Véleményvezér

vv

Ideje megszabadulni Hoffmann Rózsától

2013.02.06. I 1 komment I Címkék: fidesz oktatas allam hoffmann rozsa

hoffmann2.jpgAki elveszíti a tanárok támogatását, sőt ellenségévé teszi őket, elveszítheti a szülőket, sőt a nagyszülőket és a fiatalokat is. A tanárok ugyanis meghatározó véleményformálói a társadalomnak, a kisgyerekes családok számára pedig nincs fontosabb gyermekük boldogulásánál. (Fotó: MTI)

Az oktatáspolitika elmúlt hónapjai botrányok sorozata. A 2012-es évet úgy fejezte be a kormány, hogy gyakorlatilag a felsőoktatás összes szereplője ellene fordult. 2013 eleje azonban, ha lehet, egy még súlyosabb problémát hozott: az iskolák államosításáról kiderült, hogy valóban akkora káoszba taszítja a közoktatást, mint amekkorára a terület szakértői már jó előre figyelmeztettek – természetesen hiába. Hoffmann Rózsa és a nevével fémjelzett változások nagyon sokba kerülnek a Fidesznek.

Előző írásunk a témában: Az Orbán-kormány és a központosítási mánia

Hitelesség és talpraesettség

Január elsejétől egy újabb terület került államosításra: a közoktatási intézmények a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ központosított irányítása alá kerültek. Mindez a jelenlegi kormánytól megszokott előkészítetlenséggel történt. Egyes helyeken a KLIK-nek még a működéséhez szükséges felszerelések sem álltak a rendelkezésére, így azokat a környező iskolákból rekvirálták. Van, ahol a tanárok késve kapják meg fizetésüket – másutt időben, csak éppen a törvényben előírtnál jóval alacsonyabb összeget. Megint másutt pedig egy egyszerű iskolai rendezvényt sem lehet megtartani, mert mindennek a beszerzéséhez és jóváhagyásához annak a KLIK-nek az engedélyére lenne szükség, mely még fel sem állt rendesen.

De az oktatást nem csupán az előkészítetlen államosítás sújtja. Ha már tényleges segítséget nem képes nyújtani, az oktatáspolitikai vezetésnek valahogyan meg kellene nyugtatnia a tanárokat, a szülőket és a gyerekeket, hogy a nehézségek átmenetiek és már gőzerővel dolgoznak a megoldáson, éreztetve velük, hogy a kormány mellettük áll. Ehhez azonban első körben a hibákat és nehézségeket lenne muszáj elismerni és azokat meg is kellene tudni magyarázni (Hoffmann Rózsa nemrég sikertörténetnek nevezte az iskolák államosítását), majd gesztusokat tenni és bocsánatot kérni a történtekért. Most lenne tehát nagy szükség az oktatáspolitika vezetőjének személyes hitelességére és talpraesettségére.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - Blogunkon újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők fejtik ki véleményüket a hozzászólásokban.

Hoffmann alkalmatlan

Hoffmann Rózsa azonban teljesen alkalmatlan rá, hogy az oktatásban érdekelt bármely csoport bizalmát elnyerje, sőt az elmúlt hetek is csak azt bizonyították, hogy nem véletlenül a kormány egyik megbízhatóan legnépszerűtlenebb tagja. Az oktatási államtitkár akárhol akármilyen ügyben szólal is meg, biztosra vehető, hogy ötletével vagy stílusával legalább egy szakmai vagy társadalmi csoportot magára haragít.

De az oktatás szereplői ezt talán még mind el is néznék neki, ha emellett legalább azt éreznék, hogy az oktatást a kormány kiemelt területként kezeli, az államtitkár pedig hatékonyan tudja érvényesíteni területe érdekeit. Láthatóan ennek éppen az ellenkezője igaz. Hoffmann Rózsa alatt vezették be a tandíjat és vontak ki elképesztő mennyiségű pénzt az oktatási rendszerből. Több pénzt ígért a tanároknak, ehelyett az életpálya-modell eredetileg ütemezett bevezetése vált a megszorítások egyik fő áldozatává, hogy aztán most a pedagógusok sok helyütt még a nekik eddig rendesen járó bérüket se kapják meg.

Nem véletlen, hogy a Fideszen belül a kezdetek óta számos ellenfele van az államtitkárnak, aki tehát nem csak a közvélemény és a szakma, hanem saját politikai oldala támogatását sem bírja (legutóbb például a Képzőművészeti Egyetem ügyében Lázár János megalázó módon egyszerűen átnyúlt a feje felett és helyette intézkedett). Az ezerszer visszadobott oktatási törvényektől a tandíjon át az iskolák államosításáig – és akkor a nyelvoktatással kapcsolatos ámokfutást még nem is említettük – Hoffmann Rózsa gyakorlatilag minden hitelességét felmorzsolta. Természetesen az oktatás átalakításának nagy része nem az ő fejéből pattant ki, ám annak szörnyű megvalósítása és növekvő elutasítottsága az ő gyengének bizonyuló vezetői-menedzseri és kommunikációs képességeinek is nagyban köszönhető.

Olvasd el ezt is: A plebejus kormány és az elit

Sokat veszíthetnek

A Fidesz azt nem méri fel igazán, hogy az oktatáspolitika egy olyan kérdés, mely közel sem csak a tanárokról szól. Az a kormány, amelyik elveszíti a tanárok támogatását, sőt kifejezetten ellenségévé teszi őket, könnyen elveszítheti a szülőket, sőt a nagyszülőket és a fiatalok generációját is. A tanárok ugyanis már csak pozíciójuknál fogva is meghatározó véleményformálói a társadalomnak, a kisgyerekes családok számára pedig nincs fontosabb gyermekük boldogulásánál. Az alap- és középfokú oktatás pedig jóval többeket érint, mint a felsőoktatás: tavaly a Fidesz megtapasztalhatta, milyen ereje van az egyetemisták és főiskolások haragjának, igen veszélyes ugyanezt megkockáztatni a közoktatásban is.

Hoffmann Rózsa a Fidesz-KDNP oktatáspolitikai csődjének a szimbólumává vált, pozícióban maradása és a nevéhez fűződő botrányos intézkedések és állapotok éppen ezért nagyon költségesek a kormánynak.

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Holtzer Péter 2013.02.06. 09:58:09

Nem csak ez van ám, hanem a teljes információ-hiány és bizonytalanság az új tanterveket, az óraszámokat, a tankönyveket és egyéb ilyen apróságokat illetően. A tanárok, az iskolák nem mernek és nem tudnak tervezni, építkezni, mindenki a túlélésre játszik és nem ugrál. Az új irodájukban üldögélő tankerületi vezetőktől sem jutnak persze semmilyen használható információhoz. Ez az a környezet, ami aztán igazán jót tesz a gyerekek értelmes és nyugodt tanításának. Hab a tortán a gyakorlóiskolák küzdelme (ELTE, Radnóti, stb). A reform jó eséllyel azzal nem fog tudni megküzdeni, hogy a leszakadt iskolákat elérje és feljebb hozza (meglátjuk), de hogy a tehetséggondozásnak, ami a "tudás-alapú" gazdaság utánpótlásának magja, rendesen betesz, annak már most látszanak komoly veszélyei.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
 • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
 • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
 • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
 • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
 • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
 • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
 • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása