Véleményvezér

vv

Napi abszurd: elszámolták a költségvetést?

2011.02.17. I 59 komment I Címkék: fidesz koltsegvetes matolcsy kormanyprogram

Nem arról van szó, hogy a minisztériumi apparátus ne tudná, hogyan is kell a költségvetést megtervezni. Valószínűleg Matolcsy és csapata keverték össze vágyaikat az előrejelzés műfajával. (Fotó: Index)

Az Index tegnapi információi szerint azért lett hirtelen szükség a kormány által nemrégiben bejelentett 250 milliárdos stabilitási alapra, mert a költségvetés tervezésekor egyszerűen elszámoltak valamit. Az értesülés sajnos nagyon is hihetőnek tűnik, és természetesen ijesztő állapotokra világít rá.

Miért hihető?

Sokakat meglepett, hogy miért lett szükség a 2011-es költségvetés hatályba lépése után másfél hónappal máris előre be nem tervezett megszorításokat bevezetni (mert ne legyen kétségünk, a stabilitási alap valójában csak egy szebb kifejezés az állami kiadások csökkentésére). Ha pontosan olvassuk az Index értesülését, ennek az az oka, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium vezetői csak későn szembesültek azzal, hogy amennyiben az EU nem ismeri el a magánnyugdíjpénztári pénzek államosításából származó bevételeket folyó bevételként, akkor a 2011-es 3%-os költségvetési hiányt nem lehet majd tartani.

Ez az értesülés egybecseng azzal a másik furcsasággal is, hogy az NGM-et komoly magyarázkodásra kényszerítették a januári költségvetési adatok. Azokból ugyanis kiderült, hogy a költségvetési bevételek az első hónapban jelentősen elmaradtak a tervezettől. Egy-egy havi eltérést még lehet váratlan egyedi tételekkel magyarázni (még ha ez nem is igazán meggyőző egy januári adat esetében), de ha februárban is hasonló eltérések lennének, akkor az villámgyorsan hitelteleníthetné az egész 2011-es költségvetést.

Könnyen lehet, hogy a fenti megfontolások kényszerítették arra a minisztériumot, hogy a korábbi – ezek szerint nem teljesen megalapozott – feltételezéseiket félretegyék és a hagyományos óvatos elvű tervezést kezdjék el alkalmazni. Ezen paraméterek mellett pedig minden bizonnyal mintegy 250 milliárdos többlethiányt mutattak a modellek. Létrehozták ezért ezt a bizonyos stabilitási alapot, mely nem más, mint a költségvetés második hónapban történő módosítása.

Kapcsolódó írásunk: Matolcsyék szürreális nyilatkozata


Mi történik a minisztériumban?

Érdemes kicsit elidőzni annál, hogy ez a kaotikus helyzet vajon hogyan is állhatott elő.
Az NGM elkészített ugyanis egy előrejelzést, amely előrejelzés egy hónapon belül tarthatatlannak bizonyult. Mivel az elmúlt húsz évben nem nagyon volt még példa ilyesmire, minden bizonnyal nem arról van szó, hogy a minisztériumi apparátus ne tudná, hogyan is kell a költségvetést megtervezni. Sokkal valószínűbb az a feltételezés, hogy az NGM vezetésében kell keresni a hiba okát: hogy a miniszter és csapata keverték össze a vágyaikat az előrejelzés műfajával.

Amint azt a hivatkozott indexes cikk is tartalmazza, a minisztérium még októberben mintegy 100 milliárd forintnyi plusz árbevételt tervezett be minden különösebb indoklás és alátámasztás nélkül. Azért, hogy ezáltal papíron meglegyen a pénzügyi alap a debreceni futballstadionhoz hasonló presztízsberuházásokra. Ehhez valószínűleg nem kell sok kommentárt fűzni.

Most azonban erről a sorról és valószínűleg néhány másikról is egyszerűen nyilvánvalóvá vált az, amit korábban is sejteni lehetett.

Teljes hitelvesztés?

Nekünk nagyon úgy tűnik, hogy Matolcsy miniszter úr tényleg nem érzékeli, mennyire a tűzzel játszik. A nagyvonalú felültervezés, majd annak hat héten belül történő implicit beismerése még a minisztérium és a kormány maradék gazdasági hitelességét is alááshatják.

Nem elég, hogy a februárra ígért nagy átalakítások leghamarabb március 15-én kerülnek csak bejelentésre, és nem elég, hogy ezekről már most látszik, hogy jó eséllyel semmilyen valódi szerkezeti változást nem hoznak, pusztán a szokásos húzd meg-ereszd meg politikáját folytatják. Ezeken felül még sikerül azt a látszatot is kelteni, hogy a költségvetési számaink úgy, ahogy vannak, komolytalanok.

web survey


Most fizetjük meg az árát annak, hogy az elmúlt nyolc hónapban az NGM semmilyen értékelhető átfogó koncepciót nem volt képes kidolgozni a magyar gazdaság kilábalási tervét illetően. Ehelyett az einstandolás és a számmisztika, illetve az agresszív kommunikáció rejtelmeiben mélyedtek el. Sajnos egyre kevésbé hiszünk benne, de mindezek fényében még a korábbiaknál is fontosabb lenne, hogy a beharangozott februári (értsd: márciusi) nagy intézkedések valódi, kézzelfogható és végrehajtható lépéseket tartalmazzanak.

Ha tetszett az írás, csatlakozz a Véleményvezér Facebook-csoportjához!

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

darkspell 2011.02.17. 10:34:13

Mondanám, hogy neeem, ilyen aztán egyáltalán nem létezhet... De őszintén szólva Matolcsy úr eddig lépéseit látva bőven nem lepődnék meg rajta.

Ja, és ki szívja meg? Én, te, ő (nem!), mi, ti, ők (sem!).

Hathajó 2011.02.17. 10:34:19

Nem is mértem miért lenne ez akkora csoda. Költségvetési tanács szélnek eresztve. Szegény Dumb, ha egy kicsit is értene a gazdasághoz, tudhatná most mennyire hiányzik neki (és az országnak) egy szervezet, akitől hitelesen ellenőrizhetné azt, amit Dumber mond neki.
Bathó Ferenc elzavarva. Most meg senki nincs, aki megmondhatná mi is a baj. Sajnos várni kell februárig, hátha több látszik, addig meg fagyasztani kell a nagy kilábalási programot.
De mennyire lehet reális egy olyan gazdasági program, amit Dumber talál ki. Persze majd ha belebukunk (mert nemcsak ők fognak, mi mindnyájan és a nyugdíjpénzek lenyúlása után már mondhatjuk a gyerekeink is) lehet majd jól ekézni az IMF-et vagy Oszkót.
Olyan ez az egész, mint egy rossz álom, ami mintha nem is velünk történne.

Gerbó 2011.02.17. 10:34:25

Az is lehet, hogy nem kellett volna kirúgni a hozzáértő apparátust és helyüket párthű, ám semmihez sem értő csinovnyikokkal feltölteni. Emlékezzünk a költségvetésért felelős államtitkár nyári, több napon át tartó, eltávolítására stb., az indoklás nélkül elbocsátott minisztériumi emberekre, akiknek minden bűnük az volt, hogy az elmúlt 8 évben is éltek és dolgoztak. A szakértelem gyanús, a párthűség és megbízhatóság előbbrevaló. És ne higgyük, hogy ez csak a Matolcsy Minisztériumban van így, a többiben sem jobb a helyzet ,bár kétségkívül itt a legfeltűnőbb.
Persze felesleges is, ez a sok minisztérium, meg tisztviselő, amikor egyetlen személy túlméretezett ambiciója és akarata irányítja az országot!

kadarnepe 2011.02.17. 10:34:27

Ha ezt így folytatják, akkor az eddig alulmúlhatatlannak hitt Gyurcsányi időszak lassan az aranykor fényében fog tündökölni.

Nem baj, márciusban megtudjuk a tuttit, vagy legalább kapunk egy új időpontot! :-) :-(

Secnir 2011.02.17. 10:34:28

Szerintem kérdezzük meg a Matolcsy feleségét...

Tokfalv 2011.02.17. 10:34:34

"Nem arról van szó, hogy a minisztériumi apparátus ne tudná, hogyan is kell a költségvetést megtervezni." Dehogynem. A költségvetés kiszámolása: szakma, és egyetlen ember értett hozzá az új minisztériumban: Bathó Ferenc. A hírek szerint megmondta Matolcsynak, hogy sehogy se jönnek össze a lehetőségek az álmokkal, mire M. kirúgta, úgy kellett a kapuból visszacibálni. Aztán amikor már nagyon le kellett volna adni a költségvetés-tervezetet, és Bathó még mindig azt mondta, hogy nem megy, Matolcsy megint kirúgta, és akkor már nem volt ott senki, hogy visszakönyörögje.

Wolff 2011.02.17. 10:55:28

Megjegyezném, hogy a fiktív bevételi többleteket egyéni képviselői indítványok illesztették a költségvetésbe, nem a minisztérium. Pl. Semjén Zsolt az egyházi többlettámogatásra, ami egyébként védett is lett a zárolástól. A minisztérium felelőssége ezekkel kapcsolatban az, hogy nem jelezte ez tarthatatlan, vagy nem rendelt hozzá valódi ellentételezést. A többi kapcsán viszont közvetlenül felelős.

tarackos 2011.02.17. 15:10:35

Persze, hogy elszámolták, ez nem vitás már a KT rámutatott a trükkökre vagyis a felültervezett bevételekre! Tehát a Világszabadalomgyártó újfent pancsernak bizonyult, kiderült, még számolni sem tud. Lesz itt olyan felpörgetés hogycsakna :(

Robinzon Kurzor 2011.02.17. 15:10:44

@Wolff:

Szerintem ez nem enyhítő, hanem súlyosbító körülmény a kormányzás egészére nézve.

Nálunk erre a családban az a mondás, hogy "nem tudja a jobb kéz, hogy mit csinál a balf.sz".

nevetőharmadik 2011.02.17. 15:10:46

Ideje eurót, frankot, dollárt vásárolni. Jövő héten már lehet, hogy késő.

pj02 2011.02.17. 15:10:58

"Amint azt a hivatkozott indexes cikk is tartalmazza, a minisztérium még októberben mintegy 100 milliárd forintnyi plusz árbevételt tervezett be minden különösebb indoklás és alátámasztás nélkül."

Hogy egészen pontosak legyünk, a költségvetés parlamenti vitájában, a beadott módosítók tervezték be a fiktív bevételekre épülő kiadásemeléseket, nem az NGM.
(Ami persze -lévén ugyanaz a többség áll mögöttük- nem mentség, csak jó lenne tárgyilagosan kezelni a dolgokat, és nem mindenért Matolcsyt basztatni, mert erről a 100 milliárdról sem ő, sem pedig a minisztérium költségvetésért felelős apparátusa, annak a vezetői nem tehetnek)

Mellesleg ilyen, fiktív bevételekre épülő módosítások már korábban is voltak, a 2010-es év költségvetési vitájában így kapott Veres János választókerülete új elkerülőutat például.

Őszinte Őrült 2011.02.17. 15:11:08

Remélem Kósa úr is előáll valami verzióval, már épp ideje lenne megszólalnia. pl: "Tavaly igazam volt, tényleg itt az államcsőd, de ez mind a pazarló szocialisták műve!", amire a havi 2,2 milliós kommunikációs csodacsődör, Szíjjártó "Dózi" Péter rákontráz: "Igen, sajnos itt a csőd, a német kormányt pedig félrefordították!" Március 15-én pedig Orbán új forradalmat hirdet, és a Kubatov kommandó lesöpri a szoci szavazók padlását. Most attól vesszük el akitől még van mit.

De komolyra fordítva: szerintetek hogy alszik mostanában Varga Mihály? Ha valakinek kell látnia a Fideszben hogy a vonat eleje már a szakadékban van akkor az ő.

Naneee 2011.02.17. 15:11:13

Az az érzésem, hogy ők nem "elszámolták" a dolgot, hanem egyszerűen nem akartak tudomást venni, arról, hogy a számaik a valós viszonyok között a 'lehetetlen' kategóriába sorolódnak.
Olyanoknak tűnnek, mint egy buta, akaratos, toporzékoló kisgyerek, aki azt hiszi, ha makacsul ragaszkodik a saját elképzeléséhez, akkor az úgy is lesz. Hát nem.

Ringlósztár 2011.02.17. 15:11:17

Talán meg kéne nekik mutatni a legújabbkor egyik vívmányát, a PC-t, melyen rövid tanulás után tudnák alkalmazni a különböző vállalkozások által táblázatkezelésre készített programokat.
Hátha segít....

Ringlósztár 2011.02.17. 15:11:20

@Gerbó:
Nanana! Ne szaladj előre! Mi az, hogy nem kellett volna kirúgni a szakértőket? A szakértelem komenista trükk és különben is: hol lennének osztályvezetők a rokonok?

Tapogatott Kukorica 2011.02.17. 15:11:26

Gyurcsányék is (meg az összes előző) ezt csinálták, én semmi újat nem látok a magyar politikában. El kéne kergetni a fenébe az összeset!

Reset Elek 2011.02.17. 15:11:32

Alig várom, hogy a márciusi olvadásokkal tetőző ár- és belvíz veszély elhárításában személyes jelenléttel példát mutató M. polgártárs és szeretett vezére fenti elfoglaltságai miatt áprilisban bejelentse, milyen bejelentések várhatóak a május-júniusi zöldár és a júliusi aszály között, esetleg az aratásokat követően...
Mindaddig el kell különíteni kisebb pénzalapot cca. 900 mrd forinttal a leendő állami tulajdonú magánnyugdíjpénztárak létrehozására, melyben jelentős szerepet vállalnak a zemberek érdekeinek védelmében a Központi Bizottság (van még ilyen?) tagjai.
Röhej, mégis sírni van kedvem

ehja 2011.02.17. 15:13:42

Hát ha nem találták meg a csontvázat amit Bajnai meg Oszkó rejtett el a kőccségvetésben akkor ők csináltak 250 milliárdosat. Mert ők megigérték, hogy csontváz márpedig lesz! És ők nem hazudnak a zembereknek.

blacklord 2011.02.17. 15:14:06

@Secnir: hahaha, nagyon ott van! :-) Nagyon nagy a baj amúgy, ebben egyetértek a posztolóval. Hogy mi lesz ebből még... :-(((

Giraffa 2011.02.17. 15:14:06

@kadarnepe: "Nem baj, márciusban megtudjuk a tuttit, vagy legalább kapunk egy új időpontot! :-) :-( "

Szerintem addig kapogatunk újabb és újabb időpontokat, amíg a befektetők meg nem unják, és durván le nem nyomják a forintárfolyamot.

Ernie5400 2011.02.17. 15:14:11

Ha Mr Matolcsy március 15-ig megoldja a rálőcsölt feladatot (elkészíti az ország újjászervezésének programját) - hát komolyan mondom, kezdeményezni fogom, hogy állítsunk neki szobrot a Kossuth téren!
De erre kb. annyi esélye(ünk) van, mint mókusnak az erdőtűzben ... :(
Azt nem értem csak, mit csináltak az elmúlt 9 hónapban (és a megelőző 8 évben ...) ?!

is 2011.02.17. 15:14:15

a noszf-ot is november 7-en unnepeltuk. miert ne lehetne a nagy februari csomagot marciusban kihozni? lesz itt meg naptarreform is, belefer a fulkeforradalomba, nem?

aki meg csak az elmult 8 honapban jott ra, hogy a FIDESZtol es Orbantol gazdasagpolitikaban semmit sem varhat, az vegye le a halyogot a szemerol, es meg egyszer tekintse at az 1998-2002 kozotti reszt a gazdasagi tortenelemkonyvekben, kulonosen a keteves koltsegvetes nevu amokfutast. es kerjen elnezest azoktol, akik ezt mar evek ota elore mondtak, hogy gazdasagpolitikaban ez lesz. es legfokepp, jol jegyezze fel valahova, kitorolhetetlenul, hogy Orbannak a budos eletben tobbet nem adja a szavazatat.

Jack Torrance 2011.02.17. 15:14:17

Elszámoltak valamit? Én azt is kétlem, hogy számoltak egyáltalán...

is 2011.02.17. 15:14:23

@Tokfalv: mondjuk eleg szomoru, hogy egy, barmily osszetett Excel tablat (mert a magyar koltsegvetes csak egy Excel-tabla) 1, azaz egy db ember lat at osszesen, a tobbi meg be sem tudja kapcsolni a szamitogepet.

commando 2011.02.17. 15:14:25

Én nagyon szurkoltam nekik, mi mást is tehettem volna? Szurkolok most is, de a bizalom megrendült. Csak a hibákat és a rosszat látom mindenütt. Vagy rosszul fogom fel? Nem látom a fától az erdőt? A média bűne ez a bizalomvesztés, vagy tényleg rossz irányba haladunk, nem is haladunk, hanem zuhanunk? Hihetetlen, hogy Matolcsy és társai dilettánsok, én úgy gondolom, hogy szakemberek. Vagy nem? Ez a dilemmám. Segítsen már valaki megértenem! Kalandorok (vérbolsik, vérfideszesek kíméljenek!)

dean23 2011.02.17. 15:14:31

Ezt az ostoba M.Gy.-t szerény 10 hónapja alatt már vagy egy tucatszor ki lehetett volna rúgni! 10 Ft-ot se bíznék rá!

nu pagagyí 2011.02.17. 15:14:57

Jelen állás szerint a megújulás évve egy évvel tolódik, így az emelkedés éve már sajnos túlmutat a cikluson.

MiKeyRuLeS 2011.02.17. 15:15:05

Mai hír az is, hogy a tavalyi hiányt is elszámolták, és bőven túllépték a 3,8%-ot.

Gandalf(helyett) 2011.02.17. 15:15:52

"Nem arról van szó, hogy a minisztériumi apparátus ne tudná, hogyan is kell a költségvetést megtervezni."
De, pontosan erről van szó.
Valódi szakemberek lenullázva, klientúra felvéve.
A Költségvetési Tanács is tárgyalhatatlannak tartotta, ki is iktatták őket.
Pedig állítólag régóta készen álltak a kormányzásra - és lassan egy éve a nyakunkon vannak. Az intézkedéseket mégis csak tologatják ki időben.

doktor.dikhed 2011.02.17. 15:15:59

Régen azért imádkoztak, hogy védelmet kérjenek a magyarok nyilaitól. Ma a magyarok azért imádkoznak, hogy védelmet kérjenek Matolcsy terveitől.

Én úgy látom, hogy elég rendesen trükköztek a srácok a költségvetési számokkal. Lesz elszámoltatás? Még most kéne, amíg nem hűl ki az ügy :D

Blogger Géza 2011.02.17. 15:16:25

Nem kell miniden hülyeséget elhinni és terjeszteni, amit az index ír. Itt nem "elszámolásról" van szó, hanem arról, hogy a minisztérium készült egy B tervvel is, amennyiben az EU úgy alkotna véleményt, ahogy. Sajnos az EU viszonya a 3 pilléres nyugdíjrendszerhez meglehetősen kétszínű, álságos és kiszámíthatatlan volt a múltban is, ezért nem lehet megjósolni, mit is fog kiizzadni magából ezúttal a sok bürokrata. Korábban ugye nem ismerték el a 2. pillérben lévő pénzeket mint az államháztartás részét. Most ennek a pénznek a döntő többsége beáramlik az államháztartásba, tehát a józan ész szabályai szerint ez külső forrásból származó bevételként kell tekinteni. De sajnos könnyen lehet, hogy folytatódik a kekeckedés, és most a korábbi döntéssel logikailag szembe menve mégsem ezt teszik. Nem árt, ha erre az esetre is van vészforgatókönyv.

Sajnos az elmúlt években ilyenek nem voltak, a kormány tehetetlenül tárta szét a karját (mert mondjuk az AB kilőtt bizonyos adófajtákat a bevételi oldalról), elszabadult a hiány, hát ez van. Így jutottunk ide, ahova, 52%-ról 82%ra nőtt GDP-arányos államadósság.

Azt meg mindenki tudja, hogy egy januári adatból messzemenő következtetéseket nem lehet levonni.

Cook kapitány 2011.02.17. 15:16:29

Az a baj ezzel a februári (márciusi) csoda-csomaggal, hogy a nagy időhúzásban túl nagy lesz az elvárás. Márciusra az ország és méginkább a külföldi befektetők valamilyen egészen nagymértékű, igazi szerkezetátalakítást várnak, ami annyira átfogó, hogy a bejelentést el kellett halasztani egy hónappal, mert annyi munka van vele. Ha ehhez képest csak közepes átalakítás lesz, már az is csalódást fog okozni, nem beszélve a várható minimális kiigazításról. Következmény: lesz itt még 300 fölött az euró.

crey7 2011.02.17. 15:16:35

Ki merem jelenteni, hogy az elmúlt 20 év legnormálisabb pénzügyi politikusai a Bokros - Oszkó tengelyen keresendőek.
Visszasírom Járait is, mert legalább a józan esze megvolt, ellentétben ezzel a hülyével.

Komolyan, egyre jobban tisztelem Tarlóst azért, mert hajlandó az elvileg "kommunista rohadék szoci" Atkárival együtt dolgozni, mert tudja, hogy Ő a megfelelő ember erre, és nem egy kikent-kifent pártkatona, aki böffent egy öblös kolbász szagút: Veni, Vidi, Gyuri - és már főállásban gyönyörteljes költségvetéseket számol, az iskola padból frissen kikerülve....

Squid 2011.02.17. 15:16:44

Az a baj, ha erre rácsap a külföldi média (és fog) akkor ez a kis fiaskó kombinálva az elmúlt 10 hónap gazdasági horrorpornójával plusz a most márciusra áttolt "Demostaztánfebruárközepénmárténylegmegmondjuk" refomcsomaggal nem fog jól elsülni.

Simán megtörténhet az, hogy megyünk a gagyiba és akkor isten óvja a kiráyt, mert onnan és abból a helyzetből nem fognak jól kijönni és valóban államcsőd közeli helyzet lesz, ami fölemészti az összes lenyúlt MNYP pénzt és jövőre sem marad már semmi.

Zz_ 2011.02.17. 15:16:50

Olyant fogunk borulni, mint az ól ajtó. Már lehet is kezdeni a kapaszkodást, ügyesebbek partvonal mellől figyeljenek.

Dr Kangörény 2011.02.17. 15:16:53

@Wolff: Szerinted a képviselői önálló indítványok saját agyszülemények???

Hathajó 2011.02.17. 15:17:00

Magyarországon a miniszterelnök felel a kormány munkájáért egyszemélyben. Ha olyan embereket választ, sőt erősít meg többszörösen hivatalukban, akik arra alkalmatlanok, akkor pedig ő maga is alkalmatlan kormányzásra.
Matolcsy György alkalmatlan.

Vajon ki merné rábízni Matolcsy Györgyre ma Magyarországon cége vezetését?
Vajon ki merné rábízni Matolcsy Györgyre ma Magyarországon befektetési portfóliójának kezelését?
Vajon ki merné belépni abba a nyugdíjpénztárba, amit Matolcsy György vezet?
Én biztos nem.

Mind1 2011.02.17. 15:17:06

Sajnos a számokkal nem lehet ugyanazt a hókusz-pókuszt eljátszani, mint pl a médiatörvénnyel, AB-vel stb. Ráadásul az EU árgus szemekkel figyeli ezeket - és a fidesz már trükküzött az előző alkalommal is, amire páran emlékeznek.

A legkínosabb, hogy az önkormányzatok döntik be a költségvetést - persze lehetne erre is valami frappáns kis politikai csúsztatással válszolni , de 2006 óta az önkormányzato túlnyomó része fideszes. Szépen eladósodtak (okosan devizában) és most mindenki csak bámul ki a fejéből. Ezt fejelte meg Matolcsy a (rém)álmaival és lózungjaival.

Ha valaki még emlékszik az Antall kormány időszakára, Matolcsy már akkor is hadilábon állt a számokkal

Eddie 2011.02.17. 15:17:09

Nem számolták el a költségvetést! Mivel egyáltalán nem számoltak! Ez látszik az összes eddigi intézkedésükből. Ha számoltak volna (tudnának számolni), akkor most nem lenne szükség pl. akciócsoportra az új adórendszer miatt. Egy rakás narancsszvű dilettáns ül az összes pozícióban, ezért nagyon szar 3 év vár ránk!

tomwar 2011.02.17. 15:17:12

@Wolff: Az egyhazi tobblettamogatas nem bevetel.
(nana, hogy vedett, nana!:-))

Az a gond, hogy valahogy nem hallatszik a duborges...

(6) 2011.02.17. 15:17:23

Kíváncsi vagyok, Matolcsy meddig marad miniszter. A 85 éves nagyanyám profibb költségvetést készít, mint ez a kókler és bandája. Ha ez így megy tovább, nyár-ősz fordulóra lehúzhatjuk a rolót. :/

Nagyon remélem, hogy akik eddig vakul hittek Orbánban, mint megváltóban, azok csalódni fognak egyszer és mindenkorra.

Rive 2011.02.17. 15:17:33

"Mivel az elmúlt húsz évben nem nagyon volt még példa ilyesmire, minden bizonnyal nem arról van szó, hogy a minisztériumi apparátus ne tudná, hogyan is kell a költségvetést megtervezni. "

Már elnézést, de mi köze a jelen minisztériumi apparátusnak bármiféle húsz évhez?

Év végére sikerült úgy-ahogy működőképesre rugdalni a csodálatos NGM-et, lényegében az idei volt az első költségvetés, amit 'ezek' számoltak.

Mondjuk mire a jövő évig eljutunk, lesz alkalmuk néhányszor újraszámolni, akár egy kis gyakorlatot is szerezhetnek. De jó eséllyel olyan lesz ez az idei költségvetési év, mint egy elb@szott patchwork valami hajléktalan ruházatából szabva.

Nembaj, persze, ezt is Bajnaiék csinálták ilyenre, azé'.

Apropó, kinek hogy' tetszik a januári fizetése?

lepo 2011.02.17. 15:17:35

@Tokfalv:
"A költségvetés kiszámolása: szakma, és egyetlen ember értett hozzá az új minisztériumban: Bathó Ferenc."
Az azért érdekes lenne, hogy csak egyetlen ember van ennek a képességnek a birtokában. Olyan van, hogy valaki tapasztaltabb, de hogy csak ő és senki más ....

szerjóska 2011.02.17. 15:17:59

Matolcsy egy nímand, mindig is az volt, Keleten a helyzet változatlan.
Azt nem bírom megérteni, hogy Orbánnak miért jó egy, akár az SPSS alapverziójától is sikítófrászt kapó, láthatóan komoly neurotikus zavarokkal küzdő, számokat megvető, idealista (!) közgazdászt ültetni az NGM élére, és ha ez annyira meseszerű, ahogy ezek ketten képzelik, akkor Fellegi miért kell oda (feltehetően Járainak real-time beszámoló) vigyázó-javító őrszemnek? Mégsem olyan tökéletes az idiótákból épített mocsári limes, ami visszaveri a rondafejű európéer számbarátok gaz támadásit, Vájktor?

Zsola777 2011.02.17. 15:18:01

"Merjünk nagyot álmodni!" :)

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2011.02.17. 15:18:08

a dolog abszurditása az, hogy egyforma eséllyel tudom elhinni azt, hogy elszámolták a költségvetést és azt, hogy direkt így akarták csinálni.

azt nem tudom eldönteni, hogy melyik változat rosszabb és ez még jobban aggaszt.

a június végén bejelentésre kerülő szerkezeti reformok bizonyára nagyon érdekfeszítők lesznek, én már alig várom.

fuxosbömis (ex kacagányos) · http://fuxos.blog.hu 2011.02.21. 09:46:28

Persze hogy elszámolták. A költségvetés készítése egy komoly szaktudást igénylő feladat.......diletánsokra nem szabad rábízni.

VIII. Nagyapó 2011.02.21. 09:46:38

Nem tudom, ki mit számolt el vagy nem - mindenesetre én úgy emlékszem, a KT azt mondta, az _idei_ költségvetés simán tartható. Nekik a hosszabb távval volt bajuk.

Valószínűbb, hogy az Index értett vmit félre & nem annyira a makropályával volt gond, hanem attól tartanak inkább, hogy azt az 530 MRD nyugdíjpénz, amit beleírtak a tervezetbe, szintén nem vehető figyelembe a túlzottdeficit-eljárásnál...

Ami a januári hiányt illeti, itt nem annyira elmaradt bevételekről, mint inkább megugró (vsz. tavalyról áthozott) kiadásokról van szó. Ez szintén nem számolási hiba, hanem a tavalyi hiányszám kozmetikázása.

Privát Elek 2011.02.21. 09:46:42

Sajnos már semmin nem csodálkozom! Ez egy újabb bizonyíték a hozzánemértésről, kapkodásról. Pontosan illik abba a sorba, amit az elmúlt 10 hónap alatt kormányzati munka címszó alatt produkáltak. Hajrá!!! Lesz ez még így sem.
Nem akarok összehasonlítást tenni az előző( nem a Bajnai által vezetett) és a mostani kormány munkája között, de egy óriási hibát az előző kormány rovására írok. Nevezetesen azt, hogy bezárták a PSZIHIÁTRIAI INTÉZET-et.

latyapatya 2011.02.21. 09:46:46

Szerintem pedig nem számolták el! Meggyőződésem, hogy fingjuk sincs ahhoz, hogy egy ország költségvetését hogyan kell számolni. Igaz ugyan, hogy a főősszesítő elfér egy excel fájlban, de előtte sok mindent kell összehozni. Nyilván a részeösszegek összeállításához egy rakás –és teljesen különálló területek – részeit kell számbavenni, de ezen területek részvezetőit sec-pec kirugdosták, mint nem megbízhatóakat, akik a csontvázakat rejtegetik. Itt veszett el a tudás. De ez így is csak a hab!
A hozzánemértés vagy szélhámosság az egykulcsos adóból látszik. Vagy nem tudta Matolcsy, hogy ennek mennyi lesz a vesztesége és akkor egy kókler (az!), vagy eleve ennek a beszámításával tervezték a 7%-os hiányt elfogadtatni. Ez esetben szélhámos (az is!)! Ez eddig valószínűleg Matolcsy.
További probléma az, hogy a részösszeg kiszámítója nem szólt a Főősszesítőnek (Matolcsynak), - kérdés, hogy mert nem értett hozzá, vagy behúzta a csőbe -, hogy az önkormányzatok hiánya is ennek az országnak a hiánya. Ez azért is a balfaszságukra utal, mert Bajnaiék ezt számbavették, sőt jelezték is, hogy ezért is kell „megszorítani”. Ezt a tételt csak át kellett volna venni! Ez az a különbéka, amit le kell velünk nyeletni.
Ehhez még az elhatározás, hogy nem kell nekünk ájemef! Így is tettek.
Megismerve nemzetvesztőnk és matolcsynk jellemét, gyanítom, hogy mi leszünk azok, akik kikerülnek az EU-ból. Akár kirúgnak, akár önként, de kurva büszkén. Magyarosan!
Én pedig semmi jóra nem számítok.

Publius Decius Mus 2011.02.21. 09:47:06

Távolról sem számolták el, aki utána olvas az eseményeknek ki is tudja bogozni. Még az index és a HVG is célzott az okokra, de persze a szenzációs főcím, meg a botrányszagú cikkszöveg fontosabbak.

Tehát a hiánycél eléréséhez nem kellene a tartalék alap. Másrézt viszont most először találta ki az ország, hogy az adócsaló német és francia multiknak is kell adót fizetniük. Ezt úgy kell érteni, hogy hazakönyvelik a bevételt. Ki hiszi el, hogy az Auchan, meg a Cora 10 éve milliárdos veszteségeket termelnek? Ugyanez még nagyobban a telekom és az energiaipari szektorban. Namármost ennek vége lett, kaptak egy piszlicsáré adót és ez nem tetszik az anyaállamoknak. Már a médiatörvényes műbalhé is egy ellentámadá volt a részükről. Az EU költségvetési tanácsban pedig el kezdett kirajzolódni, hogy meg akarják fúrni a hiánycélunkat azzal, hogy nem fogadják el a bevételi oldalt. Erre reagáltak hirtelen Orbánék. Persze lehetne az is, hogy mindenkivel jóban vagyunk, csak akkor az ország tényleg csődbe megy. Kellemes lenne, de érdekérvényesítés nélkül már nem lehet létezni. Nem könnyű út, de az egyetlen.

VendégTroll 2011.02.21. 09:48:28

@commando: A post is, és a kommentek is jól mutatják a jelenlegi irányt, de én összefoglalom, amit itt is elég sokan jól látnak.

Aki az elmúlt 12 évben valamelyest követte a politikai eseményeket, főleg az utóbbi négy évet, az csak kicsit lepődik meg a jelenlegi helyzeten. Egyrészt láttuk már a Fideszt a kormánynál, tudjuk, hogy nem a vezetés Schumacher-ei. Az adhatott némi optimizmusra okot, hogy a gazdasági válság, az ország jelenlegi helyzete, és az a tanulság, hogy-hogy kell hülyeségekkel elbukni egy választást elég ok arra, hogy most valami értelmessel is bepróbálkozzanak. A gond abból lett, hogy a Fidesz (most vagy soha alapon), olyan politikával ért el a 2/3-ot, ami teljesen megöl minden értelmes kezdeményezést, ami az ország érdekét szolgálná. Mindenki tudja mi a baj, és mit kellene tenni, a Fidesz is, de nem lehet megtenni, mert egész eddig a szöges ellentétét mondták mindennek. Ha megteszik amit tenni kellene, akkor a javulás csak lassan látszana, viszont a felháborodás azonnali lenne. Valaki azért hőbörögne, mert nincs ingyen minden, más meg azért, mert nem erről volt szó (még ha értelmes is lenne a változás) Aki jól járna (az ország, és aki abban dolgozik), az csöndben maradna.

Most itt állunk.

Kérdés: A hatalmat megtartani, vagy javítani az ország helyzetét, esetleg lehetne a kettőt együtt?

Fidesz megoldása: Tehát minden marad, és úgy kell csinálni, mintha azt csinálnánk amit kellene. Ilyenkor jönnek ezek remek ötletek, mint alkotmány, meg nemzeti együttműködés, pálinkafőzés, határon túli magyarság, médiatörvény. Jól néz ki, csak szart sem ér. Pénzbe nem kerül, viszont nem is hoz. Ami pénzt hoz, az a MNYP lenyúlása, csak ez sem tart ki örökké.

Csak hát a számok, azok makacs dolgok. Erről szól ez a remek költségvetés.

Hülyék, és tudatlanok lennének? Azok lesznek, mert ez éri meg nekik. Ők nem történelem, vagy tananyagok szeretnének lenni 10 év múlva, ők mocskos gazdagok akarnak lenni MOST, és lehetőleg örökké.

A hülyék mi vagyunk, hogy hagyjuk, hogy azok legyenek.

Ez most szakadék, vagy lejtő? Ilyen volt a magyar közelmúlt, ez a magyar valóság, és úgy tűnik a magyar jövő is.

vadász2 · http://kariblog.blog.hu 2011.02.21. 09:48:38

Ilyenkor hol van a Budai? Nem kellene felvetni az ügyben valakinek a felelősségét? Ismeretlen tettes ellen eljárást kellene indítani foglalkozáskörében elkövetett súlyos veszélyeztetés címen. És mivel a bűnismétlés esélye erőteljesen fennáll, azonnal le kellene tartóztatni néhány minisztert (parlamenti ülésről bilincsben elvinni!), és 98%-os adót kivetni a vagyonukra!

Squid 2011.02.21. 12:01:00

@vadász2: Én inkább arra lennék kíváncsi, hogy meddig lehet ezt megúszni a hitelminősítőknél. Az egy dolog, hogy minden normál demokráciában felgyújtották volna a várost tokkal vonóval a MNYP ügylet miatt, kivéve nálunk a birkák országában ahol csont nélkül átment.

Ellenben a hitelminősítőknek már Október óta remeg az ujjuk a ravaszon, de a mi hős vezéreink nem foglalkoznak ilyen bagatell dolgokkal amikor alkotmányozni is lehet.

Ez valamikor be fog ütni, és nagyon nem lesz szép..

Ernie5400 2011.02.21. 12:11:56

@Rive: nekem tetszett a januári fizetésem (harmincéves tapasztalattal rendelkező szervízmérnökként az átlagosnál valamivel jobban keresek), de kezdek aggódni, el merjem én ezt a pár tízezer forintot költeni ???!!
A végén még visszaveszik, mint a "pofátlan végkielégítéseket". Bár én nem kértem ezt az egykulcsos adórendszert ...
Erre mondta egy tanult barátom: ne aggódj, nem veszik vissza. Maguknak csinálták...

a-kis-herceg 2011.02.21. 12:37:33

@Ernie5400: a nyugdíjadra tedd el... bár azt is mondták garantálják és fenntartható. azért légy óvatos...

Avatar 2011.02.26. 17:21:14

@doktor.dikhed: Hogy lesz-e elszámoltatás? Annyira belemerültek, hogy már a költségvetést is elszámolták... :)





Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
  • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
  • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
  • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
  • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
  • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
  • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
  • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása