Véleményvezér

vv

Éves költségvetés egy heti szavatossággal

2012.10.08. I 0 komment I Címkék: fidesz koltsegvetes matolcsy

matolcsyhvg.jpgAz Orbán-kormánynak rettenetesen kínos és politikailag borzasztó nehéz, hogy mára szinte minden korábbi, pénzosztásra vonatkozó ígéretét meg kellett szegnie. Kivételt, mint minden esetben, most is a nyugdíjasokat érintő ígéretek jelentenek (Fotó: Túry Gergely/hvg.hu)

A pénteken bejelentett kormányzati megszorítások újabb bizonyítékai annak, hogy a kormány döntési horizontja nem haladja meg a néhány hetet. Ez az intézkedésterv ugyanis meg sem közelíti a kívánt hatást és csak újabb hasonló lépéseket fog kikényszeríteni. A kormány természetesen nem szándékosan önmaga ellensége: egyszerűen a működési elvükből nem lehet ennél többet kihozni.

Ajánlott írásunk: Hoffmann Rózsa harca az idegen nyelvű oktatás ellen

Tévedés és fikció

A pénteken ismertetett intézkedéshalmaz (csomagnak inkább azért ne nevezzük, mert az egyes elemek semmilyen észrevehető viszonyban nincsenek egymással) nem fogja betömni az 550-600 milliárd forintos lyukat a 2013-as költségvetésben. Amint azt tegnapi interjúnkban Baksa Roland részletesen elmondta, a lépések kormány által becsült hatásai erősen túlzónak tűnnek.

A legnyilvánvalóbb tévedés a pedagógusok béremelésének elhalasztott emelése, illetve annak 73 milliárdos megtakarításként való beszámítása. Ezen spórolási tétel több mint fele fiktív, ugyanis ez az állam számára befizetett adók és járulékok „megtakarítását" is magában foglalja. Magyarul: a kormány megtakarításnak számolja el azt is, hogy nem fizet magának adót és járulékot.

Hasonlóan meredeknek tűnik a pénztárgépeknek a NAV-val való összekötéséből megálmodott 95 milliárd forint is. Amint azt mindenki tudja, aki kiskereskedelmi egységben vásárol, áfát elsősorban nem úgy kell csalni, hogy a pénztárgépbe beütött összegeket letagadják, hanem úgy, hogy nem ütik be azokat a tételeket a pénztárgépbe. És ezen az a bizonyos chip sem fog segíteni. Arról már nem is beszélve fogalmunk sincs, hogy a NAV-val való digitális összekötés technikai feltételeit pontosan hogyan is képzeli megvalósítani a kormányzat mindössze három hónap alatt.

gdpport.jpgForrás: portfolio.huÉs akkor még nem említettük a kincstártól beszedendő sok-sok tíz milliárdot, ami úgy, ahogy van, fikció. Ahogy fikció a kormány által szisztematikusan és notóriusan felülbecsült GDP-növekedési érték is, melynek szokásos mértékű elhibázása önmagában boríthatja a költségvetési terveket.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - Blogunkon újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők fejtik ki véleményüket a hozzászólásokban.

Elesünk az uniós pénzektől

A pénteken bejelentettek között csupán egyetlen olyan intézkedés akad, mely maradéktalanul és az ismertetett módon megvalósítható: ez pedig a költségvetési hiánycél 2,2-ről 2,7%-ra történő emelése. Ugyanakkor ez egyben a legkockázatosabb lépés is.

Ha ugyanis a kormány nem képes a költségvetési hiány csökkenő pályáját biztosítani jövőre, azaz, ha ettől a hiánycéltól akár csak egészen kis mértékben is eltérnek, akkor továbbra is az EU túlzottdeficit-eljárása alatt fogunk maradni. Sőt minden valószínűség szerint formálisan is megfosztanak minket az uniós pénzek egy komoly részétől.

Ez pedig mindenki számára egyértelművé, azaz politikailag nagyon költségessé tenné azt, ami egyébként már ma is tény, miszerint az EU-s pénzek egy nagyon jelentős részét képtelenek vagyunk lehívni.

Olvasd el ezt is: Állami mobilszolgáltató: így tett magának keresztbe a Fidesz

Nincsen stratégia

Természetesen az Orbán-kormánynak is rettenetesen kínos és politikailag borzasztó nehéz, hogy mára szinte minden korábbi, pénzosztásra vonatkozó ígéretét meg kellett szegnie (kivételt, mint minden esetben, most is a nyugdíjasokat érintő ígéretek jelentenek). Nem azért tesznek így, mert olyan jól esik nekik, hanem azért, mert számukra a megoldani kívánt probléma nem az, amelyik egy évnyire van, de még csak nem is az, amelyik három hónap múlva lesz. Hanem csak és kizárólag az, amelyik ma, vagy esetleg a jövő héten fog felmerülni.

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
 • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
 • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
 • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
 • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
 • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
 • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
 • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása