Véleményvezér

vv

Az optimista pénzügyi világot kellett kijózanítani – Brückner Gergely különvéleménye

2012.09.09. I 0 komment I Címkék: fidesz imf különvélemény orban brückner gergely

bruckner.jpgOlyan nincs, hogy a kérő állandóan bejelenti, lesz leánykérés, lesz házasság, de egy éven át a lány jelenlétében mindenféle randaságot állít róla. Ebből akkor sem lesz lagzi, ha a lány még csak nem is sértődékeny.

Hétvégi rovatunkban a hét általunk legérdekesebbnek, legtanulságosabbnak, legprovokatívabbnak talált hozzászólása kapcsán kérjük meg annak szerzőjét, hogy fejtse ki bővebben állításait. Ezúttal Brückner Gergely újságírót kérdeztük Orbán Viktor „IMF-kamulistájáról".

Véleményvezér: Szerinted kit célozhatott a félresikerült kommunikációs trükközés, az „IMF-kamulista"? A parlamenti képviselőket, a jobboldali szavazókat, esetleg valaki mást?

Brückner Gergely: A félresikerült kommunikációs trükközés még egész szalonképesen hangzik. Nem túl jó érzés, hogy Magyarországon az állam egyes képviselői folyamatosan „félresikerülten trükköznek", vagyis valamiről hazudoznak. Csak éppen a helyzetek különbözőek. A Szíriába érkező „turisták", vagyis a nyilvánvalóan célzottan kiküldött fedett hatósági dolgozók esetében érthető, ha a még kint rekedt magyar fogvatartottak érdekében muszáj hazudni. A morálisan és racionálisan is rémes azeri-örmény ügyben a kárenyhítés miatt kell valamit hazudozni, és legalább akik kitalálták, gondolhatták azt, hogy az ország vélt érdekében teszik, amit tesznek. Ezt az IMF-listás ostobaságot viszont tényleg nem értem, hiszen ezt a buta hazugságot mi generáltuk, és az ország érdekei elleninek is érzem.

Kit célozhatott? Igen, lehet, hogy a választókat: ilyen kéréslistáról indulva minden későbbi megállapodás kormányzati siker. Esetleg az IMF-t – ne pattogjatok, úgyis tudja mindenki, hogy a nyugdíj is kéne nektek. De, ha esetleg ez szempont is volt, nem ez a lényeg. Szerintem az egyetlen valamennyire racionális magyarázat, hogy a befektetőket, a Magyarországgal kapcsolatban optimista pénzügyi világot kellett kijózanítani. A forint erős, az állampapírpiaci hozamok esnek lefelé, a tőke éppen nem menekül Magyarországról, és ebben az áldott állapotban nincsen nagy finanszírozási gebasz sem. Viszont a kegyelmi állapot annak köszönhető, hogy mindenki megállapodást áraz. Ha kiderülne, hogy olyan pedig nem lesz, akkor borulhat minden. Márpedig, ha Orbán Viktor miniszterelnök valójában nem akar megállapodást, akkor ezt a reményt ki kell árazni a befektetőknél, nehogy óriási legyen a rádöbbenés vesztesége.

Csütörtökön Mario Draghi EKB-elnök a világ valamennyi piaca által boldogan fogadott beszédbe kezdett, amiről a magyar online portálok 14.35 és 14. 37 körül adtak először real time tudósításokat. Orbán Viktor Facebook oldalán 14. 39-kor jelent meg a reggeli Magyar Nemzet kamulistáját hitelesítő miniszterelnöki videó. Lehet, hogy véletlen egybeesés, de talán ez lehetett a terv: hűtsük le a megállapodásban bízók kedélyeit, amikor egy másik jó befektetési hír miatt ez viszonylag nagy balhé nélkül megtehető.

Brückner Gergely (1973) újságíró, közgazdász, a Figyelő főmunkatársa.

VV: A kormányfő bejelentésére a forint meredeken kezdett esni, vagyis a piaci szereplők még ezt az átlátszó trükközést is bevették.

BG: Egyáltalán nem biztos, hogy a befektetők hitelt adtnak ennek az egyes megnyilvánulások szerint részleteiben nem pontos, szerintem az IMF egész működését teljesen félreértő lista valóságtartalmának. Nem csak arra eshet a forint, hogy az IMF vállalhatatlan feltételeket támaszt, azaz nem lesz megállapodás, hanem arra is eshet a forint, hogy a magyar kormány támogatásával olyan butaságok jelennek meg a házisajtóban, amelyek csökkentik a megállapodás esélyét. Ennek is rossz üzenete van. Én persze megállapodáspárti vagyok, örülnék a biztonságnak, örülnék az alacsonyabb államadósság-finanszírozási terheknek, és nem gondolom, hogy az IMF ajánlásai kárunkra szolgálnának. Éppen ezért nagyon sajnálom ezt a barátságtalan és a másik felet kellemetlen és igaztalan színben feltüntető színjátékot. Hozzá kell tennem, volt, aminek örültem is: például a közvéleményt formálni képes portálok, napilapok elég profin bemérték a kommunikáció valóságtartalmát.

VV: Szerinted meddig lehet még trükközgetni, tolni a valódi tárgyalásokat? 3 hónapot át? 6 hónapon át? A választásokig?

BG: Nekem konkrétan fogalmam sincs arról, hogy Orbán Viktor mit akar, megállapodást, lebegtetést vagy kenyértörést. Azt sem tudom, hogy amennyiben esetleg ő tudja, hogy mit is akar, ezt tudja-e például Varga Mihály főtárgyaló. Vagyis: a döbbenetesen kezelt IMF-ügyben vajon színészek szerepelnek, vagy játékszereket mozgat a miniszterelnök? Magyarország talán legfontosabb aktuális kérdésében nem tudom megmondani, hogy minden tökéletesen szétesett, vagy valami rettentően tudatos húzd meg – ereszd meg machináció zajlik. Ha az a játék, hogy valójában nem akarunk megállapodni az IMF-fel, mert a magyar gazdaságpolitikába senki nem szólhat bele, ugyanakkor szeretnénk olcsó finanszírozást, ezért a sok hülye befektetővel megpróbáljuk elhitetni, hogy akarunk megállapodást, nos, akkor nagy pofáraesés lesz.

Az egyik közgazdász barátomnak a magyarIMF tárgyalásokról volt egy jó hasonlata. Megkérdezte tőlem, hogy amikor megkértem a feleségem kezét, tényleg nagyon el akartam-e venni. Mondom igen, el akartam. Nos, látod, el is vetted. Ha tehát a magyar kormány nagyon szeretett volna megállapodni, már rég megtette volna. Na persze olyan van, hogy a lány igent mond vagy nemet, de olyan nincs, hogy a kérő állandóan bejelenti, hogy lesz leánykérés, lesz házasság, de egy éven át a lány jelenlétében mindenféle randaságot állít róla, legtöbbször alaptalanul. Ebből akkor sem lesz lagzi, ha a lány még csak nem is sértődékeny.

A legutóbbi különvélemények a Véleményvezéren:
Varró László: Az állami energetikai vállalatok jól leképezik az adott kormányzat színvonalát
Vita a félázsiaiságról a Véleményvezéren
Madár István: A kamatokra kidobott százmilliárdból miért nem inkább szavazókat vettek?
Holtzer Péter: Egységes Európa közös nyugdíjrendszer nélkül?
Szalai Ákos: 
Rá lehet kényszeríteni az embereket a szavazásra, de arra nem, hogy azt tájékozottan tegyék

Brückner Gergely: Eddig bírták a bankok, de a prés erősödik
Uj Péter: A magyar baloldal világklasszis a tökölésben
Rényi Pál Dániel: Orbán mehet, az oligarchák maradnak?
Kiss Ádám: Csúcstechnikájú Gripen és muzeális Csepel teherautó
Varró László: Felbőszítésben Magyarország világrekorder
Martin József Péter: Az EU-nak nincs alternatívája

Ha tetszett, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.
A blogon meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg. 

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
 • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
 • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
 • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
 • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
 • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
 • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
 • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása