Véleményvezér

vv

Mi különböztet meg minket a Balkántól?

2010.07.05. I 26 komment I Címkék: fidesz allam koztisztviselok

A Fidesz a középületeket is kormányépületeknek tekinti. Azok dolgozói azonban a köz szolgái, nem pedig a kormány emberei.

Az ellenzék hihetetlen felháborodással, a sajtó nagy része pedig gúnnyal fogadta azt a kormányrendeletet, mely előírja, hogy minden államigazgatási szerv épületében “méltó minőségben” ki kell helyezni a “Nemzeti Együttműködésről” szóló politikai nyilatkozatot. A hisztérikus reakciók azonban már csak azért is károsak, mert így a közvélemény nem arra figyel, ami a rendeletben valóban problémás.

Kapcsolódó írásunk: Politikai tisztogatás vagy bürokráciairtás?


Narancsuralmi rendszer

Különösebb figyelmet nem érdemes szentelni az ellenzéki reakciókra, melyek a magyar politika egyik legrosszabb hagyományát folytatják: hétköznapi politikai eseményeket nevetséges módon túldimenzionálnak és gátlástalanul extrémitásokhoz hasonlítanak. A kormányrendeletről most például a legsötétebb diktatúrák, a nácizmus és a kommunizmus jutottak eszükbe.

Ez nemcsak nevetséges, hanem káros is. Egy pillanatra gondoljunk bele, milyen mértékben relativizálja a diktatúrák szörnytetteit, ha ilyen, különösebb jelentőséggel nem bíró lépéseket mondjuk a Rákosi-korszakhoz hasonlítunk! És hogyan lesz így valós képe a véres diktatúrákról egy fiatalnak, aki abban a szerencsés helyzetben van, hogy semmit nem élt meg azokból az időkből?

polls & surveys


Mi akkor a probléma?

A nagy rettegés közepette szinte mindenki átsiklik egy olyan momentum felett, ami, bár kétségtelenül nem olyan szenzációs, mégis talán a legfontosabb ebben a történetben.

Ez az eset ugyanis megint jól mutatja, hogy a kormány mit gondol a közigazgatásról. Ahogy korábban írtuk, a Véleményvezér aggodalommal tekint a kormány azon törekvésére, hogy a köztisztviselőket indoklás nélküli is utcára lehessen tenni. Ebbe a gondolkodásba illeszkedett a törvény azon passzusa is, mely a központi államigazgatási szervek, a kormányhivatalok és a rendvédelmi szervek nem hivatásos állományú tagjait átkeresztelte kormánytisztviselővé.

A Kormány 1140/2010. (VII. 2.) Korm. határozata
a Nemzeti Együttműködésről szóló 1/2010. (VI. 16.) OGY politikai nyilatkozat
egyes középületekben való kihelyezéséről

1. A Kormány – a Nemzeti Együttműködésről szóló 1/2010. (VI. 16.) OGY politikai nyilatkozat (a továbbiakban: Nyilatkozat) jelentőségére és az Alkotmány 35. § (2) bekezdésére figyelemmel – a következő határozatot hozza.
a) A központi államigazgatási szervek és területi, helyi szervei, valamint a Kormány általános hatáskörű területi államigazgatási szerve, továbbá a Magyar Honvédség katonai szervezetei és a katonai igazgatás területi szervei (a továbbiakban együtt: szerv) által feladatuk ellátása során használt középületekben – a melléklet szerinti formában – a Magyar Közlönyben közzétett szöveggel, a szerv vezetője által meghatározott méltó és a középület sajátosságainak megfelelő jól látható helyen ki kell helyezni a Nyilatkozatot.
b) A Kormány – tiszteletben tartva az államhatalmi ágak elválasztásának alkotmányos elvét – felkéri a köztársasági elnököt, az Országgyűlés elnökét, az Alkotmánybíróság elnökét, a Legfelsőbb Bíróság elnökét, az országgyűlési biztosokat, az Állami Számvevőszék elnökét, a Magyar Nemzeti Bank elnökét, a helyi és kisebbségi önkormányzatok választott testületeinek vezetőit, a bíróságok elnökeit és az ügyészségek vezetőit, hogy az általuk feladatuk ellátása során használt középületekben gondoskodjanak a Nyilatkozat megfelelő kihelyezéséről.
2. Ez a határozat a közzétételét követő napon lép hatályba.

Orbán Viktor s. k.,
miniszterelnök


Melléklet az 1140/2010. (VII. 2.) Korm. határozathoz

A Nyilatkozat leírása

1. A színes formátumban, méltó minőségben nyomtatott, nyomdai kivitelezésű Nyilatkozatot legalább 50×70 cm méretű, álló téglalap alakú keretbe kell foglalni.
2. A Nyilatkozat hozzáférhetőségéről a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium gondoskodik. A Nyilatkozat 2010. július 1-jétől a megfelelő minőségű nyomtatáshoz alkalmas formátumban letölthető a http://kim.gov.hu/nyilatkozat honlapról.
3. A tábla megfelelő állapotáról és szükség szerinti cseréjéről intézkedni kell.


A “Nemzeti Együttműködésről” szóló nyilatkozat kifüggesztését kötelezővé tevő, illetve ajánlásként megfogalmazó rendelettel is az a legnagyobb baj, hogy a Fidesz láthatóan a közintézményeket és középületeket is kormányintézményeknek és kormányépületeknek tekinti.

Miért veszélyes?

A magyar állam egyik legfontosabb tradíciója, hogy létezett (és létezik) a mindenkori kormányoktól független igazgatás, amit szép magyar szóval közigazgatásnak hívtak. Ezekben az intézményekben közszolgák dolgoztak, akik munkájukat nem politikai elkötelezettség, hanem szakmai felkészültség alapján kapták. Ahogy nevük is kifejezi: munkájukkal nem az aktuális kormányért, hanem a közért voltak hivatottak tevékenykedni.

web surveys


Úgy tűnik, a Fidesz-kormány nem látja, hogy európai szemmel minket pont a független közigazgatás különböztet meg a balkáni államoktól – azoktól az országoktól, ahol a gyámhivataltól a bíróságokig valóban mindenütt a kormány szava a döntő. Bármi is legyen a Fidesz szóban forgó lépéseinek eredeti célja, sajnos fennáll annak a veszélye, hogy a teljes magyar közigazgatás a tetőtől a talpáig átpolitizálódik.

A közigazgatás nem csupán a kormány utasításainak egyszerű végrehajtója, a köztisztviselők pedig nem a "kormány emberei" - igenis fontos, hogy ez így legyen!

Ezért politikai nyilatkozatoknak semmi keresnivalója a közigazgatás épületeiben.

Ha tetszett az írás, csatlakozz a Véleményvezér Facebook-csoportjához!
 

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

postmanpat (törölt) 2010.07.05. 10:28:58

Engem inkább a nyilatkozat kihelyezésének kötelező jellege aggaszt.

Az, hogy a köztisztviselőket kormánytisztviselőnek hívják ezentúl, nem jelent túl nagy változást, hiszen azok a közszolgák, akikre ez vonatkozik, eddig is a kormány kinyújtott karjaként tevékenykedtek. Az utasításos rendszernek érdemi korlátai sosem voltak, maga az Alkotmány is széles körű rendelkezési joggal ruházza fel a mindenkori kormányt ezen a téren.

Az viszont már kevésbé tetszik, hogy a győztes párt próbálja minden felületen és eszközzel azt sulykolni az emberek fejébe, hogy a választások eredménye lényegében csak úgy értelmezhető, hogy az összes magyar állampolgár kézenfogva, mosolyogva tekint a jövőbe - tekintet nélkül a már meghozott és a jövőben meghozni szándékozott intézkedésekre. Minden, amit tesznek, kritikán felül áll, mert a nép így akarta.

Uva 2010.07.05. 10:29:36

Nos, ez amennyiben nem is veszélyes (amúgy de), sajnos a zembernek a Koreai Népi Demokratikus Köztársaságot juttatja eszébe, ami -bár a nevében benne van- mégsem demokratikus, hanemsőtde egyenesen sztalinista.
Tudod, ott szoktak a bölcsiben a két hónapos pólyásnak a Dzsucséról, meg Kim Ir Szenről énekelni, és a vezérek bizonyos produktumai a falon lógni (arckép, kiáltványok).
Azt hiszem megtettük az első lépést a Magyar Népi Demokratikus Köztársaság felé.

csoko20 2010.07.05. 10:29:41

A főbb ígéretek:

1. A rendszerváltás megvalósítása: Schmitt Pál mint közt. elnök. Még jó, hogy nem Biszku Béla.

2. Adócsökkentés: bruttó 300 ezer alatt mindenki megszívta.

3. Felelősségre vonás: újra kifutott az Ezüsthajó.

4. Devizahitelesek védelme: Kósa és Szíjjártó egy kis shortolás miatt odabassza a Ft-ot.

Csak annyiban jobbak Gyurcsányéktól, hogy nem röhögnek a képünkbe.

Netuddki. 2010.07.05. 10:29:55

Két "kis apró" probléma van ezzel az egésszel.

1. Mennyi pénzt fognak erre az egész plakátosdira elkölteni az adómból?

2. Az elmúlt kb. 12 évben pont a fidesz volt amelyik megosztotta az országot. Különösen ironikus, hogy pont ők akarnak ilyet kifüggesztetni.

Amúgy meg qrvára nem érdekel a hivatalnokok politikai hovatartozása. A lényeg, gyorsan intézzék az ügyemet és ne csak emlékezetből tartsák be a törvényeket (vagy még úgy sem). Ma nem ez a jellemző. Egyszerűen sz.rnak bele a munkába. Politikai hovatartozástól függetlenül.

La Serenissima 2010.07.05. 10:30:15

ezt most nem egészen értem: "Különösebb figyelmet nem érdemes szentelni az ellenzéki reakciókra". Akkor miért azzal kezded az írást, hogy az ellenzéki reakciókat fikázod?

Most éppen a kormány csinált ordító ökörséget, felesleges az ellenzéket gyalulni elsőként, úgyis kiderül ki itt most a ludas - lásd pl. az itteni szavazások eredményeit.

A Kárpátok Ostora 2010.07.05. 10:30:26

Egy fontos aspektus kimaradt: maga a nyilatkozat, amelynek minden szava bornírt hazugság. Ha nem egy ilyen cinikus és idióta szöveg lenne kifüggesztve, azzal talán megbékélnék, ha nem is örülnék neki.

SzCsaba 2010.07.05. 10:30:36

A folyamatot legkevésbé sem lehet váratlannak nevezni, mindössze folytatása, kiterjesztése és betetőzése annak, ami a megyei közgyűlésekben az elmúlt 4 évben már lezajlott, és semmi visszhangot nem kapott, sajnos.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.07.05. 10:30:42

"Különösebb figyelmet nem érdemes szentelni az ellenzéki reakciókra, melyek a magyar politika egyik legrosszabb hagyományát folytatják: hétköznapi politikai eseményeket nevetséges módon túldimenzionálnak és gátlástalanul extrémitásokhoz hasonlítanak. A kormányrendeletről most például a legsötétebb diktatúrák, a nácizmus és a kommunizmus jutottak eszükbe."

Miért, szerinted mi juthat még az ember eszébe arról, ha a kormány az amúgy súlytalan önigazoló, öntömjénező okmányát kvázi egyenrangúként kezeli a nemzeti jelképekkel? Ilyen rendelkezéseket demokrata érzelmű kormányok nem hoznak. Senki sem azt mondta, hogy ami most van, az minden tekintetben egyenlő a Rákosi diktatúrával, de hogy ilyen intézkedés leginkább oda passzolna, az vitathatatlan.

Ettől függetlenül persze a poszt további része valóban érdekes megvilágítása a dolognak, jó észrevétel.

Platon 2010.07.05. 12:01:21

Az a baj hogy így hirtelen kicsit sok lett a hétköznapi politikai eseményekből. Aláírom külön külön egyik sem ad okot aggodalomra, azonban a belőlük kirajzolódó irányok - pl. amelyikre a poszt is rámutatott - már nagyon is aggasztóak.

A demokratikus intézményrendszer évek óta tartó eróziója hirtelen felgyorsulni látszik. Márpedig ha valamit elég sokáig erodálnak akkor az végül elfogy.

Kár lenne érte.

Dr Kangörény 2010.07.05. 12:04:05

Az ellenzék minden lépésének fikázása nem más, mint látszatcselekvés, mintegy annak igazolása, hogy a posztoló nem kommunista.

Mivel a fidesz droid rajongói semmilyen kritikát nem fogadnak el, minden olyan poszt, amelyik bármilyen ordas baromságra hívja fel a figyelmet rögtön megkapja a "mocskoskomcsi" jelzőt, még akkor is, ha a posztoló egyébként felvállaltan fidesz párti.

A tacepao kiragasztása pedig tényleg nem hasonlítható máshoz, mint a diktatúrák hasonló tetteihez, ez nem túllihegése a dolognak, hiszen eddig csak az ilyen rendszerekben volt ez divat.

Nem mellékesen felhívnám a figyelmet arra, hogy a kádár korszakot egészében véve nevezzük diktatúrának , pedig az 56-os megtorlások után már nem voltak véres leszámolások.

A személyi kultusz, a párt tömjénezése viszont a diktatúrák olyan tünetei, amelyek időben jelzik a kór kialakulását.

is 2010.07.05. 12:05:31

a poszt elso fele jol ellentmond a Rakosi parhuzamnak, majd a masodik feleben visszaigazolja azt, legalabbis annak egyik vonasat, nevezetesen, hogy a kormany az egesz allamot maga ala kivanja gyurni. azutan, hogy a Part meg az egesz kormanyt maga ala gyurte, hiszen a koalicio csak art, Magyarorszagnak egypartrendszeru kormanyzasra van ugye szuksege. osszefioglalva Part->Kormany, Kormany->Allam, osszevonva Part->Allam vagy roviden partallam.

szerintem eppen, hogy posztiro nincs tudataban annak, hogy Rakosi, de meg Hitler is torvenyeknek latszo targyak kereteben, ilyen nyilatkozatkifuggesztesekkel kezdte munkajat. Orbannal kapcsolatban evek ota azt hallgatjuk, hogy igen, ezt a stiklit meg megcsinalta, de a kovetkezot nem fogja. igen, hulyenepszavaztatott, de mast nem fog. ja, kordont dont, de mast nem fog. ja, nemzeti nyilatkozik, de hat az csak egy papir. ja, most kirugtak szazakat, mert nem tetszett a pofajuk, de mast nem fog tenni. ja, most kirakatta a nyilatkozatot, de mast nem fog mar lepni. ja, most ki akar rugni sokezer embert ket honapra, indoklas nelkul, de tenyleg nem fog tovabb menni. meddig hiszel meg?

ha a lenyeg erdekel valakit, akkor az MFB ala berakott cegek, amelyek sokszazmillirdot koltenek egy evben az erdekesek. siman kikapta'k az autopalyaepitest a koltsegvetesbol. ez az a trukk, amit Gyurcsany is megprobalt, es folyton az orra ala dorgolitek. Orban szinten szo nelkul azonnal meglepte. a GDP jo nagy resze az MFB mutyiban fog elkoltodni.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.07.05. 12:05:48

A kormányra került fideszesek azok, akik

"...hétköznapi politikai eseményeket nevetséges módon túldimenzionálnak és gátlástalanul extremitásokhoz hasonlítanak..."

Például - forradalomhoz -.

Tényleg ki lehetett volna hagyni a szövegből az ellenzéket.
A Fidesz egymaga is megcsinálja a Csillagok háborúját, anélkül, hogy bárki más fölmenne a szinpadra.

páppi 2010.07.05. 12:06:04

Üdv!

Összességében a Fidesz és a közigazgatás viszonya meg a Fidesz és a nagyobb állami szervek viszonya nem kell, hogy riadalmat keltsen senkiben.

Az a tény, hogy felső vezetőket kirakják a szervek éléről nem feltételezi, hogy párthű és hozzá nem értő emberek kerülnek a helyükre (nekem inkább az előző ciklusok jutnak erről eszembe...) Nem lepődnék meg ha több helyen pont a másik párthoz hű és hozzá nem értő embereket váltanák fel hozzáértő emberek.

Az a zsigeri félelem ami az emberekben munkál ilyenkor az előző rendszer hozadéka és az eddigi baloldal által meghatározott közbeszéd és kettős mérce miatt maradt még fenn.

Egyrészt a baloldalnak hoz csak hasznot az ilyesfajta félelem keltés, amit ugye ki is használnak. Egy tájékozott európai magyarnak vagy egy konzervatív szelleműnek nem szabad ezt a félelmet és érvrendszert a sajátjának érezni.

Másrészt messzemenő párhuzamokat a Rákosi rendszerrel meg a Balkánnal szerintem nem szabad vonni, a Fidesz-KDNP mindig Ny-Eu. konzervatív kormányaira hivatkozik (Sarkozy, Merkel, esetleg Berlusconi) inkább arra felé kellene keresni a válaszokat ezekre a kérdésekre.

A forradalom és nemzeti együttműködés szavak pedig önmagukban nem veszélyesek, inkább azt a célt szolgálják, hogy aki nem akarja az is észrevegye, hogy 1változás történt 2 már nem a korrupt haverszoci langyos húgyban úszkálunk hanem egy normális rend-szer van kialakulóban.

Mivel azaz érzésem, hogy ezt nagyon sokan szerettük volna már, ne essünk abba a csapdába, hogy amikor végre hozzáláthatnánk a normális élethez átvesszük a baloldal farkaskiáltását netán félelmünkben vissza is kívánjuk azokat.

- tekintsünk Franciaország, Németország, Olaszország és Lengyelország felé -

Hajrá!

tölgyes 2010.07.05. 12:06:11

A szerzőnek igaza van. A közszolgák nem a fideszes kormány emberei, hanem a MASZOP KLIENTÚRA EMBEREI. Ezért is kell olyan sokat elküldeni közülük. A 8 év gyenge kormányzati teljesítménye mögött mégis csak meghúzódik valami.. A Gyurcsány és köre nagy kártevő ugyan de segítség nélkül nem lett volna olyan eredményes a pusztításban.
Ezeket az embereket bizony el kell küldeni, méghozzá úgy, hogy az adófizetőknek a lehető legkevesebb pénzébe kerüljön.. az mégis csak dühítő lenne, ha 100 millás végkielégítéssel távoznának a tolvajok és cimboráik.

Blogger Géza 2010.07.05. 12:06:30

Nem tudom, mi a probléma ezzel a rövid nyilatkozattal. Ez nem a kormány nyilatkozata, hanem a Parlament által megszavazott nyilatkozat, tehát miért is veszélyeztetné ez bárki függetlenségét? Ennyi erővel a parlament ne hozzon törvényeket se, mert úristen, azok megzavarják a tökéletesen működő bürokraták életét vagy lelkivilágát jujjuj.

A nyilatkoztat abszolút a nemzeti egységre helyezi a hangsúlyt, tehát most kiderül, hogy melyik politikai oldalban van valódi késztetés erre és kik az igazi megosztók. (akik pl 23 millió románnal ijesztgetnek és hasonlók) Ciki.

Nyilvánvaló az 1848-as 12 ponttal a párhuzam, már csak a bevezetés miatt is, nyilván akkor is hasonló módon függesztették és terjesztették, tehát ennyiben is épít nemzeti hagyományainkra.

Blogger Géza 2010.07.05. 12:06:38

@kovi1970: Most komolyan azt hiszed, hogy az államháztartás szempontjából komoly tétel netről letölteni majd kinyomtatni és kitenni a falra ezt a nyilatkozatot? Egy Nokiás doboz sarkába több pénz fér bele.

turulpina 2010.07.05. 12:19:54

Nem a megnevezéstől lesz átpolitizált a teljes közigazgatás, hanem attól, hogy minden hatalmi ág minden intézményének - legyen az AB, ÁSZ, KE, MNB [előbb-utóbb] - élére pártcsinovnyik kerül, aki azt benépesíti a párthű pribékekkel.

Ha ez nem lenne elég, egy pártrobot egyedüli kezébe juttatják a teljes kinevezési kör jóváhagyását, illetve bárkit indoklás nélkül kirúghatnak.

Na ez az észak-koreai tempó, nem az önfasszopás a plakáton.

Utóbbi csak egy rossz vicc. Csak tudnám ki tud nevetni rajta?...

NickNickNick · http://nemzetiagyhalal.blog.hu/ 2010.07.05. 18:06:56

bár nem történészként dolgozom, de van egy ELTÉ-s diplomám a tárgykörben. szerintem az eddigi összes háború, világégés, véres diktatúra azért következett be, mert az emberek többsége NEM GONDOLTA VOLNA, hogy jelentősége van a katasztrófa felé vezető út egyes apró mérföldköveinek. Mert ugye, ha előre tudták volna, hogy mivel jár Hitlert a mérleg nyelveként benni a hatalmi játszmákba a 30-as évek Németországában, stb. ez az idióta nyilatkozat VESZÉLYES, mint ahogy minden egyes lépés a lejtőn lefelé. és a gyorsulás egy adott pontjától már baromira nehéz visszakapaszkodni. sajnálatos, hogy a fidesz fékezés helyett továb nyomja a gázt. amelyik kormányzat ilyen nyilatkozatot tesz, az vagy dielttáns, vagy alattomos, vagy mindkettő. egyik se jön be hosszú távon.

mik-sa 2010.07.05. 18:07:08

"akasszátok ki x*y méretben mindenhova mint rákosielvtárs-pajtás-bajtás képét" de ez nem kötelező!!! kedves elvtársam! viszont nem tudhatod, hogy melyik kolega AVH-s (gy.k.: alkotmányvédelmi hivatal) demajd jól megtudod hogy mimár tudjuk hogyte nemakartad kiakasztani!!!!!

meg a 22es csapdájában amikor csak akkor kaptak (többekközött) ebédet, ha megesküdtek a zászlóra, alkotmányra, elénekelték kánonban a himnuszt, stbstbstb...

vicc...csak kevesen röhögnek...

turulpina 2010.07.05. 21:05:22

Navra végtelenül cinikus az "egy papír nem lehet veszélyes" kijelentésével. A 30-as évek vége felé mintha bizonyos papírok, vagy azok hiánya egészen jelentőssé tudtak válni.

Nem vonok párhuzamot, csak nem kell ennyire pofátlannak lenni.

FFU 2010.07.05. 23:20:07

@turulpina:
Egyetértek! Egy üres papírlap többnyire nem lehet veszélyes, de ha már szöveget hordoz, veszélyesebb lehet akármilyen fegyvernél. Magam is nagyon sajnálom, hogy Navrasics, aki a politikatudományok doktora, ekkora arccal állít ökörséget, olyat, amiért egy elsős hallgatót két lábban rúgna ki a vizsgán. Anélkül, hogy belemennék - csak egyetlen példa a közelebbi múltból. Ha az írott szöveget hordozó papír nem veszélyes, akkor vajon miért küzdött a magyar történelemben számos kormány egyes sajtómegjelenések, szamizdatként sokszorosított pár példányos anyagok ellen? Hisz' a papír nem veszélyes - ugye Tibor. Meg kellene gondolni annak a doktorátusnak a visszaadását, mert birtoklása szégyenbe hozza a valódi doktorok, a politológiával tudományos kutatóként foglalkozó "kollégákat", leértékeli az ő doktori címüket!

Turulsólyom 2010.07.05. 23:20:26

@Nick_: Ha történész vagy, kedves kommentelő - merthogy én is az vagyok! - tudnod kell, hogy alapos rendcsinálás nélkül nem lesz megújulás az országban. 1998-2002 - ig a kormány számos remek intézkedésének a teljes körű végrehajtása ott lett elszúrva, megakadályozva, hogy a közigazgatásban ott maradt főosztályvezetőig felfelé minden kommunista, az internacionalista - bolsevik szemléletével...Végre eltávolítják ezeket...már éppen ideje volt egy teljes körű rendszerváltásnak!
Bevallom, a kormány hatékonyabban s jobban működik, mint ahogy azt vártam.

Huj-huj-hajrá!

2010.07.05. 23:53:03

@Blogger Géza: ja nyilvánvaló párhuzam a 12 ponttal, azzal a piciny különbséggel, hogy a 12 pontot a "zemberek" fogalmazták meg az Országyűlésnek, és nem az Országgyűlés 2/3-a "zembereknek". A 12 pontot a forradalom ereje vitte sikerre és nem a nyilatkozat próbálta bevezetni a forradalmat...

56-ban sem kellett kötelezően elrendelt nyilatkozat arról, hogy forradalom volt. na ahhoz már kellett, hogy ellenforradalomnak tekintsék

Namir 2010.07.09. 12:53:07

Több mint érdekes a hisztériakeltés a nyilatkozatról, illetve annak kihelyezéséről.

Ha egy cég elkészíti az Üzletpolitikáját és kihelyezteti az irodáiban, boltjaiban akkor hisztériázna a média, és a sok "gondolkodó"?
Szerintem nem. Most sem teszik, pedig sok cégnél lóg a falon nyilatkozat stb.

Az országnak van kormánya, parlamentje, elfogadtak egy nyilatkozatot (nagy arányban).

Miért ne lehetne ezt kihelyeztetni, hogy lássák a dolgozóik és az emberek?

Vagy a közszférában dolgozók (egyes hatalmi ágaktól eltekintve) nem a kormánynak vannak alárendelve?

Ha elfogadjuk, hogy a társadalom és a gazdaság hangsúlyos eleme a kultúra, a közös gondolkodás, akkor az annak megváltoztatására, jobbítására törekvés miért probléma?

Esetleg van valaki, aki nem ért egyet az együttműködés gondolatával? Ő ne olvassa el.

aszekelyek 2010.07.11. 23:39:08

@FFU: Kedves, azok a hatalmon lévők, ugye diktátorok voltak és ebből kifolyólag nem tűrtek el más tartalmú , másként gondolkodó papírokat és embereket maguk körül. TAlán ez lehet az ok, amiért egy nem diktátor, erőszakos hatalmat bitorló hatalom, természtesnek vesz egy béke és rend ajánló Iratot. Veszélyesnek mindössze azok tartják, akik a tartalmában ki vannak szerkesztve. Akik eleddig mindenáron akadályozták, hogy béke és rend legyen. Együttműködésre pedig képztelenek és szándékuk sincs. NAgyon sok bűn , elhallgatás és letagadás-hazudozás nyomja lelküket. Mindenkinek szabadságában áll, azt nem olvasni. lehet útálatos kép, azoknak, akiknek.....Demokráciában, ez is megy. Puffogni is lehet, meg effélét.

dr.kakaósbögre 2010.07.12. 09:36:43

képtelen vagyok elvonatkoztatni attól a ténytől hogy Magyarország egy kleptokrácia..volt..van..lesz..





Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
  • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
  • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
  • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
  • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
  • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
  • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
  • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása