Véleményvezér

vv

Ügynökügyek: vonják végre felelősségre az igazi bűnösöket!

2010.12.13. I 10 komment I Címkék: posztkommunizmus demokracia ugynoklista

Azzal, hogy sosem húztuk meg a vonalat jó és rossz, ellenálló és káder között, elvesztettük annak a lehetőségét is, hogy igazi hőseink legyenek. (Fotó: Hetek)

Az elmúlt hetekben ismét közéleti témává vált a pártállami múlt: a legtöbbet azzal foglalkoztak, miszerint Heltai Péter magyar rendszerellenes értelmiségiekről írt jelentéseket a ’80-as években Kolozsvárott.

A Véleményvezér már korábban is az ügynöklisták mielőbbi teljes nyilvánossága mellett érvelt, ám úgy tűnik, ha ez meg is valósulna egyszer, az sem lenne elég: ugyanis nem csak a jogszabályokban és az irattárakban, de a fejekben is valahogyan rendet kellene tenni. Ez az írás az érem másik oldalát szeretné bemutatni: azt, amivel Magyarországon nem szeretnek foglalkozni.

Magyarország ’80…

Korunk embere kulturális amnéziában szenved. Úgy alkotunk véleményt a múltról, hogy már nem is emlékszünk rá, mi volt 25-30 éve, pedig nagyon más szelek fújtak akkor. Egypártrendszer volt, ami bár recsegett-ropogott, de még mindent bőven az állampárt irányított. Különvélemények már akadtak, de jórészt csak a hivatalos marxista keretek között. Utazni már lehetett, de persze csak a kivételezetteknek, és magánvagyonok is felhalmozódtak, de csak a pártközelieké. Ugyanakkor a keleti blokk többi államához képest a rendszer akkorra már tényleg langymelegnek tűnt: már nem küldtek senkit Recskre, és ha az ember nem szervezkedett vagy tüntetett nyilvánosan a rendszer ellen, akkor békén hagyták.

És hát be kell vallanunk, a népi ellenállás leginkább abban merült ki, hogy szidtuk otthon az oroszokat, és egy ország röhögött nyíltan a szocializmus „vívmányain”. Ez volt a „gulyáskommunizmus”, és egy ilyen országban lett besúgó, aki akkor besúgó lett.

Ajánlott írásaink:
A kommunistákat lelövik, ugye?
Megszabadulni a kommunistáktól: harminctól vagy háromezertől?
Ki adja majd vissza, amit a nácik és a kommunisták elvettek?


… vs. keleti blokk

De nem ilyen volt a keleti blokk többi állama, különösen nem Románia. Valószínűleg nem is tudjuk elképzelni, hogy a nyolcvanas évek Romániája mennyivel durvább és kegyetlenebb rendszer volt: ott nem a „hofigézás” szocializmus honolt, hanem egy igazi terrorállam a magyar ötvenes éveket megszégyenítő személyi kultusszal. Nicolae Ceausescu olyan országot épített, melyben semmilyen különvéleménynek nem volt helye, az ország pedig hermetikusan el volt zárva a külvilágtól. A házkutatások, a kihallgatások és a Securitate fizikai zaklatása mindennaposak voltak. Csakúgy, mint a falurombolás (értsd: magyar falvak megsemmisítése) és a magyarellenes propaganda. Ugyanis Magyarországgal ellentétben Romániában a szocializmus egy igazi sovén diktatúrává változott.

A nyolcvanas évek Erdélye egy szörnyű világ volt, melyben magyarnak és kisebbségi származásúnak lenni még borzasztóbb lehetett. Nem véletlen, hogy az akkori magyar értelmiség egy jelentős része fizikai biztonsága érdekében hajlandó volt még a Román Kommunista Pártba is belépni. Sokaknak ma már meglepőnek tűnik, de például Sütő András és Domokos Géza, az RMDSZ első elnöke is román kommunista párttagok, sőt a pártvezetőség tagjai voltak.

Amiről nem beszélünk

Hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy nem használhatjuk a magyar szocializmusról alkotott képünket más szocialista országokra, sem azokét hazánkra. Nem túl nehéz belátni, hogy távolról sem volt ugyanaz Kolozsvárról jelentéseket írni, mint a legvidámabb barakkban, vagy éppen, mint egy nyugati országból informálni az elvtársakat.

De van ennek az ügynöközésnek egy másik oldala is. Mi itthon ugyanis nem tudjuk, mert sosem dolgoztuk fel, hogy mi volt rossz a szocializmusban, és mi az, ami esetleg nem. Mi volt elítélendő, és mi volt dicséretes. Mi volt hazaárulás, és mi hőstett. Az ügynököt keressük, de senki sem beszél a beszervezőkről. Azokról pedig egyáltalán senki, akik a jelentéseket olvasták.

Az ügynökmúltról szóló közbeszéd azonban elsősorban azokkal szemben igazságtalan, akik sosem voltak ügynökök, hanem hősiesen ellenálltak. Azzal ugyanis, hogy sosem húztuk meg a vonalat jó és rossz, ellenálló és káder között, elvesztettük annak a lehetőségét is, hogy igazi hőseink legyenek, amire pedig igen nagy szükségünk lett volna és lenne ma is. Persze, ez a hozzáállás azokkal szemben is igazságtalan, akik valami miatt ügynökök lettek. Mára ugyanis azt is tudjuk, hogy közöttük sem lehet egyenlőségjelet tenni: az egyik lehetett egy megzsarolt ember, aki senkiről nem mondott semmi inkriminálót, a másik meg egy túlbuzgó, aljas besúgó.

survey tools


Író vagy olvasó?

Hazánkban valami nagyon nincs rendben a fejekben. Mi ugyanis nem azt tartjuk gyomorforgatónak, ha egy erdélyi magyart megfogott a Securitate, miközben az egykor jelentéseket olvasó Pozsgay Imre ma is nyugodtan alkotmányozhat, és azon versengenek állami vezetőink, hogy a korábban szintén jelentéseket kapó "pufajkás" volt miniszterelnöknek ki adjon kivételesebb kórházi ellátást.

Ha tetszett az írás, csatlakozz a Véleményvezér Facebook-csoportjához!

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezekiel 25,17 2010.12.13. 08:56:24

Abszolút igaza van a Véleményvezérnek. Ideje lenne nagy rendet tenni a fejekben:

1. A legnagyobb bűnösök, akik semmiféle politikai szerepet nem kaphatnának, azok a rendszer működtetői, a beszervezők stb.

2. Az ügynökök esetében is tisztázni kell a dolgokat. Nem mindegy, hogy valaki önként dalolt vagy zsarolták. Az első kategória egyértelműen elítélendő, és a második eset ( a zsarolás ténye) sem ad felmentést senkinek. Minden esetben más és más lehet ennek az elbírálása, de biztos, hogy az ő közéleti szerepvállalásuk sem szerencsés. Mégsem lehet azokkal egy lapra venni őket, akik semmiféle zsarolás vagy börtön ellenére tiszták maradtak.

Robinzon Kurzor 2010.12.13. 09:15:07

A felelősségre vonáshoz, vagy bármilyen szankcióhoz megalapozott eljárások kellenek.

20+ év után viszont az ilyen eljárások jelentős része zárulna azzal, hogy nem lehetne szankciót alkalmazni, és a vége az, hogy egy csomó olyan embernek pecsétes papírja lesz róla, hogy nem volt "ügynök", aki bizony az volt.

A megalapozott eljárás nélküli kollektív megbélyegzés pedig pont az ellenkező módon méltánytalan: olyanokat bélyegez meg, akik senkinek sem ártottak.

Szerintem a megoldás: teljes nyilvánosság (nem csak névlisták, hanem minden), és ne akarjunk intézményesen "igazságot tenni", mert amit nyerünk vele a réven, azt elveszítjük a vámon.

sztd 2010.12.13. 16:51:56

A történelem megismerése fontos dolog. A számonkérés is az. Talán idővel valami békefélét is hozhat (amiről tudjuk, hogy az igazságosság gyümölcse), de egyes esetekben mindenképpen igazságtalan lesz.

Mit kezdünk azzal a párttitkárral, akinek a családjának a rendszer felemelkedést hozott, ezért hitt benne, és a ranglétrán magasra jutott, de mondjuk a jelentéseket megnézte, hogy kilóra magvan, aztán lepecsételte, hogy olvasta, és a kutatók feltárásáig elsüllyesztette? Sosem tudta, hogy mi van bennük, de kb. ennyire is érdekelte.

Csak azért, mert szerintem ők is léteznek. Meg még sokan.

Egyetértek azzal, hogy sokaknak sok mindennel kell a XX. században elszámolni, és ezt minél előbb, de bármikor el kell kezdeni. Csak nem árt tudni, hogy ez mindenkinek fájni fog!

ralf 2010.12.13. 16:52:07

A rendszerváltás után én is azon véleményen voltam, hogy hagyjuk a fenébe, inkább koncentráljunk a jövőre. De mióta az "elcsellengő" dokumentumok egy része itt-ott a megfelelő pillanatban megjelenik, és a másik része persze valahol fiókok mélyén pihen fellépésre várva, beláttam, tévedtem.

Abban azonban egyetértek, nagyon óvatosan, körültekintően kell eljárni, mert nemcsak lelkes besúgók voltak, hanem bőviben olyanok is, akik a családjuk, a gyerekük boldogulásának biztosítására kényszerültek jelenteni.

Azoknak pedig, aki azzal áltatják magukat, hogy ők inkább az életüket áldozták volna, de akkor sem..., innen üzenem, hogy békében nem kunszt hősnek lenni.

nevetőharmadik 2010.12.13. 16:52:14

Erre bezzeg nincs WikiLeaks.

vic 2010.12.13. 16:52:21

az utolsó mondat elég populistára és izléstelenre sikeredet...
Pozsgayval egyet is értek, de azért azt ne felejtsük el, hogy a "pufajkás" egy személyben egy demokratikusan megválasztott miniszterelnök is volt és ezért jár neki a kórházi ellátás akármilyen is...

méltatlan mostani állapotában támadni

az mondjuk más kérdés, hogy ha 90-ben más törvény születik, akkor lehetett volna-e belőle miniszterelnök, de akkor kéretik a véleményvezér is máshogy fogalmazzon

a konkrét témához: szerintem az a fő gátló tényező a nyilvánossághozatalban, hogy lenne még mindig jó pár meglepetés kik vannak a listákon...

fg56 2010.12.13. 16:52:28

Elég zűrös a kép: a szocializmusban a munkának nem volt becsülete - csak szavakban, senki nem tisztelte, ami az államé, a vezetői garnitúrában elfogadott volt a hazudozás, a korrupció, a kivételezés és a demokratikus értékek semmibevétele. Ez persze látszik mostani "demokráciánkon" is - ugyanezek a beidegződések virágoznak tovább - rendszer változástól függetlenül. Ezért az agyakban igen káros volt a szocialista gondolkodás 40 éve, ugyanakkor abban a nem fenntartható rendszerben nyugodtabb és biztonságosabb volt az élet, nem irritálta a pofátlan gazdagságával senki a másikat, nem fetrengtek kilátástalanul hajléktalanok az utcán, munkanélküliség is inkább csak kapun belül létezett - tehát jobb volt élni abban a rendszerben (sokunknak), most mégis az akkori gondolkodásmódunk, negatív hozadékának a levét isszuk: a hatalmi arongancia, a politikai hozzá nem értés és a rossz országvezetés terén. Köpönyeg forgatásban pedig egészen biztosan világelsők vagyunk

sárkányfő 2010.12.13. 17:24:48

jó poszt. nyomni kell a témát rendszeresen.

verateos 2011.01.19. 09:42:59

1. mi az a"(Radar)" és mi értendő az avataron?

2. Ad fg56. - A munkának több becsülete ma sincs, csak a (nem egyszer "kényszer") munkahelyünket féltjük sokkal jobban. "Becsülete" csak a pénzszerzésnek van.
- Ami a hazudozást, korrupciót stb. illeti világjelenség. Nem kellett az elfuserált szoc.szerű kísérlettől tanulni. Az nem volt szocializmus, ez pedig nem "a demokrácia" legfeljebb valamiféle. mondjuk burzsoá.

- Magam a hatvanas évek közepén nagybácsi,-néni által bőkezűen támogatott (itthon még idejében Svájcba vándoroltatott pénzük, egy-egy kis olasz, francia és US üzem) - majd öt hetes É.-Olasz, Riviéra Svájc, Bodeni tó, túrán voltam , kedvet csinálandó - nyelveket nem beszélő - anyámnak egy esetleges kinn maradáshoz. - A kukázók, hajléktalanok, koldusok számomra akkor szokatlan látványa, a miénknél semmivel sem kívánatosabb munkáslakótelepek, már Milánóban elvették az "osztályidegeni-tudat" -omból adódó lelkesedésem. De amikor Wartburgunkkal - dög melegben - Nizzába begurultunk és megláttam a kétszer három sorban pálmák alatt hömpölygő autókat, a gyönyörű tengerpartot, ahol alig lézengtek, rögtön úszni támadt kedvem. Parkolás után az idős nagybácsi furán mosolyogva javasolta keressek magamnak lejáratot a mártózáshoz. Húsz-huszonöt percnyi séta és egyetlen lejárat se. Akkor láttam meg a arany epolettes fehér zubbonyos pincért, amint az út alól kijőve hűsítőt vitt néhány napozónak. A szállodákból, ahol a több évenként kapható hazai ellátmányból egy éjszakát sem tudtam volna eltölteni, de a hadihajókon szolgáló US GI-k sem. Amikor végre a tömegstrandhoz lemehettem, vissza is fordultam a tömegtő és kosztól.
Ekkor egy nagy Bentley úszott elém, elegáns egyenruhájú sofőrrel, a cselédülésen fehér bóbitás szobalány és a főülésen igazi "nagykutyák" két hatalmas dán dog ücsörgött.
-Ezután azt mondtam magamban:
- Ha ez demokrácia és az emberek ezt tűrik, akkor vagy hülyék ill. hagyják magukat hülyíteni, vagy, a hatalom valós birtokosai - ma azt mondanám a helyi és nemzetközi nagytőke - olyan játékszabályokat alakítottak ki demokrácia néven, hogy a kisember csak ugathat, kapaszkodhat fogyó munkahelyekhez, de a vagyon kevesek kezében marad.
- Ez nekem nem kellett. Még nyaralni sem mentem többet anyámékkal, pedig ők még vagy harminc évig voltak rokoni vendégek. Nyugdíjasként évente többször is. -





Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
  • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
  • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
  • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
  • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
  • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
  • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
  • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása