Véleményvezér

vv

Nemzeti centrum: a legyőzhetetlen Fidesz?

2010.07.23. I 39 komment I Címkék: mszp fidesz jobbik orban posztkommunizmus lmp

Létrejött egy értékrendszer, melyet a Fidesz és az LMP természetes módon vall. Még az MSZP és a Jobbik egy része is látványosan próbál hozzá igazodni.
(Fotó: Huszti István/Index)

Orbán Viktor szerint a 2010-es választással Magyarországon megszületett egy "nagy közösség", a nemzeti centrum, melynek jobb-és baloldaliak egyaránt tagjai, és melyet – szemben a múlt meddő vitáival – a józan ész jellemez.

Megpróbáljuk értelmezni, hogy mire is gondolhatott a miniszterelnök.

Mi változott?

A magyar politika 2010-re valóban lényegesen átalakult – a mostani választási eredmény azonban csupán eredménye annak a folyamatnak, mely már két évtizede tart. Az igazi átrendeződés nem a parlamenti erőviszonyokban, hanem a közgondolkodásban, a fejekben történt. Az ugyanis, amit a '90-es évek közepén még „polgári gondolatnak” hívtak, és mely csak egy volt a számos rivalizáló politikai gondolat közül, mára a magyar közélet döntő többségének eszmei alapvetését jelenti.

Egy kicsit leegyszerűsítve azt mondhatjuk, hogy ez a gondolat nem mást akart, mint a kommunizmus bűneinek megvallását és a nemzeti, kulturális összetartozás alapjainak kimondását. Nem arról van szó, hogy hirtelen jobboldali lett az ország! Csak azért számíthatott mindez jobboldaliságnak, mert az akkori baloldal egészen egyszerűen tagadta ezen követelések legitimitását. A „boszorkányüldözés”, a „horthysta”, illetve a „fasiszta” kifejezések úgy röpködtek az akkori közéletben, mint manapság a szúnyogok a pesti éjszakában.

2010 áprilisára minden megváltozott. A Trianon-emléknapot az LMP frakcióvezetője is megszavazta, a kettős állampolgárságról szóló törvényt pedig mindössze három szocialista képviselő ellenezte. Mindeközben a pártállami karrierjére, cenzorságára korábban reflektálni sem hajlandó Lendvai Ildikó gyakorlatilag Kanosszát jár.

Ami korábban a polgári politika fő aspirációja volt, mára, úgy tűnik, normává emelkedik.

Mi az oka?

Nem a „polgáriak” voltak fenemód meggyőzőek, hanem egyszerűen nekik dolgoztak a biológia törvényei. Az átlagos szavazó nézetrendszere átalakult, hiszen húsz év alatt eltűnt egy generáció, egy új pedig megjelent. A kádári nosztalgián élők száma csökken, az új generációk pedig a pártállami agymosás hiányában természetes módon kötődnek olyan, a nyugati civilizációban normálisnak számító értékekhez, mint a haza- és szabadságszeretet.

Nekik nem kell különösebben megmagyarázni, miért nemzeti tragédia Trianon. Számukra a „Kádár alatt sem volt olyan rossz” hamisan cseng, nem is beszélve arról, hogy „Kádár alatt jobb volt”. Ha egy mai átlagos húszonéves megnézni mondjuk Horn Gyula valamelyik beszédét vagy az MSZP valamelyik kampányfilmjét a '90-es évekből, egyszerűen nem fogja elhinni, hogy szülei generációjának egy jó részét ez a mondanivaló, ez a stílus, ezek a szimbólumok mozgósítani tudták.

Az MSZP '98-as kampányvideója. Mondanivaló: tapasztalat, szakértelem; stílus: a nyugati reklámok, a fogyasztói materializmus képi világa; szimbólum: a régi rendszert félreérthetetlenül idéző kenyér az arctalan munkással.


Mi az a nemzeti centrum?

Mára bizonyos értelemben valóban létrejött Magyarországon egy alap, amelyre akár valódi közösség is épülhet: egy olyan értékrendszer, melyet a Fidesz és az LMP szemmel láthatóan természetes módon vall, és amelyhez még az MSZP és a Jobbik egy része is látványosan próbál igazodni. Aki emlékszik még, hogy milyen volt a kilencvenes évek, az tudja, hogy ez bizony nagy szó, hogy van minek örülni. És ha már hívni kell valahogy, akkor tényleg hívjuk inkább Nemzeti Centrumnak, mint a Nemzeti Együttműködés Rendszerének.

De hiba lenne ebből azt a következtetést levonni, hogy az egykori polgári erőket egyesítő Fidesz ezáltal biztosította is magának a tartós politikai hatalmat! A MSZP-nek jelenlegi formájában természetesen esélye sincs ebben a szavazói közegben. A fenti alapértékeket következesen tagadók hanyatlásával a velük való éles konfrontációból élő Jobbik alól is kicsúszóban a talaj.

Ez azonban csak annyit jelent, hogy a Fidesz ellenfelei máshonnan jönnek majd.

Amennyiben a választók döntő többsége tartósan magáévá teszi a nemzeti centrumot jellemző gondolatokat, akkor a politikai verseny majd ezen kereteken belül fog zajlani. Sokkal érdekesebb lenne például az egyes pártok külpolitikai elképzeléseinek összevetése, ha az egyiknél nem kéne azt feltételezni, hogy ők elsősorban kicsik próbálnak maradni. Az is nyilvánvalóan jobb volna mindenkinek, ha egyik miniszterelnök sem kerülhetne olyan helyzetbe, hogy a saját ügynökmúltja miatt kell százmilliárdok ostoba elköltésével legitimációt vásárolnia.

Egyszerűen normálisabb lenne a magyar politikai élet.

web surveys

 

A nemzeti centrum fogalmának lehet értelme, de ez nem azt jelenti, hogy ezentúl mindenki a Fideszre fog szavazni. Hanem, hogy identitásbeli és történelmi témák helyett más, praktikusabb kérdések körül fognak kikristályosodni a politikai ellentétek.

Ha tetszett az írás, csatlakozz a Véleményvezér Facebook-csoportjához!

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lefetyke 2010.07.23. 14:43:42

Jó a poszt, és amiket leírtál benne, azokkal javarészt egyetértek, bár azt mondanám, hogy inkább csak megszületőben van ez az új szemlélet.

Ha létrejön, abban valóban hatalmas szerepe lesz az MSZP teljes lejáratódásának és sokat hozzátesz a Fidesz is persze. A Jobbik egyelőre nem ezen az irányon mozog, legalábbis nem ez juttatta a parlamentbe, az LMP meg csak a nevéből származó üzenettel jutott be.

Mindenesetre ha tényleg kialakulna egy ilyen alap-hozzáállás a dolgokhoz, az nagyon sokat lendítene a magyar közéleten. Legalább bizonyos dolgok miatt nem lennének már parázs viták. Nem lennének annyira szélsőségesen eltérőek a nézetek, ez nagyon kell.

De ezt a hozzáállást szerintem sem a Fidesz testesíti meg. Viszont egyedüliként képviselte a 2010-es választásokon. Az MSZP igazából nem képviselt semmit (hitelesen), a Jobbik a radikalizmust, az LMP meg tiszta homály volt. Talán a jövőben tényleg lesz még néhány hiteles képviselője ennek az irányzatnak. Remélem, hogy így lesz, mert kell az Országgyűlésbe a vérfrissítés, az új szemlélet, hogy végérvényesen kikoptassa a régit.

gande 2010.07.23. 14:43:58

nagyon jó cikk, kiegészíteném annyival, hogy ideje lenne a fekete- fehér, a jobb-bal gondolkodásmódon is változtatni. és persze azon is, hogy egy kritika nem egyenlő azzal, hogy az automatikusan ellenfél vagy talán ellenség.

inebhedj - szerintem 2010.07.23. 14:44:20

Érdekes meglátás abból a szögből, ahonnan a szerző szemlélődik. Íme egy másik szemszög:

Az MSZP az LMP-hez próbál igazodni, az LMP a Fideszhez, a Fidesz pedig a Jobbikhoz. Mivel azonban a Fidesz korlátlan kormányzati pozícióban van, így a saját igazodási gyakorlatát centrum-létrehozásként kommunikálja, amely egyúttal lehetővé teszi az MSzP és az LMP számára is, hogy a Fidesz által a Jobbiktól migrált politika mellett álljon fel. Valamennyi igazodó a fontolva követés taktikáját alkalmazza, azaz az MSZP fontolva követi az LMP-t, az LMP fontolva követi a Fidesz-t, a Fidesz fontolva követi a Jobbikot. A helyzet jelenleg stabilizálta a Fidesz támogatottságát, ugyanakkor parlamenti politikai téren is megerősítette a Jobbikot, amely ezáltal a sznob (más, önolvasatban: PC demokrata) politikai réteg számára is (kénytelen-kelletlen) szalonképessé válik.

Karnamantra 2010.07.23. 14:44:32

"Horn Gyula valamelyik beszédét vagy az MSZP valamelyik kampányfilmjét a '90-es évekből, egyszerűen nem fogja elhinni, hogy szülei generációjának egy jó részét ez a mondanivaló, ez a stílus, ezek a szimbólumok mozgósítani tudták."

Ez érthető, de ha _jelen_ pillanatban kell a két stílus között választani, émelygek a Fidesz stílusától. Én toljára 1990-94 között éreztem valamiféle nemzeti összetartozást, persze a maihoz hasonló kényszeredett felhangok és gyűlölködések nélkül. Azóta már magam sem vagyok kifejezetten nemzeti, már ami nálunk annak számít.

Khayness 2010.07.23. 14:44:42

Majd meglátjuk. Van remény, hogy normális konszenzuskereső problémamegoldás lesz előbb utóbb a parlamentben és nem a másik javaslatait zsigerből leszavazó dacpolitika.

A Jobbik és az LMP taktikáján fog múlni minden, hogy mennyire akarnak elhatárolódni a kormánypártról. Én többre becsülöm azt, hogy értelmes párbeszédre törekednek az ellenzéki pártok, mint a destruktív "csakazértsem" hozzáállást. Nem attól ellenzék az ellenzék, hogy csóválják a fejüket.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2010.07.23. 14:44:57

Két dolgot nem értek az elmúlt 20 évből: Orbán első győzelmét, és Medgyessy győzelmét. A többi világos.

Walter Melone (törölt) 2010.07.23. 14:45:54

És ha a Fidesz elbénázza, akkor majd a nemzeti centrális erőtérbe egy másik párt fog beülni. És akkor vajon mit fog kezdeni a Fidesz az általa most épített ledönthetetlen bástyákkal?

Terézágyú 2010.07.23. 14:46:14

"A „boszorkányüldözés”, a „horthysta”, illetve a „fasiszta” kifejezések úgy röpködtek az akkori közéletben, mint manapság a szúnyogok a pesti éjszakában."

Aha. De ugyanígy röpködtek a "komcsi", a "libsi" a "zsidó" stb. szavak is...

"Mindeközben a pártállami karrierjére, cenzorságára korábban reflektálni sem hajlandó Lendvai Ildikó gyakorlatilag Kanosszát jár."

És mindeközben pl. a ma jobboldali volt MSZMP- és KISZ-tagok meg nem járnak kanosszát...

Várúr 2010.07.23. 14:47:28

"A fidesz ellenfelei máshonnan jönnek". Fenemód kíváncsi vagyok, honnan? Egyesek eddig "a széteső jobbikban" reménykedtek, mások "a kollaboráns" lmp-ben. A jelenlegi mszp baloldali párttá alakulása reménytelen. Mestörházynak csak annyira futotta: "kérjen bocsánatot Orbán".

kanbatu 2010.07.23. 14:48:01

A jobboldali szavazók, a megnyilatkozásaik alapján kádáristák. (A baloldaliak csak azért nem, mert lényegében nincsenek. Szép is lenne erre a választékra szavazó.)
Kádáristák, mert megszavazták az ingyen orvoslást, és várják, hogy megkapják fentről az igért 1 000 000 munkahelyet. A jobboldali szavazók baloldaliak. A nemzeti mittoménmicsoda pedig ott hülyeség, ahol van. Azért van többpárti parlament, hogy több párt kerülhessen be. Az, hogy most lényegében egynek sikerült, az egy dolog, remélem, hogy csak ideiglenes állapot.
Lehet még ebből a jelenlegi helyzetből polgári Magyarország, csak nem látom, mert még mindig eltakarja Kádár János szelleme.

Martian (törölt) 2010.07.23. 14:48:31

"A kádári nosztalgián élők száma csökken, az új generációk pedig a pártállami agymosás hiányában természetes módon kötődnek olyan, a nyugati civilizációban normálisnak számító értékekhez, mint a haza- és szabadságszeretet."

Ugyanakkor a Fidesz kifejezetten használja a kádárista (vagy "plebejusos, mátyáskirályos") szemlélet egyes fordulatait... pálinkafőzős kiskapu, vezető fizetések plafonjának hangsúlyozása, stb.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2010.07.23. 14:48:44

Ebből süt a wishful thinking. A polgári gondolathoz nagyon kevés az, hogy utáljuk az MSZP-t, SZDSZ-t.
A Kádár alatt jobb volt ma már valóban kevés lehet, mert tényleg egyre kevesebben emlékeznek rá. Azonban a kádári mentalitás vajmi keveset változott, a mai napig ez a domináns. Az igazi változás annyi, hogy már ezt sem az MSZP képviseli a leghitelesebben. Sőt igazából már semmit nem képvisel hitelesen.
A normális hangokat illetően is szkeptikus vagyok, mert bár a mítoszkészletet lecseréltük, de ettől még babonásak maradtunk. Kb. olyan a helyzet, mint a románoknál a római eredettel. Lehet, hogy most épp népszerű, de ettől még baromság marad.

padisah 2010.07.23. 14:49:13

Az a "nemzeti centrum" hogy egyrészt visszaalakulunk a kádári egypártrendszerhez, ahol 1 párt létezik,amely minden magyart természetszerűleg képvisel, és nincs "szükség" ellenvéleményre. A 2/3 kiválóan alkalmas a kádár rendszer emulálására egy demokratikus alkotmány, és keretek között, mert lényegébben minden kérdésben le lehet szarni az ellenzéket.

A másik, hogy tartalmilag, az egypártrendszert intézkedésekkel is kádári mintára fogják kitölteni, egyelőre tényleges cselekvés abból állt hogy lecserélték az intézményrendszer vezetőit a saját káderekre. Ha ezen intézményekben eddig szoci káderek űltek, akkor ez a csere nem változtat értékeken, ha szakembereket cseréltek le káderre, az gáz.

A magyar társadalom sajnálatos módon pontosan azon gazdaságpolitikai értékekben vagy felfogásban mondhatni egységes, amelyek hosszú távon fenntarthatatlanok, és amelyeket meg kell változtatni. Ezen értékek elsősorban az újraelosztás (merőben baloldali) eszméjéhez köthetőek, tehát pl. tömegközlekedés támogatása, egészségügy adón keresztül finanszírozása, felosztó-kirovó nyugdíjrendszer, és persze a tőkeellenesség.

Ez utóbbinak a bankadó bevezetése nem is lehetne jobb bizonyítéka, hogy ez bizony nemcsak szlogen, meg szavazatszerző duma volt, tényleg így gondolják. A Fidesz vezetése, vagy maga Orbán Viktor tényleg úgy gondolkodik a tőkéről, mint idegen, a magyar gazdaságba behatoló gonosz dologól, amelynek feltett szándéka a magyarok kifosztása.

Egy korábbi posztban előkerült, hogy a fidesz kétarcú. Én erről a saját blogomban hosszabban írtam, még a választások előtt. A fidesz úgy kétarcú, hogy mivel egypártrendszert kívánt megvalósítani, ezért minden, vagy majdnem minden társadalmi csoportnak kellett valamit igérnie. A legkevésbé sem zavartatta magát attól, hogy ezen igéretek esetleg egymással ellentétesek...

A költségvetés egyensúlyának felborítása nélkül nem lehet egyszerre adócsökkentést igérni a középosztálynak, és segély/nyugdíj/ellátmány emelést az inaktívaknak, sőt még a megtartását sem, mert nem elkölthető pénz és vagyon áll rendelkezésre, hanem még lefaragni való tetemes hiány van, meg hegynagy adósság, amit valamiből vissza kéne fizetni.

Értékelvű politizálás azt jelentette volna, hogy vagy az inaktívaknak tesznek igéreteket, hogy visszajön a 13. havi nyugdíj, nem csökken reálértékben a segélyezés etc, és erre a fedezetet majd a nemzeti érzéstől könnyes szemű középosztály fogja fedezni adóemelésből,
vagy megvágják a segélyeket, a nyugdíjakat fixálják, nem emelik inflációval sem, az egs rendszer biztosítási alapúvá válik, és az inaktívaknak is fizetnie kell, ha igénybe akarja venni, viszont ebből jut pénz a középosztály adócsökkentésére.

Nem, a fidesznek mindkét csoport szavazatai kellettek, az inaktívakat pénzzel, a középosztály tagjait elsősorban a bosszú (elszámoltatás) és a nemzeti érzés (erősek leszünk) irracionális, érzelmi politikájával szedte össze,és ez bejött, ezek rá is szavaztak.

Úgyhogy, mostantól ehetjük amit főztünk.
Szerintem az önkormi után a fidesz kénytelen lesz a két csapat közül választani, hogy melyiket szereti jobban, de akármit is tesz, vagy az egyik, vagy mindkettő, de csalódni fog, és nagyon fogja utálni őket.

rockjano_ 2010.07.23. 14:49:40

Hmm nagyon optimista komment.

Szerintem az LMP élesen tiltakozna ebbe az un. nemzeti centrumba sorolná bárki.
Én sem tartozom bele személyesen az is tuti.
Szerintem játék ez a szavakkal.

Valóban megváltozott a politikai játéktér, és még nem lehet tudni ki lesz a Fidesz valódi ellenfele de lesz.

Ne felejtsük el Fidesz még gyakorlatilag semmi jelentőset nem lépett. Az eddigi szimbolikus dolgokat én nem számítanám ide. A 29 pont lényegtelen lépések gyüjteménye. (volt már itt 100 lépés ha még emlékszik valaki)

A költségvetés számai nem stimmelnek. Mégha a külső feltételek javulnak is (ha egyáltalán) akkor sem lehet ennyivel megúszni. Szerkezeti reformok nélkül nem lehet stabilizálni a magyar gazdaságot. Ennek meg még jele sincs sehol.

Az első pár fidesz hét a népszerűség megőrzése mellett is alapvetően kudarcos de ez csak késöbb derül majd ki.

Zpájderman 2010.07.23. 14:50:18

Jesszus mária!!! Ezeket a sorokat, amiket leírtál ide, komolyan is gondolod? Tényleg kíváncsi lennék, hogy hol és milyen körülmények közt ész, T. Véleményvezér...

"A kádári nosztalgián élők száma csökken, az új generációk pedig a pártállami agymosás hiányában természetes módon kötődnek olyan, a nyugati civilizációban normálisnak számító értékekhez, mint a haza- és szabadságszeretet."

Már ezen fogtam a fejem. Nem tudom röhögjek-e rajta vagy sírjak. Barátom, a fidesz erőteljes és határozott léptekkel menetel a kádárizmus felé! Agymosás pedig csak most lesz csak igazán ( lásd. készülő média törvény).

"Mára bizonyos értelemben valóban létrejött Magyarországon egy alap, amelyre akár valódi közösség is épülhet: egy olyan értékrendszer, melyet a Fidesz és az LMP szemmel láthatóan természetes módon vall..." Miféle alap? Mert engem erről nem kérdeztek meg, viszont hála a fidesz "forradalmának" mára pl. a banki törlesztőrészletek majdnem a duplájára emelkedtek. És ez csak a jéghegy csúcsa! Ember, nézz már körül!

Orbán Viktor jelen pillanatban a lila és rózsaszín ködben úszó jelszavakat harsog, ezen kívül semmi mással nincsenek elfoglalva, mint, hogy a kádereiket ejtőernyőzgessék a különböző pozíciókba.

Ez az általad emlegetett "nemzeti centrum" gondolatvilága? Mert ha igen, akkor köszi, de nem kérek belőle...

2010.07.23. 14:51:06

"De hiba lenne ebből azt a következtetést levonni, hogy az egykori polgári erőket egyesítő Fidesz ezáltal biztosította is magának a tartós politikai hatalmat! A MSZP-nek jelenlegi formájában természetesen esélye sincs ebben a szavazói közegben. A fenti alapértékeket következesen tagadók hanyatlásával a velük való éles konfrontációból élő Jobbik alól is kicsúszóban a talaj. Ez azonban csak annyit jelent, hogy a Fidesz ellenfelei máshonnan jönnek majd."
Ebben az értelemben Sztm ennyi ami igaz meg lényeges is a cikkből. A nemzeti centrum választói szempontból, habituálisan alapjában annyi, hogy ne kelljen túlságosan mélyen gondolkodni múltról és a világ nagy kihívásairól sem. Eszmékről, ideológiákról, de még vallásról, vagy igazi hagyományokról sem. Legyen egy garnitúra amelyiknek domináns a szerepe a (köz)véleményalkotásban. Ebben az értelemben a FIDESZ igenis haszonélvezője a [s]kádári[/s]ferencjóskai (sőt, horthyi) kispolgári konzervativizmusnak. Annak, hogy "addig jó nekünk amíg maga él kádvesjó országnemzát atyabácsi." Oszt, ha már nem olyan jó akkor jönnek "az értelmiségi szarkavarók", meg a felfordulás.

egy-fo-epitesz 2010.07.23. 14:51:41

A komcsi előzmények tagadásán túl... s liberális elvek is lejáratódtak, 20 év alatt bebizonyosodott, hogy nem működnek (szingli hordák, házasság elmúlása, oktatás stb). Nincsennek kötelékek, közösségek stb.
Igen ám, de a fidesze ezekre nem ad megoldást, nem is adhat, nem is akar...

Viktus 2010.07.23. 14:51:57

Na meg még annyit az a tábor még bizony nem halt ki, amelyik eddig sikerre vitte a szocialistákat csak most a kádári csodát a Fidesztől várják éppen.
Lendvai Ildiéknek meg politikailag jobb, ha a köztudott cenzorsága a téma, mint az időszakonként lesittelt szocialista káderek.

Picurigor 2010.07.23. 14:52:08

Ha nem azt látnánk, hogy a forradalmi "Nemzeti Centrum" első 56 napjának tevékenységét zömmel az tette ki, hogy minden egyes pozíciót elfoglaljon, az alkotmányt és a törvényeket magára szabja, kiiktatva ezzel a demokratikus fékek és ellensúlyok rendszerét, akkor nyugodt lennék.
Akkor elhinném, hogy ez egyfajta organikusan kifejlődött nemzeti centrum, ahol természetes, hogy az állampolgárok többsége a magáénak érzi.

Ám nehezen tudom benyelni a nemzeti centrumot, ha közben Navracsics kijelenti, hogy aki nem támogatja a nemzeti együttműködés nyilatkozatát, az Gyurcsány szekerét tolja. Ez a tipikus rákosista "aki nincs velünk, az ellenünk"-felfogás. És mint ilyen, igen káros.

Ugyanis joggal merül fel a kérdés: mi, belgák, hová álljunk?

Mert talán meglepi a Fideszt és számos támogatóját, de az, aki nem ért egyet a Fidesszel és nem tapsikol neki mindenhez, az még nem automatikusan gyurcsányista. Sőt, valszeg sokan vannak olyanok, akiknek visszatetsző volt Gyurcsány kormányzási stílusa, és épp ezért ugyanígy visszatetsző neki a Fidesz egész pályás Blood Bowl-ja.

Szóval, le kellene kattanni a MI és ŐK felosztásról és szétnézni az országban.

A mostani népszerűségi mutatók pedig ne tévesszenek meg senkit. Jótanácsként mondom.
Eddig még nem lépett semmi olyat a kormány, ami közvetlenül az embereket érintette volna (ha a két forint-bedöntést nem vesszük most ide, aminek következtében súlyos milliárdok vándoroltak ki a devizahitelesek zsebéből), de az önkormányzati választások után és jövőre igenis érezni fogjuk, hogy a nemzeti együttműködés keretében végrehajtott adócsökkentéssel hogy-hogynem, a fizetésünk csökken. Az emberek szembesülni fognak azzal, hogy tényleg bárkit ki lehet rúgni indoklás nélkül, és hogy a pozíciók megszerzésekor egyedül a párthűség lesz fontos. Hogy a közbeszerzési eljárások alól ad hoc módon lehet majd kivonni beruházásokat, és még sorolhatnánk.

Számomra mindig gyanús, ha felülről jelentik ki, hogy valami - jelen esetben a Nemzeti Centrum - létrejött.
A polgári gondolkodás - amelyre a poszt írója is hivatkozik - pedig pláne nem így működik. Való igaz, hogy szükséges lenne nálunk egy erős polgárosodott réteg, de a polgári létnek is van egy olyan sajátossága, hogy alulról építkezik.
Egy polgár elutasítja azokat a hatalmi arroganciákat, amelyeket a Fidesz a nemzeti együttműködésre hivatkozva megenged magának.
Minden más, ami felülről nyilváníttatik ki, talmi.

Ne feledjük: 8 millió választópolgárból mindössze 2,7 millió szavazott a Fideszre. Ez sok, de még nem nemzeti együttműködés. Ráadásul a mostani választás porteszt-szavazás volt zömmel, vagyis a Gyurcsány-korszak elutasítása mutatkozott meg benne.
Könnyen kaphatja magát a Fidesz azon, hogy el is illant a hatalmasnak vélt támogatása. Talán nem véletlen, hogy az önkormányzati választásokra úgy módosították a törvényt, hogy az a mindenkori vezető pártnak kedvezzen.
De ahogy Járai jegybankos fizetésmegállapítása, úgy egyszer ez a fagyi is visszanyalhat...

Épp ezért tehát ezt a Nemzeti Centrumot - mondhatni Hazafias Népfrontot - az én gyomrom egyelőre nem veszi be.

Viktus 2010.07.23. 14:52:19

Van egy kis hiba. A felemlegetett kérdésköröket, amelyek ma népszerűvé váltak először a MIÉP , majd a Jobbik kezdte bolygatni , és a Fidesz csak fokozatosan igazodott ezekhez , és finomította őket "polgárivá". Többek közt azon okból, hogy a jobboldali konkurencia elől elvegye a levegőt.

WYW 2010.07.23. 14:52:28

Ez újabb orbáni szónoki fogás ennyi.
Nulla tartalommal.

Liquid_Night 2010.07.23. 14:52:59

Korrekt poszt, kiegészíteném azzal a faktorral, amit a posztíró kihagyott:

Mindenkinek tele lett a töke...

Szerintem a többségnek semmi, de semmi baja nem lett volna az MSZP-vel, ha képes européer gazdasági növekedést felmutatni.
Valamint az már az elefántcsonttoronyban ülő értelmiség saját elfogultsága, hogy a tömeg választása mögött nagy s hamisítatlan ideákat keresnek okként...szerintem a bizonyos többség sokkal kézzelfoghatóbb okok alapján dönt, és hogy mondjam, nagy ívben tesz a szállóan magas filozófiákra:)

És amíg mindent mézes-mázas maszlagban akarunk látni, sohasem vesszük észre a dolgok profán valóságát, és ez baj.

Netuddki. 2010.07.23. 14:53:12

Hö? Ezmiez?

"Mára bizonyos értelemben valóban létrejött Magyarországon egy alap, amelyre akár valódi közösség is épülhet: egy olyan értékrendszer, melyet a Fidesz és az LMP szemmel láthatóan természetes módon vall"

Mármint milyen értékrendszer? Ja, hogy a fikapárt van hatalmon és nincs aki állandóan nemet mondjon?

Hiszem ha látom ezeket az értékeket. Most minden lehetősége megvan a bizonyításra a fidesznek. Ha nem tud élni vele megy a levesbe.

Joejszaka 2010.07.23. 14:53:27

De jo lenne, ha igaz lenne.

egy-fo-epitesz 2010.07.23. 14:53:42

Az LMP-ből nagy párt lesz, a fidesz nem bekebelezni fogja, hanem "független" kormányképes erőt csinál belőle. Simán csak zsarolással vagy "átlapolással" (káder-export) majd kézben tartja. Hisz arra számítani kell, hogy nem lesz örök a zemberek lelkesedése... a pálinkafőzés után kijózanodnak. Megy a potikai színház. Kérem ne zajongjanak...

zszimeis 2010.07.23. 14:54:07

A fent leírt változásokhoz még hozzájárult, hogy a Szlovákiával folytatott viták során mindenki számára világossá kellett váljon, az, hogy nem fizetődik ki, ha a feltételezett EU-s normák szerinti jógyerekek vagyunk. Az EU ugyanis egy nacionalista felhangoktól mentes (béna) szocialista magyar kormányt sorolt egy kategóriába agy nyilvánvalóan nacionalista-populista szlovákkal. Ezért tapsol mindenki Orbánnak, mikor kirúgja az IMF-et.

Én két utat látok a következő évekre: ha a Fidesz kormány fel tud mutatni gazdasági sikereket és a középosztály folyamatosan érzi helyzete javulását, akkor sokáig hatalmon maradhat, és az átalakulás vesztesei (mert ilyenek elkerülhetetlenül lesznek), csak lassan tudnak felemlni egy új politikai erőt, és csak akkor, ha a középosztály egy része is talál vállalható baloldali utakat. Ellenkező esetben (ha nincs érezhető gazdasági felzárkózás a térség országaihoz), a nagyon közeli jövőben újjabb politikai turbolenciák jöhetnek, és megjósolhatatlan, hogy ez milyen erőket emel hatalomba.

Komoly törést okotzhat még az egyházi szerepvállalás erőltetése különböző területeken. A beszédei alapján ezt talán már Orbán is megértette, dehát Semlyén Zsoltnak is kell a napi betevő.

Sieg 2010.07.23. 14:54:38

"A „boszorkányüldözés”, a „horthysta”, illetve a „fasiszta” kifejezések úgy röpködtek az akkori közéletben, mint manapság a "komcsi", "hazaáruló" és a "libsi"."

Korrigáltam a mondatodat, hogy mutassa, miért is naivitás a poszt gondolata. Nem változott semmi, sőt, talán még rosszabb is lett. A belpolitika a "fejekben" továbbra is (vagy talán még inkább) gyűlöletre épülő, agyatlan fröcsögés.

Az egyik oldal "csatlakozz az én erőteremhez, az én szabályaim szerint" felhívása nem fog semmin sem változtatni. Pláne (mint ahogy sajnos ez a poszt is sugallja), ha ezt úgy állítja be, hogy aki ezt nem teszik, az kádárista, visszahúzó erő.

Maga a poszt sajnos tele van csúsztatásokkal, "utólag kicsinosított" helyzetértékeléssel. Biztos az én emlékezetem csal, de a "kommunizmus bűneivel való szembenézés" bajnokaként beállított Fidesz volt az, aki többször is leszavazta az ügynöktörvényt. Ő az, akinek csak addig elfogadhatatlan bűn a pártállami múlt, amíg nem a saját emberéről van szó.
A Fidesz volt az, akinek semmi gondot nem okozott a kádárista paternalista berögzülések kihasználása, ha ezzel a kormány ellen mehetett.

Szóval értem én, hogy a posztíró most "az erkölcs feddhetetlen bajnoka lehajol, és megbocsátóan megsimogatja az eltévelyedett gonosz buksiját” képet szeretné festeni, de hát ez nem így van.

pokesz70 2010.07.23. 14:54:59

Szia! Szeretem olvasni a posztjaidat, mert értelmes, logikus, jól felépített és alátámasztott gondolatmeneteket írsz. Most is sok igazság van abban, amit írsz, de egy kicsit azt érzem, nem mentél elég mélyre a társadalom lelkületében.

Amikról írsz, az a felszín. Persze a közgondolkodás is iszonyúan felszínes, ez nem a Te hibád. Véleményem szerint, a magyar társadalom továbbra is alapvető identitásproblémákkal küzd, nagyon nem tudjuk magunkat reálisan feltenni a világ- (de akár csak Európa-) térképre. Fontos dolog a múlttal való szembenézés, de ehhez kevés, hogy a kommunizmus bűneit végre pellengérre állítsuk (már ha egyáltalán ez történik éppen most.és hogy össznemzetileg keseregjünk Trianonon. A magyar ember számára Trianon még mindig annyit jelent, hogy jól kicsesztek velünk -- és kész. Nem érti vagy félreérti, hogy a szomszédos országokban miből fakad a magyarellenesség. Ha a Trianon emléknap és társai lehetőséget adnak arra, hogy reálisan szembenézzünk az elmúlt 150 évvel, folyamatában és tágabb kontextusban értsük meg az ország történelmét, akkor nagyon jó, hogy lett ilyen. Ha csak egy újabb nap lesz belőle, amikor gyászolhatunk és mérgelődhetünk (neadjisten megint egymás torkának ugorjunk), akkor nem.
De ez nem értékrendszer. Ettől még nem fogjuk jobban tudni a helyünket a világban, nem ad igazodási pontot a hétköznapokhoz és abban sem vagyok biztos, hogy ez bármennyire is elősegítené az összetartozás érzését. Nem jelöl ki számunkra követendő utakat, bármennyire is a múltból táplálkozik a jövő.

Én nem érzem idejétmúltnak az egyén értékrendjének felosztását jobboldalira és baloldalira. A mai világ sem olyan, ami ezt megengedné, bár nyílván a definíciók változnak, módosulnak. De egy olyan világban, ahol hatalmas és egyre csak növekvő a távolság a különböző társadalmi rétegek (nem, nem osztályok!) anyagi, vagyoni és társadalmi helyzete között, nem spórolhatjuk meg, hogy ne másszunk bele a társadalmi viszonyokba és a társadalmat egy egységes egésznek tekintve beszéljünk egységről meg összetartozásról. Hogyan viszonyulunk olyan kérdésekhez, mint pl. a szolidaritás, az egyén-közösség dimenziója, az állam súlya és szerepe, a társadalmi felelősség és feladatvállalás, stb., stb. -- ezekről nem szól sem a "forradalmi" politika, sem az állampolgárok gondolkodása. Vagy ha igen, akkor jön elő a demagógia, a cinikus populizmus, a felszínesség és egyszerűen a hazugság. Hazudnak nekünk és hazudunk önmagunknak. Akkor hazudjuk a legnagyobbat, ha elhisszük, hogy csupán közös ellenségképekkel (kommunizmus, Trianon, de akár fasizmus) képesek vagyunk jobban defíniálni magunkat. mint korábban.

psr6 2010.07.23. 14:55:21

Szép napot!

Általában tudom követni az itteni írásokat, de most egy szikrából tábortűz lett és kisit olyan, mintha eljött volna a pillanat, amikor egy csomó szunnyadó gondolatot napvilágra tárhat a szerző a sokadik Orbáni újraértelmező felszólalás után. A szavazás mutatja, hogy nem így van.

Ha mindenáron interpretálni akarjuk Orbánt, akkor azt jól látja, hogy létrejött egyfajta új egység a régiek elhajtására, de erősen túlgondolja. Ahogy a régi rendszerben, úgy most méginkább nem nyelik az emberek kritikátlanul a nyelvpolitizálást. És aki gazdaásgi vagy közérzeti okoból hajtotta el, nem fogja trianont élete szívfájdalmává emelni (ezt értettem a legkevésbé, hogy kerül ide?)

Azt nézi be már 60. napja az új kormány, vagy Orbán egy személyben, hogy azt hiszi, valami mellett, vagy neadjisten a Fidesz mellett jött létre, az új egység. Nos, nem. De ezt majd a nyerteshez húzás közvéleménykutatási hatásának kitisztulása és az önkormányzati választások után fogja meglátni.

üdvözlettel
R

Sparhelt · www.sparhelt.hu 2010.07.23. 14:55:29

Az a baj, hogy mindenki erővel gondolja a megegyezést, úgy, hogy én mondok valamit és a másik meg elfogadja ezt, nem pedig kompromisszummal, amikor is mindenki enged a magáéból a másik kedvére.

kesztió · http://szabadter.wordpress.com/ 2010.07.23. 14:55:51

„Szörnyű egyszerűsítés”, mint már annyiszor.

Az mese, hogy a baloldalon nem volt eddigi hajlandóság a kommunizmus bűneinek elismerésére (ne feledd, hogy a rendszerváltó pártok egyike baloldaki liberális).

A Semlyén-fémjelezte ún. nemzeti, kulturális összetartozás alapjainak kimondása viszont inkább tűnt egy balfogásokkal teli, tragikomikus giccsáradatnak (Isten belefoglalása egy törvénybe, a kettős állmapolgárság miatt hercehurcának köszönhetően Slota ma is ott a szlovák parlamentben, stb.), mint egy komoly, átgondolt koncepciónak.

Próbáljátok már elfogadni, hogy a kétharmad a vákuum-effektus miatt látszik akkorának, amekkora. Ha normalizálódik egy kicsit a helyet, mindjárt kiderül, hogy a magyar nép pragmatikusabb annál, hogy a keményjobb legyen a politika kiindulási alapja. Magyarország szerencsére nem Lengyelország.

is 2010.07.23. 14:56:43

addig rendben van, hogy a 90-es évek hangulatát meg kellett haladni, és hogy az MSZP megérett a kényszervágásra, bár Mesterházynak van most 4 éve, hogy kihozzon valamit belőlük.

a vita csak azon van, és ez az, ami a posztírónak axiomatikus, de aki már látott karón varjút, az ezen megakad, hogy a FIDESZ a kilencvenes évekhez képest visszalépés a Kádár-rendszer irányába, vagy előrelépés valami modernebb irányába.

sajnos az én élettapasztalatom, tudásom a világról és ismereteim alapján Orbán Viktor Kádár János reinkarnációja. nem előre, hanem hátra léptünk a történelemben, amire Orbán még büszke is.

annak, aki szerint ez hülyeség, annak mondanám, hogy ezt pontosan igazolja, hogy a teljes európai közösség pont ezért ilyen értetlen: 26 ország megy egy irányba (gazdasági, kulturális, társadalmi egységesülés), a magyarok meg megőrültek, és verik a mellüket, hogy ez milyen modern. én az LMP nevében ki is kérném, hogy össze próbálnak mosni a FIDESZ-szel, de ezt majd LMP-sek megteszik.

értem én, hogy a blogoszféra posztjainak domináns részét olyanok írják, akik nem éltek a Kádár rendszerben, ezt a kilúgozott, semmilyen történelemoktatást kapták az elmúlt tizenöt évből, és tényleg semmi más kapaszkodójuk nincs, mint a bibliai ördög az MSZP képében (ez egy olyan hit a poszt szerint is, amit nem egy közös isten, hanem egy közös ördög tart össze, elég sekélyes), de 20 év múlva találkozzunk megint, amikor jön a következő generáció, és ezt az értelmetlen, zavaros, kommunisztikus (a kommuna szó eredeti értelmében) restaurációt ki fogja röhögni, és úgy lép át rajta, hogy öröm lesz nézni.

Várúr 2010.07.23. 15:49:53

Rég olvastam ennyi rinyáló, nagyarcú, türelmetlen, buta kommentet. Kényszeredett elismerés: ami eddig vót, szar. Ami most van: az is. Ami lesz: szintén.
Szánalmas.

rockjano_ 2010.07.23. 15:54:09

@is: Így van...

Kéne már valakinek csinálni egy rendes tiszta új konzervatív-liberális pártot. Én éppen teljesen párt nélkül maradtam ebben e mezőben senkire nem tudok szavazni.

Csak baloldali pártot látok a parlamentben, némileg különböző ízekkel fűszerezve.

Sajnos az LMP is az... ha valaki akkor ők aztán végképp baloldaliak.

Ronin2010 2010.07.23. 15:56:06

"Ez azonban csak annyit jelent, hogy a Fidesz ellenfelei máshonnan jönnek majd". A posztolónak ezzel a véleményével értek egyet.

Úgy gondolom, hogy a generációváltásban most visszaléptünk egyet, szemléletben, mentalitásban pedig egy nagy katyvaszt akar leplezni a "Nemzeti Centrum" fogalma. Az Orbán Viktor forgatta turmixgépbe Trianontól kezdve Horthyig a "Szent Korona tan"-tól az iskolákban kifüggesztendő Miatyánkig, Schmitt Páltól Semlyén Zsoltig minden bele van öntve. Ne mondja senki nekem, hogy a mai fiataloknak könnyebb megérteni Trianont, mint a Kádár korszakot. Nem érdekli Őket egyik sem igazán.

Orbán Viktor, a Fidesz, az irányítás kényszerítő eszközei és módszerei, az irányítás struktúrájának ennek az érdekében kiépített szerkezete viszont óriási ellenállást fognak kiváltani a váltókorban lévő nemzedék tagjaiban. A "Csuhások térdre! Imához!" korosztálya ma nem rosszabb, mint Orbán Viktor volt valamikor. Ők az Internet korában már nem fognak lenyelni valamiféle nemzeti érzésekbe és lobogóba csomagolt ideológiai zűrzavart, hiába is próbálta Orbán elhitetni, hogy az ideológiát felváltotta a józan ész. S végkép nem nyelik le az orbáni agresszív buldózer politikát, különösen úgy, hogy a tettek és a szavak köszönő viszonyban sincsenek egymással.
Ma Orbán Viktor beszédei után álomfejtőkkel kell értelmeztetni minden gondolatát. Pálfy István az Internetre tenne zablát, s ezzel olyan dolgot próbál megtenni, amely lehetetlen. A falanszter felépítése gőzerővel folyik, de az információ áramlását az ebben sokkal nagyobb gyakorlattal rendelkező Kínában, de feltételezem Kubában, Észak Koreában sem sikerült megvalósítani. A mai fiatalok Orbánnal ellentétben a számítógépet is be tudják kapcsolni.

A választások előtti Bajnai kormány módszerei, szerkezete, s nem utolsósorban tagjainak szakmai tudása, ha megmarad / s ez nem következhetett be a szocialisták megelőző nyolc éve ellen szavazók és Orbán Viktor üres, ám hatékony folyamatos parasztetetése miatt /, lehetett volna egy új kormányzati stílus meghonosításának. Politikán kívüli, szakértő, értünk dolgozó vezetői rétegtől búcsúzhattunk el. Munkájukat külsőségek nélkül csöndben és hatékonyan végezték.

Ehhez képest hatalmas visszalépésnek gondolom a most hatalomra kerülő, elképzelések nélküli, s a „porcelánboltba” belépése óta elefántként viselkedő, öntelt diktátor által, magát tévedhetetlennek érző és mondó kormánypárti vezetés irányító őrjöngését. Választási tévedésünk, s a törvényi 2/3-os felhatalmazás nagyon sokba fog a közeli jövőben számunkra kerülni.

Amikor a magát – s ha ez így zajlik tovább, nem is olyan sokára – bukásba navigáló Fidesz ma még nem igazán látható, de már meglévő ellenfelei leváltják ezt a kontár társaságot. Valószínűleg ebben a jelenlegi egyetlen ellenzéki párt sem vesz majd részt. Erre szerintem alkalmatlanok.

sztd 2010.07.23. 20:51:20

Szerintem is a Fidesz, az LMP is és a Jobbik is fejlettebb ideológiával rendelkezik, mint az MSZP, az SZDSZ és az MDF, függetlenül attól, hogy melyikkel értek egyet, vagy magam merre látom a fejlődést, vagy a továbbfejlődést.

Arról azonban nem vagyok meggyőződve, hogy a magyar társadalom, ammely meglátásom szerint rettenetesen maradi is így látja a dolgokat.
(Itt jegyezném meg, hogy a maradi és a konzervatív az én szótáramban nem azonos, jelent a konzervatív az, aki úgy halad, hogy nem kapkod, és nem akar mindig mindent elölről kezdeni.)

Először is az MSZP kapcsán mindenki nagy kihalásokról beszél ami a szavazatokat illeti, de nem hiszem, hogy 4 év alatt ennyien haltak volna meg. Mivel azokat akik a magyar progressziónak nevezik magukat (leginkább az MSZP és az SZDSZ) a számításba jöhető legmaradibb csoportnak gondolom, az a tippem, hogy a magyar társadalom szíve hozzájuk áll a legközelebb, és nem ahhoz a nemzeti centrumhoz, amiről itt VV írt, így a jelen helyzetet nem gondolom stabilnak, amíg a társadalom nem változik meg alapvetően.

Elképzelhetőnek tartom, hogy az elmúlt 4 évben megkezdte és most folytatja ezt a változást, de ilyen magabiztosan kijelenteni ahogy ezt VV teszi, szerintem nem lehet.

kelta 2010.07.25. 17:58:27

@Ronin2010: "Politikán kívüli, szakértő, értünk dolgozó vezetői rétegtől búcsúzhattunk el. "

Ja Molnár Csaba, Draskovics Tibor, Hiller István, Szekeres Imre, Kiss Péter is azok voltak?

riksafighter 2010.07.26. 10:54:19

szerintem orbán azt mondja ... 2/3 ot szereztünk a gyurcsányi érdek kiárúsító szemétkedés miatt , és most ezt a a 2/3 ot szépen ráültetjük a legalapvetőbb közérdek definiálás és érvényesítés politikájára ...nem fogunk bal meg jobb és neo ... konzerv lib és ilyesmi ideológiai vitákon nyamnyogni , hanem megpróbálunk értelmes többségi , hatalmi állami érdekérvényesítést igényeknek megfelelni , ahelyett hogy ilyen olyan amolyan párt jellegű identitás elemek önigazolásával ill választók számára történő igazolásával vesződnénk

magyarán azt próbálja tenni ami a dolga : gazdaság, oktatás , államadósság közbiztonság stb ...ebben valós a választó által is érezhető nyilvánvaló eredményeket (és nem csak üres gyurcsányi média blablblázást) akar letenni az asztalra : és akkor 2014 ben nem lesz szavazó akinek oka lenne mondjuk a lmp-s nyekergés miatt oda szavazni ...

a nemzeti centrum : a választók többségének érdekeit képviselő hatalmi centrum ..ezzel akar azonosulni a fidesz mint párt , vagy néppárt ...és ennyi

nem kell a , vagy a bauer tomika, gyurcsány stb féle ócska süketelés ...mert erre többé a választó nem vevő : ő valós eredményeket akar bankadót akar , közbiztonságot akar , korrupció visszaszorítását akarja
és olyan rossz állapotban vagy 8 évnyi szarrá ajasult biznisz szemétkedés után az ország hogy ezen a téren ,komolyabb költségek stb nélkül is , komoly eredményeket lehet elérni csak pusztán azzal hogy az államot, az állam működését a választó mellé állítja, a választó igényei szerint az ő megelégedésére próbálja a hatalmat gyakorolni





Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
  • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
  • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
  • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
  • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
  • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
  • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
  • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása