Véleményvezér

vv

Jó szándékkal a pokolba – az új gazdasági akciótervről

2010.10.14. I 160 komment I Címkék: fidesz nyugdíjasok multik orban allam gazdasagi novekedes

A rendkívüli adók miatt kevesebb lesz a külföldi tőke és beruházás, a magánnyugdíjrendszer lebontása miatt pedig a hazai is. Hogy lesz így gyors gazdasági növekedés, egymillió új munkahely? (Fotó: fidesz.hu)

A miniszterelnök tegnapi bejelentései kiválóan rámutattak arra, hogy milyen nehéz a retorikát összhangba hozni a cselekvéssel. Hogy milyen óriási veszélyeket rejtenek a szándékolatlan következmények. És persze, hogy a pokolba vezető út valóban jó szándékkal van kikövezve.

Kétharmados többség, egyharmados mozgástér

A kormányfőre óriási nyomás nehezedik: kétharmados parlamenti támogatottságával egyszerűen nem teheti meg, hogy ne próbáljon meg jelentős eredményeket elérni.

A magyar gazdaság jelenlegi helyzete azonban nem igazán teszi lehetővé, hogy valaki a megszokott játékszabályok mentén valami látványosat produkáljon. A Medgyessy- és Gyurcsány-kormányok tragikus teljesítményének, valamint a világgazdasági válság következményeinek együttes hatásaként a magyar gazdaság egy viszonylag jól előrelátható kényszerpályán kell, hogy haladjon. Emiatt pedig a gazdaságban legfeljebb csak „egyharmados” sikerre lenne kilátás.

Kapcsolódó írásaink: Bankadó, a demokrácia ára
                                   
Távközlési különadó: rossz ötlet


Forradalmi változás

Politikai szükségszerűség tehát, hogy a kormány valami merészet húzzon. Valamit, ami hirtelen megnöveli a mozgásterét. Alapvetően két út adódik: a központi kiadásokat meredeken csökkenteni vagy a bevételeket jelentősen növelni.

Az előbbinek rengeteg nyilvánvaló és már nagyon sokak által megénekelt előnye van, és egy nagy hátránya: politikailag igencsak veszélyes. Hozzá kellene ugyanis nyúlni az öregségi és rokkantnyugdíjakhoz. Ki kellene mondani, amit már úgyis tudunk: ez az ország egyszerűen nem bírja ki, hogy 3 millió ember tartson el majd’ mindenkit. Lehet szolidaritásról és együttérzésről papolni: de ha nincs pénz, akkor nincs pénz.

A másik út, hogy az állam újabb adókat, újabb sarcokat talál ki. Mondjuk megadóztat minden jelentősebb vállalatot és a fiatalok nyugdíjbefizetéseire is azt mondja, hogy „einstand”. A Véleményvezér rettentően csalódott, hogy a kormány ezt az utat választotta.


Búcsú a gyors növekedéstől

Nézzük egyedül csak a praktikus szempontokat – a többin bőven ráérünk még búslakodni. A magyar gazdaság akkor fog újra gyorsan növekedni, akkor lesz sok új munkahely, ha lesz jelentős mennyiségű új beruházás is. A beruházáshoz pedig tőke kell. Utóbbi két forrásból jöhet: külföldről és belföldről.

A külföldről hazánkba irányuló beruházások voltak az elmúlt 20 évben a magyar gazdaság motorjai. Ahhoz, hogy továbbra is azok legyenek, elsősorban kiszámíthatóságra lenne szükség. Arra, hogy a nálunk befektetők tudják: az állam nem fogja egyik napról a másikra „lehúzni” őket óriási összegekkel. Lehet persze móresre tanítani a külföldi vállalatokat, meg előírni, hogy legyenek szolidárisak velünk – csak akkor ne reménykedjünk abban, hogy sok pénzt hoznak majd ide és hogy új munkahelyeket teremtenek.

Az ún. válságadókból remélt bevétel (három éven keresztül):

távközlési, telekommunikációs szektor: évi 61 milliárd
energiaszektor: évi 70 milliárd
bolti kereskedelmi szektor: évi 30 milliárd


Sebaj, majd a hazai tőke! A kormány retorikájának kulcsa a hazai vállalkozó. Akit majd helyzetbe fognak hozni, aki majd az adócsökkentések hatására elkezd beruházni. Arról azonban nem szól a fáma, hogy miből. Honnan lesz ugyanis annyi tőkéje a magyar vállalkozónak, hogy helyettesítse a kieső külföldi beruházásokat, ráadásul még az elmúlt években hiányzó extra löketet is megadja a magyar gazdaságnak? Ez egy tőkeszegény ország, tőke pedig nem teremtődik a semmiből. Ha nem külföldről jön, akkor nekünk, magyar állampolgároknak kell az eddigieknél lényegesen többet megtakarítanunk, hogy aztán abból a pénzből a bankrendszeren (vagy a költségvetésen) keresztül beruházás legyen.

A magyar gazdaság egyik, ha nem a legfontosabb új megtakarítási forrása éppen az a magánnyugdíjpénztári rendszer volt, aminek ezen funkcióját a tegnapi bejelentés alapján éppen most fogják felfüggeszteni. Jelentős hazai megtakarítás nélkül viszont nem lesz hazai beruházás sem, utóbbi hiányában pedig csak szólam marad a sok százezer, sőt egymillió új munkahely.

web survey
web survey


A jó szándék és a pokolba vezető út

A hazai tulajdonosok megerősítése, az adócsökkentés és a munkahelyteremtés mind-mind jó és fontos célok. De a politikában nem elég a jó szándék, és nem elegendőek a jó célok sem. Arra is szükség van, hogy a konkrét intézkedések valóban a célok irányába mozgassák a szereplőket.

Most nem ezt történt. A rendkívüli adók sokasága a külföldiek hazai beruházásait fogja vissza, míg a magánnyugdíjrendszer lebontásának megkezdése a hazai felhalmozás növekedését ássa alá. Ebben bizony nem sok köszönet lesz.

Ha tetszett az írás, csatlakozz a Véleményvezér Facebook-csoportjához!

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pelso.. 2010.10.14. 08:33:02

Hol itt a jó szándék..?

Diocles 2010.10.14. 08:39:51

A magánnyugdíjpénztár-rendszer halott. Miért?

- mert röpke 10 év múlva kábé 4 millió nyugdíjas és 1 millió aktív befizető lesz. Namármost, van valaki aki azt gondolná, h 10 éven belül nem fogják államosítani szőröstül-bőröstől az egészet, legyen akármilyen színezetű a kormány? Na jó, "állami kezelésbe" venni. Ez egyébként már Bajnai-Oszkó alatt megkezdődött, amikor lehetővé tették az átlépéseket 50 év felett, most újabb, nagyobb lépések jönnek.

- de halott közgazdaságilag is, csekély hozamokat produkál, magas működési költségekkel. Igaz, ez még mindig jobb, mintha az állam közvetlenül lenyúlná az egészet (bár itt is gondolom lesz egy olyan megoldás, h elismerik a befizetett összeget), de lásd az előbbi bekezdést, politikai nyomás miatt (= nyugdíjas szavazók hatalmas többsége az aktívakhoz képest) ez mindenképpen lenyúlásra fog kerülni, másrészt ki tudja mi lesz a nemzetközi pénzrendszerrel 30 év múlva. Mennyivel tudja jobban garantálni egy kis nyugdíjalap a befizetést, a későbbi nyugdíjat, mint maga az állam?
Semmivel.

Legalább a fiatalokban tudatosul némileg, h a mostani rendszer illúzió, és a 13. havi nyugdíj voltaképp az ő jövőjükből ment...

Rá Dios 2010.10.14. 08:42:02

Nem vagyok - hogy is lehetnék - ellendrukker. Magam, családom, hazám érdekében bízom a 2/3-os kormány sikerében. Azza nem az ő sikerükben, hanem az ország sikerében.
De most nagyon zavar, hogy csak annyira futja, amit látunk: "vegyük el onnan, ahol van". Jó, egyszer. És utána?
Nincs utána. Utánuk van és - meglehet - utánunk - lesz. Európa, ha nem versenyképes, azaz nem hatékony, nem dinamikus, nem kockázatvállaló, nem gazdagodó, hanem anyagi-szellemi tartalékait éli fel, akkor bukik. Mi megyünk előre?

OkoskaTo:rp 2010.10.14. 08:49:36

Nem adom a magánnyugdíjamat! Bár a sok birkának most még nem esik le a két fillér, a jövőnket nyúlná most le OV. Remélem, valamelyik bíróság majd helyrerakja őket - ha a Fidesz zsebében levő Alkotmánybíróság nem is, az európai még tudja, mi az a magántulajdon.

funny 2010.10.14. 08:49:47

Ez a magányugdíj lehúzás ügy nagyon komoly. Gyakorlatilag visszacsinálta az egyetlen reformot...
De nem erről akarok beszélni! Figyeltétek azt, hogy egyre több és több beszédet tart a Viktor? Kinek a babérjai pályázik? Ceausescu? Fidel Castro?
És vágjátok mi volt a bejelentés előtti napon? Beszélgetés Barroso-val. Szólt neki...
És mi van most egyébként, ami mögé el lehet bújtatni a dolgot? A vörös iszap ügy. Ez így igazán szomorú, egyben ezek együtt...

Picurigor 2010.10.14. 08:50:01

Azok, akik korábban brutális megszorításokról harsogták tele a sajtót, most brutálisan sarcolnak.
A fenti szektorokra kivetett különadó így is-úgy is a gazdaságból fog hiányozni, tehát megszorításként fogható fel. Arról nem is szólva, hogy a végén ismét csak az egyszeri állampolgár fogja meginni az egésznek a levét...

A magán-nyugdíjpénztáras trükközés pedig felháborító. Egyrészt ostobaság ezt államosítani, hiszen ez max egyszeri bevétel, ami arra jó, hog az idei egyenleget javítsa, ám ennyi. Utána ugyanúgy nem lesz több pénz a rendszerben, ráadásul akkor már nem is lesz honnan elvonni.

Arról nem is beszélve, hogy aki magán-nyugdíjpénztárban van, azt azért fizeti (az államin felül), hogy majd öreg korára egy kicsit több jusson. Miért akarja a kormány elvenni a mai fiatalok békés öregkorát???

Diocles 2010.10.14. 08:50:27

Apropó, a kamurokikat szépen-csendben is felül lehet vizsgálni, nem kell azt húszezer kamera előtt bejelenteni.
Remélem a kormány ezt fogja tenni.

Amit egyébként javasoltok, ti. az azonnali nekimenés a nyugdíjasoknak, és az aktívak preferálása, az megvalósíthatatlan. Miért?
Mert nem lehet azt figyelmen kívül hagyni, h az aktív választók nagy része ebben az országban nyugdíjas. Eleve sokkal többen vannak, mint az aktívak, fiatalok, másrészt jóval nagyobb arányban mennek voksolni.

Ez pedig eleve meghatározza minden kormány mozgásterét, lehet hőzöngeni, meg megmondani a frankót a partvonalról, de csak olyan politika lehetséges akárcsak középtávon, amely ezeket az erőviszonyokat tudomásul veszi, és szépen-csendben módosít rajta. Tudom, h most ez seggnyalásnak tűnik részemről, de ennek megfelelt az Orbán-kormány, amit Ti javasoltok, valamiféle totális és differenciálatlan letámadása a nyugdíjasoknak, az a totális bukáshoz vezetne csupán, és 2014-ben (vagy egy előrehozott választásokon) Schmuck Andor és a Tisztelet Társasága alapítana kormányt...

búvárrégész 2010.10.14. 08:51:50

Ahhoz képest, hogy a cikk szerint haladunk lefelé, azt látom, hogy erősödik a forint, az EU dícséri a hiánycélunkat.
Valamit tenni kellett. Minden intézkedés sért valakit, sajnos ilyen helyzetbe jutottunk.
Jó szöveg, hogy 3 millió tart el 10 milliót, de nem így van. Eleve, ebben az esetben 13 millióan laknánk az országban, ami nem így van.
Másrészt az állami szektor működteti az államot (reméljük egyre jobban). Az állam nélkül nincs civilizáció. Civilizáció nélkül nincs gazdaság, fejlődés. Egy komplex rendszerben élünk, ahol a rendszer fenntartására is áldozni kell.
Persze az arányokon lehet változtatni. Ugyanakkor egy ész nélküli visszavágás maradandó károkat okozhat. Nézd meg pl. a vörösiszap problémát. Ha azt mondjuk, túl sokat költ az állam környezetvédelemre, ellenőrzésekre, és pl. ezt a szektort visszanyessük, előbb utóbb tömegével jelentkeznek majd hasonló katasztrófák.
Ha megnyesed a kultúrát, oktatást, 20 év múlva nem lessz humánerőforrás a fejlődéshez. ha az egézségügyed nyesed, akkor később hamarabb leamortizálódnak az emberek stb.
Ha most teljesen megszünteted a segélyeket, akkor nagyhirtelen mi a fenét csinál az a sk ember, aki részben ebből él? haljanak éhen? Lázadjanak fel, rabolják ki az otthonodat?
Lehet visszafogni, de ennek legyenek határai! Búvárként azt tudom ondani, hogy ha egy 50 perces időintervallumban 5 percig nem kapcs semmi levegőt a víz alatt, akkor az nem 10%-os megszorítás, hanem halál...

BISMARCK 2010.10.14. 08:52:25

A magánnyugdíj pénztár már a megszületésekor is hülyeség volt, Bokros találmánya és ő erre még büszke is.
Amióta bevezették nem volt akkora hozama mint ha ugyanazt a pénzt magyar állampapírba fektették vna. Még mielőtt vki elkezd mekegni, hogy "de válság volt", javaslom, hogy nézzen utána. Előtte sem volt nagyobb a hozama.

Dub hadnagy 2010.10.14. 08:59:10

Ha a magánnyugdíj-bekebelezés régi tervük, akkor az így utólag elég jól megvilágítja, miért kellett kirúgni az IMF-et, gondolom ők ebbe aligha mentek volna bele.

Kisvárosi Fojtogató 2010.10.14. 09:04:50

Alapvetően azért rossz a kiindulási alap, mert a jelenlegi intézkedéseket csak a 8 éves szoci kormány teljesítménye és a világgazdasági helyzet alapján tartod determináltnak. Holott a Fidesz 8 éves retorikája legalább ennyire meghatározó, sőt: a merészet húzni sokkal inkább ebből következik, a folyamatos szembenállás eleve kijelölte azt az utat, amivel most próbálkoznak. R-Go: akármennyire is gazdasági lépésként szeretnéd értelmezni a munkájukat, az egyelőre csupán politikai. És legalább annyira szűk a mozgástere, mint az örökül kapott gazdaságié.

kubatov_kommunista 2010.10.14. 09:05:00

A magánnyugdíjpénztári pénzek államkötvénybe (is) mentek.
Hát most nem mennek. Ennek is lesz következménye gondolom. Apropó az eddig bentlévőkkel, mi lesz?

Szevasztok 2010.10.14. 09:05:03

Egy éve még azt hallottuk a mostani kormánypárttól, hogy "EL A KEZEKKEL A MAGÁNYUGDÍJPÉNZTÁRAKTÓL!".
Na tessék, most ráteszik a saját kezüket.

Nem az akérdés, hogy mennyit hoz a magánnyugdíjpénztár, mert ha nem hoz semmit, akkor is az az ÉN MEGTAKARÍTÁSOM!. Ne abból osztogassák a 13. havi vagy akárrmilyen nyugdíjakat!
FEHÁBORÍTÓ!!!

OkoskaTo:rp 2010.10.14. 13:59:26

@BISMARCK: És annak utánanéznél, hogy az állami nyugdíj milyen hozamokat produkál a befizetett járulékhoz képest? Hmm? Kb. a befizetett _tőkéd_ ötödét, ha kifizetik.

Szóval ehhez képest a magánpénztárak infláció alatti hozama is rengeteg. És az államosításuk helyett inkább azt kellene megkapirgatni, miért negatív a reálhozamuk, és milyen működési költségnek hívott tételeket vonnak le tőled.

szita szita péntek 2010.10.14. 13:59:32

Megpróbálom sorra venni a hatásokat:

1 - Kiszámíthatatlan, erőből történő politizálás, ami olyan tabukat sért meg, amit a pénzvilág nem szeret. Ez várhatóan a befektetések csökkenését fogja okozni.

2 - Ne legyünk naívak, ha a nagyok "szent profit"-ját einstandoljuk, akkor az előbb utóbb a fogyasztókon csattan. Lehet nem idén - ám akkor jövőre.

3 - Számít az újraelosztási rendszer logikája. Első blikkre ugyan úgy tűnik, hogy mocskosmuliék fognak szívni, de ha feltételezzük hogy mocskosmultit mégiscsak érdekli a profit, akkor nézzük meg, hogy kiken fogja behajtani elsősorban? Az energiának, távközlésnek mindenki fogyasztója. A bankszektort érintő elvonás kompenzálása majd a szegényebb rétegen fog csattanni, akinek nincs lehetősége hitel nélkül ingatlant, ótót, mosógépet venni. A kereskedelmi láncok különadója ismét csak az alacsonyabb jövedelműeken lesz pótólható, hisz jellemzően ők a tesco-s vásárlók. Most akkor nézzük meg, hogy mi lesz a plusz bevételek sorsa, azaz hová oszt vissza az állam! Lesz ugye egykulcsos adó, ami a módosabbaknak jön jobban. Támogatott lesz a 3 gyerekes modell, ami mondjuk a középosztálynak számít igazán. Összegezve: Olcsó Jánosék szívnak majd többet, gazdagabbék kapnak majd többet. Fasza.

4 - Nő az állam újraelosztó szerepe. Tegyük fel, hogy ez (legalább részben) pályázatos formában kerül majd újraelosztásra. Mondhatjuk azt, hogy ihaj, be jó, ez majd ösztönzi a gazdaságot, de van itt egy nagy bibi is! Nevezetesen a pályázati rendszer hatékonysága (nem tudom már hol olvastam, de konkrétan az EU pályázatok kapcsán) cirka 40%. Azaz ha ott hagyok 100 Ft-t a cégnél, akkor ő azzal teljes egészében gazdálkodhat, ám ha elvonom, majd visszaosztom azt, akkor már csak 40 Ft fejlesztés fog belőle megvalósulni. Miért? Hát mert maga a rendszer részben rossz, részben drága a működtetése.

5 - A mocskosmultik és a nagytőke megnyesése kifogja a Jobbik vitorlájából a szelet. A jelenleg meglehetősen egypólusú politika nem lesz ám mindig ilyen - a rendszer logikája megkövetel egy másik szereplőt is. Azt, hogy ez ki lesz a jövő dönti el. Véleményem szerint az MSZP már nem áll fel ekkora pofon után, az LMP egy marginális látszatpárt. Tetszik, nem tetszik: a legnagyobb politikai vetélytárs a Jobbik. Most per pillanat az ő zászlajukra tűzött program megvalósítása zajlik, bár lehet nem úgy és nem jól. Nem is ez a lényeg! A lényeg az, hogy ezekből a jelszavakból egy ideig nem lesz ismét politikai prg.

Dub hadnagy 2010.10.14. 14:00:14

@Kisvárosi Fojtogató: az benne volt a posztban, hogy inkább kiadáscsökkentést tartott volna helyesnek, asszem te is arra gondol6cc, hogy a 8 év retorikája ezt teszi lényegében lehetetlenné, miután az összes ilyen (meg persze más) lépés ellen is ami teli torkon kifér módon tiltakozott a Fidesz, úgyhogy most nehezen nyom6ná le a választói torkán, akármekkora rétor is az Orbán.

BTA 2010.10.14. 14:00:17

És mi lesz 3 év múlva??? Akkor újabb extra adókat vetnek ki?
Baromi jó, hogy mindig csak adóemelésben látják a megoldást az ilyen problémákra.
Mikor fogják végre a valódi reformokat megkezdeni? Mikor csökkentik végre érdemben a túlméretezett közszférát? Mikor tesznek végre valami valóban hatékonyat a korrupció ellen??
Ha ebből a mostani pluszbevételből ezeket finanszíroznák, talán - hosszú távon - juthatna az ország egyről a kettőre. De tartok tőle, hogy megint csak sima pénzbeszedésről van szó.

PR_fact 2010.10.14. 14:00:23

@Picurigor:
"Arról nem is szólva, hogy a végén ismét csak az egyszeri állampolgár fogja meginni az egésznek a levét..."

Azért annyi különbség van az előző kormány megszorító intézkedéseihez képest, hogy akkor egyértelműen az adófizető réteget sújtották a megszorítások, az áthárított különadón pedig osztozni fog a Magyarországon elég vaskos inaktív réteg is. Ne feledkezzünk el a családosok védelmére hozott adókedvezményekről sem.

"A magán-nyugdíjpénztáras trükközés pedig felháborító. Egyrészt ostobaság ezt államosítani, hiszen ez max egyszeri bevétel, ami arra jó, hog az idei egyenleget javítsa, ám ennyi."

Szvsz ezt rosszul tudod. Nem egyszeri bevétel, hiszen eddig a magánnyugdíjpénztári tagoktól levont 9,5%-os járulékból 8%-ot a magánnyugdíjpénztár kapott és csak 1,5% került az államhoz, ezután pedig ez teljes egészében az államhoz fog az befolyni. Ez az összeg eddig is hiányzott a felosztó - kiróvó rendszerkből vették ki anno és hitellel pótolták, de ez már rég nem tartható.

kakadu12 2010.10.14. 14:00:24

@BISMARCK:
Valóban a magánnyugdíj befizetések egyedül a nagyrészt bankok által tulajdonolt magánnyugdíjpénztáraknak jelentett garantált biankó forrást, amit olyan "érdekesen" tudtak befektetni, hogy voltak évek amikor a befizetések ellenére nem nőt a pénztár vagyona, mert azokat elvitte a befektetések "hozama".
A helyzet csak azután javult, miután kötelezték a pénztárakat, hogy nyilatkoztassák a pénztártagokat milyen befektetési portfólióba fektessék a befizetett összegüket.

safranek 2010.10.14. 14:00:30

A magánnyugdíjpénztári befizetést visszatartani és nem nyugdíjcélokra fordítani, úgy hogy tőlem azt még azzal a céllal vonták le szvsz alkotmányellenes!
Másrészről, meg ez csak azokra vonatkozik akik mnyp tagok, akik nem azok azoktól nem vonnak el 8%-ot. Ez meg diszkrimináció!

Blogger Géza 2010.10.14. 14:00:34

@kubatov_kommunista: Mivel kisebb lesz a hiány, nem is kell annyi államkötvény. És nem kell utána a közösből kamatot fizetni, ennyi lesz a következmény - rövid távon. Ugyanazt a pénzt az állam kamatfizetési kötelezettség nélkül kapja meg.

mézevő 2010.10.14. 14:00:41

ez a magánnyugdíj téma régi sztori, ugye Gyurcsányék is ezzel trükköztek, és Orbánék is ezt magyarázták az EU-nak: a magánnyugdíjpénztárba berakott évi 360 milliárdnak megtakarításnak kéne számítania nem pedig kiadásnak, ki kéne venni a deficitből. Az EU meg nem ment ebbe bele, ezért Orbánék kivették a kiadások közül, így meglesz az előirányzott deficit. És kapja be az EU.
index.hu/gazdasag/magyar/2010/10/05/kudarcot_vallott_a_fidesz-lobbi_brusszelben/

Krujs 2010.10.14. 14:00:44

@Kisvárosi Fojtogató: Abban tlejesen igazad van, hogy a Fidesz retorikája szűkítette a mozgásterét, ami most igen kínos, és már most szembemennek régebbi nyilatkozataikkal.

De hogy Magyarország béka segge alatti gazdasági helyzetében nagyarányú szerepe lett volna a Fidesznek azzal kár szépíteni a szocik munkáját.

Ahogy az előző, 4 éves ciklusuk alatt, most is javulni fog a gazdaság, a kérdés az hogy mennyire.

2/3 van, megértem hogy szűk a mozgástér, meg szarból kell várat építeni, de csak meg lehet tenni.

sztd 2010.10.14. 14:01:01

Valamit félreértett a Véleményvezér. Nem tudom, hogy az utóbbi egy-két évben hogy volt, de a nagy áruházláncok pl. nem igazán fizettek Magyarországon adót. Az alkalmazottaik után (gondolom) befizették a mindenféléket, és tisztán foglalkoztatták őket, de ők maguk, mint társaság nem fizettek azon az alapon, hogy nincs nyereségük.
Szóval, ha az a külföldi tőke gondolkodása, hogy azért nem jön ide, mert adót kell fizetni, ha nyereséges, akkor az ittlétében sincs sok köszönet.

A magánnyugdíjpénztár esete kicsit más. Itt elvben igaza van a Véleményvezérnek, de a gyakorlat csúnyán eltér. Az itteni pénzek, gyakorlatilag állampapírokba kerülnek, míg az állam a kiesést hitelből finanszírozza, pl. állampapírokból. A hozam viszont nem éri el átlagban sehol sem az inflációt, ami miatt elvben jobban járt volna az, aki minden tekintetben állami pilléren kap nyugdíjat.
Azt pedig ne képzeljük, hogy a meg nem termelt jövedelemből majd a magánnyugdíjpénztárak nyugdíjat fognak tudni fizetni! A részvény abból fizet, ha van nyereség és növekedés. A növekedés a termelésből van. Termelés a munkaerőből van, és akkor lesz munkaerő, ha születnek gyerekek. Tehát, ha van gyerek, lesz nyugdíj, ha nincs, csak az lesz, amit félretettünk kamat nélkül, és nem inflálódott el.

Egyébként a magyar tőzsdén olyan sok ytársaság van VV szerint, hogy az ellátja a tőkét biztosító feladatát?

Blogger Géza 2010.10.14. 14:01:04

@Rá Dios: Utána a vélhetően beinduló gazdasági növekedés miatt nem lesz szükség plusz extra bevételekre. Az SZJA csökkentést valamiből finanszírozni kell, ezt eddig is lehetett tudni.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2010.10.14. 14:11:02

Sajnos, rohadtul igazad van. Sőt, a magánnyugdíjpénztárak kicsinálása az államadósság-finanszírozást is nehezíteni fogja.

Egy szó, mint száz. A támogatottság kétharmados, a bátorság nem. Tehát marad a szocik útja...

@Diocles:
"Mennyivel tudja jobban garantálni egy kis nyugdíjalap a befizetést, a későbbi nyugdíjat, mint maga az állam?"
Annyival, hogy a saját felhalmozásod kapod vissza és nem az új befizetőkre vársz, akik nincsenek. De ezt már sokan elmondták, én most nem fogom.

MickthePick 2010.10.14. 14:11:08

Haza akartam menni rövid időn belül dolgozni, most viszont, hogy el akarják venni a kuporgatott, válság által ütött-kopott pici magánnyugdíj-megtakarításomtól a növekedési lehetőségét is, már egyáltalán nem biztos, hogy menni akarok.
Nagyon nem.

kgonzo 2010.10.14. 14:11:15

Orbán egy magánjogi szerződésbe akar belenyúlni.
El akarja venni a megtakarításaimat.
Olyan helyzetbe hozza az általam megbízhatónak ítélt pénztárat, hogy kénytelen legyek átlépni az amúgy szar állami rendszerbe.
Jó, ez két évig megoldja a problémáit, de mi lesz 25 év múlva, amikor nekem kellene fizetniük?
Miből teszik majd?

Jó, hogy bevezetik az egykulcsos adót, de szólhattak volna, hogy ezt - többek között - a tőlem ellopott pénzből teszik.

Számolok: van két gyerekem, mondjuk havi 20 e. amit nem kell befizetnem adóban. Viszont a magánnyugdíjpénztáramba nem fizet be 70 e forintot havonta. Szerintem ez nettó ötven bukta.

És ennek még tapsoljak is?

tnts 2010.10.14. 14:11:20

A sok habzó szájú okostojás,legyen szíves írja meg,hogy ő hogy képzeli a költségvetési hiány befoltozását,úgy hogy a lakosságnak minnél kevésbé
fájjon.Az emberektől már nem lehet elvenni,a többség
pengeélen táncol!Tessék uraim várjuk az okos javaslatokat!Ne felejtsük el kik csinálták ezt a b@szott
nagy hiányt.

peca1000 2010.10.14. 14:14:10

A magánnyugdíj pénztáraknál a befizetett összegek akár jelentős része is elveszhet egy gazdasági válság, vagy rossz befektetés miatt.
Nagyon sok embernek a teljes összege ráment erre, úgy hogy még nem is tud róla. Ha most menne nyugdíjba, egy fillért se kapna, mert nincs miből. Volt már ebből óriási botrány mert volt akivel ez megtörtént, és futhatott nemcsak a befizetett pénze, hanem a nyugdíja után is.

Az államiban, ha keveset is, de kap az ember.

nevetőharmadik 2010.10.14. 14:16:02

Ennyi. Reménykedjünk, hogy bejön nekik és így nekünk is. Tudom persze, hogy inkább be kell fognom a számat és nem erőltetni a válságkezelés intézkedéseinek elkaszálását. Meg hiába elégítené ki az igazságérzetem, ha kapnának pár ellehetetlenítő szociális népszavazást. Merthogy - ugye - nem akarok az ország ellenében tenni.

A gusztustalan csak az, hogy Orbánék az elmúlt 4 évben pontosan így az ország ellenében tettek. És ebből a szempontból tök mindegy, hogy miért (Gyurcsány meg faszomfütty). Ez történt. Kész.

Gyárfás 2010.10.14. 14:16:10

1, Magánnyugdíjpénztárak:
Értsétek már amit olvasok, senki sem akarja(egyelőre) erőszakkal visszaprivatizálni a magánnyugdíjpénztárakat.
A lehetőségét akarja megteremteni a visszalépéseknek.
Ami azt illeti ÉN visszalépnék, mert ÉN jobban bízom a magyar államban, mint az ING-ben, vagy a többi teljesen ellenőrizhetetlen piaci szereplőben, aki lehet, hogy holnap csődöt jelent és oda a zseton.
Ami azt illeti magamban bíznék a legjobban de ugye az megvalósíthatatlan, hogy magamnak fektessek be:(
De ha jól olvasom a szabadság lenne a lényeg, ha más másban hisz akkor választhatja azt.

Ráadásul az Unios tagok ezeket a nyugdíjpénztárai befizetéseket simán levonhatják az ország deficitjéből, beszédes, hogy az erre irányuló kérésünket lesöpörték az asztalról. Ha jól emlékszem a számra ezek a befizetések a jelenlegi hiányból 1%ot tesz ki. Tehát ha elszámolhatnánk ahogy mások 2,6 % lenne a hiány.
Ez egy hatalmas üzlet sok sok sok befizetés éveken keresztül , és kifizetés nulla. Nem véletlen hogy az IMF kipréselte belőlünk.

2.A szektorok különadóját nem kell úgy felfogni mint valami néprontást, egyrészt aprópénz, másrészt olyan területeket érint ami hosszútávon egyáltalán nem az ország javát szolgálják.
2/a Monopol helyzetben lévő energiacégek, akik 15 év óta gyakorlatilag lapátolták ki a pénzt az országból a szolgáltatás színvonala viszont durván esett.
Az energiacégek árai hatósági árasak jelenleg, csak a kormány emelhet árat.
Nem hiszem, hogy az Eon összecsomagolna és hazamenne.
2/b Monopol helyzetben lévő T csoport, aki mára lefedi a telekom piac 80%át, monopol helyzetben a vonalas telefon piacon, az optikai gerinc piacán.
2/c A NAGY kereskedelmi láncok meg gyakorlatilag a hazai kereskedelem, és élelmiszeripar megrontói iszonyatos terjeszkedésbe kezdtek, ideje volt egy ilyen adónak, ezt a szektort ha rajtam múlna ennél sokkal durvább büntetőadókkal sújtanám, hogy a verseny normális legyen.

3, A ppp konstrukciók meg a lopás hosszútávú legalizált formája, az államon élősködő piócák exrtaprofit garanciája.LE vele.

De a lényeg, hogy ez aprópénz nézzétek meg a tőzsdei mozgást nem szakadt be egyetlen egy papír sem, és ez nem véletlen.Inkább ők mint én

Archer76 2010.10.14. 14:17:05

A csalódottsággal teljesen egyetértek. Ezek az intézkedések csakis pénzbehajtásként felfoghatóak,de a gazdaság élénkítése és a munkahalyteremtés ennek fényében csak politikai frázis. A mny-hez pedig nem is értem miért mernek hozányúlni. Ezzel az egyén mozgásterét csökkentik .

indapass2009 2010.10.14. 14:17:10

Mikor fogják már fel az emberek, hogy úgy 30 év múlva nem lesz nyugdíj? 100 évvel ezelőtt sem volt és 30 év múlva sem lesz már. Tudjátok egyáltalán miért lehetséges a nyugdíj?

Azért lehetséges, mert az emberek munkáját gépek vették át. Így egy ember, a gépek segítségével, sokkal több terméket tud előállítani. Így van lehetőség azoknak az eltartására akik nem dolgoznak. A gépek persze enegiával mennek. 100 évvel ezelőtt is voltak már gépek, de az energia drága volt. A nyugdíjat az olcsó energia tette lehetővé.

Csakhogy az nem kérdés, hogy az energia a jövőben drágulni fog. Ebből kifolyólag a nyugdíjasokat egyre nehezebb és nehezebb lesz eltartani és a végén egyszerűen meg fog szünni. Persze ekkor már nem demokrácia lesz, mert a demokrácia csak egy bizonyos életszinvonal felett működik ahol meg lehet engedni ezt a mérhetetlen erőforráspazarlást amivel a demokrácia jár.

sárkányfő 2010.10.14. 14:17:16

1. "Válságadó": Kamuduma. Magyarországon ma nincs válság.

2. A megszorítások összértéke bankadóval együtt: 361.000.000.000 Ft. Mivel ez közvetett adó, mi fizetjük majd meg mind. Ez fejenként, évente: 36.100 ft. Havonta 3.000 ft.
Ha tehát valaki pl. 100.000-et keres havonta, akkor ez neki +3% adó.
"Adócsökkentés kormánya"-duma ettől kezdve vicc. Jövedelemadót átcsoportosították (nagyobbrészt) fogyasztási adóba, ennyi történt.

3. Nyugdíj elvétele: a megtakarításokat nyilván el fogják szórni aktuális kiadásokra. Így érdemes ebben az országban gondolni a jövőre, megtakarítani, öngondoskodni. Ez durva visszalépés.

4. Orbán a hatalma abszolút csúcsán van, most tehetne valami komolyat. Most lehete az ország érdemi átalakításába átforgatni a felhalmozott óriási politikai tőkét. Na ez az, aminek nyoma sincs.

bandos 2010.10.14. 14:17:20

A magánnyugdíj pénztárak eddigi működése egy vicc volt, az a pénz már sehol sincsen sajnos.

Mr. Rustical 2010.10.14. 14:17:27

Nyilván senki sem örül semmilyen adónak, hiszen lényegében adócsökkentésekre lenne szükség, amint abban mindenki egyetért. Az ideális az lenne, ha az átlagos adó-terhelés jelentősen csökkenne, miközben az állam átállna egy hatékonyabb és olcsóbb újra elosztási rendszerre. A gond az, hogy egy ilyen átállás (egészségügyi, oktatási és nyugdíj-reform) nagy egyszeri költséget jelent.

Sajnos a poszt elfelejti felvázolni az alternatív útvonalat: hogyan lehet a nagy elosztó rendszereket a források további kivonásával párhuzamosan átalakítani?
Az egészségügyben erre láttunk kísérletet az előző ciklusban, gondolom egyetértünk, hogy nem jött be, és nem tudnék nemzetközi példát sem felhozni ilyen típusú sikeres reformra.
Szerintem az egyszeri bevétel-növelésnek a jelen helyzetben nincs alternatívája, kíváncsian várom az alternatív építő javaslatokat, de eddig még senki nem állt elő ilyennel.

Korai még ítéletet mondani a kormány ezen lépése fölött, a kérdés az, hogy mire fogják felhasználni a keletkező többlet-forrásokat. Ha felélik, mint eddig szokás volt, akkor tényleg nagy csalódás ez a csomag. Ha azonban az adórendszer és az újraelosztás ésszerűsítésére fordítják, akkor helyes lépésnek, sőt az egyetlen reálisan járható útnak bizonyulhat utólag.

Én egyelőre ezt a bizalmat megelőlegezném a kormánynak, az alábbiak miatt:
1. A forrásokat onnan teremtik elő, ahonnan a legkisebb kár okozásával előteremthetők. A magánnyugdíj-rendszer amúgy sem működött, az energia szektort egyáltalán nem is kellett volna privatizálni, a kereskedelmi multik beruházásainak elmaradása miatt pedig nem aggódnék - szerintem nagyon jól meglenne Magyarország az összes nagy áruház nélkül is.
2. Az eddigi adótervekből is kiderült már, hogy a kormány komolyan veszi az élőmunka terheinek csökkentését (SZJA-csökkentés, családi adózás, stb.)
Ezek tíz éve várt intézkedések.

Az tény, hogy vannak problémás elemei a gazdasági intézkedéseknek (pl. az egykulcsos SZJA helyett célszerűbb lett volna a marginális adókulcsokat csökkenteni és a sávokat tologatni, illetve a telekom szektor különadója valóban vezethet a beruházások visszaeséséhez egy nagyon fontos ágazatban).

Mindez nem indokolja azonban, hogy kamunak minősítsük a kormány munkahely-teremtő szándékát, vagy alavetően elhibázottnak a bejelentett intézkedéseket.

csakmerazé 2010.10.14. 14:24:48

@Diocles: A magán nyugdíjpénztárban (elvileg) szakértők befektetik, forgatják, fialtatják a pénzedet. Az államiban a pénzedből finanszírozzák a mostani nyugdíjasokat, tehát a pénzed egy az egyben elmegy. Előbbi egy valós számla, utóbbi virtuális. Ez nem kis különbség.

VIII. Nagyapó 2010.10.14. 14:25:15

Hát nem tudom. A mostani adóztatás tényleg szimpla útonállás, és mint ilyen, biztosan nem is tesz jót a multik befektetéseinek. De hogy munkahelyteremtés és növekedés okán tényleg a korábbi mértékben kell rájuk támaszkodni, az annyira azért nem egyértelmű szerintem.

De ami a "hazai vállalkozót" illeti, ő a (főként a jobbmódúaknak kedvező) adócsomag révén valószínűleg jelentős többletforrásokhoz fog jutni. A szektor banki forrásokhoz aránylag nehezen jut hozzá, így a befektetéseihez elég fontos is a saját tőke megléte.
A kisvállalkozási szektor ráadásul jóval kevésbé tőkeintenzív - azaz aránylag kisebb befektetéssel teremthet munkahelyeket.

Ami kérdés, hogy ez a munkahelyteremtés mennyi idő alatt tud lejátszódni, meg hogy mennyire ven meg a szükséges tudás egy versenyképes magyar KKV-szektorhoz, ha amúgy elegendő tőkét juttatunk nekik, és elérjük, hogy az adócsalás helyett inkább a versenyképességük növelésében legyenek érdekeltek.

KG2000 2010.10.14. 14:25:33

A VV egy rendkívül fontod részletet elfelejtett megemlíteni a magánnyugdíjakkal kapcsolatban. A kormány nem akart semmit elvenni, hanem el akarta érni az EU-nál, hogy az állami nyugdíjalapba történő állami befizetések, amelyek amiatt magasak, mert a magánynugdíjalapokba fizetők befizetései hiányoznak az államiból, NE KELLJEN A KÖLTSÉGVETÉSI HIÁNYBA BELESZÁMOLNI. ERRE MONDOTT NEMET AZ EU, NEM MELLESLEG AZÉRT IS IGAZSÁGTALANUL, MERT MAGYARORSZÁGOT KÉNYSZERÍTETTÉK A MAGÁNNYUGDÍJRENDSZER BEVEZETÉSÉRE.

Egyébként pedig teljesen igazuk van azoknak, akik azt mondják, hogy semmi sem lehet érinthetetlen abban az országban, ahol válság van, mint Magyarországon. Az viszont általában igaz, ahogy a VV is írta, meg másook is, hogy válságban mindenkinek vagyona és jövedelme mértékében ki kell vennie a részét a válság megoldásában. MINDENKINEK.

Samott 2010.10.14. 14:25:37

Azert felhaborito a magannyugdijpenztarak allamositasanak meg a gondolata is, mert az olyan, mintha a megtakaritasaimat (megha csak alapvetoen rosszul kezelt megtakaritasaimat is) vennek el. Az az en penzem, azert rakom felre, hogy jobb legyen ha nyugdijba megyek. Az en generaciom mar nem szamol allami nyugdijjal, nem is remenykedik benne, hogy olyanban resze lesz. Ki tudja mivel szurjak majd ki a szemem ha eljon a nyugdijbavonulas ideje, ki tudja hogyan szamoljak akkor mennyit fogok akkor keresni. Csak arra szamithatunk amit addig felre tudunk tenni.

Italo Balbo 2010.10.14. 14:25:42

@BISMARCK: Bezzeg az állam milyen faszán intézi ezt a nyugdíj-dolgot :) Csak hitel legyen...

Bocs, te biztos sokkal okosabb vagy, mint Bokros. Mit is végeztél pontosan?

Uva 2010.10.14. 14:25:50

Azt mondja, drága Viktor, hogy nem a zembereket kell megsarcolni.
De vajon tisztában van-e azzal, hogy a távközlési szektor, áruházláncok és az energiacégek profitja nagyrészt a zemberek pénzéből jön össze? Persze jöhet újra a 120 Ft-os percdíj et al., csak akkor újra ott vagyunk, hogy a zemberek faragnak rá.

nemecsek ernő áruló 2010.10.14. 14:41:15

@Szevasztok: Valóban. Bizonyára megvágták a kommunikációt (a "mocskos komcsik" (sic!) :P). Az eredeti így hangzott: "EL A KEZEKKEL A MAGÁNYUGDÍJPÉNZTÁRAKTÓL! AZOKAT MI AKARJUK!"

VIII. Nagyapó 2010.10.14. 14:41:52

@Diocles: Olyannyira, hogy a kamurokik felülvizsgálata folyamatban is van: az elmúlt három évben kirúgtak vagy 100 ezer rokkantnyugdíjast és -járadékost a 700-ból...

riksafighter 2010.10.14. 14:44:33

a magánnyugdíj pénztárak a hazai nyugdíjpénzek egy részét odarakják a globális pénzügyi szemétdomb rulett asztalára ...

válság idején extrém esés , ha jól gazdálkodnak nyereség meg majd hosszabb távon kisimul és kiegyenlítődik ... a veszteség duma

csak a hazai nyugger közösség pénzügyi kiszolgáltatottságát növeli ha bukik a magánnyugdíjpénztár akkor meg úgyis az államra szorul akkor ? minek ? pénzügyi kockázatát az állam viselje mi ahelyett hogy saját erőforrásként megtartsa ... hát inkább

Alvarez 2010.10.14. 14:44:37

De a legpfátlanabb dolog mégis az, Orbán úgy adta elő, mintha a magánnyugdíjpénztári befizetést az állam tenné. Nem szólna valaki ennek az idiótának, hogy a járulékfizetők állják a cechet?

inebhedj - szerintem 2010.10.14. 14:44:51

Ez a poszt nem jött össze.

Csak két lóláb:

1. A magánnyugdíjpénztárakból eleddig nem sikerült nyereséget és / vagy megtakarítást abszolválni, a "magánynyugdíj" befizetéseknél még az a megoldás is hatékonyabb lenne a munkavállaló számára, ha az adott összegeket inkább államkötvényben tartalékolja. A pénztárak (természetesen önhibájukon kívül) rosszul gazdálkodtak a bevétellel, a költségvetésből a befizetés hiányzik, ugyanakkor a munkavállalónak nincs választási lehetősége (más előtakarékossági forma). (Az önkéntes eredményeket nem ismerem, ez a kötelező magánnyugdíj biztosítás eddig hozadéka.)

2. "Hozzá kellene ugyanis nyúlni az öregségi és rokkantnyugdíjakhoz. (...) Lehet szolidaritásról és együttérzésről papolni: de ha nincs pénz, akkor nincs pénz."

Ez úgy hangzik, mintha lenne bármilyen más megoldás azonkívül, hogy a társadalom fizeti a tagjainak öregségi ill. rokkantnyugdíját. Csakhogy én nem tudok arról, hogy lenne, leszámítva azt a változatot, hogy egyszerűen táborokba zárjuk őket, és hagyjuk éhen veszni, megfagyni, meghalni. (A táborokra két okból van szükség, egyfelől, mert az éhező, fázó, stb. emberek valószínűleg bűncselekményeket követnének el, engedelmeskedve az életösztönnek, másfelől pedig bántaná a szemünket a büdös, élve rothadó, csontsovány ellátatlanok látványa. Mindkettőtől meg kell védenünk magunkat.)

Valójában az állam kezéből a pénz nem ezekre folyik el. A korrupció, a "talán erkölcstelen, de nem törvénytelen" kifizetések, megállapodások, összefonódások, évtizedes metódusok, projektek, szisztémák, a belső piac és termelés védelmének hiánya, és más, közismert tényezők vonják ki a nemzeti jövedelem _nagyobbik_ részét a kasszából.

Ha egy IT szolgáltató vagy egy bank elmegy, lép a helyére három másik, a szolgáltatások minőségét pedig nem kell félteni (már ahol egyáltalán volna mit), ISO-szabványok, és EU-s ukázok alapján engedelmeskedünk a mindenkori, testvéri felsőbb akaratnak minden téren.

moncayo 2010.10.14. 14:44:58

Ha nem lennék biztos benne (na jó 90%-ban), hogy a vörös iszap katasztrofa természeti kár vagy/és emberi hanyagság volt, még azt hinném, hogy annak a kormányzati kommunikációnak része (némi titkosszolga közreműködéssel), ami így fedi el az egyre rémisztőbb gazdasági lépéseket. Egy 20 évre eladósodott országban (lakosság+magyar magáncégek+önkorm.+maga az állam) attól nem lesz tőke, hogy 16% az SZJA. S attól egyetlen válallkozó se fog felvenni +1 ember, hogy, ha nyereséges volt is, a 10% adó hatására, éves szinten megtakarít 20-50 ezer forintot. Ha nincs piac (márpedig nincs, hazai pénzhiány miatt, külföldi meg tőke és versenyképességi hátrány miatt) a hazai kkv-nak, akkor nem lesz se + 1 millió, de +1 ember se. Viszont lesz kevesebb SZJA és TA bevétel, s napról napra több lesz a nyugdíjas.

hivatásos naplopó 2010.10.14. 14:45:02

most gondolkodtam el az adócsaláson. vagy a kivándorláson. hát a jó édes anyját vegye el, ne az én pénzemet...

MACISAJT 2010.10.14. 14:45:17

"Hozzá kellene ugyanis nyúlni az öregségi és rokkantnyugdíjakhoz. Ki kellene mondani, amit már úgyis tudunk: ez az ország egyszerűen nem bírja ki, hogy 3 millió ember tartson el majd’ mindenkit. Lehet szolidaritásról és együttérzésről papolni: de ha nincs pénz, akkor nincs pénz."

Innen is látszik, hogy fikázni valamit (konkért esetben Orbánék most bejelentett terveit) az megy.
Mert a multik így meg úgy, meg nem lesz fejlődés, blabla.

No de mikor oda kell tenni hogy "és akkor hogyan legyen idénre 3,8%-os hiány, jövőre meg 2,9%-os..
Honnan legyen IMF hitel visszafizetésekre stb."
akkor ilyen baromságok jönnek elő mint javaslatok.

Hogyan lehetne " hozzányúlni az öregségi és rokkantnyugdíjakhoz."?????
A mostani anyagi helyzetükben, mikor legtöbbjük éhezik és fázik, számláról számlára.
Bejelenteni hogy mától felezünk?-mint Romániában
az IMF hitel miatt( szerencsére az ottani alkotmánybíróság elmeszelte-igaz, helyette jött az áfaemelés).
Vagy hogy "nem jár"?

Vagy mi ?

Luigicar 2010.10.14. 14:45:27

Nem azt mondta Viktor, hogy nem az emberektől akarnak elvenni, meg nem lesz megszorítás? Akkor magánnyugdíjpénztári akció micsoda? Arról nem is beszélve, hogy ez nem csak megszorítás, de az egyenlő közteherviselés elve is megy a kukába. Azokon verik most el a port, akik úgy döntöttek, hogy gondoskodnak magukról, nem várják el az államtól azt. És most nekem ne mondja senki, hogy a szolidaritás, meg válság. Ilyen alapon követelem, hogy a következő év senkinek ne számítson bele a nyugdíjába. Mert most perpill, aki magánnyugdíjpénztárazik, annak urgik egy év, hiába dolgozik.

2010.10.14. 14:45:32

Ez bizony sikkasztás

„BTK. Sikkasztás. 317. § (1) Aki a rábízott dolgot jogtalanul eltulajdonítja, vagy azzal sajátjaként rendelkezik, sikkasztást követ el. ...” – így szól a törvény, és bizony ezt nem én találtam ki, hanem nálamnál sokkal okosabb emberek, és ez a világ minden országában így van, kivéve Magyarisztánban, amennyiben ezt a tevékenységet az Állam, Orbán Viktor vezetésével követheti el.

A fenti jutott eszembe akkor, amikor tegnap este először elolvastam Népünk és Pártunk Nagy Vezérének, Orbán Viktornak (Isten és Lenin áldassa a nevét) bejelentéseit, amivel meg akarja regulázni a költségvetés kilengéseit. Nevezetesen azt, hogy mostantól 14 hónapon keresztül az Apeh nem a magánnyugdíjpénztáraknak fogja utalni a munkabér 8%-át kitevő, kötelező magánnyugdíjpénztári befizetéseket, hanem azok mennek bele a nagy, feneketlen állami büdzsébe. És ezzel hipp-hopp, 2011-re már javított is az egyenlegen 360 milliárdot! Na igen, de milyen pénzből? Az én részem, ami havonta jó néhány ezer forintot tesz ki, nem ide lett szánva. Az direct azért ment a magánpénztárba, hogy valamit azért lássak a befizetéseimből nyugdíjas éveimre – már ha megérem, ha lesz olyan.
Vagyis, közvetetten az Apehre bíztam ezt az összeget, azzal a megkötéssel, hogy továbbítsa a választott pénztáramba. Most ezt nem fogja megtenni, sajátjaként rendelkezik vele, vagyis elsikkasztja. Törvényileg így van, nemdebár? Jól van na, lenne, ha én ezt mint magánember tenném meg, de ha a Fidesz vezette konglomerátum teszi, akkor rögtön üdvözlendővé válik, és jogos lesz. Mert ők mindenek, és a törvények felett is állnak. Ha meg nem, akkor úgy változtatják meg azokat, hogy felettük állhassanak.

Őszintén megmondom, az ilyen olyan különadók is azért eléggé szúrják a szememet, mert nem is trudom, mit hisz az OV., hogy majd ezeket a plusz kifizetéseket a cégek nem építik be az árakba? Nem fogják ezeket beszedni a gáz, villany, telefondíjakkal? Vagy pont erre számítanak, mert ugye az azokat terhelő ÁFA is magasabb lesz, és még több zseton csordogál majd be a lyukas fenekű állami nagy pénzes-zsákba? Hogy majd ezt lehet úgy gazdálkodják ki, hogy kirúgnak néhány száz embert? Vagy elfelejtenek fejlesztésre költeni, s ezzel kevesebb munkát adnak más cégeknek a beruházások során.

Rohadtul rövidlátó a kormányunk, mert még mindig ugyanazt teszi, mint a családok többsége: nem a bevételekhez tervezi a kiadásokat, hanem a kiadásokhoz hozzáigazítja a bevételeket. Most éppen nem hitellel, mint korábban, hanem elszippantja azoktól a pénzt, aki éppen rentábilisan gazdálkodtak (nem úgy mint az állami cégek), elvéve a kedvüket attól, hogy egyáltalán itt dolgozzanak Magyarországon. De nem látom, és ezt rajtam kívül még nagyon sokan nem látják, hogy az alapokon, a rendkívül nagyarányú újraelosztáson változások történnének. Hogy lenne egy valódi önkormányzati reform, hogy megvalósulna egy valódi egészséügyi reform, hogy a MÁV végre rendbe lenne téve, hogy ne szipolyozza az államot minden évben …. És még sorolhatnám. De nem, ezek maradnak, csak minket, és azokat szivatják, akik dolgoznak. Mert ők megtehetik… Mi meg megérdemeljük, mert a megtévesztett emberek rájuk szavaztak.

ZOH 2010.10.14. 14:45:39

Miféle "jó szándék"?! Teljesen közönséges padlássöprés. Az nem jó szándék, hogy fosszuk ki a gazdagokat, hanem a legsötétebb 50-es éveket idéző bolsevik csürhülés.

tothh · http://polizis.blog.hu 2010.10.14. 14:45:48

A leginkább vitákat kavaró intézkedés a nyugdíj-ügy.
A többivel kapcsolatban azért alapvetően valamilyen hallgatólagos konszenzus van.
Szerintem senki nem fogja a madaras Teszkót és társait sajnálni. A másik pedig, hogy ők árasztják el olcsóbb nyugati élelmiszerekkel az országot, így a magyar termelők elől a piacot elvéve. A távközlési és energia-szektorral is az a helyzet, hogy eddig tkpn. monopol helyzetet élveztek. Ezért indokolt a válságkezelést rájuk is kiterjeszteni.

A nyugdíjpénztárak esete már sokkal súlyosabb ügy.
Az egyik oldala, az elvi oldala, hogy alapvetően a rendszerben rá kell térni az egyéni befizetéses-számlás rendszerre. Igen, a svéd modellre, amit megmondom őszintén a kampány során még mertem remélni, hogy csak meglépik.
A mostani magánnyugdíjpénztár rendszerrel az a gond, hogy pl. egyik ismerősömnek a válság során a korábbi befizetései elszálltak. Így sem lehet működni, én azt gondolom.

Viszont, ez a lépés ez azért baromság, amiért a Gyurcsány-kormányok lépései is azok voltak. Rövid távú célok érvényesültek a hosszú fölött.
Mert most gyakorlatilag, ami ténylegesen a megtakarításra menne el, most azzal tömik be az ezer sebből vérző költségvetést.
Ez azt jelenti, hogy gyakorlatilag erre a formára 100%-os adót vetnek ki.
Ez így pedig nagyon nem menő, mert ki fogja a magánnyugdíjpénztári tagnak nyugdíjas korában garantálni, hogy az ő jogos jussát, befizetéseit megkapja nyugdíjként???

A szavazókról.
A Fidesz nem véletlen kapott kétharmadot. Pontosan azért, hogy merjen belevágni határozottan olyan lépésekbe, amik pl. az évtizedes hullámvasútból való kilábalást segítenék.
Akár erőből is.
Nagyon remélem, hogy ez csak a "beriasztás" volt, amiből majd lehet még alkudni, hogy a végén csak minden fél mosolyogva adhassa el magát.

balf 2010.10.14. 14:46:09

VV!

1. Miből gondolod, hogy a Fidesz nem fog a rokkantnyugdíjak terén semmit csinálni? Abból, hogy nem azzal kezdték?
2. Csodálkozom, hogy úgy hozsannázod a külföldi tőke szerepét. Szerinted pl az AUDI-gyár mivel járult hozzá az általános jóléthez az országban? Ugye nem fogod a GDP-t lengetni, ennél szerintem okosabb vagy.... Nem azt mondom, hogy minden külföldi tőke rossz, de az, hogy most egy kicsit megszorongatják őket, az nem az ördögtől való.
3. Általában véve is hiányolom az alternatív javaslatok hiányát. Kritizálni mindent lehet, a kibicnek semmi sem drága...... Ha lakossági megszorításokat csinálnának akkor meg biztos mindenki teli szájjal hazugozna meg kárörvendene.
Az egyetlen konkrét "ötleted" hogy ne tartson el 3m ember mindenki mást. Nem valami forradalmi gondolat! HOGYAN CSINÁLNÁD PONTOSAN? Vállalj valamit (és ne csak általánosságban), utána ahhoz lehet majd viszonyítani.

Decsibácsi 2010.10.14. 14:51:44

@búvárrégész:
Merülj alá mégegyszer. Igenis 3 millió tart el 10 milliót, ugyanis a hárommillió magát is eltartja nem?
Állami szektor működteti az államot? Ne elméletekről beszéljünk, példát kérünk! Az állami szektorban dolgozók nagy része minimum a fele csak ballaszt. Napi 4 órát nézegetnek valami papírokat a te adóforintjaidból. Téged kéne kiszolgálniuk, a seggedet tisztára nyalniuk, ehelyett ha akarsz valamit le is köpnek. Volt már dolgod APEH-hel, ocsmányirodával, vagy jártál már állami intézményben?
Ha a kormány 4 évig nem lopna, és leállítaná a beruházásokat, felülvizsgálná a régieket, és kb 100 embert (akár tippeket is adnék) kivizsgálna, majd teljes vagyonukat elkobozná (és jogosan, tényleges életfogytiglanra ítélné) akkor egy darab elegáns átutalással rendezhető lenne az államadósság.
Jó, a vége túlzás, de a lényeg a lényeg.
Kinek kell 4es metró, Kinek kell BKV? Kinek kell MÁV, Kinek kell ezermilliárdokért épült autópálya, felújított út?
Nem kéne lopni basszátok meg! Csak pár évet bírnátok ki szemét tetvek, hogy ez a fos ország legalább az orrát kidughatná a ganyéból!
De nem.

Na elég az elragadtatásból.
Ezt a tervezetet ebben a formában nem fogják megvalósítani, biztosan eltérdel valahol, ez annyira nonszensz.

hvuk 2010.10.14. 14:51:54

Egyrészt egyetértek a cikkel, másrészt viszont van egy-két olyan érdekes vonatkozása ennek az egésznek amit nem vettetek figyelembe. Most sajnos a kormányt fogom védeni, pedig ez tényleg távol áll tőlem.

1. 3 szektor megsarcolása: Itt azt nem vettétek figyelembe, hogy a kormány nem sokkal ezelőtt hozott egy olyan rendelkezést ami jelentős pénzt takarít meg a cégeknek: a társasági adó 19%-ról 10%-osra való mérséklését (egyelőre korlátokkal, de azok a korlátok egyrészt baromi magasak, másrészt 2013-tól megszűnnek). Ezeket a megszorításokat így a kormány kommunikálhajta úgy a cégek felé, hogy ők most hitelt adnak a kormánynak amit a kormány a csökkentett társasági adó formájában fizet nekik vissza az elkövetkező 5-6 évben. Ha ezt a logikát a cégek (és a külföldi befektetők) elfogadáják akkor ez zseniális húzás, ha nem, akkor valóban egy lépés a pokol felé. Van esély arra, hogy elfogadják, ráadásul a 10% adó már jövőtől él, így összességében ez az egész még fokozhatja is a versenyképességünket.

2. magánnyugdíjpénztári stop: ez tényleg elég bizarr, viszont van ebben is logika. Ezt a pénzt elvehette volna a kormány akár adó vagy ÁFA emelés formájában is, azonban nem így tett. Kommunikációs szempontból ez szerencsésebb, ráadásul ennek gazdaságra gyakorolt hatása is kisebb (ne felejtsük el, hogy a megtakarítások egy részét külföldön fektetik be a biztosítók).

Az igazi gond nem magával az intézkedésekkel van, hanem azzal, amit sugallnak. Egyrészt a visszamenőleges hatállyal, ami a kiszámíthatóságot csökkenti, így a bizalmatlanságot növeli, másrészt pedig azzal, hogy ezt azt sugallja, hogy az állam a jövőben is rendkívüli adókat vet ki, ha épp úgy hozzá úri kedve. Ha a kormány el tudja hitetni, hogy ez egy rendkívüli és egyszeri alkalom volt akkor van esélye arra, hogy a bizalmatlanság nem nő túl magasra.

Nem tehetünk mást, minthogy ebben bízunk.

Doctor Klauße 2010.10.14. 14:52:04

na végre nem AFÁ-emelés lesz, meg nem a gyerekgyógyászattol veszik el a milliárdokat! ; ) :DD

De amúgy ugyan azok, majdnem ugyan azt harsogják, mint a bankadónál és ott már láttuk, hogy Orbánnak lett igaza, most is elég sanszos. ; ) :DD

Xmas 2010.10.14. 14:52:12

@Diocles: Azt hiszem, nem érted a lényeget. Az állami nyugdíjrendszer az, ami halott. Ezért van kitalálva a magánnyugdíj, ami öngondoskodásra nevel. Való igaz, hogy van egy borzasztóan nehéz átmeneti időszak, amikor el kell tartania a dolgozóknak az állami nyugdíjasokat, és még a saját jövőjükre is össze kell spórolniuk a magánnyugdíjukat.

Csak a magánnyugdíj az, ami fenntarthatóan működhet a jövőben.

Ráadásul a nagy állami gondoskodás álomképébe ringat a mostani lépés. Pedig pont a nyugdíjak terén indult meg a felvilágosodás, hogy az öngondoskodás jobb, mintha csak várjuk a sült galambot. Ez most majd szépen derékba töri az egészet.

gomorra 2010.10.14. 14:52:20

A lentieket 2006-ban írtam. Megelőztem Orbánt, tippet adtam Gyurcsánynak. Nem fogadta meg...

Ostoba Gyurcsány! Nem csípőből tüzelnék, semmi kedvem hozzá, de amit tesz a csomagjával, azzal tőlem jó szót nem fog érdemelni.

Ahogy várható volt, felemeli az eddig 15 %-os ÁFA-t, a tavalyi 25 %-ot pedig csökkentette, gazemberségből, azért, hogy a választóknak a pofájába hazudhassson, hogy igen, megcsináltuk, mi értünk hozzá. Igen, gazember ahhoz értesz, hogy a szakadékot még tovább növeld a honi gazdag és honi szegény, de méginkább a külhoni nyugati és globális befektetők és a honi szegények között.

Na idefigyelj te ragyapofájú paprikajancsi! Most adok neked egy tippet, mindössze azért mert még valamelyest tudsz magyarul, hát így elképzelhető. hogy akármelyik ükapám köszönne neked, ha hallaná, hogy magyarul makogsz, nos, ezért, az ő irántuk való tiszteletből teszem ezt.

Vezesd be - te hazaáruló - a szocializmus elkerülési adót. Ennyi szabad mozgástered van még te kutyaütő.

Hagyd békén a honi kisembereket, ne az ő kárukra akard rendbetenni az általad és ostoba, mihaszna, kettőig elszámolni nem tudó elődeid által elkúrt magyar kasszát. Ó, ti átkozott, külföldieknek mindent átjátszó magát magyarnak valló politikusok!

Mert annak idején megszívtuk azzal a k.rva kommunizmussal! Nehogy már meg megszívjuk ezzel a k.rva kapitalizmussal is, te gyógypedagógiai alany!

Elszokott a népünk a vállalkozástól, elszokott a gondos gazda módjára való cselekvéstől, nemcsak ti hülye politikusok, hanem a legtöbben. Elszegényedtünk, nem lévén mozgatórugója a társadalomnak, a termelésnek. Úgy elszegényedtünk, hogy fillérekért fel lehet vásárolni azt az országot. Emlékszel még, te ócska hazaáruló, hogy annak idején pol. gazdból megtanították, amit Marx óta tud mindenki, hogy a kizsákmányolás eszköze a termelőeszköz. Minden lényeges termelőeszköz idegen tőke kezében van, a népünk rabszolga bérmunkás a saját hazájában. S azt ne hidd, te ostoba, hogy a tőke azért vásárolt, hogy nekünk itt jó legyen, legyen magyar fellendülés, felvirágzás! A fenét, idejött, s ha úgy látja jónak áll tovább, ahol többet fial. Tartós jólétet, erős társadalmat, erős országot, nevető embereket csak akkor lehet elérni, ha itteni, itt gyökerező emberek, vállalkozások uralják a piacainkat, azok végeznek fejlesztést, további befektetést. Lassan megy? Hát istenem, annyi idő alatt megerősödünk, amíg a szocilaizmust is építettük.

Tehát kell az új adónem, amit azokkal a magyarországon bevétellel rendelkező magánszemélyek és vállalkozások kell fizessenek, akik s amelyek nem Magyarországon éltek és dolgoztak 1956 és 1986 között. A mértékét rádbízom te anyaszomorító, nagy legyen, annyi, hogy kb. 1 % hasznuk maradjon az idegeneknek.

Azért kell, mert elkúrtátok a privatizációt! Visszavenni nem tudjuk szegények lévén. Államosítani nem tudjuk, mert gyengék vagyunk, s különben is tudjuk, hogy az állam nem jó gazda, főleg ha ilyen gazemberek kezében van, mint ti vagytok, majd' 400 főnyi bólogató jánosos parlamenttel az élen. Adót lehet bevezetni te oktondi, s el kell fogadtatni azzal a kurva nyugattal, hogy most ők szívnak. Eddig szívtunk mi, épp elég volt már '45-től ezidáig.

Az adó neve tehát Szocializmus elkerülési adó, fizetik azok a világ bármely tájáról idevetődött jó avagy rosszhiszemű vállalkozások és magányszemélyek, akik nem részesültek a szocializmus "áldásaiban".

combo 2010.10.14. 14:52:29

Ebben a magánnyugdíjas akcióban az a legszomorúbb, hogy már megint a csalók (feketén dolgozók) jártak jól, amiért elcsalják a nyugdíjjárulékot...

d.z. · http://masikmagyarorszag.blog.hu 2010.10.14. 14:52:41

Nem lesz ez így jó. Alapvetően nincs azzal különösebb gond, ha a brutális profitot termelő cégeket jobban lehúzzák, ez valahol érthető, olyasmi, mint a két kulcsos SZJA, csak nem közvetlenül a zembereket hergelik vele.

Az viszont baj, hogy teljesen randomra jelentgetik be, hogy akkor most épp kire dobálunk adókat, ez tényleg el fogja lehetetleníteni a beruházásokat.

Legalább azt kéne kommunikálni mellé, hogy három év alatt az államszerkezeten és a szociális kiadásokon mennyit fognak vágni, hogy elhiggyék a cégek, hogy ezek a különadók tényleg három évig fognak tartani.

A folyamatosan deficites nyugdíjrendszer se lesz két év múlva rendben, ha nem kezdenek vele semmit.

Már megint pénzbeszedő üzemmódban a kormány.

Mária 2010.10.14. 14:52:46

@Szevasztok:

"Nem az akérdés, hogy mennyit hoz a magánnyugdíjpénztár, mert ha nem hoz semmit, akkor is az az ÉN MEGTAKARÍTÁSOM!"

Pontosan ezzel van a baj, hogy te csak azt HISZED, hogy lesz belőle megtakarításod...

Ha nem hiszed, hogy még az infláció mértékével sem gyarapítják a tárgyévben a rájuk bízott pénzedet, vedd elő a legutóbbi éves számlakivonatodat és okosodjál.

is 2010.10.14. 14:52:49

@Diocles: hahaha, Nezopont intezet meg kihozta aprilisban, hogy meg a nyugdijasok kozott is tobb a FIDESZ szavazo, mint az MSZP-s. tenyleg, csak egyszer, poenbol, nezd mar vissza a fel evvel ezelotti ervrendszeret a FIDESZes tamogatoknak, garantalom hogy soha, de soha nem fog egyezni a maival, vagy majd a fel ev mulvaival. probalhatsz ovatosan elhatarolodni, de hosszu tavon sehogy sem fog menni ertelmesen egy kovat fujni a FIDESZszel. ahhoz ertelmetlen jelszovisszamondonak kell lenni.

@Szevasztok: pontosan. halalpontosan.

kalácsking 2010.10.14. 14:52:59

Azt mondja :Hazai vállalkozások előnybe hozása.
A nincsből beruház, befektet és ha véletlenül sikeres lesz, fejlődik,növekszik,majd jól le oligarcházzák és államosítják.
Államosítják a magánnyugdíjpénztárakat,ellenőrzés alá vonják a sajtót.
Természetese megetetik az emberekkel, hogy így sokkal jobb lesz nekik, hisz nem kell gondolkodni, nem kell magáról gondoskodni és nem kell beleszólni semmibe.
Rohanunk vissza az időbe.Tova tűnik az elmúlt húsz év kevés eredménye.

dzsaszper 2010.10.14. 14:53:06

nekem nem tiszta, hogy hosszútávon mi lesz a magánnyugdíjpénztáraktól visszatartott pénzekkel.

Ha 3 évig nem utalnak hanem kölcsönveszik, aztán az elmaradt összegeket szépen visszatörlesztik, és minimum jegybanki alapkamatot fizetnek a kölcsönvett összegre, az szerintem még korrekt ebben a helyzetben.

Ha csak úgy elveszik örökre, az gáz.

nyomasek 2010.10.14. 14:53:10

@Diocles: "Mert nem lehet azt figyelmen kívül hagyni, h az aktív választók nagy része ebben az országban nyugdíjas. Eleve sokkal többen vannak, mint az aktívak, fiatalok, másrészt jóval nagyobb arányban mennek voksolni."

Meg kell változtatni a választói törvényeket. 2/3-al menne az.

Ha igazán lenne akarat az emelkedő pályára állításra, ezzel a felhatalmazással menne, de mint látjuk csak a szólamok vannak, valódi cselekvésre már nincs mersz és nincs ész.

Gera 2010.10.14. 14:53:14

Teljesen egyetértek, csak ezt a jó szándékot nem tudom hova tenni. Szó nincs itt jó szándékról, ez a csomag ostobaságból, gyávaságból, tehetetlenségből fakad.

Én azt vártam, hogy az eddigi hülyeségdömping az önk. választásokkal megszakad és érdemi / értelmes intézkedések jönnek. Ehelyett ez. Úgy tűnik ez a maximum, amit a kormánytól várhatunk, ennyit tudnak. Nem voltak túlzottak az elvárásaim, de így is óriásit csalódtam. Nem sok jót vetít ez előre.

pifta · http://developers.blog.hu 2010.10.14. 14:53:25

Tolvaj gecik ezek is... kiderült.

Jelenleg egy átlagos 25 éves munkahellyel rendelkező ember befizetése (200e bruttóból ami adatot hirtelen találtam) 16e forint. Ez 14 hónapra 224e forint. Ezt 10 éves átlagos vagyonnövekedési mutatók kicsit alullőtt átlagával 6.5 százalék növekedéssel(ez is hirtelen talált adatokból) számolva 65 éves nyugdíjkorhatár mellett ez ~2.8 millió forint negatívumot jelent a felhalmozásból. Ha optimista vagyok, és nem a várható életkor szerint, hanem 10 éves időtartamon számolok a nyugdíjjal, akkor ez havi 23ezer forint megvonás a nyugdíjamból.

De ha úgy tetszik, akkor instant 8% adónövelés amit mi az emberek fizetünk meg.

Ha netalántán valakinek a bruttója az átlag kétszerese, akkor ez az összeg még nagyobb is.

És még van pofája azt mondani, hogy nem tőlünk veszi el. Nem nem vagyok kiakadva. De szóljatok ha rosszul számoltam, mert akkor talán kicsit megnyugszom.

stratez 2010.10.14. 14:53:32

A magyar közélet jelenleg leggusztustalanabb jelensége, hogy azok, akik ezt az egész trágyadombot hátrahagyták, most azon kárörvendeznek, azt papagájkommandózzák nap, mint nap, hogy na, ezt takarítsátok el, ha tudjátok.

starli 2010.10.14. 14:53:37

A magánnyugdíjpénztári befizetés elvonásával a jövőbeli nyugdíjunkat ténylegesen csökkentik. Ez az elvonás akkor lenne tisztességes, ha később akár kamatostul jóváírnák a számlánkon az elvont összeget. Ehelyett becsületesebb lenne egy szolidaritási adót bevezetni, nem 30 évvel későbbi kifizetésekkel sunyiskodni. Ha így folytatják, megszavazzák azt is, hogy akinek van jövedelme fogadjon örökbe egy bedőlt lakáshitelest, és törlesszen helyette. A 2/3-ba most már ez is belefér!

rockjano_ 2010.10.14. 14:53:43

Ezzel a cikkel teljesen egyet tudok érteni.

Engem a legjobban az indirekt elvonások demagógiája idegesít meg az hogy mi buta magyarok mennyire bezabáljuk majd ezt is.

Kevesen olvasnak nállunk véleményvezért. :-(

Azt mindenkinek tudnia kell hogy ez egy jóval nagyobb elvonás mint anno az annyira utált Gyurcsány csomag volt.

szamarhegy 2010.10.14. 14:53:48

@búvárrégész: A reakciók a rövid távú költségvetésre gyakorolt pozitív hatásra vonatkoznak. Szerinted közép, hosszútávon milyen hatása lesz annak, ha a befektető extra kockázatként tekint Mo-ra, ahol adhoc döntéssel elvesznek a profitjából? Szerintem pont azok a cégek nem fognak jönni, akik a nagy beruházás igény miatt kötve vannak, azoknál viszont akik pár hónap alatt lecsavarozzák a gépeket a padlóról és tovább állnak népszerűek lehetünk. Az állam képtelen az EU-ban eladható képzést nyújtani, képtelen átlátható, hatékony (lásd vörösiszap) közigazgatást felmutatni, a legtöbb állami hivatal hemzseg a felesleges vezetőktől, tudok olyan hivatalt, ahol a megyei és a regionális rendszer párhuzamosan működik. Budapesten minden második rendőr irodában ül, a kedvezményes nyugdíj persze nekik is jár... Az önkormányzatok teli vannak a piacon munkát aligha találó potenciális munkanélküliekkel, egyfajta elfekvőként működnek. A vörösiszap katasztrófa kapcsán jól látható volt, hogy MI adófizetők kifizetünk 5-6 érintett sóhivatalt, de mindegyik megmagyarázza, hogy miért nem illetékes. Gyakorlatilag egy filléres ph vizsgálatot sem végeztek az ellenőrzésen és a katasztrófa tervet se vizsgálta hozzáértő és/vagy felelős állami alkalmazott. Az állam sokba kerül, de nem sok látszatja van. Az oktatási rendszer nem csökkenti a lemaradást, hanem növeli, nincs szakképzés és a piaci igényeket semennyire se követi a felsőoktatás. Az egészségügy százszámra üzemeltet elavult intézményeket, amelyek fenntartás elviszi a pénzt a bérek elől. A jogalkotásnak nincs szerves kapcsolata a végrehajtás szinttel, mert a köztes, felesleges vezetői szintek nem engedik, hogy a közvetlen kapcsolat rámutasson feleslegességükre. Tudok konkrét példát, ahol a végrehajtói szintről elküldött email 5 vezető kezén (XXI. században!?) megy keresztül, mire az illetékes minisztériumba jut. Az állam rossz, nagyon rossz szolgáltató, nem a szolgáltatásról, hanem a belőle élők egzisztenciájáról szól, tisztelet az egyre inkább belefáradó tisztességes, szorgalmas állami alkalmazottaknak.

papugaja 2010.10.14. 15:00:13

Alacsonyabb bankadó mellett jogszabályilag vissza kellene állítani a 2008-ban a bankok által durván visszavágott forgóeszköz-hitelek kereteit. Akinek nem tetszik, annak jónapot.

red7 (oda adjad befelé a labdát, bazzmeg!) 2010.10.14. 15:00:20

Deficites a nyugdíjkassza? És arra az a megoldás, hogy lenyúljuk a privát megtakarításokat? Azért ez egy kicsit durva? A következő az lesz, hogy nagyobb a költségvetési deficit a vártnál - ide a megtakarításaitokat, parasztok?
Ami meg a nyugdíjas szavazók szeretetét illeti: ezzel kezd egy kicsit teli lenni a hócipőm. Ez még egyelőre Magyarország, ahol vannak a nyugdíjasok, meg a nem nyugdíjasok, nem pedig Nyugdíjasország, ahol csak nyuggerek élnek. Nem azért kell jól politizálni, okos és hosszú távon is érvényes döntéseket hozni, hogy a nyugdíjasok megválasszanak bennünket, hanem azért, hogy egy mindenki (nem csak a nyugdíjasok, akik között persze van egy rakás szerencsétlen is, de az másik téma) számára élhető, fenntarthatóan növekedő országunk legyen, ahonnan nem akar elmenni minden második munkaképes korú, mert kisemmizi a tehetetlen állam. F@szom, most jól megmondtam nekik :)

laci_52 (törölt) 2010.10.14. 15:01:25

@BISMARCK: ez 100%-ig igaz. A magánnyugdíjpénztárak nem kezelték korrektül a tagok pénzét, rengeteget költöttek belőle a saját működtetésükre, zsíros állásokat adtak a tűzközelben levőknek. Aki csak teheti, szabaduljon meg tőlük, máshol biztosan jobb helyen lesz a pénze. Én már tavaly, amikor lehetőség volt rá, visszamenekültem az állami nyugdíjrendszerbe.

mialenyeg 2010.10.14. 15:01:31

Jó lenne látni valami komolyabb elemzést arról, hogy a magánnyugdíjpénztár kinek mennyiben volt hasznos.

A hőzöngésbem van egy ellentmondás: ha a politika a nyugdíjasok szavazataira épül, akkor miért fél bárki is attól, hogy méltánytalan lesz a nyugdíjrendszer még ha állami lesz is? Ha attól félsz, hogy nem lesz nyugdíjad, akkor ezek szerint abban hiszel, hogy megszűnik majd az ország nyugdíjasok komfortérzetének való kiszolgáltatottsága. De akkor mi a baj ezzel, hiszen pont ezt akarod te is, nem?

Squid 2010.10.14. 15:01:40

@búvárrégész: "Ahhoz képest, hogy a cikk szerint haladunk lefelé, azt látom, hogy erősödik a forint, az EU dícséri a hiánycélunkat.
Valamit tenni kellett."

Erősödik a forint ez igaz csak nézd meg honnan, gondolom a konklúziót le tudod vonni: www.xe.com/currencycharts/?from=EUR&to=HUF&view=1Y

Az EU azt dicséri amit Oszkó csinált 1 év alatt és aminek a hatásai a mai napig felszinentartják a gazdaságot.

A mondandód második felére reflektálva: Lehetett is volna, mondjuk az önkormányzatok/BKV/Máv/egészségügy embertelen kiadásainak csökkentése terén.

Ehelyett a könnyebbik utat választva mindenhonnan ahol pénzt sejtenek lerabolnak mindent amit csak lehet. Ez a kókler koncepciótlan rövidtávú gondolkozás olyan hosszútávú károkozást fog eredményezni amihez Gyurcsány bénázása brillírozásnak fog tünni.

Nincs semmilyen közép és hosszútávú gazdasági koncepciójuk, a népszerűtlen reformokat nem fogják meglépni a fenti kategóriákban hanem maradnak a populista agyrémpolitizálás mellett.

Kevesebb mint 5 hónap alatt megbukott az összes igéretük. A magánnyugdíjpénztár államosítása pedig hallatlan és minősíthetetlen atrocitás.

A végére ajánlom a villáminterjú keserédes reakcióját:

villaminterju.blog.hu/2010/10/11/villaminterju_thurmer_gyulaval_a_magyar_kommunista_munkaspart_elnokevel

2010.10.14. 15:01:48

@búvárrégész: "Jó szöveg, hogy 3 millió tart el 10 milliót, de nem így van. Eleve, ebben az esetben 13 millióan laknánk az országban, ami nem így van."

Talán az a hárommillió magát is eltartja, nem?

ludaskása 2010.10.14. 15:01:51

Pillanatnyi önérdekből államosítani fogják a te és az én nyugdíjbefizetéseimet is. Elveszik a pénzünket! Nem azt mondják, hogy sok a vagyonod, adózz utána, vagy hogy magas a fogyasztásod adózz utána még többet, vagy sok a kémény a házadon adózz utána. Nem. Elveszik a pénzedet, a megtakarításaidat! Elveszik. Az nem lesz többé a tied.

Dezsőjóska 2010.10.14. 15:05:08

Uraim, szarban van a haza! Az, hogy eddig hitelekből ezt elmismásolták és nem vettük annyira észre, az nem jelenti azt, hogy nem kell megszenvedni, hogy felfelé induljunk a lejtőn. Egy normális SZJA rendszer felé vettük az irányt, ennek ára van! Ha szíveden viseled az öngondoskodást, akkor a januártól kapott pluszjövedelmedet tedd be egy nyugdíjmegtakarítási számlára! Az úgy nem mehet, hogy januártól több sajtot is vehetsz, de nehogy már bármit is elvegyenek!

Én is megkaptam egyik kollégámtól, hogy mivel három gyerekem van, milyen jól fogok járni hozzá képest, mert a fia már 21 és csak a lánya után jár 10.000 forint! Ezt a tetves irígy hozzáállást kéne kiirtani itt, rögtön mindenki boldogabb lenne!

Há nehogy má másnak egy kicsit is boldogabb legyen!

Nagymedve 2010.10.14. 15:05:17

Ez van kint a címlapon:
"A magánpénztárak 2010 első hat hónapjában 643 millió forintos működési veszteséggel tevékenykedtek: ha a befizetések elapadnak, miközben a meglévő vagyont kezelni kell, gyorsan igen jelentős összegre rúghat ez a veszteség.."

Az egész mnyp hülyeség volt,nemhogy gyarapították a vagyont hanem elvesztették,a működési költségük brutális.A nyugdíjpénztrári ágazattal rendelkező bankoknak,biztosítóknak jó volt,amúgy meg senkinek.

papamaci1 2010.10.14. 15:05:22

Ha a külföldi befektető kivonul, nagy hülyeséget csinál-ugyanis PIACOT VESZÍT. Ha a helyzet rendeződik, már nem lesz itt, hogy a profitveszteséget behozza......
A magán nyugdíjpénztár már most VESZTESÉGES a többi befektetési formához képest, nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket (mellesleg kényszert alkalmaztak a belépéskor: Horn et. köszönjük) úgyhogy tessék már gondolkodni !

Robinzon Kurzor 2010.10.14. 15:05:28

Az átlagember pénzügyi intelligenciája a debilitás szintjén mozog, ezért nem is fogja fel, hogy:

- a multikra kivetett adót is ő fizeti, csak nem az APEH, hanem hipermarket, meg az energia és távközlési szolgáltató szedi be

- a manyup befizetés az ő pénze

Szóval nem lesz ezzel semmi gond; a 300 forintos vizitdíjon vett szavazónak ez tetszik, mint ahogyan az 5 utas kedvéért újranyitott szárnyvonal, a feudális struktúrában működő egészségügy, és az összes többi feneketlen zsák is, ami világ összes pénzét is képes lenne bármiféle látható eredmény nélkül eltüntetni -- és amelyekhez nem nyúl a forradalmi hevület.

scorpioscorpio 2010.10.14. 15:06:36

Elsőre elég neccesnek tünik a magánnyugdíjtéma, de ez egy per pill parkoló pénz egy purgatóriumi állapotban lévő országban, ezt is úgy kell nézni mint egy háztartást, ha életveszély van mindent fel kell használni...később még lehet változtatni, de most gáz van!!

Robinzon Kurzor 2010.10.14. 15:06:49

@Diocles:
"- de halott közgazdaságilag is, csekély hozamokat produkál, magas működési költségekkel"

A csekély hozamok az állam által megalkotott ostoba befektetési szabályok, a magas működési költségek pedig az állam által megalkotott elégtelen versenyszabályozás eredményei.

Egyik sem a magánnyugdíj-pénztár (mint "műfaj") kötelező velejárója.

papamaci1 2010.10.14. 15:08:00

@Szevasztok: De pont az a kérdés hogy "mennyit hoz", mert az volt a vélelem, hogy jobb , mint az állami. Pedig NEM.

gazsi72 2010.10.14. 15:08:03

@búvárrégész: 3 millió úgy tart el 10 milliót, hogy magát is eltartja! Ezért nem jó a matekod. Érted?

halaszlo 2010.10.14. 15:08:11

@Pelso..:
Az senkinek nem tűnik fel, hogy az átlagnak a fizetése rohadtul meg fog emelkedni? Az, hogy a családokba nyomják a pénzt?
A nyugdíjrendszernek az kell, hogy legyen munkaerő pótlás, aki fenntartsa. A fidesz családpolitkája ezt segíti. Az, hogy most a nyugdíjamból levesznek (államiba rakják, ami nem ugyanaz), de többet adnak a fizetésembe és azt tovább jutalmazzák, ha emelett gyereket is vállalok, nekem megfelel.
Lájkolom.

uff68 2010.10.14. 15:10:03

Talán növelni kellene a befizetők számát és az összeget...
Hány minimálbéres kap zsebbe, ami után nincs TB? De az anyuka nyugdíját dobják össze az olyan balekok, mint én,

Egyébként mikor változik a rendvédelmi szerveknél dolgozók nyugdíjazási rendszere? Tényleg stresszesebb egy sporttiszt vagy könyvelő élete a rendőrségnél, mint a versenyszférában?

Dr.Traktor 2010.10.14. 15:12:34

érdekes hogy csak a blogoszférában megy ez a brutál rettegés.

orient 2010.10.14. 15:13:15

@BISMARCK: nem a bokros találmánya te okos, hanem a a pénzvilág találmánya. Minden nyugat európai országban ahol meg akarják oldani a jövő nyugdíjait 2 pilléres rendszer van. Pl. skandinávia. Ott azért nem annyira hülyék, de mindenképp okosabbak mint ami kis viktorunk. Legyen boldog a pénzünkkel a rohadék..

Gyíkhúsos szendvics 2010.10.14. 15:13:20

csak úgy nem teheti rá a magánvagyonomra az állam a kezét. vagy mégis? autóm nem kell? házam?

zszimeis 2010.10.14. 15:13:24

Ami szerintem a legérdekesebb az egészben, az a láncokra kivetett 30 milliárd. Egyrész az összeg maga nem oszt nem szoroz, másrészt a sávozás és a százalékok úgy van kitalálva, hogy a nagy részét a Tesco, a Spar és az Auchan fogja befizetni, a CBA, a COOP és a többiek ugyanis széttagolt tulajdoni formában működnek, az egyes cégek nem érik el a 100 milliárd, de sokan még az 500 millió forgalmat sem. Erős a gyanú, hogy ez az adó inkább az előbbiek ellehetetlenítését szolgálja.

A nagy "szemét multizás" közepette azért tudni kell, hogy ezek a cégek több száz milliárdot fektettek itt be, ami még bőven nem térült meg. Pl.: egy hiper felépítése mérettől és helytől függően 1-4 milliárd forint. A Tesco teljes tavalyi profitja 9 milliárd. (a rá kivetett adó ennél több lesz). Ezek a cégek ezen felül know-howt és versenyt hoztak, ami egy évtizeden keresztül mérsékelte az áremelkedést.

Ezzel szemben, pl. a CBA ugyanazokkal a hatalmi fölényből származó eszközökkel operál a beszállítókkal szemben. A magyar láncok tulajdonosai ugyanolyan homályos módszerekkel privatizáltak (ld. ÁFÉSZek, Fűszért stb.), mint a pocskondiázott MAL. A széteprózott tulajdonosi szerkezet lehetővé teszi számukra a szürke működést, amit a multik nem engedhetnek meg maguknak. Viszont a tulajdonosok lelkes támogatói a Fidesznek.

Ez az egész történet nagyon büdös, és csodálkoznék rajta, ha az EU-n átmenne.

miazabra 2010.10.14. 15:13:40

@BISMARCK: Lehet, hogy nincs akkora hozama, de az legalább a sajátod, abból nem az irreális választási ígéreteit akarják megvalósítani (eddig legalábbis így volt). És nem elhanyagolható szempont, hogy örökölhető, tehát a befizetésem családban marad, akkor is, ha én feldobom a pacskert, nem úgy mint az állami nyugdíj...

orient 2010.10.14. 15:14:01

Mellesleg ajánlanám a buzi populista program helyett a következőt:

1. Kirúgni az ingyenélő szükségtelen közalkalmazottak felét.
2. Önkormányzati reformot.

Az itt spórolt 1000! milliárdokat pedig mint adócsökkentésre fordítani. Alacsony adókat és söralátéten. A mostani tervek nem is alacsonyak, nem is egyszerűek.

Az elbocsátott közalkalmazottak viszonylag gyorsan találnának munkát a versenyszférában, mert a multik, és a magyar vállalkozások akik sokkal versenyképesebben működnének, többet fejlesztenének, termelnének magyarul munkát adnának.

Az így megspórolt pénzekből maradna bőven a hiány teljesítésére is pénz.

Ami vicces hogy a fidesz pont ilyen programról beszélt folyamatosan ellenzékben, ami sokkal realisztikusabb volt mint a szocialista válságkezelés, de homlokegyenest mást csinál. Sajnos pont azon a pályán megy tovább amit a szocik kitapostak. Adóemelésekkel kalkulál, ahelyett hogy a gazdaságot hozná versenyképes helyzetbe ahogy ígérte és ezzel munkát teremtene. Ezzel nem teszi ezt, hanem pont az ellenkezőjét, a sok barom meg beveszi a maszlagot, hogy a multi miatt él rosszul. Ez a duma ment a cháveznek, Ahmedinijadnak, Castronak...stb. na akkor menjünk arra mi is!

DrCinizmus 2010.10.14. 15:14:20

De amikor a drága szoci kormány vett ki súlyos milliókat a zsebetekből -ráadásul azonnal, nem a majdani nyugdíjadból - akkor minden szép volt és jó volt, ugye? Az helyes volt...ez meg megátalkodott gazemberség, igaz?
Ja...és ki veszi el a nyugdíját bárkinek is? Ki az a hülye demagóg pöcs, aki ezt terjeszti és ki a még nagyobb hülye, aki elhiszi? Egy, azaz egy évre állítják le az utalásokat, nem pedig örökre. És csak az állam állítja le az utalásokat, a te általad befizetett pénz ott marad. A normál, alanyi jogon járó nyugdíjadhoz pedig senki az ég adta világon nem nyúl hozzá. Akkor mire már megint ez a nagy sipákolás meg jajveszékelés???
Én nem igazán kedvelem már Orbánt és a Fideszt, de drága álbaloldali barátaim, hagyjátok már abba ezt a szánalmas vergődést és nézzétek már meg, hogy a ti fiaitok mit hoztak össze nektek az elmúl évek során!

DarthVader 2010.10.14. 15:14:28

@búvárrégész:

"Ahhoz képest, hogy a cikk szerint haladunk lefelé, azt látom, hogy erősödik a forint,"

Ehhez képest ma a zlotyi -0,25%-on, a korona -0,21%-on áll, a forint pedig +0,35%-on áll az euróhoz képest. (Bocsánat, mialatt leírtam, 0,53 -ra nőtt. )

gitáros 2010.10.14. 15:14:35

Tehát akkor a telipofával harsogott egykulcsoscsaláditizanhatszázalékosra jövőre még rájön a magánnyugdíjbefizetés lenyúlandó százalékja is. (Mert hadd tekintsük már azt is adónak, ha egyszer belemegy a közösbe...)

Tehát akkor ha kevés a lóvé, kirántunk a kalapból egy vállalkozási kört és büntetjük, ha nyereséget mer termelni. (Persze nem a zemberek zsebéből húzzuk ki a pénzt, mert nyilván van annyi eszünk, hogy előbb-utóbb létrehozzuk az Országos Anyag- és Árhivatalt, és megmondjuk, mi mennyibe kerül. Nehogymár árat merészeljen emelni az a büdös görény kapitalista rohadék.)

Biztos, hogy erre szavazott az az ötvenkét százaléknyi, fülkeforradalmas, NENYIs, jól megvezetett "kétharmad"?

@búvárrégész:
A 3millió saját magát is eltartja... :)

Padlizsan 2010.10.14. 15:14:50

Igazándibúl én azon merengek (nem is, inkább röhögök... :)) hogy vajon ez az intézkedés is olyan felemásan lesz megcsinálva, mint a Bankadó?
Röviden: ugye az retorikai oldala, hogy a szemét dúzsgazdag bankok/bankárok hogy lenyúlják/lenyúlták a KISSSSEMBER pénzét, extraprofit, stb., hát most fizessenek mint a katonatiszt!!!
Közben meg, ha igazak a hírek (és nem fújja a haraszt ugye...) megszüntetik ill. átalakítják az Üdülési Csekket és milyen meglepő!!! :) a helyébe lépő új konstrukciót (hogy teljes egészében vagy részlegesen, de a legnagyobb szeletet mindenképp) a zOTP fogja kezelni!!! Jajj, drága aranyapám!!!! Hány Milliárdos/Tizmilliárdos évente a forgalom? Ha mondjuk mindet az OTP fogja kezelni, na "nehogymár" ne sikerüljön "kigazdálkodnia" az általa befizetett pluszadó ellenértékét ugye? És akkor nem meglepő, hogy Csányi papa nem is ellenzi ezt az ideiglenesnek mondott elvonást olyan nagyon, mert piciny cége még így is nullszaldósan jön ki!!!
Ez az igazi buli aranyapám!!! És ha többi nagy ágazati szereplő is kiharcolja magának a kárpótlást innen-onnan? :)))) hát ezen röhögök, pedig inkább sírni kellene!!!

Hiuzapuka 2010.10.14. 15:14:55

1. A magánnyugdíjpénztár rendszer halott (drága és semmi sem garantálja, hogy amit beleteszel, az meg is térül), és épp ideje volt, hogy végre belenyúltak, még akkor is ha korábban esetleg védték. Ha be akarod fektetni a pénzed vegyél ingatlant, vagy egyszerűen tedd be a bankba stb. Szerintem az a felháborító, hogy a 8%-ból a bankok lenyúlnak kezelési, meg ki tudja milyen jutalékokat, ide-oda, leginkább átláthatatlan módon befektetik, aztán majd közlik, hogy sajnos a betett 100 Ft-od csak 90-et ér (a trend eddig ezt igazolja). Na ez az államinál nem történhet meg, uh én pl. áttérnék, pedig még 30 évem van a nyugdíjig...

2. Az egyes szektorok különadója lényegében egyenlő azzal, amit ezek a cégek profitban kitalicskáznak az országból, vagyis így legalább itt marad. A multi K+F miatt pedig nem aggódnék, mert eddig se nagyon volt...

Pash 2010.10.14. 15:15:01

Csatlakoznék Szevasztok hozzászólásához. A magánnyugdíj pénztárak létrehozása volt talán az elmúlt húsz év egyetlen valódi reformlépése amit véghez is vittek. Végre nem az éppen aktuális szabályoktól meg számolási technikáktól függött a leendő nyugdíj mértéke, hanem attól, hogy mennyit raktál félre magadnak! Ha sok volt a befizetés több lesz a nyugdíj, ha nem dolgoztál csak feketén, és nem is tettél félre... hát így jártál. Majdnem teljesen lényegtelen hogy eközben a félretett pénz mennyit kamatozik. Ha az a pénz az államnál van, és esetleg jobban forgatja, neked akkor sem fog több nyugdíjat fizetni.

Refuse/Resist! 2010.10.14. 15:15:11

Hát, szvsz ez nem ilyen egyszerű a helyzet, mint ahogy a poszt lefesti, hogy a gonosz Zorbán elkommunizálja a hősiesen termelő magánszektor verejtékesen megszerzett csekély jövedelmét.
Nézzük csak egyenként:

1. kisker: Ne vicceljünk már, ehhez kell a legkevésbé a külföldi tőke.
Meg eleve, milyen kapitalizmus az, hogy ingyen telekkel, adókedvezményekkel lenyomják a multik a hazai kiskereskedőket?

2. energiaszektor: monopólium. Eleve hülyeség monopóliumokat privatizálni.
És az se kapitalizmus, hogy jön a külföldi, megkeni a helyi politikust, aki fix garantált haszonnal eladja az infrastruktúrát.

3. távközlési, telekommunikációs szektor: lehet olyan pletykákat olvasni, hogy kartelleztek pl. a mobilszolgáltatók.

Végül nagyon fontos lenne szétválasztani két dolgot: a spekulatív és a beruházó tőkét.
Rohadtul nem mindegy, hogy a tőke úgy jelenik meg Magyarországon, hogy épít egy Audi gyárat vagy úgy, hogy 2 napra vesz matáv részvényt.

Ha a kormány tudatosítja a befektetőkkel, hogy a valódi beruházásokat nem sarcolják meg, akkor nem lesz gond.
A külföldi spekulánsokra meg semmi szükség, mivel az információ-közvetítő feladatot a hazaiak is teljesen jól el tudják látni.

Martian (törölt) 2010.10.14. 15:15:16

@Szevasztok: a kötelező magánnyugdíjpénztár azért nem önálló megtakarítás, mert kötelező... az ide befizetett pénzt máshova nem fektethetnéd be, legfeljebb az állami nyugdíjpénztárba.
Az más kérdés, hogy a legjobb lenne nem fizetni nyugdíjjárulékot, hanem ezt a pénzt egy megbízható portfolio kezelőre bízni.

Dr. No 2010.10.14. 15:15:54

@BISMARCK: "Amióta bevezették nem volt akkora hozama mint ha ugyanazt a pénzt magyar állampapírba fektették vna."

Ez egyrészt ebben a formában nem igaz. Másrészt a befektetési arányokat jogszabály határozza meg, limitálja a részvénybe / állampapírba fektethető vagyon arányait. Ez a szabályozás egészen a legutóbbi időkig a magyar államapapír magas hányadát írta elő. Harmadrészt 2008-at befektetési szempontból pontosan az borította meg, hogy a magyar állampapír kockázati besorolása a hedge-fundok mellé került, magyarán lutrivá vált. Ezt persze ki lehetett volna védeni, ha minden pénzt brazil meg kínai részvénybe fektetnek, no de mi lett volna akkor, ha a magánnyugdíjpénztárak 2800 milliárdot kivonnak a magyar gazdaságból, ide értve a magyar állampapírpiacot is, és Kínába meg Brazíliába viszik? Egyáltalán kinek adták volna el ezt a papírtömeget, amikor a kutyát sem érdekelte a piícon?

sapatag 2010.10.14. 15:16:04

"A magyar gazdaság egyik, ha nem a legfontosabb új megtakarítási forrása éppen az a magánnyugdíjpénztári rendszer volt,"

Mit vehetett belőle a mnyp? Állampapírt, és korlátozottan tőzsdei részvényt. Ebből eddig sem lett sok beruházás.

Helótageci 2010.10.14. 15:16:14

@búvárrégész: Igen hülyén matekozol. Vagy otthon ha vagytok négyen és abból csak ketten dolgoztok akkor hányan dolgoztok hány ember megélhetéséért?

Az EU dícsérheti a hiánycélunkat és a forint is erősödik. de ezek csak pillanatnyi indikátorok.

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2010.10.14. 15:16:23

... és a másik oldal: az adócsökkentés miatt több marad az emberek zsebében, és vásárolni fognak, ezáltal beindul a gazdaság. Az adócsökkentést a multikkal finanszíroztatja meg Orbán, gondolván, hogy elég sokat (ezermilliárdos nagyságrendben) befektettek már ide, nem fogják ezt olyan könnyen itthagyni. Szóval elsülhet ez jól is.

Asidotus 2010.10.14. 15:16:27

Semmi sem fekete és fehér. Oké, ekézzük a nyugdíjasokat, hogy sokba vannak. Az én apám nyugdíjas, elég jó nyugdíjat kap, jelenleg, munkanélküliként, abból élek én is.
Meg egyáltalán, korábban, míg nagyszüleim éltek, és nyugdíjat kaptak, sokat segítettek minket. Jelenleg a saját lakásomnak az a fele, amit a családi megtakarításból vettünk, az ő nyugdíjukból van (a másik fel csak lakáshitel). Normális családok esetén a nagyszülők nyugdíja nagy segítség a mai fiataloknak.

A magánnyugdíjpénztári befizetésről meg nekem az a véleményem, hogy az nem az én pénzem, hiszen korábban is levonták azt a az összeget, és odaadták az akkori nyugdíjasoknak, most is levonják, és nem tudom, hova lesz. Itt volt ez az idióta gazdasági válság, és állítólag egy halom pénz tűnt el. Akkor inkább adjuk oda a szüleimnek, nagyszüleimnek, mert akkor a családban marad, és nem nem létező betéteken tűnik el.

darkspell 2010.10.14. 15:16:34

@búvárrégész: Pedig nem nehéz a dolog. Van 3 millió, aki beteszi a pénzét, és 10 millió, aki kiveszi onnan. Abban a 10-ben benne van a már említett három is, meg a többiek akiknek még/már nem kell betenni + aki csak szimplán nem akarja betenni. Ugye, hogy nem egy ördöngösség?

@Diocles: Értem én, hogy folyamatosan tolod: ez már alapjaiban is halott. De hol mondta aztat OV, hogy azért szüntetik meg, mert szerintük (gazdaságilag, hé!!) nem jó a modell? Nono! Csak kell a pénz. Innen is, mert itt még van.
Amit írsz, akkor lenne értelmes, ha helyette lenne egy jobb. Viszont csak visszaállunk a régire, ami bizonyítottan/köztudottan rossz, és ráadásul még csak fenn sem tartható. Hol van akkor ebben a hozadék?

Mármint természetesen azon kívül, hogy nem mondjuk ki: "megszorítunk".

Zsola777 2010.10.14. 15:16:44

Az ország nem tőkeszegény. Van itt elég, csak el van titkolva. Meg offshore-menekítve. De elég sok hazai tulajdonosok kezében. Legfeljebb a válallkozó szellem, mersz hiányzik.

-MCsaba- · http://barsonyszek.blog.hu/ 2010.10.14. 15:16:54

A magánnyugdíjpénztárakat én életképtelennek tartottam. Amikor valóban tömeges kifizetésre került volna a sor egy részük tuti becsődölt volna - és akkor majd kártalaníthatott volna az állam. Így legalább tiszta lesz a rendszer..

Nem azzal van a baj, hogy az ember előre takarékoskodik hanem az, hogy KÖTELEZŐ ilyen módon is! És ha én nem bízok abban, hogy 40 év múlva, amikor esedékes lesz a nyugdíjam (talán) xy pénztár még létezni fog, akkor miért kell belépnem? Amikor ez indult akkor talán még jó irányba ment, de a válság óta látszanak a gyengéi is. Voltak is aggodalmas híradások úgy 1-2 éve nemde?

Azt nem tudom átlátni vagy átérezni, hogy egy már x összeget befizetett személyt ez most miként érint, mivel én soha nem is terveztem az ilyen pénztárakkal, megeshet hogy ők most buknak egy nagyot, ami sajnálatos de nekem ez is a rendszer életképtelenségét is bizonyítja. Ez az elmúlt 10 év legjobb döntése!!

vokalpatriota 2010.10.14. 15:17:06

Vicc, még az "átkosból":

NSZK turista megérkezik vonattal a Keletibe, nagyon szomjas. Odamegy a kólaautómatához, ahol ki van írva: dobozos kóla 100 Ft.

Bedob egy száz forintot, megnyomja a gombot - semmi.
Bedob még egyszer, megnyom egy gombot - semmi.
Bedobja harmadszor is - semmi.

- Hm - mondja. - Ügyes!

dsteel 2010.10.14. 15:17:18

@búvárrégész: Téves, hogy 13 millióról lenne szó. Ugyanis MAGÁT is eltartja, tehát jó a 10 milliós szám :)

bonakovacs 2010.10.14. 15:17:23

Tök jó poszt, megosztottam, a VV-t életemben először. Csak azt nem értem, miért van ezen a Véleményvezér meglepődve? Talán nem ezt mondta/sejtette OV előtte?

demagofób 2010.10.14. 15:17:30

Az audinak szívességet tesz, a szolgáltatóktól elvon.
Úgy tűnik tényleg a termelésre akar összpontosítani a kormány. Kérdés, hogy egy India és egy Kína mellett tudunk-e labdába rúgni.

A magánnyugdíj megvonás szerintem csak az EU-nak szól. Remélem. Mert nem engedték csökkenteni ezzel az összeggel a hiány értékét. Most már bevétel.

Sir Galahad 2010.10.14. 15:17:38

Fussunk neki picit ennek a magánnyugdíj-pénztár-ügynek.

1. A magánnyugdíj-pénztárba való befizetések miatt az államnak az adófizetők pénzéből kell pótolnia a nyugdíjkasszából hiányzó milliárdokat, ami növeli a költségvetési hiányt.

2. A kormány szerette volna, ha ezeket a milliárdokat nem számítanák bele a költségvetés hiányába, vagy ha igen, engedélyezzen nagyobb költségvetési hiányt az Eu.

3. Az EU a két megoldás közül egyikbe se ment bele, és ragaszkodik a hiány további csökkentéséhez.

Szerintem innentől ez volt az egyetlen logikus lépés, még ha valóban nem tetszetős is...

7esbusz 2010.10.14. 15:18:15

Ezeken a blogokon nagyon frankón látszik, hogy ki nem fizet nyugdíjjárulékot. Persze ők szarnak rá, hogy a Mester épp pofátlanul ellopja azok pénzét akik fizetnek. Mert ne legyenek illúzióink, ez színtiszta, gátlástalan, törvénytelen lopás. Ez ugyanis az ÉN pénzem, ami örökölhető (lett volna.) persze nyomják a szöveget, hogy de csak 14 hónap, meg majd "valamilyen" formában ez el lesz számolva. Púder. Ha elkezdik engedélyezni a korlátlan visszalépést, úgyis mindenki vissza fog lépni, és ezzel a MNYP-nek vége is. Gratula. A mostani nyuggerek persze szent tehenek, tőlük nem szabad elvenni, mert még a végén újra a szocikra szavaznak legközelebb (rokkant nyugdíjak felülvizsgálata, ingyenes ez + az, stb)

Melee 2010.10.14. 15:18:18

A magán nyugdíjpénztárak lényege az volt, hogy az állam úgyis lenyúlja a befizetett nyugdíjat, ezért az emberek próbáljanak meg kicsit maguknak takarékoskodni, igaz, hogy ezzel az állam kevesebbet nyúl le, de kevesebbet is kell fordítson a nyugdíjra. Aki a magán nyugdíjpénztárat választotta, az azt választotta, hogy majdan az államtól kapott nyugdíja mellett - melynek mértékéről fogalma sincs - más forrásból is kap nyugdíjat - mely jóval kiszámíthatóbb. Ez a rendszer most ugrik. Azzal, hogy a kormány nem módosította az önkormányzati törvényt a kisebb állam érdekében nyilvánvalóvá vált, hogy nem a saját káderzónáján, hanem az állampolgárok hátán akarja fenntartani az országot, a hosszútávú következményekkel nem törődve.

blacklord 2010.10.14. 15:18:27

Szerintem is a nyugdíj- és rokkantnyugdíjak környékén kellett volna kapirgálni, de hát nincs akkora önbizalmuk Viktoréknak, hogy 4 év alatt akkorát alkotnak, hogy a nyugdíjasok jó része nélkül is menne. Pedig előbb-utóbb lépni kell majd, és jobb lett volna előbb, mint utóbb. :-(((

Laciii 2010.10.14. 15:18:35

Na most én értettem félre valamit vagy itt sokan mások?

Én úgy tudom, hogy a kötelező befizetés átváltozik adóvá, tehát nem nyúlják le a már befizetett pénzt, hanem az ezután kötelezően befizetendőt nyúlják le adóként.

csi szi 2010.10.14. 15:18:56

@Szevasztok: Ja, te vagy az a típus, akit rádumált vmi ügynök, hogy milyen f*sza dolog CHF-jelzáloghitelt felvenni (mert a svájci valuta, stabil, megbízható:)), aztán nézett később. Védd csak bőszen a "magánnyugdíjadat" is, az is a te pénzed, nem a pénztáré, á dehogy.
A kötelező mnyp-tagság hülyeség volt, állami nyugdíj egyéni számlával, aki meg akar és bírja, lépjen be azon felül önkéntes pénztárba.

orient 2010.10.14. 15:18:59

@tnts: ezer millió helyen le lett írva a megoldás, de válasz érdekes sosem jön az ilyen magadfajtáktól. Önkormányzati reformmal. 2000 milliárd megy ki az ablakon évente a rossz rendszer miatt. Fidesz hozzá sem nyúlt. Továbbmegyek, hozzá sem fog nyúlni soha...

VIII. Nagyapó 2010.10.14. 15:19:05

@Lord_Valdez:

"Sőt, a magánnyugdíjpénztárak kicsinálása az államadósság-finanszírozást is nehezíteni fogja."

Nem, azt speciel nem fogja - a Portfolión nyilatkozott valaki ilyet, de marhaságokat beszélt. Egyfelől valóban csökken az államkötvényt vásárlók köre, mivel a pénztárak a pénz egy jelentős részét korábban erre költötték, másfelől viszont a befizetések összegével kevesebb államkötvényt is kell majd kibocsátani.

Egy probléma van a dologgal: ezt a pénzt később vissza kell adni nyugdíj formájában (vagy ha nem, akkor simán adót csináltak a nyugdíjjárulékból).

sztd 2010.10.14. 15:19:17

@OkoskaTo:rp:
:)
Az állam inflációnak megfelelően felszorozza a nyugdíjakat. Vagyis, ha 1988-ban havi 20000 Ft-ot kerestél (ami akkor komoly összeg lett volna), azt most nem 20000 Ft-ként számolja, hanem az azóta eltelt éves átlagos inflációt véve kamatként felszorozza.

Ez azt jelenti, hogy az államnál parkoltatott hozam nélküli pénz jelen pillanatban és - nyugdíjpénztártól függetlenül - átlagban többet hoz a nyugdíjnak (persze ha kifizetik) mint a magánnyugdíjpénztárnál fialtatott pénz.

pifta · http://developers.blog.hu 2010.10.14. 15:19:56

És egy érdekesség:
www.parlament.hu/irom39/00047/00047.pdf

Ez a Nemzeti Együttműködés Programja, azaz a kormányprogram.
69. oldal 3. bekezdés:
"Nem engedjük, hogy az állami nyugdíjak mellett
szolgáltatást biztosító magánynyugdíj-pénztári rendszer
megtakarításai veszélybe kerüljenek."

Húha... Tehát erre nincsen felhatalmazásuk sem az istenadta néptől... minő meglepetés.

Vagy ha ellopják, akkor nincs is veszélyben a pénzünk?
Vagy tulajdonképpen akkor most nem is a képünkbe hazudnak, hazudtak?

Apropó, akkor mondanák azt, hogy rendben, válassz, vagy elvesszük a megtakarításodat, vagy levonunk még 8%-ot ha magánnyugdíjpénztár tag vagy, ha nem vagy az akkor meg 8% nyugdíjjárulékemelés. Na az igazságos lenne. És dönthetnék.

De a legrosszabb hogy nem dönthetek, és ugyan pótolhatom ezt a befektetést, de ha teszem föl én nem akarok más befektetést, de a magánnyugdíjpénztári pénzem gyarapítanám, azt nem is tehetem meg. (ha jól tudom)
Egy szóval jellemezve: remek.

Seregbontó 2010.10.14. 15:26:54

A korábbi években felhalmozott adósságot ki kell fizetni. Ebben gondolom nincs vita.

A kérdés az, hogy miből?

Vagy az emberek zsebéből közvetlenül, pl. szja emeléssel, dijemelésekkel, vizit és tandíj bevezetéssel stb. A probléma ezzel az, hogy már 2006 óta ezt csináljuk, plusz kaptunk egy világméretű válságot a nyakunkba pnot a legrosszabbkor. Alig hiszem hogy ezt a társadalmat nagyon komoly gazdasági és politikai következmények nélkül tovább lehetne terhelni ilyen típusú megszorításokkal. Ráadásul az utóbbi években egyértelműen kiderült, hogy ez az út nem járható, mert az amúgyis rozoga gazdaságot egyre rosszabb pályára állítja.

A másik út, hogy a sokáig bizony extra profitot termelő, és ezt az országból kiszyívattyúzó multicégeket, bankokat adóztatja meg a kormány, átmeneti jelleggel. Ebben az esetben a befolyt többlet adónak csak egy részét fizetik az emberek, ráadásul áttételesen, ami nem fáj annyira. Lehet, hogy ez pár évig csökkenti némileg a növekedést (igaz nem lehet tudni milyen mértékben), és az is valószínű hogy ugyanennyi ideig a beruházások és a munkahelyek számának bővülése is kissebb mértékű lehet, mint egyébként lenne. De megvan rá az esély, hogy a hazai vállalkozások némiképp erőre kapnak, hogy a forint helyzete stabilizálódik, hogy a devizahitelesek problémáját legalább elviselhető mértékben meg lehet oldani, azaz, hogy akésőbbi szilárd lábakon álló növekedés alapjai létrejönnek.

Ami pedig a gazdasági előrejelzést illeti: azt hogy mennyivel lesz kisebb a növekedés, mint a rendkívüli adók nélkül lenne, egyáltalán nem lehet pontosan tudni. Egyik szervezet ezt nmondja, a másik azt. Szerintem nem kell mindent elhinni az elemzőknek sem. Ugye mindenki emlékszik rá, hogy az Orbán-kormány első kté hónapjában micsoda patáliát csaptak azon, hogy a forint pár százalékot gyengült az euróval szemben. Szinte minden második bejegyzés az Indexen arról szólt, hogy Orbánék bedöntötték a forintot, végleg tönkremennek a devizahitelesek, csődbe megy az ország stb. Aztán láss csudát: a forint erősödni kezdett és most köszöni jól van.

Ne feledjük el, hogy a most előszeretettel vészmadárkodó elemzők és intézetek furcsamód a válságot képtelenek voltak előrejelezni. Attól hogy valaki képes használni a közgazdász-szótárat, még egyáltalán nem megbizható.

demagofób 2010.10.14. 15:26:56

@balf: Az Audi például azzal, hogy rengeteg mérnököt vesz fel. Emiatt mérnök hiány van. Minthogy mérnök vagyok magasabb fizut kérhetek.

régészbúvár · http://buvarregesz.blog.hu 2010.10.14. 15:27:02

@Decsibácsi: Az "eltartás" alatt a pejoratív "kitartást" szokták érteni. A bejegyzésemben arra utaltam, hogy nincs 7 millió ballaszt.
Államra szükség van, vannak állami feladatok, azokat finanszírozni kell. Az állami szektorban is lesz leépítés, tehát az áltatlad javasolt csökkentés is megvalósul.
Értelmesen lehet csökkenteni, de a korábbi években, lássuk be, nem ez történt.
A semmiből nem lesz pénz a költségvetésbe. Sajnos a növekedés szinte nulla.
El kell vonni.
Azt mondom, ez még egy kevésbé rosz forgatókönyv.
4-es metró, autópálya: már elment a pénz, utólag hiába bosszankodunk, nem jön vissza.
Csak remélni tudom, hogy bejön ez a húzás, és pár év múlva jobb állapotba kerül az ország.
Ha van népszaporulat, nem szenvedtünk menthetetlen veszteségeket, akkor ez elviselhető rossz.

ben2 2010.10.14. 15:27:17

@ó jaj:

"1. "Válságadó": Kamuduma. Magyarországon ma nincs válság."

Aha. Tehát válság csak addig van, amíg lehet vele magyarázni a ballib kormányok gazdaságpolitikai kudarcait.

"2. A megszorítások összértéke bankadóval együtt: 361.000.000.000 Ft. Mivel ez közvetett adó, mi fizetjük majd meg mind."

Pontosítanék: mivel közvetett adó, nem CSAK mi fizetjük meg. A közvetlenül a lakosságra kirótt eredménytelen megszorításokhoz képest ez határozott előrelépés.

" Jövedelemadót átcsoportosították (nagyobbrészt) fogyasztási adóba, ennyi történt."

Ez a lényeg. Hogy ne a jövedelmeket terhelje az adó, hanem a fogyasztást és a profitot. Persze jobb lett volna, ha az előző kormányok nem játsszák el az EU bizalmát és az új kormány kap némi türelmi időt, de nem kapott, így most adót vetnek ki azokra, akik eddig kivitték a pénzt az országból. Ha ennek csak 10%-át nem tudják áthárítani a lakosságra, már az is óriási előrelépés az eddigi gyakorlattal szemben, amikor egy-egy lobbicsoport kilóra megvehette a kormányt és kihúzhatta magát a közteherviselés alól.

"3. Nyugdíj elvétele: a megtakarításokat nyilván el fogják szórni aktuális kiadásokra."

Prejudikáció és hazugság. Nem veszik el a nyugdíjat, hanem az állami nyugdíjrendszerből kieső befizetéseket nem utalják tovább a magánnyugdíj pénztáraknak és felajánlják a lehetőséget a tagoknak az állami rendszerbe való visszatérésre. Erre azért van szükség, mert a magánnyugdíj pénztári befizetések miatt kieső bevételeket a költségvetésnek kell kipótolnia úgy, hogy még csak le sem írhatja azokat a hiánycélból. Azaz jelenleg a költségvetés finanszírozza a magánnyugdíjpénztárakat úgy, hogy közben azok semmiféle szolgáltatást nem nyújtanak a lakosságnak.
Az már csak hab a tortán, hogy jelenleg a magánnyugdíj pénztárak kevesebb nyugdíjat tudnának fizetni, mint az állam, ez is tipikus magyar abszurd.
A KÖTELEZŐ magánnyugdíj pénztári rendszer a rendszerváltás egyik legnagyobb baklövése volt, nagyon ideje volt már megszüntetni. Tegyük hozzá, hogy a kötelező befizetéseken túli extra megtakarításokhoz az állam nem nyúl hozzá, csak az APEH által beszedett járulékokat nem továbbítják, azaz senki megtakarítását nem veszi el a kormány.

"4. Orbán a hatalma abszolút csúcsán van, most tehetne valami komolyat. Most lehetne az ország érdemi átalakításába átforgatni a felhalmozott óriási politikai tőkét. Na ez az, aminek nyoma sincs. "

Pontosan az zajlik, amit követelsz. Végre van egy kormány, ami hozzá mer nyúlni a gazdasági szent tehenekhez. Jah hogy a ballib milliárdosoknak nem tetszik? Talán jól kellett volna kormányozni.

régészbúvár · http://buvarregesz.blog.hu 2010.10.14. 15:27:21

@szamarhegy: Racionalizálni lehet, kell az államot. Ha jól értem, ez is megvalósul már rövidtávon.
Szerintem sem fenntarthatóak a válságadók, de a nevükben is benne van, hogy nem örökre tervezik őket.
Nem lepődnék meg, ha más országokban is bevezetnék őket.
Valahonnan mégiscsak elő kellett kapni gyorsan azt a pár 100 milliót.
A bejegyzésemben az esztelen közszféra ellenességre reagáltam. A sok kritikus fel sem fogja, hogy milyen gyakran használja.
A képzés annyira rosz mégsem lehet, ha viszik a magyar szakembereket külföldre, mint a cukrot.
Az is igaz, hogy nem a töménytelen médiaszakos hallgató az, akire szükség van. De ezt a helyzetet nem a mostani kormány idézte elő. Reméljük kezelik...
A közigazgatásban dolgozom. Egyre képzettebb emberek kerülnek be a rendszerbe. Az ügyfélközpontúság ma már követelmény.
van hová fejlődni, az tény. minőségi különbségek is vannak.
De ez nem azt jelenti, hogy mindenkit el kell csapni, nem kell állami szektor....
Egy radikális leépítés rövid távon a vásárlóerőt is visszaveti, ami a gazdaságra megintcsak visszaüt. hova menjen el az a több százezer ember, akit nem tud felszívni a magánszféra? (most ne hülye sablonokat dobjatok be, hanem gondoljátok át!)

régészbúvár · http://buvarregesz.blog.hu 2010.10.14. 15:27:24

@Squid: Azzal egyetértek, hogy ezzel csak időt lehet nyerni. Kell közigazgatási reform, racionalizálás. Nem szabadna, hogy a jövőben fejlesztés ürügyén lenyúlják a közpénzt.
Ez az előző kormányzat egyik tanulsága. ha nem tanulnak a múlt hibáiból, ők sem maradnak túl soká.
A reakcióm elsősorban arra vonatkozott, hogy szeretik sokan az ásóbékával egy szinten emlegetni az állami szektort, és akik benne dolgoznak.
Mégegyszer leírom: államra szükség van. Az is igaz, hogy nem az eddig megszokott szervezésben, kiadásokkal.

régészbúvár · http://buvarregesz.blog.hu 2010.10.14. 15:27:28

@somewhat damaged: Szerintem te is tudod, hogy ezt a számot abban az értelemben szokták emlegetni, hogy akik az állami szektorban dolgoznak, azok felesleges élősködők...
biztos van ilyen is, de állam nélkül hamarosan a kőkorszakba jutnánk.
mondjuk ott nem számít a GDP, és nincs forint_Euro árfolyam

Gera 2010.10.14. 15:27:31

@Mária: Azt szeretném megkérdezni, Orbán Viktor mennyivel fogja gyarapítani ezt a pénzt, amit most betett a süllyesztőbe. Már a kérdés is röhejes, a gyarapodás fel sem merülhet lehetőségként, ez a pénz elmegy, befoltozzák vele a lyukakat, 30 év múlva már arra sem emléxik senki, hogy volt ilyen. Ehhez képest drámaian kurvajónak tűnik egy magánnyugdíjpénztár pocsék várható teljesítménye egy 10 évente beiktatott világválsággal együtt is.

régészbúvár · http://buvarregesz.blog.hu 2010.10.14. 15:27:33

@gazsi72: :) Úgy szokták érteni, hogy 7 millió élősködik 3 millión. Ez szerintem nem igaz ebben a formában, erre reflektáltam.

régészbúvár · http://buvarregesz.blog.hu 2010.10.14. 15:27:37

@Helótageci: te is tudod, hogy ez nem matek példa. Úgy szokták használni- és érteni - hogy 3 millió tart ki 7 milliót....
Ami féligazság

régészbúvár · http://buvarregesz.blog.hu 2010.10.14. 15:27:39

@dsteel: Ok, de az, hogy a 3 millió eltartja saját magát, talán nem okoz társadalmi problémát :)

Luigicar 2010.10.14. 15:36:37

Egy gondolat ahhoz, hogy majd a családi adózás segít abban, hogy több gyerek szülessen, és azok majd jól megtermelik a nyugdíjunkat. Emberek. Vannak nálunk sokkal jobban élő országok, (németek, angolok, franciák, stb.) Ha a gyerekvállalási kedv egyenes arányosságot mutat az anyagi jóléttel, hogy a túróban van az, hogy minden feljett országban GOND az alacsony reprodukáció? Miért gondolják országunk bölcs vezírei, hogy csak azért nincs elég gyerek, mert nem marad elég pénz a családoknál? Tudom, tudom. Nálunk minden máshogy van, illetve lesz.

Csirke72 2010.10.14. 15:49:26

Ugyan! Vaklárma. A multik és a külföldi befektetök a keleteurópai országokban csinálják a legnagyobb hasznot.

Olcsó beruházási és munkaerö költségek. A statisztika azért veszteséges mert kimenekitik a nyereséget nyugatra.... ez csak könyvelési kozmetika:)

Ezek a cégek nyugateurópában is müködnek a tulajaik MRD-osak, az áriak alacsoanyabbak mint MO-on, a béreik 10x-ese a magyar béreknek.

Akkor miröl is beszélünk. Igenis adózzanak és fizessenek magsabb béreket. Magyarországon az átlag melóst kivéreztetik!

Ha meg nem tetszik mehetnek máshova!

Dr. No 2010.10.14. 15:49:33

@csi szi: Az állami nyugdíjrendszerben soha nem lesz egyéni számla, ígérjenek most bármit is. 1998 óta kéne lennie, nincs. Nem lesz a következő 12, de 120 évben sem.

Janovszki Zsolt 2010.10.14. 15:57:43

Ide is beírom: Részvényt kell venni az adócsökkentésből befolyó pluszpénzből, és el kell helyezni minden évben egy trezor számlán, öt év múlva kamatadó mentesen rendelkezésre áll. A nyugdíjpénztárak teljesítményét elnézve eddig is sokkal jobban jártam volna, ha nem ők bénáznak a lóvémmal, hanem én tudtam volna a havi 8%-ot befektetni. Apámnak is tud a kormány nyugdíjat adni, meg nekem is jobban nő a vagyonom, mintha nyugdíjpénztári csudabefektetők vennének belőle 50% állampapírt.
No para, ez nem a legrosszabb, ami történhet imho.

balf 2010.10.14. 16:15:18

@demagofób: Mérnök létedre tekinthetnél messzebre is... :) Csak egy gondolat: szerinted ki fizeti az AUDI-nál a munkabéreket? Azt hitted az AUDI, fogadjunk! Pedig csak kisebb részben igaz, a többit a Magyar Állam Bácsi! Csak nézz utána, mennyi közvetlen és közvetett támogatást kapott eddig a gyár, több tízmilliárdos tétel (igen milliárd), azaz lazán kijön belőle nem csak a takinéni hanem a főmérnök bére is, évekre. Mercedes-gyár ditto: 2500 munkahely lesz (ez az ígéret), és majdnem 30 milliárd (!) állami támogatás van!
Szóval a bérek kérdését inkább hagyjuk.

Van pesze más is, tudom: szaktudás, munkakultúra, munkaetika, nyelvtudás, stb. De ez kb 5000 (ezer) emberre korlátozódik max (és abban már a betanított állomány is benne van), az országban meg van 10 milla.

Ne vakítsanak el a csilli-villi sajtóközlemények, meg a politikusok mosolyai szalagátvágáskor. Kevesebb a haszon ezekből mint hinnéd. Jóval.

Rive 2010.10.14. 16:32:52

Megsúgná nekem valaki, hogy a pillanatnyilag MNYP által kezelt tőke mekkora része nyugszik magyar állampapirokban?

Ugyanis tudtommal igencsak sok. Ennek megfelelően a havi befizetések tekintélyes része is az állam adósságának belföldi finanszirozására megy el -> innentől pedig az egész csak egy egyik zsebemből ki, másikba be játék, csekély valós eredménnyel, már ami az államot illeti.

A MNYP tag persze bukja a most lerabolt lovettát és hozamát.

Gyárfás 2010.10.14. 16:39:52

én továbbra sem látom a világbajnok hiszti okát, de tényleg. Arról volt szó, hogy minden VISSZATÉRHET (ha akar) az állami nyugdíjrendszerbe.

Valaki idézze már ide hogy hol olvasott olyat, hogy elveszik a megtakarítását.

Az meg megint más kérdés, hogy okos dolog e bárki részéről ragaszkodni egy olyan biztosításhoz amin olyan alacsony hozamok voltak hogy akkor is jobbban járt volna mindenki ha a párnája alá teszi.
Arról meg nem is beszélve, hogy ha csak és kizárólag magyar államkötvénybe fekteti. Vicces amikor a világ legbiztonságosabb befektetési formájával is dupla akkora hasznot abszolválnék mint a híres nyugdíjpénztár.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2010.10.14. 16:40:04

@Refuse/Resist!:
Mi az a "valódi beruházás"? Ez egy fiktív kategória egy részvénytársaság esetében.

@csi szi:
Az egyéni számlára való áttérés ugyanezt a hiányt produkálja. Sőt még többet, mert most csak a nyugdíjcélú bevétel egy részét nem lehet felhasználni a meglévő kifizetési kötelezettségek fedezésére, akkor az egészet.

@VIII. Nagyapó:
Ez alapvetően igaz, azzal a (hamis) feltétellel, hogy azt a pénzt nem költenék el másra.
Illetve a másik, amit aláírtál, akkor később kell fizetni...

@ben2:
"A KÖTELEZŐ magánnyugdíj pénztári rendszer a rendszerváltás egyik legnagyobb baklövése volt, nagyon ideje volt már megszüntetni. "
Nem az volt a baklövés, hanem hogy megmaradt az állami. Ha most megnézed, mi generálja a hiányt? A magán? Nem, hanem az állami.

"Tegyük hozzá, hogy a kötelező befizetéseken túli extra megtakarításokhoz az állam nem nyúl hozzá, csak az APEH által beszedett járulékokat nem továbbítják, azaz senki megtakarítását nem veszi el a kormány. "
De igen, mert az az összeg, ami nem jut be az én megtakarításomba az majd az én nyugdíjamból fog hiányozni.

sárkányfő 2010.10.14. 17:57:54

@ben2:
hű de rossz válaszok.

sorban:
1. Igazad van, a világválság is csak kamu duma volt a külföldi sajtóból, a szocik fizették le a világot, hogy keltés a pánikot.
amúgy a fél EU megirigyelné a 3,8%-os hiányunkat. És kirúgtuk az IMF-et, adócsökkentés lesz, stb, szóval hol itt a válság? sehol.

2. hát ki fizetné még meg vajon? a mikulás?
de vegyük előrelépésnek, hogy legalább részben elismered fideszes létedre, hogy mindez nem más, mint közvetett adó.
"adócsökkentő kormány" - duma ezennel bukott.

3. Alapok hiányoznak nálad. Most pótolok egy hiányzó infód: az állami nyugdíjrendszer felosztó-kirovó. Itt nincs saját számla, amit beszednek a dolgozóktól, azt szétosztják a nyugdíjasoknak.
Ha tehát elveszik a magán nyugdíjszámláinkon lévő pénzt, akkor azt szépen ki is osztják azonnal. vagy nyugdíjra, vagy ki tudja milyen állami kiadásra, valszeg nem is kötik majd az orrunkra.
bár ez nem lesz sima ügy, már most nagy a tiltakozás...

4. Miről beszélsz? hol a kiadási oldal reformja? hol az Egészségügy reformja? hol vannak a nagy ellátórendszerek reformjai? hol van egyáltalán valmaiféle épkézláb gazdasági koncepció?
de most komolyan miről beszélsz? ezek nem szólnak másról, mint hogy szedjen be minél több pénzt az állam.

Refuse/Resist! 2010.10.14. 17:58:01

@Lord_Valdez:
"Mi az a "valódi beruházás"? "
Pl. ha úgy ruházol be, hogy építesz egy gyárat, létrehozol több száz munkahelyet.
A kiskereskedelemnél elég könnyű belátni, hogy a multik állami támogatása hosszú távon a kiskeres munkavállalóknak és a fogyasztóknak sem túl jó.
Az Audi, más tészta, ugyanis nincs olyan hazai tőke és tudás, hogy a semmiből egy versenyképes autógyárat létrehozhassunk. Mondjuk, ilyen vállalatok esetében is igaz, hogy vigyázni kell az externáliákkal...

"Ez alapvetően igaz, azzal a (hamis) feltétellel, hogy azt a pénzt nem költenék el másra."
Mi másra költenék, mint az államháztartás kiadásainak a fedezésére?

darkspell 2010.10.14. 17:58:03

@Gyárfás: Tehát ha úgy nézzük, a jövőbeni pénzem "veszi el", kvázi mindenféle ellenszolgáltatás nélkül.

Refuse/Resist! 2010.10.14. 17:58:13

@Lord_Valdez: Egyébként nyilván pongyola volt a megfogalmazásom, valódi beruházás az is, ha Solozzo megöleti Don Corleonet.
Szóval valami olyasmire gondoltam, hogy egy erőművet úgy veszel meg, hogy utána garantált a nem kevés hasznod.
Az sem valódi beruházás, hogy az állam ad neked ingyen földet, a konkurrensekkel szemben nem kell iparűzési adót fizetned, és ezáltal legalább annyi konkurrens munkahelyet megszüntetsz, mint amennyit létrehozol.

tölgyes 2010.10.14. 18:17:51

@Dr. No: A magánpénztáraknál sincs.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2010.10.14. 21:02:16

@Refuse/Resist!:
Újra megkérdezem: részvénytársaság. Ha megveszed a részvényeit, akkor te tőkét adsz egy társaságnak. Te spekuláns vagy-e vagy befektető? A kérdésre nincs válasz, pedig kellene, hogy legyen, mert az egyiket meg akarod büntetni, a másikat bátorítani.

Idáig mindig elköltötték és egy pillanatnyi kétségem sincs afelől, hogy most se lenne másként (különösen egy Matolcsyval). Egy politikus mindig csak annyit áldoz a népszerűségéből, amennyit feltétlen muszáj.

orient 2010.10.15. 08:17:31

@tnts: még mindig várom a válaszod. Kérdeztél válaszoltam...lenne mégis megoldás az adókon kívül? Nehéz beismerni igaz?

Humperdickk · http://kikellennekjonni.blog.hu/ 2010.10.15. 08:17:44

Vv: üdv a klubban. Veled együtt remélem, hogy tévedsz. Nagy rokonszenvvel olvastam konzervatív (jobboldali???) véleményeid liberális (baloldali???) létemre. Most, sajnos, egyetértek minden szavaddal. Szomorú ez.

gazsi72 2010.10.15. 08:17:48

@régészbúvár: Nem! Mindig úgy mondták, amit nem értettél. Ez a 7-3 nem okés ;)

Buba Blictrix 2010.10.15. 09:42:52

@hvuk:
A korrekciokhoz:
1. Ezzel a ponttal egyetertek. Elvileg valoban lehetseges, hogy ideiglenes adokat vessen ki a kormanyzat, de itt is a legfontosabb a jogbiztonsag, illetve a "fair" eljaras, a kiszamithatosag az erdekes. Szoval itt elvileg nincs vitam. Az is vilagos, hogy a forgalom alapjan megallapitott savos adozas versenysemleges, tehat OK.
2. Ez az erv szerintem nem jo. Egyreszt nem vilagos, hogy mi tortenik az elvett penzzel: visszaadja-e a kormany (kamatokkal), vagy sem. Ha nem: akkor ez mindannyiunk maganvagyona egy reszenek allamositasa. Ha igen: akkor a kulfoldi adossag belfoldive valo konvertalasa. Az erved veget viszont vegkepp nem ertem: miert baj az, ha egy nyp kulfoldon fektet be? A kulfoldiek meg nalunk. A befektetesek eredemenye pedig nalunk jelenik meg, azaz a kulfoldi tokepiacrol meg hozzank erkezik a penz.
3. Nagyon fontos, amit a bizalomrol mondasz. Ezt a bizalmi toket, attol felek, meglehetosen eljatszottak a magyar kormanyzatok, a "kreativ konyvelesi" technikaktol kezdve (amit egyebkent pl. az elso Orban-kormany is muvelt, pl. az MFB kolcsonein keresztul), a nyilvanvalo (gorog tipusu) hazudozasig (de ez sem csak a Medgyessi - Gyurcsany kormanyok bune volt).
Ez termeszetesen nem fogja azt jelenti, hogy a jellemgrof multik majd akkor szent felhaborodastol vezetve elmennek innet, nem, de azt igen, hogy ez felarakba fog kerulni, ami dragabba teszi a beruhazasokat, kreativabba a konyvelesi es profitszerzesi strategiakat, es ez mind penz, penz, penz.
Amit nem latok, az az, hogy Orban Janos (na jo, Kadar Viktor) mikozben a FAZ-ban dicseri Bajnait, itthon szidja, mikozben a globalis kapitalizmus valsagarol papol, es kozben exportorientalt gazdasagot akarnak, csokkentve az allamot, de novelve a felelosseget, - tulajdonkeppen mire megy ki a jatek? Rettenetes voluntarizmus-szagot erzek a levegoben, ami, gondolom nem kell tortenelmi peldakat ideznem, nagyon-nagyon rossz illatu.

Buba Blictrix 2010.10.15. 09:54:44

@Gyárfás:
1. Egyetertek, h a penztarak nem teljesitenek igazan jol. De: ezt nem azzal kell orvosolni, hogy beszuntetjuk oket, hanem azzal, hogy nagyon teljesitmenyre osztonozzuk oket.
2. A feloszto-kirovo rendszer a jelenlegi demografiai illetve foglalkoztatottsagi adatok mellett hogyan is fogja az en nyugdijamat biztositani? Minden szakerto azt mondja, NyE-tol KKE-ig, hogy elemi matematika szerint a befolyo osszegek nem fogjak tudni fedezni a kiadasokat. Akkor mar inkabb onallo megtakaritast kellene preferalni - aminek persze a biztonsagossaga problema, azaz csak konzervativ befektetesek megengedhetoek, meg igy is rizikosak, de _kell_ alternaitva, nem?
3. A penzt mindaddig allamositottnak tudom, amig nem kapok garanciat arra, hogy a 14 honapnyi befizetesem meg fog jelenni a mnyp-i szamlamon (adott idoszakra szamitott hozammal kiegeszitve). Ui. varhatolag lesz jelentosebb tozsdei emelkedes - ennek a hozama az en penzemet hasznalo allamnal fog megjelenni?
Nem?

pifta · http://developers.blog.hu 2010.10.15. 15:07:40

@Nagymedve: kiváló színtiszta demagógia... remek ez is... Ettől aztán előrébb vagyunk.

Csak az a baj hogy megnyugtató kiszámítható terv nincs, az a baj, hogy az isten tudja mit akarnak a végén, mert azt nem mondják el, hogy mi lesz aztán, csak azt, hogy ez most kell.

Én ha úgy döntök a boltban, hogy ha éhes is maradok csak 2000-ért vásárolok, mert ki akarok mászni a pénzügyi kelepcéből, akkor azt is kitalálom mi lesz aztán, és ezt talán ilyen volumenben illene velünk is közölni.

Bayer Zsolti is mehet az anyjába egyébként. Miért mondjuk azt a zembereknek, hogy nagyarányúan adót csökkentünk, és lopunk el tőlük +x%-ot a megtakarításaikból úgy hogy azt várjuk közben tapsoljanak? Ez lopás mellett még aljas szemenszedett hazugság is bazzeg.





Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
  • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
  • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
  • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
  • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
  • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
  • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
  • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása