Véleményvezér

vv

Magyarország, ahol a kormány bármikor rajtaüthet az üzleteden

2013.03.14. I 2 komment I Címkék: jog fidesz energia rezsi

orbanlazar.jpgAz energiaszolgáltatók elleni hadjárattal Magyarország újabb üzenetet küldött a világnak, hogy ide senki ne hozza a pénzét, amíg a Fidesz van kormányon: nálunk ugyanis egyik napról a másikra lehet megszüntetni vagy kizsigerelni piacokat. (Fotó: Pelsőczy Csaba/fidesz.hu)

A negyedik alkotmánymódosítás elfogadásával párhuzamosan a Fidesz-kormány újabb támadást indított az energiaszektor szereplői ellen. Orbán Viktor hétfői beszédében botrányosnak nevezte azt a minapi első fokú bírósági ítéletet, mely a rezsicsökkentés költségeinek megfizetését kifogásoló energiacégeknek adott igazat, Rogán Antal pedig szintén nekiment a Parlamentben az ítéletnek, amiért a bíróságok „érdekes módon (...) nem a magyar parlament döntésének megfelelően döntöttek". Hogy mindenképpen a kormány akarata érvényesüljön, a Fidesz-kétharmad szinte azonnal elfogadta azt a törvényt, mely megtiltja a cégeknek a rezsicsökkentés költségeinek áthárítását, a mai napon pedig egy teljes parlamenti vitanap fog szólni a gonosz energiacégek mohóságáról.

Ez az újabb állami „rajtaütés" az energiaszektoron tökéletesen summázza, mi is a legsúlyosabb probléma a Fidesz gazdaságpolitikájával immár lassan három éve.

Ajánlott írásunk: Durvul: nyomozókat küldtek Simorékra

Semmi sem kiszámítható

Hétfőn Angela Merkel többek között azzal az üzenettel fogadta a Berlinbe érkező Áder Jánost, hogy Németország sokkal nagyobb kiszámíthatóságot vár Magyarországtól. A kérés egyáltalán nem meglepő, hiszen pontosan ez, a teljes kiszámíthatatlanság az elmúlt majd' három év legjellemzőbb problémája, mely egyben a valódi újdonságot jelenti a 2010 előtti politikához képest is.

A jelenséget tényleg remekül példázzák a rezsicsökkentéssel kapcsolatos lépések: sem a józan észben, sem a törvényalkotás normális folyamatában, de még a bírósági ítéletek érvényesülésében sem lehet ma Magyarországon bízni. A kormány először is szinte a semmiből előállt egy javaslattal, hogy az emberek rezsiköltségeit a szolgáltatóknak 10%-kal csökkenteniük kell, majd bejelentették, hogy újabb és újabb 10%-os csökkentések fogják ezt követni. A döntést előkészítetlenül és mindenfajta egyeztetés nélkül rögtön jogszabályba öntötték, miközben az intézkedésnek semmiféle gazdasági alapja és magyarázata nem volt azon kívül, hogy az embereknek majd így jobb lesz.

Amikor pedig a szolgáltatók pert indítottak a Magyar Energia Hivatal ellen, hogy a bíróság ismerje el ún. indokolt költségnek az őket sújtó váratlan és nagy mértékű többletterheket, hogy azokat így be tudják építeni az áraikba, majd a pert első fokon meg is nyerték, a kormány ismét közbelépett és törvényben tiltotta meg a költségek áthárítását.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - Blogunkon újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők fejtik ki véleményüket a hozzászólásokban.

Mindenkinek oka van a félelemre

Amit látunk, az távolról sem csak az energiaszolgáltatókról szól: az ellenük indított hadjáratnak sokkal szélesebb körben fognak jelentkezni a közvetlen és közvetett negatív hatásai.

A közvetlen hatás az lesz, hogy az így elszenvedett brutális bevételkiesést majd a nem védett, nem lakossági fogyasztókon fogják az energiaszolgáltatók valamilyen módon behajtani – és itt bizony a magyar mikro-, kis- és középvállalatokról is szó van. Másrészt az összes energiaszolgáltató borítékolhatóan még a korábbiaknál is brutálisabb mértékben fogja befagyasztani a Magyarországra tervezett összes beruházását, illetve az infrastruktúra korszerűsítését, hiszen ilyen piaci környezetben balgaság egyetlen forintot is elkölteni.

A közvetett hatások is sejthetőek. Magyarország újabb üzenetet küldött a világnak, hogy ide senki ne hozza a pénzét, amíg a Fidesz van kormányon. Nálunk ugyanis egyik napról a másikra lehet megszüntetni vagy kizsigerelni piacokat, lehet kivetni brutális különadókat, vagy akár hatóságilag előírni, hogy innentől egy szektor tíz százalékkal kevesebb bevételre tehet szert. És a kormány hatalmasat téved, amikor azt hiszi, hogy intézkedései csak a külföldi óriáscégeket érintik: ez a totális kiszámíthatatlanság egy olyan általános félelmet teremt az országban, mely a hazai tulajdonú kis- és középvállalkozásokra is megint csak kihat. Látható, hogy ez a szektor is teljesen tetszhalott állapotba került mostanra Magyarországon. Senki nem ruház be és nem bővül, mert nem mer és nem is tud tervezni.

Olvasd el ezt is: Orbán már az EU-pénzek elbukására készülhet

Bárkire lecsaphatnak

Az energiaszolgáltatók elleni hadjárat ismét csak azt bizonyítja mindenkinek, hogy Magyarországon teljesen indokoltan féltheti bárki az üzletét és a tulajdonát. A kormány bármikor bárkire lecsaphat – de persze az is lehet, hogy rá éppen sosem kerül sor. Hogy mi lesz holnap vagy a jövő héten, azt Magyarországon többé egyszerűen lehetetlen megmondani.

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Varró László 2013.03.14. 09:29:05

Van a dolognak egy másik aspektusa is az ország alap infrastrukturája szét fog rohadni. Lehet, hogy már csak 2014 után, de elkerülhetetlenül, a jelenlegi beruházási szint (már a tavalyi is, és majd nézzétek meg az idei számokat) mélyen alatta van a rendszer működtetéséhez szükségesnek. Egy meglévő tőkeállomény lerablása folyik, az energiapolitikai megfelelője annak, amikor feltörik a vasuti jelzőt azért hogy rézdrótot szedjenek ki belőle. Hosszú listát alkotnak azok az országok, ahol az energia ellátási zavarok komoly versenyképességi hátrányt és beruházás visszatartást jelentenek, ilyen India, Dél Afrika, Indonézia. Az annyira ajnározott autóiparunk (mintha az a Nemzeti Együttműködés Rendszerének eredménye lenne, de ez más téma) hány a “just in time” termelést megakasztó áramszünet után fog felpakolni és átmenni Szlovákiába? Felül kell majd birálnunk azt a szólást, hogy az utolsó majd kapcsolja le a villanyt, nem lesz rá szükség.

Brückner Gergő 2013.03.15. 13:13:34

Gyakori téma az is, hogy miért nem finanszírozzák a magyar bankok a magyar vállalatokat? Mindenféle ötlet születik: lépjen be az állam erre a piacra is, és vegyen bankot, vagy adjunk kedvezményeket a bankadóból azoknak, akik mégis hiteleznek.
Sajnos éppen a poszt mutat rá a valódi problémára: üzleti alapon, felelős kockázat-kezeléssel milyen cég hitelezhető ma Magyarországon, ha ekkora a szabályozói kockázat? Hogyan tudja például egy bank egy energiacég projekttervét, vagy üzleti tervét reálisan megítélni, ha bármikor bármi történhet, államosítás, rezsicsökkentés, kriminalizálás?

Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
 • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
 • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
 • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
 • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
 • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
 • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
 • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása