Véleményvezér

vv

A Fidesz valamit nagyon tud

2010.10.04. I 63 komment I Címkék: budapest mszp fidesz jobbik voks10

Ez a párt a magyar politikát nyilvánvalóan nagyon érti, és valamit nagyon jól is csinál. Közben az MSZP felszámolta magát, az LMP és a Jobbik meg egyszerűen csak kipukkadt. (Fotó: Barakonyi Szabolcs/Index)

A Fidesznek sikerült, ami a rendszerváltozás utáni Magyarországon még senkinek: egy példátlan nagyságú parlamenti győzelem után elképesztően magas támogatottságukat megtartva az önkormányzati választásokat is fölényesen megnyerték. Ez a párt a magyar politikát nyilvánvalóan nagyon érti, és valamit nagyon jól is csinál. Aki ezt a teljesítményt nem ismeri el, az vagy balga, vagy a Fidesz iránt érzett ellenszenve elhomályosítja józan ítélőképességét.

De mi lehet az oka, hogy megint ilyen elképesztő arányban győzhetett a Fidesz?

Egy: ügyes politika

Az elmúlt hónapokban többször kifejtettük, mennyire hiányoljuk a kormány részéről az átfogó gazdaságpolitikát, stratégiai elképzeléseket és az egységes kommunikációt. Csalódottan nyugtáztuk az egymásnak ellentmondó nyilatkozatokat, amatőr kijelentéseket, valamint azt a koncepciótlanságot, ami a kormány politikáját több területen is jellemezte. Ám látni kell, hogy mindez a politikának csak egy része. Egy tömegdemokráciában a nagy, átfogó reformok és ágazati stratégiák mellett legalább akkora jelentősége van a költségvetési szempontból súlytalan, leginkább szimbolikus jelentőségű intézkedéseknek. Ezek a változtatások jellemzően olcsóak, de látványosak és azonnal érezhetőek.

Kapcsolódó írásunk: Önkormányzati választás: lefutott ügy!


El kell ismerni, hogy a Fidesz ezt zseniálisan csinálta. Egyrészt szigorúan ügyelt rá, hogy ne hozzon olyan intézkedéseket, melyeknek negatív hatása még a választások előtt érezhető lenne. Másrészt pedig nagyon jól látta, hogy rengeteg olyan dolog van, ami évek óta zavarja az emberek mindennapjait, de megváltoztatásuk mégsem döntené be a költségvetést. Gondoljunk csak a szabálysértési és büntetőjogszabályok szigorítására, a „három csapás”-törvényre, az oktatási törvények megváltoztatására, a kettős állampolgárságra, a Trianon-emléknapra, az önkormányzati, parlamenti és minisztériumi létszámcsökkentésre, vagy éppen a magas állami fizetések és végkielégítések megvágására.

Persze lehetne finnyáskodni, hogy mindez olcsó népszerűséghajhászás. De tetszik vagy sem, a demokráciát már csak így játsszák mindenütt. Az ugyanis valóban a nép, pontosabban a köznép kegyeltjeinek uralma. Ráadásul azt is el kell ismernünk, hogy a fenti intézkedések nagy része valóban pozitív. És láthatóan tetszett a választóknak a „kurucosság” is: hogy a kormány ezeket a lépéseket akkor sem fél megtenni, ha nemzetközi szervezetek, az EU vagy a (baloldali) „szakma” áll velük szemben.

survey services


Kettő: gyenge ellenfelek

Mindez persze kevés lett volna a győzelemhez. A Fidesznek azonban szerencséje volt abban is, hogy gyakorlatilag nem volt igazi ellenfele. Nem volt olyan, aki hitelesen rá tudott volna mutatni a kormány hibáira. Főleg nem volt, aki ezeket a hibákat közérthetően el is tudta volna magyarázni. Hogy az elmúlt húsz év egy tipikus magyar szófordulatával éljünk: a Fidesszel szemben senki nem tudott reális alternatívát felmutatni.

Kapcsolódó írásunk: Oszkó Péter, az egyszemélyes ellenzék


A két rendszerellenes (anti-establishment) párt a parlamentbe bejutva szépen integrálódott a magyar politikába, a „radikális változás” és a „lehetmás”-lufi kipukkadt. Láthatóan nagyon kevesen hiszik mára, hogy az LMP, mely saját jelölteket is alig képes állítani, majd pont az egész magyar politikai rendszert fogja megváltoztatni. És a helyét kereső, a belső feszültségekkel elfoglalt Jobbik sem tűnik úgy, mint az ország bajainak egyetlen igazi orvosa. Ezek a pártok a parlamentbe bekerülve elveszítették igazi erejüket: többé nem puffogtathatják hitelesen politikaellenes és elitellenes lózungjaikat. Lényegében ugyanazt csinálják, mint minden más politikai erő, csak sokkal gyengébben.

Az MSZP szétesésén pedig csak gúnyolódni lehetne – ezt meg is hagynánk másnak. De a 2010-es évben akkor is az a legszebb, ahogy a kommunista utódpárt önmagát számolta fel: odáig jutottak, hogy már azt is győzelemnek értékelhetik, ha néhány városban és kerületben megmaradnak mutatóban. Középszerűségük, balkáni amatörizmusuk mostanra a választók számára teljesen nyilvánvalóvá vált.

customer survey


Ennyi

A Fidesz-kormány rengeteg mindent megtett a mostani győzelemért, miközben persze arra is bőven adott okot, hogy számos választó elforduljon tőlük. Utóbbi nem történt meg – lehet azt mondani, hogy csupán szerencséjük volt. De szerencséje mindig a jó játékosnak van: a mostani mezőnyben pedig csak egy jó játékos akadt.

Ha tetszett az írás, csatlakozz a Véleményvezér Facebook-csoportjához!

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

veny 2010.10.04. 00:48:29

Momentán nincs mezőny, és az egy szál megmaradt játékos írja a játékszabályokat.

A budapesti részvétel mindent elmond... :(

Judea · http://roleplay.blog.hu 2010.10.04. 01:08:11

Az, hogy nincs mezőny és több mint 50% nem ment el szavazni arról természetesen nem a Fidesz tehet. Tetszenek forradalmat csinálni és nem siránkozni, ha nem tetszik valami, a lehetőség adott volt mindenkinek. Akár tetszik akár nem, ez egy demokratikus döntés.

b.juha 2010.10.04. 01:28:39

@Judea: de részben tehet, mert megnehezítette a jelöltállítást. Ahogy a régi vicc mondja, az, hogy az öreg dékánnak 20 éves felesége van, az szabályos, de lássuk be, nem jogos :)

stratez 2010.10.04. 11:11:25

Mindent elmond a szocik eredményéről, hogy Botka közgyűlési kisebbség melletti győzelmét úgy kommunikálják, mintha ők nyerték volna a választást.

atpijkamo_ · http://www.deciki.blog.hu/ 2010.10.04. 11:11:51

"Ez a párt a magyar politikát nyilvánvalóan nagyon érti, és valamit nagyon jól is csinál."

Óriási tévedés. Az MSZP múlt négy évi ámokfutása után nincs alternatíva. Nem a FIDESZ nyert, hanem az MSZMP vesztett.

ayatollah 2010.10.04. 11:12:15

A téma nagyon érdekes, de a következtetéssel abszolúte nem értek egyet.

Az én meglátásom szerint a fidesz-siker 100%-ban szerencse, és 0%-ban tudatos politikai stratégia eredménye.

Márpedig azért, mert az én szilárd meggyőződésem szerint a fidesz nem azért jött rá a sikerre vezető szuper-hierarchikus, über-centralizált, tekintélyelvű modellre, mert tudatos elemzés alapján arra jutottak, hogy Magyarországon ez a legnyerőbb (ha így lenne, 100% politikai elismerést érdemelne a sikerük), hanem azért mert ez a modell Orbán személyiségéből egyenesen következik. Azaz a fidesz ugyanezen modell alapján épült volna föl pl. Németországban, Nagy-Brittanniában, vagy az USA-ban is, ahol ilyen politikai modellel max 5%-ot lehet elérni (az USA már hosszú évtizedek óda domináns két pártja felépítésében sokkal inkább az itteni mszp 'érdekcsoportok laza szövetsége'-típusú modelljére hasonlít, ott az a nyerő). Az pedig az ő szerencséjük, hogy Magyarországon felépítésénél fogva, mivel az egész ország centralizált és hierarchikus felépítésű (egyetlen igazi nagyváros közponntal, és regionális hierarchiákkal) valamint gyengén polgárosodott (tekintély-igénylő), az ő strukturális modelljük passzol ide a legjobban. De ez tisztán szerencse kérdése. Meggyőződésem, hogy abszolút nincsenek tudatában, hogy a sikerességük valódi oka ez, tehát nem is építhették fel magukat ennek megfelelően tudatosan.

A véletlenek szerencsés összjátéka.

Még két lényeges szerencsés mozzanat a fidesz sikeréhez:

1.) 1998 óta jelentősebb politikai ellenfelük nincs. Az, hogy két országos választást mégis elvesztettek, alátámasztja, hogy mégsem annyira 'valamit nagyon tudnak', hanem valójában szerencsés pancserek. A pancserségüket számos kormányzati szerencsétlenkedésük is akár a közelmúltból bőségesen alátámasztja.

2.) Ha 2006-ban sikerül pár képviselői helyes többséget szerezniük tavasszal, akkor mára egy a "rosszabbul élünk mint négy éve" szlogennel fémjelezhető ellenzéki depresszió és szociális propaganda ciklus (2002-2006) utáni győzelmük után közvetlenül szükségszerűen általuk bevezetendő durva megszorítások után mára valószínűleg a fidesz még siralmasabb állapotban lenne, mint a mai mszp (a még nagyobb kontraszt a mit mondtunk a választás előtt és mit csinálunk utána miatt, 'őszödi'-beszéd nélkül is). Tehát a 2006-os vereség valójában hatalmas szerencse volt Orbánnak.

Ez persze Gyurcsányt ugyanúgy érinti. Ha volna akkora elme és stratéga, mint hívei szeretnék hinni, könnyedén hagyhatta volna Orbánt egy picit nyerni 2006-ban, például a lehető legfinomabb szükséges megszorítások belengetésével és kevesebb szociális manipulációval. Aztán a véres megszorításokra kényszerülő, de az ellenkezőjét évek óta ígérő és sugalló Orbánt könnyedén elsöpörhette volna, miközben saját bázisát (kapcsolat.hu stb.) sziklaszilárdan kiépíti. De hát ő is csak pont akkora stratéga valójában, mint Orbán.

Iustizmord 2010.10.04. 11:12:25

some remarks

1. a szocik megint akkorát szoptak hogy a f@szt daruval kell a szájukba emelni.
2. esztergomnak örülök
3. spaller endre (xiii.ker) ismét bohócot csinált magából, úgya van vele mint a vadász a medvebarlangnál: lehet h szopni jár oda?
4. füzesabony érdekes hely, mind a négy induló 2x %-ot kapott, pár tucat szavazat a különbség közöttük. célfotós befutó
5. a jobbik hozta a stabil 7-8%-ot nationwide
6. az lmp is. utóbbit nem értem.

gpetersz 2010.10.04. 11:12:37

@Judea: Csak egy kicsit magukra szabták az önkorm. választást. Ez persze egy igazi fideszesnek helyes, nem pedig probléma... nem igaz?

Akár tetszik, akár nem ez egy ugyanolyan NEM demokratikus döntés volt, mint a 2006-os. Csak még várjuk az öszödi beszédet.

Mivel egy dolgot tényleg tud a fidesz: hallgatni a lényeges lépésekről.

Dr.Traktor 2010.10.04. 11:12:44

talán majd lesz alternatíva évek múlva de most semmi.

egy béna-közepes pártot látok meg 3 hulladékot.

az mszp végleges megszűnésekor ámbár pezsit fogok bontani.

2010.10.04. 11:12:55

Természetesen "mi" nem vagyunk olyanok, hogy egy demokratikus választás eredményét kétségbe vonjuk. A "mi" politikai és emberi kultúránkba ez nem fér bele.
Sok sikert mindannyiunk érdekében a megválasztott polgármestereknek. Ettől függetlenül azt gondolom, hogy ami ma van a magyar politikában, az már nem Európába mutat, hanem Oroszország és Venezuela felé, és ezzel nem a győzteseket bírálom, hanem a helyzetet értékelem.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2010.10.04. 11:13:07

Akkor, gondolom, most már hozzá lehetne látni a valódi munkához is.

MikroHenry 2010.10.04. 11:13:57

Az MSZP (sajnos) NEM számolta fel magát. Attól, hogy veszített, még mindig megmarad az infrastruktúrája, ami (sajnos) nagyon hatékonyan működik, ld. ajánlószelvények gyűjtése.

Valóban az eufórikus hangulat adhat okot ilyen véleményekre, de vigyázzunk vele!

A nép fia 2010.10.04. 11:14:05

Aki nem ment el szavazni, az később ne sírjon a rendszer miatt. Ha 10 ember sorsáról 4 dönt, mert a többi 6 egyszerűen nem foglalkozik a kérdéssel, akkor később ne jártassa a száját, hogy nem tetszik a szisztéma.

mehemed 2010.10.04. 11:14:11

azt a rendszert ahol egy nimand párt be tudott jutni és súlya volt a politikában meg kellett változtatni.

Krujs 2010.10.04. 11:16:21

@veny:

a budapesti részvétel mindent elmond arról, mennyire megérdemlik az emberek a sorsukat.

Az sírjon aki szavazott

basa1 2010.10.04. 11:16:35

Igen, jó a fogalmazás, az MSZP "Középszerűségük, balkáni amatörizmusuk " mind igaz, s azok akik mindezért felelnek, ott ülnek a Parlamentben. Sunyi, tehetségtelen Szekeres, lopós Puch, buta Kiss Péter, stb. stb.
Szerencsére, mert így soha nem jönnek már vissza országot rombolni.

Tapmancs 2010.10.04. 11:16:41

Vajon minek kell történnie ahhoz hogy pl Angyalföldön ne MSZP-s győzzön?

==T== 2010.10.04. 11:16:48

Nem hinném, hogy a Jobbik kipukkadt volna. Az elhallgatás ill. az elhallgattatás(reklám-ügy) valamint a csak negatívumok özlése velük kapcsolatban most is ezerrel ment, ennek ellenére bent vanank minden megyei közgyűlésben és fontosabb önkoriban, ráadásul még egy városban polgijuk is lett. Ez gyengébb eredmény, mint tavasszal, de még simán magyarázható.

Az LMP részéről viszont tényleg ciki, hogy egy rakás helyen jelöltet sem tudtak állítani,pedig nagyon nyomatta őket a média/sajtó...

Robinzon Kurzor 2010.10.04. 11:19:55

Azért egy még fog kapni egy vajszínű árnyalatot, ugye, kedves VV?

Ha nem is ekkora egyéni szavazatkülönbségekkel, de ugyanaz történt, mint 1994-ben: a választásokon győztes MSZP nem kormányzott, be is söpört szinte minden önkormányzatot ... aztán jött a Bokros csomag.

Hogy a Fidesz/Orbán mit tud zseniálisan, azt sem nagyon értem: elbuktak 3 olyan választást, ahol simán nekik állt a zászló (1994, 2002, 2006), megnyertek egy olyat, ahol nem (1998) és nem kúrták el a 2010-es választást, amit Gyurcsány nyert meg nekik Őszödön.
Mi ebben a "zseniális"?

Az MSZP pedig -- sajnos, tegyük hozzá -- nem szendvedett megsemmisítő vereséget. Abszolút értelemben persze nagyon kikaptak, de a várakozásokhoz képest jobb eredményeket értek el.

Ennek meg hosszú távon az lesz a következménye, hogy egy darabig biztos monopolhelyzetben marad a Fidesz (ami csak az elkötelezett Fidesz-drukkereknek jó, az országnak, izé, bocsánat: a nemzetnek nem), mert az MSZP ahhoz túl erős maradt, hogy most már magától szétessen, de ahhoz túl gyenge, hogy érdemi alternatíva legyen.

A Jobbik meg az LMP is csak annak örülhet, hogy életben maradtak.

Éljen az egypártrendszer!

Nancsi 2010.10.04. 11:20:18

b.juha: amelyik szervezetnek az is gond, hogy pár ajánlószelvényt összeguberáljon/kifizessen, az szerinted eséllyel indult volna, bármire is?

Az a nagy büdös helyzet, hogy Magyarországon van a FIDESZ - olyan amilyen. Első kormányzási ciklusában szerintem ha nem is csillagos 5-ös, de erős 4-es biztosan megvolt. A jelenlegi helyzettel lehet hogy nem tudnak mit kezdeni, de legalább próbálkoznak kifelé lábalni. Minden más pártnak ők az első számú ellenségei, ezért élből szimpatikusak is az egyszeri választónak.

Van az MSZP, amiből az embereknek egyszerűen elegük van. Persze a felhalmozott milliárdok és a pártállami időkbe visszanyúló kapcsolati tőke mint lendület még viszi őket előre, de ahogy elévülnek majd a privatizáció során elkövetett bűncselekmények, és nem lesz mivel zsarolniuk a gazdaság jelenlegi vezetőit, úgy ez a lendület el fog veszni. Sose lesznek már olyan erősek mint előző 4-8 évben voltak, olyanok meg pláne nem mint a Horn kormány idejében.

Ott van még a vicc bölcsész-párt LMP, a rózsaszínű álmokkal, nulla realitásérzékkel. Tiszta greenpák. Ott rontják el, hogy nem csak a profik által előre megírt plakátokat lobogtatják, hanem kérdésekre is válaszolnak, és akkor kiderül hogy milyen buták.

Meg ugye a Jobbik, amely egy csomó problémára rámutat, vannak is ötleteik (bár azok se a realitás talaján állnak, de LMPnél mindenképpen értelmesebbek), csak hát hogy mondjam: nem éppen EU konformak. Megjegyzem Magyarország kompletten nem EU konform, szóval nem értem ez miért zavarja az embereket. Ami a nagyobbik baj a Jobbikkal, hogy belül keményebb hatalmi harc folyik azért a kis koncért amit megszereztek mint bármely másik pártban, ráadásul ez kívülről is látszik. Nagyon sokan azért nem szavaznak a Jobbikra, mert baloldali kreálmánynak tartják, amelynek nincs más szerepe, mint a FIDESZ térnyerését megakadályozni, megosztani a jobb oldalt.

2010.10.04. 11:20:33

"Ez a párt a magyar politikát nyilvánvalóan nagyon érti, és valamit nagyon jól is csinál. "

Nem szükséges érteni ebben az országban a politikát. Az hogy a fidesz ilyen szinten tarolt, az azt bizonyítja, hogy magyarországon már nem tudnak racionálisan dönteni az emberek, a mónikasó kiölte a maradék agysejtet is, meg az emlékezőtehetséget. 2010-es választásokon soha visszanem térő lehetősége lett volna az országnak kiugrani a mókuskerékből, és kipróbálni valami újat, de nem kellett.

És mi lesz ha a fidesz elbukik? Jöhet megint az MSZP "aki tanult a hibáiból"? Mert ugye a fidesz már arra se vette a fáradtságot, hogy ígérjen, és számonkérhető határidőket adjon. Ködös rébuszos szövegekből számomra az jön le, hogy itt újabb 20 évig nem fog történni semmi. Gratulálok Magyarország.

driopios 2010.10.04. 11:21:21

Most, hogy a szavazók is kinyilvánították elégedetlenségüket az ellenzéki pártokkal, itt az ideje betiltani őket. Két párt bőven elég ebbe az országba (demokrácia), a Fidesz és a KDNP. (Esetleg még a Népfront, ha Stumpf Istvánnak is akarunk valami koncot az alkotmánybírói évek utánra.)

M11an 2010.10.04. 11:21:34

Őőőő. Bocs a kérdésért, de mi is az amit a FIDESZ nagyon tud?

Ha a városok többségében konzvervdobozokat indítottak volna a polgármesteri posztért, akkor most átvették volna az uralmat a kicsi fémdobozok. Sajnos ez szerintem elég szomorú. Az emberek többsége leszarta kire szavaz, csak meglátta a logót, és nyomta mellé az ikszet. Grat.

nevetőharmadik 2010.10.04. 11:23:18

Nos a kipukkant lufit meg kéne világítani a másik oldalról is: a Fidesz nagyban megnehezítette a kis pártok jelöltállítását azzal, hogy a megszokotthoz képest négyszeres teljesítményt kényszerített rájuk jelöltállításhoz.

Ugyanakkor azzal egyetértek, hogy ha a zembereknek igazán számított volna, leadják az ajánlószelvényeket és el is mennek szavazni.

Ez a nép azt kapja, amit megérdemel, bármi következik is.

kurtabaing 2010.10.04. 11:26:45

Természetesen Orbán Viktor hibája és a FIDESZ kritikája, hogy az MSZP volt szavazói nem mentek el mindanyian a FIDESZ-re szavazni, hanem tömegesen otthon maradtak.

KovA 2010.10.04. 11:27:24

Nem a FiDesz nyert, hanem a MaSzoP-SzaDeSz vesztett ekkorát - megérdemelten.
A FiDeSznek elég volt majdnem semmit tenni a győzelemért.
Végre megint rendes diktatúra van egyértelmű felelősséggel - majnem mindent meg lehet csinálni de nem is lehet a másikra kenni semmit - így lehet tudni kit kell a végén seggberugdosni.
Amúgy meg útálom az ilyen rendszeart, ahol 4 év múlva fölhúzott orral és emelt fővel és júdáspénzzel tömött zsebekke el lehet szökdösni a felelősség elől.
Ahol a választó néhány hétig számít - addig hazugságkampánnyal meg lehet nyerni, majd 4 év szabadrablás garantált a 4 évre ellenőrzési lehetőségeitől megfosztott nép nyakán.

Az ember állatja pediglen ugyanaz - mindegy mi a pártállása - egyik kutya a másik eb - ha előtte a velőscsont (kevés kivétellel) viszi - ennek a liberalizált immár 20 évnyi értékrendetlenség csak kedvezett.

Ez súlyos rendszerhiba... hogy lehet, hogy egy ún. demokráciában mindenhol kiépült kártyás bankautomata hálózat van - de nincs hasonló hatékony rendszer a közösség véleményének és akaratnyilvánítására hasonlóan költséghatékony eszköz - csak az ellenérdekeltek médiakürtölte sirámai, hogy mennyibe kerül egy-egy népszavazás a kőkorszaki módszerekkel ?
Lehet, hogy inkább bankokrácia mint demokrácia ez, meg politelitokrácia, ahol efféle kérdésekben még a mindenkori ellenzék is egyhúron pendül az országló hatalommal ?!

Ez egy olyan focimeccs a pártok közt, ahol bár mindegyik a maga győzelmében érdekelt - de közös érdek a bevétel - a belépőt meg mindig mi fizetjük, ők csak a (bevételre optimalizált) show-t ők csinálják hozzá.

Annak első szabálya: védd a rendszert mely garantálja a haszon nagyobb részét a győztesnek és biztonságát a vesztesnek - ne feledd te is lehetsz az...

Második szabálya: próbálj te lenni a győztes.

A harmadik: a nép az eszköz, választó haszonállat.
Igyekezz legalább annyira jóltartani, hogy szelíd - de legalább kezelhető fejőstehén maradjon.

Négy: az ellenzékbekerülés menedék (is) a nagy verés elől, s az (ál)arcváltás a változás( látszata) szükséges a játékban maradáshoz változatlan játékszabályok mellett.
Hasonlóképp ahogy az alsógatyát is váltani kell a seggen, akképp a vezetőket - is mielőtt túl büdös lesz és megárt az az arctalan orczátlanaink egészségének akiknek ők nyilvános (ál) arcuk.

Nádasi Balázs 2010.10.04. 11:27:46

Kommunista utódpárt = Munkáspárt.

Nem kéne összemosni ezeket, bár fiatal jobboldaliak körében ez nemcsak dívik, hanem már axióma-számba megy. (Még akkor sem, ha de facto és de iure van különbség, de ha a két párt közül az egyik a Kádár-rendszerre esküszik, mint a legjobbra, ami csak létezik, a másik meg a nyugati típusú demokráciára, akkor az talán megkönnyíti a definiálást; és itt veszem újra elő a "vezérvéleményemet", hogy ezt a blogot tapasztalatlan, elfogult jobboldali fiatalok írják.)

Ha úgy kezdődik a választás, hogy újraírja a játékszabályokat saját magára az előző nyertes, akkor az a valószínű, hogy ő fog nyerni megint. Nyilván enélkül is nyert volna, de talán kisebb arányban, és az sokkal úriemberibb lett volna; engedni indulni az ellenfeleket egyáltalán. Úgy hiszem, a Fidesz részben adminisztratív eszközökkel akarja megverni riválisait, ám ezzel a húzásával sem a Jobbikosokat, sem az MSZP-t nem tudta gyengíteni, csak az LMP-t, és főleg a reménytelen helyzetű MDF-t, és az SZDSZ helyén létrejönni akaró SZEM-et. Továbbá, tendenciákat nézve: 4 évvel ezelőtthöz képest a Fidesz elképesztő módon javított, ez nem is kérdés; fél évvel ezelőtthöz képest viszont, amikor Angyalföldet leszámítva mindent megnyert, leverték Káli Sándort, Botka Lászlót, még Esztergomban is nyert az az idióta Medgyes, azért Botka tudott fordítani (Káli Sándor nem), Medgyest meg "elküldték a picsába".

Az még senkinek sem tűnt fel, hogy orosz típusú demokrácia épül Magyarországon?

csongorbela · http://belaba.blog.hu/ 2010.10.04. 11:27:57

"Az MSZP szétesésén pedig csak gúnyolódni lehetne – ezt meg is hagynánk másnak."

Kár. Nem, mintha gúnyolódni jó lenne, de egyrészt velük kapcsolatban jó lenne látni, hogy az arrogancia visszakapja a pofonokat, másrészt érdekelne, hogyan lehet velük gúnyolódni.

A fideszről meg annyit, hogy ha ebből nem diktatúrát, hanem országjobbítást csinálnak, akkor a szememben (s talán ezzel nem leszek egyedül) mennybe mennek!

MagyarZizzi (törölt) 2010.10.04. 11:30:48

Ezután a választás után látom azt, hogy tényleg csak egy valamire való párt maradt az országban. Az MSZP-nek sikerült teljesen leírnia magát, az LMP és Jobbik pedig egyszerűen nincsenek annyi ideje ott a politikai életben, hogy megállnák a helyüket az idősebb pártokkal szemben. Egyszer majd eljön az az idő is, de talán most még nem fog megártani egy kis narancsuralom a nagy demokrácia után!

macchiato 2010.10.04. 11:30:56

..éés az is lehet, hogy okos emberek okos dolgokat kitaláltak és ennek mi örülünk. Végre nem csak pofázás van és a már nem létező állami vagyon további lopása (hitelből) hanem valamit elkezdtek kitalálni, dolgozni rajta és majd kiderül, hogy sikerül-e.
KELL vezető egy csoportnak, egy országnak és az attól még nem "királykodik" . Ha nem jó vezető, lesz más. Egyébként találtak a szocik egyet is? Bajnainak örültünk, hogy elfogadta, a 120 másik jelölt után.

Ha valakinek nincs elég kopogtatócédulája, az kevés hívet szerzett magának rövid pályafutása során, majd dolgozik még rajta és lesz neki is legközelebb.

turboczi 2010.10.04. 11:33:24

Az elemzésből kimaradt a harmadik lényeges tényező, amely hozzájárult a Fidesz sikeréhez: a mumusnak beállított Gyurcsány és az utóbbi 8 év elképesztő dilettantizmusa, amely még mindig felhajtóerő a Fidesz számára. Valószínűleg az is marad, mert megjönnek majd a valódi reformok (amiket nem reformoknak fognak nevezni, hiszen ezt a szót Gy. F. már lejáratta), és 3 év múlva már lesz is mit felmutatni (SZJA, társasági adó, családi adókedvezmény, budapesti és talán országos közigazgatási reform, munkahelyteremtés stb.). Lesz majd sok átadnivaló és egyéb látványos dolog, amivel lehet villogni.

A negyedik tényezőt szintén érdemes megemlíteni: OV-nak nincs belső ellenfele. Mögötte a Fidesz-(had)sereg, iszonyatos fegyelem, minden gyeplő OV kezében, vagyis neki nem kell belső ellenzékkel küzdenie, mint Gy.F-nek és minden demokratikus belső felépítésű párt vezetőjének kell(ett).

Valljuk be, válságos időkben sokkal hatékonyabb a diktatúra, mint a demokrácia. És most válság van, nem is kicsi.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2010.10.04. 11:38:10

Elnézést, de a minisztériumokban nem volt létszámcsökkentés, hanem bértömeg gazdálkodásra tértek át, ami nem jelentette (eddig) a munkahelyek tömeges megszűnését.

1/3 2010.10.04. 11:41:42

Örülök, hogy mindegyik párt győzött!
Csak a szavazók jártak rosszul!
Nem látom a részvételi adatokat, illetve az érvénytelen szavazatok arányát sehol.

becike4 2010.10.04. 11:42:43

Hogy tud-é valamit a Cidesz,az majd most fog kiderülni.Az eddigi eredmények a végletekig tisztességtelen és korrupt ballib kormányerőnek köszönhetők!

Sztyepan Asztahov 2010.10.04. 11:43:14

Megpróbálom egy csokorba szedni, amit a posztíró kihagyott tényezőket, illetve rávilágítok, hogy bizonyos intézkedések pozitív értelmezése pusztán csak nézőpont kérdés.

1.) az önkormányzati választási rendszer megváltoztatása
Mint tudjuk, a FIDESZ növelte az egyéni mandátumok arányát a listás mandátumokhoz képest önkormányzati szinten. Természetesen így is, úgy is 60% felett szerepelt volna a FIDESZ, nem tagadom, de egész biztosan nem 80-90%(!) körül.

2.) "jó politika"
A posztíró itt egyértelműen belehelyezkedik egy hatalomtechnikai értelmezésbe, igazi jó machiavelliánus pozícióba. Igen, a ott felsorolt intézkedések valóban előmozdították a Fidesz javát, segítették azt még több hatalom szerzésben. Az-az "jó politikát" folytattak ebben az értelemben. Egy kérdés azonban marad: használtak vele a köznek?

2/a.) "szigorúan ügyelt rá, hogy ne hozzon olyan intézkedéseket, melyeknek negatív hatása még a választások előtt érezhető lenne"
Minél hamarabb kezdünk rendet rakni saját portánkon annál hamarabb élvezhetjük annak gyümölcsét. Ráadásul egy ország működésében olyan tényezők is vannak, amik hezitálás esetén csak rontják az adott ország pozícióit.
2/b.) "három-csapás" törvény
Korán sem biztos, hogy a visszaeső erőszakos bűnözök majd ettől fognak jobb útra térni, illetve nagyon sok esetben indokolatlanul magas büntetést kell kirónia bírónak, nem beszélve arról, hogy a magyar jog már korábban is ismerte a visszaeső bűnöző fogalmát.
2/c.) magas állami fizetések és végkielégítések megvágására
A törvény gyakorlatilag "csak" azokra nem vonatkozik akik valóban ilyen magas fizetés kapnak. Elviekben persze tökéletesen egyetértek vele.
2/d.) kurucosság
A befektetői bizonytalanság miatt megnövekedett az állampapírok kamatja, az-az több lett az adósság. Mert igen, igaz, hogy egy magasabb államháztartási hiány egyenlő magasabb gazdaság támogatással ami hosszútávon jól jöhet, de a FIDESZ vezetői esküdöznek, hogy nem lesz a deficit több mint 3,6%. Akkor meg minek az egész lázadozás? (a költői kérdésre a válasz a 2. pont)

3.) késleltették az állami támogatások kifizetését a pártoknál
A két kicsi anti-establisment párt egyenlőre elég gyenge anyagi támogatói körrel rendelkezik, magyarul ők az állami szubvenciókból tudták csak kampányaikat finanszírozni. Mivel ezt késleltették ez nyilván hátrányosan érintette őket.

Sieg 2010.10.04. 11:43:35

Hát, a poszt hangvétele vagy csúsztató, vagy szándékoltan cinikus. Azon örömködni, hogy valójában gyenge kormányzással és jó "PR"-ral ilyen egyszerűen lehet nyerni, nem más, mint a demokrácia legnagyobb problémáján örömködni: vagyis hogy a jó kormányzás és a népszerűség csak laza kapcsolatban áll.

Azt, hogy a párt valamit "jól csinál", azt kétféleképpen lehet értelmezni:
- "jót csinál". Ez (amint a poszt is kifejtette) nem igaz, a kormányzás tele volt hibával, koncepciótlansággal és legfőképp tétlenséggel.
- "jól csinál" olyan értelemben, hogy megnyeri a választást. Ja, ez történt, sajnos. Úgy hívják, populizmus.

A poszt megfogalmazásával élve: aki erre a nagyon fontos különbségre nem hívja fel a figyelmet, az vagy balga, vagy a Fidesz iránt érzett rokonszenve elhomályosítja józan ítélőképességét. ;)

Egyébként a jelenlegi túlsúly alapvetően annak köszönhető, hogy a Fidesznek minden összejött. Gazdasági világválság és a kormánypártok teljes hitelvesztése és ami ezzel járt: teljesen gyenge ellenzék. Elsősorban ez a legnagyobb szerencséje: a kiábrándult emberek senkire sem szavaznak szívesen.

No de mindegy, végre túl vagyunk a második szimpátiaszavazáson is, végre megtudhatjuk, hogy mit is akarnak. Három és fél évig ugyanis a szimbolikus, súlytalan politizálás nem fog menni.

OftF 2010.10.04. 11:43:49

Az LMP szimpatizánsai nem hinném, hogy a politika-ellenessége miatt szerették volna a pártot, hanem egy másféle (kvázi igazi, általuk kívánt) politikai stílus megjelnését várták tőle. Egyelőre szerintem még nem játszották el a lehetőségüket, az látszik, hogy kevesen vannak ahhoz, hogy látszódjanak.

Attila64 · www.sagaontour.ca 2010.10.04. 11:44:01

A kérdés az:
van-e az istenadta népnek "joga" hülyének lenni?
Van-e a nemazistenadta politikai elitnek ezt kihasználni-visszaélni?
Ha 2xigen, akkor ez-e a demokrácia?

avionics 2010.10.04. 11:44:17

"Az MSZP szétesésén pedig csak gúnyolódni lehetne – ezt meg is hagynánk másnak"
Na ezen nem csodálkozom. A VV eddig sem objektív szemüveggel szemlélte a honi politika alakulását. Pedig nem ártott volna. Szili Katalin is előbbre hozhatta volna "megvilágosodását". Ha Öszödön kinyitották volna szájukat a becsületes szocialisták, talán ma nem kéne szemlesütve élniük a kommunisták miatt. Mert meg kell különböztetni e két csoportot.

fran7 2010.10.04. 11:44:37

Tévedésben vagytok ez az alacsony részvétel nem az érdektelenséget mutatja, hanem azt, hogy valójában mennyi embert érdekel a politika. Számomra a 2002-es választás visszásságait mutatta, hogy Pesten voltak olyan panelles kerületek, ahol 80-90%-os volt a részvétel. Most meg? A pestieket ennyire érdekli a politika. Miért van az, hogy Szabolcsban ahol mindig a legkisebb a parlamenti választásokon a részvétel, most a legnagyobb. Mert a falu dolga számít. Veszprém megyei faluban élek ahol63%-os volt a részvételi arány. Kb. mint a parlamentin vagy egy picit magasabb. Eza 63% az aki annyit képes megtenni, hogy elmenjen szavazni. S közülük kerül ki az, aki ennél egy picit többet is tenne és tesz. Pesten most mutatkozott meg mennyi az annyi.

rockjano_ 2010.10.04. 11:44:45

A Fidesz hatalmas nyerése (köszönhetően valóban ügyes politizálásuknak és a magyarok irreális beléjük vetett csodavárásának) egyértelmű.

De szerintem az is kiderült hogy ki a második politikai erő és hogy ki lehet valaha is (valszeg jó sokára) a kihívójuk, és ez nem más mint a jó öreg MSZP.

Egyértelműen nem lehet "más" a politika, csak a kőkemény szociális demagógia az a mi működik ebben az országban, jöjjék az akármelyik oldalról is.

Új pártok gründolásában pedig nem-nagyon hiszek, más országokhoz képest ez nálunk nagyon nehezen megy.

Transylvanianmixedgrill 2010.10.04. 11:44:54

Szerintem tegnap nem történt más, mint hogy a markukat tartó választók kinyílvánították szándékukat: AGGYÁ MOSTMÁ A MI TELEPÜLÉSÜNKNEK IS JÓ SOK PÉÉÉÉÉZT VIKTOR!

Ennyi, semmi más nem történt. És majd amikor dönteni kell, hogy melyik fideszes települést preferáljuk melyik másik fideszes településsel szemben, amikor pénzosztás lesz, akkor jönnek az első konfliktusok. A második baj ott lesz, amikor a hoppon maradt fideszes településeken a zemberek majd azt mondják, hogy a szemét Viktor nem adott pénzt, pedig rá szavaztunk! Ilyen egyszerű sajnos az élet, ez a túlnyeréssel, a mohósággal és az ingyenkánaán eljövetelébe vetett vakhittel ez jár, törvényszerűen...

fidesz friend 2010.10.04. 11:45:08

a fidesz nem csak egy valamit tud, de nagyon.
- hazudni és csúsztatni
- jobbágysorban lévőket mozgósítani, szerény műveltségűek szintjén kommunikálni
- ennek érdekében lefelé nivellálni a kommunikációt

szándékosan tartják tudatlanságban az országot, hogy legyen elég bunkó szavazójuk

MINÉL ELŐBB NYUGATOS, DEMOKRATA PÁRT KELL: A FIDESZ AZÉRT NYER, MERT KICSI A VÁLASZTÉK

-

sanyisanyi 2010.10.04. 11:45:15

Miért is bukott a Jobbik?
Az összes médium vagy ellene volt, vagy elhallgatta.
És persze a Fidesz által átalakított választási rendszer is egyértelműen ellenük volt.

Majd 4 év múlva, ha hasonló eredményt érnek el, akkor lehet bukásról beszélni.

Tengereczki Pál · http://egyzene.blog.hu/ 2010.10.04. 11:45:35

Ezt nem értem, Szili Katalin kilépett az MSZP-ből, de, bár mandátumát az MSZP megyei listájáról kapta és nem adja vissza, mivel a szocialista párttal szakított, nem a választóival.
He? A mandátumát eszerint a párttól kapta, nem egyéniben a választóktól - ez - szili így szili úgy - rohadt nagy gerinctelenség

papamaci1 2010.10.04. 11:45:45

TETSZETTEK VOLNA mindenkinek elmenni szavazni, nem otthon maradni, és az MSZP-t támogatni....

A nagy nyertes szőke parasztficsúrnak (Botka) NINCS meg a közgyűlési többsége.....

Tetszik-nem tetszik, jó időre a rendpártiságé,a biztonságra törekvésé, a törvények betartatásáé , a kiszámíthatóságé a jövő.

Mondhatjuk a FIDESZ-nek a választás(oka)t a Lehman Brothers nyerte meg....

papamaci1 2010.10.04. 11:45:51

@Jankove: Mónikasó, józsibarát: liberális népbutítás . SZDSZ , köszönjük !

DArchAngel 2010.10.04. 11:45:56

A FIDESZ előtt hatalmas lehetőség adódott, és szeretném, ha végre élnének is vele.
Ne legyenek illúzióik: a tavasz lelkesedés már részben elillant, az emberek inkább nem mentek el szavazni se, kivárnak. Ha pedig a következő négy évben nem fordult jobbra az ország sorsa, nem történnek meg a szükséges átalakítások, akkor a narancs is a kukába kerül a szegfű mellé. A magyarok többségének elege van a dumából, tetteket, fejlődést akarunk.

papamaci1 2010.10.04. 11:46:03

@Nádasi Balázs: " Újra írt játékszabályok": Ha egy párt még ennyi kopogtatót SE tud összeszedni, az tényleg minek indul ?

"Orosz tipusú demokrácia": Putyin megzabolázta az oligarchákat, rendbe tette a gazdaságot, visszaadta Oroszország geopolitikai szerepét, önbecsülését.

Mi is a rossz ebben ? Ha OVi csak ezt elérné négy év alatt....

val 2010.10.04. 11:47:49

"És a helyét kereső, a belső feszültségekkel elfoglalt Jobbik sem tűnik úgy, mint az ország bajainak egyetlen igazi orvosa."

A bibi ezzel csak az, hogy attól, hogy valaki kormányra kerül még nem lesz a bajok egyetlen igazi orvosa. Lásd: az elmúlt 65 év.

val 2010.10.04. 11:50:26

@Transylvanianmixedgrill: Akikkel beszélgettem kb így gondolkozta. "Az úgyse' tud mit csinálni..."

Anno 2006-ban meg ezt hallottam: "Há' 4 év alatt nem lehet itt semmi jót csinálni. Adjunk nekik még 4 évet. 8 év alatt itt csuda jó lesz".

Aztán csuda jó is lett. :D

ayatollah 2010.10.04. 12:17:00

@papamaci1: " A nagy nyertes szőke parasztficsúrnak (Botka) NINCS meg a közgyűlési többsége..... "

Ez azt jelenti, hogy bőven volt fideszes átszavazó Botkára, tehát ez a fideszes jelöltállítás kudarca. Valamit nagyon tudnak...

Arcturus 2010.10.04. 12:19:01

A mostani mezőnyt csak azért nem vasvillával fogják elkergetni, ha jön a W alakú válság második völgye, mert nem lesz kit a helyükre ültetni.

Ha lesz merszük meglépni azt, amit eddig senki nem mert (eü, nyup, oktatás átalakítása), akkor nem lesz ingyen ebéd, elmegy majd a pénz narancsra.

Minden esetre a rendszerváltás utáni időszak eddigi legérdekesebb része jön most: a felelőtlen ígérgetésből hogy lesz majd rendrakás, kik lesznek kijelölve arra, hogy szenvedjenek a többiek javára.

efhábé 2010.10.04. 12:44:14

@Tapmancs: Angyalföldön nem mszp-s győzött, hanem Tóth József. Ha mást indítottak volna a szocik, akkor angyalföld is narancssárgára váltott volna, de a XIII. kerület Bp. egyik legdinamikusabban fejlődő kerülete, nem nagyon vannak helyi ügyek, amiktől borulna a bili, a kerület fejlődik, van pénze (sok a cég, sok adó folyik be), szóval Tóth jó gazdája a dolgoknak, a személyének és nem a pártnak szólt a szavazatuk.

is 2010.10.04. 13:43:12

@poszt: jaj, nemarhogy megint az adatokbol induljunk ki, ugye.

a valasztasi torvenyt a FIDEZ ugy alakitotta at, hogy 100%-ot nyerjen. a korzethatarokat atrajzoltak, a kopogtatocedulagyujtest megszigoritottak, a listas helyeket levettek. ennel nyilvanvalobb, egyoldalubb szabalyozast nem latsz. ezek utan megakadalyoztak Kaltenbach Jenot azzal, hogy megkentek az LMP-t, hogy legyen Javor Benedek.

szoval a maffia nem vegez ilyen teljeskoru meszarosmunkat. itt minden egyes poszt, ami hianyzik a 100%-bol, az a FIDESZ veresege. Tarlos kevesebb szavazatot kapott, mint 2006-ban, szamdat, tenyadat. figyelmezteto jel, mar annak, aki nincs annyira elborulva, hogy csak arra koncentraljon, hogy a tobbieket leirja, a FIDESZt meg magasztalja.

is 2010.10.04. 13:43:19

@papamaci1: "Tetszik-nem tetszik, jó időre ... a kiszámíthatóságé a jövő."

ha annyira kiszamithatosag, mondd mar meg, hogy jovo honapban mennyi lesz a forint-euro? es hogy jovo honapban mennyi lesz a kolsegvetesi hiany? te tenyleg elhiszed, amit irsz? es a valosaggal sosem veted ossze?

shearer86 2010.10.04. 14:00:39

@efhábé: ez még igaz is lenne, ha a 14 angyalföldi választókerületből nem 14 nyertek volna a szocik :) Amúgy ez köszönhető annak pl., hogy a legkisebb adóssággal rendelkező magyar önkormányzat a 13. kerületi. (az első 3 helyen egyébként szocialista vezetésű fővárosi kerületek, a legnagyobb adósságal pedig Kaposvár, Hódmezővásárhely és az 5ker rendelkezik. Na milyen párt vezeti ezeket a településeket? :)

a cikkhez pedig anyit, hogy szép és jó, de a Fidesznek sem azért ekkkora a támogatottsága, mert alternatívát kínálna. Áprilisban sem lehetett semmit tudni a programjukról, azóta sem lehet, volt néhány látszatintézkedés (Trianon, három csapás stb.) ami attól függetlenül is hogy szakmailag baromság (lásd három csapás) semmi érdemi változást nem hozott. Ez nektek alternatíva???

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2010.10.04. 17:19:39

@A nép fia: ez tökre így volna, ha volna jó választás a szelvényeken, de nincs.

moophlander 2010.10.04. 17:19:57

Bírom ezt a sok "liberálist", akiknek csak akkor demokratikus valami, ha ők nyernek!....... Sokszor leírtam már egy kedves barátom mondását, miszerint: "Ha növekszik a gaz a kertemben, nem a tetejét vagdosgatom, hanem ki.@szom gyökerestől!"

julios 2010.10.04. 21:01:58

Szeged: durva, hogy Botka közel 10% előnnyel nyert, miközben a kgy. állása 14:12 a Fidesznek.

Mondom magyarul. Egy csomóan voltak, akik a kerület Fideszes képviselőjére ÉS Botka polgármesterségére voksoltak. Lúzer dolog volt a Fidesz részéről egy tulajdonképpen ismeretlen személyt indítani, nem mondjuk Oláh Jánost, akit 4 éve jól fölépítettek, vagy Bohács Zsoltot, akit tavasszal szintén megismertek sokan. Azt hiszem, a választók nagyon beszóltak ezért a jelöltállításért, és ezért van az eredmény.

Ahogy a többi helyet nézem, Gödöllő és Esztergom is a nyakas jelöltállító stratégián ment el. A Fidesz kormányzásából ami eddig sikerült, azt nagyon nagyra értékelem, de az elvesztett városokban történtek előtt teljesen értetlenül állok.

tölgyes 2010.10.04. 21:02:14

Kedves urak!

A fidesz lenne olyan nagyon jó????? Én azt gondolom, hogy az MSZP olyan mélyen a lehetőségek alatt teljesített olyan nagy mértékben élt vissza a választói bizalommal, mondhatnám azt is, hogy hülyének nézte a választót, hogy ez a vereség emiatt elkerülhetetlenné vált. Ráadásul az ogy választások után úgy viselkedtek, mintha mi se történt volna, mintha ők óriási teljesítményt nyújtottak volna... és Gyurcsány tanácsát követve megpróbáltak úgy viselkedni, hogy a fidesz érezze a hideg leheletüket...de az a lehelet nem lehetett hideg.. és a választók azt gondolták: fiúk nektek is van valami közötök az előző 8 évhez..:)és mondjuk ki volt is. Előbb a saját portátokon kéne sepregetni.

Vagyis a választó nem a fidesz teljesítményét értékelte, hanem az MSZP teljesítményét.

A fidesz olyan lépéseket tett, amelyek kifejezték a választói akaratot és azt rövid távon is érzékelhető módon visszaigazolták.

1. Volt egy politikaellenes, elit ellenes hangulat... Az OGY képviselők és az önkom. képviselők számának radikális csökkentése népkívánalom volt. A fidesz jó érzékkel tette meg ezt a gyorsan lebonyolítható lépést.

2. A túlzott fizetések, amiket a teljesítmény nem alapozott meg.. szintén ellenére voltak a választói akaratnak. Az MSZP ráadásul ügyetlenül a Simor fizetést védelmezte.. nem vette észre, hogy azt a bért nem indokolja semmi, még a banki függetlenség sem...

3. A 100 milliós "törvényes" végkielégítéseket se voltak hajlandóak az emberek megérteni, miközben őket rendszeresen szó, fizetés nélkül tették ki az utcára. Ezért azok megadóztatása is igazságos a szemükben... a törvényesség hangoztatása pedig azért ingerli az embereket, mert igazságtalannak érzik, hogy őket semmi sem védi, mások pedig hatalmas pénzeket kapnak a semmire.

4. A törvények szigorítása a rend is régi óhaj. A három csapás, a bűnözők üldözése megbüntetése is elemi egy olyan országban, ahol a tulajdon és az emberi élet nem élvez érdemi védelmet.

és sorolhatnám!

Az MSZP ezekben a kérdésekben jobb lett volna, ha hallgat.. ha már egyszer "nincs jelentősége" akkor miért értékelte fel ezeket a lépéseket az állandó támadásokkal.

Ha tehát valaki azt kérdi: mihez ért a fidesz? A válaszom: pontosan tudja, hogy az MSZP hogyan reagál..hogy primer érdekeik mindennél fontosabbak nekik, hogy önvizsgálatra, megújulásra úgy látszik képtelenek.

Az MSZP most se a saját ügyeit kezdi el rendbe tenni, hanem hatalmas energiával támadja a fideszt.. mintha ők győztek volna...Ez szerintem sehová se vezet. Először meg kell nevezniük azokat, akik az elmúlt 8 évet elkúrták.. no de a többség ott ül az OGY-ben és nem nagyon akarja levonni a következtetéseket. Kovács ma ennek a reggelei TV-ben hangot is adott.

tölgyes 2010.10.04. 23:52:18

@Jankove: Ezzel a nem tudnak racionálisan dönteni az emberek - szöveggel nem állít kevesebbet, mint hogy Önnél van a bölcsek köve... mert, hogy Ön meg tud...:( Akkor hova tette az eszét 2002-ben és 2006-ban.. mert a racionális döntése.. nem volt racionális:)

kesztió · http://szabadter.wordpress.com/ 2010.10.07. 09:19:54

Fideszországot sajnos a baloldal csinálta saját kezecskéjével:

„A magyarországi helyhatósági választások minden demokrata számára komoly tanulságokkal szolgálhatnak. Az a tény, hogy a tavaszi országgyűlési választások nyomán és a Fidesz-KDNP-kormány közel féléves regnálását követően is elsöprő jobboldali győzelem születhetett, csakis a baloldal elmúlt 8 esztendőben nyújtott katasztrofális teljesítményének számlájára írható.”

A férfiasság kockázata – átfogó elemzés a Szabadtéren:

szabadter.wordpress.com/2010/10/07/a-ferfiassag-kockazatai/





Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
  • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
  • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
  • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
  • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
  • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
  • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
  • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása