Véleményvezér

vv

Csak nehogy Athén rántson le minket

2012.05.09. I 1 komment I Címkék: eu gorog imf euro orban

eurosave.jpgAdott esetben aránytalan áldozatokat kívánna a görög uniós tagság fenntartása: a tőkekimenekítés ellen a kormány, a migrációs hullám fékezésére a többi tagállam zárhatná le a határokat. (Fotó: DPA)

Mindössze három nappal a választások után Görögországban már áll a bál, amivel az eurózóna átalakulásának új szakaszába léptünk. Amint azt nagyon sokan nagyon sokszor elmondták, Magyarországnak már régóta készen kellene állnia egy ilyen vagy ehhez hasonló eshetőségre. A magát a nyugati trendek nagy ismerőjének tekintő magyar kormányfő azonban erre mindezidáig nem volt hajlandó.

Ajánlott írásunk: Az egykulcsos adó egyre drágább

Mi jöhet Görögországban?

A görög választási eredmények már borítékolták azt, ami tegnapra egyértelművé vált: a mainstream pártok nem lesznek képesek kormányt alakítani Athénban, helyettük a többé-kevésbé csak az EU-IMF megállapodás elutasításában egyetérteni tudó különböző radikális pártocskák koalíciója próbálkozhat. Ha azonban nekik sem sikerül, akkor újabb választásokat írhatnak ki.

Bármi is történjék, annyi bizonyos, hogy a görög társadalom jelenleg elutasítja a „további megszorítás-további recesszió" kombinációját, amit a hitelezőik a további finanszírozás előfeltételeként előírtak. Ilyen társadalmi és politikai környezetben pedig eléggé valószínűtlen, hogy ezek a hitelezői egyezmények betarthatóak maradnak és hogy Görögország képes lesz az eurózóna tagja maradni.

gorogvalasz_1.pngForrás: portfolio.hu


Sőt, ezzel nagy valószínűséggel kilép az EU-ból is. Az eurózónából való kilépés után ugyanis az országtól aránytalan áldozatokat kívánna az uniós tagság fenntartása, különösen a tőke és a munkaerő szabad áramlására vonatkozó szabályok: a teljes tőkekimenekítés megakadályozására a kormány, az esetleges komoly migrációs hullám megfékezésére pedig a többi uniós ország zárhatná le a határokat.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - Blogunkon újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők fejtik ki véleményüket a hozzászólásokban.

Most fog kelleni a védőháló

Ha pedig a kilépés valóban megtörténik, akkor az egyrészt megtöri az eurózóna sérthetetlenségével kapcsolatos tabut, másrészt alááshatja a többi hasonló megállapodás hitelességét is. Ez a két tényező együttesen pedig igen jelentősen rombolni fogja az eurózóna fenntarthatóságának esélyét.

Ebből pedig könnyen kerekedhet olyan vihar, amitől minden józanul gondolkodó ember már egy jó ideje félti Magyarországot. Tipikusan ezek azok a helyzetek, amikor egyik hétről a másikra óriási szükség lehet az EU-IMF hitelpénzekre. A korábbi hónapokhoz képest annyival jobb a helyzetünk, hogy az Európai Unió bizonyos elvi kifogásait sikerült a tárgyalóasztalnál eloszlatni, ám fontos tudni, hogy az Unió által megkövetelt törvénymódosítások egy részét még nem fogadta el a magyar parlament, ahogy az IMF-fel sem kezdődtek még meg a tárgyalások.

Olvasd el ezt is: Orbán új ellenfelet kapott

Nem készültünk fel

Bár az eurózóna megrogyását a magyar miniszterelnök valószínűleg saját jövőbelátó képességének bizonyítékaként értelmezné, a valóságban éppen ez az az eshetőség, amire még mindig nem készítette fel a magyar gazdaságot. Már csak azért is nagyon szeretnénk végre aláírva látni az EU-IMF megállapodást, hogy abban az esetben, ha egy tucat őrült felgyújt pár rendőrautót Athénban, ne kelljen megint a 315 forintos eurótól rettegnünk.

Ha tetszett, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.
A blogon meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg. 

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Martin József Péter 2012.05.09. 18:43:59

Részben a mai, részben a hétfői poszthoz néhány megjegyzés, kiegészítés:
- A görög helyzet elég kilátástalannak látszik. A görög csőd, a kiválás az eurózónából és akkor már vélhetően az EU-ból is szerintem senkinek nem lenne jó, a hitelezőknek és a görögöknek sem. Még akkor sem, ha vannak olyan mértékadó vélemények, és nemcsak Görögországban, hogy éppen a gyors valutaleértékelődés állítaná helyre a görög versenyképességet. Mindenesetre kockázatos lenne ennek érdekében az elszabaduló (hiper)inflációt kockáztatni. Persze, ha a görög nép úgy dönt, hogy nem kér az euróból és az EU-ból, akkor matt, nincs tovább. Akkor viszont nem matt, csak sakk, ha az új kormány (ki tudja mikor lesz) "csak" újra akarja tárgyalni a mentőcsomag feltételeit. Ez utóbbi esetben elvileg az is elképzelhető, hogy az EU, akár az IMF ellenében is, engedékenyebbnek mutatkozik. Az Európai Bizottság és a német kormány eddig a görögök benntartását szorgalmazta mindenáron, kérdés, hogy ebben lesz-e változás.
- Ennél egy fokkal egyszerűbbnek tűnik Merkel és Hollande kibékítése. Itt látszanak már a kompromisszum körvonalai: nem fogják újratárgyalni a szerződést (ez kizárt), de majd beillesztenek egy passzust arról, hogy a növekedés bizony nagyon fontos – és ugyan már, ki ne ezzel egyet?! Így arcvesztés nélkül megúszhatja Merkel és Hollande is.
- Magyarország: azt hiszem illúzió azt gondolni, amit Orbán megpendített a minap, hogy a szigorú költségvetési politika helyett valamiféle élénkítő, népszerű, „növekedésbarát” válságkezelésnek jött el az ideje. Kb. ezt mondja és hasonlóan homályosan Hollande is. Valóban van elmozdulás a Bizottság anyagaiban a „megszorítások” felől a beruházásösztönzés és a mindinkább országra szabott politikák irányába (kontra a mindenkire egyforma mértékben alkalmazott one-size-fits-all intézkedések) – és legyen is, már régen kellett volna, a válság kezdetén! –, de ettől még a takarékosság továbbra is fontos marad. Enélkül ugyanis nincs fenntartható államháztartás. Másképpen: a szerkezeti reformoknak és a korlátok között tartott költségvetési hiánynak Magyarországon és Franciaországban sincs alternatívája, ezen belül lehet finomhangolni.
- És igaz, amit a mai poszt ír, hogy ebben a viharos vihar előtti csendben mielőbb szükségünk lenne az IMF-EU megállapodásra, de legalább látnánk már a tárgyalások kezdetét!
- A francia külpolitika részéről Magyarország irányába érdemi változás nem várható, egyetértek Varró Laci hétfői kommentjével.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
 • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
 • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
 • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
 • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
 • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
 • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
 • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása