Véleményvezér

vv

Abszurd: Gyurcsány, a kommunistavadász

2011.03.22. I 55 komment I Címkék: mszp fidesz gyurcsany schmitt posztkommunizmus ugynoklista

Végre valóban lenne politikai lehetőség az antikommunizmusban – csak nem annak, akinek magának is komoly pártállami múltja van. (Fotó: Index)

Úgy tűnik, Gyurcsány Ferenc még mindig nem értette meg, hogy amihez nyúl, az szinte azonnal hiteltelen lesz. Az esetek többségében ez jól is van így, de sajnos a minap sikerült egy fontos ügyet erodálnia.

Mit akar Gyurcsány?

Gyurcsány Ferenc és Molnár Csaba egy olyan törvényjavaslattal álltak elő, mely az öt legfőbb közjogi méltóságot olyan nyilatkozat megtételére kötelezné, amely a rájuk vonatkozó állambiztonsági iratokat szabadon kutathatóvá tenné. Ezen túl a javaslat alapján az öt legfőbb közjogi méltóságnak arról is nyilatkoznia kellene, hogy büntetőjogi felelősségüket bíróság valaha megállapította-e. Az egész akció természetesen Schmitt Pál ellen irányul.

Kapcsolódó írásunk: Kit érdekel még Gyurcsány Ferenc?


A Véleményvezér már nem egyszer kifejtette, hogy rendkívül fontosnak tartja a különféle pártállami ügynöklisták és állambiztonsági iratok teljes nyilvánosságát. Ennek ellenére azt gondoljuk, hogy Gyurcsány Ferenc javaslata arcátlan. A volt miniszterelnök ugyanis immáron századszorra is megpróbál úgy csinálni, mintha neki és pártjának nem volna múltja. Hihetetlenül csengett, amikor arról beszélt, hogy míg ő meggyőződésből vált kommunistából demokratává, addig szerinte Orbán Viktor az ellenkező utat járta be. És azt is nehéz elfelejteni, amikor Gyurcsány saját magát ráadásul '89-es demokratának nevezte. A mostani javaslatában pedig nemcsak az a vérlázító, hogy mennyire nyilvánvalóan csak rövid távú politikai szempontok vezérlik, hanem az is, hogy úgy tesz, mintha nem éppen ő lett volna a miniszterelnöki székbe került D209-es SZT-tiszt legközelebbi tanácsadója.

A Gyurcsány-Molnár-féle javaslat indoklása:

"Magyarországon a legfőbb közjogi méltóságok pártállami idő ben végzett állambiztonsági munkája már korábban és manapság is komoly közérdeklődésre tett szert. Mindebből levonható, hogy a téma iránt a társadalom érdeklődése komoly, és az állampolgárok igényt tartanak arra, hogy megismerhessék a jelen törvényjavaslatban megnevezettek esetleges állambiztonsági múltját.

Tekintettel arra, hogy a korábbi, állambiztonsági múltat vizsgáló átvilágítások korántsem nevezhető ek teljes körűnek, valamint azok nem terjedtek ki az állambiztonsági szervekkel való együttműködés minden formájára, ezért indokolt, hogy egy új jogszabályban kötelező érvénnyel, és teljes körűen szabályozásra kerüljön az a folyamat, amelynek során a jelöltről szavazó országgyűlési képviselők, alkotmánybírák, illetve az állampolgárok még a közjogi méltóság megválasztása előtt információt kaphatnak ezekről az adatokról.

Véleményünk szerint a Köztársaság intézményeibe vetett közbizalom elengedhetetlen feltétele az, hogy hazánk legmagasabb méltóságait betöltő polgárai nyilvánosan és mindenki által megismerhetően valljanak színt arról, hogy korábban bűncselekmény elkövetése miatt jogerős bírósági ítéletben bűnösnek találtattak-e?"


Mi változott?

Nem is taglalnánk tovább, mennyire frivol ez a felvetés éppen az egykori KISZ-vezetőtől. Sokkal érdekesebb az, hogyan juthatott eszébe.

Az a helyzet, hogy Gyurcsány Ferenc helyesen ismerte fel, hogy az SZT-tiszti lista nyilvánosságra kerülése még 2011-ben is komolyan felkavarta a magyar közélet állóvizét. Igenis érdekli az embereket, hogy kik voltak a kommunista rendszer tartópillérei, és már valóban nincsen senki, aki megpróbálna kiállni, hogy megvédje őket. Húsz évvel a rendszerváltozás után végre eljutottunk oda, ahová már sokkal korábban szerettünk volna: a kommunista rendszer támogatása ma már a többsége számára legalábbis kínos.

Gyurcsány Ferenc azt is jól látja, hogy az egyetlen életben maradt egykori rendszerváltó párt nem ismerte fel ezt a megváltozott közhangulatot. Sőt, mintha a Fidesz pont a horni konszolidáció „Ne háborgassuk a múltat!”-politikáját próbálná lekopírozni. Ez azonban ma már nem működik. Többek között ezért nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket Szűrös Mátyás majd Pozsgay Imre előráncigálása, vagy éppen utóbbi szerepeltetése az alkotmányt előkészítő csapatban.

Politikai lehetőség tehát valóban lenne az antikommunizmusban – csak nem annak, aki maga is nyilvánvalóan érintett, akinek magának is komoly pártállami múltja van.

survey services


Mi következik ebből?

Meglátásunk szerint a Fidesz alapvetően félreérti a magyar közélet dinamikáját akkor, amikor nem nyúl sokkal erélyesebben az állampárti múlt kérdéshez. Sőt, nagy hibát követ el az eredetileg antikommunista párt, amelyik akkor házalt az antikommunizmussal, amikor az népszerűtlen volt, most pedig, hogy végre valódi támogatottsága lenne az álláspontjának, félredobja. Az pedig már csak a kis magyar abszurd része, hogy most éppen Gyurcsány Ferenc gondolta azt megtalálni magának.

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!  

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vadász2 · http://kariblog.blog.hu 2011.03.22. 08:46:13

Annak jobban örülnétek, ha a Jobbik dobta volna be ezt a gumicsontot?
Ha jó a javaslat, akkor 1. mindegy ki nyújtja be 2. azért nyújtja be Gyurcsány, mert így a Fidesz dilemma elé kerül: akkor most antikommunista, vagy antigyurcsányista, s nem jöhet ki belőle jól.

Egyébként meg szerintem az embereket pont nem érdekli, ki volt a SZT-tiszt akkor amikor volt munka, most amikor nincs. Inkább gazdaság fellendítésén dolgozzanak, mint ilyen gumicsontokkal (alkotmány, Lázár, SZT) szúrják ki a szemünket a tényleges intézkedések helyett.

simipapa 2011.03.22. 09:21:06

1989-90-ben arra a következtetésre jutottak,hogy a besúgók és ugynökök nevének nyilvánosságra hozása több kárral járna,mint haszonnal.Úgy gondolták,hogy sok ártatlan embert is meghurcolnának.Ez egy nagyon álságos dolog volt.Először is:mindenkire ráfogható volt az ügynök múlt.Aztán mosakodhatott,a kabátlopás esete működött.Másodszor:innen indult az én kommunistám kevésbé vörös,mint a tied.Húsz év után eljutottunk oda,hogy valamikori magas beosztású funkcionárius kéri számon az átkosban elkövetett dolgokat.Azért ez abszurd.Ionesco egy ilyen ötletért kezet csókolt volna.

fg56 2011.03.22. 09:54:29

Valóban abszurd történés - ugyanakkor elgondolkoztató is a magyar helyzet, hisz idehaza a most kétharmaddal uralkodó jobboldal gondolkodása szerint minden volt komcsi takarodjon a közéletből és lehetőleg kerüljön rács mögé - kivéve persze, aki az ő szekerünket tolva köpönyegforgató módon mostanra mély magyar konzervatív lett: az persze bocsánatos bűn. Schmitt Pál minden rendszerbe benyalta magát az érvényesüléshez - ő tehát tiszta komcsi lehet csak a Fidesz szemében. Hát ezzel a gondolkodással is baj van, nem csak azzal, hogy ezt a faramuci helyzetet Gyurcsány próbálja elemezni és feltárni. Beteg ország ez minden értelemben - sajnos.

vadász2 · http://kariblog.blog.hu 2011.03.22. 09:54:32

A szavazásra feltett kérdésre pedig: semmelyik politikustól nem hiteles, mindig csak aktuálpolitikai célokat szolgál.

Alfagumi · www.aabroncs.hu 2011.03.22. 09:54:35

Semmivel sem hiteltelenebb, mint egy pártpolitikus a köztársasági elnök székében, mint pártatlan államfő..:-(((

A vádjai sem válnak hiteltelenné, amennyiben bizonyítást nyernek...

Semmi nem változott, csak az előjel. Most jobb oldal csinálja ugyanazt, sőt számomra sokkal rosszabbakat, mint eddig a bal....Az egyik 19 a másik 20-1..Sőt..Viktor szerintem sokkal hiteltelenebb politikus lett igen rövid idő alatt, mint Fleto a teljes ámokfutása alatt...

kisqtya 2011.03.22. 09:56:43

HA jól tudom, ORbán is KISZ-tag volt, ha nem is vezető, és külföldön tanult, a rendszerváltás előtt, ezt meg azért nem engedték meg akárkinek akkoriban.. Minimum lojálisnak kellett lennie a rendszerhez.
Egyébként sem értem ezt az állandó komunistázást, az egész 80-as évek a rendszer folyamatos lebontásáról szólt, mégis, mit kellett volna tenniük ezeknek az akkor még fiatal embereknek? Amikor itt volt a szovjet hadsereg. A másik dolog: Nagy Imrét ma hősként ünnepeljük. Holott ő is "csak" egy kommunita volt, ráadásul moszkovita.. Gyurcsány miért lenne nála rosszabb, gonoszabb?

Tokfalvi 2011.03.22. 10:05:30

Azért az igazi tragédia az, hogy másnak meg nem jutott eszébe ilyen törvényjavaslat, csak az MSZP-ből is kilógó Gyurcsánynak. (Hol vannak pl. az LMP habtiszta szűz demokratái?) Az tényleg gáz, hogy csak az "öt közjogi méltóság". Mért nem mindenki, akire a béemesek által kitalált 94-es csibész átvilágítási törvény kiterjed? Ugyanígy tragikus, hogy főtanácsadóság ide, főtanácsadóság oda, Gyurcsány volt kb. az egyetlen hatalommal bíró politikus, aki mert szembefordulni a titoklobbival (eufémizmus az állambiztonsági brancsra) (Tóth András leváltása, szakértői bizottság felállítása), más kérdés, hogy ugyanolyan gyáván és ügyetlenül csinálta, mint minden más szükséges lépést. Konkrétan ezzel is nyírta ki magát.

csakisazigazat 2011.03.22. 10:36:57

Ha Magyarországon csak abszolút tiszta(?)előéletű emberek mondhatnának véleményt vagy tehetnének javaslatot, akkor nem sok vélemény meg javaslat lenne.

aeidennis 2011.03.22. 10:52:45

Gyurcsány javaslatát ki kellene bővíteni, minden politikusra. Így végre megszűnne az mszp.

Joebacsi70 2011.03.22. 10:57:08

Mi lenne végre, ha nem azt néznénk, ki mondta, hanem, hogy mit mondott ????????????????
Előrébb tartana az ország !

fitball 2011.03.22. 11:01:38

pont ő az Apró klán klónja beszél!

Balt 2011.03.22. 11:15:21

@Tokfalvi: "Gyurcsány volt kb. az egyetlen hatalommal bíró politikus, aki mert szembefordulni a titoklobbival"

Nyihihi! Szilvásyval meg if. Apró Antallal... persze.

bubastis2 2011.03.22. 11:15:26

Gyurcsány mosmá télleg monnyon le!!

arany bocus 2011.03.22. 11:21:26

De utálom ezt a szemléletet, amely szerint nem az számít, hogy mi az indítvány, a cselekedet, hanem az, hogy ki tette. Én bármely párt képviselőjének az indítványát elfogadom, ha az szerintem pozitiv. Pokornit például kifejezetten nem kedvelem, de drukkolok neki, hogy az ő álláspontja érvényesüljön az új közoktatási törvényben. Már az is visszatetsző volt, amikor komoly bloggertől megjelenik olyasmi: fújj Lázár, de azért Gyurcsány mennyivel fújjabb.

Tidal Wave 2011.03.22. 11:22:23

Ebben az egész javaslatban az az érdekes, hogy csak a jelenlegi közjogi méltóságokra vonakozik, pedig igazából meg lehetne nézni az ezt a néhány pozíciót 1990-től.

Volt ugyanis egy olyan, rendkívüli népszerű, a baloldalon ikonisztikusna tartott közjogi méltóság, aki kétszer is megúszta az átvilágítást (egyszer a '90-es évek közepén a Horn kormány - MSZP-SZDSZ, egyszer pedig 2002-ben a Medgyessy kormánynak - MSZP-SZDSZ köszönhetően). Mádl Ferencet át kellett világítani, hiszen ő hiába miniszter is volt Antall idejében.

Pedig erről az úriemberről (nota bene: a sajtószabadság hőse, ikonisztikus figura a balliberális oldalon), keringenek bizonyos mendemondák, amiknek természetesen apavetően nem kell hitelt adni, mindenféle bizonyítás nélkül, de azért álljon itt egy érdekes tény:

1993-94 tájékán Budapest utcáin érdekes plakátok jelentek meg Pálffy G. Istvánról, a Hét és a Hiradó akkori főszerkesztőjéről. A plakátokon patkánynak ábrázolták Pállfyt, a régi római arénákban használt lefelé mutató ujjal, ami a halált jelentette.

Ekkor Pálffy az egyik műsorában felhívta a plakátozók figyelmét, hogy sürgősen álljanak le, mert különben meg fogja nevezni, hogy ki is az a Patkány...

A plakátok el is tűntek... Szóval ez a gyurcsányi javaslat könnyen visszafelé sülhet el, ugyanis most már nincs akkora befolyásuk (vö.: Fidesz-KDNP kétharmad), hogy harmadszor is megakadályozzák az említett ikonisztikus figura átvilágítását...

gorcsev54 2011.03.22. 11:22:25

Itt leginkább az a baj,hogy Gyurcsányon kívül senkinek nem jut eszébe ,hogy ezt a velejéig romlott bandát eltávolítsa, mindenki csak néz ki a fejéből a marhaságok meg csak gyűlnek,nem ,hogy jobb lenne hanem egyre mélyebb a szakadék.

nevetőharmadik 2011.03.22. 11:24:09

A VV indoklásával egyetértek Gyurcsányt illetően. A vicc az, hogy ugyanezt majdhogynem a fél Fideszről is el lehetne mondani.

A legegyszerűbb és legtisztább az volna, hogy ha kőkeményen kijelentenék: akinek MSZMP-s, KISZ-es múltja van, takarodjon a közéletből. Gyurcsányostul, Orbánostul.

sárkányfő 2011.03.22. 11:42:45

Én utálom a Fideszt, többek közt azért is, mert elengedte a pálinka jövedéki adóját egy olyan országban, ahol kb. egymillió alkohol-függő szerencsétlen lélek nem tud megszabadulni nyomorától (hogy a családjukat ne is említsem, ez tömeges probléma). Ezt elképesztő húzásnak tartom. És emiatt teljesen hiteltelennek tartom a dohányzást tiltó tervét is. De azt azért maximálisan támogatom, és remélem meg is valósul.

Tegnap még az nem volt gond, hogy a kuruc.info-tól jött a Lázár-felvétel... pedig nem szeplőtlenek ők sem.

Ja, és a fidesz mára ugyanúgy utódpárttá vált, mint az mszp. Személyi állományában, mentalitásában, ügynökakták védésében.

Kora Délutáni Kornél 2011.03.22. 11:42:49

Szerintem nektek az a bajotok a javaslattal, hogy nem nektek (LMP) jutott eszetekbe. :)

KDK

mese-mese-meskete 2011.03.22. 11:42:54

Nem ez az abszurd. Az az abszurd, hogy ilyen cikk egyáltalán megjelent. Gyurcsány nem volt 90 előtt nagyhatalmú politikus, mint KISZ vezető a rendszer lebontásában segédkezett. Schmittnek pedig ha csak az lett volna a bűne, hogy a belügyesek elbeszélgettek vele rendszeresen, az tkp. nem is érdekelne. Szerintem Magyarország akkor is valamennyiünk hazája volt, és igenis meg kellett védeni a külföldi (balról és jobbról egyaránt) jövő támadástól. Védeni kellett az ipari kémektől stb. Más dolog a szomszédját besúgó III/III ügynök. Szt tisztek mindig is voltak és lesznek is, szükség volt és van rájuk.
De! Schmitt mitha köztörvényes bűncselekményt is elkövetett volna. És holy van a hiányzó 1 év az önéletrajzból?

jenőke 2011.03.22. 11:47:15

Kérdés persze, hogy ha a MISZOT akkori tagságának ma is regnáló szereplőit tömbösítenénk (Stumpf, Kövér, Gyurcsány, Bajnai, és még sorolhatnánk), mekkora vízfejet kapnánk.
A múltja miatt Gyurcsány semmivel nem hiteltelenebb, mint például a Fidesz volt/van vezető erejének tagjai.
Hiteltelen viszont a Véleményvezér célzott válogatása, és eredményhirdetése.

prücök 2011.03.22. 11:47:25

Nézem az eddigi kommenteket...
Engem is kiakasztott ez a mai cikk, kíváncsi voltam, mások hogyan vélekednek. Csodálkozásommal, úgy látom, nem vagyok egyedül.
A cikk Debreczenit juttatja eszembe: a bakelitpolitológusok, akik nem az egyenlő mércére törekednek, hanem az egyenlő eredményre.
Jó lenne már eljutni odáig, hogy Fletó megítélésébe belevegyük:
1) Az adott helyzetben-környezetben mit lehetett tenni egyáltalán?
2) Ha az optimálisnak ítélt cselekvéstől eltért, rosszaságdiból tette, vagy egyéb magyarázat is lehetséges. (pl. tévedés, maflaság)

becike4 2011.03.22. 11:47:32

Kit érdekel,hogy mit mond bármelyik rohadék magyar politikus?Lámpavasra minddel!

Hoppázó Beléndek 2011.03.22. 11:47:46

gyurcsány "arcátlan" és "frivol", matolcsy meg a többi rettenet ténykedése, az ország tönkretétele és hiteltvesztése "sajnálatos", "nem szerencsés" a VV-n.

legalább megpróbálnátok.. mindegy, úgyis kicenzúráz a sajtószabadságért harcoló névtelen szerző.

úgy tűnik a gyurcsányozás még mindig sok kattintást hoz..

így megy ez béláim.

kesztió · http://szabadter.wordpress.com/ 2011.03.23. 08:36:03

Szórakoztató – de inkább elszomorító –, hogy mostanság olyanok tetszelegnek a legfőbb kommunistabírák és -vadászok szerepében, akiknek lövésük sincs, mit jelentett a kommunizmus, hiszen nulla személyes élményük fűződik hozzá zsenge életkoruk miatt.

Iskolapélda a két Biszku-vitéz, Novák Tamás és Skrabski Fruzsina, de a jelek szerint a Véleményvezérnek sem kell szomszédba mennie egy kis nemtudásból származó elfogultságért. (Ha a minket sújtott Ceaușescu-érához hasonlítom a ti 70–80-as éveiteket, akkor úgy általában nem látom be, hogy is jöhet bármelyik mo-i állampolgár ahhoz, hogy kommunistázzon, de ez más kérdés.)

Ébresztő, emberek! Különböző pártállami funkciókat betölteni (főleg, ha a KISZ-ről van szó) még nem feltétlenül jelentett besúgást, mások életének kerékbetörését, stb. Kíváncsi vagyok, ki volt az a fene gerinces akkoriban, aki (megérdemelt) továbbtanulása, szakmai előléptetése érdekében ne vállalta volna el az „árukapcsolt” pártfunkciót, ha muszáj volt.

Könnyű mostani aggyal nézni a dolgokat…

Kacagány 2011.03.23. 08:36:11

Én látom a taktikai felét is Gyurcsány beadványának, és szerintem nem csinálja rosszul.
És a kezdeményezés a hátsó szándékoktól/indítványozótól függetlenül támogatható.

Egyébként nem értem a VV aggályait. Ha hátrébb lépünk jópár lépést, és az arcok már nem látszódnak, akkor arról van szó, hogy mind2 említett párt tele van volt, vagy jelenleg is komcsikkal, és ilyen szempontból, hogy most melyik vörös akarja kiborítani a társaira a szarosvödröt, az a pórnépnek -és az eredmény szempontjából is- igazából tökmindegy.
Szerintem nem volna ez hitelesebb Csurka, vagy akár Orbán, vagy akármelyik kormánypárti politikus szájából sem. Ettől viszont majd az lesz még hiteltelenebb, ha valamilyen kamu indokkal lesöpri a kormánypárt a javaslatot az asztalról.

Mellesleg nekem:
aki kommunista - más a világnézete
múlt rendszert aktívan kiszolgáló kommunista - megvetendő alak
régi aktív komcsi, de ma látszólag antikommunista/demokrata/stb - ocsmány köpönyegforgató féreg

Ironikus, hogy az utolsó kategóriából jóval több van a jobboldalon.

S.P.Q.R. 2011.03.23. 08:36:28

Kedves Véleményvezér,
több szempontból is tanulságos cikket írt. Az írással nincs is semmi baj, sőt teljes joggal lehetett volna élesebben is fogalmazni. Engem a hozzászólók szövegei sokkal jobban megleptek, mint a pszichopata-gyanús exkormányfő nevetséges indítványa. Véleményvezér, ha valóban ez a helyzet, hogy az Önök olvasói többségükben úgy vélekednek, ahogy, és hogy a rögtönzött a szavazati arányok közelítőleg csaknem egyeznek, akkor komoly gond van talán magával a közvélemény formáló Index-el is. Tudom, még sokan kommentelhetnek, de akkor is attól tartok, már elkéstek ezzel a cikkel és ezzel az egyébként korrekt, sőt szükséges és alapvető hozzáállással.
Az Önöknél szintén sokat publikáló Tóta W.-féléknek sokat köszönhet pl. az a nyájas olvasó, aki szerint Orbán minimum lojális volt a kommunista diktatúrához, amiért Oxfordban tanulhatott.
Talán jobb lett volna az őszödi rémről semmit sem írni.

Benny sk 2011.03.23. 08:36:37

Még valami:
Azzal, hogy a fidesz kivágta a történészeket és levéltárosokat, akik az ügynöki dokumentumokat kutatták és helyükre hithű párt-droidokat küldtek hitelesebb lesz a múlt kutatás?

Ha nem bíztak bennük (amit el tudnék fogadni) miért nem küldtek MELLÉJÜK valakiket? Miért kellett kidobni mindenkit, aki eddig ezzel foglalkozott és a párt irányítása alá vonni a dokumentumok kezelését?

Elképzelhetetlennek tartjátok, hogy 2013 végén 2014 elején majd kiderül, mennyire sok ügynök van az mszp-ben sőt még az lmp és a jobbik frakciókban is, és csodák csodájára egy darab sincs a fidesz-kdnp-ben? Mert én, nem. És akkor majd lehet morfondírozni, hogy ez mennyire hiteles...

Ozicsaj · http://www.youtube.com/watch?v=cryMVK1PwuQ 2011.03.23. 08:36:44

Hát, lehet hogy hiteltelen, lehet hogy egy ex-szt tiszt mellett volt miniszter. De azért vegyük észre, hogy bár aktuál politikai vonzata van a dolognak, de igenis jogunk van tudni, hogy volt-e szt tiszt vagy egyéb besúgó a köztársasági elnök. Mert elvégre, nem egy kis bóvli miniszterről, vagy egy fura miniszterelnökről van szó. Ahogy az embereknek joguk volt megtudni a fidesz szerint medgyesy-ről, hogy szt tiszt volt, jogunk van tudni, ugyanezt a köztársasági elnökről is. Ahogy egyesek úgy gondolták, a zembereknek joguk van tudni az öszödi beszédről, úgy jogunk van tudni, miért akarták lesittelni a köztársasági elnököt a hatvanas években, és pontosan volt-e és milyen szerepe volt abban a nyolcvanas évekbeli eljárásban. Jogunk van tudni, hogy csak egy csökött, helyesírásilag tudatlan bohócot ültettek a nyakunkra, vagy egy olyan csökött, helyesírásilag tudatlan bohócunk van, aki egykor szt tiszt volt.

Gulogulo 2011.03.23. 08:36:48

Ugyanmár! Tudok legalább két arcot aki szt tiszt volt mégsincs a listán! És egyébként is, mi dönti el, hogy ki lehet igazán komcsivadász? Csak nem az, hogy melyik utódpártba migrált át?

Gulogulo 2011.03.23. 08:36:53

@Aabroncs:

Látod! Mi még az ebédlősztalra került szarban is tudunk osztályozni! :-)))

Haj de jó lenne néhány normális a polotikában!

stardust 2011.03.23. 08:37:08

Nem értem ezt a mostani nagy SZT-tisztezést. A cikk szerint ők voltak a múlt rendszer tartópillérei. Szerintem pedig az a kb. 800.000 MSZMP tag + ? ezer szakszervezeti és Hazafias Népfront tag, akiken ez a rendszer nyugodott. Ki nem tudta akkoriban, hogy mindenhol mindent lehallgatnak? Kisgyerekként is már azt hallottam a szüleimtől, hogy "nem telefontéma". A múlt rendszer fennmaradása (Kádár alatt) egy piszkos alku következménye volt, ez az alku pedig nem néhány száz ember között köttetett. Mindenki próbált boldogulni, evickélni.

ki kicsoda 2011.03.23. 08:37:31

... helyes és kiderülhetne a "vonzalom" és különleges bizalom pl. az előző és jelenlegi Orbán kormány, a köztes időben UD ZRT-s Horváth József III/III-as operatív tiszthez, azaz ki, kinek, miért lekötelezettje, ... ki mit tud? www.youtube.com/watch?v=8LM96N8hZjU&feature=related
www.youtube.com/watch?v=jpo-5b8BvxQ&feature=related
www.youtube.com/watch?v=uEraHENtJ7U&feature=related

genyamagyar 2011.03.23. 08:37:37

VV: "A volt miniszterelnök ugyanis immáron századszorra is megpróbál úgy csinálni, mintha neki és pártjának nem volna múltja."

Mi is a baj a múltjával?

balf 2011.03.23. 08:37:47

@vadász2: A Jobbikos politikusoktól (na jó, a legtöbbjüktől) miért ne lenne hiteles? Mondják is rendszeresen, csak a kétharmados forradalmárok valahogy nem akarják meghallani... Nyilván nem ok nélkül...
Legközelebb 2014-ben lehet erre visszatérni, sztem. Remélem, fogunk is!

londonline 2011.03.23. 08:37:55

Szerintem is a tartalmon kellene már lennie végre a hangsúlynak, nem azon, hogy ki mit mondott. Egyébként pedig a törvényjavaslat szerintem nem tartalmazza, hogy ez csak Schmitt Pálra vonatkozna, így a jövőben ez minden érintettre - így akár Gyurcsányra is - vonatkozna. Mi ezzel a baj?

JumboJet 2011.03.23. 08:38:14

Kedves VV, valamint a többi szűkagyú jobbos!
Normálisak vagytok?!
Nem volna végre itt az ideje a kommunistázás befejezésének?
Mennyivel hitelesebb az MSZP-nél, az a véres szájjal kommunistázó párt - a 98-as Fideszre gondolok -, amelyben, amely körül, amely által alpított pártban annyi volt kommunista van, amennyi? A teljesség igénye nélkül: Járai, Martonyi, Fónagy, Stumpf - hogy csak a minisztereket említsem, mind volt MSZMP tag, utóbbi még élkiszes is, Martonyi besúgó, Mikola Hazafias Népfront tag. Kövér László első munkahelye az MSZMP-kb politikai osztálya volt. Schmidt Pál MOB-elnök a 80-as években. Ennél bizalmibb állás akkoriban kevés volt. Szita károly besúgó, Kerényi szintén volt MSZMP-s. Csintalanon már csak röhögni lehet. De említhetném a Kondort, Pálffy G-t, Stefkát, az egykori kommunista média emblematikus alakjait, Bencsiket az egykori Népszavától és a Népszababadságtól... De akár Demjánt is említhetném: a Skála igazgatója volt, Kádár nagy kegyeltje. Nem kétkezi munkából lette gazdag. Folytassam? Egy ilyen féktelenül, fröcsögve, kommunistázó galeribe egy komcsi is is sok, nem? A mgyar abszurd: Fidesz emelvény: előtérben a fő-Fideszesek, mellettük, Szűrös, Pozsgay, Csintalan - háttérben Árpád-sávos zászlók lengenek. Asszem a Fidesz a komcsiknak olyan, mint a katolikus egyház a bűnbánó bitangoknak. És kérdem én, szerintetek, 800 000 ezer volt MSZMP-s hova lett? Fele ment az MSZP-be a másik fele meg az MDF-be és a Fideszbe. 2006-ban győztek a kommunisták a kommunistázó kommunisták felett.
Szóval, ha az antikommunizmus a Fél Fidesz eltűnésével is járna, akkor OK. Csak ezesetben az antikommunizmus eredete semmiképp sem lehetne a Fidesz.
Az MSZP - többek közt - azért is volt hülye, mert én 98-és 2002 közt amolyan Magyar Nemzet módra, azt mantráztam volna, hogy kedves XY Úr, magyarázza már meg, mit kommunistázik, mikor otthon a fiókjában ott lapul a párttagkönyve?

Uraim! Térjetek már magatokhoz! Antikommunizmus!? A Fidesztől!? Persze!

dr. Erika Zangolna 2011.03.23. 08:38:18

Pont ettől hiteles szerintem. Nyilván ha ilyesmit kezdeményez, kész ő is nyílt lapokkal játszani, és szembenézni a kiszes múltjával. Amit egyébként soha nem tagadott, ellentétben az "antikommunista" jobboldal számos prominensével, akik rejtegetik a pártállami múltjukat.

Tokfalvi 2011.03.23. 08:38:36

@Balt: Igen. Szilvásyról sok rosszat lehet mondani, de minden jel szerint nem ezen a vonalon volt 90 előtt, ifj. Apró pedig pont a családi háttér miatt nem maradhatott 90-ben a demokratára átfestett Boross-féle nemzetbiztonsági apparátusban, úgyhogy kiment az üzleti életbe.

DarthVader 2011.03.23. 08:38:42

1, Gyurcsány nem mondta, hogy aki szt tiszt volt, az ne lehessen elnök, vagy közjogi méltóság. Csak azt, hogy tudjunk róla. Szerintem akceptálható.

2, a köztörvény meg érthető.

Gandalf(helyett) 2011.03.23. 08:38:46

Engem érdekelnének ezek a dolgok. Teljesen mindegy, hogy ki indítványozza.
Kifejezetten irritál, ha valakinek homályos foltok vannak a multjában, főleg, ha elvileg Magyarország közjogi méltóságáról van szó (de amúgy sem szeretem túlzottan).

stumbek 2011.03.23. 08:38:56

Nagyon is érdekel mit mond Gyurcsány! Igenis nyilvánosságra kell hozni minden 89 előtti adatot,mindenkinek,aki a politikában jelenleg is működik,el kell számolni a múltjával!!!Aztán az emberek majd eldöntik,hogy továbbra is biznak e az érintettben! Gondoltatok arra,hogy Schmitt Pál az elveszett egy évében netán a KGB iskoláján fejlesztette tudását??!!Mi az a nagy homály,amit hallgatással fedezni kell??!! Igenis nyilatkozzon Ő is,valljon be mindent,aztán majd döntünk a bocsánatról!!!

is 2011.03.23. 08:39:09

Sajnos, sajnos, hogy sokan beszoptak ezt az, amihez Gyurcsany nyul, az hiteltelenne valik szlogent. Ez egy olyan jol hangzo duma, minek is belegondolni. Erre lehetett a hulyenepszavazast epiteni, meg ugy altalaban mindent 2006-2010 kozott. Most, hogy Solyom Laszlo mar a nep ellensegenek neveztetett, most megkerdeznem ot is, hogy tenyleg ugy erzi, hogy olyan nagyon jo volt nem valami szofisztikaltabb allaspontra helyezkedni a FIDESZ (akar szandekolt, akar nem) szekerenek tolasa helyett.

Es ezt kerdezem a VV-tol is: tenyleg 70 IQ-s brossura szinten ervelos posztokkal akarnak 2011-ben nyomulni? nem erzik cikinek ezt az ervet meg mindig nyomni?

dukeekud 2011.03.23. 08:39:26

"Mit akar Gyurcsány?"

Szerintem nem kene egy elmehaborodott ember agymeneseivel foglalkozni, seholsem de a parlamentben vegkepp nem.

histar007 2011.03.23. 08:39:35

Jön a göbbels-i kommunikáció: ha eleget sulykoljuk, hogy mi nem vagyunk komcsik, akkor majd el is fogják hinni, sőt ha eleget sulykoljuk, hogy a ma 20 éves gyerek is KISZ titkár volt, akkor azt is.

Fletó KISZ-es, Medgyessy SZT tiszt, Horn pufajkás. Kétségtelen a poszotok gyengülése, de a kicsit sáros cipő is sáros.

térfél · http://httphatterfel.blog.hu/ 2011.03.23. 08:39:41

@nevetőharmadik: "akinek MSZMP-s, KISZ-es múltja van, takarodjon a közéletből." ... számoljunk csak!... és akkor a közéletben kb. csak a 80-as években születettek maradhatnak... hurrá! 31 év alatti kormányt, minisztériumokat, képviselőket és így tovább - bennük van minden reményünk...
Szerintem meg teljesen el kellene feledni végre, hogy kinek ki volt az anyukája, apukája, felmenője, rokona és ismerőse, nénikéje térgye'kalácsa... elég volna, ha értelmes és becsületes szakmabeliként tehetné a dolgát - ki ki a neki legmegfelelőbb helyén!

fonó 2011.03.23. 08:39:52

Liberálisból jobbos keresztény OK
Komcsiból szoci NEM OK?

haga1 2011.03.23. 08:39:56

@nevetőharmadik: Csak kíváncsiságból, hány éves vagy?
Én pont annyi, mint Orbán Viktor, és két évvel fiatalabb, mint Gyurcsány, tehát velük egyidősként éltem át a 70-es 80-as éveket.
A mi budapesti lakótelepi iskolánkban minden gyerek kisdobos lett, meg úttörő. Aztán a gimnáziumban a 90% KISz-tag. Volt, akit magatartási problémák miatt büntetésből nem vettek fel. Talán egy gyerek volt, aki megtagadta a belépést, senki nem is értette, nagyon magyarázkodnia kellett. Az ő válasza is "vallási okból" volt - nem politikaiból.
KISz-tagként irodalmi színpadot csináltunk (Karinthyt és Örkényt adtunk elő), csajoztunk az építőtáborban. Az egyetemen is KISZ-tag maradtam (még mindig 80% felett volt az arány), ott meg a mai hallgatói önkormányzatnak megfelelő dolgokkal foglalkoztunk.
Aztán 26 éves koromban jött a rendszerváltás.

Egy percig nem fordult meg a fejemben, hogy politizálunk. Egészen pontosan: hogy nem ugyanolyan politikai hatások érnek bennünket, mint azok a felnőtteket, akik már kinőttek-kikoptak az "ifjúsági mozgalmakból", csak úgy élnek, itt, Magyarországon.

Tehát, amikor azt mondod, hogy minden KISZ-es takarodjon a politikából, azzal nagyjából a teljes 40 feletti generációt zavarod el.

Félre ne értsd, nem azt mondom, hogy nem voltak undorítóan erőszakosak, karrieristák, vagy épp véresszájú kommunisták a KISz-esek között.

Csak annyit, hogy a 80-as években a KISz-tagság az magyarországi élet természetes része volt, nem jelentett többet, mint az, hogy valaki nem tagadja meg a munkát, sőt pénzt fogad el egy állami cég alkalmazottjaként, pedig annak a tulajdonosa is az a "rohadt kommunista állam".

Szembe kellene nézni a múlttal. El kellene fogadni, hogy a magyar lakosság döntő többsége (egy maroknyi ember kivételével) kollaborált a kommunista rendszerrel, mert meg akart élni.

legeslegujabbkor 2011.03.23. 08:40:02

Az MSZP akkor is, amikor Gyurcsány volt az elnöke, rendkívül sikeresen akadályozott meg mindenféle tisztázást múltügyben. Ezt a javaslatot most tényleg csak az LMP-től lehetne elfogadni.

Calysto 2011.03.23. 08:40:12

Mintha ez a skicc paja nem dicsekedhetne pártállami múlttal.Nem is értem miért divatos még a D-209-el vagdalkozni.Elég szopás volt a fityesznek,hogy miután előjöttek a témával és csinálták a gyerekes parlamenti demonstrációkat szépen megugrott Medgyessy népszerűsége.

shinichi 2011.03.23. 08:40:20

Én azt nem értem, miért a Fidesztől vár antikommunista megnyilvánulásokat a VV. Maga a Fidesz a kommunista párt. Van rajtuk egy repedező, molekula vastagságú nemzetiszín cukormáz, de kommunisták. Ők maguk azok. Gyurcsánynak meg a harmadik neve lett a "hiteltelen". Miért, ha csirkefogó hívja fel a figyelmet valami disznóságra, az nem is lehet igaz? Az, hogy a Pozsgayval iratták a Szent Korona Alkotmányt az nem hiteltelen?

mandras 2011.03.23. 08:40:24

Ez a duma nettó hülyeség. Senki sem mondta, hogy az MSZP-nek nincs félnivalója. De pillanatnyilag az a felállás, hoyg a Fidesz akarja megsemmisíteni az iratanyagot. Kormányhatározat van róla, hoy nem őrzik tovább a pártállami iraatokat, hanem "visszaadják a tulajdonosaiknak", ami a további történeti kutatás ellehetetlenülését, az iratanyag nagy részének megsemmisülését jelenti - az év végéig nyújtanak be róla törvényjavaslatot. Ez a terv mindennél többet mond arról, hogy kinek van TÖBB félnivalója. Egyébként pedig attól hogy valaki nem tiszta, még érdekelt lehet abban, hogy MINDENKIRŐL kiderüljön az igazság. Eddig az akták valódi kinyitásához a D-209-es ügy idején vltunk a legközelebb.

spectator2 2011.03.31. 11:28:36

Komolyan gondolhatja bárki is, hogy a helyest és helytelent az különbözteti meg, hogy KI mondja, nem pedig az, hogy MIT mond?

"Az elv, amellyel a legkönnyebb visszaélni, és amely ezért a leggondosabb értelmezést igényli, az éppen az alapelv, miszerint a többség érdeke a politikai mérce helyes és helytelen között." (James Madison)





Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
  • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
  • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
  • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
  • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
  • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
  • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
  • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása