Véleményvezér

vv

Top5: 2010 legnagyobb magyar politikai bukásai

2010.12.21. I 47 komment I Címkék: mszp fidesz toplista bokros korrupcio meggyes tamas

Meggyes Tamástól Bokros Lajoson és Hagyó Miklóson át egy mítosz és egy gondolkodásmód bukásáig: 2010-ben sokan buktak, és nagyot.

Folytatjuk év végi listázásunkat: 2010 legelképesztőbb politikai karrierjei után az idei év legnagyobb bukásait gyűjtöttük össze. Íme!

5. Meggyes Tamás

2010 egyértelműen a baloldali pártok és politikusok óriási bukásáról szólt, akadt azonban valaki, akinek sikerült a jobboldalról felérnie hozzájuk: természetesen Meggyes Tamásról, Esztergom expolgármesteréről van szó. Meggyes őszi bukása megnyugtató üzenet lehetett mindenkinek, aki esetleg azt gondolta, hogy 2010-ben Fidesz-színekben az emberek még egy zsák kukoricát is megválasztanak. Hiába ugyanis a Fidesz elképesztő népszerűsége, a kétharmados győzelmet arató párt esztergomi polgármesterét szintén kétharmados arányban kergették el az esztergomiak – ilyen negatív különbséget politikus és pártja között semelyik másik nagyobb városban nem láthattunk. Meggyes Tamást nagyon nem akarta polgármesternek Esztergom népe. Szemben a közkeletű vélekedéssel, a szavazókkal ugyanis egyáltalán nem lehet bármit megcsinálni: képesek különbséget tenni nem csak politikus és politikus, de politikus és saját pártja között is, és a rossz, erőszakos vezetőket elüldözni. Meggyes Tamás bukása intő jel lehet mindenkinek, aki hasonló módszerekkel vezeti a rá bízott közösséget.

Ajánljuk: Aki nem Meggyessel, az ellenünk?


4. Bokros Lajos

Bokros Lajos, a nép közutálatából bölcsészértelmiségi imádatot kovácsoló közgazdászguru bukása minden volt, csak szép látvány nem. Sajnos nem tudjuk feledni sem az izzadságszagú ikonizáló kísérleteket, az "I love Bokros Lajos"-bulit, sem azt a szörnyű táncot Hajdú Péter Frizbijében: új pártjának pár hónap alatt sikerült bohócot és bóvlit csinálnia egy alapvetően komoly és józan emberből. Bokros pedig ismét bebizonyította, hogy alkatilag nem ért a politikához, amikor megint rossz társaságba keveredett, és egy bizonyos kör számára kétségtelenül jelentős politikai hitelességét teljesen ledaráltatta az MDF-sztoriban.

Márciusban írtuk: Mit keres még Bokros Lajos az MDF-ben?


3. Hagyó Miklós

Amilyen gyorsan emelkedett a 2000-es évek második felében Hagyó Miklós csillaga, olyan gyorsan zuhant le 2010-ben. A Hagyó Miklós által kiépített és működtetett fővárosi korrupciós hálónak nem csak a méretei tűnnek elképesztőnek, hanem az pofátlanság is, amilyen nyíltsággal az ügyleteiket intézték. Hagyó Miklós tényleg azt hitte, hogy övé az egész világ, és párttársaihoz, Hunvaldhoz vagy Zuschlaghoz hasonlóan egy percig sem gondolta volna, hogy baja eshet. Nem is olyan régen még baloldali celebekkel jópofizott bulvárlapok cikkeiben, manapság viszont már csak azzal kerül a Blikkbe, hogy börtönkoszton élve éppen mennyit fogyott.

Ajánljuk: Legyen vége az ártatlanok korának!


2. A Fidesz-mítosz

2010-ben ismét megbukott egy mítosz: hogy az MSZP-vel és az SZDSZ-szel ellentétben a Fidesz tényleg „tudja, meri és teszi”. Mára az az ember érzése, hogy amit tudnak, azt nem merik. Gondoljunk csak a volt kommunistákhoz való viszonyuk kezelésére, az aktív népesség terheinek valódi csökkentésére vagy éppen az oligarchák ellen meghirdetett harcra. Ami azonban ennél is nagyobb probléma: amit mernek és tesznek, azt nem nagyon tudják. Ebben a tekintetben a gazdaságpolitikában a legmeredekebb a helyzet: Matolcsy György jól láthatóan minden előzetes számítás nélkül jelentget be intézkedéseket, hogy aztán a kormányzati kommunikáció ideológiát faragjon a rögtönzésből, kapkodásból. A hozzáértés és a polgári értékek mentén felépített Fidesz képet rettentő gyorsan felváltotta a rövid távú célokért bármit gondolkodás nélkül felforgató forradalmi csapaté.

Ajánljuk: Hogyan juthattak el idáig?


1. A magyar "balliberalizmus"

2010-ben megbukott a kommunista állampárt utódpártja, az MSZP, egykori koalíciós társa, az SZDSZ pedig a baloldalra szintén áttévedt MDF-be kapaszkodva semmisült meg. Az ún. „balliberalizmus” politikai képviselete mellett teljesen szétesett az a gazdasági hátország is, melyet az MSZP és az SZDSZ táplált nem ritkán korrupciós csatornákon keresztül (és persze viszont). Nem is beszélve arról, hogy 2010-re a szellemi holdudvar is totálisan hiteltelenné vált, kiégett és kiöregedett: egykor véleményformáló orgánumaik mára az eljelentéktelenedés belterjes panaszfalaivá váltak. Hogy a bukás teljes legyen, a megújulásnak semmi jelét nem látni, a potenciális utánpótlást jelentő fiatalabb generációk pedig legfeljebb az öreg „ballibek” által mélyen lenézett és megvetett LMP körül gyülekeznek. 2010-ben a balliberalizmus bukásával egy több mint fél évszázados pártszervezeten kívül egy egész gondolkodásmód is megbukott.

online surveys


Holnap 2010 legpozitívabb belpolitikai fejleményeit rangsoroljuk!

Sorozatunk eddigi részei:
2010 legelképesztőbb karrierjei
2010 legpofátlanabb mondatai
2010 legnagyobb belpolitikai csalódásai
2010 legrosszabb világpolitikai fejleményei

Ha tetszett az írás, csatlakozz a Véleményvezér Facebook-csoportjához!

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szekuriti Blogger · http://szekuriti.blog.hu 2010.12.21. 09:31:19

A ballibek, avagy a szocik akkor esnek majd ki végleg, ha kihal az a népesség, aki bőszen sóhajtozza, hogy bezzeg Kádár alatt milyen jó volt, mindenkinek volt munkája, 1,50 volt a kenyér, stb. Ami igaz is, csak tudjuk, hogy annak a gazdaságpolitikának a cehhjét most fizetjük meg.

A korrupcióval egyet értek, magam is ismerek olyan volt MSZP-s igazgatót, aki tönkretett egy régi intézményt, az csődbe ment, 50 embert kirúgtak, ő meg pár milliós végkielégítéssel átült egy másik helyre. A kirúgottak nem tettek panaszt, a Fideszt meg láthatóan úgysem érdekli az elszámoltatás. Mert az egy dolog, hogy van egy Hagyó, egy Szalainé, egy Demszky, de emellett van sok ezer kisHagyó, kisSzalainé és kisDemszky...

gastro vazze 2010.12.21. 09:59:24

@Szekuriti Blogger: "
A ballibek, avagy a szocik akkor esnek majd ki végleg, ha kihal az a népesség, aki bőszen sóhajtozza, hogy bezzeg Kádár alatt milyen jó volt, mindenkinek volt munkája, 1,50 volt a kenyér, stb. Ami igaz is, csak tudjuk, hogy annak a gazdaságpolitikának a cehhjét most fizetjük meg."

--pont ez a réteg szavazott többek között a 300forintoson, meg áprilisban, tehát EZ a réteg most éppen jól jött a Fidesznek..

gastro vazze 2010.12.21. 09:59:27

azért bokrost még nem érdemes temetni, jó-jó egy kicsit rogánosodott-torgyánosodott a bulvár miatt, de ez még simán visszahozható és Orbánék eléggé segitik a gyakorlati közgazdászok előretörését a jövőben ezekkel a matolcsy viziókkal...

sárkányfő 2010.12.21. 11:36:43

Meggyes és Hagyó országos szempontból jelentéktelen, igaz híresen visszataszító figurák. Ez a két tétel szerintem sokat nem számít.

Bokorst sajnálom. Nagy közgazdász egy pici politikus testébe zárva. Tudása eltékokozolt lehetőség.

Ami érdekes, a Fidesz-mítosz és a ballib így egymás melett. Ha nem is erre hegyezte ki a poszt, nagyon sokat mondó: ebben az országban gyakorlatilag mindkét politikai tábor megbukott. Szerintem.
Az elmúlt 8 év nekem arról szólt, hogy a ballib megbukott mint kormányzó erő, a fidesz megbukott mint ellenzék. Most helyet cserélt a két alkalmatlan tábor, de se az országot építő kormányzásban, de sem felelős ellenzékiségben nem képesek hozni a minimumot sem. Mindene szerepükben folyamatosan megbuknak.
Hogy a hullámzó népakarat éppen melyik tábort bízza meg azzal, hogy tovább vigye az országot a lejtőn, az szinte mindegy is.

sztd 2010.12.21. 11:37:00

@gastro vazze:
Véleményvezérrel ellentétben én Bokrosban semmilyen tartható és előremutató dolgot nem látok, amiért valaha is vissza kéne térnie a politikába, amihez soha nem értett. (Szerintem a pénzügyeken kívül semmihez sem értett, így a gazdasághoz sem.)

Súlyos hiányosságokról tanúskodó hibáit nem most kell felsorolni, de tény, hogy vagy régóta nincs tisztában azzal, hogy mi az, hogy gazdaságpolitika, vagy sohasem volt.

A Matolcsy-víziók, még csak szokatlanok, de (eddig) nem buktak meg. Nem akarok senkit bántani, de ez az ország (a baloldali közgazdászokkal az élen) olyan maradi, hogy a tényleges strukturális előremutató reformok is teljes értetlenséget, és ellenségességet fognak szülni.
Magyarul a baloldali értelmiség akkor is őszintén elmaradottnak és hibásnak fogja nevezni az átalakításokat, ha azok a lehető legtökéletesebbek lesznek.

efhábé 2010.12.22. 00:55:49

@sztd: Lesznek? Mármint reformok?
Lehető legtökéletesebbek lesznek, mint a manyup-pénzek lenyúlása? Tökéletes kivitelezés, csak egy icipicit alkotmányellenes, tökéletesen kommunikálva.
De tudom én, majd állítólag februárban...

xylu 2010.12.22. 09:26:08

@ó jaj: És jó ez nekünk, hogy így lett?
Iszonyú aggasztó ez az egyensúlytalanság!
Attól, hogy az szdsz eltünt,maradtak még liberálisok,attól,hogy az mszp gyenge,nagyon is szükség van egy erős szocdem pártra.
Mert kit is képvisel a fidesz?egy kis érdekcsoportot, akinek az ország érdeke egyáltalán nem fontos, nemhogy azembereké.
Ezt a hatalmi visszaélést nehéz lesz túlélni,ha egyátalán.

Őexc.Vitéz Bivalybasznádhy. Dr. Őfőméltóságu Úr 2010.12.22. 09:26:20

Bokrost sajnálom. Nem kellett volna a spájzba bemennie és megmaradt volna.
A baloldali liberalizmusért nem kár, de a liberalizmus él csak épp nem tudjátok, hogy mi az? Pont azért lázadozik már a nép mert liberalizmusuknak nem tetszik a központi igazgatás, a felülről vezényelt nemzet, az, hogy majd ők gondolkodnak helyettünk.
Nem kétséges, hogy lesz még itt vizitdíj, s más is de elfogják fogadni az emberek mert többet fognak kapni mint amikor a jóságos vezér osztogatna.
Csak úgy lesz mint Mózessel a sivatagban. Aki közületek betöltötte az xx évet, az nem láthatja meg az ígéret földjét

Seregbontó 2010.12.22. 09:26:37

@ó jaj: "ebben az országban gyakorlatilag mindkét politikai tábor megbukott."

Ezt majd akkor mondd, ha a Fidesz népszerűsége is hosszú hónapokon át olyan mélyponton lesz mint a szociké vagy a szadeszé az elmúlt négy évben (kb. 20% együtt). Na akkor buknak meg. Jelenleg a támogatottságuk messze e fölött az érték fölött van (kb. 50%).

A Fidesz egyelőre csak azok szemében bukott meg, akik eddig sem szavaztak rá. Az ő véleményük pedig nem sokat számít.

halál megdöglessz kinyírunk ® · http://href.hu/x/73ug 2010.12.22. 09:26:45

@Szekuriti Blogger:
én 3.60-as kenyérre emlékszem, de lehet, hogy Te némivel idősebb vagy nálam :D

g99 2010.12.22. 09:26:54

@efhábé: Azert azt is tartsuk szem elott hogy eddig csak fel ev telt el. Ezt a manyup dolgot pl eleg gyorsan lezavartak, persze a kommunikacio igy nem lett jo, de a celt elertek. Azaz par evig lesz realis mozgastere a kormanynak a reformokhoz. Azert en kivarnam a veget (kovetkezo valsztas), hatah jobban csinaljak mint az elozo ket ciklusban a masik kormanyok (mondjuk nincs magasan a lec).

Pl Nekem az uj gyermektamogatasi rendszer tetszik. Az oktatasban is szerintem jo fele viszik a dolgokat. Magyar gardat problemat 10 perc alatt megoldottak. Persze nem minden tokeletes. De most meg azert en pozitivan latom a dolgokat, osszessegeben lehet jo jobb lesz az orszag helyzete.

Flea 2010.12.22. 09:27:13

Tudja mi a megfelelő, azt teszi és azt is mondja, amit tesz. Mindezt hosszabb időtávon konzekvens módon, az esetleges iránykorrekciókat megfelelően indokolva! Ez a hiteles politika! Ez veszett el 2010-ben a fidesszel kapcsolatban! A Matolcsy féle víziók a kialakult hiteelességi deficit miatt megbukott! A Fidesz nem lesz elég bátor a reformokhoz, mert az utolsó fél év töketlenkedése felszámolta azt a politikai többlet tőkét és bizalmat, amire ebben az országban a komoly változások politikai túléléséhez szükségesek! Elszalasztott esély!

nexialista · http://nexialista.blog.hu 2010.12.22. 09:27:21

szerintem az összes politikus, így a politika maga is megbukott,
vagy tudtok olyat, amelyik hiteles?

Murderface 2010.12.22. 09:27:25

Volt olyan valaha is, hogy Fidesz mítosz? :D
Egyáltalán, hisz még valaki a becsületes, igazmondó, nem korrumpálható, stb. magyar politikusban? :D

sunázósün 2010.12.22. 09:27:29

@sztd: Akkor mi a faszom bukott meg 2001-02-ben ha nem a Matolcsy-víziók?
A 7%-os növekedés meg az egyéb baromságai.

is 2010.12.22. 09:27:31

@sztd: konkrétan? közgazdaságról filozofikusan? fábol vaskarika?

@Szekuriti Blogger: én is a 300ft-ot ajánlanám figyelmedbe, mielőtt még te is elhiszed, amit leírsz. mindannyian tudunk mindenféle esetekről, én pl. tudom, hogy megtörtént a hosszú bájtok éjszakája, aztán mégsem kezdek el kádár népézni

@poszt: továbbra sem tudom elfogadni, hogy a választók mindig a politikusra fogják, hogy nem szavaztak rá. a posztíró is Bokrosra próbálja fogni, hogy másra szavazott, ami akár a FIDESZ volt, akár az az MSZP, csak még nagyobb bukást jelentett. kérem szépen, hogy egyszer már a szavazó maga is vállaljon felelősséget. szeretnék egy olyan fogalmazást látni, hogy szavazüi hiba volt nem Bokrosra szavazni, legalább az értelmiség 10%-os körében. a Frizbire fogni, az meg egészen pótcselekvés.

Háló Őr 2010.12.22. 09:30:13

Nem igazán tudom értelmezni azt a véleményt, hogy a kormány politikája megbukott. Egyrészt elég meredek, mert még egy év sem telt el a választások óta, és én azt mondom, adjunk még időt nekik. 80 %-os államadósság és 11 %-os munkanélküliség mellett nem megy minden egyik napról a másikra.
Másrészt rengeteg új törvényt hoztak ami bár egyesek számára nem tetszik, főleg az újonnan "civil" exkommunista kédereknek, a népszerűségi mutatók a fogyás ellenére még mindig döntő támogatást jeleznek a Fidesznek.

bridgeman 2010.12.22. 12:23:05

A balliberalizmus után most épp egy bal-konzervatív kormánynak van kétharmados többsége. Merthogy, amelyik párt szerint "ne az emberek fizessék meg", az egy balos, populista párt.

Örülnék egy igazi, nem balos, liberális pártnak. Vagy egy jobboldali, konzervatív pártnak is. Még szavaznék is rájuk.

2010.12.22. 12:23:16

Az elmúlt évtized egyik legnagyszerűbb eredménye, hogy a szélsőliberális, antimagyar szektát sikerült kipicsázni a Parlamentből.

2010.12.22. 12:23:22

Szép és találó lista. Remélem 2011-re kiegészül egy fényképpel, ahol börtönbe menetelő politikusokat lehet majd látni rabláncon. (utópia) Mert azért valljuk meg egy ilyen gyalázatos 20 év minden bánatát nem lehet 1db Hunvald és 1db Cuslág nyagába varrni.

2010.12.22. 12:23:25

@Háló Őr: "még egy év sem telt el a választások óta"

Pont az a baj, hogy a 4 éves ciklusból már letelt 1 év, érdemi eredmény nélkül. Egy olyan időszakban, ahol percek is számítanak.

g99 2010.12.22. 12:23:29

@Flea: Azert nekem tul meredek azt a kovetkeztetest levonni, hogy mivel ebben a fel evben nem indultak neki az osszes reformnak, akkor mar sosem lesz hozza megfelelo pillanat. (Pl a magyar garda dolgot azonnal megoldottak, amivel az elozo kormany tobb ev alatt nem tudott mit tenni.) Ugye Roma sem egy nap alatt epult.

Magyarorszag egy szegeny orszag ez teny. Nincs semmire penzunk es a jelnlegi joletet hitelbol tarottuk fel. A reformokhoz pedig penz kell es rovid tavon igen sok (pl letszamleepites --> vegkielegites). Szoval az egy logikus lepes hogy eloszor valahogy penzt szerzunk a reformokhoz. Ugye a hitelbol nem lehet pl az EU miatt (pl koltsegvetesi hianyra valo limitek) es az igy is igen magas allamadossag miatt. Az elmult 8 evben adoemelsekkel probalkoztak es az sem jott be. Szoval valahogy penzt kellett szerezniuk es pl a manyup penzek erre idealisak voltak. Elso korben megkertek az EU-t hogy hagy hasznaljuk mar fel virtualisan ezt a penzt. Erre az EU fityiszt mutatott. Ekkor kileptek a virtualis mezobol es ugy oldjak meg a problemat hogy atalakitjak a nyugdijrendszert.

En sajnos nem latok realis alternativat erre a modszerre. Szerintem erdemes kivarni a veget es nem temetni a dolgokat fel ev utan. Most ha minden jol megy van meg 3 es fel evuk a kovetkezo valasztasokikg hogy nugodtan mindent vegig vigyenek.

GGG77 2010.12.22. 12:23:35

Meggyes, Hagyó, sőt Bokros esete is marginális a másik két eseményhez képest. A Fideszről írtakkal teljesen egyetértek, igaz engem nem lep meg ez a töketlenséggel keveredő gátlástalanság. Aki egy kicsit is nyitott szemmel járkált 1998-2002 között, az tudhatta, hogy nem számíthat másra.
A MSZP-SZDSZ-szel kapcsolatos sorokkal is jó részt egyetértek, kivéve egy fontos dolgot:
"egy több mint fél évszázados pártszervezeten kívül egy egész gondolkodásmód is megbukott."
Nem, a liberalizmus és a szociáldemokrácia nem bukott meg. Csak azok az emberek és azok a szervezetek, akik ezt nem méltóképp, vagy inkább csak névleg képviselték.

mook 2010.12.22. 12:23:51

Szerintem a ballib bukás csak beteljesedett idén, a Fidesz-mítosz 10 éve megbukott. Szerintem Meggyes Tamásé, mert ő szembement a trenddel, a másik két személyé belesimult.

Hóember 2010.12.22. 12:26:19

Szegény bokros, annyira sem tényező, hogy 2% sem ixelt a bukására. Ez az igazi politikai halál...

2010.12.22. 12:26:26

Szerintem itt Meggyes bukott nagyot, mert őt a választók közvetlenül kergették el.

Hagyót soha senki nem választotta meg közvetlenül csak listáról jutott be a barma, a Fidesznek még van bő három éve, Bokrost pedig senki sem vette komolyan szerintem, ha bukás, akkor is önbuktatás.

A liberalizmus nem bukott meg, csak már nem ők a királycsinálók.

sztd 2010.12.22. 12:26:29

@sunázósün:
A politológusok többsége kb. elismeri, hogy, ha O.V. 2002-ben 3 hétig kampányol úgy, ahogy a két választás közötti 2 hétben tette, akkor megnyeri a választást.
Szóval a Fidesznek nem a kormányzása bukott meg, hanem a kampánya, és vele bukott a kormány is.

@is:
"konkrétan? közgazdaságról filozofikusan? fábol vaskarika?"
Csak halvány elképzeléseim vannak arról, hogy mit akartál itt kérdezni, szóval bocs, ha másra válaszolok.
A magam részéről tanultam közgazdaságtant, de nem vagyok közgazdász. Amit tanultam belőle, abból azt látom, hogy a megvalósult közgazdaságtan még nagyon messze van attól, amit más területen általános tudománynak hívunk. Sokkal inkább tűnik világnézeti irányok gyűjteményének, és kevésbé objektív, tényeken alapuló, a cselekedettől az elvárt eredményt bemutatni képes módszertannak problémák kezelésére.
Ez hatványozottan igaz a gazdaságpolitikára (ami nagyságrenddel összetettebb terület). Most is folyik egy kísérlet, aminek elemezni kellene majd az eredményét, de nekem úgy tűnik, hogy nem fogják, és Bokrosnak is voltak kísérletei, amelyeket senki nem folytatna, ha megfelelően elemezték volna az eredményét.

A választói felelősséggel minden tekintetben egyetértek, bár a konkrét példával a magam részéről nyilván nem azonosulok. Nem tudom, hogy utálat miatt, vagy bénaság miatt, de szerintem zseniális döntés volt a Bokrossal felálló MDF-et a szemétdombra küldeni.
Ettől függetlenül az a véleményem, hogy az elmúlt évek bajaiért a választópolgárok (a Zemberek) végső soron minden tekintetben kollektíve felelősek. (Most a betegségeket/baleseteket inkább az élet velejárójának gondolom, mint bajnak.)

Krujs 2010.12.22. 12:26:33

@gastro vazze: ezzel a példával csak azt erősíted, hogy az említett réteg megvezethető.

Vagyis az MSZP mára annyiból áll, amennyiből ez a megvezethető, tájékozatlan, kiszolgáltatott réteg.

És ezek szépen lassan kihalnak...

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2010.12.22. 12:26:44

Gratulálok az összeállításhoz, mert ez egy kiegyensúlyozott és bizony ötletesre és kreatívra is sikeredett. A fidesz mítosz nagyon találó, már csak azért is, mert ugyebár fidesz már nincs , mert többszörös átalakulással megszűnt. Ami van azt FMPSZ, vagy FMPP-nek nevezik, amelyben az első F. betűről a magyar ember számára már teljesen más jut asz eszébe, mint a hajdani jogelőd párt egykori neve. Mert mára már se nem fiatalok, se nem demokraták és ahát a párt megnevezés helyett is lehetne inkább ZRT. biggyeszteni:-)

dr Sör Kálmán · http://orangeorder.blog.hu 2010.12.22. 12:26:55

@is: hiba volt Bokrosra szavazni ha az MDF-re szavaztál. Az MDF-nek sem szakembergárdája, sem háttere nem volt már tavasszal. One man show, Bokros maga meg egy one trick pony. Egyvalamit tud, és azt szajkózza húsz éve, az aktuális mainstream közgazdasági gondolkodás meg 20-30 év késéssel jut el hozzánk, ez pedig többek között az ő hibája is.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.12.22. 12:27:01

@Szekuriti Blogger: "A ballibek, avagy a szocik akkor esnek majd ki végleg, ha kihal az a népesség, aki bőszen sóhajtozza, hogy bezzeg Kádár alatt milyen jó volt, mindenkinek volt munkája, 1,50 volt a kenyér, stb."

Bocs, de ez a réteg már rég FIDESZ szavazó...

Sadist 2010.12.22. 12:32:30

@egy derék katona: Igazi derék kis pártkatona vagy ;)

Sadist 2010.12.22. 12:37:21

@Háló Őr: Majd nézd meg a népszerűségi mutatókat, ha életbe lépnek a zseniális intézkedéseik. Nincs magánnyugdíj, egykulcsos adó, gyermektámogatás amit a kisebb keresetűek nem tudnak kihasználni, stb.
Ha az emberek már a pénztárcájukon fogják érezni a fidesz ténykedését, akkor hidd el, drasztikusan esni fog a népszerűségük. Mert jövőre bizony súlyos tízezreket fog bukni az emberek nagy része.

sunázósün 2010.12.22. 12:42:07

@sztd: Valamit nagyon keversz.
Én nem a kormány bukásáról írtam, hanem a Matolcsy-féle légvár kipukkanásáról, amit a közgaszdászok többsége kb. elismer.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2010.12.22. 12:47:57

@Szekuriti Blogger: 3.60 volt
az a reteh sosem volt liberalis
amit most fizetsz meg , annak 90 szazaleka 90 utan keletkezett
a tobbi stimmel

HúszTíz 2010.12.22. 21:52:34

Én Hagyó Miklóst mondanám :-)

yahya 2010.12.22. 21:52:36

A barna kenyér volt 3 Ft a fehér kenyér 3,60 de az már később jött. A tej is 3 Ft egy liter, a zsömle 40 fillér volt, az egyetemi büfében 1 Ft-ért lehetett reggelizni (2 dl tej + 1 zsömle). Az aszpikos lazac volt elég drága (5,40) a Mackó büfékben lehetett kapni, ez volt a kedvencem. Ja és egy liter benzin is 3 Ft volt.

sztd 2010.12.22. 21:56:50

@sunázósün:
Nehéz megmondani, hogy a közgazdászok többsége mit ismer el, de objektíven szemlélve: az, ami szerinted Matolcsy-féle légvár, mostanáig nem pukkadt ki. Ez természeten nem jelenti azt, hogy nem is fog, de többet tudnánk a sorsáról, ha a Fidesz nyerte volna a 2002-es országgyűlési választást, és többet fogunk tudni évek múlva.
Ez ugyanis most olyan, mint egy befektetés. Az, hogy begyűjtötték a pénzt, gondolom ismert. Azt, hogy pontosan mire fogják költeni nem annyira tudjuk, de azt ígérik, hogy hamarosan elmondják. Azt, hogy ez jó befektetés lesz-e pedig igazából akkor derül ki az halandók számára, ha a 2014-es választást is a Fidesz nyeri, de a profibbak már talán 2014-ben is láthatják. Egyszerűen ezek sokkal lassabb folyamatok, 2 év alatt el lehet indítani, de az eredményekhez sokkal több idő kell.

Egyébként 2002-ben a magyar növekedés meghaladta a térség átlagát.
Eddig csak Kóka Jánosnak adatott meg, hogy lássa, mire képes. Sajnos mi is láttuk. 4%-os növekedést állított 0%-osra 4 év alatt világgazdasági expanzió mellett.

Pl.:
Matolcsy 2005-ben azt állította, hogy azért megy a gazdaság még valamennyire, mert a Széchenyi terv még nem futott ki teljesen (talán rémlik, hogy 2002-ben hagyták elhalni). Nem vagyok abban a helyzetben, hogy tudjam, hogy igazat mondott-e, de tény, hogy 2006-tól állt lényegében le a növekedés.

@Fedor:
Nézz körül egy MSZP rendezvényen! Szerinted az ottani emberek nagyrészt mikor élték életük legszebb éveit?
Az állításodban annyi igazság van, hogy társadalmi összetételben kb. minden csoport többsége Fidesz szavazó.

2010.12.23. 19:56:34

@dr Sör Kálmán: "az aktuális mainstream közgazdasági gondolkodás meg 20-30 év késéssel jut el hozzánk"

Nem feltétlenül elavultak Bokros ismeretei, csak Magyarországon nem működnek. Amíg tendenciózus módon tűnnek el ezermilliárdok, korrupció és politikusbűnözés posványában, amíg permanensen porondon van egy olyan réteg, aki generálja ezt a szart, addig nincs az a szakismeret és stratégia ami segítene.
Bokros elsősorban azért népszerűtlen, mert ő mindig az unalmas recepttel áll elő: Hasat behúzni, szíjat három lukkal beljebb csatolni ! 20 évnyi megszorítás, és a jelen pillanatban is tartó pofátlan rablógazdálkodás mellett, egyrészt már nincs lehetőség, és nincs hajlandóság sem tovább nyomorogni. Mert minek... ez a stratégia csak tűzoltás, odázás, nem a probléma megszüntetésére tett kísérlet.

2010.12.23. 19:56:35

@Szekuriti Blogger: "a szocik akkor esnek majd ki végleg, ha kihal az a népesség, aki bőszen sóhajtozza, hogy bezzeg Kádár alatt milyen jó volt, mindenkinek volt munkája, 1,50 volt a kenyér"

Az a vicc, hogy egyre többen sírják vissza azt a kort. Nem véletlenül.

Arrius (ex-Nathan D'Xantine) 2010.12.23. 19:56:37

Bejelöltem szavazásnál a FIDESZ-t, de csak mert a "magyar ballib" NEM 2010-ben bukott meg.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.12.23. 19:56:39

@sztd: Nézz körül a politikai palettán, hogy melyik párt kínálata áll a legközelebb a Kádár korszakéhoz...

sztd 2010.12.24. 23:41:27

@Fedor: Ez csak annyira befolyásolja az átlagszavazót, amennyire végigolvasták a pártprogramokat. Semennyire.

Mindenki tudja, hogy az MSZP az állampárt, a Fidesz az ellenzék utódpártja. Az, hogy közben többen átszaladtak a másik oldalra, nem változtat a lényegen. Ezt tudják a szavazók is, én is és szerintem te is.

Ha esetleg azt gondolod, hogy az emberek elsöprő többségükben nem demokraták, és ezért nem zavarja annyira őket a Fidesz nyomulása, akkor szerintem valószínűleg jól gondolod.

Boldog Karácsonyt!

burkina 2010.12.27. 08:30:16

@Szekuriti Blogger: "...annak a gazdaságpolitikának a cehhjét most fizetjük meg."
Jól elkeseredtem. Azt hittem, hogy az elmúlt 20 év elég volt annak a megfizetésére, legalábbis elegem van már a megfizetésekből.

atlbilbaoo 2010.12.28. 14:03:08

@sztd:
"Matolcsy György Huba (Budapest, 1955. július 18.) közgazdász, publicista, politikus. 1973-ban érettségizett, majd felvették a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetem ipar szakára. Itt szerzett 1977-ben közgazdászdiplomát. 1981-ben egyetemi doktori fokozatot szerzett.Az MSZMP tagja volt"
Ezek szerint ő nem baloldali közgazdász?
vagy mióta köpönyeget forgatott azóta a múltja is elfelejtődött?

atlbilbaoo 2010.12.28. 14:03:09

@yahya: Na végre valaki ismeri a tényeket. A fehér kenyér 1964-ben lett és akkortól lett 3 Ft 60 fillér. A 2,8-as tej is 3,60 lett. A keverék 3,30, a tiszta benzin 3 Ft volt. Egy doboz Fecske cigaretta 4,30, egy mezítlábas Symphónia 25 szálas pedig 4,50 volt. De ezen már nosztalgiázni is kár!





Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
  • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
  • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
  • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
  • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
  • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
  • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
  • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása