyetértés abban, ami a magyaroknak tragédia, viszont a szlovákoknak, horvátoknak, románoknak örömünnep? És általában: helyes egy ilyen gyakorlat? Gondolok itt arra, hogy az angol birodalom emléknapja mellé be lehetne vezetni a mongol nagykánság emléknapját, az Ottomán Birodalom emléknapját, a Nagymorva Birodalom minket közelebbről érintő emléknapjával együtt. Különösen ez utóbbi milyen szépen segítené elő a Kárpát-medence népeinek kölcsönös megértését, nem? Sajnos, a történelem már ilyen - van, aki győz, van, aki veszít. A magyar királyság hosszú ideig győztes volt, mára nem az. Ezen lehet síránkozni, meg múltba révedezni, de a jövő sokkal fontosabb, és annak kilátásait nem szokta a status quo ante visszajajongása fényesíteni.

Szocsi88 2010.05.21. 11:11:22

"Kik írják a történelmet?"

- A győztesek. Mindig is ők írták a történelmet.

Amúgy csak annyit tudok mondani: NA VÉGRE!!!

Korrekt írás.

Avatar 2010.05.21. 11:20:23

"Mi, a Magyar Köztársaság Országgyűlésének tagjai, azok, akik hiszünk abban, hogy Isten a történelem ura, s azok, akik a történelem menetét más forrásokból igyekszünk megérteni, hazánkért és a magyar nemzet egészéért, az Alkotmányban rögzített felelősségünk jegyében, a magyarság egyik legnagyobb történelmi tragédiájára, a történelmi Magyarországot szétdaraboló, s a magyar nemzetet több állam fennhatósága alá szorító, 1920. június 4-én aláírt békediktátumra emlékezve, számot vetve e békediktátum által okozott politikai, gazdasági, jogi és lélektani problémák máig tartó megoldatlanságával, egyaránt tiszteletben tartva a magyar nemzet érdekeit és más nemzetek jogát arra, hogy a magyarság számára fontos kérdésekről másként gondolkodjanak, attól a céltól vezettetve, hogy e cselekedettel hozzájárulunk a Kárpát-medencében együtt élő népek és nemzetek kölcsönös megértésen és együttműködésen alapuló békés jövőjéhez, s egyúttal a XX. század tragédiái által szétdarabolt Európa újraegyesítéséhez, a következő törvényt alkotjuk."

Ekkora elcseszett mondatot is csak jogászok kalapálhattak össze... Nem lehetett volna emberek számára is emészthető módodon tagolni?
Egyébként ha Isten a történelem ura, akkor nem Isten akarta, hogy ilyen igazságtalan és méltánytalan módon elbánjanak hazánkkal?
De lehet igazságtalan és méltánytalan amit Isten akart?
Most meg az ő akaratával készül szembe menni a Fidesz? Vagy Semjén Zsolti infót kapott fentről, hogy a történelem ura nem akar tovább szívatni minket?

"Az Országgyűlés ugyanakkor elítél minden olyan törekvést, amely az adott állam területén kisebbségben élő nemzetrészek asszimilációjának előidézésére irányul."

Ebbe beleértik a Mo-on élő nemzeti kisebbségek asszimilációjára való törekvések elítélését is?
És az etnikai és vallási kisebbségek asszimilációjára való törekvéseket is elítélik vajon?

"a nyelvéből és kultúrájából erőt mentő magyarság e történelmi tragédia után képes a nemzeti megújulásra, az előtte álló történelmi feladatok megoldására."

Erőt mentő?Ezt a kifejezést még sosem hallottam, nem "erőt merítő" akart az lenni?

Bereznay András (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net/ 2010.05.21. 11:24:04

@Haska:

Abszolút fölösleges ma azon - elnézést - kérődzni, hogy mi miben voltunk vagy nem voltunk hibásak Trianon előtt. Az egyetlen szempont Trianon értékelésénél csak az lehet, hogy azok akik az országföldaraboló döntést hozták, döntésüket elvben az önrendelkezés jogára alapították. Úgy gondolom „Trianon fájdalmának” lényege az, hogy ennek nem feleltek meg, sőt azt durván meggcsúfolták.

Akkor lehetne értelme esetleg mazochista önvádaskodásokkal foglalkozni, ha arról lett volna szó, hogy a magyar nép és orszég búnösségét deklarálva azt mondták volna ezeket pedig mi mst megbüntetjük, valamilyen erkölcsi fölsőbbrendűség nevében. Nem volt így, tehát semmi sem indokolja, hogy magunkat tegyük a békét mintegy igazolandó felelőssé. Ezt tenni, Stockholm szindróma.

Olyasmi az ilyen hozzáállás, mint azoké az egyes túlélő zsidóké akik azzal igyekeztek értelmet adni a zsidósággal a nácik alatt történteknek, hogy az azért lett volna, mert ők kollektíven nem feleltek eléggé meg vallási parancsoknak, előírásoknak.

Az ilyen a hibát mindenáron magában keresés hibás. Az ember ott keresse a hibát ahol van.

Akármilyen tökéletlenségeit is lehet kiizzadni az azt nagyon akrónak a korábbi magyar nemzetiségi politikára nézve, nem következik abból, hogy határokat úgy kellett húzniuk a győzteseknek, hogy a magyar nép harmadrészét idegen államok uralma alá hajtsák, a Nyugat államrendszerének egyik pillérét fönállása óta jelentő magyar államot lehetőleg tönkretegyék, ezzel a a Nyugat egészére is mérve csapást. A béke nem csak magyar-, hanem általában véve Nyugat ellenes is volt, amennyiben a Nyugat szellemével állt szemben.

A poszt jó.

Nzoltan 2010.05.21. 11:25:49

A szomorú az egészben, hogy a magyarság 100 év múlva már sehol nem lesz. Összetöpörödik max 2-3 millió lakosra. A határokon túl asszimilálódnak, itt meg leszaporodnak minket. És ez lehetett volna másképp is.
Csak a nagyhatalmaknak szálka voltunk a szemében. Amennyit ártottunk 100 évvel ezelőtt a kisebbségeinknek, annál sokkal többet ártottak az elmúlt 90 évben a környező országok a magyar kisebbségeiknek. Kilakotatás, népírtás, stb... Ezt senki nem tűzi a zászlajára.

szempontpuska 2010.05.21. 11:27:08

Ilyenekről fog szólni a közélet a rendrakás helyett?

Parasite 2010.05.21. 11:30:36

csak az a kövér és semjén aláírás ne lenne a végén! a víz kiver tőlük!

Andreas82 · http://tigri.blog.hu/ 2010.05.21. 11:31:38

@Fedor: "Mi, a Magyar Köztársaság Országgyűlésének tagjai, azok, akik hiszünk abban, hogy Isten a történelem ura, s azok, akik a történelem menetét más forrásokból igyekszünk megérteni" az egészet olvasd el. Arról szól, hogy vannak, akik szerint Isten a történelem ura, és vannak, akik szerint meg nem. Mindkét álláspontot magába foglalja a törvény preambuluma. Ez egy gesztus, ha úgy tetszik.

Martian (törölt) 2010.05.21. 11:32:43

@Haska: Máshogy nézne ki Trianon értékelése, ha akkor az elcsatolni szándékozott területek lakossága népszavazáson nyilváníthatta volna ki akaratát, hogy (pl. megyénként) melyik államhoz akar tartozni.
Azt lehetett volna valódi önrendelkezésnek nevezni...

eml 2010.05.21. 11:32:49

@drkovax: Évekkel ezelőtt, amikor az első CD-Jogtárak kezdtek megjelenni, akkor még hatályosnak hozta, de lehet ettől igazad. Most éppen feladtam a keresését a könyvnek, amelyikben olvastam a kettős állampolgárság tiltását, mert nem találom (Raffay Ernő: Trianon titkai).

Dervenkál Egon 2010.05.21. 11:33:56

"...az Országgyűlés június 4-ét, az 1920. évi trianoni békediktátum napját a Nemzeti Összetartozás Napjává nyilvánítja."

Ez a szabályértelmezési szempontból egyetlen értékelhető mondat. A többi rizsa. Egyrészt azért mert nagy része más, létező törvények hatálya alatt már megvan, másrészt mert ez a szöveg nem törvény, max egy OGY határozat szintjén mozog, harmadrészt mert nem egy törvénynek kell ezeket a gondolatokat kimondania. Főleg nem ez pátoszos isten maszlaggal körítve.

Aki szereti trianont, az szerintem is hülye. De aki nem érti, annak is van mit bepótolnia.

Chicken leg 2010.05.21. 11:35:24

Trianonnak en sem orulok, kulonosen mert a korulotte felcsapo indulat akadalya barmifele normalis politikai kapcsolatnak a jelenlegi szomszedainkkal.
De szerintem nem ez a legegetobb problemank, vegulis a legtobb hataron tuli magyar EU tagorszagban el, es eleg komoly vedelmet levez. Az allampolgarsag nem old meg semmit, csak szitja a feszultseget. Szerintem politikai gumicsont, figyelemertereles a valos gazdasagi problemakrol es a Fidesz tehetetlensegerol. Pont mint az iraki haboru Bushnak, az Orbannak az allampolgarsagi torveny.

borovi 2010.05.21. 11:37:27

@szempontpuska: Ilyenekről. Ezek ugyanis csak ehhez értenek. A rendrakáshoz nem. Szóval: megint megszívtuk.

ZX 2010.05.21. 11:38:11

@Martian: De pont ezt nem akarták. Ezért igazságtalan.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.05.21. 11:38:38

@Andreas82: És mi szükség volt arra a gesztusra? Az miért nem volt elég, hogy "mi, a magyar nemzet tagjai", vagy valami hasonló? Még egyszer: egy XXI. századi szekuláris demokráciában, ahol alkotmány biztosította jog a vallásszabadság (és a lakosság jelentős többsége vallástalan), mit keres egy törvényben egy bármelyik vallás fensőbbségére utaló hivatkozás?

is 2010.05.21. 11:41:34

@Johnny336: "Egyébként a második paragrafus valóban nagyon érdekes - végülis azt írja le, hogy az érintett országok higgadtan beszéljék át a problémát."

és mi lenne, ha ezt nem egy elfogadott, 'diktált' törvény második paragrafusában tennék, hanem mondjuk összehívnák az összes érintett országot, hogy együtt beszéljük át, együtt fogalmazzunk róla valamit, a megbékélés jegyében? ha ki akarunk mondani dolgokat, akkor mondjuk ki az egészet, ne csak a nekünk tetsző felét.

ZX 2010.05.21. 11:42:24

@Fedor: Így van. Élnek itt muszlimok is. Akkor miért nem úgy, hogy mi akik hiszünk Istenben, azok is akik Allahban vagy Buddhában esetleg Krisnában hisznek, és akik más módon kívánják megérteni a..... :P

Obszerváló 2010.05.21. 11:46:57

Az alapötlet jó, tényleg szembe kell nézni trianonnal és nem a szőnyeg alá söpörni, mert az csak indulatokat szül. A szomszédos országok értsék meg, hogy ez a békediktátumot mi igazságtalannak tartsuk, és akár belekényszerítenek minket egy velük közös szövetségi rendszerbe, akár önként lépünk be egy másikba, mindig is annak fogjuk tartani
Ugyanakkor szerintem is vannak hibák a szövegben. Mindenekelőtt a már sokat citált első mondat.
„...akik hiszünk abban, hogy Isten a történelem ura...”
Nem az a gond vele hogy istenre hivatkozik, hiszen a folytatásban a vallástalanokat is ugyanúgy megemlíti (copyright by Lengyel Alkotmány Preambuluma). hanem az hogy ez egy hatalmas öngól!
Értsd: Trianon isten akarata volt. Azért ekkora ziccert nem kéne adni a Kisantantnak.
Egyébként szerintem Avatarnak nincs igaza, nem csak mi jogászok vagyunk képesek ilyen elcseszett mondatot összekalapálni, (persze elismerem, hogy sok gyöngyszemet sikerült már összehoznunk) de most le merném fogadni, hogy most Semjén, meg a KDNP-s stábja remekelt.

Rorschach · http://lowfast.blog.hu 2010.05.21. 11:47:56

Chicagoban beszéltem egy afroameriaki történelemtanárral. Ő mondta, hogy abszolút pártatlan kivülállóként úgy látja, hogy Magyarországgal nagyon csúnyán elbántak...

Bereznay András (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net/ 2010.05.21. 11:50:33

@Chicken leg:

Abszolút rosszul látod. Hamis minden érvelés ami bármi is legyen a téma, azzal az álérvvel igyekszik elutasítani a foglakozást egy kérdéssel. hogy az nem a legfontosabb. Miből derül ki, hogy csak azzal lehet foglalkozni ami éppen a legfontosabb, legégetőbb és mással nem? Semmiből. Ez egy olcsó trükk.

Jószomszédi viszony pedig csak egyenlő felek között a kölcsönös méltőság alapján lehetséges. Az egyik fél megalázottságára, meghunyászkodására, önbecsülésének elfojtására alapuló jószomszédság nem az, hanem feszültségteljes, mindössze annak hazudott állapot.

ZX 2010.05.21. 11:51:07

@Rorschach: Ehhez nem kell lángésznek lenni, 5 másodperc alatt bizonyítható.

Megfigyelo 2010.05.21. 11:53:14

Trianon elkerülhetetlen következménye volt annak, hogy a Habsburg-birodalmon belül látszat-államisággal rendelkező Magyar Királyság területén minden erészakos magyarosítás ellenére is csak 43% volt a magyarajkúak száma -- Horvátország nélkül számítva kb. 50% [Révai Nagylexikon]. Ami bölcs politikával talán elkerülhető lett volna, az nagy magyar többségű határmenti területeknek az utódállamokhoz való kerülése. (Székelyföldé bajosan, mert messze van.) De ne felejtsük el azt, hogy a világ -- nem minden ok nélkül, bárha talán részben hamis látszat alapján -- az I. VH kitöréséért mindenekelőtt Tisza István magyar miniszterelnököt tartotta felelősnek, ezért a békekonferencia az utódállamok majdnem minden kivánságát telkesítette. (Nem teljesült a Jugoszkáviát Csehszlovákiával összekötő, Magyarországot izoláló korridor ötlete.)

Egyébként bármi legyen a Trianonról szóló magyar törvény megfogalmazása, azt a világ területi igény bejelentéseként fogja értékelni. (És valóban az is, más objektív értelmet nem lehet neki tulajdonítani, ezért semmiképp nem helyeselhető.)

ZX 2010.05.21. 11:53:44

Idézetek a szlovákok részéről.
"mi jó szomszédok szeretnénk lenni"

"magyar állampolgárság megadása csak jogi bizonytalanságot jelentene és semmiféle plusz előnyt nem adna, továbbá a magyar identitásuk erősödésével gyengülne a szlovák."

Hát a jó édes anyjukat.

Spacecake 2010.05.21. 11:54:22

@Buba Blictrix: ..de ujra gyoztes lesz!!!:-)

Strex 2010.05.21. 11:54:26

@eml: Melyik béketörvényről beszélsz most pontosan? Paragrafus, cikkely?

Strex 2010.05.21. 11:56:41

@pakesz: Szerintem 6 milliárd emberből 6 milliárd (téged is beleértve) jobban járt volna ha a fejed beleszakad anyádba.

Rorschach · http://lowfast.blog.hu 2010.05.21. 11:57:08

@ZX:

Gondolom úgy értette, hogy igazságtalanul.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.05.21. 12:00:52

@Fedor: "Mi ez a zagyvaság? Melyik évszázadban vagyunk? Utánanéztek már, hogy az ország hány százaléka vallásos igazából?"

A XXI. század. Éppen itt az ideje helyre rakni a XX. század agyrémeit.

Várúr 2010.05.21. 12:01:49

Szokásos csótánykodás Isten miatt... A blog súlyos lényege: a nemzetnek ki kell vívnia legalább az emlékezés és az okulás jogát. Szerencsére a szavazatok több, mint kétharmada e mellett voksol. Máris jobb a napom tőle.

Megfigyelo 2010.05.21. 12:05:38

Azoknak, akik szerint "isten a történelem ura" egy idézet a Himnuszból:

"Hajh, de bûneink miatt
Gyúlt harag kebledben,
S elsújtád villamidat
Dörgõ fellegedben..."

Vagyis, ha valaki hisz istenben, akkor arra kell konkludáljon, hogy csak a megérdemelt büntetést kapta Magyarország; csak aki nem hisz, az beszélhet igazségtalanságról.

Valjean 2010.05.21. 12:05:57

Ehhez hasonló módon nem ártana egy olyan törvény - ennek a mintájára - ami a honfoglalásunk körüli rengeteg legenda között teremtene rendet.

hillcut 2010.05.21. 12:06:49

@Chicken leg:
Miről beszélsz?
"Szerintem politikai gumicsont, figyelemertereles a valos gazdasagi problemakrol es a Fidesz tehetetlensegerol. "

Szerinted van ma Mo-on olyan ember,a ki nincsen tisztában az ország gazdasági helyzetével? Ne röhögtess már! Amikor a fidesz arról beszél, hogy nagy a baj, akkor az ügyvezető min.elnök kiáll és azt mondja, hogy nincs baj. Vagy esetleg te azt hallod, hogy a kijelölt min. elnök azt mantrázza, hogy minden rendben van emberek, jobban élünk mint 4 éve?
Nevetséges az általad is képviselt hozzáállás. Szó sincs figyelemelterelésről, mert lehetőség sincs rá.

"De szerintem nem ez a legegetobb problemank, vegulis a legtobb hataron tuli magyar EU tagorszagban el, es eleg komoly vedelmet levez. Az allampolgarsag nem old meg semmit, csak szitja a feszultseget. "

Milyen védelem?? Mint pl a szlovák nyelvtörvény? Hol élsz te? Van fogalmad arról, amiről beszélsz?
Vagy az a védelem, ami minden alkalommal megjelenik, amikor magyart vernek Délvidéken??
Az magyar állampolgárság jelent védelmet az intézményesített rasszizmus és erőszakos asszimiláció ellen. Persze neked gondolom ez nem számít rasszizmusnak.
Szégyen, hogy ilyeneket hordasz össze....

Sieg 2010.05.21. 12:07:20

Nehéz kérdés. Trianon idióta, szűk látókörű döntés volt, igaz.

Viszont továbbra is ezen rugózni valószínűleg többet árt, mint használ és nem vezet sehova: csak a nacionalistákat fogja erősíteni, a határok mindkét oldalán.
Ha tenni akarunk a külföldi magyarságért, akkor pedig éppen a nacionalizmus visszaszorítása az egyetlen jó út, az ilyen lépések csak rontanak a helyzeten. Vagyis éppen azok tesznek be a magyarságnak, akik ilyen látszatlépésekkel "hivatalosan" segíteni akarnak. De úgyis a látszat a lényeg, tudom. Pozőrködés sucks, de nagyon divatos Magyarországon: nem az a lényeg, hogy ténylegesen mit csinálsz, hanem hogy minek látszik.

Megjegyzésként hozzátenném, hogy ez pont a Nagy-Magyaroszág matricás legényeknek fontos, és ha egy picit is belegondolunk, a Nagy-Magyarország gondolat Trianonnál is sokkal károsabb és idiótább. Tudom, vannak emberek, akik attól érzik nagynak magukat és attól áll fel, ha nagy folt a térképen az ország, ahol élnek.

Psymon 2010.05.21. 12:09:34

Evvel a mondattal nem értek egyet:
"a magyarság számára Trianon a XX . század legnagyobb tragédiája."
A legekkel vigyázni kéne, hiszen nem egy tragédia volt a XX. században, hanem rengeteg. Minden magyar család, ember számára más lehet a "legnagyobb tragédia". Például a 600 000 meggyilkolt zsidó szinte kivétel nélkül magyar állampolgár volt, magyarnak vallotta magát. Ezért nem túlzás azt állítani, hogy Auschwitz a legnagyobb magyar temető. Ezért lehet megosztó ez a mondat, hiszen ha a zsidók, vagy bárki más ezt nem így érzi, akkor könnyen árokásássá válhat ez a gondolkodásmód. Hiába hatalmas tragédia Trianon, vannak-voltak olyan magyarok, akik nem a legnagyobb tragédiának élték meg.

Pszt! 2010.05.21. 12:11:08

Lássátok már be, trianonon nem lehet változtatni demokratikus lépésekkel! Vegyetek jó sok tankot, osz uccu neki szlovákiának! Én meg uccu nyugatnak, mert nem fogok a turbómagyarok miatt megdögleni a lövészárokban.

porthosz 2010.05.21. 12:12:01

@Sieg:

"Ha tenni akarunk a külföldi magyarságért, akkor pedig éppen a nacionalizmus visszaszorítása az egyetlen jó út, az ilyen lépések csak rontanak a helyzeten"

Hát ez egy elég hülye gondolatmenet volt. Már csak azért is, mert ahogy már korábban valaki más is leírta (és csak ismételni tudom), a szomszéd országoknak nem az a bajuk, hogy a magyarok nacionalisták, hanem hogy léteznek...

Megfigyelo 2010.05.21. 12:13:04

@Sieg: Teljes mértékben egyetértek!

cynicalbitch 2010.05.21. 12:13:11

"Trianonról, a vészkorszakról és a Kádár-rendszerről csakis egyetlen legitim álláspont lehetséges."

hát persze. főleg a Kádár-rezsimről, amely önmagában több, különböző részre osztható. nem beszélve Kádár népéről, amely nagy többséghez juttatta a Fideszt, éppen pont a Kádár-rendszerből rájuk maradt beidegződések miatt.
ráadásul ABBAN A PILLANATBAN, amikor kijelentjük, hogy valamiről csak egyfajta álláspont lehetséges, azzal megszüntetjük a vita, a vitathatóság és az árnyalás jogát, tehát igazi kádárista/rákosista módszer.

kettő: retrohorthyzmus rulez. és nehogy, még csak véletlenül is szó essék a mi felelősségünkről, a köcsögmagyar mentalitásról és politikai szűk látókörűségről.
bunkók voltunk évszázadokon keresztül a nemzetiségekkel? igen. nagy volt a pofánk mint középhatalomnak? igen. kár volt háborút kezdeni? igen. megérdemeltük, hogy pofán verjenek bennünket? igen. nagyobb versét kaptunk, mint érdemeltünk? igen, de ez van. örüljünk, hogy van országunk.
Orbánék ugyanabba a pöcébe fognak belelavírozni, amiből már félig-meddig kint vagyunk.

három: milyen szar szöveg ez már egyes részleteiben? mi van Istennel? csatlakozva az előttem szólókhoz: vajmi keveset tud Istenről, aki egy ilyen nyennyegésben Istenre hivatkozik. nem beszélve arról, hogy a nyilas (ávós?)unoka Kövér, meg egy keresztény műmájer jegyzi.
most vagy törvényt alkotunk, és akkor állami nyelven beszélünk, vagy istenkedünk (ami az Úrnak egyáltalán nem tetsző cselekedet!), és akkor hagyjuk a jogi kereteket.

fehér ló, bevonulás lesz?

cynicalbitch 2010.05.21. 12:15:30

@porthosz: "a szomszéd országoknak nem az a bajuk, hogy a magyarok nacionalisták, hanem hogy léteznek... "

ez egy pöcemagyar állítás. vannak persze pöceszlovákok és pöcerománok is, de nem ez a lényeg.

a TÖBBSÉGnek mindegy, hogy a szomszéd, akitől a körfűrészt kérjük kölcsön, az magyar, szlovák, horvát vagy nyenyec.
mindenhol van pár (nálunk RENGETEG) hülye, akik a világhoz csak annyit tudnak hozzátenni, hogy a mellüket verik, hogy milyen nemzetiségűnek születtek.
persze attól még lehetsz szar ember, hogy magyar vagy, ne feledjük.

Sieg 2010.05.21. 12:17:07

@porthosz: Hehe, éppen erről beszélek: a határ túlsó oldalán élni nem a határ miatt rossz, hanem az ottani nacionalista idióták miatt (nem, nem mindenki az...).

Ezzel a lépéssel pedig a hazaiakat erősítjük, a külföldieknek pedig muníciót biztosítunk. És miért? A látszatért, de tulajdonképp nem teszünk semmit, csak a helyzetet mérgesítjük.

Bereznay András (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net/ 2010.05.21. 12:17:10

@Megfigyelo:

Hozzászólásod tartalma számomra több szempontból is fölháborító. Mintha vért izzadnál, hogy magyarellenes álláspontot képviselhess, ennyiben rosszindulatúnak találom bejegyzésedet. Eközben holokauszt tagadók technikáját használod, vagyis szemléletmódjukkal azonosulsz. Amint azok számokkal zsonglőrösködésekkel igyekeznek a zsidóirtéás tényét legalább elbagatellizállni, te is százalékokat igyekszel elcsalni a magyarságtól. Nem tudom mire vonatkozik az amit a Révai eredőnek állítsz, de azt tudom, hogy a magyarság aránya az 1910-es, tehát a Trianon idejében utolsó népszámlálás szerint 54% fölött volt a szűkebb értleben vett országban és 47, vagy 48% a Társországokkal együtti teljes területen.

Zavar minden olyan erőlködés amely normalizáni törekszik azt ami nem volt, ahogyan elmondtam, a békealkotók saját vallott szempontjainak megközelítésben normális.

bobbafet 2010.05.21. 12:19:09

A legégetőbb, legsürgősebb, leginkább húsba vágó, Magyarországot jelenleg leginkább foglalkoztató, a haza jövőbeli sorsát legnagyobb mértékben befolyásoló ügyet végre rendeztük.

Áttérhetünk a második legfontosabbra?

ZX 2010.05.21. 12:20:00

@Pszt!: Nem ez a megoldás, hanem jó családpolitika, hogy minél több magyar gyerek szülessen. Tudod, "make love not war!"

Haska 2010.05.21. 12:20:18

@Bereznay András:
Lehet, hogy nem értettük meg egymást.
Szerintem az nem mazochista önvádaskodás, ha beismerjük és tudatosítjuk, hogy a Trianonhoz az IS kellett, ahogy a magyar elit 1848-ban és a kiegyezéskor hogyan viszonyult az egyéb kárpát-medencei népekhez, illetve nemzeti önrendelkezési jogukhoz. Most százalékokról nem vitatkoznék, de mindkettő (magyar önámítás és antant agresszió) kellett hozzá - kétségtelenül az utóbbi nagyobb mértékben számított.

Röviden, mert a fent linkelt Bibó-tanulmányt úgysem olvassátok el sokan: Bibó István szerint a 19. század második felében (a kiegyezéskor és utána) fontosabb volt nekünk (=magyar elit) a történelmi Magyarország megtartása (és ezzel együtt az egyéb népektől a nemzeti önrendelkezés megtagadása), mint a független, demokratikus Magyarország létrehozása - ami pedig együtt járt volna a nemzetiségekhez való más viszonyulással is. Elfogadtuk, hogy a Monarchia megkerülhetetlen és örökké létező birodalom, amiből nem lehet kitörni, és ezért ezen keretek között, az 1848-as demokratikus igényeinkből jócskán visszavéve elfogadtunk egy hazugságokkal súlyosan megfertőzött kompromisszumot. Hazug volt, mert a Habsburg azt hitte, hogy egységes birodalmát megőrizte, holott nem így volt. Másrészt, mi meg mi azt hihettük, hogy független ország lehetünk, holott a külügy és hadügy osztrák kézben volt, másrészt pedig kormányra Magyarországon csak olyan párt kerülhetett, aki 67-es alapon állt.

Summa summarum: látni kell szerintem nemcsak a trianoni igazságtalanságot, hanem az oda vezető utat is, és Trianont nem lehet CSAK a nagyhatalmi játszmák és orvtámadások eredményének tekinteni.

Bocsánat, hogy kissé elkanyarodtam itt a témától. A fentiek alapján -csatlakozva Fedorhoz- az alábbi mondatot nagyon támogatom: "más nemzetek tagjaiban okkal sérelmeket keltő hibáinkat is számon tartva s ezekből okulva". Szép, hogy benne van a javaslatban, azonban az emberek fejében sajnos nincs.

ampierre 2010.05.21. 12:20:36

@Fedor:

"..azok, akik hiszünk abban, hogy Isten a történelem ura, ["ÉS" LOGIKAI KAPCSOLAT] s azok, akik a történelem menetét más forrásokból igyekszünk megérteni.."

átlátó 2010.05.21. 12:21:25

Ezzel az Isten az Úr cuccal beleffantottunk megint valahová, de legyen, ha ez az ára annak, hogy ezt a "napot" megkapjam., ez az én kompromisszumom. Mert ez az emléknap, ez nekem jár és nem adható. Nekem is jár az, hogy évente egyszer, mondom egyszer és nem hetente, ezt enyhe célzásnak kérem venni - emlékeztessem a világot arra, amit egyedül velünk tettek. (A Nap, a Hold meg a többiek meg szarnak az Istenre, teszik a dolgukat megkérdezése nélkül.)

==T== 2010.05.21. 12:21:26

@Fedor: Bauer Tamás meg Eörsi Mátyás asszem helyeselte...

Bereznay András (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net/ 2010.05.21. 12:21:40

@Sieg:

Nem helyes dolog öszemosni a matricákat a z egység nap törvénnyel, az előbbivel próbálni hitelteleníteni az utóbbit. Összetartozásuk ráfogás, fölszínes, nem igaz.

hillcut 2010.05.21. 12:21:56

@Fedor:
"Mi ez a zagyvaság? Melyik évszázadban vagyunk? Utánanéztek már, hogy az ország hány százaléka vallásos igazából?"
Az, hogy a XXI. sz-ban élünk nem szükségszerűen jelenti hitnélküliség szükségességét.

Mielőtt buta kérdéseket teszel fel, nézz utána a válasznak.
~75% elég?

hu.wikipedia.org/wiki/Vil%C3%A1gn%C3%A9zeti_megoszl%C3%A1s_Magyarorsz%C3%A1gon

Illetve, ha figyelmesen elolvasod, a tv-ben az ateistákat is ugyanolyan súllyal említik, mint a vallásos embereket.
Amúgy meg miért olyan nagy baj az, ha vmi olyanról is tudatosan megemlékezünk, ami abszolút értékeket közvetít? A posztmodern-ateista gondolkodás értéktagadása megbukott. Ideje lenne észrevenni!

Cheradenine Zakalwe (törölt) 2010.05.21. 12:23:06

Hányinger kerülget, ahogy olvasom a sok magyargyűlölő kommentjét. Persze, magamra vessek, erre számítanom kellett, miután legördítettem a cikket.
A magyarságnak nincs nagyobb ellensége náluk. Kb. olyanok, mint a holokauszt-tagadó zsidók. Nem kéne, hogy szalonképesek legyenek, szégyellniük kéne inkább magukat.

Sieg 2010.05.21. 12:25:04

@Bereznay András: Nem mostam én össze semmit semmivel, csak egy példa volt, illusztrálandó a nacionalista egymásnak-feszülés és melldöngetés álságos és káros voltát.
Ha ennyire zavar, takard le az utolsó bekezdést, nem az volt a lényeg. :)

ZX 2010.05.21. 12:26:11

@Haska: Ez még nem ok arra amit műveltek, hiszen a határokat igazságosan is kijelölhették volna, de a szándékos rombolás egyértelmű.

IHCS 2010.05.21. 12:26:18

Azért a cikk megemlíthette volna a FIDESZ 1990-es kivonulását az egy perces néma felállásról.

A bocsánatkérést azóta is várom tőlük.
Ez a törvény nem helyettesíti azt.

Ezért nem szavaztam rájuk most sem, hanem inkább a KDNP-re.

Illés Béla 2010.05.21. 12:27:37

Nem vagyok jobbikos,csak egy gondolkodó ember.
Abban a világban ahol egy ilyen "ország"létezhet mint szlovákia,ez a törvény a minimum.
Még ha hatása a harmatos lepkefinghoz konvergál is.
Ahogy csak a közelmúltban körülöttünk keletkeztek államok,úgy nekünk is(sőt)jogunk lehetne felülvizsgálni a ránk kényszerített diktátumokat,és az ennek hatására megnyomorított országunk érdekében tenni.
Szerintem nincs még egy állam a földön akivel így elbántak.
Nem háborúról írok,hanem igazságtételről.
Akár az ensz elé is lehetne vinni ügyünket.
Nem szabad belenyugodnunk soha.
Túl sokáig voltunk birkák.

Té.eS · http://szubjektivblog.blog.hu 2010.05.21. 12:27:45

@Johnny336: Trianon léte helyes, mértéke viszont több mint túlzott..

@is: "és mi lenne, ha ezt nem egy elfogadott, 'diktált' törvény második paragrafusában tennék, hanem mondjuk összehívnák az összes érintett országot, hogy együtt beszéljük át, együtt fogalmazzunk róla valamit, a megbékélés jegyében? "

és ez megvalósítható lenne? Szerintem most semmiképpen.

@Megfigyelo: "Egyébként bármi legyen a Trianonról szóló magyar törvény megfogalmazása, azt a világ területi igény bejelentéseként fogja értékelni. (És valóban az is, más objektív értelmet nem lehet neki tulajdonítani, ezért semmiképp nem helyeselhető.)"

Na ne.. egy napot Nemzeti Összetartozás Napjává nyilvánítanak, az egyenlő azzal mintha a komplett magyar kormány kimenne Versailles-ba és azt üvöltené a Viktor meg a Semjén, hogy vesszen trianon? Szerintem ezt józan gondolkodású ember nem értékeli területi igénybejelentésnek.

Az, hogy emléknappá nyílvánítják önmagában nem szül nacionalista reneszánsz..

Bereznay András (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net/ 2010.05.21. 12:28:15

@Haska:

1. Kimutathatóan én nagyon jól értettelek. Fordítva lehet, hogy igazad van.

2. Miből veszed, hogy az idézett írást pl. én nem olvastam máris?

3. Miért erőlködsz annyira, hogy csak a saját nótádat fújd, aminek alkalmazhatalanságára, ide nem tartozó jellegére rámutattam? Miért lépted át teljesen azt amit neked címezve mondtam?

4. Nem várok választ. Következtetéseimet mindebből le tudtam vonni, látom minden további csak szócséplés lenne. Üdv.

porthosz 2010.05.21. 12:29:20

@cynicalbitch:
"a TÖBBSÉGnek mindegy, hogy a szomszéd, akitől a körfűrészt kérjük kölcsön, az magyar, szlovák, horvát vagy nyenyec."

Igen, csak éppen ha a vezetőjük pöceszlovák, akkor b@szhatjuk.
Szerinted egy átlag német katonának volt bármi baja egy orosz/lengyel/ukrán emberrel? Nem. Aztán mégis volt egy világháború, mert viszont a vezetőjüknek meg volt és a többi hatalom meg b@szott tenni valamit is inkább fülük farkuk behúzták (ahogy az eddigi magyar külpolitika is ) egészen addig amig azt nem vették észre, hogy jéé német páncélosok sziesztáznak párizs mellett...

Megfigyelo 2010.05.21. 12:29:36

@Bereznay András: Én a Révai Lexikon adatait idéztem. Mivel az kb. 1905 körül jelent meg, valószínúleg még csak az előző (1900-as ?) népszámlálás adatait tartalmazta. Egyébként olyan nagyon nem térnek el a Te adataidtól: a Magyar Királyságban a magyarok kisebbségben voltak. Szerintem ez objektív szükségszerúséggel meghatározta az ország sorsát egy olyan korszakban, amikor minden nép nemzetállamot akart teremteni magának. Ilyen értelemben Trianon normális volt. A határok megvonása volt szerencsétlen. A béketárgyaláson Apponyunak nem az "1000 éves integritás" megőrzéséért, hanem az etnikai határokért kellett volna kiállnia. Lehet, hogy akkor is sikertelen lett volna, de legalább nem tette volna Magyarországot nevetség tárgyává.

pescade 2010.05.21. 12:30:04

Szükség van a szimbolikus politizálásra, és szerintem abban egyetértés van, hogy a trianoni döntés igazságtalan volt. De a politika manapság elkezdett történelmi kérdésekben kinyilatkoztatni (örmény genocídium stb.), ami egyszerűen szerepzavar. De a politika sem hülye, nem fog érdektelen - tehát politikai tőke kovácsolására alkalmatlan - témákban törvényeket hozni - ezért nincs tatárjárás-emléknap, Mohács-nemzeti gyásznap, még az aradiakról sem készült törvény. A politika, azaz egy párt azért száll rá ezekre a témákra, mert ezzel értékrendszerét kommunikálhatja. Ez azt támasztja alá, hogy a témában nincs közmegegyezés. Történelmi tények interpretációját törvényben egységesíteni pedig igazi reakciós gondolat. Trianon emléknap kéne, de azt a Jobbik forszírozza, ezért a Fidesznek még nagyobbat kell mondania - erről szól ez az egész dolog, szavazatszerzésről, ami méltatlan Trianon fájdalmához.
A pártpolitika húzzon el a történelem felségterületéről.
(Az nettó hülyeség, hogy Trianon "hajtotta" Magyarországot a németek karjaiba, önfelmentő hazugság. A Kádár-rendszer megítélése olyannyira nem egyértelmű, hogy egy párt sem meri direktben támadni a máig népszerű Kádárt, és mindegyik a kádári reflexekre épít - e kérdésben épp hogy a történészek mondják ki a tudományos igényű igazságot, akiknek amúgy ez a dolguk, mivel a megfelelő források és eljárások által kell, hogy meghozzák ítéletük. "Se a történészek, se a történelem nem szolgáltat igazságot senkinek." a trianoni igazságtétel ma pusztán elvi lehet, s ezt a történészek szolgáltatják. A politika csak frusztrált és a szabadságukkal élni nem tudó népek esetében szolgáltat igazságot 90 éves döntésekről.)

cynicalbitch 2010.05.21. 12:30:08

@Cheradenine Zakalwe: "A magyarságnak nincs nagyobb ellensége náluk."

mi, "magyargyűlölők" is így látjuk. a magyarnak nincs nagyobb ellensége, mint a magyar felfuvalkodottság, a magyar gőg, a mások lenézése, a magunkat másoknál sokkal különbnek gondolás, röviden: a magyaridiotizmus.

a MAGYAROK magyarkodása még SOHA, egyetlenegyszer sem vezetett eredményre, viszont okozott olyan tragédiákat, amiért most t9örvényben is rögzíteni kell, hogy ha Isten a történelemtanár, kicsoda ellenünk, hacsak az osztálynapló nem. vagy valami ilyen...

Cheradenine Zakalwe (törölt) 2010.05.21. 12:30:32

De most komolyan, azok, akik a magyarság nacionalizmusára, I. vh. előtti politikájára hivatkozva tartják jogosnak Trianont: vajon a Holokauszttal kapcsolatban is így vélekedtek? A zsidók hozzáállása feljogosít ilyen tragédiára? Vagy Izrael jelenlegi politikája jogossá teszi a világ többi részén élő zsidók elleni agressziót?

Ha nem, akkor a magyarok esetében miért igen? Legalább legyetek következetesek, legyetek antiszemiták. Tudom, nem álltok messze tőle.

Sieg 2010.05.21. 12:31:06

@Cheradenine Zakalwe: Nem magyargyűlölő itt senki, csak más elképzelései vannak mindenkinek, hogy hogyan lehet a magyarokon segíteni.

Van a "hivatalos" nemzeti legény, aki nacionalista büszkélkedéssel véli azt, hogy segít, pedig ezzel csak önmagát fényezi, egy látszatot ápol és a legkevésbé sem érdekli, hogy ezzel többet árt, mint segít a külföldi magyaroknak. Merthogy a nacionalista szembenállás erősítése mellett ugye az egyetlen megoldás a területek elfoglalása lenne. Ébresztő. Ha meg nem, akkor a melldöngetés csak a külföldi nacionalizmust erősíti, és éppen ez az, ami miatt rossz a külföldi magyaroknak.

Vagy van olyan is, aki a probléma gyökerét szeretné megoldani: végre ne gyalázzák egymást a nemzetek, és minden gond megoldódik, még akkor is, ha maradnak a határok.

cynicalbitch 2010.05.21. 12:32:31

@porthosz: "inkább fülük farkuk behúzták"

mivel hetek óta mástól sem zeng kis hazánk, minthogy milyen jó, hogy a nemzetáruló libsibolsi sunnyogás helyett végre qrva karakán módon kiállunk magunkért és az igazunkért, tisztelettel kérdezem, hogy ez rajtunk kívül ki a nádvágó rettenes faszát érdekli, illetve hogy a nagy nemzeti földemhedés során érzett farokkeményítő érzelmeken túl milyen VALÓS HASZNA van.

erre ha tudna valaki válaszolni...

Wiiktor 2010.05.21. 12:32:47

Aki helyesnek véli a Trianoni békediktátumban foglaltakat, a magyar népet sérti, ugyanúgy kellene büntetni ezt is, mint a Holokauszt-tagadást.

Sieg 2010.05.21. 12:35:09

@Cheradenine Zakalwe: Trianon rossz döntés volt, nem fog ezen vitatkozni senki.

Abban van valami, hogy a korábbi idióta magyar nacionalista kisebbségi politika miatt van egy kis "edd meg, amit főztél" jellege, de attól még a döntés szűk látókörű és ostoba volt.

Amiről itt beszélünk az nem Trianon megítélése, hanem hogy van-e értelme és hogy kinek segít MA az ezen rugózás.

nemacsuka · http://nemacsuka.blog.hu 2010.05.21. 12:35:29

@Andreas82: ha a torveny latens celja a 'nemzetegyesites' es a 'nemzet onazonossaganak meghatarozasa', akkor nem elonyos az elso mondatban kette osztani az orszagot. Raadasul ha jol tudom kb a nemzet kisebb reszevel kezdve (megha ezt gesztusnak is tekintjuk, melyet persze Semjen Zsolt es Kover Laszlo onmaga fele tesz, LOL), a median egykori felmerese szerint aki azonosul a vallas tanitasaival az 13% (ez nem azonos azzal, hogy vki mondat maganak egy miset temeteskor). Ez a mondat raadasul butasag, Isten nagyon marginalis kisebbseg szerint a tortenelem de facto ura.

Az elso mondat merete pedig zavarba ejto, aki ugyesen beszeli nyelvunket, az tudja, hogy ezeket illik tagolni. Thomas Mann persze megengedhetett maganak ilyen elso mondatot, de mar abban is volt ironia.

Egyebkent szorakoztato olvasmany.

átlátó 2010.05.21. 12:36:58

@Parasite: Próbálj meg arra figyelni most az egyszer, hogy mit írt alá a Kövér és a Semjén...hátha jobb kedved lesz tőle. :)
Továbbá aki itt azt írta, hogy egyes magyaroknak attól áll fel a fasza, hogy mekkora "paca" a térképen Magyarország, annak igen demagóg módon azt javasolom, hogy ugyanezt a világ bármelyik pontján említse meg a kocsmapultra támaszkodva a helyierő között, de ne az orra alatt mormogva. :) Este már a nővérkék vádliját szemlélheti, ahogy a kacsába belehelyezik a lankadt faszát. (Ettől függetlenül a kölcsönös előnyökön alapuló világbéke híve vagyok.)

cynicalbitch 2010.05.21. 12:37:26

@Cheradenine Zakalwe: "akik a magyarság nacionalizmusára, I. vh. előtti politikájára hivatkozva tartják jogosnak Trianont"

nem tetszik tudni szövegértő módon olvasni.

az ország felszabdalásához a nemzetiségek megerősödése és a rossz magyar külpolitika együtt vezetett.
a csonkítás ráadásul egy elvesztett háború következménye.
a MÉRTÉKÉN lehetett vitatkozni, de már nem.

senki nem tartja jogosnak a nemzetiségi határokat figyelembe nem vevő döntést, de értelmes ember el tudja fogadni, hogy a megváltozott geopolitikai helyzet és ausztrohungária középhatalmi státuszának meggyengítése miatt LOGIKUS és ÉSSZERŰ politikai húzás volt a felszabdalás.

a területi revízió ötlete idejét múlt, megvalósíthatatlan, és illene tudomásul venni, hogy rajtunk kívül senkinek sem érdeke (elárulom, nekünk sem!).

Megfigyelo 2010.05.21. 12:37:49

@Wiiktor: Senkinek sem lehet kifogása azellen, hogy a magyarok által elnyomott (mert tényleg el voltak nyomva, mégpedig a kor fogalmai szerint nagyon durván) nemzetiségek elszakadtak. Erre joguk volt. Rosszul húzták meg a határokat, de már ezen túl kéne lápni, hiszen ez 3-4 emberöltővel ezelőtt volt.

cynicalbitch 2010.05.21. 12:41:04

@Megfigyelo: "hiszen ez 3-4 emberöltővel ezelőtt volt. "

a magyar néplélek szerint még mindig 1939 van, de lehet, hogy csak 38.
ennek nem csak a Trianonon való rugózás a bizonyítéka, hanem az is, hogy egy alapvetően katolikus ország egy papíron református kormányzóra bízza, hogy még azt a kevés jót is szétcsessze az országban, ami megmaradt... :-D

Wiiktor 2010.05.21. 12:41:55

@Megfigyelo: Ugyanúgy a másik dolog is.

ZX 2010.05.21. 12:42:25

@cynicalbitch: Ugyanaz, mint, hogy a németek ma már kikérik maguknak, ha nácizzák őket, és szépen feltartották a középső ujjukat Görögországnak amikor a nácizmust okolták a görög válság miatt. Ma már nem lehet őket sakkban tartani ilyennel, mis is merjük kimondani, hogy igazságtalan volt. Nem pedig szégyellni azt, hogy részt vettünk az I. Vh-ban és ezért jól megbüntettek minket.

Megfigyelo 2010.05.21. 12:42:35

Amikor 1990 júniusában Szabad György házelnök váratlanul trianoni megemlékezést rendelt el, akkor Orbán Viktor vezetésével a Fideszesek tiltakozásul kivonultak a parlament ülésterméből.

*Akkor volt igaza Orbán Viktornak.*

nem1rem1 2010.05.21. 12:43:49

@Pásztor Tibor: "Az 1920. június 4-én aláírt trianoni békediktátum kitörölhetetlen, máig feldolgozatlan nyomot hagyott Közép-Európai nemzeteinek tudatában, generációk óta a régió történelmének és politikai eseményeinek közvetlen vagy közvetett befolyásolója."

Ez a legkorrektebb mondat az egész törvényben.

Sanyi. · http://www.sopianaedeluxe.blog.hu 2010.05.21. 12:44:06

@is: Ez mind szép, de érdekelne hogyan nézne ki ez az életben. Összeülnek a vezetők, vidámak, jól átbeszélik hogy már nem zavar minket - aztán ezt törvénybe vagy nyilatkozatban foglalják -, majd mosolyogva hazamennek?
Ok.
...és, akkor most jobb? :)))

Ez az egész egy maszlag, és kurv@ nagy bajban leszünk, ha ezen a vonalon indul el az ország.

Isten idekeverésében pedig szeretném tiltakozásomat kifejezni. Nem a középkorban vagyunk, bármennyire is nyalja falja egymást a FIDESZ és a Katolikus egyház.

Horror basszameg, és katasztrófa...

(Trianonnal kapcsolatban egyértelmű, hogy súlyos csapás volt gazdaságilag, politikailag és lelkileg, de nekem a történelemtanárom mindig azt mondta. A TÖRTÉNELEMBEN NINCSEN "MI LETT VOLNA HA"! Ami történt megtörtént. Lehet fesezegetni, de változtatni nem fog rajta senki. Volt már egy próbálkozása a maiakhoz hasonló gondolkodású politikusoknak. Máig ásnak ki fel nem robbant bombákat...)

Bereznay András (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net/ 2010.05.21. 12:44:35

@Megfigyelo:

Nem akkor jelent meg, hanem fokozatosan, évtizedek alatt, de ez közömbös. Ha az ember ilyen számadatot ilyen összefüggésben idéz, akkor legyen szíves a releváns adatot idézni az pedig az 1910-es népszmlálásé. Nemzeti szempontból vett rosszindulatod minden egyébből is félreérthetlen, tehát a magyarság százalékának Trianon normalizálása érdekében mesterségesen lezsonglőrösködése nálad aligha véletlen. Egy személyes észrevétel illetve erős sejtés: Nem veszed észre mekkora ellensége vagy önmagadnak. Ennek értelmezését rádhagyom. Pontosan látom a csapdát amiben vergődsz.

Társalgásunknak most és itt vége, más dolgom van, üdv.

Wiiktor 2010.05.21. 12:44:37

@Wiiktor: Sőt tovább megyek, kérhetnénk kártérítést pl. Romániától a természeti kincseink után. Tanuljunk már kedves kék-fehér barátainktól ott a Közel-Keleten, hisz úgyis néhány képviselőnk két lobogós kitűzővel járkál az Országházban.

Megfigyelo 2010.05.21. 12:45:18

@Wiiktor: Aljas nyilas gazember vagy!

Publius Decius Mus 2010.05.21. 12:47:15

Már megint ez a baromság, hogy mi is az okai voltunk Trianonnak. Vitathatatlanul voltak érdekellentétek bizonyos körökben, még konfliktusok is, de jóval kisebbek mint Európában sok helyen a Baszkoktól az Észak-Íreken és németeken át a komplett Jugoszlávián keresztül a lengyelek-oroszokig, stb, stb.

Az ok csak annyi, hogy a szövetségesek szét akarták cincálni a Monarchiát, hogy a németeknek ne legyen szövetségese a jövőben. Találtak hozzá ideológiát, haszonleső szomszédokat és önjelölt kisebbségi vezetőket. Ismerős? Mi meg bevesszük a féligazságokból tákolt baromságokat és tantjuk is a suliban,ez köszön vissza itt sokak hozzászólásaiból és még fog is. Nem kell a "mindentvissza", de amíg ennyien hisznek a saját "bűnösségünkben" mindenki belénk törli a lábát.

Megfigyelo 2010.05.21. 12:48:11

@Bereznay András: Nem állnak rendelkezésemre az 1910-es népszámlálés adatai, a Révai Nagylexikont pedig mindenki mértékadü forrásnak tekinti. Amúgy sem 2-3=üon múlt a dolog...

ZX 2010.05.21. 12:51:21

Azért az tetszik, hogy a sok konzervatív akik szidták a liberálisokat, most ki van akadva az "istenes" részen. Nocsak, annyira mégsem konzervatívak? Mint ahogy akkor sem voltak azok amikor Király Andrásról kiderült, hogy füvezett. :)

Megfigyelo 2010.05.21. 12:52:42

@cynicalbitch: Nem a magyar néplélek szerint van 1939, csak néhány mocskos fasiszta "wannabee" tömeggyilkos gondolkodása szerint.

Cheradenine Zakalwe (törölt) 2010.05.21. 12:52:54

Ja és még egy megjegyzés:

A történelmi Magyarország illetve a nem egy nemzetállam volt, nem kizárólagosan a magyar nemzetre épült. Egy középkori államra épült, annak történelmi struktúrájára, amikor még a nemzet a mai formájában nem volt értelmezhető.

Az, hogy az I. vh. után a térséget nemzetállamokra szabdalták, nem egy elítélendő szélsőséges nacionalista gondolkodásra vall? Hiszen a történelmi együttműködésből feloldhatatlan konfliktusokat csinált száz évre (lásd délszláv népek).
Mielőtt valaki Trianon igazságosságát hangoztatja, gondolkozzon el azon, hogy mennyire szimpatizál a nemzetállami kirekesztő ideológiákkal, szeparatisták terrorista tevékenységeivel stb.

Véleményem szerint a békediktátum alapjaként szolgáló elgondolás, a nemzeti önrendelkezés elve sem elfogadható, ma sem gondolja senki komolyan. Franciaország, a nacionalizmus és a nemzetállami elvek bölcsője, ugyanúgy ragaszkodott a történelmi határaihoz, függetlenül attól, hogy baszkok és bretonok élnek ott önrendelkezés nélkül. És nem kis népirtást is végrehajtott, hogy eliminálja a képbe nem illő kisebbségeit.

Ha az államok valóban a nemzeti önrendelkezésre hivatkozva indokolják létüket, a történelem is azt mutatja, hogy ez vérontáshoz vezet. Mennyivel békésebb, ha történelmi álllami struktúrákra hivatkoznak.
Persze ezt meg is teszik a friss nemzetállamok történelemhamisítói frusztrációból, érezve, hogy a nemzeti önrendelkezés kevés. Csak ugye instabil, mert nincsen semmi nyoma sem a néplélekben sem az állami struktúrákban.

nem1rem1 2010.05.21. 12:56:46

@ZX: "...a németek ma már kikérik maguknak, ha nácizzák őket, és szépen feltartották a középső ujjukat Görögországnak amikor a nácizmust okolták a görög válság miatt."

Íme, hány olvasata van egy ténynek: Egyrészt a németek nem keveset tettek és tesznek naponta azért, hogy a nácizmus örökségét kompenzálják. Ennek előfeltétele a felelősség be- és elismerése volt.

"...szégyellni azt, hogy részt vettünk az I. Vh-ban és ezért jól megbüntettek minket."

Az első világháborúhoz jó egy évszázados magyar nemzetiségi politika vezetett. Az I. Világháborús szerepünk kizárólagos okolása, sajnos, még az átkos Kádár-korszakban is fennmaradt legenda, eddig még egyetlen politkia kurzus sem volt bátor annyira, hogy az igazi okokat, a XIX. századi magyar ikonok felelősségét, illetve úgy általában, az egész magyar történelem-szemléletet legitim módon kielemezze, és ennek megfelelő következtetéseket levonva elindítsa az országot a sebek valós begyógyítása (vagyis: nem elfedése, és nem feltépetten tartása) irányába.

Miképp a németek ezt megtették önmagukkal.

Ez a kurzus is ebben a kérdésben tett egy lépést hátra, kettőt össze-vissza.

Ugyanakkor, a fenti mondatod igen jól alátámasztja, hogy a szomszéd országok, valamint az egykori győztes Antant-országok ugyanígy feltartják a muatóujjukat nekünk, mikor Trianonra vezetjük vissza a mai problémáinkat.

Megfigyelo 2010.05.21. 12:58:00

@Publius Decius Mus: A szövetségesek egy dolog, de az ő céljaik épp összeestek a nemzetiségek tökéletesen méltányolható (és métánylandó) függetlenedési törekvéseivel. "Csak" a határok megvonása volt rossz.

cynicalbitch 2010.05.21. 12:59:03

@ZX: "Ma már nem lehet őket sakkban tartani ilyennel, mis is merjük kimondani, hogy igazságtalan volt."

kimondtam. hangosan, háromszor egymás után. Istennek tetsző cselekedet volt, bár ennek semmi nyomát nem érzékeltem.

tovább léphetünk?

cynicalbitch 2010.05.21. 13:00:26

@Publius Decius Mus: "de amíg ennyien hisznek a saját "bűnösségünkben" mindenki belénk törli a lábát. "

ó, hát persze. a háborút is a gaz ELLEN robbantotta ki.

te ma már nem igyál többet.

Cheradenine Zakalwe (törölt) 2010.05.21. 13:01:34

@Sieg:

"Abban van valami, hogy a korábbi idióta magyar nacionalista kisebbségi politika miatt van egy kis "edd meg, amit főztél" jellege, de attól még a döntés szűk látókörű és ostoba volt.

Amiről itt beszélünk az nem Trianon megítélése, hanem hogy van-e értelme és hogy kinek segít MA az ezen rugózás. "

Most komolyan, mélyedj el magadban, és gondolkozz el rajta, hogy elmondanád-e ugyanezt a Holokausztról.
Edd meg amit főztél jelleg? Rugózás? Vannak csoportok, amelyek ugyanezt emlegetik, csak éppen a Holokauszttal kapcsolatban. Érzed, hogy náculsz?

cynicalbitch 2010.05.21. 13:01:47

@Cheradenine Zakalwe: "Mielőtt valaki Trianon igazságosságát hangoztatja"

még mindig nem érted.

azbeszt+b (törölt) 2010.05.21. 13:02:53

Szerintem meg per pillanat vannak ennél fontosabb dolgok is, amik megoldásra várnak. Aztán később lehet Trianon napot tartani.

cynicalbitch 2010.05.21. 13:03:34

@Cheradenine Zakalwe: "Most komolyan, mélyedj el magadban, és gondolkozz el rajta, hogy elmondanád-e ugyanezt a Holokausztról."

te nagyon bele vagy buzulva ebbe a holokauszt kérdésbe.

a holokauszton való TÚLZOTT rugózást ugyanolyan sanda szemmel nézzük. főleg, mert olvastuk s Holokausztipar c. könyvet, többek között . a Cion bölcsei helyett.

ZX 2010.05.21. 13:03:35

@nem1rem1: Korábban tettek, ma már nem tesznek semmit a nácizmus kompenzálása miatt a németek. Már évekkel ezelőtt meghírdették, hogy az állam úgy viselkedik minden esetben, mint egy normál állam teszi azt hasonló helyzetben.
"Az első világháborúhoz jó egy évszázados magyar nemzetiségi politika vezetett."
Ezt most tényleg komolyan gondolod? Mi egy jelentéktelen mekllékszereplői voltunk a dolognak. A cél Németország kiiktatása. S lám minket büntettek azért, hogy a Németeknek ne legyen szövetségese, őket meg hagyták, mert féltek tőlük.

nem1rem1 2010.05.21. 13:03:41

@Megfigyelo: Alapvetően egyetértve veled, annyit azért megkérdeznék, hogy hol lehetett volna a határokat "jól" meghúzni?

Eddig erről, Jászitól-Bibóig nem találtam semmi olyat, ami határozott, következetes és közmegegyezésre számt tartható lett volna...

Én megmondom, hogy szerintem hol: Az I.Világháború (Trianon) előtti határok vonalán. Ehhez "csak" a magyar szupremácia időben való feladása, az 1968-as Deák-Eötvös féle nemzetiségi törvény végrehajtása, vagyis úgy általában egy olyan nemzetiségi szemlélet és reálpolitika elfogadása és követése kellett volna - amit most mi várunk el a határon túli magyarokkal szemben a szomszédos országoktól.

cynicalbitch 2010.05.21. 13:04:59

@Otranto: " trianon-párti patkányok" " a kunbélák örökösei" "Amíg ilyen söpredékek léteznek"

mindig megdobogtatja a szívemet az ilyen kifinomult polgári, igazmagyar stílus.

Megfigyelo 2010.05.21. 13:05:53

@nem1rem1: Egyetértek. Ma is minden magyar történelemfelfogás a XIX századi magyar nemesi gondolkodásból indul ki. Pl. a Bach korszak egyesek szerint távolról sem volt olyan szörnyű, mint azt tudni véljük, de a magyar nemesség rossz néven vette, hogy Bach következetesen végigcsinálta a jobbágyfelszabadítást...

appa68 2010.05.21. 13:06:21

"Mi, a Magyar Köztársaság Országgyűlésének tagjai, azok, akik hiszünk abban, hogy Isten a történelem ura, s azok, akik a történelem menetét más forrásokból igyekszünk megérteni, ..."

Nekem, a fasisztának kell a liberálisokat toleranciára, meg a másik elfogadására tanítani. :)
Igen, b@sszátok meg...!
Ez így kerek. A kettő együtt az egész. Nincs itt semmi megosztás. Ez a tolerancia. Szokatlan a szöveg? Szokatlan. Szokatlanul normális. Csak megszokjuk...

Rob67 2010.05.21. 13:07:14

A törvény meglesz, aztán mér minden rendben lesz.
Eljő a tejes-mézes kánoán, nem lesznek adók, minden jü lesz.
Ez volt a legfontosabb kérdés ma a pannonpuma életében?
Mind a 386 megélhetési bűnöző a k. házban. Látszat munkét mímelnek, csontot dobnak amin a média segítségével rágódhat a nép. Mást úgy sem kap.

nem1rem1 2010.05.21. 13:07:31

@ZX: Ezt szerintem te sem gondolod komolyan. Nem szeretnék belemenni az idevezető út elemzésébe, de röviden azért annyit nem árt megjegyezni: Ha a magyarországi nemzetiségek nem követelték volna, méghozzá a saját szempontjukból teljesen indokoltan a Magyarországtól való elszakadásukat, akkor nem lehetett volna Magyarországot feldarabolni, főleg ennyire.

Te még mindig csak az I. Világháborúval érvelsz, pedig Trianonig hosszú út vezetett.

ZX 2010.05.21. 13:07:37

@cynicalbitch: Szerinted ki robbantotta ki?

Cheradenine Zakalwe (törölt) 2010.05.21. 13:07:45

@cynicalbitch:

"ó, hát persze. a háborút is a gaz ELLEN robbantotta ki."

Te nem így gondolod? Miért, mi robbantottuk ki? Volt egy terrormerénylet, amit a szerb titkosszolgálat, a Fekete Kéz szervezett. Erre háborúval reagáltunk.

Nemrégiben is volt egy terrormerénylet, és az érintett ország erre válaszcsapásként szintén megtámadott egy országot, ahonnan a terroristák fészkét sejtette. Tanulniuk kellett volna a magyar példából?

Megfigyelo 2010.05.21. 13:08:44

@nem1rem1: Egyetértek. Ma is minden magyar történelemfelfogás a XIX századi magyar nemesi gondolkodásból indul ki. Pl. a Bach korszak egyesek szerint távolról sem volt olyan szörnyű, mint azt tudni véljük, de a magyar nemesség rossz néven vette, hogy Bach következetesen végigcsinálta a jobbágyfelszabadítást...

sivatagi n. 2010.05.21. 13:09:35

@Megfigyelo: mit pimaszkodsz itt cionista féreg? Túlléptél már a holokauszton? Nem? Akkor kuss.

Leroi 2010.05.21. 13:09:37

Az, hogy I. világháborút a magyar nemzetiségi politika robbantotta ki, akkora baromság, hogy neki lehet támaszkodni.
Ehhez abszolút semmi köze nem volt Magyarországnak, esetleg annyi, hogy egy nagyhatalmi szféra része volt, a polarizálódott Európa ahhoz a részéhez tartozott, amely a háborúban alulmaradt.
Ennyi és semmi több.
A győztes angolok és franciák százszor annyi "bűnt" követtek el a gyarmataikon, stb., mégis ők voltak az "igazságosztók".
Csak mert győztesek voltak.
Látszik, hogy használt a kozmopolita, magyarellenes beetetés, ami törteénelemtanításunkat az elmúlt fél évszázadban jellemezte, sok szégyenmagyar ma is azt vallja, hogy "bűnös nemzet" vagyunk.
Tőlük ne várjuk az össznemzet sorsának jobbrafordulását.

ZX 2010.05.21. 13:10:21

@nem1rem1: Igen, hosszú út vezetett. Menjünk vissza a török korig? Mert ott kezdődött. Sőt, még korábban.
Igen, bizonyos részek elszakítása még jogos is lehet, de a diktátum minden volt csak nem igazságos.

Cheradenine Zakalwe (törölt) 2010.05.21. 13:10:27

@cynicalbitch:

"a holokauszton való TÚLZOTT rugózást ugyanolyan sanda szemmel nézzük. főleg, mert olvastuk s Holokausztipar c. könyvet, többek között . a Cion bölcsei helyett."

Ha ugyanolyan sanda szemmel nézitek, akkor ehhez már nincs hozzátennivalóm. De legalább következetesek vagyok. Ez is valami.

nem1rem1 2010.05.21. 13:11:12

@ZX: Ja, mégvalami: Ha Berlin utcáin feltűnne egy fekete egyenruhás, az egykori náci jelképekre és eszmékre hajazó gárda, a masírozás úgy kábé öt és fél percig tartana.

Németország ma is a legkövetkezetesebben náciellenes. Ma legalább ezt teszi.

És, ha emlékszel a legutóbbi dunaszerdahelyi botrányra, nem tagadva a szlovák aktuálpolitika számító magyarellenességét, azért a saját nácijaikat is kipicsázták a szlovák rendőrök, mielőtt a "Szlovákok, cigányok, sohasem volt ahzátok!" transzparenst mutogató futtball-rajongóknak nekimentek.

sivatagi n. 2010.05.21. 13:12:14

@Otranto: "sok szégyenmagyar ma is azt vallja, hogy "bűnös nemzet" vagyunk."

Ha még magyarok lennének...de hát tudjuk, hogy kik.

Megfigyelo 2010.05.21. 13:13:38

@nem1rem1: Egyszerú: a magyar többségú területek tartoztak volna Magyarországhoz, a nemzetiségi többségű területek oda, ahova az adott nemzetiség tartozni akar, a kifejezetten vegyes lakosságú területeken becsületes népszavazás. (Nem olyan, mint a soproni, mert az egy nagy választési csalás volt, Kalocsáról átmenetileg áthelyezett apácákkal stb....)

ZX 2010.05.21. 13:14:20

@nem1rem1: Itt sem sokáig tartott, hozzáteszem én örülök neki, hogy betiltották, mert egy faszság volt az egész.

cynicalbitch 2010.05.21. 13:15:55

@ZX: @Cheradenine Zakalwe: a casus belli valóban a trónörökös meggyilkolása volt, de persze mint általában, emögött súlyosabb okok húzódtak meg.

a háború elindítása egyértelműen Ausztriához, a császári udvarhoz köthető. ehhez azonban kellett a magyar miniszterelnök jóváhagyása is. Tisza István gróf hosszú hetekig vacillált (ennek története olvasható pl. a Romsics Ignác által szerkesztett, Mítoszok, legendák, tévhitek a 20. századi magyar történelemről c. könyvben is), hogy belépjünk-e a háborúba.

tehát NEM KELLETT volna feltétlenül háborút kezdeményezni, más kérdés, hogy ez akkor - az évszázados beidegződések, a nem körültekintő politikai felfogás és a saját erőnk téves megítélése miatt - szinte logikus lépés volt.

nem1rem1 2010.05.21. 13:15:58

@sivatagi n.: Ha lájtosan zsidózni szerettél volna, hát annyit elárulhatok: Trianonnal a magyar zsidók jártak a legrosszabbul. Addig ugyanis, a Magyarország által elvárt nemzetiségi asszimiláció nyertesei voltak, Trianon után pedig rögtön nemzetidegenné váltak.

Tények senkit se zavarjanak ám érzelmi kérdésekben...

ZX 2010.05.21. 13:17:17

@Megfigyelo: Oh, mert a környező országok béketárgyalói szentek voltak. :P

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.05.21. 13:17:30

@hillcut: "Az, hogy a XXI. sz-ban élünk nem szükségszerűen jelenti hitnélküliség szükségességét.
...Illetve, ha figyelmesen elolvasod, a tv-ben az ateistákat is ugyanolyan súllyal említik, mint a vallásos embereket."

A kérdésem lényegét úgy látszik nagyon nehéz felfogni: Mi köze van ennek a törvénynek a valláshoz? Miért kell felosztani az embereket vallásosokra, meg nem vallásosokra a szövegben, amikor ebben az esetben ez teljesen irreleváns?

Netuddki. 2010.05.21. 13:18:06

Előre kéne már tekingetni nem állandóan hátra.

Trianon tanulsága?
Magyarország veszte az lett, hogy akkor is ostoba vezetőink, politikusaink voltak és most is azok vannak. Visszacsinálni már sajnos nem lehet. Erről ennyit.

SZÓVAL MI LESZ A VÁLSÁGKEZELÉSSEL és a GAZDASÁGGAL? HATALMAS ADÓK, KORRUPCIÓ...

Megfigyelo 2010.05.21. 13:18:41

@sivatagi n.: Nem vagyok cionista, de ha véletkenül az lennék, akkor sem lehetne azt mondani nekem, hogy "kuss". Szólásszabadság van. Egyébként féreg az, aki írja.

Megfigyelo 2010.05.21. 13:19:57

@kovi1970: Egyetértek, és ezzel búcsuzom.

ZX 2010.05.21. 13:20:03

@cynicalbitch: Csak azt felejted el, hogy kb. 1 évtizede folyt egész Európában a fegyverkezés, csupán erre a casus bellire várt mindenki. Ugyebár a hadüzenetek "véletlenül" napokon belül elküldésre kerültek minden fél részéről. Egyedül az olaszok nem léptek rögtön.

Baromméter 2010.05.21. 13:20:12

Istent ki kéne belőle hagyni. Én pl. a Metallicában hiszek.

Netuddki. 2010.05.21. 13:20:47

@Otranto: Na, ebből kéne tanulni! Erősebb eb nemz.

Kandabula 2010.05.21. 13:22:51

- Istent ne keverjük bele a dolgokba. Ő sem akar semmiféle embercsinálta történésbe belekeveredni. Különben nem így történnének a dolgok.

nem1rem1 2010.05.21. 13:23:22

@Megfigyelo: Jászi bizonygatja, hogy sehol sem lehetett volna meghúzni a határokat úgy, hogy ilyen vagy olyan irredentizmust ne eredményezett volna. Népszavazással sem, tekintettel arra, hogy bármelyik (magyar vagy más) nemzetiség győzelmét a másik nemzetiség súlyos vereségként érte volna meg.

De, mint ahogy a soproni népszavazás célja sem az igazságosság érvényesítése volt, Trianoné sem...

Jelenleg én nem látok más megoldást, mint a status quo végleges elfogadása, a történelmi tanulságok immár őszinte feldolgozása, és a következetes náci- és sovinizmusellenesség hirdetése, betartása és megkövetelése- önmagunktól és a környezetünktől.

Én egy ilyen Trianon-emléktörvényben komoly csapdalehetőséget látok. Nem hasonlíthatóak persze a Benes-dekrétumokkal (aminek a szüleim is áldozatai voltak, őket is "háborús bűnösként" telepítették át Magyarországra), de az anakronizmus és igazságtalanság, történelmietlenség szempontjából mindenképpen átfedik egymást.

BushDoctor 2010.05.21. 13:25:02

@hillcut: te miről beszélsz ? demagóg e vagy ? Méghogy megbukott a posztmodernista ateizmus. Az agyadban legfeljebb. Tudod mi bukott meg ? A katolicista, beteg kereszténység mint olyan.. a buzeráns pedofil paphordákkal az élen !!

A vélemény nyilvánitás joga SZABAD. Mégha ezt TI, konzervizmus köpenyébe bújtatott, Jézus havert magasan hordozó keresztyén antidemokrataták annyira szeretnék is semmissé tenni. Borulj térdre a papod elött, imádd az istenedet a keresztre kalapálva, de NE próbáld meg a HIT-edet egyetemlegesen követendőnek és örök igazságnak beállitani. NEM AZ. MÉGHA EZ NEKTEK ANNYIRA FÁJ IS.

A gondolat szabadsága örök és kikezdhetetlen !!

Cheradenine Zakalwe (törölt) 2010.05.21. 13:27:02

@cynicalbitch: "de persze mint általában, emögött súlyosabb okok húzódtak meg"

Elmondanád, hogy Osztrák-magyar részről milyen súlyosabb okok húzódtak meg? Ha már a trónörökös meggyilkolása egy idegen állam szervezete által nem elég?
Pl. tegyük fel, egy Sólyom László elleni merénylet a szlovák titkosszolgálat által. Vajon simán elsimítható lenne diplomáciával? Vajon az USA miért nem csupán diplomáciával rendezte afganisztáni problémáit?

Vagy a marxista-kommunista történelemszemléletre gondolsz? "az imerialisták újra fel akarták osztani a világot maguk között" ???

hááááát 2010.05.21. 13:30:59

Csak azt nem értem 10millió magyarral sem tudnak mit kezdeni.Minek nekik 15millió?
Egyébbként pedig trianonra emlékezni kell, de hogy nemzeti ünneppé tenni.Ilyen alapon akár a tanácsköztársoságot is ünnepelhetnénk.Az is szar volt.

stim 2010.05.21. 13:31:08

Isten nem arra való, hogy azon mélázzunk, hogy vajon az ő akarata volt-e Trianon? Konkrétan Clémenceau akarata volt, többek között. Ha valaki az Istent keresi akkor azt tegye ahhoz, hogy legyen ereje, hite ahhoz, hogy rendbe legyen rakva ez a kis ország, a gondolatok a helyükre kerüljenek az emberek fejében és mindenkinek legyen hite a folytatáshoz, bizalma a magyar közösséghez és tudjon, merjen hinni abban, hogy gyarapodni, erősödni fogunk a Kárpát medencében és a világban még sok más helyen mert megtanuljuk segíteni egymást és összefogunk ha kell. Na, szerintem ehhez kell az Isten.

nem1rem1 2010.05.21. 13:32:06

@Cheradenine Zakalwe: "Vajon az USA miért nem csupán diplomáciával rendezte afganisztáni problémáit?"

Jó kérdés:Mert más volt a célja. Mint ahogy a Központi Hatalmaknak is.

A sors iróniája, hogy a köztudottan, következetesen magyarellenes Ferenc Ferdinánd elleni merényleten buktuk el az ország 2/3-át. Aki, ha hatalomra került volna, simán felszámolta volna a magyar hegemóniát, Trianon egyik legfontosabb faktorát.

gauche caviar 2010.05.21. 13:33:11

akkor majd mostantól börtönt lehet kapni Trianon-tagadásért?

Bambano 2010.05.21. 13:33:44

Sikítófrászt kapok mindentől, mindenkitől, aki azt mondja, hogy egy kérdésben egyetlen legitim álláspont lehetséges csak. Ez a szólás és véleményszabadság korlátozása.

krampam 2010.05.21. 13:34:59

ez túró...
nem Nemzeti Összetartozás Napja kell, hanem trianoni gyásznap (vagy valami hasonló)! ne tessék elvenni az élét!
és készülni a revízióra! azt a kutyafáját!

gauche caviar 2010.05.21. 13:37:11

@nem1rem1: hajjajj... ésszel próbálsz érvelni Trianonról? Hát nem tudtad, hogy ez csakis és kizárólag érzelmi dolog, ahol nincsenek érvek meg tények, csak hazafiasságtól duzzadó keblek és minden másképp gondolkodó potenciális hazaáruló.

gauche caviar 2010.05.21. 13:38:06

@krampam: persze, revízió. te aztán realista vagy.

cynicalbitch 2010.05.21. 13:38:43

@Cheradenine Zakalwe: "tegyük fel, egy Sólyom László elleni merénylet a szlovák titkosszolgálat által."

háát, a magam részéről az első felháborodás után vinnék egy szál szártalan kankalint vagy hölgy estikét a sírjára. persze a Zengőről.

Európa akkor már régóta forrongott belülről.

cynicalbitch 2010.05.21. 13:39:39

@Cheradenine Zakalwe: "Vagy a marxista-kommunista történelemszemléletre gondolsz? "az imerialisták újra fel akarták osztani a világot maguk között" ??? "

ezzel a "szemlélettel" (valójában tény) mi is a baj?

Chicken leg 2010.05.21. 13:39:45

Az ertelmes, masokat megerto gondolkodas NEM megalazkodas, hanem felnott magatartas.
A "csakazertis" hozzaallas meg egy nyolceevstol elfogadhato, de egy felnottol gyerekesseg, egy politikustol felelotlenseg.

Az hogy most errol beszelunk es nem a Fidesz (nem letezo) gazdasagpolitikajarol bizonyitja az eltereles hatekonysagat.

Baromméter 2010.05.21. 13:40:10

@borovi:
biztos úgy gondolják, hogy első dolog a határrevízió, mert csak az az új adófizetői adatok ismeretében tudják a költségvetés bevételi/kiadási oldalát megbízhatóan tervezni, amiből aztán minden egyéb következik.

cynicalbitch 2010.05.21. 13:40:29

@ZX: "Csak azt felejted el, hogy kb. 1 évtizede folyt egész Európában a fegyverkezés, csupán erre a casus bellire várt mindenki. "

nem felejtettem el. jaaa, hogy mi is arra vártunk?

hát akkor beszoptuk, nem?

krampam 2010.05.21. 13:42:40

@gauche caviar: a történelem úgy alakul, ahogy alakítjuk. ha azt mondjuk, hogy nem reális, nem is lesz az soha. de ha azt mondjuk, hogy csináljuk, tűnjön bármilyen képtelenségnek is, egy szerencsés pillanatban valósággá válhat.
Lásd: Szlovákia.
Ki hitte volna, hogy egyszercsak a semmiből csinálnak egy államot maguknak? De mivel olyan pofátlanu, s szívósan nyomultak, elérték, amit akartak.

átlátó 2010.05.21. 13:42:49

Én arra (nem továbbgondolás, hanem csak a rend kedvéért) ügyelnék, hogy a kunokat nem keverném a kohnokkal, - valaki leírta ezt nevet. Ennek egyik következményeként nem tennék spongyát erre a napra.

Kamee 2010.05.21. 13:46:51

@krampam: Pontosan. A második paragrafus első mondata kimondottan káros mondat jún. 4-ét tekintve.

ZX 2010.05.21. 13:47:16

@cynicalbitch: Ha innen közelíted meg, akkor beszoptuk, igen. Csak valahogy azt senki nem vette figyelembe a béketárgyaláson, hogy Magyarországnak nem volt önálló döntési lehetősége.

Baromméter 2010.05.21. 13:47:40

@Bereznay András: nem az a gond, hogy a nem legfontosabbal foglalkozva van, hanem hogy a legfontosabbal nincs, annak színlelt okán, hogy most ez a nem legfontosabb tematizál.

Mr.Treeger 2010.05.21. 13:48:24

remélem mindenki a törvény meghozása után megnyugszik, ha valakit boldogít legyen benne Isten is (csak pontosítani kellene melyik és kinek az Istene),
de utána lépjünk tovább, mert az adótörvény engem sokkal jobban érdekel. Múltat zárjuk már le, és foglalkozzunk a jövővel.
Gyásznap lehet, de nemzeti ünnep nem. Arra keressünk olyat amire mai is büszkék lehetünk.

AlbaZen 2010.05.21. 13:49:46

Egy vesztes háború után feldarabolták az országot, ez fáj. De az, hogy teljesen leszarták az akkoriban már rendelkezésre álló Teleki-féle nemzetiségi térképet, megbocsáthatatlan bűn. Ha Trianonban úgy vágják szét az országot, hogy a két bécsi döntési határok maradnak, most nem fájna így. Mert a nemzet nem elsősorban terület, hanem összetartozó hagyományú, történelmű, nyelvű lelkek sorsközössége.

driopios 2010.05.21. 13:52:48

A magyar nép világelső a vesztes háborúkat győztes háborúkká átmagyarázásban. Ez az újabb próbálkozás is csak egy a végeláthatatlan sorban.

smartdrive 2010.05.21. 13:53:38

nézzetek már rá egy 1920-as nemzetiségi térképre

a Trianoni határok nem tökéletesek, de messze igazságosabbak annál, ami előtte volt

Cheradenine Zakalwe (törölt) 2010.05.21. 13:55:07

@cynicalbitch: "ezzel a "szemlélettel" (valójában tény) mi is a baj?"

Már hogy lenne tény? Egy kommunista mese arról, hogy az imerialisták milyen rosszak. Persze, attól még lehet népszerű, még léteznek hippik is.

Nagy Birtanniának és Franciaországnak nem tetszett, hogy Németország és a Monarchia gazdaságilag megerősödött, ezért provokálták egymást. (Kontinentális egyensúly ugye, a kelet legyen csóró.)
Ez nyilván fokozta a helyzetet. A Szerbia elleni hadüzenet viszont jó ürügy volt, hogy odacsapjanak a Keletnek, megmutatva hol a helyük.

Persze összejött nekik majdnem (ugyanis a kontitnentális egyensúlyt nem lehetett megmenteni), de attól még biztos, hogy ostoroznunk kelene magunkat? Hiszen a II. vh-hoz képest azért nagyon nem egyértelmű, hogy morálisan tényleg a rossz oldalon álltunk a fentiek alapján.

safranek 2010.05.21. 13:57:22

Ezért most elég szar lenne, ha Fico, mint magyar állampolgár követelné Budapest utcáin a területi autonómiát vagy az elszakadási igényét és OV lenne a gaz elnyomó, nem európai, stb.

A Trianonban elvett területek kb fele (a Teleki féle térkép alapján) "jogos"-nak mondható.

safranek 2010.05.21. 13:59:37

Ja! és milyen jó ma Szlovákiában autót venni! Nem?

világoszöld 2010.05.21. 14:00:49

Az, hogy Trianon igazságtalan volt , abban nagyon sokan egyet értünk, de ezt megszenvedték az osztrákok is, csak az eltelt közel száz év alatt feldolgozták, és előre néznek azért tartanak előrébb is. Nagyon nagy a különbség a hazaszerető ember és a rasszista soviniszta gyülölködő között. De utobbiaknak nagyobb a hangja , és ami a legszomorubb, nem fogadják el, hogy mások egyszerüen csak szeretik hazájukat, anélkül, hogy másokat kellene amiatt gyülölniük. Pedig a gyülőlet megöli a testet -lelket, láttam már olyan embert lefordulni a székről, aki azon borult ki, hogy nem kedvenc pártja győzött

dupla vé 2010.05.21. 14:01:38

@Wiiktor: osztom a véleményt.
egyébként trianon összehasonlítva a holokauszttal, elég érdekes, mert míg mi a minket ért sérelmek miatt még egymással sem tudunk megállapodni, és csak szívunk miatta mind anyagi mind szellemi értelemben, addig a zsidók az őket ért sérelmek miatt csak "jól jártak" mert bármit megtehetnek, ha valaki szóvá teszi a tetteiket, egyből megy a nácizás. és persze anyagilag is igen sokat hozott nekik, épp most készülnek a mávról is leakasztani néhány gurigát.
ez a nemzeti összetartozás napja meg egy faszság, mert szentesíti az igazságtalanságot. megint mi fogadjuk el, mi tűrjünk, és mi kussoljunk. és majd attól nemzeti egység lesz.. háháháhá
pedig anyám arra tanított, hogy soha ne mond hogy soha, és semmi nem létezik a világon amit ne lehetne megváltoztatni. ezek szerint a politikusainkat nem erre nevelték.

Phxmike 2010.05.21. 14:02:18

@dd aka kertagrár: Kar hogy vannak meg ilyen emberek akik abszolut nem latjak a kulonbseget mondjuk egy tatarjaras vagy egy mohacs meg a trinanoni diktatum kozott. Sot kar hogy vannak olyan emberek akik eleg hulyek ahhoz hogy azt higgyek a politikanak ehhez koze van vagy koze kell hogy legyen. Azt hiszem ennek a mai generacionak meg kellene tanulnia egy uj kifejezest is ami persze nehez lesz hiszen ez nem arad a mediabol minden nap. Ugy hivjak: nemzeti erzesek. Szeretem a hazamat es igy a magyar nemzetet is es trianon ennek a nemzetnek a tragediaja. Nem keverendo ossue semmikeppen semmilyen korabbi katonai leigazassal mivel trianon nem az volt...

Nagyon boldog vagyok hogy ennyi ido utan megszulethet ez az emleknap. Alig varom hogy elso alkalommal immar hivatalosan is felvonulhassak az emleknapon egy szep tortenelmi zaszloval. Buszke vagyok hogy magyar lehetek. Koszonom a sorsnak es vagy mondjuk a torveny megfogalmazasa szerint istennek azt hogy ebben a nemzetben toltom ezt az eletemet. Nemes feladat olyan eszmekben hinni es olyan dolgokert harcolni amiket sokan talan mar elfelejtettek de egyszeruen nem lehet tulllepni rajta addig amig igazsagtalansagnak erezzuk es nem kapunk jovatetelt ha mas nem egy bocsanatkeres formajaban ugy mint ahogy bocsanatot kertek 56-ert az oroszok is.

nem1rem1 2010.05.21. 14:04:04

@Chicken leg: ...Hacsak nem EZ MAGA a Fidesz gazdaságpolitikája... Gumicsontok, érzelmi kielégülés, demagógia általi megkérdőjelezhetetlen hegemónia-teremtés.

Egyébként Istenre való utalás Trianon esetében különösen érdekes, Jézus aranyszabálya fényében: Cselekedj úgy másokkal, ahogy elvárod, hogy veled cselekedjenek.

Sanyi. · http://www.sopianaedeluxe.blog.hu 2010.05.21. 14:06:19

@smartdrive: Az hagyján! De kérem, tegyék már fel a kezüket a "vérző szívűek" azon tagjai, akiknek valós kapcsolata van a külhonba szakadt hazánk fiaival, vagy a családját érte tragédia ez által.
(Természetesen van ilyen - saját családunkban is -, őket nem kívánom megsérteni.)
- értem ezt úgy, hogy van valós alap, és tapasztalat a revizionista turbo-magyarkodás mögött, vagy csak megyünk az árral, és verjük a mellünket tanulmányok, vagy tapasztalatok nélkül.

Muad\\\'Dib 2010.05.21. 14:07:37

@safranek:
Ennek a felvetésnek akkor lenne értelme, ha mondjuk, több, mint 10%-os szlovák kisebbségről beszélnénk hazánkban, ráadásul olyan területen, melyet kevesebb, mint 100 éve csatoltak el más országtól. Tehát kijelenthető, hogy az általad leírtak full értelmetlenek.

pescade 2010.05.21. 14:08:35

@Phxmike: kár, hogy vannak, akik büszke, dagadó kebellel emlékeznek vissza a tatárjárásra és a török pusztításra, amikor egész országnépek néptelenednek el, és nem tekintik őket nemzeti tragédiának.

Hogy mi "árad a médiából", hagyjuk, ki mit hallgat, az árad nekije. Örülök, hogy büszke vagy a magyarságodra, remélem, a szabadságra és a demokráciára is ilyen büszkén tekintesz. És emiatt nem érzed szükségét történelmi tragédiák törvénybe iktatásának (ami miatt persze majd jól bocsánatot kérnek az I. világháború győztes hatalmai.)

"Sot kar hogy vannak olyan emberek akik eleg hulyek ahhoz hogy azt higgyek a politikanak ehhez koze van vagy koze kell hogy legyen." ebben csak egyetérteni tudunk

Muad\\\'Dib 2010.05.21. 14:09:26

@világoszöld:
Nem, az a különbség, hogy Ausztriától nem csatoltak el több millió osztrákot...

pescade 2010.05.21. 14:09:31

bocs, országrészek

appa68 2010.05.21. 14:09:36

@smartdrive: Akkor már inkább a második bécsi döntés után kialakult határ...
Tedd azt rá a nemzetiségi térképre! Na?

nem1rem1 2010.05.21. 14:09:44

@dupla vé: Ha megtennéd, hogy tisztingválnál az ilyen ordas baromságoknál a "mi" személynévmás használatának mellőzésével, pontosításával, vagy körülhatárolásával!

safranek 2010.05.21. 14:10:09

@Phxmike: Sokan mások is várnak erre a napra, hogy a náluk lévő történelmi zászló - amiről azt sem tudják, hogy micsoda- alatt felvonulva habzó szájjal ordítva követeljék, hogy ismét két tenger mossa Mo partjait - ami sosem volt igaz-, aztán törjenek zúzzanak. Ezt pedig közvetítse az összes televízió!
Na ezt nem!

safranek 2010.05.21. 14:12:24

@Muad\\\'Dib: arra gondoltam, ha az eredeti határok megmaradtak volna, akkor lenne most itt jócskán horvát, román, szlovák, stb....és jogosan követelnék az autonómiát

Sanyi. · http://www.sopianaedeluxe.blog.hu 2010.05.21. 14:12:32

@Phxmike: Ha szereted a hazádat, akkor alkalmazkodj a mai körülményekhez, és ne tégy olyat, ami negatívan befolyásolja a hazád és a néped megítélését.
Nemzeti érzések...bazz...
Hallottam egyszer egy mondást:
" A hős, és a jó pilóta között az a különbség, hogy az utóbbi másnap is fel tud szállni..."

Bereznay András (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net/ 2010.05.21. 14:14:17

@Baromméter:

Ha ez így van, az valóban probléma, de ettől függetlenül az.

De, ide nem tartozóan, mi az amire gondolsz, hogy nem foglalkoznak, vagy nem akarnak vele? Nem vitából, kiváncsiságból kérdezem.

(És hát adjunk egy esélyt, épp, hogy hivatalba lépnek. A nemzeti egység napjának meg, ha nem is pont a naptól függ az ilyesmi, két közeli dátumhoz is köthető aktualitása van.)

nem1rem1 2010.05.21. 14:15:30

@Phxmike: Remélem, hogy június 4-re hazajössz tényleg, és találsz olyan számítógép-billentyűzetet, amin vannak magyar karakterek!

És remélem, hogy mielőtt bocsánatot vársz Trianonért, megteszed ezt a gesztust legalább te, mint az igazságért küzdő,hogy bocsánatot kérsz a Trianon előtti törvénytelen elnyomásért, amit a magyarok tettek a saját törvényeik ellenében, a nemzetiségekkel.

Ja, hogy az régen volt már? Akkor talán határozzuk meg a bocsánatkérés szükséges határidejének dátumát...

Bereznay András (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net/ 2010.05.21. 14:15:39

@safranek:

Meg is lenne nekik. Már 1918-ban kínálta a magyar kormány. A legszélesebb körűt.

benkoo 2010.05.21. 14:19:01

azért remélem a környező országokat nem akarjuk lerohanni...

ZX 2010.05.21. 14:20:01

@smartdrive: Nem tökéletesek? Ez a szar szinonímája?

Cheradenine Zakalwe (törölt) 2010.05.21. 14:20:09

@safranek: Miért lenne itt horvát? Horvátország soha nem volt Magyarország része. Csupán a történelem során a horvát korona a magyar királyra szállt. Később pedig mindegyik Ausztria császárára. Ettől még mindhárom külön ország volt, közös uralkodóval.
Nem olyan rossz az, még ma is van rá példa a civilizált világban.

_Ske_ 2010.05.21. 14:20:17

Miért kell ebből ekkora ügyet csinálni? Túl kellene már lépni rajta. Miért kell már ezzel ennyit foglalkozni? Mi fog tőle változni? Jobban fogunk élni? Rohadtul nem érdekel ez az egész trianon baromság.

safranek 2010.05.21. 14:20:26

@Bereznay András: Ma is ezt tennénk? Emlékszel, hogy valaki már megpróbált svábul felszólalni a Parlamentben? Akkor volt nagy felháborodás minden jelenlegi és már eltűnt párt részéről!

világoszöld 2010.05.21. 14:21:52

@Muad\\\'Dib: erről kérdezd meg az olasz tiroliakat.

Mizmór 2010.05.21. 14:23:24

Az akkori nemzetiségi térképeket és az akkori politikát nézve egy nagyszabású határmódosítás valóban elkerülhetetlen volt. De nem így! Várad, Szatmár, Nagykároly, Szabadka és környéke stb. távolról sem volt többségében román vagy szerb stb lakosú. Az egyértelmű rablás volt.
Kolozsváriként meg tudom érteni, hogy a történelmi Erdélyben már jóval Trianon előtt többségbe került románok egyesülni kívántak az óhazával. Ez ok. A baj ott kezdődött, hogy amit ők a nagy Nemzetgyűlésükön a leendő magyar és szász kisebbségnek ígértek, abból nem lett semmi. És ez, tetszik nekik vagy nem, felmenőimnek tragédia volt. Amikor puszta léteted veszélyeztették, akkor bocs, de nem lehetett Trianonnak tapsikolni. S a módszer ma hasonló, csak szelídebb: minél több akadályt gördíteni a kisebbség elé, persze mosolyogni mellé diplomatikusan, s majd csak belefárad és beolvad/kivándorol stb az a fránya, zavaró kisebbség. Ha minden jog meglenne, s nem fúrnának állandóan, sokkal jobban érezné itt magát mindenki, és lehet a románok is nyernének. Ahogy egy román újságíró nemrégiben írta: "menjél végig az elnéptelenedett, kihalt szász falvakon - ugye milyen fájdalmas lehet néha a győzelem..."
Elhiszem, hogy a románoknak Trianon jó volt, megkockáztatom: ha minden ígéretüket betartották volna, nekünk sem lenne egy szelídebb Trianonnal semmi bajunk. Bár egy független Erdély, "keleti Svájc" se lett volna rossz. De hát ez túl idealista elképzelés...

Muad\\\'Dib 2010.05.21. 14:23:38

@safranek:
Pontosan, járna nekik. És innentől teljesen elméleti a vita, hogy kapnának e mivel nincs így.

safranek 2010.05.21. 14:23:59

@Cheradenine Zakalwe:
De ma akkor is a Magyar határon belül lennének, ha nincs Trianon!!!
Ezek szerint Horvátországot (és akkor Erdélyi Fejedelemséget sem) csatolták el tőlünk, csak más lett a vezetés? Akkor meg minek hőbörgünk itt Trianon miatt?

safranek 2010.05.21. 14:25:24

@Muad\\\'Dib: De vajon mi magyarok örülnénk-e neki? Vagy tiltakoznánk, mint Fico, vagy a románok.

Bereznay András (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net/ 2010.05.21. 14:25:54

@nem1rem1:

Figyelj csak! Azt az ún. elnyomást nem árt a korabeli nemzetközi gyakorlat öszehasonlításában nézni. Az lehet, hogy az 1968-as magyar törvényekhez képest a nemzetisélgekkeli szemeni bánásmód szenvedett némi, csak némi csorbát, de még azzal együtt is azt hiszem elmondható, hogy a korabeli Európa legtisztességesebb, legdemokratikusabb nemzetiségi politikája nálunk volt. Erről valamiért senki nem, beszél. Pedig nagyon lényeges referencia pont. Az Egyesült Királyság, Franciaország, Németország, Olaszország, Spanyolország nemzetiségei mindenképpen sok tekintetben irigykedve nézhették (volna, ha effélével foglalkoznak) a magyarországi nemzetiségek helyzetét. Oroszországot és a balkáni államokat jobb ha nem is hasonlítjuk.

Halkabban azzal a magyar elnyomással.

safranek 2010.05.21. 14:26:37

Hopp, ezt az utolsót Muad Dib-nek szántam

jozsiahorgasz 2010.05.21. 14:27:53

Trianonozás helyett inkább hatékony népességpolitikát kellene csinálni, különben ötven év múlva már ez a kabát is túl bő lesz ránk. A jelenlegi pozíciónkból hiába sírjuk tele a világot a fájdalmunkkal, nevetséges az egész.

15 milliós országon belüli népességgel, erős gazdasággal a hátunk mögött akár még értelme is lenne...

ZX 2010.05.21. 14:27:57

@safranek: Sosem volt igaz? Tanulj történelmet.
Adria+Fekete-tenger. Az már legalább 2 ugye? I. Nagy Lajos. Mond valamit?

dupla vé 2010.05.21. 14:29:53

@nem1rem1: ha nem értetted, akkor veled van a baj

hillcut 2010.05.21. 14:31:59

@Fedor:
"A kérdésem lényegét úgy látszik nagyon nehéz felfogni: Mi köze van ennek a törvénynek a valláshoz? Miért kell felosztani az embereket vallásosokra, meg nem vallásosokra a szövegben, amikor ebben az esetben ez teljesen irreleváns?"

Magának a tv-nek semmi köze nincs a valláshoz. Ezt úgy hívják, hogy értékválasztás, értékkinyilvánítás. Ha tetszik; manifesztum.
A jelenlegi parlament deklarálja azt, hogy honnan származtatja az egyetemes értékeket és mit tekint sors/történelemformáló erőnek. Ez az elmúlt években nem volt szokás. Az eddigi materialista-ateista-technokrata posztkommunista oligarchia kormány és az általa irányított parlament nem rendelkezett világos értékrendszerrel.
Az új parlament ezzel szembe megy és világosan definiálja a saját értékeit, amiket a hitből, a transzcendes elfogadásából eredeztet. Értékválasztásra szükség van. A hit az kézenfekvő közös értékorientált/értékközvetítő platform, ami:
1. érthető
2. ismert
3.elfogadott
Ennek, amúgy komoly hagyományai vannak a magyar történelemben, társadalomban. Persze azok a hagyományok a kommunista diktatúra előttről származnak.
Csak, hogy nehogy azt gondold, hogy ez a magyar beszűkültség példája:
AMERIKA
TIZENHÁROM EGYESÜLT ÁLLAMÁNAK EGYSÉGES
NYILATKOZATA. azaz a FÜGGETLENSÉGI NYILATKOZAT
"Amidőn az emberi események sodrában szükségessé válik egy nép számára, hogy feloldja azokat a kötelékeket, amelyek egy másik néphez fűzték, és elfoglalja a földkerekség Hatalmai között a Természet Törvényei és a Természet Istene által részére kijelölt különálló és egyenrangú helyet, akkor az emberiség ítélete iránt érzett illő tisztelet megkívánja, hogy kinyilatkoztassa azokat az okokat, amelyek a különválásra késztették......Az Isteni Gondviselés Védelmébe vetett szilárd hittel, mindnyájan kölcsönösen felajánljuk e nyilatkozat támogatására Életünket, Vagyonunkat és szent Becsületünket."

Cheradenine Zakalwe (törölt) 2010.05.21. 14:32:47

@safranek: Olvasni nem tudsz? A horvátok a magyar határon KÍVÜL voltak.

ZX 2010.05.21. 14:34:22

@Bereznay András: Ugye tudod, hogy sem a kisebbségi sajtót, sem a kisebbségi iskolákat nem engedtük?
Azt is tudod ugye, hogy BP. - Fiume vasútvonalon kirúgtuk a horvátul beszélő kallereket? stb. Szóval ha egy kicsit engedtünk volna már korábban...

krampam 2010.05.21. 14:34:46

@Sanyi.:
De hülye vagy!!!
szinte minden családban találsz érintettet!
Nekem egy részről kolozsváriak, más részről felvidékiek, illetve délvidékiek.

turbómagyarok.. bazd meg... így beszopni ezt a nemzetáruló dumát.

És az, hogy éppen milyenek az etnikai határok, az nem mérvadó! Ilyen alapon Svájcot is fel kéne osztani Németország, Franciaország és Olaszország között. A nemzetiségi határok elég képlékenyek, sokszor pontosan emiatt direkt módosítják (pl. Erdély románosítása), hogy lehessen később rájuk hivatkozni.

ZX 2010.05.21. 14:37:04

@hillcut: Ne példálózz olyan országgal, ahol a lakosság majdnem 70%-a nem hisz az evolúcióban, sőt nagy részük még csak nem is hallott róla.

safranek 2010.05.21. 14:37:43

@ZX: Ezzel a mondattal általában a Lengyel -Magyar perszonál unióra szoktak gondolni. Arra céloztam!

krampam 2010.05.21. 14:38:44

@hillcut: így van.

sőt, jobb családokban pl. egy iskolai füzet vagy napló elejére is beírják "Isten nevében!" t.i. hogy ennek tudatában dolgozzon az ember, Isten dicsőségére cselekedve...

nem1rem1 2010.05.21. 14:38:47

@Bereznay András: Figyelj csak! Nem nekem kéne ezt megmagyaráznod, hanem azoknak a nemzetiségeknek, amelyek amellett, hogy jelentősen többségben voltak Magyarországon, másképp élték meg ezt a "legdemokratikusabb, legtisztességesebb" nemzetiségi politikát.

Kész vagyok lehalkulni a magyar elnyomással kapcsolatban, ha ebben a hangzavarban lehet értelmesen, kiegyensúlyozottan beszélni Trianonról. De amíg csak a magyarság sérelmeit hangoztatjuk, immáron törvényi szintre emelve, és az okokat eltagadjuk, mások sérelmeit elimináljuk, illetve relativizáljuk, addig nincs alapod ezt számonkérni rajtam.

smartdrive 2010.05.21. 14:39:57

@ZX: @appa68: nem azt írtam, hogy nem lettek volna jobb megoldások, hanem hogy jobb, mint a Trianon előtti állapot

Té.eS · http://szubjektivblog.blog.hu 2010.05.21. 14:40:20

@ZX: Az nem a Magyar Királyság része része volt, hanem lengyel magyar perszonálunió. És a tengerig sem ért el a határ.
vmek.oszk.hu/01900/01948/html/cd3m/kepek/torteneti_foldrajz/tf012cse22.jpg

nem1rem1 2010.05.21. 14:40:28

@dupla vé: Ha értettem, akkor viszont veled. De ha nem értettem, akkor is, elsősorban rajtad múlik, hogy amit írsz, az érthető-e.

Beszélj egyenesen, azt megértem!

akimellon 2010.05.21. 14:40:37

egyébként az senkit sem érdekel,hogy 200 fős parlamentetről úgy hoznak törvényt, hogy nincs benne a törvénybe, hogy ez a szám hogyan jött ki, hogyan lesznek a szavazókörzetek
Tudom, hogy nem erről van szó, de 1998-2002 között láthattuk, hogyan terelnek a fiúk

ZX 2010.05.21. 14:40:47

@Bereznay András: Oh. Bocs ha kiábrándítottalak a hitedből, hogy mi milyen jóságos módon bántunk mindig is a kisebbséggel. Mert ez így van, akármennyire is igazságtalannak tartom magam is Trianont.

safranek 2010.05.21. 14:40:56

@krampam: a különbség, hogy Svájcban jól élnek az emberek és van jobb dolguk is, mint ilyesmivel foglalkozni. Ha nem lenne jólét, rögtön egymásra mutogatnának, meg összevernék egymást a kocsmában.

68nyara 2010.05.21. 14:42:34

@safranek: ezt pontosan hogyan értetted? Úgy véled, hogy Trianon nélkül a mai Mo határain belül lennénk? Mármint, hogy az elvett területek = Erdély+Horvátország?

Muad\\\'Dib 2010.05.21. 14:42:49

@safranek:
Én ezt honnan tudjam, hogy mi lenne ha. Én speciel úgy gondolom, hogy nem attól fogja valaki magát szlováknak érezni, hogy tiltanak neki mindent, és megtagadják az autonómia lehetőségét. Tehát a kérdésedre a válasz engem speciel nem zavarna hasonló helyzetben az autonómia.

ZX 2010.05.21. 14:42:53

@safranek: A Lengyel-Magyar perszonálunió esetében 3 azaz három tengerről szoktak beszélni, bár akkor Lengyelországnak nem is volt tengerpartja. Ha pedig Nápolyt idevesszük akkor pedig 4 (+Tirrén és Ión-tenger), de 3 sohasem volt.

Cheradenine Zakalwe (törölt) 2010.05.21. 14:43:09

@Sanyi.: Gondolom szerinted a Himuszt is el kéne törölni. A sok hülye ország, mind istenezik az állami ünnepein. Szegény ateistáknak nincs nyugta-e bolgyón. Pedig már 2010!!! Na biztos ezért nem vagyunk még a Marson.

Té.eS · http://szubjektivblog.blog.hu 2010.05.21. 14:43:40

@krampam: ha Svájcban megkérdezel egy német felmenőkkel rendelkezőket, hogy minek vallja magát, ő azt mondja hogy elsődlegesen svájci, és csak utána német. Ez a különbség.

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2010.05.21. 14:44:31

A kommentekből kiderül, hogy lehetetlen a nemzeti kérdéssel kapcsolatban olyan álláspontra jutni, amit mindenki elfogad. Pedig még csak a nemzeten belül vagyunk, és szó sincs egy Fico-Orbán-Emil Boc-stb. kompromisszumról.
Ebből a formális logika szabályai szerint következik, hogy a kérdés a hülyeség.
A nemzet fogalma elavult, ostoba, és kizárólag ellenségeskedés szítására alkalmas. Örüljünk inkább mindannyian, hogy európaiak, sőt, hogy emberek lehetünk.

ZX 2010.05.21. 14:45:31

@smartdrive: Nem, nem jobb. A Trianon előtti határok nem vágtak ketté városokat, vasútvonalakat, nem különítették el a bányászatot a feldolgozóipartól. Lehetett volna jobb, ha okosak vagyunk és időben mi magunk húzzuk meg a határokat. De Trianon szar.

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2010.05.21. 14:46:49

@Cheradenine Zakalwe: "A sok hülye ország, mind istenezik az állami ünnepein. Szegény ateistáknak nincs nyugta-e bolgyón. Pedig már 2010!!! Na biztos ezért nem vagyunk még a Marson. "

Ebben lehet valami. A vallás ugyanúgy megosztó, mint a nemzet.

dupla vé 2010.05.21. 14:48:37

@nem1rem1: ha már összehasonlítjuk a holokausztot trianonnal, akkor a zsidókat "összekovácsolta", míg minket trianon "szétvert" és nem tudunk egységben gondolkodni. ha zsidót sérelem ér akkor azonnal jön az hogy azért mert zsidó, és mögötte áll egységesen minden zsidó, ha egy magyart ér sérelem akkor még a magyarok is összevesznek egymással hogy kinek van igaza. és általában az jön ki végeredményként, hogy annak van igaza aki a sérelmet okozta, és biztos nem azért történt a magyarral mert magyar.
egyébiránt nem hasonlítanám össze a kettőt, mert....

68nyara 2010.05.21. 14:49:52

@ZX: Hoznátok egy példát arra, hogy a XIX. sz. folyamán bárhol nemzetiségi alapon határt módosítottak? Előtte ugye nem is volt ilyen fogalom, hogy nemzetiség, de érdeklődve várom a példákat az okosan és önként meghúzott határokra. Különös tekintettel, az I. vh győztes hatalmai közül szeretnék hallani ilyet, de tovább megyek, elég lesz egy db olyan aki azóta ilyen alapon változtatott határt.

Cheradenine Zakalwe (törölt) 2010.05.21. 14:52:04

@peetmaster: Bezzeg mikor az inernacionalét dúdolták a himnuszok helyett... - folytathatnád.

ZX 2010.05.21. 14:54:16

@68nyara: Trianonnál sem etnikai alapon húzták a határt. Mint ahogy Lengyelország, Németország, Belgium, Hollandia és Oroszország esetében sem. De ha példát akarsz, akkor mondok egyet. Jugoszlávia.

Sanyi. · http://www.sopianaedeluxe.blog.hu 2010.05.21. 14:54:20

@Cheradenine Zakalwe: Nem, nem kellene. Sőt az Ómagyar Mária siralmat sem, mert a történelem részei.

De 2010-ben a Vatikánon kívül törvényt hozni Istenre hivatkozva az úgy gondolom szükségtelen színpadiaskodás. Hovatovább én is itt élek ebben az országban, így a választott képviselőim ne hivatkozzanak - ergo a nevemben - egy olyan "személyre" akit az ország jelentős része nem tart "magáénak".
Meg egyáltalán...mit keres a keresztény Isten a XXI. században egy törvényben???

hillcut 2010.05.21. 14:54:29

@BushDoctor:
@hillcut: te miről beszélsz ? demagóg e vagy ? Méghogy megbukott a posztmodernista ateizmus. Az agyadban legfeljebb. Tudod mi bukott meg ? A katolicista, beteg kereszténység mint olyan.. a buzeráns pedofil paphordákkal az élen !!

A vélemény nyilvánitás joga SZABAD. Mégha ezt TI, konzervizmus köpenyébe bújtatott, Jézus havert magasan hordozó keresztyén antidemokrataták annyira szeretnék is semmissé tenni. Borulj térdre a papod elött, imádd az istenedet a keresztre kalapálva, de NE próbáld meg a HIT-edet egyetemlegesen követendőnek és örök igazságnak beállitani. NEM AZ. MÉGHA EZ NEKTEK ANNYIRA FÁJ IS.

A gondolat szabadsága örök és kikezdhetetlen !"

Látom, egy felvilágosult gondolkodóval állok szemben.

Nem vontam kétségbe a gondolat szabadságát.
Nem a katolicizmusról beszéltem, hanem a hitről, mint az értékek forrásáról.
Nem állítottam be örök igazságnak.

Amúgy nem értem, hogy miért gondolod betegnek a kereszténységet? Ha nem lett volna/lenne keresztény vallás/hit/erkölcs/morál, akkor nem hordhatnál össze ennyi undorító primitívséget.
Azt se tudnád mi az a szólásszabadság, vagy egyetemes emberi jogok etc. Ugyanis nem létezne az általad ismert nyugati civilizáció, nem lenne EU, de még Magyarország sem létezne. Nem lett volna reformáció, felvilágosodás etc.
De ha ezek a keresztény értékeken alapuló vívmányok nem tetszenek, esetleg elmehetsz Iránba, Észak-Koreába, Afganisztánba. Ott kezdjél sírni gondolatszabadság miatt! A Koránon alapuló iszlám törvénykezés nem olyan megengedő, mint római jog és a Biblia szintéziséből létrejött nyugati törvények. Hamar meg lennél kövezve azt hiszem.

A pedofil papok elítélendő bűneit előszeretettel általánosítják az ateisták az egész katolikus egyházra.
Gondolom ebben az esetben elfogadod azokat a véleményeket is, hogy:
cigányok=bűnözők
zsidók=vérszívó nagytőkések
iszlám=terrorizmus

Én személy szerint nem értek egyet ezekkel, de a hozzád hasonló "liberális" ""gondolkodók"" undorító képmutatása és kettős mércéje határtalan ebben a kérdésben.

Muad\\\'Dib 2010.05.21. 14:55:27

@peetmaster:
Micsoda borzalmas szomorúság lehet számodra, hogy sajnálatosan a világ vezető hatalmai mind ezekből a nacionalista bandákból kerülnek ki. Így aztán te meglehetősen hiába örömködsz neki, hogy ember vagy...

Bereznay András (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net/ 2010.05.21. 14:56:18

@ZX:

Hitemből? Megkértelek, hogy ne beszélj mellé, erre vagdalkozol.

Válaszoltál a beírásomra amiben fölhívtam a figyelmet, hogy nem érdemes sérelmekre mutogatni, mert csak korabeli nemzetközi összehasonlításban van értelme a magyar nemzetiségi politkáról értékítéletet mondani. Erre nekiálltál (részben fikcionális) sérelmet sorolni. Ez az adott esetben mellébeszélés volt. Most a sértegetésből merítenél erőt. Hagyd, azt javaslom, az általad rámfogott hitet, a személyeskedést, és légyszíves foglalkozz a valóságos történeti összefüggésekkel, vagy hallgass. Én, irányodban ezután biztosan azt fogom tenni.

hillcut 2010.05.21. 14:58:46

@ZX:
miért ne? az USA a világ egyik legfejlettebb liberális polgári demokráciája.

Cheradenine Zakalwe (törölt) 2010.05.21. 14:59:01

@nem1rem1:

Ha már újra előkerült a holokauszt - az egyik elvtársad már beismerte, hogy antiszemita. Csatlakozol? Na ugrassuk ki a nyulat a bokorból!

Lásd:
@Cheradenine Zakalwe:

ZX 2010.05.21. 15:01:06

@hillcut: Vagy legalábbis ezt hitetik el mindenkivel.
A nagy liberalizmusban ugyanis 1968-ig tilos volt evolúcióelméletet tanítani, akár börtön is járhatott érte.

t a m á s 2010.05.21. 15:03:30

Trianoni határmódosítás (csonkítás) legnegatívabb része a burgenlandi területek elvesztése. Azok azért egy kicsit nyugatra voltak.
Most az erdélyiek térnyerésével megyünk a Balkánra. (A korábban a székelyek által is lenézett - elcsángált, ahogy ők mondták - magyarul se tudó csángók adaptálásával már azon is túl jutunk).
Csak az legyen a vigasztaló, hogy ha most mindez semmilyen értelemben nem is jelent gazdagodást - azért a föld gömbölyű!
És ha még-még keletebbre sikerülne küzdenünk magunkat...akkor a kínaiaknak is megadandó kettős magyar állampolgárság - már tényleg a legjobb meinstream.
(lásd kosersrac.blog.hu/2010/05/21/trianon_helyett_egyesuljunk_kinaval)

Hát ehhez gondolom kell még egy választás...

ZX 2010.05.21. 15:03:43

@Bereznay András:
Ezeket a nyugati államokat soroltad fel.
"Egyesült Királyság, Franciaország, Németország, Olaszország, Spanyolország"

Szeretném kérdezni, hogy milyen elnyomó kisebbségi politikájuk volt ezeknek az országoknak a XIX. században?

hillcut 2010.05.21. 15:04:01

@Sanyi.:
2010-ben is ugyanezt gondolják. HA nem így lenne, már rég érvénytelenítették volna, vagy kiegészítést fűztek volna hozzá.
Miért vitatkozol olyanról, amiről lövésed sincsen?

Az In God We Trust (magyarul: Istenben bízunk) kifejezés az Amerikai Egyesült Államok jelenlegi nemzeti mottója, melyet egy 1956-ban kelt kongresszusi törvény szentesített.
hu.wikipedia.org/wiki/In_God_We_Trust

Az alelnök után, pontban délben helyezi kezét a Bibliára az új elnök letéve hivatali esküjét:

„ Én, (név) ünnepélyesen esküszöm , hogy az Egyesült Államok elnökének tisztét híven gyakorolom, és legjobb képességeim szerint fenntartom, óvom és megvédem az Egyesült Államok alkotmányát. ”

Hozzátehető „Isten engem úgy segéljen!”, de az alkotmány nem követeli meg.

hu.wikipedia.org/wiki/Az_Amerikai_Egyes%C3%BClt_%C3%81llamok_eln%C3%B6ke

2010-benis ez van sőt 3010-ben is ez lesz ott.

Cheradenine Zakalwe (törölt) 2010.05.21. 15:06:36

@Sanyi.:

"így a választott képviselőim ne hivatkozzanak - ergo a nevemben - egy olyan "személyre" akit az ország jelentős része nem tart "magáénak". "

Egyrészt a választott képviselőidet a te egyéni fanyalgásod nem fogja érdekelni.

Másrészt ugyan lehet hogy az ország jelentős része nem tartja magáénak, de a kérdés az, hogy az ország másik, még jelentősebb része mit gondol erről.

Ez van, sajnálatodra demokrácia, azaz többségi uralom tombol ebben az országban. De innen csak olyan országba mehetsz, ahol a véleményedet mégjobban leszarják.

hillcut 2010.05.21. 15:07:57

@ZX:
én tényekről beszélek jelen időben. te összeesküvés eleméletekről múlt időben.
ha tudod a tényeket cáfolni, akkor beszélhetünk tovább. ha nem, akkor köszönöm az értékes vélemnyt.

68nyara 2010.05.21. 15:11:02

@ZX: Jugoszláviában okosan és önként húztak határokat? :-) No menjél már....

Sanyi. · http://www.sopianaedeluxe.blog.hu 2010.05.21. 15:12:10

@hillcut: Na, ez már példa. Természetesen akkor sem értek vele egyet. Én úgy gondolom a politika semmilyen szinten ne öltsön magára vallásos színezetet. Foglalkozzon a gazdasággal, és egyéb az állam, és az állampolgár világi boldogulását befolyásoló feladatokkal.
Vallást meg gyakoroljon mindenki szabadon, kedve szerint, DE NE A PARLAMENT KERETEI KÖZÖTT.

A szabad vallásgyakorlás úgy gondolom ilyesmit jelent.

Bereznay András (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net/ 2010.05.21. 15:13:19

@ZX:

Majd utánanézel. Nagyon meg fogsz lepődni, ha megteszed. Búcsú, mondtam.

ZX 2010.05.21. 15:14:07

@hillcut: "Buttler-törvény, amely szerint mindazon tanárok büntethetők, akik az isteni teremtéstannal ellentétes ismereteket, például az embernek alacsonyrendű élőlényekből való leszármazását tanítják az iskolákban. Ez még egy évtizeddel a darwinizmus genetika általi megerősítése előtt volt, de bizonyos tankönyvek már természetesen tartalmaztak ismereteket az evolúcióelméletről, így tulajdonképpen a tanároknak meg kellett szegniük az új törvényt munkájuk közben."

Tudtommal az utolsó államban 1968-ban törölték el.

ZX 2010.05.21. 15:14:56

@68nyara: Mint ahogy Trianon esetében sem okosan és önként húzták. :)

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2010.05.21. 15:15:34

@Muad\\\'Dib:
"Micsoda borzalmas szomorúság lehet számodra, hogy sajnálatosan a világ vezető hatalmai mind ezekből a nacionalista bandákból kerülnek ki. "

Valóban sajnálatos, bár egypáran mintha megalapították volna ezt az EU nevű szervezetet, ami mintha ilyen elveken alapulna.

"Így aztán te meglehetősen hiába örömködsz neki, hogy ember vagy... "

Az irányt azért fel lehet venni, hogy mi lenne a jó, nem?

Cheradenine Zakalwe (törölt) 2010.05.21. 15:15:41

@Sanyi.:

"Meg egyáltalán...mit keres a keresztény Isten a XXI. században egy törvényben??? "

Tényleg, mi a fenének ünnepelünk olyan ósdi dolgokat a XXI. században, mint a karácsony meg a húsvét? Miért nem elég Május 1 vagy November 7 ?

ZX 2010.05.21. 15:15:58

@Bereznay András: De ugye nem kevered össze a gyarmati politikájukat a nemzetiségi politikájukkal? Nyugtass meg.

Sanyi. · http://www.sopianaedeluxe.blog.hu 2010.05.21. 15:16:08

@Cheradenine Zakalwe: ...és így vált népünk hős vezére hasonlatossá az általa átkozottakhoz.

Hitler! Hitler! Hitler!

ja, nem

Sztálin! Sztálin! Sztálin!

ja, nem

Viktor! Viktor! Viktor!

Az emberiség nevében tiltakoznék a politika - minden irányzata - ellen.

Sanyi. · http://www.sopianaedeluxe.blog.hu 2010.05.21. 15:17:36

@Cheradenine Zakalwe: Az megvan hogy mi a különbség a hagyomány, és a napi politika között?

Muad\\\'Dib 2010.05.21. 15:17:54

@peetmaster:
Szerinted jó lenne, meg a jó lenne között azért érzek egy hangyányi különbséget.

"...Valóban sajnálatos, bár egypáran mintha megalapították volna ezt az EU nevű szervezetet, ami mintha ilyen elveken alapulna..."
Ja, papíron. Egyébként nem kell hozzá komolyabb diploma, hogy megállapítsuk, mely nemzetek szava dominál benne és kik az egyenlőbbek a többi állatnál.

hillcut 2010.05.21. 15:20:39

@ZX:
igaz. kicsit eltértünk a tárgytól. ettől még az Usa a világ legnagyobb és legerősebb liberális polgári demokráciája.
ahol a nép az abszolút hatalom birtokosa és mégsem fáj senkinek az hogy a hitből, a vallásból vezetik le a legfőbb értékeket.
persze ott nem volt kommunista diktatúra meg posztkommunista 20 év.

Cheradenine Zakalwe (törölt) 2010.05.21. 15:22:10

@Sanyi.:

"Az emberiség nevében tiltakoznék a politika - minden irányzata - ellen."

Ja akkor azzal kezdd, hogy nem ebben a világban élsz.

"Az megvan hogy mi a különbség a hagyomány, és a napi politika között?"

Az megvan, hogy a hagyomány identitás képző még a politika terén is?

hillcut 2010.05.21. 15:24:51

@Sanyi.:
nincsen vallásos tartalom. értékválasztás van.
neked valószínűleg nem fognak tetszeni az új kormány törekvései. voltunk ezzel így néhányan 60 éven keresztül

ZX 2010.05.21. 15:25:04

@hillcut: Igaz, de mint írtam, ebből kifolyólag az ország 70%-a vallásos, így nem sok értelme lenne a hasonló szövegek ellen tiltakozni. Magyarországon viszont szerintem a nagy többség nem vallásos. Bár lehet én tévedek.

Sanyi. · http://www.sopianaedeluxe.blog.hu 2010.05.21. 15:25:04

@hillcut: Tudod, az USA-ban más színezete is van a vallási hivatkozásnak, és ez nem csak a kommunista/szocialista múlt hiányából adódik így, hanem a kevésbé szélsőséges "jobboldali értékek" miatt is.

Muad\\\'Dib 2010.05.21. 15:29:13

@Sanyi.:
"...hanem a kevésbé szélsőséges "jobboldali értékek" miatt is. .."
Ez a kevésbé szélsőséges jobboldali érték most épp két államot tart megszállva nacionalista és patrióta okokból. Bár ez elüt a témától, de azért óvatosan a szavakkal...

Bereznay András (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net/ 2010.05.21. 15:29:17

@ZX:

Na jó, de becs szó el kell mennem. Nem, szó sincs gyarmatokról. Mellesleg az idő is inkább a huszadik sz .első első két évtizede, mint a 19. sz.

Megnézésre ajánlom: gael és walesi nyelv, iskolák helyzete összehasonlítva a magyarországi nemzetisgiekével. Bretonok, korzikaiak mindenféle jogai. Szárdoké albánoké, friauliaké Olaszországban. Német asszmiláéciós törekvések schleswigi dánok irányában. Föld és egyéb politika Poznan tartományban lengyelek ellen. Katalán, gallego, baszk jogok. Illetve hiányuk, de nagyon. Ha nem tévedek a hollandia frízeknek is lenne néhány észrevétele. Nem voltunk mi olyan rosszak.

Sanyi. · http://www.sopianaedeluxe.blog.hu 2010.05.21. 15:31:01

@Cheradenine Zakalwe: vallási identitás...keresztesháború is lesz majd?
Lehet erőltetni sok mindent, én bármilyen politikát támogatok ami előbbre visz, de ne kössék már ide a hitet. Ez szerintem nem túl nagy, de jogos kérés.

ZX 2010.05.21. 15:32:30

@Bereznay András: Oks, majd utánanézek.

Ettől függetlenül úgy gondolom, hogy egy csak kicsit kicsit több gesztus feléjük már 1848 előtt, és nem lett volna semmi probléma.

Sanyi. · http://www.sopianaedeluxe.blog.hu 2010.05.21. 15:32:58

@Muad\\\'Dib: Jogos amit mondasz, de a két szituáció teljesen eltérő szerintem.

hillcut 2010.05.21. 15:34:39

@ZX
tévedsz.
„Ön valamilyen egyházhoz vagy vallási közösséghez tartozónak vallja-e magát?” 76,1%

hu.wikipedia.org/wiki/Vil%C3%A1gn%C3%A9zeti_megoszl%C3%A1s_Magyarorsz%C3%A1gon

nem csak vallásról, közvetített értéről van szó. inkább

Sanyi. · http://www.sopianaedeluxe.blog.hu 2010.05.21. 15:36:55

@hillcut: Isten említése=vallásos tartalom
...ami természetesen értékrend, de milyen értékrend az ami azt mondja hogy aki nem velünk az ellenünk.

Személy szerint van egy csomó közös pont is, de a pár eltérés (pl. vallás) miatt lekommunistáznak/lezsidóznak/leateistáznak. Pedig nem vagyok egyik sem.

Na ez az ami kurvára zavar!

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2010.05.21. 15:37:27

@Muad\\\'Dib:
"Szerinted jó lenne, meg a jó lenne között azért érzek egy hangyányi különbséget."

Csak szerénykedtem, az említett logikai probléma pont elég súlyos érv.

"Ja, papíron. Egyébként nem kell hozzá komolyabb diploma, hogy megállapítsuk, mely nemzetek szava dominál benne és kik az egyenlőbbek a többi állatnál. "

Az nem baj, amíg az egység irányába haladnak. És azt teszik, csak lassan, mert a sok nemzeti=náci miatt nem lehet gyorsabban.

óóóó 2010.05.21. 15:46:59

Nem hiszek a mesékben. Így abban sem, hogy Nekünk az 1. vh-kitörésében bármilyen apró szerepünk lett volna. Az a háború már kb 10 évvel a kirobbanása előtt elkezdődött, csak lokálisan és európán kívül. Németek, Franciák és Angolok harcoltak már 1914 juniusa előtt egymással a világ számos pontján a gyarmataikért. De mindannyian tudták, hogy aki nyerni akar annak Európában kell a másikat legyőzni.

Trianon pedig ennek a játéknak a következménye. Németektől keletre lehetőleg minnél több apró, egymást gyülölő államok létrehozása, ezzel teljesen ellehetettleníteni a német szövetségi lehetőségeket a háború után.

Ki az aki egy másodpercig elhiszi, hogy a franciákat, vagy angolokat akár egy picit is érdekelte bármelyik keleti ország nemzetiségi érdeke? Különben hogy jött volna létre jugoszlávi, vagy nagy románia?

Én személy szerint nem hiszem, hogy a magyar nemzetiségi politikának bármi köze lett volna Trianonhoz, azt pedig egyenesen nevetségesnek tartom, hogy a következményeket ismerve ma bárki ezzel magyarázza.

Nem voltunk mi se jobbak, se rosszabbak senkinél európában, csak a háború nem alakult jól. A bünteés pedig ezért igazságtalan és jogtalan, ami ellen békés eszközökkel a végsőkig küzdeni kell, hogy minimum anyagi kártérítést kiharcolhassunk.

Az 1941-es országhatár egyébként megkisérelte rendbetenni ezt a szégyent és sikerült is neki, csak sajnos megint jött az átkozott usa.

68nyara 2010.05.21. 15:47:20

@ZX: No ezt én sem mondtam....:-)

hillcut 2010.05.21. 15:50:39

@Sanyi.:
Tudod, az USA-ban más színezete is van a vallási hivatkozásnak, és ez nem csak a kommunista/szocialista múlt hiányából adódik így, hanem a kevésbé szélsőséges "jobboldali értékek" miatt is."

Micsoda??? Ott alaphangon mindenki patrióta. A legliberálisabb amerikai is ezerszer nacionalistább, mint azok akiket itthon ti lenáciztok.

Ahol az általános iskolai tanítás úgy kezdődik, h reggelente a gyerekek hűségesküt tesznek... ?Ha Mo-on az lenne, ami az USA-ban van a szoclib oldal megőrülni és be akarná hívni az ENSZ-t!

Tudod mi az a Klu Klx Klan? Az egy bejegyzett, törvényes keretek között működő szervezet. Felvonulásokkal meg ilyenek. Se szeri se száma a fegyveres nacionalista/szeparatista szervezeteknek.
Nem azt mondom, hogy ez legyen a példa, de egy demokráciába ez is belefér. Ott.

Sokat tanulhatnánk hazaszeretetből az amerikaiaktól, franciáktól, britektől stb. Itt sípol mindenki, hogy jaj náciveszély meg barnaeső. Látszik, hogy a kommunista diktatúra +20 év (gyurcsány, medgyessy) megtette a hatását.
Kicsit nyissátok már ki a szemeteket! Egyáltalaán nem az az általános, ami itthon megy.
Think out of the box!

ZX 2010.05.21. 15:54:14

@hillcut: 2001. szept. 11-e előtt ott is mindenki elsősorban ír, kínai, angol, francia, olasz stb. volt, és csak másodsorban amerikai.

dupla vé 2010.05.21. 15:55:48

@peetmaster: "Az nem baj, amíg az egység irányába haladnak. És azt teszik, csak lassan, mert a sok nemzeti=náci miatt nem lehet gyorsabban."

ja, csak te egység alatt az európai egyesült államokat érted, a sok nemzeti != náci (te barom) pedig az egyesült nemzetek európáját szeretné. egységnek pedig nem nevezném, eleve a régi és új tagállamok jogai és kötelezettségei sem egyeznek, ami meg egyezne az meg csak papíron van úgy. de álmodj csak, majd egyszer te is ugyanolyan értékes európai/világpolgár lehetsz , gyökerek nélkül közösségi célok nélkül, a saját egyéni önmegvalósulást keresve, demokráciának beállított rabszolgasorsban, ahol a család, falu, város, megye, ország, nemzet semmit nem jelent, csak az európai birodalom, ahol majd te is "kincset érsz".

hillcut 2010.05.21. 16:02:40

@Sanyi.:
Isten említése=vallásos tartalom
...ami természetesen értékrend, de milyen értékrend az ami azt mondja hogy aki nem velünk az ellenünk.

Személy szerint van egy csomó közös pont is, de a pár eltérés (pl. vallás) miatt lekommunistáznak/lezsidóznak/leateistáznak. Pedig nem vagyok egyik sem.

Na ez az ami kurvára zavar!"

én nem ismerlek téged nem is áll szándékomban személyeskedni. ha ezt tettem volna, akkor elnézést.

Olyat egy vallás se mond, hogy aki nem velünk az ellenünk. Ezt olyan emberek mondják, akik nincsenek tisztában általában a vallások lényegével. -->értékközvetítés (100x mondtam már)
Már bocs, de ha nem vagy hívő és ateistának se tartod magad, akkor mi vagy?
1 vallásos zsidó, 1 hívő buddhista és 1 hívő keresztény mindig kitűnően meg fogja érteni egymást. Erről beszélek. A közös platform.
A kommunizmusnak is vannak értékei, viszont a kommunista diktatúrákban csak rosszat lehet találni. Ezért azok rosszak.

hillcut 2010.05.21. 16:06:32

@ZX:
ez konkrétan nem igaz. az USA-ban alap:
ha megkapod az amerikai állampolgárságot, akkor te onnantól kezdve amerikai vagy. az az 1. számú identitásod. te kérted, megkaptad, viselkedj, gondolkodj úgy!
ez az USA lényege, az amerikai identitás alapja!
nem vagy tisztában ezekkel a dolgokkal, úgy látom.

Samuzia 2010.05.21. 16:06:32

@BushDoctor: Gratulálok a végső érvedhez. Katolikus ped. papok. Nem gondolod hogy általánosítasz, ami bizony nem férbele a másik meg becsülésébe. A liberalizmus nem erről szól vajon?
de hogy pártatalan lehess legközelebb néhány hír az mtitől:32 évet kapott egy pedofil rabbi
Börtönbüntetésre ítéltek hétfőn New Yorkban egy rabbit, aki többször is molesztált egy 16 éves fiút - közölte a brooklyni ügyészség. Harminckét évet kapott.

Az 59 éves Baruch Lebovits rabbit március elején találták bűnösnek. A vád szerint 2004 és 2005 során nyolc alkalommal molesztált egy akkor 16 éves fiút.
A rabbi legkorábban 10 év és 9 hónap büntetés letöltése után kérheti szabadlábra helyezését. A brooklyni rabbi ellen két további pedofil ügyben is vádat emeltek.
(MTI)

vagy a sport egyesületek:

Németországban különböző sportegyesületei ugyancsak melegágyát jelentik a szexuális visszaéléseknek.
A Frankfurter Allgemeine Zeitung szerint a sport különös vonzerőt jelent a szexuális bűnözők számára, és az elkövetett bűncselekmények száma jóval magasabb, mint gondolták. Az áldozatok azonban a leggyakrabban magukra maradnak, az egyesületekben, illetve a szövetségekben a feltáró tevékenység rendkívül hiányos.
Az egyházi intézményekben elkövetett szexuális visszaélések napvilágra kerülésével párhuzamosan a társadalmi élet több más területe is górcső alá került. A konzervatív napilap által idézett szakértők szerint így nyert megerősítést, hogy a sport területén a szexuális bűncselekmények száma minden valószínűség szerint jócskán meghaladja az egyházi visszaélések számát, ezzel kapcsolatban azonban pontos adatok nem állnak rendelkezésre. Az összlakosságot tekintve ugyanakkor a megfelelő vizsgálatok rávilágítottak arra, hogy Németországban minden negyedik 18 év alatti lányt és minden tizenegyedik, ugyancsak 18 évnél fiatalabb fiút szexuálisan molesztálnak. A német szövetségi bűnügyi hivatal az elmúlt évben hivatalosan 16 ezer ilyen szexuális bűncselekményt regisztrált, a szakértők szerint az ilyen jellegű, ténylegesen elkövetett bűncselekmények száma ugyanakkor csaknem 300 ezerre rúg. Mindennek kapcsán a szakértők rámutattak: az országban 27 milliót tesz ki a különböző sportegyesületek tagjainak száma, és ebből 5 millió a 14 év alatti gyermek. A sport pedig különösen "csábító" a pedofil bűnözők számára.
Mindezt a többi között az magyarázza, hogy a különféle sportágakban gyakran túl közeliek a testi érintkezések, nem is beszélve a közös utazásokról, illetve edzőtáborokról. A tettesek egyharmada ugyanakkor szintén 18 év alatti fiatalkorú.
Az újság szerint a sport területén a szexuális erőszak minden formája előfordul. A teljesítménysport területén mindezt még az erőszak egy különleges formája egészíti ki, ezt pedig a megalázó edzési módszerek jelentik. Így az elmúlt években Németországban gyakran fordult elő, hogy edzők különösen sportoló lányokat, illetve nőket totális függő helyzetbe kényszerítették.
A sportegyesületekben ugyanakkor még erősebb az eltussolási szándék, mint az egyházi intézetekben - írta a lap, amely mindezt több példával támasztotta alá. Utalt ugyanakkor arra, hogy vannak pozitív kivételek is, megemlítve az észak-rajna-vesztfáliai tartományi sportszövetséget, a Német Olimpiai Sportszövetséget, továbbá a Német Labdarúgó Szövetséget. Ezek a szövetségek élen járnak az erőszak és a diszkrimináció elleni kampányban - fogalmazott a lap, hangsúlyozva ugyanakkor, hogy a szexuális visszaélések feltárására irányuló készség a sport területén általánosságban rendkívül csekély.
(mti)

a rekettyés 2010.05.21. 16:08:12

Azt vajon tudjátok hogy a "Nagymagyarországban" mi magyarok kissebségben voltunk? Azon belül hogy viselkedtünk a hazánkban élö más nemzetekkel?

ZX 2010.05.21. 16:12:30

@hillcut: Orwelli világ? Amint megkaptad az állampolgárságot törlik az előző személyiséged? Mert másképp nem fog menni.

Samuzia 2010.05.21. 16:13:31

@Sanyi.: Lengyel alkotmány kezdetében is ott van. előttünk is járnak...

ZX 2010.05.21. 16:15:07

@a rekettyés: Azt vajon tudod-e, hogy a "Nagymagyarországba" nem kellene beleszámolni a Horvát Királyságot? És akkor az a bizonyos szám 50% fölé kúszik.

Sanyi. · http://www.sopianaedeluxe.blog.hu 2010.05.21. 16:16:05

@hillcut: Na ácsi! Kevered a szezont a fazonnal. Egy állam (mert az USA lakossága ugye nem nép) kultúrájának kialakulása a történelmének következménye. Ami az USAban van, az teljesen természetes, mert egyenesági dolog - relative zavartalanul élnek az emberek az US léte óta. Értelemszerű hogy reggelente eskü van, mert 200 éve van. Az ő kultúrájuk így épül fel.
Európával - különösen Magyarországgal - nem hasonlíthatod össze!!! Itt sokkal összetettebb a múlt. Többféle kultúrkör, és elem keveredett/váltotta egymást. Napjainkra a klu-klux klán sem az mint 100 éve volt (kicsit nézz már utána a történelmének), és négereket sem irtanak, rabszolgákat sem tartanak. Én is röhögnék a magyar gárdán ha csak "emlékzenekar" lenne, és nem egy létező szervezet, aminek valós céljai számomra egyenlőre ismeretlenek - mert a hatalomnak (bármelyiknek) már megvannak az általános (Európában bevált) rendfenntartó szervezetei.

Nyilván nem zavarja az USA 300 milliós lakosságát a 2 millió szélsőséges, de Magyarországon csak 8(?)millióan vagyunk, és jelentősebb arány hajlik az általános európai vélekedés szerint szélsőséges nézetek felé. Márpedig az ország környezetét ők alkotják, és meg is fognak fojtani minket ha úgy látják helyesnek. Mert már megtették kétszer.

novákandris 2010.05.21. 16:18:08

Hááát,
azért szerintem még ezzel egyáltalán nem kerül helyére a Trianon-kérdés.
Sőt, azzal, hogy a Magyar Nemzet (és csak a magyar) összetartozásának napját tartjuk majd ezen a napon, tulajdonképpen a beletörődésünket fejezzük ki.

Akkor kerülne ez az egész végre a helyére, ha azokkal a népekkel, akikkel a régi történelmi egységet együtt alkottuk, ha velük együtt tudnánk emléknapot tartani.
Trianonnal ők is sokat veszítettek: lélekszámban, erőben, azelőtt egy potens középhatalom részei voltak, azután meg csak közép-európai kisállamok, akiket a környező nagyhatalmak jól kihasználnak.

Akárhogyis, azt a régi egységet kellene helyreállítanunk, de ez csak úgy megy, ha a szomszéd népekkel is helyreállítjuk az egységet, nem csak a szomszéd államok területén élő magyarokkal.

Samuzia 2010.05.21. 16:18:50

@Té.eS: hehe. Svájc francia részén még németül sem beszélnek...

megitális rózsa 2010.05.21. 16:19:38

"Isten a történelem ura",

megkérdőjelezitek az öreget?

Nahát.

Sanyi. · http://www.sopianaedeluxe.blog.hu 2010.05.21. 16:24:05

@hillcut: Nem sértettél meg, diskurzus van.
Pont ez a problémám. Maguk a vallások nem szeparálnak, de a politika - nemegyszer - vallási alapon (értsd: értékrend különbség) szeparál.
Ennyi.
Ez nem tetszik.
Van egy emlékem még a rendszerváltás idejéből.
Még ált. iskolás voltam, és az egyik osztálytársunk - nyilván szülői hatásra - egyszer elsütötte azt, hogy aki nem vallásos (esetében katolikus) az nem is lehet igaz ember...

A személyes része az elég összetett. Nem vagyok semmilyen felekezet tagja - és nem is ítélek el semmilyen vallást -, de nem tartom kizártnak valamilyen felső erő létezését. Ennek ellenére hinni az emberek tetteiben és cselekedeteiben hiszek, és az un. sorsról azt gondolom, hogy minden egyes ember - és nép/nemzet/faszom - azt magának kovácsolja.

Samuzia 2010.05.21. 16:24:14

@ZX: USA az indiánokkal szemben, Anglia az írekkel és a skótokkal szemben, a franciák a baszkok, és a németekkel szemben, spanyolok inkább ne is feszegessük( katalánok és baszkok..., az egész gyarmat birodalomban.(akárcsak Anglia, Franciao és a többi gyarmat tartó...)

hillcut 2010.05.21. 16:24:38

@ZX:
direkt értetlenkedsz? :)
ott nem csak jogai, hanem kötelességei is vannak egy állampolgárnak. ha te önkéntesen kéred az állampolgárságot, akkor az a minimum, hogy onnantól kezdve amerikai identitásúnak vallod magad. ez nem is szokott problémát okozni, mert az USA-ba az szokott bevándorolni, aki amerikai akar lenni. érted?

ez nem olyan, mint az EU-ba bevándorló muszlimok, akik nem akarják elfogadni az európai keresztény értékrendet.
meg nem is olyan, mint amikor 4 millió magyartól elveszik az állampolgárságát, úgy, hogy meg se kérdezik őket. utóbbiak most fogják visszakapni azt, amit akaratuk ellenére elvettek tőlük.
egy kiegyensúlyozott demokratikus közegben a fent említett szélsőségek és súlyos jogfosztások nem fordulhatnak elő. érted?

Megfigyelo 2010.05.21. 16:34:05

@novákandris: Az ilyen törvények és állampolgárság-ajánlgatások (épelméjú határon túli magyar, aki nem akar ideköltözni, természetesen nem fogja kérni) csak arra jók, hogy még jobban elvadítsa a szomszéd népeket a magyaroktól. Ez is a valódi cél: feszültség keltése ls fenntartása.

ZX 2010.05.21. 16:40:11

@hillcut: És pont erre értettem az orwelli világot. Gondolatrendőrséggel, vagy hogy ellenőrzik, hogy én valóban amerikainak érezzem magam 1 másodperccel az eskütétel után? Ha így lenne, akkor nem fordulhatott volna elő sem szept. 11, sem az, hogy egy orvos kinyír egy rakás katonát az USA-ban, a saját földjükön. Hogy lehet az, hogy sok spanyol nem beszél angolul? Az olaszok, kínaiak, írek továbbra is nagy nemzeti öntudattal vannak és együtt bandáznak, nem keverednek, az amerikai öntudatuk mégis megfér ezzel.

Samuzia 2010.05.21. 16:40:56

@Megfigyelo: Na ez vicc volt. Ezeket elvadítani, akik a magyar szót szitokként használják...

Dolce Vita 2010.05.21. 16:41:46

en materialista vagyok es kurvara zavar es sert, hogy valakik a kibaszott istenes ertekrendjuket akarjak ram eroltetni.
kosz nem, van sajatom es eleg eros.

ZX 2010.05.21. 16:42:39

@Samuzia: Ezeket én is tudom, de a gyarmati politika továbbra sem keverendő a kisebbségi politikával. Csak azt nem tudtm, hogy viszonyultak az akkori törvények ezekhez a kisebbségekhez.

Samuzia 2010.05.21. 16:46:21

@ZX: Ez nem gyarmati politika volt Írország Nagy-Brittania része volt, az indiánok meg ugye őslakók az államokon belül, Fro. és Spanyolo. területén is éltek kisebbségek, akik mai is.

Samuzia 2010.05.21. 16:47:09

@Dolce Vita: A szóhasználatodból látszik is...

Cheradenine Zakalwe (törölt) 2010.05.21. 16:49:35

@Dolce Vita: Hidd el, nekünk kifejezetten öröm ilyen komcsikat sértegetni.

ZX 2010.05.21. 16:49:50

@Samuzia: Részben igazad van, a gyarmati politikát itt Afrikára és Indiára értettem, az USA és Írország valamilyen szempontból jó példa.
Bár minden relatív, az utóbbi kettő is attól függ, hogy a dolgokat milyen szemszögből nézzük.

Samuzia 2010.05.21. 16:53:27

@ZX: Nézd az írek, meg az indiánok oldaláról, javaslom...

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2010.05.21. 16:56:05

@dupla vé:

"ja, csak te egység alatt az európai egyesült államokat érted,"

igen, és büszke vagyok rá.

"a sok nemzeti != náci (te barom)"

Logikailag mi a különbség? Semmi.

"pedig az egyesült nemzetek európáját szeretné. "

Fennmaradna a logikai hiba.

"egységnek pedig nem nevezném, eleve a régi és új tagállamok jogai és kötelezettségei sem egyeznek,"

ideiglenesen, minden kivételhez van lejárati dátum is rendelve.

"ami meg egyezne az meg csak papíron van úgy."

Azért pl. múltkor se lőttek Hegyeshalomnál, amikor basztam útlevelet rántani a bezárt határállomás mellett. Ez azért valami.

"de álmodj csak, majd egyszer te is ugyanolyan értékes európai/világpolgár lehetsz , "

fasza :)

"gyökerek nélkül közösségi célok nélkül,"

Homo sapiens vagyok, épp elég gyökérnek. Ami ezen belül van, az mind szétválaszt és nem összeköt. Bármelyik nemzetnek vagy vallásnak vagy tagja, a "mindenki más" kategória többen van, tehát kisebbségbe teszed magad, amit vélt felsőbbrendűséggel kompenzálsz.

"a saját egyéni önmegvalósulást keresve, demokráciának beállított rabszolgasorsban, ahol a család, falu, város, megye, ország, nemzet semmit nem jelent, csak az európai birodalom, ahol majd te is "kincset érsz". "

Ezzel nem tudok mit kezdeni. Valóban, az én álmom más a jó világról, mint a tied. Az enyém logikailag fenntartható, a tied nem.

csabakirályfi 2010.05.21. 16:57:37

Nemzeti Összetartozás Napja! Kolosszális!
Esetleg nemzeti összetartozás? Erröl Zsoltika is meg Lacika is tudnának mesélni a pártjukkal együtt.

ZX 2010.05.21. 16:58:05

@Samuzia: Ha Nagy-Britanniát mint egészet nézzük, akkor az írek, skótok és wales-iek kisebbség. De ha azt vesszük, hogy ezek korábban saját országban éltek és az angolok meghódították őket, akkor nem azok. Náluk is megtörtént a nagy kiegyezés, hiszen nem Angliának hívják a szövetséget, hanem Egyesült Királyságnak ugyebár.
Az USA és az indiánok helyzete megint speciális, hiszen ott kívülről jött elnyomókról van szó, az indiánok fokozatosan váltak kisebbséggé.

Dolce Vita 2010.05.21. 16:59:04

@Cheradenine Zakalwe: en komcsi? :D hat ez nagyon vicces.
engem a szuileim leszidtak, hogy otost mertem kapni oroszbol. meg az egesz csaladom jobboldali.
csak epp parunkban kilakult egy eros ellenszenv a legtobb egyhaz irant kulonos tekitettel rkat a szerintem nem tul egeszseges bun kepunk miatt. es sajnos a tortenelmunk arra van a legnagyobb esely, hogy ennek az ertekrendjet nyomjak rank.
ha meg a kdnp benyomja a vasarnap szabadot, akkor szavaztam utoljara a fideszre.

__radar 2010.05.21. 17:00:50

Tudjatok mi nem volt kb a mohacsi csatavesztestol 1920. junius 4.-eig? Kozel 400 evig?
Fuggetlen Magyarorszag.
Egy vesztes vilaghaborut kovetoen, ezen a napon lett.
De nekunk azota nemzeti gyasznap.
Felig ures, felig teli.... Nem remlik valami?
De azert ne haragudjatok. Nem akarom senkit erzeseiben megbantani, csupan egy uj nezopontot javasolnek a meglevok melle.

Samuzia 2010.05.21. 17:02:01

@ZX: Na ezt mond egy írnek, aki most tanulja az angolok miatt az anyanyelvét, és it vagyunk mi akiket nem a szlovákok és a csehek győztek le, és övék lett minden érték, a románok még a teljes vasúti mozdonyparkot is elviték...

hillcut 2010.05.21. 17:03:50

@Sanyi.:
Te miért akarsz osztani engem?:)

"Mi, az Egyesült Államok népe attól vezetve, hogy tökéletesebbé tegyük az Uniót, megvalósítsuk az
igazságosságot, biztosítsuk a belső nyugalmat, gondoskodjunk a közös védelemről, előmozdítsuk a
közjót, biztosítsuk a szabadság áldásait magunk és utódaink számára, meghagyjuk és bevezetjük az
Amerikai Egyesült Államok jelen alkotmányát."
(Az Amerikai Egyesült Államok alkotmánya)

Ha jól látom "népet" írnak a saját alkotmányukban. Szóval bátran hívhatjuk őket népnek:))

Illetve látom szeretnél nagyokat mondani, szóval akkor pontosan menjünk bele a fogalomhasználatba:

Az USA-t nem szokták definíció szerint államnak hívni. Ők maguk sem. Alapvetően szövetségi köztársaság, de közbeszédben country-nak, nation-nek hívják.
Azért nem állam, mert államnak a szövetségi köztársaságot alkotó tagállamokat nevezik.

A relatíve zavartalan életbe nálad beletartozik??:
Függetlenségi háború
Indián háborúk
1812-es háború
Mexikói háború
Polgárháború
Spanyol-Amerikai háború
I.VH
II.VH
Hidegháború
Koreai háború
Viet-nam-i háború
Öbölháború
Iraki háború
Afganisztáni háború

Szóval egyáltalán nem éltek zavartalanul és azt se feledjük, hogy az USA-nak van a legváltozatosabb összetételű lakossága a földön. Származás-bőrszín-nyelv-kultúra tekintetében.

Az amerikai nacionalizmus, a ku klux klan és a szélsőséges nacionalista szervezetek tekintetében ne próbálj győzködni. Szintén ne próbálj meggyőzni az átlag amerikai patriotizmussal kapcsolatban, mert láthatóan fogalmad sincs arról, hogy miket beszélsz.

egy példa: a feketéknek 1965 óta van teljes szavazati joguk

"Nyilván nem zavarja az USA 300 milliós lakosságát a 2 millió szélsőséges, de Magyarországon csak 8(?)millióan vagyunk, és jelentősebb arány hajlik az általános európai vélekedés szerint szélsőséges nézetek felé. Márpedig az ország környezetét ők alkotják, és meg is fognak fojtani minket ha úgy látják helyesnek. Mert már megtették kétszer."

Az USA min 50%-a hivatalosan republikánus. Sokkal durvább módon konzervatívak, mint itthon bárki. Nálad már ez is kinyomná a biztosítékot! Itthon lenáciznád őket simán.
Ki van/mi van 8 millióan? Az ország lakossága cca 10 millió fő.
Milyen európai vélekedés? Miről beszélsz? Ki tett meg kétszer, és mit? Az utolsó mondataidat nem értem.
Olvass sokat, tanulj még többet, láss világot! Utána pedig próbálj önállóan gondolkozni! A beszélgetésenek veled így nem sok értelme van.

"általános európai vélekedés" PFF nevetséges

Samuzia 2010.05.21. 17:04:13

@Dolce Vita: Miért nem jó ha a családoddal lehetsz és nem a Tescoban? Szlovéniában akik ugye előttünk járnak bőven, hála az mszpnek, már régen bevezették és senki nem háborgott.

Samuzia 2010.05.21. 17:06:01

Hála az mszpnek, idéző jelben értendő!

ZX 2010.05.21. 17:06:19

@Samuzia: "románok még a teljes vasúti mozdonyparkot is elviték..." Sajnos. És nem csak azt, hanem a gyárak berendezéseit is. Így építsétünk utána nemzetgazdaságot. :(

Na nekem mennem kell, szép napot mindenkinek.

hillcut 2010.05.21. 17:06:25

@Sanyi.:
Te miért akarsz osztani engem?:)

"Mi, az Egyesült Államok népe attól vezetve, hogy tökéletesebbé tegyük az Uniót, megvalósítsuk az
igazságosságot, biztosítsuk a belső nyugalmat, gondoskodjunk a közös védelemről, előmozdítsuk a
közjót, biztosítsuk a szabadság áldásait magunk és utódaink számára, meghagyjuk és bevezetjük az
Amerikai Egyesült Államok jelen alkotmányát."
(Az Amerikai Egyesült Államok alkotmánya)

Ha jól látom "népet" írnak a saját alkotmányukban. Szóval bátran hívhatjuk őket népnek:))

Illetve látom szeretnél nagyokat mondani, szóval akkor pontosan menjünk bele a fogalomhasználatba:

Az USA-t nem szokták definíció szerint államnak hívni. Ők maguk sem. Alapvetően szövetségi köztársaság, de közbeszédben country-nak, nation-nek hívják.
Azért nem állam, mert államnak a szövetségi köztársaságot alkotó tagállamokat nevezik.

A relatíve zavartalan életbe nálad beletartozik??:
Függetlenségi háború
Indián háborúk
1812-es háború
Mexikói háború
Polgárháború
Spanyol-Amerikai háború
I.VH
II.VH
Hidegháború
Koreai háború
Viet-nam-i háború
Öbölháború
Iraki háború
Afganisztáni háború

Szóval egyáltalán nem éltek zavartalanul és azt se feledjük, hogy az USA-nak van a legváltozatosabb összetételű lakossága a földön. Származás-bőrszín-nyelv-kultúra tekintetében.

Az amerikai nacionalizmus, a ku klux klan és a szélsőséges nacionalista szervezetek tekintetében ne próbálj győzködni. Szintén ne próbálj meggyőzni az átlag amerikai patriotizmussal kapcsolatban, mert láthatóan fogalmad sincs arról, hogy miket beszélsz.

egy példa: a feketéknek 1965 óta van teljes szavazati joguk

"Nyilván nem zavarja az USA 300 milliós lakosságát a 2 millió szélsőséges, de Magyarországon csak 8(?)millióan vagyunk, és jelentősebb arány hajlik az általános európai vélekedés szerint szélsőséges nézetek felé. Márpedig az ország környezetét ők alkotják, és meg is fognak fojtani minket ha úgy látják helyesnek. Mert már megtették kétszer."

Az USA min 50%-a hivatalosan republikánus. Sokkal durvább módon konzervatívak, mint itthon bárki. Nálad már ez is kinyomná a biztosítékot! Itthon lenáciznád őket simán.
Ki van/mi van 8 millióan? Az ország lakossága cca 10 millió fő.
Milyen európai vélekedés? Miről beszélsz? Ki tett meg kétszer, és mit? Az utolsó mondataidat nem értem.
Olvass sokat, tanulj még többet, láss világot! Utána pedig próbálj önállóan gondolkozni!

"általános európai vélekedés" PFF... már bocs, de ez nevetséges

novákandris 2010.05.21. 17:10:07

@Megfigyelo: hát, legalábbis, így önmagában ez mindenképp így hat.
Nem teszünk gesztusokat, semmi lépést a történelmi kiegyezés felé, sőt, az ő gesztusaikra se reagálunk. És aztán most ez.
Ez az igazi tragédiája Trianonnak: nem csak sok magyart vesztettünk, hanem elvesztettük a szomszéd népeket is, akikkel azelőtt majd' ezer évig együtt védtük a Kárpát Medencét!

hillcut 2010.05.21. 17:10:23

@ZX:
USA nem egyenlő a hollywood-i filmekkel:) gondolom mást nem igen nézel...

Samuzia 2010.05.21. 17:15:44

@novákandris: Tudnál mondani gesztust amit tettek felénk. Magyrság valóban védte a kárpát medencét, de ezer év a többieknek nem sok. a szlováknép a XVII.szdban született meg, a románok, a XIVszd ban jöttek Erdélybe, a szerbek meg menekültek a török elől. Sőt ezek a népek a császár szekerét tolták sokáig.

Bereznay András (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net/ 2010.05.21. 17:18:01

@ZX:

Skócia nem volt hódítás áldozata. Egyesült Angliával.

Cheradenine Zakalwe (törölt) 2010.05.21. 17:19:41

@Dolce Vita: m
Már hogyne lennél komcsi? A saját hazádat, a hagyományait és a történelmét köpöd le. Lehet hogy tényleg nem neked való ez az ország...

2010.05.21. 17:20:19

Kellenek az ilyen topikok, ahol a az antimagyar szellemi és erkölcsi toprongyok még fröcsöghetnek egy picit a kettős állampolgárság ellen, Beleszólásuk már úgysincs :)

2010.05.21. 17:25:25

"...csakis egyetlen legitim álláspont lehetséges."
Nem olvastam tovább. Bármi következzék, marhaság.
Sajnálom.

vakvarju 2010.05.21. 17:25:39

@Cheradenine Zakalwe: Én hiszek Istenben, de a papokhoz semmi közöm. Akkor én ateista vagyok? Egyébként tegyük tisztába a dolgokat: Istent imádjuk és nem a papokat. Vajon a klérus tudja ezt?

old_field 2010.05.21. 17:27:17

@vakvarju: ha hiszel Istenben , ne kérdezz butaságokat...

Samuzia 2010.05.21. 17:27:28

@vakvarju: Képzeld tudja, hallotál már Böjte Csabáról?

Közöd??? 2010.05.21. 17:40:12

Sírj csak ríj csak magyar, majd rábaszol megint a hülyeségre, jön a picsánrugás a trianonozás miatt xD már nincsennek zsidók akik megakadályozhatnák a román megszállást:-)

ősbölény 2010.05.21. 17:40:45

Kedves Véleményvezér, és a többiek. Két megjegyzésem volna ehhez a Trianon-törvényhez.
1. Ha a történelem ura Isten, mint ezt a preambulum hirdeti, akkor Trianont ki az isten csinálta? Szóval vagy-vagy ("entweder-oder"): ha Istent tartjuk a történelem urának akkor minek ugrálni? Na de ez csak vicc, nem koömoly érv a törvény ellen, csak fel akartam hívni a figyelmet arra, hogy ezek a neofita túlbuzgó ultramontánok, akik húsz éve még túlbuzgó antiklerikálisok voltak, folytonosan összevissza beszélnek.
A törvény ellen fontosabb érv a következő, tehát a 2.
Trianon persze igazságtalan volt, a Kádár-éra tankönyvei is így minősítették: "imperialista rabló béke". Pedig igazságtalan volt, de nem volt rabló. Elcsatolt Magyarországtól 3 millió magyart, és 10 millió nem magyart. Oloyan tízmillió nem magyart (szlovákot, románt, szerbet, horvátot), akik nem kartak többé Magyarországhoz tartozni, és ezt 1918 októberében, amikor lehetett, különféle népgyűléseken (pl. Gyulafehárvárott) ki is nyilvánították. Az impertialista, a rabló, a mélységesen igazságtalan az lett volna, ha ezt a tízmilló embert egy olyan országba kényszerítik továbbra is, amelyet nem tartottak hazájuknak. Azt sajnos kevesen tudják, pedig általában benne van az iskoláskönyvekben, hogy 1913-ban a "magyar korona országaiban" a magyarok számaránya 46% volt, pedig ebbe a cigányokat és a zsidó vallásúakat is mind beleszámolták, anyanyelvüktől függetlenül a cigányok jó része órománulo, a zsidók kb. fele németül beszélt).
Nevetséges doloog gyászanppá minősíteni Trianon évfordulkóját, amely a környető népek számára, amelynek országaiban az a bizonyos 3 millió magyar él, ünnepnap. Jogosan. Mert ez az ő nemzeti függetlenségük megteremtésének napja. Lehetne-e megbéklés mondjuk Lengyelország és Oroszország között, ha az oroszok az első világháború végét, amikor elvesztették a Varsói Nagyhercegséget, gyásznappá nyiulvánítanák.
Na és ha rossz a viszony Magyarország és a környező államok között, ki issza meg ennek a levét? Hát a kisebbségben élő magyarok.
Egyszóval ez a cirkusz Trianon körül csak a nacionalista pártokat erősíti a saját hazájukban, és a kárait a határon túl élő magyarok már érzik is a hátukon. JHa ez így megy tovább, valamennyi "utódállamban" be fogják vezetni az "egy politikai nemzet elvét", mely a dualizmuskori magyar nemzetiségi politika alapelve volt (by Deák Ferenc, 1868, nemzetiségi törvény), melynek alapján pl. az állam nem tartott fenn nemzetiségi nyelvű közép-és felsőfokú tanintézeteket. Megkaphatják ezt a szlovákiai és erdélyi magyarok is, ha tovább feszítjük a húrt.
Szóval, aki Trianon-törvényt akar, az elárulja határon túl élő honfitársainkat. Az hazaáruló.

Közöd??? 2010.05.21. 17:42:02

@imperial: nem is kell beleszólni, a határon túli magyarok fognak a lábukkal szavazni, mégis kinek kéne ennek a leégett országnak a polgársága? xD arról nem is beszélve hogy nem szeretné az anyaországban 0 ra írni magát a manus

Samuzia 2010.05.21. 17:45:11

@ősbölény: Nem az te vagy. Horvátország nélkül több mint 50 % volt a magyar ráadásul, tömb magyarokat szakítottak el a határ mentén. Miért nem a magukét vitték csak. Külön kérdés lett volna székely föld ahol románt nem nagyon engedtek soha letelepedni ez most lazult...

Samuzia 2010.05.21. 17:46:14

@ősbölény: Már régen veszélyben vannak az intézményeink oda át!

Bereznay András (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net/ 2010.05.21. 18:10:57

@ősbölény:

Nekem annak a hárommillió magyarnak az elcsatolása éppen elég rablónak tűnik, de nem akarok ezen a szón vitázni. Fontosabb, hogy nagy probléma van azzal az állítólag tízmillióval akit idézel, hogy állítólag nem akart Magyarországhoz tartozni.

Nekem az a tízmillió, a te másképpen is kifogásolható megközelítésed szempontjából is legjobb esetben csak hét millió háromszezer körülinek tűnik. Semmi sem indokolja ugyanis az elszakadni kívánók közé azokat akiknek a helyzete a béke következtében nem változott. Kisebbségben voltak Magyarországon és kisebbségben maradtak az utódállamokban. A számod tehát hamisítvány, mert valójában másra vonatkozik, mint amit állítsz róla, úgy veszem ki, hogy tudatosan megtévesztő szándékkal.

De nem kevésbé önkényes, így elfogadhatatlan a gyulafehérvári stb határozatokra hivatlozni mint bizonyítékra arra nézve, hogy akár az a hét millió háromszázer is mind el akart volna szakadni. Azért, mert összejőtt egy pár, legyen pár száz értlemiségi és hozott egy döntést? Ebből nem következik, hogy az ilyen gyűlésekre mint a népakarat legitim megnyilvánulásaira nézzünk. Igenis voltak tömeges megnyilatkozásai annak is, hogy nem akartak pl a románok elszakadni tűlünk. Nyilvánvaló, hogy nem voltak egységesek ebben a tekintetben. Hogy ez így van az legvilágosabban abból derül ki, hogy hallani sem akrtak amikor a magyar fél ezt fövetette, népszavazásokról.

Magyarségellenes hazugségokat terjesztesz itt. E minőségedben te látszol nagyonis hazaárulónak.

Ha annak nem, erkölcstelen aljas hazugnak nem tudom elkerülni, hogy tekintselek. Rákényszerítettél egy nemzetellenes cél szolgálatában összehamisított adataiddal, álérveiddel. Ha viszont csak tévedtél volna, még elismerheted és akkor a kitételeimet persze azonnal viszavonom.

novákandris 2010.05.21. 18:15:05

@Samuzia: mindenki a császár szekerét tolta, erről szól a feudális állam.
A modern szlovák nemzet kb. ugyanakkor alakult, mint a magyar, etnikai alapjai a kezdetektől kimutathatóak.

Gesztusnak tartom pl. az önálló szlovák állam 10. évfordulóján a szlovák parlament kereszténydemokrata házelnökének beszédét (2003.január 1.), ami ritka nyitottsággal beszélt a közös múltról. (Szinte) semmi visszhangja nem lett itthon.
A Dzurinda kormány egy magyar állampolgár magyar embert nevezett ki a szlovákiai egyetemi szlovák irodalom oktatás akkreditációs bizottságának élére. (El tudod Te képzelni, hogy a magyarországi egyetemi irodalmi oktatás akkreditációjáért egy nem magyar állampolgár legyen a felelős?)

Szóval, gesztusok voltak, csak itt mi azzal voltunk elfoglalva, hogy hazahordjuk a BKV-t (bocs).

Közöd??? 2010.05.21. 18:15:31

@Bereznay András: "Igenis voltak tömeges megnyilatkozásai annak is, hogy nem akartak pl a románok elszakadni tűlünk."

kezdheted sorolni ezeket a megnyilatkozásokat

old_field 2010.05.21. 18:16:18

@ősbölény: baromságokat beszélsz.
"Nevetséges doloog gyászanppá minősíteni Trianon évfordulkóját, amely a környető népek számára, amelynek országaiban az a bizonyos 3 millió magyar él, ünnepnap."
ebből a logikából következően át kéne adjuk nekik a maradék országot is, mert nekik az ünnep lenne....
Te tényleg ennyire hülye vagy, vagy csak provokálni próbálsz őstulokként... !?
Amúgy ha tudnál/akarnál olvasni nem gyásznap , hanem a nemzeti összetartozás napja...
Aki nem érzi magát idetartozónak ne vegye magára.

Bereznay András (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net/ 2010.05.21. 18:16:29

U.i.. Hogy számszerűen persze sokkal többen voltak Gyulafehérváron, mint amire utaltam, mellékes. A tömegeknek semmi szerepük nem volt a döntéshozatalban, az csak pár értelmiségi munkája volt. Kihírdették és kész. A demokrácia nem így működik.

Közöd??? 2010.05.21. 18:16:58

@novákandris: "Szóval, gesztusok voltak, csak itt mi azzal voltunk elfoglalva, hogy hazahordjuk a BKV-t (bocs). "

hát ja aztán még a cigányt tartják lopósnak...

iqsamp 2010.05.21. 18:18:13

Nyilván egyféle legitim álláspont van Trianonnal kapcsolatban, ez nem is vitás. Ettől függetlenül be kéne már fejezni, hogy nagy nemzeti kudarcok alapján definiáljuk az identitásunkat. Van annyi minden amire büszkék lehetünk, mégis a nagy kudarcainkat állítjuk előtérbe: mohács, Trianon '48, '56.

Lehet hogy szentségtörőnek hangzik,de én lecserélném a himnuszt valami vidámabbra...

Bereznay András (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net/ 2010.05.21. 18:19:01

@Közöd???:

Nem kezdem, mert ennek a trükknek, hogy mindent mintha könyvet írna az ember lábjegyzetezni kell, nem ülök föl. Utána lehet nézni annak, akit őszintén érdekel. Miért, kétségbevonod? Vagy csak le akarsz fárasztani?

Közöd??? 2010.05.21. 18:19:49

@old_field: "Aki nem érzi magát idetartozónak ne vegye magára."

nem is érzem magam a pármillió seggfej közé tartozónak aki állandóan trianonozva önsajnáltatja magát, másokat lenézve sovén és rasszista és mindenekelőtt persze antiszemita

simán csak magyarnak érzem magam, Petőfi és Ady népe

Közöd??? 2010.05.21. 18:21:41

@Bereznay András: persze hogy kétségbevonom, az egész kiegyezés értelme az volt, hogy megakadályozzák a nemzetiségek leszakadását, vagyis a magyar elit tisztában volt a nemzetiségek irányultságaival, szóval azért mégis hozhatnál példákat mitől tudsz többet mint az akkori magyar urak

old_field 2010.05.21. 18:26:05

@Közöd???: Erdély színesebb,intelligensebb részein, ahol sok volt a magyar, sváb meg más kisebbségek, Ők pl. szívesebben maradtak volna Mo.-ban.

old_field 2010.05.21. 18:31:10

@Közöd???: nem neked szólt, de árulkodó, hogy kapásból magadra vetted.
Ha téged zavar a "a nemzeti összetartozás napja", attól még nincs jogod a "sovén és rasszista és mindenekelőtt persze antiszemita" vádaskodáshoz, mert ez nem érvelés, hanem ez a "seggfej" kategória, amit te használsz másokra.
Ady és Petőfi... :) 1000szer radikálisabbak voltak, mint akiket le"seggfejezel"...

Bereznay András (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net/ 2010.05.21. 18:32:57

@Közöd???:

Azt csinász amit akarsz, de azrt elutasítani valamit mert nem illik a világképedbe, tudatléanság. Nézz ide, van olyan, hogy passzví tudás. Olavstam elegt ilynekeről, hogy pontsoan tudjam fogalmazódtak meg Nagyváradon és Kolozsváron másfajta román álláspontok, mint Gyulafehérváron. De nem fogom az időmet azzal tölteni, hogy egy blogban vitatkozó ismeretlen ismeretei tágítása érdekében kikeressem a részleteket, vagyis aktivizájam a vonatlozó tudásom. Majd te, ha érdekel. Különben sem ez a lényege annak amit mondtam, hanem az, hogy olyan gyűlésekre hivatkozni, mint Gyf, mint valami perdöntő népakarat megnyilvánulásra rosszhiszemű, ha az ember demokrata.

vtomi1 2010.05.21. 18:34:09

Valamelyik okostojás tiltakozott,mert ő nem vallásos és mégis az O.gy. belevette Istent a tv-be.

"Mi, a Magyar Köztársaság Országgyűlésének tagjai, azok, akik hiszünk abban, hogy Isten a történelem ura" ==> ők a vallásos képviselők

" s azok, akik a történelem menetét más forrásokból igyekszünk megérteni" ==> ez a rész meg a nem vallásos képviselőkre utal

Biztos elkerülte a kommentelő figyelmét...

Mellékesen 1910-ben Magyarország lakosságának 56,18 %-a volt magyar

hu.wikipedia.org/w/index.php?title=F%C3%A1jl:N%C3%A9pess%C3%A9g1910.gif&filetimestamp=20080412155355

vtomi1 2010.05.21. 18:38:40

"A modern szlovák nemzet kb. ugyanakkor alakult, mint a magyar, etnikai alapjai a kezdetektől kimutathatóak."

ja... mi a 9. században jelentünk meg a történelem lapjain, ők meg a 15. században.

Na nem mintha ez az értelmetlen "verseny" vezetne valahova,hogy melyik nép az ősibb,csak tény.

Nemzetté valóban kb egy időben kezdtünk válni.

Cheradenine Zakalwe (törölt) 2010.05.21. 18:42:16

@Közöd???:

Te miről beszélsz? Pont ti, akik elkezdtétek a magyarokat gyalázni trianon kapcsán, ismertétek be, hogy a Holokausztot is kb. ennyire tartjátok. (Lásd följebb cynicalbitch bejegyzéseit.) Akkor ki az antiszemita?

Cheradenine Zakalwe (törölt) 2010.05.21. 18:44:55

@Közöd???:

Mellesleg Ady antiszemita volt. Petőfi kb. mint egy jobbikos.

old_field 2010.05.21. 18:45:37

@vtomi1: "túlságosan" jóindulatú vagy : semmi nem kerüli el a figyelmüket, csak hazudnak gátlástalanul...

tölgyes 2010.05.21. 18:58:50

@Cheradenine Zakalwe: -A magyar államiság és a kereszténység véletlenül összekapcsolódik.. lehet, hogy ez nem tűnt fel Önnek.. de a szövegben az is benne van, hogy vannak akik más értékeket vallanak, így Ön sincs kitagadva belőle!!

Közöd??? 2010.05.21. 18:59:09

@Cheradenine Zakalwe: hülyeség, Ady és Petőfi nem szenvedtek antiszemita kórságban, Petőfi nem egyszer fel is emelte a szavát az antiszemitizmus ellen ami az ő korában még csak a magyarországi német kisebbséget fertőzte erősebben meg.

tölgyes 2010.05.21. 19:03:29

@dave1974: Nem a törvény első mondta azt mondja: vannak akik hisznek Istenben és vannak akik nem, de mindannyian azt gondoljuk, hogy Trianon nagy tragédia volt. A mondat tehát egyesít és nem elválasztt.

Bereznay András (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net/ 2010.05.21. 19:04:26

@Cheradenine Zakalwe:

Állítani mindenfélét lehet. Nem igaz amit mondsz. Mellesleg az itt zsidózók gondolják meg, hogy abban a közel 55%-os, magyar többségben ami Trianon előtt a szűkebb országban fönnállt, benne volt kb. 900 000 zsidó is, vagyis kb. 5%.

tölgyes 2010.05.21. 19:05:46

@eml: Még maga Vlagyimir Iljics Lenin is rablóbékének nevezte a párizsi békéket.

fordulo bogyo 2010.05.21. 19:07:12

akik hiszünk abban, hogy Isten a történelem ura: Trianon = Isten akarata?

tölgyes 2010.05.21. 19:08:16

@Bereznay András: Mellesleg a fidesz volt az, amelyik a holocaust emléknapjáról IS döntött! Nagyon helyesen. Sok honfitársunka gyilkoltak meg.

tölgyes 2010.05.21. 19:10:52

@fordulo bogyo: "Hajh, de bűneink miatt/ Gyúlt harag kebledben

tölgyes 2010.05.21. 19:12:24

@the way I feel: Nekem kell egy nap, amikor megemlékezhetek arról, hogy az ország területének 2/3-át és lakóinak felét elcsatolták.

Illés Béla 2010.05.21. 19:13:14

@old_field:
Nemcsak ott.
Én sváb vagyok akárcsak szüleim,nagyszüleim és dédszüleim.
Apai nagyszüleim,miután kitelepítették őket a "kollektív bűnösség elve" nevű agyrém alapján a németekhez ,szó szerint visszaszöktek ide.
Mert ők magyarok voltak,akik egyben német nemzetiségiek és ennek az országnak a részei.
Anyai nagyapám(aki természetesen szintén sváb) pedig orosz fogságba esett,miközben országunkért harcolt.
Ők minden körülmények között magyarnak érezték magukat,még ha otthon svábul is beszéltek,és a sramli zenét szerették is.
Nekik és egyben nekem is ez remekül összefér.
Ez az ország már rengeteget szenvedett,és ennek egyik legfőbb oka Trianon.
Be kell látnunk,hogy e döntés lényege országunk megnyomorítása volt,hogy soha többet ne legyünk konkurenciái senkinek...ez remekül sikerült.
Ahogy a szlovákok kiharcolták hogy legyen országuk,úgy mi hatványozottan megtehetnénk ugyanezt a Trianoni szopatás állandó napirenden tartásával.
Ami a legszomorúbb az egészben az az,hogy nincs nemzeti egység ebben a kérdésben.
A kommunista agymosás remekül működött...sajnos.

tölgyes 2010.05.21. 19:14:23

@Közöd???: Ady is.. híres írása- a Huszadik Században is közölték - Somló Bódog mellett igen tanulságos.

tölgyes 2010.05.21. 19:16:44

@Illés Béla: Csak Sopron városából 6000 svábot telepítettek ki .. és helyükbe csallóközi magyarokat hoztak. k se akartak jönni és a svábok se akartak menni!!!:::(((De ezt egy igazi elvtárs nem érti!

tölgyes 2010.05.21. 19:18:40

@Cheradenine Zakalwe: Ady antiszemita???????????Normális maga??????????? Ha valaki hülye és tájékozatlan az az is marad. Petőfi antiszemita Heine barátja MOndja maga NOOORMÁLIS????

Cheradenine Zakalwe (törölt) 2010.05.21. 19:30:37

@Bereznay András:
Valóban, rosszul emlékeztem egy költeményre, amit Adynak tulajdonítottam. Elnézést.
Petőfi viszont jakobinus volt, erre jött a jobbik párhuzam.

tölgyes 2010.05.21. 19:34:16

@Cheradenine Zakalwe: A jakobinusokról inkább a kommunistákra kéne asszociálnia.. nem véletlenül voltak példaképeik a mozgalomnak:::))

tölgyes 2010.05.21. 19:37:06

@Cheradenine Zakalwe: Nehezen értem, mert sok a hülye. Ady egyébként a Huszadik Század állandó szerzője volt Jászi Oszkár, Somló Bódog barátja.. szóba se jöhet nála az antiszemitizmus... Neki is volt egy zseniális mondta a magyarokról, amelyik persze minden népre igaz:"Ősi nép vagy és jött-ment".. de ezt a népet szerette féltette.. és érte küzdött.

okostojgli (törölt) 2010.05.21. 19:38:19

Piréz vagyok. Leszarom a Nemzeti Összetartozás Napját

A Nép - Te vagy! (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net 2010.05.21. 19:43:14

@tölgyes: @Cheradenine Zakalwe:

Igen és úgy általában helyes nem követni a kommunista gyakorlatot olyanoknak a maguk közé sorolása tekintetében, akik az ellen elhúnyás révén még csak tiltakozni sem tudnak.

moophlander 2010.05.21. 19:49:17

Ha a holocausttagadást büntetni lehet, akkor büntessék a Trianonról másképp gondolkodókat is! :D

A Nép - Te vagy! (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net 2010.05.21. 19:56:38

@moophlander:

Nem, nem! A Trianon megtörténtét tagadást volna logikus akkor már. Persze azt tagadót lehetne mindjárt dilházba is vinni, ami áll a holokauszt megtörténésének tagadására is.

moophlander 2010.05.21. 19:58:26

@A Nép - Te vagy!: Így is lehet fogalmazni....a lényeg ugyanaz!

tölgyes 2010.05.21. 20:09:51

@A Nép - Te vagy!: mégis.. a Jakobinus diktatúrát nem a jobboldal szokta eszményként használni.. még ha erről Marat nem is tehet.

Leroi 2010.05.21. 20:13:12

Kedves ősbölény,

Integer Magyarország egy történelmi tény volt és az nem mentség Trianonra, hogy "a nemzetiségek nem akartak idetartozni"...
A szívesen fogadott bevándorló, fedélhez, pénzhez, vagyonhoz juttatott nemzetiségeknek nem volt joguk ahhoz, hogy elszaporodva végül egy szerencsétlen történelmi pillanatot kihasználva a saját befogadó államuk feldarabolásánál segédkezzenek.
Ehhez sem történelmi sem erkölcsi alapjuk nem volt.
Ezt minden hol és mindekor galád árulásnak nevezték.
Nem kívánom, hogy megérd, de eljöhet az idő, amikor a Nógrád-B.A.Z.-Szabolcs megyékben túlszaporodnak
a kisebbségiek és mondjuk követelni fogják a három megye elszakadását a mai Magyarországtól, csak azért, mert ők lesznek többségben.
Te gondolom, nem ellenkeznél, mert hát "nem akarnak idetartozni", adjuk hát majd meg nekik, amit akarnak...
Nemde?

Leroi 2010.05.21. 20:17:59

És engedjük csak meg végre magunknak, hogy ne fájjon a magyar szívünk a területrablóink szép lelkéért.
Ugyanis qrvára b@sznak ők arra, ahogy a mi lelkünk fáj a veszteségeink miatt.
Ők a 90 éves status quot akarják fenntartani és a mi gyászunkból csináltak örömünnepet.
Semmit nekik.
Tria: Non!

Strici · http://birkanep.blog.hu 2010.05.21. 20:19:05

Ugye, azért az tudjátok, ki ítélte el először hivatalosan a trianoni békeszerződést?

Vlagyimir Iljics Lenin.

Lenin megállapította, hogy az I. világháborút lezáró, imperialista békeszerződések nem mások, mint egy újabb világháború előkészületei.

Strici · http://birkanep.blog.hu 2010.05.21. 20:23:42

Trianonban útonállók, gyilkosok diktálták a békét.” (Lenin)

vtomi1 2010.05.21. 20:33:06

@Strici: pontosan

Erre a "békére" mondta egy francia tábornok,hogy nem béke,hanem fegyverszünet 20 évre.
Milyen igaza lett.

old_field 2010.05.21. 20:34:49

@okostojgli: gyökér vagy... :)
amúgy azt csinálsz ami Iq szintedből adódik, demokrácia van... :) amíg esetleg pofán nem vág valaki, aki unja már az ilyeneket.

vtomi1 2010.05.21. 20:35:09

@Otranto: Jogos a felháborodásod..

De a példád nem jó szerintem,mert sokan örülnénk,ha "a Nógrád-B.A.Z.-Szabolcs megyékben túlszaporodó kisebbségiek" elszakadnának...

Még azt a 3 megyét is beáldoznám :)

flort 2010.05.21. 20:37:51

Valaki (bocs) már írta: Merseburg - Augsburg - Muhi - Mohács - Nagymajtény - Világos - Trianon - Don kanyar - 301-es parcella. Pillanatnyilag ez a magyar történelem vázlata.

Balsors akit régen tép... Nem csoda, hogy Seress Rezső írta a Szomorú vasárnapot.
Há' kell ez nekünk?
Biztos, hogy ez a legfotosabb kérdés?

Off:

www.fn.hu/makro/20100521/forint_jo_pofozobabu_lehet/

Leroi 2010.05.21. 20:37:56

vtomi1

Csak őket.
A megyék nélkül...:)

Strici · http://birkanep.blog.hu 2010.05.21. 20:40:29

Azért milyen jellemző, hogy bármiről is legyen szó, beindul a cigányozás, aztán a zsidózás is. Itthon vagyok.

vtomi1 2010.05.21. 20:42:28

@flort: "Biztos, hogy ez a legfotosabb kérdés?"

Fontos kérdés.

Néhány ismerősöm is ezzel jön,hogy a Trianon emléknap és az állampolgársági tv a legfontosabb?

Senki nem mondta,hogy a legfontosabb. A országgyűlésben lévő 386 képviselő egy része nyilván más ügyekkel is foglalkozik,nem mindenki egy témára van ráállítva...
Az,h ezekkel is foglalkoznak,nem zárja ki,hogy más kérdésekkel is foglalkozzanak:)

Kandabula 2010.05.21. 20:43:31

Ünnepeljük meg, mint a mohácsi vészt, oszt jónapot.

flort 2010.05.21. 20:50:13

@vtomi1: "A országgyűlésben lévő 386 képviselő egy része nyilván más ügyekkel is foglalkozik,nem mindenki egy témára van ráállítva..."

Megengeded, kérlek?

HAhaha...

a 386 képviselő,

jaj istenem, jó estét csináltál nekem, pedig már volt Heti helyzet.

blokkos 2010.05.21. 20:53:50

@old_field:
Mi is unjuk a Ti agymenéseiteker, mégsem akarunk pofán vágni senkit közületek! (Bár megérdemelnétek!)

Strici · http://birkanep.blog.hu 2010.05.21. 20:54:35

@flort: Azért ne felejtsük el Horthy különítményeseit és a 600 ezer zsidó deportálását se.

vtomi1 2010.05.21. 20:56:40

@Strici:

"Horthy különítményeseit" ==> vagyis?

flort 2010.05.21. 20:58:21

@Strici: ezen túltettem magam.
A néplélek a fontos.

De komolyan, békeharcunk jelen állásánál (hülyék kedvéért ide: smiley) ezen, meg a többi nagy fontosságú parkolási, felelősségre vonási, mittudomén milyen partikuláris lóf@szon kell vitatkoznunk?

Leroi 2010.05.21. 20:59:59

Strici

Tudod, minden nép hordoz egy-két nehéz keresztet...
Te gondolom, egy soktagú cigány családdal laksz boldog társbérletben.
Ha még nem, hát tippként elfogadhatod.

flort 2010.05.21. 21:03:33

@vtomi1: Örülök, hogy örülsz.

De nem győztél meg, hogy ez az egész cirkusz nem csak a figyelemelterelés, mégpedig arról, hogy a fontos dolgok kérdésében reális, vagy racionális közelítésnek még a nyoma sem lelhető fel a fideszben. Vagy a kedvedért: a számos, ezekre ráállított képviselő még nem jutott eredményre.

Lone Starr (törölt) 2010.05.21. 21:12:52

A legnagyobb, leghabzóbb száj a 16% ellenzőé és a 8% érdektelené. Szarjunk bele, ahogy Eric...

old_field 2010.05.21. 21:21:56

@blokkos: én spec nem vagyok az erőszak híve ,senkit nem vágnék senkit sehol... :)
De pl. egy jobbikos, nem biztos, hogy békésen végig hallgatna ilyen valakit, akinek a leszarás az 1. gondolata 1 nemzeti ünnepről.
__
Amúgy fogalmad nincs , hogy én ki vagyok, mint ahogy nekem sem rólad.
Az pedig, hogy ti vagy mi, ez 1 bugyuta általánosítás , számomra értelmezhetetlen a neten.
Ha kommunikálni, kritizálni próbálsz, akkor idézz tőlem valamit, amivel vitázni akarsz.
De ez pl. nem színvonal... :
"Mi is unjuk a Ti agymenéseiteker, mégsem akarunk pofán vágni senkit közületek! (Bár megérdemelnétek!)
"

ősbölény 2010.05.21. 21:34:04

Azt gondolom, hogy a tények azért mégis csak számítanak valamit. A honfoglalók kb. 200 ezren voltak, a Kárpát-medence meg éppen nem volt erpsen betelepítve, Róma és a Nagy-Morva birodalom már nem létezett, őseink légüres térbe érkeztek. Ahová aztán később is folyamatos volt a bevándorlás. A magyarok soha nem tudták benépesíteni a Kárpát-medencét, de ez az államberendezkedést majdnem ezer évig nem befolyásolta, mert a nemzetiség (anyanyelv) nem volt tényező. Az alattvalók jogállása nem ettől függött.
A tgörök kiüzése után készültek az első modern statisztikák, akkor a Magyar Korona országaiban 35% volt a magyarok aránya. Ez ment föl 1913-ra 46%-ra. (Horvátország nélkül 53%-ra, de ugye Horvátosrszág is rajta van azokon a Nagy-Magyarország térképeken, amelyek a a nemzeti sérelmeket ápolgató honpolgárok autóin díszelegnek....)
Az I. világháború után a 285 ezer nkim.-nyi területből 190 ezret, a 20 milliónyi lakosból 13 milliót szakítottak el, abből 3 millió volt a magyar, a többi nem. Ha a kirekesztő nemzettudatú honfitársaink meggyőződése szerint számoljuk az adatokat, akkor a helyzet még rosszabb, legalább félmillióval (mármint a cigányok és a zsidók nélkül).
A számok pedig számok. Trianon-emléknapok, ünnepélyek, stb. mind illuzórikus, revíziós törekvéseket erősítenek meg a tömegekben, s ürügyet nyújtanak a szomszéd népek nacionalistáinak, hogy fokozzák az asszimilációs politikát hazájukban a magyar kisebbség rovására. Ebben a játszmában pedig mi csak veszthetünk.
Ezt nagyon is jól tudják a nacionalista politikusok is, Csurka (emlékszik még rá valaki?) egy lucidus pillanatában egyszer be is vallotta, hogy jelentős határmódosításra nem is volna lehetőség, annyira csekély a magyar határ közelében élő összefüggő magyar lakosság (tömbmagyarság).
Viszont suépen működik a nacionalista pártok Internacionáléja: Orbán erősíti Slotát, Slota Orbánt. És köszönik szépen egymásnak. És ugyebár ők a hazafiak.
A szlovákiai magyarok kérték szépen Viktort, hpgy kettős állampolgárságról a szlovákiak választásokig szó se essék: erre már be is terjesztették a tvjavaslatot, súlyosbítva ezzelk a Trianon-izével. Szarnak ők a szlovákiai magyarok fejére. Mert ők a hazafiak.

blokkos 2010.05.21. 21:40:38

@old_field: ,
"amíg esetleg pofán nem vág valaki, aki unja már az ilyeneket."
Nem te írtad?
"gyökér vagy... :) "
Ezt se?
IQ szint?

Wiseacre_ 2010.05.21. 21:47:56

A hazafiság ma sokszor szégyellni való, mert vannak akik lesajnálják és kinevetik, pedig minden normális nemzet büszke értékeire, nagyjaira.
Ugyanilyennek kell lenni a magyarnak is. Büszke nemzetnek. Agymosás volt, de csak aki hagyta magát, Azokat szánom, de nem ítélem el.
A történelmünk a megmondhatója, hogy mire képes a magyar. Akinek ez nem elég bizonyíték, az nem magyar, az valami más.
És persze magyarnak lenni nem puszta ősi vér, magyarnak lenni az a tudat, amit itt a Kárpát-medencében élők éreznek és amivé tette őket a történelem. Elsősorban magyarrá.

blokkos 2010.05.21. 21:54:15

@Wiseacre:
Hát, vannak nemzetek, akik még tőlünk is különbek.
Nem az a baj, hogy büszkék akarunk lenni nagyjainkra, hanem az, hogy azt hisszük, mindenben mi vagyunk a legnagyobbak, legjobbak, legszerényebbek és legszebbek.
És ha elég sokszor mondogatjuk, még a végén el is hisszük. (MÁr aki.)

flort 2010.05.21. 21:56:38

@Wiseacre: ezt az utolsó bekezdést gondold át, még egyszer!

vtomi1 2010.05.21. 22:16:15

Szerintem egy a 22-es csapdája..

Ha nem tesszük szóvá a sérelmeinket,akkor mindenki azt hiszi,hogy "minden nagyon szép,minden nagyon jó".

Ha meg szóvá tesszük,azzal erősítjük az ottani nacionalistákat.

Igazából a saját országunkat kellene megerősíteni gazdaságilag annyira,h legyen súlya a szavunknak a térségben...
(véleményem szerint)

flort 2010.05.21. 22:18:50

@vtomi1: Szerintem egy a 22-es csapdája..

már bocs, de Trianon kapcsán NEKED milyen sérelmeid vannak 2010 május 21-én?

vtomi1 2010.05.21. 22:28:39

@flort:

sérelmeink?

Pl a szlovák nyelvtörvény. Meg ez a kutyakomédia,ami megy a részükről az állampolgárság miatt. Ez nem jó az ott élő magyaroknak. Ez a sérelmünk.

Nincs autonómia...se Székelyföldön,se a Csallóközben. Ez is sérelem szerintem.

Samuzia 2010.05.21. 22:34:58

@novákandris: Szlovák nép nem a magyrral együtt alakult csak sokkal később különböző szláv népcsoportokból. Gesztus pedig az lett volna ha nincs nyelvtörvény és a kassai színházat nem az adakozások mentették volna meg tavaly...

Samuzia 2010.05.21. 22:42:10

@iqsamp: Kodály azt mondta amikor RÁKOSI ugyanezt akarta, hogy törjön le a keze annak aki a himnuszhoz hozzányúl...

Kandabula 2010.05.21. 22:42:19

ESSÜNK MÁR TÚL EZEN, LEGYEN KIPIPÁLVA! Aztán próbáljunk valódi értéket teremteni! Dolgozzunk! Gondolkodjunk! Alkossunk! Mutassunk példát! Ne vesszünk össze szomszédainkkal, ne kényszerítsük ott élő honfitársainkat arra, hogy kínos választás előtt álljanak. Oszt jónapot!

flort 2010.05.21. 22:42:23

@vtomi1: Én a Te sérelmeidre gondoltam.

A nyelvtörvény független Trianontól. A "kutyakomédia" speciel az ott élő nép (nevezzük őket szlovákoknak) érzékenységének következménye, amire illett volna figyelemmel lenni. És az ott élő magyarok (legalább is egy részhalmazuk, az én rokonságom, unokatestvérek, stb., nagyapám öccsének leszármazottai) szarik rá, mert ugyanúgy csak nyugodtan élnének, mint mi.

Az autonómia pedig anakronizmus, most, hogy mindkét állam a - határok nélküli - EU tagja.

Leroi 2010.05.21. 22:48:22

Mi is sz...-nánk rá az autonómiára, ha magyar vidékeink a határainkon belül lennének.
Előbb IGAZSÁGOS RENDEZÉS, aztán jöhet a nagy EU-s egymásbaborulás.
(Vagy akár el is maradhatna az EU - az is nekünk lenne jobb)
Addig minden csak farizeus mese.

vtomi1 2010.05.21. 22:51:01

@flort:

Ki mondta,h Trianonnal kapcsolatos a nyelvtörvény? :)

Azt mondtam,h az is egy sérelem. Trianon egy igazságtalan béke. Visszacsinálni nem lehet. Ez van. Együtt kell vele élni. És kiállni a határon túli magyarokért.

Szlovákok meg mindenre érzékenyek... nevetséges.

Üldözési mániájuk van,kisebbségi komplexussal súlyosbítva. :)

Autonómia szerintem nem idejét múlt. Mert az autonómia területén a kisebbségi nyelv is hivatalos nyelv lenne. Csak a többségi szlovák és román nemzet az autonómiában nem a jogok maximumát látja,hanem attól fél,hogy az az első lépés az elszakadás felé...

(mondom üldözési mániájuk van:))

nem véletlen,hogy éppen azok az országok nem ismerik el Koszovót,akik nem ismerik el:)

pozitív példa: Dél- Tirol esete

flort 2010.05.21. 22:52:37

@vtomi1: öőőő, láttál már élő szlovákot? Csak kérdeztem

Iustizmord 2010.05.21. 22:54:05

Mi, a Magyar Köztársaság Országgyűlésének tagjai, azok, akik hiszünk abban, hogy Isten a történelem ura

Iatent ide minek? vagy mohácséet meg muhiért meg trianonért meg 39ért meg 45ért meg 56ért meg gyurcsányért meg orbánért is ő felel????

ezta hülyeséget...

flort 2010.05.21. 22:54:10

@vtomi1: "Ki mondta,h Trianonnal kapcsolatos a nyelvtörvény?"

Ezzel szemben a kérdés ez volt: "már bocs, de Trianon kapcsán NEKED milyen sérelmeid vannak"

t a m á s 2010.05.21. 22:56:45

Persze írjunk, írjunk és írjuk meg újra és újra az igazságot.
De most legyőztek minket. A tényleg elismerésre méltó, szívós szervezettségükkel. Ahogy mind a politikai, mind a gazdasági életben benyomultak az anyaország testébe.
Ma már nem te pesti, székesfehérvári vagy győri vagy a magyar, hanem az erdélyi. S mint egyre többet mondják Ők az igaz magyarok. Tegnap a parlamentben felállt egy képviselő és azt mondta; ..."az én feleségem határon túli!!!" Nagy taps fogadta. Ma ez már önmagában érték.
Sem kulturális sem, sem műszaki-technológiai értéket nem jelentő balkáni (csángó!) népek lesznek de jure a testvéreink.
Csak az áráról nem szabad beszélni, mert akkor mindjárt "le-merkantilistáznak" - hogy nagyon finom legyek

vtomi1 2010.05.21. 22:58:53

@flort: tudom,olvastam:)

Trianonnal kapcsolatban annyi a sérelmem,mint bármelyik magyar nemzettársamnak: elválasztottak minket egymástól.

Nyilván ha akkor lett volna egy határok nélküli EU,akkor nem lett volna ekkora a lelki szenvedés. De kőkemény évtizedek jöttek..
(Szerintem a 24. órában vagyunk. )

De majd minden magyarországi embernek vannak/voltak rokonai a trianoni határokon túl.
(mint ahogy nekem is)

vtomi1 2010.05.21. 23:02:01

@t a m á s:

Szerintem az,h valaki határon túli magyar az önmagában nem érdem.
Ha őrzi a magyarságát az jó. Önmagának őrzi elsősorban.
Másodsorban nekünk.

Nekem is van sok határon túli magyar barátom, de attól még ők nem "magyarabbak" nálam..,másnál.. Amúgy is,milyen verseny ez,hogy " ki a magyarabb" ?:)

vtomi1 2010.05.21. 23:04:59

@flort: egyik írásodat csak most vettem észre,reagálnék:)

Igen láttam már élő szlovákot. Felvidéken szilvesztereztünk egy többségében magyarok lakta faluban,de élnek ott szlovákok is.

flort 2010.05.21. 23:07:01

@vtomi1: vártam a csattanót, hogy közel 90 év (konzervatív becsléssel több, mint 3-4 emberöltő) után miért nem lehet a jövő felé nézni, miért a múlt sebeit kell felhánytorgatni.

vtomi1 2010.05.21. 23:09:51

@flort: :)

Szerintem nincs feldolgozva ez a trianon problémakör. Se itthon,se a szomszédainkkal. Amint ez megtörténik, teljesen a jövő felé fordulhatunk:)

Azért a múltba nézést sem kell eltúlozni,mert orra bukunk:)

(mondom éppen én töri tanárként,pedig az egyik hobbim...:D)

Iustizmord 2010.05.21. 23:10:50

@ősbölény: hagyd, nem lértik, nekik te indég nemzetáruló leszel mert nem üvöltessz a falkával.

nem mintha érzelmileg ne lenne llenemre a hatátórevízió (délen az adria, északon a balti tenger nyugaton az atlanti óceán, og magna hungaria) , csak sok más okból nem tartom reálisnak

flort 2010.05.21. 23:13:33

@vtomi1: ha tanár vagy, pláne nem értelek. Nem a törvényhozás feladata lenne, hanem a tietek (v. mondjuk a mienk, bár én nem történelmet tanítok és nem az általános/középfokú oktatásban), tanároké.

Egyszer beszélgettem egy (saját bevallása szerint) magyartanárral, aki azon kesergett, hogy a diákok nem tudják a Himnuszt és a Szózatot. ÉRTED? Magyartanár a szerencsétlen, ő nem tanította meg.

vtomi1 2010.05.21. 23:19:32

@flort: az én lelkiismeretem tiszta. A legjobb tudásom szerint tanítom a diákjaimat.

Elég nagy hangsúlyt fektetek a magyar történelemre. (A dicső és a kevésbé dicső eseményekre is. )

Na,ha nálam valaki nem tudná a 13 aradi vértanút...:)

De nem szeretem a nagyon "fröcsögős" magyarkodós töri tanár kollégákat sem...

flort 2010.05.21. 23:19:37

@vtomi1: Volt a nyolcvanas években egy kabaré-szám (tán a Farkasházy írta), amiben egy közgazdász kutatta, hogy mitől van szarban a magyar gazdaság. A megszólalók (Rákosi, Horthy, Ferenc József, Mátyás király) mind az elődeikre kenték, végül a vértesszöllősi Sámuel lett a főbűnös, mint ez első ember a Kárpát-medencében.

Mindig lehet találni valamit, amikor valaki kicseszett velünk (VELÜNK, magyarokkal, érted Te ezt?), de nem lenne egyszerűbb azt mondani, hogy a berni vb döntő és Trianon, a mohácsi csatavesztés és a dinoszauruszok kihalása is történelem, már nem megvátoztatható. Tanuljunk belőle, lépjünk tovább.

flort 2010.05.21. 23:23:15

@vtomi1: kikerülted a választ. Az ilyen traumák feldolgozása nem az iskolába való szerinted?

vtomi1 2010.05.21. 23:26:17

@flort: :) mondjuk Sámuel mindig is gyanús volt :)

A felsorolt eseményeken valóban tovább kell lépni. Jól látod szerintem.

Trianonon is,ehhez járulna hozzá,ha a szomszédaink partnerek lennének és a kollektív jogokat megadnák az ottani magyaroknak.
Ha ez megtörténik szerintem a körülményekhez képest a legjobban "megoldódna" a dolog..

Lezárhatnánk történelmünknek ezt a fejezetét is...

somogg (törölt) 2010.05.21. 23:30:04

@flort: szerintem ez a torveny abszolut a jovobe nez. Municiot ad a kinti nacionalistaknak (nem veletlenul kertek a kinti magyarok a tema atmeneti jegeleset), meg hulyebbek lesznek, erre az itteniek reagalhatnak es kesz a kemeny nemzeti kulpolitika. Azok a rogyant elmek pedig akik a kinti sportesemenyeken allat modjara jaratjak le Magyarorszagot lelkesen szavaznak a "nemzeti" oldalara.

2010.05.21. 23:30:38

Ezek a dolgok, mint a Trianon-törvény, vagy a kettős állampolgárság, nem az igazságról, magyarságról meg efféle hangzatos dolgokról szólnak, hanem hogy a Jobbikot megelőzve a Fidesz nyújtsa be ezeket a javaslatokat. Taktikai lépések, semmi több. A Fidesz részéről érthető is, nem hagyhatják, hogy a Jobbik határozza meg, hogy mi legyen az erős nemzeti érzelműek figyelmének középpontjában.

vtomi1 2010.05.21. 23:31:36

@flort: de az iskolákba való.

az emlék nap egy keretet ad ennek. nyilván kapunk majd anyagot hozzá,meg útmutatást/utasítást,h kell megtartani a suliban az emléknapot.

(mint ahogy a holokausztról..is)

flort 2010.05.21. 23:31:47

@vtomi1: hát ezt megtárgyaltuk. Úgy látom, csak a kollektív autonómiába nem vergőünk zöld ágra.

Na, szép álmokat, nekem hosszú napom volt.

Üdvözlettel!

flort 2010.05.21. 23:33:47

@vtomi1: bocs, ezt, még nem értékeltem:

"mondjuk Sámuel mindig is gyanús volt :)"

De még mennyire! Mesélhetnék... (Smiley)

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2010.05.22. 00:06:32

@flort: @vtomi1: a kollektív autonómia felesleges az EU-ban. Egyszerűen elég lenne, ha a TÖBBSÉGI nemzetállamokat szüntetnénk meg. Mindjárt nem lennének gondok.

Kandabula 2010.05.22. 00:55:50

A Magyar Köztársaság Parlamentjének biztonságában, Magyarország területén lakva és élve kívánok tisztelt képviselőimnek jó egészséget és nyugodt álmokat. Meg sok jó játékot emberek jelenével, jövőével és sorsával. Úgy legyen!

Pásztor Tibor · http://pasztortibor.hu 2010.05.22. 09:25:48

@nem1rem1: igen, ez a mondat teljesen korrekt, mondhatnám PC.

Pásztor Tibor · http://pasztortibor.hu 2010.05.22. 09:30:27

@Iustizmord: csak Orbánért. A többi a szabadsága alatt történt.

Leroi 2010.05.22. 12:02:35

t a m á s

Látom, számodra már Erdély is a Balkán.
Földrajzból tehát karó.
Menjünk tovább.
Jön a töri.
A csángókról olvass még, barátom, mert eddig
mélyen az elégtelen alatt lóg a feleleted.
Hogy mit jelent a "csángó" kifejezés és kik is azok.
Ki a székely, a kalotaszegi, a partiumi magyar...
Halvány lila segédgőzöd nincs.
Ez pedig bukás.
A nemzettudatod pedig...
Hát mit mondjak?

Leroi 2010.05.22. 12:13:44

Annak a pár istentelennek, aki a tervezet első, Istennel kezdődő mondata miatt prüszköl :
Még megtanulhatsz Istenhez imádkozni és kérni a segítségét, te , aki most gúnyt űzöl belöle.
Szűkölve, vinnyogva, mint egy eb.
Tökkopaszon, csontsoványan, daganatosan, kemoterápia után egy betegágyon.
Elhagyatottan, öregen, hajléktalanul, éhesen összefagyva egy híd alatt.
A gyermekedért aggódva, akinek épp az életéért küzdenek az intenzív osztályon.
Egy szakadék mélyén a hegyekben a hetedik átéhezett nap után.
Soroljam még az extrém helyzeteket, amelyek egyszer minden atesitát megtörnek?

Leroi 2010.05.22. 12:14:33

atesitát=ateistát

JokerZ 2010.05.22. 18:48:28

@Otranto: pont ugyanennyi olyan helyzet van, amikor az istenhívők megtörnek.
pl.: lezuhan a repülőgép az egész családoddal, amikor mindannyian "Istenhez méltó" életet éltetek egészen a katasztrófáig. Te meg éppen nem utaztál a gépen.
na, ennyit arról a marhaságról, amit írtál.

A poszthoz csak annyit, amit már sokan írtak: aki úgy gondolja, hogy a tömeggyilkosságokon kívül kell, hogy legyenek olyan témák, amiben csak egyetlen legitim álláspont létezhet, az egy kibaszott bolond és veszélyes ember.
Úgy tűnt pedig, hogy a Trianon-emléknap sokak számára lehetővé fogja tenni, hogy a 19. században folytatott bűnös nemzetiségi politika jellemzőit áttekintsék, és tanulságokat vonjanak le belőle a jövőre nézve. Sajnos egyre kevésbé bízom abban, hogy a 90. évforduló éppen a tanulságok levonására lesz alkalmas - sokkal inkább az ellenvéleményeket megfogalmazók likvidálásáról fog szólni. Kár, hogy kedvenc VV-m is beszállt ebbe a népi játékba.

szamoca@Shaw.ca 2010.05.25. 03:04:35

@Otranto: Kedves/on-nemfigyel europai nyugatra???Ott az arab nemzetiseg/akik allamot az allamban szeretnenek megvalositani/es lehet egy-par ev mulva/ELIS ERIK AMIERT MOST KUZDENEK.....Lasd/nemet-holland sved-angol-spanyol-az olaszokrol nem-is beszelve///ezekhez kepest mi Magyar orszag???Vilag eges//sajnos csak az fog a fejekben rendet csinalni....Tisztelettel

Kiß B. 2010.05.25. 09:16:29

Esküszöm, hogy nem haragszom azokra, akik értetlenkednek, csak sajnálom őket! Töltsenek el egy hetet a Székelyföldön, Temerinben, Dunaszerdahelyen, Munkácson! Akinek van szeme és szíve mindent megért. A többi felesleges karakterpocsékolás!

rossebezred.blog.hu/2009/08/23/fenyofak

Bereznay András (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net/ 2010.05.31. 09:14:52

@nem1rem1:

Nem kértem én rajtad számon semmit. Ne beszélj, ha lehet ezt kérni, értelmetlenségeket.

Az állításod, hogy a nemzetiségek „jelentősen többségben voltak Magyarországon”, mondjuk így: téves. Nem voltak. Utána lehet nézni.

Ami pedig azt illeti, hogy „másképp élték meg ezt a "legdemokratikusabb, legtisztességesebb" nemzetiségi politikát.” minden tárgyilagosság, sőt igazság jogosságát tagadó érzelmi semmi. Ez olyan, mint amikor egy nő nemi erőszakkal vádol valakit, de aztán lebukik, mert valahogy fölvétel mutatja, hogy készséges résztvevő volt. Ezután arra hivatkozna, vagy feminista védői tennék, de, hogy ő azt „másképp élte meg”. Mindegy hogy éli meg, mindegy kinek mi a lelki torzulása. Ha olyasmiről beszélünk mint ebben az esetben hasznos csak a tények mellett maradni.

Ami meg azt illeti, hogy Trianon kapcsán sem azzal kellene foglalkozni ami történt, hanem mindenféle sérelmekkel: nem. Trianon egy békeszerződés volt amiben fölosztották Magyarországot. Ami történt azt a Magyarországon élő nemzetiségek semmiféle, akár igaz akár kitalált sérelmei nem igazolhatják. Nem bosszúra hivatkoztak ugyanis a béke megalkotói, hanem az önrendelkezés jogára. Ezt pedig durván megtagadták a magyarságtól. Ez a hiba Trianonnal, nem az összes belekevert önmarcangoló, jobbra-balra vádaskodó zagyvaság.

Más összefüggésben lehetne ugyan olyasmikről is beszélni amiket fölvetsz, de ami Trianont illeti, nem tartozik ide.

kesztió · http://szabadter.wordpress.com/ 2010.05.31. 12:46:05

Hát kedves Véleményvezér, én finoman szólva markánsan eltérő véleményt fogalmaztam meg az erdélyi(!) liberális blogon:

„A magyar nemzet Trianonhoz vezető útja felért egy csúf balesetbe torkolló ittas száguldozással. Talán Darwin-díjra is sikerrel pályázhattuk volna testületileg, ha osztogattak volna ilyesmit a múlt század elején.”

Érdemes elolvasnotok:

szabadter.wordpress.com/2010/05/31/trianon-lassitani/

Jó egyet-(nem-)értést!





Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
  • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
  • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
  • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
  • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
  • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
  • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
  • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása