Véleményvezér

vv

Megvan Orbán gyenge pontja

2012.05.08. I 7 komment I Címkék: fidesz orban korrupcio lmp oligarchak

ovgyp3.jpgA mögötte ülő fideszes képviselők is csak mereven néztek maguk elé: pontosan tudták, hogy a kormányfő a védhetetlent próbálja védeni. Az oligarcha-vádra nincs igazi válasza. (Fotó: Barakonyi Szabolcs/Index)

Régen került már miniszterelnök ennyire kellemetlen helyzetbe a magyar parlamentben. A „Vannak-e oligarchák a Nemzeti Együttműködés Rendszerében?" című LMP-s kérdésre adott válaszában Orbán Viktor bevetett mindent a szőrszálhasogatástól a tréfálkozó-leereszkedő tanárbácsi stíluson át a külföldi tőkével harcoló kuruc vitéz pózáig, de nagyon nem akaródzott működni. A mögötte ülő fideszes képviselők is csak mereven néztek maguk elé, mert pontosan tudták, hogy itt bizony a miniszterelnök a védhetetlent próbálja meg védeni.

Ajánlott írásunk: Aki 2014-ben nyerni akar, tabukat kell döntenie

Oligarchák márpedig nincsenek

Orbán Viktor válaszában bevezetésként mindjárt azzal próbálkozott, hogy megváltoztassa az oligarcha szó jelentését úgy, hogy azt – a nevet természetesen nem mondta ki, de mindenki számára egyértelmű volt – csak Gyurcsány Ferencre lehessen ráhúzni. Ezzel a kényelmes madárijesztővel állította szembe a honi nagytőkés ideálját. Utóbbi címet, ha jól értettük, minden olyan milliárdos kiérdemelte, aki nem Gyurcsány Ferenc. Ezen a ponton Orbán Viktor akár vitába is keveredhetett volna Lázár Jánossal, aki szerint viszont Csányi Sándor az igazi oligarcha. Ez a szócsata azonban, talán nem meglepő módon, elmaradt.

A valóságban az oligarcha természetesen azt a vagyonos embert jelenti, aki szisztematikusan képes eltéríteni az állam politikáját a közérdektől a saját magánérdeke irányába. Az oligarcha is nagytőkés, csak éppen elsősorban annak köszönheti vagyonát és/vagy annak fenntartását, hogy az állam csecsén lóg (járadékvadász), míg a többi nagytőkés esetében nem az állam garantálja az elsőszámú bevételi forrást. A nagytőkés kategóriájának megengedő értelmezésével tehát Orbán Viktor egyenlőségjelet próbált tenni a Fidesz „gazdasági háttéremberei" és mondjuk Rubik Ernő közé.


Nincs válasza

Ha az oligarcha fogalmának egyébként közkeletű jelentését vette volna alapul, akkor a miniszterelnök bizony kénytelen lett volna a Karácsony Gergely által felsorolt megannyi kellemetlen tényre reagálni – a magyar nyelv átértelmezése segítségével azonban nagyvonalúan eltekinthetett ettől. Sőt, így még azt a meglehetősen arcátlannak tűnő gesztust is megengedhette magának, hogy gyakorlatilag lelabancozza a közérdek képviseletét rajta számon kérő ellenzéki képviselőt.

Bár a vitának ott a parlamentben vége lett, igen valószínűtlen, hogy ezzel maga az oligarcha-kérdés is elhalna. Orbán Viktor ugyanis válaszával világosan demonstrálta, hogy nincs jó válasza az oligarcha-vádakra.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - Blogunkon újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők fejtik ki véleményüket a hozzászólásokban.

Nem lesz Orbán barátja

Azzal, hogy néhány ügy kapcsán nyilvánosságra kerültek az állami megrendelések vagy pályázatok kedvezményezettjeinek nevei, feltárult a tulajdonosi és érdekeltségi háló, a számok pedig magukért beszélnek, az ellenzék az első olyan fegyvert kapta a kezébe, amivel közérthető módon és hatékonyan üthet rést az elmúltnyolcévező kormányzati kommunikáció pajzsán.

Olvasd el ezt is: Ángyán József vs oligarchák: 2-0

Ahogyan a minap még Szanyi Tibor is rákezdett az oligarcházásra, várható, hogy valamennyi ellenzéki párt valamennyi meghatározó politikusa meg fog szólalni a kérdésben. Ha pedig válaszul változatlanul csak „nagytőkésezésre" futja majd, abból akár még komoly politikai tőkét is kovácsolhat az ellenzék magának.

Ha tetszett, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.
A blogon meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg. 

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Holtzer Péter 2012.05.08. 09:05:13

Sok egészen elképesztő kijelentés hangzott el tegnap valóban, és eggyel közelebb kerültünk ahhoz, hogy a "state capture", a fogollyá vált állami jogalkotás mibenlétéről még inkább kinyíljon a közvita. Karácsony Gergely felhozhatta volna még az egyéni képviselőiket egy nap alatt megszavazó törvényalkotás lényegét, az áttekinthetetlenséget és kontrollálhatatlanságot is.

Érdekes volt egyébként látni, hogy nem csak a fideszes, de a jobbikos képviselők is elég faarccal bámultak maguk elé. Nem zárnám ki, hogy az a politikai tőke nem általában az ellenzéknél, hanem az LMP-nél fog megnőni, amely elég ügyesen kezeli ezt a témát már egy ideje.

Még Alexa Noémi pár nappal ezelőtti kérdésére térnék vissza: "adott egy államtitkár, aki nyíltan, konkrét neveket említve gyakorlatilag korrupcióval vádolja korábbi minisztériumát" - hivatalból nem kellene ilyenkor valakinek nyomozni???

Biztos, hogy a miniszterelnöknek ellenzéki képviselőket kell felszólítania feljelentésre, és nem kellene hivatalból eljárni? Valaki jogtudós meg tudná ezt itt világítani? Köszi.

Lánczi Tamás 2012.05.08. 15:03:18

Azt nem tudom, hogy megvan-e OV gyenge pontja. Az viszont biztos, hogy minden kormányzatot, itthon és külföldön is előbb utóbb megtámad az ellenzék azzal, hogy bizonyos gazdasági köröknek kedvez. Külföldi példának szerepeljen itt a Bush kormányzat és nehézipari cégek kapcsolata, de emlékezhetünk arra is, milyen vehemensen támadta az MSZP az első Orbán-kormányt a Vegyépszer megbízásai miatt.

A helyzet most is hasonló, de nyilvánvaló a különbség is. Az 1998-2002 közti időszakban a kormányzat felvállalta a magyar tulajdonú cégek helyzetbe hozását, ezt ma, mint egy uniós tagállam kormányzata a nyilvánosság előtt nem teheti meg. A másik sajátosság, amely valódi kommunikációs veszélyt rejt magában, az a Fidesszel kapcsolatba hozott gazdasági körök misztifikálása. Olyan mítosz épül, amelyben a teljhatalmú oligarchák egy jól irányzott telefonhívással mindent el tudnak intézni, mindent meg tudnak szerezni és a politikusok pusztán az ő bábjaik. Ez a mítosz egyébként nem sokban különbözik attól a képtől, amelyet a radikális jobboldali pártok állítanak a nemzetközi nagytőkéről és annak képviselőiről, akik gazdagon kárpitozott félhomályos szobákban döntenek országok sorsáról.
Aki ismeri a politikai verseny természetét, az tudja, hogy ezek a vádak mindig előkerülnek, a meglepő inkább az, hogy erre két évet várt a magyar ellenzék.

Bodoky Tamás · http://atlatszo.hu/ 2012.05.08. 16:29:08

Ha csak mítoszról van szó, miért rejtőzködik a Közgép tulajdonosa? Engem inkább "Mrs Istvan Kocsis" érvelésére emlékeztet az orbáni kommunikáció, dehogyis lopnak ők, csak a hazai nagytőkét szeretnék helyzetbe hozni és ennek ugye vannak "alkotmányos költségei".

Madár István 2012.05.08. 19:44:32

Érdemes kicsit körülnézni az országban, megkérdezni vállalkozókat, vállalkozni vágyókat, mi a tapasztalatuk bizonyos gazdasági körök térnyerésének módjáról, versenypusztító eredményükről. Én még csak nem is vagyok vállalati körben járatos, mégis: ha csak az első kézből érkező infóknak a fele igaz, akkor is ijesztő, ami most zajlik Magyarországon. Ezt relativizálni csak erős szembecsukás mellett lehet. Erre a még a számomra erősen pejoratív "kurzusépítés" fogalma is súlyos understatement, ennél erősebbet meg nem akarok írni :)

NagyLevin 2012.05.08. 21:29:32

Az, hogy a pártközeli "vállalkozói" réteg közpénzekkel tömését, vagyis a legpőrébb, legtisztábban lelepleződött önérdeket hazafias kötelességként mutatja be Orbán Viktor, nem túl elegáns lépés. Hogy azt, aki számon kéri, hogy a közhatalmat magáncélokra használják, lelabancozza, pontosan mutatja, miben is áll, hogyan is értendő a Fidesz "nemzeti" elkötelezettsége. Aki a hazafiságot bármikor felhasználja paravánnak, hogy elbújtassa mögé érdekköre kétes ügyleteit, aki úgy akarja tisztára mosni az oligarcháit, hogy a haza fogalmát szennyezi be velük, az bebizonyítja, hogy számára mindez, haza és nemzet nem jelent semmit a világon. Ahogy Karácsony helyesen mondta, ezeket a forrásokat a közösségtől, magyar kisvállalkozóktól, gazdáktól veszik el. Ezt hazafiságnak nevezni nem vall gátlásosságra.

Mong Attila (NapiFix) · http://napifix.postr.hu/ 2012.05.09. 09:56:09

Én csak szerény eszközeimmel arra hívnám fel ez úton is a miniszterelnök figyelmét, hogy a Parlamentben felolvasott kissé hevenyészett oligarcha meghatározásába a szívének kedves nagytőkések is beleférnek. Ehhez elég elolvasni az [origo]-ban Pethő András cikkeit. Egyikben konkrétan ez az érdemeihez képest a közéletben alulhangsúlyozott mondat szerepel: "Lajosnak szenvedélyévé lett a politikacsinálás". www.origo.hu/itthon/20120305-a-fidesz-gazdasagi-hatorszaganak-epulese-i-resz.html Köszönöm a figyelmet.

Holtzer Péter 2012.05.09. 13:08:11

@Holtzer Péter: A mai hír szerint a Jobbik kezdeményez parlamenti bizottságot az ügyben. "Vona számít az ellenzéki pártok támogatására és szerinte fideszes képviselők is támogathatják azt." (Index). Indul a verseny az ellenzéken belül.





Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
  • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
  • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
  • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
  • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
  • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
  • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
  • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása