Véleményvezér

vv

Rossz hitelek: mi fogunk fizetni

2010.09.14. I 352 komment I Címkék: hitel gyurcsany devizahitel gazdasagi valsag


Szívjanak a hitelesek, mert megérdemlik? A bankok és az állam is felelős. De ami a bankoknak fáj, mindenkinek fájni fog: ha nincs hitel, nincs beruházás és új munkahely sem. Ezért az államnak, vagyis nekünk kell majd ezt megfizetni.

Egyre több szempár szegeződik a forint és a svájci frank árfolyamára: a hitelfelvevők és a hitelezők után most már a Nemzeti Bank és a kormány is heti szinten kell, hogy foglalkozzon a kérdéssel. Annyi bizonyos, hogy a bajba jutott devizahitelesek megsegítése, illetve a svájci frank erősödéséből fakadó következményeknek a kezelése a magyar gazdaságpolitika egyik legnagyobb problémájává nőtte ki magát.

Jó megoldás nincs, és így vagy úgy, de a végén megint az adófizetők fognak fizetni.

Mi is a baj?

A problémát az okozza, hogy a svájci frankban eladósodottak egy jelentős része nem tudja, vagy nem fogja tudni törleszteni a felvett hitelt, amennyiben a svájci frank a jelenlegi szinten marad, neadjisten még tovább erősödik a forinthoz képest.


 

Ez pedig azt jelenti, hogy a bankok rosszhitel-állománya tovább fog növekedni, tehát amúgy is rendkívül alacsony hitelezési tevékenységük még tovább apadhat. Aki erre csak a vállát rándítja, annak figyelmébe ajánljuk, hogy a magyar gazdasági növekedés jelentős részben éppen azért olyan alacsony, mert a bankok drámaian csökkentették hitelezési tevékenységüket, s ennek köszönhetően még az a vállalat sem tud növekedni, amelyiknek egyébként lennének új megrendelései.

A Véleményvezér kommentelői közt is megjelenő, borzasztóan egyszerűnek tűnő megközelítés szerint: „Szívjon az, aki olyan hülye volt, hogy felvette a devizahitelt!”. Csakhogy, mint láttuk, ha a hitelt nem fizetik vissza, új hitelek is egyre kevésbé lesznek. Ez pedig az egész országnak fáj, az egész ország „megszívja”: ha nincs hitel, nincs beruházás, és nincs új munkahely sem. (A kapitalizmusnak erről az összefüggéséről egyébként egy Széchenyi István nevű szerző írt hosszabb munkát, ajánljuk fent említett kommentelőink figyelmébe is.)

Kapcsolódó írásunk: Bankadó, a demokrácia ára


Ki a felelős?

A devizahitelek költségét három szereplővel lehet kifizettetni, akiknek mind megvan a maguk felelőssége: a hitelfelvevőkkel, a hitelező bankokkal, illetve a hitelfelvételt szabályozóként befolyásoló magyar állammal.

Amint láttuk, ha a fizetni nem tudó hitelezőkre hárítjuk a problémát, mindenki rosszul jár. De nemcsak erről van szó. Hanem arról is, hogy a devizaalapú hitelek olyan komplex termékek, melyek esetében nem várható el, hogy az átlagos pénzügyi műveltséggel rendelkező állampolgár reálisan felmérje a kapcsolódó kockázatokat. Különösen akkor nem, ha a bankok felügyeletével megbízott szerv, a PSZÁF is „elfelejtett” a veszélyekre figyelmeztetni, és zöld utat adott a devizahiteleknek. A „Szívjanak a hitelesek, megérdemlik!”-hozzáállás már csak azért sem helyes, mert a megfelelő tájékoztatás és figyelmeztetés hiányában nagyon sokan egyszerűen nem tudták, hogy mekkora kockázatot is vállalnak. Ha tudják, sokan egészen biztosan nem vállalták volna.


 

A második lehetőség, hogy fizessenek a bankok. Nekik is megvan a maguk felelőssége a kialakult helyzetben, hisz a saját szakmájukat maximálisan lejáratva, szinte már bűnösen felelőtlenül jártak el a devizaalapú hitelek kiadásakor. Ők persze nem csak azzal védekezhetnek, hogy a hitelező választotta ezt a konstrukciót, hanem, hogy mindezt a bankfelügyelet megengedte, ők tehát a szabályok szerint jártak el. Morálisan természetesen egyik érv sem menti fel őket. A gond megint csak az, hogy ha a bankoknak fáj, akkor mindenkinek fájni fog.

Marad tehát a harmadik opció: a magyar állam, melynek szintén tagadhatatlan a felelőssége, hiszen az állami bankfelügyelet semmi kivetnivalót nem talált a lakossági devizahitelezési gyakorlatban. Ma már teljesen világos, hogy a felügyelet egykori vezetése elképesztőnek tűnő inkompetenciáról tett tanúbizonyságot. De az akkori kormány is csak bátorította a lakossági devizahitelezést, hiszen anélkül élvezhette annak előnyeit, hogy szembesülnie kellett volna a hátrányokkal. Sajnos ezt is Gyurcsánynak és az ő "szakembereinek" köszönhetjük, és ezért bizony a végén úgyis nekünk kell majd fizetni.

survey software


Miért nekünk kell fizetni?

A bajba jutott hitelfelvevők nyilván nem tudnak fizetni, hisz éppen ezért jutottak bajba. A bankokat nem nagyon sajnálná senki, de a gazdaságpolitika nagy öngólt lőne, ha csak velük fizettetné meg mindezt. Ezért a gyakorlatban a terhek egy nagyon jelentős részét a magyar államnak kellene viselnie, tehát egészen pontosan: a magyar adófizetőnek.

Rettentően bosszantó, de ettől még így van.

Ha tetszett az írás, csatlakozz a Véleményvezér Facebook-csoportjához!

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

smokedoc 2010.09.14. 15:01:00

ötlet:
Ha a hiteltartozásból magánszemélyként adótartozást csináltok, akkor arra lehet méltányosságon részletfizetést kérni kamatmentesen, r-go átkonvertáltad a banki lopást állami lopássá, viszont az állam nem veszi olyan könnyen el a lakásod, mint egy pénzéhes sóher tolvaj proffitorientált izraelita vállalkozás (bank)

Ipari-antidepresszió 2010.09.14. 15:02:29

@Hátezmármi: Ha tényleg tisztában vagy vele, akkor meg szándékos parasztvakítás amit csinálsz. Csak az első éven annyi a kamat, utána gyorsuló mértékben csökken. Futamidő nélkül meg nem is lehet kamattartalmat számolni egy hitelnél.

Fortresse 2010.09.14. 15:02:34

@inebhedj:
1. Marhaság. Mint jeleztem, eddig sem élősködtem senki nyakán. És én is fizetek adót!! A Bank meg milliárdos profitot ér el!!
2. Amíg ekkora a szakadék az emberek anyagi helyzete között, addig ez is marhaság. Gipsz Jankó gyereke zsebből kifizeti a tandíjat, a gyerek végigbulizza az 5 (6,7) évet, aztán diplomával a kezében éli arany életét. A tehetséges szegényebb gyermek pedig tovább nyomorog.
3. Marhaság. Központi elosztás van, nem tudod nevesíteni a forintokat, hogy ki miből mennyit rak hozzá. És van, aki nem ott lakik, de ott dolgozik...stb.
4. Ez is marhaság. Nem lehet sarkosítani a kérdést ennyire. Ezek szerint a gyermektelenségi adót is jó ötletnek tartod? Akkor fizess azért, mert van áram a lakásodban (áramütés esetére), van gáz a lakásodban (szénmonoxid-mérgezés esetére), éles kés van a lakásodban (csuklófelvágás esetére)...
És az balesetben ártatlanul megsérült autós ellátása NEM LUXUS!

tjunior 2010.09.14. 15:03:25

@inebhedj:
aki CHF kölcsönt vett fel az nem adófizető? csak kérdem
Ezt a helyzetet nem élvezem és ingyenélő léhűtőnek sem érzem magam.

tjunior 2010.09.14. 15:04:58

@kopp: ebben a hozzászólásban egy értékelhető momentum van, az hogy balfasz vagy

Hátezmármi (törölt) 2010.09.14. 15:05:09

@tjunior: Azt, hogy mi lesz, azt senki nem látta.
Nagyon sokan kerültek nehéz helyzetbe olyanok, akik ésszel vettek fel hitelt, nem azért, mert most adnak.

Viszont a hitelfelvevők szerintem harmada már akkor sem volt hitelképes, amikor felvette a hitelét.

Most pedig menthetjük meg őket már megint az adófizetők pénzéből.

A kérdés az, ki hibázott. A válasz: mindenki. Az állam is, a bank is, az ügyfél is.

Senkifia 2010.09.14. 15:05:25

Sok igazság is van ebben a posztba. valóban az egész ország áttételesen sz.pni fog,ha a párszázezer bebukásra álló hitel valóban bebukik. De,kérdem én, hol volt a véleményvezér,és mindenki más, aki most siránkozik a devizahitelek miatti helyzeten,akkor,amikor gyurcsányékra szavazott a jónép 47 százaléka, és még 5-6 a szadeszre? hogy miért kérdem? mindjárt elmondom .Előbb még egy kérdés: 2006ban, az őszödi beszéd és könyörgés után hol voltak ugyanezek az emberek? amikor kiderült,hogy "trükkök százait" vetették be a fent említett emberkék, többek között azért,hogy 230 legyen az euró, a normális 260(ezen az árfolyamon gondolkodnak még most is átváltani az euró bevezetésekor a forintot EKBnál is)helyett,illetve 140 volt a svájci frank egy normálisnak mondható 160-165 helyett?mert ugye ha 160nál veszem fel a hitelt, és nem 140 nél, és onnan rohad le 200ra, az azért lényeges sokezer forintos különbség.Miközben persze nem tagadom, volt csomó fékezett habzású , alulinformált, vagy csak peches (illetve is) ember, aki pl a 3ik hitele után,amik kezdtek szarul menni, mert pl elment az állás,felvett egy negyedik hitelt, az első három törlesztésére.
De itt vagyok pl én, a lakáshitelemmel. Svájci frank,természetesen,mert még most is vannak olyan hangok,hogy a forint hitelesek se állnak sokkal jobban. Csak nekem volt két tök jó évem a válság előtt. Na de komolyra fordítva a szót:a ház több mint fele önrész volt, a kisebbik fele a hitel. Két,egészen jó, fizetés. Ez persze nem jelent semmit, 20 év hosszú idő(bár valószínűleg sokkal előbb örökölünk két lakást...sajnos...de ez van.Viszont előtörlesztünk majd.)Szóval 20 év alatt bármi lehet. tehát kötöttünk egy nem olcsó hitelfedezeti biztosítást, de 60 nap munkanélküliség után is fizetni kezdi a részleteket a biztosító. Halálesetre kifizeti a fennmaradt tartozást, rokkantság(munkaképtelenség) esetén szintén kifizeti. Szóval így is lehet,csak többe kerül. Viszont nekem ne mondja senki véleményvezér,hogy helyettem kellene fizessen az állam :) És nem is arról szól a fáma, hogy fizetne az állam. Hanem hogy a hiteleseknek segítene fizetni,illetve végső esetben megvásárolja a lkást,és bérbeadja. Ami valószínűleg rövid távon pénzkidobásnak tűnik, de lehet,hogy csak befektetés. Viszont hosszú távon...ha utánaszáol kedves véleményvezér, meg bárki más... 700ezer lakáshitel,több mint 1 millió felnőttet jelent.Akik kikerülnek az utcára. Ezeknek a gyerekei t majd az állam neveli,soksok pénzért,a szülőket meg segélkyezi. Az se lenne olcsó mulatság. És a magyar társadalom,tetszik,nem tetszik, eléggé belerokkanna egy ekkora teherbe, amit mép plusz 1milla hajléktalan, munkanélküli,stb jelentene. És sajnos a jogfolytonosság kötelez. És a mindenkori magyar államnak tennie kell az állampolgáraiért. Ja hogy az előzőék mást mondtak? hogy az államnak nincs felelőssége? aha. Ez vezetett ide. Se szabály, se törvény nem korlátozta a bankok profitéhségét, illetve nem védte az alkotmányos jogaival élő hülyét,akinek nem kötelessége érteni a pénzügyekhez,viszont azt hiszi, védi őt a rend, a törvény és az állam a lakásmaffiától, a surmó , uzsorás pénzintézettől, és a profitéhes banktól, akit "ápápápá... nem kell jövedelemigazolás...vegyél fel hitelt" csak ennyi érdekel. Az,hogy az adós miből fizet,már nem érdekli.
Mikor a "pápápápá" ment, akkor a véleményvezér meg mindenki,aki most szidja a devizahiteleseket,mint a bokrot,azok hol voltak? miért nem komentáltak akkor,hogy ez így nem jó? a románoknál miért nem tudott a bank 15millát adni, önrész nélkül, egy 450ezer ftos havi családi bevételre? mert nem adott. Max 4 milliót(haver konkrét esete). És érdekes módon állami szabályozás volt erre,nem az embereket akarták megóvni maguktól. Most meg, amikor végre szabályozna az állam, jön a sok vadliberális hülye,hogy az államnak nincs felelőssége, és minek akar beleavatkozni? ki kell ábrándítsak mindenkit: az államnak igenis van felelőssége, nem is kevés. És elvileg mindig az adófizető állampolgárok érdekeit kell(-ene,-ett volna) szem előtt tartsa. Az,hogy nem így tette,és 8 évig volt a liberális igazság,hogy "az államnak nincs felelőssége",meg hogy majd a piac mindent elrendez, na az vezetett oda,ahol vagyunk. És aki ezt nem látja, az nézze meg még egyszer.
Ilyen egyszerű ez.

2010.09.14. 15:06:01

@dzsaszper:
Ámen...csak az a baj, hogy le van írva minden a szerződésben, és ügyfél aláírta, szóval nem tudom
@inebhedj: ezeket a nép lenépszavazta :):), visszamenőleg meg bármit behajtani :)

Balance Of Power 2010.09.14. 15:07:15

@Belpo: Pont ezert talaltak ki a 16%-os kulcsot, amit nagyon udvozlok, viszont ketsegeim vannak afelol hogy tenyleg megcsinaljak. Pedig sokat segitene a kozepretegen (nevezzuk oket "gazdagoknak", muhahah) es ugye koztuk van a legtobb hiteles.

@Juci Óbudáról: Egyszer egy muszaki boltban en is felhuztam a szemoldokom amikor a fiatal csavo a szazezres mobilt nezegette es a hitellehetosegrol kerdezett. Az elado elkezdte sorolni, hogy kell munkaltatoi stb., mondta hogy az neki nincs, mert "nyugdijas" - mondanom sem kell, kicsattant az egeszsegtol, de legyunk joindulatuak: azert volt rokkantnyugdijas, mert vmi nem latszo betegsege volt. Szoval ekkor szembesultem a plazmas mentalitassal kicsiben - minek hitelre venni egy mobilt?? Ugyanakkor hanyagolni kellene mar ezt a plazma, okostelefon stb. temat, mert ezek altalaban tenylegesen 0% thm-re kaphatok es 1-2 ev alatt a legcsorobb is visszafizeti.

tjunior 2010.09.14. 15:11:13

@Hátezmármi:
persze hogy hibáztam én is, ez nem vitás, a kérdés már csak az hogy akkorát hibáztam, hogy emiatt azt érdemlem hogy elvegyék a fejem fölül a házat.
Nem is magam miatt, mert én még összehúzom a nadrágszíjat mert nem mentem el a hitelfelvételkor a fájdalomküszöbig.
Ha jövőbe láttam volna, akkor a saját tőkét amit betoltam a kéróba beteszem CHFbe és most majdnem megvenném belőle a lakást, de sajna ilyen képességem nincs

Lord_M_ 2010.09.14. 15:13:24

Amúgy van egy ötlet amit talán bevehetne a kormány 9. pontnak
és ezzel akár a devizahitelezés is maradhatna a porondon

A deviza hitelek kamataival kellene valamit kezdeni. Az ugyanis tény, hogy a mostani kamatok irreálisan magasak rajta. A chf alapkamata 0.25%, a forrásszerzés összes költsége 1 esetleg másfél százalékkal dobják meg a bankok költségeit, tehát a kettő eredője most bizonyosan a válság előtti szinthez hasonlatos költséget jelent a bankoknak.

Csakhogy a hitelek kamatai nem ereszkedtek vissza a megelőző szintekre.

be kellene vezetni egy referencia kamatlábat és szerződésben kikötni a bank hasznát jelentő kamatot:

magyarázom:

Az MNB tisztában van azzal, hogy az ország bankjai milyen felárral jutnak forráshoz. Ezt az egyszerűen összeadni a devizanem alapkamatával, és ezt 3 havi átlagolni.

A bank ehhez adja hozzá a saját hasznát mondjuk 3%-ot (csak példa).

És egy évre ezt fixálni.

A kamatfordulókor az előző éves referencia kamatát átlagolni és hozzádobni a szerződésben rögzített 3%-ot.

Ekkor 5+2 dolog történik
1) az árfolyam kockázat megmarad, és azt az ügyfél viseli, tehát a banknak nem okoz veszteséget
2) a bank saját pénzügyi trükkjei (rövidtávú hitelek finanszíroznak hosszútávú termékeket) viszont a bank torkán akad, hiszen nem érvényesítheti közvetlenül az ügyfeleken
3) az ügyfél szempontjából kiiktatjuk a forrásszerzés körüli hektikus ugrálgatást (kockázati felár ide - oda rángatását)
4) kiszámítható költséget jelent az ügyfélnek
5) kiszámítható bevételt a banknak

+1) a bankoknak még egyszer utoljára meg kell engedni (és kötelezővé tenni) a szerződésmódosítást, és minden meglévő szerződést ilyen alakúra hozni. Onnantól pedig tilos a szerződésmódosítással játszani. A kamatmeghatározásban tehát az MNB és a bankok közös munkája jelenne meg,
+2) TÉNYLEG lehetne tudni hogy melyik banknál mennyibe is kerül egy adott termék

ezzel minden ügyfél jól járna, a hitelek törlesztői normalizálódnának, és kifognánk a bankok vitorlájából azt a szelet ami miatt szabadon változtathatják a kamatokat...

a múltbeli szerződésekre is lehet ezt alkalmazni, meg kell nézni hogy mennyi volt a számított referencia kamatláb a szerződéskötés pillanatában
mondjuk 1%, a szerződésben van 4.5%, tehát a "haszon" valódi mértéke akkor 3.5% volt... EZT kell fixálni a szerződésben (hiszen a banknak ezen az áron már megérte szerződni)

így ha a mostani ref.kamat mondjuk 1.8% akkor 5.3%-lesz a kamat... szemben a most alkalmazott jellemzően 7% feletti értékekkel...

a mostani szerződéseket pedig már csak így szabadna kötni... átláthatóbb lenne, és az ügyfelek is értenék hogy mit miért fizetnek...

praktikusan a saját hitelen :
a törlesztő részlet 11.000 forintot emelkedett... de ha megtisztítom a kamatemeléstől (azaz csak az árfolyamváltozást veszem) akkor csak 7 ezer forint lenne az emelkedés mértéke... tehát 4000 forint / hó csak azért többlet nekem mert a bank tetszőleges mértékben emelgeti a kamatokat...

(44.000-ből lett 55.000 az 51,000 helyett...)

ha nem túl világos (ami megeshet mert kapkodva írok) ... szívesen elmagyarázom : akár Kósa Lajosnak is...
és még jutalékot sem kérek az ötletért :)

régészbúvár · http://buvarregesz.blog.hu 2010.09.14. 15:14:02

@ihatethisindapassthingy: Egy 60 nm-es normális társasházi lakást simán kapsz 14-16 millióért. Csak nézz körül a neten (persze nem a budai hegyoldalban, dunai panorámával). Külső kerületben, de még továbbra is konszolidált házban már 12 millióért is fogsz taláni jót.
Ugyanezt a lakást kb. 80e-ért ki tudod adni, ez évi 960 ezer.
pontosan ezért szívnak azok, akik most el szeretnék adni a lakásukat.

Az állam pedig azért jár rosszabbul, mert az alacsonyabb áron elkelt lakások után kevesebb az illeték, illetve az adó.

Sokaknak ez az egyetlen tőkéjük, a hiteltörlesztés pedig hosszú távú takarékosság lett volna (20-30 év múlva tiéd a lakás, és a tőke).

Balance Of Power 2010.09.14. 15:16:30

@Hátezmármi: Jo, de hogy lehet igy akkor uzletet csinalni? A havi fixet kapo banki alkalmazott teljesitmenyertekelesenel az szamit, hogy hany hitelszerzodest kot meg vagy hogy esetleg meghiusitva a hitelszerzodest, de az ugyfelet gondolkodasra keszteti?

2010.09.14. 15:17:26

@Senkifia:
jó és igazad van, mégis azt mondom, szerintem jogilag megoldhatatlan, hogy az állam segítse azokat, akiknek bedől a hitele. Ha pedig 700000 hiteles bedőlne, akkor kakukk, az utolsó kapcsolja le a villanyt. Amúgy sokan kajabáltak már 2001-ben is, sőt 2002-ben is, csak azok voltak a hülyék. Meg a hülye Bokros ugye. Az államnak, pontosabban vezetőinek van felelőssége, igen. Épp ezért mondom, hogy az állam túlköltekezését, túlhatalmát kell megfékezni, és normális törvényeket, szabályozásokat alkotni.

Hátezmármi (törölt) 2010.09.14. 15:18:00

@Ipari-antidepresszió: Ha most lenne rá időm, érdemes lenne számolgatni egyet.

De addig is: "rohamosan csökken": öt évnél még kb. 14,1 millió megvan a kezdeti 15 millióból

Ha ráérsz, számold ki, hogy 70 ezer albérlet plusz elrakod 135 ezer-70 ezret bankba kamatozó bankbetétbe, hol leszel 10 év után és hol fog tartani a hiteled.

Persze a képlet ennél komplikáltabb (lakások értéknövekedése-értékvesztése, stb.) de érdekes feladat.

Ha lenne időm, szívesen számolnék én, de dolgoznom is kéne. :)

Te is olvasd el, tanulságos: www.penzugyeink.com/ingatlanbefektetesek.html

Rwindx 2010.09.14. 15:21:01

@kopp: szerintem neked kellene először olvasni megtanulnod. Eddig csak ezermillióan írták le hogy egyrészt nem fogja az állam kifizetni a devizahitelesek törlesztőjét, másrészt ezt a devizahitelesek sem kérik. Persze sokkal egyszerűbb faszságokat írni, mint végiggondolni a helyzetet.
A devizahitelesek megsegítésére egy fillért nem költenek. Érthető?

readya 2010.09.14. 15:21:03

Egyébként szerintem nem a segítséggel van baj.

Nem kell kifizetni senki helyett a deviza hitelt.
Nem kell senkitől átvállalni a deviza hitelt.

A bankokat kell végre szabályozni és ha a kamatokat visszaverik az extra profit előtti szintre (amit egyébként szinte az összes régiós országban megcsináltak, Szlovákia, Lengyelország, stb., nyugatabbra pedig természetesen ez nem is volt kérdés) akkor meg van oldva a probléma.

Helyettem senki nem kell, hogy fizessen,a banktól várjuk el a megfelelő magatartást. Szabályozással. Ahogy más országokban is van szabályozva.

Ennyi.

Nem kell sírni az adóforintok miatt, stb. Szabályozás kell, semmi más.

kuciber 2010.09.14. 15:22:38

A sok okostojás aki szidja a devizahiteleseket, mert volna-e tenni 2008 nyarán akár csak 1000 Ft-t arra, hogy rá félévre 220 Ft lesz a CHF, vagy 320 a EURO?

Hátezmármi (törölt) 2010.09.14. 15:24:07

@Balance Of Power: senki nem mondta, hogy könnyű a bankvilágban dolgozni. :-)

Akár vacak életbiztosítást kell árulni, amiről tudod, hogy csak bukhat rajta az ügyfél, akár bróker vagy és azért adatod el az ügyféllel a MOL-t és vettetsz vele OTP-t, mert kell a jutalék a tervedhez, akár hitelre kell rábeszélned és tudod, mennyit fog ezzel szívni, stb.

Dolgoztam a CITI-nél is, 40%-os THM-mel rendelkező hiteleket kellett emberekre rásózni. Kellett hozzá gyomor hosszú távon. Ja, és vitték, mint a cukrot.

Akarok majd csinálni egy oldalt az öszinte pénzügyi tanácsadásról, szerintem érdekes lesz.

Ezt én csináltam, de már eladtam másnak (a szöveg még az enyém): www.penzugyeink.com

2010.09.14. 15:24:15

@Balance Of Power:
persze tudom, de vagy adócsökkentés vagy segítség, a kettő együtt nem megy. Itt jön be az, hogy valójában nem tudjuk, mennyi is az veszélyes hitel. az adócsökkentés talán nyomna valamit a fogyasztáson(bár kétlem ezt is néha), és több maradna a hitelre...csak mondjuk nem lesz egészséges kórházba kerülni, ne várjunk normális tömegközlekedést, az oktatásba se fog több pénz jutni, stbstsb....szóval gáz

Nincs magyar a legjobb kétszáz egyetem között 2010.09.14. 15:25:42

Miért nekünk kell fizetni?

Mert a bank mindig nyer. Lásd Simmelnél.

kopp 2010.09.14. 15:28:00

@Rwindx: ajjaj, itt vki kapitulált! :)
ez már a vég! :)

kuciber 2010.09.14. 15:28:03

Egyébként a Bankokat sem kell félteni, most amikor sírnak, hogy mennyien nem tudják fizetni a hiteleket, most jött nekem is a levél: sorry, de felemeltük a kamatodat. Hátha elérik, hogy én se tudjam fizetni a törlesztést.

Alikam 2010.09.14. 15:28:26

Azért tegyük hozzá, hogy a lakáshitel egy elég kényes kategória.

Ugyanis azt általában nem poénból veszi fel az ember.

Kinek van kedve 15-20 évre eladósodni csak azért, hogy két fürdőszoba legyen a lakásában?

Na ugye.

Én inkább a második autós hitelfelvevőket, meg a notebook-ot, hajszárítót tökömtudjamit hitelre vásárló idiótákat reguláznám meg.

Ipari-antidepresszió 2010.09.14. 15:29:41

@Hátezmármi:
Komplett törlsztési táblázatot tettem be, de tessék, itt van mégegyszer:
www.wolframalpha.com/input/?i=mortgage+20yr+9%25+15000000Ft

A Payments and balances résznél nézd a remaining balance grafikon. Az a fennálló tőketartozást mutatja.

Továbbra sem adtál meg futamidőt, anélkül meg nem is lehet számolni. Beírtam 20 évet.

Rwindx 2010.09.14. 15:30:23

@kopp:
Ezek szerint még mindig nem érted: hülyeséget írtál.

Lord_M_ 2010.09.14. 15:31:00

@gyikocska: lásd a felvázolt ötletet :)

patroklos 2010.09.14. 15:31:11

csak annyit füznék hozzá a " mi"-hez, hogy aki adót fizet az fizeti vissza, a többieknek néma csend..

tjunior 2010.09.14. 15:33:35

@kopp:
Kezdenek összefüggéstelenek lenni a megnyilvánulásaid csak szólok, mondjuk ilyen 1bites arcoknál ez előfordul.
Tolj egy restartod, hátha sikerül valami értelmeset kicsiholni magadból, én szurkolok.

12fa 2010.09.14. 15:40:40

oké. hülye volt bucika, mert devizahitelt vett fel. oké kapzsi volt a bank, mert adott neki. még talán az állam is fasz volt, mert nem lépett közbe. de baszki, mért én fizessek érte? adót fizetek, tb-t, áfát mindenszart azért hogy élhessek békében. namost azért mert pár fazon hülye, miért kell nekem fizetnem?

voltam én is hülye, jártam én is rosszul, mégse jött se bucika, se bankocska, se állambácsi hogy segítsen.

a kérdés lényegesen egyszerűbb. vesszen el bucika magánvagyona. van neki lakása, ha neki nincs akkor bécikének van. kapja meg az állam vagy a bank, vagy bárki, aki a legtöbbet ajánlja érte.

bucika belekezdett egy bizniszbe amit bebukott. őszintén? leszarom. én azért nem kezdtem bele, mert nem akartam bebukni. pont ezt nem akartam amit most bucika előad.

bucika meg kussoljon be, éljen albérletben, ha azzal jön ki olcsóbban.

nagyon kemény, anno a bankok beszopták, kaptak segélyt, most megkapták adó formájában hogyadják vissza. a devizahitelesek hogy fogják ezt meghálálni? azzal hogy majd becsületesen dolgoznak? ez állampolgári kötelességük.

(II. Torgyán Виктор) THY Rokk *n* Troller 2010.09.14. 15:43:13

Végigolvastam. Egy dolgot hiányolok belőle: gyakorlatilag minden pénzpiaci szakértő egyetért abban, hogy még mindig nyereséges az, aki devizában vette fel a hitelét, mint aki forintban.
Csendben azt is szeretném megkérdezni, hogy ha a forinthiteles a válság miatt elveszti az állását és emiatt nem tud fizetni, azt miért nem támogatják?
Ugyanakkor, ha jól emlékszem, a Medgyessy kormány alatt szűnt meg az állami kamattámogatású lakáshitel.

Összességében hiányzik minden ilyen jellegű írásból a hitelfelvevő személyes felelősségének taglalása.

Senkifia 2010.09.14. 15:47:41

@Turk Hava Yollari: valóban jó kérdés. az adós felelősségét senki nem taglalja. Én pont azért fizetek hitelfedezeti biztosítást,hogy ha valami gáz van, legyen valami a hátam mögött. Ja olyan valami,ami azért van ott,mert én fizettem. És ne a mások adójából akarjanak megtámogatni. Ugyanakkor meg,ha már itt tartunk, inkább támogassák meg az adóst,mint hogy utcára kerüljön, mert azt is megszívná mindenki hosszú távon.

Lajosbácsi 2010.09.14. 15:48:41

Azt kéne megérteni, hogy itt nincs józanul gondolkodó forinthiteles meg nem józanul gondolkodó deviza hiteles. Ez olyan, mint a biztosítás, kockázatközösség. Főleg a magyar viszonyok között, amikor a bankok gyakorlatilag semmilyen kockázatot nem vállalnak, mindent áthárítanak.
Persze az adóst lehet most okolni mindenért, de én mégis arra gondolok, hogy az állam alapvető feladata, hogy megteremtsen olyan környezetet, ahol nem uszorás rablók és extra profittal dolhozó hitelezők azok, amiktől lehet hiteleket szerezni.
Szégyen, hogy ilyen pocsék banki hálózatunk van.
De jó szokás szerint senki nem felelős, csak a hülye hitelfelvevő.
Egyébként azoknak üzenem, akik hőbörögnek, hogy az ő adójukból, hogy ha esetleg gázzal fűtenek, akkor ne az én adómból támogassák őket. Ha esetleg egyetemre jár a gyerekük miért az én adómból fizetik ? És így tovább, a populizmusnak nincsenek határai.

dwr 2010.09.14. 15:50:12

@ senkifiaa: Azért az nem úgy van, hogy aki "elveszíti" a hitelből vett lakását annak vége az életének. Persze bizonyos szempontokból igen. De valószínűleg egy bérelt helyről, vagy anyuéktól a kisszobából jár majd dolgozni.Valóigaz, piszok helyzetbe kerül, de nem ez a sors várt volna rá, ha a CHF hiteles vargabetűt nem iktatja be?

joci19 2010.09.14. 16:11:09

azert az edekes hogy a bankok tavaly meg ubersikeres evet zartak, most hogy bankadot kitalaltak hogy-hogynem mind veszteseget termel. erdekes.

silverwol 2010.09.14. 16:11:31

Amikro mi felvettuk a hitelt, nem lehetett maskeppen, csak devizaban (avval a konstrukcioval). Most is tudjuk fizetni, remelhetoleg fogjuk tudni kesobb is, de azert faj, hogy 10M helyett lassan 20M-t kell visszaadni (arfolyam+kamat).

dzsaszper 2010.09.14. 16:25:04

@Belpo: nem csak a szerződés létezik a világon.

Létezik pl. Tpvt. és Ptk. is.

Ez utóbbiak ráadásul erősebbek a szerződésnél. Ha a szerződés ezeknek ellentmondó rendelkezéseket tartalmaz, akkor azok a rendelkezések semmisek...

2010.09.14. 16:28:00

@silverwol:
ezt már más is pedzegette, innen kezdve még másét is fizetni fogod, pedig te nem tehetsz róla, fizetsz mint a katonatiszt. Az adód egy része azokat a hiteleseket segíti, kik nem tudják fizetni, de még az is lehet, hogy rád terhelnek egy kis + költséget

alakul a vihar:

index.hu/gazdasag/magyar/2010/09/14/mindenki_megussza_a_torlesztest_ha_erre_is_rabolint_a_fidesz/

Ipari-antidepresszió 2010.09.14. 16:30:36

@Hátezmármi:
=RÉSZLET(9%/12;240;-15000000) a törlesztőrészlet, abből

RRÉSZLET meg a kamatrészt számolja, pl. 10. évnél (120. részlet)
=RÉSZLET(9%/12;120;240;-15000000)

PRÉSZLET meg tőkerészt számol

Ipari-antidepresszió 2010.09.14. 16:31:45

=RRÉSZLET(9%/12;120;240;-15000000)

Ipari-antidepresszió 2010.09.14. 16:32:57

Azt hallottam valahol, hogy minden egyes képlet felezi az olvasók számát.

dzsaszper 2010.09.14. 16:33:22

@gyikocska: meg elsősorban a meglévő törvényeket olyan keményen számon kérni rajtuk, amilyen keményen ők számonkérik a szerződéseket.

Lord_M_ 2010.09.14. 16:38:13

újraszámoltam pár dolgot
1.84-es szorzót kaptam

azzal a 15 millió : 27 600 000-e jön ki 20 évre...

vonjuk le belőle a 16 800 000 forint albérletet

10 800 000 forint marad a kedves emberünk kezében...
20 év után... ha kamatos kamattal is nézem...kb 20 millió marad belőle .... ami már árnyalja a képet...

de ha visszamegyünk 5 évet... hiszen akkor éri el a 15 milliós értéket kb a megtakarítása...
akkor 12.600.000 forintot fizettem albérletre
és megveszem a lakást
és itt a furcsaság:
27.600.000-et kapok megint ...

ami pont a hitel teljes értéke... :(

szóval itt kb kiegyenlítődik...

csakhogy a kockázat itt többszörös
1) az emberünk hozzányúl a pénzéhez
2) az albérlet árai nem konstans értékek...
3) az ingatlanok ára 15 év alatt elmászik ... (míg a betét kamata nem fogja valószínűleg követni)

szóval ehhez az kell, hogy 15 évig vasszigor a költségvetésben, és 15 évig ki van szolgáltatva az ember a tulajdonosoknak...

mondjuk én deviza hitellel kalkulátam... forint hitel esetére természetesen máshogy alakul...

fúúú... ez a számolás...

(ha elszámoltam előre és utólag is elnézést)

2010.09.14. 16:40:02

@dzsaszper:

igaz, de egy külföldi befektető nem megy olyan országba, ahol a szerződéseket az állam csak úgy felülírja, ez innen nyugatra elképzelhetetlen. A írott szerződést nagyon komolyan veszik. Félreértés ne essen, nem a bankokat védem, sztem ez alkotmányossági kérdés. Lásd BKV végkielégítések, a bíróság jogszerűnek ítélte a kifizetéseket, az egy más kérdés, erkölcstelen. Eddig még nem találtak PTK-ba ütköző pontokat banki kölcsönszerződésekben- még nem olvastam ilyen botrányról, de még lehet.
@Robi, a hód: az állam az adófizetők pénzéből veszi meg, aztán kiadja ugyan annak, akitől megvette? Mégis hogyan? Szerintem ez gyakorlatban nem működik. Mondjuk egy 4 szobás kertes házat kiadja a hitel károsultnak? Nem tudom...

guerillero 2010.09.14. 16:40:02

Fontos lenne, hogy elsősorban maguk a hitelesek szopjanak, ne azokon legyen behajtva a zseton, akiknek volt eszük, hogy ne menjenek bele felelőtlen dolgokba. Itt is érvényesülnie kell annak a természetes kiválasztódásnak, hogy a primitívebb és felelőtlenebb réteg hulljon ki a sorból, és ne húzza vissza az életképesebb, intelligens döntésekre képes egyéneket ebben az országban.

shwarcz bácsi 2010.09.14. 16:41:22

ne a devizahiteleseket szidd!hanem a hülye szakmailag alkalmatlan kormányt,és azokat akik megszavazták.
talán ha nem folyamatosan a forintot gyengítenék,és nem 220 ft lenne a chf,akkor tudnának törleszteni az emberek.
de tessék még egy kis adalék:
index.hu/gazdasag/magyar/2010/09/14/mindenki_megussza_a_torlesztest_ha_erre_is_rabolint_a_fidesz/

Hurri Kán 2010.09.14. 16:45:52

Most olvasom amit "civil szervezetek" szeretnének. Hogy ne csak lakáshiteleseken, de közüzemidíj és fogyasztási hitel elmaradásban lévőkön is segítsenek. Miért is? Új plazmatévé és Suzuki nélkül nem élet az élet? Ez már azért túlzás...

Kotyomfitty 2010.09.14. 16:46:46

@Táksi: ennek is két oldala van. Én pl. ha lenne családom (amit nagyon szeretnék), biztos, hogy nem merném megtenni (de még egydül se!), hogy albérletre bízzam magam. Mert mi van, ha elvesztem a munkám? ha a főbérlő mást gondol, és szerződést bont? költzni is drága, bútort venni-vinni is drága, más bútorában lakni, hát az se mindig jó... ok az albi, ha rövidtávról van szó, de hosszú távon... ha nincs autó, gyerekeket minidg új suliba, ha nem kapunk a környéken másik albit jó feltételekkel? Ráadásul szingliként, ha egyszer elég bátor leszek, hogy egyedül vállaljak gyereket (mert a pasikat csak addig érdeklem, amíg csak "barátnő" vagyok), szóval hogy a fenébe merném magam rábízni arra, hogy majd lesz valahogy,a mikor még a lakás se biztos...? Nem tudom, hogy ez hogy van külföldön, de szerintem itthon sokak számára rizikó az albi (ja nincsenek szüleim, akikhez ilyenkor hazaköltözhetnék, vannak férjezett-gyerekes barátnőim, nem hiszem, hogy oda mehetnék lakni, ha angy gáz lenne). Szóval saját akás=biztonság. Nyilván számlákat akkor is kell fizetni, de könnyebb összeszedni a pénzt a rezsire, ha gáz van, mint albérlet PLUSZ rezsire. Amíg meg nincs gáz, addig is tartalékolok, nyilván. Szóval én megértem, ha valaki saját lakást akar... dene akarjon nagyobbat/jobbat/többet, mint amire biztonságosan telik. Vagy csak én vagyok ennyire parázós?

otapi 2010.09.14. 16:47:32

@Hátezmármi: Mit kezdesz 9 millió kápéval, ha mondjuk a 9. évben beüt a ménkő és egészségileg leromlasz, ne adj isten meghalsz?
Ezenkívül, a 9 millió kápét 10 évvel később használod fel, ami már csak az infláció miatt is kevesebbet fog érni, a lakásárak meg akár a 2-3 szorosára mőhetnek (ha a környező országok lakásárait nézzük, pl. Szlovákia, Románia).
A kamatokkal a tőke jelenidejű felhasználását fizeted meg. Mivel mindenki öregszik, még így is sokszor megéri a hitel.

Szevasztok 2010.09.14. 16:49:33

Aki nem tudja fizetni a lakástörlesztést, annak fel kellene kínálni egy bérlakás konstrukciót. Az erre létrehozott (állam+bankok) szervezet piaci áron "megvásárolja" a lakást, és a korábbi tulajdonos átminősül bérlővé, és onnantól lakbért fizet. A tranzakció pillanatában a banknak még fennálló hitelkövetelése átminősül tulajdonrésszé, a különbözetet állami forrásból kell mellé tenni.

Ezzel a konstrukcióval mindhárom fél részt vállal a megoldásból, és az állam sem jár rosszul, mert tulajdont szerez, és nem egyszerűen csak fizet. A mostani tulajdonos számára pedig nyitva kell hagyni azt a lehetőséget, hogy piaci áron bármikor visszavásárolhatja a lakást.

dzsaszper 2010.09.14. 16:49:48

@Belpo: na igen, szerintem a Tpvt. alapján meg kellene állapítani, hogy az adósok egy jó részét megtévesztették az árfolyamkockázattal kapcsolatban.

Lord_M_ 2010.09.14. 16:50:18

@Belpo: köhöm : ott volt a ptk-ban egy olyan pont amelyik a nem jelzálog intézmény által nyújtott hitelek esetére kizárta (és a szerződés azon pontját semmisnek nevezte) amelyik előtörlesztési díjat kért az ügyféltől ha az korábban akarta rendezni a tartozását...
(pl személyikölcsön esetén)

Ptk
292. § (1) A pénztartozás teljesítésének helye - ha jogszabály kivételt nem tesz - a jogosult lakóhelye, illetőleg székhelye.

(2) A jogosult a határnapot megelőzően, illetőleg a határidő kezdete előtt felajánlott teljesítést is köteles elfogadni; ilyenkor a teljesítés és a lejárat közötti időre kamat vagy kártalanítás nem jár. A feleknek az ilyen kamatra vagy kártalanításra vonatkozó megállapodása - jogszabály engedélye hiányában - semmis; a semmisség a szerződés egyéb rendelkezéseire nem hat ki

osztán mégis vannak ilyen szerződések...

mondjuk úgy hogy bele lehet kötni...

SiKom 2010.09.14. 16:50:52

@Hátezmármi:
"A vagyonszerzési illetékről (4-8%) nem is hallottak, csodálkoztak, amikor jött a csekk."

Hát igen, ez is jellemző a magyar államra, az illető lukas zsebbel vesz lakást (0% önrész), és erre ráverik a vagyonszerzési illetéket.

Te, Állam! Milyen vagyon? Ha valakinek lukas a zsebe, annak nincs semmi vagyona. Akkor meg minek rá illeték?

dzsaszper 2010.09.14. 16:52:36

@Lord_M_: nem tudom, mit mond erről a hitelintézetekről szóló törvény, vagy valami más törvény. Amilyen erős a banki lobbi, elérik, hogy csak ők kérhessenek előtörlesztési díjat...

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2010.09.14. 16:55:08

Én csak azt kérdezném, hogy kik merik "pénzügyi szakembernek" nevezni azokat, akik összehozták ezt a válságot? Itt elsősorban a jenkikre célzok...

Mikor meghallottam, hogy milyen feltételekre adtak hitelt sírva röhögtem. Kb. mintha a mocsár közepére akarna egy mérnök alapozás nélkül felhőkarcolót tervezni. Csodálkoztak, hogy bedőltek?

Az meg tényleg 2gyönyörű" volt, ahogy a hazai pénzintézetek kezelték a helyzetet. Én világ életemben saját lakás párti voltam, de az utóbbi 6 hónapban nagyon vonzó lett albérletben élni, mert ez a reális és ha baj van, akkor nem a fél életem munkája megy rá...

Jozsó_ 2010.09.14. 16:59:02

Nekem van egy alternatív javaslatom. Legyen egy deviza-hitel-megmentési adókedvezmény. Ezt mindenki megkapná, aki adót fizet. Annyi csak a különbség, hogy aki nem vett fel hitelt, az költhetné amire akarja, aki meg igen, az igazoltan csak annak a törlesztésére.
Így a devizahitelesek is meglénnek mentve és a többiek se éreznék, hogy az ő pénzükön élősködnek a deviza hitelesek.

Az nyilván való, hogy ezt is nekük kellene vmilyen módon kifizetni, de legalább az igazságosságnak a nyomát fel lehetne fedezni a projektben.

2010.09.14. 17:00:06

@Belpo: Jobb esélyei vannak, mint a bankokon próbálni lenyeletni a veszteséget. Miért gond az, hogy egy 4 szobás kertes házat bérelj az államtól?

Cserépke 2010.09.14. 17:01:24

Megmondom őszintén, nagyon nem szeretem, amikor a politika szítja a feszültséget.
Nekem van devizahitelem és nem panaszkodom. Pedig tehetném, hiszen a fizetésem nagy hányadát elviszi a törlesztő. (Lakásra vettem fel, mert tudtam, hogy a szüleim egy árva fillért sem tudnak segíteni. ) Örülök, hogy van munkám és szeretek dolgozni. Arra is készülök, ha hirtelen megszűnne az állásom. Szóval, köszönöm szépen, nem kell megsegíteni. Emiatt a politikai retorikára haragszom, illetve azokra a hirtelen haragú emberekre, akik egyből rásütik a másikra, hogy ha hiteled van, akkor menj a ...

zsírvezér 2010.09.14. 17:05:31

Nem lenne tiszta, ha az állam a MNB középhez kötné az árfolyamot ? Nem vagyok közgazdász, de van pár közgazda ismerősöm és szinte mindegyik bambán áll amikor arról kérdezem, hogy ,hogyan számolja ki a bank a CHF árfolyamát. Szóval az biztos ,hogy addig ügyeskednek míg az nekik olyan jó lesz...
Szerintem a CHF-sek nagyrésze, nem azt várja el az államtól, hogy kifizesse helyette, hanem teremtsen tiszta viszonyokat. Biztos , hogy leheten féket vetni a bankok önkényeskedéseire ! Aztán meg azért az sem gyakori eset, hogy egy valuta ilyen mértékben drágul , aminek javarészt a mindenkori kormáyunk és pártunk a felelős. Mindegy , hogy kommunista vagy klerikális fasiszta , de az inkompetens barmok igen is felelősek...és talán azok is akik meg választották őket, és a populista szónoklatokat szakértelem fölé helyezték ! Mindenkor , szóval olyan kormányunk és vezetésünk van amit meg is érdemlünk...

2010.09.14. 17:06:01

@Lord_M_:
thx, ha jól értem, akkor lehet előtörleszteni(személyi kölcsönnél)? És ezért "büntetést", +díjat nem számolhatnak fel? Hát egyszerű, rendőrrel kell menni előtörleszteni :):) vagy egy fogyasztóvédővel :) (esetleg birodalmi rohamosztagos). Már csak az a kérdés, hogy az állam miért nem képes betartatni.

2010.09.14. 17:06:22

@shwarcz: Mikor is volt hasonló szinteken a CHF HUF árfolyam? Csak nem 2009 márciusában? Ne a kormányt adó Fideszt megválasztó népet szidd, a probléma gyökere sokkal mélyebbre és messzebbre nyúlik!

2010.09.14. 17:11:27

@Robi, a hód:
mert az állam nem lehet jó tündér, vagyis ha találna rá egy jó(!!!!)vevőt, akkor el kéne adnia annak(privatizálni:)), a családnak pedig felajánlani egy olcsóbb kérót

Bmw 2010.09.14. 17:23:49

Én nem azt várom el hogy bárki helyettem fizessen,
de azt elvárom hogy az elvtársak normálisan politizáljanak, mindegy kivan hatalmon.
Azt nem lehet kalkulálni hogy két hónap alatt a
chf 192 ről 229 lett. És ez a fidesz hibája , ahogy az előző
a szociké.

2010.09.14. 17:25:29

@Belpo: Miért, nem szokott jó tündér lenni?
Miért kellene eladnia? Ez legyen a hiteles döntése, hogy az aktuális lakást akarja bérelni, vagy esetleg egy kisebbet.
Az, hogy befektetéssel a piacinál alacsonyabb összegért ad ki ingatlant, nem annyira jótündérség, mint mondjuk nem szedni adót és esetleg még szociális alapon támogatni ezt-azt. Azt biztos, hogy egy ilyen megoldás nem ösztönözne nem fizetésre, viszont a bajban segít, az állam meg azért van, hogy megoldja a nagy problémákat, mert arra csak neki van kapacitása.

roby5 · http://indafoto.hu/sleeper3 2010.09.14. 17:29:22

Egy biztos ha odajutnek hogy ezek a rohadekok elakarnak venni a lakast amiben 10 milla kp es csak 5 milla hitel van FEGYVERREL varnam oket! Mint Ukrajnaban....Es nem erdekelnenek a kovetkezmenyek! mindennek van hatara. Rohadt csalo bankos geci banda. ugy csurik csavarjak a szabalyaikat , hogy egy atlag ,nem penzugyi vegzettsegu ember csak tehetetlenul all es azt sem tudja mirol beszelnek. Ezt tanitjak nekik. Azt, hogy hagyan verjek at a lakossagot a meg nagyobb profitert. Szegyen.

roby5 · http://indafoto.hu/sleeper3 2010.09.14. 17:31:01

Lassan mar arra van szukseg hogy mindenki legalabb kozgazdasz legyen hogy ne tudjak atverni??

2010.09.14. 17:31:11

@Robi, a hód:
Bocs, de ez "nonszensz". Amiről te beszélsz, abban az esetben tulajdonos váltás történt. Miért döntene a hiteles? Az állam meddig nem rakhatja ki a bérlőt? Amíg a gyerekek felnőnek? Vagy hogy? Ki nyírja onnan a füvet? :):) Na meg a magyar állam olyan jó gazda :) De hagyjuk is, mert olyanról vitatkozunk, ami még meg sem történt. Meglátjuk nemsoká

zsírvezér 2010.09.14. 17:33:06

Vagy ha már populizmus: szépen elsétál az apeh a nagyértékű ingó és ingatlan tulajdosokhoz, akiknek büntetlenségük fejében.- kvázi elkövetett de be nem bizonyított gazdasági büncselekményük fejébe, mer legyünk öszinték ebben az országban ahol toyota rav4 a második kocsi ott vagy azonnal bizonyítja, hogy nem lopta rá a pénzt vagy bűnös- örökbe kell fogadni egy CHF hitelest, azaz helyette kifizetni , ez mondjuk összegtől függő idejig amnesztiát biztosítana nekik :)

Kotyomfitty 2010.09.14. 17:41:23

@Cserépke: ez azért van, mert GONDOLKODTÁL. Annyi hitelt vettél fel, amennyit elbírsz, és azt írod, arra is készülsz, hogy túlélj, ha elveszítenéd az állásod (drukkolok, hogy ilyen ne történjen). Ha mindenki így gondolkodna, nem is lenne most probléma a devizásokkal...

fzoli77 2010.09.14. 17:42:52

Én tényleg csak azt nem értem, hogy hogyan lehet társadalmilag így viszonyulni a tartozáshoz???

A többséget senki nem kényszerítette, hogy lakást, autót, fogyasztási cikkeket vásároljanak. Van jó pár ember ebben az országban, akik becsületesen fizetik az adójukat - mert nincs is más lehetőségük ezt elismerem - , nincs ingatlanjuk, autójuk, plazma TVjük, de ezeknek az embereknek, mert nem hoztak felelőtlen döntést, most meg kell fizetniük az árát, hogy aki felelőtlen volt, az gazdagabb, vagyonosabb legyen, mint ő, az ő pénzéből ráadásul? Ez komoly?

Hogy jön már az ki, hogy az én pénzemből akarnak egyesek alanyi jogon követelni - az államtól, meg a banktól közvetlenül- , azaz valójában közvetetten embertársaitól, hogy járuljak hozzá ahhoz, hogy neki úgy gyarapodjon a vagyona, hogy én adok neki közvetetten pénzt, miközben nekem csökkennek az esélyeim, hogy valaha hasonló vagyontárgyakat birtokolhatok?

Kb. olyan ez, és tudom hogy durva, mint amikor az alkoholista aki elitta a máját a családtagjaitól elvárja, hogy adjanak neki májat vesét, mindezt úgy, hogy nem is segítségnek tekinti, mindenféle szégyenérzet nélkül, hanem úgy viszonyul hozzá, hogy ez neki jár?
Nem is törődve azzal, hogy ezzel családtagja életét rövidíti meg? Tényleg ez a társadalmi minimum ebben az országban?

Ennyire nem fogjuk fel, hogy aki társadalmi kockázatközösségben felelőtlen, felelős állampolgárként, azt nem agyon kell támogatni a felelősek kárára, hiszen akkor a felelősség vállalásnak csak hátránya van?

Hol van a határvonal vajon, amikor félig tudatosan, félig tudatlanul nem foglalkozunk a kockázatokkal, hiszen majd úgyis fizet a többi birka?

Társadalomnak nevezhető ez egyáltalán?

2010.09.14. 17:43:22

@Belpo: Azért, amiért te is eldöntheted bérlőként, hogy melyik lakást, házat veszed ki.
Nem az a cél, hogy az állam hülyére keresse magát, mert arra jó lett volna a bank is. Ha jól akarod érezni magad a bérletedben, akkor megvárod, hogy a tulaj tegyen rendet a lakásban, vagy a körül?
Az állam nem mindig jó gazda, de ha baj van, rögtön neki sír mindenki. Ilyen esetben nem is kell annak lennie.

dzsaszper 2010.09.14. 17:58:15

@inebhedj:
1. részben oké, de ki véd a hitelintézetek visszaéléseitől?

2. ezzel übereled Rogánék hülye ötleteit is. Meglehetősen nyilvánvalóan alkotmányellenes.
Ezenkívül növelnéd a szegregációt és megszüntetnéd a társadalmi mobilitást, ami társadalmi szinten meglehetősen káros.

3. Ezzel is növelnéd a szegregációt és csökkentenéd a társadalmi mobilitást ami társadalmi szinten káros. Ezzel kb. azt mondod, hogy "El lehet menni Magyarországról". Netán a miniszterelnök úr lennél? Akár igen, akár nem, miért nem te kezded az elmenetelt?

4. ami az autóbalesetet illeti, a TB ma is behajthatja a költségeket a vétkes félen. Ha teljesen kivennéd a TB-t, akkor viszont sok vétlen fél nem kapna ellátást. Szegregáció fel, társadalmi mobilitás és szolidaritás le.

Összességében az az érzésem, szét akarod verni a társadalmat.

SiKom 2010.09.14. 17:58:54

@Belpo:
"Eddig még nem találtak PTK-ba ütköző pontokat banki kölcsönszerződésekben- még nem olvastam ilyen botrányról, de még lehet."

Hát igen, egy biankó aláírt papírban nehéz PTK-ba ütköző pontokat találni.

Ugyanis aki a banktól hitelt vesz fel, az tulajdonképpen egy üres lapot lát el az aláírásával.
Később a bank azt ír az aláírás felé, amit akar.

Roppant jogszerű.

dzsaszper 2010.09.14. 17:59:50

@fzoli77: már egy ideje mondom, nem megsegítésről kellene beszélni, hanem megtévesztő tájékoztatás és elégtelen szabályozás miatti kártérítésről, kizárólag az árfolyamkockázattal kapcsolatban. Az épp elég lenne és nem lenne sok.

SiKom 2010.09.14. 18:00:40

@fzoli77:
"Van jó pár ember ebben az országban, akik becsületesen fizetik az adójukat - mert nincs is más lehetőségük ezt elismerem - , nincs ingatlanjuk, autójuk, plazma TVjük, de ezeknek az embereknek, mert nem hoztak felelőtlen döntést, most meg kell fizetniük az árát, hogy aki felelőtlen volt, az gazdagabb, vagyonosabb legyen, mint ő, az ő pénzéből ráadásul? Ez komoly? "

A bank-konszolidációs is ugyanez.
Ott az egyszerű ember, aki fizeti az adóját, bankszámlavezetési díját, TV-t, nem vesz se Tv-t, se lakást...

Azután "ott fent" azt mondják, hogy válság van, ki kell segíteni a bankokat. Akik amúgy is gazdagok. És az állam az egyszerű ember adójából kisegíti a bankokat.

2010.09.14. 18:06:45

@inebhedj: Sok mindent írtál, amivel vitatkozni lehet, részben meg is tették/teszik ezt mások helyettem, én csak egy dologra reagálnék: a keleten élő nem profitál a nyugati országrészbe befektetett infrastruktúrából? Mondjuk nem hoz hasznot közvetve, hogy van vonatközlekedés, vagy autópályán lehet közlekedni, esetleg, hogy Budapesten van államilag támogatott tömegközlekedés? Elég szűk látókörű gondolkodásra vall, ha valaki ezt tényleg így gondolja.

2010.09.14. 18:14:20

@Robi, a hód:
értem, de hogy dönti el az állam, mi a megfelelő bérleti díj, hiszen egyszer már átvállalt egy adósságot, annyira nem térhet el egy piaci ártól, lenne is felzúdulás...mi van, ha a piachoz igazodó bérlet díj annyi mint a hitel(amit nem tudott fizetni az adós)+rezsi ugye stb. Nem olyan egyszerű ez sztem. A pénztárcától is függ, mibe lakhatsz.
@SiKom: hát, amit mondasz, az biztos jogszerűtlen.

Hurri Kán 2010.09.14. 18:33:16

Mondjuk arra is kíváncsi vagyok, hogy aki a hitelét nem tudta/nem akarta/nem volt hajlandó (!!!) fizetni, az a bérleti díjat hogyan és miből fogja fizetni? Mert ha bérletidíj-nemfizetés miatt sem lehet kilakoltatni akkor fogom magam felveszek egy lakáshitelt bedöntöm és lakok az állam pénzén....

subtotal 2010.09.14. 18:34:57

Számolgattam én is egy kicsit (MNB hóvégi árfolyamaival), hogy egy kicsit alátámasszam, mennyire NEM lehetett ezt látni:
1996-2007 között az EUR/CHF ráta minimum szintje 1,45, maximuma 1,69, az átlag 1,56. Jelenleg 1,29 ez a ráta, hát no comment.
2001 januártól 2007 decemberéig a CHF átlagárfolyama 164Ft, minimuma 148, maximuma 180.
Aki ebből kilátott egy 200Ft feletti CHF-et, annak az akkori érvrendszerét jogosan érhette kritika.

Azt is kiszámoltam, hogy abban az esetben, ha végig az előző 12 év (1996-2007) EUR-hoz viszonyított legerősebb CHF rátájával végigszorzom az EUR árfolyamokat, akkor a legmagasabb CHF/HUF árfolyam 213Ft lett volna 2009 márciusban.
Az is kiderült, hogy a nagy méretű EUR/CHF esés nélkül a nyáron a CHF-nek valahol 195-197 között kellett volna lennie, azonban ez 210-222 között volt.
Az is nyilvánvaló, hogy a 2008 végi - 2009 eleji CHF drágulást nem az EUR/CHF esés okozta, hanem az EUR/HUF növekedése!
Sommásan azt is mondhatnám, hogy a válság alatt Magyarországot büntették, jelenleg pedig az Euro-övezetet.

Fuzzy Logic 2010.09.14. 18:42:01

@gyvy:
Na, pont ezen filóztam, hogy ezt marha sokan meg fogják csinálni. És akkor jó lenne tudni, hol is van a bőröndöm.
De ne legyen igazam.

Hurri Kán 2010.09.14. 18:50:05

@Whiskey-Tango-Foxtrot: elhiszem hogy vannak olyanok akik tényleg önhibájukon kívül kerültek bajba, de akik nem? Megint sikerül az egyéni felelősségvállalás minimális szintjét is kiölni az emberekből...

vakvarju 2010.09.14. 18:51:27

@Fortresse: És a járdakoptatási adó? Azért még vannak ám lehetőségek!

Ugye azokat is megsegíti az állam az adófizetők pénzéből, akik a forintban felvett hiteleket nem tudják vagy nem akarják fizetni? Ez így lenne tisztességes!

Fuzzy Logic 2010.09.14. 19:00:01

@gyvy:
Én se attól sajnálom, aki azóta a válságban elvesztette a munkáját, vagy egyéb nem kiszámítható okból került bajba. És úgy általában, nem a kisemberek csalnak iparszerűen (azok is szoktak azért). Szerintem most is azok fognak erre rákapni, akik hitel nélkül is meg tudnának venni egy lakótelepet kilóra. Egy csomó olyan vállalkozó van aki feketén "futtatja" a munkásait, közben van 3 háza, 2 nyaralója és húszezresekből van a pizsamája is. Ezekre gondolok főleg.

mrs. white 2010.09.14. 19:08:00

Nemtom említette -e már valaki. Ha igen akkor elnézést. Devizában felvett hitel igazából nem a devizások problémája bármíly meglepő. Ha valaki mondjuk halál olcsón 160-as chf árfolyam mellett vett fel hitelt akkor mondjuk 4 éve akkor most a törlesztője ugye 224-es frank mellet, ha jól számolom 40%-al lett drágább. Most a megemelkedett tőkétől tekintsünk el, mert ennek csak előtörlesztésnél lenne jelentősége. Emlékeim szerint ha akkor forintba vesz fel valaki a hitel biztos hogy 40%-nál több volt a különbség, természetesen a frank javára. Következtetés a devizás messze jobban jár még ilyen árfolyam változás mellett is ha szigoruan az árfolyam változást nézzük. Ami a csavart okozza a történetben az, hogy volt egy impotens kormány 8 évig akinek áldásos tevékenysége hatására a csődközeli ország cds felára megugrott. Na ez gond. Ez ellenben nem a devizás problémája neki nem kötelessége tudni, hogy matt hülyék vezetik az országot és őket még 2006-ban újra is választják, valamint hogy a a "piac" szintén matt hülye és boldogan nézi ezeket a majmokat és önti a pénzt a gazdaságba és boldogan nyakra főre hitelt helyez ki. Lásd a bankok. Ennek következményeként a bankok az árfolyam kockázat felett kamatot emeltek. Miért? Talán csődbe akartak menni? Emlékeim szerint még tavaly is növelték a profitot. Akkor feltétlen szükség volt rá? Normálisan működő gazdaságban előfordul ilyen? Ha valaki nem tudja eladni a termékét vagy olcsóbban adja vagy csődebe megy. Lásd autóipar csőd és akciók. Valahogy a pénzvilág nem piaci alapon működik de erre viszont minden körülmények közt hivatkozik. Ezt nem hogy egy átlagog hitelfelvevő nem láthatta de szerintem gazdaságban jártas ember is meglepődött ezen. A bankoknak az a minimum, hogy engedményeket tesznek a hitelezőik felé ami egyébbként a bőven megtérülne nekik fizetőképes hitelek számának növekedésén. Az állam is magára vállalhatná a felelősséget a cds felár miatt még ha nem is a most regnáló okozta közvetve a problémát. (Bár mindent elkövet hogy azért ő is részt vállaljon benne.) Végül a hitelfelvevőnek is vállalni kell a maga részét ha másért nem az árfolyam kockázatért de a magasabb kamatot dobja szét az állam és a bankszektor egymás között. A bankszektor pedog fogja fel a jövőbe vetett befektetésnek. Csak jobb olyan országban kisebb profit mellett működni ahol visszafizetik a hitelt mint ahol csődbe mennek. A zsidók úgy tartották hogy a fillér is haszon. Csodálkozom, hogy pont a banszektor került távol attól a nézettől ami az őseiket sikeres kereskedővé tette.

Fartchee 2010.09.14. 19:27:10

Devizahitelesek!
Annó, amikor felvetté a hitelt, senki sem gondolta, hogy 165 Ft-ról 225 Ft-ra fog emelkedni a frank.
Akkor még - köszönhetően Járainak - a forint alapkamata 13-15 % volt, szemben a frank 3-6 %-ával.
2008-ig a kamatok különbségéből adódóan elég szépen megtakarítottak. Ha a piac alakulását előre tudnám 6-8 évre, akkor biztos tudnám, mibe és hol fektessem be a pénzem, de mivel nem vagyok időutazó, marad a tippelés.
A piac alakulását bele kell kalkulálni az üzletbe...ezt azért tudomásul kellene venni mindazoknak, akik hitelt vesznek fel.

oszi1113 2010.09.14. 19:32:56

anno svájzer frankban vettem fel hitelt, jó 3-4 éve. Motskos mód erős volt a Ft, 145-ön számolták. Árfolyam kockázattal nem törődtem, külhonban dolgoztam, kemény Eurban kaptam fizetésemet. Alapgondolat az volt, hogy 4 évig kiadom a kecót, a havi bérleti díj fedezi a törlesztőt, kint meg rakok félre rendesen, azt előtörlesztek évente. Hozzávetőlegesen 4 év alatt visszafizettem volna mindent, most lenne egy kecóm, hitel nékün. A baj ott van, hogy visszafizettem 3 év alatt 2,5 millió Ft-ot, a Ft-ra átszámított hitelem, tőkém a kezdeti 8 millió Ft-ról jelenleg 8,5 millió Ft. Frankban természetesen csökkent, de ez jelenleg nem vígasztal.
Nem kérek segítséget állam bácsitól. Úgy kalkuláltam annó, hogy ha baj van, ki tudjam adni a lakást, és az a bevétel részben, vagy egészben fedezze a törlesztőmet.
15 évre előre tervezni nem lehet, a mai világban meg aztán pláne nem. Vészterv, vészforgatóköny meg volt.
A kellemetlen az, hogy most otthon lakom, ősökkel!!! Nem a saját kis lakomban!

choko 2010.09.14. 20:54:25

...rendben...és ha végeztünk a CHF-hitelesek ügyével, akkor végre rendbe rakhatjuk majd Görögország gazdasági problémáját is...szivesen segitek!

demagofób 2010.09.14. 20:58:24

Az EUR kamat Franciaországban bármely francia bankban 2,8% körül van. Autóra körülbelül 3,5%. A CIB bankban a EUR thm lakásra most 9,5%. Miről beszélünk?

choko 2010.09.14. 21:06:05

...egyébként szerintem is a bankok okozták a jelenlegi szituációt, mert:
-az elmúlt időszakban csak a jövedelmezőség volt a fő szempont a hitelkihelyezéseknél,
-az ügyfél - mindegy melyik banknál - addig ment fiókról fiókra, amig vhol megsajnálták és befogadták a hitelkérelmét...ez annyit jelent, hogy a magyar bankoknál (a központban) nem volt erre szabályzat...csak legyenek magasak a számok!
-ráadásul a bankok a termékek értékesitésénél befezette az külsős ügynökök alkalmazását és azok aztán "megszorták" a magyar lakosságot hitellel...aztán a válság hatására azonnal felmondták velük a szerződést!

choko 2010.09.14. 21:20:58

...utólag megsegiteni a hiteleseket szinte lehetetlen, mert "hogyan?"
...a PSZAF-nek kellene rendet rakni a bankok müködésénél...nem az árfolyammal van baj, hanem, hogy a bankok hirtelen kamatot emeltek...és a moratórium...egyik ismerősöm nem tudta fizetni a hitelét Ausztriában, besétált a fiókba és közölte, hogy nincs pénze, erre moratóriumot kapott...pedig ez a bank itthon is müködik!

szempontpuska 2010.09.14. 22:09:15

1. Következetesen svájci frank erősödésről és nem forintgyengülésről beszél a cikkíró. Ügyes! :-))

2. Mi lesz a devizahitelben tökig eladósodott önkormányzatokkal? Felszedik a viacolort?

3. A PSZÁF a hibás... naná! :-)

szempontpuska 2010.09.14. 22:11:58

"a devizaalapú hitelek olyan komplex termékek, melyek esetében nem várható el, hogy az átlagos pénzügyi műveltséggel rendelkező állampolgár reálisan felmérje a kapcsolódó kockázatokat"

Hogy egy ugyanilyen mondatért mit kapott anno Kóka János a jobberektől! :-)

Hurri Kán 2010.09.14. 22:16:27

@demagofób: van egy olyan fogalom, amit úgy hívnak hogy országkockázati felár. Ez 2008-ban ha jól tudom 6% volt.

demagofób 2010.09.14. 22:56:37

@gyvy: Bizony és itt a volton van a hangsúly.
Bajnai alatt ez 2% volt, most 4% körül van. Tehát Bajnai alatt 4, most 2%-ot kaszál rajtam a bank minden ok nélkül. És ha erre azt mondod, hogy az nem sok. Nekem a 2% havi 25eFt, a 4% havi 50eFt. Gond nélkül fizetem, csak pofátlanságnak tartom.

tomcse 2010.09.14. 23:49:30

Először is, ezeket a hiteleket valakinek mindenképpen ki kell fizetnie, mert ha nem, az egész bankrendszer bedől, ez világos. A nehezebb kérdés már valóban az, amit a post és a kommentek is tárgyalnak: vajon kinek?

Ameddig a felvevő képes rá önerőből, anélkül, hogy az éhhalál fenyegetné, addig evidens, hogy neki, vállalta a kockázatot. Persze, nem fejtették ki neki, pontosan milyen kockázatokkal is jár, blabla. De attól még aláírta azt a papírt!! Normális ember nem ír alá olyat, amit előtte nem olvas át rendesen...

Ha viszont Péter az egyedüli kereső a családban segédmunkásként, míg Anna az egy éves gyerekkel van otthon, akkor evidens, hogy nem képes egy ilyen, akár 50-60%-kal megnövekedett törlesztési részlet fizetésére.

Először is, szerintem még mindig jobb Péternek segíteni, mint Ferenc avagy Viktor új X6-os BMW-jét finanszírozni. Mert ugye, ha erre megy el az adó, kevesebb marad az államnál, abból kevesebbet lehet elrakni.

Ezt a pénzt viszont nem csak és kizárólag adni lehet. Mi lenne mondjuk például, ha ez kölcsön lenne? Mindenki fizetne valamennyivel többet, mint amennyit először kellett (ez elvárható, mi több, megkövetelhető), a maradékot pedig kipótolja az állam, és az adós akkor kezdi el azt törleszteni (ugyanakkora részletekben, mint a devizahitelt, ennek a pluszhitelenek a kamata lehetne akár infláció-alapú is), amikor a valutában felvett kölcsönt már visszafizette. Ez az államnak mindenképpen jó, hiszen nőnek a kintlevőségei, nem úgy, mintha a pénzt csak úgy minden nélkül odaadná, és hipp-hopp kámforrá válna.

szlelesz 2010.09.15. 09:26:24

Sokan pedzegették, hogy a ki devizában vett fel hitelt, annak tudnia kell(ett volna) hogy milyen feltételekkel veszi fel. Ez csak részben igaz. Mivel a bank egyoldalúan módosíthatja a szerződést, növelhet kamatot, ezért ez így nem teljesen fedi a valóságot.
Amikor én vettem fel CHF-et akkor kb. 175 volt a frank, és ugy 35K körül volt a törlesztőm. Most 220 a CHF és 50K a törlesztőm. Ez azt jelenti, hogy míg a deviza ára 25%-al emelkedett, addig a törlesztőrészletem több mint 40%-al?! Miért is? Mert a banknak nőttek a költségei (IT eszközök devizaérzékenyek), nőtt a kockázati felár, sok hitel bedőlt... mind mind olyan dolog, amihez nekem semmi közöm, mégis a bank rám hárítja. Miért? Mert megteheti, mert egyoldalúan módosíthatja a szerződést. A legtöbb deviza hitelesnek - az értelmesebb fajtának - ezzel van baja.
Amikor felvettem, akkor természetesen tisztában voltam azzal, hogy a hitelem devizában van, ergo abban is törlesztek, és biza ha a deviza ára elmászik, az az én bajom.

De arról szó se volt [és tegye fel a kezét, aki a válság kitörése előtt tudta], hogy ha emiatt csökken a bank haszna mert kiderült, hogy Feri "elkúrta", akkor az is az én saram (mert a bank a rövidlejáratú hiteleken már nem tud pluszban kaszálni, azaz nem csak a kamaton akart nyerni), meg ha felmegy a papír ára akkor az is az enyém, meg Gizike fizuemelése is az enyém, meg Lakatos Dzsenifer bedőlt hitele miatti veszteség is az enyém.

De rendben, magamnak kerestem a bajt, oldjam meg egyedül (egyenlőre úgy néz ki hogy menni fog). De akkor kérem, hogy szíveskedjenek az állami támogatott hitelesek, a szoc. pol.-osok, a "fészekrakósok" is visszafizetni a támogatásokat, mert azt meg az én adómból kapták. Kérem a gázártámogatásosokat (én is gázzal fűtök), hogy legyenek szívesek szintúgy visszafizetni a támogatásokat, mert az is az én adómból ment.
(Miért nem látták előre, hogy ilyen magas lesz a gáz ára? Azt hitték, hogy sosem fog elfogyni? Ezt ugye 4 elemivel is lehetett volna tudni, tehát maguknak keresték a bajt.)

KCB 2010.09.15. 11:48:03

A fő probléma az hogy a bankok nem hajlandók kockázatot vállalni, minden egyes áremelkedést és kockázati felárat az ügyfelekre hárítanak, mondván gondolták volna meg hogy mibe vágnak bele, legyen az ügyfél felelőssége. De a bankok kockázatát nem az ügyfeleknek kellene megfizetni, hanem a részvényeseknek és tulajdonosoknak.
Sok okos gondolatot hallottam, de a leginkább az fogott meg hogy a forinthiteleken nincs a vétel és eladás között árfolyam nyereségük a bankoknak, míg a devizahiteleken van. Miközben kezelési költséget ugyanúgy felszámolnak. Szóval ezek után ne sírjanak, buknak az üzleten, ennyi.





Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
  • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
  • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
  • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
  • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
  • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
  • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
  • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása