Véleményvezér

vv

Ami nem fog hiányozni Sólyom Lászlóból

2010.08.09. I 46 komment I Címkék: schmitt orban solyom

Sólyom egy olyan ember benyomását keltette, aki csak egy dolgot érez biztosan: magát érzi kényelmetlenül a szerepében. (Fotó: metropol.hu/MTI)

A Sólyom László távozását kísérő sajnálkozó reakcióiból úgy tűnik, bal- és jobboldalon egyaránt nagyon sokan szerették volna, ha még öt évre ő marad az elnök.

Ám ahogy minden politikusnak, úgy Sólyom Lászlónak is voltak hibái. Az elnökségét értékelő írásokban most hosszú bekezdések foglalkoznak ezek felsorolásával: a kritikusok többnyire azt kifogásolják, hogy Sólyom nem szólalt meg, amikor kellett volna, illetve hogy megszólalt, amikor nem kellett volna. Bírálat éri a pártoktól való távolságtartása, annak arányai, sőt még természetvédő elkötelezettsége miatt is.

Lehet, hogy most ezek tűnnek problémának, ám Sólyom László valódi hibái évek távlatából biztosan nem ezek, hanem más természetű hiányosságai lesznek.

Ajánlott írásunk: Mire fogunk emlékezni Schmitt Pál elnökségéből?


A természetesség hiánya

A köztársasági elnök legfőbb feladata a nemzeti egység megtestesítése. Ehhez pedig egy olyan modor és stílus szükséges, amit természetesen törvényi feltételül nem lehet szabni, de annak hiánya sokat gyengít az elnöki pozíción.

Arról a tulajdonságról beszélünk, ami Göncz Árpádnak egészen biztosan megvolt, és e téren Mádl Ferenc sem szerepelt rosszul. Nem arról van szó, hogy Sólyom nem volt intimpistáskodó, mint Göncz Árpád, vagy nem volt egy joviális öregúr, mint Mádl Ferenc. Hanem arról, hogy Sólyom László szinte minden mozdulatából és megszólalásából hiányzott az emberiesség: a természetesség, a közvetlenség, leginkább pedig a mosoly. Az elnök feladata a konszenzusteremtés, és a konszenzus jelentésének eredetében nem véletlenül van ott az a szó, hogy „érzés”.

Sólyom Lászlóval kapcsolatban azonban nagyon sokszor úgy tűnt, folyamatosan zavart és zavarban van. Egy olyan ember benyomását keltette, aki csak egy dolgot érez biztosan: magát érzi kényelmetlenül a szerepében.

Hiúság

A másik dolog, amit biztosan nem fogunk hiányolni, az Sólyom László hiúsága. Nem akarunk erre különösebben sok időt szentelni, hiszen aki megfigyelte tevékenységét, jól láthatta ezt. Az Alkotmányról például sokszor szinte leplezetlenül úgy beszélt, mint egy szinte tökéletes műről, melynek ő az alkotója (utóbbiban talán van is igazság).

De hiúságának legeklatánsabb példája talán az az ajándék volt, amit leköszönő elnökként Schmitt Pálnak adott: saját beszédeinek és interjúinak könyvbe fűzött gyűjteményét.

Furcsa viselkedés

Végezetül: akadt Sólyom Lászlónak néhány viselkedéssel kapcsolatos dolga, amit egyszerűen csak furcsának lehetne nevezni. Ilyen volt az, hogy elnökként ő vezette be először azt a szokást, hogy a neki nem tetsző kitüntetettekkel nem fogott kezet. Nem arról van szó, hogy a Véleményvezér ne örült volna kajánul, amikor Sólyom nem nyújtotta jobbját olyan „feketeöves kommunistáknak”, mint Fekete János. Azonban nyilván érezzük, hogy a nemzet első emberének ez az eljárása mégsincs rendjén.

De ugyanilyen furcsa viselkedés volt például az is, hogy a láthatóan sértett Sólyom László utódja beiktatására egyszerűen el sem ment.

A hibák ára

Mindennek ellenére Sólyom László igen jó köztársasági elnök volt, a felsorolt hibák jó része ráadásul alkati kérdés, tehát inkább adottság, mint akarat függvénye.

Ám a politikában minden hiba megbosszulja magát. A természetesség hiánya, hiúsága vagy éppen furcsa viselkedése is hozzájárult ahhoz, hogy Sólyom László nem vezette olyan magasan a népszerűségi listákat, mint a korábbi elnökök, és többek között ezen tulajdonságai miatt is nem bontakozott ki komolyabb mozgalom újrajelölése mellett.

survey service


És ezek a hibák végül nagymértékben megkönnyítették Orbán Viktor dolgát is, aki a „sótlan” és „túl szigorú” Sólyom Lászlót így komolyabb tiltakozás vagy népszerűségvesztés nélkül ejthette.

Ha tetszett az írás, csatlakozz a Véleményvezér Facebook-csoportjához!

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2010.08.09. 09:18:59

Tehát az a baj, hogy kicsit arisztokratikus volt? (Vicces ezt jobbról hallani)
Szerintem meg ez nem baj. Igaz, én mást gondolok a köztársasági elnök szerepéről. Számomra nem az a jó elnök, aki jól bratyizik, hanem aki következetesen képviseli a jogállamiságot. Ebben a tekintetben Sólyom volt idáig a legjobb.

Damján · http://magyarispita.blog.hu/ 2010.08.09. 09:19:04

" többek között ezen tulajdonságai miatt is nem bontakozott ki komolyabb mozgalom újrajelölése mellett."

Erősen kileng a naivit-o-méter...

Halkan megjegyzem, nem közvetlen elnökválasztás van. Ha monjuk egy komolyabb mozgalom alakul, és több száz napig tüntetnek folyamatosan a Kosssuth téren, akkor sem lett volna semmi. Megunják, hazamennek...

Egyszerű hatalmi matematika, kérem szépen.
- 2/3 -> pártcsicska pardon, párthű jelölt. Lásd 1995, 2010.
- kis többségű koala -> legkisebb közös nevező, lehetőség a fentieknél elméletben akár kissé függetlenebb, önállóbb jelöltre. Pl: 2000
Speciális esetek:
- Zavaros rendszerváltás, idegen katonai megszállás, félelem a restaurációtól -> gyáva paktum, lásd 1990.
- És végül Sólyom, 2005: A két kormánypárt érdekei nem esnek egybe, a kisebbik önállóságot akar mutatni, ezért csendben támogatja az ellenzéki jelöltet. Az ellenzéknek nem a jelölt személye a lényeg, hanem a politikai skalp. A minden párt vs. mszp képlet miatt a pártoktól legfüggetlenebb* ke.
*: Tkp. egy marginális, parlamenten kívüli párt jelöltje, modern, offline-web2 hypeolással, (ún. "mozgalom").
Lássuk be, ez nem működik jelen parlamenti összetétel mellett...

Vincenzo testvér 2010.08.09. 09:21:45

"Sólyom László nem vezette olyan magasan a népszerűségi listákat, mint a korábbi elnökök"

Mádl sem igen vezette toronymagasan. Csak Göncznek volt hatalmas médiahátszele.

Mindemellett korrekt a cikk, a hétköznapokban is elterjedt egy szófordulat: "zavarban vagyok, mint Sólyom László mindig"

radala 2010.08.09. 09:24:14

Nagyon érdekes észrevételek, mindegyikkel egyet is tudok maradéktalanul érteni. Ennek ellenére SL nagyszerű KL volt. Még akkor is igaz ez, ha feltehetőleg ő lesz minden idők legkevésbé népszerű KE-e

Juliusz 2010.08.09. 09:35:14

@Damján: " többek között ezen tulajdonságai miatt is nem bontakozott ki komolyabb mozgalom újrajelölése mellett."
Halkan megjegyzem, nem közvetlen elnökválasztás van. Ha monjuk egy komolyabb mozgalom alakul, és több száz napig tüntetnek folyamatosan a Kosssuth téren, akkor sem lett volna semmi.

A kültéri mozgalmaknál hatásosabbak a folyosói, emiles és telefonos mozgások, a médianyomulás stb. - akár a fideszen belül. Ezeknek a hiányát és gyöngeségét részben jól magyarázza az írás.

Tokfalv 2010.08.09. 09:46:13

"Az Alkotmányról például sokszor szinte leplezetlenül úgy beszélt, mint egy szinte tökéletes műről, melynek ő az alkotója (utóbbiban talán van is igazság)."
Talán nincs. Elképesztő, hogy a legalaposabb szövegek is, mint a kétrészes cikk az origón meg a tiétek, készpénznek veszik ezt a legendát, amit Sólyom terjeszt magáról. Az Alkotmány egyrészt messze nem tökéletes, másrészt a megalkotásához Sólyomnak minimális köze van. Nem véletlenül homályos gyakorlatilag mindenkinek, kik, hol és mikor fogalmazták ezt a törvényt. Annyi biztos, hogy a kerekasztal-tárgyalásokon Sólyom nem foglalkozott a leendő alkotmány kérdéseivel, meg lehet nézni A rendszerváltás forgatókönyvében (amit szerintem azok se olvastak el rendesen, akik csinálták). A legvalószínűbb forgatókönyv szerint az ellenzék részéről Tölgyessy volt a fő kreátor, és az ő, főleg a választási és intézményrendszerre vonatkozó részeit faragták bele a Kulcsár Kálmán-féle Igazságügy-minisztériumban az ott már régóta készülő alkotmánytervezettel. Elhelyezve benne pl. az adótörvények kétharmadosságát lehetővé tevő aknát, aminek a kormányzásra vonatkozó jelentőségét az új Alkotmánybíróság, benne Sólyommal, észre se vette. Sólyomot nem az intézményrendszer érdekelte, hanem az Alkotmány egyetlen fejezete, az alapjogok, és főleg itt élte ki ambícióit (meg kell adni, azóta sem utolért magas színvonalon) az új rendszerben, miután magából az alkotmányozásból gyakorlatilag kimaradt. Már amikor nem politizált jogi csomagolásban (szintén magas színvonalon, persze).

stratez 2010.08.09. 09:49:06

Ahogy nincs tökéletes ember, nincs tökéletes k.e. sem. Mindent egybevetve viszont szerintem Sólyom jobb volt, mint az eddigiek, beleértve a sokat magasztalt Göncz Árpádot is, aki szerintem közönséges pártpolitikus volt, abból is a legrosszabb fajta. Ráadásul azt a bizonyos pártot SZDSZ-nek hívták. Azok a nem kézfogások pedig nagyon is rendben voltak. Mindegyik alany bőségesen kiérdemelte.

Cukorpofa 2010.08.09. 09:55:53

@stratez: "...Göncz Árpádot is, aki szerintem közönséges pártpolitikus volt, abból is a legrosszabb fajta."
- Érdekelne hogy ezt mire alapozod, és Göncz Árpád mivel volt rosszabb pártpolitikus, mint mondjuk Schmitt Pál. Az a bizonyos SZDSZ pedig alakulásának éveiben korántsem ugyanaz az összetételű, működésű, felfogású párt volt, mint a megszűnése előtti időszakban (lásd a FIDESZ is legalább pont ennyit változott..)
Göncz Árpád kétségkívül a legszimpatikusabb figura volt a köztársasági elnökök sorában.

redjohn 2010.08.09. 10:00:46

Sólyomnak megválasztásának körülménye is rossz ómen volt!!
Én a helyében ilyen előzmények után, el sem vállaltam volna a megbizatást!
Az nekem szimpatikus és egyetértek vele, hogy utódja beiktatására nem ment el. A lóhalálában meghozott, s végül addig a fiókban pihenő törvények, amíg Schmittet be nem iktatják, napnál is világosabban jelzik, milyen szerepet szánt Orbán az új elnöknek!!! Mi fog megvalósulni, majd az idő megmutatja!

Munkaadó 2010.08.09. 10:06:54

Remélem visszahozzák az éjféli szilveszteri beszédet - sokkal kevesebben nézhették másnap délben szerintem.

wow12 2010.08.09. 10:16:45

Én személy szerint örülök, hogy leváltották.
A holokauszttagadást büntető törvény kapcsán, és az új Országgyűlés alakuló ülésén elmondott beszédében (konkrétan a szélsőségesezés, és az LMP-nek való benyalás) kimutatta a foga fehérjét. Ezek után kimondottan örülük, hogy Sólymot kilökték a fészkéből.
Bár tény, hogy Schmitt Pál sem lesz jobb, mert egyértelműen pártember.

agi02 2010.08.09. 10:26:23

Én pont mint pozitivumot írnám le pártoktól való távolságtartást és atermészetvédelmi elkötelezettségét is.

És szerintem sem az egy köztársasái elnök dolga,hogy mindenkivel fülig érő szájjal bratyizzon, miközben mint ő mint a nemzetközi partnerek nagyon is tisztában vannak vele, hogy az ország helyzetén semmi de semmi mosolyognivaló nincs.

Az ajándék meg szerintem nem hiúság kérdése. Mit adhatott volna?
egy újabb herendi vázát?
vagy egy doboz bonbont?

Ab ovo 2010.08.09. 10:26:34

Mondjuk én azt, hogy nem ment el Schmitt beiktatására, nem furcsa viselkedésnek nevezném, hanem ordenáré köcsögségnek. Gondolom távozásakor még az ajtót is jól bebaszta maga után. Komolyan kezdtem aggódni, hogy még elbújik ez a szerencsétlen valahol a Sándor palotában és végül szégyenszemre a kormányőrökkel kell kivezettetni.

stratez 2010.08.09. 10:26:50

@Cukorpofa: Schmitt Pál legfeljebb lesz pártpolitikus, Göncz pedig az volt. Göncz a baloldal érdekképviseletében még a törvény- és alkotmánysértésig is elment, mindennél többet mond, hogy még az 56-os sorstársai is kifütyülték a Kossuth téren.

Öreg Sam 2010.08.09. 10:46:20

Előre mondom,nem szerettem Sóyom Lászlót elnökként,mindazokért,amiket előttem már leirtatok.
Ehhez még hozzátenném azt a szlovákiával szembeni politikai érzéketlenségét,mikoris a 1968-as bevonulás évfordulóján akart átlátogatni.
DE! Meggyőződésem,hogy minden allürje,és rossz tulajdonsága ellenére "hasznosabb" elnök volt,mint amilyen Schmitt valaha is lehet.

helixpomatia 2010.08.09. 10:46:35

@agi02: azért mégsem saját magam "bölcsességeit" adom neki. Akkor legalább már a többi K.e-beszédeiből is villantok valamit. Nem?

bobijub 2010.08.09. 10:47:04

tudom, hogy idézni csak pontosan szépen, ahogy az idézett írta régen

attól tartok, hogy ennek én most nem tudok megfelelni, de ez a lényegen nem sokat változtat.

tehát van az mondás aminek az a lényege, hogyaszongya:
nem értek egyet azzal amit mond, de halálig védelmezem a jogát, hogy elmondhassa.

sólyom nagyon tisztelte, szerette védelmezte az alkotmányt, amit annak idején "főbíróként" is szorgalmasan értelmezett. ne firtassuk, hogy a szellemét vagy a betűjét vagy csak önmagában a létét.

dedede-de.
a cselekvéseinek és nemcselekvéseinek, a megszólalásainak és nem megszólalásainak gondosan kialakított rendszerével, ezeknek a másodpercre bejátszott időzítésével sikeresen elérte azt, hogy hatalmasat hozzáadott egy már egyébként is mozgásban levő úthenger lendületéhez. és ennek az úthengernek az előre be nem vallott céljai közül pont az buggyant ki nyíltan és határozottan, hogy úgy akarja az egész alkotmányt gyökerestül kitépni mint a krémreklám a lábgombát. mert útjában áll. nemcsak sólyom, hanem az alkotmány is.
sólyom meg nézheti - magát sértődöttnek mutatva - hogy milyen hatékonyan tevékenykedett.

(a "nem bejött" sérthetetetlenségi tudat egy újabb szép megnyilvánulása. megvoltak a példák, amikből olvasni lehetett volna. torgyán doktor nélkül, mdf nélkül nem akkor lett volna az első fidesz kormány, amikor volt. "mindketten" megkapták érte a "szép jutalmukat". hozzájuk képest sólyom még egész jól járt.)

Cukorpofa 2010.08.09. 10:47:21

@stratez: "baloldal érdekképviseletében még a törvény- és alkotmánysértésig is elment,"
Én nem emlékszem hogy ilyet tett volna, viszont a kifütyülésre konkrétan igen, pár árpádsávos zászlót lengető skinhead került a tömegbe és keltett zavart, szó se volt 56-os sorstársakról...

egy maréknyi dollár 2010.08.09. 11:09:43

Sólyom László munkásságát én nem tudom megítélni.Savanyújóska ábrázata,könnyen parodizálható,kellemetlen hangja ellenére jól elláthatta a feladatát./elemezzenek az elemzők/.A nemkézfogásai számomra antipatikusak voltak.
off:Fekete János 40 évig volt az MNB vezetője.Évekkel ezelőtt olvastam vele egy hosszabb riportot:bizony nagyon értelmes,komoly közgazdasági tudással rendelkező,racionális gondolkodású ember volt.Szakamai ismeretei jól kamatoztathatóak lehettek volna a rendszerváltás után is.

Goompah 2010.08.09. 11:09:53

"Az elnök feladata a konszenzusteremtés, és a konszenzus jelentésének eredetében nem véletlenül van ott az a szó, hogy „érzés”."

Nem, az elnöknek nem feladata a konszenzuskeresés, az a politikai pártok dolga. A KE max. végszükség esetén avatkozhat be, de akkor sem lesz gyakran sikeres. Ha megnézed a KE jogosítványait (vagyis hanyagoljuk a protokolláris vagy látszatfunkciókat), abból világosan kiderül, hogy elsődleges feladata az alkotmányosság és a törvényesség felügyelete.

hensen 2010.08.09. 11:10:16

Összességében jó elnök volt-e Sólyom László?

Nem volt jó! Igazából semmi szükség nem volt rá. De ilyen a rendszerünk, a köztársasági elnöknek semmilyen döntési jogköre és mozgástere sincs.

Olyan köztársasági elnökre van szükség aki egy Őszödi beszéd után következmények nélkül feloszlathatja a parlamentet, ezzel szemben csak annyi fért ki a száján, hogy "morális válságban az ország". (Persze hogy abban volt az ország, de ennek a részese másodsorban ő maga,)

Tisztában vagyok vele hogy a törvény ennyit enged neki, de a léte szerintem innen kezdve tök felesleges. Ennyi erővel Szent István viasz-szobra is lehet az elnök, azt legalább tiszteljük is.

A másik probléma közel 20 éves. A köztársasági elnököt a parlament választja a saját szája íze szerint. Győzzön meg valaki arról hogy egy fideszes elnök pártatlan tud maradni....
Schmitt is már csak akasztott ember nem volt, de hatalma annyi sem lesz mint a parlament elnökeként.
Szép karrierje volt eddig, elnöksége egy nyugdíjas állás csupán. Semmi dolga nincs jó pénzért (havi 2 millióért??) , utána pedig kiskirályi nyugdíjjal fog rendelkezni, és még fényképeszkedni sem kell naponta.

MACISAJT 2010.08.09. 12:01:04

"És ezek a hibák végül nagymértékben megkönnyítették Orbán Viktor dolgát is, aki a „sótlan” és „túl szigorú” Sólyom Lászlót így komolyabb tiltakozás vagy népszerűségvesztés nélkül ejthette."

Híve voltam annak hogy Sólyom egy második ciklust is kapjon-gondoltam, megmutathatta volna milyen köztársasági elnök lett volna valójában.

Azonban: a leköszönése körüli afférok, beleértve a Schmitt beiktatása körüli durcit...
egyre nyilvánvalóbbá tette számomra hogy Orbánnak igaza volt mikor a lecseréléséről döntött.
Túl nagy a tét, ahhoz hogy egy ember kiszámithatatlan lelkivilágából adódó reakcióknak legyen kiszolgáltatva egy ország.

Kapott öt évet köztársasági elnökként a Fidesznek köszönhetően( meg annak hogy Gyurcsány és Kuncze tudatosan és szándékosan nekivitte Szili Katalint a falnak.)
Ezt nem így kellett volna befejezni, nézhette volna a dolog jó oldalát.

ősirománszokás 2010.08.09. 12:01:14

Szerintem kellőképpen független volt, és mert megszólalni amikor meg kellett. Nem volt simulékony modorú? Nem érzelmes populista beszédeket mondott hanem ész érvekkel operált? Lehet. De az eddigi összes (és valószínüleg az ezutáni összes) elnökhöz képest nem egy dróton rángatott a saját pártjával/oldalával elfogult valaki. de a zemberekzembere majd biztos jobb lesz.

Off: Fekete Jánosnak elég nagy szerepe volt az ország eladósításában. Nem halálos ítéleteket írt alá, de azért elég sok embernek megnyomorította az életét az elvtársaival együtt. Persze egy következmények nélküli országban ezt lehet kitüntetéssel jutalmazni.

Goompah 2010.08.09. 12:01:26

@Goompah:

A köztársasági elnök nemcsak szűkös jogosítványai miatt nem nyilvánulhat meg mindennapi politikai kérdésekben, hanem az elnöki intézmény tekintélye miatt sem. A KE nem bonyolódhat mindennapi vitákba, nem is gerjeszthet ilyeneket, és ezt Sólyom igen jól tudta.

Nem ismerem Sólyomot személyesen, de az őt személyesen ismerők elmondásaiból nekem az jön le, hogy az "arisztokratikus" viselkedése nem öncélú volt, hanem a KE intézményének tekintélyét enelte ki ezzel. Ettől nekem sokkal rokonszenvesebb volt, mint pl. Göncs joviális nagypapa-stílusa, amitől anno a hányinger szokott kerülgetni.

stratez 2010.08.09. 12:01:54

@Cukorpofa: Nektek mindenki skinhead meg nyilas, aki nem kedveli a szoclibet. Árpi bácsi pártját, amit képviselt az elnöki székben, is nyilasok meg skinheadek szavazták ki a parlamentből. Nemde?

mbaye (törölt) 2010.08.09. 12:02:14

Természetesség hiánya? Sólyom éppenhogy természetesen viselkedett, mert ő valószínűleg négyszemközt is ilyen. Schmitt viszont egy önelégült ember, a humán giccs legékesebb példája. Hangzatos, semmit nem jelentő közhelyekkel dobálózik, mint egy frissen érettségizett diák, aki bemagolta az irodalom és törtémelem tananyagot és azt hiszi minden tudás birtokában van.
Sólyom egy független elnök volt, a legaktívabb eddig. Meg kell nézni, hogy hány jogszabályt küldött vissza illetve az Alkotmánybíróságra.
A FIDESZ félt, hogy egy független elnök keresztbe tehet nekik, amikor sorban követik el a butaságokat.
Az elmúlt 20 év legjobb elnöke volt.
Szolgált és nem uralkodott, nem kiszolgálta a pártokat, hanem dolgozott.
Scmittről mindig az jut eszembe, hogy otthon, amikor egyedül van, a tükör előtt próbálgatja a pózait, és hangosan megdícséri magát, hogy "még mindig milyen jól nézel ki Palikám". Ez a hiúság, nem Sólyom karakteressége.
Ha közvetlen elnökválasztás lenne, akkor a magyar emberek nyilván Schmitt-et választanák Sólyommal szemben, mert sportoló, öregecskedő nőknek bejön, nyájasan, behízelgő, semmitmondó, pont amilyet az átlag, műveletlen ember szeret. Sólyom múltját meg csak a hozzáértők értik, értékelik, akik a joghoz is értenek, nem csak Orbán és Gyurcsány közül tudnak választani.
A buta magyar paraszt szemében egy olimpiai huszadik hely többet ér, mint egy tisztességes alkotmánybírósági karrier.

Balance Of Power 2010.08.09. 12:02:22

En arra gondolok, hogy mivel ez megiscsak egy protokollra epulo pozi, a karot nyelt Solyom utan a "sarmos, laza" Schmitt sikeresebb lehet. Raadasul tobb nyelvet beszelo, kulfoldon is ismert sportdiplomata, akinek mindenfele fontos korokbe is van bejarasa. Egy probat meger, amugy meg maga az elnoki poszti is total felesleges, kb. a kiralyehoz hasonlithato, csak a kiralysagokkal ellentetben igazi tradicio sincs mogotte.

szakállasbácsi 2010.08.09. 12:02:32

@hensen: Nem tudom, hogy az Őszödi beszéd után miért is kellett volna feloszlatnia a parlamentet? Hacsak azért nem, mert a miniszterelnők kijelentette, hogy nem akar tovább hazudozni (mint előtte Orbán, Meggyesi, és újabban Szíjjártó, Kósa, Matolcsi, Schmitt, Varga (Csontváz) Mihály, stb.).
Az, hogy morális válság, az meg hülyeség, mivel a morál nem közjogilag értelmezhető fogalom, tehát nem határozható meg objektíven. Morálisan viselkedhetem anyámmal, egy koldussal, vagy a hazámmal szemben és saját magamnak tartozom elszámolni vele. Ha a törvény kötlez morálra, az nem morál, hanem kötelesség. aki ezt összezagyválja, az ne legyen köztársasági elnök, hanem tanítson idiótákat a jogi egyetemen.
Sólyom egy sértett és hiú ember benyomását tette rám, akin állandóan eluralkodnak az érzelmei. Úgy viselkedett, mint egy tini lány az első szerelmével, csak ő közt.elnökként az országgal.
Elfogult, érzelem vezérelt, mámoros kispolgár, mentes a nagystílűség, nagyvonalúság és kompromisszumkészség erényeitől. És, ami a legijesztőbb volt nekem: végtelenül gyáva.
Sólyom sux.

mbaye (törölt) 2010.08.09. 12:02:36

@wow12: nem leváltották, hanem lejárt a mandátuma

Publius Decius Mus 2010.08.09. 12:09:33

Kérem a kommentelőket tartózkodjanak Göncz Árpád dícséretétől.

Nagyon fontos időkben maradt passzív, mosolygós papika, elképesztő médiahátszélel. Ha mégis tett valamit néha, abból a volt diktatúra állampártjának és új szövetségesének leplezetlen támogatása rajzolódik ki. A Bokros csomag idején amikor 1 millió munkanélkülit kreáltak hónapok alatt, majd ráterhelték őket a nyugdíj és a munkanélküli segély rendszerekre, amikor Antall és Horn garasokért elkótyavetyélték az ország energia, autópálya, telekom, csatorna és médiahálózatát a függöny mögött, ő csak mosolygott és integetet jóságosan és mellébeszélt. Nekem is szimpatikus volt akkor és csak a későbbi elnökök tevékenysége mutatta meg, hogy miis lett volna a dolga.

A lánya is, az a ronda, tehetségtelen takinéni az első olyan külügyminiszter volt, aki inkompetenciája miatt utolsó hivatali éveiben már nem is utazott sehová.

Terniak 2010.08.09. 12:09:43

@hensen: "Igazából semmi szükség nem volt rá. De ilyen a rendszerünk, a köztársasági elnöknek semmilyen döntési jogköre és mozgástere sincs."

Ezt nem tudom, honnan veszi a közvélemény, de már vagy a 20. hely, ahol ezt olvasom.

Van neki. Pl. most már egy másik Polgári Törvénykönyv befolyásolná az életed, amit nyilván a hétköznapokban nem feltétlenül érzel meg, de ha örökölsz, ha a lakásod vagy az autódat eladod, ne adj isten, a cselekvőképességeddel történik valami, nem lesz mindegy, hogy mi vonatkozik RÁd. És igen, az elnök akadályozta meg, most mindegy, hogy igazságoságan vagy sem. Vagy ott van a magánnyugdíjas törvény, amit szintén elfektetett.

És akkor még nem beszéltünk arról, hogy a joszabály-előkészítők számára mit jelent egy ilyen elnök. Kétszer meggondolják, hogy mit írnak a jogszabályba.

Nem véletlen hogy Lezsák két hétig kereste a szemüvegét, hogy aláírja a törvényeket.

Szóval röviden: ha valaki él az államfői jogkörökkel, erős államfő lehet. Sólyom ilyen volt.

Terniak 2010.08.09. 12:09:52

@szakállasbácsi: "Az, hogy morális válság, az meg hülyeség, mivel a morál nem közjogilag értelmezhető fogalom, tehát nem határozható meg objektíven"

Ezt mond meg a FIdesznek. Jó erkölcsbe ütköző kifizetések? Benne van az Alkotmányban. Egyébként szerintem nincs igazad, a morál jelen van a közjogban is.

lehet más a handa-banda 2010.08.09. 12:13:52

Sólyom bohócot csinált magából és a köztársasági elnöki posztból, ezzel Schmitt Pálnak készítete elő a terepet akaratán kívül. Most meg úgy csinál mintha akarattal csinálta volna: "én majd mögötted fogok állni Palikám"

Hmmm... 2010.08.09. 12:25:40

Szerintem pedig - amikor Sólyom megírja végnapjainak történetét- kiderül, hogy nem holmi picinyes sértődöttségből, hanem nagyon is elvi okokból nem ment el utódja beavatására. A bölcsesség a fontos... a nyájaskodás nem minden. Persze nem keveseket zavar(t), hogy neki határozott véleménye van(volt) dolgokról.

prosztóék 2010.08.09. 12:31:25

@szakállasbácsi:
Egy Karl Marx avatar mögül morálról oktatni az embereket kissé ironikus.
Nem értem miért akarják beállítani egyes emberek igazságbeszédnek az Öszödi beszédet, mert hogy nem akart semmit se kezdeni az országgal, arra jó példa azt amit utána csinált évekig. Elismerem lehet, hogy nem csapta be a népet, de egy embert igen és az én vagyok, mert 2006-ban az MSZP-re szavaztam, és soha többé, amíg Feri bloggol ebben az életben.
Sólyom László, meg azt tette, amit úriember tehetett ebben a helyzetben. Elment addig, amíg lehet és nem tovább. Ha Fletó lemond, találnak azonnal egy új miniszterelnököt, akkor lehet, hogy még mindig van SZDSZ és Orbán nem miniszterelnök most.
Nem tudom mit csinált volna Göncz Árpád és Mádl Ferenc az öszödi beszéd után, de valószínűleg csak néztek volna, mint Rozi a moziban és nagystílűen, nagyvonalúan, kompromisszumkészen hallgattak volna, mint annyian ennek az országnak a történelme során...

bgp 2010.08.09. 12:33:57

Voltak baromságai, de Sólyomról elmondható, hogy Elnök volt. Smith "fejbólintó" Pál nem lesz az.

sztd 2010.08.09. 12:44:30

Sólyom határozott véleménye néha engem is zavart, de tetszett, hogy kiállt mellette. Az, hogy elvi értékeket próbált megjeleníteni, számomra mindenképpen szimpatikus volt.

A viselkedése az viszont... 5 év alatt nem tanult semmiféle modort. A VV véleményével a furcsa viselkedésről egyet kell értenem, csak én keményebben fogalmaztam volna.

Egy valamivel nem értek egyet. Szerintem Sólyom mellett ennél komolyabb mozgalom ilyen rövid idő alatt szerintem ki sem bontakozhatott volna.

@szakállasbácsi:
"Nem tudom, hogy az Őszödi beszéd után miért is kellett volna feloszlatnia a parlamentet?"
Nem volt joga hozzá, így nem is kellett volna.
A parlamentnek magát kellett volna feloszlatni, miután kiderült egyértelműen, hogy a választók úgy választották a kormányt újra, hogy a valós viszonyokat teljesen elfedték előlük, így nem tudtak választani. Persze a konkrét csalók politikai megsemmisülése is járható út, csak a másikkal most előrébb tartanánk.

Várúr 2010.08.09. 13:03:55

@stratez:
Mélyen egyetértek. Göncz, a közepesnél gyöngébb író és műfordító maga mondta, hogy alázták az szdsz középvezetői. Saját elképzelése, akarata nem volt. Ráadásul annyit hazudott Antallnak, hogy Kajdi József miniszterelnökségi államtitkár szerint Antall a végén, ha Göncz hívta, nem ment a telefonhoz. Gönzcéhez hasonló médiahátszéllel népszerű lett volna egy ökör is. Sólyom becsületére váljon, hogy száraz, hebegő, életidegen jogászként ellenszélben is egész jól teljesített. Schmitt... majd meglátjuk. Eddig nincs gond vele.

stratez 2010.08.09. 13:11:58

@Várúr: Igen, a média turbózta fel Árpi bácsit, ma jóval nehezebb dolga lenne, azóta alaposat változtak az erőviszonyok arra felé is, amikor a Kossuth téren kifütyülték az 56-osok, jelen voltam, láttam, akkor is eltudta hitetni a balliberális nyilvánosság, hogy 3 Árpád-sávos fütyülte ki, holott az egész tér fütyült.

mbaye (törölt) 2010.08.09. 13:21:33

@Balance Of Power: Schmittnek semmilyen körökbe nincs bejárása, ahova Sólyomnak ne lett volna. Egyszerűen mivel köztársasági elnök, ugyanolyan körökben fog mozogni, ahova hívják. De ez is csak reprezentáció.
Külföldön semennyire nem ismerik, egyedül Samaranch pincsijeként ismert, de nem sikerült a csúcsra jutnia a NOB-nál, mert éppen akkor pattantak ki Samaranch korrupciós ügyei, amikor az elnökségért helyezkedett. Schmitt szerencsésen kimaradt a botrányokból.

Schmittet aki már hallotta idegen nyelven beszélni az tudja, hogy nem igazán tud. Majdnem olyan gáz, mint Orbán, Gyurcsány és társaik angolsága. Egyszerűen középfok körüli az ő tudása, jó kis alap szókincs, kirívó magyar akcentus. Mint egy Erasmusos diák.
Sólyom volt vendégprofesszor az USA-ban és Németországban, gondolom elég jól beszél idegen nyelveken és olyan körökbe bejáratos, ahol a nemzetközi gazdaságot működtető értelmiséget képzik.
Göncz Árpád is ahhoz képest, hogy műfordító, nem beszél tökéletesen angolul, de erre nincs is szükség, mert ezért fizetik a tolmácsokat a köztársasági elnök hivatalában.

@sztd: Sólyom egy tisztességes ember, csak kicsit furcsa, modora van, de nem modoros. Schmitt meg éppen modoros, a modorosblog majd jókat csemegézik a megnyilatkozásaiból és pózaiból.

szakállasbácsi 2010.08.09. 13:39:29

@sztd: Szóval, ha akkor nem az MSZP-t választják, hanem a "rosszabbul élünk, mint négy éve" pártot, akkor a rögvalóság őszinte feltárásra szavaznak? Komolytalannak tűnik ez a hazugság érvelés.
Gyurcsány szimpla karaktergyilkosság áldozata lett. Kinevezték idegbetegnek (pedig nem az), hazugnak (amikor a történelemben az első politikus, aki beismerte és kijelentette, hogy nem hajlandó tovább csinálni), tolvajnak nevezik, (pedig vagyonát akkor szerezte, amikor még nem volt politikus - szemben Orbánnal, Kövérrel, Szájerrel, stb. akik egy napot sem dolgoztak máshol, mont a Pártban), hazaárulónak nevezik (pedig azt az elvet érvényesíteni, hogy mindenki ott szavazzon, ahol adót fizet nem éppen hazaárulás, sőt ennek elenkezője lehetne az). Cinikus ás képmutató emberek kontrázták meg a sunyin támogató Sólyommal együtt azt, hogy strukturális reformokba kezdjen.

Prosztóék: nomen est omen. Rá merem tenni a havi fixem, hogy egy árva sort sem olvastál Karl Marxtól. Marxot általában Adam Smith, Ricardó mellett a XIX. század legnagyobb hatású elméleti közgazdászának tartják és gondolatai a mai napig értelmesek és modernek. Te Leninnel kevered sztem a minősítésedet. Ő is mondot azért számodra értelmeset: "Tanulni, tanulni, tanulni!"

szakállasbácsi 2010.08.09. 13:40:36

@sztd: Ja és még valami: az úgynevezett"valós viszonyok" nyilván párt brosúrákból ismerhetők meg szerinted. Én ezt nem gondolom. A valós viszonyok a szaksajtóból ismerhetők meg, ami hozzáférhető volt és olvasható volt és aki nem volt rest elolvashatta, akár a napi sajtóban is. A szavazók egyiket sem tették és nem is teszik a mai napig. A szavazókat olyan könnyű megvezetni, hogy az tényleg röhej.

ifjabb Hábetler János 2010.08.09. 13:57:30

Azért, mert valaki "független" főpolgármesterjelőlből a Fiatal Demokraták Szövetségének (nem véletlenül írtam ki a teljes nevet) alelnöke, majd kisebb kitérőkkel a Köztársasá elnöke lesz, nem feledtethet semmit. Sem azt, hogy Sólyom (nyilvánosan) soha nem kifogásolta megválasztása körülményeit, sem azt, hogy nem zavarta, hogy 2006 oktberében Árpád sávos zászlók alatt vonulva hagyja el a Műegyetemet, de nem vesz részt az "56-os emlékmű avatásán. És azt sem, hogy igenis soha nem felejtette el, kiknek köszönhette megválasztását. Ha el is itéltr a Fideszt, ezt úgy tette, hogy korábbi tanítványai meg tudják magyarázni: "Nem is!"

Goompah 2010.08.09. 15:30:42

@ifjabb Hábetler János:

"Sólyom (nyilvánosan) soha nem kifogásolta megválasztása körülményeit"

Miért is tette volna? Teljesen törvényes volt, még ha kissé szokatlan is. Te sajnos még mindig nem érted, hogy egy KE nem foglalkozik piszlicsáré ügyekkel, mert azzal a hivatala tekintélyét rombolja.

"nem zavarta, hogy 2006 oktberében Árpád sávos zászlók alatt vonulva hagyja el a Műegyetemet, de nem vesz részt az "56-os emlékmű avatásán."

Az a te bajod, hogy előbb utálsz meg valakit, és utána keresed hozzá az ürügyeket. Sólyom nem volt hajlandó a kevéssel korábban lebukott Gyurcsánnyal egy ünnepségen részt venni, ennyi az egész. Akkor hibázott volna, ha részt vesz. Az '56 melletti elkötelezettségét viszont kifejezte azzal, hogy részt vett a műegyetemi ünnepségen.

"Ha el is itéltr a Fideszt, ezt úgy tette, hogy korábbi tanítványai meg tudják magyarázni: "Nem is!""

Nem gondoltál még arra, hogy talán azért bírálta többet a baloldalt, mert történetesen annak - kormányon lévén - összehasonlíthatatlanul nagyobb volt a felelőssége?

Na de nem is érdekes, a te bajod az, hogy nem MSZP-s lett a KE. Sólyom nem volt hibátlan (lásd pl. holokauszttörvény aláírása), de ezzel együtt az elmúlt 20 év legtisztességesebb, legkorrektebb, és mellesleg a jogosítványaival legjobban élő KE-e volt. Hiába is mocskolod, lepereg róla.

Bocskorszíj 2010.08.19. 09:55:47

Sólyom László igen érdekes jelenség. Hogyan kerülhetett egy ilyen külső-belső tulajdonságokkal rendelkező ember ebbe a pozícióba?
Megjelenése az a bizonyos "slemil kisember", tele gátlásokkal, hisztériára hajlamos bizonytalansággal, beszédhibával. Amikor a legkisebb figyelem feléje irányul, hangja remegni kezd, belső feszültség az egész testben, ideges tremor. Nincs érzéke - veleszületett, avagy tanult -, az öltözködés, külső megjelenés "illendősége" iránt. Nincs tartás (mely egyébként érdekes módon a magyar ember sajátja, lásd a paraszti kultúrát IS), csak kompenzált belső hisztéria (a kisebbségi érzés, önbizalom- és önértékelési zavar talaján). Beteges rettegés attól, hogy nem figyelnek rá, nem veszik figyelembe, nem számottevő. S a viselkedési jelenségek mindegyike bizony pszichés jellegű. Mivel érdemeltük ez ki, édes jó Istenem??? Egy erősen ideggyenge ember ebben a közjogi méltóságban? Nyilván - egyszer, végre -, megszületik mindennek a történelmi-szociológiai-politikatudományi elemzése. És drága honfitársaim, józan paraszti ésszel: egy Sólyom-kvalitású ember után, az Ő ÜRES HELYÉRE, jöhetne-e rögvest egy hitelesebb? Sólyom árnyéka mindenképpen rávetülne. Ezért kell, valóban kell egy átvezető, aki valamivel jobb - szerintem mindössze megjelenésében, s talán idegrendszeri stabilitásában. S majd utána jöhet egy hitelesebb. Adja Isten, hogy ne azt kapjuk, amit megérdemlünk.





Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
  • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
  • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
  • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
  • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
  • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
  • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
  • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása