Véleményvezér

vv

Nagy zűr nagy Kínában

2012.04.05. I 0 komment I Címkék: jog kina allam keleti szel

Puccskísérlet, tankok és lövöldözés Pekingben – a pletykákat próbálják megfékezni, közben a tiszteket felszólították, legyenek minden eddiginél hűségesebbek Hu Csin-taóhoz. Valami történik. (Fotó: AFP/Getty)

 

Tovább élesedik a helyzet Kínában. Úgy tűnik, a jelenlegi vezetés elszánta magát, hogy leszámoljon a Kínai Kommunista Párt ún. újmaoista frakciójával. Miközben ez az akció sikeresnek is tűnik, egyre több a kérdőjel a jelenlegi kínai berendezkedés fenntarthatóságát illetően: a külföld, köztük a magyar kormányfő továbbra is el van ájulva Kínától, az ottani bennfentesek viszont egyre inkább aggódnak.

Ajánlott írásunk: A Nyugat alkonya még nem jött el

Valami történt Pekingben

A múlt héten egy meghiúsított puccsról szóló pletykákkal volt tele a kínai internet. Számos beszámoló jelent meg arról, hogy Peking utcáin tankok tűntek fel, a kommunista nomenklatúrának fenntartott pekingi negyedből pedig állítólag lövések zaja hallatszott. Nem tudjuk, hogy mi igaz ezekből az értesülésekből, annyi azonban bizonyos, hogy az elmúlt három hétben a jelenlegi kínai vezetés szisztematikusan leszámolni látszik a Po Hszi-laj egykori csungkingi polgármester vezette újmaoista frakcióval.

Po és felesége állítólag házi őrizetben vannak, a csungkingi pártközpontban pedig hirtelen pekingi vezetők jelentek meg és váltották le Po korábbi megbízható embereit. A csungkingi lakosoknak viszont az eseményekből egyelőre leginkább annyi tűnhetett fel, hogy a televízióban újra megjelentek a reklámok és eltűntek a helyükre Po által korábban bevezetett maoista klipek.

Ami az országos politika szempontjából jelentősebb, az az, hogy három hete nem szerepelt nyilvánosan Po állítólagos legfontosabb politikai szövetségese, a puccskísérlettel összefüggésbe hozott Zsu Jongkang, aki a közbiztonsági szervekért felelős politikai bizottsági tag volt.


Csendes leszámolás

A fenti hírek alapján a Tienanmen téri vérengzést követő tisztogatások óta nem volt ilyen horderejű leszámolás a Kínai Kommunista Párton belül. Már önmagában ez a tény elegendő lett volna arra, hogy meginduljanak a találgatások, de a történteket még rejtélyesebbé teszi az a körülmény, hogy azóta sem tudni semmit hivatalosan az érintettek sorsáról. A párt vezetése pedig eközben egyáltalán nem úgy viselkedik, mintha rettentő magabiztosak lennének a saját helyzetüket illetően.

Először is, a hadsereg két vezetője felszólította a tiszteket, hogy legyenek minden eddiginél hűségesebbek a jelenlegi pártfőtitkárhoz és kínai elnökhöz, Hu Csin-taóhoz. Másodszor, többnapos vad digitális pletykálkodás után Peking leállította a Weibónak, a kínai Twitter-klónnak a működését, hogy szépen egyesével kitörölhessék az esetleges puccsra vonatkozó „értesüléseket”, ugyanígy más oldalakon is letiltották a kommentelést, weboldalakat zártak be és embereket tartóztattak le. Harmadrészt, gyakorlatilag senki nem nyilatkozik a témában semmit.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - Blogunkon újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők fejtik ki véleményüket a hozzászólásokban.

Nagy változások, nagy bizonytalanság

A Kínai Kommunista Párt vezetése több okból is bizonytalan lehet ebben a szituációban.

Idén ősszel esedékes az ún. generációváltás, amikor is a Párt a következő évtizedre megválasztja vezetőit. Gyakorlatilag most dől el, hogy ki milyen pozíciót foglal el a párthierarchián belül a következő tíz évben. Érthető tehát, hogy mindenki rendkívül óvatos és hogy senki nem igyekszik a párton belül jelentős népszerűségnek örvendő Pót nyilvánosan is elítélni.

A másik fontos ok, amiről Ven Csia-pao kínai miniszterelnök az elmúlt hónapokban viszont példátlan nyíltsággal beszélt, az, hogy a kínai modell a jelenlegi formájában bizony kifulladóban van. Ven és a köréje csoportosulók meggyőződése, hogy ahhoz, hogy az ország tovább fejlődhessen, elsősorban a jogállamot kellene kialakítani és megerősíteni, ami viszont elképzelhetetlen mélyreható politikai változások nélkül.

Előző írásuk a témában: Kína: új pártgeneráció, új irány?

A Párt egyik fele attól fél, hogy reformok nélkül kezelhetetlenné válnak a társadalmi feszültségek, a másik fele pedig attól, hogy az esetleges reformok fognak ugyanehhez vezetni. Abban azonban mindenki egyetért, hogy az ország rendkívül kényes és izgalmas időszak elé néz.

Ha tetszett, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.
A blogon meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg. 

 

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

KORÁBBI TÉMÁK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
 • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
 • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
 • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
 • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
 • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
 • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
 • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.