Véleményvezér

vv

Matolcsy már a PSZÁF-ot is lenyúlná?

2013.04.11. I 0 komment I Címkék: fidesz bank mnb devizahitel pszaf matolcsy

matfi.jpgAz MNB és a PSZÁF összevonása a devizahitelezéssel kapcsolatos tapasztalatok alapján teljes mértékben indokolt. Akad azonban egy probléma: az MNB élén Matolcsy áll. (Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI)

Sajtóértesülések szerint előkészítés alatt áll a PSZÁF-nak az MNB-be való beolvasztása. Mindezzel elméletileg az ég egy adta világon semmi probléma nincsen. A baj, mint a Fidesz országlása esetében oly sokszor, a megvalósítással lehet.

Ajánlott írásunk: Durvul: nyomozókat küldtek Simorékra

A PSZÁF-nak nem volt súlya...

Már a '90-es években is, amikor az MNB-től független pénzügyi felügyeleti hatóság létrejött, sok vita folyt arról, hogy ezt a funkciót nem kellene-e mégis a jegybank intézményén belül tartani. Volt nemzetközi példa mindkét megoldásra és minden fajta okoskodással meg lehetett indokolni, hogy miért az egyik vagy a másik út az üdvösebb.

Az elmúlt tíz év tapasztalatai azonban elég egyértelműen azt sugallják, hogy az egy fedél alatt tartás lett volna a jobb megoldás. Ha a magyar példát vesszük, azt látjuk, hogy a magyar bankrendszert kis híján megrogyasztó devizahitelezési ámokfutás ellen a Magyar Nemzeti Bank ha akart, sem tehetett volna szinte semmit. Az ezzel kapcsolatos eszközök ugyanis a tőle független, ámde politikai és közéleti szempontból meglehetősen obskúrus PSZÁF számára álltak rendelkezésre.

Amikor egy-egy fideszes vagy szocialista politikus a szokásos handabandázós stílusban Járai Zsigmondot vagy Simor Andrást támadja a devizahitelezés elburjánzása miatt, akkor csak megerősíti, amit a kicsit is nyitott szemmel járó újságolvasó már rég sejthet: ezeknek a politikusoknak fogalmuk sincsen arról, amiről beszélnek és döntéseket hoznak.

Azonban miközben a devizahitel-lufi ilyetén felfújódását a a PSZÁF-nak kellett volna megakadályoznia, nekik a valóságban erre legfeljebb törvényi felhatalmazásuk volt, valódi politikai súlyok azonban nemigen.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - Blogunkon újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők fejtik ki véleményüket a hozzászólásokban.

...az MNB-nek lett volna

Mert ne feledjük, az ország meghatározó nagybankjainak vezetői természetesen nemcsak üzletemberek, hanem nagyon befolyásos közéleti figurák is. Ha valami mögé ők egységesen felsorakoztatják személyes hitelességüket és hatalmukat, akkor az azzal szembefordulni kívánóknak bizony komoly súllyal, vagy igazi dávidi pszichével kell bírniuk ahhoz, hogy nekimenjenek az előbbiek konszenzusának. És a devizahitelek kapcsán az egész magyar kereskedelmi bankszakma egységesen felsorakozott a mára egyértelműen felelőtlennek és rendkívül károsnak bizonyuló devizahitel-expanzió mögé.

Mindez persze nem jelenti azt, hogy ne lett volna elvárható, hogy a PSZÁF legalább néhány tanulmány vagy nyilatkozat erejéig felhívja a figyelmet a devizahitelezés veszélyére. Ugyanakkor a devizahitelezés lelassításához így utólag jól látható módon egy, a jegybankhoz mérhető reputációjú intézményre lett volna szükség.

A két szervezet esetleges összevonása ezen tapasztalatok alapján tehát teljes mértékben indokolt.

Olvasd el ezt is: Orbán már az EU-pénzek elbukására készülhet

A Matolcsy-faktor

Ám a képlet hirtelen sokkal bonyolultabbá válik, mikor azt kezdjük el vizsgálni, hogy mit is jelentene ez a gyakorlatban. Jelen esetben a probléma neve: Matolcsy György. A jegybankelnök ugyanis már gazdasági miniszterként is bizonyította, hogy egészen csapnivaló menedzser. Az egykor köztiszteletnek örvendő Pénzügyminisztériumból három év alatt nem volt képes kisajtolni egy megbízható előrejelzést sem, most pedig szokásához híven egyenként rugdossa ki a szakembereket, legyenek azok apolitikusak, baloldaliak vagy jobboldaliak, és hoz be a helyükre kizárólag a lojalitásukkal kitűnőket. Nem lennénk meglepődve, ha adott esetben előbb-utóbb a PSZÁF-ot is megpróbálná a kormánypolitika fogaskerekévé tenni.

Ez az egyetlen, mégis nagyon súlyos gond a bankfelügyelet jegybankba olvasztásával.

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
 • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
 • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
 • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
 • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
 • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
 • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
 • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása