Véleményvezér

vv

Orbán egymillió új munkahelyének sírkövére

2011.10.18. I 0 komment I Címkék: fidesz munkahely kozmunka matolcsy adocsokkentes

A Fidesz formabontónak nevezett intézkedései teljes mértékben aláásták az országban a beruházási hajlandóságot, ami nélkül viszont nincs esély valódi munkahelyteremtésre sem. (Fotó: MTI)

Úgy tűnik, a kormány immáron hivatalosan is feladta az egymillió új munkahely álmát. A Nemzetgazdasági Minisztérium legutóbbi előrejelzése ugyanis már azzal számol, hogy egymillió helyett mindössze 400 ezer munkahely jön létre tíz év alatt, ebben a kormányzati ciklusban pedig mindössze 200 ezer – ráadásul utóbbiak majdnem mindegyike közmunkából.

Ez bizony azt jelenti, hogy a saját maga által indított munkahelyteremtési harcban a kormány totális vereséget szenvedett.

Korábbi írásunk: Egymillió új munkahely: mit tehet a Fidesz?


Helyes felismerés…

A Fidesz 2010-es választási kampányának emblematikus programpontja volt a tíz év alatt egymillió új munkahely megteremtésére tett ígéret. Mint gyakran a fideszes javaslatok esetében, ezen szlogen mögött is alapvetően egy helyes felismerés állt. Magyarország valóban óriási aktivitási problémával küzd: egész egyszerűen a munkaképes korú népesség megengedhetetlenül kis része akar csak dolgozni. Ezen mutató tekintetében a fejlett országok közül Magyarországnál csak a női munkavállalás kapcsán közismert hátrányokkal terhelt Törökország áll rosszabbul.

A magyar gazdaságnak valóban körülbelül egymillió új munkahelyre lenne szüksége ahhoz, hogy az aktivitási rátája (az aktív népesség részesedése a teljes népességből) a nyugat-európai átlag szintjét elérje. És közben persze ne felejtsük el azt sem, hogy ez az elérendő cél azon országok átlagát jelenti, amelyek Orbán Viktor megfogalmazása szerint elfelejtettek dolgozni és nem becsülik eléggé a munkát.

A munkahelyteremtésre vonatkozó 2010-es régi és a 2011-es új tervek; Forrás: portfolio.hu

 

…és könnyelmű ígéret

A kormány így hát kitűzte az egymillió új munkahely létrehozásának célját. Sajnálatos módon azonban a szóban forgó munkalehetőségek megteremtése meg is rekedt a jelszavak szintjén. 2010-ben még azt hallottuk, hogy majd az egykulcsos adó fogja meghozni a magyar vállalkozások munkahelyteremtési kedvét. Bár a vonatkozó elemzések mind azt mutatták, hogy egy ilyen eredményben legfeljebb egy nagyon radikális járulékcsökkentés esetén lehetne reménykedni, a kormány kitartott a „mi jobban tudjuk, majd nekünk lesz igazunk”-retorikája mellett. Most azonban a kormány, pontosabban a Nemzetgazdasági Minisztérium is belátta, hogy mindebből tényleg semmi nem lesz.

"A gazdasági tárca friss, hosszú távú kitekintéséből az látszik, a következő években jóformán annyival nő csak a foglalkoztatottak létszáma, amennyit a közfoglalkoztatás ehhez hozzá tud tenni. A hosszabb távú tervek pedig jócskán elmaradnak a korábbitól: míg a 2010 októberében kiadott 2011-es költségvetési tervezetben tükröződött a tíz év alatt egymillió új munkahely terve (hiszen a foglalkoztatottak száma 3 millió 700 ezerről 4 millió 700 ezer körülire emelkedett volna), addig a múlt pénteken benyújtott 2012-es költségvetési törvényjavaslatban már csak 4 millió 100 ezerig megy a létszám a 2020-as évek eleje körül. Vagyis tíz év alatt legfeljebb az a négyéves terv valósulna meg, ami korábban az volt, hogy 2015-ig jönne létre 400 ezer új munkahely a magyar gazdaságban."

Lemondott a kormány az egymillió új munkahely tervéről (portfolio.hu)


Közben eltelt úgy másfél év, hogy nem születtek meg azok a tervek és intézkedések, melyek valóban lehetővé tették volna a munkahelyek számának meredek emelkedését, vagy legalábbis mindennek a reményét. Sőt a kormány megannyi, a miniszterelnök által formabontónak nevezett intézkedése teljes mértékben aláásta a beruházási hajlandóságot az országban. Beruházások nélkül pedig valódi munkahelyteremtésről szó sem lehet – legfeljebb a politikai kommunikáció kedvenc csodafegyveréről, a közmunkáról.

survey services


Mi a sikertelenség oka?

A fentiek sajnos ismét nagyon jól kirajzolják azt a cselekvési mintát, mely rendre megismétlődik a kormány gazdaságpolitikai kudarcai kapcsán: a helyes problémafelismerést nagyívű, mozgósító erejű szlogenek követik, majd gyengécske első próbálkozások történnek a deklarált cél irányába, hogy aztán azok kudarca után jöjjön a kapkodás és a probléma tagadása, végül pedig a cél és a szlogenek csendes feladása. Emlékszik még valaki a nagy bürokráciacsökkentési tervekre? A világ legegyszerűbb adórendszerére, a söralátét nagyságú adóbevallásra? Az 5-7 százalékos gazdasági növekedés ígéretére? A hazánkba özönlő óriási kínai tőkére? A nagy oroszországi álmokra?

Megfelelő elszántság és megvalósítási képesség nélkül még a legjobb ötletek is halálra vannak ítélve, a legjobban kommunikált jelszónak sincs semmi esélye a megvalósulásra. Attól, hogy gazdaságpolitikának próbálják hívni, mindez sajnos még nem lesz több szlogenek hangos ismételgetésénél majd csendes elfelejtésénél.  

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!  

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
 • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
 • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
 • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
 • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
 • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
 • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
 • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása