Véleményvezér

vv

Magyarország a nemzetközi sajtóban: tényleg nagy bajban vagyunk?

2010.08.06. I 134 komment I Címkék: fidesz media gazdasagi valsag kulfoldi sajto

A görög válság körüli hírek elültével Magyarország vette át Európa beteg emberének szerepét a nemzetközi sajtóban. (Kép: apokalipszis.com)

A The New York Times-on már a Nobel-díjas Paul Krugman is Magyarország gazdasági nehézségeivel foglalkozik a blogjában. Ez az írás azonban csak egy a sorban, sokkal fontosabb, hogy nem múlik el hét anélkül, hogy valamelyik vezető nyugati lap ne említené hazánk gazdasági helyzetét. A többségük a kormánnyal kritikus, némelyik inkább azt támogató, de mindegyik cikkben közös, hogy aggódnak Magyarország gazdasági helyzete miatt.

Nagyon úgy néz ki, hogy a görög válság körüli hírek elültével Magyarország vette át a beteg ember szerepét a nemzetközi sajtóban.

Kapcsolódó írásaink: Orbán és a világkapitalizmus vége
Miért baj, ha külföldön rosszakat írnak Magyarországról?


Az elmúlt év

2008-ban gyakorlatilag a csőd szélén tántorogtunk, ekkor kerültünk 2 év után – a hazudós miniszterelnök mindenkit elképesztő sztorija és az azt követő zavargások után először – újra nemzetközi reflektorfénybe.

2009-ben, különösen annak második felében azonban már lényegesen jobb sajtónk kezdett lenni. Elsősorban azért, mert addigra voltak látható eredményei a Bajnai-kormány megszorításainak, és a világban sok helyen elkezdték úgy gondolni, hogy a válság kezeléséhez másoknak is majd pontosan azt kell csinálniuk, mint Magyarországnak. Elindultunk a bezzeggyerekség útján.

A valóságban persze akkor sem voltunk annyira jó helyzetben, amint azt az idei költségvetési hiány dinamikája is mutatja (további megszorítások nélkül ez a büdzsé elszállt volna), de mégis úgy alakult, hogy néhányan kezdtek minket felkapni. Elkezdtünk a hírekben szerepelni, de ezúttal mint jófiúk.

Ne felejtsük el, hogy a világ többi része számára másodlagos, hogy mekkora a gazdasági növekedésünk, viszont a stabilitásunk akár kifejezetten fontos is lehet! Utóbbi ugyanis az ő stabilitásukra is hatással lehet. Ennek megfelelően a stabilitás fenntartására fókuszáló drasztikus lépések (értsd: megszorítások) külföldön mindig sokkal szimpatikusabbak lesznek, mint a kevésbé stabilitás-abszolutisták és inkább növekedéspártiak.

Az elmúlt hónapok

A Fidesz már kormányra kerülése előtt jelezte, hogy a Bajnai-kormány által tervezett hiány tarthatatlan. Ezt sokan úgy fordították le, hogy a Fidesz nem akarja tartani magát elődje gazdaságpolitikájához. Miközben a világsajtó döntő többsége üdvözölte a Fidesz győzelmét, a velünk foglalkozó újságírók jelentős része egy kis aggodalommal várta az első gazdaságpolitikai bejelentéseket.

Ekkor sikerült Szijjártó Péternek rátromfolnia Kósa Lajos magvas gondolataira (nem gondoljuk persze, hogy Szijjártó maga találta ki a szövegét). A kiélezett helyzetben aztán egyszerre megfordult a hangulat: mégsem segített a tavalyi megszorítás, sőt, az új kormány pedig nincs kész a kemény intézkedések meglépésére.

A világsajtóban a téma az lett, hogy Magyarország bajban van.

Ezek után jött az IMF-affér, és azóta hazánk már Európa Beteg Embere (Görögország már régi történet). Természetesen egyáltalán nem vagyunk ennyire rossz helyzetben, de ettől még a tény tény marad: folyamatosan foglalkoznak velünk, azt sugallva, hogy itt akár nagy baj is lehet. Az ilyesmiből pedig könnyen önbeteljesítő jóslat lehet.

online surveys


A veszély

Amikor egy országnak ilyen a sajtója,amikor ilyen kép kezd kialakulni hazánkról, akkor a legkisebb hiba is felerősödhet, a legkisebb – akár magyar, akár külföldi – rossz hír is megremegtetheti a kereskedők kezét. A jelenlegi világgazdasági környezetben ez nagy baj. Lesz ugyanis még rossz hír bőven, és nem kellene, hogy mindez rajtunk csapódjon le. Ahogyan azt 1992-ben Anglia példája is megmutatta, ha a világ pénzpiacának hangulata ellene fordul, még egy nagyhatalom is tehetetlen.

Gazdasági függetlenség ide vagy oda, még soha senki nem járt jól azzal, ha saját testével akarta útját állni a tornádónak. Pedig a sok Magyarországról szóló címlapsztori és cikk éppen oda tesz minket, ahol a tornádó szokott járni. El kellene már állni onnan.

Ha tetszett az írás, csatlakozz a Véleményvezér Facebook-csoportjához!

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Valaki-aki 2010.08.06. 08:27:34

Jó lenne már ha a hagynák a külföldi lobbik és érdekcsoportok dolgozni a kormányt, és ahelyett hogy saját véleményüket és elképzelésük akarnák ráerőszakolni az új kormányra inkább hallgassák meg érveik és támogassák politikájuk. Mi kis ország vagyunk de én drukkolok annak hogy sikerüljön amit a kormány szeretne.

mig8 (törölt) 2010.08.06. 08:56:59

Eléggé bátornak érzem Matolcsy kijelentését, miszerint nem fogjuk törni magunkat a 3%-os hiány eléréséért. Mondhatni kissé felelőtlen.

Mert jó, ne törjük magunkat, de ezt inkább beszédes hallgatással kellett volna kifejezni, mint így. Ezt a kijelentést oroszország bátran megteheti, semmi baja nem lesz, de nem mi. Kissé oroszos virtus szerintem - szükségtelenül.

Viktus 2010.08.06. 09:16:03

Egyenlőre az a legnagyobb baj ebben az országban, hogy nincsen egy olyan vezető politikai erő, amelyik igazából bármi értelmeset merne produkálni a maszlagokon túl.

Mondjuk igazából ősz után fog kiderülni, hogy történik e végre v.mi elmozdulás valódi reformok irányában, vagy csak 4 évig élvezhetjük megint Viktor második uralkodását.

Nem történik semmi, akkor megint bukik az ország pár évet talán az ükunokáknak már jó lesz , és talán létrejön v.mi erőcentrum, amely nem hiteltelen, mint az MSZP. Nem tutyimutyi semmi, mint az LMP. Nem csak cirkuszolni tud , mint a Jobbik.

egy-fo-epitesz 2010.08.06. 09:16:08

@mig8: ez nem uj. választási programjuk is az volt, hogy az idei 3,8 helyett lehet 7-8% hiány.
csak matolcsynak kicsit gyenge a memóriája.
egyébként ez jo amit a forinttal csinálnak, ez egyértelmű egy féléve hogy nagyon gyenge forint kell. csak nem értem mi a faszé kell ezt sunyin csinálni.

s3rvus 2010.08.06. 09:16:13

A Magyarország bajban van-e kérdéssorból sajnos hiányolnom kell a "Még nem" választ . . .

TottaKár 2010.08.06. 09:16:18

Az iparban dolgozom, soha nem volt annyi megrendelés és munka mint most.
Ez a szektor jól teljesít.

A hiteleket nem veszik fel agyatlanul a "zemberek" végre, igaz nem is kapnak bemondásra és önrész nélkül.
Én örülök ennek mert végre kezd reális lenni a hitelezés Mo-on. Külföldön sem vehet fel bárki milliókat mert a bankok nem engedik ezt. Itt eddig megtehették mert engedték nekik...

bgp 2010.08.06. 09:16:25

@Valaki-aki: nem tom mit szeretnének, én annak drukkolok, hogy megússzuk. Még ha ez azzal is jár, hogy a Fidesz megússza.

realcarlos 2010.08.06. 09:16:27

Matolcsy "nem törjük magunkat" György a legfelelőtlenebb (nemzet)gazdasági miniszter eddig. Ha tetszik, ha nem. Csak azt érteném, hogy ezt hogyan voltak képesek mindeddig eltitkolni a devizahitelesek elött...

Szende Aurélia 2010.08.06. 09:16:34

Én úgy látom, hogy a kezdeti kritikák után mostanában egyre gyakrabban méltatják Orbánt külföldön. Egyes lapok kifejezetten bátornak/okosnak tartják. Persze erről itthon nem hallani sokat...

MACISAJT 2010.08.06. 09:16:50

A dúlt keblü hígmagyarok már eljátszották minden hitelüket, ámde két súlyos vereség között még próbálkoznak.

Nézzük a tényeket.
Magyarország, az EU történetében példátlanul régóta, hat éve (!) áll úgynevezett „túlzottdeficit-eljárás” alatt. (Túlzott deficit akkor áll fenn, ha egy Európai Uniós tagország nem teljesíti a maastrichti szerződésben a fenntartható államháztartási helyzetre vonatkozó legfonotosabb követelményeket, vagyis a költségvetés hiánya meghaladja a GDP 3 százalékát, illetve az államadósság a 60 százalékát. Ennek megfelelően a 2004-ben belépett Magyarország automatikusan túlzottdeficit-eljárás alá került a csatlakozáskor."

Orbánék örököltek egy teljes kádár-korszakot meghaladó IMF hitelt.
Amit elödeik felvettek, az államcsőd elött, ők meg fizethetnek vissza.
Ráadásul a hitel feltételei amit "ezek" kötöttek, ámde körömszakadtáig tagadtak, olyanok mintha a teljes országot gyámság alá helyezte volna a ..Provident.

Ebből a helyzetből-logikusan-Orbánék megpróbálnak kitörni.Nem lesz könnyü.
Velük szemben áll az itthoni és külhoni strigák és honkupecek teljes hada+médiájuk, akik ráadásul a szerencsétlen , tudatosan évekig csapdába csalt devizahiteleseket is használhatják, túszként.

Viszont Orbánéknak ( a tömegtámogatottságuk mögött) van egy fegyverük:
mondani szokták, ha egymillióval tartozol a banknak-neked vannak álmatlan éjszakáid.
Ha viszont HÚSZEZERMILLIÁRDDAL- akkor meg a bankárnak.

Sem az IMF-nek sem az EKB-nak nem érdeke hogy Magyarország bedőljön, csak azért hogy a ballibnek kedvezzen..
Így aztán megy a bruszt, a keménykedés, az üzengetés...remélhetőleg az ország számára pozítiv fejleményekkel.

Az agyonvert lúzerek pedig, akik "teljesítményükkel" nemrég akkorát égtek mint a zuglói kabátgyár, és most bosszúra, revansra szomjúzva hörögnek naponta bármire és annak ellenkezőjére - és megvannak ehhez az itthoni és külföldi eszközeik...
és akik 6-8 évig kussoltak a "trükkök százai" nyomán kialakult medgyessy-gyurcsány-bajnai helyzetről, a túlzottdeficit-eljárásokról..a számtalanszor visszadobott konvergencia-programokról..arról hogy EGYETLEN EGY maastrichti kritériumnak sem felel meg már az az ország, amelynél a 2002-es kormányváltáskor még az volt a kérdése hogy 2005 vagy 2006 legyen az euró bevezetésének az időpontja...az államcsőd elötti IMF hitelről és azt kisérő letagadott feltételekről..

szóval "ezek" most a két hónapos(!) Orbán-kormányon akarják mindezt leverni.
Hát nem érdekes? És tanulságos mindez?

Mintha csak 1990 forgatókönyvét látnám.
A megzsarolt, megfenyegett Antall Józsefet, aki ijedtében bevállalta a teljes Kádár-Grósz-Fekete államadósságot. És máris jöhetett a taxisblokád...
és ősszel már a jobboldal verve volt az önkormányzatokban.

Csakhogy Orbán nem Antall.
Szerencsére.

készcsók 2010.08.06. 09:51:28

Őszintén nem bánnám Orbánék függetlnedésiforradalmiasszuverenitásvisszaszerző felhevülését, ha legalább VALAMILYEN makroprognózist leraknának az asztalra. És valószínűleg ez a külföldi sajtó és az érintettek legnagyobb problémája is - jelesül a kormányunk eddig még nem kegyeskedett SEMMILYEN értékelhető prognózissal előállni. És igen, ez a két hónap mulasztása. Matolcsy "nemszakadokbeleahiánycsökkentésbe" miniszter úr is jobbat tenne az országnak, ha legalább valami közelítő számot mondana, hogy most 4,5%-ra, 3,2%-ra, stb. "nem szakadunk bele a hiáncsökkentésbe", mert ugye nem mindegy a piacnak sem, hogy mekkora lesz az ország jövő éves finanszírozási igénye... Csak hát fontosabb agyonnyerni magukat ősszel (és ezzel elszabotálni az érdemi önkorm. reformot), mint stabilizálni a hazai gazdaság és pénzügyi helyzet megítélését.

Ezzel együtt azt gondolom, hogy nem vagyunk olyan nagy sz@rban, mint ahogy azt most külföldön sugallják, csak hát nehéz ugye külföldön megérteni, hogy itthon négy éve folyamatosan megszorítások vannak, amik strukturális átalakítások nélkül eddig jobbára valóban csak a népnyúzásról és az intézményrendszerünk ellehetetlenítéséről szóltak, na meg kevesen értékelik azt is, hogy 6,2%-os GDP csökkenés mellett sikerült kordában tartani a hiányt (miközben fél Ny-Európa ennél jóval kisebb recessziótól is 10% feletti hiányokat kezdett produkálni).

Kalmár 2010.08.06. 09:51:38

@mig8: Az nem zavar, hogy a legtöbb Eu tagállam nem tartja a 3%-ot?
Nem csak Oroszország, hanem Szlovákia, Románia stb.
Az elmúlt 8 év és a régi rendszer bűne ez a sok lábtörlő alatt kúszó ember.
Az megdöbbentő ahogy összetévesztitek az önérzetes, magáért kiálló embert, az agresszív vergődéssel.
Ha nem vagyunk hajlandóak szarabbul megállapodni, mint a hasonló méretű szomszédok, akkor az mi??
Hozzá szoktatok, hogy ha megnyikkan az Eu akkor Fletóék egyből letolták a nadrágot és bedőltek.
Kicsit bizarr, hogy ez hiányzik valakinek.
Főleg úgy, hogy betartva a sok ukázt, sehova sem jutottunk, csak adóságcsapdába.

MickthePick 2010.08.06. 09:51:53

@Szende Aurélia: inkább úgy fogalmaznék: erről az *indexen* nem túl sokat hallani.
Túl sok a bérblogger, aki meg a másik oldalra dolgozik, az sose lesz címlapos :)

A VV egyébként az egyik legjobb, talán a legsemlegesebb. Respect.

Rá Dios 2010.08.06. 09:52:16

Kifejezetten kellemetlenül ért, hogy képembe tolták az erőszakos reklámfilmet.
Kontraprodultív így, szerintem.

hááááát 2010.08.06. 09:52:28

Az ipar fellendülése nem az Orbán kormány csodálatos teljesitménye, hanem az EU-ban rendezödött állapotokat jelzi.Magyarul ki tudják fizetni a munkánkat.
Rendben van menjenek szembe mindenkivel, hogy a magyar nép megvan a külföldi tőke nélkül és az IMF dugja fel magának a pénzét.De ha nem sikerül, egy országot döntenek romba és Vona féle kiskakasok uralkodnak majd a szemétdomb tetején.

10millió ember életével játszol Viktor.

Dr Kangörény 2010.08.06. 09:52:37

@MACISAJT: Ha valaki nyakig nyomnak a szarba és te belenyomod, úgy hogy teljesen elmerüljön, akkor ki a hibás?

Senki nem vitatja az mszp kormány elbarmolt gazdaságpolikájának felelősségét, de szerinted tényleg az a megoldás, hogy ráteszünk még egy-két lapáttal?

pepin_nymburk 2010.08.06. 09:52:42

2010. júliusában érdeklődtem egy bankban lakáshitelek után, a helyzet, jelentem változatlan.
A törlesztőrészlet akár lehet a havi nettó fizetésed, minusz 1 Ft.
Magyarán a bank az ingatlanon védi be magát, ha te elszállsz, mert 1 Ft-ból nem tudod fedezni a költségeidet, a Bank viszi a lakást, az ő része simán kijön,ha a piaci ár 60%-án elviszi valami hiéna, a hitelfelvevő meg nézhet bután...

csabakirályfi 2010.08.06. 09:52:47

@MACISAJT: Szerinted az államadósság az olyan, amit az ember ijedtében bevállal?
Ha a deficit nem 3 hanem 6%, akkor az extra 3% az extra adósságnövekedés, vagy extra nyereség?

kicsijuti 2010.08.06. 09:52:52

@egy-fo-epitesz: én anno elovastam a programjukat és sehol sem írtak benne ilyet. sőt talán számok nem is szerepeltek benne sehol:).

egyébként meg a cégadó miatt lassan visszajönnek a szlovákiában bejegyzett cégek, a munkanélküliség is csökkent az elmult hónapban(a portofilio szerint), nincs szükség IMF hitelre, bevezetik az egykulcsos adót.... nem értem ez, hogy lehet rosszabb mint az mszp gazdaságpolitikája.

rendszerhiba 2010.08.06. 09:53:10

@Viktus: volt ilyen, a Bajnai kormány. nem nyomta a politikai bullshit-ot, csak dolgozott!

@Valaki-aki: akkor mond meg nekik, hogy már megnyerték a választásokat, és nem azért hogy döglött pártot rugdossanak. jó volna, ha minőségi munkába kezdenének, most! a gazdaság nem a "népnemzeti" populista maszlagtól meg diktatórikus jelképektől javul meg.

@TottaKár: melyik ipari ágazatban dolgozol? autóipar 20-30%-ot esett, építőipar kb. 40%-ot. könnyű elektronikai gyárat vezettem pár éve, ott a válság előbb jött. mert túltermelés van!

Nem a hitelezéssel van a gond, hanem a rossz, a magánszemélyeket kiszolgáltatottá tevő és hátrányos jogi szabályozásra. Egyszerűen csak le kellett volna másolni a holland jogszabályokat például, ha már jobbat nem sikerült alkotni. ja, tudom. a k.csög lobbik....

is 2010.08.06. 09:53:28

mar megint nem sikerult a szavazasra olyan kerdest feltenni, amit en erdemesnek tartok a megvalaszolasra. Magyarorszaggal ugyanis nem gazdasagi, hanem TARSADALMI baj van. ugyanaz a baj, mint 2002-ben a szaznapos Medgyessyvel, a Gyurcsanyi koltekezessel, a 2008-as hulyenepszavazassal, es a mostani Orban-kormannyal: az emberek szerint az allamnak az a dolga, hogy adja a penzt. Ez egy szocialisztikus beallitas, ezzel nyert most legutobb Orban (eselotte az MSZP ketszer, es elotte Orban egyszer, es elotte az MSZP egyszer), es ez visz minket a csodbe. Mikor mar bele akarunk esni, akkor kapalozunk egy kicsit, eszhez terunk, de aztan (es a mostani valasztyas ezt pontosan megmutatta, ott volt Bokros indulonak, nem mondhatja senki, hogy nem volt mas, csak Orban) ujra elont minket a szocializmus.

a szocializmus pedig hosszutavon olo mereg. Kadar a hatvanas evekben egeszen jo-letet teremtett, meg uj gazdasagi mechanizmust is elinditott, de osszessegeben az allami gazdasagIRANYITAS egy eletkeptelen dolog, es most ezt csinalja Matolcsy, Orban -nepunk bolcs vezetoje- tamogatasaval.

teljesen mindegy, hogy milyen a gazdasag ma. a kerdes, hogy tul fog-e elni akar csak 4 evet az az elkepzeles, hogy ismet kozponti tervhivatalban mondjak meg, hogy milyen vallalat lesz, es az mit fog termelni (nem lesz allamositas, csak ceglistak koroztetese a ala Papcsak), es hogy az allam majd a preferenciai szerint annyi penzt ad ide meg oda, amennyit akar, voluntarisztikusan. most eppen ugy nez ki, hogy szeptemberben mar jon a fogaknak csikorgatasa.

@MACISAJT: tehat aki most kritikus az Orban-kormannyal, az mind huseges szekertoloja volt az elmult eveknek? ez akkor ugye igy axioma? szerintem kicsit egybitesen latod ezt a vilagot, probalj kitorni belole, ez igy nem vezet sehova. a 2008-as nepszavazas luzereinel nagyobbat pedig nehez talalnod, azzal hiaba is probalkozol.

N_Gabber 2010.08.06. 09:53:34

Macisajt véleményét kiegészíteném:

Már csak az a kérdéses, hogy a baloldal, aki az Orbáni gazdaságpolitika és vele együtt a kormány bukását akarja, hogy ők legyenek megint a vezetők, miért akarnak egy gazdaságilag padlón lévő országot, amivel csak bukni lehet?

Talán mert nincs is akkora baj?

Mindemellett azokat az embereket (főként szoc, lib), akik remegve várják, hogy bukjon a kormány (és vele együtt a gazdaság), és negatív hangvételű cikkek, kommentek százait gyártják, egyáltalán nem tudom megérteni, hogy miért nem képesek felfogni, hogy ha ez a kormány bukik, azzal mi mindannyian már csak bukhatunk. Miért, és kinek jó az, hogy egy szarrá tett országban élhet?

Nincs életképes alternatíva.

Lehet, hogy nem ez az "állomkormány", de most csak nekik lehet szurkolni. Aki pedig nem így tesz, az csak ront a helyzeten (lásd "Önbeteljesedő jóslat").

Ami pedig a legjobban dühít, hogy hogy van bőr a képükön azoknak kritizálni (főként Gyurcsány blog, mszp.hu), akik ezt az egész helyzetet okozták?

terrer 2010.08.06. 09:53:42

Csupán arról van szó, hogy az előző rezsim egy-az-egyben a külföld talpnyalója/bábja/kiszolgálója volt, ez meg nem az.
Most megy kint a jajveszékelés, mert nem tudnak rólunk teljes eladósodásunk árán még nyolc bőrt lerántani. Hogy ez nem tetszik nekik? Szerintem nem csoda...
Éppen ez a kinti, a húsosfazéktól való elesés miatti jajongás bizonyítja fényesen, hogy eddig mennyire a külföldi pénzemberek érdekeit szolgáltuk ki a sajátunkéval szemben. Mert higgyétek el, ők nem a mi érdekeinket tartják szem előtt, hanem a sajátjukét.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2010.08.06. 09:54:00

Rohadt vihar szabotálta a kommentemet...
Szóval:

"a kevésbé stabilitás-abszolutisták és inkább növekedéspártiak."
A kettő nem ellentmondás. Idehaza ugyan sikerült elhitetni, hogy a megszorítás az adóemelést jelent, de ez nem törvényszerű.

Rövidtávon nagy baj nincs, de kockázat van. Nem is az országgal, inkább azzal, hogy ha a piaci hangulat megfordul, hirtelen lehet nagy baj.
Ami belföldi kockázat, hogy nem ismertek a kormány szándékai. (Illetve Matolcsy György maga.)

Hosszabb távon viszont akadnak gondok. Az adósságpálya nem fenntartható, letérni róla viszont majdhogynem lehetetlen. Olyan a belpolitikai környezet, hogy a megszorítás szótól reszketni kezd a választó. Még kimondani is azonnali megkövezést von maga után.

"Ahogyan azt 1992-ben Anglia példája is megmutatta, ha a világ pénzpiacának hangulata ellene fordul, még egy nagyhatalom is tehetetlen."
Ezért is lenne fontos az alacsony hiány. Alacsony hiány=alacsony kiszolgáltatottság...

@Szende Aurélia:
Nem csak itthon nem hallani róla. Kint is ritka.
Azon tűnődj el, hogy miért baloldali lapoknak szokott tetszeni...

@MACISAJT:
"a 2002-es kormányváltáskor még az volt a kérdése hogy 2005 vagy 2006 legyen az euró bevezetésének az időpontja"
Csak Medgyessy szerint. A valódi kérdés az volt, hogy miből fogjuk kifizetni, amit az Orbán-kormány rájuk hagyott, mert utoljára még eleresztették a gyeplőt. Vagy inkább bedobták a lovak közé. Aztán megoldották: sehogy, sőt még meg is hajtották a lovakat.

"A megzsarolt, megfenyegett Antall Józsefet, aki ijedtében bevállalta a teljes Kádár-Grósz-Fekete államadósságot."
A realitások nem zsarolnak, bár kényszerítenek.
Az államadósság megtagadása nem volt opció, mert azonnali tragédia lett volna. Bár mostanában terjesztik.

Robinzon Kurzor 2010.08.06. 11:27:06

Nem az ország gazdasága van bajban (még), hanem a költségvetés finanszírozása nagyon kokázatos.

Lehet, hogy elevickélünk, ha minden jól megy 2011-ben az IMF nélkül is.

De ez pont az a mentalitás, ahogyan sokan úgy vettek fel devizahitelt, hogy 140-es CHF-nél még éppen futotta a törlesztőre...

Az a baromi veszélyes Orbánan meg Matolcsyban, hogy most csak azért is meg akarják mutatni ... még ha belegebedünk, akkor is.

MickthePick 2010.08.06. 11:27:21

@hááááát: a hitel mióta egyenlő a tőkével?
Külföldi tőke nélkül nem vagyunk meg, de itt erről szó sem volt.
Külföldi uzsorakamat nélkül akár meg is lehetünk, ez nemsokára kiderül.
@készcsók:
"Csak hát fontosabb agyonnyerni magukat ősszel (és ezzel elszabotálni az érdemi önkorm. reformot)"
Valamit fordítva nézel... ha nem ugyanők nyernek ősszel, pont akkor lesz onnantól kezdve elszabotálva minden, jó magyar szokás alapján - teljesen mindegy, mit akar a másik, tegyünk keresztbe-alapon.

Squid 2010.08.06. 11:27:28

@mig8: Amit Matolcsy mondott az nem bátorság hanem hihetetlen felelőtlenség.

Én értem, hogy nem akarják az IMF-et, én értem, hogy más gazdasági modell szerint szeretnének dolgozni (bár nagyon kíváncsi vagyok mi lenne ez..). De ilyen kijelentést tenni azután, hogy a forint épphogy visszatért a "normális" szintre a multkori ámokfutás után, egyszerűen vagy szándékos cselekedet, vagy embertelen ostobaság.

Doubledeceker 2010.08.06. 11:27:42

Voktorék annyira aggódnak az elszállt államadóság miatt, hogy minden erejükkel azon küzdenek, hogy a költségvetési hiányt feljebb tornázhassák.....

Elmennek a p.-be nem mások ezek, mint az elődeik, a kistílű politikai érdekeik miatt, eladnak minket.

Nem látok kiadáscsökkentést, racionalizációt, semmit, de semmit.

NEm tudom kinek nem tűnt fel, hogy azok a népek, akik 2 éve készülnek kormányzársa meg egy épkézlább ötlettel nem álltak elő.

kicsijuti 2010.08.06. 11:27:52

@Lord_Valdez:
" Alacsony hiány=alacsony kiszolgáltatottság.."

Ez orbitális nagy baromság, USAban mekkora a hiány? Vagy nem is kell olyan messze menni: Szlovákiában is nagyobb mint 5%, de nekik elnézik mert pörög a gazdaság. Nekünk nem nézik el mert mikor 2006 gyurcsányék felvitték a hiányt azt a pénzt amit elköltöttek nem a gazdaságba hanem autópályára, 13 havi nyugdíjra, 4es metróra.... költötték. Az eu attól fél hogy viktorék is ezt tennék és ezért rinyálnak, holott Matolcsyék a gazdaságba akkarnák nyomni a pénzt (ami meg nem biztos hogy eredményes lenne.)

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2010.08.06. 11:27:55

@MACISAJT: "amelynél a 2002-es kormányváltáskor még az volt a kérdése hogy 2005 vagy 2006 legyen az euró bevezetésének az időpontja.."

Legenda. Nem volt ilyen kérdés. Szlovénia 2007-ben csatlakozott az euróövezethez, úgy, hogy 1997-től folyamatosan konvergáltak a maastrichti mutatói. Magyarország 1998-ban kb. 3-4 év hátrányban volt Szlovéniához képest és egyre nőtt a lemaradása.

Csak egy szlovák típusú - a szociális kiadásokat drasztikusan levágó - költségvetési reformmal lehetett volna ezen változtatni, ami a Fidesztől akkor is, és ma is teljes mértékben idegen.

2001-ben Orbán éppen euroszkeptikus volt (az Európai Unión kívül is van élet, ugye) és marhára nem volt sürgős neki az euróbevezetés sem. Ez csak utólagosan értékelődött fel a fideszes mitológiában.

Megjegyzem az eurócsatlakozás megint nem sürgős a Fidesznek. Mindig csaka kkor, ha ellenzékben van és baszogatni lehet vele valakit. Ha őket baszogatják vele, az persze a gazdasági szuverenitásunkat sérti.

Giedi 2010.08.06. 11:28:17

A kommentekben többször előjöttek a devizahitelesek.
Hagyni kellene őket békén, saját döntésük volt.
A gazdaságpolitikának az ország globális érdekeit kell(ene) nézni, s nem egy szűk réteg sirámait.
Mondom ezt úgy, hogy én is devizás vagyok, igaz csak 500K-val.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2010.08.06. 11:28:36

@Kalmár:
Tudod, a különböző országon nem azonos pályán mozognak. Az, hogy valakinek még belefér az 6-7% még nem jelenti azt, hogy nekünk is belefér. Nekünk már nem fér bele.
Amellett, hogy lehet, hogy az IMF kéri, de ez nekünk is az érdekünk. Sőt eddig is ez volt, csak a politika gyáva volt hozzá (és most is az).

@N_Gabber:
Kellemesen primitív meglátás.
Az, hogy valaki látja, hogy őrültség, amit csinál a kormány, nem azt jelenti, hogy az ország bukását akarja. Sőt, épp az ellenkezőjét.

kicsijuti 2010.08.06. 11:28:41

@rendszerhiba: akkor azt a céget te vezetted szarul, mert az ipar 2009 óta egyre többet termel:
www.portfolio.hu/cikkek.tdp?h=1&k=3&i=136897

Logan Grimnar 2010.08.06. 11:28:58

@MACISAJT: teljesen igazad van.
Személy szerint leszarom külföldi sajtót magasról, mert fingjuk sincs az itteni helyzetről, a cikkeiket nálunk írják meg és küldik ki nekik, hogy publikálják ( jobb esetben csak lediktálják az ide telefonáló újságírónak ).
Majd pár év múlva meglátom, hogy Orbán mennyire hozza vissza az országot a szarból.
A gyurcsótány kormányát nem lehet alulmúlni.

TyToo 2010.08.06. 11:29:08

A magyar sajtóban egyre több a fenti cikkhez hasonló hangvételű írás. Remélem, hogy ezt a vezetők is észreveszik...

Rwindx 2010.08.06. 11:29:17

@egy-fo-epitesz:
szerencsére fő építész vagy és nem az MNB elnöke.
Az hogy a gyenge Forint jó bárkinek is csak egy őrült fantazmagória. Vannak páran akik azt hiszik ez jó az exportőröknek, pedig kurvára tévednek. Az exportőröknek a csúszó leértékelés lenne jó, ugyanis az inflációs hatás miatt az egyszeri gyengülésből származó extrabevételüket elvinné az azt követő infláció (ár és béremelkedés a gyenge Forint miatt). Tehét a növekvő Forintban számolt bevételeiket elvinné a Forint alapú kiadásnövekedés.
Viszont egy újabb Forintleértékeléssel ezzel mindig elébe mehetnének. Csakhogy ugye tudjuk nincs ingyenebéd. Az a pénz ami nekik plusz bevételként jelenik meg a lakosság és a belföldön tevékenykedő cégek elszegényedéséből fog származni. (Ki emlékszik Bokrosra?) Másrészt pedig meddig mehet a csúszó leértékelés? Addig amíg a Forint értéke pont nulla lesz? Ugyanmár. Ezt a marhaságot el kellene felejteni. A Forintnak az a jó ha stabil, akármilyen szinten is, de nem mozog sokat. A szint belövéséhez meg szempontokat is figyelembe kell venni. Pl az állami, önkormányzati valamint lakossági adósság szerkezete, de van más is természetesen.

Alf (törölt) 2010.08.06. 11:29:27

Az indexet olvasva teljesen az jön le, hogy húbazmeg, az országot finanszírozó befeketetőknek el fog fogyni a türelme. Romlani fog a befektetői hangulat, és végünk lesz, mint a botnak.
Ha nem hívjuk le az újabb hitelrészletet, az rossz képet nyújt az országról.
Nem tudom, miért nyújtana bárkiről jobb képet az, ha hitelt vesz fel, mintha nem lenne szüksége a hitelre…de nem vagyok szakértő.

Mindenesetre ha valaki az indexre támaszkodik és úgy próbál gazdasági útmutatást kapni, az jön le az elmúlt pár hónap írásaiból, hogy magyarország tökmindegy, mit csinál országon belül, jólétünk azon múlik, hogy néhány közepesen képzett stresszes bróker a pénzügyi hangulat alapján vásárol-e magyar államkötvényt a megbízóinak, vagy nem.

Na ne vicceljünk már.

MZ/x 2010.08.06. 11:29:42

Annyi közgazdász szakértőnk van, akik adták-adják eddig is és most is a tanácsaikat! Vannak több évtizede hírnevesek, ellenkező oldalon állók. Az elmúlt húsz évben mindegyik által volt támogatott gazdaságpolitika. Eredmény látható! Akik elbuktak, már jó lenne, ha nem akarnák megmondani a tutit! Teljesen mindegy, hogy melyik oldalról nézik a dolgot. Valahogy úgy néz ki, hogy amit a „közgázon” tanultak, oktattak az elmúlt évtizedekben az nem a valóságos folyamatokat fedi le. Elméletet ma már bármihez lehet gyártani.
EU tagként már jó lenne, ha mi is egyenrangú felek lennénk. S itt, mint a legtöbb magyarnak, támogatni tudom a jelenlegi kormány hozzáállást. Deficitesek vagyunk, igen. De nemcsak mi, hanem, ha megnézik majd minden EU tagország. Tavaly is azok voltak! Milyen csend van Portugália körül, és Spanyolország és Olaszország?!
IMF és EU megszorításokat várna el tőlünk?! Ott, ahol a keresetek az ötödét, tizedét érik el a görög és EU-s kereseteknek, az áraink viszont keményen EU-s árak!
A két FIDESZES politikus hatalmas baromságot követett el, a döglött oroszlánba rúgdostak, miközben a sakálok (pénzügyi hiénák) arra vártak mivel lehet a forintot gyengíteni a még nagyobb nyereség érdekébe.

csabakirályfi 2010.08.06. 11:30:10

@Lord_Valdez: "Aztán megoldották: sehogy, sőt még meg is hajtották a lovakat."
Tudnál mondani nekem olyan ostorcsattogtatást, ahol a Fidesz (nem MDF) azt mondta, most tegyük el az ostort? Én emlékszem valami kismama pénzre, amit a Fidesz nem adott meg, aztán izélgette a Megyó kormányt a kifizetésre.

sztd 2010.08.06. 11:30:28

Szerintem a probléma egyszerű. Bár nem szeretem az összeesküvéselméleteket, de ezúttal szerintem annak isszuk a levét, hogy nyugaton a viselkedésünket gyarmati lázadásnak értékelik.
Szóval ettől még önmagában nem kellene megijedni, de érthető az általános döbbenet. Ráadásul minden gyarmattartó jobban kedveli az együttműködőt, mint a függetlenedőt, akármit is mond.

Az a véleményem, hogy a szocialista kormányzás (a Bajnai féle is) a lassú de biztos lecsúszást jelentette, a mostani pedig a nehéz és bizonytalan felemelkedést. Ráadásul mindkét út nehéz.

Akárhogy is, jó esetben évekig tart, amíg újra megbecsülnek minket, évtizedek, mire nem tekintenek gyarmatnak, és van közepes ill. rossz eset is.

Pénzügyi függetlenség pedig akkor lesz, ha tényleg elérjük az OV által állítólag normálisnak tekintett 0%-os hiányt.

KG2000 2010.08.06. 11:30:45

Egyetértek, hogy együtt kell működni. De az együttműködés azt jelenti, hogy a felek kölcsönös engedményt adnak egymásnak minden értelemben, nemcsak gazdasági értelemben, hanem tiszteletben is.

Ez sajnos nem így történik, a fent említett "nemzetközi" valakik sem gazdasági értelemben, sem pedig alapvető emberi értelemben NEM ADJÁK MEG A TISZTELETET Magyarországnak.

Ma olvastam a The Economist cikkét. Undorító. Úgy beszélnek Orbánról, mint egy 5 éves hülyegyerekről, aki nem szeretné, ha a "Nagyok", vagyis pl. az Economist mögött álló csoportok elvennék a játékszerét. Ezek valójában Orbánelllenes ALAPVETŐEN ANTIDEMOKRATIKUS kampányukkal valójában nem is elsősorban Orbánt alázzák meg, hanem a magyar nép többségét. VALÓJÁBAN AZ ECONOMIST, és az összes hasonló szennylap SZÉLSŐSÉGESEN RASSZISTA, hiszen Orbánon keresztül azt üzenik a magyaroknak, akik megválasztották a kormányzó pártszövetséget: hülyék vagytok, antidemokratikusok, mucsiak, és azok is maradtok.

Ezt én nem tűröm, és sohasem fogom elfogadni. KÖVETELEM A TISZTESSÉGES STÍLUST!!!!!!!!!!!!!

is 2010.08.06. 11:31:01

@Lord_Valdez:
Ezért is lenne fontos az alacsony hiány. Alacsony hiány=alacsony kiszolgáltatottság...

ennel egy fokkal jobb a helyzet: fedezetlen hiany nem lehet. most, a Bajnai kormanynak (es Gyurcsany elotte levo 3 evenek!!!!!) koszonhetoen olyan kulkereskedelmi merlegtobbletunk van, hogy Kanaan. ez fedezi a _deviza_szuksegletet, ezert most tenyleg nem vagyunk raszorulva senkire. ha az MNB-ben jo elnok ulne, akkor Orban kifosztana az MNB-t forinthitellel, es leszarna, hogy a vilagnak ez tetszik vagy sem, forinthitelbol csinalna 7%-os hianyt, alacsony kamattal. az persze fedezetlen lenne, es abba akarmikor beleroppanhat a gazdasag. gyanitom, hogy Csanyi az OTP-vel egybekent ebben partner, es a mostani allampapirveteleknel is kivancsi leszek, hogy megugrik-e a kulfold, vagy itt most az OTP vesz az o kedves miniszterelnokenek allampapirt.

a kulkermerleg viszont azert no (es ez jo), mert a belso fogyasztas stagnal. es ez is jo. 2001-2006 kozott a magyar joval tobbet fogyasztott hitelbol, mint mennyit megtermelt. volt hat bo ev. 2007-2008 volt eddig szuk ev, 2009-2010 nemzetkozi valsag volt, az nem szamit, meg 4 szuk evnek kell jonnie, hogy kompenzaljuk a 6 bo evet. ezt nem hajlando a magyar megerteni, es ez Orban felelossege/hibaja/bune, hogy o sem erti, es ez ellen vezeti Magyarorszagot.

moncayo 2010.08.06. 11:31:07

Egy gyenge (260-270 Ft feletti) forinttal csak a saját ipari versenyképtelenségünket palástoljuk. A magas import és adósságvisszafizetési kényszer miatt ezzel csak söpörjük a szőnyeg alá továbbra is a szart. Olcsóságban nem lehet versenyeznünk Kinával, Ázsiával. A multik növekedő exportja (ne felejtsük el, Mo. exportjának 80%-át egytucatnyi "összeszerelő" multi adja) nem fog itt jólétet hozni széles rétegeknek. Viszont a túl gyenge forint padlóra küld sok mindent, s maradunk életszinvonalban a szegényház. Számunka az EURO-n kivül nem lehet alternativa. Jelenlegi állapotunkban egy közepesen erős spekuláns is bedöntheti bármikor az egész bagázst.

is 2010.08.06. 11:31:25

@terrer: "Csupán arról van szó, hogy az előző rezsim egy-az-egyben a külföld talpnyalója/bábja/kiszolgálója volt, ez meg nem az."

Csupan arraol van szo, hogy ha anya spenotot ad csoki helyett, akkor a gonosz manokat szolgalja, es direkt rosszat akar nekem. (meg ez is logikusabb erveles egy 3 evestol, mint amit a te mondatod tartalmaz).

Egi78 2010.08.06. 11:31:40

Egy ártatlan kérdés:
Egyre több külföldi újság, jurnalista méltatja Viktor törekvéseit, közöttük olyanok is akik az előző Fidesz kormányzás alatt a sárga földig lehúzták.
A banki különadó szerintem bátor húzás, de leginkább jogos. Az IMF meg lassan olyan mint amikor 40-50 éve azért kellett remegni a keleti blokknak, hogy vajon Moszkvának tetszik e egy bizonyos dolog vagy nem.
Amúgy a negatív hangvételű cikkeket a szoclibsik generálják, illetve ezeket nyomják be a hazai hírforrásokba.
A neoliberális gazdaság politikának leáldozóban, még egy két világválság és végre csak ráébrednek a kormányok, hogy ez így már nem lehet tovább csinálni.

"hááát" Fleto mit csinált 10 millió ember életével, szerintem az volt a játék, igazi hazárdjáték stilszerűen orosz rulett, csak a stukker a mi fejünkhöz volt szorítva és ő húzta a ravaszt.

ősirománszokás 2010.08.06. 11:31:51

Az egyik oka annak hogy adósságspirálba kerültünk az hogy a hitelességünk mélyponton van. Belgium vagy Olaszország nagyobb államadóssággal küzd, csak nem mindegy hogy évi 5-10%-on ketyeg vagy 1-2%-on. Azzal hogy a Fidesz "gazdasági szakemberei" (akik nyilván jobban értenek hozzá mint az IMFnél a sok Harvardi hülyegyerek) nem fogják fel hogy a hitelesség mennyie fontos. Nyilván szerintük az a jó tárgyaló aki ráborítja az asztalt a partnerére (aki egyébként elég nagy bajból segítette kis korábban az országot) ahelyett hogy különösebb felhajtás nélkül megállapodtak volna. Számos környező ország megtette, aztán legfejjebb nem tartotta magát hozzá, csak elmondta napi ötször hogy mindent megtesz annak érdekében. Gondolom ez olyan baromi nehéz lett volna. Lehet hogy nem lesz nagy következménye az eddigieknek (annyi mindenesetre biztos hogy a devizahitelesek szívnak vele és az ország finanszírozása is drágább), de ha véletlenül bejön a W akkor Magyarország ismét államcsőd közeli helyzetbe kerül. És kezdhet tárgyalni az EU-val (akikkel ez a nagyon tehetséges kormány szintén összeveszett) és bizony az IMF-el. Ha már mindenképpen meggyőződése a sok eszes magyar választónak hogy volt sportolók kellenek a politikába, akkor focisták helyett javasolnám a sakkozókat.

kovacsguszti68 2010.08.06. 11:32:01

@Valaki-aki: hát éppen ez volt a baj az IMF-nél: meghallgatták volna az érveket, szerettek volna látni néhány sarokszámot a felvázolt elképzelések alátámasztására, de erre nem volt képes a kormány. Ezért cikkezik rólunk a nemzetközi sajtó, mert nem látnak semmi konkrétumot, de még csak néhány sarokszámot sem a kormány elképzeléseiből. Na, majd októberben, az önkormányzati választás után! De akkor már a szavazók nem fognak számítani!

A nagy baj az, hogy a kormány a kommunikációjával az egyszerű embereket/választókat meg tudja téveszteni (ez mindegyik kormányra igaz) de a nemzetközi szakemberek csoportját már nem tudja megvezetni. Ez tükröződik vissza a külföldi cikkekből...

A WSJ már pedzegette, hogy a kötvénykibocsátások sikerességére akar alapozni a kormány, de azért azt is világosan kell látni, hogy a mostani kötvénykibocsátások nagy része hosszú lejáratú államkötvény, kis része rövid lejáratú dkj. A mostani kormány még több hosszú lejáratú hitellel próbálja finanszírozni az országot, mint ahogy azt az előző kormány tervezte, és ez nagy veszély lehet. És ami még fontosabb: a hozamszintek az IMF kipaterolása után 20-30 bp-tal magasabbak voltak, mint korábban. Ez kurva sokba fog kerülni az országnak.

xboxer 2010.08.06. 11:32:08

1. akárki akármit mond Bajnaiék jól nyomták, a Fidesznek csak tovább kellett volna járnia a megkezdett úton.
2. az őszi választások után sokaknak fog fájni a fejük
3. az összes párt elmehet a kurva anyjába, hogy nincs még eurónk
4. egyik pártnak/politikusnak sem hiszek, soha nem is hittem
5. @TottaKár: autóipar, építőipar szopópályán már egy ideje. Multiknak sem könnyű tervezni ilyen árfolyamingadozás mellett
6. mi lesz a devizahitelesekkel?
7. izomból nem lehet politizálni, mert akinek kemény a feje nagyot fog koppanni. Komolyan, ki gondolta azt, hogy az agyonfrusztrált, személyiségzavaros, vidéki focistafiú képes lesz egy országot irányítani? Mit várnak egy olyan embertől, aki saját pártja éléről elmozdíthatatlan 20 éve és 3 hónap alatt kiépített egy kézivezérlésű hatalmi rendszert?

különvélemény 2010.08.06. 11:32:27

Végül is igazuk van ott nyugaton az IMF-el kapcsolatban.

Óriási kockázati tényező, ha valaki nem újabb hitelből akarja fedezni hitelei törlesztését, hanem megpróbálja kigazdálkodni.
Még a végén nem mi fogjuk eltartani a nyugati tőkéseket, az meg nem szép dolog.

Ha egy átlagember hitelből szeretne hitelt törleszteni, azt komplett bolondnak néznék. Ha ugyanezt egy állam csinálja, akkor tapsolnak neki. Persze, mivel az állam jó adós, ha beledöglik a nép, akkor is visszafizeti.

Egyébként egyre több cikk jelenik meg arról is, hogy mégsem olyan jó ötlet az IMF seggét nyalni újabb hitelekért. Egyre többen mernek a többségi véleménnyel szembe menni, pedig a többségi vélemény nagy úr.

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2010.08.06. 11:32:37

Igen, nagyon nagy bajban vagyunk, amelynek fő oka saját mentalitásunk. Az igénytelenségünk, erkölcstelenségünk, végtelen önzésünk, teljesen torz értékrendünk az oka minden bajunknak. Mert hát milyenek a magyarok? Sajnos a magyarok képmutatóak. Magukat találékonynak tartják, de valójában amit csinálnak, az gátlástalan ügyeskedés. Pofázni azt nagyon tudunk, de viselkedni azt nagyon nem. A többség döglusta képzetlen proli, és ezen az sem változtat, ha amúgy elég rendesen összelopta magát és 20 miliós fekete autóval jár, de persze hamis rokkantkártyával parkol. Ennek igen komoly hagyományai vannak ebben az országban. Parkolni az sem tud nornálisan (nem hajlandó), aki amúgy fizet érte. Úgy általában mindenki drágább autóval igyekszik járni, mint amit valójában megengedhetne magának. Az értelmesebb kisebbség meg halálra dolgozza magát a büdös nagy semmiért, képtelen megvalósítani önmagát - a sikeres önmedezseléshez, karrierépítéshez, mint olyanhoz, nem ért és mint olyat, különben is megveti.

Úgy általában mindenki az érvényesülés egyetlen lehetséges módjaként a kapcsolatokon, szívességeken és vaskos borítékokon keresztüli utat ismeri, és amikor nagy nehezen benyomják egy munkahelyre valami alacsony beosztásba, nagyon tud csodálkozni, hogy a felette pöffeszkedő bunkónak nincs még talán érettségije sem. Ez a mérhetetlen nepotizmus a fő oka annak, hogy szinte semmi sem működik rendesen, hogy a pozíciók többségében alkalmatlan, képzettlen, tapasztalatlan idióták pöffeszkednek, akik nemcsak dilettánsak és inkompetensek, de emberileg, morálisan is döglött, tisztességtelen, korrupt mocskok, akik energiájuk legnagyobb részét saját alkalmatlanságuk palástolására fordítják és mi sem természetesebb annál, hogy kínosan ügyelnek arra, hogy nehogy véletlenül náluk felkészületebb ember kerüljön a beosztottaik közé.

Akikre melldöngetve hivatkozik a magyar, mint naaagy honfitársunkra, a legritkább esetben írták magyarul naplójukat. A magyar adótörvények példátlanul borzalmasak, azt a proli úgy oldja meg, hogy csal, a lúzerek meg eltartják kb. az összes többi potyautast. Valahogy egyiküknek sem jut eszébe inkább a szabályokon változtatni. Szokás ezt a mutyizásba, bratyizásba belezüllött, kelkáposztaszagú, sárbantocsogó helyet a következmények nélküli országnak hívni, ahol a hitvány, nyegle, arrogáns, gazember, bűnöző, a társadalmon élősködő önjelölt elit bármit megtehet bármiféle felelősségrevonás nélkül. A magyar választópolgár memóriája világviszonylatban is kimagaslóan gyenge. A kurváramegmondaniafrankótmindenről-t nemzeti sportként űzik legtöbben, és mindig, mindenre van magyarázat, pontosabban kifogás - de hát ezen már tényleg senki sem lepődik meg ott, ahol a legmelldöngetőbb mélymagyar is szlovák rendszámú kocsival jár..

Lennének gyökerei a magyarságnak, de el vagyunk vágva tőlük. A Kádár-diktatúrában szocializálódott generáció(k) különösen. És ezek ugye mit adnak tovább a gyerekeiknek? A nagy büdös semmit, a kelkáposztaszagú, álszent mutyizás, csalás, hazudozás, elhallgatás, besúgás, félrenézés hagyományát? Az új generáció feladata lenne visszatalálni az útra.. de ez elég reménytelen, különösen, hogy 90%-uk vastagon leszarja az egészet és csak meggazdagodni akar, lehetőleg mások kárára, vagy valahogy túlélni, csendben, porig alázva.

A legtöbb magyarnak az a beteges, frusztrált kényszerképzete van, hogy a magyarság a nyugathoz tartozik, mint olyanhoz.. nyugathoz! hahh! ugyanmár. járhatnak a magyar adócsaló gazemberek különb x6-osokkal, mint nyugati fajtársaik, de mentalitásban soha, soha nem lesz nyugati a magyar nép, nem kellene ezzel áltatnia magát senkinek. Gyökértelen, frusztrált, irigy, önsorvasztó és rettenetesen álszent népség vagyunk, nem vagyunk tisztában értékeinkkel, hagyományainkkall és halvány fogalma sincs a legtöbb magyarnak arról, hogy mit akar a világban elérni, azon kívül, hogy mindenki kőgazdag és/vagy celeb létről álmodozik szánalmas nyomorában, és csak majmolják - jobb híján - a nyugatot, vagy azt a valamit, amit a korlátolt fejükkel annak gondolnak, de annak is csak az értéktelen, felszínes mocskát képesek importálni, mondjuk azt igen jó hatásfokkal, miközben a fejekben marad a végtelen, provinciális sötétség.

Akinek meg mindez nem tetszik, az ki van kiáltva deviáns holdkórosnak és vagy elmenekült már innen rég, vagy belefullad a híg fosba, ahova azok húzzák vissza, ha netán ki akarna kecmeregni belőle, akikkel egy nyelvet beszél.

Ilyen társadalomra építve akarunk mi itt bármit is eléreni? Beledöglünk a Kádár-diktatúra ránk maradt mocskába, és ez az idióta Fidesz is mit csinál? Köztársasági elnököt egy tipikus Kádár-rendszerbeli karrierista, elvtelen, simulékony alakból. Tényleg nem volt nála alkalmasabb ember?

Nem hiszek én már abban, hogy itt valaha bármi is jobb lehetne. Ilyen mentalitással ez sajnos képtelenség.

bandos 2010.08.06. 11:32:43

Biztosan én gondolkodom egészen máshogy, de nem hiszem, hogy az a felelőtlen, aki nem vesz fel sok milliárdos hiteleket; sokkal inkább az, aki oda juttatja az országot, hogy ilyenekre szoruljon.

A nemzetközi sajtó meg nem csoda, hogy támad minket: a hazai sajtó egész szép számmal még mindig a maszop-szadesz kör kezében van, és azok folyamatosan fikázzák az amúgy tényleg gazdasági szabadságharcot: u.i. ez a harc pont az ő köreik ellen folytatódik.

De szerencsére Magyarország Legnagyobb Ellenségei most már előbb vagy utóbb de úgyis ki lesznek iktatva.

Starin 2010.08.06. 11:32:59

Az egész külföldi sajtóban zajló hisztinek - aminek a végtelenül szervilis ballib magyar kollégák kaján mosollyal és kéjjel alájátszanak - az egyetlen oka a pénzszivattyú leállítása. Tetszik nemtetszik Orbánék nem a Kádár-rezsim csinovnyik birodalmi talpnyalóiként szocializálódtak, így aztán ha a mélyen tisztelt IMF-nek és társainak azt merik mondani, hogy nem!, akkor érthető módon az elmúlt években bólogatójánosokhoz szokott gigahitelezők leszólnak a kezükben lévő "független" és "szakértő" médiájuknak, hogy ugyanmár rendszabályozzátok meg a fiúkat néhány keményebb cikkel. Ezzel párhuzamosan szintén leszólnak a szintén a kezükben lévő "piacnak" hogy ugyanmár rángassátok meg a forintot egy kicsit.
Persze a pénzüket ők is vissza akarják kapni és nyilvánvaló, hogy minél magasabb hozamot igyekeznek realizálni ennek során, de azért azt senki ne gondolja komolyan, hogy elengedik Magyarország kezét... nem érné meg nekik, ezt ők is tudják, hiszen akkor nemcsak az extraprofitjuk, de a befektetett tőkéjük egy része is bukna. Szerencsére a globálkapitalista gépezet ilyen, meglehetősen egyszerű logika mentén csinálja azt, amit immár évtizedek óta, így a magyar kormány okosan játszik erre rá és igyekszik kedvezőbb feltételeket kicsikarni tőlük. Ez üzlet, semmi más. A kapitalizmus erről szól kedves fizetett rettegők. Ideje lenne pelust cserélni és legalább egy kicsit a magyar oldalnak drukkolni.

AnnaKarenina 2010.08.06. 11:33:06

@terrer: Nagy tévedés szerintem az olyan állítás, hogy a "külföld talpnyalója/bábja/kiszolgálója" lenne az, aki egyébként betartja a vele gazdasági-politikai szövetségben lévő (EU) államok közös szervezeteinek szabályait. Ha a kormány 7-8 %-os hiányt akar, hogy elfedje az aktuális gazdasági bajokat, csak hitelből tudja finanszírozni, most már pl. majd csak piaci hitelekből (miután elhajtották az IMF-et és nem is akarnak új megállapodást), amikre azt mondják a szakértők, hogy magasabbak a kamatai. Egyelőre csak az látszik, hogy az ország további, még nagyobb mértékű eladósodása folytatódik, amihez egyre nagyobb mértékben kellene növekednie a magyar gazdaságnak. Ez pedig egy vabank (va banque) játék, vagy sikerül, vagy nem. De országot nem szokás feltenni tétként, hacsak Szvatopluk ország-ló ügyletét nem tekintjük annak, de ugye ez már elég régen volt.
Magyarország akaratlagosan sok mindentől függetlenítheti magát, a világgazdaságtól azonban nem, mert ez nem akarati tényező.

regression 2010.08.06. 11:33:17

Őszintén szólva nem vagyok Orbán nagy rajongója, de minél többet kritizálják külföldön, annál jobban hajlok arra, hogy támogassam. Amire a külföld azt mondta, hogy jó, vagy hallgatott, azzal kivétel nélkül orbitálisat szívtunk. Gyurcsányékat is csak akkor kezdték el kritizálni amikor már nyilvánvaló volt a baj -- addig csak seggnyalás ment, vagy kuss. Az utólagos kritikával, már elnézést, de kitörölhetjük a seggünket, mert nekünk is nyilvánvaló volt addigra.

xboxer 2010.08.06. 11:33:28

" No country can survive on the long term with 10 million people, out of which 3 million are on pension, out of which again, 1.5 million are disabled and early retired (the comparable number for Slovakia is 27,000 disabled for 5 million people). The number of taxpayers is 3.7 million, out of which 1 million are in the public sector (even one third of this would be too much looking at the services provided), 1 million are on "minimal" wage and only, only about 1.7 million are paying for the whole circus. " találó nemdebár?

Viktus 2010.08.06. 11:33:30

@Lord_Valdez:

Nem is a megtagadásról van szó, hanem az akkori újratárgyalásról. Érdekes más országok esetében opció volt ...

pakesz (törölt) 2010.08.06. 11:35:11

"amint azt az idei költségvetési hiány dinamikája is mutatja (további megszorítások nélkül ez a büdzsé elszállt volna)"

megszoritas? reform?
meg a Word szovegellenorzojebol is kiszedne a Fidesz ha tehetne...

amugy emlekezzunk:
- cucialis nepszavazas miatt evente 50-100 Mrd minusz
- ingatlanado evente 50-100 Mrd minusz
- gazartamogatas evente 30-80 Mrd minusz(jol mondom?)
- vasutvonalak megnyitasa most meg kisiskolak megnyitasa evente ??? Mrd minusz

ez a kormanyzas!!!
nem csak az kell hogy mi hogyan ne legyen, hanem az is hogyha azok a dolgok nem kellenek akkor kitol vegyek el a penzt, mert nagyon ugy tunik, hogy a forradalmi hevulet az arra megy ki, hogy a sajat leszarmazottainktol vegyuk el ezt a penzt!!!

Viktus 2010.08.06. 11:36:10

@Giedi:

Ez legalább olyan baromság, mint a nem érdekel a politika dolgozni kell.
Bizony éppen a politikán múlik részben mennyi a hiteltörlesztőd lásd. elmés megszólalások, elcseszett intézkedések. A kaptializmusosdi rendszer egyik mozgatórugója pedig a hitelezés.
A politika határozza meg mennyi adót fizetsz, és ők azt mire szórják el stb.

wiseguy 2010.08.06. 12:04:37

Az IMF azért ment haza, mert a kormány nem tudott, vagy nem akart velük beszélni a 2011-es költségvetésről. Ami az önkormányzati választások tükrében nem is csoda, és ezért tolták ki novemberre a költségvetés elfogadását is. Nem lennék meglepve, ha október felé újra előkerülne az IMF.

TottaKár 2010.08.06. 12:04:45

@rendszerhiba:én auto -elektonikai gyártó cégnél,
anyám meg autó alkatrész gyártónál

mindkét helyen annyi most a meló h hihetetlen, pl. édesanyám ezévben szinte minden hétvégén bent volt túlórázni

egyébként a (v)álságra hivtkozva sokkal kevesebb a kifizetés mint eddig, természetesen többet kell dolgozni

van profit bőven, csak nem kapunk belőle

magyalka 2010.08.06. 12:04:57

Rohadtul unom, hogy a nyugati sajtó (ill. az un "láthatatlan világkormány) mondja meg, hogy mik és milyenek vagyunk.
Elegem van, hogy a mi országunkban a legolcsóbb a munkaerő, hogy gyakorlatilag egy szemétlerakó hely vagyunk (konkrét szemét, élelmiszer, ideológia etc.) Mindez azért, mert hagytuk magunkat!!
Drukkolok Orbánéknak, csakazértis.

xboxer 2010.08.06. 12:05:06

@Bukowszky: nem szívesen mondom ezt, de minden szavaddal egyetértek. Disszidálok Hollandiába asszem.

Viktus 2010.08.06. 12:07:51

@Alf:

Lehet viccesnek vicces, de jelenleg azon múlik a sorsunk. Jelenleg éppen szerencsénk van , mert az általad említett brókerek közvetítik az ügyfeleiknek az állampapírt csak ezek elég hisztis népek jövőre meg mindjárt ezet milliárdocskát csak az IMF-nek kell visszafizetni ... a többi hitelről nem is beszélve.
Bizony szükségesek lesznek azok a lépések amiket az IMF javasolt kiadáscsökkentésnek tetszik nem tetszik gazdasági szabadságharc ide v. oda sokáig már ez az egy millió termelő nem tudja fenntartani a Magyar Köztársaság másik kilenc millió polgárát.

@MZ/x:

Az IMF éppen azt várta volna el, hogy a kiadási oldalt csökkentsük annélkül még a legbölcsebb gazdasági zseni Matolcsy sem tud érdemi tehercsökkentést végrehajtani, mert a kiadási oldalt finanszírozni kell v.miből.
Az IMF kivételesen nem csak szívatni akart, hanem kierőszakolni a gazdasági növekedésünkhoz szükséges alapokat. Bizony elkerülhetetlen a bürokrácia, tömegközlekedés, egészségügy,állami beruházások lezajlásának stb. reformja. Míg ez nincs meg fizetések sem emelkednek sehova ilyen adó-járulék terhelés mellett.

MickthePick 2010.08.06. 12:07:59

@Logan Grimnar: " cikkeiket nálunk írják meg és küldik ki nekik, hogy publikálják"

Ez mennyire igaz... szinte az összes külföldi médiában magyaroktól származik a magyarokról szóló cikk... azaz objektivitás a közelben se...
Nem is beszélve arról, hogy a nyugati sajtótó elájulni kb. olyan, mint a 80-as években a nyugati kocsiktól. Poszt-kádári kisember mentalitás.
Ők is csak büdöset finganak, már ha szabad ilyen leírni....

Kalmár 2010.08.06. 12:08:05

@is: Az persze nem számít, hogy úgy nőttünk az Orbán kormány alatt, hogy csökkent a GDP arányos hitel, igaz?
Tudod, ha valaki 100 ezret keres és 70 ezer a hitele vagy 130 ezret és 80 a hitel, az nem mindegy.
Ez változott meg Megyó alatt, aki kiszórt minden pénzt a népszerűségért és a választási esztelen ígéretekre.
Tovább nőttünk, de horror áron. Ettől már csak Fletó volt ügyesebb akinél az adósság nőtt de a gazdaság lelassult ekkor megjött végszóra a válság.
Persze ettől még utálhatod Viktort.
Nincs Viktatúra, csak szeretnéd.

torró 2010.08.06. 12:08:15

Mindenkinek vannak érvei,jók és rosszak is .Tudom a helyzet olyan amit itt egy két sorban nem lehet teljesen kifejteni. Tudjuk az egész történetet, legalább is akik végig néztük évtizedeken át.Ám egy lépés megtétele általában csak akkor derül ki valójában ha túl vagyunk rajta! Antalék valóban megtehették volna a megtagadást, de az is biztos nehéz évek vártak volna ránk! De nem merték mert a nép már nagyon várta hogy változás legyen! Ám ,ott van Argentína példája akik meg merték lépni.Kemény tíz évükbe került és most rendbe vannak!
Egyébként osztom Macisajt véleményét. Tudom az ellenzék stratégiája a másik fél hibáinak felnagyítása.Csakhogy ők hagytak ránk egy hatalmas csődtömeget, ugyanis ők arra hajtottak 2002-ben hogy ki ossza az eurós pénzeket.Ez volt az eggyetlen motiváció! Ez tuti! Egyébként remélem van a FIDESZ-n egy két józan ember is és remélem tudják mit kell tenni! És könyörgöm ne dőljünk be minden külhoni sajtónak mert nem tudjuk ki rendeli ezeket az írásokat. Persze van baj, senki sem vitatja .DE ne feledjük én láttam egy riportot egyik úniós nagy kutyával aki arra a kérdésre hogy mikor érheti el magyar ország az úniós életszínvonalat,az volt a válasz: képzeljük el egy város látszatát ahol is van a centrum és van a perem kerületek . Na, mi vagyunk a perem kerület.Van kép róla? Mikor lesz a peremből centrum. Nem is akarják hogy feljebb kerüljünk. Tehát nem kell nekik rögtön hajbókolni.Ennyi!!!

stratez 2010.08.06. 12:08:24

Unalmas már ez a sok kuvikolás, a baloldalnak az a jó, ha minél rosszabb, ez idáig nem jött be, hiába jósolták a világvégét, a forintbedőlést. Szeretnék rávenni Orbánt a megszorításokra, hiszen ez jelenthetné az MSZP kikerülését a karanténból. De ez sem jött be, ez van elvtársak, marad az egészségügyi zárlat, a cordon sanitaire...

MACISAJT 2010.08.06. 12:08:34

És még valami.

Azt ugyanis konkrétan a ballibák rendre nem fejtik ki , mi történne akkor ha Orbán engedne az IMF mostani követeléseinek.

Pedig, csak indulásképpen: a gázártámogatás megszüntetése miatt, azonnal 30-40%-os gázáremelést kéne végrehajtani.
És a következmények hosszan folytathatóak.(román példa a szomszédban: 25%-os közalkalmazotti bércsökkentés, nyugdíjak 15%-os visszavágása-ez utóbbit mivel az akotmánybíróság elmeszelte, áfaemeléssel kompenzálták.)
Recesszió, munkanélküliség, mai bejelentés, infláció a duplája(!).

És ha valahogy ezt rákényszerithetnék mostanában Orbánékra az IMF követeléseit...már vonulnának is szakszervezetestől (taxisblokád 2.) az utcákra a "népnyúzó" Orbán kormány megszoritásai ellen tüntetve a nemrég agyonvert lúzereke- akik, nem mellesleg, ezt a gazdasági helyzetet előidézték....

Ráadásul , azoknak akiknek még maradtak volna illúzióik, hogy nincsenek olyanok, akik az IMF-nek drukkolnak és nem Magyarországnak...azoknak
mára már végképp szertefoszlottak az illúziói.

Van egy körbehatárolható réteg, amelyik -teljesen mindegy hogy kiről van szó, EU,IMF,Fico-Slota,kisantant, bárki- mindig az ellennek drukkol, a "saját " országával szemben.
És mégha csak drukkolna...

Egy biztos.Nem lesz könnyű és nem lesz fáklyásmenet, meg nem is tart két napig Magyarország "visszafoglalása".

Csak a pécsi francia vízműből mekkora "ügyet" voltak képesek csinálni...
Nem lehet számitani arra hogy "ezek" majd önként lemondanak a hosszú évek, évtizedek óta bebetonozott fejőstehénkéről.Nem olyan fajták...

De ha van koncepció, akarat és főleg kitartás, türelem és elszántság meg vezető...akkor még sikerülhet is.

Kalmár 2010.08.06. 12:08:42

@pakesz: Sorolhatod a milliárdokat. A te logikád szerint minél többet veszünk el az emberektől annál több pénze lesz az országnak.
Ez sajnos nem így működik. Az elvonások egy szint után olyan mértékben csökkentik a vásárló erőt ami drasztikusan csökkenti a fogyasztást. Ez az adóbevételeken nagyon meglátszik. Továbbá munkahelyek megszünéséhez vezet. Ami így, egy csökkenési spirálba vezet. Na ebben vagyunk most. Nem vásárolnak az emberek, nincs bevétel a kis és közép vállalkozásoknál. Ők foglalkoztatják az alakalmazottak közel 70%-át. Olyan magas az autókat érintő járulék és adó szint, hogy mindenki külföldi rendszámmal jár. Nem ismerős? Nálunk a legmagasabb a munkabér terhe az Únióban. (tuti, hogy az első 3-ban vagyunk) Szerinted tényleg nem értük el már régen azt az elvonási szintet, ami gátolja a tovább lépést?
Sajnos a te logikádat követték a szocik. Ki kell ebből törni.
Szerintem.

martin86 2010.08.06. 12:15:04

A helyzet egyszerű: nem hitelből kéne élnünk. Ehhez vissza kell fognunk a költést vagy növelni a gazdaságot. A gazdaság növelése elsősorban a terhek csökkentésével lehet. Így hát nem marad más, csak a megszorítás.

Nzoltan 2010.08.06. 12:31:23

El kell dönteni kinek drukkolunk. Az index által hájpolt IMF-EU-Bank lobbinak? Vagy a kormánynak? Én az utóbbira szavazok, mert beleszólásom a folyamatokba ugyan nincsen, de ők az egyetlen akik valamennyire is, de képviselik az érdekeimet. Nem tehetek mást, mellettük állok, bár nem szavaztam rájuk. És ezt kéne tennie jelenleg minden pártnak. Kicsik vagyunk ahhoz, hogy az érdekérvényesítési potenciálunkat elaprózza egy-két önös és pártérdek.

Viktus 2010.08.06. 12:31:38

@TottaKár:

Szeretnélek felvilágosítani , hogy anyukádnak azért kell annyit dolgoznia , mert vígan a legtöbb ilyen üzem személyi állományát az utóbbi időkben kb. a felére csökkentették, és nem akarnak új embereket felvenni a terhek miatt, hanem a meglévő személyi állományt dolgoztatják amíg tudják.

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2010.08.06. 12:31:48

Érdekes, hogy a külföldi befektető ezúttal szembe megy a saját sajtójával. Az Economist szidja Orbánt, de a tőzsde pluszban, a forint/euró már 280 alatt, a heti kötvénykibocsátás is jól sikerült - ez nem olyan rossz eredmény az IMF-szakítás után. Tehát a piac bízik bennünk - ez a legfontosabb, nem az, hogy mit ír pár "billentyűzetkoptató".

Ez persze nem jelenti azt, hogy hosszútávon is meg vannak oldva a problémák (lásd @xboxer: idézet cikkrészletét), de rövidtávon mindenképpen rendben vagyunk.

Viktus 2010.08.06. 12:37:21

Az persze más kérdés , hogy az IMF is , ha komolyan segíteni akarna lehetne rugalmasabb bár az is igaz , hogy puszira nem adnak pénzt, és v.miféle garanciákra lenne szükség. A valódi államreformra meg simán kiröppenne egy ezer milliárdos tétel biztos.

Önmagában a közalkalmazotti szféra leépítése során a leépítéseket kezdetben finanszírozni kell lásd átképzések, végkielégítések.

A régi kórházak helyett a korszerű modern egészségügy megteremtése megint nem két forint.

A kisiskolák, ovik bezárása megint jó elképzelés csak nincsen meg a korszerű alternatíva lásd. komplex oktatási centrumok, a gyerekek szállítására alkalmas járműpark.

Tömegközlekedés átalakítására is kell tőke.

Így tovább hosszútávon mind megtérülne csak a probléma az fedezet nincs belevágni.

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2010.08.06. 12:37:51

A nyugati magyarellenes média-összeesküvés pillére, hogy a Magyarországról szóló cikkeket olyanok írják, akik Magyarországon vannak, vagy első kézből szerzik az információikat. Nyilván olyanoknak kéne írniuk, akik a Wikipediából tájékozódnak vagy csak úgy elképzelik, hogy milyen is lehet ez az ország.

Az is vicces, hogy egyrészt ujjongunk, amikor Orbán ráborítja a nyugati intézményekre az asztalt, másrészt fel vagyunk háborodva, hogy ezt zokon veszik.

És az is vicces, hogy az Orbánt támogató írások jellemzően balos/antiglobalista/IMF-ellenes közegben jelennek meg. Nem nekem kínos, hogy az Európai Néppárt tagját obskúrus balos krimiírók fényezik.

Ki jöhet még? Michael Moore? Hugo Chavez? Moamer Kadhafi? Ők se nagyon csipázzák az IMF-et.

Nem hőzöngeni kéne, meg ordítva KÖVETELNI A TISZTELETET. Ez a véleményük, biztos okuk van rá. És mit tett a kormány azért, hogy meggyőzze őket a saját igazáról?

stars7726 2010.08.06. 12:37:56

@stratez: az elvtársak alatt ugye itt a ma beiktatott köztársasági elnökre is gondoltál?és a többi hozzá hasonlóra,akik a kormány gerincét adják...

borboja 2010.08.06. 12:38:02

Tetszik, ahogy veri a nyálát a sok megmondóember, hogy kivágtuk a picsába az IMF-et, meg a többi nemzetpusztító ökröt. Naná, hogy vergődnek. Hát egy bank mi másból tudna létezni, ha nem abból, hogy pénzt helyez ki és kamatot szed utána. Mi meg azt mondtuk, hogy kössz, nem kell a pénzed. Ez a bank számára a létének a feleslegességével egyenlő. Na ezért ugatnak, és dícsérgetnek most agyba-főbe olyanokat, akiknek még lehet tolni a milliárdokat.

micu · http://www.ingyentv.hu 2010.08.06. 12:38:07

@MACISAJT: Minden szavaddal egyetértek. Csak azt nem értem, hogy mi az ördögöt értenek "Antalli örökségen" ? /Tudom,jót vagy semmit, de mégis./
Az elvtelen kollaborációt az MSZP-vel ? Még egy apróság. Ha hihetünk nem megerősített híreknek, az IMF minden hitelfelvétel kapcsán "jutalékot" ajánl a döntésre illetékes politikusoknak - és ez nyilván/?/ svájci vagy egyéb még távolabbi ország bankjában landol. Vajon a mi eladósodásunk kinek és mennyit
hozzott a magánkonyhájára ?

halihalo 2010.08.06. 12:38:13

@Squid: Nem tudom,neked mi számít "normális" forintszintnek, de a CHF a választásokkor 180-185 volt, most meg bőven 200 felett. Ez szerinted már normális??

Kalmár 2010.08.06. 12:38:16

@Viktus: A bankadó elleni vak tiltakozást hogyan illeszted bele az elképzelésedbe??
A legmagasabb profitot realizálják nálnk az EU-n belül mégse ők hozzanak áldozatot, hanem a lenyúzott bőrű eladósodott emberek.
Hogyan segíti a növekedést, ha a hiteleket még több hitellel fizetjük vissza?
Furcsa, hogy milyen érveket adsz az IMF szájába.
Én úgy hallottam, hogy a bankadó szúrta a szemüket. Vajon miért??

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2010.08.06. 12:40:18

@xboxer: gondolhatod, hogy engem sem töltött el éppen örömmel, amikor leírtam. Sajnos ez van, ezt látom, nap mint nap érzem a bőrömön, hogy milyen csodálatos ez a társadalom.

Amúgy szurkolok Orbánéknak, és persze, hogy nem kell nekünk a továbbiakban az IMF seggnyalóinak lennünk. A kérdés inkább az, hogy vajon sikerülhet-e valós, igazi gazdasági fellendülést generálni ebben az országban úgy, hogy természtesen a Fidesz is az egész gazdaságpolitikáját mi másra alapozná, mint első, második és harmadik körben is a haverok jóllakatására..

Publius Decius Mus 2010.08.06. 12:41:38

A fontosabb állomások amiért itt vagyunk:

1. A rendszerváltáskor Antall Józsi bedől Surányinak és biztosítja az IMF-et arról, hogy mindent kifizetünk amit előtte szovjet utasításra kölcsönből fölvettünk és aztán Líbia és más országok fegyverkezését fizettük belőle. (Nyoma nincs az összegek megjelenésének a 80-as évek magyar gazdaságában). A lengyelek szóltak, hogy nem fizetnek, pont.

2. Horn Gyuszi bedurvítja az állami vagyon kiajándékozását, német és francia cégek szerzik meg a csatorna, energia, média, gyorforgalmi és telekom hálózatunkat, innentől annyi pénzt csavarnak ki belőlünk amennyit akarnak, többé nincs beleszólás. Gyuszi és Lajos durván megszorít. Az eredmény a születésszámok összeomlása, 1 millió új munkanélküli szinte perceken belül. Ezt úgy oldják meg, hogy ráterhelik őket is a nyugdíj és a munkanélküli rendszerre. Kialakul az inaktívak tömege és a szétadóztatott munkából élőké.

4. Megyó beindítja soha nem látott költekezési programját, az SZJA mentes minimálbérrel újabb 1 millió embert kivesz az adózók köréből, a maradék szív mint még soha. Beindul az eladósodási henger.

5. Gyurcsány folytatja az eszement költekezést, neki már a gazdasági adatokat is hamisítania kell. Az egészben a legfurcsább, ogy míg általában egy ország ha nagy hiteleket vesz föl ideiglenesen megpörög a gazdasága, itt fordítva, még az életszínvonal is elkezd zuhanni.

6. A végső összeomlást Bajnaiék újabb hitelek felvételével kerülik el. Az IMF egy Dél-Afrikában élő indiai alkalmazottja talája ki a magyar költségvetést és hogy kitől vonunk el pénzt. A gazdaság a hosszú megszorítások utáni még eszementebb bekeményítéstől megroppan. Duplázódik a munkanélküliség addígi adata, pénz nélkül a rendszer olyan mint a tó víz nélkül, a halak csak vergődnek.

papamaci1 2010.08.06. 12:53:26

"a szerencsétlen , tudatosan évekig csapdába csalt devizahiteleseket is használhatják, túszként....."

EZ MI A F@SZ ?

Tán az IMF/EU /Világbank stb. gépfegyverrel kényszerítette az embereket hogy vitelt vegyenek fel, ráadásul devizában ?

Nem drágaságaim. Aki hülye, és aláír bármilyen papírt az előtt , hogy gondolkozna, az "így járt". Kötelezte valaki az embereket arra , hogy hitelt vegyenek fel ? NEM.

Akkor?

Az én lakásom sajnos csak kevésre van értékelve DE egy percig SE jutott eszembe jelzáloghitelt felvenni rá.... pedig nyolc éve egyedül nyomorgok, egy fizetésből. Se kocsi, se nyaralás, se kurvák.....DE nincs jelzálog a lakásomon !

Az hogy a magyrok 80%-a hülye bunkó, tudható volt, ha nézzük a történelmünket. Azt is tudjuk, kik okozták ezt az elmúlt 60 évben...

Viktus 2010.08.06. 12:53:31

@borboja:

Így is veszünk fel hitelt az állampapír kibocsátás is az ne áruld el senkinek. Egyenlőre még kedvezőek a gazdasági mutatók, mert nyugaton fellendülés van. Csak a bibi ott lesz, hogy az az egy millió termelő kezd megrokkani ... ha nem történik v.mi mindjárt ezek a mutatók kedvezőtlen fordulatot vehetnek, és hitel meg akkor is kell finanszírozni a túlköltekező államot.
Jövőre pedig csak az IMF hitelre kell betolni egy ezer milliárdos pakkot ... azt meg önmagában is megint hitelekből lehet finanszírozni, ha nem tudnak alkudozni a hitletörlesztésről.

@Kalmár:

Tovább kellett volna olvasni a bankadót emelték ki , mert így könnyebben ellehetett adni a népnek.

Egyébként olyan aranyos ez a robin hood álomvilág, hogy a bank az árbevétele után önként, és dalolva átadja hős robin viktornak a pénz.
A kegyetlen valóság az, hogy ezt nekem meg netán neked, ha dolgozol kell majd a bank felé megfizetni ... mert majd szépen emelgetnek ezt-azt. Én meg nyelhetem le ezt is , mert nem tudom kire tovább hárítani, ahogyan a 330-as gázolajat sem , és így tovább.

készcsók 2010.08.06. 12:53:39

@MickthePick: ugyan már, ne bohóckodj. A kormánypárt(ok, muhahaha) parlamenti 2/3-a bőven elegendő ahhoz, hogy BÁRMIT átverjenek az önkorm rendszeren, csak hát ugye, ha sok a fideszes polgármester, akkor soha de soha nem fogja egy fideszes kormány pl. összevonni az önkormányzatokat, potenciálisan több száz haver egzisztenciáját veszélybe sodorva. Vegyük észre, hogy a jelenlegi parlamenti mandátumarányok mellett ellenzéki pozícióból LEHETETLEN bármit is elszabotálni. Kivételesen ez a kormányoldal privilégiuma.

A többiekhez: nem volt türelmem minden hozzászólást végigolvasni, ezért csak azt szeretném kérni, hogy valaki egyszer magyarázza már el, miért utáljuk z IMF-et? Olyan kamatokkal adtak hitelt a _túlélésünkhöz_ amit a piacról soha az életben nem sikerült volna összeszedni, és hát, nagy hitelező lévén meg van az a privilégiumuk is (csak úgy, mint a magánszféra vállalatainak esetében), hogy feltételeket szabjon az ország "működésével" kapcsolatban. Persze nem kötelező mindezt elfogadni, csak akkor készüljünk fel, hogy lehet ennél még sokkal rosszabb is. Amit az előző hosszázólásomban hiányoltam, az pont az, hogy úgy tűnik, a Fidesz még mindig nem hajlandó előregondolkodni, és nem igazán készülnek egy "lehetséges legrosszabb" forgatókönyvre, ami baj. Nagy baj.

MickthePick 2010.08.06. 12:53:43

@Kettes: már vártuk a bérbloggereket :)

Balbágy 2010.08.06. 12:54:10

Egy dolog biztos: ha kölcsönkérek egy szekrény méretű bankártól és nem áll szándékomban az előre megbeszélt feltételek szerint törleszteni, akkor az nem a személyes szabadságharcom, hanem egyrészt szószegés, másrészt butaság, mert úgy állon vág, hogy pattanok, mint a nikkelbolha.

pakesz (törölt) 2010.08.06. 12:57:43

@Kalmár: "Olyan magas az autókat érintő járulék és adó szint, hogy mindenki külföldi rendszámmal jár. Nem ismerős? "

szerintem te annyira be vagy porogve hogy elhiszel mindent amit leirtal!!!
eppen hogy amiket en irtam azzal lehetne az adoszintet csokkenteni!!! raadasul a fentebb emlitett peldadra is pont a vizitdij + ingatlanado a jo megoldas
tudod, ha ervelsz probald meg legalabb egy hozzaszolason belul nem cafolni onmagadat

azzal a mesevel meg ne gyere, aminek a vege volt a 14. havi nyugdij volt, mert kiderult hogy az kacsa volt

Viktus 2010.08.06. 12:57:50

@papamaci1:

Hagyjuk már ezt a demagóg rizsát. A magyarok elhitték, hogy itten már kapitalizmus van az pedig arról szól, hogy van fogyasztás persze pénz az nincs hozzá ... a hitelezéssel önmagában semmi baj a gazdaság mozgatórugója. A forint hitellel meg ugyanígy szopóágon lennének a chf-es, vagy euro-s hitelesek sőt most újra már jól kezdett volna alakulni az árfolyam, ha nincsenek az elmés nyilatkozatok.

halihalo 2010.08.06. 12:58:56

@Droli: Ennek egészen biztosan nagyon örül az a pár 10.000 ember, aki a hosszú távot már nem éri meg. De mi van azokkal, akik hosszú távon is szeretnének élni, és nem vegetálni?? Mert sem a választások előtt, sem utána egyetlen értelmes szót nem mondott még a kormány a gazdaságpolitika irányáról. Az ugyanis nem gazdaságpolitikai irány,hogy akivel csak lehet, jól összeveszünk.

Cnere 2010.08.06. 13:38:52

Egyértelmű, hogy az EU-nak nem az idei évvel és jövő évvel van baja, hanem a 2004 óta tartó trükkök százaitól már jojózik a szeme és nem hisz el semmit a magyaroknak. Neki mindegy, hogyan hívják a kormányfőt, esetleg annyi könnyebség, hogy a Bajnait könnyebb kiejteniük, mint a Gyurcsányt, de nekik amúgy mindegy.

Rendet akarnak végre látni 6 év után. Az Orbán pechje, hogy ezt örökölte.

Egyébként az agyondícsért Bajnai sem tudta tartani a tavalyi hiánycélt, meg kellett emeltetnie, erről ennyit. Lássunk már tisztán.

Viktus 2010.08.06. 13:38:59

@halihalo:

Eddig az a szitu lesz v.mi Széchenyi terv megint aztán kiderül, hogy ez olyan lesz-é, mint anno, vagy ténylegesen a gazdaság felpörgetésére fog-e szolgálni nem csupán pénzosztogatás a hűbéreseknek.

Senkifia 2010.08.06. 13:39:08

@Publius Decius Mus: ott a pont. ha ez mind igaz,akkor qrvanagy gáz. Érdekes,ahogy a nagy elődök művét folyamatosan elfelejti a sok ballib fan, és 2hónap(!)után eredményeket kér orbántól. fene tudja, kicsit kamikaze akciónak tűnik ez az IMF hazaküldése. De valahol el kell kezdeni. Én drukkolok,hogy sikerüljön :)
És hogy államcsőd? lehet itt keménykedni,hogy nem adunk pénzt, és aztán jujuj lesz Magyarországnak. A baj az,hogy nagyon jól tudja az IMF is meg főleg az EU(mert az IMF érdeke az,hogy mindenkit minél jobban eladósítson, aztán mintegy világkormányként diktálja minden adósnak a bel-kül-és főleg pénzügypolitikáját),hogy ha pl hagyják a magyarokat bebukni, az szinte automatikusan megrogyassza az amúgy is roggyant középkelet európát, jópár eu tagországgal egyetmben. És utána már megy a lavina. Nem egy ország,csak egy bank(igaz,nagy bank, felér egy kisebb országgal) bebukása elindított egy világgazdasági válságot. Persze Lehmann bráderszéket nem kell félteni, ott röhögtek a markukba a "csőd" után, és ha valaki utánanézne, rájönne,hogy gazdagabban jöttek ki a "csőd"ből,mint ahogy belementek.
A lényeg,hogy ha egy EU tagot bebuktatnak, akkor nagy valószínűséggel szopás van az egész euban, majd az egész világon. Úgyhogy lehetőleg el kell kerülje az eu bármely tagországának a csődjét. Na majd meglátjuk. Előbb legyünk a táncba,azután rikoltunk.

halihalo 2010.08.06. 13:39:11

@készcsók: Kérdeztem már én is, hogy mi a baj egy készenléti hitellel, amit nem kell felhasználni, ha olyan nagyszerűen állnak a dolgok, mint a kormány mondja, a piacot mégis megakadályozza abban, hogy szinte bármilyen magas kamatot kérjen az ország finanszírozására. Sajnos nem érkezett még rá értékelhető válasz, csak a dicshimnuszok sora... Lehet azért, mert nincs is rá ésszerű válasz??

Senkifia 2010.08.06. 13:39:21

@Balbágy: szó nincs arról,hogy nem akarna törleszteni a magyar kormány. csak arról van szó,hogy több pénzt nem szeretne a szekrény méretű bankártól,mert így is elég nagy a szar.

halihalo 2010.08.06. 13:39:29

@papamaci1: Ugyan már! Az a 60 év azért kitolható sokkal messzebbre. Mert éppen azok elődei, akik most a "nagymagyarországot" sírják vissza voltak azok, akik elnyomták a nemzetiségeket, és okozták ezzel azt a határkiigazítást, ami miatt most sírnak.

belekotty 2010.08.06. 13:39:38

@Publius Decius Mus: Szép felsorolás. Csak azt a lépést kifelejtetted, amikor valaki nem emelte a gázárat és olyan lakástámogatás támogatási rendszert csinált 2001-ben, ami beindította ezt az iszonyatos építkezést. Ennek hatására meg mindenki rohant lakóparkba lakást venni, 20 év hitellel, ami mögött semmiféle biztonság nem állt. Az őrjöngő lakossági hitelfelvétel ott indult meg. Ennek többszörös káros hatása volt. Elvonta a termelő beruházásoktól a pénz, megszünt a belső megtakarítás. Ha az lenne, akkor a kölcsönök kamatai itthon maradnának, de mivel nincs így még a kamat is kifelé megy, mert kintről kell a pénz. Ez meg így a külföldi bankokat hozza előnybe.

gC 2010.08.06. 13:39:43

A bejegyzeshez annyi kommentart fuznek, hogy per pilannat a Görög 10 éves állampapír kockázati felára kb 7.5% a magyaré meg 3,1%. Ez kb azt jelenti hogy a Görögökről per pillanat kevesen hiszik el hogy mondjuk 5 év múlva is képeseg lesznek törlesztni a hitleket rólunk meg nagyjából még igen. A költségvetési mozgástérről meg annyit, hogy a régióban nálunk közel 80% az államadósság a gazdaság méretéhez képest az utánunk jövő Horvátországban és Lengyelorszában meg kb. 45%, Romániában meg csak 25%. Mindenestre kíváncsi leszek mi lesz itt ősszel, ha lesz eruópai bankválság második kör és 300 Ft-lesz az Euró, 250 a sváci frank, az állampapírpiac meg befagy egy hét alatt mint 2008-ban. Persze a felelős gazdasági vezetésünk nyilván számolt ezzel a forgatókönyvvel is aminek szerintem minimium 10% esélye van.

Kalmár 2010.08.06. 13:39:51

@pakesz: Az adó szintet azzal lehet csökkenteni, hogy bevezetjük az ingatlan adót??
Aha értem. Jobbulást.
Uccsó próbálkozás:
Tök mindegy, hogy hogyan nevezed vizit díjnak, vagy akárminek. Az általános elvonások szintje elképesztően magas. Csökkenteni kell. Ha jobbal adsz ballal elveszel akkor semmit sem tettél. Nem így kell megteremteni az adó csökkentés fedezetét. A mostani elképzelés szerint ha csökkentjük az adót, többen fizetnek így végső soron több lesz a bevétel.

Persze lehet, hogy tévedek.

"azzal a mesevel meg ne gyere, aminek a vege volt a 14. havi nyugdij volt, mert kiderult hogy az kacsa volt"

Ebből egy szót sem értek. Magyarul van?

belekotty 2010.08.06. 13:40:41

@Droli: "Az Economist szidja Orbánt, de a tőzsde pluszban, a forint/euró már 280 alatt, a heti kötvénykibocsátás is jól sikerült - ez nem olyan rossz eredmény az IMF-szakítás után. Tehát a piac bízik bennünk - ez a legfontosabb, nem az, hogy mit ír pár "billentyűzetkoptató"."
- de ezt ugye nem Orbáék érték el 2 hónap alatt?
Mégsem voltak csontvázak a szekrényben?

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2010.08.06. 13:41:21

@kicsijuti:
I. Az USA is ki van szolgáltatva emiatt. Hu Csin Tao tartja a markában Obama tökeit.
II. Magyarország nem akkora, mint az USA

"holott Matolcsyék a gazdaságba akkarnák nyomni a pénzt"
Hu Csin Tao köszönné szépen. Nyitott gazdaságban hatástalan a fiskális stimulus.
Eladósodott állam mellett meg egyenesen életveszélyes.

@Egi78:
A neoliberális gazdaságpolitika pont most van feltörekvőben. Azért, mert a kormányok kezdenek rájönni, hogy nem lehet úgy folytatni, ahogy eddig tették. (Neoliberális gazdaságpolitikát a 80-as évek óta nem látott senki)

@különvélemény:
"Ha egy átlagember hitelből szeretne hitelt törleszteni, azt komplett bolondnak néznék. Ha ugyanezt egy állam csinálja, akkor tapsolnak neki. Persze, mivel az állam jó adós, ha beledöglik a nép, akkor is visszafizeti."
Ha nem az IMF-től veszed fel, akkor a piactól teszed és drágábban (ez történt pl. a múlt héten).

@Viktus:
Nem mindegy, hogy kinek tartozol.
Ha az IMF-nek, az USA-nák, Náncsi néninek, akkor azzal lehet tárgyalni. Ha a piacnak, akkor ennyi. Nincs kivel.

@Publius Decius Mus:
A valóság ezzel szemben:
1. Nem szovjet utasításra és nem más országok felfegyverzésére költöttük, hanem arra, hogy elfedjük az iparunk működésképtelenségét.

2. A születésszám meredeken zuhant már a 80-as évektől. 97-re stabilizálódott.
Az 1 millió munkanélküli már az Antall-kormány alatt létrejött.

2,5. Orbán beindítja soha nem látott költekezési programját, a lakástámogatást nyújtanak mivel megnégyszerezik a lakásárakat, 500 milliárd autópályákra, 48 milliárd köztisztviselőknek és így tovább...
Az eladósodási henger nagy lendületet vesz (1968 óta robog az).

6. Sosem duplázódott meg a munkanélküliség.
Ezt leszámítva a maradék igaz.

@Kalmár:
Mert a kereskedelmi bankrendszer többszörözi fel a jegybanki pénzt. Ha kivonsz 200 milliárdot a bankszektorból, akkor n-szer 200 milliárdot vonsz ki a gazdaságból.

@Droli:
Ez nem nekünk szól. A piac most mindenkiben bízik. Optimista a hangulat.

Egi78 2010.08.06. 13:41:26

@Publius Decius Mus:
Nálad a pont! Kronológiai sorrendben szépen összeszedve.
A szoclibsi propaganda gépezetmeg csak összeomlik 1-2 éven belül. Hazugságokkal, elhalgatásokkal, elferdítésekkel nem lehet az idők végezetéig operálni.
Nem ide tartozik szervesen, de azért indirekte mégis:
az alsóörsi rendőr gyilkosság után az mszp felkéri a fideszt, hogy dolgozzanak ki egy olyan akciótervet ami visszaállítaná a rendőrség tekintélyét, és a közbiztonságot.
Amikor ezt meghallottam majd kiestem a fotelből, mi a f@szról hadobálnak??
Mit tettek szisztematikusan az elmúlt 8 évben, a sok liberális szarsággal minden fronton gyengítették közbiztonságot, miközben jogokat kiváltságokat adtak a bűnözői életformát választóknak.

kicsijuti 2010.08.06. 13:52:04

@papamaci1: de ha nem az ment volna hogy mi vagyunk a pannon puma, meg lendületben az ország, meg nem titkolják el a költségvetés adatait, jobban meggondolták volna az emberek hogy vegyenek-e karácsonyra lcd tv-t hitelből.

Kalmár 2010.08.06. 13:52:20

@Viktus:
Igazad lehet, ha van esély rá, hogy tovább hárítják akkor ne is adózzanak. Inkább még kevesebbet eszek. Jó terv, nem is értem, miért nem vágom fel az ereimet.
Ha ilyen könnyen lehetne tovább hárítani, akkor nem vergődnénke ennyire.

De hová tűnt Columbo felesége? 2010.08.06. 13:52:34

@Bukowszky: Végre valaki megfogalmazta a lényeget, a dolgokat működtető (?), a mélyben gyökeredző , de a felszínen pocsolyaként szétterülő nagy magyar valóság igazi arcát.

A válság nem gazdasági, hanem társadalmi, morális és lelki. Ezt kellene megoldani. A többi csak maszatolás.

Kalmár 2010.08.08. 10:22:52

@Lord_Valdez: "Ha kivonsz 200 milliárdot a bankszektorból, akkor n-szer 200 milliárdot vonsz ki a gazdaságból"

Naaa, ezt a kis butaságot meg ki mondta?
Ez a harmada kb az eddig is folyamatosan kivitt profitjuknak. Nem a kihelyezendő keretekből veszik el, mert az piacrész csökkentést jelentene. Azt kell elérni, hogy ne tudják áthárítani. Ez esélyes is, a fentebb leírtak miatt. Ezt a bankok is tudják, nem véletlenül sírnak.

nem nemsiker_s 2010.08.08. 10:23:01

@Balbágy:
"Egy dolog biztos: ha kölcsönkérek egy szekrény méretű bankártól és nem áll szándékomban az előre megbeszélt feltételek szerint törleszteni, akkor az nem a személyes szabadságharcom, hanem egyrészt szószegés, másrészt butaság, mert úgy állon vág, hogy pattanok, mint a nikkelbolha."

Egy normális ("szekrényméretű") bankárt csak az érdekli, hogy visszafizesék a pénzét. De ezek azt is meg akarják mondani, hogy miből, és hogy a gazdaság melyik szegmenséből vonjuk el, magyarul, kiket szivassunk.

Na ez az, amiből nem kérünk.

Rob67 2010.08.08. 10:23:25

@Szende Aurélia: Édes vagy hogy ennyire reméled hogy Orbánt elkezdték méltatni külföldön, csak a gaz balos sajtó nem adja hírét...
Nos én Angliából nézem a dolgot, de nem láttam még Orbánt méltatni.
Hol gondoltad?
Afrika? Kuba? Venezuela?

Karnamantra 2010.08.08. 10:23:34

@Valaki-aki: Tudtommal egy méretes közösségbe (sőt, kettőbe) is beléptünk az elmúlt években. Ha mást nem is, ezt tiszteletben kéne tartanunk. Nem pattoghatunk felzárkózóként, hitellel a nyakunkban, 300 mila lakossal szemben. Orbán meg egy... saját magamat moderálom.

Várúr 2010.08.08. 10:23:47

Sajtóhiénák, nagyarcú közgazdász megmondóemberek, kapzsi bankárok, innen exportált rágalmazó, sunyi elemzések, stb... Ócska régi trükkök. Ráadásul a nemzetközi sajtó is vegyes képet mutat. Van, aki "gazdasági szabadságharcról" ír, mások gyarmattartó stílusban fenyegetőznek. Hát igen... a világon nincs ország, ahol helyi lakájok némi baksisért ne szolgálnának mohó, pofátlan idegeneket. Korábbi haszonélvező, frusztrált gazemberek sivalkodását halljuk, gyöngülő hangerővel.

Publius Decius Mus 2010.08.08. 10:24:11

@belekotty: Van benne igazság, de az építőpar munkát adott az als rétegeknek, a hitelek pedig forintra voltak támogatva. Megyó aztán megtámogatta a devizahiteleket (ördög tudja miért), ezzel előre kirúgta az egyik mankót, utána már csak egy bármilyen válság kellett, hogy védtelenek legyünk.

Csirke72 2010.08.08. 10:24:24

NAgyon helyes, hogy a FIDESZ nem fogadja el semmilyen IMF és TSA-i hitelkonstrukcioját...

Végre van esély a lánctartozásból kiláballni és kapitalista despotákat ignorálni...

Most lehet, hogy átmenetileg a forint idöszakos betegeskedése miatt a lakosságnak szoritani kell az övön de ez mind elkerülhetö lett volna(legalább is nagyrészben), ha a lakosság és a vállakozók az elmúlt években és folyamatosan azon törnék a fejüket, hogy hogyan lehet az államot megkerülni és minél kevesebbet adózni.

Ez 20 év gyümölcse amit csak drasztikus módzsrekkel lehet elkezdeni helyreállítani.

Továbbá 1947-et kellene megismételni és a 100Mio Ft feletti vagyonokat államosítani. Az 1989 után kialakult csilliárdos vagyonok köztudottan az állami vagyon ellopásával keletkezhettek...a többi mind mese és hazudozás amihez a volt kormányok biztositották a törvényes "legális" hátteret...

Ennyi

sas70 2010.08.08. 10:24:32

Senki nem veszi tudomásul, hogy egy ország gazdasági állapota nem írható le, egy-két tényező bemutatásával. Önmagában az államháztartási hiány, a költségvetési hiány stb. csak üres számok. Persze ezeknek is lehet hirtelen hatása, egy bejelentés után ezt tapasztaltuk. A tényleges helyzetet viszont összefüggéseiben kellene vizsgálni. Ehelyett, mindenki éppen azt a számot húzza elő, ami az ő érvelését alátámasztja. Aztán mindenki megerősítve érzi magát, hogy most aztán jól megmondta, és neki volt igaza. Ettől persze sehova nem jutunk, csak az senkit nem érdekel.
Szerintem az őszig nem is lesz ebben változás, és magyar szokás szerint a választások utáni első évben semmi nem történik, amiből haszna is lehetne az országnak. Ez a szomorú és ebben vergődünk 20 éve!

Publius Decius Mus 2010.08.08. 10:24:36

@Lord_Valdez:
1. Nem nálunk jelent meg a pénz az átkosban felvett hitelekből, hanem eltűnt, nézz utána. Azt sem tudjuk mire adósodtunk el akkor. Annyit azért segítek, hogy azóta több helyen leírták azt az ordas hazugságot, hogy Moszkva tudta nélkül léptünk be az IMF-be 1981-ben. Szerinted lehet ez? Inkáb talán jött az utasítás, meg az is, hogy hova kell tovább utalni a pénzt.
2. Nézz utána.
2,5. Az építőipar hozta fel a GDP-t, autópályaépítési pazarlásról nem igazán Orbánék híresek.
6. Nézz utána mi a különbség a bejelentett, a statisztikai és a valódi munkanélkülisé között.

tbb 2010.08.08. 10:24:54

A tornádók elől bujkálni örökös bujkálást jelent. Célszerűbb helyette stabil erős építményeket emelni.

Cantona 007 2010.08.08. 10:25:05

Jó ideje figyelem az Indexet, így hát nem mondhatni,hogy kapkodva fogalmazom meg a mondanivalómat. Szinte minden napra jut egy olyan írás, vagy olyan blog, ami Magyarország gazdasági helyzetével foglalkozik.

1. Hol voltak ezek az írások az elmúlt nyolc évben? / vagy akkor minden rendben volt? /

2. A görögök után még pontosan 12 olyan állam van a Unión belül, amelyeknek a gazdasági állapota rosszabb mint a miénk.

3. Miért nem a Spanyolokkal foglalkozik mindenki, hiszen ott négy és félmillió munkanélküli mellett, hasonlóan "remek" szocialista kormány van, mint amilyen nálunk tevékenykedett. 800 ezer üres lakás tátong az ibériai félszigeten, amelyeket nem tudtak fizetni a tulajdonosai.

4. Vegyük már észre,hogy mire megy ki itt a játék. Gyengíteni az Orbán kormányt, minden oldalról.
Nem tudják a világ pénzemberei lenyelni a békát.
Megakadt a zsidók torkán a kis felcsúti jogászgyerek.
Tudom ajánlani,valamelyik világhírű Magyar ásványvizet,avval talán jobban csúszik.

solesz · www.index.hu 2010.08.08. 10:25:19

@Szende Aurélia: az, hogy orbánt több helyen méltatják, az nem hír. de az, hogy az általad vélt külföldi méltatások nem jelennek meg a mai fidesz által túlnyomórészt uralt médiában, ez már inkább érdekes.

pakesz (törölt) 2010.08.08. 10:25:31

@Kalmár: elnezest ezt rosszul fejtettem ki...
a munkat terhelo ado szintjet lehet az ingatlanadoval csokkenteni, meg azzal is hogy a vizitdijat nem adobol fedezem hanem kozvetlen befizetessel

neked viszont tenyleg problemaid vannak...
tehat ne legyen elvonas, azaz se plusz ado(==koltsegvetesi bevetelnoveles) se koltsegvetesi kiadacsokkentes(vizitdij, gazarkompenzacio megszuntetese)
csak tudod ez mit eredmenyez? meg nagyobb eladosodottsagot!!! amit nem iden kell kifizetni hanem majd valamikor...

BGy · http://babosi.blog.hu 2010.08.08. 10:25:46

@MACISAJT: teljesen egyetértek veled!

Egyébként meg ki hiszi el, hogy a New York Times ablakából nézve egy városnyi lakosságú ország sorsa bárkit is érdekel. Ki tájékoztatja őket a jelenlegi helyzetről? Igen, az megszokott ballib banda szürke eminenciásai. Valamilyen szinten ez is kimeríti a hazaárulás fogalmát.

Borenbukk 2010.08.08. 10:25:52

Aki eleg idiota hozza, hogy azt gondolja, az IMF rajtunk akar nyereszkedni, az elmagyarazhatna nekem, hogy akkor miert ad olcsobban hitelt, mint a piac?

Az IMF a tagorszagok onsegelyezo kore, ami azert jott letre, hogy megmentse a bajba kerult orszagokat(egy allamcsod jol lathatoan jobban fajna mindenkinek, mint az ilyen mentes kotlsege), es a megmentesert cserebe elvarja, hogy legyen terve az illeto orszagnak, ami hosszutavon szuksegtelenne teszi a mentest. Ezert morgott a bankadora is, mert az csak annyit er, mintha az OTP-hez azzal mennek lakashitelert, hogy egyelore nincs ugyan penzem fizetni a torlesztest, de az elso felevert majd eladom a vesemet.

kicsijuti 2010.08.08. 10:26:04

@Lord_Valdez: mondtam azt is hogy nem kell messze menni; a cseh, lengyel és szlovák hiány is magasabb lesz az idén a magyarnál. És a gazdaságba ölni a pénzt nem életveszélyes, kockázatos ugyan de szinte biztos lesz haszna (igaz hogy a mértéke nem biztos hogy akkora mint azt matolcsy gondolná). Míg a 13 havi nyugdíj, autópálya.... többi mszp őrültség na az volt életveszélyes.

Hu Csin Taonak meg nem sok köze van a gazdáságunkhoz, ha amerikára azt hoztad fel ellenérvnek hogy nagy akkor, hogy mered Mo-t Kínához hasonlítani?

Itt most olyan dolgokról van szó mint pl az Ikarus, kapjon állami támogatást vagy sem?
Ha magyar buszgyártást támogatjuk csökken a munkanélküliség, ide adóznak a dolgozók után, az ikarus ide fizeti be a cégadót.... De ehez az is kell támogatást kapjon az államtól a cég és akkor nő a hiány. Vagy ne kapjon támogatást de akkor külföldi buszokat kell venni és annak nincsenek meg a felsorolt pozitívumai.

Kristl 2010.08.08. 10:26:37

@pakesz:

Au.
"amugy emlekezzunk:
- cucialis nepszavazas miatt evente 50-100 Mrd minusz
- ingatlanado evente 50-100 Mrd minusz
- gazartamogatas evente 30-80 Mrd minusz(jol mondom?)
- vasutvonalak megnyitasa most meg kisiskolak megnyitasa evente ??? Mrd minusz"

Akkor emlékezzünk.
-Ingatlanadó max 15Mrd. Ennyit kalkuláltak akik szerint nagy ötlet. A maximális összege 1/6a a víziódnak.
-A vasútvonalak bezárása/újranyitása. Volt pár cikk a témáról mely szerint a vasút fenntartási költségét (attól távoli karbantartóüzem, pályaudvar, bérek hitelek) összegét km-re leosztva a teljes szakaszra szétszórták. Ergo nem valós költségszámítás alapján az adott szakasz fenntartási/bevételi költsége alapján adtak meg bezárásra ítélt szakaszokat. Amikor erre külön rákérdeztek, hogy akkor legyen nyilvános és átlátható a vasúti tervük, ettől elzárkóztak. Sőt, az adott régiók közlekedésére se volt semmilyen kiváltó vagy felmérő munkájuk.
Ennyit az újranyitásról és annak költségéről.

-A cociális népszavazásról. Az eü, mikor privatizálni akarták (2007 környékén) már igencsak egyensúly közelében járt. -> eladni veszteségest nehéz elvén.
Erre jött volna rá a cociális dolog 2 lépcsője. Ami a vizitdíj6kórházi napidíjjal együtt is kb 10Mrd forintos bevételt jelentett volna. A vizitdíjas rendszer kiépítésének költségét pedig még nem vontuk be a rendszerbe. Annak elavult technológiájának alkalmazását sem, mint megkérdőjelezhető fejlesztés... :]
A tandíj bevezetése pedig nem számolt az egyetemi jelentkezők anyagi előválogatásával és a lecsökkenő hallgatói létszámmal. "fércmunka" ha úgy tetszik.

Ezekkel illik tisztában lenni.

SiKom 2010.08.08. 10:26:43

@pakesz:
"raadasul a fentebb emlitett peldadra is pont a vizitdij + ingatlanado a jo megoldas"

Látom te még sose vettél lakást.
Ha vettél volna, tudnád, hogy illeték címén legombolnak 4-6%-ot (talán most már kevesebbet).

Tehát ha 10 millióért veszel lakást, akkor az állam legombol kb. 500 ezer Forintot rólad.

Ez szerinted nem "adó"? Akkor mi?

is 2010.08.08. 10:26:48

@Kalmár: ajaj, kell egy kis kozgaz felzarkoztatast tartani.

a hianynak van egy osszege, meg egy aranya a GDP-hez. ha a GDP no, de a hiany osszege allando, akkor az arany nyilvan csokken. 1998-2002 kozott nott a GDP, de ezt bizony nehez massal magyarazni, mint a Bokros csomaggal, es 2000-ig annak nem piszkalasaval (makorkozgazdasagtan: barmely beavatkozas 2 ev kesessel jon ki a gazdasagon makro meretben). 2001-bebn jott a keteves koltsegvetes, melynek elsodleges egyenlege negativ volt, tehat Orban elkezdte szorni a penzt. a hianylefutas nem egyenletes volt 1998-2002 kozott, hanem 2002-ben mar boven novekedett (es nem csak Medgyessytol).

osszegeben pedig nott, mert valtozatlan osszeg es a GDP novekedwes mellett az aranynak 52%alatt kellett volna lennie, ehelyett lett 54%. megismetlem: a hiany osszege 1998-2002 kozott nott, 2001-tol Medgyessy es Gyurcsany 1. tempojaban (evi 2% GDP aranyos hianynovekedes).

tehat 1998-2002 kozott amig a bokrosi beallitas ment, addig volt csokkenes, amikor megjelent Matolcsy, meg a keteves koltsegvetes, onnantol bukoba kerultunk.

mondok egy masikat: 1994-ben a hiany a GDP 84%-a volt (magasabb, mint most? nem mondod! nem tudtam!), es 1998-ra, erdemi GDP novekedes nelkul lement 61%-ra. na az hianycsokkentes volt, osszegeben is.

ez a kozgazdasagtan, a szamokra alapozva, amit termeszetesen nyugodtan fordithatsz utalatra, mert a tenyeket abszolut nem erdekli, hogy te mit gondolsz roluk. csak te csinalsz rossz dolgokat a tudatlansag miatt, es majd neked kell ezekkel elszamolnod egykor a lelkiismereteddel.

ki kicsoda 2010.08.08. 10:26:58

@Szende Aurélia:

... ha egy ilyen széleslátókörű tapasztalt közgazdász, mint Szende Aurélia akar megnyugtatni, bocsásson meg nekem, ha én inkább néhány, hozzá képest nem olyan jelentős szakembert, Oszkó Pétert, Békesi Lászlót, ...és hasonló kvalitásúakt tekintek támpontnak.

... és mert Orbán sokkal konokabb, mintsem a piac jelenleg gondolja - lsd forint jelenleg gazdasági alapjainak megfelelő teljesítményét - meg fogja lépni igéreteit, s nem csak a soros úniós elnökséget, de a támogatásokat is bukni fogjuk, mert sem Merkel, sem Sárközy, sem Barroso nem fog térdre rogyni Orbán előtt. Ott még azért nem tartunk.

2010.10.23.

Fittipaldi 2010.08.08. 10:27:13

Meglepően sokat foglalkoznak velünk az utóbbi hetekben a nyugati sajtóban ahhoz képest, hogy csak 1 fontos esemény történt: nem lett megegyezés az IMF-fel. Nem hiszek összeesüvéselméletekben, de ez nem tűnik véletlennek.
Gondolom az IMF vezetője néha együtt szokott vacsorázni a Moodys vagy az S&P vezetőjével, néha a WSJ főszerkesztőjével, meg egyéb, a pénzügyi közvéleményt befolyásoló személyekkel és jól megbeszélik mit tudnának tenni egymásért. Kis amerikai uram-bátyám. Nem véletlenül lengette be fenyegetésként a moodys a leminősítést már pár nappal az esemény után, holott a gazdasági környezet semmit sem változott.

bobbyWatson 2010.08.08. 10:27:35

Nem akarom bemondani a tutit, csupán színesíteni szeretném a kissé egyoldalúra sikeredett VV bejegyzést:

Tegnapi vezércikk a legolvasottabb román hírportálon:

www.realitatea.net/ft-romania-a-intrat-in-categoria-tarilor-cu-probleme-pentru-ca-a-acceptat-banii-de-la-fmi_726726.html

Cím: "Jobb IMF nélkül mint IMF-el? Mért sikeresebb Magyarország Romániánál"

"Az IMF dícséretei és a kölcsön jóváhagyása a várakozásokkal ellentétes hatást váltottak ki Romániában. A csütörtöki kötvényaukción Romániának semmit nem sikerült eladnia, a lej nem erősödött, a tőzsde tovább gyengül"

"Az IMF pénzek elfogadása - miközben Magyarország elutasítja az IMF segítségét - úgy tűnik problémás országként tünteti fel Romániát - írja a Financial Times"

Valaki-aki 2010.08.08. 10:27:46

@kovacsguszti68: Az országnak az elmúlt 8 év került kurvanagyonsokba, majd akkor óbégassunk ha a jelenlegi csapat 8 év után is ott tart ahol az előző csürhe.

Valaki-aki 2010.08.08. 10:27:55

@kovacsguszti68: Valami hibádzik, az IMF nem a sarokszámokkal volt elfoglalva hanem a bankadóval, a kormány meg megmondta hogy ők bizony nem rajtad hanem a bankokon hajtja be azt a pár száz milliárdot. Ez persze nem tetszett nekik mert hozzászoktak hogy ők mindent megmondanak, a másik fél meg alázatosan teljesíti. Egyszerűen az a problémájuk hogy jelenleg irányíthatatlanok vagyunk az ő szemükben legalábbis nem úgy ugrálunk ahogy ők fütyülnek. A sarokszámokkal és a költségvetés helyzetével meg teljesen tisztában vannak nem véletlen járnak ide negyedévente.

ftk 2010.08.08. 10:28:01

Azon azért gondolkozom, hogy hol jelenne meg a sok-sok leépített közszolga és közalkalmazott... igen, pont ott, ahol GYES és GYED nélkül a kisgyerekes anyák zöme, vagyis a munkanélküli, illetve inaktív rátában. Az lenne csak a jó világ.
Azaz a közszféra leépítése nemcsak az elején kerül pénzbe, hanem folyamatosan nagyon kevés bevétellel járna, ha egyáltalán. Merthogy ugye a profitszférában sem várnak mostanában tárt karokkal mindenkit, aki az utcáról beesik, a közszféra munkatapasztalatának egy tekintélyes része pedig ott nem hasznosítható. És ettől Leépített Mari néni nem ingyenélő, tolvaj naplopó, mert nem ő az oka a rendszer tehetetlenségének. Viszont rajta fog csattanni. Cserébe meg az országnak se lesz jobb.

pakesz (törölt) 2010.08.09. 09:42:23

@Kristl: ja igen, ezek az osszegek attol fugg mit nezunk...
ingatlanado: adofajtat 150 Mrd HUF -ra szoktak bevezetni, az mar mas kerdes hogy a magadfajta azt hitte hogy olyan lesz mint amivel elkezdik :))))
ez a szociknak egy nagy hibajuk volt hogy nem mindenkire terjesztettek ki, habar az elso menetben ugy lett volna...
ja hogy kozben volt egy "konstruktiv" ellenzek?
aki az ingatalanadot nepnyuzokent illette?

ugyanez volt pepitaban a vizitdij es korhazi napidijnal is!!!

tehat meg egyszer, meglenne az a penz ha strukturalisan odaallt volna anno a Fidesz, hogy hat a munkat terhelo ado az tul nagy ellene kellene valamit tenni, e helyett a 14. havi nyugdijjal kapcsolatos okfejteset nyomtak

ez a fajta erveles szep egy MIEP-nak vagy MSZMP-nek, csak a Fidesz tudhatta volna, hogy ok hatalomra kerulek, tessek itt van meg lehet enni amit foztek

pakesz (törölt) 2010.08.09. 09:42:27

@Valaki-aki: az IMF az egy tervezetet vart meg az onkormanyzati valasztasok elott, hogy rakjak le az asztalra, targyalni lehetett volna vele, akivel targyalni nem lehet az az EU, emlekezzunk Gyurcsanyek eljatszottak mar a manoverezo savot, most kemeny fenyites jon, az a hires 7000 Mrd / 7 ev, az azert nagyon hianyozna

@kriszi: ezt most el is hiszed? akkor vezessuk mar vissza a telefonos kisasszonyokat is, sot nehany Audis mernokot kenyszeritsunk ra hogy dugdossa a telefonokat, illetve allamilag tamogassuk a textilipart, vagy a gumipitypangultetvenyt





Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
  • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
  • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
  • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
  • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
  • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
  • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
  • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása