Véleményvezér

vv

Magyarország leszokott a munkáról: Orbánnak igaza van?

2012.08.30. I 4 komment I Címkék: fidesz munkahely orban allam

napelem.jpgA dolgozni szándékozók aránya a fiatalok, a kismamák, a 45-55 közötti férfiak és a 60 év felettiek körében jelentősen elmarad az európai átlagtól. Az igazi baj mégsem ez: nincs nekik munka. (Fotó: MTI)

Barack Obama kapcsán mondták, de Orbán Viktorra is igaz: a jó retorikai képességekkel megáldott politikusok rendszerint nem tudnak ellenállni a kísértésnek, hogy utólag valamifajta összefüggő narratívára próbálják meg felhúzni korábbi lépéseiket. Az akkumulátorok feltöltéséről visszatért miniszterelnök ezt tette a Tranzit fesztiválon és a Külügyminisztériumban elmondott beszédében is, ezáltal bepillantást engedve abba, hogyan is szeretné látni és láttatni elmúlt kétéves regnálását. A nyugdíjasok iránt érzett politikai vonzódásáról már írtunk – az érme másik oldala a kormányfő viszonya az aktívokhoz, azokhoz az emberekhez, akik dolgoznak vagy dolgozni szeretnének.

A jó hír, hogy a miniszterelnök őket is szereti. A rossz, hogy nem tudja ezt tettekben is kifejezni.

Ajánlott írásunk: Nonprofit rezsi: félázsiai megoldás

Négy problémás terület

Orbán Viktor beszédeinek visszatérő eleme, hogy szerinte Magyarország leszokott a munkáról. Az ő feladata pedig az, hogy visszaállítsa annak becsületét, ezzel együtt pedig több embert szorítson arra, hogy dolgozzon. Természetesen nem lehet vitatkozni azzal a megállapítással, hogy Magyarországon rendkívül kevesen dolgoznak, és hogy ez a jelenség borzasztó káros.

A dolgozni szándékozók aránya (a munkaképes korú lakosságból) hazánkban négy területen marad el jelentősen az európai átlagtól: a fiatalok, a kismamák, a 45-55 közötti férfiak és a 60 év felettiek körében. Vagyis túl sokáig maradunk az iskolában, a nők számára a szülés után túl nehéz a visszatérés a munkaerőpiacra, van egy óriási mértékben szakképzetlen, szociokulturálisan is leszakadó középkorú férfi rétegünk, akik szinte alkalmatlanok a munkára, valamint messze túl sokan és túl fiatalon vannak nyugdíjban.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - Blogunkon újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők fejtik ki véleményüket a hozzászólásokban.

Kereslet és kínálat: nem ugyanaz

A kormány politikája mögött az a meggyőződés húzódik, hogy elsősorban a szándék hiányzik ahhoz, hogy ezek az emberek dolgozzanak. Ennek megfelelően a munkavállalási ösztönzőket próbálják változtatni: drágábbá teszik a felsőoktatást, megpróbálnak rendet vágni a rokkantnyugdíjak környékén, illetve bizonyos esetekben a korengedményes nyugdíjakkal kapcsolatban, valamint lecsökkentették a pusztán szociális alapú támogatásokat. Azt mondhatjuk, hogy ezeken a területeken a kormány valóban következetes volt, sőt helyenként kifejezetten bátor.

Igen, ezzel a módszerrel egészen biztos, hogy több fiatalt lehet a munkaerőpiacra hajtani, illetve több középkorút ott tartani. Bár ezzel a módszerrel a kormány nem segít a másik két területen, a kismamákon és a munkavállalási képességüket elvesztő, egyre mélyebbre csúszó szakképzetlenek döntő többségén, munkavállalók tíz- és százezreit előbb-utóbb valóban visszahajtja a munkaerőpiacra.

Csak éppen munkához nem juttatja őket. Magyarországon ugyanis legalább 2006, vagyis a stagnálás és recesszió kezdete óta az aktivitási probléma elsősorban nem munkaerő-kínálati, hanem munkaerő-keresleti probléma. Magyarul: nem az a legnagyobb baj, hogy kevesen akarnak dolgozni, hanem az, hogy kevés munkahely van.

Olvasd el ezt is: Miből főz Orbán Viktor újraválasztási levest?

Kifogott Orbán Viktoron

Ezzel a típusú problémával pedig a kormányfő mintha nem lenne képes mit kezdeni, mintha az egyszerűen kifogott volna rajta. A munkahelyteremtéshez ugyanis nem elég nagyon szigorúnak lenni. Ahhoz a sikeres országok példái szerint Közép-Európában egy nagyon specifikus gazdaságpolitikai recept kell: kiszámíthatóság, külföldi tőke, tudatos állam. Ebből a sportágból az Orbán-kormány elég nyilvánvalóan nem készült fel.

A kormányfőnek egy másik világra voltak tervei: az ő munkával kapcsolatos víziói 2002-re, esetleg 2006-ra lettek szabva, arra az időszakra, amikor a munkaerő iránti kereslet stabilan nőtt az egész világban és a kérdés csak az volt, hogy van-e hozzá megfelelő kínálat is. A világ azonban nagyot fordult és ezt a miniszterelnök vészesen későn mérte fel. Orbán Viktor 2010-ben még bátran bemondta az egymillió új munkahely ígéretét, és csak másfél évvel később, a realitásokkal szembesülve ejtette azt szép csendben. Ma pedig már a kormány sem munkahelyteremtéssel, hanem munkahelyvédelemmel, a meglévő állások védelmével kampányol.

A tanulság meglehetősen egyszerű: ösztönözheti a kormány az embereket akár ostorral is a munkára, ha egyszer nem tud nekik valódi állást adni – már ahhoz is küzdelem kell, hogy a jelenlegieket meg tudják tartani. Ha retorikailag a munka és az aktívak fontosak is a kormányfő számára, de a nyugdíjasokhoz hasonló valódi támogatásra ettől a kormánytól már nem számíthatnak.

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ontheonehand 2012.08.30. 09:50:56

A foglalkoztatáshoz tőke kell. De a termelési függvényekben szereplő K rosszabb esetben a feledés homályába vész, vagy a döntéshozók fejében legfeljebb egyszerű elméleti fogalom. Pedig ha nincs tőke, akkor nincs gép, a nincsgép mellé pedig nincsen értelme melóst állítani. Lehet hogy a borzasztó hazai oktatási rendszer teszi, de úgy tűnik, itthon sem a közgazdászok, sem a magukat közgazdásznak nevezők sem pedig a politikusok nem tudják ezt az alapvető dolgot.

Ez az egész régió pedig tőkeszegény. A hazai tőkeállomány jelentős része megsemmisült a rendszerváltáskor, hiszen azelőtt az ország akkori lángszavú vezetői 40 évig életképtelen beruházásokba allokálták a nemzeti megtakarításokat (előtte pedig a világháború darálta le a tőkejavakat). Példának elég a vas és acél országa leszünk jelszó, amikor Magyarországnak semmiféle adottsága nem volt egy prosperáló fémfeldogozáshoz: sem vasérc, sem olcsó szén, sem olcsó energia.

Jelentős részben a rendszerváltás során megsemmisült tőkeállomány magyarázza azt, hogy a 90-es években a régió minden országában drámaian visszaesett a foglalkoztatottság, amit itthon az átmenetinek szánt szociális eszközök tartóssá válása is konzervált. Hogy lehet ezen segíteni?
A kormány által bevezetett munkaerő-kínálatot ösztöntő lépések önmagukban nem elegendőek, hiszen a nincsgép mellé pedig nincsen értelme melóst állítani.

Tehát tőke kell. A tőke azonban nem fán terem, hanem valakinek meg kell hozzá takarítania. Két út van:

1. A kínai modell: ahol a GDP 33%-a háztartási fogyasztás, a bruttó megtakarítási ráta pedig az égben van, így bőven jut pénz a GDP 50%-át elérő beruházásokra, sőt még tőkeexportra is. Csak ehhez a hazai gazdaságban nagyjából meg kellene felezni a fogyasztást, ami azt az 1970-es év szintjére csökkentené. Akkor fel tudna épülni egy megfelelő nagyságú tőkeállomány, persze csak mintegy 20 év alatt és feltételezve hogy a nemzeti megtakarításokat az ország lángszavú vezetői, vagy ha engedik akkor a magánszektor azt megfelelő módon fekteti be. Az előbbire azért nem vennék mérget a hazai politikai elit eddigi tevékenysége alapján. De ez az út politikailag aligha eladható.

2. Az amit a többi régiós ország csinál: a külföldi tőke becsalogatása. De a külföldi tőkét elég nehéz úgy becsalogatni, hogy nincsen jogbiztonság, évente ötször kell átírni a stratégiai terveket az adószabályok folyamatos változása miatt, miközben az állam sportot űz az Uniós szabályok és a nemzetközi szerződések és befektetés-védelmi egyezmények felrúgásából, apálya pedig a haveroknak lejt. Az, amit Varró László írt az energiaszektorbeli beruházásokról, az egész magyar gazdaságra igaz: a régióban aktív multik a hazai beruházásokat húzzák le először a tervekből. ezt tükrözi az, hogy az egész régióban itthon a legalacsonyabb a beruházási ráta (16% vs 21%-os régiós átlag).

És ez sem a nyugdíjasoknak, sem pedig az aktívaknak nem jó.

akos.szalai 2012.08.30. 09:51:31

Két hiba maradt.
Egyrészt szerintem a felsőoktatás átalakításának nem az a célja, hogy a fiatalok inkább dolgozni menjenek, hanem az, hogy ne kelljen rá annyit prompt költeni. (Egyébként, itt pont egy olyan eszközzel próbálnak - szerintem értelmetlen módon, de mindegy - élni, amiről nem beszéltek: a képzettségi szerkezet átalakításával. A retorika itt épp az, hogy nincs kínálati munkaerőpiac, tehát olyan képzettség legyen, ami később, szerintük, piacképes - és persze a "nemzetgazdaságilag hasznos" is - lesz.)
Másrészt el kellene felejteni azt a retorikai fordulatot, hogy a kormány ad-e munkát, teremtett-e munkahelyeket. Munkát a munkaadó ad, ha olyanok a feltételek. A kormány feladata, hogy olyan gazdasági, jogi, politikai körülményeket teremtsen, amelyek között érdemes munkát adni, beruházni, termelni, hitelezni. Értem, hogy tartalmilag ti is ezt írjátok, de itt a szóhasználat szerintem roppant fontos - mert ha nem vigyázunk akkor a kormány tényleg elkezd munkát adni. Mondjuk ilyet:közalkalmazotti álláshely gyümölcspálinka-főző munkakörre (kozigallas.gov.hu/pages/jobviewer.aspx?ID=wg5j3eh7h6)

Madár István 2012.08.30. 16:58:24

Két apró kiegészítést tennék ontheonehand és Ákos hozzászólásához.

- Mintha a kormány felismerte volna már, hogy nem jó eszközökkel próbálkozott a foglalkoztatás növelésével, és azokat is sikerült agyonütnie más lépésekkel. A munkavédelmi program mögött azért már húzódik meg afféle gondolat, ami hatékonyabbnak ígérkezik az első két év értékelhetetlen gazdaságpolitikájánál. Viszont az továbbra is igaz lehet, hogy ha nem jut tőkéhez a vállalkozás, akkor nem lesz hatékony ez sem. Ott állunk majd a trágyadomb tetején, elégedetten nézzük majd, hogy milyen jól megharcoltunk a bankokkal a spekulánsokkal, a karvalytőkével, a profitmaximalizáló (fúj!) vállalatokkal... na akkor most végre munkaalapú a gazdaság, emberek, akinek jut villa, az fogja meg, és ganajozzon.

- A munkahelyteremtés szó mellett kiirtanám még a közbeszédből a bérfelzárkóztatást is.





Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
  • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
  • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
  • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
  • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
  • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
  • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
  • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása