Véleményvezér

vv

Túlélni a válságot: két javaslat a Fidesznek

2011.08.11. I 0 komment I Címkék: fidesz gazdasagi valsag varga mihaly allamadossag kosa

1. Csak Varga Mihály szólalhat meg gazdasági témában, Szijjártó és Kósa nem. 2. Bár elhibázott a Széll Kálmán-terv, mégis szigorúan be kell tartani. Vagyis: eljött az okos kommunikáció és a bizonyítás ideje. (Fotó: Tuba Zoltán/origo)

A Lehman Brothers csődje óta nem látott bizonytalanság uralkodik a világgazdaságban. A meghatározó pénzügyi termékek árai vadul ingadoznak, ami egyértelműen azt jelzi, hogy mindenki rettentő ideges. Ezt a helyzetet Magyarország csak akkor úszhatja meg komoly sérülés nélkül, ha világos, jól artikulált és meggyőző gazdasági programot és végrehajtást tud demonstrálni az elkövetkezendő fél évben.

Kapcsolódó írásunk: Felfordult a világ: miért kell félnünk?


Senki nem tud semmit

Egészen elképesztő, ami a tőzsdéken történik: a Dow Jones egyetlen héten belül történetének egyik legnagyobb esését és egyik legnagyobb emelkedését produkálta. De nem is kell ilyen messzire mennünk: az egyre inkább meghatározó fontosságúnak tekinthető forint-svájci frank árfolyam egyetlen napon belül 20 forint ingadozást mutatott.

Óriási tehát a bizonytalanság, és szemmel láthatóan senki sem tudja biztosan, hogy mi is történik most a világgal. Van, aki szerint minden okunk megvan a pánikra, mások szerint csak a félelem öngerjesztő negatív spirálját láthatjuk működésben. Ebben a kérdésben nem akarunk állást foglalni, részben azért sem, mert a mi szempontunkból nagyjából mindegy, hogy melyikről van szó.

web polls


Alkalmazkodni kell

Magyarország szempontjából ugyanis mindez külső adottság. El kell fogadnunk, hogy az ország érdeke az, hogy a mindenkori kormány a befolyásolhatatlan külső adottságokhoz a lehető legjobban alkalmazkodó gazdaságpolitikai stratégiát folytasson. Teljesen mindegy, hogy ki mit gondol arról, hogy a pénzpiacoknak ekkora hatalma van a világban – a tartósan erős svájci frank így is, úgy is elképesztő károkat okozhat az országnak.

De nemcsak a svájci frank jelenti a veszélyt, hanem, ahogyan azt már sokszor megírtuk, hogy Magyarország növekedési kilátásai is drámaian romlottak az elmúlt hetekben-hónapokban.

survey service


Mit tehet a kormány?

Mit tehet a magyar kormány ezen adottságok mellett? Először is: szakértelmet és józanságot kell sugároznia. Éppen ezért kifejezetten örülünk neki, hogy egyelőre például se Szijjártó Péter, se Kósa Lajos nem szólaltak meg a kérdésben. Nagyon helyes volna, ha mostantól kőbe lenne vésve, hogy ezekben a témákban innentől mondjuk csak a meghatározó külső szereplők nyelvét ezerszer jobban értő Varga Mihály juthatna szóhoz.

„Úgy tűnik az átadás-átvétel alapján, hogy a közvetlen államcsőd elkerülése a cél jelenleg, szűk esélyünk van arra, hogy elkerüljük Görögország helyzetét, a helyzet ugyanis sokkal rosszabb, mint hittük.”

/Kósa Lajos, 2010.06.03./

"A politikus elmondta, hogy nem tartja túlzónak a Fidesz ügyvezető alelnökének csütörtöki kijelentéseit az államcsőddel összefüggésben."

/Szijjártó Péter reakciója Kósa Lajos kijelentésére, 2010.06.04./

"Az euró 285 forint fölé, a svájci frank 206 forint közelébe, az amerikai dollár 235 forint fölé drágult pénteken egy óra körül, fél háromra a gyors gyengülés már 289 forint fölé, 290 forint közelébe lökte az euró, 239 fölé a dollár árát. Délelőtt tíz körül a dollár árfolyama még 230 forint alatt volt, az euró 280, a frank 200 forint alatt is járt. Ez azt jelenti, hogy nem egészen négy óra alatt 6-8 forinttal értékelődött le a pénzünk a vezető devizákhoz képest. (...) Időben egybe esett a forint eladási, azaz árfolyamgyengülési hulláma azzal, hogy a Reuters nemzetközi hírügynökség anyagaiban megjelent Szíjjártó Péter nyilatkozata."

Éves mélypontra lökte Szijjártó a forintot (Index)


De a kommunikáció közel sem minden. Bár egy-két hétig nyilatkozatokkal el lehet fedni szinte mindent, egy idő után a kézzelfogható tartalom fog számítani. A mi esetünkben ez a tartalom egyelőre az, hogy a Széll Kálmán-tervben meghatározott célok jelentős részéről nem látszik világosan, hogy valóban teljesülőben volnának. Legalábbis aggodalomra ad okot az a tény, hogy csak azért sikerült teljesíteni a féléves költségvetési hiánycélt, mert magát a célt két héttel a félév vége előtt drámaian megemelték. Bár mi nem vagyunk a Széll Kálmán-terv nagy barátai, tudomásul kell venni, hogy az ország kormányának gazdasági hitelessége egyelőre ennek a megvalósulására épül. Ennek megfelelően ezt is kell teljesíteni.

A következő hat hónap szempontjából tehát a legfontosabb kérdés az, hogy el tudja-e hitetni a magyar kormány a világ megannyi „remegő kezű brókerével”, hogy képes a saját maga elé tűzött költségvetési célok tartására.  

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!  

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.





Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
  • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
  • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
  • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
  • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
  • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
  • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
  • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása