Véleményvezér

vv

A magyar EU-elnökség valódi tétje

2011.01.03. I 71 komment I Címkék: fidesz eu kulpol kulfoldi sajto

Január 1-jétől Magyarország fél évig az Európai Unió soros elnöke. A magyar kormány ezzel egy óriási lehetőséget kapott, hogy helyreállítsa megtépázott reputációját. Ehhez azonban előbb változtatnia kell politikáján.

Mi a soros elnök feladata?

Először is érdemes tisztázni: nem, a magyar soros elnökség nem azt jelenti, hogy mostantól Magyarország lenne fél évig az EU „királya”, „kormánya” vagy bármiféle valódi vezetője. A soros elnöki pozíciót sokkal inkább egy moderátor, egy rendezvényszervező vagy leginkább egy karmester munkájához lehetne hasonlítani. Miként egy ügyes karmester is zenekart varázsol a különféle szólistákból és előadókból, úgy a soros elnöknek is össze kell tudnia hangolni az ezerféle bizottságok munkáját és az összes tagállam olykor egymással ellentétes érdekeit és törekvéseit.

A soros elnöknek nem a világot vagy Európát kell megváltania – aki ismeri az EU alkotmányos szerződéseit és bürokratikus működését, az pontosan tudja, hogy komoly változásokat fél év alatt esély sincs elérni, és hogy a magyar elnökség eredményei csak jóval később lesznek majd érezhetőek.

Ha nem a jelenkori Magyarországról lenne szó, azt is mondhatnánk, hogy ez egy olyan feladat, amit legfeljebb csak elszúrni lehet, hiszen olyan különösebben sokat úgysem tud belőle egyetlen állam sem profitálni.

Ajánlott írásunk: Fidesz - európai vagy balkáni politika?


Mire jó akkor a soros elnökség?

Magyarország esetében azonban ez nem így van. Mivel sok tízezernyi diplomata, minden kormány miniszterelnöke és külügyminisztere, valamint egyéb magas rangú állami vezetői Magyarországra fognak utazni, ez hazánk számára egy eddig nem látott lehetőség arra, hogy az ország minden téren a legjobb oldalát mutassa, és ezáltal megerősítse diplomáciai pozícióit. Hogy az európai politikai elit Magyarországot egy fejlett, remek adottságokkal rendelkező, kellemes és barátságos országnak lássa, melyet európai politizálás és magas szintű diplomácia jellemez.

Az Európai Unió Tanácsának soros elnökségei 2008-tól 2015-ig. (Forrás: Wiki)


Ráadásul a soros elnökség most különösen kapóra jön a magyar kormány számára, hogy az megpróbálja helyreállítani meglehetősen megtépázott nemzetközi reputációját.

Nehéz feladat…

Ehhez azonban a magyar kormánynak pontosan abban kellene élen járnia, amiben idehaza a leggyengébb: a kompromisszumkeresésben, az ügyes politikai alkukötésben, az eltérő érdekek tiszteletben tartásában és összehangolásában, és persze az európai politikai kultúrára jellemző formalitások és külsőségek betartásában.

Ahogyan mi is többször megírtuk, Nyugat-Európában a magyar kormány, és ezzel együtt Magyarország megítélése rendkívül sokat romlott, köszönhetően főleg a nemzetközi vállalatokat sújtó különadóknak, a magánnyugdíjpénztári vagyonok államosításának, az Alkotmánybíróság korlátozásának, illetve a korábban függetlennek tartott intézmények most nyíltan pártkatonákkal való megtöltésének. És természetesen elsősorban a médiatörvénynek, amelyben már a jogállamiság alapjait is sérülni látja a nyugat. Ezeknek az ügyeknek köszönhetően annyit szerepeltünk az európai lapok címoldalán az elmúlt hónapokban, mint az elmúlt húsz évben szinte soha: az európai konzervatív és baloldali sajtó egyformán támadja a Fideszt, miközben Orbán Viktort mostanra jobb esetben csak Putyinhoz, rosszabb esetben Lukasenkóhoz hasonlítják.

A feladat tehát valóban nehéz.

surveys & polls


…de talán nem lehetetlen

A Fidesz és Orbán Viktor mostani negatív európai megítélése különösen annak fényében döbbenetes, hogy európai imázsuk nem is olyan régen még kifejezetten jónak volt mondható. Ráadásul míg a legtöbb uniós országban a kormányfők mögött gyenge többséggel rendelkező pártok, sőt koalíciók állnak, addig a Fidesz európai súlyát egy nagyon stabil kétharmados parlamenti többség erősíti.

Ezért egyáltalán nem volna lehetetlen, hogy egy sikeres soros elnökség segítségével a kormány bebizonyítsa, hogy Magyarország – szemben a kritikákkal – nem az Unió „legkeletibb”, hanem sokkal inkább legnyugatibb keleti tagállama. Ehhez azonban pontosan azzal a fajta, visszatetszést keltő erőpolitizálással kellene felhagynia a magyar kormánynak, ami eddigi tevékenységét sajnos nagyon is jellemezte, és abban bizonyítania, amiben idehaza eddig még nem bizonyított. A soros elnökség azonban egy olyan fontos lehetőség Magyarország számára, amivel a magyar kormánynak mindenképpen élnie kell. Sikere pedig közös érdekünk.

Ha tetszett az írás, csatlakozz a Véleményvezér Facebook-csoportjához!

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bádogos 2011.01.03. 10:04:25

A szavazásnál majdnem a talánra kattintottam, de aztán rájöttem, hogy ez bármely más pártnál működik, de a Fidesznél nem. Orbán Viktort ismerve (és a Fidesz az ő egyszemélyes pártja) az tűnik biztosnak, hogy egyre újabb frontokat fogunk megnyitni, és egyetlen egyet sem fogunk tudni lezárni. Ahhoz, hogy bármely vitás ügyünk nyugvópontra kerüljön, minden esetben minimum valamiféle kompromisszumos békekötésre lenne szükség, ez azonban Orbán világképében a gyengeség jele, és presztizs okokból a végsőkig ragaszkodni fog állásponjához, kerül, amibe kerül. (A számlát természetesen mi álljuk.)

Elhúzódó, terméketlen állóháborúkra számítok.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2011.01.03. 11:34:27

A feladat valóban nehéz, sőt, szerintem inkább a lehetetlen kategória. Egy olyan kormány számára, amelyiknek annyira nincs külpolitikai ütemérzéke, mint a mostaninak? Elég csak a kettős állampolgársági törvény szlovák választásokra időzítésére, az IMF-fel való teljesen fölösleges izmozásra, vagy az EU soros elnökség világfelháborodást kiváltó médiatörvénnyel felvezetésére gondolni...

misc · http://misc.blog.hu 2011.01.03. 11:35:21

"Magyarország – szemben a kritikákkal – nem az Unió „legkeletibb”, hanem sokkal inkább legnyugatibb keleti tagállama"

meg lett mondva, keleten a jövő, keletiek akarunk lenni, a putyinizáció szándékos.

sztd 2011.01.03. 11:35:48

A leírás alapján valami nekem nem tiszta. A kormánynak európai szinten kell kompromisszumkésznek lennie, vagy hazai szinten.

Ez azért érdekes kérdés, mert, ha itthon kell ahhoz kompromisszumkésznek lenni, hogy tetszelegjünk az EU előtt, az nem fog menni. Esetleg az alkotmányban lehet még valami kompromisszum, de a többi területen szerintem még értelme sincs ilyennel próbálkozni.

Az EU szintjén egészen ás a helyzet. A külpolitikában kb. konszenzus van, és Magyarországnak minden oka és lehetősége megvan arra, hogy kompromisszumokat kössön és köttessen. A legkompromisszumképtelenebb országok Görögország, és Lengyelország voltak, míg az írek, a függetlenségük miatt aggódnak hagyományosan. A lengyelekkel és az írekkel kifejezetten jó a kapcsolatunk, a görögökkel ugyan annyira hagyományosan nem, de a sok közös szövetséges ezúttal segíthet.
Így a legnehezebb kérdések megoldására Magyarországnak hagyományosan remek eszközei vannak, és a rossz hírünket sem itt keltik. (A lengyeleknél pl. egy ballib lap lépett fel OV ellen a médiatörvény miatt, miközben hagyományosan két jobboldali párt uralja a politikát.)

Szóval nagyon nem mindegy, hogy miben kell bizonyítani.

kreashot 2011.01.03. 12:36:54

Talán fel kéne hagyni a kompromisszum-kereséssel, helyette konszenzusra kéne törekedni. Kezdjük azzal, hogy fél évre tudomásul vesszük, elfogadjuk, teszünk azért, hogy teljesüljön: "sikere pedig közös érdekünk".

vokalpatriota 2011.01.03. 12:36:57

Kb. december közepén, az Info Rádióban egy riporteri kérdésre Nagy Anna közölte: még nem tudják, pontosan mi lesz a programja az EU elnökségnek,de nem kell aggódni, majd ahogy az élet hozza - nagyjából ez volt a válasz.

Hm.

Peetee 2011.01.03. 12:36:59

Erővel odabaszni 1 nagyot. Ehhez ért Orbán, semmi máshoz. Az, hogy a csapás jogos vagy nem, az nem fontos. Ha nem volt az, majd megmagyarázzák valahogy....

vinczej · http://vinczej.blogspot.com 2011.01.03. 12:37:04

Hát nehéz lesz itt kompromisszumot elérni kormány és ellenzék között ebben a félévben, amikor talán az eddigieknél is durvább ellentétek fognak kialakulni az új alkotmány miatt.

Rive 2011.01.03. 12:37:10

Orbán az eddigi releváns nyilatkozatai alapján kifejezetten úgy tekint az EU elnökségi periódusra (is), amiben valami maradandót kell alkotnia. (Ez az a fajta 'jó szándék' amiről a pokolba vezető úttal kapcsolatos szólás született.)

Más szóval nem csak a FAIL, hanem a botrány is garantált.

csoko20 2011.01.03. 12:37:15

Várom, hogy a Kósa-Szíjjártó tandemből mikor csúszik ki, hogy csődközelben az Euro....:)

Ha Orbán Viktor bevonul az EU Tanácsának ülésére, vajon akkor is fel kell állni a többieknek? :)

rockjano_ 2011.01.03. 12:37:22

"Ehhez azonban pontosan azzal a fajta, visszatetszést keltő erőpolitizálással kellene felhagynia a magyar kormánynak, ami eddigi tevékenységét sajnos nagyon is jellemezte"

Ez így van és pontosan ez az amire teljesen képtelenek.

Meglássátok jobbos híveim az Mszp-t fogja újra kormányra hozni ez a magyar jobboldal.

És ami nagyobb baj nem egy esetlegesen megújult Mszp-t hanem ezt a mostanit a baloldali demagógiájával.

Erre az erőszakosságra nem lesz más válasz.

Sir Galahad 2011.01.03. 12:37:28

Az EU-elnökségi tisztség, mint a poszt nagyjából helyesen rámutat, egy kizárólag protokolláris feladat, ennél fogva tökéletesen alkalmatlan arra, hogy az ország külföldi megítélésén érdemben változtasson - és arra is, hogy a számunkra fontos ügyekben (pl. határon túli magyarok ügye) előrelépést harcoljunk ki. Ahhoz, hogy külföldön az ország megítélése jobb legyen, ahhoz az érintett nagyhatalmaknak kellene a mostaninál sokkal jobban behódolnunk. Kérdés, hogy megéri-e? Emlékeztetnék rá, hogy például a szlovák nyelvtörvény életbe lépése idején Európa mélyen hallgatott, szó sincs tehát arról, hogy most a válságadó vagy a médiaalkotmány kapcsán európai értékeket kérnének számon rajtunk (versenyegyenlőség, szólásszabadság például). Egy frászt, nagy ívben tesz az ilyesmire az EU. Egyszerűen az üzleti érdekeikben sértett német, francia, holland stb. pénzügyi, szolgáltató és médiavállalkozások érdekében lépnek fel. Azért meg csak panaszkodjanak nyugodtan - én sem szeretek például adót fizetni.

excopp 2011.01.03. 12:37:37

t fórumtársak!

- van abban valami fájdalmas keserűség, hogy a mi hazánk akkorra lehet a soros elnök, amikorra az Európai Tanácsnak van
1) állandó és választott elnöke (van Rompuy), és
2) állandó külügyminisztere (Lady Ashton)

- azt hiszem, ennek az új szerkezetnek a fényében a soros elnökség reputációja sokat esett...

dr kíváncsivagyok 2011.01.03. 12:37:41

Itt nem arról van szó, hogy tudunk -e európai , EU kompatibilis politikát folytatni a következő fél év alatt, hanem arról , hogy akar - e Orbán Viktor akár csak egy keveset is engedni kemény, diktatórikus, agresszív, minden ellenvéleményt elsöprő ( nem megvitató, elsöprő !) bel és külpolitikáján változtatni ( mert a bel és külpolitikája egyformán agresszíven antidemokratikus !)........ nos NEM , ugyanis a jellemével (sajnos azt kell mondjam, hogy rég volt , akár egész Európát is figyelembe véve ilyen agresszív , kompromisszumokra képtelen vezető !) egyszerűen nem fér össze ! Márpedig , ha egy országot a vezetője nem józan ésszel, ( valódi !) NEMZETI EGYÜTTMŰKÖDÉSSEL , hanem a saját jelleméből fakadó agresszív , egyeduralmi módszerekkel vezet ,...az nem vezet jóra .....

puffatag 2011.01.03. 12:37:44

@sztd: az egész világon bírálják a médiatörvényt JOBB és BALOLDALI lapok egyaránt.... vagy Merkel is baloldali? édes droidom

HK417 · http://dokkmunkas.blog.hu/ 2011.01.03. 12:37:48

"Először is érdemes tisztázni: nem, a magyar soros elnökség nem azt jelenti, hogy mostantól Magyarország lenne fél évig az EU „királya”, „kormánya” vagy bármiféle valódi vezetője."

Na! ennek azért nagyon örülök.

Waldi! 2011.01.03. 12:37:52

" A soros elnökség azonban egy olyan fontos lehetőség Magyarország számára, amivel a magyar kormánynak mindenképpen élnie kell. Sikere pedig közös érdekünk."

Ketlem, hogy barmi kozos erdekem lenne egy olyan kormannyal, mely nyugdijas eveimben az ehhalalomat kivanja. Mely megszunteti a sajtoszabadsagot es a jogallamot. Mely trukkok szazaival kormanyoz, hogy meg egyeztetnie se kelljen egyeni kepviseloi inditvanyokat nyujt be. Mely a nep szentesitese nelkul akar alkotmanyt a nyakunka varni. Mely a harcban all a teljes szabad vilaggal.

Murderface 2011.01.03. 12:37:56

" A soros elnöki pozíciót sokkal inkább egy moderátor, egy rendezvényszervező vagy leginkább egy karmester munkájához lehetne hasonlítani."

Óóóóóigen, a mindenkori magyar kormány messze földön híres a kiváló szervezőképességéről :D:D:D

Már csak idő kérdése, hogy mikor jönnek az óriási presztízsveszteséggel járó bukták :)

szerénységem 2011.01.03. 12:37:59

Nem vagyok optimista, pedig ránk férne egy kis lélegzetvétel. Itthon permanens forradalom van ugyebár, alkotmányozással, miegyébbel, és igazából nem látom, hogy miképp viselkedne másképp (vagyis nem arrogáns, nem bumfordi és nem izmozós módon) a kormány. A mindenféle lekezelő és nyegle nyilatkozatok, amelyek a külföldi bírálatokra születtek válaszul, nem sejtetnek sok jót. Nehéz elképzelnem Matolcsyt egy Ecofin-ülésen, pedig ő fogja vezetni. Nehéz elképzelni, amint épp a kemény német-francia álláspont mellett kardoskodna költségvetés tekintetében. Apropó, büdzsé: áprilisban be kell mutatni a 2012-es tervezetet. Na azt hogy?

A Fidesz komoly problémája az, hogy hiába van kormányon több mint fél éve, még mindig úgy viselkedik, mintha ellenzékben lenne. Én értem, hogy 16 év ellenzéki lét megviseli az embert, de azért ki kéne már ebből törni, és elkezdeni kormányozni.

Squid 2011.01.03. 12:38:07

Tisztelt Szerző!

"A Fidesz és Orbán Viktor mostani negatív európai megítélése különösen annak fényében döbbenetes, hogy európai imázsuk nem is olyan régen még kifejezetten jónak volt mondható. Ráadásul míg a legtöbb uniós országban a kormányfők mögött gyenge többséggel rendelkező pártok, sőt koalíciók állnak, addig a Fidesz európai súlyát egy nagyon stabil kétharmados parlamenti többség erősíti."

Semmi döbbenetes nincs a brutális megitélészuhanásban sajnos, nem értem az értetlenséget ezirányban.

A Forradalmi Kormány sajnos az igazi "forradalom" a 20 éve érintetlen BKV/MÁV/Önkormányzatok/Egészségügy reformálásával lehetett volna hű az általa magára akasztott névhez.

Sajnos ehelyett az első naptól fogva semmi mást nem csináltak, csak a 2/3-ot akarták konzerválni és az amúgy is halott, és kasztrált MSZP-t tovább hitelteleníteni. Az összes döntésük és lépésük ennek jegyében történt, és törvényszerűen az ellenkező hatást váltotta ki, ehez hozzáadódott a 2/3-ból (és alapból is) következő arrogancia és az omnipotencia érzete ami katalizátorként hatott a rossz döntésekre és kommunikációra.

Innentől fogva boritékolható volt, hogy mi történik hiszen a kontrollhoz és a 2/3-hoz való görcsös ragaszkodás, valamint a permanens kampány a nép felé elkerülhetetlenül óriási hibákhoz vezetett.

Minden lépésük amit azért tettek, hogy 2014 az övék legyen majd, pusztító és destruktív volt külföldről nézve, hozzátenném okkal. Nincs min csodálkozni, csupán annyi történt, hogy bejött a papírforma..

Ha itt forradalom lett volna akkor reformokat kellett volna végigvinni tűzzel vassal a fent említett kategóriákban, és okosan kommunikálva marketingelni kül és belföldre. Ha ezt megtették volna (helló irónia) akkor érték volna el azt a hatást amire annyira vágynak, akkor lett volna még pár ciklusra kikezdhetetlen a poziciójuk.

Ez a vonat már elment sajnos, a mocsár és az elmúlt 20 év status quo-ja viszont megmaradt, de a malacpersely utolsó filléreibe került.

Várúr 2011.01.03. 12:38:16

@Fedor:
"IMF izmozás..." - bizonyára jobb lett volna tovább adósodni.
"állampolgársági törvény időzítése" - létezik egyáltalán a tótoknak megfelelő időzítés?
"Világfelháborodást kiváltó médiatörvény..." - a világ nem három (3) db. politikusból és pár tucat újságíróból áll...

Várúr 2011.01.03. 12:40:21

@sztd:
A legkompromisszumképtelebbek közül kifelejtetted Casehországot a jó időzített kormányválságával és a nyíltan EU-ellenes cseh elnökkel, Klaussal.

mostmar_kicsit_unom 2011.01.03. 12:48:17

@bádogos: teljesen egyetértek, azt kivéve, hogy itt nem lesz semmilyen állóháború szerintem. A magyar "kormány" próbál majd keménykedni, a többiek meg majd felhúzott szemöldökkel csodálkoznak rajta, aztán megrántják a vállukat, és teszik a dolgukat tovább. Tehát a magyar vezetés valószínűleg súlytalan marad majd, és nem csak azért, mert alapvetően nem értenek az ilyesmihez, de se a diplomáciában, se a kompromisszumkész együttműködésben nem hajlandók résztvenni. Úgy meg nehéz a nemzetközi vizeken ellavírozni... Sokszor olyan érzésem van, hogy a magyar képviselők még viselkedni sem tudnak európában.

Öreg Sam 2011.01.03. 13:02:31

@rockjano_:
Orbán egyszemélyes ámokfutása müködhet keritésen belül,csak ő nem fog megállni a falnál:)
Kiábrándult tömegekkel,demagóg szövegekkel,"hülyenépszavazással" lehetett emberek sokaságát meghóditani,de ezt a tempót az EU nem veszi.
Én-veled ellentétben-nem a MSZP-t látom váltónak,hanem a Fidesz józanabbik részéből képződő alakulatokat.(remélem lesznek ilyenek).
Ehhez természetesen idő kell,sok idő,arról nem is beszélve,hogy kellene egy karizmatikus személy (szándékosan nem irom,hogy egy OV-hoz hasonló "szent őrült") aki fel meri vállalni a vezér szerepét.
Kényes dolog a demokrácia,egyszer egy demokrata-talán Churchill-azt találta mondani: a demokrácia olyan,mint az angol pázsit; naponta öntözni,hetente nyirni,és 300 év mulva....
Ehhez képest a mi demokráciánk hamvas csecsemő :)

Roy 2011.01.03. 13:04:37

@csoko20:
Majd csődközelbe hozzák az EU elnökség alatt, mint ahogy a forintot is majdnem sikerült.

röhögő 2011.01.03. 15:54:23

@rockjano_: "Meglássátok jobbos híveim az Mszp-t fogja újra kormányra hozni ez a magyar jobboldal."
- Jaj, ne! csak azt ne! Majd ha az emeszpé fullra ki lesz takarítva a régi káderektől - főképp Gyurcsánytól - majd akkor esetleg.

nemecsek ernő áruló 2011.01.03. 15:54:28

Király. De mint tudjuk, az EU-n kívül is van élet... :P

Komolyra fordítva: mennyi esélye van, hogy egy EU-t ilyen mértékben elutasító állampárt (vagy pártállam, hogy is illik mostanság nevezni...?) elfogadhatóvá tud válni fél év alatt? Egyébként Viktornak is egyes egyedül az a baja, hogy a csatlakozási dokumentumon Medgyesi neve szerepel az övé helyett. :)

Én is akarok kommentelni 2011.01.03. 15:54:32

@Várúr:
"IMF izmozás..." - bizonyára jobb lett volna tovább adósodni.
Mintha azóta is folyamatosan vennénk felfelé a hiteleket a piacról, szóval még tovább adósodunk elfelé. A különbség annyi, hogy átlagosan 5-8%-kal drágábban mint az IMF hitel. De gondolom ennek a felismerése a te kis világodba nem fér bele.

abaka 2011.01.03. 15:54:34

@Várúr: "bizonyára jobb lett volna tovább adósodni."

Ezt szerintem te nagyon nem erted. Adosodunk tovabbra is csak sokkal rosszabb feltetelek mellett. Vagy sokkal magasabb kamatot kellett volna fizetnunk a piacnak, mint az IMF-nek, vagy a MANYUP-okat kellett allamositani, hogy finanszirozni tudjunk magunkat ideig-oraig. Barmelyiknel sokkal jobb lett volna az IMF hitel.

Publius Decius Mus 2011.01.03. 15:54:38

Közgazdászként egyre inkább egyet értek a kormány lépéseivel, még ha vanak is hibák.

Nyugat Eu politikai és médiapozícióinak nagy részét a 68-as burzsoábaloldali generáció viszi. A kifjezetten baloldali lépések sem tetszenek nekik, mert a kormány konzervatívnak vallja magát. Az IMF-en és a hasznukat a országból kikönyvelő multik felháborodáán meg nem kell csodálkozni, a hasznukat féltik. Aki ezt nem érti, az IMF-et meg önzetlennek látja, annak nincs mit magyarázni.

Az elnökséget meg arra kell használni mint mindenki más. Saját érdekeinket kell nyomni, miközben le kell tagadni, és a látszatát is kerülni, hogy ezt tesszük.

borovi 2011.01.03. 15:54:46

Ahhoz, hogy sikeres lehessen az EU elnökség, ahhoz először orbánt és sleppjét kellene elzavarni a retkesbe. Utána talán lehetne esély.

2011.01.03. 15:54:52

Legalább az a tízezernyi idelátogató diplomata látni fogja a valódi magyarországi viszonyokat és rájön, hogy a gyűlölködő hiszterolibsik és a "magyar" származású külföldi szócsöveik milyen mocskosul és pofátlanul hazudoznak.

tundrazuzmo (törölt) 2011.01.03. 15:54:55

@Roy: "Majd csődközelbe hozzák az EU elnökség alatt, mint ahogy a forintot is majdnem sikerült."

Magyarország fél évig lesz az EURO elnöke! Mi állítjuk be az árfolyamokat. Természetesen pozitív lesz a külkereskedelmi mérleg, és a frankhiteleket 150 Ft-os CHF áron visszafizetjük. Erre kellettek a nyugdíjpénztári bevételek is. Megírta a Berettyó online, nem olvastad?

Avatar 2011.01.03. 15:55:00

@bádogos: "ez azonban Orbán világképében a gyengeség jele, és presztizs okokból a végsőkig ragaszkodni fog állásponjához, kerül, amibe kerül. "

Ez egyáltalán nem így van, ha az érdeke úgy kívánja, bármikor hajlandó ellentmondani bármely korábbi állításának. Az új álláspontja bármikor lehet szöges ellentéte korábbi álláspontjának, ha aktuális ellenfelének ettől még rosszabb lesz.

bádogos 2011.01.03. 15:55:03

@Várúr: ' "IMF izmozás..." - bizonyára jobb lett volna tovább adósodni. '

Közgáz zsenikém: Azt a pénzt, amit nem tud az állam kitermelni / behajtani, így is, úgy is, kölcsön kell kérni valahonnan. Jelenleg is ezt tesszük a "piacról", ami azt jelenti, hogy a magas (és sajnos folyamatosan növekvő) kockázati felárak miatt lényegesen magasabb kamatok mellett adósodunk el, mintha ugyanazt a pénzt az IMF-től kölcsönöznénk. (De legalább jól beszóltunk nekik. Mit mondjak ? Kömény csávók vogymuk !)

Squid 2011.01.03. 15:55:10

@Várúr: ""IMF izmozás..." - bizonyára jobb lett volna tovább adósodni.
"állampolgársági törvény időzítése" - létezik egyáltalán a tótoknak megfelelő időzítés?
"Világfelháborodást kiváltó médiatörvény..." - a világ nem három (3) db. politikusból és pár tucat újságíróból áll..."

Igen az IMF-től 3,5%-ra felvenni lét sokkal cikibb lett volna, mint államosítani 3000milliárd magánvagyont, szétszivatni az országot eltartó és a rendesen adózó munkavállalókat foglalkoztató multikat, vagy 7%-8% kamattal államkötvényt kibocsájtani. Tökigazad van!

Legyen Szittya Telekom, meg Kuruc Villamos művek esetleg Turul Bank (oh várjunk az már van és válságadót sem fizet). Esetleg felvezethetnéd ki finanszírozná tőkével a dolgot!

3db politikus? 1 tucat újságíró? Te melyík csatornát nézed? Vagy úgy gondolod hogy félnaponta ennyi nyilatkozik? Mert akkor igaz! Gondolom Merkelt is Gyurcsány utasította, meg az Economistot is esetleg a New York timest!

Már látom is magam előtt ahogy a Feri jár a tollnokok között, és diktálja mit kell írni Amerikától Lengyelországig, majd szorgos küldöncök sora küldi szét minden újságnak expressz "Feritöl jött azonnal közölni" stemplivel...

AnnaKarenina 2011.01.03. 15:55:25

"nem, a magyar soros elnökség nem azt jelenti, hogy mostantól Magyarország lenne fél évig az EU „királya”, „kormánya” vagy bármiféle valódi vezetője"
Akkor olvassuk el ezt a cikket, mennyire nem ezt kommunikálja OV + az egész EU-elnökség körüli felhajtás a sepp által: index.hu/belfold/2011/01/01/orban_mar_2020-ra_fokuszal/
Szemelvények belőle:
"Arra törekszem majd, hogy csökkentsem azt az oly fájdalmas távolságot, amely az európai eszme és az európai polgárok között ma létezik" - fogalmazott a miniszterelnök arra a kérdésre válaszolva, hogyan kommunikálja majd tevékenységét a magyar elnökség az uniós polgárok felé." Hi-hi. Ny-Európa polgárai most majd megtudjátok mi az az európai eszme!
""A kommunizmus bukása óta az előttünk álló év lesz Európa legnehezebb éve, ami komoly kihívást jelent. A magyar azonban sokat próbált nép, amely számos válságon túljutott már, így megerősíthetem: jó hír Európának, hogy ebben az időszakban magyar elnöksége lesz" - szögezte le a miniszterelnök."
Szóval a magyar polgár felé ez a soros elnökség másképp van értelmezve, jutalom vagyunk Európának.
(A másik dolog, hogy most a belgák adták az előző félév soros elnökét. Kérdezem, mi változott Belgium megítélésben ettől? Szerintem továbbra is az az elsődleges infó, hogy ketté szeretnének szakadni.)

AnnaKarenina 2011.01.03. 15:55:34

@Öreg Sam: Nem volna rossz, ha a Fidesznek lenne józanabbik része, de részemről a karizmatikus személyre egy csöpp igényem sincs. Legyen okos ember, aki okos embereket válogat maga mellé szakértőként és az ország érdeke legyen a legfontosabb a számára.

nemecsek ernő áruló 2011.01.03. 15:55:37

@Várúr: ""IMF izmozás..." - bizonyára jobb lett volna tovább adósodni."
Így jobb lesz. Tovább adósodunk, csak magasabb kamattal.

tbb 2011.01.03. 15:55:45

Szóval Lukasenko? Meg Putyin?

Hát a többiek? Azokról, hogy hogy nem olvasni egy büdös sort sem?

" Ha Franciaország és Olaszország után a magyar kormány is kinyitja az internetes cenzúra szelencéjét, az egész Európai Uniónak oka lesz a félelemre" – nyilatkozott a blackout4hungary kezdeményezés szóvivője, Kovács Vince."

index.hu/belfold/2011/01/02/sotet_kepernyokkel_a_mediatorveny_ellen/

szerjóska 2011.01.03. 15:55:50

@Várúr: adósodni így is, úgy is fogunk, max nem kedvező kamatú, de mindenbe belepofázó imf-módra, hanem piacról. illetve a francokat, ahogy elfogy a magánnyugdíjvagyon, egyből szaladni fognak az imf-hez olcsó hitelért.

ja, ha a tótok választása utánra időzítik a kettős állampolgárságot, akkor orbánék kedvenc mkp-je valószínűleg bejut a szlovák parlamentbe. ha meg direkt volt az időzítés, akkor nem értem miért jópofiznak az mkpvel a színfalak előtt.

azért azokat a politikusokat meg újságokat számold össze még egyszer.

ostván 2011.01.03. 15:55:53

@vokalpatriota: Ezen ne csodálkozz. Kormányközeli ismerőseim szerint a kormány tagjai (államtitkárok, miniszterek, hasonlók) legfeljebb általános iskolás szinten rendelkeznek ismeretekkel az Unióról. Szerencse, hogy - többnyire - nem engedik őket közel ahhoz a helyhez, ahol kiderülne a műveltségi szintjük. Ezt a munkát a kishivatalnokok fogják végigvinni és a politikusok gyűjtik be a dicséreteket (ez még normális is lenne). Csak - attól félek - hogy a tapasztalatok is ottmaradnak a kishivatalnokoknál, akiket majd júliusban elküldenek (felesleges állomány), tehát Magyarország számára hasznot hozó ismeretanyag megy majd a cefrébe.

tundrazuzmo (törölt) 2011.01.03. 15:55:58

@Öreg Sam: "ényes dolog a demokrácia,egyszer egy demokrata-talán Churchill-azt találta mondani: a demokrácia olyan,mint az angol pázsit; naponta öntözni,hetente nyirni,és 300 év mulva...."

Churchill a demokrata... Hehehe. Ennyi erővel Iulius Caesar is az volt. Jó, tudjuk, hogy Churchill a háború miatt, meg a kommunizmus/nácizmus fenyegető réme miatt, de akkor is.
Orbán Viktor is demokrata, csak most éppen háború van. Háború az aljas magánnyugdíjpénztárak ellen, meg a jegestea ellen (magyar hangja Szólás Szabi), meg az IMF ellen, stb.
Vannak szép eredményeink. Kitartó támadásaink hatására megroppant a külföldi iga rajtunk, és végre engedik szárnyalni a forintot. Lefelé...:)

Corvinus 2011.01.03. 15:56:01

Türelem!
Ne ítéljen senki se előre!
A "művelt Nyugat" pedig nem tűri hogy bárki is, más utakat próbáljon járni, mint amit a pénzarisztokráciája elvár. Mindenféle eszközt bevet a lejáratásra. Kezdve a náci bűzt vizionáló újságíróktól az "emigrációban" élő zongora művészig. De mennyi büszke "európai polgár" is lakik itthon aki szent kötelességének tekinti a kormány lejáratását. Ez kinek használ? Kinek jó? Mert hogy Magyarországnak nem az biztos.

sztd 2011.01.03. 15:56:07

@puffatag:
Merkel... német vállalatok fizetik a bank-, a kiskereskedelmi- és a telecom adó jelentős részét, az energetikai adók szinte teljes egészét.
Az a minimum, hogy ilyen háttér mellett Németorsszág beszáll egy hecckampányba, ha tud. Csakhogy a németeknek emellett igencsak érdekük a magyar elnökség sikeressége, különben rájukborul az EU.
Nem mellesleg nekem úgy tűnik, hogy a médiatörvény olyan passzusait támadják, ami a profitjukat csökkentheti. Szóval igencsak mást értenek a sajtószabadság alatt, mint a kormánynak való beszólogatást.
Üdv.: Droid

@Várúr:
tulajdonképpen a szlovákok is kimaradtak, akik nem vállaltak részt a görög csomagból. Ciki.

ostván 2011.01.03. 15:56:09

@Várúr:
- a kompromisszum kb olyan hozzáállás, amikor az "izmozás" és a behódolás (új hitelek) között keressük meg azt, ami legkevésbé fáj, de már működik.
- Biztos van olyan megoldás, amit a szlovákokkal is el lehetett volna fogadtatni. Bár az nem lett volna ilyen látványos a jobbikos szavazók részére.
- médiatörvény: Ha tudnál olvasni (külföldiül), akkor látnád, hogy (1)ennél sokkal többen írtak a médiatörvényünkről, (2)a törvény miatt a döntő többségük felháborodásának adott hangot, míg alig találni ezzel egyetértő cikket.

Szóval ránk férne egy kis imázsjavítás.

ostván 2011.01.03. 15:56:11

@Várúr: Hivatalnoki körökben arról folyik a beszélgetés, hogy alul tudjuk-e múlni a cseheket.
Ha ez megtörténik, akkor lehetünk igazán büszkék!

jolt 2011.01.03. 15:56:14

@Öreg Sam:

"naponta öntözni,hetente nyirni,és 300 év mulva...."

Orban nem pepecsel ilyesmivel, kapásbol felszantotta az egészet, amint a Zetorhoz engedték..

NewWay 2011.01.03. 15:56:17

Az a szép, hogy a sok ellendrukkernek sehogy se lehet öröme.

Ha Orbán bukik az EU elnökségben, akkor az nem öröm, mert szégyen az országnak.

Ha Orbán jól teljesít az EU elnökségben, akkor az nem öröm, mert nem jött be a károgók kívánsága.

Kicsit unalmas már ez a napi ellenpropaganda.
Hitelesebb lenne, ha a valódi hibákat és bűnöket boncolgatnátok.

Ne legyen különadó. OK, akkor mi legyen helyette? Rúgjanak ki 100 ezer embert, akiknek most esélyük sincs munkahelyet találni? Vegyék el a nyugdíjasoktól a pénzt?

Nils. H 2011.01.03. 15:56:25

Az a (jelenleg 101) ember, aki szerint nincs gond a kormány külföldi megítélésével, az ennyire szemellenzős Fidesz-fan, vagy nem ismeri a megítélés szó jelentését?

Aki a végsőkig védi a Fidesz-kormány politikáját, vagy egyetért vele, az se mondhatja, hogy a külföldi megítélés rendben lenne. Már ha az intelligenciáját még IQ-ban méri és nem fidesz-pontban, és mondjuk meghaladja a 75-öt.

Sprick 2011.01.03. 15:56:38

Egy dologban biztosak lehetünk: Orbán a saját maga szempontjából előnyös, de Magyarország szempontjából rendkívül hátrányos alkukat fog kötni.

puffatag 2011.01.03. 17:06:46

@sztd: te tényleg nem érted, hogy rossz a médiatörvény? feladom

szerénységem 2011.01.03. 17:23:00

@bádogos: Nyugi, érti ő, csak ezerrel kell tolni a propagandát. Egyre kevesebben vannak, így aztán több fórumon köpik az egymondatos butaságokat.
Mellesleg ha mégis ki fogunk kötni az IMF-nél, azt is meg fogják magyarázni. Nyilván ők könyörögnek majd nekünk, hogy vegyük fel a hitelt, mi meg engedünk, mert rendesek vagyunk. :-)

sztd 2011.01.03. 19:20:05

@puffatag:
"te tényleg nem érted, hogy rossz a médiatörvény?"
1. Nem olvastam a médiatörvényt (ez egyébként közös bennem, és a bírálókban).
2. Nem értek a médiához, így valószínűleg akkor sem tudnám, ha olvastam volna.
3. Ha tényleg jobban érdekel valakit a sajtószabadság, mint a járókelők fizikai biztonsága (2006. okt. 23.), akkor az beteg. Mivel ezt nem feltételezem, kénytelen vagyok arra gondolni, hogy a médiatörvény, az nem ok, hanem ürügy.
4. Annyit azért tudok a világról, hogy tudjam, hogy az előttünk álló kihívások szempontjából majdnem teljesen irreleváns, hogy a médiatörvény jó, rossz, vagy javítható. Sajnos nem megy olyan jól sem nekünk, sem Nyugat-Európának, hogy ez fontos kérdés legyen. Minél később jönnek erre rá, annál fájdalmasabb lesz.

puffatag 2011.01.03. 20:14:06

@sztd: orbán áll a 2006 őszi rombolás mögött. életében először és utoljára a tv-székház ostroma előtt nemsokkal fradi meccsre ment, beült a nácik közé szotyizni... ezek alkották az ostromlók kemény magját... okt 23-as fidesz nagygyűlésre a kérések ellenére az astoriát választotta kb másfél km-re a kossuth téri hugyos forradalmároktól.. számítása bevált... a hugyosok folyamatosan az astoria felé menekültek... ja, ha védenéd őket, közlöm, nyugat európában több halott és sebesült lett volna, amit ezek a hugyosok csináltak... a rendőrség órákig tűrte a deák téren ahugyos nácik dobálózását stb.. megvárta a fidesz nagygyűlés végét, AHOL NEM MONDTÁK BE HOGY NE MENJETEK A DEÁK TÉRRE... így keveredtek a gyűlés résztvevői a balhéba... már aki akart, a többi épségben hazament

MitTomÉn 2011.01.04. 09:14:33

"Ehhez azonban pontosan azzal a fajta, visszatetszést keltő erőpolitizálással kellene felhagynia a magyar kormánynak, ami eddigi tevékenységét sajnos nagyon is jellemezte..."

Teljesen képtelen erre. Nagyon ékes bizonyítékok pl.:
- volt bármi is, amit az mszp kormányzásából valóban támogattak? Olyan nincs, hogy minden szar, amit a másik csinál, még akkor sem, ha tényleg sok minden szar volt...
- hogy lehet 4 évig úgy viselkedni a parlamentben, mint ahogy Gyurcsánnyal tették? A "hazudtunk..." mondatok után teljesen érthető egy elutasító magatartás. De 4 évig???
Egy lófasz ellenzék, akinek semmi sem volt jó, csak a "monnyonle" és kész! Egyes, leülhet!

És utána mivel kezdik kormányon? Hazudnak éjjel, hazudnak nappal, annyi különbséggel, hogy nincs felvétel arról, ahol ezt ki is mondják szó szerint. Attól még igaz! Lásd pl:
torokgaborelemez.blog.hu/2010/12/14/298_vona_es_orban_ne_szaladjunk_elore

Szóval ellenzékként is, kormányon is csak az erőpolitizálás és a mindenkimásmenjenakurvaannyába magatartás megy. Ezért nem fog ez menni nekik!

sztd 2011.01.04. 09:14:36

@puffatag:
Én nem voltam akkor a helyszínen, de elég sok ismerősöm igen. Ha te is ott lettél volna, vagy legalább az akkori híradásokból (akár RTL klub, TV2, M1, Index, hogy a Hír TV-t ne említsem),tájékozódni próbálsz, és nem mentségeket keresel az akkori kormánynak, akkor ezeket nem írod le.
Nem ez a megfelelő hely, hogy leírjam, hogy mi történt, ráadásul elég sokan ott voltak, és sokan el is mondták, ahhoz hogy mindenki tudja, akit érdekel.
A jelek szerint te nem a tények iránt érdeklődők táborát erősíted.

Zig Zag · http://lemil.blog.hu/ 2011.01.04. 09:14:42

"Ezért egyáltalán nem volna lehetetlen, hogy egy sikeres soros elnökség segítségével a kormány bebizonyítsa, hogy Magyarország – szemben a kritikákkal – nem az Unió „legkeletibb”, hanem sokkal inkább legnyugatibb keleti tagállama."
Ámen. Ennek szurkolok.
Csak mondjon valaki olyan jeleket, ami erre a kincstári optimizmusra utal.
Legalább egyet.

kesztió · http://szabadter.wordpress.com/ 2011.01.04. 09:14:56

Márpedig Schmitt Pali bácsi világosan kifejtette az újévi köszöntőjében, hogy elsejétől [b]magyar fennhatóság alá kerül Európa.[/b] Másképp ugyanis elég nehezen értelmezhető, miképp kerülhet – a sors játékaként – pont az EU-elnökség idejére egy fennhatóság alá minden Európában élő magyar.

Úgyhogy felejtsétek el ezt a forradalmiatlanul lagymatag felfogást, miszerint „a magyar soros elnökség nem azt jelenti, hogy mostantól Magyarország lenne fél évig az EU »királya«, »kormánya« vagy bármiféle valódi vezetője.”

Egy kis háziolvasmány:
szabadter.wordpress.com/2011/01/04/legyen-europa-a-magyaroke/

puffatag 2011.01.04. 09:26:49

@sztd: ezek szerint te is szabadságharcnak tekinted a tv-ostromot. szerintem nincs miről vitatkozzunk a továbbiakban, mert én erőszakos hatalomátváteli kísérletnek. a hírtévét padig hazug, uszító propagandagyárnak. riportere, császár attila egyébként bűncselekményt valósított meg, amikor az őrjöngő tetveknek azt mondta, próbálkozzatok hátul bejutni, mert ott nincs rendőr

puffatag 2011.01.04. 10:07:32

@puffatag: ja, és ha gyurcsány őszödi beszédét felhatalmazásnak érzed arra, hogy bármit meglehet tenni a kormány ellen, akkor mit kéne most tenni, amikor a kormány elsöpört minden demokratikus féket, egyiket sem ígérte a kampányban, a törpe (bocs, hogy törpézek, de Popper péter és mások megírták, hogy sajnos erről van szó) naponta a pofánkba hazudik ...

Squid 2011.01.04. 10:14:06

@sztd: Hát ajánlom figyelmedbe mi történik külföldön a neonáci focihulligánok és a rendőrség között. (youtube jó kiindulási alap)

Ott a rendőrök nem állnak és türnek hanem az első offenzív megmozduláskor a szart is kiverik mindenkiből aki előttük van. Maradjunk annyiban, hogy mindenki aki az örjöngő B-közép környékére ment látta mit csináltak és ha normális értékrendje volt és nem gajdult bele a "forradalomba" tudta mire számíthat, ha meg nem akkor az az ő baja..

Gerardus A. Lodewijk 2011.01.04. 10:45:39

@kíváncsivagyok: "sajnos azt kell mondjam, hogy rég volt, akár egész Európát is figyelembe véve, ilyen agresszív, kompromisszumokra képtelen vezető"

Szerintem nem volt az annyira régen: 2010 áprilisában halt meg egy ritka önfejű és szűk látókörű európai politikus, repülőbalesetben, melynek közvetett oka nagy valószínűséggel éppen a saját önfejűsége volt. (Minden együttérzésem az ártatlan áldozatok hozzátartozóié.)

sztd 2011.01.04. 20:59:39

@puffatag: Nos, ha azt gondolod, hogy a Fidesztől nem azt várták a szavazói, hogy fékekre való hivatkozás helyett tegyen meg mindent amit tud, akkor szerintem tévedsz.
Az uszító Mandiner elemenként bemutatta, hogy a magánnyugdíjpénztárak felszámolását hogyan ígérte meg, a médiatörvény elemeit pedig évek óta emlegették itt-ott Fideszes médiapolitikusok, és Szalai Annamária is. Részletezhetném, hogy mit, és hogyan ígértek meg, de fölösleges.
Demokratikus fék pedig kettő van: a népszavazás, és a választások. A többi az csak hatalmi fék.

@Squid:
Nos, offenzív megmozdulás kb. a TV ostrom volt, ahol kiszorították azokat, akik nem ostromoltak, a huligánok maradhattak.
2006 október 23-án a Fidesz megemlékezőket pedig szabályosan szétverték, ahelyett, hogy megvédték volna őket, a radikálisoktól. Igazából a radikálisok is akkor bolydultak fel, amikor mindenféle kamuindokkal kizavarták őket a Kossuth térről. Mondhatnék még elemeket (pl. hogy 100 000 ember távozásához minimum 1,5-2 óra kell, de ők még fél órát sem vártak, hisz a 18.30-as híradó rendőrattakról számolt be, miközben a megemlékezés 18.00-ig tartott), de elég sokan megírták, és lefilmezték az eseményeket, szóval nincs értelme.
Ha jól értelek, Nugat-Európában is elfogadott, hogy a rendőr közölje, hogy nem tudja megkülönböztetni a jogsértő és a törvényes viselkedést (csak, mert itt azt is közölték).

Az is lehet, hogy tényleg igazad van, és a sajtó (és nem a szólás) szabadsága fontosabb Nyugat-Európában mint a járókelők fizikai épsége, de ez esetben fenntartom az állításomat, hogy a gondolkodásuk beteg, és ezek az "értékek" embertelenek.

Squid 2011.01.04. 20:59:41

@sztd: ""A táviratot Budapestről küldték Washingtonba, és bizony elég világosan kitűnik belőle, hogy a budapesti amerikai követség információja szerint a Fidesz kapcsolatot tart fent „az erőszakos tiltakozókkal”. Sőt, a táviratból arra is lehet következtetni, hogy a Fidesz által szervezett demonstráció helyszínének kiválasztásában is látott a követség valamiféle kapcsolatot a molotovkoktélokat dobáló csőcselék és Orbán Viktor pártja között. Majd a követségi jelentés így folytatja: „Bármennyire is a legjobb oldalát láttuk a nagykövetekkel a nemrég tartott találkozón Orbán Viktornak, ez a kaland [mármint Orbán összeköttetései a szélsőséges demonstrálókkal] azt bizonyítja számunkra, hogy Orbán még mindig hajlandó a tűzzel játszani."

Pwned by Wikileaks... Ezt is gondolom megideologizálod nekem valahogy.. A böszme legalább csak béna és tehetetlen pöcs volt, Orbán egy tudatos romboló.

Ehez képest Öszöd puki a kádban aranyapa!

puffatag 2011.01.05. 08:39:19

@Squid: miért nem volt gyurcsány ellen tizedennyi felhördülés, mint most orbán ellen? 1. azért, mert az őszödi beszédet sok újságíró külföldön is igazságbeszédnek nevezte. 2. mert külföldön is látták a tv-ostromot és azt nem szabadságharcnak látták, MINT A FIDESZ, hanem a hugyos nácik forradalmának. külföldi lapok pl washington post a mai nap is megismétlik, hogy miért olyan közel a hugyosokhoz tartja a gyűlését, miért nem pl a várban, mint máskor...
egyébkénta számomra a legfőbb érv a hugyosok és orbán kapcsolatára elég nyilvánvaló: a hugyosok előtt mindennap 3-kor vezető fideSS politikus uszított a kormány ellen... tisztelt fülkeforradalmárok, most már abbakéne hagyni közösen szeretett országunk körbehugyozását, mert már külföldön is a bűzről cikkeznek

sztd 2011.01.05. 08:39:24

@Squid: Én is láttam a hírt, és eszembe is jutott @puffatag:. Nem akartam belemenni, de a kedvedért. :)
Mivel a Galamustól származik a hír, illik megvárni a megerősítést és/vagy a cáfolatot, de feltételezve, hogy a hír teljesen igaz:
Kissé meglepett, de a Véleményvezér már "megideologizálta", még a nyáron. Az információ, amit a követség hitelesnek gondolt... nos, nem ártana fényt deríteni a forrás jellegére sem. Kb. annyira lehet hiteles, mint az NBH akkori jelentései a szlovák terrorfenyegetettségről, amiknek a hatására, a Fidesz végül lemondta a demonstrációt (a 2006 szeptember 23-it). Az sem lepne meg, ha az akkori NBH-tól származnának.

Ha mégis őszinte és hiteles volt a forrás:
Az a baj, hogy nem tudom pontosan ki, mit és hogyan látott.
Ott voltam a Kossuth téren, és pontosan tudom, hogy oda senki nem hívott. Számos ismerősöm is ott volt, és többekkel találkoztam is ott, de senkit nem hívott senki. Több ismerősöm a TV székház ostrománál is ott volt, amit tudok azt a tévéből, és tőlük tudom. Nem ártana tudni, hogy kiket neveznek csőcseléknek. Láttam milyen emberek voltak a helyszínen, és a legtöbbjük elég messze van a csőcselékről alkotott képemtől.
Olyan embert is ismerek, aki mellett ott csaptak össze a rendőrökkel (tehát az első vonalban volt), de olyat nem, aki konkrétan nekiment volna bárkinek is.
Sőt, kivezényelt, de egy-helyben állásra kárhoztatott kommandóst is ismerek. A kommandós volt az egyetlen általam ismert személy, akit "valaki [a rendőrség] hívott", mindenki más teljesen magától, önszántából és kérés vagy hívás nélkül ment.
Lehet, hogy voltak ott szervezetten lények a balhé céljából, de az, hogy a huligánok mindig megtalálják a balhé helyét és okát, azért már a focimeccsek idején is köztudott volt, ehhez nem kell OV.
Hogy mire futotta a rendőrségnek, az is köztudott. Az, hogy a fegyvereket is otthagyták azt jelzi, hogy csak a tüntetők visszafogottsága miatt nem voltak halottak, vagy lövések. Egyszerűen a rendőrökkel ellentétben a "csőcselék" tudott magának megálljt parancsolni.

Hogy ideológia is legyen, ne csak tények:
Megfelelő vezetés, és szándék mellett a rendőrség, simán megállítja a TV székház ostromát, simán megakadályozza, hogy a huligánok a békés tüntetők közé keveredjenek (2006 október 23.), és tök irreleváns, hogy mivel kísérletezik Orbán Viktor.

Tetszik, vagy nem (nyilván nem), de Öszöd a jelképe annak, hogy miért kellett az előző kormányzatnak elvéreznie 2010-ben, és miért kell a Fidesznek ennyire keménynek lennie.

Squid 2011.01.05. 10:07:39

@sztd: A Der Spiegel-től származik és elvileg, ők a wikileaks csipetcsapattól szerezték be a történetet a Galamus meg átvette.

Figyelj, nekem mondhatod mi volt nem fogsz tudni meggyőzni arról, hogy valaki aki "békés tüntető"-nek vallja magát miért keveredik tudatosan a dühöngőbe.

Én józan paraszti ésszel az első rendőröknek való nekimenés után minimum 100 méterrel mentem volna odébb a frontvonaltól, hiszen abban a pillanatban ahogy eldobják az első követ a dolog megszünik békés tüntetésnek lenni. Ez ennyire egyszerű...

Külföldön az embereknek van annyi eszük, hogy ha már tüntetni mennek az erőszak első momentumától tipliznek a balhé közeléből is. Ugyanis a rohamrendőrök nem állnak neki kérdőívekkel a tömegnek, hogy kiderítsék ki a rosszfiú és ki nem, hanem odavernek mindenkinek aki a támadó tömeg része.

Ne érts félre én ezzel nem akarok senkit védeni, csak józan paraszti ésszel végiggondolva, én spec a közelébe nem mennék egy kockakövet lóbáló símaszkos bebaszott gyökérnek, mert elég valószínű, hogy nem fog megállni a "monnyonle" kiabálásánál.

"Az, hogy a fegyvereket is otthagyták azt jelzi, hogy csak a tüntetők visszafogottsága miatt nem voltak halottak, vagy lövések. Egyszerűen a rendőrökkel ellentétben a "csőcselék" tudott magának megálljt parancsolni."

Ezt neharagudj nem értem!! Tehát a tüntetők visszafogottsága (lol) miatt nem fogták a fegyvereket és lőttek bele a rendőrökbe? Mivan? Meg kéne dícsérni azért a skacokat, mert nem lettek fegyveres ámokfutó rendőrgyilkosok, hanem "csak" kövekkel és molotovokkal dobálóztak? Tényleg! Mennyire felnőtt módon kezelték a dolgot két Belvárosfelgyújtás és TVOstrom között. Gondolom a "Vissza a Fradit az első osztályba" is ennek a része volt mint követelés és a kormánnyal való elégedetlenség kifejezése..

"Megfelelő vezetés, és szándék mellett a rendőrség, simán megállítja a TV székház ostromát, simán megakadályozza, hogy a huligánok a békés tüntetők közé keveredjenek (2006 október 23.), és tök irreleváns, hogy mivel kísérletezik Orbán Viktor."

?????? Neharagudj te ezt komolyan gondolod?

Tök mindegy mivel kísérletezok OV? Szerinted (ha igaz!!!) ok, a neonácik feltüzelése és több miliárdos ámokfutás megszervezése (az ország külföldi beégetését nem is számolva), csak azért, hogy Gyurcsányt megdöntse???!!! A cél szentesíti az eszközt??? Elnézést, de milyen kifacsart logika mentén gondolod azt, hogy (ha igaz!!!) az frankó mikor a neonáci elmebetegeket belekevered a a saját tüntetőidbe és lesz ami lesz alapon megnézed mi történik?

A hazaárulás és az alkotmányos rend megdöntése, a saját választóid utcára küldése és beáldozása szerinted milyen körülmények között "ok"??

Jézus ember! Ülj le és gondold már végig mit írtál! Ennyi erővel áldozzunk újszülötteket a Kossuth téren, hátha Ctulhu cserébe eljön az MSZP-ért és végre megszabadulunk tőlük nem??!!!

sztd 2011.01.06. 21:40:58

@Squid:
Akkor egy kicsit segítek a józan paraszti eszednek, talán nem vagy messze a problémamegoldástól.

"valaki aki "békés tüntető"-nek vallja magát miért keveredik tudatosan a dühöngőbe"
Mivel én nem keveredtem sem a tévészékházostromba, sem a lejjebb említett megemlékezésbe, nem tudom.
Az volt az állítás, hogy véletlenül, és nem számított arra, hogy itt valaki dobálni és ütni fog. Ezt el tudom hinni, mert én részeget nem láttam (igaz, csak délután és koraeste voltam ott), és addig teljesen békés volt az egész, hangulatilag is.

"Én józan paraszti ésszel az első rendőröknek való nekimenés után minimum 100 méterrel mentem volna odébb a frontvonaltól,"

Ott állsz az Astoriánál a 100 000 fős tömeg közepén (40-200 ezres becslés volt, szóval középértéket veszek). Véget ér az esemény, és mozdulni sem tudsz. Negyed óra múlva már a deák téri oldalt megrohanják a rendőrök, de ezt te nem nagyon látod, akik azon az oldalon vannak, már megszívták, de te legfeljebb hallasz valamit.
A tömeg azért oszlik, de sajnos azt veszed észre, hogy a rohamrendőrök éppen kettéválasztják, ott, ahol te vagy. Ha a Blaha felé mész, akár futhatsz is, már mindenképpen lőnek rád, de meg is úszhatod. Ez utóbbi esetben elhúzol a Blahától, és, ha nincs nálad papír magyar zászló, és a színes vízágyú sem ért el, akkor megúsztad. Amúgy, akkor megszívtad. Ha a másik oldalra keveredtél, akkor is ez van, csak a Kálvinra menekülsz...
Mindegyik esetben lehet szerencséd, de sokaknak nem volt. Persze a legnagyobbat akkor szívod, ha a környéken laksz, és éppen mit-sem sejtve hazafele mész.

No ez az, ami sokkal kisebb baj Európában, minthogy valakit megbüntethetnek 5 millióra a délutáni leszbipornóért országos adásban (ez nem konkrét eset, de még lehet).

"Tök mindegy mivel kísérletezok OV?"

1. TE SE ÉRTS FÉLRE, én sem OV-t akarom védeni, ha ráuszította a csőcseléket és a rendőröket a saját híveire, az nagyon súlyos tett. Csak az eddigi információk alapján ilyen eszközökhöz Gyurcsány és Szilvássy nyúlt, és nem OV.
Tudtommal a 2006 szeptember 23-i Fidesz-tüntetés is pont azért maradt el, mert titkosszolgálati jelentések alapján veszélyben érezték az emberek testi épségét, és nem akartak kockáztatni. Szóval nem ok nélkül vagyok erősen szkeptikus.
2.Még mindig ne érts félre! Azt írtam le, hogy az események nem azért történtek, mert volt egy ördögien gonosz Orbán Viktor, hanem azért, mert volt egy feladatát valamilyen okból nem teljesítő rendőrség.
Ha a rendőrség teljesíti feladatát, és OV csőcseléket hergel, ez az egész nem történik meg. Ha a rendőrség teljesíti feladatát, és OV NEM hergel csőcseléket, akkor sem történik meg.
DE:
Ha a rendőrség nem teljesíti a feladatát, viszont a hangulat már nem igényel hergelést, akkor megtörténik.
Szóval azt akartam leírni röviden, hogy nem OV miatt történt, ami történt, ő csak egy az eseményeket meghatározni NEM tudó (így elindítani, irányítani és megállítani sem tudó) szereplő volt akkor.
És ezt komolyan gondolom.

"Mivan? Meg kéne dícsérni azért a skacokat, mert nem lettek fegyveres ámokfutó rendőrgyilkosok, hanem "csak" kövekkel és molotovokkal dobálóztak? "

Az van, hogy az általam hallottak alapján vagy a rendőri vezetés volt inkompetens (amit azért hiszek nehezen, mert néhány évvel korábban a focihuligánokat eléggé meg tudták fékezni), vagy szándékosan akarta a helyzetet valaki (szerintem a politikai vezetés) szítani, amit viszont az akkori politikai vezetésről el tudok hinni, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy a rendőrség úgy hagyta ott az épületet, hogy közben mindenkit kimenekíthetett volna, de Juhász Ferenc a tüntetők között kellett, hogy kimenjen...
Ez mind kormányzati inkompetenciára és/vagy szándékosságra utal.

Bocs, ha nem vagyok egyértelmű, egyszerűen nem gondolom, hogy ezeket az eseményeket itt, és most kellene nekünk megvitatni, így igyekszem a lehető legrövidebb lenni.





Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
  • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
  • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
  • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
  • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
  • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
  • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
  • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása