Véleményvezér

vv

Kezdődik a nagy Bajnai-Schiffer meccs

2013.01.28. I 1 komment I Címkék: fidesz bajnai schiffer lmp voks14

schiffbajnai.jpgAz LMP kettéválásának főszereplői Schiffer és Bajnai. Ha nem egységes az ellenzék, Bajnai nehezen győzheti le a Fideszt, és ha Schiffer megerősödik, még közös miniszterelnök-jelölt sem lesz belőle. (Fotó: MTI)

Aki azt gondolja, hogy az LMP kettéválása az Együtt 2014-gyel való együttműködésről szólt, az nagyot téved. A Lehet Más a Politikában egyszerűen most játszották le azokat a meccseket, melyeket már réges-régen le kellett volna játszani ahhoz, hogy az LMP egy amatőr civil mozgalom helyett normális párt legyen. A szakításra előbb-utóbb úgyis sor került volna, ha nem a Bajnaiékkal való tárgyalások, akkor valamilyen más kérdés miatt. A pártszakadás most új helyzetet teremt az ellenzéki oldalon: az LMP-ből létrejöhet legalább egy ütőképesebb formáció, és akár Bajnai Gordon ellenzéki miniszterelnök-jelöltsége is megkérdőjeleződhet.

Ajánlott írásunk: A Fidesz ellenzéke 2012-ben: a kudarc öt jele

Nem volt a párt rendesen összerakva

Az LMP az elmúlt három évben képtelen volt a választók számára egységes és megfogható álláspontot kialakítani a politika megannyi kérdéséről. Természetesen akadtak olyan ügyek, melyekben markáns véleményt tudtak alkotni - korrupció, oligarchák, ügynökügy -, ám egy átlagos választó számára az LMP egy zavaros szervezet maradt, melyről nem tudják, hol áll és mit akar. Nem csupán azért, mert nem voltak képesek egy egyértelmű vízióval előállni, hanem azért is, mert az LMP a párt két szárnya közti növekvő feszültség miatt belülről recsegett-ropogott. Sőt nem is volt soha rendesen összerakva, ami többek között annak az ideológiai tévképzetnek köszönhető, mely retteg bármiféle hierarchikus struktúrától és normális vezetéstől.

Az LMP és a platformisták tegnapi szakítása is azt mutatja, hogy egy modern pártban a bázisdemokrata hozzáállás életképtelen. Tisztán látható, hogy legtöbbször azok a pártformációk tudnak csak hatékonyan működni, melyek világos hierarchia szerint és egy vezető köré szerveződve épülnek fel. Ilyen párt Magyarországon a Fidesz, alapításától kezdve a DK, a Mesterházy Attila által újjászervezett MSZP és Vona Gábor Jobbikja is. Az elmúlt két évtized politikatörténetéből az is világos, hogy amikor nem sikerült egy ilyen szervezetet felépíteni vagy fenntartani, akkor jött a szakadás.

Mint most is.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - Blogunkon újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők fejtik ki véleményüket a hozzászólásokban.

Rossz hír Bajnainak

A Lehet Más a Politika a platformisták kiválásával most valójában egy Schiffer-párttá válik. Az LMP így kifelé is jóval egységesebben jelenhet meg, hiszen végre egyértelmű, mit is akar: a középbal és középjobb szavazóknak politizálni, mind a Fidesztől, mind a korábban kormányon lévő baloldaltól egyenlő távolságot tartva, egy olyan politikus vezetésével, aki nem égette meg magát a szocialista-liberális kormányzás alatt sem. A másik oldalnak azonban nehéz nagy jövőt jósolni, hiszen sem egy valódi szervezet, sem egy karizmatikus vezető nem áll a rendelkezésükre: vagy szépen-lassan eltűnnek, vagy integrálódnak egy másik formációba.

Az LMP kettéválásának Schiffer mellett a másik fontos szereplője azonban nem is ők, hanem Bajnai Gordon. A legutóbbi közvélemény-kutatásokat nézve ugyanis világosan látszik, hogy egy esetleges ellenzéki összefogásnak minden, a Fideszen és a Jobbikon kívüli szavazatra szüksége lenne ahhoz, hogy a jelenlegi kormányerőket megközelítse, ennek esélyét pedig az ellenzék aprózódása csak tovább rontja. A platformisták veresége tehát igen rossz hír a baloldal potenciális miniszterelnök-jelöltjeként kezelt Bajnainak.

Sőt, a hétvégi fejlemények, ha úgy alakul, magát a jelöltségét is veszélyeztethetik. Hiszen adott esetben Schiffer András az LMP élén megerősödve olyan pozícióba is kerülhet, hogy amennyiben mégis belemenne később egy ellenzéki együttműködésbe, ő maga akarjon erre a pozícióra aspirálni, vagy szabja az együttműködés feltételéül azt, hogy annak vezetője például nem lehet volt kormánytag.

Olvasd el ezt is: Jöhet Bajnai B-terve

Schiffer kivárhat, Bajnainak azonnal lépnie kell

A Véleményvezér szerint Schiffer András pont ebben a két forgatókönyvben reménykedhet. Az egyik szerint a baloldali ellenzéki összefogás bukásra van ítélve, hiszen bő egy évvel a választások előtt még sehol semmi. Ezért aztán a lejáratódott baloldaltól való távolságtartás neki politikai tőkét kovácsolhat, így tulajdonképpen 2018-ra készül. Vagy éppen ellenkezőleg: személyes ambíciója lehet Schiffernek már 2014-ben az ellenzék élére állni vagy valódi befolyással lenni a közös ellenzéki miniszterelnök-jelölt kiválasztására. Akármelyikről is legyen szó, az LMP-n belüli feszültségek megszűnésével most nyugodtan kivárhat.

Bajnai Gordonnak viszont nincs mire várnia. Amennyiben nem akarja, hogy tábora és lendülete tovább csökkenjen, tárgyalási pozíciója gyengüljön, neadjisten a platformisták külön utakra leljenek, azonnal integrálnia kell a kiszakadt LMP-seket és a korábbiaknál erőteljesebben kell a nyilvánosság előtt Orbán Viktor kihívójaként viselkednie. Ha még sokat habozik, lehet, hogy nem is a választók mondanak majd róla ítéletet, hanem már az ellenzéki mozgások és egyezkedések során alulmarad.

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

renyipd 2013.01.28. 11:46:17

Azt hiszem, ezúttal kissé elszakadtatok a realitásoktól. Minden tisztelet kijár Schiffer Andrásnak következetes politikájáért és még az is igaz, hogy innentől az LMP egységesebbnek mutatkozhat, ami talán valamennyire megizmosíthatja a pártot. Én mégsem látom, a mostani fejleményektől miért ugrana meg az LMP népszerűsége. (Sőt, várjuk ki, a következő hónapokban mennyien szivárognak át az új formációba.) Azzal a megállapítással sem értek egyet, hogy az új alakulatban nincsenek karizmatikus arcok - épp ellenkezőleg: az LMP a legaktívabb, legjobb arcait bukta el most.
VV jól látja, hogy a gondok nem most kezdődtek. Olyannyira nem, hogy a szombati eredménynek már nem is volt valódi tétje. Alighanem ellenkező előjelű eredmény után is néhány héten belül jött volna a szakadás. Alighanem Bajnaiék sem örömködtek volna annyira, ha az LMP behozta volna az együttműködésbe állandó belső konfliktusait.

Végképp elvesztettem a fonalat, amikor VV azt pedzegeti, hogy "amennyiben mégis belemenne később egy ellenzéki együttműködésbe, ő maga akarjon erre a pozícióra aspirálni, vagy szabja az együttműködés feltételéül azt, hogy annak vezetője például nem lehet volt kormánytag" illetve "személyes ambíciója lehet Schiffernek már 2014-ben az ellenzék élére állni vagy valódi befolyással lenni a közös ellenzéki miniszterelnök-jelölt kiválasztására." Ha jól értem, a pártszakadásnak épp az adta meg az utolsó lökést, hogy Schiffer és a tagok többsége nem akar senkivel együttműködni. Ezt most már minimum kétszer írásba adták. Elég bénán nézne ki, ha ezek után mégis közösködnének (mások mellett egykori párttársaikkal) - no pláne, ha még Schiffer akarna az élére állni az egésznek. Nagyságrendileg sem látom, hogyan nőne fel ehhez az LMP. Számszerűen Bajnaiék nincsenek sokkal előrébb, de az ő kormányváltó üzenetük tiszta. Annyi igaz, hogy Bajnaira nagy meccs vár, de nem Schifferrel szemben.

2018-ra gondolni ma pedig még nagyon rizikós. A következő ciklusban már nem tizenöten lesznek LMP-sek a parlamentben, hanem nagyon jó esetben hárman. De valószínűbb, hogy Schiffer egyedül. Ugyanis ahogy közeledik 2014, úgy fog leegyszerűsödni a kérdés, hogy ti. akarod-e azt, hogy maradjon a rendszer vagy sem. A kampányoló felek is értelemszerűen erre játszanak majd. És ebbe a képletbe az LMP-t nem lehet majd beilleszteni. Bármilyen rosszul is hangzik, az LMP melletti x ebben a koordináta rendszerben mindkét oldalról elveszett szavazatnak számít majd. Schiffer politikai víziója tiszteletre méltó, de 2014 nem az a választás lesz, amikor választók százezres tömegei adják majd hosszútávú politikai víziók életben maradására, azok markáns ellenzéki képviseletére a voksaikat.
Ezt alighanem felülrja majd a politikai helyzet aktualitása. Sajnos. Egyre pontosabban látszik, hogy a Fidesz az egyfordulós választási rendszer bevezetésével mennyire tudatosan igyekszik fenntartani a magyar politika - egyébként szerintem rendkívül kártékony - kétosztatúságát.





Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
  • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
  • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
  • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
  • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
  • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
  • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
  • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása