Véleményvezér

vv

Kettős állampolgárság: nemzeti, nem pártérdek

2010.05.05. I 401 komment I Címkék: jog nemzet demokracia szavazojog hataron tuliak

Nemzet akkor is volt, amikor nem lehetett szavazni, és valószínűleg akkor is lesz, ha már esetleg a demokrácia nem lesz divatban. 

„Egy magyar nemzet van, egy magyar állampolgárság lesz” - Semjén Zsolt nyilatkozata szerint az új kormány lehetővé fogja tenni, hogy gyorsított eljárással bírálják el a határon túli magyarok állampolgársági kérelmeit.

Végre!

A baloldal az ominózus beszéd elhangzása óta visszhangozza Mikola István korábbi kijelentését, miszerint a Fidesz a határon túliak szavazataival akarja magát bebetonozni. A másik oldalról pedig informális csatornákon egyre erősebben hallani olyan hangokat, hogy a határon túliak szavazati jogát mielőbb meg kell oldani.

Akinek a szavazati jog jut csak eszébe a határon túli magyarok kettős állampolgárságáról, az pont a lényeget nem látja.

Miért fontos az állampolgárság?

Történelménél fogva Magyarország speciális helyzetben van, hiszen a magyarság egy jó része – nem saját elhatározásából – az ország határain túl él. Ha a nemzet nem akar hosszú távon lemondani a határon túli magyarokról, biztosítani kell az anyaországgal való szoros kapcsolatukat.

Innen nézve a kettős állampolgárságnak valóban szimbolikus jelentősége van, hiszen az anyaország megannyi kedvezményben részesítheti a határon túl élő magyarokat anélkül is, hogy állampolgárságot adna nekik. Persze a szimbolikus jelentőséget sem szabad lebecsülni, hiszen a környező országokban magyarnak lenni szinte sehol nem könnyű.

De a kettős állampolgárságnak más jelentősége is van. A környező államokban ugyanis a magyar kisebbség rendre ellenséges indulatok céltáblájává válik. A magyar állam viszont nem adhat valós jogi védelmet a határon túli magyaroknak, amíg azok nem állampolgárai. Tehát az állampolgárság biztosítása védelmet jelent, és egyben lehetőséget teremt arra, hogy Magyarország aktívabban léphessen fel az érdekükben.

Fontos-e a szavazás?

Nem szabad összemosni a nemzet és a demokrácia fogalmát! Nemzet akkor is volt, amikor nem lehetett szavazni, és valószínűleg akkor is lesz, ha már esetleg a demokrácia nem lesz divatban.

Egyfelől így aztán az sem ördögtől való gondolat, hogy a határon túli magyarok, ha nincs bejelentett magyarországi lakcímük, ne szavazhassanak. Érthető lehet ugyanis az igény, hogy csak azok szavazzanak mondjuk egy önkormányzati választáson, akik valóban az ország területén laknak. Másrészt nem szabad elfelednünk azt sem, hogy a szavazati jog könnyen feszültséget teremthetne az anyaországi és határon túli magyarok között, hiszen a határon túl élők kevésbé ismerik az itteni viszonyokat, így könnyebben befolyásolhatók.

Másfelől azonban egyértelmű, hogy a határon túli állampolgárok képviseletét a magyar döntéshozatalban biztosítani kellene, méghozzá intézményes formában. Ugyanis az is nyilvánvalóan igazságtalan lenne, hogy bár a magyar állam jogilag kötelezettségeket is róhatna rájuk (mint állampolgárokra), a kötelességek meghatározására azonban nekik semmi befolyásuk nem lenne. Számos megoldás lehetséges: a korlátozott szavazati jogtól egészen a Felsőházig.

customer surveys

 

Hogyan tovább?

A legfontosabb, hogy a kettős állampolgárság valóban nemzeti ügy. Nemcsak a határon túliak érdeke, hanem minden magyaré: minél több állampolgár nevében tud fellépni a magyar állam, annál eredményesebb lehet a nemzetközi érdekérvényesítésben.

Ugyanakkor látni kell azt is, hogy a képviselet egy nagyon kényes kérdés: az automatikus és teljes szavazati jog ugyanis indulatokat kelthet. A probléma megoldásra vár, azonban nagy hiba lenne, ha ebben a kérdésben nem nemzeti, hanem pártpolitikai érdekek győzedelmeskednének.

Ha tetszett az írás, csatlakozz a Véleményvezér Facebook-csoportjához!

>> ORBÁN-KORMÁNY: GYORSÉRTÉKELŐ

>> MSZP: FIATALÍTÁS KÁDÁRRAL

>> korábbi írásaink

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kamarti 2010.05.05. 14:25:17

@henzus: "Én minden olyan hozzászólónak aki a kettős állampolgárság ellen van azt kívánom ha lesz egy másik Trianon akkor kerüljenek önszánntukon kívül egy más országba és éljenek meg jó hosszú kort és szenvedjék meg majd a jövőbeli Magyarország "állampolgárainak az elutasítását. Én ezt kivánom nektek ti idióták."

nem tudom, hány éves vagy, de elmesélném neked, te idióta, hogy az anyámnak milyen kálváriát kellett például végigjárnia, amikor lejárt a személyije 60on, ledolgozott több mint 40 éven túl, meg miután felnevelt két gyereket is itt azért, mert mert a mai Szlovákia területén született a háború alatt (hogy aztán utána meg bevagonírozva átdobják ide az egész családot) és ezért nem volt (mai) magyarországi magyar születési anyakönyvi kivonata. Nem te voltál mellette, nem te segítettél, nem te vitáztál a hülye hivatalnokkal, ugye? és akkor most az lenne az adekvát válaszom, ho9gy vesszen trianon, vissza a felvidéket, erdélyt stb., de ha már ez nem megy, keblemre mindenki, aki magyar, bármibe kerül is? (és majd utólag kiderül, ahogy itt valaki írta, mi a következmény? hát basszus, normális ember a saját, kisszerű életében sem hoz döntést úgy 12-14 éves kora után, hogy legalább egy percig ne gondolkozna előtte a következményeken...)

genghis 2010.05.05. 14:25:52

@Auris:
"Azért erről kérdezd meg Malina Hedviget is...."

Ha allampolgarsag lesz mivel javul a helyzet? Csak erositeni fogja a kinti nacionalis hozzaallast. Esetleg megtobb magyart rugdalnak meg. Ez hianyzik? Esetleg haborut akarsz?

Az itthoni latens -de egyre erosodo- nacionalista hozza allas csak ronthat ezen az egeszen. Ez az orszag egyszer mar allt a nacik oldalan, ne legyunk ra buszkek es ne akarjuk megismetelni a tortenelmet, mert esetleg negyven ev mulva mar budapest meretu orszagocskank se lesz.

Auris 2010.05.05. 14:27:37

@Uva: @genghis: Most komolyan. Ti is tisztában vagytok vele, hogy azoknak a magyaroknak az ősei nem önként mondtak le a magyar állampolgárságukról.

A magyar állampolgárság leszármazási elven nyugszik. Tehát ha nem fosztják meg őket tőle, a ma élő utódaik mind magyar állampolgárok lennének.

A fenti különbségtétel morális szempontból álszent.

jbc4wa 2010.05.05. 14:28:17

@kertesz: "A véleményem az, hogy határozottan, magyar érdekek mentén politizálva, de együttműködve kell megoldani a problémát."

Ez a probléma lényege, vagyis hogy nincs olyan, hogy "magyar érdek". Amit annak nevezhetünk, az csak addig terjed, hogy tényleg védjük meg a kintieket a jogellenes támadásoktól, nyútsunk nekik ebben segítséget. Ha ehhez papír kell, akkor legyen. Viszont ha ehhez a papírhoz már kapcsolódhat bármilyen jog és pénz, akkor már nagyon nem beszélhetünk egységes magyar érdekről, sokkal inkább nagyon erős érdekellentétről itteni és kinti magyarok között.

szita szita péntek 2010.05.05. 14:29:31

@Auris: Ilyen alapon gondolom már legalább 70-80 országnak lehetek állampolgára...

jbc4wa 2010.05.05. 14:30:14

@kertesz: Figyelem, figyelem, egyet értünk valamiben.:) Én is vágyom az adózás alapú szavazati jogra! Hurrá, egy közös pont!:)

genghis 2010.05.05. 14:31:49

@Auris: ha meg nem maszunk le a farol ma is majmok lennenk.
De lasd fentebb a ket terkepet amit linkeltem. Ha nem ugy alakulnak a dolgok ahogy akkor most mind mongolok lennenk, vagy jo romaiak.
sakkor mivan?
A "kint rekedt" magyaroknak erkolcsi jovatetelt egy nagy bocsanat keres hozhat a trianoni donteshozoktol, nem pedig egy jelkepes -vagy esetleg gazdasagi ongyilkossaggal felero-teljes allampolgarsag megadasa.

kertesz 2010.05.05. 14:32:43

kamarti 2010.05.05. 14:11:11
"@henzus: ne haragudj, de mindig kacagnom kell az (...) nagymagyarokon
na most akkor nagymagyarság van, vagy kismagyarság? kettős mérce, vagy nem????

"(...) azért vagyunk ilyen sokan magyarok, mert igazi olvasztótégely ez a hely, illetve nép: ahhoz, hogy itt találj egy olyan embert, akinek legalább 3-4 generációig visszamenőleg csak magyar felmenői voltak (legalább névben, mondjuk Kovácsok, Kissek, vagy Nagyok stb.), ahhoz jó sokáig kéne keresgélned...

Felnyújthatom az ujjam? 8 generáció viseli ugyanazt a nevet (azért befigyelt egy tirpák(=nyíregyházi szlovák) üknagymama is. ) És még nemes sem vagyok. Magyar az, aki magyarnak vallja magát.

"És mi lesz a világválság idején mondjuk Amerikába kitántorgók leszármazottaival?"
Ha magyar állampolgár akar lenni, miért ne? Csak egy magyarság van, nem??

:)

Auris 2010.05.05. 14:33:10

@somogg: Bocsi. lusta vagyok visszaolvasni a hozzászólásaimat, de szerintem én nem írtam azt, senkinek hogy "nem vagy magyar". Arról beszéltem végig, hogy másként tekintek egy olyan emberre akinek a magyarság és nemzettudata egy lapra helyezi a magyar honfitársait egy norvéggal.

Hogy ettől aztán rögtön véleménydiktátor is lettem? Hmm? Nem nagyon látom az összefüggést.

genghis 2010.05.05. 14:33:14

@kertesz:
""2 ne az en es a tobbiek altal befizetett penzekbol hedereljen."
Bárcsak bevezetnék az adónyilvántartás alapú szavazást. Más lenne az adózói morál, de azonnal :)))) "

Csatlakozom!
Bar sztem nem az adozoi moral valtozna, csakcsupan megkevesebben szavaznanak, de bar igy lenne!

Uva 2010.05.05. 14:34:31

@Auris: "A magyar állampolgárság leszármazási elven nyugszik. Tehát ha nem fosztják meg őket tőle, a ma élő utódaik mind magyar állampolgárok lennének. "

Lol, ez bődületes nonszensz. Párhuzamos valóságok meg nincsenek. Ismered azt a dumát, hogy ha a nagyanyámnak kerekei lennének, ő lenne a kettes villamos?

Auris 2010.05.05. 14:35:19

@szita szita péntek: Igaz, de arról nem ebben az országban kéne diskurzust folytatni. A magyar állampolgárságot csak önkéntesen lehet felvenni, tehát ha te 69 másik országnak a polgára akarsz lenni, arról nem velem kell eszmét cserélned, mert az engem nem érdekel (még a norvég se).

solesz · www.index.hu 2010.05.05. 14:38:11

@Auris:
"Volt valaki, aki azt mondta: Magyarosztág Zrt. Ő gondolkodott úgy, mint te egy országról, nemzetről. Jó messzi is jutottunk vele."

Attól mert a kormányzás elhibázott volt, sőt helyesebben botrányos, az még önmagában nem bizonyítja az összes állítás helytelenségét.

Speciel arról, hogy ne legyen kettős állampolgárság nem értettem velük egyet, de azzal, hogy ez több legyen mint egy szimbolikus összetartozási jel... hát azzal nem értek egyet. Nem kell szavazati jogot adni annak, aki nem dolgozik meg érte.

Állampolgárságot annyit oszthatnak, amennyi kifér a nyomda ajtaján.

Le kellene már jönni arról, hogy elvették tőlünk... Mért nem korholod a déd és nagyszüleidet, hogy nem csináltak forradalmat és/vagy háborút, visszaszerezve a régi földet, a néppel együtt ?

A háborúk jelentős része úgy ér véget, hogy leigázzák a vesztest és elveszik a további harci kedvét. Elveszik a javaikat, megb--sszák a nőket, a féfiakat és a harocosokat meg lemészárolják.

Nagyon, de nagyon sokat vesztettünk azon a háborún. Vesztettünk. De nem példa nélküli ez, hiszen ideig óráig, nyögte Mátyás bús hadát, bécsnek büszke vára is valaha. Valaha mi is osztottuk az "áldást".

Aztán csodálkozunk, ha európa nem tisztelte a talpig jófej magyarokat és szigorú revansot vett rajtunk veszteseken.

Többet segítene az elcsatolt területek magyarságán, ha az anyaország erős lenne. Lassan olyan szar helyzetben leszünk, hogy szégyelni fogja bárki, ha mi segítünk neki... mégha magyar is.

kertesz 2010.05.05. 14:39:53

@kamarti:
"anyámnak milyen kálváriát kellett például végigjárnia, amikor lejárt a személyije 60on, ledolgozott több mint 40 éven túl, meg miután felnevelt két gyereket is itt azért, mert mert a mai Szlovákia területén született a háború alatt (hogy aztán utána meg bevagonírozva átdobják ide az egész családot) és ezért nem volt (mai) magyarországi magyar születési anyakönyvi kivonata."

No pont jó helyen hozod a példát. A jelenlegi magyar közigazgatásban próbáld elsütni azt, hogy a személyidbe Kassa kerüljön születési hely helyett, és ne Kosice. Van egy névtáblázat minden hivatalban, de lusták használni. És így tovább. Na ezért kell a közös magyarságtudat. Ezért nem szabad kinti és benti magyarokról beszélni. A szerencsétlen hivatalnok csak azt csinálja, amit elétesznek. Remélem, a mostani rezsimváltással a hivatali gondolkodás is változik...

jbc4wa 2010.05.05. 14:40:13

@Uva: Ott a pont, bár én sárga+csilingel verzióban ismerem, de a hasonlat jó.:D

Én a magam részéről az olasz állampolgársághoz ragaszkodnék az egykori Pannónia emlékére!

szita szita péntek 2010.05.05. 14:40:31

@jbc4wa: "Én is vágyom az adózás alapú szavazati jogra!" - Nem lenne az jó, hidd el nekem! :) A jelenlegi rendszernek szerintem 2 nagy hiányossága van - és azok közé nem tartozik, hogy adózik-e a választó. Pld. szerintem ne adózzon egy egyébként kereső, de ezen felül 5 gyereket nevelő háztartás, mint ahogyan attól sem venném el a döntés jogát, aki már nyugdíjas...

Szóval a 2 nagy hiba:
1 - Nem mér politikai tájékozottságot. Itt nem az általános érvényű tudásra gondolok (amit mondjuk végzettséggel mérhetnénk), hanem a politikai tudásra. A felületes információkkal rendelkező ember szavazata épp annyit ér, mint egy politológusé.
2 - Nem mér politikai elkötelezettséget. Az, akinél a mérleg nyelve épp csak átbillen épp olyan súllyal esik latba, mint az, aki tűzbe is menne az igazáért.

Ennek fényében az ideális rendszer (nekem) valami ilyesmi lenne: Minden választáskor összeállításra kerül egy, 200 politikai alap infromációkról szóló kérdéssor. Ezekből a kérdésekből véletlenszerűen rákerül minden szavazatra 5 db. A voks értéke 1+a helyes válaszok száma. Ezek után a kedves választó fokozódó elektrosokkot kap. Minél nagyobb dózist hajlandó elviselni, annál több plusz pontot kap még a voksa, max +5-öt. No ez a rendszer többé-kevésbé megoldaná a fenti két kérdést.

Persze ez így most elég hülyén/durván hangzik, de ennél igazságosabbat nem tudok kitalálni! :D

Auris 2010.05.05. 14:43:12

@genghis:
Például: Malina Hedvig ellen jelenleg eljárás folyik, amiért állítólag összeverte magát, magyarokat gyalázó feliratokat rajzolt a saját hátára, mindezt két olyan szlovák bőrfejű jelenlétében, akiket szlovák tanúk neveztek meg. Ezzel a gyalázatos tettével félre kívánta vezetni a szlovák hatóságokat.

Na most, ha ezen korántsem koncepciós per szagú eljárásnak a vége előtt elmenekülne Magyarországra, akkor mint magyar állampolgárt nem kellene kiadni a szlovák kiadatási kérelemre. Szlovák állampolgárként a magyar hatóságoknak ki kell adnia.

És ez csak egy nagyon apró eset, mi a különbség.

Háborút nem akarok. De ezzel tömték a fejeteket éveken keresztül. Mondok neked példákat. Az oroszok állampolgárságot adtak Ukrajnában az ott élő oroszoknak. A Románok a Moldáviában élő románoknak ( pedig az is gócpont) annak idején azért kapták vissza a szovjetektől Erdélyt a románok, mert leomndtak Moldováról). Sőt a Magyarországon élő szlovákok is igényelhetnek kettős állampolgárságot tudomásom szerint a szlovákoktól. És hol volt ebből háború?

A nácizást meg különösen bírom, aki egy kicsit kiáll a magyar nemzeti tudat és érdekek mellet, az már élből náci. Fúj de utálom ezt.....

szita szita péntek 2010.05.05. 14:46:42

@Auris: Malina Hedvig esete egy nagyon kirívó eset. Szomorú, hogy ezt kell mondjam, de az őt ért méltánytalanság miatt nem szívesen venném magamra, hogy az egész ország gazdasági/politikai jövője akár csak részben is, de ki legyen szolgáltatva a határon túli magyarságnak. Mint ahogy elítélem a késelést is, de attól még nem tiltom be a kést. Nem lenne arányos ugyanis.

kamarti 2010.05.05. 14:51:03

@kertesz: azoknak a fiúknak, akik mellett (mögött) mindig áll eg yerős nő? (ezt muszáj volt, bár tényleg nem szeretnék elmenni ebbe az irányba, hogy egy nőnek egyáltalán van-e joga (agya) véleményt nyilvánítani, vagy úgyis hiába minden, mert a tyúkagyával úgyse fog föl semmit, nyugodtan lehet legyinteni rá)

egyébként ez az egész, ahogy kommunikálsz is, meg nem is, nagyon hasonlít a kétharmados párt kommunikációjára (amit most majd kormányzati struktúrával is alátámasztanak): az egyik beszél(get), mintha számítana, mit mond a nép, a többiek meg közben csinálják, amit rég elhatároztak és jónak látnak (lásd a hamukázást arról, hogy meg kell várni a második fordulót és majd csak aztán kormáynt hirdetni, mert meg kell tisztelni a választót, majd bemutatni egy olyan kormányt, amelynek a névsorát a média rég megszellőztette, vagy a még felmérjük, mi a helyzet alapállást az itt-ott elmondott már öt éve megvan a válaszunk erre vagy arra a kérdésre - kér, hogy öt éve nem 278 volt az euró péel, hogy mást ne mondjak, de tényleg, most ne pártpolitizáljunk, mert majd mingyárt jön, hogy megvagy, te büdös ballib...)

szóval édesem (sztem nyugodtan mondhatom ezt, ha már indirekt módon beavattál a méreteidbe, érzékeltetve, hogy nincs okod panaszra), nem odacsippentek szegény határon túli magyaroknak, hanem tényeket sorolok, nagy különbség (csak olvass el néhány pályázati kiírást mondjuk az NKA-nál: még magyarországi magyar kulturális események pályázatainál is előfordul például olyasmi, hogy " a kuratórium előnyben részesíti" mondjuk határon túli magyar színházak meghívását (persze lehet, hogy újat mondok, de külön fesztiváljuk van minden évben Kisvárdán a határon túli magyar színházaknak) - akkor például hogy állsz ezekhez? Ne legyen ez a megkülönböztetés, a külön fesztivál, hiszen csak magyarok vannak?

2. sztem abba most ne menjünk bele, hogy a helyi torzsalkodásokba hogyan és milyen formában és kik szálltak be "kismagyarországról". De ha következetesek a fiúk a mindenkivel beszélgetek, mert a nép mondja meg, mi legyen pr-ben, akkor előbb-utóbb valakikkel asztalhoz kell ülni, nem? vagy ők se elég okosak, mint a nők, hogy konzultáljanak velük az őket érintő dologban? tehát ez egy diktátum lesz feléjük? eszi-nem eszi, nem kap mást?

3. hát ami a kompromisszumkészséget illeti, nem sorolnám az első három jelző közé, ami eszembe jut a leendő kormányfőről és csapatáról. Épp azért, mert ahogy neked is, számára is a kompromisszum meghátrálást jelent, nem kölcsönös engedményeket. Viszont a pr miatt már előre el kell mondani, hogy majd biztos nem lehet velük (bármilyen ellenféllel) szót érteni, és ezért majd ők lesznek a hibásak, hiszen mi mindent megtettünk (ahogy sajnálkozunk és csodálkozunk, milyen szarul áll az ország, miközben arr biztattuk a népet, lehetőleg ne is adózzon ezeknek, a vizitdíj miatt egyenesen csináljon forradalmat, valamint magunk is példát mutattunk évekig a csak a fizetésünkért járunk be a munkahelyünkre, és a kollégákat is arra biztatjuk, ne jelenjenek meg magatartásból. ez konstruktív magatartás? mert szerintem ennél destruktívabb már nem is lehetett volna, most meg sopánkodik, hogy szét van esve, le van züllve az ország - de majd lesz nagymagyar összeborulás, és minden rendbe jön? Hát ne haragudj, de ebben nem nagyon hiszek.

Auris 2010.05.05. 14:51:56

@solesz: A Magyarország Zrt. számomra szimbolikus. Azt mutatja, hogy egy közösségre csak mint gazdasági környezetre tekintenek. Ha ezt az utat járjuk be, akkor jaj nekünk. Én nem választanám szét az elmúlt 8 év sikertelen országvezetését ettől a szemlélettől.
Nézd meg a lengyeleket, akik hazafiasan építették fel a gazdaságukat, a kis és középvállalkozások helyzetbe hozásával, 6%-os gazdasági növekedést produkáltak a válság ideje alatt is.

Tovább. A történelmi kontextus amit felvázoltál torz. Attól hogy veszteségeink voltak egy háborúban, még nem jelenti azt, hogy amikor a nemzetközi keretek megengedik, ne kellene törekednünk arra, hogy enyhítsünk a következményeken.

Az pedig, hogy Trianaon a magyar nemzetiségellenes politika kizárólagos eredménye, egyenesen tényszerűtlen. A monarchiát mindenképpen feldarfabolták volna, mert az európai nagyhatalmak a német osztrák magyar együttműködést próbálták ellehetetleníteni, a kontinentális erőegyensúly fenntartása érdekében. ezért csonkították meg Magyarországot rettenetesen kegyetlenül. Olvass Benes-t, olvass a szláv korridor elméletéről, ami a német orientáltságú magyarságot el akarta szeparálni a germánoktól. A nemzetközi erőegyensúly kedvezőtlen alakulása hozta Trianont. Tojtak bele a franciák meg az angolok a magyarországi kisebbségek helyzetébe, ahogy tojnak azóta is egész Kelet-Európára, hacsak nem a gazdasági érdekeikért teszik.

Rajtunk kívül senki sem fog kiállni értünk, ezt már megtanulhattuk volna a történelmünkből.

mr_x 2010.05.05. 14:54:21

@énisfélek: "Képzelj el egy amerikai-nyasszaföldi kettős állampolgárt, amelyiket Nyasszaföldön kicsit megrugdosnak a rendőrök, majd bezárják a fogdába. Szerinted amikor felhívja az ottani amerikai nagykövetséget, azok elhajtják a francba? Egy frászt! Fél óra múlva ott egy profi nyassza ügyvéd ordítva, a helyi bunkók meg ott állnak sorban teleszart gatyában az ágyból kirángatott parancsnokuk előtt."
Helyettesitsd be Nyasszafoldet Irakkal.
Na ugye? Az a szegeny amerikai-iraki meg oruljon hogy nem lovik le azonnal amint amerikai foldre lep, nemhogy meg irakban segitsenek neki.

Auris 2010.05.05. 14:54:47

@szita szita péntek: Sok magyar atrocitás van, amiről nem is nagyon tudunk. És a hasonlatod rossz. Nem a kést tiltjuk be, hanem engedélyezzük a késálló mellény viseletét.

Az országot pedig gazdaságilag sem rokkantja meg. Megegyezés kell a határon túliakkal, hogy olyan feltételekkel kerüljön meghatározásra a magyar állampolgárság, ami előre viszi az országot és nem lehetetleníti el a gazdaságot és a politikai rendszert.

jbc4wa 2010.05.05. 14:56:30

@szita szita péntek:

Veled nem akarok veszekedni, túl jókat írtál.:D

Egyébként jó kis rendszer, ötletes.:D Egyetértek a két nagy hibával is, de szerintem nem szabad elfelejteni, hogy a szavazáson tulajdonképpen a beszedett pénz elosztásáról döntünk, így nem elhanyagolható az az elv, hogy az döntsön róla, aki tesz bele, nem az, aki csak kivesz. Persze ez is le van egyszerűsítve, de a lényeg remélem átjön.:D

Amúgy (bár ezt már félve jegyzem meg:)) aki a mai Magyarországon 5 gyereket nevel, az nagyrészt már most sem fizet adót...

szita szita péntek 2010.05.05. 15:00:32

@jbc4wa: "aki a mai Magyarországon 5 gyereket nevel, az nagyrészt már most sem fizet adót... " - Itt csak nem arra gondolsz, hogy életvitel szerűen szaporodik? :D

Auris 2010.05.05. 15:06:46

@jbc4wa: Van ennél jobb rendszer, ahol nem kell kínozni az embereket.

Minden választó kap egy kupont ( kb 10 euro) , amit a választás napján bárhol elfogadnak. Ha akarja elissza a kocsmában, ha akarja tésztát vesz belőle, de ha úgy akarja, leadja a szavazóhelyiségben és akkor szavazhat.

Nos aki kellően elkötelezett a közügyek iránt, hogy arra anyagilag is áldozzon, az szavazzon. A sok populista pedig leihatja magát a kocsmában.

Nos? Mit szóltok?

kamarti 2010.05.05. 15:08:46

@kertesz: nincs kettős mérce, aki magyar, tudjon írni-olvasni magyarul. de azt elismerhetnéd, eggyel viccesebb, amikor valaki trianonozik, nagymagyarországozik, vagy egyéb más módokon épp kifejezni próbálja a nagyon magyarságát, csak épp nem megy, mert a nyelv nem megy szegénynek. (vagy nem, igaz, inkább szomorú, mint vicces)

8 generáció viseli ugyanazt a nevet (azért befigyelt egy tirpák(=nyíregyházi szlovák) üknagymama is. )
A 8 generáció viseli ugyanazt a nevet sztem nem jelenti azt, hogy 8 generáción át minden felmenőd (figyelem! a nők is! nem csak a névörökítő férfiak!)
magyar nevet viseltek. Vagy igen? kivéve persze szegény tirpák (biztos örült volna, ha ezt a tiszteletteljes megnevezést hallja) ükmagyit...

"A jelenlegi magyar közigazgatásban próbáld elsütni azt, hogy a személyidbe Kassa kerüljön születési hely helyett, és ne Kosice. Van egy névtáblázat minden hivatalban, de lusták használni. És így tovább. Na ezért kell a közös magyarságtudat. Ezért nem szabad kinti és benti magyarokról beszélni. A szerencsétlen hivatalnok csak azt csinálja, amit elétesznek. Remélem, a mostani rezsimváltással a hivatali gondolkodás is változik."

Ennek jogszabályokhoz van köze, nem magyarságtudathoz. Bármiylen magyarságtudatos lehet a hivatalnok, muszáj szabálykövetőnek is lennie, ezért hivatalnok. Tehát a szabályozást kéne rendezni, hogy a benti anyám ne számítson kintinek - de nem látom, erre péel mért adekvát válasz a kettős állampolgárság? (amúgy meg állampolgárság nélkül nem vallják magukat magyarnak azok, akik - tetszik vagy nem - de a magyar határon túl, kint élnek? Ettől még lehet ugyanolyan jó magyar, mint bárki, aki országhatáron belül él - tényleg hagyjuk már ezt az állam és nemzet keverését-kavarását.)

jbc4wa 2010.05.05. 15:12:54

@szita szita péntek: Én semmi ilyesmit nem mondtam... A "mondtam"-on erős hangsúllyal.:)

jbc4wa 2010.05.05. 15:15:12

@Auris: Kissé sokba kerülne... Én valami IQ teszthez hasonló papírt javaslok a szavazólap mellé, ott is kell a motiváció a nehezített szavazás miatt és még a totál IQ-lightokat is ki lehetne szűrni.:)

kertesz 2010.05.05. 15:34:13

@kamarti:
Ugyan, ne legyünk szigorúak! A kanadai barátom legalább annyira nehezen őrzi a nyelvet, mint a kárpátaljaiak. Elég vicces a helyesírása. De magyar.

A tirpákságról javaslom a google használatát. Csak az utóbbi időben lett szitokszó, egyébként a nyíregyháza környéki szlovákok magukat is így nevezték. Az üknagyanyámat hogyne tisztelném!

Állam-nemzet. Szerintem itt a környéken nekünk a leggázabb a nemzettudatunk. Pl. román a moldovai románt ugyanolyan románnak ismeri fel, legfeljebb szórakozik az akcentusán. Nem sokat szaroztak, egy moldovai, ha akarja megkapja az állampolgárságot. Nem volt nyavalygás, népszavazás. Érdekes módon, ott minden politikus ezt természetesnek vette...

kamarti 2010.05.05. 16:07:23

@kertesz: végképp összezavarsz. akkor most nálam a kettős mérce, vagy nálad? egy magyarság van, vagy vannak, akikkel megengedőbbnek kell lennünk, akár kismagyarországi, akár nagymagyarországi (vajon melyik csoportba igazítanád a kanadai magyar barátod? ad absurdum: megnyerheti-e a következő megasztárt a magyarul még Király Lindánál is erősebb akcentussal beszélő, ráadásul félig fekete induló, aki Amerikában született és nőtt fel, anyukája magyar (ha jól emlékszem), ahogy megnyerte Ruzsa Magdi? és mi köze ahhoz, hogy ezek a kérdések sokkal nagyobb érzelmi viharokat kavarnak mostanság, mint 10-15 éve a kettős állampolgárság-dolog folyamatos feszegetésének, vagy hogy valaki kijelenti, hogy 15 millió magyar miniszterelnöke, miután megválasztja egy tízmilliós ország? Ha azt hiszed, hogy a politikusokat a nemzeti elkötelezettség, vagy a trianon miatt érzett szégyen, illetve a kompenzálás igénye hajtotta, hát nagyon naiv vagy, attól tartok. Ez igenis - legalábbis ott, ahol majd valójában döntenek, attól függetlenül, hogy te, vagy én vagy a határon túli magyarok mit gondolnak - és igen, azért, mert megtehetik - NEM nemzeti, hanem (párt)politikai kérdés.

nem tudom, hogy az utóbbi idő nálad mennyit jelent. Én észak-magyarországi vagyok eredetileg, és nem is mai fiatal, de már az én gyerekkoromban is a "hülye, bunkó" értelemben használta a nép a tirpák szót, és maguk a tirpákok is inkább megsértődtek a szóhasználaton akkor is, ha nem volt pejoratív. (persze azt még mindig nem tudom, hogy mi a helyzet az egyéb női felmenőid családneveivel, de ezt nyilván már sose árulod el, én meg nem akarnék belerondítani a 8generációs mellverésbe)

Bónusz: a kulturális érdemrend legmagasabb fokozatát ítélte Románia Esterházynak, Basescu szépen meg is indokolta, épp most hallottam a rádióban. Kíváncsi lennék, ehhez mit szólunk, fiúk?

PR-küszöb 2010.05.05. 16:19:55

Egy valamit - érzelmi felhangok és pártszimpátiák nélkül is - be lehet látni: a fogyó népeségű Németországban török nyelven beszélnek a betelepülők, Franciaorszában arabul beszélnek. Azért nem fog ártani, ha az ország mai lakossága az anyanyelvén kérdezheti majd meg a nem oly távoli jövőben: "És mikor jön a nyugdíj?" :)

Ami pedig ezen felül van, úgy mint tényleges, SZERVES nemzeti egység, lehet esély is, de lehet csupán hab a tortán.

Publius Decius Mus 2010.05.05. 16:31:53

Ha már erről van szó, a javaslatom az, hogy szavazás előtt meg kell fújni a szondát. A szavazók 40%-a aznap sem lenne képes megtartóztatni magát és kiesne.

solesz · www.index.hu 2010.05.05. 16:39:26

@Auris: a feldarabolás egy háború következményképpen jött létre. A feltételezés, hogy amúgy is megtörtént volna... ez a jövőben és a múltban is feltételezés marad.

Abban igazad van, hogy kapóra jött ez az európát kelet felől határoló osztrák-magyar monarchia széttörésére azoknak, akik súlyponti szerepre készültek.

az indoklásod csak annyit tesz, hogy a nyertesek elsöpörték a veszteseket, mert amúgy sem tetszett a pofájuk. nyertünk volna mi.

az pedig, hogy mit enyhít a kintiek helyzetén a szavazati jog, arról nekem az a véleményem, hogy pont semmit.

Az álláspontom szerint:
- állampolgárságot annyit lehet adni, amennyi kifér a csövön
- szavazati jogot, nem hogy nem adnék a határon túl élőknek, hanem még az itthoniaktól is elvennék, (lakhely, munkahely, állampolgárság, adózás tényezők figyelembevételével)
- anyagi segítséget akkor adjunk, ha sikerül erősődni
- moriális segítséget inkább ne adjunk

pl. a szlovák nyelvtörvény ellen fel kell lépni diplomáciailag (ami mellesleg többféleképpen meg is történt, de várom a fidesz lépését még ebben az ügyben, nem csak az állampolgárság ügyében)
a magyar emberek - etnikai alapon történő sérelmeit a államnak meg kell válaszolnia

én még most sem értem, hogy miért nem rohant a magyar nemzet háborúba az elcsatolt területekért. talán mert vesztett? mert megalázták? mert soha nem volt olyan erős, hogy egy összeurópai sereggel szembenézzen? igen. nem a csatában és az adjkirálykatonában fogunk jeleskedni az elkövetkező időszakban. meg kellene találni a nemzet helyét, szerepét. ebben ludas az elmúlt 20 év vezetése.

nincs nemzettudat. ebben is egyetértünk. (de az erdélyezéstől, a vajdaságozástól, az újvidékezéstől nem lesz nemzettudat)
Nemzettudat attól lesz, hogy a nemzet sikereket ér el. Mint az aranycsapat.

szlovákiával meg olyan jól alakult a kapcsolat, hogy mára, már lassan a budin ülve is tilos lesz beszélni magyarul. és ennek sajnos sok köze van a megerősődő hazai revizionista nézeteknek.

ez az az eset, amikor minél jobban csapkodsz, annál jobban lehúz a mocsár. a gondolkozó ember előbb kimászik a mocsárből, mielőtt úrrá akar lenni rajta.

máshol kellene megtalálni a magyarok istenét. sajnos mára egy erdélyi helyszín, egy vajdsági botrány több magyarságot hordoz a nép szemében, mint a cecei pirospaprika.

Publius Decius Mus 2010.05.05. 16:45:54

@solesz: "szlovákiával meg olyan jól alakult a kapcsolat, hogy mára, már lassan a budin ülve is tilos lesz beszélni magyarul. és ennek sajnos sok köze van a megerősődő hazai revizionista nézeteknek"

Ezt te el s hiszed, csak mert Slota/Fico mondja? Inkább neked nem szabana szavaznod mert olyan hiszékeny vagy.

kialto 2010.05.05. 16:52:56

"Napnyugat felé pedig ne nézzünk többé. Attól csak nehéz a szívünk és fáj a szemünk. Ott lebukott a nap és csak az ég vereslik még és az égen gomolygó nehéz sorsfellegek. Attól csak a könnyünk csordul ki már. Vigyázzunk ! A könny drága és ne lássa azt senki idegen, ami nekünk fáj. De, ezeresztendős gőggel tartjuk tekintetünket a mi hegyeink taréja felett, mert itt kell derengenie majd a mi hajnalunknak." Kós Károly

SkyBoy75 2010.05.05. 17:15:40

@szita szita péntek
"Nekem a határon túli magyar egy szemernyivel sem fontosabb, mint egy (határon túli) kínai. "
Valaki nemrég írta, hogy ebben az országban vannak magyarok és magyarul beszélő fogyasztók. Az olyan magyarul beszélő fogyasztónak, mint te, nincsenek nemzeti érzései, neki csak a napi betevő a fontos, legyen mit zabálni, inni, ezen a szinten ki is merül szellemi nívójuk...

Minden nemzet - román, szerb, horvát, spanyol, stb - megadja a kettős állampolgárságot nemzettársainak. Csak ebben az országban vannak ilyen dilettánsak...

"Ennek megfelelően nem értem, hogy miért kell az én országomnak az ő jogainak védelmében egyáltalán fellépni? Miért kellene bármiféle többletjogot biztosítani?"

Azért te kretén, mert magyar...de neked fölösleges magyarázni, nincs kinek

bagyula 2010.05.05. 19:11:48

@kertesz: "Szerinted van ottani meg itteni magyarság."

Meglepodsz, nagyon-nagyon sokan vannak mar pl Erdelyben akik ugyanezt gondoljak. En mar azt hiszem, hogy tobbsegen. Szerintem is sak egy magyarsag van, de a barati koromben (en is erdelyi vagyok) nagyon kissebbsegnek szamitok a velemenyemmel. Erre paradox modon rasegitett a magyarigazolvanyosdi is, amibol en sohasem kertem a fent emlitett okokbol.

Nekem oriasi dolog lenne a magyar allampolgarsag. Bar a sors ismet kulfoldre vetett (nem onszantambol de valahogy igy alakult, bar ebben vastaon benne volt a nepszavazas eredmenytelensege is, akkor pont Mo.-on eltem) elegge intenziven elem meg a magyarsagomat. Llelkes hokiszurkolokent nagyon sok magyar valogatott meccsre eljarok, es mindig oriasi elemeny egyutt enekelni a magyar himnuszt a szurkolotarsakkal. A leheto legtobb idot toltok Magyarorszagon, sokszazezer forintot koltok el kulonbozo szolgaltatasokra es mindenhol reklamozom Magyarorszagot mint lehetseges turisztikai celpont.

Igen, ez egy erzelmi kerdes, en igy is allok hozza. Ahogy az is egy erzelemi mozzanat, hogyha a vilagon barki kedveskedni akar nekem (pl. szalloda, repulloter) akkor ROMANUL szol hozzam az utlevelem lattan. En pedig kenyszredetten mosolygok....

Ettol eltekintve azert a "mitoszokat" kemenyen el kell oszlatni:

szavazati jog : Teves. Csak mo-i ALLANDO lakhellyel jar es nagyon maceres konzulatusokon szavazni. Szo sem lehet valasztasokat befolyasolo szavazatmennyisegrol, mint Romania eseteben

egeszsegugy: Teves. Surgossegi elletas MINDENKINEK jar, az orszagok nagy reszevel van ilyen megallapodas. Minden tovabbihoz helybenlakas kell vagy fizetsz (ahogy most is tortenik).

volt mar errol nepszavazas: Teves. Volt egy ERVENYTELEN nepszavazas (azert azert az IGEN-ek voltak tobbsegben!) igy a nep visszautalta a parlamentnek a dontest.

Emberek, jozan esz! Ennyi kell a sikeres elethez, semmi mas.

bagyula 2010.05.05. 19:15:52

@bagyula: elnezest az elutesekert, sietek szinhazba. :) Edes anyayelvunk tobb odafigyelest erdemel, tudom.

bagyula 2010.05.05. 19:23:19

@kamarti: "amúgy meg állampolgárság nélkül nem vallják magukat magyarnak azok, akik - tetszik vagy nem - de a magyar határon túl, kint élnek? "

Erre irtam peldat (van meg sok mas). Igen, erzelmi kerdes, vannak emberek akik ilyan vagy olyan okbol, igy erezenek. El tudod fogadni?

szita szita péntek 2010.05.05. 19:45:00

@SkyBoy75: Ne kreténezz engem te gyerök! Vagy legalább olvass el.. Postoltam ide egy csomót, legalább okosodsz...
Lényeg a lényeg: Per pillanat te kizárólag érzelmi oldalról közelítesz meg egy politikai, gazdasági kérdést. Teszed ezt ráadásul olyan érzelmekre, indulatokra támaszkodva, amelyek optimista becsléseim szerint is 40 éve okafogyottak, s teszed ezt akkor, amikor a gazdaságunk már eleve térden áll... Mint akinek minden mindegy... Engem a hozzáállásod egy olyan oroszlánvadászt juttat az eszembe, aki egy szívószálon át nézve járja a vadont vadra lesve, és közben fogalma sincs róla, hogy a nagyvad már mellette áll kimeresztett karmokkal. Olvass végig és dobd el a szívószálad!

szita szita péntek 2010.05.05. 20:24:28

@bagyula: Azért azt te sem gondolod komolyan, hogy az Mo-i állandó lakcím egy teljesíthetetlen kikötés lenne... 300 eFt-fól borsodban falun simán vehetsz egy lepukkant házat. Oda aztán ha kedved úgy hozza simán bejelentkezhetsz nyolcadmagaddal is... Ha akarod, akkor csak egy hónapra... Aztán már lehet is szavazni, GYES-t igényelni, akármi. Magyar állampolgárként becsengetsz az államkasszába havi 4 eFt-t és voilá: máris teljeskörű az egészségügyi ellátás. Ehhez még állandó lakcím sem kell... Szeretnéd magyar iskolába járatni a gyereked? Egy állandó lakcím elég hozzá, befizetett adóforint nem is kell. És mi lesz azzal az állampolgárságot megkapó, ám aktív életének javát már másik hazájában ledolgozó emberrel, aki áttelepül és nyugdíj előtti mondjuk 5 évét már itt dolgozza (adózza) le? Az honnan kap majd nyugdíjat? Nyilván innen, noha a befizetései javát nem itt teljesítette.

És ezek csak azok a visszaélési lehetőségek, amik nekem, az "amatőrnek" hirtelen az eszembe jutottak. Az emberek ennél jóval találékonyabbak. És mi lesz akkor, ha a pártok érdekeltek lesznek a szavazás eredményének megváltoztatásában? Hirtelen jön a tömeges lakcímváltozás?

Én készséggel elfogadom, hogy az érintettek többsége jóhiszemű és eszébe sem lesz visszaélni a helyzettel. Ugyanakkor egyszerűen képtelen vagyok támogatni olyan döntést, ami megteremti a visszaélés lehetőségét.

A nemzeti identitás fontos. Óvd, ápold, légy büszke rá! Én is büszke leszek rád, ha így teszel. Ugyanakkor (mint fentebb valaki ezzel a hasonlattal élt) egy ország leginkább egy gazdasági közösséghez hasonlítható. Most arról beszélünk, hogy akarunk-e még pár millió olyan tulajdonost, akinek valamiféle jogai lesznek, ám kötelezettségei nem. Ne keverjük a szezont a fazonnal.

eml 2010.05.05. 21:03:04

Megint a magyarkodás, magyarkodás, mikor is magyarnak magyar lesz legnagyobb farkasa.

ÉBRESZTŐ MAGYAROK!!!!

Már megérkeztünk Európába!!!!

Ideje lenne európaiskodni. Az a jövő!

SzSzabolcs18 2010.05.06. 00:08:44

@matyi10: Ja hát igen Basescu meg is adta a moldáviai román nemzetiségű állampolgároknak a román állampolgárságot...és mind rá szavazott.

bagyula 2010.05.06. 01:15:14

@szita szita péntek: Ha ma izlen eros kepyeloerovel rendelkeyel akkor olyan nehez belatni, hogy az altalad elkepzeltek omeges meretben kivitelezhetetlnek? Elsosorban azert mert a FIDESZ-nek is elemi edeke barmiylen kiskapuk bezarasa-kulonben majd megnezhetik magukat a kovetekezo valasztasokon (rengeteg penz folyik el midenfele az allamapparatusban).

Azt meg nem ertem, hogy pont a magyar iskolat felted attol aki kepes volt magyarorszgai allando lakhelyet letesiteni es ott tanittatni a gyermeket? Azt gondolom te is belatod, hogy ha mar gyerekestol ott van akkor enni kell, kolteni kell, legelabb a (nem is olyan alacsony) afat be kell fizetni. Summa-summarum nagyon furcsa magyar lehetsz te. Remelem lassacskan NAGYON kiseebbsegben leszel ezekkel az elvekkel-ha mar nem lennel esetleg.

Ja en lehetnek osztrak allampolgar is, de kell a halal faszanak az allampolgarsaguk.

szita szita péntek 2010.05.06. 01:47:13

@bagyula: "a FIDESZ-nek is elemi edeke barmiylen kiskapuk bezarasa" - Neeeem. A Fidesz elemi érdeke a hosszú távú szavazatmaximalizálás. Most a baloldal "teljesítménye" a jobb népszerűségének az oka. Gyakorlatilag, ha egy papírgalacsint indítottak volna bárhol, az is nyert volna. Nem lesz ez mindig így és ők ezt pontosan tudják, nem hülyék. Azt, hogy a kiskapuk alapos bezárogatása, vagy esetleg némelyik nyitva hagyása hozza a számukra a több szavazatot - nos az az ő döntésük. Nyilván gondosan mérlegelnek majd, de a döntésük NEKIK lesz hasznos és nem biztos, hogy nekünk is.

De legyünk optimisták és tételezzük fel, hogy az összes kiskaput bezárják (vagy ha nem is, akkor azok nemzeti szinten észlelhetetlen terheket okoznak csak). Nos önmagában a szavazati jog biztosítása is rettenetesen veszélyes. Az, hogy lakcímhez van-e kötve, vagy sem igen fontos kérdés, de nem tuti megoldás - kijátszható. Milyen eredményekhez vezethet ez? Nos, nálunk a lakosság méretéhez képest kimagasló a határon túliak aránya. Ekként az ő voksaik is jobban befolyásolhatják a választást nálunk. Szinte szimbolikus gesztus szavazati jogot adni akkor, ha a határon túliak aránya 5%. Sajna nem ismerem (utána nézni meg lusta vagyok), hogy nálunk ez hogy áll, de nem csodálkoznék egy olyan 30%-on sem. Nos ez már olyan szavazó tömeg, amely érdemben képes befolyásolni egy szavazás kimenetelét. Arról nem is beszélve, hogy az újonnan kapott szavazati jog miatti lelkesedés az első pár választáson vélhetően ebben a körben a honi átlagot meghaladó részvételi arányt hozna. No tehát hirtelen beemelődik a meghódítandó választók piacára egy olyan réteg, amelyik az állam fenntartásához nem járul hozzá, valamint a pontos viszonyokra való rálátása szükségképpen alacsonyabb, mint annak, aki közvetlenül érzi a kormányzás hatásait. Brrrr.... Belegondolni is rossz, hogy milyen diszfunkciókhoz vezethetne ez.

eml 2010.05.06. 02:21:57

@szita szita péntek:
nem csodálkoznék egy olyan 30%-on sem

Kb 1,8 mio szavazatra jogosult lehet köztük, ez a magyarországi kb 8 millió szavazazónak 20-25%-a.

hu.wikipedia.org/wiki/A_hat%C3%A1ron_t%C3%BAli_magyarok_t%C3%B6rt%C3%A9nete

Egyébként a 30% sem lehetetlen. Becslések szerint a htáron túliak 15-20%-al többen vannak, és ha nem 2/3 közöttük a szavazati joggal rendelkezők aránya, hanem nagyobb, akkor akár még 30% feletti arány is kijöhet.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.05.06. 08:48:23

Magyar-igazolvány = BULLSHIT

KETTŐS (LOL!) állampolgárság = MEGABULLSHIT

Egy erdélyi magyar, akit már többen megdicsértek, hogy milyen jól elsajátította a magyar nyelvet.
Kösz de ilyesmire nincs és nem is lesz szükségem.

bagyula 2010.05.06. 08:54:51

@eml: Ugyanmar. Ezek puszta talalgatasok, semmi sem tamassza ala. Egy aprocska de makas teny nem zavar? Ha egy hatarontuli a hataron tul akarana szavazni azt csak a konzulausokon tehetne meg. Ezek pedig ne tudnak szazezres tomegeket szavaztatni (max egy par tizezezret, ami igy is oriasi nagysagrandi kulonbeseg a mosanihoz kepest, de tetelezzuk fel). Azok akik Magyarorszagon szavaznanak (az allando lakhelyen vagy az atutatzo korzetekben) azok ugy-e vagy azert vannak ot mert otrt laknak (akkor meg mirol beszelunk?) vagy mert direkt szavazni utaztak ki. Ha ez megtortenne tomeges meretben (meg mindig maximum par tizezees tomegrol beszelhetunk!) oriasi figyelmet kapna, hisz ahogy te is mondtad valoszinu, hogy az uj szavazok bizonyos szavazokorzetekben koncentralodnanak ami latvanyos szavazoszamemelkedesekkel jarna. Nekem ez sci-fi.

A FIDESZ pedig miert feltetelezne, hogy a ht magyarok jo resze nem a Jobbikra adna a voksat?

Nekem ezek a felvetesek egyelore puszta paranojanak tunnek, annak a fenyeben, hogy jogszabajmodostassal barmi kivitelezheto., barmilyen visszaeles barmilyen teruleten megszuntetheto.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2010.05.06. 08:56:57

@Talon Karrde:

Ha nem tartasz rá igényt, az a te döntésed. Ám biztos, hogy mások is így gondolják? Pölö a nálad regnáló románok a kettős állampolgárságot gőzerővel adják meg moldáviai tesóiknak. Nem úgy néz ki, hogy bullshitnak éreznék...

bagyula 2010.05.06. 09:01:09

@Talon Karrde: Senki nem fog kenyszeriteni. Sot, nem is lesz olyan konnyu, mivel valoszinuleg CSAK Magyarorszagon lehet majd kerelemezni es kivaltani. A te eleted egy cseppet sem fog valtozni. A magyarigazolvany viszont tenyleg bullshit, de tudni kell, hogy a htm szervezetek kertek, mert feltek az elvandorlastol, ha IGAZI allampolgarsagot kapnank. Ezenkivul a FIDESZ is felt az uniotol. Azutan rengeteg orszag hozzott torvenyt a konnyitett allampolgarsagrol, igy nemzetkozileg egy teljesen elfogadott gyakorlatta vallt.

jbc4wa 2010.05.06. 09:17:55

@bagyula: Előre is elnézést kérek, kedves leendő állampolgárunk, de az az érzésem, hogy Te egy nagyon naív ember vagy és csak érzelmi alapon tudsz gondolkodni. Tényleg azt hiszed, hogy ez minden társadnak csak érzelmi kérdés lesz és nem olyasmi, aminek az előnyeit minden probléma és befektetés nélkül jól ki lehet használni? Jelzem, a mi kárunkra. Hogyan várhatod el tőlünk, hogy ne legyenek kétségeink, ne féljünk és tartsunk tőle mikor nem kicsi a tét számunkra?

Ha jól értettem, akkor ez neked tényleg érzelmileg nagyon fontos. Azért kell, hogy hivatalosan is hozzánk tartozz. De mit gondolsz, mi lesz akkor, ha az itteniek rájönnek, hogy ez nekik pénzbe kerülhet? Ha megtudják, hogy az állam erre fogja költeni azt a pénzt, amit idehaza is elkölthetne? Most talán még nem látja ezt át mindenki, de ha pénzről van szó, akkor nagyon gyorsfelfogású tud lenni mindenki.:) Szerinted hogyan fognak viszonyulni az itteniek ezek után hozzátok? Barátként vagy ellenségként (inkább ellenfélként) fognak rátok tekinteni? Tényleg olyan jó lesz ez? Lehet erre azt mondani, hogy szomorú dolog, de a tény az tény, ráadásul nem kicsit érthető is a reakció. Ilyen gazdasági helyzetben, amikor a nagy többségnek minden forint számít, akkor ezen nincs mit csodálkozni...

bagyula 2010.05.06. 09:25:53

@jbc4wa: A felvetes jogos a naivozas kevesbe. Nekem te enyhen paranojasnak tunsz de nem erre hegyeznem ki a beszelgetest.

Egyreszt van egy egyertelmu politikai felhatalmazas, raadasul a negy parlamenti part ELVILEG egyetert ebben a dologban. A dolog MIKENTJE pedig a kormany felelossege. Ha eloall az altalad felvazolt helyzet, az biztosan nem a rossz ELKEPZELES hanem a rossz BEVEZETES miatt lesz. Meggyozodesm tehat, hogy lehet ezt jol is es rosszul is csinalni. Majd ha lesznek tanulsagok, beszelhetunk rola. Addig minden csak talalgatas.

jbc4wa 2010.05.06. 09:32:54

@bagyula: Nem paranoiás vagyok, csak előrelátó. Tudod ebben az országban már épp eléggé túl van feszítve az a bizonyos húr mind érzelmileg, mind gazdaságilag a sok "rokkant", a még több nyugdíjas, segélyből élő, munkakerülő stb. miatt. Egyáltalán nem nevezhető paranoiának az, ha valaki attól tart, hogy ezen döntés következtében ez a helyzet csak romlani fog. Enyhén szólva nevetséges azt mondani (amit már korábban is bedobott valaki), hogy kár ezzel foglalkozni, nincsenek még konkrétumok. Ezek szerint a tervezés, előre gondolkozás szerinted is hülyeség? Ezen képességek hiánya sok jelenlegi honfitársunknak okoz jelenleg is problémát. Például ezért is van most meg a Fidesznek a kétharmad.:) A dolog mikéntje pedig valóban a kormány felelőssége, ez az aggodalmunk egyik fő oka.:)

bagyula 2010.05.06. 09:34:20

@jbc4wa: Ja, majd ha magyar utlevelem lesz, szerinted kik es hany evig tartjak szamon, hogy en nem Magyarorszagon adozva(!) jutottam hozza? Tiz ev mulva mar emlekszik valaki? Ugyan! A karavan halad a kutyak ugatnak. Mindenki teszi a dolgat.

bagyula 2010.05.06. 09:35:57

@jbc4wa: Majd kovetkezoben leszavazzak. Aggodtal volna 2002-ben. Akkor gondolom nem voltal ennyire elorelato.

szita szita péntek 2010.05.06. 09:51:05

Egy picit gondolkodtam és gyártottam egy jóféle összeesküvés elméletet! :D
Tegyük fel, hogy a fentebb többször felsorolt kétségeim alaptalanok, valamint azt, hogy a választójogot meg fogják kapni a kettős állampolgárok, ám csak bejelentett Mo.-i lakcím alapján. (Ez egyébként az eddig felhozott legkedvezőbb scenárió...)
Tegyük fel, hogy én egy olyan párt vagyok, akinek vannak elvhű támogatói kint is, bent is. Szólok a bentieknek, hogy be kéne hozzájuk jelenteni egy-egy határon túli szavazót, hogy legyen állandó lakcíme. Nem olyan nehéz ez, hisz nyilván vannak már itt sokan (és esetlen lesznek is még) eredetileg határon túli magyarok. Nos, őhozzájuk simán bejelentkezik 1-2-3 családtag. Nem ügy. Ha minden településre sikerül csak egyetlen embert így becsempésszek (Budapestre is csak egyet, de Mucsajröcsögére is egyet), akkor van stabil 3.600 szavazóm. Ezek között az emberek között nem lesz távolmaradó, hisz kimondottan a szavazás a céljuk. Ez a mostani választásokon 0.72%-nyi szavazatot jelentett volna, 5.000 "betelepülő" esetén 1%-ot. Nem lebecsülendő ez a szám, ahhoz képest, hogy nem jelenik meg tömeges betelepülés...

Másik verzió: Tegyük fel, hogy a határon túli magyarság számára vonzóak lesznek a magyar felsőoktatási intézmények. Ezekben az intézményekben 381 ezer hallgató volt 2009-ben. Ha a határon túli magyarság esetében lakosságarányosan hasonló továbbtanulási arányt feltételezünk, akkor az kb. 110 ezer hallgató. Ha csak minden ötödik nálunk kíván majd tanulni, akkor az kb. 20 ezer fő. Nos, ha csak ők a választások idejére bejelentett lakcímet szereznek és elmennek szavazni, akkor a voksuk kb. 4%-kal befolyásolja a választások eredményét. Hmmmm....

Nyilván sok olyan határon túli magyar van, aki most is rendszeresen hazánkban tartózkodik (pld. itt végez munkát), de nem szerzett még állampolgárságot. Szerintem nem túlzás az ő számukat is 5 ezer főre saccolni. Ha motiválva lesznek a bejelentett lakcím megszerzésére, hát meg fogják tenni azt. ez is 1%.

Tádááá: Pesszimista forgatókönyvem szerint - anélkül, hogy érezhető bejelentkezési hullám generálódna ímhol 7%-nyi szavazó. (Persze ehhez feltételeznem kellett, hogy mindannyian el is mennek szavazni.) Megoldhatatlan lenne? Korántsem. Elenyésző a szám? Nem hinném. Ráadásul ez ugye a "szigorú" szavazati jog forgatókönyve szerint történt...

jbc4wa 2010.05.06. 10:00:25

@bagyula: Őőőő, WTF?:) Ezekből nem egészen derül ki, hogy mire reagáltál.:) Amúgy 2002-ben is nagyon előrelátó ember voltam, csak akkor ez még senkit sem érdekelt, tekintve a koromat...

Egyébként (ha egyáltalán erre vonatkozott az egyik előbbi kijelentésed) légy erős, de nem hiszem, hogy megéri ez az egész a 10 évet, ha az ittenieknek hátránya származik belőle. Hiába hiszik itt néhányan, hogy többségben van jelenleg idehaza a mélymagyar öntudat, mert hát nincs. Hidd el, szinte senkinek nincs baja ezzel a dologgal, amíg csak szimbolikus értékű (ez tényleg jó dolog), de azzal, hogy nem tisztázzák a politikusok, hogy mi minden jár majd ezzel és mennyibe fog mindez nekünk kerülni, erősen feszegetik a pofonládát. És bizony a pofon nemcsak a politikusokon fog csattani, ha ebből probléma lesz, hanem rajtatok is. Tényleg kell ez?

bagyula 2010.05.06. 10:03:09

@szita szita péntek: Szerintem tul sok idod van es nem latod a fatol az erdot valamint a spanyolviasz eloalliatsan dolgozol. Rengeteg hiba vagy pontatlansag van a gondolatmenetedben.

1. Nem mindenki ugyanarra a partra szavazna.
2. Nem mindenki menne el szavazni
3. Ha meg Mo-n tartozkodik, dolgozik (adozik!) miert ne szavazhatana? EU vagy HH valasztasokon mar most is szavaz!
4. Mar korabban is irtam, hogy erzelmilag mar nagyon sokan eltavolodtak, igy nagyon soknak meg eszebe sem jut allampolgar lenni, meg kevesbe szavazni.
5. Meg nem tudjuk, hogy a kissebb paralamenttel jaro 2/3-os torvenyek hogyan modosulnak igy ertelmetlen a jelelnlegi fennallo jogszabajok alapjan forgatokonyvekben gondolkodni
6. Ha magyarosrzagon maradnanak az ott tanulo diakok az oriasi haszon lenne ezt felhozni nagyon nagy szuklatokoruseg

stb stb

Szora sem erdemes.

jbc4wa 2010.05.06. 10:03:48

@szita szita péntek: Jaj, hát tudod: nincsenek még konkrétumok, kár mindezzel foglalkozni.:D Tudod, hogy nem divat a gondolkozás, sőt, itt már úgy látszik ciki és magyarságellenes is.:)

bagyula 2010.05.06. 10:08:11

@jbc4wa: Arra reagaltam, hogy a demokracia ugy mukodik, hogy a kormany vegrhejtja a parlament altal meghozott torvenyeket (pl gyakorlatba ulteti az allapolgarsag megkonnyiteset). Ha ezt rosszul teszi akkor seggreulnek. Pl mar az oszi valasztasokkor. Ilyen egyszeru.

bagyula 2010.05.06. 10:12:37

@jbc4wa: Sajnos nem tudod mirol beszelsz. Gondolom van egy doktoratusod szociologiabol meg politologiabol es erosseged a tarsadalm/politikai modelezes. A modeledet kemeny hipotezisvizsgalatnak vetetted ala kulonos tekinteve a bizonytalansagi tenyezokre mint pl jovobeli gyokeres jogszabaly modositasok demografiai mozgasok, potencialis politikai atitudvaltozasok. Majd az erdemenyket tobb evig tesztelted mielott barmilyen kovetkeztetest levonnal. Gondolom erre gondoltal.

jbc4wa 2010.05.06. 10:13:45

@bagyula: Hurrá, majd jól leszavazzuk őket az őszi ÖNKORMÁNYZATI választásokon. Juj, durva lesz, oda se nézek. Ezt ugye most nem mondod komolyan... Ha már megvan a rossz törvény, akkor ezzel pont kitörölhetjük a seggünket.

szita szita péntek 2010.05.06. 10:17:03

@bagyula:
Az általam felvázolt 3 csoportot nevezzük A-nak, B-nek és C-nek, sorrendben.

1. No és? A lényeg, hogy olyanok döntenének, akik számára nem az én, hanem a határon túliak boldogulása az elsődleges preferencia, s tennék ezt az én adóforintjaim kárára. (Sem a szavazásra betelepülő, sem a diák nem adózik itt, ám az utóbbi még állami pénzbe is kerül).
2. Az A csoport elmenne, hisz ő elvhű és kimondottan ez volt a célja. A többieknél tényleg nem biztos, de a fele is sok lenne...
3. Az A csoport esetében a válasz egyértelmű. A B csoport a képzési rendszer "haszonélvezője" csupán, semmit sem tett még le az asztalra, de már vesz el onnan. A C csoport tényleg ide adózik, vélhetően jobban érdekli őt a határon túliaknak nyújtott támogatás, mint az azon belüli életkörülmények.
4. És? Most csak kis számokról beszéltem... Arról meg ne is beszéljünk, hogy a szavazás nem érzelem, hanem érdek kérdése.
5. Ez a blog mégiscsak valami ilyesmiről szól nem?
6. Ha itt marad, az jó. Ha nem marad itt akkor kifejezett kár. Nem tudom megmondani a majdani arányokat. Te igen? Szerintem pld. jelentősen függ a képzés árától a két országban és az ott elérhető jövedelemtől. Már így is tömegesen jelentkezik a képzett fők elvándorlása. Miért ne feltételezném, hogy ott, ahol eleve kettős az állampolgárság ez fokozott veszély?

jbc4wa 2010.05.06. 10:17:58

@bagyula: Ehhez nem kell semmilyen statisztikai tudomány (amiből egyébként szigorlatoztam is, de ez most nem fontos), elég, ha itt él valaki. Ez az a tudás, amit nem lehet a papírral adni. Ez a radikális réteg, amire te gondolsz, még a 20%-ot sem éri el, de valószínűleg még ennél is kevesebb. És csak fogyni fog az erre költött pénzzel párhuzamosan.

jbc4wa 2010.05.06. 10:22:07

@szita szita péntek: Az a baj kedves leendő állampolgárunkkal és társaival, hogy fel sem merül bennük, hogy a következményekkel számolni kéne. Eszükbe sem jut olyasmi, hogy felmérés, tervezés, átgondolás, számolás. Csak annyit tudna ismételni, hogy még semmi sem tiszta, csináljuk meg, aztán majd lesz valahogy. Na igen, de hogy? Erre a kérdésre nem tudnak / szeretnek válaszolni. Ez a tipikus "más faszával verni a csalánt" eset, és jelen esetben ők verik...

szita szita péntek 2010.05.06. 10:23:55

@jbc4wa: Haj. Érvelés helyett érzelmi indoklás az elsődleges eszköz. Az meg engem zavar. A gazdaság nem hit kérdése.

jbc4wa 2010.05.06. 10:27:43

@szita szita péntek: Sajnos a gazdaság, pénz, érdek szavak el sem jutnak hozzájuk. Így tényleg nehéz...

szita szita péntek 2010.05.06. 10:30:07

@jbc4wa: Most képzeld el azt a helyzetet, hogy a választójogi törvény módosításakor rossz, előnytelen, kijátszható rendszer születik a kettős állampolgárokkal kapcsolatban. (Egyébként is olyan fog születni, ami a Fidesznek kedvez, mert nem hülyék.) Ezt kőbe véssük egy 2/3-dal. Vajon mikor lesz ismét 2/3-os erő ami egy olyan neuralgikus pontot,mint a választójogi törvény meg tudna változtatni? Ebben soha nem szokott egyetértés lenni, mindig vannak győztesek és vesztesek. No így aztán elképzelhető, hogy egy felelőtlenségből (avagy tudatosan) torz eredményeket szülő rendszer az elkövetkező 50-100 évre meghatározza a viszonyainkat. Fasza.

szita szita péntek 2010.05.06. 10:31:13

@jbc4wa: Az is egy érdekes felvetés, hogy miért lenne fontos nekik a magyar választójog? Csak úgy, vagy esetleg érdekből?

jbc4wa 2010.05.06. 10:47:16

@szita szita péntek: Ezt sem sikerült megérteni nekik. Az őszi önkormányzati választásokat dobta be partnerünk, mint potenciális döntési lehetőséget. OMG! Nem értik, hogy pont azért kell az előre gondolkodás és tervezés, mert utána már egy cseppet késő lesz. Kérdés, hogy csak elvakultságukban (naivitásukban) mondják azt, amit mondanak, vagy sajnos mások az okok, ahogy azt Te is felvetetted... Remélem, hogy az előbbi.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.05.06. 10:49:10

"A környező államokban ugyanis a magyar kisebbség rendre ellenséges indulatok céltáblájává válik. A magyar állam viszont nem adhat valós jogi védelmet a határon túli magyaroknak, amíg azok nem állampolgárai."

Csak az a gond, hogy ha nem egyedi elbírálás alapján, hanem kvázi alanyi jogon megkapják a kinti magyarok az állampolgárságot (tök mindegy, hogy milyen tartalommal) az nagy valószínűséggel pont hogy az ellenük való indulatokat fogja felszítani, hisz az erre fogékony román, szlovák, szerb nacionalisták az magyar irredentizmus kézelfogható bizonyítékának fogják ezt tekinteni, így ahelyett, hogy segítenénk, inkább ártunk nekik. Elhiszem, hogy érzelmileg sokat jelentene nekik, meg hogy a kormányak ebből belpolitikai haszna lenne, de szerintem az ár túl nagy.

nemjogasz 2010.05.06. 11:11:14

Már tegnap is leírtam: választójog? Normális? Nem itt élnek, NEM vonatkoznak rájuk a magyarországi törvények (legfeljebb ha épp idejön, de akkor minden más állam állampolgárára is a mi törvényeink vonatkoznak), és bele akarnak szólni abba, hogy milyen törvényeket hoznak ITT (nem, nem székelyföldön, itt). Ezt pont ugyanúgy nem engedem meg kinti magyarnak, mint bármely más, nem EBBEN az országban élő embernek, függetlenül a nemzetiségtől. És igen, ha nem ebben az országban lakik, és idejön iskoláért vagy egészségügyért, akkor túrista, és nem "magyar (értsd: Magyarországon élő)" Ha kimerül a magyarságtudat az "anyaország" pumpolásában, akkor inkább lennél román.
Egészen egyszerűen, ha magyarnak érzed magad, idejössz, ebbe az országba, kapsz állampolgárságot, és abba dumálsz bele, amibe akarsz. Ezt támogatom, hogy aki beszél magyarul, az könnyebben kapja meg az állampolgárságot. Másik lehetőség, hogy magyarnak érzed magad, oké nyugodtan, de ne akarj minket lehúzni.

bagyula 2010.05.06. 11:57:24

@jbc4wa: Nezd,a demokratikus jatekszabalyokat be kell tartani. Nyolc evig ballib kormany volt. Ebbol 4 evig ugy, hogy szembehazudtak a valasztokkal (ne mondd, hogy nem emlekszel GYF nem lesz vizitdij, stb). Akkor is igy aggodtal? Akkor is ennyire elorelattd a folyamatokat?

Most FIDESZ kormany van 2/3-os felhatalmazassal minimalis hataron tuli szavazattal. Ha szarul csinaljak, ismetlem, majd levaltjatok oket. Mar negy ev mulva (az OKV-t csak peldanak hoztam fel, nem kell rajta rugozni). Addigis vegrahajtjak a programjukat ennek a felhatalmazasnak a tukreben.

szita szita péntek 2010.05.06. 12:29:21

@bagyula: Részben igazad van, de csak részben. Az Fidesz az eddigi példátlan léptékű felhatalmazását nem a saját érdemei, mind inkább az ellenfelétől való elfordulás által kapta. Ennek megfelelően a programja melletti társadalmi támogatottság valójában kisebb, mint azt a képviselői helyeinek száma sejtetni engedi. Ezzel a nagy felhatalmazással a Fidesz olyan lehetőség birtokába jutott, hogy a politikai palettán versenyzők közül egyedüliként, teljesen önállóan határozza meg, hogy milyen szabályok szerint szeretne játszani az elkövetkező évtizedekben. A választójogi törvényt egyszerűen nem lehet csak 2/3-dal módosítani. Ekkora egyetértés pedig ebben a pártoknak kényes kérdésben nem lesz, egy párt kezébe pedig szerintem soká kerül majd ekkora hatalom ismét. Ha tehát bármi MÁST elszúrnának, lenne lehetőség a korrekcióra. Megfelelő társadalmi nyomás esetén akár még több párt is összefogna a helyes döntés érdekében. Itt viszont épp arról van szó, hogy az elkövetkező időkben ki, milyen súllyal kerülhet a parlamentbe . No ezért ez egy rettenetesen veszélyes területnek tűnik a számomra.

jbc4wa 2010.05.06. 12:40:59

@bagyula: Igazad van, hasonlítsuk össze a vizitdíjat a kettős állapolgárság kérdésével. Klassz felvetés. Hogy jön az ilyesmi ide? Egy dolog, hogy ki mit tart be azokból a marhaságokból (mellesleg a vizitdíjat nem sorolnám ide, de ez amúgy is egy piszlicsáré téma), amit ígért (hagyományosan szinte semmit, aki ezen meglepődik, na az az igazán naív és buta), de igencsak másik dolog egy ilyen horderejű és később nehezen korrigálható kérdés. Kérlek, nyugtass meg, hogy megértetted amit mondunk: Ezt a dolgot később Qva nehéz lesz visszacsinálni, ezért is kell előre gondolkodni! Az nyilvánvaló, hogy számotokra a dolog nem is lehet kérdéses, de azért vagyunk itt egy páran, aki veszthet is ezen az ügyön, nem is keveset. Bár ez titeket ahogy látom hidegen hagy.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.05.06. 13:10:52

@Herr SturmLiberator:
Azok románok és egy kis juróért még az édesanyjukat is eladnák kilóra. Nem keverendő.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.05.06. 13:13:11

@bagyula: De nekem milyen előnyöm származna belőle?
A minap beszéltem egy Debreceni Klinikával.
Fix 2x annyiba kerülne nekem egy bizonyos beavatkozás (ESWL) mint ugyanaz Kolozsváron egy MAGÁNklinikán.
Kettős izé, az.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.05.06. 13:16:25

@Fedor: A román nacionalisták a WC-csészében úszkálnak épp, alig látszik ki belőlük valami. Nem hiszem hogy a román, stb. nacionalisták léte érv lenne bármire is.

bagyula 2010.05.06. 13:30:18

@Talon Karrde: Pont ez a jo, hogy semmi elonyod nem szarmazik belole. Pont ezert nem szerettem a magyarigazolvanyt. Pont ezert nem fogod TE kerni. Ez rendben is van. Olvasd el, hogy mit irtam fennebb (egy mozzanat), hogy miert kernem en . Ami a debreceni klinikat illeti, gondolom ezert jonnek oda tomegesen szulni a romanul beszelo roman allampolgarok ugy, hogy mindenert fizetnek.. Tudod ar/minoseg arany.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.05.06. 13:43:40

@bagyula:
Ár/minőség? Aha, értem.
Akkor miért panaszkodnak a magyarok az egészségügy állapota miatt?
Magyarországon azért fizetek, mert nincs TB-kártyám, Romániában viszont azért fizetek, mert egy magáncéget bízok meg az operációval és számlát kapok róla. Van egy kis különbség, ugye?
Mellesleg a román (és ukrán) nők nem Debrecenbe, hanem Fehérgyarmatra és Vásárosnaményba járnak nőgyógyászhoz és az más tészta.

bagyula 2010.05.06. 14:30:01

@jbc4wa: Szovegertelmezesi gondjaid vannak. En csak arra utaltam, hogy vannak itt meg komolyabb problemak (pl erkolcsi valsag) amelyek nagyon visszavetettek az orszagot minden szempontbol. Csak remeltem, hogy akkor is hasnloan erolelatoan gondolkodtal es ugyanugy feltetted a hazadat. En abban remenykedek, hogy most jobb lesz, minden szempontbol. En kivanom a legjobban, hogy valtsak le a FIDESZ-t, ha az annyira erodalodik erkolcsileg mint az SZDSZ-MSZP. Addig is, hogyjuk oket dolgozni, majd meglatjuk mi lesz.

bagyula 2010.05.06. 14:43:28

@Talon Karrde: Ki panszkodik? Szerintem csak sokba kerul az allamnak. Ezen kell valtoztatni, de a minoseggel alapvetoen nincs gond.

jbc4wa 2010.05.06. 14:45:26

@bagyula: Azt hiszem inkább neked vannak szövegértelmezési problémáid, mivel már kb. 20 alkalommal próbáltuk megértetni veled, hogy mi nem akarunk semmit sem "meglátni", sokkal inkább előre szeretnénk tudni, hogy mire lehet számítani.

A Fidesznek egyébként szvsz semmi szüksége már erodálódásra semmilyen szempontból, főleg erkölcsileg nem. Ennél jobban ugyanis már nem lehet, csak a nép sajnos gyorsan felejt... Pont ez a probléma, nagyon nem szeretném az ő erkölcseikre bízni magam.

Amúgy meg az, hogy van itt más probléma is, az nem jelenti azt, hogy tetézni lehet a bajt. Mondjuk ki, enélkül is elég itt a probléma. Mert azt talán te is belátod, hogy ez problémákat fog okozni, itthon és persze kint is.

jbc4wa 2010.05.06. 14:46:53

@bagyula: A "minőséggel nincs gond" ugye nem a magyar egészségügy témájára vonatkozik...?

bagyula 2010.05.06. 15:48:05

@jbc4wa: Meg a jelenlegi strukturalis problemakkal is negyedikek vagyunk a regioban csak kicsire lemaradva Csehorszagtol, Szloveniatol es Esztorszagtol, megelozve pl Spanyolorszagot.

www.groundreport.com/Business/Ranking-of-the-best-healthcare-services-in-Europe_3/2908689

Szerintem neked gozod nincs mirol beszelsz igy a vitat nincs miert folytatnunk.

bagyula 2010.05.06. 15:51:43

@jbc4wa: "Pont ez a probléma, nagyon nem szeretném az ő erkölcseikre bízni magam."

Sajnalom, de bele kell nyugodj. Majd negy ev utan iteletet mondhatsz a szavazofulkeben. En remelem az orszag sokkal jobb allapotban lesz akkorra, talan az en adomnak IS koszonhetoen. A mostani szamitasaim szerint ugy min 30-40 millat fizetnek be az allamkasszaba, remeem jo helyre kerul majd (nem feltetlenul a hataron tulra de pl a DunaTV mindenkepp megerdemli).

daito 2010.05.06. 16:00:31

1. A kettős állampolgárság jogi kérdés.
Igenis, itt arról van szó, hogy a magyar államnak van 10 millió itt (és részben külföldön) élő állampolgára, és most ötletelés szintjén megjelenik az, hogy egy már létező jogi fogalmat, a kettős állampolgárságot kiterjesztjük még másik 2-3-5 millió emberre, olyanokra, akik MAGYAROK, de más ország állampolgárai. Elnézést kérek érte, hogy néhány embert ennek a menete és az eredménye aggaszt; de sajnos azon emberek közé tartozom, akik a "szeretném" és a "nem szeretném" dolgokat meghagyják a pacalpörkölt szintjének.

Hozzáteszem, hogy ez fordítva is igaz. Az állampolgárság jogokon kívül kötelességekkel jár; a magyar állampolgárság pl. azzal, hogy magyar állampolgárként külföldön is köteles vagy betartani a magyar törvényeket. Tetszik érteni? Extrém példa: de mondjuk büntetjük a droghasználatot, és használsz valamelyik országban valami drogot; ahol mondjuk nem büntetnek meg érte, csak kiutasítanak. Elvileg, jogilag, itthon vár a hatóság rád, meg a büntetőeljárás. (Ez nagyon elvi, és extrém példa, értelemszerűen nem vonatkozik egyszerre 3 millió ember esetére, de az élet számos olyan jogszabályt szül szomszédos országokban, amelyek egymással ellentétesek.)

2. A kettős állampolgárság gazdasági kérdés
A magyar állampolgár, mint a közösség tagja jogosult számos állami szolgáltatás igénybevételére: többek között az említett társadalombiztosítás, vagy a külügyi, konzuli védelem. Ezekről szólnak különböző országok közötti bi-, multilaterális egyezmények; de ettől függetlenül azok mindent nem szabályoznak le.
Megint elvont példa, sarkítva. Dolgozom A országban 20 évet A-B kettős állampolgárként; A országban adózom, mindent jogszerűen. Majd, mikor nyugdíjba megyek, inkább B országban élek A ország nyugdíjából, mert B országban jobbak az utak, olcsóbbak a házak, az élet, jobb a közbiztonság. Sőt, még szavazok is, eldöntöm, hogy a helyi kisbíró jó, vagy nem jó. Élvezem a helyi élet minden előnyét, miközben ehhez nem tettem hozzá 20 évig semmit. Értitek?

3. A kettős állampolgárság diplomáciai kérdés
A legfontosabb. Leírtátok, hogy a történelem, meg határon túl rekedtek magyar honfitársaink, ez tök igaz; de ennek van másik oldala.
A környező országok nemzetiségei, így képviselői, kormányai nem feltétlenül szeretnek minket.
Az ukránok inkább nem szeretnek minket, és nem ismerik el a kettős állampolgárságot. Velük még meg lehetne játszani a dolgot; de nehéz menet.
A románok nem szeretnek minket, ha meg is játsszuk a dolgot; az biztos, hogy mindenben keresztbe fognak tenni. Ahogy már többször idáig is; eltiltottak kettős állampolgárokat a választhatóságtól. Vajon jó-e az a helyi magyar kisebbségnek, ha tagjai közül azért nem kerülnek be a román törvényhozásba, helyi képviseletbe magyar emberek, mert kettős állampolgárok?
A szerbek jó kérdés. Nem szeretnek minket, és a vajdasági autonómia kérdése miatt pikkelnek ránk; ráadásul eléggé "furán" intézik a kisebbségi ügyeiket. Az utóbbi 5 évben sokat fejlődtek, de azért náluk sem kéne nagyon feszegetni a húrt...
A horvátok valószínűleg csont nélkül benyelnék. Egyrészt, ők is megcsinálták; másrészt, nagyon szeretnének az EU tagjai lenni, és ebben minden magyar támogatás aranyat ér. Harmadrészt, magyarok 100 ezrei vendégek minden nyáron, hülyék lennének ellenünk nyöszögni.
Szlovénok passz, nem hiszem, hogy nagyon ellene volnának; szlovéniai magyarnak lenni szerintem nem rossz dolog.
Osztrákok érdekesek. Egyrészt, ők jogilag nem szeretik a kettős állampolgárságot; ez most már a német nyelvterület sajátossága az EU-ban; a németek sem preferálják az elmúlt 30 év jogi, gazdasági "dolgai" miatt. Nem tudom, hogy mekkora az osztrák magyar kisebbség; de gyanítom, ha választani kell, senki sem fogja feladni az osztrák állampolgárságot a magyarért...
Szlovákok. Na, ők simán kardélre hánynának minket, ha tehetnék.

A gond az egésszel az, hogy ezek közül az országokkal többel gazdaságilag és/vagy katonailag szövetségben, unióban vagyunk. Az EU tagországokra hagyja a kettős állampolgárság kezelésének az ügyét; ezért ha mi magyarjainkért cserébe játsszuk az eszünket; akkor a 7 szomszéd országból 4-5 pont így fog tenni, ellenkező előjellel. "Ja, te magyar állampolgár vagy, akkor döntsd el, hogy tényleg az vagy, vagy román/szlovák/ukrán?)

A diplomácia az udvariasság és a kölcsönös gesztusok művészete. és az egészben az a durva, hogy ebben a partyban mi indítunk.
Az, hogy ez hogy zajlik le, csak rajtunk múlik.
Nagyon fontos a törvény formája, a tartalma, kihirdetése, feltételei - és ennek kommunikálása.

Persze, az egészet le lehetne zongorázni úgy is, hogy ne álljon fel sokaknak a hátán a szőr: sem idehaza, sem külföldön - de mi magyarok vagyunk. :-)

jbc4wa 2010.05.06. 16:17:40

@bagyula: Egyetértünk, tényleg nincs miért folytatnunk a vitát, mert aki ennyira a saját kis elképzelt világában él, azt nem is lehet és talán nem is kell onnan kirobbantani. Nyilvánvalóan a személyiséged alapfontosságú része lett a magyarságtudat a külhoniság miatt, és ha bárki csak a legkisebb mértékben is veled ellenkező állásponton van a témában, az beletrappol a lelkedbe és összedől a kisvilág. Még egyetlen érvet sem hoztál fel az általunk felvetett kérdésekre azon kívül, hogy "Még kár ezzel foglalkozni, majd meglátjuk." és "Törődj bele!"(Amúgy meg félek, hogy még több "Törődj bele!" tanácsot hallhatunk majd, ha meglesz a szavazati jog.). Köszönjük a magvas gondolatokat! Te nem tetted szimpatikusabbá számunkra a kettős állampolgárságot, inkább még visszataszítóbb a kép.

Ja, és 30-40 milliós adót fizetsz be te Magyarországon az államkasszába? LOL!!!

jbc4wa 2010.05.06. 16:28:35

@daito: Jó összefoglalás!

Az a rész mondjuk a megaLOL kategóriájába esik, hogy kötelezettségei is lesznek az új állampolgároknak. Bele ne rokkanjanak szegények. Gyanús, hogy az előnyök messze meghaladják a kötelezettségeket.

Azt meg te magad fejtegeted (ezzel mélyen egyetértek), hogy ez a döntés praktikusan minden oldalról feszültségeket fog szülni. Akik eddig is utáltak minket, még jobban fognak utálni. Ez természetesen a kisebbségben lévő magyaroknak nem fog egészségére válni. Ha maradnak, ezzel kell szembenézniük, ha átjönnek, akkor meg az itteniek félelmeivel és ellenszenvével (értsd: jobb esetben munkahely féltése, rosszabb esetben a segélyek, Gyes stb. problémája). Mindezt a kettős állampolgárság miatt, ami tulajdonképpen nem is tudjuk, hogy mire kell EU, Schengen, európai állampolgárság stb. mellett, ha csak nem érdeke ez valakinek...

bagyula 2010.05.06. 16:52:14

@jbc4wa: Nagyon jol erzed magad ahol a tenyek nem szabnak hatart a kepzeleted szarnyalasanak. Szeretsz spekulalni, talan jo tozsdezo (vagy miert ne, sci-fi regenyiro!) is lehet meg beloled. :)

Bocs a szamot elirtam, kb 5-6 millarol van szo/ev (+ esetleg celzott tamogatas), bar ki tudja mit hoz meg a jovo. Talan egy egyuttmukodo nemzetet ahol a kenyer nagysagat gyarapitjuk nem a meglevo fogyatkozo kenyeren marakodunk. Van egy szeredai ismerosom aki pl kemeny milliokkal tamogatja a Magyar Jegkorong Szovetseget. Igen, o is allomviagban el, akarcsak en. Meg vagyunk igy egy paran, de nekunk igy nagyon jo.

Jo egeszseget es lelki megnyugvast kivanok.

szita szita péntek 2010.05.06. 16:56:27

@daito: Ezt kihagytad:

4: A kettős állampolgárság politikai kérdés. A szavazati jog megadása, annak módja és feltételei mind-mind hatással lesznek mind az elkövetkező választásokra, mind pedig a politikusok cselekvéseire.

daito 2010.05.06. 17:30:33

@szita szita péntek: Politikai oldalt azért nem írtam bele; mert az tovább bomlik. Van a magyarországi politikai oldal - ízlések és pofonok.
És van a határon túli politikai oldal - pofonok.
A 7 szomszédos országból legalább 3-ban be lehet jutni azzal a parlamentbe, hogy az adott párt a politikai programjában megemlíti a magyarokat...
Most komolyan, tök egyszerű ám a dolog. Ha Szlovákiában borítékolható az, hogy a nacionalista oldal hőzöngeni fog; akkor a nem nacionalista oldalnak 2 választása van. Vagy ő is nemtetszését fejezi ki: mert nem akar szlovák szavazót veszíteni, és mert nem tetszik neki; vagy azt mondja, hogy ez így rendjén van. Maximum néhány magyar szavazót fog nyerni, szlovákot biztos nem. (És ezt így a többiben.)
Tényleg azt várjuk, hogy majd egy szlovák jobb liberális párt védje meg a mi döntésünket?

Ezt kellene megérteni, hogy ilyen egyoldalú kommunikációval megint fejszével megyünk a szomszédi viszonynak. Az meg nem jó.

@jbc4wa: Megalol a kötelezettség.
De itt finoman hangsúlyozzák a kommunikációban, hogy mostantól a jog, a törvény, a rend.
Az meg kötelezettségekkel jár az egyének részéről is.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.05.06. 18:24:03

@daito: "...és az egészben az a durva, hogy ebben a partyban mi indítunk.
Az, hogy ez hogy zajlik le, csak rajtunk múlik."

Na ez pl. nem igaz.
mandiner.blog.hu/2010/05/03/a_roman_negyharmad_edentol_keletre_iv

joskafiam 2010.05.06. 21:30:18

No, megint sikerült egymásnak feszülni a kettős áp. ügyében... Várjuk meg a végét. -- Van egy olyan kérdés, hogy a Magyar igazolvánnyal van utazási kedvezmény, de a magyar útlevéllel nincs. Paff, akkor megmaradok a magyar igazolványommal, ha megengeditek, amit csak azért vettem ki, mert bemondásra nem hitték el, hogy erdélyi magyar vagyok, s ha az Orsz. Széchényi Könyvtárban ingyenességet akartam kapni (amelyet ezúton is köszönök), akkor igazolnom kellett, hogy htm. vagyok. Amúgy: a státustörvény + a Patrubány által kikényszerített népszavazás túl sok pénzébe került a magyar kisembernek. Olcsóbban is meg lehetett volna úszni. Ami most megy ezen a téren, az sima vakítás. Az OV-kormány már bebizonyította, hogy politika ez, semmi más. Törvényileg nem lehet elérni, hogy szeresd a határon túli m. társadat, mint tenmagadat. Senki sem szereti a szegény rokont, ezen nincs mit csodálkozni (hogy mégis vannak anyaországi magyarok, akik nem utálják a htm-t, az nemes emberi gesztus; köszönet érte!)
Olvasom a minap, hogy O. V. szerint: az EU-n kívül is van élet. Ja, Svájcban és Norvégiában. Kíváncsi leszek majd az EU nélküli majdani állapotokra (állítólag már nincs messze). Meg arra is, h. az új népvezér mikor veszi észre: 21. század + EU = TÉNY ÉS VALÓ.
üdv a végekről

szita szita péntek 2010.05.06. 21:49:35

@joskafiam: "Senki sem szereti a szegény rokont, ezen nincs mit csodálkozni (hogy mégis vannak anyaországi magyarok, akik nem utálják a htm-t, az nemes emberi gesztus; köszönet érte!) " - ŐŐŐőőőőő... Szerintem az határon belüli magyarok döntő többsége kedveli a határon túliakat. A kettős állampolgárság megadásával kapcsolatos kételyeket ne tekintsd ellenségességnek! Nem a határon túli magyarságtól akarjuk megvédeni magunkat, hanem a szimpla hülyeségtől, ami a rendszerbe kódolva megjelenhet. Nomeg a "szegény rokon" kifejezés. Csak felületes tapasztalataim vannak, de szerintem a románok már ránk előztek! :) Lassan inkább ránk illik a jelző!

daito 2010.05.07. 17:08:03

@Talon Karrde: félreértettél; én csak a magyar kettős állampolgárság ügyéről írtam.

Abban mi indítunk, reakciók tekintetében nem sokat játszik, hogy ők megcsinálták pl. a moldáv testvéreikkel.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.05.08. 13:56:37

@Talon Karrde: "A román nacionalisták a WC-csészében úszkálnak épp, alig látszik ki belőlük valami. "

A szlovákokról viszont ugyanez nem mondható el, sőt, épp kormányon vannak. Szerbiában meg konkrétan verik a magyarokat rendszeresen így is. No meg lehet, hogy egy ilyen magyar intézkedés megtűzdelve az épp aktuális romániai megszortításokkal infuzíóként fog hatni az ottani szélsőségesekre.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.05.09. 08:25:32

@Fedor:
Apropó megszorítások, a román kormányfő hamarosan meg fogja ismételni híres performanszát:
www.youtube.com/watch?v=5IEaIUd4Obs

A szlovák nacionalisták dettó elmennek a picsába hamarosan.
Semmi szükség feleslegesen rettegni.





Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
  • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
  • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
  • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
  • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
  • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
  • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
  • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása