Véleményvezér

vv

Melegfelvonulás: a társadalom már megszokta

2012.07.09. I 1 komment I Címkék: rendorseg allam szelsojobb melegfelvonulas

pride.jpgA társadalom túlnyomó többségét a kérdés teljesen hidegen hagyja és eszébe nem jut, hogy a homoszexualitást bármilyen szempontból korlátozni, neadjisten üldözni kellene. (Fotó: Ránki Dániel/Index)

Az idei melegfelvonulás kellően eseménytelenül telt, és pont ez lehetett sokak számára meglepő, hiszen többen súlyos utcai erőszakra számítottak. Hogy Magyarországon mégis egy teljesen békés, normális kerékvágásban zajló melegfelvonulást lehet tartani, az esemény minden résztvevőjének üzenetet kellene hordozzon.

Ajánlott írásunk: Határon túliak váltják le a Fideszt?

Hidegen hagyja

Akárki akármit mond, a mai Magyarországon egy meleget nem ér jelentősen több megkülönböztetés intézményi szintén, mint máshol a régióban, vagy akár Európa több országában. Nyilvánvalóan a társadalom szintjén jelen van a diszkrimináció, de nem vagyunk egy Kína vagy egy Oroszország, ahol az eltérő szexuális irányultság eltitkolandó dolognak számítana.

Ennek megfelelően egy melegfelvonulásnak is másról kellene szólnia. Az emberek meglehetős közömbösséggel kezelik az ilyen rendezvényeket, ami egyben azt is jelenti, hogy mára megszokták, részévé vált a közéletnek. Egy szűk kisebbségnek természetesen nem tetszik, a társadalom túlnyomó többségét azonban a kérdés alapvetően teljesen hidegen hagyja és eszébe nem jut, hogy a homoszexualitást bármilyen szempontból korlátozni, neadjisten üldözni kellene.

Az idei menet résztvevői a szokásos párszáz szélsőjobboldalin kívül semmi másról nem tudnak beszámolni, mint mosolygó járókelőkről és erkélyekről integető belvárosi lakókról. Meg kell tehát találniuk azokat az üzeneteket, amik egy ilyen környezetben működnek – mivel nem egy alapvetően ellenséges többségi társadalommal állnak szemben, sem a provokációnak, sem az áldozati szerepben tetszelgésnek nincs sok értelme. Ehelyett bizonyos konkrét ügyek felkarolása tűnik helyes döntésnek és az azok érdekében kifejtett lobbitevékenység, ahogy más hasonló érdekcsoportok is csinálják.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - Blogunkon újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők fejtik ki véleményüket a hozzászólásokban.

Nem csak a melegeknek kell alkalmazkodniuk

A melegfelvonulás másik elmaradhatatlan szereplője a szélsőjobboldali ellentüntető. A hétvégi esemény során kiderült, hogy az a párszáz ember, aki képes volt az 55 éves budapesti melegrekord megdőlésének napján talpig feketében, ráadásul bakancsban kivonulni az utcára, a mocskosbuzizáson túl semmiféle üzenetet nem tud megfogalmazni. Aki tüntetni akar a melegek ellen, azoknak is civilizált és alkotmányos formát kell ehhez találniuk, ami idén sem sikerült.

Egy marginális és egyre szánalmasabb társaságot láthattunk, akikről talán mindent elmond az, hogy képesek voltak még rendőrkutyákat is fejbe rúgni. Mondani sem kell, ezzel a teljesítménnyel egészen biztosan nem lehet a magyar társadalmat a melegek ellen hangolni. Míg négy éve a rózsaszín Bibliával provokáló, papnak öltözött felvonuló volt a legvállalhatatlanabb figura, idén vitathatatlanul ők.

A harmadik szereplő maga az állam. A belügyi apparátus egyszerűen annyira félt, hogy az Index információi szerint minden felvonulóra jutott rendőr, nagyjából háromezer, szemben a párszáz szélsőjobboldalival. A területet helyenként négy utcával arrébb lezárták, a belvárosban képtelenség volt közlekedni, és ezzel maguknak a Pride résztvevőinek is megnehezítették a rendezvényre való eljutást. A rendőrség ezzel a nevetséges és szükségtelen túlbiztosítással mindenkinek csak rosszat tett.

Olvasd el ezt is: Kisajátítás: ha akarja, a kormány elveheti

Másról szól

Amit az állam és a hatóságok képviselőinek fel kellene ismerniük, hogy a pár évvel ezelőtti állapot megváltozott: a Pride mostanra egy jókedvű fieszta, nem pedig valami rizikós politikai rendezvény. Éppen ezért teljesen felesleges harci állapotokat teremteni, hiszen a felvonulást kívülről jobbára érdektelenség kíséri. A megváltozott viszonyok között mind a felvonulók, mind a tiltakozók, mind az állam részéről más hozzáállásra van szükség.

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

-dg- 2012.07.09. 12:27:23

szerintem itt most nagyon mellé lőtt a vv, több vonalon is.
egyfelől a rendőri biztosítás persze lehet hogy túlzó és demonstratív volt, de önmagában emiatt is nehéz azt gondolni, hogy jókedvű fieszta lehet egy lezárt, időnként elterelt vonulás. ami aztán ezzel együtt nem éri el a célját, mert a kossuth teret a biztosítás ellenére csak megszállták.
de nem voltam ott, a túlbiztosításról nem tudok mit mondani, viszont szerintem azt sem lehet mondani, hogy a mostani pride azt bizonyítja, hogy normális kerékvágásban tartható a dolog, felesleges atrocitástól tartani: ha ott van néhány száz szélsőséges, akkor miért ne lehetne, ahogy az elmúlt években volt is, most éppen csak a rendőrkutyát érték el (ezért elég relatív a túlbiztosítás kérdése is. )
a másik vonal, hogy a magyar társadalomban mennyire tekinthető marginálisnak a szélsőjobb által fizikailag is megjelenített tiltakozás, mennyire igaz, hogy a többséget egyáltalán nem érdekli/zavarja egy felvonulás. nem is értem, honnan jön az a következtetés, hogy az elmúlt években e téren is javult a helyzet. ok, tényleg nem vagyunk moszkva, de azért a felvonulás betiltása/korlátozása felmerült, majd sikerült még ugye megfejelni egy "ugyan ne provokáljanak majd a buzik" felhívással is - ezt a magyar kormány irányítása alatt álló rendőrség nyomja, anélkül, hogy akár utóbb azt gondolhatnánk, egy hülye döntött a betiltásról vagy adta ki közleményt, és egy gyors belső vizsgálat már meg is állapította a hibát. és kell-e mondani, hogy az ilyen nyilatkozatok, határozatok, amik az állami álláspontot testesítik meg, mekkora legitimáló erővel bírnak a még nem rugdosós homofóboknak.
a ne provokáljon közlemény tükrözi valójában gyönyörűen szerintem a jelenlegi helyzetet: a többség ha nem is megy ki buzikat vagy rendőrkutyát fejberúgni, simán azt gondolja, hogy semmi keresnivalójuk az utcán (meg általában sehol) - persze most én sem tudom alátámasztani kutatásokkal ezt az állítást. de azt igen, hogy bizony az elmúlt két év kormányzati szinten semmit nem tett a melegek jogegyenlőségéért, sőt. ezzel szemben van egy 20 százalék körül mozgó jobbik, ld. ellentüntetők, és van egy nyíltan a melegjogok korlátozását hirdető kormánypárt.
azaz idilli kép, ami ebből a posztból kitetszik, fieszta meg támogató integető közönség és na bumm néhányszáz homofób idióta, aki senkit nem érdekel, hát nagyon messzinek tűnik nekem.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
 • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
 • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
 • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
 • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
 • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
 • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
 • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása