Véleményvezér

vv

Történelmi: Gyurcsány a vádlottak padján?

2010.11.05. I 85 komment I Címkék: jog mentelmi jog gyurcsany korrupcio demokracia

Égető szükség van egy elrettentő példára, de az biztos, hogy egy miniszterelnök esetében mindenféle gyanúnak tízszer olyan biztosnak kell lennie.

A legfőbb ügyész helyettese a Parlamentben Budai Gyula kérdésére nem cáfolta, hogy Gyurcsány Ferenc is gyanúsított lehet a sukorói telekcsere ügyében. Már önmagában ez a hír is óriási jelentőségű, ha pedig az ügy eljutna a vádemelésig (vagy még tovább), egyértelműen történelmi eseményről beszélnénk.

A demokrácia érinthetetlenjei

Egy demokratikus rendszer fenntartását az biztosítja, hogy az alternatív politikai erők különleges védelmet élveznek. Hogy egy szereplő politikai túlhatalmát el lehessen kerülni, a törvény valamennyi játékost kiemelten védi. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy egy pártot vagy egy politikust minden más entitásnál – egyszerű állampolgárnál, egyháznál, vállalatnál – jobban védi a törvény. Például egy képviselőnél nem lehet házkutatást tartani és nem lehet csak úgy bíróság elé citálni, és lehallgatásához is sokkal magasabb szintű engedélyek kellenek.

A demokrácia védelmének logikájából következik, hogy a politikus bizonyos értelemben a törvény felett áll. Ezáltal azonban egy nagyon komoly ösztönzőt is kap, hogy próbáljon meg visszaélni hatalmával. Az ebből eredő feszültségek minden demokratikus rendszerben komoly problémát jelentenek – elég csak a hamarosan bíróság elé kerülő Jacques Chirac volt francia elnök ügyeire gondolni.

A valódi probléma akkor kezdődik, ha a politikusok sebezhetetlensége magának a demokratikus rendszernek a legitimitását ássa alá. Amikor többségi meggyőződéssé válik, hogy a politikusok nagyon nagy számban folytatnak „nem jogkövető” magatartást, akkor az egész rendszerbe vetett hit omlik össze.

Magyarországon pedig már elértünk arra a kritikus szintre, amikor általánosan elfogadott feltételezés, hogy a politikusok nagy része tolvaj.

Mit lehet tenni?

Ha ezen az állapoton változtatni akarunk, akkor tetszik vagy sem, de egy elrettentő példára van szükség. Meg kell tudni mutatni, hogy egy határon túl a politikusi lét sem jelent védelmet. És bár Zuschlag rács mögött van, sejthetően saját magánál nagyobb embereket is oda juttathatott volna, ha együttműködik a bírósággal. Ugyanez a helyzet Hagyó Miklóssal.

Budai Gyula, az elmúlt két ciklus gyanús földügyleteit vizsgáló miniszterelnöki megbízott kedden a parlamentben a sukorói telekcsere ügyében a nyomozás állásáról kérdezte a legfőbb ügyész helyettesét. Az ügyben 2009 áprilisa óta vizsgálódik a Központi Nyomozó Ügyszség.

A telektranzakciót az állam részéről lebonyolító Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. két vezetőjét, Tátrai Miklós volt vezérigazgatót és Császy Zsolt értékesítési igazgatót már előzetes letartóztatásba helyezték. Az akkor miniszterelnököt, Gyurcsány Ferencet és gazdasági miniszterét, Bajnai Gordont eddig tanúként hallgatták ki.

Belovics Ervin főügyészhelyettes Budai kérdésére elismerte, hogy a nyomozóhatóság egy (mentelmi joggal bíró) országgyűlési képviselő büntetőjogi felelősségét is vizsgálja. Budai Gyula szerint a válasz alapján egyértelműen megállapítható: ez a személy nem más, mint Gyurcsány Ferenc, ugyanis Schiffer András, az LMP frakcióvezetője a sukorói telekcsere ügyében konkrétan, nevesítve Gyurcsány Ferenccel szemben tett büntetőjogi feljelentést hivatali visszaélés bűntette miatt.

A miniszterelnöki megbízott kifejtette: az LMP-s politikus feljelentésében egyrészt azt írta, Gyurcsány Ferenc utasítást adott a sukorói telekcsere lebonyolítására. A másik tényállási elem pedig azzal kapcsolatos, hogy a sukorói kaszinóberuházást annak ellenére nyilvánították nemzetgazdasági szempontból kiemeltté, hogy a koncessziós szerződést csak hónapokkal később, 2009 októberében írta alá Oszkó Péter akkori pénzügyminiszter; így Gyurcsány Ferenc tudta, hogy a kiemeltté nyilvánítással jogszabályt sért.

Gyurcsány bíróság elé kerülhet (Index)


Azonban ha Gyurcsány Ferenccel történne valami hasonló – amit jelen pillanatban nehezen tudunk elképzelni –, az már önmagában elemi erejű üzenetet küldene a politika minden szereplőjének. Továbbra sem hinné azt senki, hogy a hatalomban lévők visszaéléseire azonnal fény fog derülni, de mindenki tudná, hogy legalább a hatalomból kiesettek nem érinthetetlenek többé.

Kapcsolódó írásunk: Legyen vége az ártatlanok korának!


Precedens?

Látni kell ugyanakkor, hogy egy ilyen lépés valószínűleg a politikai küzdelem még élesebbé és kíméletlenebbé válását eredményezné. Ha egyszer precedens lesz egy miniszterelnök perbe fogására, akkor bizony a mindenkori miniszterelnök feje fölött is ott fog lebegni annak tudata, hogy hatalma nem fogja örökké megvédeni.

Ebből két dolog következhet. Vagy az, hogy innentől kezdve a miniszterelnökök is kevésbé mernek majd visszaélni hatalmukkal – vagy éppen ellenkezőleg, hogy sokkal inkább vissza fognak élni vele. Mert nem lesz más választásuk, mint egyre gátlástalanabb eszközökkel megpróbálni megtartani a pozíciójukat, hiszen annak elvesztése azonnali fenyegetést jelentene számukra. Ehhez pedig különösebb rossz szándék vagy jellem sem kell: Magyarországon olyanok a törvények, hogy minél nagyobb dologgal foglalkozik valaki, annál nagyobb a valószínűsége, hogy az alá tartozó emberek törvénytelenséget követnek el. És akkor arról még nem is beszéltünk, hogy milyen megegyezések „olajozhatják” egy politikai párt működésének kerekeit. Ezekért pedig jogilag a vezetőket is könnyen felelősség terhelheti.

customer surveys


A Véleményvezér egy cseppet sem kedveli Gyurcsány Ferencet, de az biztos, hogy egy miniszterelnök esetében mindenféle gyanúnak tízszer olyan biztosnak kell lennie, hogy az esetleges eljárás üdvös, és ne rettentően káros folyamatokat indíthasson el.

Ha tetszett az írás, csatlakozz a Véleményvezér Facebook-csoportjához!

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

The Drunken Master (a.k.a. Eltiron) 2010.11.05. 09:15:29

A problémát elég egyszerűen (bár semmiképp sem könnyen) át lehet vágni. A cikk ki nem mondott alapvetése az, hogy Gy.F. "egy miniszterelnök", tehát de facto azonos státuszú a volt és jelenlegi kormányfőkkel. Ez nyilvánvalóan nem igaz. Horn, Megyó, Viktor v1.0 és 2.0 is elég borzalmasak (voltak), de mégsem említhetőek egy napon Fletóval.
A megoldás: ki kell rúgni a sámlit, tehát a megmaradt legitimitást alóla. Ehhez az kell, hogy (akár háttéralkukkal) kivonuljon mögüle az MSZP. Ez most nem is elképzelhetetlen szitu. Ha feltételezünk egy olyan forgatókönyvet, miszerint a szocik etikai bizottsága kizárja Ferencet a pártból és mint listás képviselőt, felszólítja a mandátumáról való lemondásra, az ellene irányuló esetleges per máris más kontextusba kerülne.
Ez amolyan "win-win" szitu lenne; Viktoréknak meglenne az elszámoltatás; a Maszop megszabadulna a legkeményebb széthúzó erőtől; a jelenlegi és ezután következő miniszterelnököknek pedig nem teremtene fájó precedenst önnön sebezhetőségükre nézve (hiszen azért józan ésszel belátható, hogy más esetben egy párt meg fogja védeni volt vezetőjét.)

Sorry a hosszú kommentért.

agyvihar · http://agyvihar.blog.hu/ 2010.11.05. 09:26:20

@The Drunken Master: Gyurcsánynak úgy hiányzik egy tárgyalás, mint egy falat kenyér. Akkor eljátszhatná a mártírt, és a TV kamerák előtt lángoló vádbeszédet mondhatna az elnyomó hatalom ellen.

Ha belevágnak az eljárásba, annak Fletó lesz a legnagyobb nyertese, mert elítélni nem fogják, viszont politikai tőkét kovácsolhat magának belőle.

Csirke72 2010.11.05. 09:26:27

Eköször is: Gyurcsány nem MINISZTERELNÖK!
Orbán Viktor A MINISZTERELNÖK.

Gyurcsány ciklusa elmúlt és igy ö 1 ugyanolyan 2 lábon járó kis buzi mint minden más honfitársa, persze emellet ö 1 kis gerintelen féreg.

Az, hogy a politikai elit törvényen feletti teljesen egyértelnü, mert mi lenne ha öket is ugyanugy biróság elé lehetne cipelni mint az egyszerü népet.
Az nem megy kérem, hiszen a törvényeket ök szabják és nem maguknak, hanem abból a célból, hogy minden kis prosztó igába legyen fogva és ki ne merje nyitni a pofáját.

A komcsi rendszerben legalább a politikai réteg is megfigyelés alatt állt és nem lehetett ilyen szintü korrupciót véghez vinni mint a volt kormány tagjai!

Anti Anyag (törölt) 2010.11.05. 09:51:16

@The Drunken Master: Szerintem Orbánéknak inkább épp az lenne az érdeke, hogy Gyurcsány maradjon az MSZP meghatározó személyisége.

is 2010.11.05. 09:51:24

@The Drunken Master: "Ez nyilvánvalóan nem igaz. Horn, Megyó, Viktor v1.0 és 2.0 is elég borzalmasak (voltak), de mégsem említhetőek egy napon Fletóval."

nekem nem nyilvánvaló. fogjál bele ennek megmagyarázásába. témák kezdetnek: egészségügyi reform, és annak Orbán általi elkaszálása, különös tekintettel a kormányváltás utáni történésekre; az oktatási reform, annak Orbán általi elkaszálása, különös tekintettel a kormányváltás utáni Hofmann Rózsára; Őszöd vs. hosszú bájtok éjszakája és Gripen-ügy.

flugi_ · http://fundi.blog.hu/ 2010.11.05. 09:51:33

@The Drunken Master: kábé ez az a "rettentően káros" forgatókönyv. Az, amikor a politikus számonkérhetősége csak a párttámogatottságának függvénye. Egy ilyen folyamat nem azt mutatná meg, hogy nem szabad csalni, hanem hogy nem szabad abbahagyni.

is 2010.11.05. 09:51:36

@Csirke72: "Gyurcsány ciklusa elmúlt és igy ö 1 ugyanolyan 2 lábon járó kis buzi mint minden más honfitársa, persze emellet ö 1 kis gerintelen féreg."

azt az objektivitást, ami ebből sugároz. Gyurcsány parlamenti képviselő, kb. 9999600 honfitársa nem az. a gerinctelenség egysége a FIDESZ, ehhez képest Gyurcsány 0,03 egységet szintén hoz.

Terézágyú 2010.11.05. 09:51:40

@The Drunken Master:
"A cikk ki nem mondott alapvetése az, hogy Gy.F. "egy miniszterelnök", tehát de facto azonos státuszú a volt és jelenlegi kormányfőkkel. Ez nyilvánvalóan nem igaz."

??? gyf ex-miniszterelnök, ugyanúgy mint a többi. Azonos státuszú a volt kormányfőkkel. Vagy arra gondolsz, hogy egyszersmind képviselő is? Na igen, ov is az volt 8 évig. Horn is az volt a miniszterelnöksége után, Boross is. Megyó nem, mert ő nem is volt párttag.

"A megoldás: ki kell rúgni a sámlit, tehát a megmaradt legitimitást alóla. Ehhez az kell, hogy (akár háttéralkukkal) kivonuljon mögüle az MSZP. Ez most nem is elképzelhetetlen szitu. ... az ellene irányuló esetleges per máris más kontextusba kerülne.
Ez amolyan "win-win" szitu lenne"

Nem, nem lenne az. Pl. azért nem, mert a fidesz akkor is úgy kommunikálná a gyf elleni eljárást, hogy most a korábbi szoci kormány ellen folyik. Mert ők rajtuk is ütni akarnak.
Merthogy a fidesz sem törekszik a "win-win" helyzetre, mert nem akarja, hogy a szocik bármiben is "win"-eljenek.
És akkor még nem beszéltünk arról, hogy a szocik mégiscsak úgy gondolják, hogy most köztük gyf az egyetlen ember, akinek van esélye összefogni a baloldaliakat (ez persze tévedés).

bolek 2010.11.05. 09:51:48

ideje volna elkezdeni rendet vágni ebben a balkáni országban. tessék perelni Gyurcsányt, s ha kell, más vezető és ex-vezető politikusokat is. még hogy védeni kell őket. nevetséges ez az egész mentelmi jog - miért kell a törvény felett állnia pont annak, aki a másokra vonatkozó törvényt írja??? nem elég, hogy ő a jogalkotó?

a perek eredményeként meg jól tökön rúgni, akiről bizonyítható, hogy lopott, sikkasztott. nem sok ilyen lesz, erre mérget vehetünk. pedig megérdemelnék, mert igencsak elpofátlanodtak az utóbbi húsz évben az állítólagos demokrata urak.

pénzhajhász, a jogot csűrő-csavaró, aljas gazember a magyar politikusok 70-90%-a. üzletemberek és jogászok cinikus szövetségei, egymás szövetségesei.
A disznóságaikra példák tömkelege mutatja: a 90-es évek privatizációi, a mai napig az irreális árú közbeszerzések és az állami cégek vezetésének kézből etetése, és a sukoróihoz hasonló állami ingatlanügyletek. Az az igazi szégyen, hogy ez a birka magyar nép nem kergette még el őket mind egy szálig.

Ha több esze volna ennek a népnek, lenne most mellé egy izgalmas LMP-Jobbik parlamentünk is... :))

Sparhelt · www.sparhelt.hu 2010.11.05. 09:51:54

Én személy szerint örülnék a politikusok elszámoltatásának, de nem az előző ciklusnál kellene kezdeni, hanem a rendszerváltástól kezdve.

Escobar888 2010.11.05. 09:52:06

Fletó és csapata simán börtönbe való gazember. Azért csak oda mert civilizált Európában élünk. Egyéb esetben ennél szigorúbb büntetés is kijárna nekik.

Sajnos ez nem fog bekövetkezni pedig még utcabál is lenne az tuti.

Szánalmas az is amit most csinálnak. Alig bukták el a kormányzási pozíciót, de a másik fél máris hazudik, csal és lop.
Teljesen próbálják elfelejtetni, hogy ők 8 év alatt a tönk szélére sodorták az országot.
Lassan ott tartunk, hogy O.V. a felelős a 40 év kommunista diktatúra miatt is, de talán a 2. világháború is miatta robbant ki.

Az meg egyenesen gyomorforgató, hogy az MSZMP utódpártja szájára meri venni Nagy Imre nevét.
És úgy próbálják forgatni a dolgot, hogy bizony most Ő is velük van.

Azt gondolom, hogy Fletónok el kéne sunnyognia. Eltűnni a milliárdjaival együtt és teljesen kivonulni a közéletből.

NYJetsTD 2010.11.05. 09:52:11

@agyvihar: jól látod, pontosan Fletó lesz az aki megerősödve fog kijönni egy ilyen perből. Egy ideig el lehet játszani ezt a van rajtasapka, nincs rajta sapka komédiát, de ha nincs védhető, 100 százalékos vádanyag, megy az egész a lecsóba. Persze még ennél is nagyobb kérdés lenne ki vállalná el a bírók közül? No és ha jön majd egy következő éra, akkor zorbánt ugyanígy hagyják a fanjai levadászni? Veszélyes játék ez , látható hogy nálunk a zemberek négyévente más igét nyalnak be...
Javaslom, tegyük be őket egy ketrecbe, aki kijön az nyer... Fletó vs Viktor, fogadások nálam.

Hugo2010 2010.11.05. 09:52:20

@Csirke72: Nem Gyurcsányt védve, de nemcsak a MSZP-kormányok voltak korruptak. Saját tapasztalatból mondhatom (pályáztunk néhány közbeszerzésen), hogy az előző Fidesz-kormány (sőt a jelenlegi) is keményen megkérte a maga pénzét mindenért.

JohnHenry 2010.11.05. 09:52:23

ez az írás most annyira nem sikerült :-)

ha gyurcsányt megpróbálják bíróság elé állítani, gyakorlatilag szívességet tesznek neki, mert iszonyat nagy publicitást fog kapni, mártírként tetszeleghet teljes pompában.

aztán meg ne felejtsük el, hogy a politikai "elit" mind ugyanonnan jött, tudnak egymásról eleget.

@csirke72: nem elfelejteni, hogy orbánék találták ki a törvényt, hogy járjon a miniszterelnök megszólítás a már leváltott exeknek is.
ezzel anno borosnak nyaltak, ill. orbánnak (vagy agyatlan fanjainak?) nyaltak be mélyen.

Samott 2010.11.05. 09:52:28

@agyvihar: pontosan, az kell meg ennek az orszagnak hogy egy koncepcios perben martirt csinaljanak a Gyurcsanybol. Megaztan ez igen kellemetlen precedenst teremtene... Orban mar megtapasztalta, milyen bukott miniszterelnoknek lenni, es hat a bortonbe o se vagyik. :-)

(F)ordító · http://aztirjaa.blogspot.hu/ 2010.11.05. 09:53:42

gyurcsány meggyanúsítása jelenleg csak az mszp-nek lenne óriási szívesség. egyrészt mártírt csinálhatnának belőle, másrészt megszabadulnának tőle. szerintem, főképp a második ok miatt, még húzzák egy kis ideig a konkrét gyanúsítást. hadd pörögjön feri még tovább, hadd akaszkodjon össze az egész pártvezetéssel, erodálja a pártegységet(?) - tiszta haszon, amíg szabadlábon van.
majd eljön az idő, amikor már nincs rajta elég haszna orbánnak, na akkor becsukják. úgy karácsony körül tippelem az eseményt.

high up 2010.11.05. 10:41:53

Akkor kezdödik majd csak él az igazsßag, amikor a slepp nem fog tovább fosni és hogy mentse a börét, vádalkuk keretében kibontsák az igazság összes szeletét. Zuschlag volt olyan hülye, hogy elvitte a balhét egyedül, Tátrai láthatóan nem akar fél életére börtönbe kerülni.

Húzzunk bele!!!

Hugo2010 2010.11.05. 10:41:59

@Samott: Pedig de szép is lenne látni egy zárkában, az Árkay-vaságy szélén üldögélnének ketten (mármint Gy.F. és O.V.) :)) Ennek elképzelése igazán feldobta a napomat.

2010.11.05. 10:42:12

A protokoll úgy jelöli meg, hogy az elért legmagasabb rangon kell megszólítani az embert. Tehát GyF miniszterelnök, ahogy OV is miniszterelnök, most is és miután elveszíti a választást, akkor is. A másik, hogy GyF csak gyanusított lesz, de elítélt soha, mert ha tálal, akkor a Parlamentbe sok rendőrség feliratú autóbusz fog érkezni.

Sir Nyű 2010.11.05. 10:42:18

@is: te aztán objektív vagy... Szép, mikor a sár dobálja a sarat.

@Csirke72: Mielőtt nagybetűkkel kiabálsz, tudhatnád, hogy az úri etikett szerint minden valaha volt miniszterelnököt megillet a miniszterelnök titulus, szimpátiától függetlenül. Kisbetűkkel!

manager2008 2010.11.05. 10:42:23

Még tanulják a "szakmát" a politikusok is.
Különösebb profizmus nélkül is képesek lefedni a huncutságokat, de a nagyobb dolgokhoz értelemszerűen komolyabb körültekintés kell. (nem küldözgetünk a szerverek által automatikusan lenaplózott e-maileket, nem telefonálunk a saját telefonról, stb. stb.)
Megbízható emberekkel, külföldi cégekkel, stb. simán lefedhetnek mindent amit akarnak, de ha valaki hibázik akkor megérdemli amit kap (ha).
Azért emlékszünk olyan barmokra is akik táskában vettek át pénzt, és egyéb primitív polgármesterekre, Nokiásokra és egyéb.
Szerintem a dolgaiknak 0,5% maximum a nyilvánosságra kerülő része, a többit annyi idő lenne felderíteni hogy nem elég rá a négy év.
A nyomokat már a dolog megtörténte után törlik általában.
A "munkájukat" állami pénzből fizetett szakértők támogatják teljes munkaidőben.
A "nép" ezeket a bonyolult dolgokat képtelen lenne megérteni akkor is ha egy adott eset teljes történetét kinyomtatva látná egy napilapban. Az érdekes az, hogy akár egy ügyésznek is magas ez, mert ő is csak jogász - a szerencsétlen. Ha mégis előkerül a téma akkor meg eltart 10 évig a vele való vacakolás (lásd Postabank, Kulcsár ügy, és még vagy harminc hasonló).
Sztálin elvtárs megoldaná a problémát kb. 3 nap alatt, mindenki őszinte feltáró vallomás után menne Szibériába fátvágni és passz.)))

VonPerez "kapus vagyok, nem csatár" 2010.11.05. 10:42:41

@is: Te szegény naív...te tényleg akkora orbánfóbiás vagy, hogy ennyire lekicsinyítenéd az utóbbi 8 év dilettáns baszakodását, csak mert az papíron demokratikusabb körülmények között játszódott?

Orbán nem tudna annyi kárt okozni az országnak, ha Brüsszelben kakival kenné össze Barossot, mint az a sok, szoci, buta, tehetségtelen őskövület, akik fontos posztokon voltak az utóbbi időben.

Akkor már inkább Bajnai és Oszkó.

riksafighter 2010.11.05. 10:42:50

mi a f ff rűrészért kéne politikai alapon kivételezni ? pontosan az a normális jogállam ahol a törvény érvényessége nem azon múlik politikus e az illető bukott e vagy szárnyal épp stb vagyis a hatalom a törvényes követelmények normái alá rendelve működik , nincs kettős mérce nincs kivétel

szokatlan ez ? pedig ez lenne a normális működésrend... a jogállami normalitás rég nem látott állapota benéz az ablakon , erre bebújunk az ágy alá ?

Balt 2010.11.05. 10:42:54

@The Drunken Master: Jó meglátás! Azonban én úgy ítélem meg, hogy a Fidesz érdeke pillanatnyilag az, hogy Fegyenc továbbra is tartsa gúzsba kötve az MSZP-t (vagy a baloldalt általában, ha az LMP eleszdéeszesédését nézzük), noha az országos érdek nyilván a vétkesek példás megbüntetése. (Ez nem Jobbikos duma részemről, én így látom.) Az különös bájt hoz a történetbe, hogy Schiffer feljelentése alapján zajlik a nyomozás, ez így kerek, de a Fidesz önérdeke Fegyencet "szárazon" tartani, úgy, hogy közben ők viszik a lángot. :)

Nekem tetszik, akárhogy is!

mendson 2010.11.05. 10:43:14

Na és egy idézet ami idetartozik:
".....Le fogja tartóztattatni Gyurcsányt? Most szólok: olvassa el figyelmesen Gyurcsány Ferencnek a vereség után írt dolgozatát. Abban már majdnem rászánta magát az őszödi beszéd befejezésére. Már majdnem kimondta azt az igazságot, amivel talán tartozik is az országának. Amit nyilván azért nem mondott el eddig, mert van benne államférfiúi felelősség. Nem akarja, hogy összeomoljon az egész politikai osztály.

Hiszen az igazság kiszámíthatatlan, kimondásának akár véres következményei is lehetnek. De egy bíróság előtt, a világsajtó érdeklődésének közepén, kamerák kereszttüzében nem tehet mást, mint azt, hogy elmondja az igazi okát annak, miért kellett megbuknia, kik és hogyan szerveztek ellene puccsot, és kik voltak benne az összeesküvésben. Majd ejt egy-két szót az ügyészi vádakról is - történeti összefüggésben, de mellékesen. És akkor jobb, ha Orbán is csomagol. Vándorbotra nem lesz szüksége a páncélautójában."

Balt 2010.11.05. 10:43:19

Ezt a mártíromságot nem egészen értem: van élő ember, aki elhiszi, Fegyenc valaha is (relatív) többséget szerezhet ebben az országban...? Tehát ez legfeljebb a saját egzisztenciáját védendő jöhet szóba - annak persze nem rossz, és nyilván mindent el is fog játszani a maga ripacs módján ennek érdekében, de politikailag nem oszt, nem szoroz...

Balt 2010.11.05. 10:43:29

@Terézágyú: "Nem, nem lenne az. Pl. azért nem, mert a fidesz akkor is úgy kommunikálná a gyf elleni eljárást, hogy most a korábbi szoci kormány ellen folyik. Mert ők rajtuk is ütni akarnak."

Nem mellesleg: teljesen jogosan, hisz őszöd után s mindvégig kiálltak mögötte. A selyemzsinórt is a fényességes portáról küldték neki, nem a pártházból...

mréveiller 2010.11.05. 10:43:47

az MSZP akkor tudott volna megújulni ha GY. F.et nem teszik fel az MSZP listájára és nem kap mentelmi jogot, nem lesz képviselő, de nem, ők ragaszkodtak hozzá. Másrészt Ferenc testvér leendő tárgyalásán 100% hogy koncepciós pert fog emlegetni, pedig ...

Balt 2010.11.05. 10:43:56

@Escobar888: "Az meg egyenesen gyomorforgató, hogy az MSZMP utódpártja szájára meri venni Nagy Imre nevét.
És úgy próbálják forgatni a dolgot, hogy bizony most Ő is velük van."

Persze, hogy gyomorforgató az Apró-örökösöktől! De szerintem ez ma közröhej esete, mindig volt érzékük az öntudatlan népi humorhoz: '89 előtti népi demokraták, bruhaha! :))

"Azt gondolom, hogy Fletónok el kéne sunnyognia. Eltűnni a milliárdjaival együtt és teljesen kivonulni a közéletből."

Szerintem ezt nem szabad hagyni egyedül, hogy szépen elsunnyogjon. Nagy szükség van még Fegyencre, mondhatni: ő a jövő záloga. :)

tlac 2010.11.05. 10:44:00

sztem Fletót ki fogják vágni az MSzP-ből
elévülés miatt vagy bizonyítottság hiányában nem fogják lecsukni
talán egy felfüggesztett kinéz neki, de nem adnék rá sok esélyt.
amúgy inkább diliházba valónak néz ki, kétségtelenül klinikai eset.
az egész "kormányzása" a közvagyon lenyúlásáról szólt, meg a nárcisztikus komédiázásáról

Balt 2010.11.05. 10:48:55

@JohnHenry: "nem elfelejteni, hogy orbánék találták ki a törvényt, hogy járjon a miniszterelnök megszólítás a már leváltott exeknek is."

Ez tudtommal angol hagyomány, de mindegy is. Fletóék meg olyat találtak ki, hogy nagybetűvel kell írni mindenhol. :))

Balt 2010.11.05. 10:48:59

@triumphator: "majd eljön az idő, amikor már nincs rajta elég haszna orbánnak, na akkor becsukják. úgy karácsony körül tippelem az eseményt."

Ez így se nem logikus (nincs választási szitu), se nem futhatja ki magát addig (ill. persze előzetesbe vehetik). Én kb. 3 év múlva várnám az akciót... :)

KG2000 2010.11.05. 10:49:08

Most egyetértek a VV végkövetkeztetésével:

"de az biztos, hogy egy miniszterelnök esetében mindenféle gyanúnak tízszer olyan biztosnak kell lennie, hogy az esetleges eljárás üdvös, és ne rettentően káros folyamatokat indíthasson el."

Mondjuk úgy, egészen konkrétan: az ügyészség csak akkor emeljen vádat, ha a bizonyítékok betonbiztosak. Nincs ugyanis károsabb a demokráciára, ha a vád elégtelensége miatt a bíróság felmenti Gy.-t. Tehát itt az ügyészségnek van kulcsszerepe, amelyre viszont nagy befolyással van a kormány. Úgyhogy a kiindulópont egyértelmű.

anti_troll (törölt) · http://senkinemmondja.blog.hu 2010.11.05. 10:49:36

Nem fognak sittre vágni senkit, meg lehet nyugodni.

Mert ha pl. Gyurcsányt lesittelnék, akkor Gergényit is le kéne, de azt nem lehet, mert Pintér haverja.

Ez csak egy példa arra, hogy az érdekek összefonódása, a bűnben, mutyiban érlelt kapcsolati háló teljesen gúzsba köti az elszámolási akaratot.

Már ha volt ilyen egyáltalán.

serenic__: 2010.11.05. 10:49:57

Úgy látom, ma minden politikai véleményhez oda kell biggyeszteni: "én nem szeretem Gyurcsány Ferencet".

Vaze, nem szeretni kell, ez a magyar politika átka, ezért szórakozhat most velünk egy kisnapóleon, mert egy egész ország (na jó, a választáson megjelentek többsége) úgy érezte, Orbán Viktor szerethető figura. Aztán majd utáljuk, mint a mosott szart, mert ilyenek vagyunk. Nem tudunk racionális módon viszonyulni a politikához.

Gyurcsány igen tehetséges politikus. Nem olyan kellemes a modora, mint Viktornak, de sokkal kifinomultabb a politikai ízlése. Ennyi a lényeg, az hogy szimpi vagy nem, a f...omat fontos. Nem fontos. Nem érdekel.

Perbe fogása, gyanusítása egyértelmű koncepciós per. Ezen nincs mit szépíteni, a volt miniszterelnök annyira emblematikus figura, a mostani hatalom annyira fél tőle, hogy mindenáron meg akarja semmisíteni.

pokesz70 2010.11.05. 10:50:05

1. Nagyon szeretném, ha valaki most már érvekkel, tényekkel és épkézláb mondatokkal elmagyarázná, hogy pontosan mik voltak GyF szörnyű bűnei.

2. Attól a fidesztől, amelyik most erőből, a demokráciát rombolva építi ki a narancsköztársaságot és amelyik hamarosan saját maga alá rendeli majd az ügyészséget is, még akkor sem hinném el, hogy jogszerűen jár el ebben az esetben, ha videófelvételek bizonyítanák, hogy GyF maga Matuska Szilveszter.

Port Kennedy(Australia) 2010.11.05. 10:50:15

@agyvihar: Miből gondolod hogy nem fogják el ítélni?
Mérget azért ne vegyél rá.

=Daniken= 2010.11.05. 10:53:43

az a sok hülye, aki most boldogan őrjöng, hogy na végre vér fog folyni, semmivel sem naivabb és ostobább, mint akinek a középkorban csak cirkusz kellett és kenyér.
ez egy konc. felhajtás a semmiért. akkora lóvé van mögötte és olyan befektetők, hogy azt el sem tudjuk képzelni. és akinél ott a lé, az nem csak az előzőt kérdezte meg, hanem az újabbat is: nem kell 15 csilliárd a kasszába? na vajon ki nem tudott a bizniszről? hát mindkét oldal tudott biztosan. a mozis tárgyalást meg a többit hány száz évre fogják titkosítani?mint a Kulcsár interjút... közben meg napi szinten hány törvény csusszan át a parlamenten? oda kéne figyelni, nem a bűvész mutatványra...

Port Kennedy(Australia) 2010.11.05. 10:59:15

@Hugo2010: Ha tudod bizonyítani az állításodat,akkor nem gond a felelősök megnevezése ,és felelősségre vonása.

bolek 2010.11.05. 10:59:20

@manager2008:
"Sztálin elvtárs megoldaná a problémát kb. 3 nap alatt, mindenki őszinte feltáró vallomás után menne Szibériába fátvágni és passz.)))"

ez lenne a hatékony megoldás.

@KG2000:
"Nincs ugyanis károsabb a demokráciára, ha a vád elégtelensége miatt a bíróság felmenti Gy.-t."

sajnos ez is igaz. és amilyen lyukas magyar jogrendszer (is), nem hiszem, hogy túl sok politikust nyakon lehetne csípni. a kis- meg közepes halakat talán, az igazán nagyokat (Fletó, Viktor, SZDSZ-esek...) nem valószínű, legalábbis nem a legnagyobb disznóságaikért.

flugi_ · http://fundi.blog.hu/ 2010.11.05. 11:05:56

Nem hiszem, hogy Gyurcsányt el lehetne ítélni azon törvények alapján, amik akkor voltak érvényban, amikor miniszterelnök volt. A most látott, alkotmánybíróságon megbukott visszamenőleges hatályú törvényalkotás erőltetésével esetleg most tudna csinálni a fidesz egy törvényt, hogy mondjuk tíz évvel ezelőtt óta tilos miniszterelnököknek őszödön beszélni, és akkor meg is van fletó grabanca, mehet a sittre.

mis 2010.11.05. 11:49:56

Egy (lehet, hogy) alternatív vélemény:

Az, hogy kit kedvelek, kit nem, az most teljesen mellékes. (Egyébként kedvelem a volt miniszterelnököt).

1., Orbán Viktor miniszterelnök Úrnak szerintem elsősorban most az aktuális politikával kellene foglalkoznia, nagyon is lenne tennivalója. Ha sok szabadideje van, mint miniszterelnöknek, akkor sem a kicsinyes bosszúhadjáratnak kellene szentelnie az idejét, hanem pl. jöhetne segíteni a kertben :)

2., ha a politikus bűncselekményt követ el, akkor nem mentelmi jog kellene neki, hanem igenis súlyos büntetés!!! A politikus minket képvisel, mutasson példát, viselkedjen úgy, hogy igen, Ő egy nagy ember, felnézek rá és érdemes a példáját követni. Ha meg "eltévedne", akkor olyan arányban büntessék meg, ahány embert képviselt. pl miniszterelnök -> 10 millió embert képvisel -> a normál büntetési tételek 20x (effektíve a legkisebb bűncselekmény is kb 10 év). Viszont körbeveheti magát tanácsadókkal, ügyvédekkel, stb, akik tudnak segíteni benne, hogy mit tehet és mit nem.

Ez szerintem igazságos rendszer lenne.
Bocs a hosszú kommentért.

Terézágyú 2010.11.05. 11:50:00

@Balt:
"hisz őszöd után s mindvégig kiálltak mögötte"

Miért ne álltak volna ki? Hiszen abban a beszédben gyf éppen azt mondta a jelenlevő szociknak, hogy "emberek, öntsünk tiszta vizet a pohárba, legalább magunknak valljuk be, hogy nem csináltunk semmit stb. stb."

Tehát nem gyf nem csinált semmit, hanem az egész párt. Nem azt mondta gyf, hogy hazudtam, hanem, hogy hazudTUNK. Ezt nyilván az egész pártra is értette - de akár érthette az egész politikai elitre... ugyebár...

alkesz-papa (törölt) 2010.11.05. 11:50:09

"de az biztos, hogy egy miniszterelnök esetében mindenféle gyanúnak tízszer olyan biztosnak kell lennie"

Szerintem meg az lenne a normális, ha egy miniszterelnök tízszer jobban figyelne arra, hogy ne keveredjen gyanúba és ezt a Feri is jól tudja, de ha csak egyetlen elvarratlan szál marad... addig jár a korsó a kútra, amíg el nem törik.

Nem mindig sikerül megegyezni, hogy ki mit vállal be, ki hány évet ül és azért hány misit kap cserébe és a Feri szintjén már nem is annyira motiválnak a misik, inkább a hatalom .

Várúr 2010.11.05. 11:50:20

A franciák - igaz, hosszú évek után - bíróság elé állítják Chirac exelnököt. Jóval beelőztek az olaszok: ők Craxi (szocialista) elnököt állították volna bíróság elé, ha nem menekül Tunéziába. Így távollétében kellett elítélni. A horvátok nemrégiben büntették a korábbi miniszterelnökhelyettest másfél évre, sőt a folyamatban lévő újabb eljárás szerint 15 év vár rá. Ha Tátrai nem akarja fél életét börtönben tölteni, kénytelen rávallani Gyurcsányra. Így is kiderült, hogy a sukorói ingatlanpanamára Ferenc államférfi közvetlen utasítást adott. Rághatjuk a politikai gittet felebarátaim, lehet orbánozni Gyurcsány kapcsán, közben gondoljunk Horn Gyula bá' halhatatlan szavaira: "Elvtársak, a balhét együtt visszük el".

tlac 2010.11.05. 11:50:24

@serenic__:: miben tehetséges Fletó? max a hatalom, vagyon megszerzésében és sokáig a megtartásában is kétségtelen

johnny66 2010.11.05. 11:50:32

Ha jól értem eddig annyi lenne a vád GyF-el szemben, hogy e-mailben utasitott a telekcserére, plusz tudnia kellett, hogy a beruházás kiemeltté nyilvánítása jogszabályt sért.

Ezért bárki szerint is komolyan el fogják itélni?
Ebből még én is kimagyaráznám magam, még ügyvéd se kéne...

Várúr 2010.11.05. 11:50:38

@serenic__::
Gyurcsány "kifinomult politikai ízlése..."
"Annyira fél tőle a jelenlegi hatalom..."
"Perbe fogása koncepciós..."
Hm. A kurvaországozó, reggel-délben-este hazudó, trükkök százaival dicsekvő ember ízlése kifinomult. Tőle kell rettegnie a (Gyurcsány-gyűlölő jobbikkal együtt) irdatlan parlamenti túlsúlyos fidesznek. Na meg az lmp-nek, mely elnöke, Schiffer doktor úr jelentette fel tavaly Gyurcsányt. Ezek szerint a "koncepciós per" elindítója Schiffer.
Úgy látszik serenic bajtárs, ma még nem vetted be a nyugtatódat.

nexialista · http://nexialista.blog.hu 2010.11.05. 11:50:45

"A valódi probléma akkor kezdődik, ha a politikusok sebezhetetlensége magának a demokratikus rendszernek a legitimitását ássa alá. Amikor többségi meggyőződéssé válik, hogy a politikusok nagyon nagy számban folytatnak „nem jogkövető” magatartást"
ki szerint nem kezdődött el már régen a valódi probléma?
gondoljunk csak a számla nélküli költségtérítésekre, ez a legegyszerűbb példa...

Az ős kaján 2010.11.05. 11:50:51

@is: O.V. 8 év alatt nem tette tönkre az országot. A védencei nem loptak, raboltak.
Szentek ők sem voltak, de az arány óriási O.V. és Gy.F. között.

rókafogta 2010.11.05. 11:50:57

@=Daniken=: Ezzel értek én is együtt!" Kenyeret és cirkuszt a népnek"Ezt már a rómaiak is tudták,és így az ostoba nép nem azzal foglalkozik amivel kéne,azt csinálunk amit akarunk ,a nép meg jól érzi magát de közben jól atba......k!

Anselmo 2010.11.05. 13:30:48

Egy ilyen per azt adná meg Gyurcsánynak, amihez igazán ért: harcolhatna OV ellen, ez egész ország nyilvánossága előtt. Mert az biztos, hogy egy GyF-OV meccset hozna ki belőle. És ő lenne az az ember, akiről mindenki beszél.

blog23 2010.11.05. 13:30:54

Ez az egész attól függ hogy a jobboldal megérti e, hogy amit csinál, azzal precedenst teremt a másik oldalnak is. Ha folyton alkotmányt módosít, akkor a baloldal is ezt fogja tenni, teljes joggal. Ha koncepciós perben lecsukják Gyurcsányt, akkor azzal Orbán a saját börtönbehívóját írja alá, mert ne gondolja már senki, hogy 4 (rossz esetben 8 ) év alatt a drága viktorka egyetlen egy gyanúra okot adó ügyet se hoz össze. Már most is van nem egy ilyen, elég ha a légifotózásra gondolunk (amiből ki is hátrált) vagy megpiszkáljuk azt hogy ki keresett azon hogy tök felesleges pót gátakat építenek kolontárnál, vagy utánnajárunk hova kerülnek a milliárdok miközben a károsultaknak még nincs új házuk.
De a magánnyugdíj kapcsán akár szimpla lopásért is le lehet majd csukni, a lehetőségek tárháza elég tág már most, fél év után is.
Az egész ügy kimenetele kb attól függ, képesek e tovább látni az orruknál a fideszben (véleményem szerint nem, sosem tudtak összefüggésekben gondolkodni)

Hugo2010 2010.11.05. 13:30:58

@Port Kennedy(Australia): Persze. Gondolod, hogy úgy megy az ilyesmi, hogy bekapcsolt kamera előtt sorolják az igényeiket a politikusok? Hát nem. Közvetítőkön keresztül, szigorúan négyszemközt, szóban hangzanak el. Tulajdonképpen a közbeszerzés mellett van egy "másik pályáztatás" is, azaz ki ad többet licit a döntéshozóknak.
Természetesen vannak olyan cégek, számlák amik "strómanok" nevén fut, de azért elég sokan tudják, hogy ki is áll mögötte. Az alapítványokról már nem is beszélve.

Grisa 2010.11.05. 13:31:02

@=Daniken=:
Mélységesen egyetértek. Cirkusz az egész, amin el lehet csámcsogni a zembereknek. Egyébként érdekes ez a speciális relativitás elmélet amivel az ilyen ügyeket jobboldali fórumozók kezelik. Én nem hallottam 10-12 éve, hogy hangosan követelték volna az akkori hatalom birtoklóinak bezárását Kaya Ibrahim, Ezüsthajó, ne mi nyerjünk a legtöbbet ügyekben.... Vagy az már rég volt tán igaz sem volt? Nem vitatom, ha valakinek a felelőssége bármilyen gyanús ügyben megállapítható, akkor azt kell kapja amit a törvény előír számára, nade minden oldalon! Már várom az első gyanús ügyeket Fidesz oldalról hogyan fogja magyarázni a sok agyhalott.

Kevercs 2010.11.05. 13:31:10

Ez egy érdekes tészta. Sztem a FIDESZ érdeke Gyurcsány bűnösségének lebegtetése. Dr. Kovács Tamás Úrnak nem véletlenül fekszik 30 napja az irat az asztalán. Nyilván az alapiratokból az tűnik ki, hogy a Gyurcsány ebből az ügyből simán kijöhet, s ha egy vád megdől, az
súlyos lenne a Fidesznek....

hogolyo78 2010.11.05. 13:31:20

Hogolyo78 véleménye szerint még az eltűrt valós korrupció is kevésbé kártékony, mintha a hatalmon lévők a politikai ellenfelek kicsinálására használják az igazságszolgáltatást. Ez utóbbi jobban rombolja a demokratikus rendszerbe vetett hitet, mint bármilyen tolvajlás. Nem is beszélve a láthatóan koncepciós jellegű ügyekről, amikor előbb van meg az ítélet és utólag csinálnak hozzá ügyet.

mojszipupi 2010.11.05. 13:31:24

Nagyon megégetnék magukat a jobboldalról egyesek ha GYF-et bíróság elé állítanák. Hagyjuk már ezt az óvodás csak a baloldal a hibás szöveget. Gyurcsány megomdta: "vádlott helyett vádlójuk leszek" ez nagyon világos kifejezése annak, hogy ha őt piszkálják van éppen elég szennyes ügy amit ő is kiborít. Veszélyes egy ilyen játék. És ezzel tökéletesen tisztába vannak a jobboldalon. Miért rettegnek még mindig GYF-től??? Mert félnek tőle mint a tűztől. Mindig azt próbálják meg a legjobban ellehetetleníteni akitől a legjobban tartanak

nemecsek ernő áruló 2010.11.05. 13:31:33

@flugi_: Azért az előttem van, hogy a precedens alapján 8 év múlva egy új kormány alkot visszamenőlegesen egy törvényt, amivel Viktorral csesznek ki, szóval óvatosan az öröm-mámorral. Eleve: visszamenőleg törvényt alkotni azért nem lehet, mert ez egy jogállam alapja. Persze aki nem kíván jogállamban élni, annak szíve joga, de akkor inkább az ilyen húzzon el Kubába (el lehet menni), aztán ott játsszon komcsit!

nemecsek ernő áruló 2010.11.05. 13:31:36

@The Drunken Master: Ha ilyen egyszerű lenne, akkor szerinted miért nem rúgják ki Gyurcsányt a pártból? Megmondom. A mögötte álló emberek miatt, akik ejtenék az MSZP-t, és még a következő választás előtt atomjaira hullana.

FPéter 2010.11.05. 13:31:39

Az írás Berlusconit juttatta eszembe: neki most már élete végéig miniszerelnöknek kell maradnia, mert ha megbukik, egyenes úton megy a börtönbe. Gátlástalan is, populista, demagóg, mindenki utálja, de mégis megszavazzák újra meg újra.

kútásó 2010.11.05. 13:31:48

@rókafogta: A nep valoban nem azzal foglalkozik, amivel kene, hanem kommentel munkaidoben.

k trout 2010.11.05. 13:31:54

@Az ős kaján: Nem, mert neki csak 4 éve volt rá. :)

"Az arány óriási"

Ugyan, kérem, rövid az emlékezeted. Nem véletlenül buktak meg.

Khayness 2010.11.05. 13:32:02

Gátlástalanabb. Maguk alá gyűrik az igazságszolgáltatást, 'oszt jónapot!

rushman 2010.11.05. 13:32:15

"... az biztos, hogy egy miniszterelnök esetében mindenféle gyanúnak tízszer olyan biztosnak kell lennie. "

Miért is? Ezekszerint egy átlagember (értsd: nem politikus) esetében elég, ha csak tizedannyira vagyunk biztosak abban, hogy mi az igazság?!
Mikor szoknak már le az emberek arról, hogy bizonyos munkakört betöltő embereket maguk/mások fölé helyeznek? A foglalkozásnak semmi köze ahhoz, hogy ki milyen ember. Így aztán az igazság kiderítése pontosan olyan fontos egy megvádolt géplakatos, mint egy megvádolt politikus esetében.

Egy ítélet következménye nem szabad, hogy befolyásolja magát az ítéletet. Sajnálatra méltó, hogy sokan ezt nem így gondolják.
Pedig pár évtizeddel ezelőtt még hogyan kántálták az emberek, hogy Egyenlőség, meg hasonló nagy szavakat. Ezekszerint azok is csak szavak voltak.

Balt 2010.11.05. 13:32:22

@anti_troll: "Nem fognak sittre vágni senkit, meg lehet nyugodni.

Mert ha pl. Gyurcsányt lesittelnék, akkor Gergényit is le kéne, de azt nem lehet, mert Pintér haverja."

Várgyunk! Itt most a Sukoró-bizniszről van szó /pill. Ha a tévéostrom meg pláne okt. 23. is képbe kerül, akkor majd szépen Gergényi vádalkut köt és el van a dolog boronálva...

Terézágyú 2010.11.05. 13:32:40

@Várúr:
"A franciák ... bíróság elé állítják Chirac exelnököt. Jóval beelőztek az olaszok: ők Craxi (szocialista) elnököt állították volna bíróság elé, ha nem menekül Tunéziába. Így távollétében kellett elítélni. A horvátok nemrégiben büntették a korábbi miniszterelnökhelyettest másfél évre"

Érdekes, három esetet említesz, de a pártállását csak egy az egyiknél írod... Chiracnál nem fontos a pártállás, csak Craxinál? :)))))

Mellesleg: nem az a gond, hogy gyf-et perbe akarja fogni a fidesz, hanem az, hogy nem akarja! Húzza-halasztja, lebegteti az ügyet! Ha gyf bűnös, ítéljék el a bizonyítékok alapján! Ha nem bűnös, ha nincs bizonyíték, akkor hagyják békén, és foglalkozzanak a gazdasággal.

pokesz70 2010.11.05. 13:32:45

@Az ős kaján:

"az arány óriási O.V. és Gy.F. között"

Ezt tényekkel is alá tudja valaki támasztani? Csak azért, mert a fideszmédia 8 éven át ezt harsogta, én még szeretnék konkrét tényeket, mielőtt biztos lennék benne. Amik eddíg korrupciós ügyek kiderültek, nagyságrendben nem nagyobbak, mint az első Orbán-kormány ügyei (millenáris, ezüsthajó, happy end, kaya ibrahim, "ne mi nyerjük a legtöbbet", stb.). A különbség annyi, hogy Polt Péter ezeket elmeszelte, Hagyó és társai viszont előzetesben vannak.

A "gazdaság tönkretétele" (bármit is jelentsen ez) pedíg nem büntetőjogi kategória, de ha az lenne, akkor OV is mehet a vádlottak padjára.

campobaszo 2010.11.05. 13:32:53

"de az biztos, hogy egy miniszterelnök esetében mindenféle gyanúnak tízszer olyan biztosnak kell lennie"

Tehát ha nem miniszterelnök az ember,akkor elvihetik alapos indok nélkül is?
A gyanú vagy megalapozott,vagy nem.Nincs értelme fokozatokat felállítani mert akkor lesznek
egyenlőbbek az egyenlők között.
A törvény előtt legyen mindenki egyenlő,ez éppen elegendő garancia kellene,hogy legyen.

Balt 2010.11.05. 13:33:03

@pokesz70: "1. Nagyon szeretném, ha valaki most már érvekkel, tényekkel és épkézláb mondatokkal elmagyarázná, hogy pontosan mik voltak GyF szörnyű bűnei."

Egyelőre csak (kb.) "felbujtás jelentős vagyoni hátrány okozására" Sukoró ügyében. (Ami miatt az NVÜ-s ölebeit pórázon vezetgetik egy ideje.) De az tényleg botrány lenne, ha csak emiatt ítélnék el. Nyugi, van még 3 év, addigra összejön néhány raklapnyi egyéb terhelő, csak győzze a bíróság 2013-ig feldolgozni! :))

kokoro 2010.11.05. 13:33:09

Gondolom csak a lehetőséget lebegtetik, hogy jobb lesz csendben maradni de mártírt csinálni a Feriből nem szeretnének. Mint a fórum troll akivel ha nem foglalkoznak eltűnik, de ha támadják erősödik :-)

Balt 2010.11.05. 13:33:12

@Terézágyú: "Miért ne álltak volna ki? Hiszen abban a beszédben gyf éppen azt mondta a jelenlevő szociknak, hogy "emberek, öntsünk tiszta vizet a pohárba, legalább magunknak valljuk be, hogy nem csináltunk semmit stb. stb.""

Pedig semmi más nem volt ez a "vallomás", mint egy szimpla zsarolás. Mint amikor a bézbólütős örző-védők, miután összetörték a kirakatot, védelmet kínálnak a védelmi pénz fejében...

Balt 2010.11.05. 13:33:18

@serenic__:: "Vaze, nem szeretni kell, ez a magyar politika átka, ezért szórakozhat most velünk egy kisnapóleon, mert egy egész ország (na jó, a választáson megjelentek többsége) úgy érezte, Orbán Viktor szerethető figura. Aztán majd utáljuk, mint a mosott szart, mert ilyenek vagyunk."

A 2002-es választást kizárólag amiatt bukta el Orbán, mert sikerült "nemszeretemmé" tenni sokak szemében. (Nem mondom, hogy nem dolgozott meg érte, de pl. a gazdasági helyzet, a perspektíva avagy jövőkép egyáltalán nem indokolt kormányváltást.)

"[Gyurcsány] Perbe fogása, gyanusítása egyértelmű koncepciós per. Ezen nincs mit szépíteni, a volt miniszterelnök annyira emblematikus figura, a mostani hatalom annyira fél tőle, hogy mindenáron meg akarja semmisíteni."

Mint fentebb többen rámutattak (-tunk), sajnos a Fidesznek épp az az érdeke, hogy Fegyenc szabadon garázdálkodjon az ellenzék soraiban. Ha úgy tetszik, önző geci dolog, de pragmatikus... :)

AmBesten 2010.11.05. 13:33:27

Azt írod: "a hatalomból kiesettek nem érinthetetlenek többé". Mindez teljesen igaz, viszont kiegészíteném azzal is, hogy egy 9 évre megválasztott fideszes főügyész-komisszár képes gondoskodni arról, hogy elvbarátai megússzák.

szeretném_érteni 2010.11.05. 13:33:36

@Az ős kaján:
Anélkül, hogy bárkit védeni akarnék, mert nem is szolgált rá.
O.V nem is olyan, hogy egy országot tönkre tegyen. Egy ember, aki soha nem hazudott, nyilvánvalóan nem is lop. A kisugárzása miatt a környezetében sem történik semmi törvényellenes. Nem is volt székházügy, Kaya Ibrahim, Ezüst Hajó, stb.
Egyébként, teljesen konkrétan, összegekkel sorold már fel a nagy lenyúlásokat. Rájöhetsz, hogy még az első három leggazdagabb magyar vagyonához viszonyítva sem jelentős összeg. Természetesen ez nem ment fel senkit semmi alól. Ha azt gondolod, valamelyik fél jobb mint a másik, az nagy tévedés. De legalábbis a papagájkommandó hatásos ténykedését mutatja.

stradivári 2010.11.05. 14:05:53

Nem akarok az igazság bajnoka lenni, de én is úgy gondolom, hogy Fecót be kell kasznizni. DE. Azért ebben az esetben, ki kellene vizsgálni, hogy a 12 állami gazdaság privatizációja kinek a tuladonába került, mennyi kárt okoztak kicsi gazdaságunknak, és az adófizetőknek. Az már csak apróság, hogy a kaya ibrahim, az ezüsthajó mennyibe került az adófizetőknek. Bizom Orbán tisztességében és Ő ezt is kivizsgáltatja. Bizom abba is , hogy az ötmilliárdos légifotózás kiötletelőjét is számon kéri. Ezt biztosan meg is teszi, mert azt mondják, hogy csúnya dolgokat ők sem müvelhetnek. Csak igy tovább Viktor

flugi_ · http://fundi.blog.hu/ 2010.11.08. 09:05:54

@stradivári: "Bizom Orbán tisztességében és Ő ezt is kivizsgáltatja. Bizom abba is , hogy az ötmilliárdos légifotózás kiötletelőjét is számon kéri."

Ez valószínűleg meg fog történni, csak nem úgy, ahogy gondolod. Le fogja szidni az illetőket, hogy milliárdos megbízhatóember-megbízást nyilvános pályázat formájában akartak csinálni, mikor már néhány hónapja a fidesz megszavazta az állami cégek átláthatatlanságát garantáló kiskaput. Ne aggódj, az az ötmilliárd pontosan arra lesz elköltve amire akarták, csendben, végtére is rendes fideszes szakemberek, ne sajnáljuk tőlük.

A megbízások már csak ilyenek, a megbízhatóakat lehet csak megbízni, benne van a nevében.

Mikrobi 2010.11.08. 09:18:35

Mi az, hogy egy volt miniszterelnököt extra védelem illet meg a törvénytől?! Az OK, hogy egy hivatalban lévő miniszterelnököt ne lehessen vád alá helyezni, bíróság elé citálni (ha tényleg sáros, majd seggbe rúgja a parlament, ha meg nem, úgyis mindegy), de után SIMÁN! Ha Gyurcsányt lecsukják (nemcsak meggyanúsítják, megvádolják, hanem elítélik és bebörtönzik), minden politikus el fog gondolkozni azon, hogy tényleg bármit megtehet-e hivatalában!
Mellesleg a válság alatt működő izlandi miniszterelnököt csak a válságban betöltött szerepe miatt rángatták különleges bíróság elé, én Gyurcsányt minden további nélkül bíróság elé állítanám a súlyos következményű politikai döntéseiért is!

tölgyes 2010.11.08. 09:18:43

Kedves véleményvezér!

Azt gondolom, hogy a jogegyenlőségből kell kiindulni. Ebben az esetben a meggyanúsításnak nem szabad különböznie az egyszerű állampolgár és a miniszterelnök esetében. Mind a két esetben a törvényesség betartása a feladat.

Azt valamennyien tudjuk, hogy egy miniszterelnökkel szemben nehezebben indul eljárás.. Hisz olyan ügyletért, amit Gyurcsánynak elnéztek, más két évet kapott..Ha ön hibát követ el az adóbevallásában, akkor máris jön a levél.. míg Gyurcsányt még csak vizsgálni se volt hajlandó... Ez nem jó. Itt az ideje annak, hogy Feri is érezze a törvény erejét.

katamarán 2010.11.09. 14:02:18

@mojszipupi: Egyetértek a véleménnyel és őszintén remélem, hogy amennyiben megtörténik az a szemétség, hogy Gyurcsán lefogásáig elmennek, akkor van olyan munició a tarsolyában, amitől a másik oldalon sem marad szem szárazon.

Viktus 2011.04.29. 20:19:11

Ideje lenne már lecsukni ...

Neki köszönhettük:
- Majdnem államcsőd
- Fidesz királyság ...

Mondjuk a második okból nem hinném lecsuknák amíg Feri villog az ellenzék vezére szerepben addig garantált Viktor uralma.

fg56 2011.05.02. 00:24:31

Koncepciós per lenne, bosszú a 2002-es TV vitáért, amikor -bár hazugságokkal, de - lealázta Gyurcsány Orbánt. Félreértés ne essék, aki törvényeket sért - legyen ő bármilyen magas pozícióban - ítéljék el. De itt nem erről szól a történet, hisz Orbán és a Fidesz 1 év alatt több törvénytelenséget követett el a demokrácia ellen, mint bárki a rendszerváltás óta. A Fidesz ugyanakkor kommunista módszerekkel szállta meg a hivatalokat, bíróságokat, ügyészséget - mindent, tehát a kormányzó párt mocskai soha nem derülhetnek ki.

Na ez itt a baj kérem szépen, a kettős mérce: a bosszú és a politikai hadjárat és a lejáratás. Cseppet sem ártatlanabb a jobboldal, mint a bal hazánkban, csak a jelenleg hatalmon lévők sokkal véresszájúbbak, mint a gyenge baloldal.

Motorman 2011.05.02. 00:24:41

Nemtom, ennél többet nézek ki fletóból ...
Szerintem, ha van is vaj a füle mögött, nem annyira amatőr, hogy bizonyítható nyomokat hagyott volna ...
Lehet, hogy ezzel az erőlködéssel öngólt lő viktorunk.





Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
  • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
  • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
  • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
  • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
  • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
  • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
  • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása