Véleményvezér

vv

Nem tanulnak: a Fidesz megint belegyalogol saját vágyai csapdájába

2012.03.22. I 0 komment I Címkék: fidesz eu imf gazdasagi valsag

ovmatreuters.jpgA kormány elhiszi, hogy az országnak nem lesz szüksége az EU és az IMF pénzére, mert a világgazdasági hangulat pillanatnyi javulása hosszú távra szól. 2010-ben is ezt hitték. (Fotó: Szabó Bernadett/Reuters)


Az elmúlt hetekben egyfajta globális gazdasági eufória alakult ki: a meghatározó amerikai tőzsdeindex a válság kezdete óta mért csúcsára ért, Görögország sokadszorra is megúszta az összeomlást, az európai bankok pedig elkezdtek fürdeni a pénzben. Egy rövid pillanatra most sokan elhitetik magukkal, hogy ez már bizonyosan a válságból kivezető út kezdete.

Sajnos azon pedig meg sem lepődünk már, hogy mindezt a magyar kormány úgy fordítja le magának, hogy akkor megint megéri hazárdírozni.

Ajánlott írásunk: Ügynökügy: miért tabu a Fidesznek is?

Csupa jó hír

Az elmúlt hetekben valóban számtalan jó hír látott napvilágot a világgazdaság helyzetét illetően: visszatért a bizalom a legnagyobb részvénypiacokra, a fejlődő országokba pedig újfent ömlik a pénz. Ez a két indikátor azt mutatja, hogy megnőtt a kockázatvállalási kedv, ami pedig rendszerint a gazdasági fundamentumok szilárdságába vetett hitet előfeltételezi.

Európában is számos örömteli fejleményt figyelhettünk meg. Először is a nem-gazdasági közvélemény szinte teljes érdektelensége mellett az Európai Központi Bank „nyomott" még ötszáz milliárd eurónyi pénzt, amivel szépen kipárnázta az eurózóna bankrendszerét. A rövidtávú bankcsődök elkerülésére ez a módszer mindenképpen megfelelő.

Végül, de nem utolsósorban a görögök ismét megúszták az azonnali katasztrófát, és bár sokan veszítettek sok pénzt, az összeomlás elmaradt.


Ez csak a felszín

Manapság olyan időket élünk, hogy ezek a nyilvánvalóan rövid távú fejlemények a hangulat jelentős javulásához vezetnek. Mindez azonban csak a felszín, hiszen a világgazdaság strukturális problémáinak nagy része továbbra is létezik.

A kockázati hajlandóság növekedése mögött meghatározó jelentőségű az óriási mennyiségű olcsó pénz, amivel a nyugati bankok a jegybankok nagylelkűsége okán gazdálkodhatnak. Ezek a bankok a hirtelen rájuk szakadt nagy mennyiségű készpénzt elsősorban nem hitelezésre fordítják, hanem értékpapír-vásárlásra, aminek köszönhetően jelentős extra keresletet támasztanak utóbbiak iránt.

Ami pedig Európát illeti, józan pillanatában mindenki felméri, hogy a görögöknél nem az összeomlás eljövetele, hanem csak annak pontos időpontja a kérdés. Az ország immár öt éve van recesszióban, és a jelenlegi mentőcsomag még további nyolc évnyi zsugorodáshoz vezetne, hogy aztán a 13 évnyi folyamatos megszorítás eredményeképpen a görög államadósság továbbra is fenntarthatatlanul magas szinten maradjon.

És akkor még a portugál és spanyol helyzetről nem is beszéltünk, holott ezek esetében sem látni, hogy hogyan lesz elkerülhető a göröghöz hasonló adósságleírások sorozata.

Probléma tehát még a látszólagos jó hírekbe bújtatva is van bőven, és akkor még nem említettük a francia és az amerikai elnökválasztásban, illetve jövőre a német választásokban rejlő jelentős gazdaságpolitikai kockázatokat.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - Blogunkon újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők fejtik ki véleményüket a hozzászólásokban.

Azt hiszik, megállunk a saját lábunkon

A magyar kormány azonban mégis úgy viselkedik, mintha ez a globális gazdaságpolitikai fellélegzés szükségszerűen hosszú távra szólna. Az IMF magyarországi delegációvezetőjének nyilatkozataiból egyértelmű, hogy szemben a kormány állításával, a januárihoz képest egyelőre semmilyen előrelépés nem történt az esetleges EU-IMF hitel IMF-es lábának biztosítása érdekében. Vagyis bár a miniszterelnök arról beszél, hogy ő mindenképpen megállapodást szeretne, a valóságban még a tárgyalások elindításához szükséges lépéseket sem tették meg.

Olvasd el ezt is: EU-IMF hitel: Orbánék túltaktikázták?

A magát a kormány közeli tanácsadójaként pozícionáló Csaba László Index-interjújából is úgy tűnik, hogy ezen stratégia mögött az a feltételezés húzódik meg, hogy a világgazdasági kegyelmi állapot folytatódni fog, ezért aztán könnyen lehet, hogy az országnak egyáltalán nem lesz szüksége az EU és az IMF pénzére.

Hihetetlen, de úgy tűnik, a magyar kormány 2010 után ismét belesétálni készül a saját vágyaik állította csapdába.

Ha tetszett, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.
A blogon meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg. 

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
 • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
 • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
 • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
 • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
 • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
 • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
 • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása