Véleményvezér

vv

Csúcstechnikájú Gripen és muzeális Csepel teherautó – Kiss Ádám különvéleménye

2012.05.28. I 0 komment I Címkék: nato hadsereg különvélemény kiss ádám

kissadam.jpgBékeidőben és szövetségi rendszer tagjaként is számít az, hogy egy adott országnak van-e komolyan vehető katonai potenciálja: ez nem csak egy szűk katonai mezőben értelmezhető kérdés. Különvélemény.

Hétvégi rovatunkban a hét általunk legérdekesebbnek, legtanulságosabbnak, legprovokatívabbnak talált hozzászólása kapcsán kérjük meg annak szerzőjét, hogy fejtse ki bővebben állításait. Most Kiss Ádám újságírót, publicistát kérdezzük, aki a következő kommentet írta Kizárni a NATO-ból a potyautas magyarokat? c. posztunkhoz:

Kiss Ádám: Onnan nézve ciki a dolog szerintem, hogy miközben jelen vagyunk egy csomó misszióban Afganisztántól Afrikáig, az ország katonai erejéhez képest szerintem nem is kevés emberrel, és a katonáink helytállnak, aközben az összes eddigi kormány leszarta a honvédelem ügyét. Ez makroszinten például a GDP-arányos honvédelmi költségvetés megkövetelt szinttől való elmaradását jelenti, mikroszinten meg konkrétan a Don-kanyar szindrómát: az Afganisztánba küldött katonák felszereltsége folyamatosan alatta maradt az elvártnak, aminek emberhalál is lett a következménye, de a Bálint könyvében van még jópár ilyen abszurd sztori.

És akkor ott van az egész haderő rettenetes technikai színvonala, meg az, hogy van csúcstechnikájú Gripen, de nincs elég melegítő a katonáknak, vagy nincs pénz elutaztatni egy kiképzendő egységet egy távolabbi kiképzési helyre, meg az iszapkatasztrófára kivezényelt egységek a csúcstechnika mellett muzeális Csepel teherautókkal dolgoznak. Aztán az, hogy olyan fejlesztéseket, mint a kevlarsisak-csere, ami egy Gripen-beszerzéshez képest aprópénz, képtelenek lebonyolítani, a gépkarabély modernizáció belefulladt a korrupcióba, lassan az összes harcjárművünk, helikopterünk üzemideje lejár, ennek megoldására drága és nevetséges hazai „fejlesztésekkel" tuningoljuk például a BTR-eket, miközben a szomszédos posztszoc országok sokkal ügyesebben vásároltak új vagy használt nyugati technikákat. A magyar haderő nem egy fejlesztést egyáltalán annak köszönhet, hogy az USA-tól a szövetségesi hűség - afganisztáni részvétel - fejében pénzügyi és technikai támogatást kaptunk! Ha nem adtak volna Hummer terepjárókat, akkor most is maffiózó autónepperektől bérelt Hummereken kellene vezetni tanulniuk az Afganisztánba készülő katonáknak.

És mindez a katonai-politikai vezetés komolytalan hozzáállásának is köszönhető. Van egy hadseregünk, amiben fiatal tisztek az USA-ba mennek továbbképzésre, meg külföldi missziókra, hogy szakmailag a topon legyenek, közben meg emlékszem még a honvédelmi bizottság egyik ülésére talán 2010-ből, én olyan buta, fogalmatlan embereket még egy sarki talponállóban sem láttam, mint akik ott ültek.

Kétségtelen, hogy most indultak el pozitív változások, de kíváncsi leszek ezek mennyire lesznek például mélyrehatóak. Szvsz az említett szavazási eredmények ennek a megbízhatatlan gyökérségnek köszönhetőek.

Véleményvezér: Azt írod, hogy a külföldi missziókban való részvétel ellenére egyik kormány sem törődött a honvédelem ügyével. Szerinted ennek inkább pénzügyi-gazdasági, vagy inkább koncepcionális okai vannak? Nem lehet, hogy a szakpolitikusokon kívül az egyszeri magyar politikus tényleg nem is érti, hogy miért van szükség honvédelemre?

KÁ: Szerintem itt a probléma ugyanaz, mint az összes hasonló, évtizedek óta úgyhagyott-toldozott-foldozott-elkezdett-abbahagyott-újrakezdett Nagy Magyar Ügyben. Vagyis a rendszerváltás utáni kormányzatok képtelenek voltak egy koherens egész rendszerben megfogalmazni, hogy a Varsói Szerződés tömeghadseregének leépítésén túl mi a honvédség értelme, célja, jelene, jövője stb., és ezt meg is valósítani.

Emellett azt gondolom, sem a politikában, sem a szélesebb közvéleményben nem lett kellően megért(et)ve, hogy a honvédelem az nem csak a „haza védelmét" jelenti, és a NATO-tagság sem csupán annyi, hogy aláírtunk egy papírt. Itt egy olyan összetett szervezetet kell működtetni, ami képes az ország védelmére, más országokkal való együttműködésre, nemzetközi missziókban való részvételre, az új típusú katonai kihívások (terrorizmus, kiberháború stb.) kezelésére. Emellett pedig a civil életben is fontos szereplő: például természeti és ipari katasztrófák elhárításánál, a polgári repülés biztosításánál, a kutatás-fejlesztésben való részvétellel, vagy a nemzeti hagyományok ápolásával. Nem utolsó sorban pedig munkahely, ami munkát, képesítést ad (kell, hogy adjon) emberek tízezreinek.

És akkor még nem beszéltünk arról, ami ennek a posztnak az apropója is, hogy a NATO-tagság milyen kötelezettségekkel, vállalásokkal, elvárásokkal jár, és ez nekünk miért is jó, hogy tagok vagyunk.

Kiss Ádám (1984) újságíró, publicista. Jelenleg a Hírszerző vezető szerkesztője. Korábban főképp helyszíni riportokat írt, foglalkozott honvédségi és biztonságpolitikai témákkal, 2009-ben járt Afganisztánban is.

VV: Az afganisztáni magyar misszió helyzete és teljesítménye mennyiben jelent kivételt a hadsereg általános állapotához képest?

KÁ: Annyiban biztosan jobb, hogy a missziókban részt vevő katonák például jobb felszerelést kapnak, és a misszió idején a fizetésük is sokkal nagyobb – utóbbi jelentős vonzerő. Másrészt, és ez talán a legfontosabb, amit Magyarország az egész afganisztáni háborúsdiból (meg a többi balkáni, sínai, afrikai stb. misszióból) profitálhat, hogy az itt megforduló katonák rengeteg tapasztalatot szereznek. Nem csupán konkrét harci tapasztalatokat – hiszen ilyenek is vannak – hanem más nemzetekkel való együttműködést, más kultúrákkal, más nyelveken való kommunikációt, mindenféle technikai és egyéb plusz tapasztalatok megszerzését, valódi és nem szimulált helyzetek kezelési képességét.

Amikor a Jobbik azon nyavalyog, hogy a honvédségnek a hazát kell védenie, és nem az imperialista Amerika érdekeit Afganisztánban, akkor pont azt nem ismerik fel, hogy a magyar katonák a haza védelméhez olyan katonai tapasztalatokat szereznek ezekben a missziókban, amit valószínűleg akármennyi hazai kiképzéssel sem tudnának megkapni. Egy jó hadseregnek szüksége van arra, hogy a katonái időről-időre valódi harctéri tapasztalatokat szerezzenek.

VV: Van-e értelme most belefogni komoly pénzeket ölni az önálló magyar hadsereg fejlesztésébe, vagy elég, ha a honvédelmünk a mostani szinten elvegetál addig, amíg valamikor a jövőben létre nem jön egy komolyan vehető közös európai haderő?

KÁ: Nem hinném, hogy valaha is eljutunk oda, hogy nem lesz szükség nemzeti haderőkre, de ha igen, az biztosan nem most lesz. Másrészt békeidőben és szövetségi rendszer tagjaként is számít az, hogy egy adott országnak van-e komolyan vehető katonai potenciálja, és önmaga mennyire veszi komolyan a védelmi feladatait és vállalásait. És ez megint nem csak egy szűk katonai mezőben értelmezhető kérdés.

VV: Szerinted hogyan illeszkedik a kormány NATO-hoz való viszonya a „keleti szél" politikájához? Nem okozhat feszültségeket, ha esetleg a NATO-val nem éppen barátságos országokkal próbálunk stratégiai gazdasági együttműködést kialakítani?

KÁ: Szerintem a kormány részéről pragmatikusan. A nemzetközi missziókban való részvétel „jó pont" a szövetségeseinknél, aminek közvetlen haszna lehet katonai szinten – például az USA-tól az elmúlt évek során folyamatosan kapott, nem kevés technikai és elméleti támogatás – és tágabb diplomáciai-politikai szinten is. Nem véletlen, hogy a kezdeti megingás után a Fidesz is szilárdan kitart az afganisztáni háborúban való részvétel mellett, és most Orbán Viktor balti légtérvédelmi felajánlása is hasonló lépés volt. Szerintem ez pontosan az a terület, ahol lehet „kompenzálni" a minket más területeken illető kritikákat. Azt nem tudom, hogy kívülről hogyan értékelik ezt a sajátos Kállay-kettőst. A NATO-val nem éppen barátságos országokkal szerintem lehet stratégiai szövetséget kötni, kérdés, hogy mit takar a stratégiai szövetség, és nem sért-e konkrét NATO-érdekeket.

A legutóbbi különvélemények a Véleményvezéren:
Varró László: Felbőszítésben Magyarország világrekorder
Martin József Péter: Az EU-nak nincs alternatívája
Vári György: Kijár Áder Jánosnak, hogy kapjon egy esélyt
Baksa Roland: A telefonadónál inkább a felkészületlenség dominálhat
Madár István: A gazdaságpolitikában nemigen van jelen a tudatosság elve
Szalai Ákos: A plágiumügy főszereplője nem Schmitt
Lánczi Tamás: Az LMP az SZDSZ bunkósbotját suhogtatja

Ha tetszett, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.
A blogon meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg. 

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
 • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
 • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
 • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
 • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
 • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
 • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
 • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása