Véleményvezér

vv

Eddig bírták a bankok, de a prés erősödik – Brückner Gergely különvéleménye

2012.06.17. I 0 komment I Címkék: bank ado különvélemény brückner gergely

bruckner.jpgMagyarországon a kormányzat két év alatt rengeteg pénzt szedett ki a bankrendszerből – csak nehogy a végén majd egy igen méretes állami konszolidációra legyen szükség. Különvélemény.

Hétvégi rovatunkban a hét általunk legérdekesebbnek, legtanulságosabbnak, legprovokatívabbnak talált hozzászólása kapcsán kérjük meg annak szerzőjét, hogy fejtse ki bővebben állításait. Ezúttal Brückner Gergely újságírót kérdeztük, aki a következő kommentet írta Orbán vs Széchenyi: a hitel tönkretesz minket? c. posztunkhoz:

Brückner Gergely: Bármit is gondolt Orbán, a tranzakciós adóval újabb elképesztő pofont kapott a vállalati hitelezés. A mai, holnapi bevételek mentén teljesen szétesik a bankrendszer, Magyarország kiesik a nemzetközi pénzügyi vérkeringésből, a pénzügyi szféra szolgáltatásai, vállalati treasury, bankkártyák elkerülik Magyarországot.

Nyilván majd elemzik a lapok, nem akarok hosszasan számolgatni, de sajnos ezt nem úgy kell felfogni, hogy a 20 ezres Főtáv-számlámra rájön majd 20 forint adó, amit mindenki kibír, hanem meg kell nézni a nemzetközi ügyeket. A vállalatok overnight, egy napos euró-lekötéseknél, ha oda-vissza egy ezrelék a teher, akkor éves szinten 35-40 százalékos kamatot kell euróban kínálnia egy magyar banknak, hogy a kedves ügyfél ne a külföldi szolgáltatót válassza. Ugyanez a külföldiek állampapír-vásárlásainál, minden tradingnél – vajon mi lesz ebből?

Véleményvezér: A kommentedben említett problémáról sajnálatosan kevés szó esik. A te ismereteid, becsléseid szerint milyen típusú vállalatokat vagy pénzügyi szereplőket riaszthat el a magyar bankoktól ez az adó?

BG: Ha a tranzakciós adót felső limit, úgynevezett sapka nélkül vezetik be, akkor a vállalati treasury-ket, az állampapír-vásárlásokat, mindent, ahol nemzetközi verseny van és ahol gyorsan és sok pénz mozog. Egyet talán bemutatnék. A vállalati treasury-k az ideiglenesen szabad pénzeszközeiket bankoknál helyezik el. Ha csak pár napra, vagy pár hétre szabad a pénz, akkor gyorsan körbekérdezik a bankokat, melyik milyen kamatot tud fizetni az adott összeg után. A magyar bankok nem fogják lenyelni a tranzakciós adót, hanem azt az ügyfelekkel fizettetik meg. Ha egy magyar bank felé az utalást, majd később a visszautalást egy-egy ezrelékes adó terheli, akkor ez megdrágítja a magyar bank igénybevételét. Ha egy évre lekötné a cég a pénzét, akkor a tranzakciós adó kezelhető. Igen ám, de az említett rövidebb időszakokra vetítve a két ezreléknyi adó arányaiban sokkal nagyobb különbséget jelent. Utána lehet számolni, ha egy külföldi bank egy hétre, vagy egy hónapra éves szinten hat százalékos kamatot ígér, akkor a magyar banknak több mint tíz százalékot kellene fizetnie euróban, hogy a tranzakciós adóval is versenyképes legyen az ajánlata. Ez nyilvánvalóan lehetetlen, a magyar bankok kiszorulnak egy fontos piacról.

Brückner Gergely (1973) újságíró, közgazdász, a Figyelő főmunkatársa.

VV: Ugyebár a külföldi vállalatok és a hazai bankok nem szavaznak, ezért aztán úgy tűnik, a kormány is mintha kevésbé törődne az problémáikkal. Mennyire látod élesnek a külföldi vállalatokkal szembeni ellenségességet? Csak retorikai fordulatról van szó, vagy valós kormányzati tevékenységről?

BG: Aligha kérdéses, a magyar kormány az elmúlt két évben szokatlan eszközökkel, ráadásul mindenfajta konzultáció és egyeztetés nélkül lépett fel a multinacionális vállalatokkal szemben. Gondolhatunk az erőszakos reprivatizációkra, a szektoradókra, vagy például a bankokat sújtó végtörlesztésre. Hogy miben, kinek volt igaza, vitatható. Egy rettentően túlárazott szolgáltatást nyújtó francia vizes cég, a korábban óriási marzsokkal és indokolatlan egyoldalú szerződésmódosításokkal is extraprofitokat bezsebelő lakossági bank biztosan megregulázható, ám a nyugati befektetők büntetése, a magyar gazdasági növekedést visszafogó túlzott terhek mindenkinek hátrányosak. Azt pedig senki nem tudta előre felmérni, de a magyar kormány egészen biztosan elmérte, hogy a vállalataik nyúzása miatt is megbántott osztrákok, németek, franciák, belgák milyen kőkeményen vissza tudnak vágni mindenféle politikai kérdésben, uniós ügyben.

VV: Meddig bírja még a magyar bankrendszer a folyamatos terhelést és milyen hátulütői lehetnek rövid, illetve hosszú távon az ő sarcolásuknak?

BG: Sajnos ez egy elég szomorú képlet. A bankok egy része két év alatt többet veszített, mint amennyit magyar jelenlétük alatt összesen keresett. A tulajdonosok elmenni nem nagyon tudtak eddig, bankot eladni ma nehéz, bezárni szinte lehetetlen, a jobb idők reményében hát a zsebükbe nyúltak. Ám addig is alkalmazkodnak, például kevesebbet hiteleznek, magasabb felárral adnak pénzt a magyar vállalatnak, lakosságnak, államnak. Sajnos hitelek nélkül nincsen beruházás, nincsen gazdasági növekedés, nincsen munkahelyteremtés. Miközben Európában eddig viszonylag sikeresnek tűnik a 2008 óta meglépett állami bankkonszolidáció, és sok országban az állam már vissza tudta venni a bankrendszerbe bepumpált pénzeket, addig Magyarországon a kormányzat rengeteg pénzt szedett ki a bankrendszerből. Csak nehogy a folyamat éppen fordított legyen, előbb az állam pénzt szed ki, majd egy igen méretes állami konszolidációval menthető csak meg a végletesen legyengült bankrendszer. Még korántsem tartunk itt, eddig bírták a bankok tulajdonosai, csak a prés nem enyhül, hanem hónapról hónapra erősödik.

A legutóbbi különvélemények a Véleményvezéren:
Kiss Ádám: Csúcstechnikájú Gripen és muzeális Csepel teherautó
Varró László: Felbőszítésben Magyarország világrekorder
Martin József Péter: Az EU-nak nincs alternatívája
Vári György: Kijár Áder Jánosnak, hogy kapjon egy esélyt
Baksa Roland: A telefonadónál inkább a felkészületlenség dominálhat
Madár István: A gazdaságpolitikában nemigen van jelen a tudatosság elve
Szalai Ákos: A plágiumügy főszereplője nem Schmitt
Lánczi Tamás: Az LMP az SZDSZ bunkósbotját suhogtatja

Ha tetszett, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.
A blogon meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg. 

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
 • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
 • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
 • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
 • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
 • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
 • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
 • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása