Véleményvezér

vv

Büntetlen gyilkosságok: így járhatsz, ha ujjat húzol a Párttal!

2011.08.04. I 0 komment I Címkék: rendorseg kina korrupcio keleti szel

Tiltakozott, mert a kormány emberei sikkasztottak a falu földjéből. Véletlenül átment rajta egy teherautó. A bíróságok, a rendőrség és az ügyészség a párt alárendeltjei, senki nem állhat az útjukba. A Véleményvezér Kína-hetet tart.

Sokan gondolják azt, hogy csak azért, mert a jó állami kapcsolatokkal rendelkezők immáron nyíltan gazdagodhatnak, Kínában mindjárt valódi piacgazdaság van. Ha pedig az van, akkor nyilván állampolgári szabadság is van. Persze nem az a korlátlan „szabados” szabadság, ami Nyugaton, hanem olyan „jófajta” szabadság, ahol a közösség érdekeit nem rendelik az egyén deviáns vágyainak kiszolgálása alá. Bármennyire is könnyű ilyen zöldségekről vízionálni a Nyugat adta szabadságban és viszonylagos jólétben, ettől még mindez nem egészen így van Kínában.

Ajánlott írásunk: Dolgozz, hogy konténerben lakhass!


Így járnak a bajkeverők

Pontosabban: egyáltalán nem így van. A közösség vélt vagy valós érdekeinek mibenlétét ugyanis végső soron a döntéshozói pozícióban lévő emberek határozzák meg, akiknek jól körülhatárolható magánérdekeik is vannak. Különösen igaz ez Kínában, a világ egyik legkorruptabb országában.

Keleti szél: Kína-hét a Véleményvezéren

A magyar miniszterelnök az utóbbi időben nemcsak gazdasági partnerként vagy taktikai szövetségesként beszél Kínáról, hanem mint egy olyan országról, amitől sokat is tanulhatunk. Ahogyan azt már megírtuk, a Véleményvezér szerint ez egy jól ismert nyugati divat: a Nyugat önostorozásának, illetve a Kelet misztifikálásának és nem-ismeretének az eredménye.

Szerencsénkre a kínai és a Kínával foglalkozó blogoszféra rendkívül fejlett, képekkel, videókkal, a cenzúrát kijátszva jelennek meg történetek a kínai mindennapokról. Ezen a héten egy olyan weboldalt (Chinasmack) fogunk szemlézni, mely a kínai internet legnépszerűbb szerzőitől és témáiról, illetve az ezeket kommentálóktól közöl anyagokat, angol nyelven. Az oldal szerkesztője egy Kínában élő külföldi, akinek célja, hogy közelebb hozza mindenkihez a kínai valóságot és azt, ahogyan a kínai internetezők látják saját országukat. Csak olyan bejegyzések (és hozzászólásaik) közül válogat, melyek rendkívül népszerűek Kínában (értsd: százezrek, milliók olvassák).

Sorozatunk előző részei:
"Bárcsak mind meghalnának!" - Beteges sovinizmus
Keleti szél: dolgozz, hogy WC-ben, konténerben lakhass!
Keleti szél, keleti gazdagság: luxusautók az esküvőn

A közösség érdeke nevében eljáró pártvezetőket senki nem kontrollálja igazán, hiszen a bíróságok, a rendőrség és az ügyészség mind-mind a párt alárendeltjei. Ennek megfelelően nem is nagyon állhat senki ezen vezetők útjába.

Az elmúlt tíz évben pártfunkcionáriusok és kapcsolódó „vállalkozók” százezrei gazdagodtak meg illegális kisajátításokon alapuló ingatlan-spekulációkban. A kisemmizettek érdekében fellépők pedig nagyon hamar a közösségi érdek ellenségeinek lettek bélyegezve – jobb esetben csak ez történt velük.

Most két példával azt mutatjuk meg, mi történt a rosszabbik esetben.

Baleset, amit senki se lát, senki se hall

Január harmadikának reggelén a Henan tartományban található Zhumadianban egy nő meg akart állítani egy építkezést, ám egy munkagép átgázolt rajta és megölte. Tudósítások szerint a rendőrség és a vízügyi hatóság helyszínen lévő emberei tudomást sem vettek a történtekről. A helyi folyószabályozási projekt vezetői kiadtak egy közleményt, melyben halálos kimenetelű építkezési balesetnek minősítik az esetet: a hivatalos verzió szerint a nő megcsúszott a folyóparton és a mozgó kotrógép elé esett. A hivatalos szervek egyúttal azt is cáfolták, hogy a helyettes tűzoltóparancsnok kijelentette volna: „Vállalom a felelősséget az elgázolásáért.”

A Henan televízió tudósításai szerint a megyei rendőrség és vízügyi hatóság a Shenshui folyó mentén végeztek munkálatokat, amikor egy helybéli megpróbálta ezt megakadályozni. A televízió tudósítása szerint miután a nő a gép alá került, a helyszínen lévő rendőrök és vízügyisek úgy tettek, mintha nem látták volna, sőt nevettek.

A megyei hatóságok erre azt válaszolták, hogy a középkorú nő megpróbálta feltartani az építkezést, mivel a folyószabályozási munkák túl közel voltak a lakóhelyéhez. Állításuk szerint egy „hivatalos videó” bizonyítja, a munkások azonnal az asszony segítségére siettek és nem is nevettek. Egy tudósításban, melyben helybéliek is megszólalnak, látható az a képsor is, amikor a munkások és a hivatalos szervek „állítólag” úgy tesznek, mintha nem vették volna észre, hogy átgázoltak a nőn.

(A videó itt található, csak erős idegzetűeknek ajánljuk!)

Mindig a rendetlenkedőket érik balesetek

Válogatás a kínai hozzászólások közül:

„Egy nap nem múlhat el, hogy ne hazudnának.”

*

„Nézzétek figyelmesen a piros ruhás nőt! Az emberek már kiabálnak, hogy valakit elgázoltak, és a nő is megpróbálja kihúzni magát onnan, de a kotrógép még csak meg sem áll és megy rajta át tovább!”

*

„Mindig a rendetlenkedőket érik balesetek.”

*

„A tudósítás szerint: ’Mivel a baleset helyszínétől körülbelül húsz méterre álltak, a munkások és hivatalos személyek nem tudták, hogy Li Li a gép alá kerül.’ – A húsz méter azt jelenti, hogy nem láthattátok? Még ha mind vakok is voltatok, nem hallottátok a falusiak kiabálását? Ó, már értem, bizonyára nemcsak vakok, de süketek is vagytok!”

*

„Nem akarok tovább a Mennyei Királyságban maradni, inkább a mennybe akarok menni!”

*

„Minden napra jut egy ilyen eset.”


Tiltakozott, véletlenül átment rajta a teherautó

2010. december 25-26-án számtalan kínai fórumon és mikroblogon megjelent egy hír Zhaiqiao falu vezetőjének haláláról, aki állítólag egy közlekedési balesetben vesztette életét.

A hivatalos információk szerint december 25-én egy építkezési szállítójármű elütötte Zhaiqiao falu volt faluvezetőjét. Mire a rendőrök kiértek, Qian Yunhui már életét vesztette. Azonban internetezők teljesen eltérő információkat tettek közzé különféle jól ismert fórumokon és mikroblogokon. Ők azt állították, hogy december 25-e reggelén öt ember lefogta és a földhöz szorította a hongnani közútnak a faluhoz közel eső részén Qian Yunhuit, majd elütötte egy teherautó, ami egyébként a rossz irányba hajtott. A később kiposztolt fotókon látszik, hogy a teherautó átment a férfi nyakán, és a teste az autó alatt fekszik.

A falubeliek volt vezetőjüket gyászolják


Egy érdeklődő riporter felhívta a helyi pártirodát, akinek telefonon egy munkatársa azt mondta, már olvasta az interneten terjedő információkat, de „ez egy közlekedési baleset volt, amit bizonyos rossz szándékú emberek akarnak csupán összekötni az elhunyt egy korábbi tiltakozási akciójával”. Qian Yunhui halála nagy érdeklődést váltott ki az interneten, egy netező például egy kommentben azt állította, hogy a bűneset napján az út azon részénél leszerelték a biztonsági kamerákat. Egy másik netező arról írt, hogy Qian Yunhui már hat éve tiltakozott magasabb hatóságoknál és követelt jogorvoslatot, hogy indítsanak nyomozást kormányzati tisztviselők ellen, akik 146 hektárt elsikkasztottak falujának a földjéből. Akciózása miatt többször be is börtönözték.

Az esettel kapcsolatos további információk itt olvashatóak.

(A baleset képei itt láthatóak, csak erős idegzetűeknek ajánljuk!)

Közlekedési baleset, más nem is lehet!

Válogatás a kínai hozzászólások közül:

„Miután Zhaiqiao falu faluvezetője meghalt, az összes falubeli veszélyben érezte magát.

A falusi fiatalok közül nagyon sokan rokonokhoz utaztak, mert féltek, ha valami rosszat mondanak, elviszik őket. A falusiak többé nem mernek éjszakánként kimerészkedni az utcára, mivel mindenütt rendőrök vannak. Egy barátomnak a felesége a faluból származik. A barátomat az éjszaka közepén azzal ébresztette fel az anyósa, hogy 'biztonságosabb, ha inkább hazamész aludni'.

A falubélieknek most alá kell írniuk egy 'nyilatkozatot', de miféle nyilatkozat ez? Azoknak a falusiaknak kell aláírniuk, akiknek tudomásuk van az esetről, és azt kell megerősíteniük, hogy közlekedési baleset történt. Megbízható információk szerint azt, aki nem írja alá, elviszik. Többek között azért hagyta el sok fiatal a falut, mert az idősebbek már elhatározták, hogy ők ragaszkodnak ahhoz, hogy végigvigyék a nyomozást, de nem akarják, hogy a fiataloknak is bajuk essen. Nem felejtették el ugyanis elhunyt faluvezetőjük, Qian Yunhui nagylelkűségét, és ezért elutasítják, hogy aláírják a nyilatkozatot.

A falusiak akciójának támogatásaként arra kértem az internetezőket, hogy terjesszék ezt a posztot/kommentet. Tudassuk Zhaiqiao falu lakosaival, hogy tudjuk, milyen helyzetben vannak és adjunk meg nekik az interneten minden segítséget, amit csak tudunk!”

*

„Furcsának is találnám, ha nem történne ilyesmi a Mennyei Királyságban.”

*

„Szörnyű! Persze a vizsgálat eredménye egészen biztosan az lesz, hogy ’hétköznapi közlekedési baleset’ történt. Más eredmény nem is lehet.”

*

„A tiltakozásért börtön jár? Melyik törvény írja ezt elő? Remek, most már azonnal elnémítják az embereket?”

*

„A fotókat elnézve, elég furcsának tűnik, ahogyan a teherautó átgázolt a testen.

*

„Ez a sorsa azoknak a közhivatalnokoknak, akik tényleg a közért, az emberekért dolgoznak.”

*

„Ez jár azoknak, akik nem hallgatnak vagy nem engedelmeskednek a parancsnak!”

*

„Hogyan lehetne ez egy közlekedési baleset? Ha tényleg elütötték volna, az ütközéstől elrepült volna!”

*

„Szomorú, hogy egy jó ember így megy el.”

Véleményvezér megint csak felteszi az álnaiv kérdést, hogy a pártfunkcionáriusok büntethetetlensége vajon kívánatos-e Magyarországon?

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!  

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.





Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
  • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
  • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
  • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
  • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
  • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
  • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
  • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása