Véleményvezér

vv

Áder vonalas pártember, nem belső ellenzéki

2012.04.16. I 8 komment I Címkék: fidesz orban allam ader janos

ader2.jpgOrbán kritikusa, mérsékelt fideszes, jobboldal Szili Katalin? Ő alkotta meg a Fidesz hatalmának bebetonozását szolgáló választási törvényt, a bírákat Szájer felesége alá rendelő bírósági reformot. (Fotó: MTI)

A Fidesz elnöksége sajtóértesülések szerint elfogadta Áder János köztársasági elnöki jelölését, ezáltal pedig ez a tisztség is hosszú időre felkerülni látszik azon pozíciók listájára, melyeket egyszerű párthűségük alapján kiválasztott politikai kinevezettek töltenek be. Bár Áder kétségtelenül a visszafogottabb, kevésbé megosztó fideszes politikusok közé tartozik, az elmúlt egy éves tevékenységével sajnos már bebizonyította, hogy számára a pártérdek mindennél előbbre való.

Ajánlott írásunk: Állam will be back, Matolcsynak igaza van

Előbb legyen talán miniszter!

Ahogy korábban is írtuk, Áder Jánosnak nincs semmiféle jelentős tudományos, kulturális, üzleti vagy akár sportteljesítménye, a politika világán kívül nem tett le az asztalra semmit. Természetesen ezzel nem azt állítjuk, hogy a politikusi tevékenység ne volna becsületteljes és komoly munka, és ne lehetne politikusként is jelentős életművet alkotni. A csupán 53 éves, még csak miniszterként sem bizonyított Áder János fontosabb megbizatásai, karrierje azonban a teljesen reprezentatív házelnökséget leszámítva leginkább csak pártfunkciókból állt: a Fidesz-frakció vezetése, Fidesz-alelnökség és elnökség, kampányfőnöki tisztség, Fidesz-képviselőség stb.

Nem csupán arról van szó tehát, hogy Áder Jánosnak a politikán kívüli életrajza rendkívül rövid, hanem arról is, hogy a Fideszen kívüli kiemelkedő politikai tevékenységeinek a listája sem sokkal hosszabb. Áder bebizonyította, hogy ügyes, taktikus pártpolitikus, aki a pártok küzdelmében sokat hozzátett a Fidesz felemelkedéséhez. De hogy az egész ország sikere érdekében milyen jelentős, őt a leendő pozíciójára érdemessé tevő politikai teljesítményt tudna kifejteni, az eddig például kormányzati szerepvállalás hiányában nem derült ki.

Elszomorító, hogy ezt rögtön a köztársasági elnöki tisztségben, utólag tesztelheti.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - Blogunkon újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők fejtik ki véleményüket a hozzászólásokban.

Nem a Fidesz Szili Katalinja

Adódik a párhuzam az MSZP 2005-ös köztársasági elnöki jelöltjével, Szili Katalinnal. És nem csupán azért, mert két pártpolitikusról és volt házelnökről van szó: ahogy Sziliről úgy tartották, úgy Áder kapcsán is azt szokás említeni, hogy pártján belül viszonylagos önállósággal rendelkezik, sőt komoly belső kritikusa (volt) a Fidesz hivatalos irányvonalának. Ellenvéleményük miatt politikai parkolópályára kerültek, sőt mindkettejüket megvádolták, hogy új pártot akarnak alapítani – ám miközben Szili végül valóban kenyértörésre vitte a dolgot, Áder János úgy döntött, lojális marad. Sőt.

Áder nevéhez az elmúlt időszakban ugyanis két olyan törvény megalkotása is fűződik, melyek éppen azért váltak hírhedtté, mert leplezetlenül a Fidesz hatalmának bebetonozását szolgálják. Az egyik a győztest túlkompenzáló és az egyéni körzeteket a Fidesz szája íze szerint újrarajzoló választási törvény. A másik pedig az a bírósági „reform", melyet jelentős nemzetközi szervezetek, beleértve az EU-t is, komolyan kritizáltak, amiért óriási hatalmat koncentrál egy politikai kinevezett bírósági vezető kezében (a tisztséget ráadásul közismert módon Szájer József felesége, Handó Tünde kapta meg).

Áder ezzel a két törvénnyel bizonyította be igazán, hogy milyen lojális fideszes, és hogy számára a Fidesz érdeke valóban az első.

Olvasd el ezt is: Áder, Kövér, Szájer: Schmittnél is kevesebbek

Hagyományt teremtenek

A Fidesz talán nem is látja, milyen sokat árt a magyar alkotmányos berendezkedésnek azáltal, hogy Schmitt Pál után Áder János jelölésével megteremti a hagyományát annak, hogy a köztársasági elnöki tisztség is pusztán pártpolitikai lojalitás kérdése, és hogy más elvárás a jelölttel szemben szinte nincs is.

Félő, hogy ezek után igen nehéz lesz visszatérni ahhoz az elgondoláshoz, miszerint az elnöknek egy komoly életművel rendelkező, tekintélyes és viszonylag autonómabb személynek kell lennie, aki valóban törekszik a nemzet egységének a megtestesítésére és az alkotmányosság védelmére, akár a mindenkori kormánnyal szemben is. Ez pedig könnyen beláthatóan oda fog vezetni, hogy ha tehetik, innentől majd mindenki, jobb- és baloldali kormányok egyaránt szemrebbenés nélkül elnökké fogják választani legmegbízhatóbb kádereiket. A Fidesznek pedig egy szava nem lehet majd.

Ha tetszett, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.
A blogon meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg. 

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lánczi Tamás 2012.04.16. 12:22:31

A bejegyzés elfogultságával és előítéletességével nem szeretnék vitatkozni, de a ténybeli tévedésekkel és a logikai bukfencekkel igen.

1. A házelnöki pozíció, hasonlóan a köztársasági elnöki pozícióhoz pártsemlegességet és reprezentációt követel meg. Az írás nem vitatja, hogy házelnökként Áder ezeknek a kritériumoknak megfelelt, ezért logikus lenne, ha arra a következtetésre jutna, hogy Áder köztársasági elnöknek is jó lesz. De nem jut.

2. Téves állítás, hogy a házelnök pusztán csak reprezentál. Egy közel 1200 fős apparátus vezetője is, amely kiszolgálja a képviselők és frakciók adminisztratív igényeit, működteti a bizottsági rendszert, szervezi a plenáris üléseket és emellett állandó politikai küzdelmet menedzsel a házbizottság ülésén a frakciók között. Bár működése eltér egy minisztériumétól mind szerevezési feladatokban, mind politikai tekintetében összemérhető egy minisztérium feladataival, adott esetben túl is tesz rajta.

3. De miért is kellett volna miniszterként bizonyítani? Ha a vvezér, ahogy a fenti bejegyzésből kiderül, elfogadja, hogy egy műfordítóból gond nélkül lehet köztársasági elnök, akkor miért követeli meg a kormányzati tapasztalatot Ádertől? És egyáltalán: mi köze van a köztársasági elnök politikai minőségéhez ahhoz, hogy az illető korábban lefordította (egyesek szerint jól, mások szerint kevésbé jól) a Gyűrűk urát, vagy elmélyedt a nemzetközi jogban?

4. Nem a Fidesz jelölt először pártpolitikust a tisztségre. Göncz Árpád 1988-90 között először, mint az SZDSZ ügyvivője, majd Országos Tanácsának tagja vállalt pártpolitikai tisztséget. Aztán az MDF kormány idején kemény, olykor az alkotmányos konfliktusig elmenő pártpolitikai csatákat vívott a kormánypártokkal, majd 1994 és 1998, amikor az SZDSZ is kormányon volt, egyszer sem gyakorolt alkotmányossági vétót, és mindössze kétszer élt a politikai vétó lehetőségével, akkor is azért, mert egy koalíciós vitában az SZDSZ érdekei így kívánták. Aztán folytatódott a hagyomány Szili Katalin jelölésével, akiből csak a széteső MSZP-SZDSZ koalíció belső villongásai miatt nem lett köztársasági elnök. Tehát hamis az az állítás, hogy a Fidesz valamiféle új hagyományt vezetne be Áder jelölésével.

-dg- 2012.04.17. 10:45:32

hát.
1. én azt nem látom az írásban, hogy házelnökként tökéletesen megfelelt volna a pártsemlegességnek, és szerintem ezt lehetne erősen vitatni is, de ennél fontosabb az elvi oldala: a házelnök szükségszerűen egy képviselőből lesz, aki jellemzően egy párt színeiben jutott a parlamentbe, és e pártnak már bizonyított erős tagja. a vele szemben támasztott követelmény az, hogy a házelnöki munkája során emelkedjen felül a pártérdekeken, legyen semleges, utána mehet vissza a pártjába. ez azért nagyon nem ugyanaz, mint a köztelnökkel szemben támasztott elvárás, ami persze mint a "nemzet egységének megtesítése" sokféleképpen magyarázható, de abban azért szerintem volt egy elég széles körű konszenzus, hogy nem pártpolitikus. áder szerinted visszaülhet a fideszbe is simán, 5 vagy 10 év után?

2. itt azért van egy kis ellentmondás az első és a második pontban foglaltak között, de mindegy. viszont a házelnöknek azért nagyon sok dolga nincsen, egészen pontosan annyi van, amennyit akar: a főtitkár vezette apparátus elég jól működött soltész idején, azaz áder alatt. most kövér is eldöntheti, hogy a mennyi időt szán pl. a méltóságvédelemre, meg újraszabályozásra, meg kitiltásra, az apparátus szépen elketyeg. ez alapvetően egy nyugdíjas állás. arra kell figyelni, hogy a politikai jellegű ukázok a napirend összeállításnál időben ott legyenek, de ebbe nem kell belehalni. (simán belefért mellé az ügyvezető elnökség a pártban, és ha kampányfőnök 2002-ben pro forma nem is, az egyik legfontosabb irányító volt.)

3. ezzel egyetértek

4. pártpolitikus jelöltek: szili jelölése felháborító volt, természetesen. de nem értem, miért állandó hivatkozási alap, hogy ha a másik csinál egy faszságot, akkor én csinálhatok egy akár még nagyobbat.
viszont szerintem göncz későbbi működésétől függetlenül elég álságos dolog azt mondani, hogy ő 1990-ben megnyitotta a pártpolitikus elnökök sorát. teljesen mást jelentett akkor pártpolitikusnak lenni, másfél-két éves pártok voltak, a választások előtti idejük nagyobb részében ellenzéki civilszervezetként működtek inkább. és tetszőleges ellenzéki párthoz tartozás akkor azért alapvetően még egyfajta dicsőség, az aktív ellenzéki és rendszerváltó lét szinte feltétele, de természetes velejárója volt. és azért ott volt egy mdf-szdsz paktum, amit szintén lehet sok szempontból szidni is, de göncz az egyetlen elnök volt, akinek a jelölését teljes konszenzus övezte, az összes frakció támogatta a megválasztását.

NagyLevin 2012.04.17. 12:49:34

Akkor én Tamás harmadik pontjával vitatkoznék. Azt írja, nem világos, mi köze van ahhoz, hogy valaki alkalmas-e köztársasági elnöknek műfordítói, jogászi teljesítményének. Ahhoz, hogy "pártok feletti", a nemzet egységét megtestesítő államelnök lehessen, nem árt, ha letett valamit olyasmit az asztalra, amit politikai pártállástól függetlenül teljesítményként tudunk elismerni. Ez egyúttal arra is jelenthet némi puha garanciát, hogy felkérését nem kizárólag pártbéli eredményei, tehát nem kizárólag lojalitása indokolja, vagyis könnyebben elgondolható, hogy autonóm figuráról van szó.

-dg- 2012.04.17. 14:25:45

@NagyLevin:
ja, ez abszolút igaz. több dolog folyt össze a 3. pontban, de ennél a résznél döccen egyébként a vv is nekem. én egyszerűsítettem arra, hogy a miniszterség idekeverése az alapposztban sem ült igazán.

Lánczi Tamás 2012.04.17. 14:40:21

@NagyLevin: Puha garancia? A Schmitt-ügy után ezt hogy kell érteni?

De értem a problémát: amit a köztársasági elnöktől várunk, az a tekintély felmutatása és ebben nyilván jól jöhet a politikán kívül korábban létrehozott teljesítmény. Csakhogy hivatalba lépése után a korábbi teljesítmény zárójelbe kerül és a napi politikai harcokban elfoglalt pozíciói alapján fogják megítélni az elnököt. Egy elkötelezett Gyurcsány hívőt 2007-ben valószínűleg nem hatották meg Sólyom László korai jogelméleti munkái - utálta Sólyomot tiszta szívéből, épp úgy ahogy egy MDF szavazó Göncz Árpádot, amikor Antallékkal szkandrezett.

Azt is megértem, hogy a politikusok presztízse alacsonyan van, ezért bárkit szívesebben látnának a köztársasági elnöki székben, mint egy politikust, de azt kéne megérteni és elfogadni, hogy a köztársasági elnök is politikus. Még ha civilként is botladozik a politika kulisszái között, a politika szabályai alól akkor sem vonhatja ki magát.

Lánczi Tamás 2012.04.17. 15:04:41

@-dg-:
1. Nem hiszem, hogy Áder visszaülne - mármint aktív politikus - a pártjába. A köztársasági elnök és a házelnök között mégis sok hasonlóság van, nem véletlen, hogy a korábbi alkotmány és az új is - szükség esetén - a házelnökkel helyettesíti az államelnököt.

Hogy a házelnöki munka nyugdíjas állás lenne, ezt nem hiszem. Aki volt már házbizottsági ülésen, az tudja, hogy nem, különösen ha nincs kétharmada az egyik oldalnak. De abban minden esetre megegyezhetünk, hogy a köztársasági elnökösködés biztos, hogy nem strapásabb, különösen ha megbízható az ember helyesírása és nincs kisdoktorija.

2. Miért volt felháborító Szili jelölése? Tökéletes lett volna a szerepre. Talán ez lett volna az egyetlen számára alkalmas szerep. Mondom ezt úgy, hogy én nem neki szurkoltam és biztosan nem értettem volna egyet bizonyos döntéseivel. De "faszságnak" nevezni a jelölését szerintem túlzás.

3. Göncz igenis pártpolitikus volt, és erre pont az elnöki aktivitása, majd az SZDSZ-MSZP kormány idején mutatott látványos inaktivitása a legjobb bizonyíték. Kifejezetten pártos elnök volt, még akkor is, ha a közemlékezet esetleg nem így őrizte meg.

NagyLevin 2012.04.17. 18:13:03

Kedves Tamás!

Mindannyian tudjuk, hogy Áder, ahogy előtte Schmitt is, hatalmi érdekek kiszolgálására kell, semmi egyébre, csak amikor valaki ezt kimondja, akkor a jobbos véleményformálók bejelentik, hogy nincs senki és semmi a politikán kívül (ezen a ponton többnyire, vérmérséklettől függően heves vagy szelíden ironikus értelmiség-szidás következik), minden politika és így a gátlástalan hatalmi nyomulást nincs honnan felülbírálni. A gyurcsányisták utálták Sólyomot, a jobbosok utálták Gönczöt, nemzeti egység nincs, csak Fidesz van meg MSZP/DK, aki köztársasági elnök lesz, annak, a politika természete miatt, úgyis választania kell közülük. Holott volt egy köztársasági elnök nem is olyan rég, aki tudott nem választani egyet se ezek közül a gyanús társaságok közül, ezért nem választották újra, hogy ne álljon a politikának nevezett hatalmi agresszió útjába. Pedig nagyon is politizált, teljes és alapvető tévedés azt hinni, hogy jogformalista technokrata volt. Megadja Gábor és Molnár Attila Károly legutóbbi, az épp aktuális pártvonalhoz aktuális filozófiát fabrikáló dolgozatukban bizonyítják, hogy egyáltalán nem értik a dolgot (konzervatorium.blog.hu/2012/04/10/partatlan_ertelmisegi_mi_mas). A láthatatlan alkotmány éppenséggel tételes jogon túli értékrend, Sólyom 2006-ban is "morális válságról" beszélt. Voltak politikai preferenciái, éppen nem volt értéksemleges, csak nem csatlakozott egyik oldalhoz sem a két párt megosztásra, kiszorításra törekvő, mesterséges megosztásokat gerjesztő hatalmi háborújában, így tudta képviselni a nemzet valóban kívánatos egységét. Nem az kell, hogy mindenben egyetértsünk, a politikai vitákat valóban nem kell kiküszöbölni, az kell, hogy ne tartsuk egymást ellenségnek politikai választásaink miatt. Az államfő így értett reprezentatív "nemzetegyesítő" szerepére, most, hogy a minimális konszenzusok is hiányoznak, még nagyobb szükség volna, ahogy arra is, hogy ne hatalmi érdekek mozgassák, ne a Fidesz érdekeinek kiszolgálója legyen. Áder csak úgy töltheti be ezt a szerepet, ha maradéktalanul szembefordul azzal, aki a Sándor-Palotába küldi.

Lánczi Tamás 2012.04.17. 21:41:11

@NagyLevin: Kedves György! Mást gondolunk a hatalom természetéről, de értem, amit írsz.





Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
  • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
  • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
  • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
  • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
  • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
  • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
  • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása