Véleményvezér

vv

MNYP: inkább maradni!

2010.12.05. I 65 komment I Címkék: szavazas mnyp

Sokan nem akarják otthagyni a magánnyugdíjpénztárukat, és a hezitálók aránya is igen magas. Heti szavazás-összesítőnk.

Számos hírportálhoz és közvélemény-kutatóhoz hasonlóan mi is feltettünk a héten egy kérdést, hogy megtudjuk, a válaszadók (a Véleményvezér blog olvasói) vajon otthagyják-e magánnyugdíjpénztárukat, maradnak, vagy esetleg még nem tudják, hogy mit tegyenek. MNYP: menni vagy maradni? c. írásunkban mi a maradás mellett érveltünk, és a következőket állítottuk: "Bár sokaknak úgy tűnhet, hogy a döntés végleges és visszavonhatatlan, tudjuk, hogy a politikában semmi sem az. Másrészt pedig azt is látnunk kell, hogy még ha meg is valósulna a magyar gazdasági csoda, demográfiai okok miatt akkor is fenntarthatatlan lenne a mostani állami nyugdíjrendszer."

"Maradsz-e magánnyugdíjpénztári tag?" - erre a kérdésre kellett válaszolnia blogunk olvasóinak. Lássuk az eredményt!

Szavazóink majdnem fele a maradás mellett döntene, harmaduk pedig még nem tudja, hogy mit tegyen. Mindössze 10% válaszolta, hogy nem marad magánnyugdíjpénztári tag.

Pénteki cikkünkben szintén a témával foglalkoztunk, mégpedig a Századvég Gazdaságkutató vonatkozó elemzésével, mely szerint a magánnyugdíjpénztári rendszer 500 milliárdos kárt okozott (később némileg pontosították ezt). Olvasóinktól megkérdeztük, szerintük vajon mennyire megalapozott a Századvég állítása.

A válaszadók 85%-a az állítást nem tartotta kellően megalapozottnak, és még a bizonytalanok aránya is magasabb volt, mint az "igen" választ adóké.

Természetesen a Véleményvezér szavazásai nem reprezentatív kutatások, így nagyon kíváncsian várjuk, vajon a teljes lakosság mit gondol a Fidesz nyugdíjintézkedéseiről, és hogy a közvélemény-kutatók legközelebb mit fognak mérni.

Ha tetszett az írás, csatlakozz a Véleményvezér Facebook-csoportjához!
 

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gombosg 2010.12.06. 08:55:04

Nem reprezentatív jellege miatt a poszt valóban jó szavazásösszesítő, de semmi újat nem mond - ugyanis tudjuk, jellemzően milyen beállítottságú olvasótáborral rendelkezik.

A cím elég megtévesztő, de hát szintén szimpatikus az illető olvasóknak...

dr. Oláh Péter Balázs (törölt) · http://www.bkv.hu 2010.12.06. 08:55:09

Mivel a hazai gyakorlatban a pénztári vagyon létrehozását az államadósság növelése útján
finanszírozták, ezért lehetségesnek tartjuk, hogy a második pillértől várható állami megtakarítások
jelentős része, sőt akár egésze elveszik az államadósság kamatterhei miatt. Erre az elvi lehetőségre
utalt Peter Orszag és a Nobel5díjas Joseph Stiglitz 19995ben megjelent cikkükben (Rethinking Pension
Reform: Ten Myths About Social Security Systems).

igényes 2010.12.06. 08:55:16

Maradni kell! Szerintem már az AB is megvétozza!

Bruno 2010.12.06. 08:55:19

Nekem nagyon egyszerű a helyzetem.

1. Kb. 10 év múlva mehetek majd nyugdíjba (hol lesznek ezek meg a kiváló szabályaik akkora??).

2. Miután a Ratkó gyerekek utolsó évéhez tartozom mennyi lesz az állami nyugdíjam (kevés, nagyon kevés...)

3/a. Akkor miért is adjam nekik oda azt a pénzt amit eddig ki tudtam vonni az elpazarlás alól?

3/b. Úgy gondolom, hogy nem 16 százalék adócsökkentés, hanem 8 százalék adóemelés volt.

Gyurma73 · https://plus.google.com 2010.12.06. 08:55:25

szerintem nettó 200 alatt nem érdemes maradni de fölötte mindenképp!!!

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.12.06. 08:55:30

oké, oké, csak fizikailag ez hogyan lebonyolítható, ugye. mert (mint azt vincenték előre megmondták), aki nem tud nyilatkozni az kötelezően megy az államiba, és nagyon optimista saccok szerint 2-300 ezer ember tud majd sorra kerülni a z ügyfélszolgálatoknál.

PiBá 2010.12.06. 08:55:35

Eredetileg Matolcsy Úr bővíteni akarta a belépésre kötelezettek körét, be is nyújtotta a módosító javaslatot a Parlamentben. Vajon miért? Mert talán ennyit ért a gazdasági kérdésekhez?
Közben szóltak neki, hogy a főnök másképpen gondolja. A két módosító javaslat párhuzamosan várt a tárgyalásra.
Erre tessék gombot varrni!

Parmezanidész · http://bemorgo.blog.hu 2010.12.06. 08:55:41

Ha elég ember marad mnyp tag, a Fidesz kénytelen lesz kompromisszumot kötni, mert úgy az állam jelentős bevételektől esik el, viszont a kiadásai nem csökkennek, mert a mnyp-tagok nyugdíjáig (amihez a mostani törvény szerint az állam nem járul hozzá anyagilag) még legalább 15 év hátravan.

Úgyhogy szerintem mindenki maradjon. Annál is inkább, mert az Alkotmánybíróság és az Európai Parlament döntése is hátravan, lehet, hogy semmi nem lesz az egészből.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2010.12.06. 08:55:48

Ezzel az a baj, hogy a fidesz rövid időn belül szétvert a magyánnyugdíj pénztárakat. És akkor mi lesz? Jön Matolcsy és jól megmenti az otthagyott vagyont.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2010.12.06. 08:55:52

Nagyon kiváncsi lennék, milyen érvek alapján maradnának ennyien mnyp tagok.

Továbbá arra is, a szavazók tisztában vannak-e azzal, hogy a maradás a dolgok jelenlegi állása szerint egy kellemes januári egésznapos piknikezést igényel valamely közeli TB irodában.

Axum 2010.12.06. 08:55:58

Mi van akkor, ha valaki marad a manyupban, de lelép külföldre. Majd megkeresi a TB-t, hogy a külföldi munkája ill. a magyar minimálbér után szeretne járulékot fizetni. Ez eddig az évig lehetséges volt, több kollegám is csinálta.

Ezután mi lesz? Elzavarják, hogy nem kell a pénze, mivel kiszerződött a szolidaritásból? Vagy elfogadják a pénzét, és 20 év múlva közlik vele, hogy nem jár neki semmi, mert ez adó volt nem járulék?

aszora 2010.12.06. 08:56:03

Háát, nekem az gyanúm, hogy a maradók aránya a határidő közeledtével még változni fog az itt szavazók körében.

Mystes 2010.12.06. 08:56:24

Én nem értem: ezek szerint csak Magyarországon rossz a demográfia vagy máshol is? Ha máshol is, akkor hogyan lehet azt állítani/gondolni, hogy csak az állami fenntarthatatlan? Akkor a többi is -ugyanúgy- az.

Din Serpahis 2010.12.06. 08:56:29

Kurva jó lesz, ha ennek az aránynak csak a fele érvényes a társadalom egészében, akkora buzi sorok lesznek itt, hogy ihaj csuhaj. Vidám dolog lesz, szeretni fogják a nyilatkozók a forradalmi kúrmányt.

Én asszem nem állok be a sorba, kimegyünk az asszonnyal bécsbe, megnézzük az adventi vásárt, aztán megnézzük a nagykövetséget is akkor már.

OkoskaTo:rp 2010.12.06. 08:56:32

Sajnos a nem-pénztártagok között (és ilyen a hárommillió nyugdíjas, valamint még egy-kétmillió kb. 40-45 évnél idősebb) az "engem ez már nem érdekel" vélemény/hangulat az általános. Közülük a hárommillió nyugdíjast főleg az érdekli, hogy a mostani nyugdíjakat emeljék; nekik minden, a mai közös kasszából félretett fillér fájdalmas. A közeljövő nyugdíjasai szintén hasonló szemüvegen át látják a világot - bár köztük valamivel többen vannak, akik még fel tudják fogni gyermekeik, unokáik nyugdíjának kilátástalanságát.

hackbard.celine 2010.12.06. 08:56:38

Az eredmény messze nem reprezentatív. Viszont magáért beszél: nehéz lesz érvényesíteni a maradási szándékot, ezért a békés többség ("lesz még úgyis rosszabb"-ra szocializáltak) otthon marad, nem áll sorban.
A dec. 13-i jogszabályt azért még érdemes megvárni, mennyit változik a verbálishoz képest (a korábbiaknál nem változott)
Ami érdekes: Orbán egyetlen egyszer sem nyilvánult meg. Reciklálták viszont az 1999-ben lemondott Selmeczi-t, a privatizáció kapcsán leszerepelt Matolcsy-t.
Eldobható szereplők.
Elviszik a balhét, a valódi döntéshozók ellen nem lesz személyes érv.
A korábbi Fidesz kommunikációban mindig nevesítve a személyeket támadták, ritkábban a konkrét intézkedéseket.

vinczej · http://vinczej.blogspot.com 2010.12.06. 08:56:42

Szerintem a kormány erőszakos "visszaterelése" sokakban azt az érzetet kelti, hogy a kormány számára valóban csak a kényszer az egyedüli valódi eszköz, amely a tagokat "meggyőzheti", hogy visszalépjenek. Mert az eszük alapján ezt nem tennék meg, s szerintük a kormány érvei is hiteltelenek. Vajon miért?

tnsnames.ora 2010.12.06. 08:56:52

"MNYP: végre számok, még ha hibásak is" poszt kommentjei között blablabla_ az alábbi értékes linket osztotta meg.

www.mebal.hu/index.php/egyeb-fontos-erdekes-olvasni-valo/281-kun-janos-a-tyuk-nem-tojik-aranytojast-gondolatok-a-magannyugdijpenztarakrol

Szerintem nem a elismerten hibás, támadott, nem publikus Századvég Gazdaságkutatós tanulmányt kell fekete dobozként körüljárni, hanem a fentit, ami kellően teljeskörű, számokkal alátámasztott, hivatkozásokat tartalmazó és alig egy éves (2009. szeptemberi)

Kun jános közgazdász egyébként nyugdíj főguru, és Bajnai nyugdíj ügyekbeni főtanácsadója volt.

Kow 2010.12.06. 08:57:01

Nem baj, ha majd nem lépnek át elegen, megemelik a járuláko... khm, nyugdíj adókat.

A biztosítóknak amúgy részletes doksit kéne kiküldeni minden ügyfélnek, hogy mi a tennivaló lépésről lépésre, ha maradni akar.

Doctor Klauße 2010.12.06. 08:57:32

azért szerintem beszédes lenne, ha a szavazók életkorát, munkahelyi státuszát, fizetését stb. tekintve is reprezentatív lenne a dolog...

Attila64 · www.sagaontour.ca 2010.12.06. 08:57:37

Ha tizen év alatt nominálértken van a felhalozás (mintha párnában gyűjtötte volna), akkor van-e károkozás? És népszavazás döntsön-e erről?

enismorgok 2010.12.06. 08:57:39

Szent István anno egy lóért elrekvirálta az országot az akkori lakosoktól, majd a koronáért eladta a magyarokat.
Ha a történelmünket végig nézzük, mindig a legalkalmatlanabbak vezették az országot (kevés kivételtől eltekintve) , ez most sincs máshogy. Mindig rabszolgák voltunk idegen hatalmak uralma alatt, igy itt jogállam soha sem volt.
A mostani helyzet is igazolja: jogállamban, ha változtatni akarok, akkor kezdeményezem a változtatást. Hogy lehet olyan törvényt hozni, hogy ha nem teszek semmit, akkor helyettem tesznek akármit?
(Zárójelben: nem értek egyet a magánnyugdijpénztárak létezésében, ez a magánvéleményem, de a létrehozásuk és eltiprásuk körülményei felháboritanak)

Judit* 2010.12.06. 08:57:43

A kérdés már csak az, lesz-e lehetősége mindenkinek, aki maradni akar, nyilatkozni erről. December 13-án kiderül.

Dr Bizalom 2010.12.06. 08:57:46

Vajon ha egy rokkantnyugdíjas le tud vezetni egy szülést, az mennyire rokkant?

Karmadealer · www.sajtoszsemle.blog.hu 2010.12.06. 08:57:54

Ez az eredménye ha egy egyébként indokolt és logikus döntést szarul kommunikál a kormány.
Elgurul az öntudatos fiatal véleményformáló városi értelmiségi gyógyszere és hülyeségeket írogat, vérmérséklete szerint cigányhitlerezik vagy csak véleményvezéresen vagy DeDi módra okoskodik, tízmillió közgazdász világító fáklyája fényében, miközben a valódi kérdések, a roppant adósságállomány és a demográfiai bomba szépen tovább ketyegnek.

Vaandor 2010.12.06. 08:57:57

No kíváncsi leszek...

acsa77 2010.12.06. 08:58:00

Egyik oldalról még eredményes is lehet a polgári elégedetlenség ilyen formája, bízva a jövőbeni visszacsinálásban. Másik oldalról nézve nagyon kevesen fizettek be lényegesen többet mnyp-be (vagy más adómentes befektetésbe), mint államiba. Sajnos nem két pillér a két pillér, mert ha tényleg teljesen felborul a demográfia és tényleg bukik az állami kifizetés, akkor buknak az mynp-k is... Szóval ilyen hangulatkeltések helyett számolgatni kellene, nem vakon bízni az mnyp számításaiban.

Kalmár 2010.12.06. 08:58:10

Természetesen, ha világos lesz mindenki számára, hogy mit jelent maradni, akkor ez drasztikusan változik.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2010.12.06. 08:58:14

Kíváncsi leszek, hogy a végén tényleg hányan maradnak.
Mert azért szabadságot kivenni, hogy sorban állhassak nem annyira menő dolog.

Italo Balbo 2010.12.06. 08:58:26

Ajaj, stratez, wmiki, midnight cooler meg a többiek hogyan fognak így bónuszt kapni a munkáltatójuktól?

Ajtony 2010.12.06. 08:58:29

Röviden: az átlagbérrel rendelkezőknek valóban károkat okozott. A manager bérrel rendelkezőknek jobb nyugdíjat jelent. Sajnos az előbbi kategória adja a munkavállalók nagy részét. A teljesen magán rendszer alkalmazásával sokan nem jutnának semmilyen ellátáshoz, azaz a mainál nagyságrendekkel több lenne a hajléktalan, és a teljesen ellátatlan ember. A kettő "magyaros" ötvözete pedig azt jelenti, hogy a lecsúszott emberek szolidaritás elvű ellátását teljes mértékben az átlagos keresetűek befizetéseiből, és adókból oldják meg.
A képhez tartozik - vegyes rendszer sehol nem váltotta be a hozzáfűzött reményeket. Nálunk sokkal nagyobb országokban, régi demokráciákban a pénztárak száma jóval kisebb - ezért a méreteik miatt sokkal stabilabbak.
A magyar rendszer totál rossz

David_K 2010.12.06. 08:58:34

A szavazók annak tudatában válaszolták ezt, hogy ezzel a döntéssel BIZTOSAN bukják az állami, öregségi nyugdíjat, ami az egész nyugdíjuk 70%-a? Ha valódi opció lenne én is maradnék, de ilyen feltételek mellett sajnos nem racionális döntés.

invalid username 2010.12.06. 08:58:38

A felmérés eredménye nagyszerűen mutatja a manyupok és a kormány PR hatékonysága közötti különbséget.

chop 2010.12.06. 09:20:58

Eddig nagyon az "államosítás" ellen voltam, de ahogy egyre többet olvasok a témáról, egyre inkább úgy tűnik, hogy bár a felosztó-kirovó rendszer hosszútávon fenntarthatatlan, a jelenlegi vegyes rendszer rövidtávon is az.

Kb. olyasminek tűnik, mintha valaki minden hónapban eltenne 10 e Ft-ot a nyugdíjára, holott biztos, hogy nem éli meg a nyugdíjkorhatárt...ilyen szempontból a magánnyugdíjpénztár bizony luxus, ami költségvetési szempontból még rosszabb is, mert államadósságot és kamatokat növel, ami az adósságspirál miatt egyre nagyobb adókat, egyre kisebb fogyasztást és csökkenő versenyképességet eredményez.

sirsteve 2010.12.06. 09:26:48

@David_K: Nem ismerlek, így nem tudom, hogy mikor mehetsz majd nyugdíjba, de ha több mint 10 év múlva, akkor nem kell annyira aggódni a 70 % miatt. Azért az gondolom mindenki számára nyilvánvaló, hogy bárki is lesz majd váltópárt, akkor rögtön visszaadja ezt az ígérvényt a maradóknak. Minél többen maradnak, annál inkább, már csak a szavazatszerzés miatt is.
Ha pedig olyan sok időd van még a nyugdíjig, mint nekem (30-40 év), akkor az államtól amúgy sem lehet sok nyugdíjra számítani.

Dracon 2010.12.06. 09:35:43

"A tények makacs dolgok Gogolák elvtársnő."
- Virág elvtárs, Tanú

Bizony azok hiába próbálja a kúrmány a valóságot a saját ízlése szerint alakítani, nem fog menni.
Persze van olyan rétege a manyup tagoknak akiknek tán még meg is éri visszamenni (jellemzően a minimálbéren tartott pályakezdők, vagy a kis fizetésű emberek akiknek max 5 éven belül eljön a nyugdíjuk). Hiszen nekik lehet az a eddigi lehetőség hogyha nyugdíjba vonulnak és a manyup járulék nem éri el a 25%-os állami nyugdíj kiesést akkor választhatják az államit, megszűnik (Nagyon helyesen! nem kellett volna ilyen kedvezmény adni sose)

No de számoljon a kedves kúrmány.
Ha a 3 millió pénztártag jövedelem eloszlása hasonló a keresők jövedelem eloszlásához, akkor itt is érvényesül a 80-20-as szabály, vagyis a tagok 20%-a rendelkezik a vagyon 80%-a felett.
És ezek a tagok igenis tudnak számolni, betervezik szépen hogy sorba állnak már csak virtusból is nehogy már a kommunista kurmánynak legyen igaza.
A kúrmány meg szépen visszakapja azt a réteget amitől igazán menekülni akarna, akik nem hoznak semmit de nekik is adni kell a 100%-os állami nyugdíjat.

Persze ahogy itt is kommetelő mondta ha nem lesz elég bevétel majd emelik a járulék adót. Tökös gondolat de ez egyet jelent a zorbán éra végével, hiszen azt a járulék emelést semmilyen PR-rel nem lehet eladni mint csökkentést.

Én inkább arra gyanakszok hogy nem véletlenül jelentette be a kúrmány a FED-nél hogy 5mrd USD kötvénykibocsátásra kér engedélyt, amit meg is kapott.
Tehát az engedély már megvan ha belülről nem jön össze 1000mrd rablás akkor majd a külső államadósságot növelik 100mrd-al.
Kell a pénz a haveroknak.
Ahogy a régi szadesz reklám tökéletesen megfogalmazta.
"Haverok, Buli, Junta" most is ez van.

tomibatyo 2010.12.06. 09:35:49

"...így nagyon kíváncsian várjuk, vajon a teljes lakosság mit gondol a Fidesz nyugdíjintézkedéseiről, és hogy a közvélemény-kutatók legközelebb mit fognak mérni."

Ez teljesen mindegy. Majd úgy is kiáll egy üresfejű, pl. a Selmeczi Gabi, hogy az emberek véleménye nem releváns, a kormány tudja mi a jó a zembereknek...

Bruno 2010.12.06. 13:52:18

chop:

ha valaki biztos abban, hogy elpatkol mielőtt nyugdíjas lenne annak valóban nem szabad takarékoskodnia.

De mond meg őszintén: Te tudsz valamit rólam amit én nem? Mert akkor elvárom, hogy elmond. Egyébként pedig én abban bízok, hogy 95 éves koromban egy kocsmában söröskorsóval a kezemben patkolok el.

Dracon 2010.12.06. 13:52:26

Leminősített a Moody's:

"A Moody's három fő okot jelölt meg a leminősítés indokaként. Eszerint emelkedtek a közép és hosszabb távú költségvetési kilátásokkal kapcsolatos aggodalmak, illetve a külső sérülékenység veszélye; a magyar kormány átmeneti (bevételnövelő) intézkedésekre alapoz, a költségvetés strukturális deficitje pedig romlani fog; a magánnyugdíjpénztári átalakítások (tömeges átléptetés az állami rendszerbe) a költségvetés hosszabb távú egyensúlyát rontja."

index.hu/gazdasag/magyar/2010/12/06/leminositett_a_moody_s/

Lassan eljön Torgyán álma és chilei cseresznye fog nőni minden magyar kertben. No nem azért mert importálunk, sokkal jobb lesz a helyzet, az ország válik Chile-vé.

akira2 2010.12.06. 13:52:29

@sirsteve:
Minden attól függ, hogy minek a 70 (pontosabban 75%-árl) mondunk le.

Szerintem nincs realitása annak, hogy az egyszeri elopoot bevételek elköltse után olyan fenntartható felosztó-kirovó rendszer alakulhatnak ki, amely megőrzi a jelenlegi alacsony nyugdíjkorhatárt és a magas nyugdíjakat. Mert azt azért látni kell, hogy ha az összes bruttó fizetés 36%-a sem elég a nyugdíjak kifizetésére (a kp-i költségvetésből ugyanis egyre inkább ki kell pótolni), akkor az egy olyan rendszer ahol az eltartók lassan többet fizetnek be a nyugdíjak fedezetére (36%-os TB járulékként és egyéb adókként), mint amennyit nettóban hazavisznek - az egész egyszerűen fenntarthatatlan.

Így tehát a FK nyugdíjrendszer vagy bedönti a költségvetést és az országot, vagy felemelik a nyugdíjkorhatárt és drasztikusan csökkentik a nyugdíjakat. Na, ezért nem mindegy, hogy minek is 75%-áról mondunk is le... A nullának, vagy valami 30 ezer forintos minimálnyugdíjnak a 75%-áról...

A mnyp rendszerbéli tőke 20-30-40 év alatt ennél biztosan több nyugdíjat eredményezhet. Feltéve, ha a mnyp tőkét nem az államnak adják kölcsön állampapírvásárlással...

Az igazsá pedig az, hogy egyetlen nyugdíjrendszer sem fenntartható, amely az egyéni, a családi és a közösségi érdekek közül csupán az egyikre épít.

A társadalmi érdekeket a jelenlegi 1. pillér szerinti felosztó-kirovó rendszer, az egyéni érdekeket a jelenlegi 2. pillér szerinti tőkefedezeti rendszer, a családi érdekeket pedig az szolgálná, ha a TB-járulékok egy részét (az szja 1 ill. 2%-hoz hasonlóan) egyenesen a saját nyugdíjas szüleinkhez, nagyszüleinkhez irányíthatnánk.

Így mindenki tisztában lehetne azzal, hogy ha adófizető gyermekeket nevel föl, akkor tőlük is lesz nyugdíja, ha viszont nem költ gyereknevelésre, akkor saját magának kell megteremtenie a nyugdíjra valót tőkefedezet formájában...

doki1981 2010.12.06. 13:52:35

Ez a szavazás nem tekinthető reprezentatívnak, mindössze a magasabb IQ-val rendelkező, gazdasági-közéleti kérdések iránt érdeklődő emberek szavaztak. A "maúnika show" nézőközönsége ide nem jut el, és ha azt hallja a TV-ben, hogy a manyupok ellopták/elkaszinózták a pénzt, simán beveszi... :-(

A minimálbéresek majd jól átlépnek az államiba, a normálisan adózó, átlagnál jobban keresők pedig simán fenn fognak tartani 1-2 manyupot, majd 30-40 év múlva elégedetten fogjuk nézni, hogy nekünk van nyugdíjunk!

bájgúnár 2010.12.06. 13:52:40

Azemberek megtakaritott pénzét majd amikor fizetni kell sorra bedölt tönkrement pénztárak fogják sajnálattal elutasítami.Ma magyarországon aki nem álami garanciába bízik az szerencsejátékos.Vagy bejön vagy nem!Ha nem akkor nesírjon mint a bedőlt hitelesek!

springbok 2010.12.06. 13:56:06

Minden MNYP-ben maradni akaro tenykent kezeli, hogy neki a Penztaraban tenyleg annyi penz van, amennyit az ev vegi kivonatan megkuldenek... Es a penz majd 20 ev mulva is ott lesz, mikor majd szuksege lenne ra..

Egy olyan orszagban, ahol egy 8 altalanossal rendelkezo broker meg tudott mozgatni 20 milliard koruli banki betetet es meg mindig el sem jutottak addig, hogy elkovetett -e valamit, szerintem kicsit optimista hozzaallas a 20+ eves bizalom barmely penzintezettel szemben.

Speciel az en MNYP-m 2002 - 2008 kozott sikeresen termelt kb 1% hozamot a bennt levo penzre, ugyhogy en inkabb odaadom allambacsinak a zset. Persze esetemben parszazezerrol van szo, 3-4 milla felett lehet elgondolkodnek.

Bergeroth 2010.12.06. 13:56:10

Kíváncsi leszek milyen arcot vág majd a kormány, amikor rádöbbennek, hogy az általuk gerjesztett mnyp dolog, kontraproduktívba megy át.

loading 2010.12.06. 13:56:13

Szerintem sokan fognak visszalépni, főként az OTP magánban lévők. Ők ugyanis még mindig mínuszban vannak (vagy éppen 0, azaz 2008-as értéken van a egyenlegük). Kb. 1500-1700 mrd Ft visszafolyik (kb. 1200 mrd-t kezel az OTP).
Ha kellően olyan hangulatban van az ember, egész jó összeesküvés-elméletet is kitalálhat, hogy mindez a gyenge teljesítményű OTP manyup megsegítésére is szolgálhat. (Noha elég sokat keresett rajta egyébként az OTP többi része.)

blablabla_ 2010.12.06. 13:59:20

Nem lenne semmi baj az MNYP-vel, ha nem az a pénz kerülne oda amit a nyugdíjasoknak kéne kifizetni. Jelenleg az a helyzet, hogy ha megjelenik x forint az MNYP számlámon vele párhuzamosan felvesz az állam ugyanannyi hitelt is, hogy ki tudja fizetni a nyugdíjakat. Így bár azt látom a számlaértesítőn, hogy van xM forintom, valójában van egy ugyanakkora államadósság is (ráadásul nagyobb az adósság kamatterhe, mint a felhalmozás hozama), amit az állam csak az adófizetőkön tud csak behajtani. Tehát azt a pénzt ami összegyűlik az MNYP-ben, ki kell fizetnünk mégegyszer kamatos kamattal.

A csehek például úgy akarják megoldani az MNYP-t, hogy ÁFÁT EMELNEK, és onnan finanszírozzák a kieső pénzeket. Nálunk emelni (8%ot) már nem nagyon lehet :S.

purga · http://horrormirror.blog.hu 2010.12.06. 13:59:23

szerintem hiába akarnak majd sokan maradni, hála a magyar bürokráciának, sokan lusták lesznek bemenni a hivatalba és elintézni (mert ugye csak személyesen lehet). ami hagyján, de végig állni a sor, na meg ezért kivenni a szabadnapot (annak tudatában, h lehet, h sorra sem kerülsz)... necces.
választás szabadsága? ugyan...

lettuce 2010.12.06. 13:59:31

Szét kell szedni a kérdést. Azzal most ne foglalkozzatok, hogy mire költi / nem költi a kormány.
Arról majd később. Különben sem ez határozza meg, hogy átlépsz vagy maradsz... hagyjuk már a kamudumát.
Neked, személy szerint mi éri meg. Ugyanis több lehetséges válasz van. Ráadásul többismeretlenes az egyenlet, mert közben törvényeket is lehet módosítani.
Jó számolást.

röntgenszeműlány 2010.12.06. 13:59:38

Szerintem gondolatkísérletnek érdemes eljátszani, hogy mi lett volna, ha a Fidesz történetesen az mnyp-knek kedvez (mert a pénzt máshonnan nyúlja le). Teszem azt megnöveli a járulék részarányát. Vajon a hívek akkor is pont ilyen lelkesen védelmeznék? Az MSZP reakcióját persze meg tudnám jósolni, ott mindig örülnek azoknak a kivételes alkalmaknak, amikor baloldalibbak tudnak lenni a "jobboldalnál".

elwood 2010.12.06. 14:00:28

@David_K: "A szavazók annak tudatában válaszolták ezt, hogy ezzel a döntéssel BIZTOSAN bukják az állami, öregségi nyugdíjat, ami az egész nyugdíjuk 70%-a?"

Mire alapozod ezt a nagybetűs biztosant ?
Arra hogy Matolcsy megígérte?

a szabályozás minden írott és íratlan jogrenddel ellentétes. ha az elkövetkező 20-30 évben csak egyszer is egy jogrendet tisztelő kormány kerül hatalomra, simán jóváírják a szolgálatiidőt

ha viszont most átlépek a pénzem örökre elúszott

2010.12.06. 14:00:39

Remélem, a dec 12-i demonstrációra is kimerészkednek a gombnyomogató ezrek, nehogy ebből is az legyen, mint a hétvégi szakszervezeti tömörülésből: "néhány száz fő lézengett, ez nem számít és ők különben is félre vannak vezetve". Még jó, hogy a kormány az ország érdekeit nézi (nem a néhány száz lézengőét), mi lenne, ha nem nézné?!
(Remélem, a mélységes irónia átjött a soraimból.)

flamer 2010.12.06. 14:00:43

@tnsnames.ora:
Ez egy remek írás, viszont van benne egy pont (márpedig az a pont, ami a lényeget illeti):
"Tanulmányuk szerint egy fenntartható (a magánnyugdíjpénztárak miatti hiány kipótlásán túl egyéb költségvetési támogatásra nem szoruló) TB nyugdíjjal egyenértékű pénztári nyugdíjhoz. 2,7% reálhozam szükséges."

Olvasta valaki ezt a tanulmányt? Honnan jött ki a 2,7%? Mert így ránézésre úgy tűnik, hogy ez akkor lenne igaz, ha a GDP növekedése mínusz a nyugdíjasok számána bővülése évtizedekig meghaladná a 2,7%-ot - márpedig erre azért olyan nagyon nagy esélyt nem látok.

Hoppázó Beléndek 2010.12.06. 14:00:49

záros határidőn belül a saját bőrükön fogják tapasztalni,h kinek a véleménye releváns.

akkorát fognak bukni,h gyurcsány könyörög majd a receptért. remélem..

ugye?

invalid username 2010.12.06. 14:00:55

''Gondolkodás nincs, enyém lesz a kincs.''

(manyup-szimpatizáns jelmondat Stanislam Lem Kiberiáda c. könyvénének egyik novellájában)

2010.12.06. 14:00:59

@Dracon: Nem tudom te hogy vagy vele, de 2011 jan. 1-i hatállyal 0.5%-os járulékemelést hajtott végre a zorbán..

Egyelőre nem látom a vasvillás háborgást.

Dracon 2010.12.06. 14:47:25

@Lrdx:
Én sem látom a felkelők ezreit, mert még mindig azt hiszik hogy jan 1.től job lesz nekik mert itt van a "nagyarányú és azonnali adócsökkentés"

Viszont majd rádöbbennek hogy kevesebb a nettó, brutálisan drágulnak az élelmiszer árak és az infláció csak azért 3-3.5% mert pl a kátránypapír meg a homok ára nem drágul.
És ha a zorbán ráfarag és nem jön össze annyi mint amennyit beterveznek akkor kell még 2-5% járulék emelés...
No akkor megfogják találni a vasvillát a zemberek és elmagyarázzák hogy ők mire is gondoltak akkor amikor a fülkeforradalom idején x-eltek.

tnsnames.ora 2010.12.06. 14:49:27

@flamer:

>Honnan jött ki a 2,7%?

Itt a tanulmány, te magad is elolvashatod:

www.mnb.hu/Root/Dokumentumtar/MNB/Kiadvanyok/mnbhu_mnbtanulmanyok/mt40.pdf

Az én kommentem:

- Az egész egy jövőre vetített szerzői számoláson alapul, mindenképpen érdemes lehet szkepszissel és tűréshatárral figyelembevenni.

- Én, azontúl, hogy nem értem a kérdésed velejét szkeptikus vagyok, hogy a GDP jó referenciapont-e.

shinichi 2010.12.07. 08:54:53

@blablabla_: Az eladósodás azért van mert minimálbér után fizetett járulékból nem lehet normál összegű nyugdíjat fizetni. A magánkasszába a járulékok 1/8-a folyik (az1/4 feléből ugye autómatikusan állampapírt vettek.)
Ha mindenki csak az államiba fizetne, az sem fedezné a folyó havi nyugdíjkifizetéseket. Ez az egyetlen dolog amiért érdemes eladósítani az országot. Csilliárdos képviselőnek 16%-os adókulcs, meg 10 milliárdért stadion Debrecenbe az megspórolható lett volna.

bunji jumping 2010.12.09. 11:17:09

Ezt ma olvastam, elég alapos írásnak tűnik, jóllehet megvilágít, de a döntést nem vállalhatja át. jozsefbiro.blog.hu/2010/12/06/kontar_nyugdijszamitasok
A manyup-oknak postázni kellene minden tagjuk részére egy, a döntésről szóló formanyomtatványt (nem kevés pénz, de le is nyelhető a korrektségüket megmutatva). Aki maradni akar, az kitölti, elviszi, sorbaáll, leadja. Átvétel, iktatás, agyő.
Gyorsítaná az ügyintézést, ha kész papírral állítana be az ember, és nem folyna mindenkivel hosszabb párbeszéd.
A jan. 31-i határidő olyan rövid a - bármekkora létszám és a nyitvatartás függvényében -, hogy még azt is érdemes ott sérelmezni, ahol fogékonyak a panaszra - azaz nem itthon.

handax 2010.12.10. 13:31:46

@springbok: értem. Te is a válság számait nézed és nem a 2009-2010 évekkel bővített számaidat.
Másrészt ne azért gondolkozzál el, mert 3-4MFt van a számládon, hanem azért mert mérhető hozam van a számládon.

Kettőnk között: ugyan hogy a francba vársz el 3-4MFt-s folyószámlát, ha bevallottan pár százezret fizettél csak be a pénztárba (tekintsünk el az általad írt kb. 0 hozamtól)? Meg kellett volna évente duplázniuk a pénzed, hogy legyen belőle 3-4 milla?

springbok 2010.12.10. 16:59:12

@handax:
tokmindegy hogy most eppen volt egy valsag. Haverom az OVIT-nal melozik es ott van valami villamosipari MNYP , ami 3 millara termelt plusz 1 millat. Volt kolleganom ABegon-nal van, neki minuszban van az egyenlege. Nekem meg kb 0 az egyenleg.
Kicsit nagy a szoras...

De ne kanyarodjunk el a lenyegtol, az a penz amit az MNYP-s szamladra kapsz az allamnak HITELT jelent.
Ez a problema. Allambacsi anno szepen atiranyitotta az MNYP penzt a maganszektorba, hogy felporgesse a penzpiacot,csak eppen nem volt ra fedezete. Ez jo volt a penzpiacnak meg az MNYP-knek, amugy senki masnak.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2010.12.12. 13:09:37

@springbok: "... Ez jo volt a penzpiacnak meg az MNYP-knek, amugy senki masnak. "

A pénztártagoknak is jó lett volna, mert a magánnyugdíjpénztárból még vagy akár nulla reálhozam mellett is magasabb nyugdíjat kapott volna, mint az államiból fog.

Az államnak meg annyiban lett volna jó, hogy a jövőbeni szociális problémákat enyhítette volna a rendszer.





Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
  • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
  • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
  • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
  • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
  • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
  • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
  • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása